Næste gang er Andreas måske med. Læs også om: Teenagepiger opfinder en sikker solcreme Læs mere side 3

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Næste gang er Andreas måske med. Læs også om: Teenagepiger opfinder en sikker solcreme Læs mere side 3"

Transkript

1 1 Nyhederne fortalt for børn og unge nr maj 2009 Den 27. maj sendte en russisk soyuz-rakat tre astronauter fra Canada, Belgien og Rusland af sted fra Kazakhstan. De skal på en mission, der for første gang fordobler den internationale rumstations besætning til seks. Foto: Dimitry Kostyukov Scanpix/Danmark/AFP Læs også om: Næste gang er Andreas måske med Teenagepiger opfinder en sikker solcreme Læs mere side 3 Somaliske islamister hyrer børnesoldater Læs mere side 4 Naturvidenskab med gys og motion Læs mere side 7

2 2 Mød Danmarks første rummand Sådan ser det nye hold af europæiske astronauter ud. Nummer tre fra højre er danske Andreas Mogensen. Foto: ESA Så lykkedes det! Danmark har fået sin allerførste astronaut. Andreas Mogensen er 32 år og rumforsker. Hvornår vi kommer til at se ham gå på månen eller blot på vej til en rumstation, er der vist ingen, der ved. Det kan tage rigtig lang tid - mindst fire år - før der bliver en ledig plads. Den nybagte astronaut tror selv på mellem 5 og ti år, siger han til nyhedsmedierne. Astronaut er ikke noget, man bliver. Det er noget, man uddanner sig til. Siden håber man på at være blandt dem, der bliver valgt ud. For Andreas skete det i konkurrence med 8400 andre, europæiske ansøgere. Den europæiske organisation for rumfart, ESA, pegede kun på seks af dem. Så unge Andreas har grund til at være glad og stolt, og det er han også, siger han. Udnævnelsen til astronaut er en drengedrøm, der nu er gået i opfyldelse for Andreas. Han håber at komme til at gå på månen. Jeg var tidligt begejstret for fysik, og jeg har arbejdet frem mod det her hele mit liv, sagde han på et møde med pressen. Processen op til udvælgelsen har givet den unge astronaut grå hår, fortæller han. En af øvelserne gik ud på at lytte til tal i tilfældig rækkefølge. Når stemmen stoppede ved et tal, skulle han gentage tallene baglæns. Så langt tilbage, han kunne huske! Forude venter der nu halvandet års grundtræning plus to år med forberedelse til en mulig rumfart. Andreas er uddannet i England og USA som ingeniør og forsker inden for rumfart. Nu arbejder han i England på Surrey Universitets Space Center. Han forsker i navigation og kontrol ved landinger på månen og på Mars. Andreas vil allerhelst til Mars. Men han tror ikke, at det lader sig gøre i hans tid som astronaut, siger han til nyhedsmedierne. Opgaver: Hvor mange ansøgte om at blive europæisk astronaut? Hvor lang tid tager den grundtræning, Andreas skal igennem? Hvilken planet vil den danske astronaut allerhelst besøge?

3 3 Teenagepiger bag sikker solcreme Vi bruger enorme mængder af solcremer. De beskytter os kun lidt, og nogle er mere farlige end solen. Foto. Arkivbillede ugexpressen udgives af: UgeXpressen Larslejsstræde 1, 1. sal 1451 København K Tlf cvr.nr Mail: ansv.: Randi K. Pedersen (DJ) De går kun i 2.g. Men Pia, Sara og Emilie fra Egå Gymnasium ved Århus har vakt international opsigt. De har hverken været med i X- faktor eller Musik Grand Prix. Til gengæld har de tre teenagepiger opfundet en helt ny type solcreme. Den beskytter 100 procent mod solens farlige, ultraviolette stråler, skriver flere nyhedsmedier. Det gør ingen af de nuværende solcremer. Det er den første solcreme i verden, der kan blokere uv-stråler. Normalt bliver de stoppet af ozonlaget (en luftart) i atmosfæren. Men hvor det er hullet, trænger strålerne igennem. Det er stærkt medvirkende til at give folk hudkræft, forklarer Sara Naseri til dagbladet B.T. Egentlig ville pigerne gerne prøve at helbrede hudkræft. Men så kom de til at diskutere, om jordens beskyttende ozonlag måske kunne efterlignes. De fik så den idé at opfinde en solcreme, der udstyrer kroppen med sit eget ozonlag. Pigerne kunne slippe for en opgave til gymnasiet, hvis de deltog i en konkurrence for forskere. Det gjorde vi, og sådan kom vi i gang, siger Sara. Nu er hun og Pia og Emilie i kontakt med internationale forskere. De skal hjælpe dem med at gøre solcremen parat til godkendelse. Foreløbig findes formlerne til den nye solcreme kun på computeren. Men pigerne fra Egå forhandler med et japansk firma om at producere den. Opgaver: Hvor meget beskytter pigernes solcreme mod uv-stråler? Hvorfor trænger solens stråler stærkere igennem, end før? Hvordan fik pigerne idéen til solcremen?

