Det globale i det lokale Integration og biblioteker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det globale i det lokale Integration og biblioteker"

Transkript

1 Det globale i det lokale Integration og biblioteker Muligheder og barrierer. Det kommunale perspektiv i den fremtidige biblioteksindsats på integrationsområdet. 1. Indledning. Tak for indbydelsen til at være med her i dag. Emnet er vigtigt, meget vigtigt og jeg er glad for, at man har ønsket, at en kommunalpolitiker skal prøve at give sit syn på, hvad fremtiden kan bringe på området Integration og Biblioteker, skal prøve at vise barriere, men først og fremmest muligheder. Jeg er, som det rigtigt står i programmet politiker rettere forhenværende kommunalpolitiker idet jeg ikke stillede op ved valget sidste år Når man ikke stiller op, bliver man heller ikke valgt. Det er derfor 8 års arbejde med Integration og Biblioteker, jeg prøver at anvende for at komme rundt om emnet Barrierer og muligheder. I disse 8 år havde jeg ansvaret for det, der hed: Kultur- og Socialforvaltningen. I sig selv en lidt speciel opgavesammensætning. Det kunne der holdes et helt foredrag over, men lad mig blot konstatere, at jeg derved, over en 8 årig periode, havde det politiske ansvar, for såvel Integration som bibliotek. Lad mig være så ubeskeden at mene, at denne umage sammensætning faktisk har været til rigtig stor fordel, såvel for Integrationen som Biblioteket. Integrationsopgaven og arbejde med Flygtninge- Indvandrerråd lærte mig utroligt meget. Overordnet har jeg lært, at integration spænder vidt det er ikke blot dansk og job, det er også forståelse af den danske kultur, vort livsmønster, vor samfundskultur. Ligeledes på bibliotekssiden er min horisont og forståelse af bibliotekets rolle i vort moderne videnssamfund blevet udviklet ganske meget. Lidt firkantet sagt jeg måtte hurtigt skrotte min gammeldags konservative opfattelse af biblioteket som et bogskab, - et sted, hvor samfundet stiller bøger til rådighed for de læselystne. Bogen er ikke død, og den dør heller ikke, men biblioteket i dag er, hvis ellers leder og personale vil det, et levende, pulserende kultursted.

2 Der foregår rent faktisk en umådelig masse andre kulturelle ting i vore mange biblioteker Så dette er Integrationen med dens barriere og Bibliotekets med det muligheder, set med kommunalpolitikeres øjne. 2. Integration hvorfor? Men lad mig starte med at røre lidt ved det ømme punkt - den opgave vi skal løse Integrationen. Initiativet til denne konference er jeg sikker på, at vi er mange, der byder velkommen. At der rundt i landet evt. skulle sidde nogen, der spørger hvorfor nu det? er ikke utænkeligt. Lad mig så håbe og tro, at det ikke er kommunalpolitikere med økonomisk og socialt ansvar for området. Én ting er sikkert - Behovet er der, og vi har vist lært det - Integration er slet ikke så nemt eller så lige til. Konferencen her er derfor rigtig og vigtig - vi skal finde frem til - hvad virker, - hvad virker ikke. Lad mig sige det klart det må nemlig ikke misforstås: Det er min klare overbevisning, at arbejde, job, beskæftigelse, kald det, hvad I vil, et job er en meget vigtig nøgle til succes i Integration. Vi havde nogle sociale problemer med unge i Vollsmose. Ikke ukendt også fra andre byer. En forælder, en indvandrer - højt uddannet, perfekt dansk, rigtig alder - omkring 40 år - men uden job kom til mig. På mit spørgsmål - hvor er forældrene henne i denne sag? Vi mangler at forældrene tager fat i deres egne børn! Ja, så var svaret: Hvordan skal min søn have respekt for mig, når jeg lever på kontanthjælp. Uden respekt, hvordan skal jeg så kunne opdrage ham. Uden job = ingen selvrespekt. Uden selvrespekt = ingen familierespekt. Ingen familierespekt = grobund for sociale problemer. Det var en hård lektion, men rigtig. Mit pointe her er - Integration er naturligvis at lære dansk, at få et job og blive selvforsørgende, Men Integration er ikke det alene.

