Næste gang er Andreas måske med. Læs også om: Teenagepiger opfinder en sikker solcreme Læs mere side 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Næste gang er Andreas måske med. Læs også om: Teenagepiger opfinder en sikker solcreme Læs mere side 3"

Transkript

1 1 Nyhederne fortalt for børn og unge nr maj 2009 Den 27. maj sendte en russisk soyuz-rakat tre astronauter fra Canada, Belgien og Rusland af sted fra Kazakhstan. De skal på en mission, der for første gang fordobler den internationale rumstations besætning til seks. Foto: Dimitry Kostyukov Scanpix/Danmark/AFP Læs også om: Næste gang er Andreas måske med Teenagepiger opfinder en sikker solcreme Læs mere side 3 Somaliske islamister hyrer børnesoldater Læs mere side 4 Naturvidenskab med gys og motion Læs mere side 7

2 2 Mød Danmarks første rummand Sådan ser det nye hold af europæiske astronauter ud. Nummer tre fra højre er danske Andreas Mogensen. Foto: ESA Så lykkedes det! Danmark har fået sin allerførste astronaut. Andreas Mogensen er 32 år og rumforsker. Hvornår vi kommer til at se ham gå på månen eller blot på vej til en rumstation, er der vist ingen, der ved. Det kan tage rigtig lang tid - mindst fire år - før der bliver en ledig plads. Den nybagte astronaut tror selv på mellem 5 og ti år, siger han til nyhedsmedierne. Astronaut er ikke noget, man bliver. Det er noget, man uddanner sig til. Siden håber man på at være blandt dem, der bliver valgt ud. For Andreas skete det i konkurrence med 8400 andre, europæiske ansøgere. Den europæiske organisation for rumfart, ESA, pegede kun på seks af dem. Så unge Andreas har grund til at være glad og stolt, og det er han også, siger han. Udnævnelsen til astronaut er en drengedrøm, der nu er gået i opfyldelse for Andreas. Han håber at komme til at gå på månen. Jeg var tidligt begejstret for fysik, og jeg har arbejdet frem mod det her hele mit liv, sagde han på et møde med pressen. Processen op til udvælgelsen har givet den unge astronaut grå hår, fortæller han. En af øvelserne gik ud på at lytte til tal i tilfældig rækkefølge. Når stemmen stoppede ved et tal, skulle han gentage tallene baglæns. Så langt tilbage, han kunne huske! Forude venter der nu halvandet års grundtræning plus to år med forberedelse til en mulig rumfart. Andreas er uddannet i England og USA som ingeniør og forsker inden for rumfart. Nu arbejder han i England på Surrey Universitets Space Center. Han forsker i navigation og kontrol ved landinger på månen og på Mars. Andreas vil allerhelst til Mars. Men han tror ikke, at det lader sig gøre i hans tid som astronaut, siger han til nyhedsmedierne. Opgaver: Hvor mange ansøgte om at blive europæisk astronaut? Hvor lang tid tager den grundtræning, Andreas skal igennem? Hvilken planet vil den danske astronaut allerhelst besøge?

3 3 Teenagepiger bag sikker solcreme Vi bruger enorme mængder af solcremer. De beskytter os kun lidt, og nogle er mere farlige end solen. Foto. Arkivbillede ugexpressen udgives af: UgeXpressen Larslejsstræde 1, 1. sal 1451 København K Tlf cvr.nr Mail: ansv.: Randi K. Pedersen (DJ) De går kun i 2.g. Men Pia, Sara og Emilie fra Egå Gymnasium ved Århus har vakt international opsigt. De har hverken været med i X- faktor eller Musik Grand Prix. Til gengæld har de tre teenagepiger opfundet en helt ny type solcreme. Den beskytter 100 procent mod solens farlige, ultraviolette stråler, skriver flere nyhedsmedier. Det gør ingen af de nuværende solcremer. Det er den første solcreme i verden, der kan blokere uv-stråler. Normalt bliver de stoppet af ozonlaget (en luftart) i atmosfæren. Men hvor det er hullet, trænger strålerne igennem. Det er stærkt medvirkende til at give folk hudkræft, forklarer Sara Naseri til dagbladet B.T. Egentlig ville pigerne gerne prøve at helbrede hudkræft. Men så kom de til at diskutere, om jordens beskyttende ozonlag måske kunne efterlignes. De fik så den idé at opfinde en solcreme, der udstyrer kroppen med sit eget ozonlag. Pigerne kunne slippe for en opgave til gymnasiet, hvis de deltog i en konkurrence for forskere. Det gjorde vi, og sådan kom vi i gang, siger Sara. Nu er hun og Pia og Emilie i kontakt med internationale forskere. De skal hjælpe dem med at gøre solcremen parat til godkendelse. Foreløbig findes formlerne til den nye solcreme kun på computeren. Men pigerne fra Egå forhandler med et japansk firma om at producere den. Opgaver: Hvor meget beskytter pigernes solcreme mod uv-stråler? Hvorfor trænger solens stråler stærkere igennem, end før? Hvordan fik pigerne idéen til solcremen?

4 4 Somaliske islamister hyrer børnesoldater Sufi er holder koranskole. Foto: Michael Kamber Somaliske Sufi er ved en vagtpost. Foto: Michael Kamber Somalia har længe været kendt for piraterne, der kaprer store skibe. (Læs UgeXpressen nr. 214). Nu skriver nyhedsmedierne igen om det fattige land på Afrikas østkyst. I næsten tyve år har Somalia været plaget af kampe mellem forskellige stammeklaner. En svag regering har ikke kunnet løse problemerne. Så en ny konflikt er blusset op, skriver det amerikanske dagblad The New York Times. Før har klanerne bekriget hinanden for at få magt. Eller der har været politiske grunde til kampene. Denne gang er det religion, der er årsag til en brutal og voldelig strid. Muslim kæmper mod muslim, fordi de har hver deres opfattelse af Islam. Sufi erne er en del af en bred, tolerant islamisk bevægelse, som mange i Somalia foretrækker. De vestlige nationer stoler på, at Sufi erne slår ekstremisterne i al-shabaab tilbage. Den regnes for en af Afrikas grusomste, islamistiske grupper. Den amerikanske avis skriver, at krigere fra klaner, der før var fjender, nu slutter sig sammen. Fra hver sin side af en religiøs frontlinje slås de mod hinanden med alle midler. Det går ud over hele befolkningen i det ludfattige Somalia. Her har flere hjælpeorganisationer og somalierne ellers gjort en stor indsats mod sult og sygdom. Det har givet resultat. Det er stadig kun en fjerdedel af alle børn i Somalia, der kommer i skole. Men den høje dødelighed blandt børnene er faldet meget. Det skriver dagbladet Poltiken. Men avisen fortæller også, at der nu lurer en ny fare på de somaliske teenagedrenge. De bliver hyret som børnesoldater og selvmordsbombere af al-shabaab. Det er noget af det mest triste nu at se dem ende som pirater og børnesoldater. De burde være beskyttet af børnekonventionen (Læs UgeXpressen nr. 217), som USA og Somalia ikke har underskrevet, siger chefen for organisationen Unicef i Somalia Christian Balslev-Olesen til Politiken. Opgaver: Hvor ligger Somalia? Hvilken slags islam står al-shabaab muslimerne for? Hvor stor en del af somaliske børn kommer i skole? Hvad burde beskytte drengene i Somalia mod at blive hyret til soldater?

5 5 Uenighed om irakisk sikkerhed En amerikansk soldat i Bagdad fortæller 29. marts over radioen, at irakiske sikkerhedsfolk er i kamp mod oprørere. 27. maj blev en amerikansk soldat og fire irakiske borgere dræbt af en bombe i Bagdad. Det skriver dagbladet The New York Times. Foto: James Selesnick/U.S.Army I februar blev 45 irakere sat på et svensk fly og sendt tilbage til det nordlige Irak. De fleste var kurdere og havde søgt asyl i Sverige som flygtninge. Men de kunne ikke overbevise den svenske stat om, at de var i fare i Irak. Så de var blevet afvist. Man kan kun sende afviste asylansøgere tilbage, hvis deres eget land vil tage imod dem. Det har Irak først for nylig lavet aftaler om. Først med Sverige og så med Danmark og Norge. Men det skal også være sikkert, at sende afviste asylansøgere tilbage. Selv om man ikke er forfulgt, kan det godt være farligt at bo i et land, som er hærget af krig. Hvem afgør så, om det er farligt at vende tilbage til Irak? De forenede Nationer, FNs, organisation for flygtninge finder, at fem områder tæt på Iraks hovedstad Bagdad ikke er sikre. Det fortæller Danmarks Radio. Derfor er FN vred over de nordiske landes aftale med Irak. Dagbladet Politiken skriver, at der er så farligt, at danske myndigheder ikke har besøgt områderne nord for Bagdad i fem år. I disse dage opholder 282 irakere sig i Brorsons Kirke på Nørrebro i København. De har ligesom irakerne i Sverige fået afslag på at få asyl. Nu har de søgt tilflugt i kirken, hvor de ikke tror, politiet vil komme efter dem. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech er også kirkeminister. Hun har da også sagt, at hun ikke har tænkt sig at sende politiet ind og hente irakerne ud af kirken med magt. Mange af de afviste irakerne har boet flere år i danske asylcentre og nægter at rejse tilbage. De siger, det er for farligt. Det mener Birthe Rønn Hornbech ikke. Ministeren siger, at alle kan hjemsendes. Men 128 af irakerne i kirken kommer netop fra de områder, som efter FN s mening er for farlige at sende folk tilbage til. Kurdere i byen Kirkuk nord for Bagdad siger til Danmarks Radio, at der er blevet mere fredeligt. I hvert fald om dagen, og så længe de ikke færdes i de arabiske kvarterer. En ung kvinde fortæller, at kurderne har fået meget mere frihed og må tale deres eget sprog. Det måtte de ikke under diktatoren Saddam Hussein, som blev fjernet efter USAs invasion. Fotograf Flemming Weiss Andersen har rejst meget i Irak. Han siger til Danmarks Radio, at de fleste i Irak nok føler, at der er sikkert i deres område og farligt alle andre steder.

6 6 Skoler dyster i multimedieløb Billedet viser et Google kort med indtegnet rute. Af den slags, som bruges ved det nye multimedieløb. Find selv et Google kort! Foto: Arkivbillede Der har netop været afholdt dansk skolemesterskab i en særlig form for orienteringsløb. Det er et computerspil, hvor undervisningen til dels foregår ude i naturen. Elever fra elleve folkeskoler rundt om i landet dystede ved hjælp af internet, mobiltelefoner, øresnegl og GPS (globalt vejviser system ). Kampen stod om at være hurtigst og samtidig bedst til it, faglige opgaver og samarbejde, skriver dagbladet Politiken. Vinderne kom fra Krogårdskolen i Greve, der stillede med fem hold fra 8. klasse. Bellahøj Skole i København og Vonsild Sogneskole i Kolding var med i opløbet. Da de sidste hold var ved at nå i mål fulgte hele vinderklassen med på storskærmen. Alle jublede over sejren. Men multimedieløbet, som det kaldes, har også andre kvaliteter. Det er lidt kedeligt at sidde inde mere end 30 timer om ugen. Det er også godt, at man er et hold, der arbejder sammen, siger Josephine fra 8. til Politiken. Hvert hold deles op i et antal agenter og spillere. Agenterne i gule veste gennemløber ruten. Spillerne sidder i et kontrolcenter hjemme på skolen med et kort indtegnet på computeren. Med mobiltelefon og GPS styrer de agenterne og ser på skærmen, hvor på ruten de befinder sig. Politiken fortæller, at nogle agenter mistede net-forbindelsen, allerede før de havde forladt Krogårdskolens område! En erfaring, de kan dele med elever fra Elsted Skole, der også har brugt it ved udendørs undervisning. ( Læs dette nummer side 7 og 8 ). På en storskærm i kontrolcentret fulgte spillerne stilllingen undervejs i mesterskabet. De faglige opgaver havde agenterne med på løbeturen. Mens kammeraterne i kontrolcentret sad med forskellige svarmuligheder. Så gjaldt det om i fællesskab og via mobilen at finde de rigtige svar, skriver Politiken. Agenterne havde billeder af fire politikere, der skulle anbringes i de rigtige partier. Andre spørgsmål drejede sig om fysik, matematik, sprog, historie og samfundsfag. Lærer på Krogårdskolen Helle Houkjær underviser i matematik og naturfag. Hun har brugt løbet med multimedier flere gange. Men jeg kunne lige så godt vælge at sende mine elever ud på et rent fysikeller matematikløb. I stedet for, at de skal sidde inde hele dagen og blive trætte og sløve, siger hun til avisen. Multimedieløbet er et computerspil, hvor GPS og it-teknolog bruges sammen med udendørs aktiviteter. Målet er at lære alle slags fag via leg og bevægelse og at styrke sammenholdet mellem eleverne. Opgaverne tilpasses deltagerne.

7 7 Naturfag med gys og motion Elever fra Elsted skole i fuld gang med natur og dramaprojektet De Udvalgte Foto: Poul Iversen Hvad har undervisning i faget naturvidenskab og teater med hinanden at gøre? En hel masse, hvis man spørger elever fra klasse på Elsted Skole ved Århus. De er prøvekaniner i en helt ny form for læring. Hvor pensum, udendørs motion, ny teknik og drama sættes sammen. I mandags den 25. maj var der premiere på projekt AudioMove, der både er interaktivt og mobilt. Det foregik i Hasle Bakker, hvor eleverne var aktive hovedpersoner i gyserhistorien De udvalgte. Det skriver det århusianske Teater Katapult i en pressemeddelelse. Teatret står bag projektet. Men det er udviklet i samarbejde med to af lærerne fra Elsted Skole og flere andre samarbejdspartnere. Lærerne er begejstrede for resultatet. Eleverne synes også, at det har været sjovt. Men indimellem også en lidt uhyggelig måde at lære om naturen på, skriver Teater Katapult. Idéen går ud på at sende eleverne ud på en kortlagt rute iført høretelefoner og medbringende en mobiltelefon. Undervejs skal de løse forskellige, naturvidenskabelige opgaver. Det hele foregår som en del af gyserdramaet De udvalgte. I historien bliver en hel skoleklasse forvandlet til hjælpere for nogle forskere i naturvidenskab. De skal finde nøglen til at genoprette naturen i Danmark, som er ramt af et farligt virus. Hasle Bakker er ikke smittet, så eleverne skal undersøge, hvordan sunde biotoper ser ud. Biotoper er leveområder for planter, dyr og små mikroorganismer, der har brug for de samme betingelser for at kunne overleve. Eleverne har to opdigtede forskere ved navn Max og Søren til at hjælpe. På mobilen findes kort, som skal lede eleverne på vej. De skal også finde og selv tage billeder undervejs, der indeholder skjulte informationer. Men pludselig forsvinder signalet, og der sker også andre mærkelig ting. Til sidst begynder eleverne at tvivle på, om det sandt, at området ikke er smittet af virus! Den dramatiske Læs mere næste side...

8 8 Fortsat fra forrige side... historie og rollerne får eleverne fortalt gennem høretelefonerne. Men de udfører selv de fysiske handlinger. Alle elever skal være med for at opgaven kan lykkes. Derfor er der taget hensyn til både bogligt stærke og lidt svagere elever. Lærerne fra Elsted Skole er tilfredse med projektet. Den ene Mette Bjerre roser det faglige fokus i forløbet. Hun er også glad for sammenhængen mellem skolens rum og naturens rum. Hendes kollega Birthe Bitsch mener, at den fortællende dramadel fanger eleverne.brugen af mobiltelefon gør også rammen om historien virkelig. Det mener leder af projektet Eva Mikkelsen fra Teater Katapult også. Mystikken og historien åbner elevernes sanser. Via dramaet bliver legen en del af undervisningen, siger hun i teatrets pressemeddelelse. Læs mere på Opgaver: Hvorfor skal eleverne finde sunde biotoper? Hvordan ved eleverne, hvor de skal løbe hen? Hvordan finder de ud af, hvad historien i projektet og deres egne roller handler om? Er det rigtige forskere, som hjælper eleverne? Unge hacker på livet løs Internationale firmaer som Yahoo afprøver deres sikkerhed ved at lade unge forsøge at hacke sig ind. Det er nok en god ide, hvis de vil undgå ulovlige hackere senere hen. Sikkerhedsfirmaet Panda Security har spurgt unge mellem 15 og 18 år om deres itvaner. Det viser sig, at to ud af tre ulovligt har forsøgt at hacke sig ind på venners chat og sociale netværk, skriver Panda Security. Unge hackere er samlet til Yahoo s Hack Day i Californien. De skal prøve at knække koderne, før andre gør det. Foto: Arkivbillede Over halvdelen af de unge er dagligt på Nettet, og i løbet af en uge bliver det til 18,5 timer. Knapt en tredjedel af tiden på nettet bruges på lektier og studier. De sidste 68 procent går med underholdende aktiviteter i form af computerspil, video'er, musik og chat. Mange af de unge mener, at de har en stor teknisk viden om at hacke. De kan selv finde it-værktøjer på nettet til hacking og kan også godt bruge dem. 67% af unge mellem 15 og 18 år har mindst én gang hacked sig ind på venners chat og sociale netværk. 20% har sent pinlige billeder eller videoklip af venner som mails. Eller de har lagt dem ud på websteders sociale netværk uden vennernes tilladelse. 17% af de unge har været i stand til at finde it-værktøj til hacking på Nettet. Blandt dem har 32% også prøvet at hacke sig ind hos andre af nysgerrighed. Børn og unge henter masser af viden om it-værktøjer gratis på nettet. Men det sporer dem også tit ind på at lave uovlige online aktiviteter, mener den tekniske direktør i Panda Security. Midt i maj måned fortalte en dansk hackergruppe, hvor nemt eleverne kunne snyde ved afgangsprøverne. De kunne hacke sig til en genvej og på den måde få de rigtige svar til prøverne i biologi og geografi.

9 9 Teater lærer elever at gå til mundtlig prøve Sådan ser de fleste elevers værelser vist ud, før de skal op til den mundtlige prøve. Foto: Arkivbillede Når et teater besøger en skole, plejer eleverne at se en forestiling. Men der er også andre muligheder. Brønshøj Skole i København bruger teaterfolk til at forberede 8. og 9. klasserne til den mundtlige prøve, skriver Månedsmagasinet Undervisere. Flere elever er meget nervøse for at være i centrum og samtidig svare på spørgsmål. Nogle lider direkte af angst for at gå til mundtlig eksamen. Men, det kan der gøres noget ved! Det har studievejleder Gitte Brun og lærer Jean Kristiansen i Brønshøj erfaret. - Det er her to teaterfolk kommer ind i billedet. Så en lørdag formiddag møder 17 af Brønshøjs Skoles elever op til en workshop (et kursus). De vil gerne bruge deres fritid på at lære, hvordan de kan få bedre styr på nervøsiteten og angsten for den mundtlige prøve. Nogle er måske ikke så gode til at gøre opmærksom på sig selv i det daglige. Det gælder både dygtige og mindre dygtige elever. Derfor skal de øve sig i at være på. Vi kalder det for et EGO-kursus. Det skal være med til at give eleverne nogle redskaber, som de kan bruge, når de skal til de mundtlige prøver, fortæller Jean Kristiansen. En helt almindelig avis viser sig at skulle spille en vigtig rolle på kurset. Månedsmagasinet Undervisere skriver, at teaterinstruktør Gitte Flege med stor begejstring siger ja til at folde avisen om til en hat! Men hun vil kun vise, hvad det drejer sig om. Derefter er det elevernes tur. De skiftes til at folde avisen, der både bliver til en kjole, en kikkert og en guitar. Imens avisen foldes, får eleverne efterhånden gjort sig fri af nervøsitet og pinlighed. Det handler om indstilling. Hvad enten man skal folde en avis om til en hat, eller man skal gå ind ad døren til et eksamenslokale, siger Gitte Flege. Næste øvelse går ud på at fortælle om et postkort i hele to minutter. På den måde finder eleverne ud af, hvor Læs mere næste side...

10 10 Fortsat fra forrige side... gode de er til at tale om deres stof. Undervejs lærer de den rigtige måde at bruge stemmen på, og de lærer at bygge deres sætninger op. Eleverne øver sig også i at betone sætningerne korrekt, så de lyder sikre i deres stof. Desuden lærer de at vise interesse for det, der bliver sagt til dem. Til sidst skal eleverne komme ind og præsentere sig for de andre. Teaterinstruktør Mia Hesselberg- Thomsen kommer med forslag til forbedringer, og det virker, skriver Månedsmagsinet Undervisere Elevernes selvsikkerhed vokser. Men nogle gange skal der flere forsøg til. Jeg siger ikke så meget i timerne, så det har været rigtig godt. Jeg er Opgaver: Hvem har inviteret teaterfolk til at holde kursus på Brønshøj skole? Hvad skulle eleverne gøre som den sidste øvelse på kurset? Ville du deltage, hvis der kom et kursus mod eksamens nervøsitet på din skole? blevet meget mere bevist om, hvilke signaler, jeg udsender, og om deres betydning. Jeg har lært meget om mit kropssprog og hvordan, man skal snakke, siger en pige til bladet. En anden pige synes, at det beroliger at have været på kurset. Hun kan især bruge øvelserne til noget, så hun ikke bliver så nervøs til eksamen. Det er tredje gang, Brønshøj Skole arrangerer en teater-workshop, der forbereder eleverne på at gå til mundtlig prøve. Studievejleder Gitte Brun fortæller, at der kun har været positive meldinger om forløbet. Både forældre og yngre søskende på skolen efterspørger det. Læs mere om øvelserne og få fem teater-råd på Barbiedukke skal bevares Den verdensberømte barbiedukke er fyldt 50 år.men hun er stadig ung og følger med computer-tiden. Alligevel er dukken blandt de mange produkter, som eksperter frygter vil forsvinde. Det skriver nyhedsmediet Ritzau. Barbiedukkerne laves på fabrik og af materialer, der ikke er ret holdbare. Derfor skal der gøres en indsats, så fremtidens mennesker kan se hende og alle andre sager fra industritiden. Den går fra 1850 erne og op til i dag. Produkterne kalder vi vores kulturarv. Nu er Nationalmuseet og andre store institutioner i Norden gået sammen for at sikre bevarelsen af barbiedukkerne. Barbiedukken følger med tiden. Men hun er lavet af et materiale, der ikke er ret holdbart. Foto: Arkivbillede

11 11 Tandlæger kan fjerne skrækken Det er vist sjældent, et besøg hos tandlægen står højt på ønskelisten. Men nogle børn er så bange for l tandlægen, at de behøver hjælp. Derfor har skoletandlæge Ulf Brock i Aalborg fundet en helt ny metode til at bekæmpe tandlægeskræk. Han hynotiserer børn, der er bange for at blive boret i en tand, og det hjælper. Det viser en undersøgelse, fortæller Danmarks Radio. Tandlæge Randi Abrahamsen fra Århus Universitet har netop bevist, at børn er særligt modtagelige for hypnose. Hun mener, det skyldes, at børn nemmere kommer i den særlige, afslappede tilstand, der er hypnose. Skoletandlæge Ulf Brock fra Aalborg er enig. De sidste halvandet år har han brugt hypnosere i 20 tilfælde, fortæller han til Danmarks Radio. Med hypnosen kan man komme helt ind og fjerne angsten. Hos nogle børn har jeg ændret deres opfattelse af smerte, så de slet ikke har brug for bedøvelse, siger han. Det har stor betydning. Mange børn er nemlig lige så bange for at blive bedøvet, som for tandlægens bor! Med hypnose kan de næsten blive helt fri for at føle smerte, for hypnose gør smerten mildere. Det har forsker og tandlæge Randi Abrahamsens undersøgelse også bevist. Hun har i flere år fulgt nogle patienter, som havde smerter i ansigtet. Når de blev behandlet med hypnose, blev smerterne mindre. Ved at undersøge patienternes hjerne, har man fundet ud af, at der faktisk sker forandringer i hjernen under hypnose. Tidligere var det kun psykologer, som hypnotiserede deres patienter. Nu bruges hypnose også af andre. Det mener psykolog Kaare Claudewitz er et problem. Han er formand for de psykologer, der bruger hypnose. Tandlæger og jordemødre er ikke uddannet til at arbejde psykologisk i dybden og hypnotisere en person. Men det er psykologer, understreger han overfor Danmarks Radio. Mange børn - og voksne - lider af skræk for tandlægen. Nu siger tandlæger, at hypnose hjælper. Foto: Arkivbillede Kaare Claudeeitz forklarer, at der sagtens kan ske noget uventet, når en person bliver hypnotiseret. Det er en tandlæge eller jordmoder ikke uddannet til at arbejde med. Hypnose er en tilstand af meget dyb afslappelse. Det kaldes trance. Men du kan stadig opfatte alt omkring dig. I dag er det mest psykologer, der bruger hypnose. Tidligere rejste hynotisører rundt på markeder og underholdt med at hypnotisere folk. Opgaver: Hvilket sted på mennesker har man undersøgt om hypnose virker? Hvor mange gange har skoletandlægen i Aalborg hypnotiseret skoleelever? Hvorfor er psykologer imod, at tandlæger og jordemødre hypnotiserer patienter?

12 12 Quizz en Hvor mange astronauter er der ombord i rumfærgen fra Kazakhstan? Hvilken uddannelse har den danske astronaut? Hvad er idéen bag pigernes nye solcreme? Hvad er grunden til, at de somaliske klaner igen bekæmper hinanden? Hvorfor har irakerne søgt tilflugt i en kirke? Hvad er multimedieløbet? Hvem har fået idéen til historien om De udvalgte Hvad spiller en vigtig rolle i teater-kurset mod nervøsitet for mundtlige prøver? Hvad er hypnose? To Tre Fire Pilot Læge Ingeniør At dufte godt At give kroppen et ozonlag At være holdbar i lang tid Religion Penge Politik Der føler de sig sikre De er selv kristne Der er bedst plads Et tv-program Et spil til brug i undervisningen En musikvideo Eleverne Lærerne Teater Katapult Et videokamera En sammenfoldet avis En mobiltelefon Sort magi Meget dyb afslappelse Rævesøvn

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE elever 8. årgang - udskolingslinjerne Du kan her se resultatet af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle elever i 8. årgang. 79 elever ud af årgangens

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider SLIP FOR TANDLÆGESKRÆK. Kom tandlægeangsten til livs

Guide. Foto: Scanpix. December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider SLIP FOR TANDLÆGESKRÆK. Kom tandlægeangsten til livs Foto: Scanpix Guide December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider SLIP FOR TANDLÆGESKRÆK Kom tandlægeangsten til livs Tandlægeskræk INDHOLD: SLIP FOR TAND LÆGESKRÆK... 4 Fakta: DET

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE - elever 7. årgang Du kan her se resultat af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle elever i 7. årgang. 91 elever ud af årgangens 103 elever har svaret,

Læs mere

N r. 3 4. Få det bedre med at gå til tandlæge

N r. 3 4. Få det bedre med at gå til tandlæge N r. 3 4 Få det bedre med at gå til tandlæge Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk er

Læs mere

Undgår du også tandlægen?

Undgår du også tandlægen? STYRK munden Undgår du også tandlægen? HJÆLPER DIG! Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk

Læs mere

BEFOLKNINGSTAL: 20 MILLIONER

BEFOLKNINGSTAL: 20 MILLIONER BØNNEN KAN NÅ DERHEN, HVOR VI IKKE KAN KOMME Broder Andreas BED om, at Guds kraft må feje henover Nordkorea, og om at der må ske en forandring. 1 NORDKOREA BEFOLKNINGSTAL: 20 MILLIONER INFO: Situationen

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

INTRO. Præsentation KAREN FEDER DESIGN PROJEKTER MOBILE ROLLESPIL BRUGER SCENARIE OUTRO

INTRO. Præsentation KAREN FEDER DESIGN PROJEKTER MOBILE ROLLESPIL BRUGER SCENARIE OUTRO INTRO Præsentation KAREN FEDER DESIGN PROJEKTER MOBILE ROLLESPIL BRUGER SCENARIE OUTRO KAREN FEDER Pædagog Uddannet pædagog i år 2000 Arbejdet 5 år som observationspædagog En bred viden om mennesker og

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Naturfag i folkeskolen

Naturfag i folkeskolen marts 2011 Naturfag i folkeskolen Resume Unge menneskers interesse for naturfagene har været dalende i de seneste år, og det har betydning for bl.a. søgningen til ingeniøruddannelserne såvel som til læreruddannelsernes

Læs mere

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Teknologiske muligheder i undervisningen Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Farsø Efterskole - Farsø Efterskole er for unge med læse-og skrivevanskeligheder.

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

HVAD GIVER DIG LYST TIL AT LÆRE? Undersøgelse af danske skolebørns lyst til læring

HVAD GIVER DIG LYST TIL AT LÆRE? Undersøgelse af danske skolebørns lyst til læring HVAD GIVER DIG LYST TIL AT LÆRE? Undersøgelse af danske skolebørns lyst til læring Hvad giver dig lyst til at lære? Analyse af danske skolebørns lyst til læring 1. BAGGRUND Vi giver ordet til skolebørnene

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Modul 1-2: Astronauten Andreas

Modul 1-2: Astronauten Andreas Modul 1-2 Modul 1-2: Astronauten Andreas Forestil dig at komme ud i rummet og bo på et hotel, der hele tiden drejer rundt om Jorden. Sådan bliver det for Andreas Mogensen, når han den 1. september 2015

Læs mere

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Afhjælp angst OG NERV Ø SI T E T 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te ANGSTTILSTANDE Man skelner

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Eksamensangst, farvel og tak!

Eksamensangst, farvel og tak! Eksamensangst, farvel og tak! Eksamensangst eller præstationsangst har eksisteret siden mennesket første gang skulle stå på et forhøjning foran andre. De fleste studerende accepterer bare at eksamensangst

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Datarapportering ASPEKT R&D A/S Sådan læses tabellerne Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Ud af af efterskolens elever har helt eller delvist

Læs mere

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling.

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling. En vinders mindset Du er hvad du tænker Spørgsmålet er, hvad tænker du? Holder du dit potentiale tilbage? Og kan du påvirke, hvordan du eller dine medarbejdere tænker? Kan du støtte dine medarbejdere i

Læs mere

Besvarelse af Spørgeskema

Besvarelse af Spørgeskema Besvarelse af Spørgeskema Undervisningsmiljø og trivsel Brøruphus Efterskole 0/5 . Er du pige eller dreng? Pige: 8 ( 55, %) Dreng: 66 (,6 %) I alt har 8 elever besvaret dette spørgeskema. Hvor gammel er

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

Drømmen om at bo for sig selv

Drømmen om at bo for sig selv Artikel i Muskelkraft nr. 2, 2001 Drømmen om at bo for sig selv Peter Bang Jensen er glad for, at han flyttede væk fra en institution og ud i egen lejlighed, men hverdagen kan være svær uden hjælpere Af

Læs mere

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet.

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet. Program for VI SKABER FRED! udstilling i Øksnehallen 28.dec. 27.jan. Dato Arrangement 2. jan: Udstillingen åbner 4.jan: AMOK ved Jon K. Lange Tidspunkt: 10.00-12.30 Klassetrin: 4.-6. klasse Varighed: 3

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

PLAN T - læsecamp for teenagere

PLAN T - læsecamp for teenagere Distriktsudvalg Tarup, c/o Tarup Ungdomsskole, Rismarksvej 80, 5200 Odense V, tlf: 63 755 755, mail: tu.buf@odense.dk Evaluering af Plan T, eleverne, opsamling Modtaget 18 ud af 24 mulige svar (svarende

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens indlæg ved CMS seminar: En ny realisme principper for en aktiv forsvars- og sikkerhedspolitik den 8. marts 2013 For knap to måneder siden havde vi nogle meget hektiske timer og døgn

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN 4 Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad Som led i den løbende kvalitetsudvikling af tandplejen gennemførte vi i Lemvig kommunale tandpleje i foråret 4 en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Studie. Kristen forvaltning

Studie. Kristen forvaltning Studie 17 Kristen forvaltning 93 Åbent spørgsmål Sorter følgende efter hvor vigtige, de er for dig, hvor 1 er mest vigtig og 5 mindst vigtig. Hvad ønsker Gud mest fra os? Tid Tjeneste Penge og ressourcer

Læs mere

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 I klassen: 1. Hvilken af nedenstående påstande passer bedst til dig? (93 a. Jeg er en af de dygtigste i klassen. 16 % b. Enkelte

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

Velkommen. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den...

Velkommen. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Hej Elevrådsformanden siger... Hjerteligt velkommen til Nykøbing Katedralskole! At gå fra folkeskolen til stx eller HF er

Læs mere

Etisk Regnskab. Silkeborg Bibliotek

Etisk Regnskab. Silkeborg Bibliotek Etisk Regnskab for Silkeborg Bibliotek Tillæg: Børnenes udsagn i grafisk fremstilling Ved en beklagelig fejl er dette materiale faldet ud af hovedudgaven af det etiske regnskab. Tillægget kan som det øvrige

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! HF i Aars... på den almindelige måde eller med sport og film Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad kan en HF-eksamen bruges til? En HF-eksamen kan bruges til alle

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Intuition og inspiration

Intuition og inspiration Intuition og inspiration Jeg havde en følelse af skæbne, at selv om jeg var blevet tildelt livet af skæbnen, så havde jeg noget, jeg skulle opfylde. Det gav mig en indre sikkerhed. Ofte havde jeg den følelse,

Læs mere

Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på Brøruphus Efterskole

Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på Brøruphus Efterskole Spørgeskema Undervisningsmiljø og trivsel Sådan udfylder du skemaet: Spørgeskemaet handler om det psykiske, fysiske og æstetiske undervisningsmiljø på din efterskole. Det indeholder også nogle spørgsmål

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

BØRNEINDBLIK 4/14 UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET

BØRNEINDBLIK 4/14 UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET BØRNEINDBLIK 4/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 4/2014 1. ÅRGANG 24. APRIL 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES OPLEVELSER PÅ NETTET UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET Halvdelen af eleverne

Læs mere

Lyset peger på dig. Du kan gøre en forskel!

Lyset peger på dig. Du kan gøre en forskel! Lyset peger på dig Du kan gøre en forskel! Hvis I har brug for hjælp Børne- og ungetelefonen 134 Åbningstid: Alle ugens dage kl. 19.00-21.00. Som led i forebyggelsen af selvmord og seksuelt misbrug af

Læs mere

BILAGSRAPPORT. Ringe Fri- og Efterskole Faaborg-Midtfyn Kommune (Privatskoler) Termometeret

BILAGSRAPPORT. Ringe Fri- og Efterskole Faaborg-Midtfyn Kommune (Privatskoler) Termometeret BILAGSRAPPORT Ringe Fri- og Efterskole Faaborg-Midtfyn Kommune (Privatskoler) Termometeret Læsevejledning Bilagsrapporten viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen.

Læs mere

Lonnie, der fik diagnosen kronisk brystkræft som 36-årig.

Lonnie, der fik diagnosen kronisk brystkræft som 36-årig. Forleden hørte jeg en kvinde sige, at det føltes helt forfærdeligt at fylde 50 år. Jeg kunne slet ikke forstå, at hun havde det sådan. Hun er da heldig, at hun er blevet 50. Lonnie, der fik diagnosen kronisk

Læs mere

LAYOUT: Charlotte van Hauen. www.charlottevanhauen.dk

LAYOUT: Charlotte van Hauen. www.charlottevanhauen.dk LAYOUT: Charlotte van Hauen www.charlottevanhauen.dk LINJER PÅ GILBJERGSKOLEN Velkommen til et nyt skoleår hvor vi går nye veje sammen. På Gilbjergskolen organiserer vi undervisningen i udskolingen i linjer.

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan.

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Kommunikation At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Hvis du har været til en vild fest, er det sikkert

Læs mere

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Lærerark - baggrundsviden Hvad bruger mennesker kropssprog til? Vores kropssprog siger noget om vores indre stemning. Trækker man f.eks. vejret hurtigt, er man

Læs mere

Rollespil i sommerferien Fra sværdworkshop til Svend Gønge. m. Rollespilsfabrikken & Rollespilsakademiet

Rollespil i sommerferien Fra sværdworkshop til Svend Gønge. m. Rollespilsfabrikken & Rollespilsakademiet Rollespil i sommerferien Fra sværdworkshop til Svend Gønge m. Rollespilsfabrikken & Rollespilsakademiet Har I nogle børn, der godt kunne tænke sig en oplevelse i sommerferien? Så kan vi måske hjælpe. Rollespilsakademiet

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse Trivsel 1 Er du glad for at gå i skole? Ja, altid Klassen og fællesskabet 2 Er du glad for din klasse? Ja, altid 3 Behandler I hinanden godt i klassen? Ja, altid 4 Har du nogen venner i klassen? Ja, mange

Læs mere

Hypnose. Ud af 44 børn i alderen 5-17 år slap de 41 af dem af med deres angst efter få behandlinger. Af Lene Outzen Foghsgaard, journalist

Hypnose. Ud af 44 børn i alderen 5-17 år slap de 41 af dem af med deres angst efter få behandlinger. Af Lene Outzen Foghsgaard, journalist Hypnose Af Lene Outzen Foghsgaard, journalist Ud af 44 børn i alderen 5-17 år slap de 41 af dem af med deres angst efter få behandlinger. Tandlæge, men også hypnotisør sådan kureres patienter med odontofobi

Læs mere

1. december 2011 v. Britt Riber

1. december 2011 v. Britt Riber 1. december 2011 v. Britt Riber Dagens program Opfølgning på psykologikonferencerne Hensigtsmæssig interaktion med ængstelige patienter Psykologikonferencerne Øvelse: Tal sammen to og to. Vælg en fra en

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter

KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter JA, DET KAN DE. OG DET GJORDE DE. LØKKEFONDENS PROJEKTER LøkkeFonden udvikler konkrete projekter, der kan virke til gavn for drenge

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole.

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid?

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Dagens dato 2 0 Dato Måned År 1. Hvornår er du født? Dato Måned 1 9 År 2. Er du dreng eller pige? Dreng Pige Dine vaner 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Nej Skriv hvad 4. Hvor mange timer

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 5 klasse, 6 klasse M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for

Læs mere

DEADLINE ATHEN. et interaktivt rollespil ELEVAKTIVITETER

DEADLINE ATHEN. et interaktivt rollespil ELEVAKTIVITETER DEADLINE ATHEN et interaktivt rollespil ELEVAKTIVITETER INDHOLD Klar, parat, start flygt ind i spillet 3 Fakta 4 Sådan arbejder du journalistisk med Deadline Athen 5 Aktiviteter 6 Indledende aktiviteter

Læs mere

UMV Sjørringvold Efterskole

UMV Sjørringvold Efterskole UMV Sjørringvold Efterskole Hvilken klasse går du i? Klasse 1 9 19% Klasse 2 13 28% Klasse 3 7 15% Klasse 4 16 34% Other 2 4% Køn dreng 35 74% pige 10 21% Hvilken årgang er du? 8. klasse 5 11% 9. klasse

Læs mere

Københavnerbarometer 2011

Københavnerbarometer 2011 Københavnerbarometer 2011 3-06-2011 Powered by Enalyzer Survey Solution 1 Er du... Procent Antal Dreng 47% 149 Pige 53% 167 10 316 2 Hvilken skole går du på? Procent Antal Amager Fælled Skole 0 Bavnehøj

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

SommerCamp 2014. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler

SommerCamp 2014. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler SommerCamp 2014 Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler 1 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. 3 gode grunde til at tage på SommerCamp Studieforberedelse Vejledning Fællesskab 3 højskoler afholder

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

KOMMUNIKATION. JYSKs kommunikationskanaler 2. Hjemmeside 3. Reklamer 4. Pressemeddelelser 5. Facebook og YouTube 6. Karriere- og elevavis 7 GO JYSK 8

KOMMUNIKATION. JYSKs kommunikationskanaler 2. Hjemmeside 3. Reklamer 4. Pressemeddelelser 5. Facebook og YouTube 6. Karriere- og elevavis 7 GO JYSK 8 KOMMUNIKATION JYSKs kommunikationskanaler 2 Hjemmeside 3 Oms 3,9b Reklamer 4 Pressemeddelelser 5 Facebook og YouTube 6 Karriere- og elevavis 7 GO JYSK 8 Lars Larsens bog 9 Events 10 1 JYSKS KOMMUNIKATIONSKANALER

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. Få eller have 1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 2) Få bruger man om en forandring eller udvikling. Derfor er det næsten altid få, når årsagen til forandringen er nævnt

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

10. klasse FJORDSKOLEN

10. klasse FJORDSKOLEN Bemærk! Du er først tilmeldt 10. klasse, når du har indleveret denne tilmeldingsseddel! Navn 10. klasse FJORDSKOLEN CPR nr. Adresse Telefon Forældre/værge Telefon Nuværende Skole Underskrift forældre/værge

Læs mere

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk 7 enkle råd - til at få det bedre Henriette Hagild.dk 1 Henriette Hagild 7 enkle råd - til at få det bedre Saxo Publish 2 7 enkle råd til at få det bedre 5 7 gode råd 7 enkle råd 7 Livshjulet 9 1. Du er

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere