KRYDSFELT. Moské og Islamisk Kulturcenter på Nørrebro

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KRYDSFELT. Moské og Islamisk Kulturcenter på Nørrebro"

Transkript

1 KRYDSFELT Moské og Islamisk Kulturcenter på Nørrebro

2 Mekka N København

3 Indholdsfortegnelse Motivation Vision Sted Metode Rumprogram Aflevering Kilder Bilag / baggrundsanalyse

4 Motivation Intentionen med at tegne en moské som afgangsopgave udspringer af et ønske om at arbejde med nogle specifikke udfordringer indenfor arkitektfaget. Det at tegne et religiøst sted er en udfordring. Her er der så mange stærke følelser og symboler på spil. Ved at vælge en religion jeg har et begrænset kendskab til, udfordrer jeg min egen evne til at sætte mig ind i andres behov, følelser og synsvinkler, hvilket er en vigtig egenskab at have som arkitekt. Derudover fascinerer den islamiske kultur mig. Socialt, religiøst og ikke mindst arkitektonisk. Jeg har ikke selv noget religiøst tilhørsforhold, men jeg respekterer religioner som en måde for mennesket at forstå og være i verden på og den forståelse vil jeg gerne tilegne mig for at kunne omsætte den til arkitektur. Udover min personlige indgang til dette projekt har jeg ligeledes valgt denne problemstilling, da jeg har en ambition om at kunne medvirke til at løse dele af sociale problematikker i dette tilfælde integration i arkitekturens verden. I et samfund er viden om hinanden vigtig. Frygt skabes og vokser, når noget er ukendt. Man føler sig truet, når man ikke ved hvor andre står. Det er det jeg mener der udspiller sig i det danske samfund i dag. Mange føler sig truet af den islamiske kultur, fordi vi ikke kender den. Med dette projekt ønsker jeg at bidrage til en forståelse for den islamiske kultur i det danske samfund. Ved at forflytte de religiøse handlinger fra skjulte lagerbygninger og ud i det offentlige byrum, tilsigter jeg, at Danmark bevidstgøres om den accept og anerkendelse som religionen og menneskene bag fortjener. Integration går begge veje ligesom samfundet forventer at muslimer følger de danske love og regler, må det danske samfund åbne sig mere og anerkende det islamiske trossamfund på lige fod med øvrige store religioner. Projektet har jeg valgt at kalde KRYDSFELT, idet jeg både ser denne opgave som et krydsfelt mellem to kulturer den danske og den islamiske såvel som et krydsfelt rent geografisk. Projektet bliver placeret centralt og i et punkt, der ikke bare binder Nørrebro op på de omkringliggende bydele, men også Nørrebros borgere indbyrdes.

5

6 Vision Min vision tager karakter af et samfundsmæssigt dilemma, som søges afklaret gennem en arkitektonisk løsning. Udover at dette projekt skal være med til at give muslimerne en følelse af accept fra det danske samfund og et sted at være stolt af, skal det ligeledes være et integreringsprojekt. For yderligere at fremme forståelsen mellem muslimer og ikke-muslimer vil jeg som en integreret del af moskéen implementere et islamisk kulturcenter. Her vil det være muligt for muslimer, som ikke-muslimer at få oplysninger om islam - og endvidere være et centrum, der åbner for debat forskellige trosretninger imellem. Jeg forestiller mig alt dette styret af en paraplyorganisation, som indeholder flere forskellige islamiske foreninger. Evt. styret af en organisation som Moskeforeningen Kbh. Denne organisation peger på et stigende behov for et samlingssted for de dansksprogede muslimer. Dette behov er opstået som følge af en naturlig udvikling, i kraft af konvertitter, såvel som af de anden- og tredjegenerationsindvandrere, der har dansk som hovedsprog. Det primære sprog bliver derfor dansk, men kun i det omfang der til stadighed kan argumenteres for i forhold til størstedelen af de besøgende. Dette nye mødested etablerer to primære funktioner, en for følelse og en for forståelse. Det er min intention at disse to forskellige funktioner skal komme til udtryk i udformningen af bygningskroppen. Den religiøse funktion appellerer til de indadvendte følelser, hvorimod den formidlende del, er udadvendt og åbner op. Se illustration på modsatte side. Modsat hvad mange tror har moskéen ikke en strengt dikteret udformning, men afspejler ofte den historiske tid og de lokale byggetraditioner. Denne arkitektoniske frihed kontra det mere formelle udtryk vækker min nysgerrighed for hvad dette møde mellem netop disse to kulturer kan afstedkomme. Målet er en syntese af de forskellige træk og dermed en form for arkitektonisk integration.

7 retninger i moské og kulturcenter De to funktioner afføder to retninger: Den religiøse del afskærmer fra den omkringliggende verden, og skaber dermed en indadvendt opmærksomhed, hvorimod den mere formidlende del åbner op til den samme verden, for at få opmærksomheden udefra.

8 Sted Ved at bygge et islamisk kulturrum på Nørrebro markerer og anerkender man bydelens identitet og særpræg, i stedet for at fokusere på de problemer, der oftest fremstilles i medierne. Samtidig har den centrale placering på Nørrebro en signalværdi, der kan være med til at vise den accept af den islamiske religion, som i mange år har manglet i det danske samfund. Jeg har valgt at placere dette projekt i krydsfeltet mellem Jagtvej og Nørrebro Park. Her mødes bilens og byens puls med en rolig cykeltur gennem et langt grønt træk. Jagtvejen skaber et langt lige snit gennem Nørrebro og indgår i Københavns overordnede ringvejssystem, hvilket gør stedet let tilgængeligt for brugerne af kulturcenteret, samtidig med at grunden ligger i et grønt og rekreativt område, der har stor værdi for et sted til fordybelse. I 1930 blev jernbanelinien mellem København og Klampenborg nedlagt og Nørrebro Park anlagt på en del af strækningen. Parken strækker sig i dag i en buet linie fra Jagtvej til Hillerødgade og er opdelt i to strækninger nord og syd for Stefansgade. Den nordlige del er den bredeste og kan betegnes som en egentlig park. Den sydlige strækning løber langs Hørsholmsgade. Dette stykke er en del smallere end den nordlige del af parken og er præget af gamle bunkeanlæg og af en sti, der slynger sig ned gennem karrébygningerne og stopper ved Jagtvej.

9

10 Denne sti er blevet anlagt til gående og cykellister, og er en del af en større plan om at etablere en cykelforbindelse, der løber fra Emdrup i nord, tværs gennem Frederiksberg og til Valby i syd. Dette bliver en realitet, når Nørrebro Cykelrute står færdig. Nørrebro Park er midten af denne rute. Nord for parken (fra Nørrebrogade til Tagensvej) er der allerede nu etableret en sti. Dette stykke af cykelruten er med i et kvarterløftsprojekt, kaldet Superkilen. I slutningen af år 2005 vedtog Borgerrepræsentationen at føre det grønne stræk (og samtidig cykelruten) videre ad den gamle jernbanestrækning og over Ågade. Schønherr Landskab har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet et projektforslag og den første etape, som er etableringen af en bro over den stærkt trafikerede Ågade, forventes færdig i starten af år For at denne ubrudte strækning skal blive en realitet mangler der dog stadig stykket mellem Rantzausgade og Jagtvej, hvor der i dag ligger en bil- og bådforhandler. Uden en bearbejdning af dette sidste stykke mangler der et led i kæden. Grunden ligger mellem Jagtvej, Rantzausgade og Han Egedes Gade. Udover den trafikerede Jagtvej er de omkringliggende veje stille, og på Rantzausgade mellem de to kommende grønne områder, er der etableret en bussluse. Grunden er omgivet af gamle Københavnske karrébygninger, samt to skoler liggende nord/øst for området. Skolerne giver dels et andet liv i dagtimerne, end de områder, der kun er omgivet af boligbebyggelse, samtidig med at disse bygninger ikke følger matriklen, som karrébygninger oftest gør. Grunden har klare rumlige potentialer, som ikke udnyttes i dag. Lige nu fremstår den som en stopklods for det markante landskabstræk gennem byen. For at dette grønne stykke mellem Jagtvej og den kommende bro over Ågade i fremtiden ikke skal stå hen som endnu en grøn stribe langs stiforløbet mener jeg det er oplagt at lægge en funktion, der giver stedet en speciel karakter. Noget der gør at det ikke blot er en grøn strækning, der skal passeres for at komme hen til broen, men giver den forbipasserende en oplevelse og skaber en identitet for området. Det er netop denne funktion moskéen og det islamiske kulturcenter kan skabe, ved at indskrive sig i parkens bevægelse. Ikke alene vil det skabe en pausering i Nørrebro Parks grønne strøg, men der er også grundlag for at kulturen vil bibringe med noget spændende og anderledes til det grønne byrum. Det grønne bånd forstærkes.

11 bolig assistentkirkegården skole bolig bolig skole bolig bolig bolig landsarkiv bolig bolig bolig bolig

12 Metode Jeg har valgt at inddele mit videre arbejde i tre faser: Analyse I min analyse vil jeg søge inspiration både i den islamiske arkitektur, såvel som i den danske for ikke at blot funktionerne, men også den arkitektoniske udformning af dette projekt vil afspejle begge kulturer. Dette vil jeg gøre ved at analysere mønstre, ornamentering, farvevalg, lysindtag og materialer indenfor den islamiske kultur og herefter arbejde med, hvordan de kan indskrives i en dansk kontekst. For at afsøge essensen af de mange lag vil diagrammer være det primære værktøj. Programmering I programmeringen vil jeg koble de forskellige funktioner, med henblik på at afspejle integration af sted og funktion. Jeg vil arbejde med det differentierede arkitektoniske udtryk på det åbne kulturcenter kontra den mere lukkede religiøse del. Samtidig vil jeg undersøge de indre rumligheder, hvor det religiøse rum anvender flest m 3, mens kulturcenteret tager flere m 2 i brug. Illustreret i diagram på modsatte side. For at forstå stemning og rumlige relationer arbejdes der her i snit og perspektiver. Formgivning Analyseværktøjet fra de foregående faser vil jeg her anvende i henhold til den valgte grund og den givne kontekst. Det er mit mål at kunne transformere klassisk islamisk arkitektur til et nutidigt arkitektonisk formsprog, i en dansk kontekst.

13 kulturcenter moské park For at opnå de ønskede stemninger i henholdsvis kulturcenter og moské må der arbejdes med forskellige grader af funktionstæthed - her set i snit. Hvor et kulturcenter har et forholdsvis kompakt rumprogram, ser man ofte religiøse rum med større tomme volumener. Rumligheder lignende dem man oplever i f.eks. parker naturens religiøse rum med højt til loftet.

14 Rumprogram Dette rumprogram skal afspejle min intention om at skabe et sted for integration, samt opfylde det stigende behov for et fast sted at samle de dansktalende muslimer til bøn. Funktioner og m 2 tager afsæt i et rumprogram udarbejdet af Forening for moské og islamisk center i Århus. Efter samtale med Abdul Wahid Pedersen (imam i Moskeforening Kbh.) er dens kapacitet tilpasset de aktuelle forhold, og er derfor ikke tænkt som en hovedmoské. Arealer og funktioner herunder skal ses som vejledende og kan altså delvist ændre sig i forbindelse med opgaveudarbejdelsen. Primære funktioner: Moské / bedesal til ca. 500 personer 500 m 2 Rum til rituel renselse for hhv. m/k 50 m 2 Koranskole* 25 m 2 Imamkontor 25 m 2 Religiøse funktioner i alt 600 m 2 Udstilling / biograf 100 m 2 Bibliotek 100 m 2 Auditorium / biograf 200 m 2 Undervisningslokaler / mødelokaler 50 m 2 Fleksareal ** 150 m 2 Therum / café 100 m 2 Kulturelle / informerende funktioner i alt 700 m 2

15 Sekundære funktioner: Administration Værksted, depot og kontor til pedel Køkken Garderobe Toiletter Div. servicerum (teknikrum mm) Andre funktioner i alt 200 m 2 Nettoareal 1500 m 2 Brutto/netto faktor 1,2 Bruttoareal i alt 1800 m 2 * Kan benyttes som børne/legerum, mens der er bøn i moskéen. ** Areal, der kan bruges alt efter behov f.eks. under bøn, ved store udstillinger, siddepladser i forbindelse med caféen mm. Da grunden er ca m 2 kommer bygningen ikke til at fylde hele grunden ud. Dette ville også blot skabe endnu en stopklods for det planlagte stiforløb. Derfor bliver placeringen af moskéen og kulturcenteret vigtig for ikke blot at føre stien igennem området, men at skabe et sammenhængende område, der diskuterer anlæggets forhold til det grønne strøg.

16 Aflevering Helhedsplan 1:2000 Situationsplan 1:500 Principsnit 1:500 Plan 1:200 Snit 1:200 Opstalter 1:200 Situationsmodel 1:500 Bygningsmodel 1:200 3d-illustrationer Referencer Diagrammer Tekst renderinger/fotocollager materialer og inspiration Målestokken er vejledende, og der kan derfor forekomme ændringer i det afleverede materiale.

17 Kilder Bøger: Politikens Islam leksikon Jørgen Bæk Simonsen Politikens Forlag 1994 Nørrebro Bydelsatlas Skov- og Naturstyrelsen Københavns Kommune 1996 Hvad er Islam Jørgen Bæk Simonsen Akademisk Forlag 2006 Moskeer i Danmark Lene Kühle Forlaget Univers 2006 Hjemmesider: Samtaler: Dean Abdullah Runge Chehalfi Det Islamiske Trossamfund I Danmark Abdul Wahid Pedersen imam i Moskeforeningen Kbh. og daglig leder for Muslimernes Fællesråd (MFR) Moské-besøg: Indien Nordindien Mali Djenné Tyrkiet Istanbul Danmark Roskilde og Hvidovre

18 Bilag / baggrundsanalyse Islam Religionen islam opstod i år 611 e.kr. Islam er et arabisk ord, der betyder underkastelse, hengivenhed og lydighed. Desuden har ordet en bibetydning: fred. Den fred man opnår ved at overgive sit liv til Gud. De mennesker der bekender sig til islam kalder sig muslimer. Deres gud kaldes Allah (Guden på arabisk) og hans profet Muhammed. For at blive muslim må man offentligt og oprigtigt fremsige trosbekendelsen: Der er ingen gud foruden Allah, og Muhammed er Hans profet Den første del af denne trosbekendelse viser at islam er en monoteistisk religion at der kun findes een gud. Den er den yngste af de tre monoteistiske religioner (islam, kristendom og jødedom) og anses af muslimer som den endelige og mest sandfærdige. Den anden del fortæller at muslimer anser Muhammed for en sand profet og at de åbenbaringer han fik via. ærkeenglen Gabriel skal regnes for gyldige. Disse åbenbaringer blev, mens Muhammed levede, videregivet mundtligt, men blev i årene e.kr. nedskrevet i hvad vi i dag kender som Koranen. Koranen er således muslimernes hellige skrift og består af 114 sura er (kapitler/tekststykker). Udover Koranen blev der ca. 200 år efter Muhammeds død (år 632) nedskrevet en samling af leveregler, også kaldet sunna er, som beskriver Muhammeds sædvaner. Disse to skrifter er med til at definere den islamiske tradition og livsførelse. De fem søjler Muslimerne har fem pligter (også kaldet søjler), som de for så vidt muligt skal søge at efterleve igennem deres liv. De fem søjler står i Koranen og er: Shahada: at bekende troen (trosbekendelsen) Salat: at bede fem gange om dagen (bønnen) Saum: at faste i måneden Ramadan (fasten) Zakat: at være gavmild mod fattige og trængende (almissen) Hadj: at tage på pilgrimsrejse til Mekka (valfarten)

19 Mekka Mekka er islams centrum og hovedstaden i det Saudi-arabiske land Hedjaz. Profeten Muhammed fik sin første åbenbaring lige udenfor byen, som også er hans fødeby, og den er derfor en hellig by, hvor oprindelig kun muslimer måtte opholde sig. I 1970 erne blev byen dog åbnet for ikke-muslimer. Det vigtigste tabu i byen er en syvtårnet moské, el-haram. I moskeens gård er Kaba en, symbolet på guds enhed. Efter at være blevet forvist fra Mekka emigrerede Muhammed til Medina i år 622. Dette år blev det første i den islamiske tidsregning. I 630 erobrede Muhammad Mekka og Kaba en, en terningformet bygning, som Ibrahim (Abraham) ifølge traditionen byggede sammen med sin søn Ismael som den første monoteistiske bedeplads. Ifølge andre islamiske traditioner er dette sted også udgangspunktet for verdens skabelse, og Mekka er derfor på mange måder Verdens Midtpunkt og et slags symbol for den ene Gud. Derfor vender muslimer ansigtet mod Mekka under bøn og enhver muslim har pligt til mindst én gang i sit liv at drage på valfart til Mekka. Dog kan en landsby eller familie i fællesskab sende én repræsentant, idet ikke alle vil kunne skaffe midler til en sådan rejseudgift. I København er retningen mod Mekka 138, 2 grader fra nord

20 Forskellige trosretninger Alle muslimer er enige om De fem søjler, men der er forskellige opfattelser af hvor strengt lovene skal tolkes. Derfor er der flere retninger inden for islam. De to største grupper er Sunni-muslimerne og Shia-muslimerne. Sunni-muslimer / sunnitter Omkring 90% af alle verdens muslimer er sunni-muslimer og må derfor betegnes som hovedretningen inden for islam. Sunni er læren om profeten Muhammeds sædvane. Sunni-islam bygger på den abrahamske tradition, ligesom kristendommen og jødedommen. I Abrahamitiske religioner ses Abraham som den oprindelige stamfader for Israels folk. Man tror på eksistensen af budbringere fra Gud igennem profeter og engle. Thorahen og Det Nye Testamente er af muslimer accepteret som guddommelige budskaber, dog menes der, at den er fejlagtigt overleveret. Sunni-muslimerne er ikke så strenge i deres krav til efterlevelsen af Koranens bud. De ser mennesket som frit til selv at vælge. Allah har nedlagt evner og muligheder, men det er op til den enkelte selv at vælge. Mennesket skal selv leve op til Allahs vilje. Shia-muslimer / shiitter Shia islam anses for en strengere retning inden for islam. Den er særlig udbredt i bl.a. Iran, selvom kun 10% af det samlede antal muslimer på verdensplan tilhører denne retning. Ordet shia betyder følgere på arabisk. Navnet shia kommer af kombinationen shiat Ali altså Alis følgere. Ali var Muhammeds fætter og svigersøn. Shia-muslimerne ser Allah som skarpt adskilt fra mennesket. Mennesket er hans træl og har ingen fri vilje. Koranens ord tages bogstaveligt: De lever strengt efter dens forskrifter og tolererer ingen lempelser. Striden mellem sunni- og shia-muslimerne opstod i år 680 da der blev uenighed om hvem der havde ret til at forkynde Muhammeds lærdom. Shia-muslimerne fulgte Muhammeds svigersøn Hussain og betragtede ham som Muhammeds stedfortræder. Sunni-muslimerne mente at lederen skulle udpeges gennem demokratiske valg i stedet for gennem medfødt arvefølge. Under striden blev Hussain taget til fange, og da han fastholdt at han var efterfølger af Muhammed og derfor havde eneret på at forkynde hans lære, blev han slået ihjel af sunni-lederen, Khalif Jazid. Denne historiske begivenhed er blevet til en religiøs myte for shia-muslimerne. Hvert år, på Hussains dødsdag,

21 finder et optog sted til minde om hans offerdød. Shia-muslimerne tager skylden for hans martyrdød på sig selvom det var en sunni-muslim der dræbte ham. Derfor er martyriet, sorgen og lidelsen indpodet i deres strenge, ortodokse hverdag. Mænd / kvinder i islam Mennesket er skabt som Guds stedfortræder og i to køn, skabt til at supplere hinanden. Det fremgår af Koranen, at de to køn er lige meget værd, lige gode, men begavet med forskellige talenter, således at de kan supplere hinanden og tilsammen sikre det overordnede: at familien som helhed trives og Guds intentioner realiseres. Den traditionelle opfattelse er, at kvindens talenter og natur gør det naturligt og - eftersom Gud har skabt alt - dermed religiøst rigtigt, at hun styrer hjemmet og står for opdragelsen af børnene; manden derimod står for arbejdet uden for hjemmets fire vægge og for forsørgelse af familien. Det betyder ikke automatisk, at kvinder ikke skal have en uddannelse, for det fremhæves også i Koranen, at det at erhverve sig viden er en religiøs pligt for troende muslimer, både mænd og kvinder.

22 Udbredelsen af islam Ca. 1/5 af jordens befolkning er muslimer. Islam er mest dominerende i Mellemøsten, Nordafrika, Pakistan og Indonesien. Der findes dog også betydelige muslimske befolkningsgrupper i Afrika, Indien og Sydøsteuropa. Som i resten af Europa, er islam ligeledes i Danmark primært en mindretalsreligion. Der er ikke nogen, der kender det nøjagtige antal muslimer i Danmark, hvilket skyldes, at religion ifølge dansk registerlovgivning betragtes som en følsom oplysning, der kun må registreres, hvis der er en væsentlig grund til det. Dog har Lene Kühle (i bogen Moskeer I Danmark) lavet et skøn og hun mener at der i dag er omkring muslimer i Danmark. Nørrebro er i dag kendetegnet ved at være sammensat af en bred vifte af kulturer og samfundsklasser. Det er et område med en stor tolerance, der er i stand til at optage nye kulturer og området fremstår i dag som en af Københavns multikulturelle bydele. Nørrebro er den bydel i København, der har den højeste koncentration af nydanskere med en procentdel på 29,2 mod de 18,6 for hele København. De fleste har rødder i Tyrkiet, Pakistan, Nordafrika, samt andre arabiske lande og man må derfor gå ud fra der ligeledes er en stor koncentration af muslimer i bydelen.

23 Lande hvor mere end 40 % af befolkningen er muslimer

24 Moskéen Ordet moské betyder oprindeligt et sted, hvor man kaster sig ned i bøn. I dag forbinder man det dog med en bygning, hvor muslimer samles til bøn. I moskéen ledes bønnen af en imam. Når en muslim beder, er det for at takke Allah for hans storhed. Det er en fast regel at man som muslim skal bede fem gange hver dag: når man står op, til middag, om eftermiddagen, ved solnedgang og før man går i seng. Bønnen er et anliggende mellem Allah og det enkelte menneske, og den kan derfor finde sted over alt. Og altså ikke nødvendigvis i en moské. Som sagt kan de daglige fem bønner både afholdes sammen med andre eller alene. Man kan bede på ethvert rent sted, men voksne mænd bør gå hen i moskéen om fredagen for at bede middagsbønnen. Moskéen er muslimernes hellige samlingssted. I moskéen er der stilhed, og der er ingen billeder eller musik. Det eneste man skal i moskéen er at koncentrere sig om at finde nærheden til Allah. Arkitektoniske elementer Mange har en forestilling om hvordan en moské ser ud, men faktisk findes de i mange afskygninger. Som regel er moskéer bygget i samme byggestil som man finder i det givne område og ikke mindst som en del af den samtid de er bygget i. F.eks. forbinder mange en moské med kupler og søjler. Kuplen stammer egentligt oprindeligt fra de kristne kirker, der under erobringer blev lavet om til moskéer. Her er Hagia Sophia i Istanbul et kendt eksempel. Så oprindeligt kom kuplen fra en kristen byggetradition og ikke mindst fordi det den gang var en ny byggeteknik, der muliggjorde store åbne rum. Før havde store rum uendeligt mange søjler for at holde taget oppe, og også den tradition forbinder mange med en moské. Ud over den praktiske funktion af søjlerne har de også fået en symbolsk betydning for bevægelsen i moskéen. At man går igennem forskellige typer af rum for til sidst at finde frem til Gud. Det være sig bevægelsen i form af søjler eller overgangen mellem de islamiske haver og gårdrum, der ofte ligger i forbindelse med moskéerne. Hele tiden kommer man et skridt nærmere Gud. Der er en sætning i islam, der illustrerer disse forskellige faser: Man skal gå ind i sig selv, ind i sit hjerte og der finde frem til Gud.

25 Ligesom kuplen og søjlerne har det høje tårn, minareten, ligeledes mistet dens oprindelige praktiske funktion i moskébyggerier. Det var herfra udråberen, muezzin, kaldte til bøn fem gange i døgnet. I dag er det ofte et bånd, der afspilles og i Danmark vil den helt miste sin funktion, da det vil være vanskeligt at integrere dette religiøse islæt i den danske kultur. Disse ovennævnte arkitektoniske elementer (kuplen, søjlerne, tårnet) er ikke længere obligatoriske, når man skal tegne en moské. Arkitektoniske elementer, der stadig har en funktion, og bør integreres i en moskés udformning: Mihrab en niche i qibla-væggen, der angiver bederetningen mod Mekka og hvorfra imamen leder bønnen. Minbar en prædikestol, hvorfra fredagstalen bliver holdt. Wudu den rituelle afvaskning, inden bøn. måské?

26

27 Gud er uhyre stor. Gud er uhyre stor. Jeg vidner om at der ikke er nogen anden gud end Gud. Jeg vidner om at Muhammed er Guds Profet. Kom til bøn. Kom til frelse. Gud er uhyre stor. Gud er uhyre stor. Der er ingen anden gud end Gud.

28 Cecilie Buemann Løwenstein Kunstakademiets Arkitektskole afdeling 3 afgang sommer 2008 vejleder: Anette Dyring Naalund

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag?

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag? Kopiside 3 A Fortællinger Kopiside 3 B Fortællinger Hvad handler teksten om? Opstil de vigtigste punkter. Hvordan præsenterer teksten modsætninger såsom godt-ondt, mand-kvinde, Gud-menneske? Modsætninger

Læs mere

GUDSBEGREBET.I.ISLAM

GUDSBEGREBET.I.ISLAM GUDSBEGREBET.I.ISLAM I Allahs Navn, den Nådige, den Barmhjertige. Det er et kendt faktum, at ethvert sprog har et eller flere udtryk, som bruges i forbindelse med Gud og undertiden i forbindelse med mindre

Læs mere

Opgaver til islam Til hvert kapitel er der udarbejdet en række opgaver.

Opgaver til islam Til hvert kapitel er der udarbejdet en række opgaver. Opgaver til islam Til hvert kapitel er der udarbejdet en række opgaver. Disse opgaver er spørgsmål, som lægger op til en diskussion. Langt de fleste spørgsmål har ikke et korrekt svar, men afhænger af

Læs mere

Kampen om landet og byen

Kampen om landet og byen Mellemøstenhar gennem tiderne påkaldt sig stor opmærksomhed, og regionen er i dag mere end nogensinde genstand for stor international bevågenhed. På mange måder er Palæstina, og i særdeleshed Jerusalem

Læs mere

VORES FORHOLD TIL DØDEN

VORES FORHOLD TIL DØDEN R.I.P. - om døden i Danmark Når mennesker i Danmark dør sker det for 49% på hospital 25% på plejehjem eller i en beskyttet bolig 22% i eget hjem 4% et andet sted De fleste dør altså ikke i eget hjem. I

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

KRYDSFELT Moské og Islamisk kulturcenter på Nørrebro

KRYDSFELT Moské og Islamisk kulturcenter på Nørrebro KRYDSFELT Moské og Islamisk kulturcenter på Nørrebro introduktion Den islamiske kultur fascinerer mig. Socialt, religiøst og ikke mindst arkitektonisk. Jeg har ikke selv noget religiøst tilhørsforhold,

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 03-05-2015 Prædiken til 4.s.e. påske 2015.docx. Prædiken til 4. søndag efter påske 2015. Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side 1 03-05-2015 Prædiken til 4.s.e. påske 2015.docx. Prædiken til 4. søndag efter påske 2015. Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 03-05-2015 Prædiken til 4. søndag efter påske 2015. Tekst: Johs. 16,5-16. Det er forår. Trods nattekulde og morgener med rim på græsset, varmer solen jorden, og det spirer og gror.

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Islam. Islams historiske udvikling

Islam. Islams historiske udvikling Islam Islam, vb. (salama): fred, harmoni, hengivelse, underkastelse Muslim: den, der underkaster sig Allah er almægtig - har krav på msk.ts abs. lydighed Underkastelse i taknemmelighed over for den, man

Læs mere

5. Hadj, pilgrimsfærd til Mekka: Skal udføres én gang i éns levetid, hvis man økonomisk og fysisk er i stand til det.

5. Hadj, pilgrimsfærd til Mekka: Skal udføres én gang i éns levetid, hvis man økonomisk og fysisk er i stand til det. Nedenstående tekstuddrag fra Koranen er medtaget i dybeste respekt for Islam og profeten Muhammed og hans tilhængere. Tekstuddragene er sammenholdt med, hvad Sathya Sai Baba i forskellige taler har sagt

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

FUSION Kommentarer fra tidligere studerende fra Designafdelingen:

FUSION Kommentarer fra tidligere studerende fra Designafdelingen: FUSION Kommentarer fra tidligere studerende fra Designafdelingen: Som designer med en arkitektbaggrund har jeg en god og bred forståelse for den kreative arbejdsproces i mange forskellige sammenhænge.

Læs mere

Hvis Jesu ord derom er sande, så Ja!

Hvis Jesu ord derom er sande, så Ja! Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. oktober 2015 Kirkedag: 20.s.e.Trin/A Tekst: Matt 22,1-14 Salmer: SK: 291 * 416 * 175 * 475,1 * 589 LL: 291 * 612 * 416 * 175 * 475,1 * 589 Har I nogen

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 1 5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 16,13-26 Bøn. Lad os bede! Ånd over

Læs mere

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Joh 16,5-15, s.1 Prædiken af Morten Munch 4 s e påske / 28. april 2013 Tekst: Joh 16,5-15 ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Fordel eller ulempe Det er det bedste for jer, at jeg går bort, sådan siger Jesus til disciplene.

Læs mere

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan Selam Friskole Religion Målsætning og læseplan September 2009 Religionsundervisning Formål for faget Formålet med undervisningen i kundskab til islam er, at eleverne erkender og forstår, at den religiøse

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Det er i dag den 1. april. Som det nok vil være bekendt, har jeg siden den 1. april 1988 været fast ansat som sognepræst i Galtrup, Øster Jølby og Erslev i de sidste par

Læs mere

Rawdhah. Taiba Moskeens Weekendskole

Rawdhah. Taiba Moskeens Weekendskole Rawdhah Taiba Moskeens Weekendskole Rawdhah i TAIBA MOSKEEN Intro I Allahs navn, al taknemmelighed og lovprisning tilkommer Ham og må Hans velsignelser og fredshilsner være over Hans elskede Sendebud,

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 413: Vi kommer, Herre, til dig ind DDS 448: Fyldt

Læs mere

Påskedag den27. marts 2016 kl.10.00 i Skelager Kirke.

Påskedag den27. marts 2016 kl.10.00 i Skelager Kirke. Påskedag den27. marts 2016 kl.10.00 i Skelager Kirke. Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der kom et kraftigt jordskælv.

Læs mere

Gudstjeneste 150614-10.30 - Brændkjærkirken. Prædiken: Trinitatis søndag 2. tr. Tekster: Ef 1.3-14; Matt 28,16-20 v. sognepræst, Ole Pihl

Gudstjeneste 150614-10.30 - Brændkjærkirken. Prædiken: Trinitatis søndag 2. tr. Tekster: Ef 1.3-14; Matt 28,16-20 v. sognepræst, Ole Pihl Gudstjeneste 150614-10.30 - Brændkjærkirken Trinitatis søndag 2. tr. Tekster: Ef 1.3-14; Matt 28,16-20 v. sognepræst, Ole Pihl Salmer: DDS: 13 Måne og sol DDS: 448 Fyldt af glæde DDS: 674 Sov sødt barnlille

Læs mere

Kan det betale sig? Hvad får vi ud af det? Giver det overskud? Hvad koster det?

Kan det betale sig? Hvad får vi ud af det? Giver det overskud? Hvad koster det? 1 28. dec. kl. 16.30 Julesøndag 118 Julen har englelyd 123 Her kommer Jesus dine små 117 En rose så jeg skyde 125 - Mit hjerte altid vanker 111 - Hør hvor englesangen toner Der er en ting, jeg mangler

Læs mere

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: 290 I al sin glans 317 Livets fylde, glædens glans 282 Apostlene sad 294 Talsmand som (Lindemann) 438 Hellig 292.3-5 I det store sjælebad (Barnekow

Læs mere

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd.

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd. $'9(1786'20,1, En prædiken af Ragnar Boyesen Jeg Jesus, har sendt min engel for at vidne for jer om disse ting i menighederne; jeg er Davids rodskud og ætling, jeg er den strålende morgenstjerne. Og Ånden

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2016 17-01-2016 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2016 17-01-2016 side 1 17-01-2016 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2014. Tekst: Johs. 12,23-33. Det er vinter og sidste søndag efter helligtrekonger. I år, 2016, falder påsken meget tidligt, det er palmesøndag

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Der var en, der efter et arrangement for nogen tid siden spurgte

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen Søndag

Prædiken til Alle Helgen Søndag Prædiken til Alle Helgen Søndag Salmer: Indgangssalme: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang Salme mellem læsninger: DDS 571: Den store hvide flok vi se (mel.: Nebelong) Salme før prædikenen: DDS 573: Helgen

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Fremtiden får ikke så mange ord med i evangelierne. Tales der endeligt om fremtiden, så er det i evighedens betydning.

Fremtiden får ikke så mange ord med i evangelierne. Tales der endeligt om fremtiden, så er det i evighedens betydning. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 1. juni 2014 Kirkedag: 6.s.e.påske/B Tekst: Joh17,20-26 Salmer: SK: 257 * 254 * 264 * 263 * 251,3 * 267 LL: 257 * 254 * 263 * 251,3 * 267 I et par og 30

Læs mere

Steen Skovsgaards samtale med Bjørn Nørgaard 1. søndag efter helligtrekonger 2009

Steen Skovsgaards samtale med Bjørn Nørgaard 1. søndag efter helligtrekonger 2009 Første del (efter epistel-læsningen) Det er jo en provokerende epistel på mange måder. I hvert fald er der et ord, jeg godt vil spørge dig om, Bjørn Nørgaard. Jeg kan vel sige uden at fornærme dig, at

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Litteraturliste. Litteratur:

Litteraturliste. Litteratur: 88 Konklusion Dette projekt tager sit udgangspunkt i det nye motorvejsprojekt i og omkring Silkeborg. Den kommende motorvej i Silkeborg får store konsekvenser for byen, både negative og positive. Silkeborg

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Impossibilium nihil obligatio

Impossibilium nihil obligatio Impossibilium nihil obligatio Advent Advent betyder bekendtgørelsen af at noget skal komme. Advent er med andre ord forberedelsestid, hvor man gør sig parat til det og den, der skal komme: Jesus og julen.

Læs mere

Englene i Kristendom og Islam

Englene i Kristendom og Islam Englene i Kristendom og Islam En komparativ primærkilde analyse af Biblen og Koranen Aalborg Seminarium Fag: Kristendomkundskab og livsoplysning Eksamensmåned og-år:. 06-2006 Studienr.: Stamhold: Søjle:

Læs mere

af: Habib Umar bin Hafiz

af: Habib Umar bin Hafiz GRUNDLÆGGENDE VEJLEDNING af: Habib Umar bin Hafiz Lærd og fortolker af klassisk islam Leder af Dar al- Mustafa for Traditionel Islamisk Videnskab (Tarim, Yemen) Oversat og opstillet efter tilladelse fra

Læs mere

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner INDLEDNING I forbindelse med Kvalitetsrapporten 2014 er SMTTE-modellen 1 blevet valgt som værktøj til

Læs mere

En e-bog fra. AROS Forlag. Se flere titler på www.arosforlag.dk

En e-bog fra. AROS Forlag. Se flere titler på www.arosforlag.dk En e-bog fra AROS Forlag Se flere titler på www.arosforlag.dk Denne e-bog indeholder et digitalt vandmærk. Der er ved dit køb indlejret et digital mærke, som kan vise tilbage til dig som køber. Du skal

Læs mere

Grundloven https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=45902

Grundloven https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=45902 Til rette kompetente myndigheder pr mail 9/7 2013 Grundloven og straffeloven mv. Om Inger Støjbergs kronik mv. Jeg tillader mig hermed, som dansk statsborger, at bede om, at Danmarks riges Grundlov overholdes

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. 02-01-2016 side 1 Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. På Helligtrekongers søndag kender vi alle historien om De tre vise mænd. Vi har set dem i julens krybbespil, og det at se

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, Matt. 22,34-46. 1. tekstrække

Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, Matt. 22,34-46. 1. tekstrække 1 Urup Kirke. Søndag d. 29. september 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, Matt. 22,34-46. 1. tekstrække Salmer DDS 2: Lover den Herre, den mægtige konge med ære

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

Tobaks BYEN Boligområde d. 24 April 2015 1

Tobaks BYEN Boligområde d. 24 April 2015 1 TobaksBYEN Boligområde d. 24 April 2015 1 Tobaksbyen//23. April 2015//skala arkitekter 2 Identitet, Tæthed & Variation Fremtidens Tobaksbyen er placeret i et dynamisk felt mellem villakvarterer, industri/erhverv

Læs mere

Et indlæg om et åbent brev

Et indlæg om et åbent brev Et indlæg om et åbent brev I anledning af, at 138 ledende muslimer har sendt et åbent brev til pave Benedikt og andre kirkeledere, 1 afholdt Islamisk-Kristent Studiecenter den 22. oktober 2007 et møde.

Læs mere

Englenes rolle på dommedag i Kristendom og Islam

Englenes rolle på dommedag i Kristendom og Islam Englenes rolle på dommedag i Kristendom og Islam En komparativ primærkilde analyse af Biblen og Koranen Af Jimmie Winther Nielsen Aalborg Seminarium Hold 25.8 Engle er mærkværdige væsner, de optræder i

Læs mere

Anerkendelse og mission og folkekirken. Theodor Jørgensen

Anerkendelse og mission og folkekirken. Theodor Jørgensen Anerkendelse og mission og folkekirken Theodor Jørgensen I forbindelse med sin 60-års fødselsdag har lektor Hans Raun Iversen fremlagt et digert værk med titlen Grundtvig, folkekirken, mission, Anis, der

Læs mere

Islam og Kristendom Forskelle og Ligheder

Islam og Kristendom Forskelle og Ligheder Islam og Kristendom Forskelle og Ligheder Diskussioner om islam og kristendom er meget oppe i tiden, og det er svært at komme igennem sin avis uden referencer til begge religioner. Men hvor store er forskellene,

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 2,1-12

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 2,1-12 1 Helligtrekongers søndag I. Sct. Pauls kirke 6. januar 2013 kl. 10.00. Radiotransmission. Salmer: 749/434/138/136//362/439/111/356 Uddelingssalme: se ovenfor: 111 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses ion ækkelses enter Fordi vi brænder for vækkelse! Vores håb er: At et hvert menneske i København, i Danmark og i verden bliver livsforvandlet af Guds kærlighed og kraft og bliver en brændende efterfølger

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Grønærten Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som du

Læs mere

BRUG DIN STEMME U D S K O L I N G / E L E V ER ALT SOM SKINNER GULD? SIDE 1/8

BRUG DIN STEMME U D S K O L I N G / E L E V ER ALT SOM SKINNER GULD? SIDE 1/8 SIDE 1/8 TAL OM TEMAETS OVERSKRIFT: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LÆS OG ANALYSÉR SYMBOLER Symboler kan defineres

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække Salmer DDS 136: Dejlig er den himmel blå DDS 391: Dit ord, o Gud,

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale.

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale. Dåb Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

CEREMONIRUM/ Generelle principper for et fremtidigt ceremonirum. SvendborgArchitects

CEREMONIRUM/ Generelle principper for et fremtidigt ceremonirum. SvendborgArchitects CEREMONIRUM/ Generelle principper for et fremtidigt ceremonirum SvendborgArchitects Indholdsfortegnelse Forord Værdigrundlag Et rum for ALLE Estimeret rumprogram Rumbeskrivelse / Kravspecifikationer Interessentønsker

Læs mere

med håb Præsentationsfolder Velkommen; i Luthersk Mission

med håb Præsentationsfolder Velkommen; i Luthersk Mission med håb Præsentationsfolder Velkommen; i Luthersk Mission Kom og vær med Denne folder er en invitation til at være med i Luthersk Mission (LM). Både til mennesker, der selv kalder sig kristne, og til alle

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Kultur. Hverdag. Læring. Det lokale. Bevægelse. Det globale. Samvær

Kultur. Hverdag. Læring. Det lokale. Bevægelse. Det globale. Samvær Børneverden Undervisere Læring Kunst Det lokale Hverdag Kunstnere Voksne Fest Voksenverden Børn Samvær Bevægelse Det globale Kultur Udtryk Forskere Kildevæld Kulturcenter Laboratorium for udvikling af

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 Åbningshilsen Vi fejrer jul. Vi er i Julen. Vi fester. Igen. Jul betyder

Læs mere

3. s. e. Påske. Højmesse 224 22 54 // 379 332 484

3. s. e. Påske. Højmesse 224 22 54 // 379 332 484 1 3. s. e. Påske. Højmesse 224 22 54 // 379 332 484 2. Mos. 3,1-7.10-14; Jeg vil være den, jeg vil være. Acta 4,7-12: Jesus er hovedhjørnestenen Johs. 14,1-11: Jesus er vejen. Tro og tro på én frelsende

Læs mere

Lyngby Kirke. Sommerhøjskole 2009 Betragtninger ved 3. morgensang af Jørgen Demant. www.lyngby kirke.dk 1

Lyngby Kirke. Sommerhøjskole 2009 Betragtninger ved 3. morgensang af Jørgen Demant. www.lyngby kirke.dk 1 Lyngby Kirke Sommerhøjskole 2009 Betragtninger ved 3. morgensang af Jørgen Demant Grænseløsheden www.lyngby kirke.dk 1 Jeg har i de to foregående dage talt om grænsen. At menneskets liv forstået i lyset

Læs mere

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN HØJMESSE. MED DÅB DÅB PRÆLUDIUM INDGANGSBØN INDGANGSSALME HILSEN P: Herren være med jer! M: Og Herren være med dig! P: Lad os alle bede! INDLEDNINGSKOLLEKT LÆSNING DÅBSSALME LOVPRISNING OG BØN P: Lovet

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer 1 Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække Salmer DDS 712: Vær velkommen, Herrens år DDS 726: Guds godhed vil vi prise - -

Læs mere

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11.

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Af domprovst Anders Gadegaard Alt er givet os. Taknemmeligheden er den

Læs mere

Problemstillingerne knytter sig til bøgernes tekster og kilder (også kilderne fra kopiarkene i lærervejledningen til Liv og religion).

Problemstillingerne knytter sig til bøgernes tekster og kilder (også kilderne fra kopiarkene i lærervejledningen til Liv og religion). Forslag til problemstillinger og produkter Dette hjælpeark kan inspirere til arbejdet med selvvalgt problemstilling og udarbejdelse af produkter/kulturteknikker. I kan sikkert selv finde på mange flere

Læs mere

livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn

livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn 15 livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn 1 »Vi vil leve i bøn«sådan lyder en af kerneværdierne i IMU, og derfor ønsker vi at sætte fokus på bøn. 15 livliner er en opfordring til at

Læs mere

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er.

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er. Også lærere har brug for anerkendelse (Jens Andersen) For et par måneder siden var jeg sammen med min lillebrors søn, Tobias. Han går i 9. klasse og afslutter nu sin grundskole. Vi kom til at snakke om

Læs mere

Tekster: Mika 3,5-7, 1 Joh 4,1-6, Matt 7,22-29

Tekster: Mika 3,5-7, 1 Joh 4,1-6, Matt 7,22-29 Tekster: Mika 3,5-7, 1 Joh 4,1-6, Matt 7,22-29 3 Lovsynger herren (300 Kom sandheds ånd (mel.: Gør døren høj)) 352 Herrens kirke (mel. Rind nu op i Jesu navn) 348 Tør end nogen (mel.: Lindemann) (438 Hellig)

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Spørgsmål og Svar om Islamisk Monoteisme

Spørgsmål og Svar om Islamisk Monoteisme 50 Spørgsmål og Svar om Islamisk Monoteisme Sheikh Muhammad At-Tamimi 1. Spørgsmål: Hvem er din Rabb (Herre, Skaber)? Svar: Min Rabb er Allah, som har skabt mig og alt, hvad der eksisterer. Han forsyner

Læs mere

Sandt Liv i Gud Nyhedsbrev 25. november 2015. 1. Sandt Liv i Gud fejrer 30 års fødselsdag 28. november 2015

Sandt Liv i Gud Nyhedsbrev 25. november 2015. 1. Sandt Liv i Gud fejrer 30 års fødselsdag 28. november 2015 Sandt Liv i Gud Nyhedsbrev 25. november 2015 1. Sandt Liv i Gud fejrer 30 års fødselsdag 28. november 2015 2. Sandt Liv i Gud Budskaberne 1986-91 udkommer på fredag! 3. Jesu budskab til Vassula, der blev

Læs mere

Studie 12 Menigheden 70

Studie 12 Menigheden 70 Studie 12 Menigheden 70 Åbne spørgsmål Enten/eller Er menighedens primære formål at skabe rammer for, at troende kan vokse eller at fokusere på at nå ikke-troende? Vis, hvor du tror, din menighed er, på

Læs mere

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte gdette hæfte giver ad ang til videoerne Fordyb dig i Bibelens fortælling Videoer med Bibelens fortælling Studiehæfte til samtale og fordybelse 50 år med Bibellæser- Ringen Studiemateriale til Bibelens

Læs mere

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen Lidt om troen Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: Lidt At være en kristen Om Frelse Dåb Helligånden Livet som kristen Evigheden Jesus kommer igen Himmelen Evigheden Gud og dig

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 7,15-21

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 7,15-21 1 8. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 26. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 392/434/436/292//390/439/341/391 Åbningshilsen Med denne søndag begynder en række søndage med temaet: De To Veje. I dag

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

DET FREMMEDE NYE ÅR OG DE FREMMEDE. Nytårsdag

DET FREMMEDE NYE ÅR OG DE FREMMEDE. Nytårsdag DET FREMMEDE NYE ÅR OG DE FREMMEDE Nytårsdag 2015 har været præget af de fremmede. Tusindvis af flygtninge fra Syrien, Libyen og Afghanistan har oversvømmet Europa. Det har skabt stor bekymring og uro

Læs mere

En Adaptiv Struktur. Ide til Filmen: Budbringeren. - Manifest - Synopsis - Storyboard

En Adaptiv Struktur. Ide til Filmen: Budbringeren. - Manifest - Synopsis - Storyboard En Adaptiv Struktur 25719 Ide til Filmen: Budbringeren - Manifest - Synopsis - Storyboard Manifest for Danmarks fremtid - En Adaptiv struktur Historien viser, at det nærmest er umuligt at forestille sig

Læs mere

Skønhed En engel gik forbi

Skønhed En engel gik forbi Skønhed En engel gik forbi Skønhed En engel gik forbi Af Dorthe Jørgensen unı vers Skønhed En engel gik forbi Dorthe Jørgensen og Aarhus Universitetsforlag 2006 Tilrettelægning: Jørgen Sparre Omslag: Jørgen

Læs mere