3 Jeg tror ikke på en positiv integration i et andet samfund, hvis man ikke arbejder på at forstå og indleve sig i det nye samfunds levevilkår og levemåde. Det kan sikkert udtrykkes på mange måder, men er vel i bund og grund et spørgsmål om forståelse af samfundskulturen. Og den er på mange måder sikkert væsentlig forskellig fra den man selv bringer med, men denne kulturindsigt er nødvendig. 3. Integration og biblioteket Det bringer mig så til det, der i dag er kernen i konferenceindholdet Biblioteket. For her er biblioteket et unikt tilbud. Bibliotekerne er nemt tilgængelige, de findes tæt over Danmark, de er åbne og fordomsfri, de opfattes af de aller fleste indvandrere som åndehuller, fristeder, hvor de endog tillader deres piger at komme uden opsyn. Bibliotekerne har materialet. Bøger på flere sprog, aviser, andre kulturbærende medier, men først og fremmest har bibliotekerne et personale, der gennem deres daglig virke besidder al det indvandrerne efterspørger. Det kan vi vel ikke være forbavsede over. Det er jo netop i bibliotekerne, at mange af os selv har hentet den basale dannelse og indsigt i samfundet og dets opbygning 4. Biblioteket og den demokratiske udvikling Her vil jeg gerne vende mig mod vor egen kulturelle, dannelsesmæssige og demokratiske udvikling. Til det vil jeg gerne starte med et citat. Danmarks Biblioteksforening holdt i november 2005 sit 100 års jubilæum. I det jubilæumsmateriale, der er trukket frem i den anledning, faldt jeg over nogle ord, som daværende kulturminister Julius Bomholt brugte på DB`s årsmøde i Han sagde, Citat: Skal vi virkeliggøre en tilbundsgående demokratisk forvaltning af samfundet, er det nødvendigt, at bibliotekets fond af viden og erfaringer tilegnes de mange. Biblioteket er en brugsting i det samfund, der ønsker at gøre demokratiet til en daglig virkelighed."

4 Jamen, - Giver Julius Bomholt ikke lige det svar, som er så væsentlig for os alle. Er det ikke lige det, vi vil Ja, ikke alene vil, men skal - Vi skal virkeliggøre en tilbundsgående demokratisk forvaltning af samfundet! Det er pinedød nødvendigt, eller river vi vort samfund itu; det demokratiske samfund, vi har kæmpet sammen for at skabe i så mange år. Bomholt siger det direkte: Det er nødvendigt, at bibliotekets fond af viden og erfaring tilegnes de mange. Lige nu er de mange blevet kraftigt forøget, med tilgangen udefra, og jeg kan hilse og sige, at de har et kæmpe behov for Bibliotekets fond af viden. Derfor er det også, at det ikke kan siges højt nok: Biblioteket er en brugsting i det samfund, der ønsker at gøre demokratiet til en daglig virkelighed Og dette er måske næsten det vigtigste budskab i hele mit indlæg! Derfor appellerer jeg direkte til alle lokale kulturpolitikere, ja, for den sags skyld alle politikere. De skal forstå, at vi gennem Biblioteket har skabt brugstingen. (Vi har altså allerede skabt og udbygget en enestående mulighed) Vi skal forstå og huske på, at ligesom vi dagligt skal kæmpe for demokratiet, - det tror jeg alle i de sidste måneders debat har erkendt, - således skal vi også i det daglige give vor demokratiske brugsting en mulighed for hele tiden at tilpasse sig nydannelser i samfundet. Sagt på en anden måde: - Vi skal anvende det glimrende værktøj, vi allerede gennem 100 års intensivt arbejde har skabt, og som har vist sin levedygtighed og sin værdi. Det værktøj, der har bevist, at bred folkelig dannelse og bred folkelig kulturforståelse kan og vil udgå fra en åben, fordomsfri, tæt på borgeren placeret række institutioner, der hele tiden tilpasser sig samfundsudviklingen, ja gerne er lidt på forkant med samfundsudviklingen. Vi (og vi, er vi lokalpolitikere) skal forstå: at netop det danske folkebibliotek, med det stærke rødder i danske kultur gennem mange år, er det utroligt gode værktøj i den integrationsproces, vi netop i disse år taler så meget om, og hvor vi vel alle er på vej til forståelse af vigtigheden af, at netop denne integration må og skal gennemføres. Vi, - Biblioteket har midlerne = mulighederne, - derfor også forpligtigelsen Som A.P. Møller udtrykte det Den, der har evnen, har pligten. 5. Barriere og muligheder i det lokale.

5 Lad mig herefter gå videre med at se på nogle barriere barriere, som vi, efter min vurdering og erfaring langt hen ad vejen selv er væsentlig partner i. Lad os straks gribe om nælden Den hedder Ressourcer Økonomi. Hvis vore biblioteker skal spille den rolle, som jeg mener, de har mulighed for og forpligtigelse til at spille, så skal der ressourcer til. Ressourcer er her bredt dækkende. Det omfatter såvel den fysiske del af opgaven, - lokaler, lokaleindretninger og materialer, ligesom det omfatter personale, dygtigt og veluddannet personale, hvad vore biblioteker i almindelighed er vel udrustede med allerede, og meget gerne også personale af anden etnisk oprindelse Der skal gives muligheder for efteruddannelse, det kan være på mange områder og på flere niveauer. Som sagt det til kolleger: I skal gøre Jer klart, at for at klare den opgave altså spille en aktiv rolle i integrationsprocessen, så skal der fodres, nurses, gives opmærksomhed, gives nødvendige ressourcer, - kald det, hvad I vil. I skal kort og godt tilføre de nødvendige midler til opgaveløsning. Og husk - Der er altså rigtig god samfundsøkonomi i dette område. Her er en kæmpe barriere. Lad mig kalde det Kampen for ressourcerne! Vi skal som lokalpolitikere forlade det, jeg kalder Sektorismen, hvor hver udvalgsformand og hver embedsmand sidder og slås for sit eget område. Jeg forstår det godt. Herregud, jeg er ikke bedre, end at jeg selv har deltaget i disse slagsmål. Jeg forsøger at gøre klart, at når budgetterne lægges, så må og skal man tænke lidt langsigtet, og prøve at se væk fra Sektorisme. Sagen er jo, i al sin enkelthed, at vi her er dybt inde i et problemfyldt økonomisk samfundsproblem., der kun kan løses tværfagligt. Der er enormt store samfundsøkonomiske besparelser i en bedre integration. Samfundet mangler arbejdskraft, - arbejdskraften er til stede. Samfundet og her taler jeg af egen erfaring som rådmand for den sociale forvaltning samfundet anvender store summer på dagpenge, kontanthjælp, på aktiveringstiltag, tilbud af mange forskellig art. I kender det selv. Og det er ikke alt, der er lige effektivt.

6 Lad mig også trække linien tilbage til et tidligere udsagn- Job giver selvforsørgelse, giver selvrespekt, giver familierespekt, giver langt, langt færre sociale problemer. Vi står altså med et prioriteringsspørgsmål. Vi skal prøve at finde bedre løsningsmodeller, prøve at finde optimale løsning. Svaret er kombination af indsatser, og så pulje ressourcerne. Beviser: de er svære, men at sammenhængen er der, er jeg overbevist om, Jeg tror på, at mange andre kan se sammenhængen. Så vil investeringerne kommer tilbage gennem besparelser på andre områder. I denne kolde økonomiske verden må vi ikke glemme det menneskelige aspekt. Det er ikke kun Kampen om ressourcerne, der er en barriere i vort fag- og lagdelte samfund. Det skal være en relativ lille kommune (og de er ved at forsvinde), hvis ikke forvaltningerne arbejder fagområde opdelt. Alle disse forskellige fagområder er og skal være, medspillere i den integrationsproces, vi her i dag ser på, ud fra bibliotekets synspunkt. Hver for sig gør de sig store anstrengelser i integrationsprocessen og anvender mange ressourcer, men af og til må vi vist alle erkende, at nogle af disse tiltag har tilbøjelighed til at være mere eget-område relaterede end bredt orienterede. Det kan være svært at se sig selv som en lille del af et bredtmasket og kompliceret vævet tæppe Integration. Her er det så ledelsens opgave, både den politiske og den daglige ledelse, der bredt må tage sig den koordinerende opgave på. Jeg skal senere fremlægge et eksempel fra Vollsmose, hvor netop dette samarbejde var fuldstændigt afgørende for, at vi fik tilført endog meget store midler udefra. For at kunne træde enigt frem, for at kunne optræde samlet og dermed få disse bevillinger, så skal et tillidsfuldt samarbejde være opbygget over længere tid. Der skal simpelthen over en lang periode være jævnlige drøftelser, være skabt en fælles referenceramme, være opbygget en tillid til hinanden og en tro på, at man arbejder mod samme mål og ikke prøver at snyde hinanden, at lukrere på andre. 6. Eksempler Er al dette tom snak?

7 Har vi eksempler på, at Biblioteket virker som en positiv del af integrationsprocessen? Gør vi en forskel? eller er det snak? Rent faktisk har I i løbet af dagen allerede fået svarene på det, idet jeg ved, at der er blevet orienteret om nogle projekter, som vi med stor succes har gennemført i Vollmose. Jeg tænker her på projekter med navne som: Vi læser avis sammen Cafe den åbne dør Bamse og Kylling. Specielt Vi læser avis sammen synes jeg, er et virkelig godt projekt. Her udnytter vi jo netop de muligheder, som kun findes på biblioteket; Personalet, der er bredt uddannet og orienteret. Vi ved alle fra os selv, at vi under avislæsning kommer i mange kroge og hjørner af vort samfund og vor samfundsstruktur. Dette, at man giver sig tid til, at dykke dybt i et emne, der oprindelig er samlet op i en avis, at man kvalificeret bistand af personalet kan udnytte hele bibliotekets bredde til at gå fra emne til næste relaterede emne, giver en helt anden danskundervisning og en helt anden samfundsindsigt, end hvis man bruger dansktimer i en sprogskole. 7 Fremtidseksempel fra virkeligheden Lad mig afslutte mit indlæg af med at fortælle lidt om et fremtidsprojekt. Et projekt, hvor jeg synes, at vi med held har udnyttet alle de nævnte muligheder og overkommet en del barriere. Baggrunden kender vi fra flere andre steder i Danmark: Gennem 90èrne har Vollsmose i tiltagende grad vist tegn på ghettodannelse, en tiltagende skæv beboersammensætning med overvægt af beboere med anden etnisk baggrund og med sociale og/eller kulturelle barrierer. Knap halvdelen af de unge i Vollsmose er ikke i gang med en uddannelse. De er samtidig under stærk indflydelse af ghettoens negative påvirkning og omdømme. For en del af de etniske unge har gadens regler erstattet såvel de almene samfundsregler som hjemlandets (forældrenes) normer og værdier. Det udsagn kan I genkende faderens afmagt = sociale problemer = kriminalitet. Vi har i dette projekt bevidst søgt væk fra det traditionelle: nemlig at en række af de offentlige tilbud er målrettet forskellige grupper med særlige problemer. D.v.s. at man på forhånd skal være kategoriseret som havende et bestemt problem for at kunne benytte det pågældende tilbud. Oftest også opdelt i tilbud for under og over 18-årige.

