SYV SANGE. af Vladimir Vysotskij TOPPEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SYV SANGE. af Vladimir Vysotskij TOPPEN"

Transkript

1 SYV SANGE af Vladimir Vysotskij TOPPEN Sletten er fjern og vejret et andet, én efter én dækker laviner landet og hér, brager stenskred på stenskred ned. Man kan dreje fra og undvige dybet, men vi ta r en sværere vej mod lyset, farlig, som en krigssti soldaterne sled. Dén som ikke kom, ingen risiko tog han har ikke prøvet sig selv og sit mod om han så kunne plukke stjernerne ned. I dalen der møder, der ser du ikke blandt alle din livslykkes skønne blikke en brøkdel af bjergenes sande underbarhed. Ingen højrøde roser og sørgebånd og et monument så ulig i ånd: dette bjerg, som har skænket hvile til dig. Om dagen stråler, som evig ild, dets tinde af smaragdgrøn is som ikke lod sig underkaste af dig. Lad blot folk snakke og bruge mund men nej, ingen dør uden grund og bedre hér end af snue eller af druk. For andre vil komme, deres sjælefred vil de satse, og med umådeligt slid klare vejen som du opgav med et suk. Foran lodrette vægge må du ikke måbe, på lykketræf skal du ikke håbe, hér kan du ej stole på klippe, sten eller is. Vi tror kun på håndens styrke og magt på vennens hænder og pløkkens skaft og beder til at livlinen er præcis. Vi udhugger trin, som ej går tilbage møjen og sliddet får knæ til at klage og hjertet vil sprænge brystet for at nå op. Du har verden i hånden, du er glad og stum og kun meget lidt misunder du dem, de andre, som endnu ser frem til denne top.

2 OM DEN NYE TID Som en stormklokke hørtes en nat de tunge skridt, også vi må altså snart tage afsked uden ord. Ad ukendte stier farer svedende heste i ridt, men hvor fører de rytterne, vi ved ikke hvor. Vor tid er en anden, ja, ond, men søg lykken som før, og i jagten på den vil vi lette, vi vil flyve afsted. Blot vil venner forgå under jagten, de bedste, de dør, og i farten ser vi ikke at en ven ikke længere er med. Og længe endnu vil vi se et bål som en kæmpe ildebrand, ja, længe vil støvlers knirken synes som et dårligt tegn, og børn lege krig med de gamle navne, hærdet af tidens tand, og længe endnu vil folk dele sig op i fjende og i ven. Men når bulder og brag og gråd og tårer er forbi, og når vores heste stopper med at ride under os, når vores piger bytter kappen med kjoler af sidste skrig må vi ikke glemme, ej tilgive eller tabe, nej, ikke os. KATERINA, KATJA, KATERINA Katerina, Katja, Katerina alt har du, alt, så vidt jeg kan se, du er som et træ til en rub og en halv, når du pyntes stiger din værdi. Jeg vil klæde dig som herskerinde i fløjl, dun og storhed, ved Guds ord - skønnere bliver du end Tamarka*, hende jeg skilte fra livet engang i fjor. Vær ej bange, Katja, Katerina, vort liv strømmer bort som en flod, dette liv er jo ikke værst vel, Katerina, og til et mord hvert år er jeg dog for god. Katerina, du har tvivlet for længe, min skjorte bliver sprængt af mit bryst, det var alt, lad os nu ikke hænge, dødsmessen venter, det er vist. * Notér: Tamarka, lettere foragteligt diminutiv af Tamara

3 OM SERGÈJ FOMÌN Jeg blev stor som enhver snavset bondedreng vi drak vodka og sang om natten og Sergej Fomin var ej vellidt i vort slæng for han var altid lidt vel høj i hatten. Hos Sergej Fomin sad vi nu engang og vi drak for vort gensyn som gale og se så om ikke krigen gik igang det sagde Molotov i hvert fald i sin tale. Da jeg meldte mig sagde de: Hej, du, du kan blive hjemme ved din kompressor, og jeg afslog, men Sergej blev til min gru frelst fra hæren af sin far der var professor. Jeg har gydt mit blod for dig, mit fædreland, men i mit hjerte fortryder jeg ikke, jeg har gydt mit blod for Sergej, men han, han sidder dér, det rager ham slet ikke. Til filmen går han sagtens nu afsted hvor de viser vort blod dér på skærmen, gid han også, han Sergej, nu var med for at kæmpe hér mod tyskerbærmen. Men langt om længe fik de sluttet fred vi smed med glæde vor last og holdt fest, jeg mødte Sergej Fomin, ham I ved, han var sovjettens officielle helt.

4 DE LUNEFULDE HESTE Langs slugten, på kanten af afgrunden, ja helt ude på dens rand pisker jeg hestene med min nagejka, pisker dem til de går frem jeg kan ikke få luft, jeg drikker vinden og opsluger tågens damp jeg føler med gysende fryd - jeg går til grunde, jeg er fortabt! Sæt farten ned, åh I heste, sæt den så ned blev der sagt! og lad være med at lytte til piskens smældende sang! Men jeg fik lunefulde heste af selve skæbnens magt, jeg fik ikke levet færdig, jeg vil synge nok en gang! Jeg giver hestene vand, jeg ender denne sang og tøver blot en lille stund ved denne afgrund. Jeg kreperer! som et dun på en hånd vil orkanen ta mig bort, det er morgen, over sneen farer slæden og fører mig afsted, Mine heste! løb ej så hurtigt, anstreng jer ikke for hårdt, sæt farten lidt ned og forlæng min vej mod det sidste tilflugtssted. Sæt farten ned, åh I heste, sæt den så ned blev der sagt! for jer skal pisk og knut ikke mere have rang. Men jeg fik lunefulde heste af selve skæbnens magt, jeg fik ikke nok af mit liv, jeg vil synge nok en gang! Jeg giver hestene vand, jeg ender denne sang og tøver blot en lille stund ved denne afgrund. Vi kom frem - som gæst hos Gud kommer ingen for sent, men det er sjovt som der er engle dér der synger så gement. Enten er det en klokke der af gråd har glemt at tone rent eller også er det er mit skrig til hestene om ikke at strække ben. Sæt farten ned, åh I heste, sæt den så ned blev der sagt! jeg bønfalder jer, flyv ej i galop endnu engang! Men det var lunefulde heste jeg fik af skæbnens magt, om man blot kunne leve færdig og synge nok en sang! Jeg giver hestene vand, jeg ender denne sang og tøver endnu et sekund ved denne afgrund.

5 ANTISEMITERNES SANG Hvorfor skal vi regnes for ros og banditter, mon ikke vi sku blive antisemiter? Hos dem er der ingen lov at beskytte, men massernes entusiasme og støtte. Altså besluttede jeg: nogen må slås, men er semiter de bedste der fås? Hvad hvis de nu er fornuftige folk, og hvad hvis de virkelig tænker på vold? Men min lærer og ven, som jeg ofte møder hos købmanden sagde: Semiter er jøder. Og det var vel nok et lykketræf, venner, nu er jeg rolig, jeg ved de er fjender. Jeg kæmpede længe med min beundring for Einstein som altid har vakt min forundring, og tilgiv mig alle, men dog må jeg spørge: Hvad har Abe Lincoln med dette at gøre? Blandt dem er Kapler, et offer for Stalin, blandt dem er den ærede Charlie Chaplin, Rabinovic, samt ofrene for fascismen og selve grundlæggeren af marxismen. Så sagde min ven, der havde taget sin tørn, at jøderne drikker blod fra kristne børn, og på ølstuen hørte jeg nogen der sagde at de korsfæstede Gud i gamle dage. Blod skal de bruge, de går ud for at dræbe elefanter og krybdyr i zoologisk have, og jeg ved at de stjal fra folket der sår hele kornhøsten fra sidste år. Langs Kursk- og Kazanbanens sløjfer og kurver bygger de huse og lever som guder, jeg er rede til alt, både plyndring og brand, jeg skal smadre de jøder og frelse mit land.

6 MASSEGRAVENE På massegrave står ingen kors, der findes ej hulkende enker, én bringer blomsterbuketter til torvs, en anden ser til ilden brænder. Hér kæmpede jorden imod hvad den ku, men nu er den gemt af granit, hver mands egen skæbne blev slået itu, hér smeltes hver skæbne til ét. I den evige ild ses en brændende tank, og russiske hytter der gløder, Smolensk i flammer og rigsdagens brand, soldaterhjertet der bløder. På massegrave ses enkerne ej for hér vandrer bare de stærke, på massegrave bliver kors ikke rejst, men døden, den kan du vel mærke? Gendigtet fra det russiske af Fyrst Y.

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

A Divine Revelation of Hell Danish

A Divine Revelation of Hell Danish A Divine Revelation of Hell Danish by Mary K. Baxter En guddommelig åbenbaring om helvedet af Mary Kathryn Baxter Forord Introduktion Til Kathryn fra Jesus Om forfatteren 1. Ind i helvede 2. Det venstre

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Thomas Evangeliet: Skrevet af Didymos Judas Thomas og oversat fra koptisk af Søren Giversen.

Thomas Evangeliet: Skrevet af Didymos Judas Thomas og oversat fra koptisk af Søren Giversen. Thomas Evangeliet: Skrevet af Didymos Judas Thomas og oversat fra koptisk af Søren Giversen. 0. Dette er de hellige ord, som den levende Jesus talte, og som Didymos Judas Thomas skrev ned. 1. Og han sagde:

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Sjølundkirkens lovsange

Sjølundkirkens lovsange Sjølundkirkens lovsange 6. oktober 2011 Indhold Notater... 4 Alle som tørster... 5 Almægtig Gud... 6 Alt bli r stille... 7 Børnekirkesangen... 8 et her er en go dag... 9 in, din er æren... 10 in himmel,

Læs mere

www.reitoft.dk HISTORIE I FUGLEPERSPEKTIV Salmernes bog

www.reitoft.dk HISTORIE I FUGLEPERSPEKTIV Salmernes bog 1 Salme 1 v1 Lykkelig den, som ikke vandrer efter ugudeliges råd, som ikke går på synderes vej og ikke sidder blandt spottere, v2 men har sin glæde ved Herrens lov og grunder på hans lov dag og nat. v3

Læs mere

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Nedenfor følger fortællingen. Det indledende afsnit læses, eleverne vælger derefter på skift, når der er et valg at træffe efter et afsnit. Tallene ved valgmulighederne

Læs mere

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredive tres ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredivetres Velkommen til Ungdomsskolens første digitale bog. Du har hentet den

Læs mere

TVILLINGEBRØDRENE. Selv skal du ikke lide nogen nød fra nu af, og du behøver ikke mere at tage ud på havet at

TVILLINGEBRØDRENE. Selv skal du ikke lide nogen nød fra nu af, og du behøver ikke mere at tage ud på havet at TVILLINGEBRØDRENE Ude ved den åbne strand lå et lille sted, hvor der boede et par enlige folk. De var allerede til års, og ingen børn havde de. Det var kun småt for dem; jorden var mager og gav kun ringe

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Dalkons Prinsesse. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse. 1. kapitel. Skrevet af Jakob Jørgensen. Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel.

Dalkons Prinsesse. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse. 1. kapitel. Skrevet af Jakob Jørgensen. Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel. Dalkons Prinsesse Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse De andre kapitler skrives af: 6. a Højslev Skole, Skive kommune 6. b Højslev Skole, Skive kommune 6. a

Læs mere

Mads Pedersens visebog

Mads Pedersens visebog Mads Pedersens visebog 1. O, ædle gode danske mand, bl. 1r-1v... 3 2. Se her hid, o kristenøje, bl. 1v-2v... 5 3. Alt, hvad som fare falder, bl. 2v-3r... 7 4. Skrækkeligt, hvad mener du, bl. 3r-3v... 9

Læs mere

Dejlig er den himmel blå

Dejlig er den himmel blå Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste i Randers 53 DEN FJERDE VISMAND Oversat fra amerikansk af Johs. Terkelsen, Ry Højskole I kender historien om de tre vismænd fra Østen. Har hørt om, hvordan de

Læs mere

Fru Jensen og den nydelige mand

Fru Jensen og den nydelige mand Fru Jensen og den nydelige mand Af Der sad en mand i hendes køkken, da hun kom hjem. "Goddag, fru Jensen," sagde han. "Ved De, hvor jeg kan finde Deres søn?" Han var en nydelig mand. I begyndelsen af 50'erne

Læs mere

Angelica Zambrano fra Ecuador fortæller:

Angelica Zambrano fra Ecuador fortæller: En autentisk beretning fra en ung pige, der havde en stærk oplevelse ved at dø og blive vist både himmel og helvede, inden hun kom tilbage til livet. (Se forskellige links på sidste side) Er du i tvivl

Læs mere

ET NY ÅR EN NY BEGYNDELSE

ET NY ÅR EN NY BEGYNDELSE ET NY ÅR EN NY BEGYNDELSE Morgenudsendelser i Danmarks Radio Uge 32 / 1992 MANDAG Sommerferien er ved at være forbi. Et nyt arbejdsår ligger forude: Et nyt år en ny begyndelse... Specielt en ny begyndelse

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

DE FØRSTE TO KAPITLER

DE FØRSTE TO KAPITLER 1 Cecilie & Jacob Bugge DE FØRSTE TO KAPITLER de følgende sider viser de første to kapitler, som de fremstår i HELE VEJEN, den Første Bog i LANDET. Således begynder fortællingen. www.bugge.com BJERGENE

Læs mere

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse & Unge Alkohol En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse GODA Foreningen God Alkoholkultur udskrev i november 2013 en novellekonkurrence, hvor elever fra 7. - 10. klasse kunne skrive deres

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

Jesus af Nazarets ord

Jesus af Nazarets ord Jesus af Nazarets ord 1 Jesu Ord Oversat af Robert Lee Cantelon Oversat til dansk af Leon Have Thomsen 1999 2 Forord Denne bog er en færdiggørelse af en samtale, der fandt sted i midten af firserne på

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere