Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du?"

Transkript

1 Du er på hjemmebesøg i forbindelse med opstart på en børnefaglig undersøgelse. Ved besøget observerer du, at der er udvendige kroge/låse på børneværelserne. 1 Du er på hjemmebesøg hos otteårige Anders og hans mor. Mors kæreste er ikke til stede. Anders virker meget nervøs og er meget opmærksom på sin mor. Du observerer, at Anders mor har flere blå mærker på halsen. 2 Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du? Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 2 15/01/ Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 4 15/01/ Ved en samtale med seksårige Mias forældre antyder de, at Mia bliver opdraget med fysisk afstraffelse, hvis hun ikke hører efter. 3 Du observerer ved en samtale med syvårige Victors mor, at hun har et tydeligt blåt mærke på kindbenet, men at hun forsøger at dække over det ved at placere sin hånd i ansigtet. 4 Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du til hende?

2 Irene er flyttet på krisecenter med sine to børn på fem og syv år. Hendes mand har været voldelig overfor hende. Du skal have en samtale med Irene og ved fra krisecentret, at de har observeret, at Irene ofte slår sine børn. Hvad siger du til Irene? 5 Du modtager en underretning fra en børnehave vedr. Simon på tre år. Simon kommer tit i børnehave med blå mærker, og han har ofte været på skadestuen, ifølge hans mor, fordi han let får blå mærker og er meget klodset. Dette har børnehaven dog ikke observeret. Simon har nu igen været på skadestuen med en brækket arm, og igen fortæller Simons mor, at det er fordi han er så klodset og er faldet derhjemme Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 10 15/01/ Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 12 15/01/ Du er sammen med sundhedsplejersken på besøg hos Hanne på 19 år, som er mor til en lille pige på to mdr. Hanne klager over, at hun er så træt, og at pigen hele tiden græder. I observerer, at Hanne er meget utålmodig og hårdhændet i sin håndtering af sin lille pige. 7 Du modtager en underretning fra den kommunale tandpleje vedr. Rasmus på tre år. Rasmus er faldet og har fået en tandskade, hvorfor han skal tilses af en tandlæge. Tandlægen bemærker, at Rasmus har mærker på kæben og halsen, som ikke kan være kommet af faldet. 8 Hvad siger du til Hanne? Hvad vil du gøre efterfølgende?

3 Du er socialrådgiver for Pernille på 15 år, som flere gange har skåret sig selv i håndleddene. Du har en mistanke om, at Pernille er udsat for vold, når hun er på samvær hos sin far. 9 Du modtager en underretning fra Camillas skole. Camilla er otte år og har fortalt til sin klasselærer, at hun bliver slået af sin stedfar. Du skal have en samtale med Camilla. 10 Hvilke overvejelser gør du dig? Hvad siger du til Pernille? Hvordan indleder du samtalen? Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 18 15/01/ Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 20 15/01/ Du modtager en underretning fra børnehaven vedr. Patrick på fire år. Patricks far optræder ofte voldsomt og truende, når han henter Patrick. Patrick virker angst, og de andre børn og noget af personalet er utrygge ved ham. Lederen af børnehaven har forsøgt at tale med Patricks far om hans adfærd, men han afviser og mener ikke, der er noget problematisk i hans adfærd. 11 Du modtager en underretning vedr. Tristan på fire år. Børnehaven har opdaget et sår bag Tristans øre, og i den forbindelse har Tristan fortalt, at hans stedfar rykker ham i ørerne. Tristan har også fortalt, at han og hans lillesøster nogen gange bliver lukket inde. Du har kendskab til stedfaren og ved, at han tidligere har fået dom for vold. 12 Hvilke tanker gør du dig om underretningen?

4 14-årige Tanja har fortalt sin AKT-lærer, at hun er udsat for vold i hjemmet. Det er både fysisk og psykisk vold, primært fra far, men mor og datter slås også. Mor er også udsat for vold fra far. Pigen fortæller, at hun nogle gange bare ønsker at dø, og hun vil gerne væk hjemmefra. Læreren har sendt dig en underretning på baggrund af dette. 13 Du bliver kontaktet af klasselæreren til Sabine på 12 år. Sabine har haft et angstanfald på skolen. Hun er bange for, at hendes far skal komme og slå hende. Hun er også bange for, at hendes far slår hendes mor ihjel. Hvad siger du til læreren? Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 26 15/01/ Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 28 15/01/ Mor til Carl på seks år møder op hos dig uden en aftale. Hun fortæller, at Carl er udsat for både fysisk og psykisk vold fra sin far, når han er på samvær. Efter sidste samvær opdagede hun mærker efter vold, hvilket hun også tidligere har observeret. Carl siger, han ikke vil hjem til sin far igen. Mor er fast besluttet på ikke at udlevere sin søn til samvær igen, men er bekymret for, hvad faren så vil gøre både i forhold til Carl og hende selv. 15 Margrethe på 19 år møder op på forvaltningen og vil gerne have en samtale. Margrethe har sin moster med, som hun bor hos. Margrethe fortæller, at hun er bekymret for, at hendes tre mindre søskende bliver udsat for vold og måske også seksuelle overgreb i hjemmet. Margrethe fortæller, at det har hun selv været udsat for, men det er først nu, hun kan fortælle om det. Det er også først nu, hun er klar til at lave en politianmeldelse. 16 Hvad siger du til mor? Hvad siger du til Margrethe? Hvad gør du efterfølgende?

5 Ved en børnesamtale med Lasse på 11 år, som er anbragt på et opholdssted, fortæller han dig, at en af pædagogerne nogle gange slår ham og de andre børn oven i hovedet. Pædagogen tager også hårdt fat i dem eller spænder ben for dem, så de falder. Hvad siger du til Lasse? Hvad gør du efterfølgende? 17 Du får en underretning vedr. Fie på 16 år fra den efterskole, hvor hun går i 10. klasse. Fie er altid ked af at skulle hjem på weekend, og ved en samtale med hendes kontaktlærer har hun fortalt, at hendes stedfar er modbydelig ved hende. Han skælder ud, nedgør hende foran alle, der kommer i huset, bestemmer om hun må være sammen med veninder etc. Han har også nogle få gange slået Fie, men ellers er det mest Fies mor, der får tæsk af ham. 18 Hvad vil du gøre på baggrund af underretningen? Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 34 15/01/ Dialogkort_Myndighed-Vold.indd 36 15/01/ Kim på otte år er for tre mdr. siden blevet anbragt uden for hjemmet. Kim er på samvær hver anden weekend. Du bliver kontaktet af Kims kontaktpædagog, der fortæller, at de har opdaget noget, der ligner brændemærker flere steder på Kims krop og andre mærker, som de ikke ved hvad kommer af. Kim er tavs, når der spørges til det. 19 Du har en samtale med Kirsten, som er mor til Julie på 10 måneder. Der har været kontakt med Kirsten siden graviditeten. Kirsten fortæller, at Julie tager nogle ordentlige skrigeture om aftenen, og at hun synes, det er svært at håndtere, så nu er hendes nye kæreste begyndt at putte Julie. Kæresten synes, Kirsten er for pylret og beder hende om at gå en tur, mens han får Julie til at sove. Du har ikke mødt kæresten. 20 Hvad tænker du om det, Kirsten fortæller dig?

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend.

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. 1 Under samtale med Selmas mor observerer du, at Selmas mor har et tydeligt blåt mærke

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Vold i hjemmet. 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider

Vold i hjemmet. 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider Vold i hjemmet 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider Indholdsfortegnelse Indledning Side 2 Problemformulering Side 2 Vold mellem ægtefæller og kærestepar Side 3 Voldelige mænd Side 3 Voldelige

Læs mere

Udveksling af oplysninger mellem kommuner, politiet og anklagemyndigheden samt i børnehuse. oktober 2013

Udveksling af oplysninger mellem kommuner, politiet og anklagemyndigheden samt i børnehuse. oktober 2013 1 Udveksling af oplysninger mellem kommuner, politiet og anklagemyndigheden samt i børnehuse oktober 2013 Udveksling af oplysninger mellem kommuner, politiet og anklagemyndigheden samt i børnehuse Kapitel

Læs mere

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet.

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. 1 1 RETTIDIG UNDERRETNING HJÆLPER BØRN OG UNGE TIL ET BEDRE LIV Er

Læs mere

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Åben Anonym Rådgivning for børn og unge i familier med alkoholproblemer Ca. hvert tiende barn eller ung i Danmark vokser op i familier med alkoholproblemer.

Læs mere

Dialog om tidlig indsats Udveksling af oplysninger i det tværfaglige SSD-samarbejde og fagpersoners underretningspligt

Dialog om tidlig indsats Udveksling af oplysninger i det tværfaglige SSD-samarbejde og fagpersoners underretningspligt Dialog om tidlig indsats Udveksling af oplysninger i det tværfaglige SSD-samarbejde og fagpersoners underretningspligt Servicestyrelsen Edisonsvej 18 5000 Odense C Tlf.: +45 72 42 37 00 Fax: +45 72 42

Læs mere

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Numselege - hvor går grænsen? Det er helt normalt, at børn mellem to og fem år undersøger hinandens kroppe og leger numselege. Men hvor går grænsen

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

Vi har lavet en liste over bøger der handler om vold i familien. I størstedelen af historierne er volden et centralt tema.

Vi har lavet en liste over bøger der handler om vold i familien. I størstedelen af historierne er volden et centralt tema. Vi har lavet en liste over bøger der handler om vold i familien. I størstedelen af historierne er volden et centralt tema. Udover et kort resumé, kan man også se hvilken aldersgruppe bogen egner sig til,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Dialog om tidlig indsats Udveksling af oplysninger i det tværfaglige SSD-samarbejde og fagpersoners underretningspligt

Dialog om tidlig indsats Udveksling af oplysninger i det tværfaglige SSD-samarbejde og fagpersoners underretningspligt Dialog om tidlig indsats Udveksling af oplysninger i det tværfaglige SSD-samarbejde og fagpersoners underretningspligt Socialstyrelsen Edisonsvej 18 5000 Odense C Tlf.: +45 72 42 37 00 Fax: +45 72 42 37

Læs mere

Analyse af 4 kvalitative interviews med unge i netværksaflastning

Analyse af 4 kvalitative interviews med unge i netværksaflastning Analyse af 4 kvalitative interviews med unge i netværksaflastning Af Signe Bressendorff og Jakob Trane Ibsen Socialforvaltningen, Københavns Kommune November 2013 Indhold Formål... 3 Introduktion til rapporten...

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det? Vejledning Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver eleverne mulighed for

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution 3. SEPTEMBER 67. ÅRGANG SOCIALPÆDAGOGEN 18 09 10 Det største problem med døgninstitutioner er, at der ikke er nok af dem. Der er mange unge, der ikke får den hjælp, de har brug for SARAH, 23 ÅR, TIDLIGERE

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Den nødvendige samtale når samtalen handler om alkohol og barnets trivsel

Den nødvendige samtale når samtalen handler om alkohol og barnets trivsel Den nødvendige samtale når samtalen handler om alkohol og barnets trivsel 2009 Den nødvendige samtale når samtalen handler om alkohol og barnets trivsel Sundhedsstyrelsen, 2009 1. udgave, 1. oplag, 2009

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med.

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med. Forord Jeg har ikke skrevet denne bog som et selvportræt eller som en biografi, men nærmere som en oplysning til de unge, som, jeg håber, vil kunne bruge min historie som en viden om, hvor sårbar man er,

Læs mere

Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende

Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende Overordnet kløft Viden Penge Konkret kløft Nutid hvordan bridger IP? Fortid hvilke erfaringer har IP med sig? Hvem kan IP tale økonomi

Læs mere