8 Netop dette er, hvad vi kan kalde en barriere i integrationsprocessen. Og lad os så vende os mod muligheden = biblioteket Biblioteket i Vollsmose har med kvarterløftsmidler gennem de senere år været igennem en større forandring, hvor biblioteket er blevet udvidet med et læringscenter, som på landsplan er blevet kendt og betegnet som rollemodel for et bibliotek i et flygtning-/indvandrerkvarter. Desuden er der sket en stærk profilering af biblioteket, i et meget tæt samarbejde med nogle lokale ungdomssklubber og skoler. Projektets navn er: Bibliotekets offentlige rum som empowerments- og læringscenter. (Ordet empowermentscenter bryder jeg mig personligt ikke om). I oktober sidste år havde sekretariatslederen i Vollsmose Sekretariatet, skolechefen, udviklingschefen fra biblioteket samt en repræsentant fra Boligfagligt Center et fælles møde. På mødet blev det bl.a. besluttet at starte en projektansøgning, der skulle tage højde for et øget samarbejde med andre projekter. Projektet blev startet, og er virkelig blevet et fælles projekt, et projekt, der bekræftet, at vi i et samarbejde på tværs i en kommune kan komme virkelig langt. Med i projektet er nu: Job og bistandsafdelingen, Beskæftigelsesafdelingen, Lokalkontor Øst,(Socialkontor) Rising Ungdomsskole, Klub Ragnarok, Fritidsbutikken, Ungdommens Uddannelsesvejledning og Folkeoplysningen. Altså et oplagt eksempel på, som jeg var inde på et samarbejde hen over forvaltningsgrænser. Dette samarbejde betyder udvikling af et helt nyt koncept for et biblioteks-og læringscenter, der ikke blot udvider bibliotekets oprindelige projekt med øgede aktiviteter, men også vil skabe grundlag for et nyt tværsektorielt samarbejde, der ikke tidligere er set i Odense Kommune. Og så til ressourcerne, til dette, at vi skal være villige til at lægge kræfter bag ved ordene. Odense Kommune har modtaget tilsagn om 5 mill. Kr.fra Socialministeret 100 mill kr. s særlige byudviklingspulje til projektet. Penge, der som anlægsmedfinansiering, skal gå til ombygning og inventar. Odense Kommune møder med en medfinansiering af driften med 3,8 mio kr. pr. år. Her er tale om f.eks. tilførsel af personale også her viser samarbejdet sig, idet personalet bliver 3 fra biblioteket, 1 fra fritidsforvaltningen og 1 fra socialforvaltningen.

9 Flot bevis på, at Sektorisme godt kan modarbejdes. Flyt barrierene. Det kræver en aktiv indsats at flytte barriere kræver en stærk aktiv indsats, - det igen kræver en ildsjæl, Heldigvis havde vi og har fortsat en sådan ildsjæl. Tilbage til projektet: Huset vil efter ombygning blive Danmarks første bud på et helt nyt koncept. Et folkebibliotek som base for et kultur -og lærings/informationscenter..bibliotekets offentlige rum vil fremover, udover basisfunktionen som bibliotek, også være stedet, hvor man kan finde hjælp og støtte i områder som: udvidet lærings- og undervisningscenter, fritids- og ungdomsuddannelsesvejledning, folkeoplysning, uddannelse af frivillige, øget lektielæsning lokalavisredaktion arbejdsmarkedsvejledning generelt samt anden rådgivning og vejledning. Og hvorfor tror vi så, at det vil gøre en forskel: Fordi: Indsatsen vil være centralt beliggende i Vollsmose hvor biblioteket i forvejen har stor tiltrækningskraft på især de unge. Indsatsen vil tilbyde et underholdende,.lærende og udviklende mødested for bl.a. også de unge og dermed udgøre et alternativ til gaden, hvor især mange etniske unge er henvist til at opholde sig hvis de vil være sammen med andre unge. Ved at kombinere det uforpligtende læringscentermiljø med åbne rådgivninger om arbejds-, uddannelses- og fritidsliv samt have såvel professionel som frivillig arbejdskraft, vil indsatsen betyde en styrkelse af det sociokulturelle miljø i bydelen. Som Projektansvarlig blev det besluttet at bruge ildsjælen, altså lederen af personale og udvikling v. Odense Centralbibliotek i et samarbejde med Vollsmose Sekretariat og styregruppens medlemmer (Børne-ungeforvaltningen, (skoleforvaltningen, fritidsafdelingen) Socialforvaltningen (job og bistand) Lad dette være min afslutning. Vi har midlerne, mulighederne vi har forpligtelsen.

10 Vi skal anvende det glimrende værktøj, vi allerede gennem 100 års intensivt arbejde har skabt, og som har vist sin levedygtighed og sin værdi. Det værktøj, der har bevist, at bred folkelig dannelse og bred folkelig kulturforståelse kan og vil udgå fra en åben, fordomsfri, tæt på borgeren placeret række institutioner, der hele tiden tilpasser sig samfundsudviklingen, ja gerne er lidt på forkant med samfundsudviklingen. Tak fordi man ville høre på mig.

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Kære landsmænd. Allerførst vil jeg gerne ønske jer alle et hjerteligt og velsignet godt nytår. Sidste år på denne tid sagde vi farvel til det gamle årtusinde

Læs mere

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012 Midt i Sund Zone en status halvvejs i projektets levetid OKTOBER 2012 Ulighed i sundhed Begrebet social ulighed i sundhed bruges til at beskrive det forhold, at sundhedsrisici og sygelighed er skævt fordelt

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: 290 I al sin glans 317 Livets fylde, glædens glans 282 Apostlene sad 294 Talsmand som (Lindemann) 438 Hellig 292.3-5 I det store sjælebad (Barnekow

Læs mere

Social- og integrationsministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar 2012 (SOU alm. del samrådsspm. F)

Social- og integrationsministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar 2012 (SOU alm. del samrådsspm. F) Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 153 Offentligt Social- og integrationsministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar 2012 (SOU alm. del samrådsspm.

Læs mere

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Baggrund Integrationspolitikken skal være med til at understøtte Jammerbugt Kommunes overordnede vision

Læs mere

LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den 1. februar 2016, 06:00

LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den 1. februar 2016, 06:00 »Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«- UgebrevetA4.dk 31-01-2016 22:00:46 LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

Baggrunds materiale omkring:

Baggrunds materiale omkring: Baggrunds materiale omkring: Bagrund Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men i høj

Læs mere

Udlændinge bliver væk fra danskkurser

Udlændinge bliver væk fra danskkurser 25. januar 2015 ARTIKEL Af David Elmer Udlændinge bliver væk fra danskkurser Flygtninge og familiesammenførte går i gennemsnit glip af mere end hver fjerde danskundervisnings-time, fordi de ikke møder

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Teenager, Sport. Leder?

Teenager, Sport. Leder? Teenager, Sport. Leder? Målrettet lederuddannelse for de 14-19 årringe i idrættens verden Morgendagens ledere kan findes og udvikles i idrættens verden hvis vi vil! Oplæg til en excellent proces udarbejdet

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Direktør Henning Thiesens tale Øvelsesseminaret den 26. maj 2016

Direktør Henning Thiesens tale Øvelsesseminaret den 26. maj 2016 TALE ØVELSESSEMINAR 2016 Direktør Henning Thiesens tale Øvelsesseminaret den 26. maj 2016 20160526 Velkommen til øvelsesseminar 2016. Det glæder mig, at så mange er mødt frem til dagens arrangement. Vi

Læs mere

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er.

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er. Også lærere har brug for anerkendelse (Jens Andersen) For et par måneder siden var jeg sammen med min lillebrors søn, Tobias. Han går i 9. klasse og afslutter nu sin grundskole. Vi kom til at snakke om

Læs mere

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Udkast til Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere flygtninge

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Politik for unges uddannelse og job

Politik for unges uddannelse og job Politik for unges uddannelse og job Indhold Forord Forord... 2 Fremtidens platform - uddannelse til alle... 3 Job- og Uddannelsestilbud med mening... 4 Et rummeligt uddannelsestilbud... 5 En god start

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj. Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi?

Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj. Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi? Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi? Først og fremmest tak for invitationen og muligheden for at tale ved denne konference.

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen?

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Henrik Mortensen August 2006 Temadag 2006 Aalborghallen 8. august 2006 Indledende oplæg Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Velkommen tilbage fra sommerferie velkommen tilbage til et nyt skoleår

Læs mere

TRYGGE BOLIGOMRÅDER BEBOERNES STEMME NYBORG STRAND, DEN 4. NOVEMBER 2012 CHRISTIAN SKOV FREDERIKSEN ODENSE BYRÅD TRYGBY, ODENSE BOLDKLUBBEN B.

TRYGGE BOLIGOMRÅDER BEBOERNES STEMME NYBORG STRAND, DEN 4. NOVEMBER 2012 CHRISTIAN SKOV FREDERIKSEN ODENSE BYRÅD TRYGBY, ODENSE BOLDKLUBBEN B. TRYGGE BOLIGOMRÅDER BEBOERNES STEMME NYBORG STRAND, DEN 4. NOVEMBER 2012 CHRISTIAN SKOV FREDERIKSEN ODENSE BYRÅD TRYGBY, ODENSE BOLDKLUBBEN B. 1909 LIDT FAKTA OM VOLLSMOSE SVÆRVÆGTEREN 9600 indbyggere

Læs mere

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup Terndrupcentrets torv var næsten ikke stort nok, så mange var mødt frem, da formanden for LO Rebild, Allan Busk, bød velkommen til de mange fremmødte. Men der

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Forbundsformand Thorkild E. Jensens. oplæg ved CO-industris og Dansk Industris. Integrationskonference. 13. marts 2006. [dias 1]

Forbundsformand Thorkild E. Jensens. oplæg ved CO-industris og Dansk Industris. Integrationskonference. 13. marts 2006. [dias 1] 1 Forbundsformand Thorkild E. Jensens oplæg ved CO-industris og Dansk Industris Integrationskonference 13. marts 2006 [dias 1] Indledning [Dias 2 Rupan] Integration og beskæftigelse handler om mennesker

Læs mere

Integrationspolitik 2016-2020 2016-2020

Integrationspolitik 2016-2020 2016-2020 Integrationspolitik 2016-2020 2016-2020 dt Et s u n u n d s n e liv i wu n e k omm 1 INTEGRATION Indledning Rebild Kommunes Integrationspolitik beskriver de overordnede rammer og det fælles grundlag for

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Holstebro Kommunes Integrationspolitik

Holstebro Kommunes Integrationspolitik Holstebro Kommunes Integrationspolitik Godkendt af Arbejdsmarkedsudvalget Holstebro Kommunes April 2013 Indhold Indledning 2 Holstebro Kommunes vision 2 Integrationspolitikkens tilblivelse 3 Tværgående

Læs mere

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 HØJE KOLSTRUPS IMAGE Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 Helhedsplanen for Høje Kolstrup blev igangsat for 4 år siden. Derfor gennemfører vi nu en opfølgende undersøgelse af planens betydning for

Læs mere

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11.

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Af domprovst Anders Gadegaard Alt er givet os. Taknemmeligheden er den

Læs mere

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013 v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Formål og opdrag Evalueringen gennemført for FolkeFerieFonden Arbejdsmarkedets Feriefond støtter FolkeFerieFondens

Læs mere

Nummer Afsender Kommentar Bemærkninger fra administrationen

Nummer Afsender Kommentar Bemærkninger fra administrationen Nummer Afsender Kommentar Bemærkninger fra administrationen 1 Integrationsrådet Rådet er positivt stemt overfor målsætningerne i politikken og håber, at den vil være med til at sikre, at foreningsliv og

Læs mere

Jeg hedder Leif Jensen og er næstformand for SAND.

Jeg hedder Leif Jensen og er næstformand for SAND. Bestyrelsens beretning for 2011 Kære hjemløse venner Jeg hedder Leif Jensen og er næstformand for SAND. Det plejer at være formanden, der får lov at stå her og fortælle hvad der er sket i løbet af året.

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Generalforsamling 2014 Formandens beretning

Generalforsamling 2014 Formandens beretning Hvem er I? Hvad vil I? Generalforsamling 2014 Formandens beretning Sådan spurgte Henrik Vinther bestyrelsen, på et møde vi havde inviteret ham til i november. DTLAa har nu eksisteret i 6 år, og vi har

Læs mere

VISION OG STRATEGI. For modtagelse af nye flygtninge og deres familier

VISION OG STRATEGI. For modtagelse af nye flygtninge og deres familier VISION OG STRATEGI For modtagelse af nye flygtninge og deres familier MODTAGELSESPERIODEN INTEGRATIONS- INDSATSEN TVÆRFAGLIGT SAMARBEJDE CIVILSAMFUNDET OG FÆLLESSKABER 2 VISION & STRATEGI FORMÅL Vi anser

Læs mere

Gadeliv blandt unge mænd fra Nørrebro

Gadeliv blandt unge mænd fra Nørrebro Gadeliv blandt unge mænd fra Nørrebro En historie om respekt Hakan Kalkan, Ph.d. stipendiat Sociologisk Institut, Københavns Universitet . Hvad driver de unge mænd fra udsatte boligområder ind i gadekulturen?

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

De unge fravælger bandelivet i Greve Nord - De vil hellere uddannes og i job

De unge fravælger bandelivet i Greve Nord - De vil hellere uddannes og i job De unge fravælger bandelivet i Greve Nord - De vil hellere uddannes og i job Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Uddannelse og arbejde er kommet i fokus hos et stigende antal af de unge, der før

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Det uundgåelige. Det politiske ønske er at få tilført ressourcer til:

Det uundgåelige. Det politiske ønske er at få tilført ressourcer til: Det uundgåelige Ændring af skolestrukturen har altid givet anledning til debat. Erfaringsmæssigt ved vi, at det er en særdeles svær opgave at få en fordomsfri debat om mulighederne for at ændre skolestrukturen.

Læs mere

STRATEGISK SAMARBEJDE OM KORSKÆRPARKEN. Initiativaftale mellem Fredericia Kommune og Socialministeriet

STRATEGISK SAMARBEJDE OM KORSKÆRPARKEN. Initiativaftale mellem Fredericia Kommune og Socialministeriet STRATEGISK SAMARBEJDE OM KORSKÆRPARKEN Initiativaftale mellem Fredericia Kommune og Socialministeriet 2011 Det strategiske samarbejde Med strategien Ghettoen tilbage til samfundet et opgør med parallelsamfund

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016

Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016 Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016 Det har igen - været et travlt år på skolen, denne gang ikke mindst pga. Byggeriet af børnehaven og faglokalerne. Men måske er det på sin plads

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Kvalitetsstandard for

Kvalitetsstandard for 2011/2012 Kvalitetsstandard for Hverdagsrehabilitering Vi bruger dine ressourcer aktivt Informationsfolder om Rehabiliteringskoordinatorfunktionen Ishøj Kommune 1 Vi tror på, at det giver livskvalitet

Læs mere

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university.

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. Interviewer: I Respondent: MJ

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013:

Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013: Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013: Samarbejdet i bestyrelsen. Vi har afholdt 6 bestyrelsesmøder i 2012 med deltagelse af alle medlemmer. Herudover deltager bestyrelsesmedlemmerne i mange

Læs mere

Dagplejen hjem for værdier. Pædagogisk sektor

Dagplejen hjem for værdier. Pædagogisk sektor F O R B U N D E T A F O F F E N T L I G T A N S A T T E Dagplejen hjem for værdier Pædagogisk sektor Redaktion: Direktør Karsten Hillestrøm, ValueCreator Konsulent Malou Eskildsen, ValueCreator Forsidelayout:

Læs mere

STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE)

STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE) GODT VIDERE I LIVET STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE) FORORD De danske soldater yder en stor indsats i flere af verdens brændpunkter for at fremme lokalt demokrati og fred. Vores

Læs mere

Nyt fra Den Sikre Vej

Nyt fra Den Sikre Vej Nyhedsbrev maj 2005 Nyt fra Den Sikre Vej I dette nyhedsbrev kan jeg tilbyde en frisk opdatering på dagligdagen hos Camino Seguro, efter den nye skolebygning er taget i brug i en artikel skrevet af Anne

Læs mere

Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup

Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (Omtryk - Manglende bilag) AMU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 242 Offentligt Bilag 1 N O T A T Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup den 3.

Læs mere

18. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. oktober 2014 kl. 10.00. Salmer: 730/434/335/292//368/439/458/696

18. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. oktober 2014 kl. 10.00. Salmer: 730/434/335/292//368/439/458/696 1 18. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. oktober 2014 kl. 10.00. Salmer: 730/434/335/292//368/439/458/696 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Vi er i kirke til

Læs mere

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Formål Kortene kan bruges til at starte en fælles drøftelse om hinandens arbejdsområder og udviklingsønsker, gennem at give indblik i, hvad der optager ens kollegaer

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen?

Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen? Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen? Indlæg til konference om frivillighed den 17. januar 2014 Mads Samsing HK Kommunal Før jeg kaster mig over det, jeg egentlig skal sige noget om nemlig

Læs mere

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56.

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56. Min forundring Når jeg læser skrivelse fra Strandparkens advokat ser jeg han blandt har skrevet: Under henvisning til Rettens fristudsættelse skal jeg oplyse at bestyrelsen hos min klient delvist er fratrådt(min

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation Kommunikationspolitik for Region Nordjylland God kommunikation N e m T n æ r v æ r e n d e e n k e l t m å l r e t t e t t r o v æ r d i g t Din indsats er vigtig Det, du siger, og måden, du siger det

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Breve til kopiering Trin for Trin Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de

Læs mere

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn DIMISSIONSTALE 2015 Kære studenter. I medierne beskrives de unge ofte som curlingbørn. Curlingbørn fordi deres forældre har fejet alle problemer og forhindringer væk, så de aldrig har oplevet, at noget

Læs mere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere Holdninger til socialt udsatte - Svar fra 1.13 danskere Epinion for Rådet for Socialt Udsatte, februar 216 Introduktion Rådet for Socialt Udsatte fik i oktober 213 meningsmålingsinstituttet Epinion til

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

De 7 Netværk 2014-15

De 7 Netværk 2014-15 Skole Samspil skole & fritid SSP Koordinering Ungdomsskole Samle fagligheder UU Understøtte uddannelsesparathed Ungdomsklub Trivsel, personlig og social udvikling Børn og unge Læring og trivsel Netværksklubber

Læs mere

Jurgita Versiackaite-Pedersen

Jurgita Versiackaite-Pedersen Jurgita Versiackaite-Pedersen Fra: Karen M. Hansen Sendt: 20. august 2015 10:03 Til: Borgmesteren for BUF Emne: Klub Rughave: 18+ tilbud sagsnr. 2011-123460 Vedhæftede filer: Klub Rughave sagsnummer 2011

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Odense Kommunes Integrationspolitik

Odense Kommunes Integrationspolitik I N T E G R A T I O N Odense Kommunes Integrationspolitik ODENSE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK Den 28. november 2001 vedtog Odense Byråd en integrationspolitik for Odense Kommune. Politikken er blevet til

Læs mere

Bolette Christensen. Sundhed på arbejdspladsen. 06. okt. 10. Hvem tager ansvaret?

Bolette Christensen. Sundhed på arbejdspladsen. 06. okt. 10. Hvem tager ansvaret? Hvem har ansvaret? Hvem har ansvaret? Hvem tager ansvaret? Sundhedsfremme - Virksomhedens eller den enkeltes ansvar? 2 Kan vi motivere uden at stigmatisere? 3 Er sundhedsfremme en investering eller en

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard Den 1. maj 2009 Det talte ord gælder 1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Har I det godt? Det ser sådan ud. Jeg har det også godt. Det er klart,

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

Beskæftigelse, uddannelse og job

Beskæftigelse, uddannelse og job En artikel fra KRITISK DEBAT Beskæftigelse, uddannelse og job Skrevet af: Poul Hansen Offentliggjort: 02. september 2007 Uddannelse betyder meget for, om man får job, hvilke job, man kan få og ikke mindst

Læs mere

Sammen om uddannelse til alle

Sammen om uddannelse til alle Sammen om uddannelse til alle - Arbejdsseminar med Otto Scharmer på Aarhus Rådhus, torsdag 23. juni. Oplæg v./ Jacob Bundsgaard Johansen, rådmand for Børn og Unge Hans Halvorsen, rådmand for Sociale Forhold

Læs mere

VELKOMMEN HOS OS! EN ARBEJDSPLADS MED ET PLUS FOR GODT ARBEJDSMILJØ

VELKOMMEN HOS OS! EN ARBEJDSPLADS MED ET PLUS FOR GODT ARBEJDSMILJØ VELKOMMEN HOS OS! EN ARBEJDSPLADS MED ET PLUS FOR GODT ARBEJDSMILJØ DIT NYE FÆLLESSKAB DET ER MIN OPGAVE AT SØRGE FOR, AT DU OG DINE KOLLEGER FØLER JER HJEMME OG FÅR ET GODT ARBEJDSLIV I ALLIANCE+ Hjerteligt

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 1. januar 2014 Kirkedag: Nytårsdag/B Tekst: Matt 6,5-13 Salmer: LL: 712 * 713 * 587 * 586 * 520 * 716

Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 1. januar 2014 Kirkedag: Nytårsdag/B Tekst: Matt 6,5-13 Salmer: LL: 712 * 713 * 587 * 586 * 520 * 716 Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 1. januar 2014 Kirkedag: Nytårsdag/B Tekst: Matt 6,5-13 Salmer: LL: 712 * 713 * 587 * 586 * 520 * 716 Der er en, der var den første mand på månen. Der er en, der var

Læs mere

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth Mentorgruppe har positiv effekt Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth CAFA kort fortalt Alle opgaver med udsatte børn og unge i fokus Samarbejdspartner:

Læs mere

Valgdebat på Køge Gymnasium

Valgdebat på Køge Gymnasium Valgdebat på Køge Gymnasium Velkommen til denne politiske debat på Køge Gymnasium, hvor vi skal diskutere en række politiske emner. Velkommen til jer folketingskandidater, eleverne, lærerkollegiet og ledelsen.

Læs mere

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden.

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære gæster, kollegaer og ikke mindst studerende. Velkommen til årsfesten 2016 på Aalborg Universitet.

Læs mere

Din Gode Ide - Borger

Din Gode Ide - Borger Din Gode Ide - Borger Ansigtsløft til Frederiksberg Allé 11.02.15: Kommunen skulle arbejde for at integrere den "glemte del" af Frederiksberg Allé, der går fra Sankt Thomas Plads ned til Vesterbrogade

Læs mere

Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008. Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang

Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008. Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008 Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang Vi mangler dagplejere her og nu - lad os lave en kampagne KØR! Vi

Læs mere

Skal man være ung, allerede når man er 16?

Skal man være ung, allerede når man er 16? Skal man være ung, allerede når man er 16? UNGE UNDER PRES LAIKA FRANDESEN FLAKKEBJERG EFTERSKOLE HVORFOR ER det lige, at vi allerede nu som 15-16-årige skal til at overveje og beslutte, hvad og hvor vi

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg 2015 Evaluering af Projekt SOFIE en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg Indhold 1.0 Resume... 3 2.0 Indledning... 7 2.1 Baggrund... 7 2.2 Om Projekt SOFIE... 7 2.2.1 Projekt SOFIE's organisation...

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere