Nu gider vi ikke mere snakke om krumme agurker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nu gider vi ikke mere snakke om krumme agurker"

Transkript

1 Nu gider vi ikke mere snakke om krumme agurker Tid til at tænke forfra side 03 Hvem træffer beslutningerne? side 08

2 02 PROFILAVIS NR 01 Europas fremtid DEN RIGTIGE HISTORIE OM DE KRUMME AGURKER Krumme agurker i EU har de fleste hørt om. Historien kom midt i agurketiden i 1991, hvor den daværende konservative gruppeformand Lars P. Gammelgaard i en morgenradioavis karakteriserede EU s regler om agurkers krumning som det rene gakkeligak. Han brugte agurkerne som eksempel på, hvor galt det kan gå, når embedsmænd i EU keder sig og ikke har bedre ting at beskæftige sig med. Men det var ikke en sag, EU havde opfundet. Danmark har helt tilbage fra starten af sidste århundrede haft normer for sortering af agurker og andre grøntsager og frugter. Af sorteringsreglementet fra 1942 fremgår det bl.a., at agurker af 1. sortering skal være veludviklede og velformede, dvs. ikke væsentligt afvige fra pågældende normaltype, hverken i form eller i indhold. EF indførte agurkeregler i Disse er stort set identiske med dem, der gælder i år 2001, nemlig at en agurk i klasse ekstra og klasse 1 højst må krumme 10 mm pr. 10 centimeter. Fordelen ved at have regler for agurkers kvalitet herunder deres krumning er, at man dermed ved, hvad man køber, og ikke behøver at få tilsendt en vareprøve, før man bestemmer sig for at købe et parti varer. Og man er sikker på, at der altid er lige mange agurker i en kasse. De internationale regler stammer i øvrigt fra FN s Økonomiske Kommission for Europa, FN/ECE, som allerede i 1949 lavede de første europæiske normer for agurker. EUROPA-KOMMISSIONEN Repræsentation i Danmark Højbrohus, Østergade 61 Postbox København K Ansvarshavende redaktør Presse- og informationschef Lotte Ustrup Christensen Redaktion Journalist Lene Stærbo Kreab A/S Foto: Lars Ranek, Viktoria Blomberg Layout: Lofi A/S Tryk: Levison + Johnsen + Johnsen a/s Artiklerne dækker ikke nødvendigvis Europa- Kommissionens holdninger. Anvendelse af citater er tilladt mod behørig kildeangivelse. Europa-Kommissionen på Internettet: Indhold 03 Tid til at tænke forfra 04 Vi mangler ord for, hvad EU er 06 Ud over grænserne 08 Hvem træffer beslutningerne? Og hvordan? 10 Hvordan skal samarbejdet mellem det danske Folketing og EU være i fremtiden? 12 Man har da lov at være heldig Man kan sagtens købe krumme agurker. De må blot ikke sælges som 1. sorteringsvare.

3 Europas fremtid NR 01 PROFILAVIS 03 Vi må formulere nye mål for, hvordan EU skal udvikle sig, mener formanden for Europa-Kommissionen, Romano Prodi. Borgernes forventninger handler hverken om krumme agurker eller institutionelle spørgsmål, men om en dybere og bredere debat. TID TIL AT TÆNKE FORFRA Det, vi har brug for, er en direkte og åben diskussion om Unionens endelige mål Romano Prodi, formand for Europa-Kommissionen, i en tale til Europa-Parlamentet den Formanden for Europa-Kommissionen, Romano Prodi, sagde den 13. februar 2001 i en tale til Europa-Parlamentet, at EU står ved en skillevej. Jeg tror, det virkelige problem er, at vi et eller andet sted på vejen har mistet den røde tråd, der tidligere skabte enighed blandt vore medlemsstater om, hvor vi var på vej hen, sagde han og fortsatte: Det her drejer sig ikke om agurkers krumning. Det drejer sig heller ikke om myter eller forvrængninger. Det handler om virkelige emner og om de spørgsmål, der faktisk bliver stillet af de europæere, som gerne vil have Unionen til at gøre mere, ikke mindre. Med disse ord lægger Romano Prodi op til en helt ny og grundlæggende debat om EU. Det samme gør denne pjece. Den handler om, hvilke emner der er sat på dagsordenen for det fremtidige samarbejde i EU. Planen er, at medlemslandenes regeringer skal diskutere de store spørgsmål ved en regeringskonference i Inden da er det målet at gennemføre folkehøringer og inspirere til så megen debat som mulig for at få befolkningen til at interessere sig for både indhold og form i EU. Denne pjece er et forsøg på at forklare noget af det, som kan synes fjernt og uvedkommende, men faktisk ikke er nogen af delene.

4 04 PROFILAVIS NR 01 Europas fremtid Hvad betyder EU for danskerne? Lykke Friis anslår, at i hvert fald 50 % af al dansk lovgivning er påvirket af EU's lovgivning. VI MANGLER ORD FOR, HVAD EU ER Vi mangler ord for, hvad EU er. Sådan siger én af de forskere i Danmark, der ved mest om Den Europæiske Union. Hun hedder Lykke Friis, er 31 år og ansat i Dansk Udenrigspolitisk Institut i København, hvorfra hun sammen med en snes andre forskere tager pulsen på Danmarks forhold til udlandet. Problemet er, at vi ikke kan sammenligne EU med noget andet, vi kender. På den ene side ligner EU en international organisation som for eksempel FN eller NATO. På den anden side har EU nogle træk, der minder om en stat. Men EU er i bund og grund noget midt imellem en stat og en international institution; en stor byggeplads, hvor man bygger ovenpå hele tiden og i alle mulige stilarter, siger hun. Kompromis på kompromis På sit kontor har Lykke Friis en plakat, der netop viser et stort bygningsværk lavet af mere end en håndfuld forskellige arkitekter.

5 Europas fremtid NR 01 PROFILAVIS 05 På EU-topmødet i Nice i december 2000 besluttede EU-landenes stats- og regeringschefer, at de i år 2004 vil diskutere et nyt grundlag for Den Europæiske Union. Forbehold Danmark har fået en særaftale med EU-landene, som betyder, at Danmark har forbehold vedrørende den tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union med den fælles valuta og med fælles penge- og valutapolitik, udarbejdelsen og gennemførelsen af afgørelser og aktioner inden for Unionen, som har indvirkning på forsvarsområdet, unionsborgerskab, samarbejdet om retlige og indre anliggender, hvor dette finder sted på overstatsligt niveau. Man bliver nødt til at spørge beboerne, når man bygger om Søg ud på nettet I første halvår af 2001 har Sverige formandskabet i EU. Det svenske formandskabs hjemmeside, som er på svensk og engelsk, har mange aktuelle historier og gode links. Hele formandskabets arbejde følges naturligvis nøje. Websted, hvor alle kan bidrage til debatten om Unionens fremtidige skæbne og form og i øvrigt følge med i, hvad andre mener. Folketingets EU-oplysning. Meget informativ oplysning om EU-spørgsmål og ikke mindst om samarbejdet med Folketinget. Godt arkiv, hvis man skal finde ældre dokumenter. Den Europæiske Union har ikke én chefarkitekt. Der sidder 15 arkitekter, og alle 15 skal have et ord at skulle have sagt. Det betyder, at man ikke får nogen ren, pæn stil, men at bygningsværket bliver til som kompromis på kompromis, siger Lykke Friis. Spørg beboerne På spørgsmålet om det roder særlig meget lige nu, svarer hun: Nej, det har det stort set altid gjort. Men EU er blevet så stor, beskæftiger sig med så mange emner og har investeret så megen prestige i at ville snakke om indretningen og forfatningen, at mange mener, tiden er inde til at inddrage arkitekterne igen. Det nye i EU-systemet er, at man har erkendt, at det ikke nytter noget at bygge om uden at spørge beboerne. Det var alle stats- og regeringsledere enige om på mødet i Nice. Europa-Kommissionens danske hjemmeside. Her finder du nyheder, Europa-Kommissionens nyhedsbrev EUROPA, omtale af aktuelle temaer i den europæiske debat, en beskrivelse af EU s institutioner, søgemuligheder osv. Europa-Kommissionens hovedhjemmeside. Her findes en del dokumenter på dansk. Du kan bl.a. finde en masse information om de enkelte EU-kommissærers arbejdsområder.

6 06 PROFILAVIS NR 01 Europas fremtid UD OVER GRÆNSERNE... DISSE LANDE ER PÅ VEJ IND I EU I 1998 begyndte EU at forhandle med den første gruppe af de nye ansøgerlande: Cypern, Estland, Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovenien. I anden runde følger fem andre lande: Bulgarien, Letland, Litauen, Slovakiet og Rumænien. Siden har Malta fornyet sin ansøgning, og Det Europæiske Råd har genoptaget forberedelsen af forhandlingerne om Tyrkiets tiltrædelse. Optagelse af de nye lande kan tidligst ske fra Finland Sverige Estland Danmark Letland Litauen Irland Tyskland Storbritannien Polen Holland Tjekkiet Belgien Slovakiet Luxemborg Østrig Ungarn Slovenien Rumænien Frankrig Spanien Bulgarien Italien Portugal Grækenland Malta Tyr De seks lande, der i 51 etablerede Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. I 57 underskrev de Rom-traktaten og etablerede dermed EF. EF (nu EU) er blevet udvidet fire gange: Danmark, Irland og England i 73, Grækenland i 81, Spanien og Portugal i 86 samt Østrig, Finland og Sverige i 95. I dag omfatter EU i alt 15 medlemsstater. Med de 13 ansøgerlande er EU nu på vej mod sin femte udvidelse.

7 Europas fremtid NR 01 PROFILAVIS 07 Mit mål er, at EU-topmødet i København i december 2002 hvor Danmark har formandskabet igen bliver afgørende for EU s udvidelse mod øst. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Det begyndte som et samarbejde mellem 6 lande... Nu er vi 15 lande, og 13 nye er på vej ind Når man ser på Europa, er det nu, chancen Økonomisk og politisk kan man sige, at de nale grænser, men er grænseoverskridende: er der. Chancen for at få helet Europa soci- andre lande kunne klare sig udmærket økonomi, teknologi, informationer, kultur, alt, geografisk, økonomisk og politisk efter uden. Pointen er derimod, at EU er en sta- sundhed og miljø. Murens fald. biliseringsfaktor. At man ved at optage landene ikke bare skaber en økonomisk stabili- Jeg er selv gammel modstander af EF og Det siger formanden for Folketingets Euro- sering, men også et regelsæt, der betyder, at har tidligere været overbevist om, at en ting paudvalg, socialdemokraten Claus Larsen- landene gør alt, hvad de kan, for at opføre som fødevaresikkerhed kunne vi sagtens Jensen. sig fornuftigt og ordentligt. klare selv i Danmark. Men den holder jo ikke i dag, erkender han. kiet Han sparer ikke på de store ord, når det gælder de muligheder, han ser netop nu i Euro- Ser man for eksempel på, hvordan grænseproblemer og mindretalsproblemer er ble- Hele landbrugskrisen og problemerne med pa. Han finder det tankevækkende, at mens vet løst i det østlige Europa, så hænger det kogalskab er netop et eksempel på, at det danskerne står og tripper og ikke ved, om helt sikkert sammen med, at hvis de ikke ikke nytter kun at tænke på vores eget lille Cypern de vil være med i det europæiske samarbejde eller ej, så formår de østeuropæiske lan- løser den slags ordentligt, så er de simpelthen ikke berettiget til at komme med i EU. land. Vores beslutninger i Danmark rækker kun til vores egen grænse. Det, vi derimod de på én gang at omstille deres økonomi og beslutter sammen med de andre lande, ræk- politik, tilegne sig ny teknologi og blive Diskussionen om Europa handler i virkelig- ker langt videre. Derfor er udvidelsen af EU integreret i verdensøkonomien på en helt heden om at få udfyldt det demokratiske den store og massive opgave, som i de kom- ny måde. tomrum, der opstår, når det gælder grænse- mende år må have topprioritet i EU, siger overskridende problemer. Sagen er jo, formanden for Folketingets Europaudvalg. Betyder det noget, om de østeuropæiske lande understreger Claus Larsen-Jensen, at stadig kommer med i EU? flere problemer ikke holder sig til de natio-

8 08 PROFILAVIS NR 01 Europas fremtid Hvem træffer beslutningerne? Og hvordan? Et rullende formandskab EU-landene skiftes til at have formandskabet et halvt år ad gangen. EU ledes dog i praksis af en såkaldt trojka bestående af det tidligere, det nuværende og det kommende formandsland også kaldet det rullende formandskab. Det Europæiske Råd Er EU s vigtigste besluttende myndighed. Det Europæiske Råd består af statsog regeringscheferne fra EU s femten medlemslande samt formanden for Europa-Kommissionen. Når Det Europæiske Råd mødes, er der tale om EU-topmøde. Det land, der har formandskabet i EU, er vært for topmøderne, der finder sted mindst to gange om året. Ved topmøderne er stats- og regeringscheferne ledsaget af en række ministre. Herved sikres en løbende overgang mellem landenes formandskaber. En fordel ved at formandskabet skifter hvert halve år er, at der hele tiden bliver tilført dynamik. Ulempen kan være, at de enkelte lande har forskellige ønsker, som de forfølger i deres formandstid, og som kan få det til at se ud, som om den politiske dagsorden skifter ustandselig, afhængig af hvilket land der har formandskabet. Der er for tiden to diskussioner om magtdelingen i EU. Dels en, der går på tværs af det hele og rejser spørgsmålet: hvordan skal arbejdsdelingen være mellem institutionerne Det Europæiske Råd, Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen? Danmark skal næste gang være formandsland i Europa-Kommissionen Er kort sagt det EU-organ, der udarbejder og fremlægger alle de forslag, som behandles i EU. Europa-Kommissionen ledes af en formand. Hvert medlemsland har en kommissær; de store har to. Europa-Kommissionen har eneret på at fremsætte forslag i EU. Kommissærerne fungerer ikke som repræsentanter for deres egne lande. De arbejder for Fællesskabets almene interesse og må ikke pålægges instrukser fra nogen regering. Europa-Kommissionens indflydelse på lovgivningsprocessen er betydelig, idet den altid skal udarbejde et forslag til lovgivning, før Rådet kan træffe en afgørelse.

9 Europas fremtid NR 01 PROFILAVIS 09 Hele diskussionen om magtdeling mellem EU og de nationale parlamenter interesserer ikke en kæft andre end dem, der arbejder med det til daglig. Det, folk er optaget af, er: Bestemmer vi stadig hos os selv? Og hvordan sikrer vi, at vi er med i det, der foregår? Derfor er den vigtigste opgave for os politikere i vid udstrækning at skabe klarhed og vise, hvad der er målene for samarbejdet. Man skal passe på med at lave varmluftsorganer, som ikke har fodfæste i befolkningerne. Claus Larsen-Jensen, formand for Folketingets Europaudvalg. Regeringskonference Regeringskonferencer kan på en måde sammenlignes med forhandlinger om grundlovsændringer. Ændringerne kan både dreje sig om samarbejdets indhold og dets form. Rådet for Den Europæiske Union Rådet for Den Europæiske Union (kaldet Rådet) består af en minister men altså ikke regeringslederen fra hvert EU-medlemsland, som på mødet repræsenterer sit eget lands regering. Og dels den grundlæggende diskussion om, hvilke områder EU skal tage sig af, og hvilke områder de enkelte medlemslande selv skal tage sig af. Rådets sammensætning ændrer sig, alt efter hvilke emner der behandles. For eksempel består det af EU s 15 fiskeriministre, hvis der diskuteres fiskeripolitik, og af EU s 15 økonomiministre, hvis der diskuteres økonomiske spørgsmål. Når Rådet træffer beslutninger, er hovedreglen, at hvert land dvs. hver minister har én stemme, og at afgørelserne træffes med almindeligt flertal. Men når Rådet stemmer om en retsakt, der forpligter medlemslandene, så skal der være enten enstemmighed eller et såkaldt kvalificeret flertal. Initiativet til en regeringskonference kan enten tages af et medlemsland eller af Europa-Kommissionen. Når der er flertal i Det Europæiske Råd for en regeringskonference, går forhandlingsspillet i gang. Forinden er der et meget stort forberedende arbejde, hvor de enkelte medlemslande kan komme med forslag til dagsordenen. Stemningen ved en regeringskonference er beskrevet som en trykkoger-atmosfære, hvor aktørerne næsten for enhver pris skal blive enige. De seneste regeringskonferencer var i Nice i december 2000, i Amsterdam i juli 1996 og i Maastricht i januar Den næste regeringskonference er planlagt til at finde sted i Europa-Parlamentet Europa-Parlamentet består af 626 repræsentanter fra EU s medlemsstater, som alle vælges ved direkte valg i de enkelte medlemsstater hvert femte år. For tiden er 16 af Europa-Parlamentets medlemmer fra Danmark. Parlamentets opgave består primært i at deltage i lovgivningsprocessen i EU og i sammen med Rådet at vedtage EU s budget.

10 10 PROFILAVIS NR 01 Europas fremtid Diskussionen går i høj grad på, om man vil trække EU i retning af en mere statscentreret institution eller i en såkaldt føderal retning HVORDAN SKAL SAMARBEJDET MELLEM DET DANSKE FOLKETING OG EU VÆRE I FREMTIDEN? skal der udformes en liste over, hvad eu skal beskæftige sig med? og en liste over, hvad eu ikke skal beskæftige sig med? Tanken om, at EU-landene skal udarbejde sådan en liste, er så oplagt, at man kan undre sig over, at den ikke blev lavet helt fra begyndelsen, mener Lykke Friis. Spørgsmålet om sådan en liste eller kompetencekatalog, som det er blevet kaldt er et af emnerne for den regeringskonference, der skal finde sted i Lykke Friis understreger, at fordelen ved et kompetencekatalog kan være, at man kan få skåret ned på de mange tåbelige detaljer, som EU nogle gange interesserer sig for. Problemet er, at alle landene og deres politikere har behov for at markere sig, få sat lidt julepynt på træet i EU og kunne tage hjem og sige: Det forslag har jeg fået sat på dagsordenen. Med et kompetencekatalog ville det være lettere at sætte grænser for, hvilke emner og forslag EU kan tage op, og det ville være lettere for andre lande at sige: Nej, det må I selv klare hjemme. Hvordan man fordeler magt er altid et vanskeligt problem. Ikke mindst når man, som i tilfældet med Den Europæiske Union, har en størrelse, der hverken er en stat eller en international organisation, men noget midt imellem. Den statscentrerede eller konføderale skole er af den opfattelse, at man skal styrke de nationale parlamenters rolle i EU-samarbejdet. Ifølge denne skole er demokrati på EU-plan nemlig umuligt at opnå. Folkestyre forudsætter et folk, men hvor er folket i Europa? Svaret er kort og kontant: ingen steder. Der findes ikke ét europæisk folk, men et tysk, et dansk, et fransk osv. Den logiske konsekvens er derfor, at samarbejdet mellem de enkelte landes parlamenter skal styrkes. Den anden skole, den føderale, er af den modsatte opfattelse. Fortalerne for denne type samarbejde ønsker et parlamentarisk Europa, hvor Europa-Parlamentet skal spille den altafgørende rolle. Det vigtige er, at der er direkte valg til Europa-Parlamentet, og at borgerne i alle EU-lande har mulighed for at vælge, hvem der skal repræsentere netop deres synspunkt. Samarbejdets kerne er, at man tager de problemer op, som vitterlig er et fælles problem, og som der er en fælles løsning på. Poul Nielson, medlem af Europa-Kommissionen. Hvordan EU fremover skal indrettes som en føderal eller en konføderal organisation eller måske noget helt tredje bliver et af de helt centrale spørgsmål i de kommende år. Derfor er det ét af de emner, der står højt på dagsordenen til den næste regeringskonference.

11 Europas fremtid NR 01 PROFILAVIS 11 Den danske beslutningsproces I Danmark er Folketinget en aktiv deltager i beslutningsprocessen, når det gælder emner af europæisk karakter. Den danske indstilling til de løbende EU-spørgsmål fastlægges reelt i Folketingets Europaudvalg, hvor alle Folketingets partier er repræsenteret. Europaudvalget er en unik dansk opfindelse, og dets lige findes ikke i de andre EU-lande. Regeringen skal rådføre sig med Europaudvalget i alle spørgsmål af væsentlig betydning og vedtagelser af større rækkevidde, inden de danske ministre i Rådet eller andre steder deltager i forhandlinger på Danmarks vegne. Når et forslag er vedtaget af EU s Ministerråd, er det op til den danske regering og Folketinget at sørge for, at forslaget bliver gennemført i Danmark. Vi er nødt til at tage alvorligt, at der hos mange mennesker er en angst for, hvad EU udvikler sig til Vi er nødt til at tage alvorligt, at der hos mange mennesker er en angst for, hvad EU udvikler sig til. Derfor er der behov for en reform, som gør EU s kompetence klar, og derudover yderligere reformer, som medfører større åbenhed og demokratisk kontrol med EU s beslutninger, sagde Venstres formand Anders Fogh Rasmussen den 14. marts 2001 på en stor konference om Danmarks fremtidige tilknytning til EU. På konferencen var det tydeligt, at Venstres formand og statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har de samme tre emner øverst på EU s arbejdsprogram for de kommende år; nemlig optagelsesforhandlingerne med de nye lande, miljøet og en klarere opdeling mellem, hvad EU skal tage sig af, og hvad der er nationale opgaver. Anders Fogh Rasmussen foreslår, at EU opretter et parlamentarisk råd, der skal bestå af politikere fra medlemslandenes nationale parlamenter, som mødes nogle få gange om året, og hvis opgave det skal være at holde øje med, at EU ikke indfører regler på områder, som er rent nationale anliggender. Efter Anders Fogh Rasmussens opfattelse er der tre områder, som EU ikke under nogen omstændigheder skal blande sig i: sundhed, uddannelse og fordelingspolitik.

12 12 PROFILAVIS NR 01 Europas fremtid Anna Jarosz synes, hun blev født på det helt rigtige tidspunkt i den polske historie. Hun er 28 år og oplevede systemskiftet fra socialisme til demokrati i Polen så tæt på, som man næsten kan komme MAN HAR DA LOV AT VÆRE HELDIG Få dage før hendes ni års fødselsdag skete der underlige ting i Anna Jarosz liv. Telefonen hjemme i lejligheden i Gdansk blev afbrudt, nyhedsudsendelserne i fjernsynet blev mærkelige, og legepladsen lige foran det hus, hun boede i, var fyldt med mennesker med bannere, hvorpå der stod Solidaritet. Fra altanen i lejligheden kunne Anna og hendes forældre kigge på, mens optøjerne, der senere førte til krigsretstilstand, fandt sted. Senere, da Anna var nået til gymnasiet, oplevede hun også på nærmeste hånd den store omvæltning med en demokratibevægelse, som snart bølgede videre ned gennem Østeuropa og til sidst førte til, at Berlinmuren blev fjernet, og de socialistiske regimer i Østeuropa blev opløst. Dengang i 1981 anede jeg selvfølgelig ikke, hvad der foregik, men det er scener, som har sat sig helt fast inde i hovedet, fortæller Anna Jarosz, som netop er ved at lægge sidste hånd på sit forskningsprojekt på Syddansk Universitetscenter i Odense. Hun er nationaløkonom og forsker i, hvordan de europæiske økonomier bliver integreret i hinanden. Anna Jarosz kender Europa bedre end bukselommerne på hendes mange sæt tøj. Det er ingen overdrivelse, at jeg har venner i hvert eneste land i Europa, siger hun. Hvad er det særlige ved Europa? Europa er fantastisk, fastslår hun uden at blinke. Set med polske briller er det mest utrolige ved Europa måske alt det, integrationen og samarbejdet landene imellem har skabt i retning af fred, stabilitet og økonomisk fremgang. Jeg ved godt, at for danskerne er den slags givet, men det er det langt fra for os andre, siger Anna Jarosz og fremhæver, at det efter hendes mening var helt utrolig fremsynet af Tyskland og Frankrig at gå sammen i Kulog Stålunionen, bare seks år efter de havde været i krig mod hinanden i Anden Verdenskrig. Faktisk er det noget af det samme, som for tiden er ved at ske i Polen, mener hun. Polen har altid været klemt inde mellem Tyskland og Rusland, men netop nu i disse år, hvor Polen er på vej ind i Det Europæiske Fællesskab, er man ved at hele de gamle sår. Mange tror, at Polen er et land, hvor alting er gået i stå, men hvis man vidste, hvor meget der rent faktisk sker af omvæltninger i disse år, tror jeg nok, danskerne ville undre sig, siger hun og nævner, at bare inden for de seneste to år har polakkerne indført helt nye sundheds-, pensions- og uddannelsesreformer, ligesom hele den administrative opdeling af landet er lagt om. Alt sammen i bestræbelserne på at omstille sig til et moderne, demokratisk og markedsøkonomisk samfund. Egentlig havde Anna Jarosz tænkt sig at studere litteraturvidenskab, men det at være vidne til så store omvæltninger og aktivt deltage betød, at hun syntes, hun var nødt til at gribe chancen og læse et fag, som der virkelig ville være brug for, nemlig økonomi. Jeg ved godt, jeg er privilegeret, fordi jeg er ung og veluddannet og ikke mindst er født på det helt rigtige tidspunkt i historien, siger Anna Jarosz på vej ud af døren. Hun skal nå en konference i Athen i morgen tidlig.

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen Skiftedag i EU EU - en kort introduktion til skiftedagen Et fælles europæisk energimarked, fælles europæiske løsninger på klimaudfordringer, fælles europæiske retningslinjer for statsstøtte, der skal forhindre

Læs mere

EU s medlemslande Lande udenfor EU

EU s medlemslande Lande udenfor EU EU s medlemslande Lande udenfor EU Fig. 22.1 EU s medlemslande. År 1951 1957 1968 1973 1979 1981 1986 1986 1991 1992 1993 1995 1997 1999 2000 2001 2002 2004 2005 2007 2008 2008 2009 2010 Begivenhed Det

Læs mere

Offentlig høring om den kommende brug af UHF-båndet til tv-transmission: Lamy-rapporten

Offentlig høring om den kommende brug af UHF-båndet til tv-transmission: Lamy-rapporten Offentlig høring om den kommende brug af UHF-båndet til tv-transmission: Lamy-rapporten Fields marked with are mandatory. Felter med en skal udfyldes. 1 Deltagerens profil Jeg svarer som: Enkeltperson

Læs mere

flygtninge & migranter

flygtninge & migranter Fakta om flygtninge & migranter i Danmark Indhold Forord................................................ 3 Hvor kommer flygtninge og migranter fra?...4 Hvor mange hjælper Danmark sammenlignet med andre

Læs mere

DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre?

DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre? DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre? Plan arbejder på verdensplan for at opnå varige forbedringer for børn, der lever under fattige

Læs mere

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 Vedr.: Protokol om den irske befolknings betænkeligheder med hensyn til Lissabontraktaten

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2014 COM(2014) 721 final 2014/0345 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Polen til at ratificere eller tiltræde Budapestkonventionen om

Læs mere

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet Europaudvalget EU-note - E 78 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 12. september 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Foreløbig rapport om

Læs mere

Den Europæiske Union. Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya

Den Europæiske Union. Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya Den Europæiske Union Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya INDHOLDSFORTEGNELSE: Baggrunden for EU.side 1 Hvad er EU? Kul og stålunionen EF EU Institutioner.side 2-3 Kommissionen Parlamentet

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS og på Færøerne 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen SPØRGSMÅL OG SVAR Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen Hvorfor har Danmark et retsforbehold? Baggrunden for det danske retsforbehold er den danske folkeafstemning om den såkaldte Maastricht-Traktat

Læs mere

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp==

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp== Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde i et andet EØS-land 3. Overførsel af forsikrings- og arbejdsperioder

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU Beslutningsforslag nr. B 30 Folketinget 2009-10 Fremsat den 29. oktober 2009 af Pia Adelsteen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Martin Henriksen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Tina Petersen (DF) og Peter

Læs mere

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 EU - et indblik i hvad EU er Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 Dagens program 10:40-10:45 Velkomst 10:45-11:15 Oplæg om EU 11:15-11:25 Introduktion til dilemmaspil

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.1.2010 KOM(2009)713 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Overvågning af CO 2 -udledningerne fra fabriksnye personbiler i EU: data

Læs mere

EU (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2015. Download denne og mere på www.joachim.fehler.dk

EU (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2015. Download denne og mere på www.joachim.fehler.dk EU (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2015. Download denne og mere på www.joachim.fehler.dk Københavner kriterierne: Optagelseskriterier for at kunne blive medlem af EU. Det politiske kriterium Landet

Læs mere

Effektive løsninger. på dine problemer. i Europa. ec.europa.eu/solvit

Effektive løsninger. på dine problemer. i Europa. ec.europa.eu/solvit Effektive løsninger på dine problemer i Europa ec.europa.eu/solvit KEND DIN RET At bo, arbejde og studere i det EU-land, du vil, er en af dine grundlæggende rettigheder i EU. Virksomheder har desuden ret

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 628 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 628 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 628 Offentligt Europaudvalget Til: Dato: Udvalgets medlemmer 18. maj 2016 Foreløbigt referat af Europaudvalgets møde 4/5-16 vedr. forhandlingsoplæg på forslag om

Læs mere

Europaudvalget 2006 2714 - beskæftigelse m.v. Offentligt

Europaudvalget 2006 2714 - beskæftigelse m.v. Offentligt Europaudvalget 2006 2714 - beskæftigelse m.v. Offentligt Folketingets Europaudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk OKJ/ J.nr. 4449-820

Læs mere

Den danske erfaring og jagten på en europæisk social model

Den danske erfaring og jagten på en europæisk social model Den danske erfaring og jagten på en europæisk social model Jon Kvist SFI Det nationale forskningscenter for velfærd Oplæg på Dansk velfærdspolitik som model for EU? Bidrag til en europæisk høring, konference

Læs mere

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT Indledning Indledende bemærkninger: Dette dokument er udarbejdet af Generaldirektoratet for det

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0138 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0138 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0138 Offentligt DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.3.2011 KOM(2011) 138 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE

Læs mere

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg 18. marts 2009 Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg Dagsordenspunkt 1a Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten - Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 17. oktober 2007 En ny Ioannina-afgørelse Man har på det seneste i de europæiske medier

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

FVU-Matematik Trin 2. Opgavesæt H. Forberedende voksenundervisning. 1. august - 31. december 2011. Dette opgavesæt indeholder 12 opgaver

FVU-Matematik Trin 2. Opgavesæt H. Forberedende voksenundervisning. 1. august - 31. december 2011. Dette opgavesæt indeholder 12 opgaver 2 Opgavesæt H FVU-Matematik Trin 2 Forberedende voksenundervisning 1. august - 31. december 2011 Dette opgavesæt indeholder 12 opgaver Prøvetiden er 2 timer Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende

Læs mere

FORELØBIG DAGSORDEN DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (2. afdeling) Europabygningen, Bruxelles 3. og 4. juli 2019 (10.00, 9.00)

FORELØBIG DAGSORDEN DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (2. afdeling) Europabygningen, Bruxelles 3. og 4. juli 2019 (10.00, 9.00) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juli 2019 (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 FORELØBIG GSORDEN DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (2. Europabygningen, Bruxelles 3. og 4. juli 2019 (10.00, 9.00)

Læs mere

Om efterløn til personer, der bor eller arbejder i udlandet

Om efterløn til personer, der bor eller arbejder i udlandet Om efterløn til personer, der bor eller arbejder i udlandet A-kassen LH 4. udgave, december 2015 Indhold Side 1. Forord 3 2. Lande og områder i EØS 3 3. Efterløn ved bopæl og ophold i andet EØS-land 3

Læs mere

APRIL BAG OM NYHEDERNE. Europa-Parlamentet den oversete indflydelse. Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv

APRIL BAG OM NYHEDERNE. Europa-Parlamentet den oversete indflydelse. Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv APRIL 2009 BAG OM NYHEDERNE Europa-Parlamentet den oversete indflydelse Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv Det kommende Europa-Parlament, som vælges i juni i år, får større indflydelse på EU

Læs mere

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede?

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Innleg på Fritt Nordens konferanse under Nordisk Råds sesjon i Oslo 31.10.2007 KOLBRÚN HALLDÓRSDÓTTIR: Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Vil

Læs mere

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND,

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND, PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION, TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG TIL TRAKTATEN OM OPRETTELSE

Læs mere

Den europæiske union

Den europæiske union Den europæiske union I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den europæiske union. Mere konkret spørgsmålet om unionens historie og dens formål. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0900 (NLE) 2013/0900 (NLE) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RETSAKTER Vedr.: DET EUROPÆISKE RÅDS AFGØRELSE

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 4. september 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.6.011 KOM(011) 35 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET anden rapport om frivillig

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 24.7.2006 KOM(2006) 410 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af visse medlemsstater

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Europaudvalget 2005 UVT Alm.del Bilag 131, KOM (2005) 0204 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Europaudvalget 2005 UVT Alm.del Bilag 131, KOM (2005) 0204 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi, Europaudvalget 2005 UVT Alm.del Bilag 131, KOM (2005) 0204 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor

Læs mere

MØDER MELLEM BORGERE

MØDER MELLEM BORGERE Støtteansøgning GD for Uddannelse og Kultur EF-handlingsprogrammet til fremme af aktivt medborgerskab i Europa VENSKABSBYSAMARBEJDE Indkaldelse af forslag GD EAC nr. 25/05 MØDER MELLEM BORGERE Læs indkaldelsen

Læs mere

Den europæiske union

Den europæiske union Den europæiske union I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den europæiske union. Mere konkret spørgsmålet om unionens historie og dens formål. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

Skatteudvalget, Europaudvalget 2004 SAU Alm.del Bilag 24, 2613 - RIA Bilag 4 Offentligt

Skatteudvalget, Europaudvalget 2004 SAU Alm.del Bilag 24, 2613 - RIA Bilag 4 Offentligt Skatteudvalget, Europaudvalget 2004 SAU Alm.del Bilag 24, 2613 - RIA Bilag 4 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 15. oktober

Læs mere

Hvad er Den Europæiske Union?

Hvad er Den Europæiske Union? Hvad er Den Europæiske Union? Den er europæisk fordi den ligger i Europa Den er en union fordi den forener lande og folk Lad os se nærmere på: Hvad har europæerne tilfælles? Hvordan opstod EU? Hvad laver

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs- og vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 10. december 2015 Forslag om

Læs mere

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Denmark

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Denmark ZA887 Flash Eurobarometer 70 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 0) Country Questionnaire Denmark Tourism - DK D Hvad er din alder? (SKRIV NED - HVIS "ØNSKER IKKE AT SVARE" KODE '99') D Respondentens

Læs mere

(Udtalelser) ADMINISTRATIVE PROCEDURER KOMMISSIONEN

(Udtalelser) ADMINISTRATIVE PROCEDURER KOMMISSIONEN 7.6.2008 C 141/27 V (Udtalelser) ADMINISTRATIVE PROCEDURER KOMMISSIONEN Indkaldelse af forslag 2008 Kulturprogram (2007 2013) Gennemførelse af programaktionerne: flerårige samarbejdsprojekter, samarbejdsaktioner,

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Findes der er en vej ud af EU for Danmark? - at være med eller ikke være med - det er spørgsmålet

Findes der er en vej ud af EU for Danmark? - at være med eller ikke være med - det er spørgsmålet Findes der er en vej ud af EU for Danmark? - at være med eller ikke være med - det er spørgsmålet Af Lave K. Broch, kampagnekoordinator for Folkebevægelsen mod EU Findes der er en vej ud af EU for Danmark?

Læs mere

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 Del: Den nye smalle V-regering giver Socialdemokraternes nykronede leder,

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Så går vi tilbage til sag 1 på dagsordenen, som er et forslag fra Liberal Alliance: Ændring i Feriekalenderen. Og der skal jeg bede om indtegnet under Lotte Cederskjold,

Læs mere

IKKE-RYGERE. Unge i Grønland der ikke ryger 100% 80% 60% 2006 2010 20% 40% 0% 11 år 12 år 13 år 14 år 15 år 16 år

IKKE-RYGERE. Unge i Grønland der ikke ryger 100% 80% 60% 2006 2010 20% 40% 0% 11 år 12 år 13 år 14 år 15 år 16 år IKKE-RYGERE 100% Unge i Grønland der ikke ryger 80% 60% 40% 2006 2010 20% 0% 11 år 12 år 13 år 14 år 15 år 16 år Kilde: HBSC Greenland undersøgelsen 2010 RYGERE 100% Unge i Grønland, der har prøvet at

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

I morgen stemmer Danmark

I morgen stemmer Danmark I morgen stemmer Danmark Hvem må stemme? og hvordan stemmer man? Side 1 af 9 Lektion 1: Hvem kan stemme? Opgave 1 Instruktion: Match synonymerne Ord og udtryk fra teksten 1. valgkort 2. afstemningsdagen

Læs mere

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden.

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden. Bag borgen Tirsdag den 6. maj havde vores lokale folketingsmand Finn Thranum, inviteret Grundejerforeningen Askelunden/Fyrrevænget med ind bag borgen for at få et indblik i hans arbejde som folketingsmand,

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere?

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? ANALYSE Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? Resumé Selvom danskerne beundrer iværksætterne i det danske samfund, vælger overraskende få danskere livet som iværksætter. Det viser en ny befolkningsundersøgelse,

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. maj 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren for

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

EUROVISION KORTSPILLET

EUROVISION KORTSPILLET EUROVISION KORTSPILLET Eurovision-kortspillet består af 7 kort et for hvert land i årets Internationale Melodi Grand Prix. På hvert kort står en række kategorier. Det gælder hele tiden om at vælge den

Læs mere

Hvordan fungerer EU? Det giver vi dig svar på i denne profilavis! Fællesskabsmetoden derfor fungerer EU

Hvordan fungerer EU? Det giver vi dig svar på i denne profilavis! Fællesskabsmetoden derfor fungerer EU 02 PROFILAVIS NR 07 EU Sådan fungerer det www.europa-kommissionen.dk Klassesæt kan rekvireres ved at kontakte Europa-Kommissionen på tlf. 3314 4140 eller pr. e-mail: eu@europa-kommissionen.dk Hvordan fungerer

Læs mere

Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Offentligt

Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Offentligt Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Offentligt Folketingets Europaudvalg København, den Sagsnr.: 12679 FVM 565 Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af den 8. juli 2008 (Rådsmøde nr. 2883,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2007 KOM(2007) 802 endelig 2007/0281 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1234/2007 om en fælles markedsordning

Læs mere

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002)

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002) SLUTAKT FOR DEN DIPLOMATISKE KONFERENCE OM PROTOKOLLEN OM DET EUROPÆISKE FÆLLESSKABS TILTRÆDELSE AF DEN INTERNATIONALE EUROCONTROL KONVENTION AF 13. DECEMBER 1960 VEDRØRENDE SAMARBEJDE OM LUFTFARTENS SIKKERHED

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.5.2010 KOM(2010)227 endelig 2010/0126 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. /2010 om ændring af forordning (EF)

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115

Læs mere

Danmark og EU i Europa

Danmark og EU i Europa Mels Ersbøll og Jens Bostrup A 338939 Danmark og EU i Europa Gyldendal Indhold Forord 9 I. Danmark i den Europæiske Union 2S. maj - hvad stemmer vi om? Af Niels Ersbøll 13 Enten - eller 13 Spørg først

Læs mere

HK-KLUBBEN. Er du blandt de langtidsfriske? Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD. Langtidsfrisk? Læs side 2

HK-KLUBBEN. Er du blandt de langtidsfriske? Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD. Langtidsfrisk? Læs side 2 Foto: Finn John Carlsson HK-KLUBBEN Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD Langtidsfrisk? Læs side 2 Er du en del af fællesskabet Håber på ny MED-aftale Husk din fødselsdag Elever på besøg Brittas

Læs mere

Regler og instrukser for Juvenes Translatores 2010

Regler og instrukser for Juvenes Translatores 2010 Regler og instrukser for Juvenes Translatores 2010 INDLEDNING Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Oversættelse (DGT) afholder en oversættelseskonkurrence for skoler i EU. Konkurrencen omfatter:

Læs mere

Rundskrivelse nr. 16/08

Rundskrivelse nr. 16/08 Rundskrivelse nr. 16/08 15. april 2008 Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk Revideret Østaftale med virkning fra 1. maj 2008 1. Indledende

Læs mere

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri tænketanken europa Danskerne og EU En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri Om undersøgelsen Danskerne og EU Rapportens konklusioner

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Krisen begynder nu for alvor at kunne ses på de offentlige budgetter, og EU er kommet med henstillinger til 2 af de 27 EU-lande. Hvis stramningerne, som

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 9.6.2008 KOM(2008) 344 endelig 2008/0109 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV på selskabsrettens område om enkeltmandsselskaber

Læs mere

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Europa-Kommissionens høring, GD MARKT Indledende bemærkning: Dette spørgeskema er udarbejdet af Generaldirektorat for Det Indre Marked og Tjenesteydelser for at

Læs mere

ZA4453. Flash Eurobarometer 189a White Paper on Communication - Public at large. Country Specific Questionnaire Denmark

ZA4453. Flash Eurobarometer 189a White Paper on Communication - Public at large. Country Specific Questionnaire Denmark ZA4453 Flash Eurobarometer 189a White Paper on Communication - Public at large Country Specific Questionnaire Denmark Flash EB 189 White Paper on Communication Questionnaire Public at large God morgen

Læs mere

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget og Skatteudvalget Klima-, EU-konsulenten Energi- og Bygningsudvalgets EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 26. maj 2015 Skatteunddragelse

Læs mere

En fælles europæisk købelov på frivillig basis: Ofte stillede spørgsmål

En fælles europæisk købelov på frivillig basis: Ofte stillede spørgsmål MEMO/11/680 Bruxelles, den 11. oktober 2011 En fælles europæisk købelov på frivillig basis: Ofte stillede spørgsmål Hvad drejer den fælles europæiske købelov sig om? Forbrugerne og virksomhederne - især

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) L 118/18 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2018/704 af 8. maj 2018 om overensstemmelsen af enhedsraterne for afgiftszoner med gennemførelsesforordning (EU) nr. 390/2013 og (EU) nr. 391/2013 i

Læs mere

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD Kontakt: Ph.d.-studerende, Karsten Tingleff Vestergaard +45 26 70 52 25 ktv@thinkeuropa.dk RESUME: Markante geografiske skillelinjer gennemløber EU, når det

Læs mere

Julehandlens betydning for detailhandlen

Julehandlens betydning for detailhandlen 18. december 2 Julehandlens betydning for detailhandlen Af Michael Drescher og Søren Kühl Andersen Julehandlen er i fuld gang, og for flere brancher er julehandlen den vigtigste periode i løbet af året.

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen:

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Elevbesvarelser svinger ikke overraskende i kvalitet - fra meget ufuldstændige besvarelser, hvor de fx glemmer at forklare hvad gåden går ud på, eller glemmer

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Tale ved SSWs nytårsreception d. 29.01.16

Tale ved SSWs nytårsreception d. 29.01.16 Tale ved SSWs nytårsreception d. 29.01.16 Først og fremmest mange tak for invitationen her til SSWs traditionsrige nytårsreception. Det glæder mig meget at få lejlighed til at præsentere mig selv og fortælle

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2013

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2013 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2013 Det talte ord gælder Vi er samlet i dag for at fejre vores grundlov. Grundloven er rammen for den måde, vi i Danmark træffer beslutninger

Læs mere

Kammerater i alle lande foren jer. Det må vist være en meget passende indledning for et internationalt erhverv.

Kammerater i alle lande foren jer. Det må vist være en meget passende indledning for et internationalt erhverv. 1 Chr.borg Kammerater i alle lande foren jer. Det må vist være en meget passende indledning for et internationalt erhverv. Nej, ikke os. Pæne, nærmest anonyme mennesker. Men vi har flag fra mange lande:

Læs mere

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet for Kommunikation ENHEDEN FOR STATISTIK 15/09/2008 VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009 Eurobarometer, Standard (EB 69) Foråret 2008 Første bruttoresultater: Europæisk gennemsnit og overordnede

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 16.10.2007 ARBEJDSDOKUMENT om ændring af forretningsordenens artikel 29 - Dannelse af politiske grupper Udvalget om Konstitutionelle

Læs mere

Den store udvidelse FRA 15 TIL 25

Den store udvidelse FRA 15 TIL 25 Den store udvidelse FRA 15 TIL 25 02 PROFILAVIS NR 05 Den store udvidelse www.europa-kommissionen.dk IND LED NING I København høstede Det Europæiske Råd dét, som millioner af mennesker i Central- og Østeuropa

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af 30.1.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU. af 30.1.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2015 C(2015) 383 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV /../EU af 30.1.2015 om tilpasning til den tekniske udvikling af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

01-06-2015. Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret)

01-06-2015. Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) 01-06-2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. NØDVENDIG OG BEHOVSBESTEMT BEHANDLING.. 3 3. BEHANDLING AF

Læs mere

HER ER ARGUMENTERNE, DER VINDER FOLKEAFSTEMNINGEN

HER ER ARGUMENTERNE, DER VINDER FOLKEAFSTEMNINGEN NOTAT HER ER ARGUMENTERNE, DER VINDER FOLKEAFSTEMNINGEN Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk RESUME Omkring en tredjedel af vælgerne er i tvivl om, hvad de vil stemme til

Læs mere