4 4 Somaliske islamister hyrer børnesoldater Sufi er holder koranskole. Foto: Michael Kamber Somaliske Sufi er ved en vagtpost. Foto: Michael Kamber Somalia har længe været kendt for piraterne, der kaprer store skibe. (Læs UgeXpressen nr. 214). Nu skriver nyhedsmedierne igen om det fattige land på Afrikas østkyst. I næsten tyve år har Somalia været plaget af kampe mellem forskellige stammeklaner. En svag regering har ikke kunnet løse problemerne. Så en ny konflikt er blusset op, skriver det amerikanske dagblad The New York Times. Før har klanerne bekriget hinanden for at få magt. Eller der har været politiske grunde til kampene. Denne gang er det religion, der er årsag til en brutal og voldelig strid. Muslim kæmper mod muslim, fordi de har hver deres opfattelse af Islam. Sufi erne er en del af en bred, tolerant islamisk bevægelse, som mange i Somalia foretrækker. De vestlige nationer stoler på, at Sufi erne slår ekstremisterne i al-shabaab tilbage. Den regnes for en af Afrikas grusomste, islamistiske grupper. Den amerikanske avis skriver, at krigere fra klaner, der før var fjender, nu slutter sig sammen. Fra hver sin side af en religiøs frontlinje slås de mod hinanden med alle midler. Det går ud over hele befolkningen i det ludfattige Somalia. Her har flere hjælpeorganisationer og somalierne ellers gjort en stor indsats mod sult og sygdom. Det har givet resultat. Det er stadig kun en fjerdedel af alle børn i Somalia, der kommer i skole. Men den høje dødelighed blandt børnene er faldet meget. Det skriver dagbladet Poltiken. Men avisen fortæller også, at der nu lurer en ny fare på de somaliske teenagedrenge. De bliver hyret som børnesoldater og selvmordsbombere af al-shabaab. Det er noget af det mest triste nu at se dem ende som pirater og børnesoldater. De burde være beskyttet af børnekonventionen (Læs UgeXpressen nr. 217), som USA og Somalia ikke har underskrevet, siger chefen for organisationen Unicef i Somalia Christian Balslev-Olesen til Politiken. Opgaver: Hvor ligger Somalia? Hvilken slags islam står al-shabaab muslimerne for? Hvor stor en del af somaliske børn kommer i skole? Hvad burde beskytte drengene i Somalia mod at blive hyret til soldater?

5 5 Uenighed om irakisk sikkerhed En amerikansk soldat i Bagdad fortæller 29. marts over radioen, at irakiske sikkerhedsfolk er i kamp mod oprørere. 27. maj blev en amerikansk soldat og fire irakiske borgere dræbt af en bombe i Bagdad. Det skriver dagbladet The New York Times. Foto: James Selesnick/U.S.Army I februar blev 45 irakere sat på et svensk fly og sendt tilbage til det nordlige Irak. De fleste var kurdere og havde søgt asyl i Sverige som flygtninge. Men de kunne ikke overbevise den svenske stat om, at de var i fare i Irak. Så de var blevet afvist. Man kan kun sende afviste asylansøgere tilbage, hvis deres eget land vil tage imod dem. Det har Irak først for nylig lavet aftaler om. Først med Sverige og så med Danmark og Norge. Men det skal også være sikkert, at sende afviste asylansøgere tilbage. Selv om man ikke er forfulgt, kan det godt være farligt at bo i et land, som er hærget af krig. Hvem afgør så, om det er farligt at vende tilbage til Irak? De forenede Nationer, FNs, organisation for flygtninge finder, at fem områder tæt på Iraks hovedstad Bagdad ikke er sikre. Det fortæller Danmarks Radio. Derfor er FN vred over de nordiske landes aftale med Irak. Dagbladet Politiken skriver, at der er så farligt, at danske myndigheder ikke har besøgt områderne nord for Bagdad i fem år. I disse dage opholder 282 irakere sig i Brorsons Kirke på Nørrebro i København. De har ligesom irakerne i Sverige fået afslag på at få asyl. Nu har de søgt tilflugt i kirken, hvor de ikke tror, politiet vil komme efter dem. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech er også kirkeminister. Hun har da også sagt, at hun ikke har tænkt sig at sende politiet ind og hente irakerne ud af kirken med magt. Mange af de afviste irakerne har boet flere år i danske asylcentre og nægter at rejse tilbage. De siger, det er for farligt. Det mener Birthe Rønn Hornbech ikke. Ministeren siger, at alle kan hjemsendes. Men 128 af irakerne i kirken kommer netop fra de områder, som efter FN s mening er for farlige at sende folk tilbage til. Kurdere i byen Kirkuk nord for Bagdad siger til Danmarks Radio, at der er blevet mere fredeligt. I hvert fald om dagen, og så længe de ikke færdes i de arabiske kvarterer. En ung kvinde fortæller, at kurderne har fået meget mere frihed og må tale deres eget sprog. Det måtte de ikke under diktatoren Saddam Hussein, som blev fjernet efter USAs invasion. Fotograf Flemming Weiss Andersen har rejst meget i Irak. Han siger til Danmarks Radio, at de fleste i Irak nok føler, at der er sikkert i deres område og farligt alle andre steder.

6 6 Skoler dyster i multimedieløb Billedet viser et Google kort med indtegnet rute. Af den slags, som bruges ved det nye multimedieløb. Find selv et Google kort! Foto: Arkivbillede Der har netop været afholdt dansk skolemesterskab i en særlig form for orienteringsløb. Det er et computerspil, hvor undervisningen til dels foregår ude i naturen. Elever fra elleve folkeskoler rundt om i landet dystede ved hjælp af internet, mobiltelefoner, øresnegl og GPS (globalt vejviser system ). Kampen stod om at være hurtigst og samtidig bedst til it, faglige opgaver og samarbejde, skriver dagbladet Politiken. Vinderne kom fra Krogårdskolen i Greve, der stillede med fem hold fra 8. klasse. Bellahøj Skole i København og Vonsild Sogneskole i Kolding var med i opløbet. Da de sidste hold var ved at nå i mål fulgte hele vinderklassen med på storskærmen. Alle jublede over sejren. Men multimedieløbet, som det kaldes, har også andre kvaliteter. Det er lidt kedeligt at sidde inde mere end 30 timer om ugen. Det er også godt, at man er et hold, der arbejder sammen, siger Josephine fra 8. til Politiken. Hvert hold deles op i et antal agenter og spillere. Agenterne i gule veste gennemløber ruten. Spillerne sidder i et kontrolcenter hjemme på skolen med et kort indtegnet på computeren. Med mobiltelefon og GPS styrer de agenterne og ser på skærmen, hvor på ruten de befinder sig. Politiken fortæller, at nogle agenter mistede net-forbindelsen, allerede før de havde forladt Krogårdskolens område! En erfaring, de kan dele med elever fra Elsted Skole, der også har brugt it ved udendørs undervisning. ( Læs dette nummer side 7 og 8 ). På en storskærm i kontrolcentret fulgte spillerne stilllingen undervejs i mesterskabet. De faglige opgaver havde agenterne med på løbeturen. Mens kammeraterne i kontrolcentret sad med forskellige svarmuligheder. Så gjaldt det om i fællesskab og via mobilen at finde de rigtige svar, skriver Politiken. Agenterne havde billeder af fire politikere, der skulle anbringes i de rigtige partier. Andre spørgsmål drejede sig om fysik, matematik, sprog, historie og samfundsfag. Lærer på Krogårdskolen Helle Houkjær underviser i matematik og naturfag. Hun har brugt løbet med multimedier flere gange. Men jeg kunne lige så godt vælge at sende mine elever ud på et rent fysikeller matematikløb. I stedet for, at de skal sidde inde hele dagen og blive trætte og sløve, siger hun til avisen. Multimedieløbet er et computerspil, hvor GPS og it-teknolog bruges sammen med udendørs aktiviteter. Målet er at lære alle slags fag via leg og bevægelse og at styrke sammenholdet mellem eleverne. Opgaverne tilpasses deltagerne.

