Prædiken til langfredag, Mark. 15, tekstrække.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække."

Transkript

1 1 Nollund Kirke. Fredag d. 29. marts 2013 kl Egil Hvid-Olsen. Prædiken til langfredag, Mark. 15, tekstrække. Salmer. DDS 193 O hoved, højt forhånet (gerne Hasslers mel.). DDS 197 Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig! DDS 502 Jeg har en angst som aldrig før (Egil Harders mel.). DDS 192 Hil dig, Frelser og Forsoner! (Hoffmans mel.). Tekstlæsninger. Es. 52,13-53,12; Mark. 15,20-39.

2 2 Prædiken. Sygehuspræsten ved Aalborg Sygehus, Ruth Østergaard Poulsen, har udgivet en lille bønnebog. 1 Hun har skrevet den for at sætte ord på de tanker og følelser, der kan fylde de indlagte patienter. Mange af disse er alvorligt syge; en del tilmed døende. Når man ligger i en hospitalsseng, fuld af uvished og tanker, man måske aldrig tidligere har gjort sig, kan man hurtigt komme til at føle sig meget lille og hjælpeløs. Man kæmper med bevidstheden om, at sygdommen har bemægtiget sig ens krop. Det er på en og samme tid meget konkret og meget abstrakt; konkret, fordi man ikke har det godt, og abstrakt, fordi man skal vænne sig til ikke at kunne det, man plejer. Det er en mildest talt uvant og utryg situation. I nogle tilfælde virker den også uværdig, fordi mange patienter skal have hjælp med handlinger, de plejer at udføre helt alene. På hospitalet er man revet ud af sin dagligdag; man befinder sig ikke hjemme; er ikke omgivet af familien på samme naturlige måde som normalt. Vel får mange patienter besøg, men det foregår på bestemte tidspunkter og under former, der er uvante for både patienten og de besøgende. Samværet med selv de nærmeste kan blive unaturligt, fordi alle parter er fremmede overfor situationen. Der tages hensyn, som måske slet ikke bør tages. Andre gange droppes de hensyn, der måske burde være taget. Om natten er den syge ladt alene blandt andre patienter, der hver især kæmper med deres sygdom og utryghed. I den situation kan man blive bange, eller måske ligefrem angst, hvilket er en tand værre. Angst er frygten for det ukendte. Angsten kan ikke fokusere på truslen, for det, der truer, kan man hverken sætte ord eller billeder på. Når man er alvorligt syg, ved man jo ikke, hvordan det ender; og er man døende, ved man ikke, hvad der venter én i døden. Hvis man ikke har en klippefast tro på, at Gud tager hånd om én, ligegyldigt hvordan det går, kan man let komme til at overgive sig til angsten. I sådan et tilfælde er det oplagt at bede til Gud. 1 Ruth Østergaard Poulsen: Fra dybet råber jeg til dig, Alfa 2011.

3 3 En sådan bøn har Ruth Østergaard Poulsen skrevet. Hun har givet den overskriften Jeg er bange, men som I vil kunne høre - handler den mindst lige så meget om angst: Gud, jeg er så bange! Så bange, at jeg ikke engang tør sætte ord på min angst. Og jeg kan heller ikke finde ordene, for jeg ved ikke helt, hvad det er, jeg er så bange for. Det føles som om, at ikke engang min tro på dig er til nogen hjælp. Jeg troede ellers, at troen på dig skulle holde angsten på afstand, ja, at du måske kunne tage angsten fra mig. Men sådan føles det ikke lige nu, for lige nu ER jeg bange. Og når det nu er sådan, Gud, så lad mig mærke, at du er hos mig i min angst. Bønnen udtrykker en følelse af gudsforladthed. Sygdommen og uvisheden har gjort den bedende så usikker, at alt, hvad han eller hun indtil nu har sat sin lid til, ikke længere synes oplagt. Gud virker så fjern, at den syge konfronteres med den tanke, at han måske slet ikke eksisterer. Men hvis Gud ikke findes, er den syge ladt alene med sin lidelse, sin uvished, sin utryghed og hvis det går helt galt sin død. Da slukkes håbet om de dødes opstandelse, og angsten får endnu bedre vilkår at vokse i. Hvis Gud ikke eksisterer, giver det ingen mening at bede til ham; men det er ikke desto mindre det, den syge gør med denne bøn. Selvom Gud synes fjern, insisterer den syge på at tale til ham. Bønnen er ikke formuleret som en pæn og tålmodig henvendelse om hjælp, som Herren bedes efterkomme, hvis det falder i hans behag.

