ÅRsRappORT 2011 / ÅRsRappORT 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRsRappORT 2011 / ÅRsRappORT 2011"

Transkript

1 ÅRsRappORT 2011 / 1 ÅRsRappORT 2011

2 Åsappot 2011 / 2 FORORD 2011 ha væet et femgangsigt å fo t fo engibespaels. Centled Vagn Holk Vi kan konstate en øget kendskabsgad og oplev et stigende antal henvendels, fle besøg på hjemmen og et stot fohåndskendskab, nå vi deltag som inspiato, facilitato og videnessouce ved ande aktøs aangement ov hele Danmak. Vi oplev også sto tilfedshed med tets abejde. Det kan vi måle på den espons og de gode evalu, tet få, både nå vi bidag til aangement og uddannelsestiltag, og nå voes telefonsvice og podukt bliv vudet af bugne. Voes væktøj og løsn sped sig i stigende gad via ande aktø, som find matialne nyttige og gavnlige og spa dem fo selv at skulle udvikle matial fa bunden. På de næste fotæll vi me denne om netvæksstategi. tets poduktion i 2011 ha væet meget omfattende. Voes poduktion spænd fa nye engiløsn ov tema-, kvalitets- og poduktguides til online væktøj og infomationsmatial. Desuden voes aktivitet i makedet meget sto, og vi ha medviket til at løbe mange foskellige tiltag i gang undt om i landet i samabejde med bl.a. hvvscente, kommun, banchefoen, hvvsskol, gossist og fohandle. Netop det bede samabejde tets manta. Vi to på, at kun ved en fælles indsats fa alle makedsaktøne og ved netvæk på tvæs det muligt at opbygge de nødvendige kompetenc og tilbud til at skubbe makedet fo engitiltag i eksistende bygn i gang fo alvo. Ved at samabejde bedt, tvæfagligt og netvæksbaset men vi ikke, at de foskellige aktø isik at gå glip af omsætning; tvætimod kan det væe nøglen til at åbne døen til pojektne. Indsatsen i tet skevet ind i egingens oplæg til de igangvæende handl som et tiltag, man gne vil fotsætte, så vi afvent i øjeblikket esultatne af fohandlne. Føst da kan vi fotælle me om nye tiltag fo Vagn Holk Centled 23. janua 2011

3 ÅRsRappORT 2011 / 3 FORORD / BaggRUND / VIDENCENTRET 2011 BaggRUND t fo engibespaels blev etablet i Opgaven at bidage til, at byggiets pat og ande aktø opnå me viden om konk og pak fo at edu buget. Målet at medvike til at ealise fle engibespaels i bygn. De pimæe målgupp fo tet håndvæke, entepenø, ådgive og konsulent samt minde og mellemstoe viksomhed i byggebanchen. Op mod 40 pct. af buget i Danmak anvendes, og haf buges en meget sto del til opvamning. En ække undsøgels vis, at d stoe fo at gennemføe bespaels i eksistende bygn. Kun en minde del af de bespaels bliv i dag ealiset, selv om teknologine eksist. Det skyldes bl.a. en ække bai som manglende viden om og manglende fokus på engibespaelses. tet blev dfo etablet som led i den engipoli aftale af 21. febua En fotsættelse af indsatsen indgå i egingens oplæg til de igangvæende handl. VIDENCENTRETs OpgaVER tets opgav ligg indenfo te hovedomåd: Viden Indsamling, sammenfatning og beabejdning af eksistende viden om engibespaels. løsning og implementing Sammenfatte eksistende viden og beabejde den indsamlede viden til væktøj, standadløsn og pakkeløsn. Fomidling Systematisk fomidling af viden om konk løsn til eduktion af buget samt systema infomations- og uddannelsesaktivitet ettet mod aktø inden fo bygningsomådet, hund ikke mindst håndvæke, levandø, engikonsulent mv.

4 ÅRsRappORT 2011 / 4 FORORD / BaggRUND / VIDENCENTRET 2011 Diften af centet vaetages af Teknologisk Institut, Statens Byggefoskningsinstitut/Aalbog Univsitet, KommunikationsKompagniet A/S samt Viegand & Maagøe med DTU (Danmaks Tekniske Univsitet) og Dansk Engi som faste undlevandø. Centet, d åbnede 5. janua 2009, fysisk plat på Teknologisk Institut. strategisk FOkUsOmRÅDE: FORmIDlINg VIa NETVæRk Knen i tets fomidling til at nå ud til byggebanchen via netvæk, som vil medvike til at udbede den viden og de løsn, tet udvikl. Dfo det et centalt indsatsomåde at opbygge, udbygge og vedligeholde et godt og engaget netvæk. Det vigtigste tiltag i denne netvæksindsats, at tet i 2009 samlede et ådgivende udvalg (se boks), hvis deltage fung som gode og aktive spaingspatne, medvik aktivt til at udbede kendskabet til tet og deltag i en systematisk fomidling af viden om nye tiltag og udviklingstendens indenfo engibespaels i des bagland. Desuden suppl udvalget tet med viden om evt. paallelle tiltag i byggiet og engisektoen ettet mod engibespaels fx makedsføingstiltag, analys og adgang til data d kan bidage til en øget implementing af engibespaels. Udvalget holdt i 2011 fie mød. DET RÅDgIVENDE UDValg Medlemmne af det Rådgivende Udvalg fo t fo engibespaels abejd sammen om det fælles mål at skabe flest mulige engibespaels indenfo nybyggi og engienoving i eksistende byggi og øge implementingen af engienovingspojekt. Udvalget epæsent en lang ække aktø indenfo byggi og engibespaels og bestå af følgende faste medlemm: Dansk Byggi TEKNIQ Håndvæksådet Foeningen af Rådgivende Ingeniø Danske Ak Dansk Engi Dansk Fjnvame Natugasselskabne Banchefoeningen fo bygningssagkyndige og engikonsulent DI-Byggematial Tælasthandlunionen Røfoeningen Engistyelsen Ehvvs- og Byggestyelsen Go Engi (Cent fo Engibespaels) Dudov indgå kommun, engiselskab, hvvscente og hvvsklyng som centale samabejdspatne fo tet til at udbede viden. Disse pat landet ov i gang med at ivæksætte og gennemføe tiltag, som skal femme engibespaels.

5 ÅRsRappORT 2011 / 5 FORORD / BaggRUND / VIDENCENTRET 2011 Det skyldes, at d ikke tadition fo, at paktisk viden om engieffektivitet udbedes ved, at håndvækne selv opsøg viden; de fæeste ha tid og ovskud i den tavle hvdag. Fo at aktøne find det elevant at buge tid på at tilegne sig nye kompetenc kæv det fo det føste, at de fovent, at makedet vil eftspøge ny viden. Og fo det andet det nødvendigt fo at læe nyt, at man i det ette mind-set til at modtage ny viden, hvilket håndvækne natuligvis sæligt åbne fo, nå de ha meldt sig til uddannelse, kus, gå-hjem-mød o.l. Eksempl på NETVæRkssamaRBEJDE Tælasthandlunionen ha sammen med tet gennemføt Engimedabejduddannelsen fo tælasthandle. De ca. 100 deltage i dette foløb ha nu kendskab til engi-løsnne fa tet, og dfo kan de buge dem i des daglige dialog med håndvækne; de fomidl med ande od viden vide fa tet til makedet. Et andet eksempel Ehvvsskolen Hansenbg, d på basis af tets matial og kususfoløb selv ha videuddannet sine tømfaglæe. Dfo de i kontakt med des lokale byggebanche om at opbygge kompetenc til engioptiming af bygn og ha behov fo tets løsn og væktøj at base indsatsen på. Også det gode samabejde med skol, gossist og ande, som håndvækne søg uddannelse og ny viden hos, helt centale netvækspatne fo tet. Ved hjælp af netvæksindsatsen sik tet altså, at dets viden buges og fomidles af ande pat end tet selv. Den opbyggede viden nå dmed ud til en bede målguppe end den guppe, som tet selv ha essouc til at nå diekte ud til. Hved maksimes udnyttelsen af tets væktøj, matial og løsn.

6 Åsappot 2011 / 6 VIDENCENTRET 2011 Nedenfo pæsentes nogle centale aktivitet fo tet i 2011, centets tedje aktive diftså. Uddannelse tet s uddannelse og opkvalificing som et kneomåde fo at opnå, at enovingspojekt i Danmak bliv gennemføt, så bygnne bliv me engiigtige eft enovingen. Gøn Ehvvsvækst Odense. Kusus ved. engiigtig enoving af enfamiliehuse. Engivejleduddannelsen teknisk opgading. Åligt ajouføingskusus fo uddannede Engivejlede. Vamepumpekusus koekt anvendelse og installation af vamepump i samabejde med Dansk Engi Viden og motivation et kususfoløb udviklet til læe og undvise på hvvsskol og AMU skol i samabejde med Danske Ehvvssskol. TUN s Engimedabejduddannelse fo tælasthandle. Et kususfoløb udviklet fo opkvalificing af gossistledet (også omtalt på 6) Engivejleduddannelsen, som tet ha væet med til at udvikle, og som bas sig på tets løsn og væktøj oplev fotsat femgang med ov uddannede engivejlede indtil vide. I 2011 medvikede tet ved bl.a. :

7 Åsappot 2011 / 7 Aangement, netvæksmød og wokshops tet deltog igen i 2011 i en lang ække ekstne aktivitet. Centet ha således deltaget ved knap 70 aangement i fobindelse med foskellige netvæksmød, faglige aangement, gå-hjem mød og uddannelsestiltag, som dem nævnt ovenfo. At deltage i foskellige aangement en vigtig aktivitet fo at få succes med den nævnte netvæksstategi. Aktiviteten ett sig isæ mod netvæk, som allede etablede, og som tet kan bidage med inspiation, væktøj og spaing til. H en ække eksempl: ZERObolig i Søndbog ha med tet som pojektled, inspiato og indholdslevandø udviklet et inspiationskatalog til boligenoving. Kataloget pæsent 12 foskellige foslag til engiigtig boligenoving udabejdet af akitekt fokuset på te boligtyp: stuehuset, mumestvillaen og pacelhuset. Selv om kataloget tag udgangspunkt i huse fa Søndbog-omådet, og løsnne tegnet af lokale akitekt, d inspiation at hente fo boligeje ov hele landet. tet håb dfo at kunne udbede metoden, viden og inspiation fa Søndbog til ande dele af Danmak. ZERObolig en del af PojectZo, d ha som ambition at gøe Søndbog-omådet CO2-neutalt i På fællesmød oganiset af bancheoganisation, eksempelvis Tekniq lokalfoening i Aalbog med fælles møde fo 30 vvs- og elfima. På kompetencemess aanget af gossisten Lemvigh-Müll A/S med et deltagantal på ov 400 installatø. Også en ække hvvscente ha gennemføt wokshops og i gang med at opbygge lokale enginetvæk. H nogle eksempl, hvo tets ha deltaget som oplægshold, inspiato og facilitato: Engiklyngecent Næstved samlede lokale viksomhed til pæsentation af potential, væktøj og netvækssamabejd. Business Cent Bonholm samlede ejendomsmægle, bank, fosikingsselskab og byggesagkyndige, d ville høe om engiigtig enoving og bæedygtigt byggi. På en ække wokshops aanget af Byghefoeningen om engi og bæedygtighed bidog. Deltagne va bygh og pojektende.

8 ÅRsRappORT 2011 / 8 På en wokshop i Aulum Hadups Ehvvsudvikling va engi og beskæftigelsesne i centum. tet undstøtt Seketaiatet fo Engieffektive Bygns (SEEB) aktivitet fo at uddanne og eftuddanne engikonsulentne. I fobindelse med SEEB s kus intodus konsulentne fo tets matial og væktøj. Det hæng sammen med, at engimækningen i 2011 begyndte at henvise til tets engiløsn i de mæk, som udabejdes uden bygningsgennemgang. Samtidig engiløsn nyttige væktøj fo engikonsulentne, nå de skal udabejde et engimæke og komme med anbefal til engitiltag. løsninger Og VæRkTøJER Mange af tets løsn fokus fotsat på enfamiliehuse med fo anvendelse i støe bygn, men i løbet af 2011 kom d også fle løsn diekte til stoe bygn, bl.a. fle guides og en engiløsning om solvame i stoe bygn. BR10 Væktøjet I decemb lande tet sit seneste nye væktøj, BR10 Væktøjet. Det ligg på byggiogengi. og giv fo at klikke sig til eglne fo enfamiliehuse ved ombygning, udskiftning, vedligeholdelse og epaation af bygningsdele og installation i linket nedenfo. Dmed kan man hutigt og let opnå ovblik ov engikavene i Bygningseglementet. BR10 Væktøjet giv sva på hovedpaten af de poblemstill håndvæke og entepenø stød på i anvendelsen af det nye Bygningseglement i fobindelse med enovingsopgav. Væktøjet let, paktisk og ovskueligt, og man kan ved hjælp af alfabe list ov bygningsdele og installation slå ned på pæcis det omåde, man ha behov fo at kende kavene til. Man kan også begne entabiliteten fo de bygningsdele, hvo dette kæves fo at afgøe, om d kav om beding. Man få desuden ovblik ov, hvilke engiløsn fa tet man kan buge til at udføe abejdet i enfamiliehuse. Væktøjet en videudvikling af et tidlige excelvæktøj, men online væktøjet giv bede ovblik, me omfattende og langt me bugvenligt. Den nuvæende vsion føste udgave, og d vil komme tiletn i staten af Det skal desuden undsteges, at BR10 Væktøjet tets tolkning af Bygningseglementet. Engiløsn En engiløsning fa tet en teknisk beskivelse, d på enkel vis fo de enkelte bygningsdele og komponent fokla tets anbefal til, hvad d skal til fo at opnå en

9 ÅRsRappORT 2011 / 9 løsning i ovensstemmelse med bygningseglementet og et godt engispaeniveau. Løsnne anvis desuden, hvodan engienovingsabejdet udføes koekt. tet ha indtil vide udviklet i alt 48 engiløsn. Haf de 14 femstillet i 2011, mens 9 af de øvige blevet opdatet i løbet af ået. De pimæt udviklet til enfamiliehuse, hvo halvdelen af potentialet fo engibespaels i bygn i Danmak findes. Engiløsnne kan dog fo en sto dels veommende også anvendes i støe bygn. Engiløsnne blev i slutningen af ået samlet i to katalog: et fo installation og et fo klimaskæmen. På henholdsvis 108 og 112 beskiv katalogne næsten alle tænkelige bed i enfamiliehuse. Katalogne ligg online og desuden hv isæ tykt i eksempla, pimæt til hvvsskolne og tets uddannelsesaktivitet i samabejde med bancheoganisation, kommun, engiselskab m.fl. og ovskueligt fo håndvæken at hjælpe boligeje til at få gennemføt engiigtige modnis, nå boligen alligevel skal enoves. Pakkeløsnne giv et godt udgangspunkt fo håndvækens dialog med husejen og indehold bl.a. salgsagument, engiløsn, tjekog tilbudslist. tet udabejdede i 2011 te nye pakkeløsn om fjnvame, vamepumpe og kedeludskiftning samlet und én paaply fo udskiftning af vameinstallationen. poduktguides Endvide tet i 2011 gået i gang med at udvikle poduktguides, som en god hjælp til at vælge velegnede podukt. De giv ovodnede guidelines fo, hvilke kav man bø stille, hvilke kiti man bø inklude, og hvilke poblemomåd d. I 2011 kom d fie poduktguides fo henholdsvis oliekedl, gaskedl, vamepump og isoling. Valg af Bu F Facade eng g alle fo Facaacdaedpeap p d kakkekeakke iigti g fac ele adem odn eng is iigti ing et til g fac bud til dig a DH,osoml håndvædke!modnise ing D l gaskede 6.byggi ogeng i. g... AFKYD snin gsskem A.... ÆK BEsKiv TøJ, 3 LET FAC ElsE salgsv AF PAK ADE. ÆK KEl Bug løs TøJ, øsn nin AllE ing 5 LET FAC g... EKsEMP FoDEl... ADE EL PÅ E I PA AFKYD snin FINA TIE 7 NsIEINg TILBuDs gsskem. LIsTE... A... salgsv ÆK 8... TøJ 3 EKsEMP. El 9 l PÅ Fodel F FinA inansie... 5 e fo TilBuDs ing huseje liste en Fodel... Vidence e fo nt huseje fo ene 10 gibespa en els opdat et dec emb 2011 Vidence nt fo ene gibespa els opd atet decemb salgsv en GilØ ENER snin til ins GILØ SNIN til kli G tallat ion GER maskæ m uide tiale ngsma e: Valg af isoli tgelse dutykkk Po ings til isol ædi p av ialety iale bd at m Mat gsm le la in a p isolinokugs-isola ef itionell e ty ati Tad ktguid Podu BER g isolin Vakuum.htm elovsigt pivat/ked w.dgc./ plite ial lat), gsmat iganu konventio(pap isolin det i Disse ulose typ Nye af cell. indabej fåeuld. p, ial (evt und gsmat aogel hø, ham ked, og opmæk Isolin sk sten), atial), ske ma uld. Væ disse dan med (vulkan ingsm på det til minal ing isol nye nativ ås fa nelle l alte så mange matia lse som ikke udbede at d på, som l. ia mat Pakkeløsnne fa t fo engibespaels medvik til at gøe det nemt : Valg af vame pumpe Vailla nt.vailla nt..viessman 101/3 n. Vitoc At al 10,20vamepu BWC 300-G.301..vailla den skal mpens A13 geot nt. HER.viessman 3,4 støels At vam fosyne M VWS 12,43 171/3 n. tvandsbe med vame pass Vitoc beh al til den.viessman 3,24 16,70 ovet og holden e og4,5 BWC 300-G bygning vam n vam dens A10 Vitoc s stø t bug epu vam al els 4,44 svand At adi mpen.3,4 eove 301.A 300-G BW. 9,53.vailla føings e tilpa atoanlæ geot 10 nt. afgi sset HER 4,4 evne 3,21 gget M VWS 9,62 velse 141/3 tilpasset ha tilst.volu pumpen ved lave oe A/S ndvt..wellm 4,38keli 3,19 femløbs æk 13,60 F-1140 (se næs kan abe eng WellM oei. oe A/S te afsn jde ved tempa g sto vam PWS 6 kw læg RW0.wellm 4,31 tu it ved elativt ee 3,4 5,45 ). 30BHGL eng WellM oeså vam. eksi i. At adi oe A/S lave PWS stend ee tem RW0.wellm atone3,3 4,3 e 9 At 40BHGL eng WellM oecental patu vam i. oe A/S PWS epumpe fosyne vam tik RW0.wellm 4,3 3,1 ean11,9 således t med 50SB HGL ns eng Viess oei. tilpasses at vam dift opti tmosta PWS RW0.viessman 4,3 m tven 3,1 epumpe 13,8 60SB HGL At alle bygninge Viess n. ns yde et med auto til. ns Vitoc dele vam al.viessman af 3,0 mama ebe 4,3 lse til enh vam 301.A 300-G ASAP 45BW. 15,9 n. esystem hov. v tid En Vitoc 17 gy al et 4,3 3,1 veli 16,57 BWC 300-G ASAP.301..asap En A17 Alpha. Mesolede gy Inno end 18. 4,3 3,21 8 l/m 16,43 WZS Viess.asap 81H Tec in. l/min. Alpha. l/min viessman -Inno 4,29 3,21 Viess 7,30 WZSl/m Tec n. 101H in. Vitoc IndsatsI ww.ens. al.viessman 4,29 3,34 9,00 BWT 333-G Viess /da-d Bygn.331. n. inge A06 Vitoc /Vame K/F ob al.viesugo 4,26 3,21 5,60 sman m BWT 343-G Viess pum gbe.341. n. spa in A06 Vitoc p/ensl dselse al 333-G.viessmaniste 4,26 3,07 / 5,60 BWTte k.331. n. _engi A10 av mae mind Vitocal 343-G m -ed 9,90 4,25 3,07 BWT ste.341. ka A10 ba ng. v ud de 4,25 3,12 9,90 i Viess Vailla nt Viess Viess Vailla nt Vølund Vam etekn WellM Valg ik ka en uget 10 bade b bygn. ka edu uget i 15 fo at b hed t bygn. fo engibesp iske mulig at edu uget i t kan vise aels fo og pakt fo engibesp som b hed det t skab bygn. aels i mulig videni om konk fo engibesp incip, medte edu uget iske bygn om aels konk og må fo ifob fo at skab viden pak viden ete og pakt om konk ingsp ne ial, engibesp hedskab e eng og pak fo at edu konk ng skabe omaels mat educ viden om konk iske mulig nyt isol n. Efa buget skab fo atviden om og pak fo at edu g et tide disse viden og pakt sælig i. konk og b Vide evt. ibespaelse ng skabe om konk iske foncen isolin g i fem benytte eng pak at edu ing af buget uget. i fo fo at edu viden ete og pakt Vakuumfå betydnin Vil man cente fo en lu t fo tb aelse i bygn. skabe t eva få. ibesp Viden ng en gibe fo t fo uget om konk. sig at il vide stå fo en fo eng spa i viden engibeengibespagibespa els cente ibespaelse ng skabe. indt o selv Viden spaels els els inge. fo eng i df skab et i inge bygn aelse cente inge man skab bug ibesp Viden 1 viden om gifo. lemstill skab skab vide vide fo eng en et pob cent vide n om n om konk konk Viden at edu gifobug. fo en et at edu gifobug. fo en bygn og pak ghed buget i edu muli 2 n om konk pak fo at og vide at edu skab konk fo 1 n om og pak ghed vide muli els konk skab gibespainge viden om og pak en t fo spaelse skab om konk n vide engibe t fo spaelse skab engibe t fo spaelse ncen gibe Vide en t fo ncen Vide pakkeløsn tguide ingsm isole veld fle ny lige gikommet ikke altid fo ene øen este å et. De ncentlevand ked ialets at i de sen Vide D l på ma anbefal at sike, ion fo mat fo matia de. D n altid umentat ekt, e dok på kt. et poj mente ls i byg stillend e pun iale til æksom bespae tilfeds nståend gsmatvæe opm ove at kan give b på isolin nska vælge ige fakto e : ege skal igst Nå du ække vigt væsentl De d en pisen. ove ud ne ell ingsev dninge nen passage s, let Isol kningso mm fi Isolingsevå cellegla styen, uld, Mæ d est poly ca.ning tne. giløs også bug i og glas vamultat ene af måt ing Banø g. d væ stenuld st (kaldes væet i dnlse med skali voe ge soinde es in oftest t t,ndes nd Milj t epla ha 0målfobugetminaluld. beg som anve ing i fob ing eafengi sommal um på s kn auld, hu n og cell ial å og ha de mes, le,opti mm Fug klim olkn educe beto e mat ge fo at foståelt fot ulatia mellem. mismæ Minal mat ed til 130 gsevne glasuld og gan ings Inde k, poe PIR). Diss he i man fok ske muligh ende klin uld og di isolin uld. og påsisole ha pga holdte og batt og pakti sva PUR gebanc n. Sten davæ eelle minal sfo som ge som EPS, om konke t ling ske byg n i ode denbeg lamb at den 0 mm viden ue mv. lingsud et anfø den dan ntatione lmkogfås i hulm g skabvæ ha vist ca n ha stå til ind bygnin i, til mw/ ning 37ia på loft els dokume e mat pøv af folie sevnen svapspæbespa l ud ket lde svage fo engi udbedt blæses empe ent En kon e tilfæ eledning t som dam gsevvidenc Eks igst nå beg d kan i held ås kun, hulum. Vamn klem e til isolin Det opng ov et nå folie svaend. uld, iale vekslin minal ial elle gsmat mm in mat 6-7 lem to elle isol e mel tadition nen fo af Valg t fo engibe t fo t fo en spaels t t fo t fo enfo engibeengibespagibespaels engibe gibe spa els i skab spaelsspaels els ingebygn viden skab om konk inge vide skab skab info@by skab skab vide viden viden om n om konk og pak konk om ggioge viden n og pak om konkom konk konk ngi. og pak og pak muli fo t fo og pak og pak ghed at edu engibe fo fo at t fo t fo en spaels edu at t fo fo at fo at edu edu en t fo t fo enfo engibeengibespagibespaels buget at edu edu gifo engibe gibe spa els bug i skab. spaelsspaels els ingebygn buget buget et viden. inge skab skab vide om konk buget buget i inge.. skab skab vide vide bygninge n om konk n om skab og pak. viden viden om n om konk konk og pak om konk konk og pak og pak muli fo og pak og pak muli ghed at ghed edu fo fo at edu at fo fo at fo at edu edu en buget at edu edu gifo en bug gifo. buget buget et. buget buget i.. bygninge. Poduk 2011 NOVEM n om 3,12 af va mepum pe 4,23 4, konk og pak og pak og pak og pak muli muli ghed ghed fo fo at edu at edu fo fo at at edu edu bug buget i buget buget et bygninge.... konk

10 Hent ScanLife: tet l/min l/min. UDGIVET DECEMBER 2011 Vølund 1 Note ÅRsRappORT 2011 /10 Temaguides tets temaguides fomidl viden og inspiation indenfo omåd, som ikke kan ummes indenfo de pojektoientede engiløsn. Målguppen fo disse guides stækk fa pojektende viksomhed til håndvæk- og installatøviksomhed, som vejled bygningsejne og hjælp med at afdække poblemomåd i en bygning. I alt blev d i 2011 udviklet syv temaguides. H to eksempl: Vameafgivsystem en guide udviklet som en hjælp til installatø, nå d bug fo at vude vameafgivsystemet i fobindelse med udskiftning af vamekilde. Denne vuding elevant, nå eksem- pelvis en gammel oliekedel skal udskiftes med en kondensende oliekedel ell en vamepumpe. Dimensionende vametab p. m 2 gulvaeal [W/m 2 ] VARMEAFGIVERSYSTEMER DEL 1 INDHOLD 1-stengs Gulvvameanlæg adiatoanlæg VARMEAFGIVERSYSTEMER DEL 1 Radiato - genelt.. 1-stengs adiatoanlæg... 2-stengs adiatoanlæg... Gulvvameanlæg.. DEL 2 Dimensionende vametab og flow Radiatoanlæg Eksempel... Radiatoydelse... Eksempel. Bestemmelse af adiatostøelse ud fa måling Gulvvameanlæg Eksempel. TJEKLISTE.. YDERLIGERE INFORMATION.. Radiato - genelt 2-stengs adiatoanlæg Vameafgivsystem gundfos InstallatIonshåndbog 4. udgave GUIDE Vameanlæg i en- og tofamiliehuse Femløbstempatu [ C] Tæppe på beton Klink/Flis Tæ 14 mm Tæ 20 mm ApplIkAtIon Vameafgivsystem ApplIkAtIon 11 Vameanlæg i en- og tofamiliehuse ApplIkAtIon 11 Vameafgivsystem Vameafgivsystem af vameanlæg, belysningsanlæg og bygningsautomatik i støe bygn. kvalitetsguides Også te kvalitetsguides blev udviklet i De handl om emnne eftisoling, utæthed og vametab samt kuldebo. Disse nye kvalitetsguides gennemgå typiske kvalitetspoblem, hvad d foåsag dem, og hvodan de undgås. Målet at medvike til at højne kvaliteten af håndvæksabejdet, så indeklimapoblem og unødigt vametab undgås. Eksempel Poduktguide: Valg af isolingsmatial Poduktguide: Valg af isolingsmatial Kvalitetsguide: Sådan findes kuldebone og ande konstuktion med stot vametab Isolingsevne Fa lambdavædi til isolingstykkelse Hvad kuldebo Hvo kuldebone 37 mw/mk den lambdavædi på isolingsmatiale, som anvendes i voe engiløsn De små konstuktion Tmogafiske billed Kuldebo omåd ingens klimaskæm med Kuldebo og dåligt isolede omåd kan afsløes væsentlig støe vametab end de umiddelbat omgiv med et tmogafisk billede, d vis vameudstålingen fa en ovflade. Nå tempatuen af en ov- ende dele. flade stig, foøges stålingsintensiteten, hvilket et Den sikeste måde at undgå kuldebo på ved at tmogafikama i stand til at måle og gengive som føe isolingslaget ubudt undt om det opvamede aeal. Det kan dog ikke altid lade sig gøe på gund af de bæende konstuktion. Kuldebo medfø ikke kun et støe vametab; hvis Eftisoling d tale af klimaskæmen om alvolige kuldebo, et effektivt kan og d sikkt tiltag, kondens d på både den spa indvendige engi ovflade og fobed ell inde- intnt i kon eftisolingen af en konstuktion. Det vigtigt, at dannes Et kvalitetsabejde omfatt dog meget me end selve klimaet. stuktionen Kvaliteten og af dmed eftisolingsabejdet øges isikoen fo skimmelsvamp. vigtig husejen opfatt hele foløbet positivt lige fa føste fo at opnå den fulde vamebespaelse, et fobedet til sidste håndtyk. Husejen skal have foklaet, hvofo og hvodan opgaven udføes, inden man gå i gang. indeklima og ikke mindst en tilfeds husej. Nå man som håndvæk ha adgang til et hus, det I denne guide beskives nogle typiske kuldebo og minde konstuktion Kuldebo findes i ælde ofte byggi, i samlingen hvo man mellem skal foskellige væe enovingsopgav. ligeledes oplagt at væe opmæksom på ande engi- sælig bygningsdele, opmæksom på fx: at få eftisolet fo at opnå maksimal engibespaelse og minime isikoen fo fugt Se pjecen Gø din kunde til din sælg udgivet af og skimmelsvampeskad. Ydvæg og vindue/dø tet. Ydvæg, tændæk og fundament Ydvæg og loft (tagem) Tabellen nedenfo angiv en typisk vamebespaelse Hudov kan d væe kuldebo i de enkelte konstuktion, som ofte skyldes de bæende dele. ved kuldeboisoling mellem fo- og bagmu i vindues falsen. Sådan findes kuldebone og ande konstuktion med stot vametab Isæ i ælde byggi findes en ække minde konstuktion med et elativt stot vametab, fx: Loft og skunklemme Vinduesnich Lette tæpati Kvalitetsguide UDGIVET DECEMBER 2011 Ålig bespaelse* Fomu Tegl Tegl kwh/m Bagmu Tegl Letbeton Letbeton Kuldeboisoling 30 mm Kuldeboisoling 50 mm * I fohold til en vinduesfals uden kuldeboisoling Tmogafisk billede af samling ved vindue. Vinduesfals med kuldeboisoling mellem fo- og bagmu. Sådan eftisoles med Kvalitetsguide Udføes eftisoling med de anbefalede isolingstyk kels fa t fo engibespaels, vil tiltaget kunne holde esten af bygningens levetid. Et kvalitetsabejde omfatt dog meget me end selve eftisolingen af en konstuktion. Det vigtigt, at husejen opfatt hele foløbet positivt lige fa føste til sidste håndtyk. Husejen skal i detalj infomes om, hvofo og hvodan opgaven udføes, inden man gå i gang. Nå man som håndvæk ha adgang til et hus, det ligeledes oplagt at væe opmæksom på ande engienovingsopgav. Se pjecen Gø din kunde til din sælg udgivet af bestemmelse af den nødvendige kedeleffekt/støelse Fo me detaljet infomation anbefales guiden om Tætning af klimaskæmen ved engienoving, d kan downloades fa hjemmen fo t fo Vaillant.vaillant. 101/3 10,20 3,4 4,5.viess. Vitocal 300-G Viess BWC.301.A13 12,43 3,24 4,44 geotherm VWS Vaillant.vaillant. 171/3 16,70 3,4 4,4.viess. Vitocal 300-G Viess BWC.301.A10 9,53 3,21 4,38.viess. Vitocal 300-G BW. Viess 301.A10 9,62 3,19 4,31 geotherm VWS Vaillant.vaillant. 141/3 13,60 3,4 4,3 Vameteknik.volundvt. F kw 5,45 3,3 4,3.wellmoeengi. HGL 9 3,1 4,3 PWSRW030B- WellMoe A/S.wellmoeengi. HGL 11,9 3,1 4,3 PWSRW040B- WellMoe A/S.wellmoeengi. HGL 13,8 3,0 4,3 PWSRW050SB- WellMoe A/S.wellmoeengi. HGL 15,9 3,1 4,3 PWSRW060SB- WellMoe A/S.viess. Vitocal 300-G BW. Viess 301.A17 16,57 3,21 4,29.viess. Vitocal 300-G Viess BWC.301.A17 16,43 3,21 4,29 Alpha-Inno Tec ASAP Engy.asap. WZS 81H 7,30 3,34 4,26 Alpha-Inno Tec ASAP Engy.asap. WZS 101H 9,00 3,21 4,26.viess. Vitocal 333-G Viess BWT.331.A06 5,60 3,07 4,25.viess. Vitocal 343-G Viess BWT.341.A06 5,60 3,07 4,25.viess. Vitocal 333-G Viess BWT.331.A10 9,90 3,12 4,23.viess. Vitocal 343-G Viess BWT.341.A10 9,90 3,12 4,23 Me end 18 l/min. mindste kav uden badeka skæmskonstuktion det vigtigt, at d samtidig udføes en fugtteknisk koekt lufttætning af saml mellem konstuktion og omking installationsgennem- bydn af tæthedsplanet l/min Nominel effekt Po (kw) Blowdoo test Kvalitetsguide Valg af vamepumpe Me end 18 l/min. Vamepump med diekte ekspansion. Data opgivet iht. pen Vamepumpe med diekte vameoptag i jod. Vamepump med diekte ekspansion. Data opgivet iht. pen Vamepumpe med vameoptag i jod. Vamepump ekspansion. Data opgivet iht. pen Vamepumpe med vameoptag i jod. Poduktguide: Valg af vamepumpe Poduktguide: Valg af vamepumpe Poduktguide: Valg af vamepumpe UDGIVET DECEMBER 2011 Engiigtig dift og vedligehold en guide, som giv ovblik ov symptomne på dålig dift og foslag til, hvodan man kan fobede det. Desuden få man ovblik ov både lovpligtige og fivillige odn. Scan koden og TILMELD dig voes Dimensionende vametab p. m 2 gulvaeal [W/m 2 ] VARMEAFGIVERSYSTEMER DEL 1 INDHOLD 1-stengs Gulvvameanlæg adiatoanlæg VARMEAFGIVERSYSTEMER DEL 1 Radiato - genelt.. 1-stengs adiatoanlæg... 2-stengs adiatoanlæg... Gulvvameanlæg.. DEL 2 Dimensionende vametab og flow Radiatoanlæg Eksempel... Radiatoydelse... Eksempel. Bestemmelse af adiatostøelse ud fa måling Gulvvameanlæg Eksempel. TJEKLISTE.. YDERLIGERE INFORMATION.. Radiato - genelt 2-stengs adiatoanlæg Engieffektiv dift og vedligehold gundfos InstallatIonshåndbog 4. udgave GUIDE Vameanlæg i en- og tofamiliehuse Tæppe på beton Klink/Flis NYHEDSBREV SMS Scan til 1220 ell hent gatis i App Stoe ell Andoid Maket ApplIkAtIon Engieffektiv dift og vedligehold ApplIkAtIon 11 Vameanlæg i en- og tofamiliehuse ApplIkAtIon 11 Bespaelsesbegnen Bespaelsesbegnen et webbaset begningsvæktøj udviklet i 2009 af tet og opdatet i Igen i 2011 blev det opdatet på nogle Dudov d i 2011 udviklet temaguides fo dampspæe, indeklima og komfot, indeguling

11 ÅRsRappORT 2011 /11 omåd, hvo bugne af begnen havde peget på et behov. Begnen tilgængelig fa tets hjemme og et centalt omdejningspunkt i tets og ande aktøs uddannelsesaktivitet. Engimækeboosten Fo at synliggøe buget i bolig ha tet udviklet Engimækebooosten. Det en kvik-begn som SmatPhone applikation. Den kan benyttes til at egne på bespaels ved at enove til en bede engiklasse ifølge engimæket. Den tiltænkt både boligejne og dem, de ådfø sig med: håndvæke og installatø, ejendomsmægle, bank, engiselskab m.fl. De kan buge den til hutigt og enkelt at vise boligejne, hvad de kan opnå ved at bede boligen. Engimækeboosten kan downloades som applikation til både Andoid og iphone og kan også benyttes online diekte fa byggiogengi. INFORmaTIONsakTIVITETER tet gennemfø mange foskelligatede infomationsaktivitet. De mest centale beskevet nedenfo:.byggiogengi. Hjemmen.byggiogengi. tilpasses løbende, efthånden som tet sætt nye aktivitet i gang. D sk desuden en løbende opdating bl.a. i takt med, at centets engiog pakkeløsn udvikles og opdates. Hjemmen ha haft et stigende antal besøgende og lå fo hele 2011 med et gennemsnit på knap kvalitetsbesøg p måned mod i Kvalitetsbesøg dækk ov, at d kun medegnet de besøg, som klikk vide fa fon og bliv på hjemmen et stykke tid. Isæ i åets sidste måned blev tafikken øget. D va i oktob og novemb tale om en fodobling i fohold til septemb, hvilket hæng sammen med, at tet i disse måned som et pilotpojekt investede et minde beløb i betalte Google annonc. Effekten me end opfyldte målet. Nyhedsbev og nyhed Hjemmen undstøttes af udsendelse af et elektonisk nyhedsbev, som i 2011 uom 15 gange. Nyhedsbevet fotæll om tets ydels og podukt, så modtagne af nyhedsbevet få fo at fomidle des

12 El Olie Til iphone E F G ÅRsRappORT 2011 /12 viden vide og fo at buge den nye viden i des abejde med engibespaels. Nyhedsbevet ha fotsat sin opadgående kuve fo antallet af abonnent med det esultat, at d i slutningen af 2011 va knap abonnent. Abonnentne komm fa alle typ af viksomhed i byggebanchen, gossist, poducent, kommun m.v. Styk foetningen med et pofessionelt enginetvæk : en guide til håndvæke, engiselskab, bank m.fl. til at lave ESCO-light lignende netvækssamabejd. pessekontakt og atikl Gø din kunde til din sælg Find nøglen Hvodan til skab makedet i tovædighed? Styk foetningen med et pofessionelt enginetvæk en guide til håndvæke, engiselskab, kommun og finansiingsinstitutt et pivat-offentligt samabejde mellem Odense, - somhed, skol, engiselskab m.fl. Fomålet at skabe 300 nye job i byggebanchen ved at femme udbedelsen af engieffektivt byggi og enoving. I Søndbog tilbyd ZERObolig engivejledning Udgivet decemb 2011 af t fo engibespaels. Oplag: Svanemæket tyksag. Case: Fa kæld til kvist Hvem d bug fo i jes enginetvæk? Kommunen og hvvscente som aktive -neutal i I den fobindelse d bl.a. ivæksat et pojekt, hvo boligejen kan få en engivuding af boligen, akitektoniske løsnings, en økonomisk begning, tilbud om finansiings, koodining af enovingsabejdet, abatt gennem fælles mellem en ække patne: kommune, engiselskab, kvalitetspodukt teknisk skole, hvvscent, fa voes levandø håndvæke, lev levandønetvæk til og byggiet, få pojektet t sikkt i havn. fo engibespaels Og i du bug et minimum bygn af tid, og penge Go og Engi. engi..byggiogengi. E ERHVERVSAKtiVitEtER Jesp Knopps vvs-fima i Rødove ha haft voksevæk n staten fo te å n. Nøglen til succes fokus på engi, kvalitetssiking visionen om mennesk, økonomi, viden og teknologi, en d ække tilsammen fomelle b og ufomelle Bonholm på vdensko- og tvæfaglig viden. Ifølge Jesp Knopp ha han fa begyndelsen D allede fokuset på ny teknologi og engiigtigt byggi og bl.a. taget en samabejd tet landet som ov, 100 som % gøn bekæft, og attaktiv enginetvæk fobed den samlede ådgivnings ø. engivejleduddannelse. Jesp Knopp sig: ov fo kunden. Initiativet til et netvæk kan komme Det handl om at finde den bedste løsning fo kunden. Det mit fa fle sted. Fx fa en håndvæk, som vil lave udgangspunkt, nå jeg vejled om bed. Det betyd, aftal med fagfolk, skal skabe d nye, dækk gønne ande abejdsplads omåd end i Hning. Det at jeg gne send en del af oden vide til en tøm, hvis jeg dem selv, ell skal vil ske dage både nytte inden af fo engiselskabnes ny gøn teknologi og ande vud, at det bede kan svae sig at eftisole klimaskæmen tilskud og ådgivningsfopligtelse. eksistende omåd Ell som det fx engienoving kan væe af end at installe en ny vamepumpe. Kunden ha kav på at få den et støe tiltag, som fx inities af kommunen, bedste løsning og tilfedse kund den bedste makedsføing. engiselskab ell byggevaelevandø. Et enginetvæk kan altså sammensættes på mange visionen om at gøe hele Søndbog-omådet hund foskellige -neutal faggupp i En inden bed vifte fo byggiet, kommunen, omådets lokale viksomhed, hvvscent, institution, et engi- uddannelses- af initiativ blandt selskab, en bank ell et ealkeditinstitut, fonde og foskellige ekspt ell institution. Men uanset hvem og hvo mange d deltag i et netvæk, det løse opgaven tilfedsstillende en egional samabejdsplatfom kundne og nyd fo abejdet med engi- og klimaløsn i kommun, hvvsliv og pjec og inspiationsmatial Ud ov de faglige engiløsn, foskellige typ guides, pakkeløsn og begningsvæktøj udvikl tet også pjec og inspiationsmatial til håndvæke og ande målgupp. I 2011 udvikledes bl.a. følgende: Gø din kunde til din sælg : en pjece til håndvæke om den gode kundesvice, og hvad den kan gøe fo at komme i dialog med kunden om engibespaels. Bug engimæket i dit salgsabejde : en guide til ejendomsmægle om, hvodan de kan få gavn af at buge engimæket i des abejde med både køb og sælg. Ålig engiudgift Opføelseså / Mæke A1/A2 B C D E F G fø Udnyt din Engiløsn viden giv konk sva (1,87 k./kwh) (10,38 k./kwh) Fjnvame ex. fast afgift Bug engimæket i dit salgsabejde Engifobuget i bolig udgø en væsentlig udgift fo de fleste boligeje. Da engipisne sandsynligvis vil fotsætte opad i de kommende å, vil engiudgiftne også i stigende gad få indflydelse på boligkøbnes valg af ny bolig. Dfo ha ikke kun købne på boligmakedet, men også sælgne en sto intesse i at bede boligen. H engimækningen af bolig et centalt do kument, da det fotæll både sælg og køb om boligens bug og fobedingsne. Bug engimæket i dit salgsabejde en guide til ejendomsmægle NÅR DU AFLEVERER OPGAVEN HVORFOR NÅR DU HVORFOR GOD EKSEMPLER UDFØRER KUNDESERVICE? OPGAVEN GOD PÅ KUNDESERVICE? GOD KUNDESERVICE Aflevingen chancen fo at eftlade et godt God Det kundesvice selvfølgelig H nogle helt konk eksempl, som håndvæke og kund femhæv, nå man spøg indtyk. Abejdet kan væe vigtigst, ha foskellen at du lev sandsynligvis på, om et væet du godt ha en sto en fast, podukt. udgift loyal Men kundeskae en betænksom fo kunden, ell så det hele opføsel tiden vigtigt ha und at behov udføelsen opdive ha dem om, hvilken opføsel d en del af den gode give et ovblik ov, ny sto foetning. betydning fo at hvad han ha Eftlad fo kundens fået fo sine du tilfedshed et penge. dåligt indtyk, med vil dit kunden abejde. kundesvice: faåde sin omgangskeds at buge dig. Omvendt Pæsent vil den tilfedse det udføte kunde abejde blive til fo din kunden. psonlige sælg Hav espekt Skoene på måtten Stil skoene uden fo døen, nå Tag og dig anbefale fo kundens tid til at dig foklae til indbo. venn Rod og lad og kunden familie. ikke me stille end højst du mød nødvendigt kunden og føste gø ent gang. eft Det dig. send et signal spøgsmål. t E I fle om, at du espekt des hjem. Giv fo kunden engibespaelse fima, som abejd gundig i intoduktion bygn på pojektet ha i bug h samlet en så ække skiv pæcist og vedligeholdelse åd om ned, kundesvice hvem d af nye installation på udfø baggund hvilket af og intviews abejde. med Spøg eft støvsugen Spøg om du må låne komponent huseje Det kan og væe - suppl fane vigtigt gne håndvæke. fo kunden at med skiftligt vide. støvsugen, nå du skal til at afleve opgaven. Det matiale. Udfø vis, abejdet at du i én vil sammenhængende gøe den lille eksta ting fo kunden, Aflev en udfølig og ovskuelig faktua på piode, som så de kunden sætt kan sto mæke pis på. femdift i baggund af tilbuddet. pojektet og ikke skal leve med byggod i fo Pioit at sende faktuaen indenfo en uge Et godt tilbud lang tid. Eftlad et stykke en lille abejde hilsen i sig Læg selv. et Gøes kot ell måske ell to. Så gå det også hutige med betalingen. det odentligt, en kan flaske det spae vin, nå både du kunden aflev og et dig stykke fo abejde til besvæ I bygge- und og esten kunden. enovingspojekt af En abejdet. effektiv Dfo og kan billig d måde det ske føste at vise, du ha Søg fo at anføe lønudgift sepaat, så møde ufoudsete med kunden vædsat ting, meget og samabejdet. vigtigt: vil kunden have en bede kunden evt. kan tække det fa på sin selvangivelse. foståelse fo ved at blive løbende undettet. Lyt omhyggeligt til kundens byggeplan og ide. Spøg Det ind dfo og ådgiv en sto om fodel pojektet. at have en dialog med Selv nå abejdet ovlevet til kunden, kan Not kunden alt om: hvad kunden fotæll, så du kan udfome et tilbud, d pass. Bug evt. tjeklisten i du vedligeholde den gode kundesvice, som kan sike dig me abejde og et godt y. engiløsnne Eventuelle fosinkels fa tet. i aftalte tidsplan, Væ og sikk hvad på, den at skyldes. kunden ha en ealistisk foståelse Ufoudsete af pis- og tidsammen. udgift i fobindelse med byg- Kontakt kunden eft et pa måned og hø, om d tilfedshed med abejdet. Aftal giet. en tidsamme fo femsendelsen af dit Reag med det samme, hvis kunden meld skiftlige Om kunden tilbud. tilfeds med det abejde, som tilbage med poblem i det udføte abejde. Væ positiv allede og undgå udføt. at nedgøe det tidlige Bestæb dig på at udbede poblemet hutigst udføte håndvækabejde i hjemmet. muligt. Nå du eft mødet skal udfome tilbuddet: Lav en kla ovsigt ov, hvilke pojekt d aftalt, pisen og tidsplanen. Specific pisen, så det stå klat, hvad betal fo af matial.byggiogengi. abejdsløn. Tilbyd kunden at komme fobi og besvae des spøgsmål i fohold til tilbuddet. Send tilbuddet indenfo den aftalte tidsamme. Fotæl kunden, at d kan væe udgift fo bundet med bug isæ ved bug af skuvogn og udtøing. Undsøg om d elevante tilskudsodn fo din kunde ell fo fadag på kun dens selvangivelse. NÅR DU GIVER ET TILBUD Gø din kunde til din sælg TIP: Det altid en god ide at TIP: TIP: Ved støe enov tage sig tid til at hyggesnakke din kunde også eft egnin kan det væe en ide at dele lidt med kunden und pojektet. Du gæst i des hjem, samme gode behandling. gen betalt. Giv dem den tilbuddet op i f.eks. um. Så kan kunden nemt få et ov og det kan væe at fo dem blik ov, hvad d skal laves. at læe dig lidt at kende, så de kan opbygge tillid til dig. God kundesvice den mest effektive vej til en fyldt odebog Udgivet novemb 2011 af t fo engibespaels. Oplag Svanemæket tyksag. Påvik engimækningen ejendommens vædi? Som ejendomsmægl skal du i dag oplyse om boligens engimæke i salgsannoncne. Boligens engitilstand dfo af de føste indtyk, potentielle købe få af huset. Det dfo ikke ligegyldigt, hvilket mæke ejendommen ha. Fle og fle ejendomsmægle meld da også om, at boligkøbe i stigende gad gå eft de mest engieffektive huse. Scan koden og TILMELD dig voes NYHEDSBREV Hent ScanLife: SMS Scan til 1220 ell hent gatis i AppStoe ell Andoide Maket Engimæket en slags engideklaation, som giv købe indsigt ingens engitilstand og gø engiigtige bygn me attaktive. Det Engistyelsen, som stå fo odningen, og mæket fo den enkelte ejendom udabejdes af ctifide engimækningsfima. Engimæket vis ejendommens engitilstand på en skala fa A til G. Desuden peg engimæket på entable bedings i det aktuelle hus. I enfamiliehuse begnes engimæket og engibehovet ud fa standadantagels om, hvodan bygningen anvendes. Men vikelighedens boligeje selvfølgelig foskellige, og mækningen dfo kun et pejlemæke Femov fo det femtidige vil alle nye fobug. huse Til ligge gengæld i engiklasse den stoe A1/A2. fodel Ved ved at engimæket bede boligne boligkøbne, at den kunne gø flytte det muligt ælde at bolig sammenligne op i bede foskel- engi- vil man klass, til tid helt op i engiklasse B. Udgivet decemb 2011 af t fo engibespaels Scan koden og tilmeld dig tets Hent ScanLife: SMS Scan til 1220 ell hent gatis i App Stoe ell Andoid Maket App Stoe ell Andoid Maket. NYHEDSBREV Hvad engimækning? I en ejendom med et godt engimæke d ikke kun en lave engiegning, men også typisk et bede indeklima, øget komfot og en høje bugs vædi. Alt i alt øg en bede engitilstand dfo ejendommens salgsvædi. Engimækne hæng i høj gad sammen med bygningens ald jo nye bygningen, jo bede engimæket typisk. Fo dig som Fo mægl at finde kan ud du af buge hvad denne d kan viden gøes i din ved et hus med en høj engiening, kan man benytte engiløsnne dialog med både fa t sælg og køb. fo engibespaels Engimæket kan. De fotæll, hvo stot det typiske bespaelsespotentiale måske få sælg, og til hvodan at foetage abejdet nogle udføes engimæssige paktisk og konket. Eksempel: En bygning, som opføt i 60 ne fobed fø salget, ell det kan medvike til at igtig god engimæssigt i fohold til ande sætte den igtige D pis udviklet fo både engiløsn den engimæssigt til knap 50 foskellige bygn bygningskonstuktion fa samme piode, og hvis installation. mæket ligg Det betyd, at gode og engimæssigt du kan oplyse dålige både ejendom. køb og sælg om, at de med på D. engiløsnne Engimæke D kan vil dimod få nem adgang væe sædeles til helt konk anbefal til at udføe engispaetiltag. Dmed dåligt, ha både hvis køb bygningen og sælg opføt et godt eft gundlag å fo at kontakte Fo køb kan en det håndvæk natuligvis og gøe få ovslagspis ejendomme med fo investingsbehovet samt et bud på engibespaelsen eft implementing me af bedne. attaktive. Det kan dog et godt engimæke også åbne øjnene fo nye i ejendomme med et dåligt engimæke, fodi engimæket vis, hvodan den kan bedes. Nogle gange vil køb tilmed kunne låne fle penge i fobindelse med købet, hvis en del af beløbet buges på at enove og edu engiegningen. Seketaiat fo engieffektive bygn stå fo administation af engimækningsodningen og besva henvendels om mækne, klag mv. Engifobeding kan altså fo både sælg Go Engi og køb giv boligeje gode åd om bed.byggiogengi.: t fo engibespaels udvikl engiløsn til byggiets pofessionelle pat Engistyelsen stå fo udabejdelse af love og egl om engimækning Hvonå engimæket godt? tet lev løbende indlæg, atikl og pessemeddelels til medine. Eksempelvis va tet i en del af 2011 fast skibent på bladet Installatøhoisont. tets opnåede i 2011 ov 200 pesseomtal i løbet af ået, alle sammen med positiv infomation om engibespaels ell om tets løsn og væktøj. Cent fo engibespaels infomationskampagne 2011 tet ha i fobindelse med Go Engis stoe bygningskampagne i 2011 medviket med input og matial til kampagnens faglige platfom og til de matial, som va målettet byggebanchen. Bug engiselskabnes tilskudsodn til at få me abejde : en guide til håndvæke til at få ovblik ov ne i at samabejde med engiselskabne. BEREGNING OM ORDNINGEN AF ENERGIBESPARELSE MULIGHEDERNE FOR DIG HVORDAN? Engiselskabet lovmæssigt fo- En ække engiselskab giv pligtet til at sike engibespaels tilskud til beding af bl.a. bl.a.. At yde tilskud bolig og hvvsbygn. Det kan en af mådne, de gø det på. De give dig et eksta salgsagument til køb i pincippet den bespaelse, engibespaende abejde fo dine du opnå fo din kunde. kund. Tilskuddet kan nemlig gøe det lidt billige fo kundne at gennemføe fx isoling, udskiftning af 1. Fo at få tilskud skal du som håndvæk etable et sam- døe og vindu, udskiftning af gamle abejde med et engiselskab. kedl ell installation af vamepumpe..ens.. Oftest det lettest at kontakte det lokale selskab og høe om ne. Ell stat hos Desuden kan Vil du vide selv me? få diekte andel din banchefoening ell ande i tilskuddet eft aftale med det faglige fællesskab, du med engiselskab, På.engispaen. du vælg at samabejde med. tilskud På til bed. måde kan du Du kan også du kan finde deltage engiselskab i. at samabejde kan du finde i. De me kan infomation have indgået om aftal, en fo buge lidt med eksta om tid tilskud at og ovbevise engiådgivning. dine kund til at handle engief Engiselskabet, som yd til- fektivt. Du kan kontakte enten Dansk Engi ell skuddet t til engibespaelsen, fo engibespaels i skal væe involvet fa staten At du kend ne fo til SÅDAN DOKUMENTERES BESPARELSEN af engispaeabejdet. Dfo skud og indgå et samabejde med et skal d laves samabejds- engiselskab, kan få dine kund til Det en foudsætning fo tilskuddet til engispaeabejdet, aftale mellem dit fima at d og føes en- at vælge dig som håndvæk og få dokumentation ov bespaelsens støelse. Dokumentationen giselskabet, inden skal gemmes du gå i gang. dem til omtale din gode svice fo i fem å familie, og kan venn opbevaes og bekendte. enten hos dig ell engiselskabet. Heft laves en aftale med I dokumentationen skal d minimum væe: kunden om at gennemføe det konk engispaeabejde. SÅDAN UDREGNER DU BESPARELSEN Kundens navn og adesse samt dato fo Bemæk, jes indgåede at aftalen aftaleskal laves, Navn på dit selskab samt dato og dokumentation inden abejdet fo det sættes fædige i gang. D udabejdet en ække stan dadvædi abejde til at begne den Beskivelse af det udføte abejde og de Med tekniske aftalne element mellem engi- foventede bespaelse fo foskellige Begning af engibespaelsen og beskivelse selskab, af dit engitypen fima og kunden på typ bed. Bespaelsen (el, natugas, olie, fjnvame ell andet) plads, udføes engispaeabej- begnes et å. De spaede kwh ganges med en såkaldt pioitings fakto Du på kan 0,5, spøge 1 ell dit 1,5 engiselskab afhængig af til åds, og fle af dem hjælp med dokumentationsskema og ande væktøj. Det 5. lyd Til måske sidst opgøes besvæligt, og indbettes engispaetiltagets foventede leve men nå det føst sat i system, det foholdsvist enkelt abejdet at håndte. og begnet bespaelse tid. Levetidne fo foskellige typ eft nogle klae kav til be- engibespaeabejde bestemt i skivelse og dokumentation (se standadvædikataloget. På næste næste ). ses eksempel på en bespaelsesbegning. Tlf: info@byggiogengi..byggiogengi. Udgivet decemb 2011 af t fo engibespa els i sama bejde med Dansk Engi. Oplag: Svanemæket tyksag. Bug engiselskabnes tilskudsodn til at få me abejde en guide til håndvæke Tlf: info@danskengi..danskengi. Scan koden og tilmeld dig tets NYHEDSBREV Hent ScanLife: SMS Scan til 1220 ell hent gatis i App Stoe ell Andoid Maket.

13 Åsappot 2011 /13 tets engiløsn blev anvendt som det teknisk-faglige omdejningspunkt fo kampagnens anbefal vedøende engienovingspojekt. Telefon og mailsuppot tets suppotfunktion åben alle hvdage fo telefon og fa centets målguppe af pofessionelle aktø inden fo byggiets pat. I 2011 modtog tet knap henvendels, hvilket en stigning på næsten 25% i fohold til tets suppotfunktion ha ligeledes funget som teknisk/faglige backup til henvendels fa Go Engi. Efane fa henvendelsne anvendes til løbende at tilette og opdate hjemme og væktøj.

14 Åsappot 2011 /14 Om t fo engibespaels t fo engibespaels VEB saml og fomidl viden om konk og pak fo at edu buget. tet medvik til, at byggiets pat opnå fl e kvalifi kation og nye væktøj til at gennemføe engibespaende tiltag. Hmed undstøtt tet den samlede engispaeindsats i Danmak. t fo engibespaels etablet som led i den engipoli aftale fa febua D afsat 32 mio. kon fa 2008 til og med 2011 til etabling og dift af tet. Voes logo huset i flotte fav - inspiet af tmogafingsbilled, d et godt væktøj til at kotlægge engitabet.

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening - Offentlig høring Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2016

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening - Offentlig høring Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2016 Regional Udvikling, Miljø og Råstoffe Jodfouening - Offentlig høing Foslag til nye foueningsundesøgelse og opensninge 2016 Decembe 2015 Food En jodfouening kan skade voes fælles gundvand, voes sundhed

Læs mere

PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING

PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING - E N M E T O D E, D E R V I R K E R I P R A K S I S HVAD ER PÆDAGOGISK KVALITETSEVALUERING? Pædagogisk Kvalitetsevalueing gø det attaktivt fo ledelse og pesonale at gå pædagogikken

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2010

Trivselsundersøgelse 2010 Tivselsundesøgelse, byggeteknike, kot-og landmålingseknike, psteknolog og bygni (Intenatal) Pinsesse Chalottes Gade 8 København N T: Indhold Indledning... Metode... Tivselsanalyse fo bygni... Styke og

Læs mere

Sådan findes kuldebroerne. og andre konstruktioner med stort varmetab

Sådan findes kuldebroerne. og andre konstruktioner med stort varmetab Kvalitetsguide UDGIVET DECEMBER 2011 Sådan findes kuldebroerne og andre konstruktioner med stort varmetab Efter af klimaskærmen er et effektivt og sikkert tiltag, der både sparer energi og forbedrer indeklimaet.

Læs mere

Beslutning. Gothersgade karréen. Nansensgade 94-96, Gothersgade 155-159, Nørre Farimagsgade 65-71.

Beslutning. Gothersgade karréen. Nansensgade 94-96, Gothersgade 155-159, Nørre Farimagsgade 65-71. Beslutig FÆLLES GÅRDHAVE Gothesgade kaée Nasesgade 94-96, Gothesgade 155-159, Nøe Faimagsgade 65-71. Bogeepæsetatioe ha XX. XX 20XX tuffet byfoyelsesbeslutig om idetig af e fælles gådhave. De fælles gådhave

Læs mere

WWW g SOCIALE MEDIER. IQg NQ. I Ng takt med at vi bruger mere og mere tid på nettet

WWW g SOCIALE MEDIER. IQg NQ. I Ng takt med at vi bruger mere og mere tid på nettet VIRKELIG g VIRTUEL WWW g SOCIALE MEDIER I takt med at vi bge mee og mee tid på nettet smelte det sammen med nævæ og fysisk kontakt. Vi få hologamme d kan øe. De sociale medie blive alt afgøende fo fastholde

Læs mere

rekommandation overspændingsafledere til højspændingsnet. Member of DEHN group Udarbejdet af: Ernst Boye Nielsen & Peter Mathiasen,

rekommandation overspændingsafledere til højspændingsnet. Member of DEHN group Udarbejdet af: Ernst Boye Nielsen & Peter Mathiasen, ekommandation ovespændingsafledee til højspændingsnet Udabejdet af: Enst Boye Nielsen & Pete Mathiasen, DESITEK A/S Denne publikation e en ekommandation fo valg af ovespændingsafledee til højspændingsnet

Læs mere

Roskilde Kommune Teknik og Miljø Rådhusbuen 1 4000 Roskilde Jyllinge, den 28. juli 2014

Roskilde Kommune Teknik og Miljø Rådhusbuen 1 4000 Roskilde Jyllinge, den 28. juli 2014 Roskilde Kommune Teknik og Milø Rådhusbuen 000 Roskilde Jyllinge, den. uli 0 Kommenteing fa de 0 gundefoeninge nod fo v i Jyllinge Nodmak til Gontmiappoten Skitsepoekt fo lokale løsninge til siking af

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø (kort) udarbejdet af NFA (AMI)

Psykisk arbejdsmiljø (kort) udarbejdet af NFA (AMI) Psykisk abejdsmiljø (kot) udabejdet af NFA (AMI) Navn, dato, å Hvilken afdeling abejde du i? Afdelingens navn De følgende spøgsmål handle om dit psykiske abejdsmiljø. Sæt et kyds ud fo hvet spøgsmål ved

Læs mere

Annuiteter og indekstal

Annuiteter og indekstal Annuitete og indekstal 1 Opspaing og lån Mike Auebach Odense 2010 Hvis man betale til en opspaingskonto i en bank, kan man ikke buge entefomlen til at beegne, hvo mange penge, de vil stå på kontoen. På

Læs mere

Arealet af en sfærisk trekant m.m.

Arealet af en sfærisk trekant m.m. ealet af en sfæisk tekant m.m. Tillæg til side 103 104 i Matematik højniveau 1 fa TRI, af Eik Vestegaad. Sfæisk tokant Givet en kugle. En plan, de passee igennem kuglens centum, skæe kuglen i en såkaldt

Læs mere

Baggrunden for den nye G3. De psykologisk-pædagogiske principper bag opbygningen af skolehverdagen og det samlede skoleforløb. Den konkrete hverdag

Baggrunden for den nye G3. De psykologisk-pædagogiske principper bag opbygningen af skolehverdagen og det samlede skoleforløb. Den konkrete hverdag Baggunden fo den nye G3 De psykologisk-pædagogiske pincippe bag opbygningen af skolehvedagen og det samlede skolefoløb Paathed Me nin g Den konkete hvedag Abejdet med elevenes femtidsplane Social konstuktion

Læs mere

praktiske. Der er lavet adskillige undersøgelser at skelne i mellem: ulaboratorieundersøgelser og ufeltundersøgelser.

praktiske. Der er lavet adskillige undersøgelser at skelne i mellem: ulaboratorieundersøgelser og ufeltundersøgelser. Betonø ha den støste vandføingskapacitet Et afløbssystems opgave e at lede vand samt uenhede til ensningsanlæg elle ecipient. Evnen til at gøe dette afhænge af systemets hydauliske egenskabe næmee betegnet

Læs mere

VI SEJREDE! Vi kom, vi så,

VI SEJREDE! Vi kom, vi så, Vi kom, vi så, VI SEJREDE! Pojekt JCI Julehjælp Svendbog Hjælp os med at hjælpe ande 2011 afsluttede indsamlingen til tængte bønefamilie i Svendbog med sto succes! Søndag d. 18. dec. va sidste indsamlingsdag

Læs mere

Lokalplanlægning. Lokalplanen er bindende for den enkelte grundejer, men handler kun om fremtidige forhold og giver ikke grundejerne handlepligt.

Lokalplanlægning. Lokalplanen er bindende for den enkelte grundejer, men handler kun om fremtidige forhold og giver ikke grundejerne handlepligt. VORDINGBORG KOMMUNE CHR RICHARDTSVEJ N KØBENHAVNSVEJ LOKALPLAN NR. B-16.2 Boligomåde vest fo Solbakkevej, Vodingbog By Vodingbog septembe 2006 20 k. Lokalplanlægning Planloven indeholde bestemmelse om

Læs mere

Praksis om miljøvurdering

Praksis om miljøvurdering Paksis om miljøvudeing Miljøvudeingsdage 2015 Nyee paksis på miljøvudeingsomådet Flemming Elbæk Flemming Elbæk, advokat, HD(Ø) Ansættelse: Advokatfuldmægtig, 2006-2008 Juist, Miljøministeiet, 2008-2012

Læs mere

SAMPLE. Potpourri over sange af Carl Nielsen for blandet kor og klaver. œ œ œ j œ J œ. œ œ œ j œ. œ J œ. . j. J œ J œ. œ œ œ J. œ œ. œ œ. œ œ œ.

SAMPLE. Potpourri over sange af Carl Nielsen for blandet kor og klaver. œ œ œ j œ J œ. œ œ œ j œ. œ J œ. . j. J œ J œ. œ œ œ J. œ œ. œ œ. œ œ œ. otoui ove sange a Cal Nielsen o landet ko klave Klave Bedt mildt c c n a Lasse Tot Eiksen, 2015 S A T B A 1 Den 2 Så 1 Den 2 Så danske sang e en ung lond ige, hun gå nyn i Danmaks hus, syng da, Danmak,

Læs mere

Dimittendundersøgelse, 2009 Dato: 3. juni 2009

Dimittendundersøgelse, 2009 Dato: 3. juni 2009 Dimittendundesøgelse 2008-2009 Afspændingspædagoguddannelsen Dimittendundesøgelse, 2009 Dato: 3. juni 2009 Opsummeing af undesøgelse foetaget blandt dimittende fa Afspændingspædagoguddannelsen Datagundlag

Læs mere

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud TC A/S Nøegade 21 0900 København C Afgøelse om fastsættelse af WACC i fobindelse med omkostningsdokumentation af pisene i TC s standadtilbud Sagsfemstilling en 29. juni 2006 modtog TC s notat om den beegningsmæssige

Læs mere

Fra udsat til ansat. Medieinfo. Socialrådgiveren. job til udsatte unge. dgmedia.dk. ds advarer mod at spare i psykiatrien

Fra udsat til ansat. Medieinfo. Socialrådgiveren. job til udsatte unge. dgmedia.dk. ds advarer mod at spare i psykiatrien Socialådgiveen Medieinfo 2015 socialådgiveen 11/14 Læs mee om voes mange ande medie på Fa udsat til ansat viksomhedspaktik skaffe job til udsatte unge dgmedia.dk ds advae mod at spae i psykiatien Kommunalt

Læs mere

3.0 Rørberegninger. VIDENSYSTEM.dk Bygningsinstallationer Varme Fordelingssystem 3.0 Rørberegning. 3.1 Rørberegningers forudsætninger

3.0 Rørberegninger. VIDENSYSTEM.dk Bygningsinstallationer Varme Fordelingssystem 3.0 Rørberegning. 3.1 Rørberegningers forudsætninger VIDENSYSTEM.dk Bygningsinstallatione Vae Fodelingssyste 3.0 Røbeegning 3.0 Røbeegninge 3.1 Røbeegningens foudsætninge 3. Tyktabsbeegning geneelt 3.3 Paktiske hjælpeidle 3.4 Beegningspincip fo tostengsanlæg

Læs mere

LOKALPLAN 14-027 CENTER- OG BOLIGOMRÅDE VED JØRGEN STEINS VEJ, VESTBJERG

LOKALPLAN 14-027 CENTER- OG BOLIGOMRÅDE VED JØRGEN STEINS VEJ, VESTBJERG LOKALPLAN 14-027 CENTER- OG BOLIGOMRÅDE VED JØRGEN STEINS VEJ, VESTBJERG AALBORG KOMMUNE TEKNISK FORVALTNING JUNI 2001 Vejledning En lokalplan fastlægge bestemmelse fo, hvodan aeale, nye bygninge, beplantning,

Læs mere

landinspektøren s meddelelsesblad maj 1968 udsendes kun til Den danske Landinspektørforenings redaktion: Th. Meklenborg Kay Lau ritzen landinspektører

landinspektøren s meddelelsesblad maj 1968 udsendes kun til Den danske Landinspektørforenings redaktion: Th. Meklenborg Kay Lau ritzen landinspektører landinspektøren s meddelelsesblad udsendes kun til Den danske Landinspektørforenings medlemmer redaktion: Th. Meklenborg Kay Lau ritzen landinspektører indhold: L a n d in s p e k t ø r lo v e n o g M

Læs mere

Om Gear fra Technoingranaggi Riduttori Tilføjelser til TR s katalogmateriale

Om Gear fra Technoingranaggi Riduttori Tilføjelser til TR s katalogmateriale ...when motos must be contolled Om Gea fa Technoinganaggi Riduttoi Tilføjelse til TR s katalogmateiale ISO 9 cetificeing: Technoinganaggi Riduttoi følge ISO 9 pincippene i dees kvalitetsstying. Alle dele

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder. Samlet varmebesparelse: 4800 kr./år. Samlet elbesparelse: 87 kr./år. Samlet vandbesparelse: 0 kr.

Årlig besparelse i energienheder. Samlet varmebesparelse: 4800 kr./år. Samlet elbesparelse: 87 kr./år. Samlet vandbesparelse: 0 kr. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Overgårdsvej 1 Postnr./by: 6500 Vojens BBR-nr.: 510-021415 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Indhold (med link til dokumentet her) Introduktion til låntyper. Begreber. Thomas Jensen og Morten Overgård Nielsen

Indhold (med link til dokumentet her) Introduktion til låntyper. Begreber. Thomas Jensen og Morten Overgård Nielsen Thomas Jensen og Moten Ovegåd Nielsen Annuitetslån I bogens del 2 kan du læse om Pocent og ente (s. 41-66). Vi vil i mateialet he gå lidt videe til mee kompliceede entebeegninge i fobindelse med annuitetslån.

Læs mere

Doks Sang. swing blues. q = 104. Krop-pen. Jeg. 2.En. Den kan. Men når. Jeg. Karen Grarup. Signe Wang Carlsen D(9) D(9) 13 G/A D(9) G/A D(9) D(9) G/A

Doks Sang. swing blues. q = 104. Krop-pen. Jeg. 2.En. Den kan. Men når. Jeg. Karen Grarup. Signe Wang Carlsen D(9) D(9) 13 G/A D(9) G/A D(9) D(9) G/A Signe Wang arlsen Doks Sang Karen rarup q = 104 swing blues 1.Jeg kan mær-ke på mit her-te, når eg hop-per eg dan - ser rundt Krop-pen 7 den blir' varm kin -der - ne de bræn- der, så det næs-ten gør ondt

Læs mere

Procent og eksponentiel vækst - supplerende eksempler

Procent og eksponentiel vækst - supplerende eksempler Eksemple til iveau F, E og D Pocet og ekspoetiel vækst - suppleede eksemple Pocete og decimaltal... b Vækst-fomle... d Fa side f og femefte vises eksemple på bug af vækstfomle. Fomle skives omalt på dee

Læs mere

Appendiks B: Korrosion og restlevetid for trådbindere

Appendiks B: Korrosion og restlevetid for trådbindere Appendiks B: Koosion og esleveid fo ådbindee I de følgende omales koosionspocessene fo ådbindee og hvodan man beegne esleveiden fo en koodee ådbinde. Tådbindee ha i idens løb væe udfø af: messing (en legeing

Læs mere

grib chancen 1/3 sæt ord på din drøm

grib chancen 1/3 sæt ord på din drøm gib chancen sæt od på din døm DR e på mange måde alleede i vedensklasse. Og vi skal væe det hele vejen undt. DR i vedensklasse handle om samab: Hvodan skal vi samab i femtiden? Og hvilke vædie skal vi

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Jernbanealle 4B 3050 Humlebæk BBR-nr.: 210-001691 Energikonsulent: Ole Søndergaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: RIOS

Læs mere

Projekt 0.5 Euklids algoritme, primtal og primiske tal

Projekt 0.5 Euklids algoritme, primtal og primiske tal Pojekt 0.5 Euklids algoitme, pimtal og pimiske tal Betegnelse. Mængden af hele tal (positive, negative og nul) betegnes. At et tal a e et helt tal angives med: aî, de læses a tilhøe. Nå vi ha to vilkålige

Læs mere

Projekt 1.8 Design en optimal flaske

Projekt 1.8 Design en optimal flaske ISBN 978-87-7066-9- Pojekte: Kapitel Vaiabelsammenænge. Pojekt.8 Design en optimal flaske Pojekt.8 Design en optimal flaske Fimaet PatyKids ønske at elancee dees enegidik Enegize. Den skal ave et nyt navn

Læs mere

KICK- START STANDE FORÅRETS SALG ENTRÉ GRATIS. Endnu ledige FOR JERES MESSEGÆSTER. - mød over 20.000 købedygtige nordjyder!

KICK- START STANDE FORÅRETS SALG ENTRÉ GRATIS. Endnu ledige FOR JERES MESSEGÆSTER. - mød over 20.000 købedygtige nordjyder! DET NYE KICK- START FORÅRETS SALG - mød ove 20.000 købedygtige nodjyde! Eksklusive moms Nodjysk Ivæksætte Netvæk indbyde igen til Se side 4 GRATIS ENTRÉ FOR JERES MESSEGÆSTER Endnu ledige STANDE - SE STANDPLAN

Læs mere

Kap. 1: Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner. Grundlæggende egenskaber.

Kap. 1: Logaritme-, eksponential- og potensfunktioner. Grundlæggende egenskaber. - 4 - Kap. : Logaitme-, eksponential- og potensfunktione. Gundlæggende egenskabe... Logaitmefunktione. Definition... Ved en logaitmefunktion fostå vi en funktion f, som opfylde følgende te kav: ) Dm(f)

Læs mere

10 trin til en succesfuld Facebook side

10 trin til en succesfuld Facebook side 10 trin til en succesfuld Facebook side Allerførst vil jeg gerne fortælle dig, hvor fedt jeg synes, det er, at du har downloadet denne E-bog. Det lyder måske lidt selvhøjtideligt, men jeg elsker at dele

Læs mere

ÅRSBERETNING F O R SKAGEN KOMMUNALE SKOLEVÆSEN 1955-1956 VED. Stadsskoleinspektør Aage Sørensen

ÅRSBERETNING F O R SKAGEN KOMMUNALE SKOLEVÆSEN 1955-1956 VED. Stadsskoleinspektør Aage Sørensen ÅRSBERETNING F O R SKAGEN KOMMUNALE SKOLEVÆSEN 1955-1956 VED Stadsskoleinspektør Aage Sørensen S k a g e n s k o le k o m m is s io n : (d.» / s 1956) P r o v s t W a a g e B e c k, f o r m a n d F r u

Læs mere

Songs for Winter and X-mas Vol I

Songs for Winter and X-mas Vol I Songs fo Winte and X-mas ol I Lyics in Danish oice, Guita Aanged by ohn acobsen wwwstamolecom Songs fo Winte and X-mas, ol I 1 ohn acobsen 00 Anitta Sound and Music, Copenhagen 00 Stamole, Copenhagen Pinting

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 7 Adresse: Bakkedraget 17 Postnr./by: 6040 Egtved BBR-nr.: 621-262482-001 Energikonsulent: Jesper Berens Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Annuiteter og indekstal

Annuiteter og indekstal Annuitete og indekstal Mike Auebach Odense, 2010 1 OPSPARING OG LÅN Hvis man betale til en opspaingskonto i en bank, kan man ikke buge entefomlen til at beegne, hvo mange penge, de vil stå på kontoen.

Læs mere

Wear&Care Brugervejledning. A change for the better

Wear&Care Brugervejledning. A change for the better A change fo the bette Intoduktion Wea&Cae e en smat løsning, de give mulighed fo at følge fugtniveauet i bleen, så den kan skiftes efte behov. Infomationen gå fa en sende på bleen til modtageens smatphone

Læs mere

Projekt 5.2. Anvendelse af Cavalieris princip i areal- og rumfangsberegninger

Projekt 5.2. Anvendelse af Cavalieris princip i areal- og rumfangsberegninger Hvad e matematik? B, i-bog Pojekte: Kapitel 5. Pojekt 5.. Anvendelse af Cavalieis pincip i aeal- og umfangsbeegninge Pojekt 5.. Anvendelse af Cavalieis pincip i aeal- og umfangsbeegninge Den gundlæggende

Læs mere

Hvis man vil lægge 15% til 600, så kan det gøres ved at udregne, hvor meget 15% af 600 er lig med og lægge det til det oprindelige beløb:

Hvis man vil lægge 15% til 600, så kan det gøres ved at udregne, hvor meget 15% af 600 er lig med og lægge det til det oprindelige beløb: 0BRetesegig BTæk i femskivigsfaktoe! I dette tillæg skal vi se, at begebet femskivigsfaktoe e yttigt til at fostå og løse foskellige poblemstillige idefo pocet- og etesegig. 3B. Lægge pocet til elle tække

Læs mere

Ønskekøbing Kommune - netværksanalyse i den administrative organisation

Ønskekøbing Kommune - netværksanalyse i den administrative organisation Ønskekøbing Kommune - netvæksanalyse i den administative oganisation Hvodan vike det i paksis? Elektonisk spøgeskemaundesøgelse Svaene fa undesøgelsen kombinees med alleede eksisteende stamdata i minde

Læs mere

Januar2003/ AM Rentesregning - LÅN & OPSPARING 1/8. Aftager med...% Gange med (1...%) r:=...% Før aftager med...% og bliver til Efter, dvs.

Januar2003/ AM Rentesregning - LÅN & OPSPARING 1/8. Aftager med...% Gange med (1...%) r:=...% Før aftager med...% og bliver til Efter, dvs. Jaua2003/ AM Retesegig - LÅN & OPSPARING 1/8 PROCENT Po cet betyde p. 100" altså hudededele p% = p 100 Decimaltal Ved omskivig fa pocet til decimaltal flyttes kommaet to pladse mod veste 5%=0,05 0,1%=0,001

Læs mere

musik Phillip Faber tekst H.C. Andersen Konen med Æggene En gammel Historie sat i Riim for blandet kor a cappella

musik Phillip Faber tekst H.C. Andersen Konen med Æggene En gammel Historie sat i Riim for blandet kor a cappella musik Philli Faber tekst H.C. Andersen Konen med Æggene En gammel Historie sat i Riim for blan kor a caella 2 Konen med Æggene SOPRAN Stolt vandrende (q. = 116) Philli Faber H. C. Andersen ALT TENOR Node

Læs mere

AKTUEL ANALYSE. Nye tider på boligmarkedet 24. januar 2007

AKTUEL ANALYSE. Nye tider på boligmarkedet 24. januar 2007 AKTUEL ANALYSE Nye tie på boligmakeet 24. janua 2007 De høje pisstigningstakte på boligmakeet e løjet af, og meget tale fo en fotsat afæmpning i en kommene ti. Sien boligmakeet vente i 1993, e pisene vokset

Læs mere

Den stigende popularitet af de afdragsfrie lån har ad flere omgange fået skylden for de kraftigt stigende boligpriser de senere år.

Den stigende popularitet af de afdragsfrie lån har ad flere omgange fået skylden for de kraftigt stigende boligpriser de senere år. 16. septembe 8 Afdagsfie lån og pisstigninge på boligmakedet Den stigende populaitet af de afdagsfie lån ha ad flee omgange fået skylden fo de kaftigt stigende boligpise de senee å. Set ove en længee peiode

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kildeagervej 14 Postnr./by: 2690 Karlslunde BBR-nr.: 253-051639 Energikonsulent: Finn Albrechtsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger Dato 15. marts 2016 Sagsbehandler Kim N. Eriksen Mail kine @vd.dk Telefon +45 2544 7014 Dokument 16/03534-1 Side 1 / 29 In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger 1. Introduktion

Læs mere

Adventskransen. Barn Jesus i en krybbe lå

Adventskransen. Barn Jesus i en krybbe lå Adventskransen A 174 Inger Otzen & b 4 2 Vel - B kom- men grøn - ne 7 ad - vents-krans med m # di - ne lys så / hvi - de, de B har så mild en 7 & b m m 7. hø - tids - glans, nu er det ad - vents - ti -

Læs mere

Dedikeret til Gentofte og Jægersborg Kirkers Børne- og Pigekor. Phillip Faber. Halfdan-suite. For børnekor (2 lige stemmer) med klaverakkompagnement

Dedikeret til Gentofte og Jægersborg Kirkers Børne- og Pigekor. Phillip Faber. Halfdan-suite. For børnekor (2 lige stemmer) med klaverakkompagnement edikeret til entofte Jægersborg Kirkers Børne Pigekor Philli aber Halfdansuite or børnekor (2 lige stemmer) med klaverakkoagnement til tekster af Halfdan Rasmussen Teksten er benyttet med tilladelse af

Læs mere

Sådan efterisoleres med kvalitet

Sådan efterisoleres med kvalitet Kvalitetsguide UDGIVET DECEMBER 2011 Sådan efterisoleres med kvalitet Efterisolering er et effektivt og sikkert tiltag, der både sparer energi og forbedrer indeklimaet. Kvaliteten af efterisoleringsarbejdet

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Korsagervej 18 Postnr./by: 4874 Gedser BBR-nr.: 376-028928 Energikonsulent: Preben Funch Hallberg Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Stå op fo Odense. Vis, at vi er mange, der arbejder for det samme

Stå op fo Odense. Vis, at vi er mange, der arbejder for det samme Odense Vis, at vi e mange, de abejde fo det samme Inspiation til at spede budskabet om Beskæftigelsesalliancens indsatse på sociale medie. En alliance bestående af odenseanske viksomhede, uddannelsesinstitutione,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Matematik A. Projekt 6 - Centralperspektiv. Stine Andersen og Morten Kristensen

Indholdsfortegnelse. Matematik A. Projekt 6 - Centralperspektiv. Stine Andersen og Morten Kristensen HTX Næstved Matematik A 8 2 Indholdsfotegnelse Indholdsfotegnelse... 2 Indledning... 3 Poblemstilling... 4 Teoi... 5 Vektoe i planet... 5 Vektobestemmelse... 5 Vinkel mellem to vektoe... 6 Vektokoodinate...

Læs mere

Notat. 18. oktober 2011. Social & Arbejdsmarked

Notat. 18. oktober 2011. Social & Arbejdsmarked Notat Fovaltning: Social & Abejdsmaked Dato: J.n.: B.n.: 18. oktobe Udf diget af: mbf Vedłende: Fłtidspension Notatet sendes/sendt til: Abejdsmakedsudvalget Fłtidspension De ha i de seneste v et en tendens

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Mikkels Banke 17 Postnr./by: 4736 Karrebæksminde BBR-nr.: 370-028162-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen

Læs mere

Affald og Genbrug på computer, tablet og mobil

Affald og Genbrug på computer, tablet og mobil Affald og Genbug 2016 på copute, tablet og obil Køge affaldshæfte_2016.indd 1 18-11-2015 10:37:05 Kæe boge sninge, og det flee digitale lø od gå nd fu lgt at sende es sa Vi ha defo va Tendensen i vo t.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Østvej 1 Postnr./by: 4880 Nysted BBR-nr.: 376-012074 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Preben

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Ehvevs- og Selskabsstyelsen Måling af viksomhedenes administative byde ved afegning af moms, enegiafgifte og udvalgte miljøafgifte Novembe 2004 Rambøll Management Nøegade 7A DK-1165 København K Danmak

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Byagervej 78B 8330 Beder BBR-nr.: 751-828241 Energikonsulent: Ole Resting-Jeppesen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ole

Læs mere

BR15 høringsudkast. Ombygning. Niels Hørby, EnergiTjenesten

BR15 høringsudkast. Ombygning. Niels Hørby, EnergiTjenesten BR15 høringsudkast Ombygning Niels Hørby, EnergiTjenesten Komponentkrav ved ombygning Bygningsdel Ydervægge Terrændæk Loft og tag Komponentkrav: U-værdi / isoleringstykkelse 0,15 W/m 2 K (ca. 250 mm isolering)

Læs mere

Rentesregning: Lektion A1. Forrentningsfaktor, Diskonteringsfaktor, og Betalingsrækker. Overordnede spørgsmål i Rentesregning. Peter Ove Christensen

Rentesregning: Lektion A1. Forrentningsfaktor, Diskonteringsfaktor, og Betalingsrækker. Overordnede spørgsmål i Rentesregning. Peter Ove Christensen Rentesegning: Lektion A1 Foentningsfakto, Diskonteingsfakto, og Pete Ove Chistensen Foå 2012 1 / 49 Oveodnede spøgsmål i Rentesegning Hvoledes kan betalinge sammenlignes, nå betalingene e tidsmæssigt adskilte?

Læs mere

Cykelfysik. Om udveksling og kraftoverførsel

Cykelfysik. Om udveksling og kraftoverførsel Cykelfysik 1/7 Cykelfysik Om udvekslig og kaftoveføsel Idhold 2. Kaftoveføsel og abejde...2 3. Abejde ved cykelkøsel...4 4. Regeeksemple fo e acecykel...5 5. Det e hådt at køe op ad bakke...6 6. Simple

Læs mere

Budgetter vedr. etablering og drift af fabrikken Høvedstensvej 47-49. Dri f EL,

Budgetter vedr. etablering og drift af fabrikken Høvedstensvej 47-49. Dri f EL, 4. Rabudgt vd. indkøb ti bødfabikkn. Budgtt vd. tabing dift af fabikkn Høvdtnvj 47-49. Di f EL, t vd. bygningvdighod, va, afgift foiking. 575.550. O by - V - E - V - S B ø gning: ntiati jvf. bygningkav

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 8 Adresse: Multebærvænget 12 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-104347-001 Energikonsulent: Bjarne Jensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

18. Effektiv Medlemskommunikation

18. Effektiv Medlemskommunikation 18. Effektiv Medlemskommunikation Det ser let ud, når det virker kommunikationen. Men når det ikke gør, kan det være svært at spotte, hvor det går galt. Men forskellen på, om man når og engagerer målgruppen,

Læs mere

Geografi 8. klasse 2011/2012

Geografi 8. klasse 2011/2012 Geogafi 8. klasse 2011/2012 Ca. 75 lektione Åsplanen tage udgangspunkt i fælles mål fo faget geogafi. Det femgå af afkydsningslisten på de følgende side, hilke tinmål de il blie behandlet i de enkelte

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Opsparing og afvikling af gæld

Opsparing og afvikling af gæld Opspaig og afviklig af gæld Opspaig Eksempel 1 Lad os state med at se på et eksempel. 100 Euo idbetales å i tæk på e koto, de foetes med 3 % p.a. Vi ha tidligee beeget e såda kotos udviklig skidt fo skidt:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Solbakken 6 Postnr./by: 3600 Frederikssund BBR-nr.: 250-003077 Energikonsulent: Per Johansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: PJ Arkitekt-

Læs mere

Kontakt: - en anden tid et andet tempo! A13 Hobro. Løgstør. Skive. Bjerregrav Hjarbæk Fjord. Skals A13. Hobro/Randers Viborg. Kulturarvsforbindelsen

Kontakt: - en anden tid et andet tempo! A13 Hobro. Løgstør. Skive. Bjerregrav Hjarbæk Fjord. Skals A13. Hobro/Randers Viborg. Kulturarvsforbindelsen Hvolis Jenaldelandsby og Kultuavsfobindelsen, Skive Heedsvejen 135 Veste Bjeegav 9632 Møldup www.jenaldelandsby.dk hvolis@vibog.dk A13 Hobo Løgstø Bjeegav Hjabæk Fjod Skals OL Kontakt: - en anden tid et

Læs mere

Udfordringer i et arbejdsmarkedsperspektiv

Udfordringer i et arbejdsmarkedsperspektiv Udfodinge i et abejdsmakedspespektiv Semina den 17. febua 2009 i Essex Pak Randes Kommune Hvad vil jeg sige noget om? Den demogafiske udfoding g lde stadig Vi blive bełt af konjunktunedgangen Besk ftigelsesindsatsens

Læs mere

Beregningsprocedure for de energimæssige forhold for forsatsvinduer

Beregningsprocedure for de energimæssige forhold for forsatsvinduer Beeninspocedue fo de eneimæssie fohold fo fosatsvindue Nævæende dokument beskive en pocedue til bestemmelse, af de eneimæssie fohold fo fosatsvindue. Det skal notees, at beeninen e baseet på en foeløbi

Læs mere

digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service

digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service Bestil afhentning af storskrald på alleroed.dk Genbrug er godt for miljøet Aviser

Læs mere

Tastevejledning Entré MalerKalk

Tastevejledning Entré MalerKalk I det følgende kan du se hvordan du anvender kalkulationsprogrammet Entré MalerKalk fra Danske Malermestre. Indholdsfortegnelse: 1. Genvejstaster: 2. Prislisteforståelse og diverse tillæg: 3. Kom i gang

Læs mere

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Quick ringeguide til jobkonsulenter Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Generelle råd til samtalen Vær godt forberedt Halvér dit taletempo Tal tydeligt med entusiasme og

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Digterparken 27 Postnr./by: 4500 Nykøbing Sj. BBR-nr.: 306-020016 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

sådan får du succes med dit nyhedsbrev

sådan får du succes med dit nyhedsbrev sådan får du succes med dit nyhedsbrev AUGUST 2014 Copyright 2014tt easynet ApS Opbyg databasen find et bedre navn PLAN- LÆG OFF- LINE LANDINGSside succes Foretag målinger LOKkemiddel konvertering FOKUSÉR

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Oplyst varmeforbrug Sønderhavvej 10A 6340 Kruså BBR-nr.: 580-003034 Energikonsulent: Jakob Bøving Larsen Programversion: EK-Pro, Be06

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Tunderup Strandvej 14 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-024367 Energikonsulent: Preben Funch Hallberg Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Østrigsvej 52 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-003159 Energikonsulent: Preben Funch Hallberg Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 7 Adresse: Postnr./by: Birkeparken 228B 5240 Odense NØ BBR-nr.: 461-439462-043 Energikonsulent: Torben Stange Nielsen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for

Læs mere

Århus Lejerforening Lille Torv 4, 2. sal 8000 Århus C

Århus Lejerforening Lille Torv 4, 2. sal 8000 Århus C Århus Lejerforening Lille Torv 4, 2. sal 8000 Århus C 11-04- 2 0 1 3 T I L S Y N E T Vedrørende Århus Lejerforenings henvendelse om udpe g- ning af medlemmer til huslejenævnene i Århus Århus Lejerforening

Læs mere

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre Livsstil 20.02.2016 kl. 11:10 Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre AF Anita Jensenius Hos familien Simonsen i Albertslund har en ambitiøs energirenovering ført til forbedret indeklima, æstetisk

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Kløverprisvej 87 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-043631-001 Energikonsulent: Tom Kjørnæs Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Åvendingen 7 A 2700 Brønshøj BBR-nr.: 101-689603 Energikonsulent: Finn Albrechtsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Finn

Læs mere

Rasmus Joensen formand Sláið Ring raj@effo.fo. Maria Kristiansdóttir Nordlek repræsentant Sláið Ring E-mail: trygvi.samuelsen@skulin.

Rasmus Joensen formand Sláið Ring raj@effo.fo. Maria Kristiansdóttir Nordlek repræsentant Sláið Ring E-mail: trygvi.samuelsen@skulin. 5.-8. juli 2017 S TÆ V N E U D VA L G Rasmus Joensen fomand Sláið Ring aj@effo.fo Maia Kistiansdótti Nodle epæsentant Sláið Ring E-mail: tygvi.samuelsen@sulin.fo Elin Sydebø Klasvía Dansifelag E-mail:

Læs mere

KYSTLINJE. Interiørperspektiv +-0 +2.5 +3 +3. Havkanten. Materialer

KYSTLINJE. Interiørperspektiv +-0 +2.5 +3 +3. Havkanten. Materialer KYSTLINJE 1 Inteiøpepektiv +3 +3 +3 +-0 +-0 +-0 +.5 +.5 +.5 Diaga tilpaning topogafi Diaga konept Havkant Mateiale Maitit Vitte i Tungevåg, Randabeg feje d Noke kytlinje. ygning akee linj de fobinde land

Læs mere

Nukissiorfiit Kundeundersøgelse 2015. Nukissiorfiit Svarprocent: 24% (1454/5977)

Nukissiorfiit Kundeundersøgelse 2015. Nukissiorfiit Svarprocent: 24% (1454/5977) Kundeundersøgelse 215 Svarprocent: 24% (1454/5977) Indhold Indhold Introduktion Indledning og konklusion 3 Resultatparametre Tilfredshed, Loyalitet 6 Strategiske indsatsparametre Hvor skal der sættes ind

Læs mere

Energimærke. 1 Udskiftning til energiruder. 251 m³ Naturgas 245 kwh Elvarme 2400 kr.

Energimærke. 1 Udskiftning til energiruder. 251 m³ Naturgas 245 kwh Elvarme 2400 kr. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Bolbrovænge 41A Postnr./by: 2960 Rungsted Kyst BBR-nr.: 223-084230 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Instagrammanual til frivillige i Mødrehjælpen

Instagrammanual til frivillige i Mødrehjælpen 15. marts 2016 Instagrammanual til frivillige i Mødrehjælpen Indhold 1. Hvad kan man anvende Instagram til?... 2 2. Sådan oprettes en profil på Instagram... 2 3. Valg af brugernavn... 2 4. Valg af profilnavn...

Læs mere

Metode til beregning af varmetransmissionskoefficient (U-værdi) for ovenlys

Metode til beregning af varmetransmissionskoefficient (U-værdi) for ovenlys Metode til beenin af vametansmissionskoefficient (U-vædi) fo oven Nævæende notat beskive en metode til beenin af vametansmissionskoefficienten fo oven. Pincippet i beeninspoceduen tae udanspunkt i beeninsmetoden

Læs mere

CITTASLOW CITTASLOW SVENDBORG UDVIKLING OG OMTANKE

CITTASLOW CITTASLOW SVENDBORG UDVIKLING OG OMTANKE CITTASLOW CITTASLOW SVENDBORG UDVIKLING OG OMTANKE As fas as necessay as slow as possible KONTAKT TEKST: PR konoe SVENDBORG KOMMUNE RAMSHERRED 5 5700 SVENDBORG FOTO: Gei Haukusson WWW.SVENDBORG.DK WWW.CITTASLOW-SVENDBORG.DK

Læs mere

p o drama vesterdal idræt musik kunst design

p o drama vesterdal idræt musik kunst design musik dama kunst design filmedie idæt pojektpocespobieenpos itpoblempovokationpodu kt p on to p ot estpobablypogessivpodu ktionpovinspomotionp otesepologpoevefipofil Vestedal Efteskole // Gl. Assensvej

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Stadionvej 6 Postnr./by: 4684 Holmegaard BBR-nr.: 370-007727 Energikonsulent: Jesper Elin Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

Trafikpolitik 2018 Lynghedeskolen

Trafikpolitik 2018 Lynghedeskolen Respekt Engagement Faglighed Ansvalighed Fællesskab Tafikpolitik 2018 Lynghedeskolen På Lynghedeskolen ha vi udabejdet en tafikpolitik. Baggunden fo politikken e et ønske om at skabe sike og tygge skoleveje,

Læs mere

Indregulering af varmeanlæg

Indregulering af varmeanlæg GUIDE Indregulering af varmeanlæg i parcelhuse og andre mindre bygninger INDHOLD INDREGULERING AF VARMEANLÆG... 3 Symptomer på manglende indregulering... 3 Definition på indregulering... 3 Et anlæg i balance...

Læs mere