7 7 Naturfag med gys og motion Elever fra Elsted skole i fuld gang med natur og dramaprojektet De Udvalgte Foto: Poul Iversen Hvad har undervisning i faget naturvidenskab og teater med hinanden at gøre? En hel masse, hvis man spørger elever fra klasse på Elsted Skole ved Århus. De er prøvekaniner i en helt ny form for læring. Hvor pensum, udendørs motion, ny teknik og drama sættes sammen. I mandags den 25. maj var der premiere på projekt AudioMove, der både er interaktivt og mobilt. Det foregik i Hasle Bakker, hvor eleverne var aktive hovedpersoner i gyserhistorien De udvalgte. Det skriver det århusianske Teater Katapult i en pressemeddelelse. Teatret står bag projektet. Men det er udviklet i samarbejde med to af lærerne fra Elsted Skole og flere andre samarbejdspartnere. Lærerne er begejstrede for resultatet. Eleverne synes også, at det har været sjovt. Men indimellem også en lidt uhyggelig måde at lære om naturen på, skriver Teater Katapult. Idéen går ud på at sende eleverne ud på en kortlagt rute iført høretelefoner og medbringende en mobiltelefon. Undervejs skal de løse forskellige, naturvidenskabelige opgaver. Det hele foregår som en del af gyserdramaet De udvalgte. I historien bliver en hel skoleklasse forvandlet til hjælpere for nogle forskere i naturvidenskab. De skal finde nøglen til at genoprette naturen i Danmark, som er ramt af et farligt virus. Hasle Bakker er ikke smittet, så eleverne skal undersøge, hvordan sunde biotoper ser ud. Biotoper er leveområder for planter, dyr og små mikroorganismer, der har brug for de samme betingelser for at kunne overleve. Eleverne har to opdigtede forskere ved navn Max og Søren til at hjælpe. På mobilen findes kort, som skal lede eleverne på vej. De skal også finde og selv tage billeder undervejs, der indeholder skjulte informationer. Men pludselig forsvinder signalet, og der sker også andre mærkelig ting. Til sidst begynder eleverne at tvivle på, om det sandt, at området ikke er smittet af virus! Den dramatiske Læs mere næste side...

8 8 Fortsat fra forrige side... historie og rollerne får eleverne fortalt gennem høretelefonerne. Men de udfører selv de fysiske handlinger. Alle elever skal være med for at opgaven kan lykkes. Derfor er der taget hensyn til både bogligt stærke og lidt svagere elever. Lærerne fra Elsted Skole er tilfredse med projektet. Den ene Mette Bjerre roser det faglige fokus i forløbet. Hun er også glad for sammenhængen mellem skolens rum og naturens rum. Hendes kollega Birthe Bitsch mener, at den fortællende dramadel fanger eleverne.brugen af mobiltelefon gør også rammen om historien virkelig. Det mener leder af projektet Eva Mikkelsen fra Teater Katapult også. Mystikken og historien åbner elevernes sanser. Via dramaet bliver legen en del af undervisningen, siger hun i teatrets pressemeddelelse. Læs mere på Opgaver: Hvorfor skal eleverne finde sunde biotoper? Hvordan ved eleverne, hvor de skal løbe hen? Hvordan finder de ud af, hvad historien i projektet og deres egne roller handler om? Er det rigtige forskere, som hjælper eleverne? Unge hacker på livet løs Internationale firmaer som Yahoo afprøver deres sikkerhed ved at lade unge forsøge at hacke sig ind. Det er nok en god ide, hvis de vil undgå ulovlige hackere senere hen. Sikkerhedsfirmaet Panda Security har spurgt unge mellem 15 og 18 år om deres itvaner. Det viser sig, at to ud af tre ulovligt har forsøgt at hacke sig ind på venners chat og sociale netværk, skriver Panda Security. Unge hackere er samlet til Yahoo s Hack Day i Californien. De skal prøve at knække koderne, før andre gør det. Foto: Arkivbillede Over halvdelen af de unge er dagligt på Nettet, og i løbet af en uge bliver det til 18,5 timer. Knapt en tredjedel af tiden på nettet bruges på lektier og studier. De sidste 68 procent går med underholdende aktiviteter i form af computerspil, video'er, musik og chat. Mange af de unge mener, at de har en stor teknisk viden om at hacke. De kan selv finde it-værktøjer på nettet til hacking og kan også godt bruge dem. 67% af unge mellem 15 og 18 år har mindst én gang hacked sig ind på venners chat og sociale netværk. 20% har sent pinlige billeder eller videoklip af venner som mails. Eller de har lagt dem ud på websteders sociale netværk uden vennernes tilladelse. 17% af de unge har været i stand til at finde it-værktøj til hacking på Nettet. Blandt dem har 32% også prøvet at hacke sig ind hos andre af nysgerrighed. Børn og unge henter masser af viden om it-værktøjer gratis på nettet. Men det sporer dem også tit ind på at lave uovlige online aktiviteter, mener den tekniske direktør i Panda Security. Midt i maj måned fortalte en dansk hackergruppe, hvor nemt eleverne kunne snyde ved afgangsprøverne. De kunne hacke sig til en genvej og på den måde få de rigtige svar til prøverne i biologi og geografi.

9 9 Teater lærer elever at gå til mundtlig prøve Sådan ser de fleste elevers værelser vist ud, før de skal op til den mundtlige prøve. Foto: Arkivbillede Når et teater besøger en skole, plejer eleverne at se en forestiling. Men der er også andre muligheder. Brønshøj Skole i København bruger teaterfolk til at forberede 8. og 9. klasserne til den mundtlige prøve, skriver Månedsmagasinet Undervisere. Flere elever er meget nervøse for at være i centrum og samtidig svare på spørgsmål. Nogle lider direkte af angst for at gå til mundtlig eksamen. Men, det kan der gøres noget ved! Det har studievejleder Gitte Brun og lærer Jean Kristiansen i Brønshøj erfaret. - Det er her to teaterfolk kommer ind i billedet. Så en lørdag formiddag møder 17 af Brønshøjs Skoles elever op til en workshop (et kursus). De vil gerne bruge deres fritid på at lære, hvordan de kan få bedre styr på nervøsiteten og angsten for den mundtlige prøve. Nogle er måske ikke så gode til at gøre opmærksom på sig selv i det daglige. Det gælder både dygtige og mindre dygtige elever. Derfor skal de øve sig i at være på. Vi kalder det for et EGO-kursus. Det skal være med til at give eleverne nogle redskaber, som de kan bruge, når de skal til de mundtlige prøver, fortæller Jean Kristiansen. En helt almindelig avis viser sig at skulle spille en vigtig rolle på kurset. Månedsmagasinet Undervisere skriver, at teaterinstruktør Gitte Flege med stor begejstring siger ja til at folde avisen om til en hat! Men hun vil kun vise, hvad det drejer sig om. Derefter er det elevernes tur. De skiftes til at folde avisen, der både bliver til en kjole, en kikkert og en guitar. Imens avisen foldes, får eleverne efterhånden gjort sig fri af nervøsitet og pinlighed. Det handler om indstilling. Hvad enten man skal folde en avis om til en hat, eller man skal gå ind ad døren til et eksamenslokale, siger Gitte Flege. Næste øvelse går ud på at fortælle om et postkort i hele to minutter. På den måde finder eleverne ud af, hvor Læs mere næste side...

10 10 Fortsat fra forrige side... gode de er til at tale om deres stof. Undervejs lærer de den rigtige måde at bruge stemmen på, og de lærer at bygge deres sætninger op. Eleverne øver sig også i at betone sætningerne korrekt, så de lyder sikre i deres stof. Desuden lærer de at vise interesse for det, der bliver sagt til dem. Til sidst skal eleverne komme ind og præsentere sig for de andre. Teaterinstruktør Mia Hesselberg- Thomsen kommer med forslag til forbedringer, og det virker, skriver Månedsmagsinet Undervisere Elevernes selvsikkerhed vokser. Men nogle gange skal der flere forsøg til. Jeg siger ikke så meget i timerne, så det har været rigtig godt. Jeg er Opgaver: Hvem har inviteret teaterfolk til at holde kursus på Brønshøj skole? Hvad skulle eleverne gøre som den sidste øvelse på kurset? Ville du deltage, hvis der kom et kursus mod eksamens nervøsitet på din skole? blevet meget mere bevist om, hvilke signaler, jeg udsender, og om deres betydning. Jeg har lært meget om mit kropssprog og hvordan, man skal snakke, siger en pige til bladet. En anden pige synes, at det beroliger at have været på kurset. Hun kan især bruge øvelserne til noget, så hun ikke bliver så nervøs til eksamen. Det er tredje gang, Brønshøj Skole arrangerer en teater-workshop, der forbereder eleverne på at gå til mundtlig prøve. Studievejleder Gitte Brun fortæller, at der kun har været positive meldinger om forløbet. Både forældre og yngre søskende på skolen efterspørger det. Læs mere om øvelserne og få fem teater-råd på Barbiedukke skal bevares Den verdensberømte barbiedukke er fyldt 50 år.men hun er stadig ung og følger med computer-tiden. Alligevel er dukken blandt de mange produkter, som eksperter frygter vil forsvinde. Det skriver nyhedsmediet Ritzau. Barbiedukkerne laves på fabrik og af materialer, der ikke er ret holdbare. Derfor skal der gøres en indsats, så fremtidens mennesker kan se hende og alle andre sager fra industritiden. Den går fra 1850 erne og op til i dag. Produkterne kalder vi vores kulturarv. Nu er Nationalmuseet og andre store institutioner i Norden gået sammen for at sikre bevarelsen af barbiedukkerne. Barbiedukken følger med tiden. Men hun er lavet af et materiale, der ikke er ret holdbart. Foto: Arkivbillede

11 11 Tandlæger kan fjerne skrækken Det er vist sjældent, et besøg hos tandlægen står højt på ønskelisten. Men nogle børn er så bange for l tandlægen, at de behøver hjælp. Derfor har skoletandlæge Ulf Brock i Aalborg fundet en helt ny metode til at bekæmpe tandlægeskræk. Han hynotiserer børn, der er bange for at blive boret i en tand, og det hjælper. Det viser en undersøgelse, fortæller Danmarks Radio. Tandlæge Randi Abrahamsen fra Århus Universitet har netop bevist, at børn er særligt modtagelige for hypnose. Hun mener, det skyldes, at børn nemmere kommer i den særlige, afslappede tilstand, der er hypnose. Skoletandlæge Ulf Brock fra Aalborg er enig. De sidste halvandet år har han brugt hypnosere i 20 tilfælde, fortæller han til Danmarks Radio. Med hypnosen kan man komme helt ind og fjerne angsten. Hos nogle børn har jeg ændret deres opfattelse af smerte, så de slet ikke har brug for bedøvelse, siger han. Det har stor betydning. Mange børn er nemlig lige så bange for at blive bedøvet, som for tandlægens bor! Med hypnose kan de næsten blive helt fri for at føle smerte, for hypnose gør smerten mildere. Det har forsker og tandlæge Randi Abrahamsens undersøgelse også bevist. Hun har i flere år fulgt nogle patienter, som havde smerter i ansigtet. Når de blev behandlet med hypnose, blev smerterne mindre. Ved at undersøge patienternes hjerne, har man fundet ud af, at der faktisk sker forandringer i hjernen under hypnose. Tidligere var det kun psykologer, som hypnotiserede deres patienter. Nu bruges hypnose også af andre. Det mener psykolog Kaare Claudewitz er et problem. Han er formand for de psykologer, der bruger hypnose. Tandlæger og jordemødre er ikke uddannet til at arbejde psykologisk i dybden og hypnotisere en person. Men det er psykologer, understreger han overfor Danmarks Radio. Mange børn - og voksne - lider af skræk for tandlægen. Nu siger tandlæger, at hypnose hjælper. Foto: Arkivbillede Kaare Claudeeitz forklarer, at der sagtens kan ske noget uventet, når en person bliver hypnotiseret. Det er en tandlæge eller jordmoder ikke uddannet til at arbejde med. Hypnose er en tilstand af meget dyb afslappelse. Det kaldes trance. Men du kan stadig opfatte alt omkring dig. I dag er det mest psykologer, der bruger hypnose. Tidligere rejste hynotisører rundt på markeder og underholdt med at hypnotisere folk. Opgaver: Hvilket sted på mennesker har man undersøgt om hypnose virker? Hvor mange gange har skoletandlægen i Aalborg hypnotiseret skoleelever? Hvorfor er psykologer imod, at tandlæger og jordemødre hypnotiserer patienter?

12 12 Quizz en Hvor mange astronauter er der ombord i rumfærgen fra Kazakhstan? Hvilken uddannelse har den danske astronaut? Hvad er idéen bag pigernes nye solcreme? Hvad er grunden til, at de somaliske klaner igen bekæmper hinanden? Hvorfor har irakerne søgt tilflugt i en kirke? Hvad er multimedieløbet? Hvem har fået idéen til historien om De udvalgte Hvad spiller en vigtig rolle i teater-kurset mod nervøsitet for mundtlige prøver? Hvad er hypnose? To Tre Fire Pilot Læge Ingeniør At dufte godt At give kroppen et ozonlag At være holdbar i lang tid Religion Penge Politik Der føler de sig sikre De er selv kristne Der er bedst plads Et tv-program Et spil til brug i undervisningen En musikvideo Eleverne Lærerne Teater Katapult Et videokamera En sammenfoldet avis En mobiltelefon Sort magi Meget dyb afslappelse Rævesøvn

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Forældreguide til Zippys Venner

Forældreguide til Zippys Venner Forældreguide til Indledning Selvom undervisningsmaterialet bruges i skolerne af særligt uddannede lærere, er forældrestøtte og -opbakning yderst vigtig. Denne forældreguide til forklarer principperne

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast 1 Bilag 1.1 Vignet 1. udkast Case Fase 1: Forventninger Yousef er 17 år gammel og er uledsaget mindreårig flygtning fra Irak. Yousef har netop fået asyl i Danmark og kommunen skal nu finde et sted, hvor

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

Om dig. Dit hjem og din familie

Om dig. Dit hjem og din familie Om dig 1. Hvor gammel er du? Vælg på listen: (1) 6 år (2) 7 år (3) 8 år (4) 9 år (5) 10 år (6) 11 år (7) 12 år (8) 13 år (9) 14 år (10) 15 år (11) 16 år (12) 17 år 2. Er du en pige eller en dreng? (1)

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

Sådan underviste jeg mine børn på jordomrejsen

Sådan underviste jeg mine børn på jordomrejsen Rejser 26.09.2014 kl. 17:16 Sådan underviste jeg mine børn på jordomrejsen AF Oliver Batchelor Københavnerfamilie tog både skolebørnene og skolebøgerne med på jordomrejsen. Med tre sønner i skolealderen

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet. Velkommen til undersøgelsen.

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Krop 12 Kroppens struktur 13 Energiflow i kroppen 17 Os selv og naturen 21 Tantra 26

Krop 12 Kroppens struktur 13 Energiflow i kroppen 17 Os selv og naturen 21 Tantra 26 A N D H E D E N O MH O L I T I KH E A L I N G R A MU J E N E N Indhold Om forfatteren 3 Krop 12 Kroppens struktur 13 Energiflow i kroppen 17 Os selv og naturen 21 Tantra 26 jæl 28 Reinkarnation 29 Tidligere

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

Tegn den verden, du vil bo i! Udvalgte tegninger fra deltagere i den landsdækkende tegnekonkurrence GOD OG LÆRERIG FORNØJELSE!

Tegn den verden, du vil bo i! Udvalgte tegninger fra deltagere i den landsdækkende tegnekonkurrence GOD OG LÆRERIG FORNØJELSE! Tegn den verden, du vil bo i! FNs Børnekonvention har fødselsdag den 20. november, og i 2015 fyldte den lange liste med børns rettigheder 26 år. For at fejre den vigtige dag gennemførte folkebibliotekerne

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Hvad mener du om Internettets fremtid?

Hvad mener du om Internettets fremtid? Hvad mener du om Internettets fremtid? Internettet blev tilgængeligt for almindelige mennesker i midten af 1990 erne. Siden er internettet blevet en vigtig del af vores hverdag. Vi bruger internettet til

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

HVORDAN DU FÅR KONTROL OVER BEKYMRINGER OG VANEHANDLINGER

HVORDAN DU FÅR KONTROL OVER BEKYMRINGER OG VANEHANDLINGER GODE TANKER GODE FØLELSER HVORDAN DU FÅR KONTROL OVER BEKYMRINGER OG VANEHANDLINGER Vi har ofte nogle tvangstanker, som kører rundt i hovedet på os. Nogle gange bliver vi ved med at få disse tanker om

Læs mere

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk 19.08.09 Side 1 af 6 'DQVNHUQHXQGHUNHQGHUIO\JWQLQJHSROLWLNNHQ 1RWDWIUD&HYHD Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk XGDIGDQVNHUHHULPRGDW'DQPDUNWURGVHU)1 VDQEHIDOLQJHURJ

Læs mere

Positive Bekræftelser stress/depression. Positive Bekræftelser

Positive Bekræftelser stress/depression. Positive Bekræftelser Kathe Daewaell Grønning Positive Bekræftelser stress/depression Positive Bekræftelser stress/depression Chi Publishing 1 Positive Bekræftelser stress/depression Kathe Daewaell Grønning Tekst og foto: Kathe

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet hvor der står [dansk/matematik]. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet.

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

7. Churchill-klubbens betydning

7. Churchill-klubbens betydning 7. Churchill-klubbens betydning Anholdelsen af Churchill-klubben fik ikke Katedralskolens elever til at gå ud og lave sabotage med det samme. Efter krigen lavede rektoren på Aalborg Katedralskole en bog

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

HVORDAN DU VINDER OVER

HVORDAN DU VINDER OVER HVORDAN DU VINDER OVER ANGSTEN GODE TANKER GODE FØLELSER HVORDAN DU VINDER OVER ANGSTEN Der er tidspunkter, hvor vi alle føler os bekymrede, angste, nervøse eller stressede. Der er tit en grund til det.

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE elever 8. årgang - udskolingslinjerne Du kan her se resultatet af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle elever i 8. årgang. 79 elever ud af årgangens

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet. Velkommen til undersøgelsen.

Læs mere

Evaluering af. projekt Aktiv Fritid. Evaluering af. projekt Aktiv Fritid

Evaluering af. projekt Aktiv Fritid. Evaluering af. projekt Aktiv Fritid Evaluering af Evaluering af projekt Aktiv Fritid projekt Aktiv Fritid Opfølgning på børn fra de to første - Opfølgning på børn fra de to første projektår projektår Lilhauge Lilhauge Svarrer Svarrer 01-08-2014

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI Bunden prøve Prøven består af to dele: 1) En analyse og vurdering af Naser Khaders argumentation i kronikken Jeg ville aldrig forlade mine børn i et krigsramt land, ville du?

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen Inderst Inde Et manuskript af 8.B, Herningsholmskolen 3. Gennemskrivning, juni 2009 1 SC. 1 FLASHBACK - MØRKT RUM Intromusik Irakiske oprørssoldater terrorisrer private hjem, Lejla er fanget i mængden,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Fælles mål: Store Claus og Lille Claus: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegner sig

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra gruppen Al-Qaeda et kæmpe terrorangreb på USA. Det blev starten på Vestens krig mod terror. Af

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Datarapportering ASPEKT R&D A/S Sådan læses tabellerne Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Ud af af efterskolens elever har helt eller delvist

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Mørket og de mange lys

Mørket og de mange lys Mørket og de mange lys (Foto: Eva Lange Jørgensen) For knap to måneder siden boede den irakiske forfatter og journalist Suhael Sami Nader i København som fribyforfatter. Her følte han sig for tryg for

Læs mere

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Teknologiske muligheder i undervisningen Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Farsø Efterskole - Farsø Efterskole er for unge med læse-og skrivevanskeligheder.

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider SLIP FOR TANDLÆGESKRÆK. Kom tandlægeangsten til livs

Guide. Foto: Scanpix. December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider SLIP FOR TANDLÆGESKRÆK. Kom tandlægeangsten til livs Foto: Scanpix Guide December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider SLIP FOR TANDLÆGESKRÆK Kom tandlægeangsten til livs Tandlægeskræk INDHOLD: SLIP FOR TAND LÆGESKRÆK... 4 Fakta: DET

Læs mere

Indhold. Indholdsfortegnelse 1

Indhold. Indholdsfortegnelse 1 Indhold Indholdsfortegnelse 1 1 Elevskema 2014 8 1.1 2014 - EQ01: Vi håber, du vil svare på spørgsmålene................................ 9 1.2 2014 - EQ02: Er du en dreng eller pige?.......................................

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Undgår du også tandlægen?

Undgår du også tandlægen? STYRK munden Undgår du også tandlægen? HJÆLPER DIG! Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen . Indledning. Baggrund for undersøgelsen TNS Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 I klassen: 1. Hvilken af nedenstående påstande passer bedst til dig? (93 a. Jeg er en af de dygtigste i klassen. 16 % b. Enkelte

Læs mere

Bilag nr. 5: Interview med Adin

Bilag nr. 5: Interview med Adin Bilag nr. 5: Interview med Adin I: Nu skal du se, jeg har den faktisk her (red. Adins tegning). Kan du ikke prøve at fortælle lidt om den? 5 A: Jeg har tegnet Slenderman. I: Slenderman ja. Hvor var det

Læs mere

FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog

FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog Rettigheder er ting alle børn skal have muligheder for at gøre. Alle børn har de samme rettigheder. Disse rettigheder er nedskrevet i FNs

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

dit liv. dine muligheder to kulturer

dit liv. dine muligheder to kulturer dit liv. dine muligheder Ung i to kulturer hvad vælger du? At være ung handler bl.a. om at vælge. At vælge til og vælge fra og at finde svar på et uendeligt antal spørgsmål. Med valg følger nye muligheder,

Læs mere

Sult på skemaet. Følgende materiale anvendes. Introduktion. Læreplanen. Emne: Sult og ernæring Klassetrin: 7-9 klasse

Sult på skemaet. Følgende materiale anvendes. Introduktion. Læreplanen. Emne: Sult og ernæring Klassetrin: 7-9 klasse Sult på skemaet Emne: Sult og ernæring Klassetrin: 7-9 klasse Følgende materiale anvendes Internet forbindelse og computere Overheadprojektor / smart board Blyanter og kladdehæfter Introduktion I anledning

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

INKLUSIONSPANELET MASTERSKEMA ELEV 4. NEDSLAG

INKLUSIONSPANELET MASTERSKEMA ELEV 4. NEDSLAG Velkommen til undersøgelsen. Du skal bruge dit Uni Login til at komme ind på undersøgelsen. Indtast din adgangskode og klik på > for at gå videre. Klik Næste for at gå til næste spørgsmål. Din lærer har

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet.

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet. Program for VI SKABER FRED! udstilling i Øksnehallen 28.dec. 27.jan. Dato Arrangement 2. jan: Udstillingen åbner 4.jan: AMOK ved Jon K. Lange Tidspunkt: 10.00-12.30 Klassetrin: 4.-6. klasse Varighed: 3

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

studie Kristi genkomst

studie Kristi genkomst studie 14 Kristi genkomst 81 Åbningshistorie En aften, mens jeg gik i gymnasiet, sad jeg og spiste sammen med en af mine klassekammerater, og vi talte om Jesu genkomst. Som teenager havde jeg mange spørgsmål

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 4. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 4. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentarer Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet. Velkommen til undersøgelsen.

Læs mere