4.70 Kultur og Borgerservice

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "4.70 Kultur og Borgerservice"

Transkript

1 - 1 - Kultur og Borgerservice 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Kultur og Borgerservice varetager en række serviceopgaver indenfor hovedområderne, Sport & Fritid, Kultur samt Borgerservice og Biblioteker. Kultur og Borgerservice har en fælles vision og mission, der udgør den overordnede ramme for afdelingen. Hvert af de tre hovedområde har sin egen politik, som fastlægger retning og udviklingsstrategi samt konkrete indsatsområder. Politikkerne udgør et væsentligt styringsgrundlag for de tre områder. Politikkerne vedtages i Byrådet for en 4-årig periode. Borgere, brugere, Kulturudvalget og andre interessenter inddrages i processen frem mod vedtagelsen af en ny politik. I forlængelse af politikkerne opstilles budgetmålene, som afspejler udvalgte kerneopgaver i Kultur og Borgerservice. Område Sport & Fritid Kultur Borgerservice og Biblioteker Lovgivning Folkeoplysningsloven, Lov om eliteidræt Kulturministeriets kulturaftaler med kommuner. Derudover er der bl.a. lovgivningen indenfor teater, museum, film, musik og billedkunst. Lov om biblioteksvirksomhed samt lov om borgerservicecentre 2. Mål for effekt og ydelser 2.1. Overordnede effektmål Overordnede effektmål Sport & Fritid Udvikling af foreningsliv, frivillighed og folkeoplysning: Aarhus Kommune skal understøtte et mangfoldigt og aktivt fritids- og foreningsliv, som har tilbud der appellerer til alle borgere (effektmål). Gode faciliteter til en bred vifte af formål: Aarhus skal have gode faciliteter til de almindelige folkeoplysende aktiviteter og til selvorganiseret forenings- og fritidsliv. Aarhus skal have en god dækning af specialfaciliteter. De faciliteter, som er til rådighed, skal udnyttes bedst muligt (effektmål). Helhedsorienteret fritids- og foreningsindsats i de udsatte boligområder: Fritids- og foreningslivet i de udsatte boligområder skal styrkes gennem en helhedsorienteret indsats, der bygger på et tæt, tværgående samarbejde centralt og decentralt i Aarhus Kommune (effektmål, nyt). Talentudvikling: Aarhus skal have et talentudviklingsmiljø, der giver den enkelte udøver de bedst mulige udviklingsmuligheder både sportsligt og uddannelsesmæssigt. Indsatsen skal markere Aarhus som foregangsby inden for talentudvikling og understøtter markante præstationer af byens sportsudøvere (effektmål).

2 - 2 - Store sportsevents skal give oplevelser og identitet: Aarhus skal have markante sportsevents, som involverer aarhusianerne og giver gode oplevelser. Byens sportsevents medvirker til at gøre Aarhus kendt som en gentænkende, innovativ og talentfuld by - nationalt og internationalt (effektmål) Overordnede effektmål for Kultur Markant kulturel profil - Aarhus har et stærkt nationalt og internationalt kulturelt brand. I Aarhus produceres kunst af høj kvalitet inden for alle kunstarter. Byen har en mangfoldighed af samarbejdende kulturinstitutioner og en vifte af unikke kulturbegivenheder og markerer sig som by med gentænkte løsninger (effektmål). Kunstnerisk kvalitet - Den kunst, der produceres, og den kunst, der præsenteres i Aarhus, er af høj kunstnerisk kvalitet. Kunstfaglige vurderinger foretages af kunstfaglige eksperter. Armslængdeprincippet sikrer dels kunstnerisk frihed og dels, at den kunst, der produceres, er uafhængig af politiske hensyn (effektmål). Kunst og kulturtilbud til alle - Aarhus har en bredde og mangfoldighed i kunst- og kulturtilbuddene, så alle byens borgere oplever, at de kan tage del i attraktive kulturarrangementer, udstillinger eller aktiviteter. Byens kulturinstitutioner arbejder målrettet med publikumsudvikling og formidling til forskellige målgrupper og opsøger publikum udenfor de traditionelle institutionelle rammer. Kulturaktiviteterne bidrager til at udvikle aktivt medborgerskab (effektmål). Aarhus - En producerende by - Aarhus har aktive produktionsmiljøer inden for alle kunst- og kulturgenrer. Vækstlag, talenter og professionelle kunstnere har gode vilkår for at producere i byen. Gentænkning og eksperimenter kendetegner de producerende miljøer (effektmål) Overordnede effektmål for Borgerservice og Biblioteker Borgerservice og Bibliotekers tilbud skal have en høj grad af tilgængelighed, og medborgercentrene skal have en høj besøgsaktivitet (effekt- og ydelsesmål). Borgerservice og Biblioteker skal understøtte folkeoplysning og give borgerne adgang til inspirerende kulturtilbud (effektmål). Borgerservice og Biblioteker tilbud skal støtte op omkring Aarhus Kommunes kanalstrategi (effektmål). 2.2 Delmål og målopfyldelse Delmål og målopfyldelse for Sport & Fritid Overordnet mål: Udvikling af foreningsliv, frivillighed og folkeoplysning: Aarhus Kommune skal understøtte et mangfoldigt og aktivt fritids- og foreningsliv, som har tilbud der appellerer til alle borgere.

3 delmål: Deltagelsen i foreninger og aftenskoler skal være på samme niveau eller højere end gennemsnittet for de seneste 3 år.(effektmål) En stor del af den aarhusianske befolkning er aktive i en forening eller en aftenskole. Sport & Fritid yder tilskud og stiller faciliteter til rådighed for disse aktiviteter. Et højt deltagerantal er en indikator på, at foreninger og aftenskoler tilbydes gode rammebetingelser, og at Aarhus har et mangfoldigt og aktivt fritids- og foreningsliv, som har tilbud der appellerer til alle borgere. Deltagere i foreninger og aftenskoler R2011 B2012 B2013 B2014 B Børn og unges deltagelse i folkeoplysende foreninger - Antal deltagertimer - Deltagertimer pr. indbygger i aldersgruppen , , , , ,2 Antal deltagere i aftenskolekurser - Deltagere i forhold til befolkningstal (%) , , , , ,0 Antal deltagere i aftenskoleforedrag* - Deltagere i forhold til befolkningstal (%) , Regnskabstallene foreligger først medio året tallene er således først tilgængelige medio , ,3 B2013 og frem er fastsat ud fra et gennemsnit af R2010 og R2011. For B2013 og fremadrettet anvendes befolkningsprognose af 23. august I årene er timer pr. indbygger beregnet på baggrund af et gennemsnit for de 3 år. Børn og unge er aldersgruppen 5-24 år. Målgruppen for aftenskoler er indbyggere mellem 18 og 99 år. * Tallet er baseret på aftenskolernes egne opgørelser. Overordnet mål: Gode faciliteter til en bred vifte af formål: Aarhus skal have gode faciliteter til de almindelige folkeoplysende aktiviteter og til selvorganiseret forenings- og fritidsliv. Aarhus skal have en god dækning af specialfaciliteter. De faciliteter, som er til rådighed, skal udnyttes bedst muligt. 2. delmål: Kapaciteten af den offentlige åbningstid i svømmehallerne og i skøjtehallen skal have en udnyttelsesgrad på niveau med eller er højere end gennemsnittet for de seneste 3 år. (Effektmål) Sport & Fritid driver en række idrætsanlæg med offentlig åbningstid. Et højt besøgstal indikerer, at de enkelte anlæg har gode tilbud af høj kvalitet. Antallet af betalende gæster på de offentlige idrætsanlæg er en indikator på, at Aarhus er en aktiv fritids- og idrætsby. Antallet af betalende gæster i de kommunale idrætsanlæg med offentlig åbning skal ligge på et højt niveau i forhold til åbningstiden.

4 - 4 - Antal gæster på idrætsanlæg med offentlig åbningstid R2010 R2011 R2012 B2013 B Badeanstalten Spanien - Antal gæster i alt - Antal gæster gns. pr. åbningstime Lyseng Svømmebad - Antal gæster i alt - Antal gæster gns. pr. åbningstime Aarhus Svømmestadion - Antal gæster i alt - Antal gæster gns. pr. åbningstime Aarhus Skøjtehal - Antal gæster i alt - Antal gæster gns. pr. åbningstime Gellerupbadet - Antal gæster i alt - Antal gæster gns. pr. åbningstime Total - Antal gæster i alt - Antal gæster gns. pr. åbningstime , , , , , , , , , , , , , , , , ,1 280,969 35, , , ,1 Det bemærkes, at nogle anlæg primært benyttes til foreninger. Andre benyttes primært til betalende gæster , , , , ,1 3. delmål: Brugerne af kommunale foreningsfaciliteter skal være tilfredse.(effektmål) I Aarhus skal foreningsfaciliteterne være tidssvarende og leve op til brugernes forventninger. Brugerne skal være tilfredse med faciliteterne. Målet er, at tilfredsheden er på niveau med eller bedre end den seneste undersøgelse Brugerundersøgelser Kommunale idrætsanlæg og svømmehaller 1 Betalende gæster - Tilfredshed med fysiske faciliteter - Tilfredshed med service - Generel tilfredshed Kommunale idrætsanlæg og svømmehaller 1 Foreninger og institutioner - Tilfredshed med fysiske faciliteter - Tilfredshed med service - Generel tilfredshed Øvrige kommunale foreningslokaler 2 - Tilfredshed med fysiske faciliteter - Tilfredshed med service - Generel tilfredshed Kommunale lokaler til aftenskoleundervisning 2 - Tilfredshed med fysiske faciliteter - Tilfredshed med service - Generel tilfredshed R2011 R2012 B2013 B2014 B2015 B2016 B % 91% 86% 59% 68% 81% - 58% 57% 84% - 54% 76% 70% - 67% 91% 84% - 59% 68% 81% - 75% 91% 84% - 70% 75% 81% % 65% 84% % 76% - 75% 91% 84% - 70% 75% 81% % 1) Omfatter Sport & Fritids indendørs idrætsanlæg og svømmehaller, dvs. ikke idrætsfaciliteterne på skolerne. 2) Tilfredsheden med øvrige foreningslokaler og aftenskolelokaler har de seneste år været faldende. Det vurderes, at dette kan skyldes faldende bygningsbudgetter. Målene er derfor blevet nedjusteret

5 - 5 - Tilfredsheden måles som den andel, som har svaret Meget tilfreds eller Tilfreds. Undersøgelserne gennemføres som spørgeskemaundersøgelser eller telefoninterviews af Sport & Fritid. Undersøgelsen blandt betalende gæster gennemføres i en periode på ca. 2 uger, hvor alle gæster spørges om de vil deltage i undersøgelsen. På øvrige områder spørges alle brugerne (foreninger, institutioner, aftenskoler). Af ressourcemæssige årsager gennemføres undersøgelserne på de kommunale idrætsanlæg hvert 2. år. Undersøgelsen vedr. øvrige foreningslokaler og lokaler til aftenskoler gennemføres hvert 3. år. Overordnet mål: Helhedsorienteret fritids- og foreningsindsats i de udsatte boligområder: Fritids- og foreningslivet i de udsatte boligområder skal styrkes gennem en helhedsorienteret indsats, der bygger på et tæt, tværgående samarbejde centralt og decentralt i Aarhus Kommune. 4. delmål: Foreningsdeltagelsen i de udvalgte udsatte boligområder skal stige. På langt sigt er det målet, at foreningsdeltagelsen i de udsatte boligområder skal nærme sig Aarhus-gennemsnittet. (Effektmål) Sport & Fritid arbejder med at styrke foreningsdeltagelsen i de udsatte boligområder dels ved at indgå i et tæt samarbejde med skolerne, idrættens organisationer m.v., og dels ved at styrke foreningernes organisatoriske udvikling, så foreningerne vokser sig store og levedygtige, og foreningsdeltagelsen stiger. Målet er, at foreningsdeltagelsen i de udvalgte udsatte boligområder skal stige i forhold til den seneste måling. Foreningsdeltagelse blandt børn i folkeskolen med bopæl i udvalgte udsatte boligområder: - Gellerup/Toveshøj - Bispehaven - Herredsvang - Viby Syd - Langkærparken (Tilst) Reference: Andel af folkeskoleelever i alt i Aarhus Kommune, som deltager i en foreningsaktivitet i fritiden R2011 B2012 B2013 B2014 B % 67% 64% 67% 61% Ingen måling 83,6 % Ingen måling 62% 68% 65% 68% 62% Ingen måling 83,6 % Ingen måling 83,6 % Bemærkninger: Data kommer fra Børn og Unges forældretilfredshedsundersøgelse på folkeskolerne, som gennemføres hvert andet år. Spørgsmålet er formuleret: Deltager dit barn i en foreningsaktivitet i fritiden (f.eks. sport eller spejder)? Ja / nej. Overordnet mål: Aarhus skal have et talentudviklingsmiljø, der giver den enkelte udøver de bedst mulige udviklingsmuligheder både sportsligt og uddannelsesmæssigt. Indsatsen skal markere Aarhus som foregangsby inden for talentudvikling og understøtter markante præstationer af byens sportsudøvere.

6 delmål: De elever, som er tilknyttet Elite Sports Akademi Aarhus (ESAA), skal have et højt sportsligt niveau og opleve en god sammenhæng mellem elitesport og skolegang.(effektmål) ESAA tilbyder morgentræning og styrketræningsfaciliteter, således at idrætstalenter kan kombinere skolegang med elitetræning med henblik på at skab en helhedsorienteret talentudvikling. Oversigt over ESAA-elevers deltager niveau Andel af ESAA-elever, som deltager på internationalt niveau 1 R2012 B2013 B2014 B Ingen måling 20% 25% 25% Andel af ESAA-elever, som deltager på højeste nationalt niveau 1 Andel af ESAA-elever, som deltager på regionalt niveau 1 Ingen måling Ingen måling 40% 50% 50% 40% 25% 25% Andel af ESAA-eleverne som angiver, at ESAA giver en god sammenhæng mellem sport og skole 2 85% - 85% - 1) Nyt mål fra ) Måles ved hjælp af spørgeskemaundersøgelse. Af ressourcemæssige hensyn gennemføres undersøgelsen hvert 2. år. Overordnet mål: Store sportsevents skal give oplevelser og identitet: Aarhus skal have markante sportsevents, som involverer aarhusianerne og giver gode oplevelser. Byens sportsevents medvirker til at gøre Aarhus kendt som en gentænkende, innovativ og talentfuld by- nationalt og internationalt. 6. delmål: Sport & Fritid skal via Sport Aarhus Events, fortsætte indsatsen vedrørende tiltrækning af store nationale og internationale sportsevents.(effektmål) Sport & Fritid skal via Sport Aarhus Events hverve og afvikle store idrætsbegivenheder. Oversigt over antal arrangementer som modtager støtte fra Aarhus Kommune R2011 R2012 B2013 B Store internationale/ nationale idrætsarrangementer Øvrige internationale/ nationale idrætsarrangementer delmål: Store sportsevents skal give oplevelser og identitet.(effektmål, nyt) De sportsevents, som afvikles i Aarhus, skal give borgere og publikum gode oplevelser, give omsætning til restauranter og hoteller samt markedsføre Aarhus. Målet er, at de 6 bedste events hvert år i alt skal have et antal point på niveau med eller højere end gennemsnittet af de seneste 3 år.

7 - 7 - Effekten af sportsevents i Aarhus Eventens samlede effekt mht.: R2012 B2013 B Publikum Mediedækning Overnatning og restaurantbesøg I alt Der afrapporteres hvert år på de 6 events, som samlet vurderes at have været mest effektfulde. De 6 events tildeles point ud fra en skønsmæssig vurdering af, hvad der er lavt (1 point), mellem (2 point) eller højt (3 point) i en Aarhus-kontekst. Samlet kan der således i hver kategori gives minimum 6 og maksimum 18 point Delmål og målopfyldelse for Kultur Overordnet mål Markant kulturel profil Aarhus har et stærkt nationalt og internationalt kulturelt brand. I Aarhus produceres kunst af høj kvalitet inden for alle kunstarter. Byen har en mangfoldighed af samarbejdende kulturinstitutioner og en vifte af unikke kulturbegivenheder og markerer sig som by med gentænkte løsninger. 8. Delmål Aarhus markante kulturelle profil i national og international sammenhæng skal komme til udtryk gennem unikke kulturbegivenheder og gennem international medieomtale (effektmål og ydelsesmål). Via kulturarrangementspuljen støttes større kulturbegivenheder og festivaler i Aarhus, som bidrager til at brande byen nationalt og internatonalt. Mindst to tredjedele (66 %) af puljens budget vil årligt blive anvendt til at støtte festivaler/begivenheder, der er unikke for Aarhus eller har en gentænkt og nyskabende karakter. Aarhus 2017 skal bidrage til den kulturelle branding af Aarhus. I årene frem mod 2017 skal den internationale medieomtale af Aarhus 2017 stige. International medieomtale af Aarhus 2017* Medieomtalen målt på forskellige B2013 B2014 B2015 B2016 B2017 parametre: **) Omtale i antal forskellige lande Antal artikler i internationale medier * International medieomtale måles på web kilder, dvs. trykte aviser, radio- og tv omtale er ikke medtaget. Det vurderes at give et retvisende billede af størrelsen af den internationale omtale. **Den forventede omtale er baseret på Kultur og Borgerservice skøn. Fonden Aarhus 2017s kommunikationschef er endnu ikke tiltrådt. Desuden hersker der fortsat stor usikkerhed om fondens budget herunder kommunikationsbudget - grundet manglende statsligt tilsagn om medfinansiering. Der er forudsat et budget på 500 mio. kr. Overordnet mål Kunstnerisk kvalitet Den kunst der produceres, og den kunst, der præsenteres i Aarhus, er af høj kunstnerisk kvalitet. Kunstfaglige vurderinger foretages af kunstfaglige eksperter. Armslængdeprincippet sikrer dels kunstnerisk frihed og dels, at den kunst, der produceres, er uafhængig af politiske hensyn.

8 Delmål: Den kunstneriske kvalitet skal afspejle sig ved en tilfredsstillende publikumssøgning. (effektmål) Publikumssøgning for 4 markante kulturinstitutioner i Aarhus samt for et strategisk projekt under Aarhus 2017 Antal besøgende (1000 personer) R2010 R2011 R2012 B2013 B2014 B ARoS Den Gamle By* Musikhuset Aarhus ** Aarhus Symfoniorkester Århundredets Festival*** * Den Gamle Bys satsning på Den Moderne By, fortællingen Aarhus Bys historie og markedsføringen nationalt og internationalt forventes at forøge besøgstallet. ** Musikhus Aarhus: Tallene dækker samtlige aktiviteter eksklusiv Aarhus Symfoniorkesters koncerter. Tallene for 2011 er på trods af, at Store Sal var lukket i to mdr. pga. ombygning. *** Århundredets Festival er et af de strategiske projekter, som er udviklet under forberedelserne til Aarhus I 2012 blev den første festival gennemført om 1700-tallet. Der er herefter planlagt festivaler i 2014, 2016 og Der forventes publikum til festivalen i 2016 og publikummer i Delmål: Kunstfaglige evalueringer skal vise et højt kvalitetsniveau (effektmål). Kunstrådet gennemfører hvert fjerde år en grundig og dybdegående kunstfaglig evaluering af de kulturinstitutioner, som Aarhus Kommune udpeger til evaluering. Ambitionsniveauet er, at alle evaluerede institutioner befinder sig på et højt kvalitetsniveau, og at evalueringerne kan anvendes i en kulturpolitisk kontekst, bl.a. som input til den kommende kulturpolitik. Endelig bruges evalueringsforløbet og evalueringen som udviklingsværktøj for den enkelte institution. Næste evaluering forventes at finde sted i En gang årligt afholdes der et møde mellem de kunstfaglige råd og Kulturudvalget, hvor udviklingen i kvaliteten i kunst og kulturlivet diskuteres. Af den kontrakt, der indgås mellem Aarhus Kommune og Fonden Aarhus 2017, skal det fremgå, at kunstfaglige vurderinger skal indgå som et centralt kriterium i udvælgelsen af projekterne, der modtager støtte fra Fonden, hvor det er relevant. Dette skal dels ske gennem udvælgelse af personer med kunstfaglige kompetencer til det programråd, som fonden nedsætter, dels i de løbende udvælgelsesprocesser. Overordnet mål Kunst og kulturtilbud til alle Aarhus har en bredde og mangfoldighed i kunst- og kulturtilbuddene, så alle byens borgere oplever, at de kan tage del i attraktive kulturarrangementer, udstillinger eller aktiviteter. Byens kulturinstitutioner arbejder målrettet med publikumsudvikling og formidling til forskellige målgrupper og opsøger publikum udenfor de traditionelle institutionelle rammer. Kulturaktiviteter bidrager til at udvikle aktivt medborgerskab.

9 Delmål: Kulturtilbuddet i Aarhus skal udvikles og udvides, for så vidt angår aktiviteter, genrer, præsentationsformer, målgrupper og geografisk beliggenhed (ydelsesmål). Fonden Aarhus 2017 gennemfører i årene projekter inden for fem brede programområder. Programmet er mangfoldigt, og antallet af projekter og dermed omfanget og bredden af kulturtilbud i Aarhus - vil stige frem mod 2017, -: Antal projekter, der gennemføres under Aarhus 2017s program B2014 B2015 B2016 B2017 Antal projekter, der gennemføres under Aarhus programmet *) * Budgettallene er udarbejdet inden Fonden Aarhus 2017s programdirektør er tiltrådt og på et tidspunkt, hvor der fortsat er usikkerhed om Fondens samlede budget, grundet manglende tilsagn fra staten. Der er forudsat et budget på 500 mio. kr. Spillestedet Atlas er skabt som et spillested med en særlig forpligtelse til at præsentere jazz, folkemusik og verdensmusik. Spillestedet er organiseret som en del af fonden VoxHall og er blevet udnævnt til regionalt spillested af Statens Kunstråds Musikudvalg. Spillestedet har indgået en ny aftale med stat og kommune i efteråret For perioden har Atlas forpligtet sig til at afrapportere opfyldelsen af sine aftalebestemte produktionskrav. I 2014 er produktionsmålet, at der skal afvikles 80 arrangementer. Den børnekulturelle indsats i Aarhus skal udvikles og forankres både centralt og decentralt. Tilbuddene fra Musikskolen/World Music Center, Børnekulturhuset og øvrige Kulturskoler fastholdes. Indsatsen måles på, at der optages flere instrumentalelever i Musikskolen, at det forøgede antal kulturtilbud til børn i lokalområder i Aarhus opretholdes, samt at undervisningstimerne ved World Music Center (WMC) afpasses til bevillingerne. Kulturskoler i Aarhus R2011 R2012 B2013 B2014 B Antal instrumentalelever * 1.700* Decentrale kulturtilbud Antal undervisningstimer WMC *I budgetforliget for 2010 er der afsat kr. 0,5 mio. til nedbringelse af ventelister til instrumentalelever, der ville have bevirket at antal instrumentalelever i 2013 ville have været Udmøntningen af innovations- og bufferpuljen medfører, at antallet af instrumentalelever ikke øges, men fastholdes på Musikhuset vil have fokus på kulturel mangfoldighed, og til alle tider søge at balancere forholdet mellem genrer, brugere og hensynet til musikhusets økonomi. Antal forestillinger fordelt på genrer i Musikhuset Dans Shows og musical Teater Rytmisk musik R2011 R2012 B2013 B

10 Operaforestillinger Klassiske koncerter Øvrige forestillinger Aktiviteter i alt* *Antal forestillinger i Musikhuset fordelt på genrer. Alle forestillinger uanset, hvem der er arrangør inklusiv gratisarrangementer eksklusiv Symfoniorkesterets betalingskoncerter, udleje til DJM, Filuren og erhvervsarrangementer. **I 2011 er opgørelsesmetoden ændret, bl.a. Omfatter teater nu både børne- og voksen teater. Fra 2011 omfatter øvrige forestillinger også møder, konferencer, foredrag, rundvisninger, udstillinger. Aarhus Symfoniorkester skal sikre et bredt tilbud af klassiske symfoniske koncerter, pædagogiske koncerter, sceniske forestillinger, kammerkoncerter, ældrekoncerter med videre således at den størst mulige del af befolkningen benytter sig af orkestrets tilbud Oversigt over aktiviteter i Aarhus Symfoniorkester Antal koncerter R2011 R2012 B2013 B Symfonikoncerter Gratiskoncerter Symfonikoncerter børn og unge Kammerkoncerter børn og unge Sceniske forestillinger Kammerkoncerter inkl. Foyerkoncerter Orgelkoncerter Lokalcenterkoncerter Udendørskoncerter Udenlands turnékoncerter Aktiviteter i alt Overordnet mål Aarhus En producerende by Aarhus har aktive produktionsmiljøer inden for alle kunst- og kulturgenrer. Vækstlag, talenter og professionelle kunstnere har gode vilkår for at producere i byen. Gentænkning og eksperimenter kendetegner de producerende miljøer. 12. Delmål: Rådgivning og faciliteter, der støtter op om produktion af kultur, skal styrkes (ydelsesmål). Under programområdet Soft City i Aarhus 2017s program, gennemføres projektet 2017 Akademi. Projektet omfatter udviklings-, rådgivnings-, mentor- og uddannelsesforløb for kunstnere, formidlere og andre kreative aktører. Mindst 250 personer forventes at deltage i 2017 Akademiet hvert år i perioden Produktionscenteret for rytmisk musik, Vester Allé 15 er en kulturinstitution, hvor man i samspil med det øvrige rytmiske musikmiljø fremmer produktion af aktiviteter inden for rytmisk musik på lokalt og nationalt plan.

11 Organisationen for produktionscenteret, PROMUS, udlejer/udlåner produktionslaboratorierne og projektarbejdspladserne på Vester Allé 15. Flg. målsætninger om belægningspct. og aktivitetsniveau: Projektarbejdspladsernes belægningspct.: 80 % Mentorprojekter: 10 stk. Kulturproduktionscentret på Godsbanen stiller faciliteter til rådighed for kulturproduktion, som skal anvendes og udnyttes optimalt. Mangfoldigheden af lokaler til kulturproduktion og brugen af disse måles på belægningsprocenten. Belægningsprocent Godsbanen R 2012 B2013 B2014 B2015 B2016 B2017 Projetarb. pladser udlejes 1 år Små projektrum Store projektrum Prøvelokaler Prøvelokaler, Brobjerg** Mødelokaler Gæsteboliger Åbne Scene Rå hal Ridehuset *Belægningsprocenterne er udregnet efter årlig leje i 52 uger - uagtet at sommer-, jul- og nytårs perioderne er sparsomt udlejet og den Rå Hal kun kan benyttes i sommerhalvåret pga manglende isolering og varme. ** medregnes fra 2013 samlet under prøvelokaler Filmby Aarhus er centrum for filmproduktion i det Vestdanske område. De har bl.a. produktionsfaciliteter til film i form af to professionelle og top moderne filmstudier. Den Vestdanske Filmpulje kan yde støtte til filmproduktioner. Filmby Aarhus belægningsprocent Belægningsprocent - Studier R2011 R2012 B2013 B2014* B Studie 1 55% 83% 64% 64% 64%* Studie 2 40% 51% 56% 56% 56%* *Udløbet af den midlertidige bevilling til den Vestdansk Filmpulje på i alt kr. 1,5 mio. i 2016 vil påvirke produktionen af film og dermed også belægningsprocenten på studiefaciliteterne Delmål og målopfyldelse for Borgerservice og Biblioteker Overordnet mål Borgerservice og Bibliotekers tilbud skal have en høj grad af tilgængelighed, og medborgercentrene skal have en høj besøgsaktivitet.

12 De lokalt placerede fysiske enheder i Borgerservice og Biblioteker er afgørende for både byen og de mange lokalsamfund. Det giver nærhed og skaber identitet. Medborgercentrene er ramme for viden, formidling, læring samt kultur og oplevelser. I medborgercenteret finder også borgergenererede aktiviteter sted. 13. delmål: Åbningstiden i Borgerservice og Biblioteker fastholdes i (ydelsesmål) En vigtig forudsætning for borgernes adgang til kommunens borgerrettede services og til lærings- og kulturformidling er Borgerservice og Bibliotekers åbningstid. Åbningstiden tilgodeses både i form af bemandede åbningstimer og ubemandede åbningstimer (åbent bibliotek). I den bemandede åbningstid er der personale til stede til bl.a. at varetage formidling og vejledning af publikum. På 12 af de 18 medborgercentre er der herudover ubemandet åbningstid, hvor medborgercentrene som fysiske rum og med de faciliteter, de indeholder, i yderligere grad står til rådighed for brugerne. Ubemandet åbningstid betyder, at de pågældende medborgercentre er tilgængelige alle ugens dage i tidsrummet 7-22 (med få lokale variationer). Samlet åbningstid i gennemsnit pr. uge B2013 Samlet åbningstid (heraf bemandet tid) B * Bemandet åbningstid Dokk1 (Hovedbiblioteket) 44 (44) 44 Rådhuset (Borgerservice) 32 (32) 32 De store medborgercentre: Højbjerg, Risskov, Viby og Åby 57 (39) 43 De mellemstore medborgercentre: Gellerup, Hasle, Lystrup, Tilst og Tranbjerg De mindre medborgercentre: Beder-Malling, Egå, Harlev, Hjortshøj, Kolt-Hasselager, Sabro, Skødstrup, Solbjerg og Trige 68 (26) 26,4 75 (8) 7,7 Antal medborgercentre med ubemandet åbningstid 12 * Det gennemsnitlige antal bemandede åbningstimer i en normal uge, hvor der ikke er skævheder i form af helligdage osv., som betyder, at medborgercentrene holder lukket. De ni mindste medborgercentre holder lukket fire uger i juli. Dette er ikke medregnet i måltallet. 14. delmål: Medborgercentrenes samlede besøgsaktivitet må i 2014 maksimalt falde med 1,9 % og skal fra 2015 til 2017 samlet set stige med 10 %. (effektmål - ændret) Antallet af besøg på medborgercentrene er en indikator også for brugen af de af medborgercentrenes tilbud, der ikke fordrer lånerkort, f.eks. avislæsning, afhentning af offentlig information eller læsning på stedet. Besøg tælles ved elektronisk besøgstæller. Besøg Biblioteker Besøg (1000) R2012 B2013 B2014* B2015** B2016 B2017*** Dokk1 (Hovedbiblioteket) De lokale medborgercentre

13 Besøgstal i alt * Budget 2014 er beregnet ud fra regnskabstal Besøgstallet på Hovedbiblioteket forventes i 2014 at være på et væsentligt lavere niveau end i 2013, som følge af, at Hovedbiblioteket vil være lukket i ca. to måneder i forbindelse med flytningen til Dokk1. Det forventes, at mange biblioteksbrugere i stedet vil benytte de lokale medborgercentre i lukningsperioden. Faldet i Hovedbibliotekets besøgstal forventes derfor delvist modsvaret af et højere besøgstal på de lokale medborgercentre i ** Der forventes et stigende besøgstal i Dokk1 fra 2015, som følge af de nye fysiske rammer i Dokk1,og at Borgerservice bliver en del af Dokk1 s tilbudsvifte. *** Der forventes en stigning i besøgstallet i Dokk1 i 2017 som følge af Kulturby Delmålet er opdelt for 2014 og for årene Det skyldes, at der forventes et fald i den samlede besøgsaktivitet i 2014, som følge af, at Hovedbiblioteket holder lukket i to måneder i forbindelse med flytningen til Dokk1. Herefter forventes fra 2015 en stigning i den samlede besøgsaktivitet som følge af flytningen til Dokk1. Overordnet mål Borgerservice og Biblioteker skal understøtte folkeoplysning og give borgerne adgang til inspirerende kulturtilbud 15. delmål: Borgerservice og Biblioteker vil understøtte målsætningen om, at 95 % af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse (effektmål, nyt) I budgetmålene for Børn og Unge for 2013 indgår en målsætning om, at Andelen af elever, der påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse, skal stige, så 95 % målsætningen kan være opfyldt i Generelt set støtter bibliotekernes tilbud til børn og unge på forskellig vis alle op omkring børn og unges læring og dannelse og dermed også omkring 95 % målsætningen. Kernetilbuddet om lån af materialer samt de forskellige projekter og arrangementer rettet mod børn og unge f.eks. Projekt Bogstart, Sommerbogen, lektiecafeer osv. har således den fællesnævner, at de understøtter børns læring og dannelse f.eks. ved at støtte op omkring børns læsefærdigheder. Borgerservice og Biblioteker vil derudover gennemføre mindst fem initiativer, der mere målrettet støtter op omkring målsætningen. 16. delmål: Borgerservice og medborgercentrene skal tilbyde en bred vifte af arrangementer samt kurser af folkeoplysende karakter (effektmål) Som en del af Aarhus Kommunes kanalstrategi er der særligt fokus på selv- og medbetjeningskurser for borgerne. Borgerservice og Biblioteker skal samtidig gennem målrettede aktiviteter understøtte og supplere førskolebørns og skolebørns færdigheder inden for især læsning. R2011 R2012 B2013 B2014* B2015 B2016 B2017 Antal udbudte kurser

14 Antal kursister i alt Antal arrangementer for førskolebørn Antal arrangementer for skolebørn Antal samarbejder om borgervendte aktiviteter *Beregningerne er foretaget på baggrund af R delmål: Der skal i Borgerservice og Biblioteker i 2014 være mindst 10 borgervendte services, der drives helt eller delvis af frivillige. Med flytningen til Dokk1 skal der fra 2015 og fremefter være mindst 15 borgervendte services drevet helt eller delvist af frivillige. Målsætningen tager afsæt i politikken for Borgerservice og Biblioteker Allerede i dag drives der forskellige bibliotekstilbud ved hjælp af frivillige f.eks. lektiecafeer og lokalarkiver. Borgervendte services drevet helt eller delvist af frivillige Antal borgervendte services, der drives helt eller delvist af frivillige B2014 B delmål: Aarhus Stadsarkiv skal indsamle dokumentation om Aarhus historie fra borgere og kommunale myndigheder samt formidle byens historie gennem borgerinddragende aktiviteter.(effektmål) Forventet målopfyldelse: * B2014 B2015 B2016 B2017 Digital tilgængelighed Brugergenereret indhold på digitale medier (antal dokumenter) Antal afleveringer til Din historiske e-boks Dokumentation Antal afleveringer fra private borgere Antal hyldemeter afleveret fra den kommunale forvaltning Borgerinddragelse Antal frivillige Antal kurser, foredrag og rundvisninger *Da der ikke tidligere er blevet målt på de angivne indikatorer, er måltallene at betragte som et bedste bud på nuværende tidspunkt. Overordnet mål Borgerservice og Biblioteker tilbud skal støtte op omkring Aarhus Kommunes kanalstrategi. 19. delmål: Gennemsnitligt 80 % af alle transaktioner* på de obligatoriske selvbetjeningsområder i Borgerservice skal ske gennem digital selvbetjening. Samtidig fastholdes (som minimum) i perioden de digitale ydelsers andel af medborgercentrenes samlede udlån.(effektmål)

15 *transaktioner = oprettelse af ny sag eller ændring i eksisterende sag. Digitale ydelser i Borgerservice Andel af transaktioner, der foregår via digital selvbetjening R2012 B2013 B Flytning 87 % 85 % Sundhedskort 83 % 85 % Blåt EU sygesikringskort 78 % 85 % Skoleindskrivning* - - Ansøgning om økonomisk friplads til dagtilbud* - - Vielse/partnerskab - - Gennemsnit for opgaveområderne % * I samarbejde med magistratsafdelingen for Børn og Unge. Fra december 2013 er ansøgning om økonomisk friplads til dagtilbud og ansøgning om vielse/partnerskab obligatoriske selvbetjeningsområder. De øvrige opgaveområder blev obligatorisk digitale fra december Målet er i tråd med Regeringens og KL s målsætning om, at 80 % af alle transaktioner på de obligatoriske selvbetjeningsområder i 2015 skal ske via digital selvbetjening. De 80 % er et gennemsnit for de opgaver, der er omfattet af obligatorisk digital selvbetjening. Der kan derfor inden for de enkelte opgaveområder forventes en varierende målopfyldelse, afhængig af opgavens karakter og målgruppens forventede it-parathed. Medborgercentrenes digitale udlån: Andel af udlån, der er digitale R2012 B2014 B2015 B2016 B2017 Bøger* 2 % 2 % 2 % 2 % 2 % Lydbøger** 18 % 18 % 18 % 18 % 18 % Film*** 10 % 10 % 10 % 10 % 10 % *E-bøger/(udlån af fysiske bøger+e-bøger) ** Netlydbøger/(udlån af lydbøger + netlydbøger) *** Netfilm/(dvd er + netfilm) Aarhus Kommunes Biblioteker har en væsentlig rolle i det nationale bibliotekssystemudbud og i udviklingen af Danskernes Digitale Bibliotek. Begge dele er en grundlæggende forudsætning for at kunne udvikle de digitale ydelser og tjenester samt formidling af bibliotekernes digitale indhold. De digitale udlån er relativt dyrere sammenlignet med de fysiske udlån. De fysiske udlån kan derfor ikke erstattes med digitale udlån i forholdet 1:1 inden for samme økonomiske ramme. Derfor bliver der tale om et mål om at fastholde den andel, som de digitale udlån udgør af det samlede udlån. 20. delmål: Kontrolarbejdet skal effektivt afdække socialt snyd afledt af proformaflytninger, og kommunens samlede restancemasse må i årligt maksimalt stige svarende til den kommunale fremskrivningsprocent.(effektmål) Kontrolarbejdet i Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice består i at afdække socialt snyd og skattesnyd afledt af proformaflytninger. Kontrolfunktionen har til formål at kontrollere bopælsforhold m.v. vedrørende borgere, der modtager boligstøtte, familieydelser og

16 økonomisk friplads som enlig forsørger i de tilfælde, hvor der opstår mistanke om, at disse ydelser beror på en proformaflytning. Kontrollen omfatter såvel modtageren af ydelserne som tilknyttede personer. Opfyldelsen af målet vurderes via dels værdien af fremsatte tilbagebetalingskrav og stop af betalingskrav og stoppede ydelser. Der er forskellige refusionsprocenter på de forskellige områder. Der etableres i 2014 en udvidelse af ordningen omkring brug af logiværterklæringer blandt almennyttige boliger i Aarhus Kommune. Ordningen bevirker, at der som hovedregel kun kan være registreret én person pr. beboelsesrum i en lejlighed. Dermed er det sværere for mulige sociale bedragere at etablere en proformaadresse. Ordningen udvides nu gennem deltagelse af flere boligforeninger. Den udvidede ordning igangsættes som et forsøg i Den udvidede ordning gør, at kontrolgruppens arbejde bliver mere præventivt og vil medføre mindre dokumenteret socialt bedrageri. På sigt vil forsøget medføre relativt færre udgifter til friplads og boligstøtte. Byrådet har i budgetforliget vedtaget at evaluere forsøget primo Provenu ved kontrolvirksomhed i MKB 1000 kr. R2012 B2013 B * Tilbagebetalingskrav Værdi af stoppede ydelser I alt provenu ved kontrolvirksomhed Heraf kommunalt provenu *)Udbetaling Danmark har i 2013/2014 overtaget udbetaling af boligstøtte og familieydelser. Disse ydelser har derfor ingen betydning for Aarhus Kommune og indgår derfor ikke i statistikken fra Byrådet besluttede den 26. januar 2011 en sammenlægning af opkrævningsfunktionerne i Aarhus Kommune. Målet med sammenlægningen var bl.a. at få et samlet overblik over restancerne i Aarhus Kommune og at styrke og ensarte kvaliteten af kommunens arbejde med restancerne. Hovedparten af opkrævningsfunktionerne blev sammenlagt ultimo 2011/primo Opkrævningen i Aarhus Kommune overtager løbende nye krav, som ikke indgår i opgørelsen. Opkrævningen vil i 2014 arbejde på en yderligere effektivisering af opkrævningsarbejdet og vil herudover i regi af tværkommunale samarbejdsfora arbejde for, at SKAT intensiverer inddrivelsen af de kommunale krav. Maximale niveau for de samlede restancer i Aarhus Kommune 1000 kr. B2014 B2015 B2016 B2017 * *Budgettallene er beregnet med udgangspunkt i regnskabstal for 2012 og indeholder mellemkommunale refusioner, som kun delvist varetages af Opkrævningen. Opkrævningen i Aarhus Kommune overtager løbende nye krav. Der vil således fremadrettet blive korrigeret for nye områder.

17 Særlige indsatsområder Ungdommens Hus Ungdommens Hus er et samarbejdsprojekt på tværs af magistratsafdelinger. Initiativet er skrevet ind i Kulturpolitikken, og det fremgår af Budgetforlig 2014, at Børn og Unge og Sociale Forhold og Beskæftigelse skal bidrage med medarbejderressourcer til projektet. Den 1. januar 2014 skal lokaliteten, hvor Ungdommens Hus kan etableres/drives fra være afklaret. Der skal søges etableret partnerskaber med Institut for (X), Frontløberne, Produktionsskolerne m.m. Projektet skal indledes med brugerinddragende processer, der skal være med til at skabe og definerer stedet. Stedet forventes i løbet af projektperioden , at overgå til at være en socialøkonomisk virksomhed. Kunst i byrum I perioden skal byen og landskabet udforskes gennem kunstneriske eksperimenter, borgerinddragelse og anskaffelse af permanent og/eller midlertidig kunst. Der skal sættes særligt fokus på kunst i forstæder og landsbyer og på nye innovative samarbejdsformer og inddragelsesmetoder. 4. Beskrivelse af ydelser Kultur og Borgerservice er karakteriseret ved primært at løse serviceopgaver, hvor serviceniveauet er fastlagt via byrådet. Kultur og Borgerservice tilbyder borgerne en række servicetilbud via kommunale institutioner, stiller faciliteter til rådighed for foreningslivet og andre brugere samt yder tilskud foreninger og selvejende institutioner. Ydelserne er kort oplistet nedenfor. Sport & Fritid: boldbaner, haller og idrætslokaler, tennisbaner, svømmehaller og friluftsbade, atletikbaner, skøjtehal m.v. Dertil kommer tilskud til foreningsaktiviteter og lokaler. Kultur: Musikhuset, Aarhus Symfoniorkester, Aarhus Musikskole, Godsbanen, Børnekulturhuset, Filmby Aarhus. Dertil kommer tilskud til en række museer og teatre, bl.a. ARoS, Den Gamle By og Moesgaard m.fl. Borgerservice og Biblioteker: 4 borgerservicecentre, Hovedbibliotek og 18 lokalbiblioteker

18 Organisation Nedenfor vises den overordnede organisering af Kultur og Borgerservice, og der følger kort beskrivelse af arbejdsprocesser, der karakteriserer Kultur og Borgerservice. Rådmand Direktør Sekretariat Kommunikation Borgerservice og Biblioteker Sport og Fritid Kultur forvaltningen Musikhuset Aarhus Aarhus Symfoniorkester Center for Økonomi og Personale IT * IT, Kommunikation og CØP er tværgående fællesfunktioner for hele magistratsafdelingen Ydelser Sport og fritid Sport & Fritid yder tilskud og stiller faciliteter til rådighed for idrætsforeninger, spejderforeninger, oplysningsforbund m.v. og arbejder med en lang række udviklingsprojekter, som skal realisere mål i Sport og Fritidspolitikken. Det er foreninger, aftenskoler og øvrige aktører på folkeoplysningsområdet som udbyder aktiviteter og fastlægger indholdet for deltagerne, og således beslutter kommunen ikke indholdet af tilbuddene til borgerne. Sport & Fritid varetager også driften af en lang række idrætsfaciliteter. Sport & Fritid har endvidere opgaver vedr. talentudvikling, eliteidræt og tiltrækning og afvikling af store idrætsarrangementer. Kultur Kulturforvaltningen består af et sekretariat samt fire decentrale institutioner; Børnekulturhuset, Musikskolen, Filmby Aarhus og Driftsorganisationen for Godsbanen. Godsbanen rummer ud over den kommunale driftsorganisation bl.a. Den selvejende institution Godsbanen og tre kunstformidlingscentre. Kulturforvaltningens sekretariat varetager administrationen af tilskud til en række selvejende kulturinstitutioner i Aarhus Kommune. Kulturområdet er i øvrigt karakteriseret ved, at Aarhus Kommune i lighed med staten betjener sig af armslængdeprincippet, som skal sikre en politisk uafhængig rådgivning af det politiske og forvaltningsmæssige system. Således er det de rådgivende armslængdeorganer, Kunstrådet, Rytmisk udvalg og Billedkunstudvalget som i en række situationer indstiller og giver anbefalinger.

19 Musikhuset Musikhuset varetager den daglige drift og vedligeholdelse af bygninger samt står for udlejningen af sale og lokaler. For at sikre et hyppigt og alsidigt kulturelt udbud arbejder Musikhuset desuden som selvstændig arrangør. Aarhus Symfoniorkester Aarhus Symfoniorkester består af godt 70 musikere og en mindre administration. Grundstammen i orkestrets virke er symfonikoncerterne i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus. Hertil kommer et antal mindre koncerter og pædagogiske aktiviteter. Borgerservice og Biblioteker Borgerservice er karakteriseret ved at tilbyde én indgang til kommunale serviceydelser på en række kerneområder som pladsanvisning, sygesikring, pas og kørekort. Borgerservice har sit største fysiske betjeningssted på Rådhuset. Borgerservicebetjening findes også på lokalbibliotekerne Borgerservice har en Backoffice afdeling, som varetager sagsbehandling på familieydelse, sygesikring/folkeregister, vielser, kontrolopgaver vedr. socialt bedrageri samt opkrævning. Opgaver vedr. folketings-, lokal- og EU-valg samt folkeafstemninger løses også af Borgerservice. Bibliotekerne stiller bøger, musik, film og andre materialer til rådighed for borgerne på 18 lokalbiblioteker og på Hovedbiblioteket. Derudover tilbyder bibliotekerne en lang række elektroniske tjenester via internettet. Samtidig er bibliotekerne offentlige rum med forskellige former for aktiviteter, koncerter m.m. De fungerer dermed også som kulturelle mødesteder i lokalsamfundene. 6. Supplerende nøgletal Der udarbejdes nøgletal i 6-bysamarbejdet. De følgende nøgletal fremgår af det udarbejdede materiale med baggrund i regnskab Sport & Fritid 6-bynøgletal for Sport & Fritidsområdet Aarhus Odense Aalborg Esbjerg Randers København Kr. pr. indbygger Lokaler vedrørende idræt og fritid (kommunal) 1) Lokaler vedrørende idræt og fritid (selvejende og private) Oplysningsforbund 2) Aktivitetstilskud m.v Klubber 3) Daghøjskoler 4) Ungdomsskoler Nettodriftsudgifter i alt )Afvigelser mellem kommunerne til lokaler (-tilskud) kan skyldes strukturelle forskelle. Udgifterne vedrørende kommunernes egne lokaler finansieres 100 pct. Udgifter/tilskud til selvejende/private lokaler finansieres med mindst 65 pct. i forhold til Folkeoplysningsloven. Udgifter til lokaler og anlæg, som er anført under skolevæsenet, er ikke medtaget. Bygningsvedligeholdelse og lejeudgifter er indeholdt i nettodriftsudgiften. Udgifter vedrørende beboerhuse, forsamlingshuse, aktivitetshuse og lignende kan afhængigt af lokale forhold være registreret under henholdsvis fritidseller kulturområdet. 2)Eksklusive lokaleudgifter.

20 - 20-3)Nettodriftsudgifter vedrørende daghøjskoler, der konteres under funktion )Beløbet indeholder udgifterne vedr. ungdomsskoleklubber. 6.2 Kultur 6-bynøgletal for Kultur TEATRE: Antal godkendte små storbyteatre/egnsteatre MUSIKSKOLER: Aarhus Odense Aalborg Esbjerg Randers København Musikskoleelever pr årige Nettodriftsudgift pr. elev Antal aktivitetselever LANDSDELSORKESTRE: Antal fastansatte musikere Nettodriftsudgifter pr. indbygger: Museer Teatre Landsdelsorkestre Musikskoler Andre kulturelle opgaver Nettodriftsudgift i alt Note: Bygningsvedligeholdelse og lejeudgifter er indeholdt i nettodriftsudgiften. Omfatter udgifter til musikskoler eksklusiv Musikalsk Grundkursus. Eksklusiv musikundervisning i folkeskolen og Musikalsk Grundkursus. Centrale aktivitetsoplysninger vedr. Aalborg, Odense og Aarhus Symfoniorkester Finansiering pr. orkester i mio. kr. Aalborg Symfoniorkester R2007 R2008 R2009 R2010 R2011 B2012 B2013 B2014 B2015 B2016 Stat 21,2 20, ,7 20,5 20,8 20,7 20,6 20,5 20,4 Amt Kommune 28,1 28,6 28,4 28, ,5 28,2 Egenfinansiering 3,3 3,2 3,2 2,6 2,9 2,5 2,5 Samlet finansiering 52,6 52,7 52,6 51,6 51,4 51,9 51,4 Aarhus Symfoniorkester Stat 22,2 21,8 22,1 21,6 21,5 21,4 21,1 21,0 20,9 20,8 Amt Kommune 26,6 25,5 25,2 25,4 21,5 20,9 20,7 20,5 20,4 20,4 Egenfinansiering 5,1 5,5 5,4 7,4 7,0 7,1 7,1 7,1 7,1 7,1

21 Samlet finansiering 53,9 52,9 52,7 54,4 50,1 49,4 48,9 48,6 47,4 47,3 Odense Symfoniorkester Stat 22,3 21,9 22,2 21,8 21,6 21,5 21,2 21,1 21,0 20,9 Amt Kommune 31,8 33,5 31,6 34,2 35,2 33,2 32,8 Egenfinansiering 5 5 4,9 3,5 4,2 4,1 4,1 Samlet finansiering 59,2 60,5 58,7 59, ,8 58,1 Kilde: Finansloven Borgerservice og biblioteker 6-by nøgletal Borgerservice og Biblioteker Driftsudgifter og -indtægter til bibliotekerne Kr. pr. indbygger Aarhus Odense Aalborg Esbjerg Randers København Lønudgifter1) Materialer og baser Heraf bøger m.v.2) Andre materialer3) Elektroniske ressourcer4) Administration mm.5) Øvrige udgifter Bruttodriftsudgift i alt6) Bruttodriftsindtægt i alt Nettodriftsudgift i alt Kr. pr. udlån Nettodriftsudgift i alt Anmærkninger Driftsudgifter og -indtægter er ekskl. betjeningsoverenskomster med andre kommuner. 1) Lønudgifter er eksklusiv rengøring, kantiner, ejendomsfunktion og lign., men er inkl. udgifter på konto ) Bøger og seriepublikationer dvs. aviser, tidsskrifter og årbøger. 3) Andre materialer er musik, dvd og lydbøger m.v. 4) Elektroniske ressourcer: Online ressourcer, brugerafgift for elektroniske databaser og digitale dokumenter m.v. 5) Øvrige udgifter: Administration, kulturelle arrangementer, IT-udgifter, kørende materiel, øvrige personaleudgifter og uddannelse. 6) Eksklusive udgifter vedr. fast ejendom og centralbiblioteksandel. Biblioteker - aktiviteter og faciliteter i 2012 Antal Aarhus Odense Aalborg Esbjerg Randers København* Antal udlån 1) I alt udlån pr. indbygger Antal udlån pr. personaleenhed 2) Antal elektroniske besøg på bibliotekernes hjemmeside pr indbygger: 3)

22 Antal visitor sessions Antal visninger Aktive lånere: 5) Antal aktive lånere procentvis af indbyggere Antal fysiske betjeningssteder pr ) Heraf hel eller delvis selvbetjening pr Antal personale pr indbyggere Selvbetjening i procent af: Udlån Aflevering Anmærkninger Tabellen er baseret på oplysninger indberettet til Biblioteksstyrelsen om virksomheden i folkebibliotekerne i ) Eksklusiv fornyelser og cb-udlån. 2) Personaleenheder opgjort som antal årsværk eksklusive rengøring, kantine, ejendomsfunktionærer lydavisproduktion, indtægtsdækket virksomhed m.m. Ligeledes holdes central biblioteksforvaltning og lokalhistorisk arkiv udenfor. 3) Et besøg (visitor session) er en sekvens af brugeraktiviteter, som begynder når en bruger etablerer forbindelse til bibliotekets website. Et besøg, er uafhængigt af antallet af viste sider og elementer. Hvis brugeren er inaktiv i mere end 30 minutter, opfattes besøget som afsluttet. Når brugeren igen bliver aktiv på bibliotekets website, tælles det som et nyt besøg. Opgørelsen af antal besøg sker via et loganalyseprogram, hvor der er angivet en user session timeout på ca. 30 min. Sessioner, der kun besøger forsiden og besøg fra søgerobotter, medtælles ikke. 4) F.eks. E-bøger og netmusik 5) En aktiv låner er en låner, som i det pågældende år er registreret for mindst 1 transaktion i udlånssystemet. 6) Inklusiv antal bogbusser (ej bogbusstoppesteder). 7. Ressourcer 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2009 til 2012 og budget for 2013: R 2009 R 2010 R 2011 R 2012 B kr. i 2014-priser - - antal fuldtidsansatte - Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug Kommende år Sektorens budget for 2013 til 2017: B 2013* B 2014 BO 2015 BO 2016 BO kr. i 2014-priser - - antal fuldtidsansatte - Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug *) Budget 2013 er fremskrevet til 2014-priser med KL s vægtede fremskrivningsprocenter

Kultur og Borgerservice

Kultur og Borgerservice Bilag 5 Kultur og Borgerservice 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Kultur og Borgerservice varetager en række serviceopgaver indenfor hovedområderne, Sport & Fritid, Kultur samt Borgerservice og Biblioteker.

Læs mere

Notat. Aarhus Kommune. Den 16. januar Budgetmål 2013 for Sport & Fritid. Nye hovedmål for Sport & Fritid

Notat. Aarhus Kommune. Den 16. januar Budgetmål 2013 for Sport & Fritid. Nye hovedmål for Sport & Fritid Notat Emne: Budgetmål 2013 for Sport & Fritid Aarhus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice Den 16. januar 2013 Budgetmål 2013 for Sport & Fritid Nye hovedmål for Sport & Fritid Sports- og fritidspolitikken

Læs mere

- XV - Bilag 14. Budgetmål for Fonden Aarhus 2017 og Moesgaard Museum

- XV - Bilag 14. Budgetmål for Fonden Aarhus 2017 og Moesgaard Museum Regnskab 2012 - XV - Generelle Bemærkninger Bilag 14 Budgetmål for Fonden Aarhus 2017 og Moesgaard Museum Regnskab 2014 Budgetmål for Fonden Aarhus 2017 og Moesgaard Museum Resume Fonden Aarhus 2017 foreslår,

Læs mere

4.70 Kultur og Borgerservice

4.70 Kultur og Borgerservice - 1 - Kultur og Borgerservice 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Kultur og Borgerservice varetager en række serviceopgaver indenfor hovedområderne, Sport & Fritid, Kultur samt Borgerservice og Biblioteker.

Læs mere

- 1 - Medieomtale af Aarhus 2017 Antal omtaler af Aarhus 2017 R2014 R2015 B2016 B2017 B2018

- 1 - Medieomtale af Aarhus 2017 Antal omtaler af Aarhus 2017 R2014 R2015 B2016 B2017 B2018 - 1-2.1.2 Overordnede effektmål for Kultur I 2016 udarbejdes en ny Kulturpolitik, der skal gælde fra 2017 og frem. Målene vil skulle justeres i overensstemmelse med den nye Kulturpolitik. Det gælder derudover,

Læs mere

Indstilling. Realisering af musikpolitiske initiativer. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice.

Indstilling. Realisering af musikpolitiske initiativer. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice 13. juni 2012 Aarhus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice Realisering af musikpolitiske initiativer. 1. Resume Magistratsafdelingen

Læs mere

13. Kultur- og Fritidsudvalget

13. Kultur- og Fritidsudvalget 13. Kultur- og Fritidsudvalget ------------ overslag ---------- Udvalget for Kultur og Fritid 91.922 92.524 93.406 94.598 93.967 93.883 Kulturel virksomhed 38.136 35.350 39.136 40.250 39.666 39.582 Bibliotek

Læs mere

Kultur og Borgerservice

Kultur og Borgerservice Kultur og Borgerservice RESUME Kultur og Borgerservice varetager en række serviceopgaver inden for hovedområderne, Sport & Fritid, Kultur samt Borgerservice og Biblioteker. Hvert af de tre hovedområder

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

4.70 Kultur og Borgerservice

4.70 Kultur og Borgerservice - 1 - Kultur og Borgerservice 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Kultur og Borgerservice varetager en række serviceopgaver indenfor hovedområderne, Sport & Fritid, Kultur samt Borgerservice og Biblioteker.

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Kultur- og fritidsudvalget

Kultur- og fritidsudvalget 127 Kultur- og fritidsudvalget Bevillingsområde Kultur og fritid Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal 128 129 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser, hvilke områder der er omfattet

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER Bibliotekets stand ved Højskoledagen for ældre Forsidefoto: Carl nielsens fødseldag fejres med elever fra Musikskolen Horsens

Læs mere

Notat. Temadrøftelse i Kulturudvalget: Frie kulturmidler, tilbagevendende begivenheder, vilkår for afvikling af kulturbegivenheder

Notat. Temadrøftelse i Kulturudvalget: Frie kulturmidler, tilbagevendende begivenheder, vilkår for afvikling af kulturbegivenheder Notat Emne: Kulturpolitik 2013-2016 Til: Kulturudvalget. Temamøde om Kulturpolitik 23.04.2013 Kopi til: Kopi til Den 15. april 2013 Temadrøftelse i Kulturudvalget: Frie kulturmidler, tilbagevendende begivenheder,

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Etablering af et forskningsbaseret produktionsnetværk inden for digital kunst og it-baserede oplevelser - med tilskud

Læs mere

Erfaringer med Åbne Biblioteker. 1. Baggrund. Kulturudvalget. Aarhus Kommune. Dato 8. juni 2012. Borgerservice og Biblioteker. Fællessekretariatet

Erfaringer med Åbne Biblioteker. 1. Baggrund. Kulturudvalget. Aarhus Kommune. Dato 8. juni 2012. Borgerservice og Biblioteker. Fællessekretariatet Kulturudvalget Dato 8. juni 2012 Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Erfaringer med Åbne Biblioteker 1. Baggrund I 2009-2010 etablerede Aarhus Kommune såkaldt Åbne Biblioteker på to lokalbiblioteker,

Læs mere

Kultur og Borgerservice

Kultur og Borgerservice - 1 - Kultur og Borgerservice 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi 2. Mål for effekt og ydelser 2.1. Overordnede effektmål 2.1.1 Overordnede effektmål Sport & Fritid 2.1.2 Overordnede effektmål for Kultur

Læs mere

Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014. Kort version

Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014. Kort version Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014 Kort version Bibliotekerne skal være lokale medborgercentre, steder for viden og borgerservice, der sammen med lokale aktiviteter og initiativer skal

Læs mere

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt.

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt. Fokusområder Kulturudvalget gennemfører i 2012 en temadrøftelse på kulturområdet, hvor der er fokus på en række temaområder: - udvikling af biblioteksområdet - evt. etablering af en kulturskole for børn

Læs mere

Resultatkontrakt for foreningen bag Forbrændingen 2015 2018

Resultatkontrakt for foreningen bag Forbrændingen 2015 2018 J.nr. 15/1666 Resultatkontrakt for foreningen bag Forbrændingen 2015 2018 Aftale om tilskud til drift af Forbrændingen mellem Forbrændingen og Albertslund Kommune for perioden 1. januar 2015 31. december

Læs mere

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Kommissorium... 3 Forslag til kulturpas... 4 Børn som kulturbrugere... 4 Kulturpas... 4 Erfaringer... 4 Formålet... 5 Målgruppe...

Læs mere

KØGE EN KULTURBY EN KULTURSTRATEGI ÉN AFSTEMNING MED TIDLIGERE PLANER OG EN OPDATERING EN TILPASNING TIL VIRKELIGHEDEN OG ET REALITETSTJEK

KØGE EN KULTURBY EN KULTURSTRATEGI ÉN AFSTEMNING MED TIDLIGERE PLANER OG EN OPDATERING EN TILPASNING TIL VIRKELIGHEDEN OG ET REALITETSTJEK KØGE EN KULTURBY EN KULTURSTRATEGI ÉN AFSTEMNING MED TIDLIGERE PLANER OG EN OPDATERING EN TILPASNING TIL VIRKELIGHEDEN OG ET REALITETSTJEK EN FASTHOLDELSE AF ALT DET DER GÅR GODT OG EN HURTIG SCANNING

Læs mere

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Kultur- og Fritidsforvaltningen Planlægning Att.: Mads Kamp Hansen 26. september 2011 Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Hermed fremsendes høringssvar på Københavns

Læs mere

Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner.

Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner. Punkt 3. Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner. 2014-23316. Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering, regnskaber og beretninger

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 8. Kultur- og Fritidsudvalget.

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 8. Kultur- og Fritidsudvalget. 8. Kultur- og Fritidsudvalget. 77 78 8. Kultur- og Fritidsudvalget Budget 2014 på politikområder, Drift: Politikområder U/I Budget 2014 Kultur U 8.036.400 I -144.000 Idræt U 10.162.900 I - 3.413.500 Folkeoplysning

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune

Notat. KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Kulturudvalget Drøftelse Ib Christensen Henvendelse fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst vedrørende små storbyteatre i Aarhus Kommune. Baggrund:

Læs mere

Kulturpolitikken kulturpolitikken2016.theplatform.dk

Kulturpolitikken kulturpolitikken2016.theplatform.dk Kulturpolitikken 2017-2020 kulturpolitikken2016.theplatform.dk kulturpolitikken2016@theplatform.dk Gennemgang af den kulturpolitiske proces i datoer Gennemgang af den kulturpolitiske proces i temaer Hvad

Læs mere

Sport og Fritid + Aarhus Events. Spørgsmål: Hvordan sikres faciliteter i en by, der vokser?

Sport og Fritid + Aarhus Events. Spørgsmål: Hvordan sikres faciliteter i en by, der vokser? Mødereferat KUV-møde, punkt om budgetmål: Spørgsmål og svar Emne: Budgetmål 2016-2019 Dato: 10. marts 2015 Sted: Lokale 390 Rådhuset Referat, opsamling og svar på kommentarerne til budgetmålene Sport og

Læs mere

Årsplan 2016. Sammen skaber vi et stærkere Herlev

Årsplan 2016. Sammen skaber vi et stærkere Herlev Årsplan 2016 Sammen skaber vi et stærkere Herlev Januar 2016 1 Indhold Indledning... 3 Sammen skaber vi et stærkere Herlev... 4 Måltal i årsplanen som aktivt styringsredskab... 4 1. fælles måltal: Herlev

Læs mere

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 1 of 5 Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 Syddjurs som Kulturkommune Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. Syddjurs Kommune vedtog i foråret 2015 en ny kulturpolitik. Visionen

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Rammeaftale om det regionale spillested Fermaten

Rammeaftale om det regionale spillested Fermaten Rammeaftale om det regionale spillested Fermaten 1. Aftaleparter Statens Kunstråds Musikudvalg, Herning Kommune og Foreningen Fermaten. 2. Aftaleperiode 1. januar 2013 til 31. december 2016. 3. Formål

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017 F = for (forslaget indgår i prioriteringsrummet) I = imod (forslaget indgår ikke i prioriteringsrummet) U = undlader at stemme Center 2014 2015 2016 2017 A C V Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling Antal

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag

Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag Rebild Kommunes kulturpolitik har til formål at støtte og stimulere borgernes trivsel og aktive deltagelse i lokalsamfundets

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 07. juni 2012.

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 07. juni 2012. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 07. juni 2012 Aarhus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice 1. Resume Ved Kulturforliget Kulturen på skinner frem mod

Læs mere

Aftale om Det Kongelige Teater for perioden 2012-2015

Aftale om Det Kongelige Teater for perioden 2012-2015 Aftale af 16. november 2011 Aftale om Det Kongelige Teater for perioden 2012-2015 1. Indledning Der er enighed mellem regeringen og Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 11. april 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 11. april 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 11. april 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse 11.04.12...2 3. KF- Ansøgning

Læs mere

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx 7. oktober 2011 Sagsnr. 194816 Brevid. 1340268 Ref. TIGC Dir. tlf. 46 31 40 95 tinagc@roskilde.dk Ungepolitik Vision Roskilde Kommune ønsker en stærk, engageret ungdomskultur

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Fritid, biblioteksvæsen, kultur m.v.

Fritid, biblioteksvæsen, kultur m.v. 9.103 Faaborg-Midtfyn Kommune Udgifter i løbende og faste priser Løbende priser 2016-priser Faaborg-Midtfyn Kommune Sml.- gruppen Region Syddanmark Hele landet Faaborg-Midtfyn Kommune Sml.- gruppen Region

Læs mere

Teaterreform strukturreform der skal være sammenhæng... politik for fremtidens scenekunst i Danmark

Teaterreform strukturreform der skal være sammenhæng... politik for fremtidens scenekunst i Danmark Teaterreform strukturreform der skal være sammenhæng... politik for fremtidens scenekunst i Danmark Det Radikale Venstres folketingsgruppen juni 2004 Det Radikale Venstre opfordrer til, at strukturreformen

Læs mere

Styrker og svagheder inden for kultur- og fritidsområdet i Faxe Kommune

Styrker og svagheder inden for kultur- og fritidsområdet i Faxe Kommune Styrker og svagheder inden for kultur- og fritidsområdet i Faxe Kommune I tilknytning til dagsordenspunktet om ny kultur- og fritidspolitik 2015-2019 har administrationen udarbejdet et notat om styrker

Læs mere

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune Kultur for alle Kulturpolitik for Glostrup Kommune Et rigt lokalt kulturliv er: mangfoldighed fælleskab identitetsdannende frivillighed læring udfoldelse leg inddragelse tradition kreativitet oplevelser

Læs mere

Forslag til ny kultur- og fritidspolitik samt samarbejdsmodel

Forslag til ny kultur- og fritidspolitik samt samarbejdsmodel Billund Kommune Forslag til ny kultur- og fritidspolitik samt samarbejdsmodel Udarbejdet af 17 stk. 4 udvalget målrettet kultur- og fritidspolitik Februar 2016 2 Politik Forord Her følger kultur- og fritidspolitikkens

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen Punkt 3. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det videre

Læs mere

4.70 Kultur og Borgerservice

4.70 Kultur og Borgerservice - 1 - Kultur og Borgerservice 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Kultur og Borgerservice varetager en række serviceopgaver indenfor hovedområderne, Sport & Fritid, Kultur samt Borgerservice og Biblioteker.

Læs mere

NØGLETAL OG INDIKATORER JAZZDANMARK

NØGLETAL OG INDIKATORER JAZZDANMARK Indikatorer og nøgletal JazzDanmark 2013-2016 Side 1 af 6 NØGLETAL OG INDIKATORER JAZZDANMARK 2013-2016 INDHOLD Opgaveområder - Nøgletal og indikatorer... 2! Udvikling i nøgletal og indikatorer... 4! JazzDanmarks

Læs mere

1 of 6. Strategi for Kalø Campus

1 of 6. Strategi for Kalø Campus 1 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-2016 2 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-16 Vision Vi skaber rammerne for, at Syddjurs Kommune får det bredest mulige udbud af attraktive uddannelses- og vidensinstitutioner

Læs mere

Nedenstående tabeller og figurer har til formål at illustrere udviklingen historisk og for budgetårene indenfor politikområdet.

Nedenstående tabeller og figurer har til formål at illustrere udviklingen historisk og for budgetårene indenfor politikområdet. Udvalget for Kultur og Fritid Politikområde 15. Kultur og Fritid, som omfatter, Lov om støtte til Folkeoplysning Drift og udvikling af kulturelle institutioner Drift og udvikling af grønne områder Samlet

Læs mere

Kulturpolitik. Kulturpolitik i Rebild Kommune

Kulturpolitik. Kulturpolitik i Rebild Kommune Kulturpolitik Kulturpolitik i Rebild Kommune Januar 2014 Center Kultur og Fritid Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Byrådets vision... 4 Januar 2006... 4 Værdigrundlag... 5 Mål

Læs mere

- 1 - De lokalt placerede fysiske enheder i Borgerservice og Biblioteker giver nærhed og skaber identitet både for byen og de mange lokalsamfund.

- 1 - De lokalt placerede fysiske enheder i Borgerservice og Biblioteker giver nærhed og skaber identitet både for byen og de mange lokalsamfund. - 1-2.2.3 Delmål og målopfyldelse for Biblioteker og Borgerservice For at understøtte fællesskab for alle skal Borgerservice og Bibliotekers tilbud have en høj grad af tilgængelighed, og Dokk1 og medborgercentrene

Læs mere

ÅBENT UDBUD. Frist for at indgive tilbud: 10. januar 2016. Udbudsmateriale Egnsteater i Næstved Kommune

ÅBENT UDBUD. Frist for at indgive tilbud: 10. januar 2016. Udbudsmateriale Egnsteater i Næstved Kommune ÅBENT UDBUD Frist for at indgive tilbud: 10. januar 2016 Udbudsmateriale Egnsteater i Næstved Kommune KONTAKTINFORMATION Udbuddet varetages af Center for Kultur og Borgerservice i Næstved Kommune. Tilbud

Læs mere

Indstilling. Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus for perioden 1. januar 2009 til 31. december

Indstilling. Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus for perioden 1. januar 2009 til 31. december Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 4. maj 2009 Århus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus

Læs mere

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Der arbejdes målrettet og strategisk med kulturudviklingen i kommunen. I forlængelse af byrådets beslutning af juni 2011 udnyttes synergien i sammenhæng

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Udmøntning af effektiviseringskrav i Borgerservice og Biblioteker (Kultur og Borgerservice)

Udmøntning af effektiviseringskrav i Borgerservice og Biblioteker (Kultur og Borgerservice) Udmøntning af effektiviseringskrav i Borgerservice og Biblioteker (Kultur og Borgerservice) Udmøntning af effektiviseringskravet på 0,5 % via reduktion i lønfremskrivningen i 2015 og frem fordeles i Borgerservice

Læs mere

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014 Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014 Denne evalueringsrapport indeholder Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musiks vurdering af

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

b) at formuleringen kunst- og kulturskoler for at undgå fejltolkninger udgår af lovteksten

b) at formuleringen kunst- og kulturskoler for at undgå fejltolkninger udgår af lovteksten København, 17. september 2013 Til Undervisningsministeriet Høringssvar - folkeskolereform Høringssvar fra Danske Musik- og kulturskoleledere, DMKL: Lov om ændring af folkeskoleloven, lov om ungdomsskoler

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden.

Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden. BESTYRELSENS BERETNING 2009 Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden. Lad mig sige det med det samme: I år vil vi ikke trætte forsamlingen med redegørelser

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2016-2019

VIRKSOMHEDSPLAN 2016-2019 VIRKSOMHEDSPLAN 2016-2019 Samtidig med, at en ny aftale med Aalborg Kommune træder i kraft pr. 1.1.2016, sker der væsentlige ændringer på Det Hem lige Teater. Teatrets grundlægger og mangeårige kunstneriske

Læs mere

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Rådhus 2015 Projektbeskrivelse Direktionens udviklings- og effektiviseringsstrategi har til formål at effektivisere den administrative drift

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere

Politikker Handlinger Forventede resultater

Politikker Handlinger Forventede resultater Aarhus Kommune Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes ligestillingsredegørelser i 2015. Ligestillingsredegørelserne

Læs mere

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik Fredericia Kommunes Idrætspolitik 1 Indledning Fredericia Kommunes Idrætspolitik tager udgangspunkt i Fredericia Kommunes vision 2012, idrættens fire livskvaliteter og den dialog der har fundet sted med

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der viser vejen for, hvordan kommunens fritids- og kulturliv skal

Læs mere

1. Resume Det er et mål i Aarhus Kommunes kulturpolitik, at byens kulturtilbud har en høj kvalitet.

1. Resume Det er et mål i Aarhus Kommunes kulturpolitik, at byens kulturtilbud har en høj kvalitet. Notat Emne: Kunstfaglige evalueringer af kulturinstitutioner i Aarhus Til: Kulturudvalget d. 24. februar 2015 Side 1 af 8 Kunstfaglige evalueringer af kulturinstitutioner 2015/2016 1. Resume Det er et

Læs mere

3. Udbredelse af kendskabet til kunst og kultur i Furesø Kommune specielt med fokus på skolesøgende børn.

3. Udbredelse af kendskabet til kunst og kultur i Furesø Kommune specielt med fokus på skolesøgende børn. Skovhusets bestyrelse 19.03.2015 Skovhusets oplæg til brug for møde med KFIU d. 14.4.15. 1. KFIU`s beslutning Uddrag af KFIU-referat af møde d. 6 nov. 2014: Forvaltningen indstiller: 1. At udvalget godkender

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK for Glostrup Kommune 2012-2016 Center for Kultur og Idræt Glostrup Kommune FORORD Rammerne for denne Folkeoplysningspolitik er folkeoplysningsloven og det aktive medborgerskab. Folkeoplysningspolitikken

Læs mere

Redegørelse for indsatsen mod socialt bedrageri: Kontrolindsats mod socialt snyd i 2013

Redegørelse for indsatsen mod socialt bedrageri: Kontrolindsats mod socialt snyd i 2013 Til: Byrådet Den 4. Marts 2014 Redegørelse for indsatsen mod socialt bedrageri: Kontrolindsats mod socialt snyd i 2013 Århus Kommune Kultur og Borgerservice Resume Kontrolindsatsen mod socialt snyd varetages

Læs mere

Rådet for Socialt Udsatte Nøgletalsanalyse 2013 Randers Kommune

Rådet for Socialt Udsatte Nøgletalsanalyse 2013 Randers Kommune Rådet for Socialt Udsatte Nøgletalsanalyse 2013 Randers Kommune Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 2 LOKALRAPPORT: RANDERS KOMMUNE... 4 2.1 Nettodriftsudgifter pr. indbygger... 4 2.2 Udsatteområdets

Læs mere

Rammeaftale om det regionale spillested Det Musiske Hus

Rammeaftale om det regionale spillested Det Musiske Hus Rammeaftale om det regionale spillested Det Musiske Hus 1. Aftaleparter Statens Kunstråds Musikudvalg, Frederikshavns Kommune og Det Musiske Hus under Fonden Arena Nord. 2. Aftaleperiode 1. januar 2013

Læs mere

Justering af kriterierne for støtte fra Aalborg Kommunes kulturpulje.

Justering af kriterierne for støtte fra Aalborg Kommunes kulturpulje. Punkt 4. Justering af kriterierne for støtte fra Aalborg Kommunes kulturpulje. 2014-33295. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller til, at udvalget drøfter og godkender forslag til justerede retningslinjer

Læs mere

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Kultur & Fritid Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Udviklingsplan 2016 Indledning Slots- og kulturstyrelsen har bl.a. på baggrund af tre konferencer

Læs mere

Kulturplan 2009-2010

Kulturplan 2009-2010 Kulturplan 2009-2010 Kulturplan Vision: Vi ønsker et bredt, rigt, varieret og kvalitetspræget kulturliv, dels baseret på de faste kulturelle institutioner, dels på det folkelige engagement både som aktører

Læs mere

Rammeaftale om det regionale spillested Gimle

Rammeaftale om det regionale spillested Gimle Rammeaftale om det regionale spillested Gimle 1. Aftaleparter Statens Kunstråds Musikudvalg, Roskilde Kommune og Fonden Gimle. 2. Aftaleperiode 1. januar 2013 til 31. december 2016. 3. Formål og vision

Læs mere

KULTURUDVALGETS BEMÆRKNINGER

KULTURUDVALGETS BEMÆRKNINGER HORSENS KOMMUNE BUDGET 217 1 KULTURUDVALGETS BEMÆRKNINGER Hovedoversigt 132.728.127 kr. Politikområde Biblioteker 37.587.23 kr. Museer 11.584.477 kr. Musikaktiviteter 6.76.65 kr. Idræt 23.47.342 kr. Fritidsaktiviteter

Læs mere

2014 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt.

2014 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt. Fokusområder i 2014 Kulturudvalget gennemførte i 2012 en temadrøftelse på kulturområdet, hvor der er fokus på en række temaområder: - udvikling af biblioteksområdet - museumsområdet - Levende musik i Viborg

Læs mere

Politik for Kultur, Fritid og Idræt i Favrskov Kommune

Politik for Kultur, Fritid og Idræt i Favrskov Kommune 1 Politik for Kultur, Fritid og Idræt i Favrskov Kommune Indhold Forord...4 1. Børnekultur...8 2. Biblioteker...10 3. Kulturhuse...12 4. Musik dans drama billedkunst...14 5. Skabende kunst...16 6. Idræt...18

Læs mere

TILSKUD TIL KULTUR OG FRITID 2015-2018 HVAD KAN DU SØGE TIL, OG HVORDAN SØGER DU

TILSKUD TIL KULTUR OG FRITID 2015-2018 HVAD KAN DU SØGE TIL, OG HVORDAN SØGER DU TILSKUD TIL KULTUR OG FRITID 2015-2018 HVAD KAN DU SØGE TIL, OG HVORDAN SØGER DU Forord 9 Vil du være med til at gøre Frederiksbergs kultur- og fritidsliv endnu bedre? Og har du brug for støtte til et

Læs mere

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg DFS ser fremtidens folkeoplysning inden for tre søjler: Søjle 1- Søjle 2- Søjle 3- Fri Folkeoplysning

Læs mere

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Forord Forord kommer senere Indledning I Halsnæs Kommune har vi en kultur- og fritidspolitik, som løber frem til år 2020. Ligeledes er der for perioden 2015-2018 afsat

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

Ny politik for perioden

Ny politik for perioden Ny politik for perioden 2015-18 X Kulturudvalgets hovedtemaer for politikken Digitalisering og kanalstrategi Lokale tilbud medborgercentre Læring, viden, dannelse, medborgerskab og demokrati E-materialer

Læs mere

SLAGELSE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK KOMMUNE 2012-2014 1

SLAGELSE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK KOMMUNE 2012-2014 1 SLAGELSE KOMMUNE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK 2012-2014 1 Forord Foreningslivet er noget ganske særligt i det danske samfund. De grundlæggende værdier i folkeoplysningen er demokrati og fællesskab.

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Forslag 3.1 (2012-2015)

Forslag 3.1 (2012-2015) Forslag 3.1 03.32.50.1 Bibliotekerne 39.668.000 kr. Reduktionsområde: Ophør af kommunens medlemskab af Danmarks Bibliokteksforening Beskrivelse: Udmelding af Danmarks Biblioteksforening. Der betales årligt

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Kulturel virksomhed er der i budget 2019 afsat 24,4 mio. kr.

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Kulturel virksomhed er der i budget 2019 afsat 24,4 mio. kr. Bevillingsramme 40.38 Kulturel virksomhed Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 40.38 Kulturel virksomhed er der i budget 2019 afsat 24,4 mio. kr. Dertil skal tillægges

Læs mere

Budget 2012 Erhvervsudvalget

Budget 2012 Erhvervsudvalget 2012 Generelt Udvalgets ansvarsområde s ansvarsområde omfatter Erhverv og Turisme, herunder salg af erhvervsarealer, Borgerservice samt IT og Telefoni Politikområde Erhverv og Turisme Politikområde Borgerservice

Læs mere

1 of 7 NYT LYS I MØRKE

1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 2 of 7 BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET Langs det grønne bånd, der snor sig langs med jernbanen ind i det indre af Syddjurs Kommune, finder man fire jernbanebyer bundet sammen af Grenaabanen

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.38

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.38 Bevillingsramme 40.38 Kulturel virksomhed Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen området omfatter: Musik (musikundervisning m.m.). (Musikteater Baltoppen,

Læs mere