VEJLEDNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VEJLEDNING www.totalinventar.dk"

Transkript

1 VEJLEDNING Total Inventar A/S - Bergsøesvej Silkeborg - tlf.: fax:

2 GUIDE TIL JERES NYE FAGLOKALE... Der er mange overvejelser at gøre sig, når et nyt faglokale skal etableres. Denne guide kan hjælpe jer med at komme omkring alle de vigtige beslutninger, der er nødvendige for, at I når frem til det ønskede resultat. Det er vigtigt, at man gør sig klart, hvilke ønsker man har for det nye lokale, hvilke aktiviteter der skal være mulige, hvordan undervisningen skal foregå, osv. Vi har inddelt guiden i fire overordnede emner, som hver beskriver et område I har brug for at vide noget om i forbindelse med jeres nye lokale: Først må behov og ønsker for lokalet afklares. Dernæst skal der mere konkret vælges det rette inventar. Herefter forklarer vi, hvordan processen fra klargøring af lokale til overdragelse af det færdige lokale foregår. I det sidste afsnit gennemgås jeres garantier og rettigheder.

3 Indhold 01 INDLEDENDE FASE Tænk jeres ønsker igennem Det gamle lokale Det nye lokale Hverdagen i lokalet Funktion Budget og finansiering Levering Lokalets planløsning 02 UDVÆLGELSE Korpus Hængsel Profil typer Lågetyper Bordplader Indretningsdele Total Inventars ekspertise Indretningsforslag og tilbud Bestilling 03 REALISERING Nedtagning Klargøring Levering af det nye inventar Montering Gas, el og VVS Overdragelse 04 LOKALET I BRUG Garantier Forbrugsrettigheder Betaling Forsinkelse Uforudsete problemer Klager Ris eller ros Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

4 01 INDLEDENDE FASE TÆNK JERES ØNSKER IGENNEM - så bliver resultatet bedst Etablering af et nyt lokale er en omfattende proces. For at få et vellykket resultat, er det vigtigt at få alle ideer og ønsker bragt på banen. Vi har lavet en tjekliste, som kan hjælpe jer med at få alle de nødvendige overvejelser i spil. Sørg for at finde ud af, hvad der er vigtigst for jer. Det kan blive nødvendigt at indgå kompromisser undervejs. DET GAMLE LOKALE Hvad er I specielt glade for i det nuværende lokale? Er der inventar eller andet, der kan genbruges? Fordele/ulemper ved nuværende indretning? Er de nuværende gas, el og vvs installationer placeret hensigtsmæssigt? DET NYE LOKALE Er det muligt at bevare gulvbelægningen? Skal der laves nye gas, el og vvs installationer? Skal lokalet males? Kan eksisterende belysning genanvendes? Er der lovlig ventilation og procesventilation? Står I selv for nedtagning af det eksisterende inventar? 04

5 INDLEDENDE FASE 01 HVERDAGEN I LOKALET Skal der undervises i flere forskellige fag i samme lokale? Teoretisk eller praktisk undervisning? Mange forskellige alderstrin? Til hvor mange elever? Lærere? Er der børn eller voksne der skal tages specielle hensyn til? FUNKTION Hvor meget opbevaringsplads er der behov for? Skal indretningen være fleksibel? Mobile skabe og borde? Højdeindstilleligt inventar? BUDGET& FINANSIERING Vær realistisk - der skal laves mange ting, når et lokale skal etableres. Vær åben om jeres budget, så vi nemmere kan lave den rigtige løsning til jer. Opstil et budget med luft - der dukker altid ekstra ideer og ønsker op undervejs. Undersøg evt. finansieringsmulighederne, hvis der er behov for dette. 05 Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

6 EL OMKLÆDNING LÆRER Hylder FORMNING/BILLEDKUNST Stålbord Strygebræt Spejl Elevbord 1200x1200 mm Elevbord 1200x1200 mm WC EVT. DØR ENTRE RADIATOR ESSPISNING EKØKKEN URINAL Elevbord 1200x1200 mm Elevbord 1200x1200 mm VÆRKSTEDSCON Håndarbejdsskab Saks, garn og tråd OPSTALT C Køl FORRUM SLØJD Køl 4 4 Frys COMBI ELEVATOR TIL KÆLDER HANDICAP Tavle Gruppebord Gruppebord Værktøjsskabe Elevbord Elevbord mm Laminat 1200x1200 mm Laminat 1200x1200 mm ÅBEN PASSAGE RADIATOR RADIATOR RADIATOR EVT. DØR Arbejdsbord D:620 BEMÆRK: DENNE TEGNING ER IKKE MÅLFAST OG KAN IKKE ANVENDES TIL AFSÆTNING AF INSTALLATIONER M.V. Total Inventar Bergsøesvej Silkebor Tlf.: Fax:

7 UDVÆLGELSE 02 LEVERING Husk at der typisk er 6-8 ugers leveringstid på inventaret til det nye lokale. Passer det med levering af varer fra andre leverandører? Få aftalerne på plads i god tid med eventuelle håndværkere. Er der taget højde for tilkørselsforhold for håndværkere og maskiner? Skal byggepladsen afskærmes/indhegnes? Skal der tages hensyn til skolens åbningstider? LOKALETS PLACERING Det er nødvendigt med en målfast tegning af lokalet. Hvis der ikke allerede findes en tegning over rummet, skal rummet opmåles, så vi kan lave en tegning med de rigtige dimensioner. Herefter laver vi en indretningsplan ud fra, hvad der er muligt i rummet, med udgangspunkt i jeres ønsker. Der skal tages højde for gangzoner i rummet, herunder afstand mellem arbejdsstationer. Ligeledes skal der tages højde for at alle elever kan følge undervisningen på tavlen, at alle elever har en arbejdsstation og at der er rigeligt med opbevaringsplads. Vi gennemgår indretningsplanen med jer og retter den til, så indretningen bliver optimal. 07 Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

8 02 UDVÆLGELSE KORPUS Vi har gjort vort stærke korpus endnu stærkere. Korpus er fremstillet af 19 mm spånplade, og belagt med 120 grams melamin. Det er afslutningsvis kantet med en solid ABS kant. Dette giver en flot finish og giver samtidig ekstra styrke og holdbarhed på udsatte hjørner og kanter. Bagbeklædningen er en 8 mm. melaminbelagt spånplade indsat i not. 08

9 UDVÆLGELSE 02 HÆNGSEL Inventaret er aldrig stærkere end sit svageste led. Det svageste led er altid hængslet. Derfor benytter vi et hængsel, der er spe-cielt velegnet til institutionsbrug. Inventar i institutioner skal kunne holde til et stort slid og en ikke altid tiltænkt brug, da børn bruger tingene på en anden og til tider voldsommere måde. Skabshængslet er et specielt designet institutionshængsel. Hængslet er med fast split og er 100% vedligeholdelsesfrit. Den specielle fastgørelse af hængslet på skabsside og i udnakning i skabslågen, giver hængslet ekstra styrke til at modstå hængslets åbningsvinkel på 270. PROFIL TYPER Lågen er opbygget af 17 mm. spånplade og belagt med højtrykslaminat. Samlet opnås en tykkelse på 19 mm. Lågen profileres med en kraftig 10 mm. massiv trækant i enten bøg eller ahorn. Alle kanter er pænt og praktisk afrundede og lakerede. Rammelåger med sikkerhedsglas produceres som øvrige skabslåger i hel udførelse, uden samlinger. Bøgekant Ahornkant Rammelåge 09 Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

10 02 UDVÆLGELSE LÅGETYPER Glatlåge Vitrinelåge BORDPLADER I vort sortiment findes flere typer bordplader: Massive træ-, kompakt laminat-, granit- rustfrit stål-, polypropylen og laminatbordplader. Alle er valgt i henhold til kvalitetsmæssige og funktionelle krav. Massivtræ Granit Syrefast rustfristål Polypropylen Chemtop Laminat Kompaktlaminat Kompaktlaminat, grå 10

11 UDVÆLGELSE 02 INDRETNINGSDELE Hvide melaminhylder til høj- og underskabe samt faste hylder. Silverfarvede trådkurve/riste med rulleudtræk. Massive udtræksbakker med rulleudtræk. Metalskuffer med rulleudtræk, højde 5,4 cm. og 8,5 cm. eller højde 14,5 cm. Alu-skuffer med dæmpningsbeslag, Bluemotion og fuldt udtræk, højde 8,5 cm. eller med reling, højde 14,5 cm. GREB Gribevenlige skabsgreb i 128 mm. børstet stål. Højden 28 mm. godstykkelsen er Ø10 mm. 11 Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

12 02 UDVÆLGELSE TOTAL INVENTARS EKSPERTISE Ved etablering af et nyt lokale kan Total Inventar hjælpe jer med råd og vejledning om, hvilke elementer og hvilke materialer I skal vælge, samt med selve indretningen. Total Inventar har mange års erfaring med indretning af alle typer faglokaler til institutionsbrug. Det betyder, at vi har et indgående kendskab til undervisningsmiljøers udformning og mulighederne indenfor dette felt. I er altid velkommen til at bestille tid til et uforpligtende møde med en af vores konsulenter. Allerede tidligt i planerne om et nyt lokale kan vi være med til at afklare spørgsmål i forbindelse med de mange overvejelser, der er i denne proces. Når vi mere konkret skal indrette jeres lokale, er det nødvendigt at vide noget om budgettet, og dernæst om jeres ønsker og de tanker I har gjort jer. Derudover skal vi bruge en tegning over lokalet. Måske findes der allerede en tegning, eller rummet skal måles op, så vi ud fra en målfast tegning kan indrette lokalet. INDRETNINGSFORSLAG & TILBUD Skolens nye lokale er en stor investering og skal bruges i rigtig mange år fremover. Derfor er det vigtigt for os, at resultatet bliver tilfredsstillende og i overensstemmelse med jeres ønsker og krav til lokalet. Vi udarbejder forslaget i AutoCAD, som vil være en sammensmeltning af jeres ønsker sammenholdt med budget og rummets potentiale. Sammen med indretningsforslaget udarbejder vi et tilbud, hvor alle elementer fra tegningen er listet, så det er nemt og overskueligt. I tilbuddet vises også prisen for montering og evt. anden udgift i forbindelse med etableringen. Er der spørgsmål til tilbuddet eller tegningen afklarer vi selvfølgelig disse. 12

13 UDVÆLGELSE 02 BESTILLING Når vi er enige om, hvordan det nye lokale skal se ud og tegningen er tilrettet, udarbejder vi en købskontrakt, som I skal underskrive. Når vi har modtaget den underskrevne kontrakt, starter vi produktionen af inventaret til lokalet. Inden I har underskrevet kontrakten, finder vi ud af, i hvilken uge I foretrækker at få leveret inventaret. Ligesom inden for mange andre brancher, er der sæsonsvingninger indenfor produktion af inventar til undervisningen. Det betyder at leveringstiden kan varierer fra 6 til 8 uger, alt efter hvilket tidspunkt på året I ønsker jeres nye lokale. Sammen med ordrebekræftelsen, får I en montageplan og en dato for, hvornår I senest kan rette i jeres bestilling. Ugen før leveringen af inventaret til jeres nye lokale, kontakter vi jer med besked om den præcise leveringsdag. 13 Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

14 03 REALISERING 14

15 REALISERING 03 DE FIRE FASER Det er et større arbejde at få etableret et nyt lokale. Derfor kan situationen nemt virke en smule uoverskuelig. Der er dog en naturlig rækkefølge i processen. Færdiggørelsesprocessen kan deles ind i fire faser: Nedtagning af eksisterende inventar, klargøring af lokalet, levering af det nye inventar og til sidst montering heraf. På de følgende sider kan I læse nærmere om, hvordan dette vil forløbe, og hvad I må forvente. 1. NEDTAGNING AF EKSISTERENDE INVENTAR Først skal det gamle inventar tages ned. Elementer, bordplader, vandforsyning, vægbeklædning mm. skal ned og ud af lokalet, og der er en del arbejde med at køre affaldet væk. Hvis der er ting, som skal genbruges, så mærk dem tydeligt, inden nogen kommer til at ødelægge dem. Da I skal have dem ud af lokalet, er det en god ide at have en klar plan for, hvor de skal opbevares. Når arbejdet er færdigt, vil lokalet se noget medtaget ud. Der må forventes en del støv- og støjgener i denne fase. Den bedste måde at forberede sig på er ved at dække godt af med plastik. Alle må gøres opmærksomme på, at de i den pågældende periode kan generes af støj og støv. Nedrivningsarbejdet tager et par dage. 2. KLARGØRING AF LOKALET Efter at det gamle inventar er fjernet, skal rummet gøres klar til det nye inventar. Væggene skal evt. pudses op, gulvet skal gøres klart og loftet laves. Desuden skal nye VVS-, gas- og elinstallationer forberedes. Det vil sige, at de skal trækkes derhen, hvor de skal bruges, og gøres klar til endelig montering. Der kan opstå uforudsete problemer, når alt er revet ned. Eksempelvis kan der være lavet om på rummet tidligere, sådan at det nøgne rum ikke er 100% som forventet. I givet fald skal der tages stilling til, hvordan de uforudsete problemer løses. For at kunne udføre sin del af arbejdet vil håndværkerne være nødt til at lukke for el, gas og vand i kortere perioder. 15 Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

16 03 REALISERING 3. LEVERING AF DET NYE INVENTAR Alle skabene bliver samlet på vores fabrik, hvor vi har det rette værktøj til opgaven. Skabene bliver leveret til jer samlet og klar til montering. På den måde sikrer vi at kvaliteten er i top. Vi sørger for at alt bliver leveret, og intet bliver skadet under transporten. Det er vigtigt, at I gør opmærksom på, om der er specielle forhold, der kan gøre leveringen af inventaret vanskeligt. Er der det, må det vurderes, om det kræver ekstraudstyr eller kreative løsninger, så det er afklaret, når chaufføren kommer med varerne. Leverancen optager meget plads. Det skyldes, at inventaret ankommer i samlet tilstand. Derfor anbefaler vi, at der forberedes gulvplads for leveringen. Det er også en god ide, at beskytte gulvet med afdækningspapir. Skulle der være skader, fejl eller mangler ved leveringen, så garanterer vi, at disse udbedres hurtigt og effektivt. I skal forberede jer på, at lokalet og de omkringliggende arealer for en periode bliver en mindre byggeplads. En uge før inventaret bliver leveret, kontakter vi jer med besked om det præcise tidspunkt for leveringen. 4. MONTERING Når de øvrige arbejder er færdige, kan vi begynde med montagen af inventaret. Under normale omstændigheder tager det en uge pr. lokale at montere inventaret, dog alt efter lokalets størrelse og omfang af inventaret. Først når monteringen af inventaret er færdigt, kan I begynde at danne jer et indtryk af, hvordan lokalet kommer til at se ud. Der er stadig en masse detaljer, der skal på plads, men de store linjer tegner billedet af lokalet. Skal der laves ventilation, monteres dette ofte i forbindelse med inventaret. Hvis der skal leveres hårde hvidevarer, vil disse også blive installeret i forbindelse med inventaret. 16

17 REALISERING 03 FÆRDIGGØRELSE AF GAS-, EL- & VVS-ARNEJDE Når det nye inventar er sat op og hvidevarerne er på plads, skal alle tilslutninger laves til el, vand, afløb og gas. Det er vigtigt, at det er autoriserede håndværkere, der udfører denne del af arbejdet. Der vil være mange mindre ting og små detaljer, som skal færdiggøres, før jeres nye lokale er helt funktionsdygtigt. Det kan godt tære på tålmodigheden, fordi I er så tæt på målet. OVERDRAGELSE Det nye lokale er færdigmonteret. I gennemgår nu arbejdet med konsulenten, montøren eller monteringslederen. Hvis der er fejl eller mangler, skriver vi det på afleveringsrapporten, og vi laver en aftale om udbedring af fejlen med det samme. Det vil typisk være den ansvarlige håndværker eller underleverandør, der står for dette arbejde. Hvis alt er, som det skal være, betaler I den sidste rate som aftalt. I vil altid få det sidste ord, så vi kan være sikre på, at det færdige resultat lever op til det, I har forventet fra start. I tilfælde af fejl kan det aftales, at der henstår et beløb svarende til manglernes værdi, til disse fejl er udbedret. Den mere præcise aftale laver I med konsulenterne, montøren eller montagelederen. 17 Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

18 04 LOKALET I BRUG

19 LOKALET I BRUG 04 GARANTIER Total Inventars garantier dækker mere end de lovbestemte garantikrav. Dette er muligt, fordi vi kontrollerer hele processen fra indretningsforslag til færdigt opsat lokale. Total Inventar overholder naturligvis alle de lovbestemte garantier og Total Inventars salgsbetingelser, herunder den 2-årige reklamationsret. 5 ÅRS PRODUKTGARANTI Vi yder 5 års produktgaranti på vores inventar. På tilbehør udover inventaret følger vi producentens garantibestemmelser. TRYGHEDSGARANTI Ved forudbetaling garanterer Total Inventar for beløbet, så jeres penge aldrig går tabt. SERVICEGARANTI Skulle noget mangle eller være beskadiget ved leverancen, garanterer vi en hurtig og effektiv udbedring. LEVERINGSGARANTI Ugen før det nye inventar leveres, modtager I en præcis leveringsdato. MILJØGARANTI Alle produkter fra Total Inventar er certificeret af Dansk Indeklima Mærkning. Det er din sikkerhed for, at inventaret er testet for afgasning og lugtafgivelser fra en række forskellige stoffer. 19 Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

20 04 LOKALET I BRUG FORBRUGSRETTIGHEDER I det følgende kan I læse om, hvordan I er stillet, når der ettableres et nyt faglokale til jeres skole. Meget af informationen er generel, så I kan bruge den uanset om Total Inventar kun står for leveringen af elementerne til lokalet, eller om vi også skal stå for monteringsarbejdet. BETALING I enhver indretningsløsning er der en række individuelle behov, at tage hensyn til. Derfor har Total Inventar ikke noget lager. Vi starter først produktionen af inventaret til jeres lokale, når vi modtager en ordre fra jer. Derfor beder vi jer om en a conto indbetaling, når vi sætter jeres ordre i produktion. Nogle gange aftales det, at betalingen falder i flere rater i takt med, at arbejdet med inventaret skrider frem. De penge, som I forudbetaler, kan aldrig gå tabt, når I handler med Total Inventar. Vi garanterer nemlig for beløbet. FORSINKELSE Det er ikke altid muligt at forudse alt i forløbet med etablering af det nye lokale. Opgaven kan vise sig vanskeligere end først antaget, levering af materialer kan blive forsinket osv. I sådanne tilfælde bliver det betragtet som rimeligt, hvis leverandøren rykker leveringsdatoen. Kan projektet ikke afsluttes til den aftalte tid på grund af forhold, som I selv er skyld i, kan jeres leverandør selv fastsætte en ny leveringsdato. Hvis det derimod er jeres leverandør, der bærer ansvaret, kan I sende leverandøren et brev - et såkaldt påkrav - hvori I forlanger arbejdet gjort. UFORUDSETE PROBLEMER Hvis arbejdet med det nye lokale må revurderes undervejs, så er jeres leverandør forpligtet til at stoppe arbejdet og diskutere det videre forløb med jer. Har leverandøren ikke forsømt noget i sin vurdering af opgaven, vil det normalt være jer, der skal betale for eventuelt ekstra arbejde. Det bør altid ske på grundlag af et revideret tilbud. Undlader leverandøren at gøre jer opmærksom på problemer, der vil forringe det færdige arbejdes værdi, kan I kræve erstatning af leverandøren. 20

21 LOKALET I BRUG 04 KLAGER I langt de fleste tilfælde er alt ved det nye lokale i orden, når I får det overdraget. Men skulle der være noget at klage over, så skal I være opmærksom på, at der gælder forskellige klagefrister. Længden afhænger af de aftaler, der er lavet, og af hvad der klages over. Som hovedregel er løsøre og produkter omfattet af købelovens 2-årige reklamationsfrist. Den tilsvarende frist for håndværkernes arbejde og for materialer, der er leveret af dem, er 5 år. I skal altid klage straks efter, at fejlen eller manglen er opdaget, for at bevare jeres rettigheder. Har projektet været ramt af forsinkelser, mangler i leveringen eller lignende, og er der stadigvæk mindre skønhedsfejl, når lokalet bliver overdraget, vil mange føle sig berettiget til et nedslag i prisen. Men det er faktisk ikke tilfældet. Det er først i det tilfælde, at jeres leverandør ikke vil eller kan udbedre fejlen, at I kan kræve et nedslag i prisen. RIS ELLER ROS Når jeres nye lokale står klar til brug, sender vi jer et Ris eller ros - skema, hvor vi beder jer om at bedømme os på en lang række punkter, lige fra den første oplevelse af Total Inventar til lokalet står færdigt. Alle Total Inventars kunder modtager skemaet. Besvarelserne bruger vi til at kortlægge, om der er områder, hvor vi skal sætte ekstra ind. For når alt kommer til alt, så er forudsætningen for vores succes, at vi har tilfredse kunder. Det kræver, at medarbejdere, produkter, systemer og løsninger altid lever op til jeres forventninger, og gerne mere til. Derfor lader vi vores produkter og alle medarbejdere - fra konsulent til montør - blive målt og vurderet. Det giver inspiration og motiverer os til at tænke os om endnu en gang. Kan noget gøres bedre, så gør vi det. 21 Total Inventar A/S Bergsøesvej Silkeborg Tlf.: Fax:

22

Køb og salg af virksomhed

Køb og salg af virksomhed Køb og salg af virksomhed Ejerskiftehåndbogen OM EJERSKIFTEHÅNDBOGEN Alle teksterne i Ejerskiftehåndbogen findes på www.startvækst.dk Startvækst er en portal til iværksættere og virksomheder i vækst og

Læs mere

DLBR Kvægstalde. Byggeri af kvægstalde en drejebog

DLBR Kvægstalde. Byggeri af kvægstalde en drejebog DLBR Kvægstalde Byggeri af kvægstalde en drejebog Byggeri af kvægstalde en drejebog Forord Efter afslutningen af byggeriet på Kvægbrugets Forsøgscentrer (KFC) i 2009, hvor der blev foretaget en væsentlig

Læs mere

INDTÆNK ARBEJDSMILJØET VED OMBYGNING, LEJE OG INDRETNING AF KONTOR

INDTÆNK ARBEJDSMILJØET VED OMBYGNING, LEJE OG INDRETNING AF KONTOR BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR INDTÆNK ARBEJDSMILJØET VED OMBYGNING, LEJE OG INDRETNING AF KONTOR 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 3 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 5 FORORD 6 FASER I PROCESSEN 9 DELTAGERE I PROCESSEN 15

Læs mere

VEJLEDNING TIL STANDARDAFTALEN AB-FORBRUGER

VEJLEDNING TIL STANDARDAFTALEN AB-FORBRUGER VEJLEDNING TIL STANDARDAFTALEN AB-FORBRUGER Denne vejledning er en hjælp til forbrugere og entreprenører, der benytter AB-Forbruger til et byggearbejde, f.eks. en tilbygning eller renovering af et badeværelse.

Læs mere

Ren besked. Håndværkere. få styr på aftalen. Nr. 4 september 2004

Ren besked. Håndværkere. få styr på aftalen. Nr. 4 september 2004 Ren besked Nr. 4 september 2004 Håndværkere få styr på aftalen Forord Få styr på aftalen! Det er undertitlen til denne håndbog om håndværksarbejde. Og det er ikke uden grund. Her hos Forbrugerstyrelsen

Læs mere

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen.

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen. Hellerup 28.02.2008 DUAB-retningslinie nr. 6 til afdelingsbestyrelserne: Hvem kan lave hvilke aftaler for afdelingen? - om afdelingens aftaler med håndværkere og leverandører (aftaler med 3. part) Kære

Læs mere

Dansk Byggeri-guiden til den gode byggeproces

Dansk Byggeri-guiden til den gode byggeproces Dansk Byggeri-guiden til den gode byggeproces Dansk Byggeri har udgivet denne guide for at sikre en god kommunikation mellem dig og de byggevirksomheder og håndværkere, du vælger at arbejde sammen med.

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ hver dag Inspiration til en systematisk indsats DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet Indhold Et godt psykisk arbejdsmiljø hver dag. Inspiration til

Læs mere

udarbejdet af Forbrugerrådet og Håndværksrådet - anbefalet af KA

udarbejdet af Forbrugerrådet og Håndværksrådet - anbefalet af KA S A M A R B E J D S A F T A L E udarbejdet af Forbrugerrådet og Håndværksrådet - anbefalet af KA FORBRUGER RÅDET Samarbejdsvejledning til forbrugere og håndværksvirksomheder Formålet med vejledningen Håndværksrådet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord 3. Profil - 25 år med unikke løsninger 4-7. Skræddersyede AV-løsninger - EXAKT som din AV-leverandør 8-11

Indholdsfortegnelse. Forord 3. Profil - 25 år med unikke løsninger 4-7. Skræddersyede AV-løsninger - EXAKT som din AV-leverandør 8-11 Undervisning og AV Synlighed og Information Jubilæumskatalog 1990-2015 Indholdsfortegnelse Forord 3 Profil - 25 år med unikke løsninger 4-7 Skræddersyede AV-løsninger - EXAKT som din AV-leverandør 8-11

Læs mere

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Hellerup 20.05.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning

Læs mere

SUCCES MED HÅNDVÆRKERE

SUCCES MED HÅNDVÆRKERE SUCCES MED HÅNDVÆRKERE INDHOLD 3 HÅNDVÆRKERES FAGOMRÅDER 6 Valg af gode håndværkere 9 Tilbud fra håndværkere 12 Håndværker-aftaler 16 Tidsplan for dit byggeprojekt 20 Styring af håndværkere 23 Tilsyn med

Læs mere

Planlægning af nye arbejdspladser. Vejledning om planlægning af indretning af nye arbejdspladser og af indkøb

Planlægning af nye arbejdspladser. Vejledning om planlægning af indretning af nye arbejdspladser og af indkøb Planlægning af nye arbejdspladser Vejledning om planlægning af indretning af nye arbejdspladser og af indkøb Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postbox 7777 1790 København V E-mail: ibar@ibar.dk www.ibar.dk

Læs mere

INDRETNING AF DET GODE KØKKEN. Branchevejledning om ny- og ombygning af daginstitutionskøkkener

INDRETNING AF DET GODE KØKKEN. Branchevejledning om ny- og ombygning af daginstitutionskøkkener INDRETNING AF DET GODE KØKKEN Branchevejledning om ny- og ombygning af daginstitutionskøkkener 2 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Indledning Side 3 Kapitel 2 Planlægning af byggeriet Side 5 Kapitel 3 Generelle

Læs mere

Lean Construction-DK s. Guide til bedre projekter med Trimmet Projektering

Lean Construction-DK s. Guide til bedre projekter med Trimmet Projektering Lean Construction-DK s Guide til bedre projekter med Trimmet Projektering Introduktion Hvor Lean Construction i udførelsen fokuserer meget på at minimere spild og skabe et godt flow i arbejdet, er indsatsen

Læs mere

- gode råd og praktiske oplysninger om personalepolitiske samarbejdsprojekter

- gode råd og praktiske oplysninger om personalepolitiske samarbejdsprojekter Amtsrådsforeningen Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) De 7små bjerge - gode råd og praktiske oplysninger om personalepolitiske samarbejdsprojekter De 7 små bjerge 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

MedByggeren. byg med højt til loftet. kalmar-huse.dk

MedByggeren. byg med højt til loftet. kalmar-huse.dk MedByggeren frihedshusethuset byg med højt til loftet kalmar-huse.dk Vi lægger facts på bordet! 19.800 kr. er fuldt ud tilstrækkelig udbetaling, når du selv er med til at bygge dit Kalmar-hus. Den månedlige

Læs mere

KOM I MÅL MED DIT WEBPROJEKT

KOM I MÅL MED DIT WEBPROJEKT E-guide fra Symatic Webbureau KOM I MÅL MED DIT WEBPROJEKT SÅDAN UNDGÅR DU, AT DIT WEBPROJEKT KØRER AF SPORET INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION 2. IDENTIFICER DINE KRAV OG ØNSKER 3. DEFINER DIN ØKONOMISKE

Læs mere

Kursushåndbog. Om planlægning af kurser i egen organisation. - trin for trin

Kursushåndbog. Om planlægning af kurser i egen organisation. - trin for trin Kursushåndbog Om planlægning af kurser i egen organisation - trin for trin Kursushåndbog Om planlægning af kurser i egen organisation - trin for trin [ 4 ] Center for frivilligt socialt arbejde Redaktion

Læs mere

Specialeskrivning. Når det er svært. Studenterrådgivningen

Specialeskrivning. Når det er svært. Studenterrådgivningen Specialeskrivning Når det er svært Studenterrådgivningen Indhold Forord... 2 Specialeproblemer... 3 Tal med andre om dine besværligheder med specialet... 3... 4 Vejledere... 4... 5 Struktur og rammer...

Læs mere

det bedste fritidshus på jorden Jeppesen Bjælkehuse 80 år på toppen

det bedste fritidshus på jorden Jeppesen Bjælkehuse 80 år på toppen 80 år på toppen Jeppesen Bjælkehuse det bedste fritidshus på jorden 80 år på toppen Jeppesen Bjælkehuse det bedste fritidshus på jorden Indhold 6 JEPPESEN Bjælkehuse 8 Velkommen indenfor i Jeppesens

Læs mere

VSM-s - Fase 2. Version: 2015-07-17. Fremtidig værdistrøm.

VSM-s - Fase 2. Version: 2015-07-17. Fremtidig værdistrøm. Fremtidig værdistrøm. Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers

Læs mere

Informationsmødet. afholdt. Mandag den 5. maj 2014 kl. 19.00. selskabslokalerne

Informationsmødet. afholdt. Mandag den 5. maj 2014 kl. 19.00. selskabslokalerne Lyngby almennyttige Boligselskab SORGENFRIVANG II Kære beboere Hermed fremsendes referat fra: Informationsmødet afholdt Mandag den 5. maj 2014 kl. 19.00 i selskabslokalerne Mødet handlede om helhedsplanen/renoveringsprojektet,

Læs mere

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne Fra ide til færdigt projekt Guide til projektudvikling i landdistrikterne Projektudvikling Denne guide er en hjælp til projektudvikling. Hæftet hjælper dig med at komme godt fra start og helt i mål. Ved

Læs mere

Skabe overblik, identificere problemer og finde værktøjer

Skabe overblik, identificere problemer og finde værktøjer Skabe overblik, identificere problemer og finde værktøjer Afgangsprojekt ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i samarbejde med DFE Meincke A/S i Skovlunde Afleveringsdato: 23. januar 2009 20 ETCS point

Læs mere

Icopal Alt om taget. taget. Råd og vejledning om tag

Icopal Alt om taget. taget. Råd og vejledning om tag Alt Icopal Alt om taget om taget Råd og vejledning om tag 1 Icopal Danmark a/s er i dag med sine 4.000 ansatte i Europa og Nordamerika blandt de førende selskaber inden for beskyttelse af bygninger og

Læs mere

ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED

ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED En håndbog om hvordan man kan gøre noget ved det psykiske arbejdsmiljø Kolofon Udarbejdelsen af denne håndbog er medfinansieret af Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur,

Læs mere

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det ARTIKEL De svageste led Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det Dato: 24 aug 2000 Ver.: Draft Rev.: 11 Forfatter: Anders Munck I den seneste tids

Læs mere

MESTRINGSPROGRAMMER. Lær at tackle Håndbog for koordinatorer

MESTRINGSPROGRAMMER. Lær at tackle Håndbog for koordinatorer MESTRINGSPROGRAMMER Lær at tackle Håndbog for koordinatorer Lær at tackle-kurserne Håndbog for koordinatorer Komiteen for Sundhedsoplysning 2015 ISBN (elektronisk version): 978-87-93213-21-0 Publikationen

Læs mere

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe Statens Kompe KVALITET I MUS EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER SCKK Kvalitet i MUS en praktisk guide til leder og medarbejder ISBN nr. 87-988053-6-3 Tekst: Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling

Læs mere