Den store Grizzly-bjørn ligger stille og roligt og får sig et hvil på en sandbanke, i bunden af Geographic Harbor, Alaska.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den store Grizzly-bjørn ligger stille og roligt og får sig et hvil på en sandbanke, i bunden af Geographic Harbor, Alaska."

Transkript

1 Beringshavet krydset Den store Grizzly-bjørn ligger stille og roligt og får sig et hvil på en sandbanke, i bunden af Geographic Harbor, Alaska. Den er tilsyneladende overhovedet ikke generet af, at vi og et par andre turister står blot 15 m fra den, og knipser løs med vore kameraer. Ude på fjorden ligger den vandflyver vi er kommet hertil med og vugger blidt. Vi har været så usandsynligt heldige at blive inviteret med på bjørnetur af en pilot fra Kodiak, som vi havde mødt året før i Sydøst Alaska. Roland og hans kone Jo driver en flytaxi-virksomhed, og en af deres specialiteter er netop bjørneture. Roland, Jo og deres vandflyver

2 Jo er en fremragende bjørneguide, som får os alle til at slappe af, mens hun fortæller om de store bamser (verdens største!), deres kropssprog, og hvordan man skal respektere deres komfortzone. Vi er i alt 5 i gruppen, og vi får alle et kick ved at være så tæt på de vilde rovdyr, uden at føle os truede. Længere inde går et par andre bamser rundt og græsser, og dem kommer vi også tæt på, inden vi flyver tilbage til Kodiak, fyldt med indtryk, og vore kameraer fyldt med fantastiske fotos og video!

3 Da vi senere forlader Kodiak, bliver første ankerplads Geographic Harbor.- En fantastisk naturhavn, hvor vi har endnu flere bjørneoplevelser. På et tidspunkt kan vi se ikke færre end 9 bjørne på strandene omkring os, fra sikkerheden i vores cockpit. Ved lavvande graver de muslinger op af sandet med deres lange kløer. Jo havde fortalt os, at det stort set kun var i dette område bjørnene havde specialiseret sig i at spise muslinger. Vi tilbringer nogle herlige dage i dette bjørneparadis, inden vi fortsætter vestover, hvor helt andre og mere dramatiske oplevelser venter os: Geographic Harbor 8/6-2012, position 57 48,121 N, ,959 W Vindens hylen i riggen er nærmest øredøvende. Ikke blot hylen, men nærmest en blanding af brølen og skrigen. Skuden ligger og hugger voldsomt i 2 m søer, som brækker ind over stævnen. Klokken er to om natten, det er mørkt, og vi ligger for anker ¼ sømil fra land i Alinchak Bay, Alaska. Bugten er i lodsbogen beskrevet som velbeskyttet, i alt andet end østenvind. Vejrudsigten lyder på 25 knob, eller hård vind fra sydvest, hvilket ikke er synderlig alvorligt. Så vi er ikke helt forberedt på de 60 knob fra Nordvest, som kommer hylende ned fra de høje tinder forude. Situationen er ved at være uholdbar, og vi har besluttet at prøve at lette anker, og komme ud af bugten. Inden vi når at blive klar, lyder der et voldsomt brag oppe fra stævnen, efterfulgt af kæderaslen, og endnu et brag. Skuden falder af for vinden, - vi har mistet ankeret! Det kraftige ankerspring som forbinder kæden med båden er sprunget, og ankerspillet har ikke kunnet holde fast på kæden i det enorme træk der pludselig opstår. Den kraftige snor som fæstner enden af ankerkæden til ankerbrønden springer også, og så er der ikke noget der holder os længere. Motoren er startet på få sekunder, og vi får krabbet os væk fra de lurende klipper ½ sømil agterude, og ud i det åbne Shelikof Strait, hvor brækkende bølger på 5 6 meter gør livet interessant. Skuden klarer sig fint, uden problemer. Vi ruller en lillebitte trekant af forsejlet ud, og kan kun sejle én vej: Med vinden tilbage mod Kodiak.

4 Det bliver lidt for spændende, da skipperinden pludselig konstaterer at der ligger ½ ton vand og slasker under dørken. Pumperne (3 stk.) holder i første omgang vandet stangen, mens alle de logiske bordgennemføringer bliver checket og fundet iorden. Vandet kommer ind agtenfra kan vi konstatere, og vi ender med at konkludere at det må komme ind ved rorakslen. Vi har tidligere haft en smule problemer med vandindtrængen på det sted, men mente at have løst problemet. Efterhånden bryder pumperne sammen én efter én. Den elektriske bliver tilstoppet, trods to forfiltre, og de to andres plasticdele brækker simpelthen i stykker. Så vi skiftes til dels at øse vand op i en pøs, som tømmes i cockpittet, og dels styre den galoperende skude i de store medløbende søer. På et tidspunkt må vi sænke farten ved at mindske sejlet endnu mere, da vi surfer afsted med 8 12 knob. Jo langsommere hun sejler, jo mindre vand kommer der ind, men det er stadig nødvendigt at øse kontinuerligt, for at holde vandstanden nede under batterierne! 13 timer efter vores dramatiske afsejling fra Alinchak Bay, ankrer vi med vores reserveanker i en beskyttet bugt ved Kodiak. Der kommer ikke vand i båden længere, og totalt udmattede falder vi sammen på køjerne. Efter at have hvilet ud, beslutter vi at sejle tilbage til Kodiak by, for at se, om vi kan købe nyt ankergrej der. Og så tage den derfra. Planen om at sejle tilbage til Alinchak Bay og dykke efter ankeret lurer hele tiden i baghovedet. Udvalget af ankre i Kodiak er meget begrænset, og kalibreret ankerkæde som passer til vores ankerspil, har man slet ikke. Til gengæld viser vejrudsigten, at det burde være muligt at sejle til Alinchak Bay i forholdsvis stille vejr, og dykke efter ankeret næste dag. Halvvejs til vores mål passerer vi gennem en strømfyldt passage, da der pludselig lyder et voldsomt dunk under båden. Propellen må have ramt noget drivgods, som vi aldrig ser! Nu opstår der voldsomme vibrationer, der helt klart kommer fra propellen. Eneste mulighed for os er, endnu en gang, at søge tilflugt i den samme lille vig, hvor vi landede efter vores mareridtstur. Skipper trækker i dykkerudstyret, og konstaterer at et af propelbladene er bøjet, og har en revne. Skipper checker propellen

5 Det betyder, at vi simpelthen er nødt til at returnere til Kodiak (igen-igen), få båden på land, og enten reparere eller udskifte propelbladet. Lykken er endelig med os: Vi kan få SOL på land uden de store problemer, hvis blot vi selv kan skaffe de støtter der skal holde båden, når den er på land. Kodiak er først og fremmest en fiskerby, og sejlbåde er ikke daglig kost for bådværftet. Vore venner i Kodiak sørger for, at vi kan låne støtter af den lokale tandlæge, som har en lille sejlbåd. Stablet ovenpå nogle kraftige træblokke, kan støtterne lige akkurat nå op og understøtte skroget de dage vi er på land. Besætningen sover ikke helt trygt, med de lidt provisoriske støtter, men skuden rokker sig heldigvis ikke! Kreativ opklodsning!! Først og fremmest kontaktede vi vores propelmand i DK, og han var straks klar til at hjælpe. Imidlertid henviste vores pilotven til den lokale propel-ekspert som skulle være lidt af en troldmand, og Propel-Per i DK er enig med os i, at det er forsøget værd, at lade ham reparere det. Skadet propelblad!

6 Han får det ødelagte propelblad med, og 4 timer senere er han tilbage med et repareret blad, som man overhovedet ikke kan se, har været ødelagt. Vi skiller propellen helt ad, renser den, og får lejerne justeret, så den nu fungerer bedre end nogensinde. Usynlig reparation Roret bliver også delvis afmonteret, en ny gummimanchet monteret, og hele pakningen strammet op, så der ikke længere burde kunne trænge vand ind. I forbindelse med rorprojektet, tømmer vi hele den agterste kistebænk, og får adgang til en bordgennemføring lidt over vandlinjen helt ude agter. Og her har vi årsagen til det vand der truede med at sænke SOL: Den har oprindeligt været anvendt til udstødningen fra den benzingenerator som i sin tid fulgte med båden. Da generatoren ikke kunne mere (vi brugte den aldrig!), blev gennemføringen anvendt til udluftning fra vores holdingtank. - Slangen ligger lige så fint ved siden af studsen, til trods for at den havde været fastgjort med to kraftige spændebånd! Vores umiddelbare reaktion er akut grineflip, - derefter lettelse, for så tror da pokker der kom så meget vand ind! Gennemføringen sidder et stykke over vandlinjen, så først når vi rundede de 6 knob, begyndte vandet at stå ind i båden som et lille springvand. I nattens mulm og mørke, mens vi surfede afsted derude i Shelikof Strait var det ikke nemt at checke denne gennemføring, som sidder godt gemt af vejen. Den er nu proppet af, og udluftningen ført til en ny position øverst på hækken! Efter grineflippet ser skipperinden hvast på skipper: Det her er simpelthen for flovt, - lover du at vi aldrig fortæller det til nogen??! Ja siger skipper samtykkende, - hvad hun ikke ser, er at han har fingrene på begge hænder krydsede bag på ryggen!! Vi udnytter også tiden til at rense bunden og smøre et par ekstra lag bundmaling på, så skuden er i tip top stand, da hun endelig bliver søsat efter 3 dage på land. I mellemtiden har vi bestilt et nyt anker (et 55 punds Rocna), og 65 meter kæde, som bliver leveret fra Seattle med luftfragt, - dyrt men effektivt! At kæden desværre ikke passer til ankerspillet, giver lidt ekstra hovedbrud. Løsningen er et nyt kædehjul, leveret luftfragt Express fra den anden side af USA. Og det virker!

7 Noget af det som har fungeret rigtig godt i år, er i øvrigt de nye sejl. Efter at sejlmageren (Ullman Sails, Seattle) sidste år måtte erkende, at de havde leveret sejlene i noget forkert sejldug - og måtte til at sy helt nye sejl til os har de virkelig gjort sig umage og leveret varen! Vi skylder stor tak til Michael hos Elvstrøm Sejl i Aalborg, som gav os uvurderlige gode råd og assistance i dén forbindelse! De sejl vi fik leveret i foråret lever virkelig op til forventningerne på alle punkter, og er en fornøjelse at sejle med. - Vi håber at få lige så mange sømil ud af dem, som af det gamle stel! Inden vi forlader Kodiak får vi for øvrigt også adskilt og repareret de tre defekte pumper, samt købt to nye til reserver. Repareret pumpedel Siden da er tingene gået lige efter bogen. Vi har haft en rigtig god sejlads siden Kodiak. Flotte scenerier og favorable vinde. Vi har stoppet i dejlige ankerbugte og nogle små fiskehavne undervejs. Og ligget ved en nedlagt fiskefabrik, Squaw Harbor i nærheden af fiskerhavnen Sand Point, nogle dage, mens en stormende kuling hyler over vore hoveder. Squaw Harbor, nedlagt fiskefabrik Fiskefabrikken er noget forfalden, men har en opsynsmand, som bor der året rundt, og prøver at holde lidt styr på sagerne. Ejeren har indrettet en slags museum i det gamle værksted, som er rigtig spændende at gå på opdagelse i. Her findes alt hvad hjertet kan begære af værktøj og træbearbejdningsmaskiner.

8 Værkstedsmuseum på fiskefabrikken. Og der er et netværk af herlige vandrestier, som vi benytter os af. Ved et par gamle forfaldne huse finder vi fine vinrabarber, som vi simpelthen er nødt til at høste lidt af. Så nu er SOL s syltetøjslager fyldt op igen! Rabarberhøst, Squaw Harbor I Kodiak møder vi i øvrigt en New Zealandsk båd, Tokimata, som skal samme vej som os. Far, mor og to voksne sønner i en 42 fods stålbåd. De sejler derfra, mens SOL står på land, og har egentlig en temmelig hård sejlads vestpå, og op over Beringshavet, med masser af hård modvind. Fordi vi blev et par uger forsinket, har vi haft et helt andet vejrsystem, og har haft masser af medvind på vores sejlads.

9 Vi ankommer til False Pass, som er den første passage nordpå fra Stillehavet til Beringshavet, i en forrygende østenvind. Alle fiskerbåde benytter denne passage, som opdagerne i første omgang troede, var en blindtarm, - deraf navnet. Passagen ligger mellem den østligste ø i Aleuterne, Unimak Island, og Alaska s fastland. Vi anløber en fin, ny lille havn, og sætter for første gang fod på Aleuterne. False Pass Harbor, Unimak Island Havnefogeden, Jackson, kommer farende, byder os hjertelig velkommen, og beder os udfylde en masse papirer. Regningen for havnepenge vil blive sendt til os senere på året, forklarer han. Her ligger et lille bysamfund, med 30 fastboende året rundt. Om sommeren svulmer befolkningen op til omkring 200, mest på grund af fiskefabrikken, som er mest aktiv i sommerperioden. Overalt ligger der bjerge af store krabbefælder, som man fisker kæmpekrabber med i Beringshavet om vinteren. Krabbefælder, False Pass Vi går på opdagelse, for om muligt at finde et sted med Internet. Postmesterinden henviser til rådhuset, hvor vi træffer kommunaldirektøren (eneste ansatte!) Jim. Han fortæller, at der ganske rigtigt er Internet, som vi gerne må bruge, i forsamlingshuset, der er en del af rådhuset. Men at borgmesterinden går rundt

10 med nøglen i sin lomme. Det er dog ikke noget problem for Jim, som ved hjælp af en stor kontorsaks får brudt låsen op, så vi kan komme ind. Vi stifter også bekendtskab med adskillige af stedets originaler, mens vi er her. Bl.a. William James Shelikoff, som er i firserne, og har mange spændende historier at fortælle. Hans daglige transportmiddel er en lille gaffeltruck! Vi har hørt, at fiskerne sommetider får lov at benytte fiskefabrikkens faciliteter, såsom vaskemaskiner. Så vi går op og møder direktøren, som er venligheden selv. Vi får straks lov til at benytte vaskeriet, ligesom han tilbyder at vi kan bruge fabrikkens trådløse Internet, hvilket er en stor hjælp til planlægning af den videre færd. Efter to dage i False Pass, viser vejrudsigten at vi burde have rimeligt vejr til at krydse Beringshavet til Nome. Den nordlige del af False Pass er en kæmpestor lavvandet bugt, med et vel afmærket sejlløb. Udenfor løbet er der meget lavvandet, og det er vigtigt at man passerer den sidste barre til Beringshavet på det rigtige tidspunkt. D.v.s. med indgående strøm, og uden alt for stor dønning nordfra. Vi har heldigvis fået afpasset tidevandet rigtigt, men har alligevel en lidt spændende udsejling, med temmelig stor dønning. Vi får på intet tidspunkt under 3,9 meter under kølen, men ånder alligevel lettet op, da vi endelig er ude i det åbne, og kan sætte vindroret til at styre skuden nordover på det lavvandede Beringshav. I skrivende stund ligger vi fortøjet udenpå dem i guldgraverbyen Nome, godt 100 sømil syd for Beringstrædet. Vi har stort set krydset det lavvandede Beringshav, og ligger kun og venter på at isen skal bryde op fra kysten lidt længere nordpå. En engelsk båd, UpChuck, samt en stor hollandsk skude, Tranquilo, ligger her også af samme årsag. Og vi kan egentlig ikke rigtig gøre andet end at vente, - isen kan vi ikke sådan bide skeer med! UpChuck, Tokimata, SOL og Tranquilo venter i Nome Harbor Nome blev for alvor kendt omkring år 1900, hvor man fandt guld i sandet langs stranden. Lige til at vaske ud med meget simple midler! I løbet af meget kort tid var byen svulmet op fra et par hundrede til over guldhungrende eventyrere. De fleste af dem boede i telte langs stranden, men byen tog

11 efterhånden form med primitive træhuse adskilt af plørede jordveje. Typisk kro i Nome I dag er den såmænd ikke meget anderledes, - husene er stadig generelt meget primitive, og hovedgaden er stadig præget af de mange barer og salooner. Noget af et Klondyke! Og så bliver der stadig gravet guld her. Eller rettere: Sandsuget efter guld. Sandet langs kysten indeholder stadig store guldmængder. Og den lille havn er fyldt af mærkelige små sandsugere, folk selv har bygget. Selvbyggede sandsugere søger efter guld langs kysten. Med dem sejler de ud langs kysten, og typisk er der en dykker som går nede på bunden med en sugeslange, og oppe på flåden bliver sand og grus siet henover flere vibrerende riste, hvor det så er meningen at det tunge guld skal bundfælde sig. Efter en lang dags arbejde, kan man være heldig at have opsamlet for mange tusinde dollars guldstøv. Nogle kan leve af at grave guld 3 mdr. om året, men de fleste hutler sig igennem tilværelsen uden ret meget held!

12 Lige bag ved os ligger der en lidt større pram udstyret med en gravemaskine i den ene ende, og et effektivt udvaskningssystem. Efter sigende er gutterne der driver den multimillionærer, som alene sidste år gravede guld for flere millioner $. Deres stil er unægtelig noget speciel, idet prammen er udstyret med en alt for lille motor. Så de padler sig afsted med gravemaskinen, - det ser helt vanvittigt ud! Vi hygger os sammen med besætningerne på de to andre både, samt lokale venner vi har fået i land. Så kedeligt er her ikke. Men utålmodigheden breder sig efterhånden, - Nordvestpassagen breder sig over rigtig mange sømil, og store dele af den er stort set isfri nu. Men pakisen ligger helt ind til kysten på en strækning af 50 sømil sydvest for Point Barrow, som er det nordligste punkt på USA s fastland. En vinddrejning kan ændre situationen på få dage, så vi følger alle ivrigt med på vejr, vind og iskort. I mellemtiden må vi nøjes med at se på Nome s seværdigheder, som udover moskusokser der græsser lige uden for byen, også indbefatter en stor buste af Amundsen. Den er mage til den der står i Ny Ålesund på Svalbard, og er opsat til minde om den første dokumenterede flyvetur over Nordpolen i Amundsen var leder af turen, der foregik i luftskibet Norge. Man landede i Teller, en lille by lidt vest for Nome. Skipperinden og Amundsen - Det er Amundsen til venstre! Museet er også spændende, og har bl.a. gamle billeder af Amundsen og Gjøa, da de ankom hertil efter at have passeret Nordvestpassagen som de første i 1905.

13 Her er også masser af historiske beviser på tidligere tiders guldsøgning. Ikke mindst adskillige kæmpestore guldgraverpramme præger landskabet omkring Nome. Forladt kæmpeguldgravermaskine! De gravede sig i sin tid gennem lavvandede tundrasøer, og filtrerede det opgravede sand og grus for guld. Da mulighederne efterhånden blev udtømte, blev de store maskiner simpelthen efterladt ude på tundraen, hvor de står som monumenter over en svunden tid. Skovlene, - hver enkelt vejer flere hundrede kilo! Når først vi kommer afsted, bliver der nok ikke megen tid og mulighed for at sende rejseberetninger og bulletiner. Men vi vil bestræbe os på at opdatere vores position med jævne mellemrum, så man kan følge vores sejlads. Positionerne kan ses på:

14 Til tider er der dårlige radioforhold, så vi ikke kan få opdateret vores position. Så det skal man altså ikke blive bekymret over! Efter sigende skal der bruges MEGET diesel for at komme igennem NWP, så vi fylder alt hvad vi kan slæbe, - både i gamle og nyerhvervede dunke! Mange kærlige sejlerhilsner Kirsten & Kim Vores planlagte rute i år

Ofte har vi ikke mere end 3-4 meter under kølen, men her er overhovedet ingen bølger, og vore skuder høvler afsted i den favorable vind.

Ofte har vi ikke mere end 3-4 meter under kølen, men her er overhovedet ingen bølger, og vore skuder høvler afsted i den favorable vind. SOL OVER TOPPEN Stolt ser den ud, som den står der med løftet snude og vejrer ud mod os. En Isbjørn i sin bedste alder, tilsyneladende rimelig velnæret og i god form. Vi er ved at have passeret det strømfyldte

Læs mere

En spændende, anderledes end forventet, hjemsejlads af BLUE NOTE. fra Amsterdam til Virksund.

En spændende, anderledes end forventet, hjemsejlads af BLUE NOTE. fra Amsterdam til Virksund. En spændende, anderledes end forventet, hjemsejlads af BLUE NOTE fra Amsterdam til Virksund. Lørdag den 10. maj kl. 0530 mødtes Knud, Aksel og undertegnede på havnen i Virksund, hvor kursen i bil skulle

Læs mere

Rie s Dagbog 2011. www.troldand.dk

Rie s Dagbog 2011. www.troldand.dk Rie s Dagbog 2011 www.troldand.dk Ries dagbog Fra Vivero til Ria Arosa Marts og april 2011 Fredag den 18. marts 2011 Vi fik sat sejl på i dag. Vejret var dejligt, meget lidt overskyet så solen kunne trænge

Læs mere

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Punkt... Side Søndag den 10. november 2002... 3 Mandag den 11. november 2002... 5 Tirsdag den 12. november 2002... 7 Onsdag den 13. november 2002...

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage

Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage 2 Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage Tilbage i topform på jobbet og i privaten Kirsti Hauge Weightless Ink 3 Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage Af Kirsti Hauge 1. udgave,

Læs mere

Efterår Kerteminde Sejlklub Tirsdagssejladser 2006

Efterår Kerteminde Sejlklub Tirsdagssejladser 2006 8-8-2006 Så er vi i gang igen Der var lovet svag vind fra DMI, og det skal jeg lige love for at vi fik. Dommeren havde lagt en fælles bane ud til D-mærket og derefter i mål på ca.3,7 sm. Vi fik en elendig

Læs mere

VIBORG SPORTSFISKERFORENING / NO.3 / 2012. Jule

VIBORG SPORTSFISKERFORENING / NO.3 / 2012. Jule Krogen VIBORG SPORTSFISKERFORENING / NO.3 / 2012 Jule Formanden funderer Krogen VIBORG SPORTSFISKERFORENING / NO. 3 / 2012 Jule Hårde tider Almindeligvis kan jeg bruge denne plads til at prale med, hvor

Læs mere

Rejser i Oman. Lars Brodersen

Rejser i Oman. Lars Brodersen Rejser i Oman Lars Brodersen Forord Alle bøger udgivet i Oman indledes med et billede af Sultan Qaboos og på alle offentlige kontorer hænger et billede af Sultan Qaboos. Med god grund. Omanerne er nemlig

Læs mere

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch Detaljerne tæller når det gælder Fotograf Mick Anderson Henriette Koch 2 Bogen er til gratis download 1. udgave marts 2003 6. udgave marts 2015 Forfatter: Henriette Koch Forord Der findes bøger om sejlads,

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Brisen. Smilende. Solrig Sommer

Brisen. Smilende. Solrig Sommer Nr 4 // September 2014 Brisen www.sejlklubbenkbh.dk 2014 Smilende Solrig Sommer www.sejlklubbenkbh.dk Sejlklubben København Sundkrogskaj 19 2100 København Ø Bestyrelsen Formand Finn Kristiansen 2092 8010

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

MAKSIMAL ENTROPI. Et rollespil om krig og om universets fjerne fremtid. Skrevet til Fastaval 2006 af Flemming R.P. Rasch

MAKSIMAL ENTROPI. Et rollespil om krig og om universets fjerne fremtid. Skrevet til Fastaval 2006 af Flemming R.P. Rasch MAKSIMAL ENTROPI Et rollespil om krig og om universets fjerne fremtid. Skrevet til Fastaval 2006 af Flemming R.P. Rasch Indhold Dette scenarie består af: En forside Denne side (Som muligvis er bagsiden

Læs mere

VILDGÅS TUR HJEM 2008 Fra Port Napoléon, Port-St.-Louis-du Rhône til Roskilde.

VILDGÅS TUR HJEM 2008 Fra Port Napoléon, Port-St.-Louis-du Rhône til Roskilde. VILDGÅS TUR HJEM 2008 Fra Port Napoléon, Port-St.-Louis-du Rhône til Roskilde. 23. maj 2008. Afgangens time nærmer sig. Vi har nu været her i godt 14 dage, VILDGÅS er gjort klar og søsast. Vi har haft

Læs mere

Marsejleren. Nyt fra Havnen...side 4 Onsdagsbanen 2014...side 7 Nyt om omdeling af Marsejleren...side 8 På sommertogt i Kroatien...

Marsejleren. Nyt fra Havnen...side 4 Onsdagsbanen 2014...side 7 Nyt om omdeling af Marsejleren...side 8 På sommertogt i Kroatien... Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN MARTS 2014 NR. 01 Nyt fra Havnen...side 4 Onsdagsbanen 2014...side 7 Nyt om omdeling af Marsejleren...side 8 På sommertogt i Kroatien...side 16

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Det følgende er nedskrevet fra flere kilder, men er hovedsagelig fra min dagbog fra 1947-1948.

Det følgende er nedskrevet fra flere kilder, men er hovedsagelig fra min dagbog fra 1947-1948. 1 Daneborg 1947-48. Jeg blev født i København den 5. Januar 1927 og voksede op i en lejlighed på Østerbro. Min far havde mange interesser, blandt andre, Radioteknik og Arktiske Ekspeditioner. Da Dansk

Læs mere

Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN JUNI 2014 NR. 02

Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN JUNI 2014 NR. 02 Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN JUNI 2014 NR. 02 600 nye sejlere fra Sejlerskolen siden 1990...side 6 Ancha - sejlertilbud til unge...side 8 Sejlads med børn ombord...side 16

Læs mere

Min tur. til. New York City

Min tur. til. New York City Min tur til New York City 19. - 28. marts 2000 Indholdsfortegnelse Emne... Side 1 Dagbog... 3 1.1 Søndag den 19. marts 2000... 3 1.2 Mandag den 20. marts 2000... 4 1.3 Tirsdag den 21. marts 2000... 5 1.4

Læs mere

25. Almindelig hverdag. Vandpumpen og toiletpumpen strejkede og måtte repareres/fornyes.

25. Almindelig hverdag. Vandpumpen og toiletpumpen strejkede og måtte repareres/fornyes. Rejsebrev nr. 3 Det er længe siden, vi har ladet høre fra os og det er ikke, fordi der ikke er sket noget, måske snarere, fordi der ind i mellem har været lovlig mange bolde i luften. November og en del

Læs mere

Rejsebreve sendt til VINDØJET Medlemsblad for KASTRUP SEJLKLUB

Rejsebreve sendt til VINDØJET Medlemsblad for KASTRUP SEJLKLUB Rejsebreve sendt til VINDØJET Medlemsblad for KASTRUP SEJLKLUB En beretning fra S/Y PLUTO s jordomsejling fra juli 1995 til september 1998, med skipper Ejvind Hernø 1 1.rejsebrev fra S/Y PLUTO s langfart

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads Peter Durup Kidnappet Caroline og Mads Kidnappet 1. udgave. 2010 Forlaget DuuBooks Peter Durup, Solrød 2010 Omslagstegning: Peter Durup Redaktør: Hanne Svendsgaard Typografi: Garamond ISBN 978-87-992139-5-5

Læs mere