Den store Grizzly-bjørn ligger stille og roligt og får sig et hvil på en sandbanke, i bunden af Geographic Harbor, Alaska.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den store Grizzly-bjørn ligger stille og roligt og får sig et hvil på en sandbanke, i bunden af Geographic Harbor, Alaska."

Transkript

1 Beringshavet krydset Den store Grizzly-bjørn ligger stille og roligt og får sig et hvil på en sandbanke, i bunden af Geographic Harbor, Alaska. Den er tilsyneladende overhovedet ikke generet af, at vi og et par andre turister står blot 15 m fra den, og knipser løs med vore kameraer. Ude på fjorden ligger den vandflyver vi er kommet hertil med og vugger blidt. Vi har været så usandsynligt heldige at blive inviteret med på bjørnetur af en pilot fra Kodiak, som vi havde mødt året før i Sydøst Alaska. Roland og hans kone Jo driver en flytaxi-virksomhed, og en af deres specialiteter er netop bjørneture. Roland, Jo og deres vandflyver

2 Jo er en fremragende bjørneguide, som får os alle til at slappe af, mens hun fortæller om de store bamser (verdens største!), deres kropssprog, og hvordan man skal respektere deres komfortzone. Vi er i alt 5 i gruppen, og vi får alle et kick ved at være så tæt på de vilde rovdyr, uden at føle os truede. Længere inde går et par andre bamser rundt og græsser, og dem kommer vi også tæt på, inden vi flyver tilbage til Kodiak, fyldt med indtryk, og vore kameraer fyldt med fantastiske fotos og video!

3 Da vi senere forlader Kodiak, bliver første ankerplads Geographic Harbor.- En fantastisk naturhavn, hvor vi har endnu flere bjørneoplevelser. På et tidspunkt kan vi se ikke færre end 9 bjørne på strandene omkring os, fra sikkerheden i vores cockpit. Ved lavvande graver de muslinger op af sandet med deres lange kløer. Jo havde fortalt os, at det stort set kun var i dette område bjørnene havde specialiseret sig i at spise muslinger. Vi tilbringer nogle herlige dage i dette bjørneparadis, inden vi fortsætter vestover, hvor helt andre og mere dramatiske oplevelser venter os: Geographic Harbor 8/6-2012, position 57 48,121 N, ,959 W Vindens hylen i riggen er nærmest øredøvende. Ikke blot hylen, men nærmest en blanding af brølen og skrigen. Skuden ligger og hugger voldsomt i 2 m søer, som brækker ind over stævnen. Klokken er to om natten, det er mørkt, og vi ligger for anker ¼ sømil fra land i Alinchak Bay, Alaska. Bugten er i lodsbogen beskrevet som velbeskyttet, i alt andet end østenvind. Vejrudsigten lyder på 25 knob, eller hård vind fra sydvest, hvilket ikke er synderlig alvorligt. Så vi er ikke helt forberedt på de 60 knob fra Nordvest, som kommer hylende ned fra de høje tinder forude. Situationen er ved at være uholdbar, og vi har besluttet at prøve at lette anker, og komme ud af bugten. Inden vi når at blive klar, lyder der et voldsomt brag oppe fra stævnen, efterfulgt af kæderaslen, og endnu et brag. Skuden falder af for vinden, - vi har mistet ankeret! Det kraftige ankerspring som forbinder kæden med båden er sprunget, og ankerspillet har ikke kunnet holde fast på kæden i det enorme træk der pludselig opstår. Den kraftige snor som fæstner enden af ankerkæden til ankerbrønden springer også, og så er der ikke noget der holder os længere. Motoren er startet på få sekunder, og vi får krabbet os væk fra de lurende klipper ½ sømil agterude, og ud i det åbne Shelikof Strait, hvor brækkende bølger på 5 6 meter gør livet interessant. Skuden klarer sig fint, uden problemer. Vi ruller en lillebitte trekant af forsejlet ud, og kan kun sejle én vej: Med vinden tilbage mod Kodiak.

4 Det bliver lidt for spændende, da skipperinden pludselig konstaterer at der ligger ½ ton vand og slasker under dørken. Pumperne (3 stk.) holder i første omgang vandet stangen, mens alle de logiske bordgennemføringer bliver checket og fundet iorden. Vandet kommer ind agtenfra kan vi konstatere, og vi ender med at konkludere at det må komme ind ved rorakslen. Vi har tidligere haft en smule problemer med vandindtrængen på det sted, men mente at have løst problemet. Efterhånden bryder pumperne sammen én efter én. Den elektriske bliver tilstoppet, trods to forfiltre, og de to andres plasticdele brækker simpelthen i stykker. Så vi skiftes til dels at øse vand op i en pøs, som tømmes i cockpittet, og dels styre den galoperende skude i de store medløbende søer. På et tidspunkt må vi sænke farten ved at mindske sejlet endnu mere, da vi surfer afsted med 8 12 knob. Jo langsommere hun sejler, jo mindre vand kommer der ind, men det er stadig nødvendigt at øse kontinuerligt, for at holde vandstanden nede under batterierne! 13 timer efter vores dramatiske afsejling fra Alinchak Bay, ankrer vi med vores reserveanker i en beskyttet bugt ved Kodiak. Der kommer ikke vand i båden længere, og totalt udmattede falder vi sammen på køjerne. Efter at have hvilet ud, beslutter vi at sejle tilbage til Kodiak by, for at se, om vi kan købe nyt ankergrej der. Og så tage den derfra. Planen om at sejle tilbage til Alinchak Bay og dykke efter ankeret lurer hele tiden i baghovedet. Udvalget af ankre i Kodiak er meget begrænset, og kalibreret ankerkæde som passer til vores ankerspil, har man slet ikke. Til gengæld viser vejrudsigten, at det burde være muligt at sejle til Alinchak Bay i forholdsvis stille vejr, og dykke efter ankeret næste dag. Halvvejs til vores mål passerer vi gennem en strømfyldt passage, da der pludselig lyder et voldsomt dunk under båden. Propellen må have ramt noget drivgods, som vi aldrig ser! Nu opstår der voldsomme vibrationer, der helt klart kommer fra propellen. Eneste mulighed for os er, endnu en gang, at søge tilflugt i den samme lille vig, hvor vi landede efter vores mareridtstur. Skipper trækker i dykkerudstyret, og konstaterer at et af propelbladene er bøjet, og har en revne. Skipper checker propellen

5 Det betyder, at vi simpelthen er nødt til at returnere til Kodiak (igen-igen), få båden på land, og enten reparere eller udskifte propelbladet. Lykken er endelig med os: Vi kan få SOL på land uden de store problemer, hvis blot vi selv kan skaffe de støtter der skal holde båden, når den er på land. Kodiak er først og fremmest en fiskerby, og sejlbåde er ikke daglig kost for bådværftet. Vore venner i Kodiak sørger for, at vi kan låne støtter af den lokale tandlæge, som har en lille sejlbåd. Stablet ovenpå nogle kraftige træblokke, kan støtterne lige akkurat nå op og understøtte skroget de dage vi er på land. Besætningen sover ikke helt trygt, med de lidt provisoriske støtter, men skuden rokker sig heldigvis ikke! Kreativ opklodsning!! Først og fremmest kontaktede vi vores propelmand i DK, og han var straks klar til at hjælpe. Imidlertid henviste vores pilotven til den lokale propel-ekspert som skulle være lidt af en troldmand, og Propel-Per i DK er enig med os i, at det er forsøget værd, at lade ham reparere det. Skadet propelblad!

6 Han får det ødelagte propelblad med, og 4 timer senere er han tilbage med et repareret blad, som man overhovedet ikke kan se, har været ødelagt. Vi skiller propellen helt ad, renser den, og får lejerne justeret, så den nu fungerer bedre end nogensinde. Usynlig reparation Roret bliver også delvis afmonteret, en ny gummimanchet monteret, og hele pakningen strammet op, så der ikke længere burde kunne trænge vand ind. I forbindelse med rorprojektet, tømmer vi hele den agterste kistebænk, og får adgang til en bordgennemføring lidt over vandlinjen helt ude agter. Og her har vi årsagen til det vand der truede med at sænke SOL: Den har oprindeligt været anvendt til udstødningen fra den benzingenerator som i sin tid fulgte med båden. Da generatoren ikke kunne mere (vi brugte den aldrig!), blev gennemføringen anvendt til udluftning fra vores holdingtank. - Slangen ligger lige så fint ved siden af studsen, til trods for at den havde været fastgjort med to kraftige spændebånd! Vores umiddelbare reaktion er akut grineflip, - derefter lettelse, for så tror da pokker der kom så meget vand ind! Gennemføringen sidder et stykke over vandlinjen, så først når vi rundede de 6 knob, begyndte vandet at stå ind i båden som et lille springvand. I nattens mulm og mørke, mens vi surfede afsted derude i Shelikof Strait var det ikke nemt at checke denne gennemføring, som sidder godt gemt af vejen. Den er nu proppet af, og udluftningen ført til en ny position øverst på hækken! Efter grineflippet ser skipperinden hvast på skipper: Det her er simpelthen for flovt, - lover du at vi aldrig fortæller det til nogen??! Ja siger skipper samtykkende, - hvad hun ikke ser, er at han har fingrene på begge hænder krydsede bag på ryggen!! Vi udnytter også tiden til at rense bunden og smøre et par ekstra lag bundmaling på, så skuden er i tip top stand, da hun endelig bliver søsat efter 3 dage på land. I mellemtiden har vi bestilt et nyt anker (et 55 punds Rocna), og 65 meter kæde, som bliver leveret fra Seattle med luftfragt, - dyrt men effektivt! At kæden desværre ikke passer til ankerspillet, giver lidt ekstra hovedbrud. Løsningen er et nyt kædehjul, leveret luftfragt Express fra den anden side af USA. Og det virker!

7 Noget af det som har fungeret rigtig godt i år, er i øvrigt de nye sejl. Efter at sejlmageren (Ullman Sails, Seattle) sidste år måtte erkende, at de havde leveret sejlene i noget forkert sejldug - og måtte til at sy helt nye sejl til os har de virkelig gjort sig umage og leveret varen! Vi skylder stor tak til Michael hos Elvstrøm Sejl i Aalborg, som gav os uvurderlige gode råd og assistance i dén forbindelse! De sejl vi fik leveret i foråret lever virkelig op til forventningerne på alle punkter, og er en fornøjelse at sejle med. - Vi håber at få lige så mange sømil ud af dem, som af det gamle stel! Inden vi forlader Kodiak får vi for øvrigt også adskilt og repareret de tre defekte pumper, samt købt to nye til reserver. Repareret pumpedel Siden da er tingene gået lige efter bogen. Vi har haft en rigtig god sejlads siden Kodiak. Flotte scenerier og favorable vinde. Vi har stoppet i dejlige ankerbugte og nogle små fiskehavne undervejs. Og ligget ved en nedlagt fiskefabrik, Squaw Harbor i nærheden af fiskerhavnen Sand Point, nogle dage, mens en stormende kuling hyler over vore hoveder. Squaw Harbor, nedlagt fiskefabrik Fiskefabrikken er noget forfalden, men har en opsynsmand, som bor der året rundt, og prøver at holde lidt styr på sagerne. Ejeren har indrettet en slags museum i det gamle værksted, som er rigtig spændende at gå på opdagelse i. Her findes alt hvad hjertet kan begære af værktøj og træbearbejdningsmaskiner.

8 Værkstedsmuseum på fiskefabrikken. Og der er et netværk af herlige vandrestier, som vi benytter os af. Ved et par gamle forfaldne huse finder vi fine vinrabarber, som vi simpelthen er nødt til at høste lidt af. Så nu er SOL s syltetøjslager fyldt op igen! Rabarberhøst, Squaw Harbor I Kodiak møder vi i øvrigt en New Zealandsk båd, Tokimata, som skal samme vej som os. Far, mor og to voksne sønner i en 42 fods stålbåd. De sejler derfra, mens SOL står på land, og har egentlig en temmelig hård sejlads vestpå, og op over Beringshavet, med masser af hård modvind. Fordi vi blev et par uger forsinket, har vi haft et helt andet vejrsystem, og har haft masser af medvind på vores sejlads.

9 Vi ankommer til False Pass, som er den første passage nordpå fra Stillehavet til Beringshavet, i en forrygende østenvind. Alle fiskerbåde benytter denne passage, som opdagerne i første omgang troede, var en blindtarm, - deraf navnet. Passagen ligger mellem den østligste ø i Aleuterne, Unimak Island, og Alaska s fastland. Vi anløber en fin, ny lille havn, og sætter for første gang fod på Aleuterne. False Pass Harbor, Unimak Island Havnefogeden, Jackson, kommer farende, byder os hjertelig velkommen, og beder os udfylde en masse papirer. Regningen for havnepenge vil blive sendt til os senere på året, forklarer han. Her ligger et lille bysamfund, med 30 fastboende året rundt. Om sommeren svulmer befolkningen op til omkring 200, mest på grund af fiskefabrikken, som er mest aktiv i sommerperioden. Overalt ligger der bjerge af store krabbefælder, som man fisker kæmpekrabber med i Beringshavet om vinteren. Krabbefælder, False Pass Vi går på opdagelse, for om muligt at finde et sted med Internet. Postmesterinden henviser til rådhuset, hvor vi træffer kommunaldirektøren (eneste ansatte!) Jim. Han fortæller, at der ganske rigtigt er Internet, som vi gerne må bruge, i forsamlingshuset, der er en del af rådhuset. Men at borgmesterinden går rundt

10 med nøglen i sin lomme. Det er dog ikke noget problem for Jim, som ved hjælp af en stor kontorsaks får brudt låsen op, så vi kan komme ind. Vi stifter også bekendtskab med adskillige af stedets originaler, mens vi er her. Bl.a. William James Shelikoff, som er i firserne, og har mange spændende historier at fortælle. Hans daglige transportmiddel er en lille gaffeltruck! Vi har hørt, at fiskerne sommetider får lov at benytte fiskefabrikkens faciliteter, såsom vaskemaskiner. Så vi går op og møder direktøren, som er venligheden selv. Vi får straks lov til at benytte vaskeriet, ligesom han tilbyder at vi kan bruge fabrikkens trådløse Internet, hvilket er en stor hjælp til planlægning af den videre færd. Efter to dage i False Pass, viser vejrudsigten at vi burde have rimeligt vejr til at krydse Beringshavet til Nome. Den nordlige del af False Pass er en kæmpestor lavvandet bugt, med et vel afmærket sejlløb. Udenfor løbet er der meget lavvandet, og det er vigtigt at man passerer den sidste barre til Beringshavet på det rigtige tidspunkt. D.v.s. med indgående strøm, og uden alt for stor dønning nordfra. Vi har heldigvis fået afpasset tidevandet rigtigt, men har alligevel en lidt spændende udsejling, med temmelig stor dønning. Vi får på intet tidspunkt under 3,9 meter under kølen, men ånder alligevel lettet op, da vi endelig er ude i det åbne, og kan sætte vindroret til at styre skuden nordover på det lavvandede Beringshav. I skrivende stund ligger vi fortøjet udenpå dem i guldgraverbyen Nome, godt 100 sømil syd for Beringstrædet. Vi har stort set krydset det lavvandede Beringshav, og ligger kun og venter på at isen skal bryde op fra kysten lidt længere nordpå. En engelsk båd, UpChuck, samt en stor hollandsk skude, Tranquilo, ligger her også af samme årsag. Og vi kan egentlig ikke rigtig gøre andet end at vente, - isen kan vi ikke sådan bide skeer med! UpChuck, Tokimata, SOL og Tranquilo venter i Nome Harbor Nome blev for alvor kendt omkring år 1900, hvor man fandt guld i sandet langs stranden. Lige til at vaske ud med meget simple midler! I løbet af meget kort tid var byen svulmet op fra et par hundrede til over guldhungrende eventyrere. De fleste af dem boede i telte langs stranden, men byen tog

11 efterhånden form med primitive træhuse adskilt af plørede jordveje. Typisk kro i Nome I dag er den såmænd ikke meget anderledes, - husene er stadig generelt meget primitive, og hovedgaden er stadig præget af de mange barer og salooner. Noget af et Klondyke! Og så bliver der stadig gravet guld her. Eller rettere: Sandsuget efter guld. Sandet langs kysten indeholder stadig store guldmængder. Og den lille havn er fyldt af mærkelige små sandsugere, folk selv har bygget. Selvbyggede sandsugere søger efter guld langs kysten. Med dem sejler de ud langs kysten, og typisk er der en dykker som går nede på bunden med en sugeslange, og oppe på flåden bliver sand og grus siet henover flere vibrerende riste, hvor det så er meningen at det tunge guld skal bundfælde sig. Efter en lang dags arbejde, kan man være heldig at have opsamlet for mange tusinde dollars guldstøv. Nogle kan leve af at grave guld 3 mdr. om året, men de fleste hutler sig igennem tilværelsen uden ret meget held!

12 Lige bag ved os ligger der en lidt større pram udstyret med en gravemaskine i den ene ende, og et effektivt udvaskningssystem. Efter sigende er gutterne der driver den multimillionærer, som alene sidste år gravede guld for flere millioner $. Deres stil er unægtelig noget speciel, idet prammen er udstyret med en alt for lille motor. Så de padler sig afsted med gravemaskinen, - det ser helt vanvittigt ud! Vi hygger os sammen med besætningerne på de to andre både, samt lokale venner vi har fået i land. Så kedeligt er her ikke. Men utålmodigheden breder sig efterhånden, - Nordvestpassagen breder sig over rigtig mange sømil, og store dele af den er stort set isfri nu. Men pakisen ligger helt ind til kysten på en strækning af 50 sømil sydvest for Point Barrow, som er det nordligste punkt på USA s fastland. En vinddrejning kan ændre situationen på få dage, så vi følger alle ivrigt med på vejr, vind og iskort. I mellemtiden må vi nøjes med at se på Nome s seværdigheder, som udover moskusokser der græsser lige uden for byen, også indbefatter en stor buste af Amundsen. Den er mage til den der står i Ny Ålesund på Svalbard, og er opsat til minde om den første dokumenterede flyvetur over Nordpolen i Amundsen var leder af turen, der foregik i luftskibet Norge. Man landede i Teller, en lille by lidt vest for Nome. Skipperinden og Amundsen - Det er Amundsen til venstre! Museet er også spændende, og har bl.a. gamle billeder af Amundsen og Gjøa, da de ankom hertil efter at have passeret Nordvestpassagen som de første i 1905.

13 Her er også masser af historiske beviser på tidligere tiders guldsøgning. Ikke mindst adskillige kæmpestore guldgraverpramme præger landskabet omkring Nome. Forladt kæmpeguldgravermaskine! De gravede sig i sin tid gennem lavvandede tundrasøer, og filtrerede det opgravede sand og grus for guld. Da mulighederne efterhånden blev udtømte, blev de store maskiner simpelthen efterladt ude på tundraen, hvor de står som monumenter over en svunden tid. Skovlene, - hver enkelt vejer flere hundrede kilo! Når først vi kommer afsted, bliver der nok ikke megen tid og mulighed for at sende rejseberetninger og bulletiner. Men vi vil bestræbe os på at opdatere vores position med jævne mellemrum, så man kan følge vores sejlads. Positionerne kan ses på:

14 Til tider er der dårlige radioforhold, så vi ikke kan få opdateret vores position. Så det skal man altså ikke blive bekymret over! Efter sigende skal der bruges MEGET diesel for at komme igennem NWP, så vi fylder alt hvad vi kan slæbe, - både i gamle og nyerhvervede dunke! Mange kærlige sejlerhilsner Kirsten & Kim Vores planlagte rute i år

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer.

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer. OBS! Vær opmærksom på, at en ændring af masten med slæder og skinner på masten ikke er i overensstemmelse med klassereglerne. Båden er således ikke en klassebåd. Folkebåd til en singlehand hygge-sejler

Læs mere

De blev ikke glemt En historie om to Askø-familiers emigration til USA i 1923.

De blev ikke glemt En historie om to Askø-familiers emigration til USA i 1923. De blev ikke glemt En historie om to Askø-familiers emigration til USA i 1923. Den 10. Maj 1923 giver SS OSCAR II et gigantisk trut i skibsfløjten, da den stævner ud fra Københavns Havn. Ombord på emigrantskibet

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4 Nyhedsbrev Årgang 3 Udgave 4 SUPERDIVE Hermed har SuperDive Aps. fornøjelsen af, at udgive sit syvende nyhedsbrev. Siden vi startede i april 2000 har SuperDive været gennem en løbende udvikling mod målet

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 1 Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 2 Forord Fra oktober 2007 til januar 2008 foretog jeg sammen med min daværende kone, Susanne Høegh, en

Læs mere

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

HUSK Generalforsamling Lørdag den 8. marts 2014 Se bagsiden KLUBBLAD NR 1 2014. Kom og gør generalforsamlingen levende og.

HUSK Generalforsamling Lørdag den 8. marts 2014 Se bagsiden KLUBBLAD NR 1 2014. Kom og gør generalforsamlingen levende og. Klubblad Klubblad for for Hals Hals bådelaug bådelaug Udgivet Udgivet februar februar 2014 2014 KLUBBLAD NR 1 2014 Kom og gør generalforsamlingen levende og spændende HUSK Generalforsamling Lørdag den

Læs mere

Det har regnet det meste af dagen, men ved sluserne har vi haft tørvejr. Efter en lang dag med

Det har regnet det meste af dagen, men ved sluserne har vi haft tørvejr. Efter en lang dag med Rejsebrev nr. 08 fra Dorsten til Nijmengen Tirsdag den 21. Juli 2009 Dorstener MYC - Wesel (32,4 km) Afg. kl. 10:55. Ank. kl. 14:55 I dag skal vi fra Dortmund-Ems-kanalen (DEK) og ud på Rhinen. Vi har

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst.

Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst. Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst. Under optimale vejrforhold gik vi efter Fjällbacka skærgården, Väderöarna uden for, og Kosterøerne i nord ud for Strømstad. Start og slut: Heestrand,

Læs mere

Min første haj!!! Og min anden haj!!!

Min første haj!!! Og min anden haj!!! Min første haj!!! Og min anden haj!!! Her sidder jeg lige og får en slapper ved siden af Luke Egentlig havde min far og jeg ikke den store lyst til at tage af sted. Efter næsten 14 dages hæsblæsende ferie,

Læs mere

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 2, Udgave 2

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 2, Udgave 2 Nyhedsbrev Årgang 2, Udgave 2 Dette Nyhedsbrev er udgivet søndag d. 1. maj 2005 SUPERDIVE Hermed har SuperDive Aps. fornøjelsen af, at udgive sit tredie nyhedsbrev. Siden vi startede i april 2000 har SuperDive

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Nordsøen og Den Engelske Kanal var trafikeret. Jan og 40 fods 3M Innovation hjemme igen ud for Helsingør. Foto: Per Heegaard.

Nordsøen og Den Engelske Kanal var trafikeret. Jan og 40 fods 3M Innovation hjemme igen ud for Helsingør. Foto: Per Heegaard. Jan Møllers syn på verdenshavene Efter 169 dage på verdenshavene giver den første dansker Jorden rundt nonstop, karakterer efter hvordan de er at sejle på. Vi talte med den 39- årige singlehand- sejler

Læs mere

Med Arktis Ocean pa Fly River, Papua New Guinea 1992/93

Med Arktis Ocean pa Fly River, Papua New Guinea 1992/93 Med Arktis Ocean pa Fly River, Papua New Guinea 1992/93 Den 1. november, ankrede vi sent om aftenen i bugten ved Batangas på Filippinerne. Efter vi havde været i Cebu og Manila for at losse, skulle vi

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Jetstrømme og polarfronten giver våd sommer 2004

Jetstrømme og polarfronten giver våd sommer 2004 Jetstrømme og polarfronten giver våd sommer 2004 Af Ove Fuglsang Jensen Når man nu som brevduemand har haft adskillige weekender med mere eller mindre regn, kan man stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor?

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Hjemmeværnet - Danmarkshistorie i Norge 1 af 6 21-08-2014 13:47 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Danmarkshistorie i Norge Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Af OK

Læs mere

En historie vi alle kan lære af.

En historie vi alle kan lære af. En historie vi alle kan lære af. En personlig beretning af Leif Thygesen. Foto Leif Thygesen. Tåge en skræmmende historie http://www.roinfo.dk/1/post/2014/04/tge-en-skrmmende-historie.html#.uz0x6vl_snh

Læs mere

Beretning 2014 for Rågeleje Kystsikringslag Vest August 2014

Beretning 2014 for Rågeleje Kystsikringslag Vest August 2014 Beretning 2014 for Rågeleje Kystsikringslag Vest August 2014 2013/2014 blev et dramatisk år i Kystlagets historie. Vi havde en stærk storm den 28. oktober, som heldigvis var en hurtigløber. Den stærke

Læs mere

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk 7 enkle råd - til at få det bedre Henriette Hagild.dk 1 Henriette Hagild 7 enkle råd - til at få det bedre Saxo Publish 2 7 enkle råd til at få det bedre 5 7 gode råd 7 enkle råd 7 Livshjulet 9 1. Du er

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Ofte har vi ikke mere end 3-4 meter under kølen, men her er overhovedet ingen bølger, og vore skuder høvler afsted i den favorable vind.

Ofte har vi ikke mere end 3-4 meter under kølen, men her er overhovedet ingen bølger, og vore skuder høvler afsted i den favorable vind. SOL OVER TOPPEN Stolt ser den ud, som den står der med løftet snude og vejrer ud mod os. En Isbjørn i sin bedste alder, tilsyneladende rimelig velnæret og i god form. Vi er ved at have passeret det strømfyldte

Læs mere

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009.

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Så sidder vi igen i Afrika og skriver dagbog, denne gang sidder vi på terrassen foran vores telt på Vuma Hill Tented Camp i Mikumi

Læs mere

1) Der havde været nogen, for der var spor i sneen uden for døren. 2) Han nåede kun flyet, fordi han var så heldig, at det var forsinket.

1) Der havde været nogen, for der var spor i sneen uden for døren. 2) Han nåede kun flyet, fordi han var så heldig, at det var forsinket. For eller fordi For er en forklaring, dvs. en hjælp til at forstå det, der sker i helsætningen. Fordi er en årsag eller en intention, som tidsmæssigt ligger forud for helsætningen. 1) Der havde været nogen,

Læs mere

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland 2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland Indhold i Sydgrønland... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og byen Narsaq... 5 Dag

Læs mere

I dag klækkede du som vadefugl af et æg. Velkommen i en trækfugls liv! For at overleve, skal du bruge energi. Du starter dit liv som vadefugl med

I dag klækkede du som vadefugl af et æg. Velkommen i en trækfugls liv! For at overleve, skal du bruge energi. Du starter dit liv som vadefugl med Velkommen i en trækfugls liv! I dag klækkede du som vadefugl af et æg oppe i Arktis. For at overleve, skal du bruge energi. Du starter dit liv som vadefugl med 10 energipoint. Når du spiser vinder du energipoint.

Læs mere

Erfaringer med rottespærrer. Henning Lübcke. Formand for Danske kloakmestre

Erfaringer med rottespærrer. Henning Lübcke. Formand for Danske kloakmestre Erfaringer med rottespærrer. Henning Lübcke Formand for Danske kloakmestre I menneskets fodspor, med store epidemier til følge. Alt hvad man tror man ved er forkert Hvorfor sætte en rotteforsinker?. De

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Coca, 2. August 2005. Señor Calapucha, Leonardo.

Coca, 2. August 2005. Señor Calapucha, Leonardo. Coca, 2. August 2005 Señor Calapucha, Leonardo. Señor, Det er med stor beklagelse at vi må meddele at den planlagte tur for Coca Rainforest Tourist rejsebureau fra mandag d. 10. fredag d. 15. august er

Læs mere

Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren.

Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren. Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren. I sommerferien 2008 tog Inger Marie og jeg færgen fra Frederikshavn til Gøteborg. Krydsede (med bil ) østover og ramte den sydsvenske skærgård med

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Golfregler. Vi følger John og Maria rundt på 18 hullers slagspil (stableford)

Golfregler. Vi følger John og Maria rundt på 18 hullers slagspil (stableford) Golfregler Vi følger John og Maria rundt på 18 hullers slagspil (stableford) SPØRGSMÅL 1: Maria driver ud på hul 1 og lægger sig langt ud til venstre. Hun er bange for, at bolden er out of bounds, så hun

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår.

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Nyhedsbrev Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Vi havde, i den travle december måned, bestyrelsesmøde hvor vi mødtes, og fik ordnet et par ting. Vi er ved at undersøge hvordan

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

viden giver sejlglæde //

viden giver sejlglæde // øyvind bordal // magne klann Sejlerbogen viden giver sejlglæde // Sektion 1 Grundlæggende sejlads Sejlerbogen Sejlerbogen//Viden giver sejlglæde Blue Ocean Media FORFATTERE Øyvind Bordal, Magne Klann FOTO

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!!

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! INDLEDNING KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING Ud på det store hav sejler piratkaptajn Jack sammen med alle hans pirat venner. De bor på en øde ø med store palmer,

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Brugsmanual Stama mini truck

Brugsmanual Stama mini truck Brugsmanual Stama mini truck Saturnvej 17, DK-8700 Horsens Tel 7564 3611 - Fax 7564 5320 - E-mail: stensballe@gmr.dk * Copyright - GMR maskiner a/s - Horsens 1995 - Eftertryk uden tilladelse forbudt. Læs

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen på cyklen Side 1 En nation af cyklister Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne på små og store cykler, og små børn som passagerer på

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Indhold i den vilde natur... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Med fly til Narsarsuaq og bådtransfer

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Mandag den 9. november 2015 Dag 1: Ombordstigning i Bergen Vores rejse starter i Bergen. Når vi bevæger os mod nord, har

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Rungsted Havn Efterår 2005 55 53,2N 12 33,2E. Optagning og søsætning

Rungsted Havn Efterår 2005 55 53,2N 12 33,2E. Optagning og søsætning Rungsted Havn Efterår 2005 Optagning og søsætning 55 53,2N 12 33,2E 1 Bådoptagning 2005 og Søsætning 2006 På tegningen kan det ses hvilke områder af p-pladserne der fyldes op i de angivne tidsperioder,

Læs mere

Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc. epoulsem@youseepost.dk

Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc. epoulsem@youseepost.dk Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc epoulsem@youseepost.dk Mig bekendt er alle Regal Raptor baghjul ens, i hvert fald på dem vi kender fra 2005 og indtil 2007, det gælder således DD125-DD150-DD250 luft

Læs mere

»Sådan får De bedre vand-vaner«

»Sådan får De bedre vand-vaner« »Sådan får De bedre vand-vaner«danske Vandværkers Forening Det forventer vi af drikkevandet: Det er billigt Det er ikke sundhedsfarligt at drikke Det smager godt Det er klart Det er køligt Det lugter ikke

Læs mere

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant.

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. 1 David Livingstone fortæller om farlig tur i kano ved Victoria Falls David Livingstone

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Sommerferie 2007. Sarau

Sommerferie 2007. Sarau Sommerferie 2007 22.7.2007 kørte vi fra Harlev i regnvejr, ned over Rødby med færgen til Puttgarten, for senere at ende i Østrig som var vores mål. Vores første overnatning var Naturcampingplatz Sarau

Læs mere

Sportsdykkerens oktober udgave 2014.

Sportsdykkerens oktober udgave 2014. Sportsdykkerens oktober udgave 2014. Information fra Teknisk Udvalg (TU) Tæt På konkurrencen I 2014 udlodder vi en præmie til en værdi på ca. 500 kr. blandt de indlæg der offentligøres i Sportsdykkeren.

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Julen 2014. Kære alle sammen.

Julen 2014. Kære alle sammen. Julen 2014 Kære alle sammen. I skrivende stund er det 1. søndag i advent. Her dufter af julens første omgang nybagte småkager, og nisserne er kommet ned fra loftet og giver en dejlig hygge i stearinlysenes

Læs mere

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK Ved du, hvad der sker med vandet, der løber ud i køkkenvasken? Eller vandet fra toilet, bad eller vaskemaskine? Her i brochuren finder du gode råd om afløb og kloak. Ved at følge

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

KEEP SAILING MÅNEDENS TIP MEDSTRØM I DIN APP NYE FUNKTIONER. Se hvordan du kan dele dine sejlture og andet godt med andre

KEEP SAILING MÅNEDENS TIP MEDSTRØM I DIN APP NYE FUNKTIONER. Se hvordan du kan dele dine sejlture og andet godt med andre KEEP SAILING Nummer 3 Juni 2013 MÅNEDENS TIP Se hvordan du kan dele dine sejlture og andet godt med andre MEDSTRØM I DIN APP Vi ser på hvordan du får masser af strøm til din Smartphone mens du sejler og

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Uden spild! Hverdagens helte/ Danmarks kassedamer. De flyvende læger/ Mød eskadrille 722. Lad det simre/ Sæt vintermad over

Uden spild! Hverdagens helte/ Danmarks kassedamer. De flyvende læger/ Mød eskadrille 722. Lad det simre/ Sæt vintermad over Læs før du handler { januar 2012 pris: 39,- kr. gratis for fdb-medlemmer } forbrug Hverdagens helte/ Danmarks kassedamer Side 18 sundhed De flyvende læger/ Mød eskadrille 722 Side 44 mad Lad det simre/

Læs mere

AFTALE MELLEM HAN HERRED HAVBÅDE OG DE BÅDELAG, DER ER DANNET OMKRING FORENINGENS FARTØJER.

AFTALE MELLEM HAN HERRED HAVBÅDE OG DE BÅDELAG, DER ER DANNET OMKRING FORENINGENS FARTØJER. Han Herred Havbåde September 2014 Bådelagsaftale AFTALE MELLEM HAN HERRED HAVBÅDE OG DE BÅDELAG, DER ER DANNET OMKRING FORENINGENS FARTØJER. 1. Definition af "bådelag". Interesserede medlemmer af Han Herred

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Som backpacker i Australien

Som backpacker i Australien Som backpacker i Backpackere har som regel mere end fire uger til rådighed, når skal opleves. Til gengæld gælder det om at få pengene til at strække så langt som muligt, samtidig med at alle højdepunkterne

Læs mere

Sæl diplom. At han/hun kan: At han/hun ved: At han/hun tør: har vist

Sæl diplom. At han/hun kan: At han/hun ved: At han/hun tør: har vist Sæl diplom Tømme båden for vand. Svømme m med redningsvest Få båden til at ligge stille i vindøjet og få den til at sejle igen. Lave råbåndsknob og ottetalsknob. Nævne navnene på holdkammeraterne og træneren.

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

se nu, HVad du HaR gjort

se nu, HVad du HaR gjort se nu, HVad du HaR gjort se nu, HVad du HaR gjort STEPHAN PASTIS På dansk ved Johnnie McCoy Timmy Taber 2: Se nu, hvad du har gjort er oversat fra engelsk efter TIMMY FAILURE NOW LOOK WHAT YOU VE DONE

Læs mere

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. september 2013 kl. 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 2 Liturgi Video Sl 23 PRÆLUDIUM: Amazing Grace på orgel Velkommen

Læs mere

4. april Starter fra Nørresundby kl. 8.00 efter en travl morgen med at få det sidste der skal i vognen, mad, drikkevarer og elektronik.

4. april Starter fra Nørresundby kl. 8.00 efter en travl morgen med at få det sidste der skal i vognen, mad, drikkevarer og elektronik. 4. april Starter fra Nørresundby kl. 8.00 efter en travl morgen med at få det sidste der skal i vognen, mad, drikkevarer og elektronik. Ved Hobro begynder det med småregn som hurtigt tager til og der bliver

Læs mere

Tekst til Zeppelin foredrag:

Tekst til Zeppelin foredrag: Page 1 of 9 Besøg på Page 2 of 9 ZEPPELIN MUSEUM Tønder En smagsprøve på hvad der venter FRISKAREN i september 2005: Tønder husede i tiden 1914-1918 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser Marine

Læs mere

Tilegnet min onkel Georg Mavredakis. Tak for alt.

Tilegnet min onkel Georg Mavredakis. Tak for alt. Tilegnet min onkel Georg Mavredakis. Tak for alt. Indledning. Forklaring følger Det er sværere at køre en isbjørn ind i en stue, end man skulle tro. Det kræver et vindue stort nok til, at en bil kan køre

Læs mere

Mæt af den dejlige morgenmad går jeg en lille tur i byen, og får købt noget mere plaster og et par nye solbriller.

Mæt af den dejlige morgenmad går jeg en lille tur i byen, og får købt noget mere plaster og et par nye solbriller. Beretning Paris 2014 - del 3 Dag 5 Tirsdag den 22. juli. Jeg vågner ved 7 tiden til dejligt vejr i Weeze, det dårlige vejr fra dagen inden er pist væk. Det er hvile dag og morgenmaden er bestilt til kl.

Læs mere

Kære Make-A-Wish. Rejsen

Kære Make-A-Wish. Rejsen Kære Make-A-Wish Tak fordi I gav mig mit livs rejse. Nu vil jeg fortælle om mit eventyr. Tirsdag d. 14. august ringede det på min dør og der stod Lone og Morten. Jeg blev rigtig glad og vidste næsten ikke

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

TG 800. Betjeningsvejledning. Power Line Motor 2003 / 1

TG 800. Betjeningsvejledning. Power Line Motor 2003 / 1 2003 / 1 Betjeningsvejledning Power Line Motor TG 800 Texas Andreas Petersen A/S Knullen 2 DK-5260 Odensse S Tlf. 6395 5555 Fax 6395 5558 post@texas.dk - www.texas.dk ADVARSEL - Læs altid betjeningsvejledningen

Læs mere

D K. B R U G E R M A N U A L V E L A L a t i n 1 0 0. w w w. v e l a. E U

D K. B R U G E R M A N U A L V E L A L a t i n 1 0 0. w w w. v e l a. E U D K B R U G E R M A N U A L V E L A L a t i n 1 0 0 w w w. v e l a. E U INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0 INDLEDNING 3 1.1 SIKKERHED 3 1.2 REKLAMATIONSRET 4 1.3 UDPAKNING AF STOLEN 4 1.4 VEDLIGEHOLD AF VELA Latin

Læs mere

Om kunstmagasinetjanus Kunstmagasinet udkommer 4 gange årligt, marts, juni, september og december. Det er et tidsskrift for billedkunst,

Om kunstmagasinetjanus Kunstmagasinet udkommer 4 gange årligt, marts, juni, september og december. Det er et tidsskrift for billedkunst, Om kunstmagasinetjanus Kunstmagasinet udkommer 4 gange årligt, marts, juni, september og december. Det er et tidsskrift for billedkunst, kunsthåndværk, arkitektur, design, debat, kunstlitteratur, kunstformidling,

Læs mere

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel.

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel. Dagsprogrammet Dag 1 København Amman og bustransport til Ajloun, hvor vi skal have 2 overnatninger i den private Mount Birgish Camp. Vi ankommer sidst på eftermiddagen og får tid til at stifte bekendtskab

Læs mere

DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort

DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort Bes An For lutning: al efterladte: sinkelse: 1. Begravelsen En aften dør bedstefaren i familien af et hjerteanfald. Ifølge familiens tro skal liget brændes på et ligbål af træ. Den ældste søn skal kløve

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

En Hurtig Guide til Golfreglerne

En Hurtig Guide til Golfreglerne En Hurtig Guide til Golfreglerne Regelkomiteen Regelkomiteen Ret til ændringer forbeholdes indtil endelig godkendelse fra The R&A, St. Andrews foreligger. En Hurtig Guide til Golfreglerne Da golfspillet

Læs mere