BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN"

Transkript

1 December 2005 Blad 573 Veloverstået årsmøde Foreningen havde et meget velbesøgt årsmøde på Munkebjerg og det er bestyrelsens indtryk gennem de tilbagemeldinger vi har modtaget, at medlemmerne var tilfredse med årsmødets indhold. Læs ministertaler og oplæg på og husk at næste årsmøde afholdes fra d november Fokus på værdier På BKF`s generalforsamling foreslog formanden, at vi får en værdidebat i det danske samfund. Læs formandens beretning på eller læs småbidder på blad 580. På generalforsamlingen blev Per B. Christensen genvalgt som formand og Carsten Anderskov, Klaus Nørskov og Bruno Borella genvalgt til bestyrelsen. Folkeskolevedtagelse Vedtægter På generalforsamlingen vedtog BKF et nyt oplæg om folkeskolen En folkeskole i verdensklasse. Læs mere herom på blad 576 eller læs oplægget i sin helhed på Foreningens nye vedtægter træder i kraft den , dog således at omdannelsen af de 14 amtskredse til 5 regionsforeninger sker som en glidende overgang frem mod , hvor de 5 regionsforeninger skal være dannet. Med reference til generalforsamlingen er der lavet en sproglig rettelse af de to forhold, der blev påpeget. Det gælder dels brugen af orden dagtilbud frem for daginstitution, dels spørgsmålet om valgbarhed til bestyrelsen i regionsforeningen. Det sidste kræver jf. vedtægterne, at man er medlem af landsforeningen. Det er kun relevant dér hvor f.eks. en leder af dagtilbudsområdet refererer til en socialdirektør men indgår i børne- og kulturchefforeningens regionale netværk af ledere af dagtilbudsområdet. De reviderede vedtægter er lagt på hjemmesiden. I øvrigt henledes opmærksomheden på det inspirationspapir, som bestyrelsen har udarbejdet. Inspirationspapiret giver gode ideer og råd i forbindelse med fusionsprocessen mellem amtskredsene. Inspirationspapiret blev udleveret i årsmødemappen og findes ligeledes på hjemmesiden. Vejledningsplaner På det seneste møde i Undervisningsministerens dialogforum for vejledning drøftede vi Ungdommens Uddannelsesvejledning. Undervisningsministeriet og brugerne lægger meget vægt på kommunernes forpligtelse til at lægge mål og handleplaner for vejledningsindsatsen på kommunens hjemmeside og at kommunerne kvalitetssikrer vejledningsindsatsen. BKF skal komme med en kollegial opfordring til, at man lever op til ovenstående.

2 Høringssvar Regeringens oplæg om de videregående uddannelser Danmarks Biblioteksforening 100 år Møde med Socialministeren Udvalg om de unge uden uddannelse Forældreansvar December 2005 Blad 574 BKF har på det seneste afgivet en række høringssvar om forældreansvar og på skole- vejlednings- og pædagoguddannelsesområdet. Læs herom på blad 576 til blad 580 eller i sin helhed på Den 10. november fremlagde Globaliseringsrådet et oplæg til udvikling og effektivisering af de videregående uddannelse. Det fremgår bl.a. af forslaget, at de mellemlange videregående uddannelser skal samles i 5-7 større regionale højskoler for videregående uddannelse. Læs mere på eller læs formandens oplæg om videnscentre på Den 25. november fejrede Danmarks Biblioteksforening sit 100 års jubilæum med en reception på Københavns Rådhus og en festmiddag på Den sorte diamant. I den anledning har foreningen også udgivet et meget læseværdigt jubilæumsskrift, der kan læses på Den 12. december holder bestyrelsen møde med Socialministeren. På mødet skal vi drøfte BKF`s notat om dokumentation og myndighedsvaretagelse, anbringelsesreformen og den generelle indsats for sårbare børn og unge også set i relation til, at kommunerne pr. 1. januar 2007 overtager en række amtsinstitutioner på børn- og ungeområdet. Undervisningsministeriet har nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan flere unge kan gennemføre en kompetencegivende uddannelse. Departementschef Niels Preisler er formand for udvalget. Det fremgår af kommissoriet, at udvalget skal stille forslag, der klart placerer et ansvar hos kommunalbestyrelsen for, at alle unge starter på en uddannelse efter folkeskolen. Ansvaret skal formuleres i sammenhæng med kommunalbestyrelsens ansvar for folkeskolen og Ungdommens Uddannelsesvejledning, samt den planlagte ændring af børnefamilieydelsen som led i det styrkede familieansvar. BKF følger arbejdet i udvalget tæt og har tidligere understreget behovet for, at de nye kommuner udarbejder en samlet ungestrategi. Læs mere på eller BKF har modtaget et lovforslag om styrkelse af forældreansvaret. Loven vil, hvis den vedtages af Folketinget, træde i kraft den 1. juli Lovforslaget, der er en opfølgning på Regeringsprogrammet Nye Mål, indeholder 3 dele: - en lovhjemmel i serviceloven til at meddele forældremyndighedsindehaveren et forældrepålæg under særlige betingelser. - En opfordring til kommunerne om at igangsætte forældreprogrammer/- kurser, som forældrene kan deltage i både på frivillig basis og

3 December 2005 Blad 575 som led i et forældrepålæg, - En lovhjemmel i lov om familieydelse til at indføre et stop for udbetaling af børnefamilieydelse, hvis forældrene ikke efterlever et forældrepålæg. BKF finder det positivt, at lovforslaget tydeliggør forældreansvaret, men foreningen er samtidig af den opfattelse, at en række af forslagene er vanskelige at administrere ikke mindst i forhold til socialt udsatte familier. BKF skal samtidig understrege, at en række kommuner i de seneste år allerede har igangsat initiativer som forældrekontrakter og forældrekurser. Læs mere på blad 579. Sygehusundervisning VISO Børnetopmøde 2006 Med kommunalreformen overtager kommunerne også ansvaret for sygehusundervisningen. Tilbuddet er først og fremmest relevant for skolebørn, der har kroniske lidelser og har langvarige hospitalsindlæggelser. BKF foreslår, at man drøfter undervisningen i den enkelte region og at man f.eks. beslutter, at de kommuner, der har centralsygehuse er ansvarlig for tilbudet. Socialministeriet har bebudet, at der medio december forventes offentliggjort en bekendtgørelse om Videns- og specialrådgivningsfuktionen (VISO). KL afholder sit andet børnetopmøde d. 2. og 3. marts 2006 I Århus. Læs mere herom på Redaktionen af BKF-nyt ønsker alle medlemmer og samarbejdspartnere en Glædelig Jul og et Godt Nytår.

4 En folkeskole i verdensklasse blev vedtaget på BKF s generalforsamling Debat Publikation udsendes Høringssvar December 2005 Blad 576 BKF s debatoplæg En folkeskole i verdensklasse indgik som et punkt på generalforsamlingen, der blev afholdt i forbindelse med årsmødet i Munkebjerg. Oplægget, som forud for generalforsamlingen har været sendt i høring blandt medlemmer i de enkelte amtskredse, blev vedtaget med et overvældende flertal. Der blev under debatten stillet forslag om ændring af titlen til En folkeskole i verden og ændring af begrebet talenter til gode evner. Ændringsforslaget til titlen En folkeskole i verdensklasse fik i alt 3 stemmer. Resten af de tilstedeværende stemte for titlen En folkeskole i verdensklasse. Ændringsforslaget om at bruge begrebet gode evner i stedet for talenter fik i alt 1 stemme. Resten af generalforsamlingen vedtog herefter at fastholde talentbegrebet i afsnittet Dygtige og glade skolebørn. Folkeskoleoplægget er nu på vej til at blive trykt i en publikation, der bliver sendt til medlemmerne, til kommunerne, KL, Folketingets uddannelsesudvalg og Undervisningsministeriet samt til en række samarbejdspartnere omkring folkeskolen. Oplægget vil i den kommende tid danne baggrund for BKF s holdninger, synspunkter og værdier på området. Folkeskoleoplægget vil kunne findes på I løbet af oktober og november måned har der været udsendt en række udkast til bekendtgørelser inden for folkeskoleområdet som konsekvens af strukturreformen og beslutninger taget i Folketinget. Samtlige høringssvar kan findes på Indholdet af høringssvarene skal i det følgende kort gengives: Høring over udkast til lov om ændring af lov om folkeskolen (Styrket evaluering og anvendelse af nationale test som pædagogisk redskab samt obligatoriske prøver mv.) Lovudkastet, der er en konsekvens af den politiske beslutning, omhandler bl.a. indførelse af nationale samt obligatoriske prøver i folkeskolen. BKF har i sit høringssvar generelt tilsluttet sig formuleringerne i konsekvensændringerne. BKF gør opmærksom på, at styrket evalueringskultur ikke alene omhandler test, derfor bør der i bemærkningerne også indgå yderligere præciseringer af det brede evalueringsbegreb i folkeskolen. På samme måde bør der efter BKF s opfattelse også i bemærkninger skrives om dokumentation i relation til folkeskolens virksomhed. Endvidere påpeger BKF behovet for uddybning af, hvordan elevernes personlige og alsidige kompetencer evalueres og dokumenteres. Angående beskyttelsen af resultaterne af de nationale test finder BKF det tilfredsstillende, at de ikke må offentliggøres. BKF ser dog et problem i at beskytte resultaterne fra medierne, idet ganske mange har adgang til resultaterne.

5 Høring om udkast til bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Høring om udkast til bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om tegnsprog i folkeskolen Høring om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv December 2005 Blad 577 Bekendtgørelsen er en konsekvens af strukturreformen og det øgede ansvar til kommunerne. Den nuværende skelnen mellem folkeskolelovens 20 stk. 1 og 2 afskaffes hermed. BKF har en generel bemærkning om det Det nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO). Af bekendtgørelsens 20 stk. 3 fremgår det, at PPR overfor skolens leder skal begrunde, hvorfor der evt. gives afslag på bistand fra VISO. BKF finder, at denne formulering vil være med til at øge presset på ekspertviden udefra i stedet for at styrke den kommunale rådgivning. BKF foreslår derfor, at pligten til begrundelse ændres, så der i stedet for skal begrundes, hvorfor der i særlige tilfælde kan være nødvendigt at hente bistand udefra. I dette udkast til bekendtgørelse bliver småbørnsområdet sidestillet med skoleområdet, idet de såkaldte kan-bestemmelser bliver til skalbestemmelser på området. Denne ændring har været efterspurgt længe og er i praksis også den måde, kommunerne arbejder på. BKF gør i sit høringssvar opmærksom på en række uhensigtsmæssige formuleringer, som skal rettes, så den er i overensstemmelse med den kommunale virkelighed. Det gælder f.eks. begreber som Skoleforvaltning og Social- og Sundhedsforvaltningen. BKF har den samme forslag til ændring af brugen af VISO her, som i bekendtgørelsen om folkeskolens specialundervisning. Klageadgangen udvides til også at omfatte småbørnsområdet. Formuleringerne i udkastet gør det imidlertid uklart, om småbørnsområdet reelt er omfattet. Der nævnes alene henvisninger til specialskoler og specialklasser. Ændringerne i dette udkast er en konsekvens af strukturreformen og markerer som noget nyt, at undervisning i tegnsprog skal være et supplement til folkeskolens fag og emner og skal tilbydes på hold uden for klassens almindelige undervisning eller som en integreret del af undervisningen. BKF kan tilslutte sig ændringen med den kommentar, at det ud fra definitionen om, hvem der skal tilbydes tegnsprog ikke vil være problemfrit at have en forventning om at kunne følge undervisningen alene med et tilbud om tegnsprog efter skoletid. Ændringerne har dels til formål at inddrage og involvere forældre i unges vejledning og valg af uddannelse, og dels at intensivere UU - Centrenes muligheder for at blive inddraget tidligere i forbindelse med risiko for frafald eller konkret frafald.

6 Mere inddragelse flere ressourcer December 2005 Blad 578 BKF ser med stor tilfredshed på lovforslagets intentioner om forældrenes inddragelse i vejledning af de årige - især taget i betragtning at adskillige undersøgelser i forhold til danske unge, placerer mor, som en vigtig brik i den unges valg af uddannelse. BKF udtrykker dog nogen skepsis i forhold til lovforslagets forventninger til resultaterne, idet forslaget er et tilbud til forældrene og orienteringen er almen, hvilket også afspejles i den økonomi, som er forbundet med ændringsforslaget. BKF finder det væsentligt at underretningspligten til UU indskærpes til at omfatte elever, der er frafaldstruede. BKF finder det også væsentligt underretningspligten omfatter såvel unge undervisningspligtige, som unge, der har overstået undervisningspligten Samtlige høringssvar kan findes på Nyt lovforslag vedr. pædagoguddannelsen Roserne BKF har afgivet høringssvar til lovforslaget og kunne erklære sig enig i en række af forslagets intentioner: - At vi får et fagligt løft, bl.a. gennem centralt fastsatte CKF er - At vi fastholder en bred uddannelse dog med specialiseringsmuligheder - At uddannelsen tilrettelægges, så der i løbet af uddannelsen vil ske et samarbejde med andre professionsbachelor-uddannelsen, f.eks. læreruddannelsen. Det har været et længe næret ønske hos BKF - At praktikken og praktikuddannelsen styrkes - At der nu skabes mulighed for at praktikken kan foregå i en børnehaveklasse - At det tydeligt fremgår, at bachelorprojektet skal have sammenhæng med praktikken - At der stilles krav om aktiv deltagelse - At der sikres en samlet styring af indtaget til uddannelsen: Det ser ud til, at vi i øjeblikket uddanner flere end arbejdsmarkedet kan aftage - At der er øget fokus på sprogstimulering hos børn. Det var først roserne og dem er der en del af. Tornene Men, BKF har også en række kritikpunkter til lovforslaget: Det bør sikres, at indgangsniveauet er på gymnasialt niveau. Hvis ikke det er tilfældet kan det faglige niveau lide skade. Betænkeligt valg Endvidere ytrer vi betænkelighed ved, at de studerende blot skal vælge et linjefagsområde af de tre mulige, Sundhed, krop og bevægelse, Udtryk, musik og drama og Værksted, natur og teknik. Alle færdiguddannede bør have kendskab til alle tre områder. Og det fore-

7 December 2005 Blad 579 Svært værktøj i forkommer ikke rimeligt, når der i lovbemærkningerne henvises til, at den færdiguddannede efter uddannelsens afslutning kan supplere sin uddannelse med yderligere linjefag. BKF er også betænkelig ved at det (udviklings)psykologiske perspektiv kan drukne, når det om faget pædagogik hedder, at det skal indeholde filosofi, antropologi, psykologi og sociologi. I betragtning af at lovændringen om de pædagogiske læreplaner for længst er trådt i kraft, så savner vi stærkt en kraftigere vægtning af læring i forslaget. Praktikken Ligeså beklager BKF, at den lønnede praktik ikke er afskaffet. Og det vil give problemer at den fremtidige fordelingsnøgle er uklar. Det fremgår heller ikke af lovforslaget, hvordan man vil sikre et kompetenceløft hos vejlederne ude på institutionerne. Lovforslaget sigter jo mod udgiftsneutralitet. Endelig er der problemer omkring beskrivelsen af kravene til skriftlighed i praktikkerne, samt fastlæggelse af vejledernes indflydelse på vurderingen af praktikopgaven. Ny læreruddannelse? Høring om udkast til lovforslag om ændring af lov om social service og lov om børnefamilieydelse Og så ser vi frem til snart at få et forslag til en ny læreruddannelse i hånden. (Styrkelse af forældreansvaret) Lovforslaget rummer, at der inden for rammerne af lov om social service gives mulighed for at give forældremyndighedsindehaveren pålæg om særlige tiltag, der skal understøtte barnets hensigtsmæssige udvikling. Det kan være at sikre at barnet møder i skole hver dag. Pålægget skal begrundes, og der gives forældrene ankemulighed. Kontrollen af pålægget vil kræve institutioner og skolers aktive medvirken og dermed et tæt samarbejde mellem de sociale myndigheder og den enkelte institution. Overholder forældremyndighedsindehaveren ikke pålægget kan børnefamilieydelsen inddrages for en periode. Bestyrelsens høringssvar er udarbejdet i tæt samarbejde med børneog familienetværket i foreningen. I høringssvaret gives der udtryk for stor bekymring over intentionerne og metoderne i det fremlagte lovforslag. Hvilket værdigrundlag Helt overordnet finder vi, at man med indførelsen af tvangsopdragende virkemidler er i gang med et paradigmeskifte i det sociale arbejde med børn og unge uden at man i øvrigt grundlæggende har debatteret det værdigrundlag, som indsatsen skal hvile på. Det er vores vurdering at lovforslaget ved sin gennemførelse skaber

8 hold til svage familier Kontrolopgave? Administrative byrder December 2005 Blad 580 risiko for at forældrestraffen vil ramme børnene i sidste instans. Vi mener, at elementerne i lovforslaget alene vil have en effekt for en meget afgrænset gruppe af forældre relativt velfungerende familier, hvor udbetalingen af børnefamilieydelsen alligevel har en vis betydning for familiens samlede økonomi. I langt de fleste tilfælde vil pålæggene være et middel rettet mod forældre, som er på overførselsindkomst, splittede familier og socialt sårbare familier. Redskabet er en straffemulighed en mulighed som vil belaste de svage familier endnu mere end de er i forvejen. Forældre med massive problemer bliver efter vores opfattelse ikke handlingsduelige under trusler. Vi mener, at det i forhold til denne målgruppe er nogle helt andre faktorer, der er på spil og at vejen frem for dem og deres børn er motivation snarere end straf. Institutionerne (skole/daginstitution/sfo) vil - som lovforslaget lægges op - få en helt konkret kontrolopgave i forhold til forældrene. Det får betydning for samarbejdet mellem skole/institution og forældre. Det er muligt, at en indberetning om skolefravær, som resulterer i et forældrepålæg, vil sætte fokus på lærerens medansvar for at løsningen opnås. Men det er også muligt at relationen mellem læreren og forældrene får en meget anstrengt karakter, og at det nødvendige samarbejde om sikringen af barnets positive udviklingen skades. I øvrigt har bestyrelsen understreget de administrative omkostninger ved ordningen ligesom vi har gjort opmærksom på, at den delte forældremyndighed vil vanskeliggøre både iværksættelse af og opfølgning på konkret pålæg. Endelig har vi stillet spørgsmålstegn ved opgavens relevans for de sociale myndigheder iværksættelse og gennemførelse af en undersøgelse efter 38 er et stort indgreb overfor forældrene, idet der kan indhentes oplysninger fra stort set alle andre end strafferetssystemet. Spørgsmålet er om det står i forhold til "forbrydelsens karakter", når det tages i betragtning at truslen om økonomisk straf alene vil have effekt i forhold til forældre i den "lettere" ende af problemskalaen. Udpluk fra formandens beretning d. 10. november Om velfærd og lighed. Vi har brug for en reflekteret debat om lighed, velfærd og fattigdom. Og den skal også handle om andet og mere end økonomi - De svage børn er ikke længere børn i lurvet tøj og slidte sko. Det er børn med mobiltelefoner, cola'er og chipsposer. Og de er ofte overvægtige. Børnene kender og magter ikke de grundlæggende regler for menneskeligt samvær. De kan ikke sidde ordentligt ved et bord og spise sammen med andre. De kan ikke modtage og efterkomme simple regler. Og de aner ikke, hvordan man taler pænt til hinanden. - Det understreger, at de kulturelle forhold spiller en mindst lige så

9 December 2005 Blad 581 stor rolle i de sociale forskelle, som penge gør. Derfor skal vi udbygge vores børnekulturelle arbejde. Det er vigtigt, at børn oplever glæden ved en god bog eller et smukt stykke musik. Og det er afgørende, at vi tager en nuanceret debat om velfærd. Det kan ikke nytte, at vi pakker de svære debatter væk, sagde formanden Om værdier Når det gælder globalisering og integration, opfordrede formanden til, at vi fokuserer på andet og mere end arbejdsdeling, konkurrenceevne osv. - Jeg vil gerne pege på en opgave, der er sværere at håndtere: Hvilke værdier står vi selv på? Hvad er vores bærende værdier? Det har vi brug for at være helt klare omkring, når vi som samfund skal finde vores ben i det globaliserede samfund, understreger han. - Jeg tror, vi er blevet for lavmælte omkring vores værdier om demokrati, medansvar, lighed og ligeværd. Vi har taget dem for givet lidt for længe måske. Og jeg vil godt stille spørgsmålet, om vi, hvis vi ikke hæver stemmerne, risikerer, at disse værdier glider ud af samfundets fælles bevidsthed? Om de rette mennesker i chefstolene Kommunalreformprocessen er nu inde i en helt afgørende fase. Det er f.eks. nu, kommunerne overtager nye opgaver fra amterne. Og det er nu, nye chefstillinger skal besættes. - Det er vigtigt, at de nye ledelseslag i kommunerne sammensættes sådan, at de bliver effektive, udviklingsorienterede og driftsikre. Vi skal have direktioner, der har viden om og indsigt i fagområder og fagkulturer. Og vi skal have direktioner, der har de personlige lederegenskaber og evner, der skal til for at drive en moderne og mangesidet virksomhed. Sagt på en anden måde: De nye kommuners organisering og besættelse af topposter skal kunne forklares, forstås og forsvares. Om at se børnenes styrker - ikke deres svagheder Det er BKF's oplevelse, at det går rigtig godt med de pædagogiske læreplaner. Medarbejderne har taget meget fint imod det nye værktøj. Og ifølge BKF har læreplanerne bidraget til at styrke fagligheden og samarbejdet med familierne i børnehaverne. - Vi skal videre ad den vej. Pædagogerne skal for alvor tro på - og handle efter - at de gør en forskel, når den negative sociale arv skal brydes. Vi skal bakke op med ledelse og efteruddannelse, så pædagogerne styrkes i at se børnenes ressourcer frem for deres sårbarheder og problemer. Om de mange unge uden uddannelse Andelen af unge, der ikke får en kompetencegivende uddannelse er igen stigende.

10 December 2005 Blad Det er bekymrende. BKF har lagt op til en national og kommunal handlingsplan, og vi kan heldigvis konstatere, at KL og regeringen har fulgt trop. Han opfordrer til en sammenhængende ungepolitik i de nye kommuner. - De unge skal have tilbud præget af systematik, tydelighed og konsekvens. Der skal også sættes ind meget tidligere, for problemet starter allerede i børnehaven og i skolen, sagde formanden i sin beretning. BKF s sekretariatet: Kulturforvaltningen, Fællessekretariatet, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf Fax

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2003 Blad 367 Undervisningsministerens Sorø-møde Temaet for Undervisningsministerens Sorø-møde var som bekendt Klædt på til vækst og velfærd. Mødet fokuserede først og fremmest på de nye CVU-uddannelser

Læs mere

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702 August 2007 Blad 702 Velkommen tilbage BKF-nyts redaktion byder kolleger og samarbejdspartnere velkommen tilbage til jobbet. Mange spændende opgaver ligger og venter på os. Budget 2008, den fortsatte implementering

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2005 Blad 568 Vi ses på Munkebjerg Sidste tilmeldingsfrist 7. oktober Generalforsamling Der er rigtig mange medlemmer, der har tilmeldt sig årsmødet d. 9-11. november og vi ser frem til dialogen

Læs mere

Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K. Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud

Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K. Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud I FOA - Fag og Arbejde er vi meget tilfredse med, at dagtilbudsområdet

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER 1. Indledning Jeg er af kommunaludvalget blevet bedt om at svare på tre spørgsmål: Spørgsmål W om, hvorvidt der set i lyset af oplysninger fra EVA s seneste rapport om kommunernes

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Fremsat den {FREMSAT} af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen af interne skoler i dagbehandlingstilbud og

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940 5858

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Forslag til Fremtidens DUF

Forslag til Fremtidens DUF Forslag til Fremtidens DUF I henhold til vedtægternes 21, stk. 1 skal forslag til være sekretariatet i hænde senest 5 uger før delegeretmødet. Styrelsen indstiller følgende forslag til delegeretmødets

Læs mere

Hvordan bør socialreformen hjælpe udsatte børn og unge?

Hvordan bør socialreformen hjælpe udsatte børn og unge? Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 138 Offentligt Bentes Nielsens indlæg på TABUKAs og De 4 Årstiders høring den 10. dec. 2012 på Københavns Rådhus: Hvordan bør socialreformen hjælpe udsatte børn

Læs mere

Til Undervisningsministeriet Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K

Til Undervisningsministeriet Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Til Undervisningsministeriet Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 25.1.2015 Høringssvar til lovforslag om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

Handleguide v/bekymrende fravær fra skolen

Handleguide v/bekymrende fravær fra skolen Februar 2016 Læring i Skolen Handleguide v/bekymrende fravær fra skolen Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted T: 7975 5000 www.hedensted.dk 1 Bekymrende fravær Formål For at forhindre længerevarende fravær

Læs mere

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Landsorganisationen i Danmark (LO) har som mål, at flere unge end i dag skal afslutte en erhvervsuddannelse.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Landsorganisationen i Danmark (LO) har som mål, at flere unge end i dag skal afslutte en erhvervsuddannelse. 2SO JYHGUIUHPU\NNHWNRPSHWHQFHYXUGHULQJSn HUKYHUYVXGGDQQHOVHUQH %DJJUXQG Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Landsorganisationen i Danmark (LO) har som mål, at flere unge end i dag skal afslutte en erhvervsuddannelse.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 194 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 194 Folketinget 2009-10 Til lovforslag nr. L 194 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. juni 2010 Forslag til Lov om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt forskellige andre love

Læs mere

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform Februar 2007 Blad 668 Kvalitetsreform BKF er inviteret til Regeringens tredje møde om kvalitetsreformen, der har fokus på mål og evaluering og som afholdes på Bornholm d. 8. februar. Læs BKF`s bidrag til

Læs mere

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1.

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1. Notat Læsepolitik for Frederiksberg Kommune oversigt over ændringsforslag i høringssvar Skole/organisation Kommentar Forvaltningens bemærkninger Rettelse Søndermarkskolen Skolebestyrelsen finder positivt,

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med organiseringen af den fremtidige specialundervisning og særlige dagtilbud

Kommissorium for arbejdet med organiseringen af den fremtidige specialundervisning og særlige dagtilbud Kommissorium for arbejdet med organiseringen af den fremtidige specialundervisning og særlige dagtilbud Formål med kommissorium Formålet er, med udgangspunkt i barnets eller den unges behov at skabe grundlaget

Læs mere

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Til alle kommunalbestyrelser Undervisningsministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Folkeskolereformen

Læs mere

Håndværksrådet anbefaler, at folkeskolens vejledere udvikler deres samarbejde med både erhvervsskoler og lokale uddannelsesudvalg.

Håndværksrådet anbefaler, at folkeskolens vejledere udvikler deres samarbejde med både erhvervsskoler og lokale uddannelsesudvalg. 10 veje til flere dygtige faglærte - alle har et ansvar For at sikre høj faglighed og motivation skal den enkelte unge have netop det uddannelsestilbud, der passer ham eller hende, og mange aktører skal

Læs mere

Håndværksrådet takker for lejligheden til at afgive høringssvar på de 5 bekendtgørelsesudkast på vejledningsområdet.

Håndværksrådet takker for lejligheden til at afgive høringssvar på de 5 bekendtgørelsesudkast på vejledningsområdet. Undervisningsministeriet uvavej@uvm.dk cc. lone.basse@uvm.dk 17. juni 2014 Høringssvar bekendtgørelser på vejledningsområdet Håndværksrådet takker for lejligheden til at afgive høringssvar på de 5 bekendtgørelsesudkast

Læs mere

Vedr. høring over vejledning om dag-, fritids- og klubtilbud m.v.

Vedr. høring over vejledning om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. Familiestyrelsen Stormgade 2-6 1470 København K familiestyrelsen@famstyr.dk Vedr. høring over vejledning om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) takker for det tilsendte

Læs mere

Landet, hvor specialundervisningen

Landet, hvor specialundervisningen Lasse Rydberg / Foto Lasse Rydberg, København I de fire følgende artikler tager Lasse Rydberg læseren med på en rejse i en del af det italienske skolesystem, som har afskaffet specialskoler, og som har

Læs mere

Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Att.: Tina Hansen. 21. januar 2015

Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Att.: Tina Hansen. 21. januar 2015 Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Att.: Tina Hansen 21. januar 2015 Høring om forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: Rita Pedersen Journalnr.: 09/22647

NOTAT. Sagsbeh.: Rita Pedersen Journalnr.: 09/22647 SOLRØD KOMMUNE DIREKTIONEN NOTAT Emne: Udfordringer på Familie- og uddannelsesudvalgets område Til: Familie- og uddannelsesudvalget 13. januar 2010, pkt. 1. Dato: 2. januar 2010 Sagsbeh.: Rita Pedersen

Læs mere

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK 22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK Til Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Viborg Kommune Frivillighedsrådet repræsenterer mere end 100 foreninger, der har det

Læs mere

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGSPLIGT I dette kapitel beskriver vi indledningsvist reglerne for underretningspligt. Efterfølgende kan du læse mere om, hvordan du og din leder i praksis

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Notat Vedrørende: Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnavn: Ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnummer: 17.01.10-P00-1-16 Skrevet af: Louise Bisgaard

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

BILAG 1. BESTEMMELSERNE FOR FAGET KRISTENDOMSKUNDSKAB

BILAG 1. BESTEMMELSERNE FOR FAGET KRISTENDOMSKUNDSKAB BILAG 1. BESTEMMELSERNE FOR FAGET KRISTENDOMSKUNDSKAB 1. Skoleloven 1: Folkeskolens formål 1. Folkeskolens opgave er i samarbejde med forældrene at fremme elevernes tilegnelse af kundskaber, færdigheder,

Læs mere

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 13. marts 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk Til Socialudvalgets

Læs mere

Specialpædagogiske kompetencer

Specialpædagogiske kompetencer Specialpædagogiske kompetencer I lærer- og pædagoguddannelsen fra 2007 Afdelingen for videregående uddannelser og internationalt samarbejde Disposition 1. Specialpædagogik i læreruddannelsen 2. Specialpædagogik

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 27. marts 2015 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen?

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Henrik Mortensen August 2006 Temadag 2006 Aalborghallen 8. august 2006 Indledende oplæg Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Velkommen tilbage fra sommerferie velkommen tilbage til et nyt skoleår

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

VELKOMMEN SOM PRAKTIKVEJLEDER FOR PAU ELEVER...3 INDBERETNING OG HÅNDTERING AF SYGDOM, FERIE MV.:...5

VELKOMMEN SOM PRAKTIKVEJLEDER FOR PAU ELEVER...3 INDBERETNING OG HÅNDTERING AF SYGDOM, FERIE MV.:...5 Håndbog for praktikvejledere PAU Indhold: VELKOMMEN SOM PRAKTIKVEJLEDER FOR PAU ELEVER...3 OM DEN PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE...3 PRAKTIKANSVARLIG...3 PRAKTIKRÅD...4 OPLYSNINGER TIL PRAKTIKSTEDET...4

Læs mere

Beskrivelse af AKT-tilbuddet

Beskrivelse af AKT-tilbuddet Jammerbugt Kommunes AKT-tilbud på Fjerritslev Skole og Aabybro Skole Beskrivelse af AKT-tilbuddet Formål... 2 Grundlagsforståelsen... 2 Konsekvenser for praksis... 4 Visitation... 5 Visitationsgrundlaget...

Læs mere

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune 1 Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune Indledning Med disse mål og principper for den gode overgang fra børnehave til skole ønsker vi at skabe et værdisæt bestående af Fællesskaber,

Læs mere

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Indholdsfortegnelse 1. OM UNDERRETNINGSGUIDEN Indholdsfortegnelse... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.2 Indledning... 3 Underretningsguidens

Læs mere

BØRNERÅDETS SYN PÅ LOVFORSLAGET OM

BØRNERÅDETS SYN PÅ LOVFORSLAGET OM Indenrigs- og Socialministeriet Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K 22. januar 2010 Vedrørende j.nr. 2009-7683 BØRNERÅDETS SYN PÅ LOVFORSLAGET OM UNGDOMSKRIMINALITET Høringssvar til forslag

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

- Særligt fokus på barn - voksen kontakten f.eks. gennem udviklingsprojekter,

- Særligt fokus på barn - voksen kontakten f.eks. gennem udviklingsprojekter, Faglig dialogguide ved det årlige tilsynsbesøg: 1. Sociale relationer barn/voksen kontakten Alle børn og unge har ret til positiv voksenkontakt hver dag og udsatte børn og unge har et særligt behov for

Læs mere

Børne- og Ungerådets kommentarer til evalueringen af rådet

Børne- og Ungerådets kommentarer til evalueringen af rådet Sekretariatet Økonomisk Afdeling Rådhuset 8100 Århus C Børne- og Ungerådets kommentarer til evalueringen af rådet 13. juni 2003 J.nr. Borgmesterens Afdeling har anmodet Børne- og Ungerådet om, at besvare

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Strategi for elevernes læring - Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune

Strategi for elevernes læring - Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune Tilrettet september 2015 Strategi for elevernes læring - Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune Når læringsmiljøerne i folkeskolen skal udvikles, og elevernes faglige niveau skal hæves, kræver det blandt

Læs mere

Høring vedr. lov om kommunale særlige tilbud om grundskoleundervisning til udenlandske børn og unge

Høring vedr. lov om kommunale særlige tilbud om grundskoleundervisning til udenlandske børn og unge Til Ministeriet for Børn, undervisning og Ligestilling DANSK FLYGTNINGEHJÆLP Borgergade 10, 3.sal DK-1300 København K Tlf: 3373 5000 www.flygtning.dk 8.4.2016 Høring vedr. lov om kommunale særlige tilbud

Læs mere

Lovgrundlag Sprogstimulering til tosprogede småbørn er beskrevet i Dagtilbudsloven 11.

Lovgrundlag Sprogstimulering til tosprogede småbørn er beskrevet i Dagtilbudsloven 11. Indledning Med denne information ønsker Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune at give et overblik over sprogstimulering til tosprogede småbørn, der ikke går i børnehave og som derfor deltager

Læs mere

Undervisning i fagene

Undervisning i fagene Undervisning i fagene Almindelige bemærkninger til lovændringer der vedrører undervisning i fagene 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne for 1.-9. klassetrin foreslås

Læs mere

Socialministeriet Børn J.nr. 2010-831 lsp, cme 19. april 2010. Kopi af høringssvar vedlægges.

Socialministeriet Børn J.nr. 2010-831 lsp, cme 19. april 2010. Kopi af høringssvar vedlægges. Socialudvalget 2009-10 SOU alm. del Bilag 223 Offentligt Socialministeriet Børn J.nr. 2010-831 lsp, cme 19. april 2010 Høringsnotat om Forslag til ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til

Læs mere

Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Undervisningsministeriet om elevers brug af egen computer i undervisningen i folkeskolerne.

Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Undervisningsministeriet om elevers brug af egen computer i undervisningen i folkeskolerne. 2010 18-1 Folkeskoler kan ikke kræve at elever bruger egen computer i undervisningen Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Undervisningsministeriet om elevers brug af egen computer i undervisningen

Læs mere

Niels Egelund (red.) Skolestart

Niels Egelund (red.) Skolestart Niels Egelund (red.) Skolestart udfordringer for daginstitution, skole og fritidsordninger Kroghs Forlag Indhold Forord... 7 Af Niels Egelund Skolestart problemer og muligheder... 11 Af Niels Egelund Forudsætninger

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Februar 2006 Blad 593 Folkeskoleforlig Den familiepolitiske redegørelse EVA-handlingsplan Foreningens netværk Kulturkanon Når børn møder kultur Praktiklæreruddannelsen Det integrerede bibliotek Jubilæumsbog

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 14. Samordningsudvalget for børn, unge og idræt holdt møde torsdag den 1. februar 2007.

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 14. Samordningsudvalget for børn, unge og idræt holdt møde torsdag den 1. februar 2007. ALLERØD KOMMUNE Møde nr. 14 Samordningsudvalget for børn, unge og idræt holdt møde torsdag den 1. februar 2007. Mødet startede kl. 9.05 og sluttede kl. 11.50 Lone Hansen deltog fra kl. 9.30 Der var afbud

Læs mere

Spørgsmål og svar til forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning

Spørgsmål og svar til forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning Spørgsmål og svar til forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning Generelle spørgsmål og svar Kan skolen selv bestemme, hvilken klasse der skal modtage indsatsen? Nej. Det er i forsøgsprogrammet

Læs mere

Familiemøde r. evaluering af et pilotprojekt

Familiemøde r. evaluering af et pilotprojekt Familiemøde r evaluering af et pilotprojekt Erfaringer med afholdelse af Familiemøder i Ringsted Kommune i perioden. juni 20 3. maj 20 Børne- og Kulturforvaltningen August 20 Familiemøder evaluering af

Læs mere

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement.

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement. Elevernes Folketingsvalg 2011 Evalueringsrapport - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement Udarbejdet af: Assembly Voting Rued Langgaards Vej 7, 5D 07 2300 København S

Læs mere

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne EMNE FOR DENNE RAPPORT Denne rapport er resultatet af workshop for skolebestyrelserne i Stevns Kommune.

Læs mere

NOTAT. 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK

NOTAT. 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK NOTAT 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK Høring om forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om autorisation

Læs mere

Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling

Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling Dette notat udgør det fælles pædagogiske arbejdsgrundlag for Københavns Kommunes 3 heldagsskoler. Notatet er rammesættende og forpligtende

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune Børn unge og læring 2014 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Mål og formål med Masterplan for kvalitet og læringsmiljøer i Fremtidens

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN. Januar 2015

STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN. Januar 2015 STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN Januar 2015 Det følger af folkeskolelovens 41, at byrådet efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne skal fastsætte en vedtægt for styrelsen af Aalborg

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009

Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009 Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00076-1/ATG3 2/11 Indholdsfortegnelse Ad 3.6. Samlet bedømmelse af de bygningsmæssige forhold... 3 Ad 5.

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8.

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8. PAU-studerende PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE den pædagogiske assistentuddannelse Buerup Skole og SFO BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Praktikstedets navn Adresse Postnr. og by. Tlf.nr. Mail- adresse. Hjemmeside.

Læs mere

Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk

Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand I medfør af 3, stk. 3, 19 i, stk. 1, 21, stk. 5, 22, stk. 6, 30 a og 51 b, stk. 3, i lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Handicappolitik i Allerød Kommune

Handicappolitik i Allerød Kommune Handicappolitik i Allerød Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...5 2. Visioner og værdier...7 3. Allerød Kommunes målsætninger med afsæt i FNs Standardregler:...8 Udviklingsforslag...10 Udviklingsforslag...12

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik Ringsted Kommune Indledning Byrådet i Ringsted har vedtaget en samlet børne- og ungepolitik som gælder alle de kommunale institutioner, der har kontakt med børn og unge samt deres

Læs mere

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? Der kommunikeres meget i det offentlige. Der er love og regler for hvad der skal siges til offentligheden i hvilke situationer. Der er lokalplaner,

Læs mere

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole BEK nr 1172 af 12/12/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, j.nr. 058.24J.271

Læs mere

SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE

SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE 2 SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER Den nye folkeskolelov åbner op for lokal fleksibilitet omkring valg og sammensætning af skolebestyrelserne.

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

2009/1 BRB 33 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016. Beretning afgivet af Uddannelsesudvalget den 1. juli 2010. Beretning. over

2009/1 BRB 33 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016. Beretning afgivet af Uddannelsesudvalget den 1. juli 2010. Beretning. over 2009/1 BRB 33 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beretning afgivet af Uddannelsesudvalget den 1. juli 2010 Beretning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

Bedre læring til Danmarks børn

Bedre læring til Danmarks børn Bedre læring til Danmarks børn 2 Bedre læring til Danmarks børn Hvis læringsresultaterne for børn i Danmark skal forbedres, kan det ikke nytte kun at se på forholdene i skolerne. Vi skal blive bedre til

Læs mere

Nummer Afsender Kommentar Bemærkninger fra administrationen

Nummer Afsender Kommentar Bemærkninger fra administrationen Nummer Afsender Kommentar Bemærkninger fra administrationen 1 Integrationsrådet Rådet er positivt stemt overfor målsætningerne i politikken og håber, at den vil være med til at sikre, at foreningsliv og

Læs mere

b) at formuleringen kunst- og kulturskoler for at undgå fejltolkninger udgår af lovteksten

b) at formuleringen kunst- og kulturskoler for at undgå fejltolkninger udgår af lovteksten København, 17. september 2013 Til Undervisningsministeriet Høringssvar - folkeskolereform Høringssvar fra Danske Musik- og kulturskoleledere, DMKL: Lov om ændring af folkeskoleloven, lov om ungdomsskoler

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler og private grundskoler m.v.

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler og private grundskoler m.v. Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2010-11 Fremsat den 27. januar 2011 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN E-mail. bkf@bkchefer.dk 453?? Maj 2004 Blad 453 Regeringens udspil til kommunalreform Som det er læserne af BKF-nyt bekendt har Regeringen d. 27. april fremlagt sit forslag til ny kommunal struktur og

Læs mere

Bemærkninger til Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen, lov. lov om specialundervisning for voksne, lov om forberedende voksenundervisning

Bemærkninger til Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen, lov. lov om specialundervisning for voksne, lov om forberedende voksenundervisning 1 2 Bemærkninger til Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen, lov om specialundervisning for voksne, lov om forberedende voksenundervisning (FVU) etc. Med henblik på at styrke indsatsen for at

Læs mere

Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard

Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard Indhold i reformen Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard Folkeskolereformen som afsæt for fokus på læreprocesser I skoleåret 2014-2015 påbegyndtes arbejdet med at implementere den folkeskolereform,

Læs mere

Fokus på udsatte børn

Fokus på udsatte børn Fokus på udsatte børn Evaluering af projekt "Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse" Bent B. Andresen December 2008 Forord Pædagogiske dagtilbud er formodentlig den bedste investering i børns fremtid

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Socialudvalget den 16. november 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling Marts 2010 blad 913 På vej mod forpligtende samarbejde mellem kommunerne KL s direktionskonference 20.-21. april Debatoplæg på vej vigtigt med forberedende diskussioner! KL indbyder kommunernes direktioner

Læs mere

Beskæftigelse, uddannelse og job

Beskæftigelse, uddannelse og job En artikel fra KRITISK DEBAT Beskæftigelse, uddannelse og job Skrevet af: Poul Hansen Offentliggjort: 02. september 2007 Uddannelse betyder meget for, om man får job, hvilke job, man kan få og ikke mindst

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø. Juni 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø. Juni 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Juni 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 9/2014 om tilsyn med det psykiske

Læs mere

Notat: Kommunernes organisering og styring på specialundervisningsområdet

Notat: Kommunernes organisering og styring på specialundervisningsområdet Notat: Kommunernes organisering og styring på specialundervisningsområdet Maj 2012 Fra politisk side er der et stort fokus på øget inklusion i folkeskolen - både nationalt og lokalt. Resultaterne af denne

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 22. september 2009 EM 2009/91 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Forslagets baggrund: Almindelige bemærkninger Det daværende landsråd vedtog i 1978 landsrådsvedtægt af 4. april 1978 om uddannelsesstøtte

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af mål og centrale kundskabs- og færdighedsområder for læreruddannelsens fag. 18. august 2006 Sags nr.: 003.702.

Kommissorium for udarbejdelse af mål og centrale kundskabs- og færdighedsområder for læreruddannelsens fag. 18. august 2006 Sags nr.: 003.702. Afdelingen for videregående uddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Kommissorium for udarbejdelse af mål og centrale

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 20. januar 2016 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Høring over udkast til lov om ændring af lov om folkeskolen (Inklusion af elever med særlige behov i den almindelige undervisning)

Høring over udkast til lov om ændring af lov om folkeskolen (Inklusion af elever med særlige behov i den almindelige undervisning) Ministeriet for Børn og Undervisning Uddannelsesstyrelsen Svend.e.gertz@udst.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier TILSYNSENHEDEN Tilsynsenhedens Årsrapport 2013 Center for børn og forebyggelse Plejefamilier Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Else Hansen Tilsynsførende Dorthe Noesgaard Tilsynsførende Joan

Læs mere

HELHED I BØRN OG UNGES LIV

HELHED I BØRN OG UNGES LIV HELHED I BØRN OG UNGES LIV Børn og unge har mange talenter og mange forskellige former for intelligens, som skal tilgodeses. Det kræver et godt samarbejde mellem alle, der har med dem at gøre i hverdagen.

Læs mere

I følgende dokument fremgår gennemgang af Tippens evalueringer fra efteråret 2014.

I følgende dokument fremgår gennemgang af Tippens evalueringer fra efteråret 2014. Evaluering i Tippen, efterår 2014 en del af Varde Kommune, med 4 døgnafdelinger og eget skoletilbud. Samlet opsummering af evalueringsindhold: I følgende dokument fremgår gennemgang af Tippens evalueringer

Læs mere

NOTAT. Emne: Generel status på pædagogiske tilsyn i daginstitutioner 2011. Sagsbeh.: Bianca Lauge Sagsnr.: 12/655

NOTAT. Emne: Generel status på pædagogiske tilsyn i daginstitutioner 2011. Sagsbeh.: Bianca Lauge Sagsnr.: 12/655 SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Generel status på pædagogiske tilsyn i daginstitutioner 2011 Til: Familie- og uddannelsesudvalget Dato: 26-01-2012 Sagsbeh.: Bianca Lauge Sagsnr.: 12/655 Tilsynet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner - en kort introduktion til programmet Pædagogiske læreplaner med værktøjet RiskMinder. - Se evt. den tilhørende video på www.rmlink.dk Hvad siger loven..? Det enkelte dagtilbud skal udarbejde en pædagogisk

Læs mere

Styrelsesvedtægt. for de kommunale 0-6 års dagtilbud i Glostrup Kommune

Styrelsesvedtægt. for de kommunale 0-6 års dagtilbud i Glostrup Kommune Styrelsesvedtægt for de kommunale 0-6 års dagtilbud i Glostrup Kommune 2016 Styrelsesvedtægten er udarbejdet på baggrund af Dagtilbudslovens 14,15 og16 samt Vejledning om dagtilbud m.v., kap.15 - Forældreindflydelse

Læs mere