Næste gang er Andreas måske med. Læs også om: Teenagepiger opfinder en sikker solcreme Læs mere side 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Næste gang er Andreas måske med. Læs også om: Teenagepiger opfinder en sikker solcreme Læs mere side 3"

Transkript

1 1 Nyhederne fortalt for børn og unge nr maj 2009 Den 27. maj sendte en russisk soyuz-rakat tre astronauter fra Canada, Belgien og Rusland af sted fra Kazakhstan. De skal på en mission, der for første gang fordobler den internationale rumstations besætning til seks. Foto: Dimitry Kostyukov Scanpix/Danmark/AFP Læs også om: Næste gang er Andreas måske med Teenagepiger opfinder en sikker solcreme Læs mere side 3 Somaliske islamister hyrer børnesoldater Læs mere side 4 Naturvidenskab med gys og motion Læs mere side 7

2 2 Mød Danmarks første rummand Sådan ser det nye hold af europæiske astronauter ud. Nummer tre fra højre er danske Andreas Mogensen. Foto: ESA Så lykkedes det! Danmark har fået sin allerførste astronaut. Andreas Mogensen er 32 år og rumforsker. Hvornår vi kommer til at se ham gå på månen eller blot på vej til en rumstation, er der vist ingen, der ved. Det kan tage rigtig lang tid - mindst fire år - før der bliver en ledig plads. Den nybagte astronaut tror selv på mellem 5 og ti år, siger han til nyhedsmedierne. Astronaut er ikke noget, man bliver. Det er noget, man uddanner sig til. Siden håber man på at være blandt dem, der bliver valgt ud. For Andreas skete det i konkurrence med 8400 andre, europæiske ansøgere. Den europæiske organisation for rumfart, ESA, pegede kun på seks af dem. Så unge Andreas har grund til at være glad og stolt, og det er han også, siger han. Udnævnelsen til astronaut er en drengedrøm, der nu er gået i opfyldelse for Andreas. Han håber at komme til at gå på månen. Jeg var tidligt begejstret for fysik, og jeg har arbejdet frem mod det her hele mit liv, sagde han på et møde med pressen. Processen op til udvælgelsen har givet den unge astronaut grå hår, fortæller han. En af øvelserne gik ud på at lytte til tal i tilfældig rækkefølge. Når stemmen stoppede ved et tal, skulle han gentage tallene baglæns. Så langt tilbage, han kunne huske! Forude venter der nu halvandet års grundtræning plus to år med forberedelse til en mulig rumfart. Andreas er uddannet i England og USA som ingeniør og forsker inden for rumfart. Nu arbejder han i England på Surrey Universitets Space Center. Han forsker i navigation og kontrol ved landinger på månen og på Mars. Andreas vil allerhelst til Mars. Men han tror ikke, at det lader sig gøre i hans tid som astronaut, siger han til nyhedsmedierne. Opgaver: Hvor mange ansøgte om at blive europæisk astronaut? Hvor lang tid tager den grundtræning, Andreas skal igennem? Hvilken planet vil den danske astronaut allerhelst besøge?

3 3 Teenagepiger bag sikker solcreme Vi bruger enorme mængder af solcremer. De beskytter os kun lidt, og nogle er mere farlige end solen. Foto. Arkivbillede ugexpressen udgives af: UgeXpressen Larslejsstræde 1, 1. sal 1451 København K Tlf cvr.nr Mail: ansv.: Randi K. Pedersen (DJ) De går kun i 2.g. Men Pia, Sara og Emilie fra Egå Gymnasium ved Århus har vakt international opsigt. De har hverken været med i X- faktor eller Musik Grand Prix. Til gengæld har de tre teenagepiger opfundet en helt ny type solcreme. Den beskytter 100 procent mod solens farlige, ultraviolette stråler, skriver flere nyhedsmedier. Det gør ingen af de nuværende solcremer. Det er den første solcreme i verden, der kan blokere uv-stråler. Normalt bliver de stoppet af ozonlaget (en luftart) i atmosfæren. Men hvor det er hullet, trænger strålerne igennem. Det er stærkt medvirkende til at give folk hudkræft, forklarer Sara Naseri til dagbladet B.T. Egentlig ville pigerne gerne prøve at helbrede hudkræft. Men så kom de til at diskutere, om jordens beskyttende ozonlag måske kunne efterlignes. De fik så den idé at opfinde en solcreme, der udstyrer kroppen med sit eget ozonlag. Pigerne kunne slippe for en opgave til gymnasiet, hvis de deltog i en konkurrence for forskere. Det gjorde vi, og sådan kom vi i gang, siger Sara. Nu er hun og Pia og Emilie i kontakt med internationale forskere. De skal hjælpe dem med at gøre solcremen parat til godkendelse. Foreløbig findes formlerne til den nye solcreme kun på computeren. Men pigerne fra Egå forhandler med et japansk firma om at producere den. Opgaver: Hvor meget beskytter pigernes solcreme mod uv-stråler? Hvorfor trænger solens stråler stærkere igennem, end før? Hvordan fik pigerne idéen til solcremen?

4 4 Somaliske islamister hyrer børnesoldater Sufi er holder koranskole. Foto: Michael Kamber Somaliske Sufi er ved en vagtpost. Foto: Michael Kamber Somalia har længe været kendt for piraterne, der kaprer store skibe. (Læs UgeXpressen nr. 214). Nu skriver nyhedsmedierne igen om det fattige land på Afrikas østkyst. I næsten tyve år har Somalia været plaget af kampe mellem forskellige stammeklaner. En svag regering har ikke kunnet løse problemerne. Så en ny konflikt er blusset op, skriver det amerikanske dagblad The New York Times. Før har klanerne bekriget hinanden for at få magt. Eller der har været politiske grunde til kampene. Denne gang er det religion, der er årsag til en brutal og voldelig strid. Muslim kæmper mod muslim, fordi de har hver deres opfattelse af Islam. Sufi erne er en del af en bred, tolerant islamisk bevægelse, som mange i Somalia foretrækker. De vestlige nationer stoler på, at Sufi erne slår ekstremisterne i al-shabaab tilbage. Den regnes for en af Afrikas grusomste, islamistiske grupper. Den amerikanske avis skriver, at krigere fra klaner, der før var fjender, nu slutter sig sammen. Fra hver sin side af en religiøs frontlinje slås de mod hinanden med alle midler. Det går ud over hele befolkningen i det ludfattige Somalia. Her har flere hjælpeorganisationer og somalierne ellers gjort en stor indsats mod sult og sygdom. Det har givet resultat. Det er stadig kun en fjerdedel af alle børn i Somalia, der kommer i skole. Men den høje dødelighed blandt børnene er faldet meget. Det skriver dagbladet Poltiken. Men avisen fortæller også, at der nu lurer en ny fare på de somaliske teenagedrenge. De bliver hyret som børnesoldater og selvmordsbombere af al-shabaab. Det er noget af det mest triste nu at se dem ende som pirater og børnesoldater. De burde være beskyttet af børnekonventionen (Læs UgeXpressen nr. 217), som USA og Somalia ikke har underskrevet, siger chefen for organisationen Unicef i Somalia Christian Balslev-Olesen til Politiken. Opgaver: Hvor ligger Somalia? Hvilken slags islam står al-shabaab muslimerne for? Hvor stor en del af somaliske børn kommer i skole? Hvad burde beskytte drengene i Somalia mod at blive hyret til soldater?

5 5 Uenighed om irakisk sikkerhed En amerikansk soldat i Bagdad fortæller 29. marts over radioen, at irakiske sikkerhedsfolk er i kamp mod oprørere. 27. maj blev en amerikansk soldat og fire irakiske borgere dræbt af en bombe i Bagdad. Det skriver dagbladet The New York Times. Foto: James Selesnick/U.S.Army I februar blev 45 irakere sat på et svensk fly og sendt tilbage til det nordlige Irak. De fleste var kurdere og havde søgt asyl i Sverige som flygtninge. Men de kunne ikke overbevise den svenske stat om, at de var i fare i Irak. Så de var blevet afvist. Man kan kun sende afviste asylansøgere tilbage, hvis deres eget land vil tage imod dem. Det har Irak først for nylig lavet aftaler om. Først med Sverige og så med Danmark og Norge. Men det skal også være sikkert, at sende afviste asylansøgere tilbage. Selv om man ikke er forfulgt, kan det godt være farligt at bo i et land, som er hærget af krig. Hvem afgør så, om det er farligt at vende tilbage til Irak? De forenede Nationer, FNs, organisation for flygtninge finder, at fem områder tæt på Iraks hovedstad Bagdad ikke er sikre. Det fortæller Danmarks Radio. Derfor er FN vred over de nordiske landes aftale med Irak. Dagbladet Politiken skriver, at der er så farligt, at danske myndigheder ikke har besøgt områderne nord for Bagdad i fem år. I disse dage opholder 282 irakere sig i Brorsons Kirke på Nørrebro i København. De har ligesom irakerne i Sverige fået afslag på at få asyl. Nu har de søgt tilflugt i kirken, hvor de ikke tror, politiet vil komme efter dem. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech er også kirkeminister. Hun har da også sagt, at hun ikke har tænkt sig at sende politiet ind og hente irakerne ud af kirken med magt. Mange af de afviste irakerne har boet flere år i danske asylcentre og nægter at rejse tilbage. De siger, det er for farligt. Det mener Birthe Rønn Hornbech ikke. Ministeren siger, at alle kan hjemsendes. Men 128 af irakerne i kirken kommer netop fra de områder, som efter FN s mening er for farlige at sende folk tilbage til. Kurdere i byen Kirkuk nord for Bagdad siger til Danmarks Radio, at der er blevet mere fredeligt. I hvert fald om dagen, og så længe de ikke færdes i de arabiske kvarterer. En ung kvinde fortæller, at kurderne har fået meget mere frihed og må tale deres eget sprog. Det måtte de ikke under diktatoren Saddam Hussein, som blev fjernet efter USAs invasion. Fotograf Flemming Weiss Andersen har rejst meget i Irak. Han siger til Danmarks Radio, at de fleste i Irak nok føler, at der er sikkert i deres område og farligt alle andre steder.

6 6 Skoler dyster i multimedieløb Billedet viser et Google kort med indtegnet rute. Af den slags, som bruges ved det nye multimedieløb. Find selv et Google kort! Foto: Arkivbillede Der har netop været afholdt dansk skolemesterskab i en særlig form for orienteringsløb. Det er et computerspil, hvor undervisningen til dels foregår ude i naturen. Elever fra elleve folkeskoler rundt om i landet dystede ved hjælp af internet, mobiltelefoner, øresnegl og GPS (globalt vejviser system ). Kampen stod om at være hurtigst og samtidig bedst til it, faglige opgaver og samarbejde, skriver dagbladet Politiken. Vinderne kom fra Krogårdskolen i Greve, der stillede med fem hold fra 8. klasse. Bellahøj Skole i København og Vonsild Sogneskole i Kolding var med i opløbet. Da de sidste hold var ved at nå i mål fulgte hele vinderklassen med på storskærmen. Alle jublede over sejren. Men multimedieløbet, som det kaldes, har også andre kvaliteter. Det er lidt kedeligt at sidde inde mere end 30 timer om ugen. Det er også godt, at man er et hold, der arbejder sammen, siger Josephine fra 8. til Politiken. Hvert hold deles op i et antal agenter og spillere. Agenterne i gule veste gennemløber ruten. Spillerne sidder i et kontrolcenter hjemme på skolen med et kort indtegnet på computeren. Med mobiltelefon og GPS styrer de agenterne og ser på skærmen, hvor på ruten de befinder sig. Politiken fortæller, at nogle agenter mistede net-forbindelsen, allerede før de havde forladt Krogårdskolens område! En erfaring, de kan dele med elever fra Elsted Skole, der også har brugt it ved udendørs undervisning. ( Læs dette nummer side 7 og 8 ). På en storskærm i kontrolcentret fulgte spillerne stilllingen undervejs i mesterskabet. De faglige opgaver havde agenterne med på løbeturen. Mens kammeraterne i kontrolcentret sad med forskellige svarmuligheder. Så gjaldt det om i fællesskab og via mobilen at finde de rigtige svar, skriver Politiken. Agenterne havde billeder af fire politikere, der skulle anbringes i de rigtige partier. Andre spørgsmål drejede sig om fysik, matematik, sprog, historie og samfundsfag. Lærer på Krogårdskolen Helle Houkjær underviser i matematik og naturfag. Hun har brugt løbet med multimedier flere gange. Men jeg kunne lige så godt vælge at sende mine elever ud på et rent fysikeller matematikløb. I stedet for, at de skal sidde inde hele dagen og blive trætte og sløve, siger hun til avisen. Multimedieløbet er et computerspil, hvor GPS og it-teknolog bruges sammen med udendørs aktiviteter. Målet er at lære alle slags fag via leg og bevægelse og at styrke sammenholdet mellem eleverne. Opgaverne tilpasses deltagerne.

7 7 Naturfag med gys og motion Elever fra Elsted skole i fuld gang med natur og dramaprojektet De Udvalgte Foto: Poul Iversen Hvad har undervisning i faget naturvidenskab og teater med hinanden at gøre? En hel masse, hvis man spørger elever fra klasse på Elsted Skole ved Århus. De er prøvekaniner i en helt ny form for læring. Hvor pensum, udendørs motion, ny teknik og drama sættes sammen. I mandags den 25. maj var der premiere på projekt AudioMove, der både er interaktivt og mobilt. Det foregik i Hasle Bakker, hvor eleverne var aktive hovedpersoner i gyserhistorien De udvalgte. Det skriver det århusianske Teater Katapult i en pressemeddelelse. Teatret står bag projektet. Men det er udviklet i samarbejde med to af lærerne fra Elsted Skole og flere andre samarbejdspartnere. Lærerne er begejstrede for resultatet. Eleverne synes også, at det har været sjovt. Men indimellem også en lidt uhyggelig måde at lære om naturen på, skriver Teater Katapult. Idéen går ud på at sende eleverne ud på en kortlagt rute iført høretelefoner og medbringende en mobiltelefon. Undervejs skal de løse forskellige, naturvidenskabelige opgaver. Det hele foregår som en del af gyserdramaet De udvalgte. I historien bliver en hel skoleklasse forvandlet til hjælpere for nogle forskere i naturvidenskab. De skal finde nøglen til at genoprette naturen i Danmark, som er ramt af et farligt virus. Hasle Bakker er ikke smittet, så eleverne skal undersøge, hvordan sunde biotoper ser ud. Biotoper er leveområder for planter, dyr og små mikroorganismer, der har brug for de samme betingelser for at kunne overleve. Eleverne har to opdigtede forskere ved navn Max og Søren til at hjælpe. På mobilen findes kort, som skal lede eleverne på vej. De skal også finde og selv tage billeder undervejs, der indeholder skjulte informationer. Men pludselig forsvinder signalet, og der sker også andre mærkelig ting. Til sidst begynder eleverne at tvivle på, om det sandt, at området ikke er smittet af virus! Den dramatiske Læs mere næste side...

8 8 Fortsat fra forrige side... historie og rollerne får eleverne fortalt gennem høretelefonerne. Men de udfører selv de fysiske handlinger. Alle elever skal være med for at opgaven kan lykkes. Derfor er der taget hensyn til både bogligt stærke og lidt svagere elever. Lærerne fra Elsted Skole er tilfredse med projektet. Den ene Mette Bjerre roser det faglige fokus i forløbet. Hun er også glad for sammenhængen mellem skolens rum og naturens rum. Hendes kollega Birthe Bitsch mener, at den fortællende dramadel fanger eleverne.brugen af mobiltelefon gør også rammen om historien virkelig. Det mener leder af projektet Eva Mikkelsen fra Teater Katapult også. Mystikken og historien åbner elevernes sanser. Via dramaet bliver legen en del af undervisningen, siger hun i teatrets pressemeddelelse. Læs mere på Opgaver: Hvorfor skal eleverne finde sunde biotoper? Hvordan ved eleverne, hvor de skal løbe hen? Hvordan finder de ud af, hvad historien i projektet og deres egne roller handler om? Er det rigtige forskere, som hjælper eleverne? Unge hacker på livet løs Internationale firmaer som Yahoo afprøver deres sikkerhed ved at lade unge forsøge at hacke sig ind. Det er nok en god ide, hvis de vil undgå ulovlige hackere senere hen. Sikkerhedsfirmaet Panda Security har spurgt unge mellem 15 og 18 år om deres itvaner. Det viser sig, at to ud af tre ulovligt har forsøgt at hacke sig ind på venners chat og sociale netværk, skriver Panda Security. Unge hackere er samlet til Yahoo s Hack Day i Californien. De skal prøve at knække koderne, før andre gør det. Foto: Arkivbillede Over halvdelen af de unge er dagligt på Nettet, og i løbet af en uge bliver det til 18,5 timer. Knapt en tredjedel af tiden på nettet bruges på lektier og studier. De sidste 68 procent går med underholdende aktiviteter i form af computerspil, video'er, musik og chat. Mange af de unge mener, at de har en stor teknisk viden om at hacke. De kan selv finde it-værktøjer på nettet til hacking og kan også godt bruge dem. 67% af unge mellem 15 og 18 år har mindst én gang hacked sig ind på venners chat og sociale netværk. 20% har sent pinlige billeder eller videoklip af venner som mails. Eller de har lagt dem ud på websteders sociale netværk uden vennernes tilladelse. 17% af de unge har været i stand til at finde it-værktøj til hacking på Nettet. Blandt dem har 32% også prøvet at hacke sig ind hos andre af nysgerrighed. Børn og unge henter masser af viden om it-værktøjer gratis på nettet. Men det sporer dem også tit ind på at lave uovlige online aktiviteter, mener den tekniske direktør i Panda Security. Midt i maj måned fortalte en dansk hackergruppe, hvor nemt eleverne kunne snyde ved afgangsprøverne. De kunne hacke sig til en genvej og på den måde få de rigtige svar til prøverne i biologi og geografi.

9 9 Teater lærer elever at gå til mundtlig prøve Sådan ser de fleste elevers værelser vist ud, før de skal op til den mundtlige prøve. Foto: Arkivbillede Når et teater besøger en skole, plejer eleverne at se en forestiling. Men der er også andre muligheder. Brønshøj Skole i København bruger teaterfolk til at forberede 8. og 9. klasserne til den mundtlige prøve, skriver Månedsmagasinet Undervisere. Flere elever er meget nervøse for at være i centrum og samtidig svare på spørgsmål. Nogle lider direkte af angst for at gå til mundtlig eksamen. Men, det kan der gøres noget ved! Det har studievejleder Gitte Brun og lærer Jean Kristiansen i Brønshøj erfaret. - Det er her to teaterfolk kommer ind i billedet. Så en lørdag formiddag møder 17 af Brønshøjs Skoles elever op til en workshop (et kursus). De vil gerne bruge deres fritid på at lære, hvordan de kan få bedre styr på nervøsiteten og angsten for den mundtlige prøve. Nogle er måske ikke så gode til at gøre opmærksom på sig selv i det daglige. Det gælder både dygtige og mindre dygtige elever. Derfor skal de øve sig i at være på. Vi kalder det for et EGO-kursus. Det skal være med til at give eleverne nogle redskaber, som de kan bruge, når de skal til de mundtlige prøver, fortæller Jean Kristiansen. En helt almindelig avis viser sig at skulle spille en vigtig rolle på kurset. Månedsmagasinet Undervisere skriver, at teaterinstruktør Gitte Flege med stor begejstring siger ja til at folde avisen om til en hat! Men hun vil kun vise, hvad det drejer sig om. Derefter er det elevernes tur. De skiftes til at folde avisen, der både bliver til en kjole, en kikkert og en guitar. Imens avisen foldes, får eleverne efterhånden gjort sig fri af nervøsitet og pinlighed. Det handler om indstilling. Hvad enten man skal folde en avis om til en hat, eller man skal gå ind ad døren til et eksamenslokale, siger Gitte Flege. Næste øvelse går ud på at fortælle om et postkort i hele to minutter. På den måde finder eleverne ud af, hvor Læs mere næste side...