4 4 Bønnen er derimod et panisk skrig om hjælp. Den bedende balancerer på den minimale rest af sin tro og risikerer hvert øjeblik at styrte ned i uvished, håbløshed og forladthed. Lige nu ER jeg bange, konstateres det. Derfor er bønnen præget af desperation. Det var også desperation, der prægede Jesus, da han hang på korset og skreg: Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?. Desperationen er endnu mere udtalt i hans skrig end i den syges bøn. Der er nemlig den forskel på den syge og Jesus, at Jesus ikke blot var et menneske som den syge, men tillige Gud. I Jesus åbenbarede Gud sig selv. Det var ikke til at se på ham; men de ting, han sagde og gjorde, vidnede om, at Jesus ikke blot var et menneske. Så meget desto større undren vækker det, at Jesus føler sig forladt af Gud. Man kan jo ikke forlade sig selv! Gør man det, er man død, og det er Jesus ikke - i hvert fald ikke endnu. Alligevel hænger det, at han er ganske tæt på døden, sammen med hans skrig. Jesus er så skræmt over døden, at han ikke længere kan fornemme Guds nærvær. Derfor har han lige så svært ved at fastholde sin tro på Gud, som den bedende patient har det. Stillet overfor den slags smerter og angst, som Jesus og den alvorligt syge gennemlever, er det vanskeligt stadig at tro på, at Gud holder hånden over én. Derfor siger patienten: Det føles som om, at ikke engang min tro på dig er til nogen hjælp. Det er alvorligt nok, men Jesus går endnu længere, idet han ganske udiplomatisk og desperat bebrejder Gud, at han har forladt ham. Det er Gud, der har svigtet: Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?. Jesus er altså så langt ude i angsten, at det ikke kan blive værre. Han føler sig svigtet og overladt til en ukendt skæbne, som han forventer det værste af. Ifølge Markusevangeliet døde Jesus berøvet for sin tro. I sidste øjeblik fornægtede han alt det, han havde sat sin lid til, fordi Gud havde svigtet ham. Hans sidste ord var

5 5 den vrede og skuffede bebrejdelse: Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?. Hvis Gud havde forladt det menneske, der alle sine dage ikke alene havde troet på, men også været ét med ham, var han utroværdig og en utroværdig Gud er ikke værd at tro på. Derved havde Gud degraderet sig selv, så Jesus mistede troen på ham og udåndede som vantro på korset. Det er krasse sager! Gud går helt ud til kanten; men selvom det ser sådan ud, dratter han ikke ud over den. Gud havde nemlig ikke forladt Jesus. Det kunne han ganske simpelt ikke, for man kan som nævnt ikke forlade sig selv. Alle andre kan man forlade, men ikke sig selv. Som både menneske og Gud kunne Gud ikke forlade Jesus og det ønskede han heller ikke. Han ville være til stede i selv den værste smerte og den dybeste angst. Gud ville være dér, hvor hans eget nærvær og selve hans eksistens syntes modbevidst af pine og håbløshed. Han ville være dér, hvor den alvorligt syge såvel som den døende befinder sig; dér, hvor Gud synes borte. Ved selv at lade sig konfrontere med smerten, angsten og vantroen viste Gud, at han er til stede dér, hvor disse elementer truer med at flå troen fra den lidende og angste. Han viste endog, at han er til stede hos den, der ikke længere kan fastholde troen, men forkaster Gud i overbevisningen om, at han har svigtet den syge eller døende. Gud var til stede hos Jesus, mens han skreg: Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?. Ligeledes er han til stede hos den lidende eller døende, der siger: Det føles som om, at ikke engang min tro på dig er til nogen hjælp. I kraft af Jesu lidelse og død ved Gud, hvordan det er at føle sig forladt. Han stirrede selv ind i vantroens tomhed, da han oplevede smerten og angsten på sin egen krop. Derfor er ingen hverken Jesus, patienten eller nogen anden forladt af Gud, når smerte, angst og fortvivlelse kæmper for at få dem til helt at miste modet. Det føles bare sådan. Hvad evangelisten Markus dermed fortæller os er, at Gud også findes der, hvor vi ikke længere formår at tro på ham. Han slipper os ikke, selvom vi slipper ham; for

6 6 han slap ikke Jesus, da han opgav troen og vredt bebrejdende skreg: Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?. Ligeledes slipper han ikke patienten, der rystende af angst henvender sig til Gud med ordene: Det føles som om, at ikke engang min tro på dig er til nogen hjælp. Jeg troede ellers, at troen på dig skulle holde angsten på afstand, ja, at du måske kunne tage angsten fra mig. Men sådan føles det ikke lige nu, for lige nu ER jeg bange. Og når det nu er sådan, Gud, så lad mig mærke, at du er hos mig i min angst. Amen.

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Noget om hovedrengøring

Noget om hovedrengøring 1 Noget om hovedrengøring Prædiken til 3. søndag i fasten I Det er marts måned; foråret så sagte kommer; solen er igen i tiltagende. For mig er der en ting, der hører foråret til nemlig forårsrengøring.

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

5. søndag efter påske 10. maj 2015

5. søndag efter påske 10. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (konfirmation) Tema: Faderens kærlighed Salmer: 402, 478; 192, 260, 484, 70 Evangelium: Joh. 16,23b 28 Jesus er udgået fra Faderen, og han er kommet til verden; han forlader verden

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 2. august 2015 Kirkedag: 9.s.e.Trin/A Tekst: Luk 16,1-9 Salmer: SK: 402 * 292 * 692 * 471,4 * 2 LL: 402 * 447 * 449 * 292 * 692 * 471,4 * 427 Hvis mennesker

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2 Egoet og verden er vores fælles skema... 3 Lyset og glæden... 4 Martha og Maria.... 8 Hvornår får vi fred?... 10 Troen... 13 Julen er enden på alle ofre.... 15 Der er ingenting at se. Maria.... 18 De,

Læs mere

Langfredag. 18.april 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

Langfredag. 18.april 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Langfredag. 18.april 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Liturgi Ingen lys tændes på alteret. I Vinderslev ringes kun med den gamle klokke. Ingen blomster, kun kristtjørn. Præludium (alvorligt)

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække.

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 28. juli 2013 kl. 10.00 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække. Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op DDS 448 Fyldt af

Læs mere

tema familie- hemmeligheder

tema familie- hemmeligheder tema familie- hemmeligheder 26 PSYKOLOGI 06/2012 PSYKOLOGIMAGASINET.DK Bærer du på en familiehemmelighed? Alle familier har hemmeligheder. Nogle af dem er tunge at bære og kan gå i arv gennem generationer.

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 9/6-2013 kl. 11.00 2. søndag efter Trinitatis Tema: Lignelsen om det store festmåltid Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 753

Læs mere

Prædiken til 24. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække. Joh. 5,17-29.

Prædiken til 24. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække. Joh. 5,17-29. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. november 2012 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 24. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække. Joh. 5,17-29. Salmer. DDS 376 Lyksaligt det folk, som har øre for klang.

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere