Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0414 Bilag 4 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0414 Bilag 4 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0414 Bilag 4 Offentligt Danske Regioners kommentarer til Europa-Parlamentets og Rådets direktivforslag om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser KOM(2008) 414 endelig Sag nr. 08/2240 Dokumentnr /08 Anne Thesbjerg Christensen Tel atc@regioner.dk I det følgende redegøres for Danske Regioners kommentarer til forslag til Europa-parlamentet og Rådets direktiv om patientrettigheder (KOM(2008)414) i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser. Den fremsendte Danske Regioner sine overordnede kommentarer til direktivforslaget til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Danske Regioner har vurderet, at der er behov for yderligere kommentarer til direktivforslaget, der vil få stor betydning for det danske sundhedsvæsen. Regionerne har ansvaret for organiseringen og driften af sundhedsvæsenet, og det betyder, at direktivforslaget vil have stor betydning for regionerne. I det følgende uddybes Danske Regioners hovedpointer og bemærkninger til direktivet. Herefter gennemgås direktivforslaget artikelvis, og der kommenteres på de enkelte artikler. Generelle overordnede bemærkninger EF-domstolens afgørelser, som har haft indflydelse på sundhedsområdet, skal som hovedregel ses som en konsekvens af den grundlæggende EUmålsætning om fri bevægelighed inden for det indre marked. Markedstankegangen baserer sig på forbrugernes individuelle rettigheder til at søge behandling i andre EU-medlemsstater. Den organisatoriske og finansielle opbygning af sundhedsvæsenet i mange medlemsstater baserer sig imidlertid på politisk bestemte kollektive og sociale kriterier, såsom tilgængelighed, solidarisk finansiering/fordelingsmæssige aspekter samt fri og lige adgang til ydelserne.

2 Direktivet skal respektere Amsterdam-traktatens artikel 152, der fastslår, at det behandlende sundhedsvæsen som udgangspunkt alene er et nationalt anliggende for de enkelte medlemsstater. Det danske regionale myndighedsniveaus muligheder for prioritering, planlægning, og organisering af sundhedsvæsenet skal respekteres. På den baggrund skal det påpeges, at direktivforslaget bør begrænse sig til skabelsen af juridisk klarhed for patienter, der ønsker at benytte sig af grænseoverskridende sundhedsydelser. Desuden bør der sikres klarhed for betydningen for de nationale sundhedsvæsener. Side 2 I EF-domstolens afgørelser er sundhedsydelser blevet sidestillet med tjenesteydelser af almen økonomisk interesse. Det er uantageligt, hvis ophøjelsen af EU-retspraksis til direktiv som følge af behovet for skabelsen af juridisk klarhed, hindrer EU-medlemsstaternes i at intervenere over for markedsfejl og sikre omkostningskontrol, kvalitet, udligning og lige adgang til sundhedsydelser. Danske Regioner vurderer, at der er en fordel ved, at der skabes fælles retningslinier vedrørende patientrettigheder og patientmobilitet på europæisk niveau. Derigennem begrænses uklarhederne om betydningen af retspraksis på europæisk niveau for patienterne og for de nationale sundhedssystemer. Dermed undgår man, at det bliver EF-domstolen, der udøver politik på området via afgørelser i enkeltsager. Danske Regioner ønsker dog samtidig at påpege, at det er af afgørende betydning, at EU s grundlæggende målsætning om fri bevægelighed ikke begrænser medlemsstaternes kompetence på sundhedsområdet. Øget patientmobilitet Direktivforslaget baserer sig på en forudsætning om, at patientmobiliteten mellem EU-medlemsstaterne på nuværende tidspunkt er yderst begrænset. Patienterne er som udgangspunkt ikke særligt mobile, og foretrækker som oftest at modtage behandling i deres eget hjemland, og der er visse barrierer (sprogproblemer, utryghed, kultur, sygdomstilstand m.v.) for patientmobiliteten. Det må dog være forventningen, at et direktiv der fastslår patientrettighederne vil øge patientmobilitet. Patienter, der er villige til at rejse til udlandet og modtage behandling, vil ofte være mere ressourcestærke og mere mobile end øvrige patienter i det offentlige sundhedsvæsen.

3 Direktivet vil primært rette sig mod elektiv behandling, og der vil formodentligt være størst mobilitet i grænseområdet og inden for visse lægefaglige specialer, der udfører elektiv behandling - særligt kirurgi. På den baggrund vurderes det, at direktivforslaget kun i mindre grad giver muligheder for akutte patienter og svage eller udsatte patientgrupper som f.eks. psykiatriske patienter og ældre medicinske patienter. Samtidig kan et stort fokus på behandling af kirurgiske patienter betyde færre ressourcer til de svage patientgrupper, hvis patientmobiliteten stiger meget. Side 3 Det forventes, at patientmobiliteten vil begrænses af, at direktivforslaget lægger op til, at patienterne skal betale for behandlingen, og først efterfølgende kan få deres udgifter godtgjort. Dermed er det kun patienter, der har de økonomiske muligheder for at gøre udlæg for finansiering af egen behandling samt betale rejseomkostninger, der har mulighed for at tage til udlandet. Direktivforslaget fastslår, at godtgørelsen for behandlingen i et andet EUland kan ske op til det niveau, som behandlingen ville koste i hjemlandet. Danske Regioner bakker op om, at niveauet for godtgørelse svarer til betalingen for behandlingen i hjemlandet. Men det skal i den forbindelse nævnes, at når behandlingen i et andet EU-land kan medføre selvfinansiering, vil der uden tvivl også være en skævhed i forhold til hvilke personer, der vil benytte regelsættet. Det fremgår af direktivforslaget, at patienter kun har ret til behandling i et andet EU-land, hvis behandlingen er omfattet af hjemlandets sociale sikringssystem. Dette princip er væsentligt, og Danske Regioner bakker op om det. Det fremgår imidlertid af direktivforslaget, at godtgørelsen for behandling skal svar til de udgifter, som ville være blevet dækket af den lovpligtige sociale sikringsordning, hvis den samme eller en tilsvarende sundhedsydelse er omfattet af lovgivningen i forsikringsmedlemsstaten. Denne formulering skaber uklarhed omkring, hvornår en sundhedsydelse kan anses for at være omfattet af lovgivningen i forsikringsmedlemsstaten (artikel 6, stk. 1). Er en ydelse omfattet, hvis der blot tilbydes behandling for en bestemt lidelse i medlemsstaten, eller skal der være tale om den specifikke behandlingstype, som ydes i medlemsstaten, for at ydelsen kan anses for at være omfattet? Det anbefales, at denne formulering klargøres, således at der skabe den nødvendige klarhed over patienternes ret til godtgørelse. Det vurderes, at Danmark har relativt korte ventetider, hvilket må formodes at være attraktivt for patienter fra visse lande, særligt Norge og Sverige

4 samt evt. England, der alle har forholdsvis lange ventetider. Desuden vurderes det, at der er overkapacitet i det tyske sundhedsvæsen, og det må derfor formodes, at det vil være attraktivt for danske patienter at tage til Tyskland. Denne type patientstrømme må formodes at have en økonomisk og kapacitetsmæssig betydning, som ikke kan vurderes på forhånd. Side 4 Fri og lige adgang til sundhedsvæsenet Retten til let og lige adgang til sundhedsvæsenet er en fundamental grundpille i det danske sundhedssystem, der under ingen omstændigheder må undermineres i reguleringer fra EU. Derfor skal det sikres, at den lette og lige adgang til sundhedsydelser, som danske borgere har ret til ifølge den danske sundhedslov, ikke samlet set forringes som følge af EU-initiativer/lovgivning på sundhedsydelser. Derfor er det afgørende at sikre, at direktivforslaget ikke hindrer planlægningsmulighederne i det danske sundhedsvæsen, der skal understøtte, at alle patienter har et relevant og tilgængeligt behandlingstilbud. I relation hertil ønsker Danske Regioner at påpege, at det i Danmark ved planlagt behandling er muligt for sygehusafdelinger at afvise patienter fra en anden region, af kapacitetsmæssige årsager. Desuden kan patienter afvises, hvis afdelingen har væsentligt længere ventetider til den pågældende behandling end andre afdelinger, eller hvis væsentlige hensyn til patienter fra egen region vil blive tilsidesat. Det er væsentligt, at dette princip kan fastholdes, også i forhold til patienter fra andre EU-lande. EF-domstolen har tidligere slået fast, at patienters eventuelle behandling i et andet EUland ikke må bringe det generelle nationale sygesikringssystem i fare. Patientmobilitet må således ikke reducere de regionale myndigheders muligheder for at organisere, planlægge, omkostningskontrollere og prioritere i relation til sundhedsområdet. Hospitalsbehandling og ikke-hospitalsbehandling Direktivforslaget skelner mellem hospitals- og ikke-hospitalsbehandling (artikel 7 og 8). I artikel 8 fremgår det, at hospitalsbehandling i direktivforslaget defineres som behandling, der kræver indlæggelse mindst én nat. Desuden skal der laves en liste med behandling, der kræver brug af højt specialiseret og omkostningskrævende udstyr og særlig risikofyldt behandling, der også indgår som hospitalsbehandling.

5 Skellet mellem hospitalsbehandling og ikke-hospitalsbehandling er primært relevant, fordi der som følge af EF-domstolens afgørelser alene kan laves et system med forhåndsgodkendelser for hospitalsbehandling. Side 5 I forhold til artikel 7 og artikel 8 vurderes det, at definitionen af, hvad der er hospitalsbehandling kan være problemfyldt, fordi der er forskellig praksis for hvilke behandling, der kan udføres ambulant. Der er forskellige typer af behandlinger, der både udføres stationært og ambulant, og den ambulante behandling kan være ganske udgiftstung, bl.a. fordi det kan kræve apparaturinvesteringer, særligt optimerede forløb m.v. Desuden er der forskellige traditioner for omlægning fra stationær til ambulant behandling, ligesom der er forskellig praksis for, hvornår behandling kan udføres i specialelægepraksis og hvornår behandling skal foregå på et sygehus. Endeligt er det uklart, om patienthoteller kan forstås som indlæggelse. Danmark har opnået store effektivitetsgevinster ved oplægning til ambulant behandling. Det vil være særdeles uheldigt, hvis direktivforslaget betyder, at flere behandlinger udføres stationært, fordi behandlingen dermed kan være omfattet af forhåndsgodkendelse. Skellet mellem hospitals- og ikkehospitalsbehandling bør derfor kvalificeres, særligt med henblik på at sikre, at der ikke sker en uhensigtsmæssig økonomisk skævvridning af incitamenter til at udføre behandling så billigt som muligt. I forhold til den liste, der skal laves i henhold til artikel 8, stk. 2, om behandling, der også kan være omfattet af forhåndsgodkendelse, er det uklart, hvordan listen etableres, hvad der indeholdes heri, hvordan listen opdateres, hvor tit det sker, og hvad der er proceduren for det. På den baggrund mener Danske Regioner, at direktivet bør fastlægge, at det er medlemslandene der definerer hvad der er hospitalsbehandling, således at der er en tæt sammenhæng mellem de nationale behandlingstilbud, og den behandling patienter har ret til at opnå i et andet EU-land. Det vil stille patienterne bedre, hvis dette klargøres. Ubetinget ret til forhåndsgodkendelse Det er helt afgørende, at medlemslandene har mulighed for at varetage omkostningskontrol og planlægge de nationale sundhedsvæsener, for derigennem at sikre et tilgængeligt sundhedsvæsen for alle patientgrupper. På den baggrund mener Danske Regioner, at medlemslandene skal have ubetinget adgang til at lave et system med forhåndsgodkendelser for patienter, der ønsker hospitalsbehandling i et andet EU-land.

6 I artikel 8, stk. 3, fremgår det, at medlemslandende skal dokumentere, at udstrømning af patienter vil gribe alvorligt ind i den økonomiske ligevægt m.v. i medlemsstaternes sundhedsvæsen, for at lave et system med forhåndsgodkendelser. Det er dog uklart, hvilke dokumentationskrav der er, og på hvilket niveau den økonomiske uligevægt f.eks. skal være. Side 6 Sådan som systemet beskrives i direktivforslaget, vurderes det ikke, at Danmark kan lave et generelt system om forhåndsgodkendelser, hvilket er kritisabelt, fordi direktivforslaget kan få særdeles stor betydning lokalt, f.eks. i grænseområder eller specialer med meget elektiv kirurgi m.v. Derfor bør det indgå, at medlemslandene har en ubetinget ret til at lave et generelt system med forhåndsgodkendelser. Udover retten til at lave forhåndsgodkendelse, er det relevant at sikre sammenhængen til forordning 1408, der også giver ret til refusion på udgifter til behandling i udlandet. Denne sammenhæng bør være klar og let tilgængelig, for at sikre optimal patientinformation. I direktivforslaget lægger Kommissionen desuden vægt på, at patienter skal have oplysninger om, hvilke typer af behandling de har ret til i deres hjemland, og hvilken pris behandlingen har. Disse oplysninger skal bruges til, at patienter kan søge behandling i et andet EU-medlemsland. Det er dog uklart, hvilke konkrete initiativer Kommissionen forestiller sig medlemslandene skal igangsætte for at sikre dette (jfr. artikel 6, stk. 4). På den baggrund foreslår Danske Regioner, at systemet med forhåndsgodkendelser for hospitalsbehandling udformes således, at det både giver de lande der afgiver patienter en styrings- og planlægningsmulighed, ligesom det skal give de lande der modtager patienter en finansieringssikkerhed for de ydelser, de leverer. Et system med forhåndsgodkendelser vil også sikre, at de tilbud om hospitalsbehandling patienter vælger at benytte i et andet EU-land, er omfattet af det danske sundhedsvæsen, og dermed er omfattet af mulighed for godtgørelse. Dette vil give patienterne en væsentlig økonomisk sikkerhed. Endelig vil et system med forhåndsgodkendelser medvirke til, at det sikres, at patienter modtager et relevant behandlingstilbud, og at behandlingen er nødvendig og sikker for patienten. Dette skal medvirke til at give patienterne en tryghed ved at blive behandlet i et andet EU-land.

7 Ventetider Ifølge Watts-dommen fra EF-domstolen, har patienter ret til behandling i udlandet, hvis ventetiden i hjemlandet er urimelig lang. Imidlertid er der ingen præcisering af, hvad der kan betragtes som urimelig lang ventetid og hvem der skal afgøre det. Danske Regioner ønsker i den forbindelse at bemærke, at en sådan vurdering må basere sig på lægefaglige kriterier, der defineres i de enkelte EU-medlemslande. Side 7 Det skal også bemærkes, at direktivforslaget ikke henholder sig til, at retten til hospitalsbehandling i et andet EU-land kun udløses, hvis der er urimelig lang ventetid i hjemlandet. Dette er således en stramning i forhold til gældende retspraksis. Danske Regioner skal i den forbindelse foreslå, at direktivforslaget henholder sig til gældende retspraksis, og at det indskrives i direktivet, at muligheden for behandling i et andet EU-land udløses, hvis der er urimelig lang ventetid i hjemlandets sundhedstilbud. Finansiering Der er væsentlig forskel på EU-medlemsstaternes organisering af sundhedsvæsenet - eksempelvis i forhold til egenbetaling m.v. I direktivet bør det sikres, at betalingssystemet indrettes fleksibelt, således at der tages højde for de forskellige landes indretning og organisering af sundhedsvæsenet. Når der skal beregnes økonomisk kompensation for behandling i et andet EU-land, vil det være nærliggende at benytte DRG/DAGS systemet. Det er i den sammenhæng afgørende at være opmærksom på, at DRG-takster ikke er et udtryk for de reelle udgifter, der er ved behandling. F.eks. indgår forrentning og afskrivning ikke i taksterne. Hvis DRG/DAGS-systemet benyttes som afregningsmekanisme, vil det betyde, at Danmark må formodes at være et relativt billigt behandlingsland, samtidig med, at danske patienter vil have et mindre beløb som godtgørelse, hvis de bliver behandlet i et andet EU-land. For at imødekomme patienter fra andre EU-lande, skal der laves et system, således at disse patienter kan betale for deres behandling. Desuden skal der laves en lovændring, således at selvbetalere kan behandles i det offentlige sundhedsvæsen i Danmark. Afslutningsvis skal det også nævnes, at det er uklart, hvordan direktivet spiller sammen med kommunal medfinansiering. Det må forventes, at

8 kommunernes medfinansiering følger patienter, der behandles i udlandet. Det kræver udvikling af et system, der administrativt kan hænge sammen med det danske afregningssystem. Side 8 Kvalitets- og sikkerhedsstandarder Det nævnes flere gange i direktivforslaget, bl.a. i artikel 5, at der skal fastsættes klare kvalitets- og sikkerhedsstandarder for sundhedsydelser. Desuden fastslås det, at Kommissionen har mulighed for at udarbejde retningslinier for gennemførslen af dette (stk. 3). Danske Regioner mener, at det er hensigtsmæssigt, at der samarbejdes på tværs af EU, og mener, at dette samarbejde skal være frivilligt for medlemsstaterne inden for de områder, hvor det vil give den største mer-værdi for den enkelte medlemsstat og sundhedsvæsen. Det må alene være op til medlemslandene at fastsætte kvalitets- og sikkerhedsstandarder for medlemslandenes sundhedsvæsener. Danske Regioner vurderer derfor ikke, at det er hensigtsmæssigt, at der udarbejdes fælles kvalitets- og sikkerhedsstandarter for sundhedsvæsenerne i EU fra Kommissionens side. Dette vurderes desuden at ligge uden for Kommissionens kompetence, i forhold til artikel 152 i Amsterdam-traktaten. Udvidet frit sygehusvalg - aftalesystem I artikel 2 ligestiller direktivforslaget de offentlige og private sundhedstilbud i EU. Dette ville betyde en ændring i forhold til de nuværende regler i Danmark, hvor der er begrænsninger for patienternes brug af private sundhedsydelser, når det offentlige sundhedsvæsen skal refundere udgifter til behandlingen (under ordningen om udvidet frit sygehusvalg). Det er uklart, hvordan direktivforslaget og reglerne for det udvidede frie sygehusvalg kan hænge sammen. Det må formodes, at der kan opstå en konkurrenceforvridende situation, hvis danske patienter har ret til at vælge behandling på et privathospital i et andet EU-land fra dag 1 efter henvisning, mens der er opstillet betingelser i form af ventetider, før man kan henvises til behandling på et privathospital i Danmark. Som konsekvens af EF-domstolens afgørelser, er de danske regler om udvidet frit sygehusvalg indrettet således, at udenlandske sygehuse og -klinikker på lige fod med danske privatklinikker og -hospitaler, kan anmode Danske Regioner om indgåelse af aftale til behandling af patienter. Det er derfor

9 uklart, hvordan direktivforslaget harmonerer med de danske regler for udvidet frit sygehusvalg. Side 9 Regionerne har desuden indgået aftale med enkelte udenlandske sygehuse om behandling af patienter med livstruende sygdomme. Patienter med livstruende sygdomme er omfattet af maksimale ventetider. Hvis det af kapacitetsmæssige årsager er vanskeligt at overholde disse tider til f.eks. strålebehandling af danske kræftpatienter, kan regionerne indgå aftale med udenlandske sygehuse om behandling af disse patienter. Det er uklart, hvordan sådanne aftaler bliver passet ind i direktivforslaget. I Danmark forvaltes det således i regionerne, at et udenlandsk sygehus, der indgår aftale med regionerne i forening om behandling af udvidet fritvalgspatienter eller patienter med livstruende sygdom, er at betragte som en forhåndstilladelse fra den hjemlige myndighed om, at patienten kan få betalt sin behandling i udlandet forudsat patienten henvises til sygehuset. Danske Regioner ønsker i den forbindelse at påpege, at sådanne ordninger bør kunne fortsætte uhindret, som element i regionernes organisering og planlægning af behandlingen. Direktivet skal derfor ubetinget respektere de nationale og regionale myndigheders kompetence i forhold til det behandlende sundhedsvæsen. Almen praksis Henvisning, visitation og tovholder Langt størstedelen af borgerne i Danmark er tilmeldt en alment praktiserende læge efter et listesystem. Den alment praktiserende læge fungerer som tovholder for patienterne og konstruktionen sikrer kontinuitet og helhed i relation til den enkelte borgers helbredsforhold over en lang periode. Dette princip er af helt afgørende betydning for indretningen af det danske sundhedsvæsen og skal kunne opretholdes og rummes inden for rammerne af et direktiv. Visitation og henvisning til udredning, diagnosticering og specialiseret behandling sker desuden via almen praksis. I Danmark forudsætter fri speciallægehjælp, at der foreligger en henvisning fra den praktiserende læge (med undtagelse af øjen- og ørelæger). Det samme gælder for adgangen til sygehusvæsenets ydelser. Visitation og henvisning via almen praksis har stor betydning for både den kapacitetsmæssige og finansieringsmæssige planlægning af det danske

10 sundhedsvæsen. Det danske princip om henvisning til specialiseret behandling skal kunne opretholdes. Side 10 Det er uklart, om danske patienter kan visiteres via en praktiserende læge i et andet EU-land til behandling i Danmark eller et andet EU-land. Dette bør klargøres. Almen praksis gruppe 1- og 2-sikrede I artikel 5, stk. 3, om det ansvar der påhviler medlemsstaterne, fremgår det, at forsikringsmedlemsstaten kan fastsætte betingelser for behandlingskriterierne og lovmæssige og administrative regler for brug af sundhedsydelser og godtgørelse i et andet EU-land. Kriterierne skal svare til dem, der findes for brug af sundhedsydelser i hjemlandet. Det fremgår, at kriterierne ikke må hindre den fri bevægelighed. I forhold til artikel 5, stk. 3, kan det diskuteres, hvor højt retten til fri bevægelighed vægter. Hvis retten til fri bevægelighed altid vil gå forud for alt andet, vil det ikke være muligt at opretholde det nuværende visitationssystem i almen praksis. Danske Regioner ønsker, at medlemsstaternes visitations- og henvisningssystemer kan fastholdes, således at visitationen via almen praksis kan bevares. Det er uklart, om udenlandske patienter, der ønsker behandling i Danmark, også skal visiteres via almen praksis til specialiseret behandling, jfr. reglerne om ligebehandling. Det må formodes, at det er hjemlandets henvisningsregler der gælder, men dette bør klargøres. Desuden er det uklart, om direktivforslaget vil kollidere med listesystemet i almen praksis. Danskerne er som hovedregel gruppe 1-sikret, og det kan opfattes som en hindring for adgangen til det danske sundhedsvæsen, at patienter skal være på en liste. Danske Regioner mener i den forbindelse, at det er afgørende, at det danske listesystem kan fastholdes, også selvom direktivforslaget bliver gennemført. Organdonation Direktivforslaget åbner op for, at patienter kan få foretaget organtransplantation i et andet EU-land. I Danmark er der stramme regler for transplantation og organdonation, der bygger på frivillighed. I andre lande kan der være mere lempelige regler. F.eks. kan donor bliver betalt for at donerer organer. Dette vil stride mod de etiske retningslinier, der er for organdonation/transplantation i Danmark. Derfor vil det være uheldigt, hvis der opstår

11 en situation med organ-shopping i andre EU-lande, eller hvor enkelte lande bliver udnyttet som transplantationsland for EU, med begrænset mulighed for behandling af egne patienter. Side 11 Desuden kan der opstå tilsvarende etiske problemstillinger i forhold til spørgsmål om adgangen til abort, sterilisation og kastration, idet det må formodes, at det er områder, hvor gældende lov i Danmark og formentlig også i andre EU-lande, bygger på etiske afvejninger Psykiatriske patienter - tvang Det skal bemærkes, at for visse patientgrupper kan en sidestilling af sundhedsydelser med køb af varer og service være problematisk. Efter gældende dansk lov har psykiatriske patienter i dag frit valg til de psykiatriske behandlingstilbud, med det forbehold, at behandlingsansvarlig speciallæge vurderer dette er i patientens tarv. Samme tarvs betragtning bør være gældende ved anmodning om internationale sundhedsydelser. Anvendelsen af tvang i det danske psykiatriske behandlingssystem er reguleret ved 79, idet tvang begrænser visse af borgerens grundlovssikrede rettigheder. Brugen af tvang er under tilsyn af Folketinget 79 udvalg og Folketingets ombudsmand. Herved sikres patientens ret til at klage over tilsidesættelsen af rettigheder som borger. Det er væsentligt at pointere, at danske patienters retstilling ved anvendelsen af tvang i udlandet ikke må forringes ved direktivforslaget. Endvidere er det i denne forbindelse også vigtigt at pointere, at klageadgangen for patienten heller ikke må forringes. Lægemidler og receptanerkendelse Det fremgår af regeringens grundnotat om direktivforslaget, som tidligere er oversendt til Folketinget, at det endnu er usikkert, hvorvidt forslaget vil gøre det nemmere at opnå tilskud til lægemidler købt i udlandet. Danske Regioner skal opfordre regeringen til snarest muligt at søge dette spørgsmål klarlagt. For så vidt angår direktivforslagets artikel 14 vedrørende gensidig receptanerkendelse, vil det være en praktisk fordel for patienten, hvis det er muligt at indløse en recept i alle EU-medlemslande. Forslaget rejser imidlertid en række problemstillinger, som bl.a. knytter sig til de tilfælde, hvor danskere køber medicin i udlandet samt de velfungerende IT-systemer, der i Danmark er med til at øge patientsikkerheden for den enkelte patient. Problemstillingens omfang vil dog have væsentligt

12 større rækkevidde, såfremt der efter en eventuel gennemførelse af direktivforslaget kan ydes tilskud til lægemidler købt i udlandet. Det skyldes, at det må antages, at antallet af recepter som indløses i udlandet i høj grad vil afhænge af, om patienten efterfølgende kan opnå refusion i Danmark. Side 12 IT-systemerne er baseret på automatisk indberetning af data i forbindelse med udlevering af lægemidler på danske apoteker. Apotekerne fremsender ved hver receptekspedition elektronisk oplysninger om købet til Lægemiddelstatistikregisteret og den Personlige Elektroniske Medicinprofil. Lægemiddelstatistikregisteret bidrager til overvågning af det danske lægemiddelforbrug. Registeret forudsætter imidlertid, at der for hver medicinekspedition foretages en registrering af det solgte lægemiddel. Hvis danskere køber medicin i udlandet, kan det blive vanskeligere at opretholde en retvisende lægemiddelstatistik. Den enkelte patients medicinforbrug fremgår af Medicinprofilen, herunder medicintype, doser samt ekspeditionstidspunkt. Patienten selv og den behandlende læge har adgang til Medicinprofilen, og med patientens samtykke vil også andre sundhedspersoner kunne få adgang hertil. Hvis en patient køber medicin i et andet EU-land, er der risiko for, at medicinen ikke efterfølgende registreres i Medicinprofilen. Hermed er der f.eks. risiko for, at der finder dobbeltmedicinering sted, eller at der ordineres medicin, som ikke harmonerer med den medicin, der er ordineret og udleveret i et andet EU-land. Manglende registrering i Medicinprofilen vil utvivlsomt forringe patientsikkerheden. Herudover kan der hvis det bliver muligt at opnå tilskud til lægemidler købt i udlandet være praktiske problemer i forbindelse med den efterfølgende registrering af lægemiddelkøb i Lægemiddelstyrelsens Centrale Tilskudsregister (CTR). Eksempelvis er navne på lægemidler ikke nødvendigvis det samme i alle medlemslande, ligesom der kan være forskellig styrke og pakningsstørrelser i forhold til de lægemidler, som markedsføres i Danmark. Hertil kommer, at den information og rådgivning, som foretages på danske apoteker, vil gå tabt ved køb af lægemidler på et udenlandsk apotek. Samtidig vil mundtlig rådgivning og lægemidlets indlægsseddel foregå på et andet sprog end dansk. Der er herved bl.a. risiko for, at patienternes compliance forringes.

13 Der kan endvidere ikke ses bort fra, at apotekerne hvert år foretager et betydeligt antal korrektioner af fejl i recepterne i forbindelse med, at apotekerne kontrollerer, at den anførte indikation på recepten svarer til det ordinerede lægemiddel samt, at behandlingstiden svarer til gældende behandlingspraksis. Denne kontrol vil bl.a. på grund af sproglige barrierer og manglende samarbejde med receptudstederen ikke kunne finde sted ved køb af lægemidler i udlandet. Side 13 Danske Regioner skal endelig pege på, at det kan udgøre en selvstændig problemstilling, at danske læger - i modsætning til læger i en række andre EU-lande - er tilbageholdende med at ordinere bredspektret antibiotika med henblik på at undgå resistens. Herudover har vi i Danmark regler om, at ordination af afhængighedsskabende medicin skal indberettes. Indberetningen gør det muligt at føre kontrol med både læge og patient. Patientsikkerheden kan forringes, hvis der udleveres afhængighedsskabende medicin i et andet EU-land, som ikke efterfølgende registreres i Danmark. Samarbejde Kapitel IV i direktivforslaget opstilles en række samarbejdsforpligtelser inden for sundhedsområdet. Danske Regioner er tilhænger af et godt EUsamarbejde på sundhedsområdet, men stiller sig tvivlende over for, hvorvidt det er rimeligt at regulere et samarbejde i en lov. Det skal overvejes meget nøje, om samarbejdsområder, der ikke understøtter patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser, men som videreudvikler EU-samarbejdet om sundhed, skal indgå i direktivforslaget. Kun hvor en lovgivningsmæssig ramme er en absolut fordel, f.eks. om overordnede standarder for E-sundhed, bør de omfattes af direktivet. På baggrund af disse generelle overordnede kommentarer og betragtninger, har Danske Regioner følgende kommentarer til artiklerne i direktivforslaget.

14 Kapitel 1 Generelle bestemmelser Side 14 Artikel 1 - Formål I artikel 1 fastlægges direktivets formål som en generel ramme for levering af sikre og effektive grænseoverskridende sundhedsydelser af høj kvalitet. Formålet er motiveret af, at der er behov for klar oplysning til patienter om deres rettigheder, og at der skal laves ordninger, der sikrer ydelsernes kvalitet og sikkerhed, kontinuitet i behandlingen og klagemuligheder i forbindelse med behandling. Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - Direktivet bør udelukkende kodificere EF-domstolens afgørelser. - Direktivet bør ikke tildele Kommissionen kompetencer i forhold til at udarbejde fælles standarder for kvalitet og sikkerhed. Artikel 2 - Anvendelsesområder Direktivet skal anvendes i forhold til leveringen af sundhedsydelser, uanset om de leveres i offentligt eller privat regi, organisering, finansieringsformer m.v. Desuden bemærker Kommissionen, at det er nødvendigt at sikre klare kvalitets- og sikkerhedsstandarder for sundhedsydelser. Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - Det skal sikres, at medlemslandenes ret til at organisere sundhedsvæsenet, herunder forholdet mellem private og offentlige leverandører, ikke undermineres via direktivforslaget. - Det bør klargøres, at det er de nationale standarder for levering af sundhedsydelser, der gælder i direktivet. Artikel 3 - Sammenhæng med andre fællesskabsbestemmelser Sammenhæng med andre fællesskabsbestemmelser beskrives. Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - Sammenhængen til forordning 1408 skal klargøres. Artikel 4 - Definitioner I artiklen beskrives de definitioner, der benyttes i direktivteksten. Her har følgende særlig betydning:

15 a) Sundhedsydelser defineres i denne sammenhæng som ydelser leveret af en autoriseret person. Side 15 f) En patient defineres som en der gør brug af eller ønsker at gøre brug af sundhedsydelser. Danske Regioner foreslå følgende ændringer: - Det skal fastholdes, at det udelukkende er de ydelser, der er omfattet af det offentlige sundhedsvæsen, der også er mulighed for at få i et andet EU-land. - At en patient skal have et dokumenteret behov - f.eks. ved henvisning til forundersøgelse og behandling i forbindelse med hospitalsbehandling. Dvs. det er ikke alene et ønske om at benytte en sundhedsydelse, der er tilstrækkeligt for at være patient. - Det bør fastholdes, at patienter kun har ret til behandling i et andet EU-land, hvis behandlingen ikke kan tilbydes rettidigt i hjemlandet. Kapitel II Myndigheder i medlemsstaternes med ansvar for overholdelse af de fælles principper for sundhedsydelser Artikel 5 Ansvar påhvilende behandlingsmedlemsstaternes myndigheder Behandlingsmedlemsstaterne er ansvarlige for organisering og levering af sundhedsydelser, under hensyntagen til de fælles principper om universalitet, adgang til sundhedsydelser, god kvalitet, lighed, solidaritet og at fastsætte klare kvalitets- og sikkerhedsstandarder for sundhedsydelser. I den forbindelse skal medlemslandene: - overholde sådanne standarder under hensyntagen til international lægevidenskab, - overvåge at standarderne overholdes, og gribe ind, hvis det ikke er tilfældet, - sikre at patienter får relevant information (informeret valg) også om priser på behandlingen m.v., - sikre klageadgang, - sikre beskyttelse af personoplysninger, og - ligebehandling af borgere uanset statsborgerskab.

16 I stk. 3 fremgår det, at Kommissionen kan udarbejde retningslinier for at gennemføre medlemsstaternes ansvar. Side 16 Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - I forhold til ligebehandling af EU-borgere, så bør medlemslandene være i stand til at afvise patienter af kapacitetsmæssige årsager. - Der skal skabes klarhed over visitation og henvisning af udenlandske patienter i de nationale sundhedsvæsener. - Listesystem til almen praksis skal kunne opretholdes. - Det er alene medlemslandene, der kan udarbejde retningslinier for gennemførsel af direktivet. - Det bør overvejes, om artiklen 5 skal fjernes fra direktivforslaget, fordi Kommissionen ikke har kompetence til at regulerer medlemslandenes sundhedsvæsener, jfr. artikel 152 i Amsterdam-traktaten. Kapitel III Brug af sundhedsydelser i en anden medlemsstat Artikel 6 Sundhedsydelser i en anden medlemsstat I stk. 1 fremgår det, at medlemsstaterne ikke må forhindre borgerne i at bruge deres rettigheder til behandling i et andet medlemsland. Det fremgår også, at de ydelser patienter har ret til i et andet EU-land, skal være omfattet af hjemlandets sociale sikringssystem. Forsikringsstaten (hjemlandet) skal godtgøre udgifter, som ville være blevet brugt i hjemlandets sociale sikringsordning, hvis ydelsen blev leveret i hjemlandet. Det er forsikringsmedlemsstaten der afgør, hvilke sundhedsydelsesomkostninger der dækkes. I Stk. 2 fremgår det, at forsikringsmedlemsstaten skal godtgøre de udgifter, som ville være blevet dækket af hjemlandets socialsikringsordning, hvis den samme eller en tilsvarende sundhedsydelse var blevet udført på dens område. I stk. 3 fremgår det, at forsikringsmedlemsstaten kan fastsætte betingelser for behandlingskriterierne og lovmæssige og administrative formaliteter for brug af sundhedsydelser og godtgørelse i et andet EU-land. Kriterierne skal svare til dem, der findes for brug af sundhedsydelser i hjemlandet. Kriterierne må ikke hindre den fri bevægelighed.

17 I stk. 4 fremgår det, at medlemsstaterne skal råde over en ordning til at beregne udgifter som kan godtgøres, hvis en patient er blevet behandlet i et andet EU-land. Ordningen skal være objektiv og kendt på forhånd. Side 17 I stk. 5 fremgår det, at patienter skal have ret til adgang til deres journal. I bemærkningerne til direktivforslaget redegør Kommissionen for, at der ikke er behov for at etablere et system med forhåndsgodkendelser i forbindelse med dette direktivforslag, fordi de ydelser der er omfattet af direktivforslaget, udelukkende er de sundhedsydelser, der er omfattet af medlemslandendes sociale sikringssystem. Dermed pålægger direktivforslaget ikke medlemslandene nye forpligtigelser. Der kan derfor kun indføres forhåndsgodkendelser, hvis medlemsstaterne kan dokumentere, at udstrømningen af patienter forventes at medføre et alvorligt indgreb i den økonomiske ligevægt, planlægning og rationalisering i hospitalssektoren, der medfører logistisk og økonomisk spild, eller at sundhedsvæsenet er utilgængeligt. Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - Visitation til specialiseret behandling i det danske sundhedsvæsen skal fortsat ske via almen praksis. - Medlemsstaterne har ubetinget ret til at indføre et generelt system med forhåndsgodkendelser for hospitalsbehandling, for at sikre omkostningsstyring og planlægningsmuligheder i medlemsstaternes sundhedsvæsener. - Det skal afklares, hvorledes en tilsvarende sundhedsydelse skal forstås, i forhold til patienternes ret til godtgørelse op til niveauet for tilsvarende behandling, hvis det blev ydet i forsikringsmedlemsstaten. Artikel 7 - Sygehusydelser, der ikke kræver hospitalsbehandling Artikel 8 Hospitalsbehandling og specialiserede sundhedsydelser I artikel 7 fremgår det, at der ikke kræves forhåndsgodkendelse for behandling, der ikke kræver hospitalsindlæggelse. I artikel 8, stk. 1, fremgår det, at hospitalsbehandling i direktivforslaget defineres som behandling, der kræver indlæggelse mindst én nat. Desuden skal der laves en liste med behandling, der kræver brug af højt specialiseret og omkostningskrævende udstyr og særlig risikofyldt behandling, der også indgår som hospitalsbehandling.

18 I stk. 2 fremgår det, at der skal udarbejdes en liste med behandling, der er højt specialiseret, omkostningskrævende eller behandling som udgør en særlig risiko. Listen skal udarbejdes og opdateres af Kommissionen. Side 18 Stk. 3 beskriver muligheden for at indføre et system med forhåndsgodkendelser. Det er kun hospitalsbehandling, og den behandling der vil fremgå af listen, jfr. stk. 2, der kan laves forhåndsgodkendelser for. Forhåndsgodkendelser skal håndtere problemer med udstrømning af patienter og forhindre at udstrømningen griber alvorligt ind i: - Behandlingen skal være omfattet af det sociale sikringssystem. - Den økonomiske ligevægt i de sociale sikringssystemer. - Planlægningen og rationaliseringen i hospitalssektoren. - Balance i udbuddet af hospitalsydelser. - Muligheden for at sikre god logistik eller medvirke til økonomisk spild. - Opretholdelsen af et balanceret system for læge- og hospitalsbehandling, der er tilgængeligt for alle. - Oprettelsen af behandlingskapaciteten eller medicinsk kompetence. I stk. 4 fremgår det, at forhåndsgodkendelser skal være begrænsede til det der er nødvendigt for at undgå sådanne konsekvenser. I stk. 5 fremgår det, at medlemslandene skal offentliggøre forhåndstilladelsesordningerne. Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - Der skal være en ubetinget ret til at lave forhåndsgodkendelser til hospitalsbehandling i et andet EU-land. - Det bør laves national vurdering over ikke-hospitalsbehandling, der også er omfattet af forhåndsgodkendelser. - Sammenhængen til forordning 1408 skal klargøres. Artikel 9 Proceduremæssige garantier ved brug af sundhedsydelser i en anden medlemsstat Administrative procedurer vedr. forhåndstilladelser, godtgørelse af udgifter m.v. skal være baseret på objektive kriterier og må ikke diskriminere. Når der laves sagsbehandlingsfrister, skal patientens helbredstilstand, smerteniveau, evt. handicap og erhvervsmæssige virksomhed tages med i overvejelserne. Evt. afslag skal kunne påklages. Det fremgår af bemærkningerne, at

19 patienten bør have en afgørelse om bl.a. godtgørelse inden 15 kalenderdage. Administrative afgørelser kan indbringes for domstolene. Side 19 Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - Medlemsstaterne udformer regler for sagsbehandlingstider vedr. forhåndsgodkendelse og godtgørelse. Artikel 10 Oplysninger til patienter om brug af sundhedsydelser i et anden medlemsstat Medlemsstaterne skal sikre, at der er ordninger, så patienter let kan få adgang til oplysninger om brug af sundhedsydelser i andre medlemsstater samt oplysninger om klagemuligheder. Desuden kan Kommissionen lave standardfællesskabsformater for disse oplysninger. Danske Regioners kommentar: - Det er vurderes at være positivt, at patienterne har tilgængelig information om deres rettigheder, men det vurderes at være meget omfattende og vanskeligt at oplyse patienter om, hvordan de øvrige EU-lande har indrettet deres sundhedssystemer, klageadgang m.v. Artikel 11 Regler for sundhedsydelser, der leveres i en anden medlemsstat Sundhedsydelser leveres efter de regler, der er i behandlingslandet. Danske Regioners kommentar: - Det vurderes, at det er positivt, at sundhedsydelser leveres efter de regler, der er i behandlingslandet. Artikel 12 Nationale kontaktpunkter for grænseoverskridende sundhedsydelser Ifølge stk. 1 skal der etableres nationale kontaktpunkter for patienter, der ønsker behandling i et andet EU-land. I stk. 2 fremgår det, at kontaktpunkterne skal: - Give information om patientrettigheder, herunder ret til klageadgang, beskyttelse af personoplysninger, erstatningsmuligheder m.v.

20 - Bistå patienter med at beskytte deres rettigheder, herunder klagehjælp, bistå med tvistbilæggelse, bistå patienterne med at følge sagen. - Samler oplysninger om nationale organer med udenretslig tvistbilæggelse. Side 20 Danske Regioner forslår følgende ændringer: - De nationale kontaktcentre skal oplyse patienterne og borgere om deres rettigheder. - De nationale kontaktcentre bør ikke have udvidede juridiske forpligtigelser i forhold til tvistbilæggelse m.v. Kapitel IV Samarbejde om sundhedsydelser Artikel 13 - Samarbejdspligt Medlemsstaterne forpligtiges til at samarbejde om gennemførelsen af direktivet. Danske Regioners kommentar: - Det er ikke hensigtsmæssigt, at der reguleres om samarbejde i en direktivtekst, der har bindende retsvirkning for medlemsstaterne. Artikel 14 Anerkendelser af recepter udstedt i en anden medlemsstat Recepter, der er givet til en patient i et andet EU-land, skal anerkendes på tværs af grænserne, såfremt de er godkendt til markedsføring i EU og udskrevet af en autoriseret person. Recepter fra et andet medlemsland kan kun afvises, hvis de udgør en sundhedsrisiko, eller hvis der er tvivl om, hvorvidt recepten er autentisk. Kommissionen vil i relation hertil udarbejde en liste med lægemidler, der kan udgøre en fare for den offentlige sundhedstilstand, og derfor ikke er omfattet af reglen. Danske Regioner foreslår følgende ændringer:

21 - Det bør overvejes, om salg af lægemidler er en sundhedsydelse, og om det er relevant at regulere salget i dette direktiv. - I givet fald må anerkendelse af recepter ikke underminere den danske lægemiddelstatistik eller de danske tiltag om patientsikkerhed i forbindelse med lægemidler. Side 21 Artikel 15 Europæisk netværk af referencecentre Medlemsstaterne skal fremme etableringen af europæiske netværk af sundhedstjenesteydere, der skal fungere som referencecentre. I stk. 2 fremgår det, at formålet med centrene er at fremme adgang til højtspecialiseret behandling, sikre omkostningseffektivitet, koncentrere ressourcer, bidrage til vidensdeling, fastsætte benchmark og at bistå medlemsstater, der mangler teknologi eller ekspertise. Kommissionen vil i den forbindelse lave en række kriterier og betingelser for at være referencecenter. Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - Det forslås, at denne artikel udgår af direktivet. Etablering og udviklingen af referencecentre skal ske ved tæt inddragelse af medlemsstaterne, og ikke via Kommissionen som en overstatslig Sundhedsstyrelse. Artikel 16 - E-Sundhed Kommissionen vil vedtage foranstaltninger der sikrer, at informations- og kommunikationsteknologiske systemer i medlemslandene er kompatible, hvis medlemslandene beslutter at indføre sådanne systemer. Danske Regioners kommentar: - Det vurderes at være meget positivt, at forslaget giver mulighed for at iværksætte foranstaltninger, der sikrer kompatibilitet (operationalitet) mellem medlemslandenes informations- og kommunikationsteknologiske systemer (ikt-systemer). Artikel 17 - Samarbejde om forvaltning af ny sundhedsteknologi Medlemsstaterne skal fremme etableringen af netværk mellem de nationale organer, der er ansvarlig for vurdering af sundhedsteknologi.

22 Danske Regioners kommentar: Side 22 - Det vurderes at være en fordel, at der samarbejde om forvaltning af ny sundhedsteknologi, men ikke som et område, der reguleres via en lovmæssig ramme. Artikel 18 - Indsamling af data til statistisk brug og overvågningsformål For at kunne overvåge de grænseoverskridende sundhedsydelser og deres konsekvenser for sundhedssystemerne i medlemslandene, skal der etableres et system til indsamling af data om udførte ydelser, yder, patienter, udgifter og resultater. Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - Indsamlingen af statistik skal baserer sig på medlemslandenes eksisterende indsamlinger. Kapitel V - Gennemførselsbestemmelser og afsluttende bestemmelser Artikel 19 Udvalg Kommissionen vil etablere et udvalg, der skal bistå Kommissionen. Udvalget skal bestå af repræsentanter fra medlemsstaterne. Danske Regioner foreslår følgende ændringer: - Udvalget, der skal bistå Kommissionen, bør have repræsentanter fra de forvaltningsmæssige niveauer, der har ansvaret for driften af sundhedsvæsenet. Artikel 20 - Rapporter Kommissionen skal inden for 5 år udarbejde en rapport om gennemførsel af dette direktiv. Medlemsstaterne skal meddele Kommissionen om de foranstaltninger, de har lavet i henhold til artikel 8 og 9 om forhåndsgodkendelser og administrative procedure. Artikel 21 Henvisning til anden lovgivning Henvisning til Rådet forordning 883/2004 om koordinering af sociale sikringsydelser. Henvisninger til forordning 1408/71 betragtes som henvisning

23 til forordning 883/2004. Henvisninger til artikel 22 i rådets forordning 1408/71 betragtes som henvisning til artikel 20 i 883/2004. Side 23 Artikel 22 Gennemførsel Medlemsstaterne skal sætte de nødvendige love m.v. i kraft for at efterkomme direktivet. Artikel 23 - Ikrafttrædelse Ikrafttrædelse sker på tyvendedagen efter offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende.

Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU

Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU Author: Kristine Jul Andersen National nominee for Denmark Media: Dagbladet, Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske, 01/11/2008 Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU Alle borgere i EU skal have

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0414 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0414 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0414 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 15. oktober Sagsnr.: 0900829/0907942 Sagsbeh.: hcf Dok nr: 114692 Notat til Folketingets

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0414 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0414 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0414 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 7.7.2008 KOM(2008) 414 endelig 2008/0142 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

Ret til behandling i udlandet inden for EU

Ret til behandling i udlandet inden for EU Ret til behandling i udlandet inden for EU Professor, dr. jur. Mette Hartlev WELMA Dias 1 Ret til behandling i EU Hvad siger den danske lovgivning om danske patienters ret til at søge behandling i andre

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

Patientrettigheder. Frederikssund Hospital Esbønderup Sygehus. vejledning for patienter og pårørende. Patientrettigheder November 2008

Patientrettigheder. Frederikssund Hospital Esbønderup Sygehus. vejledning for patienter og pårørende. Patientrettigheder November 2008 Patientrettigheder November 2008 Frederikssund Hospital Esbønderup Sygehus Patientrettigheder vejledning for patienter og pårørende Gælder til 30. juni 2009 Frederikssund Hospital / Esbønderup Sygehus

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

STRAM IMPLEMENTERING SKADER DANSKE PATIENTRETTIGHEDER

STRAM IMPLEMENTERING SKADER DANSKE PATIENTRETTIGHEDER STRAM IMPLEMENTERING SKADER DANSKE PATIENTRETTIGHEDER Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME Mens de danske politikere endnu en gang diskuterer offentlig versus privat

Læs mere

Overvejelser om indførelse af ombudsmandsordning i Region Syddanmark

Overvejelser om indførelse af ombudsmandsordning i Region Syddanmark Afdeling: Regionssekretariatet Udarbejdet af: Hanne Damm Journal nr.: 07/12 E-mail: Hanne.Damm@regionsyddanmark.dk Dato: 26. maj 2007 Telefon: 76631106 Notat Overvejelser om indførelse af ombudsmandsordning

Læs mere

Høringssvar fra Danske Regioner til lovforslag om ændring af lov om kunstig befrugtning m.v.

Høringssvar fra Danske Regioner til lovforslag om ændring af lov om kunstig befrugtning m.v. Høringssvar fra Danske Regioner til lovforslag om ændring af lov om kunstig befrugtning m.v. 15-10-2010 Sag nr. 10/2078 Dokumentnr. 52293/10 Mette Ide Davidsen Tel. 35 29 82 42 E-mail: MID@regioner.dk

Læs mere

Patientkontorets årsberetning 2015

Patientkontorets årsberetning 2015 Patientkontorets årsberetning 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Patientkontorets funktion og opgaver 3. Om Patientkontoret 4. Særligt om år 2015 i Patientkontoret 5. Henvendelser til Patientkontoret

Læs mere

Bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten

Bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten P5_TA(2004)0139 Bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten Europa-Parlamentets beslutning om meddelelse fra Kommissionen om bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten (KOM(2002) 725

Læs mere

Danske Regioners høringssvar på Kommissionens meddelelse vedr. Høring om Fællesskabets indsats vedrørende sundhedssektoren SEC (2006) 1195/4

Danske Regioners høringssvar på Kommissionens meddelelse vedr. Høring om Fællesskabets indsats vedrørende sundhedssektoren SEC (2006) 1195/4 European Commission DG Health and Consumer Protection B232 8/102 B-1049 Bruxelles Belgium 25-01-2007 Sag nr. 06/4442 Dokumentnr. 1622/07 Sagsbehandler Christina Carlsen Carina Bock Danske Regioners høringssvar

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 23. april 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2009-7004-0029 Dok.: JOK41420 N O T A T om Forslag til

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget for Andragender 16.12.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Andragende 0895/2011 af Anthony Webb, britisk statsborger, om afslag på ydelse til arbejdssøgende i henhold

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2980 - Beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2980 - Beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2980 - Beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Den 17. november 2009 Samlenotat vedrørende rådsmøde (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed

Læs mere

Der er vedlagt et skema med de krav, de private sygehuse og klinikker stilles over for.

Der er vedlagt et skema med de krav, de private sygehuse og klinikker stilles over for. N O T A T Bilag 1 til henvendelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Danske Regioners initiativer vedrørende kvalitetskrav i aftalerne med private sygehuse og klinikker Kvalitets- og dokumentationskrav

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Retsudvalget ÆNDRINGSFORSLAG 15-60

EUROPA-PARLAMENTET. Retsudvalget ÆNDRINGSFORSLAG 15-60 EUROPA-PARLAMENTET 2004 Retsudvalget 2009 2008/0142(COD) 28.1.2009 ÆNDRINGSFORSLAG 15-60 Udkast til udtalelse Diana Wallis (PE418.180v01-00) Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om patientrettigheder

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Dine rettigheder som patient Vi er til for dig På Region Sjællands sygehuse er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart og forståeligt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven 2008/1 LSF 31 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Fremsat den 9. oktober 2008 af ministeren

Læs mere

Dine rettigheder og valgmuligheder... 3. Frit sygehusvalg... 4

Dine rettigheder og valgmuligheder... 3. Frit sygehusvalg... 4 Sygehusvalg Gældende 1. januar 31. august 2013 Pjecen indeholder Dine rettigheder og valgmuligheder... 3 Frit sygehusvalg... 4 Udvidet frit sygehusvalg... 5 Mere end 2 måneder Behandling på sygehus...

Læs mere

Helsingør Hospital. Patientrettigheder Februar 2010. Patientrettigheder. vejledning for patienter og pårørende. Helsingør Hospital

Helsingør Hospital. Patientrettigheder Februar 2010. Patientrettigheder. vejledning for patienter og pårørende. Helsingør Hospital Patientrettigheder Februar 2010 Patientrettigheder vejledning for patienter og pårørende Du kan vælge behandlingssted Du kan med få undtagelser selv vælge, hvilket hospital du vil henvises til i og uden

Læs mere

Forslag. Lov om kliniske forsøg med lægemidler

Forslag. Lov om kliniske forsøg med lægemidler Lovforslag nr. L 142 Folketinget 2015-16 Fremsat den 26. februar 2016 af sundheds- og ældreministeren (Sophie Løhde) Forslag til Lov om kliniske forsøg med lægemidler Afsnit I Kliniske forsøg Kapitel 1

Læs mere

NOTAT. 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK

NOTAT. 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK NOTAT 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK Høring om forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om autorisation

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Furesø Kommune Sundheds- og Ældreafdelingen Kvalitetsstandard for Sygepleje. Kvalitetsstandard for sygepleje i Furesø Kommune

Furesø Kommune Sundheds- og Ældreafdelingen Kvalitetsstandard for Sygepleje. Kvalitetsstandard for sygepleje i Furesø Kommune Kvalitetsstandard for sygepleje i Furesø Kommune 1 20-01-2014 Indhold Hvad er hjemmesygepleje?... 3 Hvad er formålet?... 3 Servicemål for Hjemmesygeplejen i Furesø Kommune?... 3 Hvordan henvises borgere

Læs mere

Udkast Vejledning om sterilisation

Udkast Vejledning om sterilisation 1. juli 2014 Sagsnr. 2014032074 Udkast Vejledning om sterilisation Indhold Indledning 2 Del 1: Sterilisation uden tilladelse 3 1. Fremgangsmåde ved anmodning om sterilisation, der ikke kræver tilladelse

Læs mere

Høring over udkast til forslag til Lov om kliniske forsøg med lægemidler. Det Etiske Råd takker for tilsendelse af ovennævnte i høring.

Høring over udkast til forslag til Lov om kliniske forsøg med lægemidler. Det Etiske Råd takker for tilsendelse af ovennævnte i høring. Til Sundheds- og Ældreministeriet Center for psykiatri og lægemiddelpolitik Holbergsgade 6, 1057 København K psykmed@sum.dk med kopi til hbj@sum.dk og jjo@sum.dk Holbergsgade 6 1057 København K Tel + 45

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget, Socialudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 4. august 2010 Grønbog

Læs mere

6. Overvejelser i forhold til at indføre eller styrke optjeningsprincipper

6. Overvejelser i forhold til at indføre eller styrke optjeningsprincipper 6. Overvejelser i forhold til at indføre eller styrke optjeningsprincipper Med en universel velfærdsmodel er Danmark mere udsat end mange andre lande i forhold til globaliseringen og migration. Ind- og

Læs mere

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer.

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer. Task Force for Kræftområdet Akut handling og klar besked: Generelle rammer for indførelse af pakkeforløb for kræftpatienter Introduktion Regeringen og Danske Regioner indgik den 12. oktober 2007 en aftale

Læs mere

Dansk Erhverv har modtaget ovenstående forslag i høring og har følgende bemærkninger:

Dansk Erhverv har modtaget ovenstående forslag i høring og har følgende bemærkninger: Erhvervs- og Vækstministeriet samt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Sendt pr. mail til: lva@kfst.dk; tma@kfst.dk; lhm@evm.dk; intsekr@evm.dk 21. december 2011 Høring over EU-kommissionens forslag til

Læs mere

Bekendtgørelse om befordring og befordringsgodtgørelse efter sundhedsloven 1)

Bekendtgørelse om befordring og befordringsgodtgørelse efter sundhedsloven 1) BEK nr 959 af 29/08/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1303838 Senere ændringer

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2015 C(2015) 3462 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 639/2014 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

Europaudvalget 2008 2907 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 2907 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 2907 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Bilag til brev til Europaudvalget af 19. november 2008 19. november 2008 Martin Salamon Dok. 66500/ps Telekom-pakken Rådet har indledt

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret.

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 58 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Mod

Læs mere

***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING

***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2008/0142(COD) 8.9.2010 ***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING om ved førstebehandling med henblik på vedtagelse

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2965 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2965 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2965 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Den 23. september 2009 Samlenotat for det ekstraordinære rådsmøde (beskæftigelse, socialpolitik,

Læs mere

Høringssvar - Nyt udkast for bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel og vaccinationsoplysninger

Høringssvar - Nyt udkast for bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel og vaccinationsoplysninger N O T A T Høringssvar - Nyt udkast for bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel og vaccinationsoplysninger Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har sendt et nyt udkast for bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme

Vejledning om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme Vejledning om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme Vejledningen er udarbejdet i tilslutning til bekendtgørelse nr. XX af xx/xx-15 om maksimale ventetider

Læs mere

I bekendtgørelsen om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme

I bekendtgørelsen om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme SUNDHEDSSTYRELSENS ANBEFALING VEDR. TILRETTELÆGGELSE AF TILBUD TIL KRÆFT- PATIENTER OM STRÅLEBEHANDLING INDEN FOR FIRE UGER I bekendtgørelse om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme m.v.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1)

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1) 2013/1 LSV 33 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1107823 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20.

Læs mere

L 33 implementering af patientmobilitetsdirektivet

L 33 implementering af patientmobilitetsdirektivet Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 L 33 Bilag 2 Offentligt L 33 implementering af patientmobilitetsdirektivet Gennemgangen Introduktion Oversigt over hovedpunkter + generelle udgangspunkter for

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om det blå EU-sygesikringskort. Tid og sted: Torsdag den 21. juni 2007 kl. 10.00, vær.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om det blå EU-sygesikringskort. Tid og sted: Torsdag den 21. juni 2007 kl. 10.00, vær. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 625 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Folketingets Sundhedsudvalg Åbent samråd om det blå EU-sygesikringskort

Læs mere

BILAG 1. Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende. forebyggende sundhedsydelser til børn og unge

BILAG 1. Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende. forebyggende sundhedsydelser til børn og unge BILAG 1 Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende og forebyggende sundhedsydelser til børn og unge BILAG 1: LOVGIVNING OM DE GENERELLE SUNDHEDSFREMMENDE OG FORE- BYGGENDE SUNDHEDSYDELSER TIL BØRN OG

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Nyttige adresser og hjemmesider: Patientkontoret, Region Nordjylland Niels Bohrs vej 30 9220 Aalborg Ø tlf. 96 35 10 10 (hverdage kl. 9-12) patientkontor@rn.dk www.patientrettigheder.rn.dk Kørselskontoret,

Læs mere

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet:

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Holmens Kanal 22 1060 København K tha@sm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K

Læs mere

Genoptræning og rehabilitering efter udskrivning fra sygehus. Ved Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Sundhedsstyrelsen

Genoptræning og rehabilitering efter udskrivning fra sygehus. Ved Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Sundhedsstyrelsen Genoptræning og rehabilitering efter udskrivning fra sygehus Ved Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Sundhedsstyrelsen Velkommen Præsentation Hvorfor er vi her? Dagens program Væsentligste ændringer/sum

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt N O T A T Bidrag til ministerens besvarelse af spørgsmål 30, som folketingets Sundheds og Ældreudvalg

Læs mere

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Til: Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50

Læs mere

Vejledning om markedsføring af sundhedsydelser uddrag

Vejledning om markedsføring af sundhedsydelser uddrag Vejledning om markedsføring af sundhedsydelser uddrag Vejledningen er knyttet til lov nr. 326 af 6. maj 2003 om markedsføring af sundhedsydelser som ændret ved lov nr. 360 af 9. april 2013 (herefter loven)

Læs mere

Høringssvar vedrørende direktivforslag grænseoverskridende sundhedsydelser

Høringssvar vedrørende direktivforslag grænseoverskridende sundhedsydelser Nørre Voldgade 90 1358 København K Telefon: 3341 4755 www.danskepatienter.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K 15. august 2008 Høringssvar vedrørende direktivforslag

Læs mere

Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling m.v. 1)

Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling m.v. 1) BEK nr 958 af 29/08/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1303838 Senere ændringer

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU 4.4.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 88/45 DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU af 9. marts 2011 om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. marts 2006 JR/JEV Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af bestemmelser om

Læs mere

I medfør af 169 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1202 af 14. november 2014, som ændret ved lov nr. 129 af 16. februar 2016, fastsættes:

I medfør af 169 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1202 af 14. november 2014, som ændret ved lov nr. 129 af 16. februar 2016, fastsættes: BEK nr 882 af 28/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1600757 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

H Ø R I N G O V E R A F R A P P O R T E R I N G F R A A R B E J D S G R U P P E O M G R A V I D E M E D E T M I S B R U G A F R U S M I D L E R

H Ø R I N G O V E R A F R A P P O R T E R I N G F R A A R B E J D S G R U P P E O M G R A V I D E M E D E T M I S B R U G A F R U S M I D L E R Sundheds- og Ældreministeriet Social- og Integrationsministeriet chc@sim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K P H O N E 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E C T 3 2 6 9 8 9 7 9 C E L L 3 2 6 9 8 9 7

Læs mere

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse 8. laboratorium om visitation af akut syge patienter under Sundhedsstrategisk ledelse 1 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Fra enstrenget system til tværsektoriel og tværfagligt samarbejde - ny model for visitation

Læs mere

Grundnotat. Europaudvalget KOM (2006) 0234 - Bilag 1 Offentligt

Grundnotat. Europaudvalget KOM (2006) 0234 - Bilag 1 Offentligt Europaudvalget KOM (2006) 0234 - Bilag 1 Offentligt Grundnotat om Kommissionens ændrede forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om oprettelse af det 2. EF-handlingsprogram for sundhed (2007-2013),

Læs mere

Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar

Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der ikke benyttes

Læs mere

Kvalitetsmål ventetid ved første kontakt

Kvalitetsmål ventetid ved første kontakt Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 14/18262 Dato: 1. maj 2014 Udarbejdet af: Hanne Staghøj Markussen E-mail: hsm@rsyd.dk Telefon: 20460627 Version: 1.0 Notat

Læs mere

Generelt finder vi, at forslaget indeholder en række forbedringer, men der er ting, der ikke er gode nok, og der er ting, som vi synes mangler.

Generelt finder vi, at forslaget indeholder en række forbedringer, men der er ting, der ikke er gode nok, og der er ting, som vi synes mangler. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K E-mail: sum@sum.dk Cc: sbpe@sum.dk 20. august 2014 Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af

Læs mere

lønnet og ulønnet træning (praktik), volontører og au pair. Forslaget

lønnet og ulønnet træning (praktik), volontører og au pair. Forslaget Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0151 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grund-og nærhedsnotat om direktivforslag om betingelserne for tredjelandsstatsborgeres indrejse og ophold med henblik på forskning, studier,

Læs mere

VEJLEDNING OM TRÆNING I KOMMUNER OG REGIONER DECEMBER 2006

VEJLEDNING OM TRÆNING I KOMMUNER OG REGIONER DECEMBER 2006 VEJLEDNING OM TRÆNING I KOMMUNER OG REGIONER DECEMBER 2006 Publikationen kan rekvireres ved henvendelse til: Indrigs- og Sundhedsministeriet Kontoret for Kommunal Sundhed Slotsholmen 10-12 1216 København

Læs mere

Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer for investeringsfonde KOM(2006)686

Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer for investeringsfonde KOM(2006)686 Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0686 Bilag 3 Offentligt SUPPLERENDE GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. juni 2007 Eksp.nr. JAV/ Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer

Læs mere

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser NOTAT Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser De praktiserende lægers sygebesøg hos borgeren er som led i den nye overenskomst

Læs mere

Fri bevægelighed af patienter - Forordningen til helbredstjek. Free movement of patients Checking the pulse of the Regulation

Fri bevægelighed af patienter - Forordningen til helbredstjek. Free movement of patients Checking the pulse of the Regulation Fri bevægelighed af patienter - Forordningen til helbredstjek Free movement of patients Checking the pulse of the Regulation Lektor Catherine Jacqueson, PhD, WELMA Det Juridiske Fakultet, KU Hvad? - Problemstilling

Læs mere

Fritvalgsmodeller på ældre- og sundhedsområdet. Oplæg v. Mia Amalie Holstein

Fritvalgsmodeller på ældre- og sundhedsområdet. Oplæg v. Mia Amalie Holstein Fritvalgsmodeller på ældre- og sundhedsområdet Oplæg v. Mia Amalie Holstein Introduktion OVERBLIK Frit valg og ældreområdet 1. Ikke-kommunale leverandørers markedsandel 2. Tyske erfaringer med voucherordninger

Læs mere

Information om RETTIGHEDER. for patienter i voksenpsykiatrien. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

Information om RETTIGHEDER. for patienter i voksenpsykiatrien. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om RETTIGHEDER for patienter i voksenpsykiatrien Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 04 Kontaktperson 04 Samarbejde med dine pårørende 04 Ret til information om din sygdom og behandling

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 187 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./ 2. afd., 1. kt. J.nr.: 2296 Den 31. januar 2007 MMO/LOUJ/EMFJ FVM 412

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel- og vaccinationsoplysninger.

Bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel- og vaccinationsoplysninger. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMDRA Sags nr.: 1200456 Dok. Nr.: 1317247 Dato: 19. februar 2014 NYT UDKAST Bekendtgørelse om adgang og registrering

Læs mere

Øvrige sundhedsområder (vederlagsfri fysioterapi, hospice og kørsel til genoptræning & læge/speciallæge)

Øvrige sundhedsområder (vederlagsfri fysioterapi, hospice og kørsel til genoptræning & læge/speciallæge) Politikområde Sundhed - Oversigt Frihedsgrader og bindinger Politikområdet Sundhed består af følgende delområder: Tandpleje Genoptræning Sundhedsfremme & forebyggelse Alkoholrådgivning Madservice Kommunikationsområdet

Læs mere

Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land

Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land For at kunne modtage en forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i et andet EU/EØS-land, er udgangspunktet:

Læs mere

EU-DOMSTOLEN OG SUNDHEDSYDELSER

EU-DOMSTOLEN OG SUNDHEDSYDELSER CVRIA DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL EU-DOMSTOLEN OG SUNDHEDSYDELSER curia.europa.eu INTRODUKTION Den Europæiske Unions Domstol har siden 1952 ført kontrol med overholdelsen og den korrekte anvendelse af

Læs mere

Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i udlandet efter EF-retten

Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i udlandet efter EF-retten Ansøgning om forhåndsgodkendelse til planlagt sygehusbehandling i udlandet efter EF-retten Efter 31 i bekendtgørelse nr. 1207 af 22. september 2016 om ret til sygehusbehandling mv. har du mulighed for

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) Til lovforslag nr. L 161 Folketinget 2011-12 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 11. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) (Skærpet lægemiddelovervågning)

Læs mere

Velkomstpjece til Arbejdsmedicinsk Afdeling. Patientinformation

Velkomstpjece til Arbejdsmedicinsk Afdeling. Patientinformation Velkomstpjece til Arbejdsmedicinsk Afdeling Patientinformation Arbejdsmedicinsk Afdeling Esbjerg Velkommen til Arbejdsmedicinsk Afdeling. I denne folder svarer vi på de spørgsmål, vores patienter ofte

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grundnotat vedrørende Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 92/85/EØF om iværksættelse af foranstaltninger

Læs mere

Ved e-mail af 27. juni 2011 har Skatteministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast.

Ved e-mail af 27. juni 2011 har Skatteministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K js@skat.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 DATO: 12-08-2011 SAGSNR.: 2011-2670 ID NR.: 134018 Høring -

Læs mere

Resumé af indkomne bemærkninger til afrapporteringen fra den tværministerielle arbejdsgruppe om gravide kvinder med et forbrug og misbrug af rusmidler

Resumé af indkomne bemærkninger til afrapporteringen fra den tværministerielle arbejdsgruppe om gravide kvinder med et forbrug og misbrug af rusmidler Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 7 Offentligt Sagsnr. 2015-6088 Dato 08-10-2015 Resumé af indkomne bemærkninger til afrapporteringen fra den tværministerielle arbejdsgruppe om gravide

Læs mere

Psykologer i Psykiatrien i Region Syddanmark

Psykologer i Psykiatrien i Region Syddanmark Område: Psykiatri- og Socialstaben Udarbejdet af: Ulla Wernberg-Møller Afdeling: Psykiatri- og Socialstaben E-mail: Ulla.Wernberg-Moeller@rsyd.dk Journal nr.: Telefon: 7663 1483 Dato: foråret 2014 Temanotat

Læs mere

Datatilsynets udtalelse vedrørende Region Midtjyllands fælles elektronisk patientjournal (MidtEPJ)

Datatilsynets udtalelse vedrørende Region Midtjyllands fælles elektronisk patientjournal (MidtEPJ) Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Datatilsynets udtalelse vedrørende Region Midtjyllands fælles elektronisk patientjournal (MidtEPJ) Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

VEJLEDNING OM EPIKRISER VED UDSKRIVELSE FRA SYGEHUSE MV.

VEJLEDNING OM EPIKRISER VED UDSKRIVELSE FRA SYGEHUSE MV. VEJLEDNING OM EPIKRISER VED UDSKRIVELSE FRA SYGEHUSE MV. Denne vejledning omhandler epikriser (udskrivningsbreve) ved udskrivelse af patienter fra sygehuse samt ved ambulant behandling, herunder vigtigheden

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 12, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved 1 i lov

Læs mere

Region Sjælland Patientkontoret Alléen 15 4180 Sorø. Telefon: 70 15 50 01 www.regionsjaelland.dk patientkontoret@regionsjaelland.

Region Sjælland Patientkontoret Alléen 15 4180 Sorø. Telefon: 70 15 50 01 www.regionsjaelland.dk patientkontoret@regionsjaelland. Indledning... 3 Organisation... 4 Opgaver... 4 Patienthenvendelser... 6 Frit sygehusvalg... 8 Patienters retsstilling... 10 Klage og erstatning... 11 Kvalitetssikring af Patientkontoret... 12 Øvrige aktiviteter...

Læs mere

Forebyggende tiltag Sundhed

Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om Folketingets Ombudsmand.

Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om Folketingets Ombudsmand. Valby den 30. april 2012 Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om Folketingets Ombudsmand. Børns Vilkår takker for muligheden for at afgive høringssvar vedr. udkast til forslag

Læs mere

Patientrettigheder. - en kort orientering til patienter og pårørende. Region Hovedstaden. Januar 2014

Patientrettigheder. - en kort orientering til patienter og pårørende. Region Hovedstaden. Januar 2014 Region Hovedstaden Patientrettigheder - en kort orientering til patienter og pårørende Find mere information og adresser på de forskellige klage- og erstatningsinstanser på www.regionh.dk/patientrettigheder.

Læs mere

01-06-2015. Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret)

01-06-2015. Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) 01-06-2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. NØDVENDIG OG BEHOVSBESTEMT BEHANDLING.. 3 3. BEHANDLING AF

Læs mere

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 105 Offentligt Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Notatet uddyber RenoSams bemærkninger til lovforslag

Læs mere

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN Stifinder Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN August 2015 Stifinderen beskriver samarbejdet om genoptræningsforløb med udgangspunkt i de muligheder, lovgivningen

Læs mere

Udkast - Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling m.v.

Udkast - Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling m.v. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 L 30 Bilag 11 Offentligt Udkast - Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling m.v. I medfør af 8, stk. 2, 10, 11, 75, stk. 2 og 5, 76, 78, stk. 1, 79, 81, stk.

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0065 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0065 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0065 Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 14. juli 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Lægeerklæring til brug ved Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets behandling af ansøgninger om dansk indfødsret

Lægeerklæring til brug ved Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets behandling af ansøgninger om dansk indfødsret Lægeerklæring til brug ved Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets behandling af ansøgninger om dansk indfødsret Erklæringen udfyldes af lægen og skal udfærdiges på dansk (på computer, skrivemaskine

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Primær Sundhed sbpe@sum.dk København den 5.9.2014 J.nr. 3.4.4/kmb Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Børnerådet vil indledningsvist

Læs mere

Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem

Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem 26. november 2014 J. nr. 14/23193 Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem Baggrund Statens Serum Institut (SSI) (og tidligere

Læs mere