10 10 Fortsat fra forrige side... gode de er til at tale om deres stof. Undervejs lærer de den rigtige måde at bruge stemmen på, og de lærer at bygge deres sætninger op. Eleverne øver sig også i at betone sætningerne korrekt, så de lyder sikre i deres stof. Desuden lærer de at vise interesse for det, der bliver sagt til dem. Til sidst skal eleverne komme ind og præsentere sig for de andre. Teaterinstruktør Mia Hesselberg- Thomsen kommer med forslag til forbedringer, og det virker, skriver Månedsmagsinet Undervisere Elevernes selvsikkerhed vokser. Men nogle gange skal der flere forsøg til. Jeg siger ikke så meget i timerne, så det har været rigtig godt. Jeg er Opgaver: Hvem har inviteret teaterfolk til at holde kursus på Brønshøj skole? Hvad skulle eleverne gøre som den sidste øvelse på kurset? Ville du deltage, hvis der kom et kursus mod eksamens nervøsitet på din skole? blevet meget mere bevist om, hvilke signaler, jeg udsender, og om deres betydning. Jeg har lært meget om mit kropssprog og hvordan, man skal snakke, siger en pige til bladet. En anden pige synes, at det beroliger at have været på kurset. Hun kan især bruge øvelserne til noget, så hun ikke bliver så nervøs til eksamen. Det er tredje gang, Brønshøj Skole arrangerer en teater-workshop, der forbereder eleverne på at gå til mundtlig prøve. Studievejleder Gitte Brun fortæller, at der kun har været positive meldinger om forløbet. Både forældre og yngre søskende på skolen efterspørger det. Læs mere om øvelserne og få fem teater-råd på Barbiedukke skal bevares Den verdensberømte barbiedukke er fyldt 50 år.men hun er stadig ung og følger med computer-tiden. Alligevel er dukken blandt de mange produkter, som eksperter frygter vil forsvinde. Det skriver nyhedsmediet Ritzau. Barbiedukkerne laves på fabrik og af materialer, der ikke er ret holdbare. Derfor skal der gøres en indsats, så fremtidens mennesker kan se hende og alle andre sager fra industritiden. Den går fra 1850 erne og op til i dag. Produkterne kalder vi vores kulturarv. Nu er Nationalmuseet og andre store institutioner i Norden gået sammen for at sikre bevarelsen af barbiedukkerne. Barbiedukken følger med tiden. Men hun er lavet af et materiale, der ikke er ret holdbart. Foto: Arkivbillede

11 11 Tandlæger kan fjerne skrækken Det er vist sjældent, et besøg hos tandlægen står højt på ønskelisten. Men nogle børn er så bange for l tandlægen, at de behøver hjælp. Derfor har skoletandlæge Ulf Brock i Aalborg fundet en helt ny metode til at bekæmpe tandlægeskræk. Han hynotiserer børn, der er bange for at blive boret i en tand, og det hjælper. Det viser en undersøgelse, fortæller Danmarks Radio. Tandlæge Randi Abrahamsen fra Århus Universitet har netop bevist, at børn er særligt modtagelige for hypnose. Hun mener, det skyldes, at børn nemmere kommer i den særlige, afslappede tilstand, der er hypnose. Skoletandlæge Ulf Brock fra Aalborg er enig. De sidste halvandet år har han brugt hypnosere i 20 tilfælde, fortæller han til Danmarks Radio. Med hypnosen kan man komme helt ind og fjerne angsten. Hos nogle børn har jeg ændret deres opfattelse af smerte, så de slet ikke har brug for bedøvelse, siger han. Det har stor betydning. Mange børn er nemlig lige så bange for at blive bedøvet, som for tandlægens bor! Med hypnose kan de næsten blive helt fri for at føle smerte, for hypnose gør smerten mildere. Det har forsker og tandlæge Randi Abrahamsens undersøgelse også bevist. Hun har i flere år fulgt nogle patienter, som havde smerter i ansigtet. Når de blev behandlet med hypnose, blev smerterne mindre. Ved at undersøge patienternes hjerne, har man fundet ud af, at der faktisk sker forandringer i hjernen under hypnose. Tidligere var det kun psykologer, som hypnotiserede deres patienter. Nu bruges hypnose også af andre. Det mener psykolog Kaare Claudewitz er et problem. Han er formand for de psykologer, der bruger hypnose. Tandlæger og jordemødre er ikke uddannet til at arbejde psykologisk i dybden og hypnotisere en person. Men det er psykologer, understreger han overfor Danmarks Radio. Mange børn - og voksne - lider af skræk for tandlægen. Nu siger tandlæger, at hypnose hjælper. Foto: Arkivbillede Kaare Claudeeitz forklarer, at der sagtens kan ske noget uventet, når en person bliver hypnotiseret. Det er en tandlæge eller jordmoder ikke uddannet til at arbejde med. Hypnose er en tilstand af meget dyb afslappelse. Det kaldes trance. Men du kan stadig opfatte alt omkring dig. I dag er det mest psykologer, der bruger hypnose. Tidligere rejste hynotisører rundt på markeder og underholdt med at hypnotisere folk. Opgaver: Hvilket sted på mennesker har man undersøgt om hypnose virker? Hvor mange gange har skoletandlægen i Aalborg hypnotiseret skoleelever? Hvorfor er psykologer imod, at tandlæger og jordemødre hypnotiserer patienter?

12 12 Quizz en Hvor mange astronauter er der ombord i rumfærgen fra Kazakhstan? Hvilken uddannelse har den danske astronaut? Hvad er idéen bag pigernes nye solcreme? Hvad er grunden til, at de somaliske klaner igen bekæmper hinanden? Hvorfor har irakerne søgt tilflugt i en kirke? Hvad er multimedieløbet? Hvem har fået idéen til historien om De udvalgte Hvad spiller en vigtig rolle i teater-kurset mod nervøsitet for mundtlige prøver? Hvad er hypnose? To Tre Fire Pilot Læge Ingeniør At dufte godt At give kroppen et ozonlag At være holdbar i lang tid Religion Penge Politik Der føler de sig sikre De er selv kristne Der er bedst plads Et tv-program Et spil til brug i undervisningen En musikvideo Eleverne Lærerne Teater Katapult Et videokamera En sammenfoldet avis En mobiltelefon Sort magi Meget dyb afslappelse Rævesøvn

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16 Lærervejledning Velkommen til Hele Verden i Skole 2007, som består af tre elementer, der sætter fokus på alle børns ret til en uddannelse af god kvalitet. Læsebogen LæseRaketten fortæller både fantasifulde

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle

Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle Rimmer på Eksperimentarium...6 Bilag 5 Spørgeguide til

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014 Det talte ord gælder talen er klausuleret til kl. 12.05. Danske kampfly er landet i Kuwait. De skal deltage i den

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

LMSNYT DET ER IKKE KNIVEN DER ER DIN FJENDE... SIDE 7 WORKSHOP FOR PÅRØRENDE... SIDE 15 METTES HISTORIE... SIDE 12 SEPTEMBER 2007 NR. 22 7.

LMSNYT DET ER IKKE KNIVEN DER ER DIN FJENDE... SIDE 7 WORKSHOP FOR PÅRØRENDE... SIDE 15 METTES HISTORIE... SIDE 12 SEPTEMBER 2007 NR. 22 7. LMSNYT SEPTEMBER 2007 NR. 22 7. ÅRGANG Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade DET ER IKKE KNIVEN DER ER DIN FJENDE... SIDE 7 METTES HISTORIE... SIDE 12 WORKSHOP FOR PÅRØRENDE... SIDE 15 LMSNYT

Læs mere

Når far eller mor får kræft

Når far eller mor får kræft Familierådgivning Kræftens Bekæmpelse Når far eller mor får kræft En arbejdsbog til kræftramte familier Indholdsfortegnelse Når far eller mor får kræft....................... 1 Til hele familien.............................

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Anthony Ansell -Henry Ungdoms- og Uddannelsesvejleder 18.04.2005. Har du et bud på hvornår man er vellykket integreret? Jeg har ikke stødt på sådan en entydig politik

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Opgaver til LæseRaketten: Opgaveforslag. side 8. Højtlæsning Elefanten uden ende side 9 Frøen side 10 Reginatu læser højt..

Opgaver til LæseRaketten: Opgaveforslag. side 8. Højtlæsning Elefanten uden ende side 9 Frøen side 10 Reginatu læser højt.. Indhold Del 1: Hele Verden i Skole 2008- hvad? side 1 Hele Verden i Skole 2008- hvorfor? side 2 Hele Verden i Skole 2008- hvordan?. side 3 LæseRaketten side 3 Indsamlingsprojektet En Ny Fremtid side 4

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

SUF Den Sociale Udviklingsfond

SUF Den Sociale Udviklingsfond ISSN 1903-5497 Juli 2012 SUF Den Sociale Udviklingsfond Magasinet En tryg skulder at læne sig op af Bjarne har brugt sin mentor til at få ro på hverdagen og arbejdslivet Et kærligt skub ind i voksenlivet

Læs mere

Forandring fryder? EGA dilemmaer på tværs af brancher. Arbejdsmiljørådet

Forandring fryder? EGA dilemmaer på tværs af brancher. Arbejdsmiljørådet Forandring fryder? EGA dilemmaer på tværs af brancher Arbejdsmiljørådet Udgivet af Arbejdsmiljørådet Maj 2005 ISBN: 87-90879-78-3 Ean stregkode: 9788 7908 7978 5 Nr. 50 12 27 Indhold Forandring fryder?

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Socialpædagogen. Undervisning i første række

Socialpædagogen. Undervisning i første række 3. februar 69. årgang Socialpædagogen Undervisning i første række På Stutgårdsskolen opprioriteres skolefagligheden og de sociale problemer parkeres uden for klasseværelset 18 03 09 12 2 Socialpædagogen

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK 1 2 Khadija Y. H. Abdi er social- og sundhedshjælper og mor til tre. Hun er født i Somalia og kom til Danmark som 35-årig. Khadija

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

Bilag 1: Mig og mig selv... 15 Bilag 2: Mig og mig selv... 16 Logbog - Mig og mig selv... 17

Bilag 1: Mig og mig selv... 15 Bilag 2: Mig og mig selv... 16 Logbog - Mig og mig selv... 17 Indhold Leder i mit liv... 3 12 moduler med fokus på at blive Leder i mit liv... 3 Lærerig weekend med frivillige fra KFUM og KFUK... 3 Kort præsentation af folkene bag Leder i mit liv... 4 Didaktiske

Læs mere