Klima APV Avisen. Klimaforbedringer. begynder på arbejdspladsen. Vent ikke på at andre gør noget. Tag selv fat på din egen arbejdsplads.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klima APV Avisen. Klimaforbedringer. begynder på arbejdspladsen. Vent ikke på at andre gør noget. Tag selv fat på din egen arbejdsplads."

Transkript

1 Klima APV Avisen Klima APV så let at gennemføre En Klima APV på en virksomhed, skal det være let at gå til. Det skal føre til konkrete forbedringer. For de ansatte. Men virksomhedernes ledelser skal også kunne se fordelen. På side 3 6 får I værktøjet til at gå i gang. Brug det som udgangspunkt. Tilpas selv værktøjet til forholdene på jeres arbejdsplads. Europæisk Klimakonference Den 9. november mødtes 100 ansatte, faglige repræsentanter, virksomhedsledelser og mange andre i Københavns Lufthavn for at diskutere klima i en dansk og europæisk sammenhæng. Alle var med deres forskellige udgangspunkt enige om at der skal ske klimaforbedringer og at Klima APV er en god vej til at gøre noget på den enkelte arbejdsplads. Se side 2. Klima APV TV Se og hør hvad danske fagforeningsrepræsentanter, virksomhedsledere og danske Europapolitikere mener. Se eller Vi blev taget godt imod Den 21.oktober blev der uddelt løbesedler og talt med tusindvis af rejsende ved S-togs og Metro-Stationer i København. For mange var det en overraskelse med en så konkret tilgang til klimadebatten. Se side 7. 3F KASTRUP VSL DANSK METAL AFD.16 FIC PEOPLES CLIMATE ACTION EUROPANÆVNET Klimaforbedringer begynder på arbejdspladsen Vent ikke på at andre gør noget. Tag selv fat på din egen arbejdsplads. Hele verden står over for store klimaudfordringer. Hele verden mødtes i København til Klimatopmøde i december Forventningerne til en global aftale var høje. Skuffelsen var derfor så meget større, da de ikke blev indfriet. Men udfordringerne er der stadig for os alle. Også i Danmark. Klimaet er på dagsordnen Politikerne i hele verden har fået klimaet på dagsordnen. Forskere og teknikere har travlt med at komme først med nye løsninger. Virksomhederne ved, at der er en stor fremtid i grønne teknologier. Mange er i gang med at udvikle nye teknologier, brændstoffer osv. Mange virksomheder ville have foretrukket klare globale politiske mål for klimaet, for så ville der hurtigere opstå et marked for klima- og miljøvenlige produkter. Men der er ikke grund til at vente på, at andre gør noget. Tag selv fat på din egen arbejdsplads Nej, hvorfor vente på, at andre handler. Vi må selv kunne gøre noget. Sådan tænkte 3F Kastrup, der bl.a. organiserer ansatte i Københavns Lufthavn og godt 300 i Renovationsvirksomheden R98. Det må være muligt at gøre noget på den enkelte arbejdsplads, som både kan forbedre klimaet, det ydre miljø og arbejdsmiljøet. Transportbranchen bidrager med en stor CO2 belastning. Samtidig belastes det ydre miljø og de ansattes arbejdsmiljø. 3F Kastrup tog derfor kontakt til projektledelses organisationen FIC, som de tidligere har samarbejdet med om en række projekter for deres medlemmer. Klima APV et jordnært projekt I fællesskab tog FIC og 3F Kastrup initiativ til projektet Klima APV. Alle på arbejdspladserne ved, hvad en APV en Arbejds-Plads-Vurdering er. Denne model måtte kunne bruges til også at inddrage de ansatte på arbejdspladserne. Tillids- og Sikkerhedsrepræsentanter i 3F Kastrup ville meget gerne være med. Der var kontakt til studerende på DTU Danmarks Tekniske Universitet som kunne give tekniske råd. Der blev skaffet tilskud til aktiviteterne fra Peoples Climate Action, Europanævnet, 3F Kulturfond og 3F. Der var enighed om, at der skulle udvikles et Klima APV værktøj, som skulle tage udgangspunkt i Københavns Lufthavn og R98. Men det skulle også generelt herefter kunne bruges af de ansatte i samarbejde med ledelserne på andre virksomheder i Danmark og i Europa. Klima APV værktøjet skulle udvikles i løbet af Der skulle skabes interesse herfor blandt ledelser, ansatte, faglige organisationer, arbejdsgiverorganisationer, virksomheder i Danmark, men også i en europæisk sammenhæng. Klima APV projektet skulle være et startskud til et større klima engagement, hvor de ansatte er dem, der presser på for klimaforbedringer, som både gavner klimaet, miljø- og arbejdsmiljøet, men også på sigt virksomhedernes økonomi. Interessen for at være med i aktiviteterne var også stor fra andre faglige organisationer i Københavns Lufthavn. Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Landssammenslutning, VSL, som har ca. 700 medlemmer i lufthavnens sikkerhedstjek, og Metal, der organiserer flymekanikerne ville meget gerne være med i projektet. Konkrete resultater Klima APV værktøjet blev udviklet. Det er udviklet af de ansatte og deres faglige organisationer. Og det er præsenteret på den Europæiske Klima Konference, som blev holdt den 9.november 2009 i Københavns Lufthavn. For at skabe offentlig fokus på Klima APV projektet blev der den 21.oktober 2010 gennemført en Klima Aktionsdag ved Metro- og S-togsstationer i København. Der er produceret et 25 minutters TV program og en DVD heraf. Denne Klima APV avis har til formål på en enkelt og konkret måde at gøre det let for ansatte og faglige organisationer i samarbejde med ledelserne på virksomhederne at gennemføre en Klima APV. God fornøjelse.

2 miljøavis klima-kampen Side 2 Lene Vennits, Sekretariatsleder for Peoples Climate Action: Mange i Danmark synes måske, at det kunne være rart med et par grader øget varme i Danmark. Men vi kan ikke lukke øjnene for, at et varmere klima medfører voldsomme problemer andre steder i verden, hvad også vil påvirke os. Vi har et fælles problem. Vores opgave med Peoples Climate Action er at fremme den folkelig forstålse af, at det er nødvendigt at gøre noget, og at man ikke behøver at være økofil, for at synes det. Britta Thomsen, MEP (S): Jeg er stolt af, at det lykkedes EU med et Energi og Klimadirektiv i december 2008 at spille offensivt ud i forhold til klimatopmødet i København. Det er første gang, at et helt kontinent, så offensivt lægger en samlet strategi herfor. EU er hermed gået foran i verden. Det, synes jeg, er flot. Det presser USA og Kina. Emile Turunen, MEP (SF): EU skal stille langt skrappere krav til udvikling af grønne job og til renere biltransport. Søren Søndergaard, MEP (Folkebevægelsen): Jeg er for fælles EU handling på klimaområdet. Men EU er alt for uambitiøs. Det er EU landene og andre industrilande, der er årsag til CO2 problemet. Derfor skal EU og andre industrilande give tilsagn om at betale langt mere til ulandenes omkostninger ved klimaændringerne. Helle Sjelle, MF, Europa Ordfører i Folketingets Europa (K): EU skal gå foran resten af verden på klimaområdet, men det mener jeg også, at de faktiske udspil fra EU er udtryk for. Janne Hansen, Miljøkonsulent 3F Kastrup: Med KLIMA APV gør vi det konkret og simpelt at gå til for de ansatte og ledelsen. Og vi kan skabe en naturlig kobling mellem hensynet til klimaet og arbejdsmiljøet. Der kan gøres en række konkrete ting på den enkelte arbejdsplads, der fremmer dette. Europa skal gå foran i KLIMA-KAMPEN Europa skal gå forrest i kampen for et bedre klima. Det var der stor enighed om ved den Europæiske Klimakonference den 9.november 2009 i Københavns Lufthavn. De danske medlemmer af Europa Parlamentet Britta Thomsen (S), Emilie Turunen (SF) og Søren Søndergaard (Folkebevægelsen) og Europa-ordfører Helle Sjelle, MF (K) var uenige om EU nu også var ambitiøs nok. EU s klimaudspil Klimaudfordringerne er globale. USA, Kina, Indien, men også EU spiller en central rolle, når der skal indgås en international aftale. Alle venter på, at de andre skal spille ud med, hvad de vil være med til. EU spillede først ud med et forslag om en reduktion af CO2 med 20 % i EU tilbød samtidig at ville reducere med 30 % CO2, hvis der kunne opnås en international aftale herom. Socialt og miljømæssigt bæredygtigt Det Europæiske Transportarbejder Forbund, ETF, var repræsenteret af Flemming Smidt, 3F s Transportgruppe. ETF er både optaget af behovet for klimaændringer, men også at sikre de fremtidige beskæftigelse muligheder for ansatte i transportbranchen, hvis ændringer af hensyn til klimaet medfører færre job. Conny Reuter, Generalsekretær i SO- LIDAR, Formand for Social Platform Europa fokuserede på, at svaret på klimaudfordringerne skal ske både på et socialt og miljømæssigt bæredygtigt grundlag. Janne Hansen, Miljøkonsulent, og Lars Brogaard, faglig sekretær i 3F Kastrup præsenterede Klima APV værktøjet. Martin Porsgaard, Miljøchef i SAS og Henrik Peter Jørgensen, Kommunikations Direktør i Københavns Lufthavne præsenterede deres virksomhedsstrategier for forbedringer af klimaet. For virksomhederne handler det om et bedre klima, men også om, at det økonomisk kan være en stor fordel for virksomhederne. De kom med konkrete eksempler. De gav tilsagn om, sammen med de ansatte og deres faglige organisationer, at samarbejde om klimaforbedringer i virksomhederne. De 100 deltagere i konferencen fik stor inspiration med sig til at arbejde videre med Klima APV.

3 miljøavis for klimaets skyld Side 3 Tag temperaturen på din arbejdsplads FOR KLIMAETS SKYLD Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre noget for at nedbringe vores udslip af co2 og andre stoffer, der er skadelige og bidrager til jordens opvarmning. Det kan umiddelbart virke uoverskueligt og besværligt, at ændre på vaner og dagligdag. Men spørgsmålet er om man ikke bare skal gå i gang, der hvor vi færdes til daglig. Vi tilbringer en meget stor del af vores liv på arbejdspladsen og her er der mange muligheder for at ændre på forholdene. Ændringerne kan både medvirke til bedre miljø og klima men ofte også bidrage til en bedre økonomi på virksomheden. Klima-APV let at bruge Mange kender til Arbejdspladsvurdering (APV) fra deres arbejdsmiljø. Det er en kortlægning, prioritering og handlingsplan for at lave arbejdsmiljøforbedringer. Metoden inddrager både medarbejdere og ledelse og det er let at bruge i praksis. Klima-APV kan kombineres, når der laves Arbejdsmiljø-APV eller laves særskilt, hvis der man ønsker en særlig fokus på området. Processen om klima-apv kan se således ud: 1. fase: Skal der laves Klima-APV skal den laves selvstændigt eller sammen med en arbejdsmiljø-apv. Skal den omfatte hele virksomheden eller udvalgte afdelinger. 2. fase: Valg af metode og hvem indhenter oplysningerne. 3. fase: Gennemførelse af APV i afdelingerne kortlægning af hvor der evt. kan ske forbedringer. 4. fase: Prioritering af hvad der skal ændres; ansvarlige og udarbejdelse af en handlingsplan. 5. fase: Opfølgning på handlingsplanen. Hvilke besparelser blev der opnået. Metodefrihed Flere forskellige metoder kan anvendes i forbindelse med at afdække muligheder for reduktion af CO2: Checkliste-skema hvor man via runde på virksomheden får registeret diverse områder med henblik på klimamæssige forbedringer. Dialog-metoder fx medarbejdermøder hvor man via dialog får diskuteret og evt. udpeget områder, hvor det er muligt, at lave klimaforbedringer eller opslag/postkasser, hvor medarbejderne opfordres til at komme med gode ideer. Kan evt. kombineres med præmiering af særlig gode ideer. Spørgeskema: Denne metode kan evt. anvendes, hvor man især har fokus på medarbejderes/kollegers adfærd og kultur. Det kunne være spørgsmål vedr. valg af transportformer, slukke og tænde diverse apparater, affaldssortering osv. Men også spørgsmål som afdækker, hvad der kan få kollegaer/medarbejdere til at skifte adfærd. Miljøstyringssystemer: Nogle virksomheder vælger at anvende certificerede miljøstyringssystemer, der også kan indeholde metoder til klimaforbedringer. Vær opmærksom på at der også her er muligt, at få indflydelse. Vær opmærksom på arbejdsmiljøet Indføres der ændringer af hensyn til klima og miljø, så vær opmærksom på om det kan have positive eller negative konsekvenser for arbejdsmiljøet. Hvis der på virksomheden sættes censorer op til at tænde og slukke lys, så skal det fx sikres at risikoen for faldulykker øges. Etableres der fx affaldssortering hvad er så konsekvenserne for arbejdsgange og pladsforhold. På de næste sider er der 2 eksempler på checklister som er udarbejdet som led i Klima APV-projektet. Disse må meget gerne benyttes og udvikles på den enkelte arbejdsplads.

4 miljøavis chechliste transport/kørsel Side 4 Checkliste til mere klimavenlig transport/kørsel i løbet af arbejdsdagen: Ja Nej Undersøges Konsekvenser for arbejdsmiljø positive eller negative nærmere Er der transport i området, der kan erstattes af gang, cykling, el-cykler eller lign. Har medarbejderne modtaget instruktion i klimavenlig kørsel fx stop af motor i tomgang Har medarbejderne været på kursus i klimavenlig kørsel Tilrettelægges kørslen/ruterne efter en plan, så mindst muligt CO2 udledes Er der i området en plan for udskiftning af køretøjer til mere klimavenlige. Opgør fordeling på vognpark Diesel Bio- Hybrid EL diesel Ja Nej Undersøges Konsekvenser for arbejdsmiljø positive eller negative nærmere Er der løbende vedligeholdelse af køretøjer og andre maskiner med henblik på at reducere udslip af CO2 Forekommer der overflødig kørsel i området Er der i området/byen andre maskiner fx fly, færger som bidrager til udslip af CO2 Er der en plan for introduktion af fx fremmede håndværkere/ andre firmaer, således at de har fokus på klima Er der etableret genanvendelse af vand mv., således at spild undgås

5 miljøavis chechliste elforbrug og varme Side 5 Checkliste til reduktion af elforbrug og varme i arbejds-lokaler mv. Ja Nej Undersøges Konsekvenser for arbejdsmiljø positive eller negative nærmere Er der opsat lysfølere udenfor? Er der overblik over antal og alder på hårde hvidevarer fx køleskabe, kaffemaskiner mv. Er der overblik over antal og alder på PC er, printere,, hæve/sænkeborde servere mv. Er der åbne porte? Gennemgås ventilationsanlæg jævnligt med henblik mindre forbrug af EL Er der lavet en gennemgang for installation af EL-skinner? Er der udarbejdet procedure, således at al unødvendig elforbrug undgås, når der ikke arbejdes i området? Er det muligt at reducere på transportbånds elforbrug? Er lokaler ordentlig isoleret ved døre Er lokaler ordentlig isoleret ved vinduer Er lokaler ordentlig isoleret generelt Er der sortering af affald?

6 miljøavis løst og fast Side 6 Lars Brogaard, Faglig Sekretær 3F Kastrup: Der er et stort potentiale i at mindske virksomhedernes energiforbrug. Det indeholder store besparelsesmuligheder for virksomhederne. Det skal vi selvfølgelig bevidst bruge til at interesserede virksomhedernes ledelser i Klima APV. Her forener vi ledelsernes interesse i at mindske omkostninger og udvikle en grøn produktion og profil med de ansattes interesse i et bedre arbejdsmiljø og de overordnede mål om et bedre ydre miljø og klima. Martin Porsgaard, HR direktør, SAS: SAS har en klar forretningsstrategi på klimaområdet. Vores mål er i 2020 at have mindsket CO2 udslippet med 20 %. Vi skal gøre en masse selv. Politikerne skal sætte rammerne. Teknikerne skal udvikle nye teknologier. Forudsætningen for, at vores forretningsstrategi lykkes, er at ledelsen, de ansatte og fagforeningerne løser dette i fællesskab. Alle ansatte skal - uanset hvilken funktion de har i SAS være aktivt med. Mindsker vi klima- og miljøbelastningen, så mindsker vi samtidig omkostningerne. Vi er samtidig overbevist om, at dette er vigtigt for, at vi i fremtiden er en attraktiv virksomhed. Henrik Peter Jørgensen, Kommunikationsdirektør, Københavns Lufthavne: Vi har i et stykke tid været aktive på klimaområdet. I det sidste års tid har vi sammen med alle medarbejdere haft fokus på energiforbruget. Medarbejderne er kommet med et hav af ideer, som vi har gennemført, og præmier er givet til dem, der kom med ideerne. Medarbejderne ved mere end nogen hvor skoen trykken. Vi har også indført grønne fly starter. 90 % af alle fly starter nu som grønne starter. Vi benytter os af den unikke mulighed som lufthavn, at have vand på 3 sider. Flyene kan derfor lynhurtigt stige direkte til stor højde og destinationen og spare en masse energi og CO2. Vi er lige nu i gang med at bygge et grundvandskølings anlæg til køling af terminaler. Bedre miljø og en mindre klimabelastning, sparer brændstof, og det er godt for økonomien. Vi blev taget GODT IMOD Den 21.oktober 2009 gennemførte organisationerne bag Klima APV projektet en klima aktionsdag i København. Tusindvis af rejsende blev på S togs og Metrostationer mødt af Klima APV folk, der uddelte løbesedler. Alle steder blev uddelerne mødt med positive kommentarer. Initiativet vakte også lidt opsigt. Klima APV gjorde indsatsen for klimaforbedringer helt konkret og nede De rigeste i Danmark bidrager med mest CO2 på jorden. Pludselig blev det nærværende og lokalt. Bagageportørerne, flymekanikerne og vagt- og sikkerhedsfunktionærerne i Københavns Lufthavne og renovationsarbejderne i R98 gik foran med konkrete forslag til forbedringer af klimaet her og nu i et samarbejde med virksomhedernes ledelser. Det at gøre noget ved klimaudfordringerne var ikke længere bare noget som politikere, teknikere Den rigeste femtedel af familieri Danmark har et forbrug af el, varme, gas, benzin og diesel, som er næsten dobbelt så stort, som det den fattigste femtedel har - I CO2-udslip betyder dette, at de rigeste bidrager med 6,3 tons, mens de fattigste er nede på 3,3 tons. Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd www-ae.dk Middeltemperatur Jorden er blevet varmere i løbet af de sidste hundrede år. Den globale middeltemperatur er steget med 0,74 C. En del af denne opvarmning er menneskeskabt og hvor stor en del, der skyldes vores aktiviteter diskuteres stadig. Men der er enighed om, at der vil være en stigende effekt i fremtiden, medmindre der gribes kraftigt ind over for afbrænding af fossile brændstoffer (kul, olie og naturgas), og andre drivhusgasudslip, der skyldes menneskets aktiviteter. Kilde: og forskere skal klare. Handling her og nu. I eget nabolag, så det ville mindske CO2 udslippet og mindske forureningen. De ansattes arbejdsmiljø forbedres. For virksomhederne vil det være en økonomisk fordel og styrke deres grønne profil. Kort og godt forklaret på en enkelt løbeseddel hurtig at læse. CO2-udledere Energi, transport og landbrug er de største co2-udledere i danmark Husholdninger Affald Erhverv Landbrug Energi Transport 5 pct. 2 pct. 14 pct. 18 pct. 40 pct. 20 pct. (Klimapolitisk Redegørelse 2009). Kilde Dansk Industri

7 miljøavis COP 15 Side 7 COP 15 Klimatopmødet i København At Danmark var vært for det største internationale møde nogensinde i Danmark Klima Topmødet den december 2009 var bredt kendt i Danmark og i resten af verden. Men navnet på konferencen COP15 vidste de færreste vel, hvad stod for. Stod det for COPenhagen? Jamen, hvad så med tallet 15? Og sprogbruget i hele klimadebatten havde og har ind imellem en tendens til at blive højlærd, uforståelig med et hav af forkortelser og tekniske betegnelser, som er helt ufolkelige. COP15 står for Conference Of the Parties. Det er FN s Klima-samarbejde, forkortet til COP. Og da det er det 15.møde, så blev det til COP15. Baggrunden for klima topmødet i København var FN s 4.hovedrapport fra 2007, hvor der udtrykkes alvorlig bekymring for den globale opvarmning. Rapporten er meget klar i sine anbefalinger af, at der skal international handling til. Der var oprindelig i København lagt op til, at den hidtidige Kyoto aftale skulle erstattes af en ny global klimaaftale. USA var ikke med i Kyoto aftalen. Kyoto aftalen forpligtede industrilandene, herunder også til at kompensere udviklingslandene økonomisk for de store problemer ulandenes befolkninger får som følge af klimaændringerne. Hvorfor så megen fokus på klimaet? - jorden er et drivhus Det handler om CO2 og andre drivhusgasser. Jordens temperatur styres af balancen mellem energien fra solen og tabet af energien fra jorden tilbage til rummet. CO2 og andre drivhusgasser (vanddamp, metal og ozon m.fl.) er afgørende for denne balance. Jorden er et naturligt drivhus. Uden CO2 og andre drivhusgasser ville jorden være ubeboelig som Mars og Venus, hvor overflade temperaturen er henholdsvis -50 og +450 grader celsius. Uden naturlige drivhusgasser ville jordens gennemsnits temperatur være -20 grader celsius. Kort sagt ubeboelig. Drivhusgasser er en nødvendighed for liv på jorden. Hvorfor så al den bekymring for CO2 udslippet? Global opvarmning en trussel Jordens temperatur er stigende. I FN rapporten fra 2007 tales der om, at temperaturerne vil stige fra 1,1 til 6,4 grader Celsius. Det vil medføre, at: Havoverfladen vil stige med fra 18 til 59 centimeter. Det vil have konsekvenser for mange mennesker på kloden. 1/6 af verdens befolkning vil få mangel på drikkevand % af klodens dyr og planter risikerer udslettelse, hvis middel temperaturen stiger mere end 1,5 2,5 grader celsius over 1990 niveauet. Høstudbyttet vil falde i lande omkring Ækvator og flere mennesker i disse områder vil blive ramt af hungersnød. Flere hedebølger, voldsom regn og kraftige storme vil blive normalt. Lavtliggende lande og øer vil blive oversvømmet osv. Selv om der altid er masser af usikkerhed ved den slags forudsigelser, ses der politisk med stor alvor på klimaforandringerne. Verden venter stadig på handling! John Dybart, Formand for VSL: Som alle andre fagforeninger, der har medlemmer i Københavns Lufthavn, er vi stærkt interesseret i de forbedringer, der kan skabes både for klimaet, miljøet og medlemmerne med Klima APV projektet. Henrik Nipper, Formand for Metal Flymekanikerne: For Metal er Københavns Lufthavn en vigtig arbejdsplads, og vores medlemmer har den nødvendige tekniske viden og erfaring til, at kunne bidrage til at forbedre klimaet, mindske forureningen og forbedre arbejdsmiljøet. Vi deltager derfor aktivt i samarbejdet om at vi med Klima APV kan skabe forbedringer. Conny Reuter, Generalsekretær, Solidar: Det er nødvendigt at gøre noget ved den globale opvarmning. Millioner af mennesker vil blive klima-flygtinge. Der vil mangle drikkevand osv. Det, der ser ud til at være fjerne problemer, kan pludselig rykke tæt på os selv. Vi skal handle i fællesskab. I Solidars kontakt med Europa Parlamentet og Kommissionen lægger vi vægt på, at klimapolitikken sker på et bæredygtigt grundlag, det vil sige sker socialt ansvarligt og med skabelsen af nye grønne job. Flemming Smidt, Repræsentant for Europæisk Transportarbejder Forbund: De europæiske transportarbejdere har nok tidligere været tilbøjelige til at vente på tekniske løsninger på de klima- og miljøproblemer, der er en følge af transportbranchen. I dag ser vi klart nødvendigheden af aktivt at være med i den nødvendige omstillingsproces. Medfører det tab af arbejdspladser, så forudsætter vi, at der skabes alternative uddannelses- og jobmuligheder, for dem, det rammer. Anne Hellström, Konsulent Svensk Transportarbejder Forbund: I Svensk Transportarbejder Forbund har vi ikke en klima strategi, som vi har på arbejdsmiljøområdet, hvor vi ved at et godt arbejdsmiljø er en økonomisk fordel for arbejdsgiverne. Det må vi gøre noget ved.

8 miljøavis fra idé til handling Side 8 Det nytter selv at gå forrest - fra idé til handling Da klimaet kom på dagsordenen og klimatopmødet blev placeret i København, slog det os i 3F Kastrup, at vi som fagforening med ansatte i lufthavnen i København og i R98 måtte påtage os et særligt ansvar for at mindske CO2 udslippet. Vi måtte selv kunne gøre noget. Ikke blot overlade det til andre at handle. Vi ville også gerne have vores og andre fagforeningers medlemmer i lufthavnen og på andre arbejdspladser engageret. Og selvfølgelig skal vi også have et samarbejde med virksomhedernes ledelser herom, siger Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup. Vi kunne også se, at der er en klar sammenhæng mellem klimaet, det ydre miljø, de ansattes arbejdsmiljø, og virksomhedernes omkostninger til energi. Hvorfor ikke bruge arbejdsplads vurderinger APV som er kendt på virksomhederne til at sætte fokus på klimaet. Vupti! Ideen om et Klima APV projekt var født, siger Henrik Bay-Clausen. Peoples Climate Action Peoples Climate Action, PCA, er det sekretariat, som - med støtte fra staten- blev etableret til at støtte de folkelige oplysningsaktiviteter i 2009 i forbindelse med Klimatopmødet i København. Klima APV er et af de projekter, som Peoples Climate Action har ydet delvis støtte til. Men et sådan projekt kræver en projektledelse og penge. Derfor kontaktede vi FIC, som vi tidligere har gennemført en række større projekter sammen med. FIC var straks med på ideen. Et samlet projekt blev beskrevet af FIC og 3F Kastrup i samarbejde. Den lokale tilgang blev fastholdt, men Klima APV projektet fik samtidig en europæisk og landsdækkende dimension, vi ikke selv havde tænkt på i første omgang, siger Henrik Bay-Clausen, men som vi ser store perspektiver i. Det lykkedes FIC at skaffe penge til Klima APV projektet. Vi gik i fællesskab i gang med planlægning af aktiviteterne. Vi fik tilsagn fra Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Landssammenslutningens formand John Dybart og Metal Flymekanikernes formand Henrik Nipper om, at de ville være med i projektet. FIC påtog sig arbejdet med at koordinere aktiviteterne. Københavns Lufthavne og SAS gav også ledelsesmæssigt tilsagn om at deltage aktivt i den Europæiske Klimakonference, som vi arrangerede som led i projektet, oplyser Henrik Bay-Clausen. På kort tid har vi i fællesskab, i kraft af dette partnerskab, formået at få udviklet Klima APV en. Der er gennemført den Europæiske Klima konference. Der er gennemført en klima aktionsdag. Der er produceret et 25 minutters TV program, DVD, artikler til fagblade m.v., TV nyhedsindslag, klima avis. Ideen er præsenteret på en europæisk arbejdsmiljøkonference. Det nytter selv at gå forrest, når man vil forandre noget. Men gennemslagskraften øges af, at gå sammen med andre, siger Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup. Nu satser vi på, at Klima APV værktøjet kan anvendes på arbejdspladser i hele Danmark, men også andre steder i Europa. Nu hvor Klimatopmødet i København ikke førte til en ny bindende global aftale om reduktion af CO2, er det endnu vigtigere med andre initiativer, der kan skabe forbedringer, men som samtidig også kan skabe et folkeligt politisk pres, slutter Henrik Bay-Clausen. Redaktion: FIC og 3F Kastrup Oplag: stk. Hjemmesider: Avisen findes også på og på Kontakter: Råd og vejledning om Klima APV kan fås ved henvendelse til faglig sekretær Lars Brogaard 3F Kastrup på eller til miljøkonsulent Jannie Hansen, 3F Kastrup på FIC adresse: FIC / Forum for International Cooperation / Fagligt Internationalt Center. Nyrnberggade 31., 2., 2300 København S Telefon: Design og tryk: Rosendahls-Schultz Grafisk / Milljøavisen er udgivet af: FIC Støttet af: Peoples Climate Action VSL

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja Af: Jacob, Lucas & Peter Vejleder: Thanja Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Problemformulering... 2 Vores problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt dette emne?... 3 Afgrænsning... 3 Definition...

Læs mere

Roskilde tekniske gymnasium Klasse 1.4. CO2- Biler. Lavet af: Anders, Mads H, Mads P og Kasper. Anders, Mads H, Mads P, Kasper Side 1

Roskilde tekniske gymnasium Klasse 1.4. CO2- Biler. Lavet af: Anders, Mads H, Mads P og Kasper. Anders, Mads H, Mads P, Kasper Side 1 CO2- Biler, Lavet af: Anders, Mads H, Mads P og Kasper Anders, Mads H, Mads P, Kasper Side 1 Indholdsfortegnelse Forside side 1 Indholdsfortegnelse side 2 Indledning Side 3 Problemanalysen Side 4-6 Klimaproblematikken

Læs mere

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12 3. De 5 lande Hæfte 3 De 5 lande Danmark... 3 Grønland... 5 USA... 7 Maldiverne... 9 Kina... 11 Side 2 af 12 Danmark Klimaet bliver som i Nordfrankrig. Det betyder, at der kan dyrkes vin m.m. Men voldsommere

Læs mere

ØENS BÆREDYGTIGE ENERGIHANDLINGSPLAN (ISEAP) SAMSØ UDEN FOSSILE BRÆNDSLER

ØENS BÆREDYGTIGE ENERGIHANDLINGSPLAN (ISEAP) SAMSØ UDEN FOSSILE BRÆNDSLER ØENS BÆREDYGTIGE ENERGIHANDLINGSPLAN (ISEAP) SAMSØ UDEN FOSSILE BRÆNDSLER D. 12. juni 2012 ØENS BÆREDYGTIGE ENERGIHANDLINGSPLAN Samsø Forord Samsø har lavet en energihandlingsplan, der skal gøre øen uafhængig

Læs mere

Grænser. Global opvarmning. lavet af: Kimmy Sander

Grænser. Global opvarmning. lavet af: Kimmy Sander Grænser Global opvarmning lavet af: Kimmy Sander Indholdsfortegnelse Problemformulering: side 2 Begrundelse for valg af emne: side 2 Arbejdsspørgsmål: side 2 Hvad vi ved med sikkerhed: side 4 Teorier om

Læs mere

Klimabarometeret 2013

Klimabarometeret 2013 17. december 2013 RAPPORT CONCITOs klimabarometer har siden 2010 afdækket danskernes viden om samt holdninger til en lang række klimaspørgsmål. Dette års undersøgelse fastslår blandt andet, at et massivt

Læs mere

Samfundsfag rapport. Energi og Miljø. Navn: Devran Kücükyildiz. Klasse: 1,4. HTX Roskilde

Samfundsfag rapport. Energi og Miljø. Navn: Devran Kücükyildiz. Klasse: 1,4. HTX Roskilde Samfundsfag rapport Energi og Miljø Navn: Devran Kücükyildiz Klasse: 1,4 HTX Roskilde Dato: 22-11-2007 Indholdsfortegnelse 1.... K lima ændringer... 1 1.1 Årsager... 2 1.2 Karakteren af ændringerne af

Læs mere

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Bliv klimakommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Det nytter at gøre noget lokalt. Du og din kommune kan gøre en positiv forskel for vores klima. Danmarks Naturfredningsforening kan hjælpe

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

Klimabarometeret 2014

Klimabarometeret 2014 December 2014 RAPPORT CONCITOs klimabarometer har siden 2010 afdækket danskernes viden og meninger om en lang række klimaspørgsmål. Dette års undersøgelse viser blandt andet, at et stadigt større flertal

Læs mere

Katalog over virkemidler

Katalog over virkemidler der kan nedbringe forbruget af importerede fossile brændsler Indhold Kortsigtede virkemidler... 2 Byggeri... 2 H1. Reduktion af indetemperatur om vinteren... 2 H2. Energitjek, energibesparelser og udskiftning

Læs mere

Vejen mod COP15 og en international klimaaftale

Vejen mod COP15 og en international klimaaftale Vejen mod COP15 og en international klimaaftale Peder Lundquist og Gro Iversen Klima- og Energiministeriet Udfordringen Kyotoprotokollens forpligtelser løber kun til 2012 USA er ikke med (ca. 20% af udledningerne)

Læs mere

Energiledelse Hvordan kommer vi i gang?

Energiledelse Hvordan kommer vi i gang? Energiledelse Hvordan kommer vi i gang? Få først et overblik Brug overblikket som afsæt for at fastlægge jeres ambitionsniveau: Energi politik Energi målsætninger Energi mål Hvordan får vi et første overblik?

Læs mere

Bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv

Bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv Bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv Michael Minter, komunikationschef Horsens, 31. januar 2013 Om CONCITO CONCITO - Danmarks grønne tænketank Formidler klimaløsninger til politikere, erhvervsliv

Læs mere

Danskernes holdninger til klimaforandringerne

Danskernes holdninger til klimaforandringerne Danskernes holdninger til klimaforandringerne Januar 2013 Analyse foretaget af InsightGroup, analyseenheden i OmnicomMediaGroup, på vegne af WWF Verdensnaturfonden og Codan side 1 Danskernes holdninger

Læs mere

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan Klimavenlig virksomhed Hvorfor & Hvordan Det globale perspektiv Vores verden er truet af global opvarmning og klimaforandringer grundet øget drivhuseffekt For at undgå uoprettelig skade på naturen, skal

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

Klimaplan del 1 - Resumé

Klimaplan del 1 - Resumé Klimaplan del 1 - Resumé Kortlægning af drivhusgasser fra Næstved Kommune 2007 Klimaplan del 1 - Resumé Kortlægning af drivhusgasser fra Næstved Kommune 2007 Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Teknikerbyen

Læs mere

Går jorden under? Kampen om biomasse og affald til forbrænding

Går jorden under? Kampen om biomasse og affald til forbrænding Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Kampen om biomasse og affald til forbrænding 114 APRIL 2011 Forskningsprofessor Jørgen E. Olesen Tre store udfordringer for samfundet Klimaændringer

Læs mere

Klimaprofiler USA. Udvikling: Nummer 4 i verden CO2-udledning pr. indbygger: 19.7 ton pr. år

Klimaprofiler USA. Udvikling: Nummer 4 i verden CO2-udledning pr. indbygger: 19.7 ton pr. år Klimaprofiler USA Udvikling: Nummer 4 i verden CO2-udledning pr. indbygger: 19.7 ton pr. år Klimapolitik USA er en meget vigtig spiller i kampen om fremtidens klima, da landet har det suverænt højeste

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Regeringsgrundlaget og realismen

Regeringsgrundlaget og realismen Politiken 02.11.2011 Regeringsgrundlaget og realismen Det, der for alvor vil betyde noget i klimakampen, er, hvornår vi udvikler en energi, der er billigere end fossil energi. Af Bjørn Lomborg DANMARK

Læs mere

Indledning: Hvad er arbejdsbetinget stress?

Indledning: Hvad er arbejdsbetinget stress? Indledning: Ubalance mellem krav og ressourcer i arbejdet kan føre til arbejdsbetinget stress. Arbejdsbetinget stress kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte medarbejder. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune er udgivet af: Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Vedtaget af Greve Byråd 2009 For henvendelse vedrørende

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

PostNord. Reduktion af kundernes miljøbelastning. - Om bæredygtig logistik og finansiering Søren Boas 20152901

PostNord. Reduktion af kundernes miljøbelastning. - Om bæredygtig logistik og finansiering Søren Boas 20152901 PostNord Reduktion af kundernes miljøbelastning - Om bæredygtig logistik og finansiering Søren Boas 20152901 Vision og værdier Vores mission Med PostNord når man den rette person i rette tid sikkert og

Læs mere

Klima i tal og grafik

Klima i tal og grafik Klima i tal og grafik Atomkraftværker - Radioaktivt affald S. 1/13 Indholdsfortegnelse Indledning... S.3 Klimaproblematikken...... S.3 Konsekvenser... S.5 Forsøg til at løse problemerne... S.6 Udvikling

Læs mere

VELKOMMEN. til temadag om ARBEJDSMILJØ

VELKOMMEN. til temadag om ARBEJDSMILJØ VELKOMMEN til temadag om ARBEJDSMILJØ Dagens program Formiddag Velkommen, præsentation og aftaler Rammen om arbejdsmiljø Fysisk APV Eftermiddag Psykisk arbejdsmiljø Redskaber i hverdagen Trivsels APV Spørgehjørnet

Læs mere

Spørgeskema om langdistance transport

Spørgeskema om langdistance transport Spørgeskema om langdistance transport Velkommen til STOA projektets spørgeskemaundersøgelse vedrørende holdninger til langdistance transport og dets bidrag til global opvarmning. I dette spørgeskema vil

Læs mere

Hvad er drivhusgasser

Hvad er drivhusgasser Hvad er drivhusgasser Vanddamp: Den primære drivhusgas er vanddamp (H 2 O), som står for omkring to tredjedele af den naturlige drivhuseffekt. I atmosfæren opfanger vandmolekylerne den varme, som jorden

Læs mere

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15.

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15. Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 106 Offentligt Samrådsspørgsmål E [samrådet finder sted den 25.2.2010 kl. 13] Vil ministeren redegøre for, hvorledes man fra dansk side påtænker

Læs mere

af u-no.org (konklusion)

af u-no.org (konklusion) 2008 Vores energiforbrug, og dermed drivhusgasudslip, hænger nøje sammen med vores generelle forbrug af alt lige fra mad, tøj, elektronik, elektricitet og naturligvis olie, kul og gas. I vores hverdag

Læs mere

Peter Nedergaard & Peter Fristrup (red.) Klimapolitik. dansk, europæisk, globalt

Peter Nedergaard & Peter Fristrup (red.) Klimapolitik. dansk, europæisk, globalt Peter Nedergaard & Peter Fristrup (red.) Klimapolitik dansk, europæisk, globalt Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2009 Forord 9 Klimaproblemet i et samfundsøkonomisk perspektiv 11 Af Eirik S. Amundsen,

Læs mere

inspirerende undervisning

inspirerende undervisning laver inspirerende undervisning om energi og miljø TEMA: Solenergi Elevvejledning BAGGRUND Klodens klima påvirkes når man afbrænder fossile brændsler. Hele verden er derfor optaget af at finde nye muligheder

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE OG GASRESSOURCER mb/d 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non conventional oil Crude

Læs mere

Kom godt i gang med Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Klimaguides Klimaoptimering = Energioptimering

Kom godt i gang med Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Klimaguides Klimaoptimering = Energioptimering Kom godt i gang med Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Klimaguides Klimaoptimering = Energioptimering Af Sigurd B. Lauritsen, Chefrådgiver, Grontmij Carl Bro Katuaq, Nuuk 29. oktober 2009 Formål og

Læs mere

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends SDU 31. maj 12 Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends På vej mod en vedvarende energi-region Syddanmark / Schleswig-Holstein Sune Thorvildsen, DI Energibranchen Dagsorden Energiaftale af 22. marts

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Indsats mod ultrafine partikler i lufthavnen

Indsats mod ultrafine partikler i lufthavnen Indsats mod ultrafine partikler i lufthavnen Ingen skal blive syge af at gå på arbejde i Københavns Lufthavn. Vi gør alt, hvad vi kan, for at minimere den luftforurening, der er forbundet med at arbejde

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet. NOTAT 25. september 2008 J.nr. 033003/33009-0726 Ref. el Energieffektivitet og internationalt samarbejde Side 1/5 Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

JAg ten På. den gemte. energi. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. den gemte. energi! Guide til adfærdskampagne den nemme løsning

JAg ten På. den gemte. energi. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. den gemte. energi! Guide til adfærdskampagne den nemme løsning JAg ten På energi Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde energi! Guide til adfærdskampagne den nemme løsning Indhold 1Få ledelsens opbakning side 3 2Sæt mål side 3 3Find de rigtige budskaber

Læs mere

1 Bilag 3. Green Cities: Gennemgang af forslag til nye mål

1 Bilag 3. Green Cities: Gennemgang af forslag til nye mål 1 Bilag 3 Green Cities: Gennemgang af forslag til nye mål På et seminar 7.-8. september 2011 har embedsværket i Green Cities kommunerne (inkl. observatør kommunerne Næstved og Aabenraa) produceret forslag

Læs mere

Danskernes holdning til klimaforandringer og forsikring

Danskernes holdning til klimaforandringer og forsikring MARKEDSUDVIKLING SKADESFORSIKRING FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE JANUAR 28 SIDE 1 Danskernes holdning til klimaforandringer og Astrid K. Rasmussen Amaliegade 1 1256 København K Telefon 33 43 55 www. ogpension.dk

Læs mere

Naalakkersuisut Energi- og klimapolitik

Naalakkersuisut Energi- og klimapolitik NAMMINERSORLUTIK OQARTUSSAT. GRØNLANDS SELVSTYRE Ineqarnermut, Attaveqarnermut Angallannermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik Naalakkersuisut Energi- og klimapolitik

Læs mere

Go Green. CO ² Rapporter. Grøn kørsel kurser. Rådgivning om CO ² Neutral bilpolitik

Go Green. CO ² Rapporter. Grøn kørsel kurser. Rådgivning om CO ² Neutral bilpolitik Go Green Grøn kørsel kurser Operationel leasing af El-biler Køb af klimakvoter for klimaneutralitet CO ² Rapporter Rådgivning om CO ² Neutral bilpolitik Spar penge på dieselbiler Bilpolitik baseret på

Læs mere

FAKTA Energi. Lovgrundlag

FAKTA Energi. Lovgrundlag Side 1 af 5 FAKTA Energi Lovgrundlag Myndigheder og andre aktører Kortlægning Se gældende love og bekendtgørelser på Energistyrelsens og Miljøstyrelsens hjemmeside. Energistyrelsen, Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen

Læs mere

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø?

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Sorø Bibliotek 21. september 2011 Idemager: Anne Grete Rasmussen, www.frugrøn.dk Tidligere lektor og pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Disposition Præsentation FruGrøn

Læs mere

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Dato: 26-11-2009 Videnblad nr. 08.01-22 Emne: Træer Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Træer og grønne områder kan være med til at hjælpe os gennem en hverdag med et ændret klima.

Læs mere

MM konference Malmø 27. marts 2014 Pernille Fogh Christensen, CSR-ansvarlig

MM konference Malmø 27. marts 2014 Pernille Fogh Christensen, CSR-ansvarlig MOBILITY MANAGEMENT SOM DEL AF CSR HOS TOPDANMARK MM konference Malmø 27. marts 2014 Pernille Fogh Christensen, CSR-ansvarlig 1 1 FAKTA Skadeforsikring i over 100 år Pension og livsforsikring siden 1972

Læs mere

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energi effektivisering Den mest bæredygtige energi er

Læs mere

Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning.

Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. Hvad vil CONCITO? Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. CONCITOs vedtægter CONCITO Annual Climate Outlook

Læs mere

Grøn transport i NRGi

Grøn transport i NRGi Grøn transport i NRGi Mobilitetsplan for NRGi Dusager Udarbejdet af VEKSØ Mobility og NRGi i februar 2012 I NRGi leverer vi hver dag bæredygtige løsninger til vores kunder, og vi arbejder naturligvis også

Læs mere

CSR-rapporten 2011/12 Ansvarlighed gennem vores forretning

CSR-rapporten 2011/12 Ansvarlighed gennem vores forretning www.pwc.dk/årsrapport CSR-rapporten 2011/12 Ansvarlighed gennem vores forretning Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a Ansvarlighed gennem vores forretning PwC Danmark

Læs mere

Klimaregnskab for anlægsgartnerbedrifter. Troværdighed. Er der styr på klima- og miljøforholdene i din virksomhed?

Klimaregnskab for anlægsgartnerbedrifter. Troværdighed. Er der styr på klima- og miljøforholdene i din virksomhed? Klimaregnskab for anlægsgartnerbedrifter Er der styr på klima- og miljøforholdene i din virksomhed? Bente Mortensen Hortonom, Master of Environmental Management GreenProject, +45 4119 8995 Hvorfor fokusere

Læs mere

Sådan. grøn. bliver din transport. Gode råd til, hvordan din virksomhed kan spare penge på transport samtidig med, at det er til gavn for klimaet

Sådan. grøn. bliver din transport. Gode råd til, hvordan din virksomhed kan spare penge på transport samtidig med, at det er til gavn for klimaet Sådan bliver din transport grøn Gode råd til, hvordan din virksomhed kan spare penge på transport samtidig med, at det er til gavn for klimaet TRANSPORTEN ER EN KLIMASYNDER Vognparken Transport er en af

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Region Hovedstaden vil være førende elbilregion

Region Hovedstaden vil være førende elbilregion Region Hovedstaden vil være førende elbilregion Sekretariatschef Kåre Albrechtsen, Region Hovedstaden, Copenhagen Electric. Agenda - Baggrund - Aktiviteter - Erfaringer - Hvad gør I nu Baggrund Elpersonbiler

Læs mere

Størst CO2-udslip blandt de rigeste familier

Størst CO2-udslip blandt de rigeste familier Størst CO2-udslip blandt de rigeste familier Den rigeste femtedel af familier i Danmark har et forbrug af el, varme, gas, benzin og diesel, som er næsten dobbelt så stort, som det den fattigste femtedel

Læs mere

CSR-rapport 2013/14. Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a

CSR-rapport 2013/14. Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a CSR-rapport 2013/14 Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a 2 PwC s årsrapport 2013/14: CSR-rapport En ansvarlig forretning Et væsentligt led i at drive en ansvarlig forretning

Læs mere

Tilpasning til fremtidens klima i Danmark

Tilpasning til fremtidens klima i Danmark Tilpasning til fremtidens klima i Danmark Tilpasning til fremtidens klima i Danmark om regeringens strategi for klimatilpasning Oktober 2008 Henvendelse om publikationen kan i øvrigt ske til: Energistyrelsen

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING AABENRAA FRISKOLE 27. NOVEMBER 2014 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

Har I overblik over energiforbruget

Har I overblik over energiforbruget Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for energiledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Har I

Læs mere

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Arbejdsmiljørepræsentant Hvad er mine opgaver, pligter og rettigheder? I skal lave jeres egen funktionsbeskrivelse: Overfor

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for SOF

Arbejdsmiljøpolitik for SOF Arbejdsmiljøpolitik for SOF Indledning og baggrund Socialforvaltningens arbejdsmiljøpolitik skal medvirke til at forvaltningen er en attraktiv arbejdsplads, der har medarbejdernes sundhed og trivsel og

Læs mere

BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE:

BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE: BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE: - GLÆDE OG RESPEKT FOR HELE GUDS SKABERVÆRK - KLIMA-, MILJØ- OG NATURHENSYN - GLOBAL RETFÆRDIGHED

Læs mere

Omnibus uge 16. Gennemført af YouGov for Dansk Kommunikationsforening

Omnibus uge 16. Gennemført af YouGov for Dansk Kommunikationsforening Omnibus uge 16 Gennemført af YouGov for Dansk Kommunikationsforening Om undersøgelsen Om undersøgelse Undersøgelsen er gennemført af YouGov på vegne af Dansk Kommunikationsforening. Undersøgelsen er baseret

Læs mere

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB UDENRIGSMINISTERIET ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB 1 Indholdsfortegnelse: 1. Grønt regnskab side 1 2. Samlet forbrug

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

Udvinding af skifergas i Danmark

Udvinding af skifergas i Danmark Maj 2013 Udvinding af skifergas i Danmark Indledning: Vi vil i Danmark i de kommende år skulle tage stilling til, om vi vil udvinde den skifergasressource, der i et eller andet omfang findes i den danske

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger

Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger Inspirationsnotat nr. 17 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 1. oktober 2010 Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger Det kræver gode retningslinjer at lave ordentlige trivselsmålinger på kommunens

Læs mere

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked.

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked. CSR politik Corporate Social Responsibility (CSR) står for virksomhedens sociale ansvar og er udtryk for de frivillige politikker, virksomheden har sat op for etisk og social ansvarlighed i forhold til

Læs mere

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030 Lars Bo Jensen Viborg, d. 09.09.2010 Forhistorien Randers Kommune Klimaudfordringer også i Randers Kommune Højvandssikring & pumpehus på

Læs mere

Bispehaven. Kære beboer. Se her. -udnyt chancen nu! Energiambassadørerne Www.Bispehaven.dk

Bispehaven. Kære beboer. Se her. -udnyt chancen nu! Energiambassadørerne Www.Bispehaven.dk Se her DU kan også blive energiambassadør: Meld dig på et gratis kursus: du lærer om at spare på varme, el og vand og om indeklima. Du lærer også at fortælle andre om at spare. Vi besøger bl.a. AffaldsCentret

Læs mere

VI SKAL STYRKE BØRN OG UNGES KOMPETENCE TIL AT HANDLE

VI SKAL STYRKE BØRN OG UNGES KOMPETENCE TIL AT HANDLE [TEMA] VI SKAL STYRKE BØRN OG UNGES KOMPETENCE TIL AT HANDLE 14 Tekst: Søren Breiting, lektor, Forskningsprogram for Miljø- og Sundhedspædagogik, DPU, Aarhus Universitet skal huske på, at I er dem, som

Læs mere

Scenarier for et fossil-frit dansk transportsystem

Scenarier for et fossil-frit dansk transportsystem Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk Energiledelse hos Formula A/S Beregningsmetodefor CO 2 udslip www.formula.dk Energi og Miljøledelse forankret i EMAS Certficering Licens til Svanemærkning af tryksager Licens til FSC mærkede tryksager

Læs mere

Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Betydning af at tænke energirigtigt Potentialet i energi effektivisering

Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Betydning af at tænke energirigtigt Potentialet i energi effektivisering Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Betydning af at tænke energirigtigt Potentialet i energi effektivisering Af Sigurd B. Lauritsen, Chefrådgiver, Grontmij Carl Bro Katuaq, Nuuk 29. oktober 2009 Formål

Læs mere

arbejdsmiljømappe APVhandlingsplaner APV-kortlægning Arbejdsmiljø- Organisering Arbejdsulykker Instruktion og lovpligtige uddannelser Brugsanvisninger

arbejdsmiljømappe APVhandlingsplaner APV-kortlægning Arbejdsmiljø- Organisering Arbejdsulykker Instruktion og lovpligtige uddannelser Brugsanvisninger arbejdsmiljømappe APV-kortlægning APVhandlingsplaner Arbejdsmiljø- Organisering Arbejdsulykker Instruktion og lovpligtige uddannelser Brugsanvisninger Maskiner og tekniske hjælpemidler Igangværende Afsluttede

Læs mere

Inspiration fra projekt Innovation: Virksomhedens udvikling arbejdspladsens fremtid

Inspiration fra projekt Innovation: Virksomhedens udvikling arbejdspladsens fremtid Inspiration fra projekt Innovation: Virksomhedens udvikling arbejdspladsens fremtid Hvorfor overveje at indføre innovation? Når vi i Danmark ikke kan konkurrere med udlandet på lønomkostningerne, må vi

Læs mere

i arbejdsmarkedsuddannelserne

i arbejdsmarkedsuddannelserne UNDERVISNINGS MINISTERIET KONTOR FOR ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSER Arbejdsmiljø i arbejdsmarkedsuddannelserne... fra integrering i undervisningen til sikkerhedskultur i virksomheden 12/12-konference den 8.-

Læs mere

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften 1 Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen Roadpricing - halvering af registreringsafgiften Massiv sænkning af registreringsafgiften for miljøvenlige biler med lavt CO2-udslip skal sikre hidtil

Læs mere

Introduktion til Danfoss

Introduktion til Danfoss Introduktion til Danfoss Danfoss udvikler teknologier, der gør verden i stand til at få mere ud af mindre. Vi imødekommer det stigende behov for infrastruktur, fødevarer, energieffektivitet og klimavenlige

Læs mere

MARKANTE GEVINSTER VED ØGET IMPORT AF AFFALD TIL ENERGI

MARKANTE GEVINSTER VED ØGET IMPORT AF AFFALD TIL ENERGI MARKANTE GEVINSTER VED ØGET IMPORT AF AFFALD TIL ENERGI Frem mod 2020 er der markante samfundsøkonomiske gevinster ved at udnytte disponibel kapacitet i de danske affaldsenergianlæg. Øget import af affald

Læs mere

The Daily Climate. Klimakaravanens logo

The Daily Climate. Klimakaravanens logo The Daily Climate 15. oktober 2010 På Trørødskolen har vi haft besøg af nogle folk fra klimakaravanen. De har holdt et foredrag om hvordan verden ville se ud, hvis det blev varmere, og hvis CO 2 udslippet

Læs mere

Invitation til Ungdommens EU Topmøde 2014

Invitation til Ungdommens EU Topmøde 2014 Invitation til Ungdommens EU Topmøde 2014 Sted: Christiansborg, København Dato: Lørdag d. 1. marts søndag d. 2. marts 2014 Temaer: I 2014 er der to hovedtemaer: Klima og Miljø i en økonomisk krisetid Unges

Læs mere

Test - er din arbejdsplads klar til at håndtere mobning

Test - er din arbejdsplads klar til at håndtere mobning Test - er din arbejdsplads klar til at håndtere mobning Er din arbejdsplads klar til at håndtere mobning? A B C Ja - på min arbejdsplads Det ved jeg ikke, om vi har på min arbejdsplads Nej, det har vi

Læs mere

1. Krav i arbejdet med relaterede emner (forudsætninger, informationer, karrieremuligheder, indflydelse)

1. Krav i arbejdet med relaterede emner (forudsætninger, informationer, karrieremuligheder, indflydelse) Handlingsplan i forbindelse med Arbejdspladsvurdering på VIA UC Psykomotorikuddannelsen, Forløb: Sikkerheds og Samarbejdsgruppen (SSG) på Psykomotorikuddannelsen drøftede resultaterne af APV-spørgeskema

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Mere natur og nye investeringer i klima og energi. 1 mia. kr. frem mod 2020.

Mere natur og nye investeringer i klima og energi. 1 mia. kr. frem mod 2020. Mere natur og nye investeringer i klima og energi. 1 mia. kr. frem mod 2020. mere natur, nye investeringer i klima og energi 1 mia. kr. frem mod 2020 Det Danmark, vi leverer videre til vores børn, skal

Læs mere

Fremtidens landbrug er mindre landbrug

Fremtidens landbrug er mindre landbrug Fremtidens landbrug er mindre landbrug Af Sine Riis Lund 17. februar 2015 kl. 5:55 FORUDSIGELSER: Markant færre ansatte og en betydelig nedgang i landbrugsarealet er det realistiske scenarie for fremtidens

Læs mere

RESSOURCER, ENERGI OG KLIMA

RESSOURCER, ENERGI OG KLIMA Forslag til ændring af energi/klimapolitik. Forslaget består af følgende dele, der kan stemmes om særskilt hvis ønsket: 1. Opsplitning af området så energi/klimapolitik får sit eget afsnit. I dag er miljø-politik

Læs mere

Radikale Venstres folketingsgruppe - november 2007

Radikale Venstres folketingsgruppe - november 2007 klima radikal plan Radikale Venstres folketingsgruppe - november 2007 5. november 2007 Radikal Klimaplan VK-regeringens nedskæringer og passivitet gennem seks år er slået igennem i statistikken. Tallene

Læs mere

Pressemeddelelse Ny aftale sætter mål for kommunernes energispareindsats

Pressemeddelelse Ny aftale sætter mål for kommunernes energispareindsats Pressemeddelelse Ny aftale sætter mål for kommunernes energispareindsats 17. oktober 2007 Transport- og energiministeren og KL har indgået en frivillig aftale, der vil betyde flere energibesparelser i

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere