Titel: Udviklingen i de standardiserede importkvoter i faste og løbende priser 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Titel: Udviklingen i de standardiserede importkvoter i faste og løbende priser 1"

Transkript

1 Arbejdspapir nr. 6/2002 Titel: Udviklingen i de standardiserede importkvoter i faste og løbende priser 1 Forfatter: Joakim Søndergaard Hansen (jsh@fm.dk) Resumé: I arbejdspapiret beskrives beregninger af standardiserede importkvoter bl.a. for den samlede import, importen af varer, importen af industrivarer og importen af tjenester både i faste og løbende priser. Relationerne er inkluderet i Finansministeriets seneste version af ADAMmodellen. 1 Det er forfatterne alene, der er ansvarlige for de synspunkter og analyser, som præsenteres i Finansministeriets arbejdspapirserie. Der kan derfor forekomme synspunkter, der ikke nødvendigvis deles af Finansministeriet.

2 2 Indledning I dette arbejdspapir dokumenteres relationer (eftermodeller) til beregning af standardiserede importkvoter for henholdsvis den samlede import, importen af varer, importen af industrivarer og importen af tjenester i løbende og faste priser. Væksten i de standardiserede importkvoter angiver væksten i importen som følge af, at det direkte og indirekte importindhold i de samlede endelige anvendelser ændres over tid. Standardiseringen korrigerer for den ændring i importen der følger af ændringer i efterspørgselssammensætningen på endelige anvendelseskomponenter med forskellig gennemsnitlig importtilbøjelighed. Udviklingen i de standardiserede importkvoter er bl.a. et udtryk for relative prisændringer og udviklingen i den internationale arbejdsdeling mellem Danmark og udlandet. Metode Opstillingen af de standardiserede importkvoter foretages med udgangspunkt i Danmarks Statistiks mest detaljerede input-output matrice. Det direkte og indirekte importindhold i de endelige anvendelser (ekskl. told) beregnes og aggregeres i overensstemmelse med ADAMmodellens gruppering på endelige anvendelseskomponenter. En aggregeret udgave af input-output matricen er anført i tabel 1. Tabel 1. Koefficientmatrice Fra \ Til Erhverv Endelig anvendelse I alt Erhverv A E Import MA ME I alt Det direkte importindhold i de endelige anvendelser er givet ved matricen ME. Det kan vises, 1 at det indirekte importindhold i de endelige anvendelser er givet ved MA(I A) E. 2 Det direkte og indirekte importindhold udtrykker samlet set, hvor stor en del af den endelige anvendelse, der er importeret enten af anvendelsen selv eller af de indenlandske erhverv der direkte eller indirekte leverer varer til den pågældende endelige anvendelse. Den samlede import M i er således givet ved: N M i = α E j = 1 Hvor α j, t er det samlede direkte og indirekte importindhold i den endelige anvendelse tidspunkt t. Den standardiserede importkvote z i er dermed givet ved: E j, t på z i, t = N j = 1 M α i, t 0 E 2 Se fx Sørensen, C Nationalregnskab, betalingsbalance og udenrigshandel. Systime.

3 3 Standardiserede importkvoter kan beregnes i både løbende og faste priser. Beregningerne foretages med input-output multiplikatorer fra nationalregnskabets basisår og de standardiserede importkvoter antager således værdien i 1995 (t = t 0 ). Det skal bemærkes, at der er en ikke ubetydelig usikkerhed forbundet med den statistiske opsplitning af den værdimæssige udvikling på bidrag fra mængder og priser. Den værdimæssige udvikling er derfor alt andet lige den mest pålidelige. Dette gælder således også for udviklingen i de standardiserede importkvoter. Forholdet mellem de standardiserede importkvoter i løbende priser definerer: z i, t pi, t 1 pi, t = = = fz i, t bpi, t N α fe pe N i, t i = 1 α fe j = 1 z i, t og faste priser fz i, t hvor bp i, t er lig bytteforholdet, der således måler det relative forhold mellem prisen på de endelige anvendelser som importen tilgår og importprisen. En stigning i bytteforholdet er dermed udtryk for, at prisen på de endelige anvendelser stiger mere end importprisen og dermed et relativt importprisfald. For at kunne gennemføre beregningerne er det af nationalregnskabstekniske grunde nødvendigt at indarbejde nogle antagelser: Produktionsværdien af imputerede finansielle tjenester fxqi er per definition lig nul, og kan derfor ikke benyttes til at bestemme input-output-koefficienter. I beregningerne anvendes derfor den numeriske værdi for erhvervets BVT, og erhvervet betragtes som endelig anvendelse. Import vedrørende produktion i Nordsøen, danske skibes udgifter i udlandet og den offentlige sektors direkte import betragtes som tjenesteimport. Import vedrørende udenlandske skibe og flys proviantering i Danmark inkluderes som SITC 1 eksport (næringsmidler mv.). De samlede turistindtægter indgår som negativ privat forbrug og som positiv eksport i input-output tabellen. Input-output koefficienten for turistindtægter kan således ikke fortolkes, hvorfor variablen turistindtægter er udeladt af beregningerne. Udover disse tekniske antagelser er der foretaget følgende korrektioner med betydning for fortolkningen og stabiliteten af de standardiserede importkvoter: De standardiserede importkvoter for den samlede import og importen af varer er beregnet ekskl. importen af energi, da energiimporten i højere grad er betinget af den danske energiproduktion i Nordsøen end af efterspørgselsforhold. Det betyder bl.a., at de standardiserede importkvoter ikke kan opfange om produktionen i Danmark bliver mere eller mindre energiintensiv. Det vurderes dog, at skaderne ved at regne Nordsø-

4 4 produktionen som en markedsandelsgevinst er større end tabet ved at virksomhederne formentlig ændrer deres energiforbrug og dermed efterspørgselskomponenternes importindhold. Importen af skibe og fly mv. er trukket ud af beregningerne, da der fra år til år er betydelige udsving, og det er ikke ønskeligt at dette påvirker de standardiserede importkvoter. Importlagrene er ligeledes trukket ud af beregningerne. Årsagen hertil er tilsvarende, at importlagrene fluktuerer meget, og det er ikke ønskeligt at dette påvirker de standardiserede importkvoter. Erhvervenes lagre er inkluderet i de standardiserede importkvoter. Input-outputkoefficienterne beregnes som importindholdet (ekskl. energi) i erhvervenes leverancer til endelige anvendelser (i basispriser). De standardiserede importkvoter i ADAM De standardiserede importkvoter for den samlede import, importen af varer, importen af industrivarer og importen af tjenester er i ADAM modellen givet ved relationerne bmz, bmvz, bm59z og bmstz: bmz = (M - (M3 + M7y + Ilm0 + Ilm1 + Ilm2 + Ilm5 + Ilm6m + Ilm6q + Ilm7b + Ilm7q + Ilm8)) / ( Cf Cn Ci Ce Cv Cs Cg Cb Ck Ch + Ct Co Im Ib It E E E E E E E7q E7y E Ess Esq (-Yfqi) Ila Ile Ilne Ilng Ilnf Ilnn Ilnb Ilnm Ilnt Ilnk Ilnq Ilqh Ilqq) bmvz = (Mv - (M3 + M7y + Ilm0 + Ilm1 + Ilm2 + Ilm5 + Ilm6m + Ilm6q + Ilm7b + Ilm7q + Ilm8)) / ( Cf Cn Ci Ce Cv Cs Cg Cb Ck Ch Co Im Ib It E E E E E E E7q E7y E Ess Esq (-Yfqi) Ila Ile Ilne Ilng Ilnf Ilnn Ilnb Ilnm Ilnt Ilnk Ilnq Ilqh Ilqq) bm59z = (M59 - (Ilm5 + Ilm6m + Ilm6q + Ilm7b + Ilm7q + Ilm8)) / ( Cf Cn Ci Ce Cv Cs Cg Cb Ck Ch Co Im Ib It E E E E E E E7q E7y E Ess Esq (-Yfqi) Ila Ile Ilne Ilng Ilnf Ilnn Ilnb Ilnm Ilnt Ilnk Ilnq Ilqh Ilqq) bmstz = fmst / ( Cf Cn Ci Ce Cv Cs Cg Cb Ck Ch + Ct Co Im Ib It E E E E E E E7q E7y E Ess Esq (-Yfqi) Ila Ile Ilne Ilng Ilnf Ilnn Ilnb Ilnm Ilnt Ilnk Ilnq Ilqh Ilqq)

5 5 Det bemærkes, at de fire relationer er defineret i løbende priser. I Finansministeriets version af ADAM modellen indgår relationerne også defineret i faste priser. Input-output multiplikatorerne er identiske i relationerne i faste og løbende priser, da 1995 er basisår i nationalregnskabet. I tabellen nedenfor er anført den gennemsnitlige årlige vækst i de standardiserede importkvoter for den samlede import, importen af varer, importen af industrivarer og importen af tjenester for perioder fra i løbende priser. Beregningerne er foretaget ved anvendelse af ADAM s historiske databank. Det bemærkes, at der kun foreligger endelige nationalregnskabstal til og med Data for perioden er foreløbige og således behæftet med nogen usikkerhed. Tabel 2. Gennemsnitsvækst i de standardiserede importkvoter, pct. p.a ( ) Samlede import Importen af varer Importen af industrivarer 0,0-0,3-0,2-0,0 Importen af tjenester I alt 2,7 3,4 Ekskl. turister 4,1 5,5 1, ,4 0,1 0,3 0,1 0,4 2,2 1,8 3,4 2,8 Kilde: ADAM s databank og egne beregninger. I 1970 erne og 1980 erne var der en begrænset vækst i den standardiserede importkvote for den samlede import i løbende priser, mens den i 1990 erne i gennemsnit steg med 1 pct. årligt. Set over perioden voksede den værdimæssige standardiserede importkvote for den samlede import i gennemsnit ½ pct. årligt, jf. figur 1a. Den standardiserede importkvote i løbende priser for varer, herunder industrivarer har været forholdsvis stabil i perioden , dog med nogle formentlig delvist konjunkturbetingede udsving ikke mindst i begyndelsen af 1970 erne og i 1990 erne, jf. figur 1b og 1c. Den standardiserede importkvote i værdier for den samlede import af tjenester voksede i gennemsnit 2¼ pct. årlig i perioden , dog med betydelige udsving omkring trenden jf. figur 1d. Den relativt kraftige udviklingen for tjenesterne er således den primære årsag til, at den standardiserede importkvote for den samlede import er vokset i perioden Privatforbrug af turistrejser C t er pr. definition import, og en standardiseret importkvote for turister vil således altid være lig 1, (da tæller og nævner vil være identisk). En korrektion for dette forhold og dermed et mere nuanceret billede af udviklingen i importen af tjenester fås ved at beregne den standardiserede importkvote for tjenester ekskl. turister. (dvs. primært søtransport). Af tabel 2 fremgår det, at den standardiserede importkvote for tjenester ekskl. turister i perioden i gennemsnit voksede knap 3½ pct. årligt. Den bagvedliggende udvikling i de standardiserede importkvoter i løbende priser kan afdækkes ved en dekomponering på mængde- og prisbidrag.

6 6 Figur 1a. Den standardiserede importkvote for den samlede import i ADAM 1995= 1995= Figur 1b. Den standardiserede importkvote for importen af varer i ADAM 1995= 1995= Figur 1c. Den standardiserede importkvote for importen af industrivarer i ADAM 1995= 1995= Figur 1d. Den standardiserede importkvote for importen af tjenester i ADAM 1995= 1995= Kilde: ADAM s databank og egne beregninger. I tabel 3 er anført den gennemsnitlige årlige vækst i de standardiserede importkvoter for den samlede import, importen af varer, importen af industrivarer og importen af tjenester i faste priser for perioder fra Tabel 3. Gennemsnitsvækst i de standardiserede importkvoter, pct. p.a ( ) Samlede import Importen af varer Importen af industrivarer 1,7 1,7 2,1 2,0 1,9 1,7 Importen af tjenester I alt 2,9 2,8 0,4 Ekskl. turister 4,3 4,7 0, ,7 2,7 2,0 Kilde: ADAM s databank og egne beregninger.

7 7 I 1970 erne og 1980 erne steg den standardiserede importkvote for den samlede import i faste priser gennemsnitligt med omkring 1 pct. om året, jf. tabel 1. Der var relativt store udsving omkring trenden ikke mindst i første halvdel af 1970 erne, jf. figur 1a. I 1990 erne er den gennemsnitlige vækst i den standardiserede importkvote for den samlede import i faste priser steget betydeligt i forhold til de foregående to årtier til 1¾ pct. om året specielt i anden halvdel af 1990 erne var væksten høj. Den standardiserede importkvote for varer i faste priser har udvist en tilsvarende udvikling med gennemsnitlige vækstrater i 1970 erne og 1980 erne på knap 1 pct. årligt stigende til mere end det dobbelte i 1990 erne, jf. figur 1b. Denne udvikling kan primært henføres til udviklingen i den standardiserede importkvote for industrivarer, jf. figur 1c. Den mængdemæssige udvikling i den standardiserede importkvote for tjenester har i modsætning til varer og industrivarer udvist en tendens til aftagende årlig vækst. Således er væksten aftaget fra gennemsnitligt knap 3 pct. årligt i 1970 eren til gennemsnitligt ½ pct. årlig i 1990 erne. Den standardiserede importkvote for tjenester har fluktueret betydeligt mere end for varer og industrivarer, jf. figur 1d. Det bemærkes, at den standardiserede importkvote for tjenester ekskl. turister i perioden i gennemsnit voksede 2¾ pct. årligt. eller 1 pct.enhed mere end for den samlede tjenesteimport. I tabel 4 er anført den gennemsnitlige årlige vækst i bytteforholdet for den samlede import, importen af varer, importen af industrivarer og importen af tjenester for perioder fra Tabel 4. Gennemsnitsvækst i bytteforholdet, pct. p.a ( ) Samlede import Importen af varer Importen af industrivarer Importen af tjenester I alt 0, Ekskl. turister 0, Kilde: ADAM s databank og egne beregninger. Af tabel 4 fremgår det, at bytteforholdet for den samlede import steg med 1 pct. årligt i gennemsnit i 1970 erne. I 1990 erne er den årlige gennemsnitlige bytteforholdsforbedring aftaget til det halve eller ½ pct. For hele perioden voksede bytteforholdet for den samlede import gennemsnitligt ¾ pct. årligt. Bytteforholdet for varer og industrivarer steg i gennemsnit knap 1 pct. årligt i perioden Den forholdsvis stabile udvikling i den standardiserede importkvote for varer og industrivarer i løbende priser i perioden kan således henføres til en kombination af aftagende importpriser, der er blevet modsvaret af en stort set identisk mængdemæssig udvikling.

8 8 For importen af tjenester forholder det sig anderledes. Bytteforholdet for tjenester faldt i gennemsnit ½ pct. årligt i perioden Prisændringer har dermed kun i begrænset omfang bidraget til den relativt høje gennemsnitlige årlige vækst i den standardiserede importkvote for tjenester i løbende priser mængdebidraget har over tid været dominerende. Det bemærkes, at bytteforholdet for tjenester ekskl. turister i gennemsnit faldt ¾ pct. årligt i perioden , eller en anelse mere end for den samlede tjenesteimport. I et forsøg på at afdække den bagvedliggende stigning i den standardiserede importkvote i løbende og faste priser for industrivarer i anden halvdel af 1990 erne er der foretaget en underopdeling af industrisektoren på seks grupper: Kemiske produkter (SITC 5), øvrige ikke metalliske halvfabrikata (SITC 61-66), jern- og metalvarer (SITC 67-69), maskiner m.m. (SITC 71-77), transportmidler (SITC 78-79) og diverse bearbejde varer (SITC 8-9). For hver af disse seks undergrupper er der beregnet standardiserede importkvoter i både faste og løbende priser, jf. figur 1e 1j. Af figur 1j fremgår, at ikke mindst udviklingen i importgruppen diverse bearbejdede varer som udgjorde knap 26 pct. af industrivarernes importværdi i 2000 har medvirket i betydelig omfang til stigningen i den standardiserede importkvote for industrivarer i løbende og faste priser i anden halvdel af 1990 erne. En gennemgang af udenrigshandelsstatistikken viser, at stigningerne især er fundet sted indenfor sektorerne beklædningsgenstande og tilbehør, samt fodtøj og møbler. Det fremgår endvidere af figur 1h, at der i slutningen af 1990 erne var en kraftig vækst i den standardiserede importkvote for maskiner m.m. i faste priser. Importgruppen maskiner m.m. udgør over 40 pct. af den mængdemæssige import af industrivarer, og denne udvikling har således i væsentlig grad medvirket til at øge den gennemsnitlige årlige vækst i den standardiserede importkvote for industrivarer i faste priser. Der har generelt været stor forskel i udviklingen i de seks industrigrupper siden 1970 erne. Den standardiserede importkvote for kemiske produkter i løbende priser har i perioden udviklet sig forholdsvis stabilt, som en kombination af bytteforholdsforbedringer på knap 1 pct. årligt i gennemsnit, der er blevet modsvaret af en stort set tilsvarende mængdemæssig importstigning, jf. figur 1e. Øvrige ikke metalliske halvfabrikata og jern- og metalvarer har over tid udvist betydelige importværdimæssige fald for begge industrigrupper afledt af importprisfald på omkring 1 pct. årligt i gennemsnit, forstærket af faldende standardiserede importkvoter i faste priser på ½ pct. årligt i gennemsnit, jf. figur 1f og figur 1g. Importen af maskiner m.m. er værdimæssigt steget med ¾ pct. årligt i gennemsnit i perioden Stigningen dækker over en markant vækst i importmængden på 2¼ pct. årligt i gennemsnit, som delvist er blevet modgået af betydelige bytteforholdsforbedringer, jf. figur 1h.

9 9 Figur 1e. Den standardiserede importkvote for kemiske produkter (SITC 50) 1995= 1995= Figur 1f. Den standardiserede importkvote for øvrige ikke metalliske halvfabrikata. (SITC 61-66) 1995= 1995= Figur 1g. Den standardiserede importkvote for jernog metalvarer. (SITC 67-69) 1995= 1995= Figur 1h. Den standardiserede importkvote for maskiner m.m. (SITC 71-77) 1995= 1995= Figur 1i. Den standardiserede importkvote for transportmidler. (SITC 78-79) 1995= 1995= Figur 1j. Den standardiserede importkvote for diverse bearbejdede varer. (SITC 8-9) 1995= 1995= Kilde: ADAM s databank og egne beregninger.

10 10 Den standardiserede importkvote for transportmidler har siden midten af 1980 erne udvist en stigende tendens i både løbende og faste priser, efter gennemsnitlige fald igennem 1970 eren. Set over hele perioden er den standardiserede importkvote i løbende priser vokset ¼ pct. årligt i gennemsnit i faste priser en anelse mere, der har således været en svag bytteforholdsforbedring i perioden, jf. figur 1i. Industrigruppen diverse bearbejdede varer udviste i perioden importværdimæssige stigninger på 1½ pct. årligt i gennemsnit heraf steg den standardiserede importkvote i faste priser knap 2 pct. årlig i gennemsnit, mens importpriserne kun faldt knap ½ pct. årligt i gennemsnit.

Bilag 4. Input-output tabel for ADAM

Bilag 4. Input-output tabel for ADAM Bilag 4. Input-output tabel for ADAM Bilag 4. ADAMs input-output tabel 173 På de følgende sider vises input-output tabellen i marts 1995 versionen af ADAM. Tabellen er dannet ved aggregering af nationalregnskabets

Læs mere

Danmark har vundet markedsandele

Danmark har vundet markedsandele Analysepapir 15. april 2013 Analysens hovedpointer Udviklingen i danske markedsandele peger i retningen af, at Danmark klarer sig godt i den internationale konkurrence. Mens markedsandelen i løbende priser

Læs mere

Dansk udenrigshandel står stærkt

Dansk udenrigshandel står stærkt Hovedpointer Dansk udenrigshandel klarer sig godt, hvilket blandt andet afspejler sig i et solidt overskud på betalingsbalancen og handelsbalancen. En dekomponering af betalingsbalancen viser, at en stor

Læs mere

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning Konjunktur 25:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 25 Sammenfatning Fremgangen i den grønlandske økonomi fortsætter. Centrale økonomiske indikatorer for 1. halvår 25 peger alle i samme

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal februar 2015

Status på udvalgte nøgletal februar 2015 Status på udvalgte nøgletal februar 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Endnu en måned med blandet udvikling i de forskellige nøgletal fortæller,

Læs mere

BESKÆFTIGELSESEFFEKT AF HANDLEN MED DE NYE EU-LANDE

BESKÆFTIGELSESEFFEKT AF HANDLEN MED DE NYE EU-LANDE 25. november 2002 Af Jakob Legård Jakobsen BESKÆFTIGELSESEFFEKT AF HANDLEN MED DE NYE EU-LANDE De seneste 10 år er samhandlen med de kommende østeuropæiske EU-lande vokset fra omkring 11 mia. 2001-kroner

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Dansk velstand undervurderet med op til 35 mia. kr.

Dansk velstand undervurderet med op til 35 mia. kr. Dansk velstand undervurderet med op til 35 mia. kr. Danmarks Statistik har i oktober revideret opgørelsen af betalingsbalancens løbende poster med 28 mia. kr. i 214. Samtidig har man proklameret, at der

Læs mere

Masser af eksport i service

Masser af eksport i service Masser af eksport i service AF CHEFKONSULENT MIRA LIE NIELSEN, CAND. OECON. RESUME Eksport er godt, og eksport skal der til, for at samfundsøkonomien på sigt kan hænge sammen. Eksport forbindes oftest

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2015

Status på udvalgte nøgletal december 2015 Status på udvalgte nøgletal december 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men det ser dog indtil

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 214 Norge Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

Dekomponering af nettoeksporten

Dekomponering af nettoeksporten Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 2. januar 2015 Dekomponering af nettoeksporten Resumé: I forbindelse med udarbejdelsen af et temakapitel i Danmarks udenrigsøkonomi 2013 er forholdet mellem

Læs mere

Flere års tab af eksportperformance er bremset op

Flere års tab af eksportperformance er bremset op ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Februar 2016 Flere års tab af eksportperformance er bremset op Danmarks samlede vareeksport performer ikke lige så godt som i 2000, når den sammenlignes med eksporten fra vores

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Jobfremgang på tværs af landet

Jobfremgang på tværs af landet 1K 2008 2K 2008 3K 2008 4K 2008 1K 2009 2K 2009 3K 2009 4K 2009 1K 2010 2K 2010 3K 2010 4K 2010 1K 2011 2K 2011 3K 2011 4K 2011 1K 2012 2K 2012 3K 2012 4K 2012 1K 2013 2K 2013 3K 2013 4K 2013 1K 2014 2K

Læs mere

LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT

LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT November 2002 Af Jakob Legård Jakobsen Resumé: LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT Ledigheden har været svagt stigende siden årsskiftet. I september måned steg ledigheden dog markant. Stigningen udgjorde næsten

Læs mere

Monitoreringen og effektvurderingen omfatter kun strukturfondsprojekter og medtager ikke andre projekter igangsat af Vækstforum Midtjylland.

Monitoreringen og effektvurderingen omfatter kun strukturfondsprojekter og medtager ikke andre projekter igangsat af Vækstforum Midtjylland. Danmarks Statistik, regionerne, Bornholms regionskommune og Erhvervsstyrelsen har udviklet et værktøj, som gør det muligt at følge (monitorere) den faktiske udvikling i de virksomheder, der deltager i

Læs mere

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 14. januar 2014 1 Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Resumé: Papiret sporer værdierne for pensionsafkastskatten

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Økonomisk kommentar: Foreløbigt Nationalregnskab 3. kvt. 2014 Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi De foreløbige Nationalregnskabstal for 3. kvartal

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Foreløbigt nationalregnskab

Foreløbigt nationalregnskab og betalingsbalance 223 Foreløbigt nationalregnskab De foreløbige årlige nationalregnskaber giver et samlet billede af den kortsigtede økonomiske udvikling inden for rammerne af et system af sammenhængende

Læs mere

STIGENDE IMPORT FRA KINA

STIGENDE IMPORT FRA KINA 15. september 5/TP Af Thomas V. Pedersen Resumé: STIGENDE IMPORT FRA KINA Den relativ store og voksende import fra Kina samt et handelsbalanceunderskud over for Kina på ca. 1 mia.kr. fører ofte til, at

Læs mere

Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer

Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer Konjunktur 2002:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer Indledning I denne publikation redegøres for den seneste udvikling i udvalgte indikatorer for den økonomiske udvikling i Grønland. Formålet

Læs mere

Fortsat store forskelle i a- kassernes arbejdsløshed

Fortsat store forskelle i a- kassernes arbejdsløshed Fortsat store forskelle i a- kassernes arbejdsløshed Den registrerede arbejdsløshed har de seneste to ligget relativt stabilt omkring 16. fuldtidspersoner. Udviklingen dækker imidlertid over en svagt faldende

Læs mere

Svag vækst i dansk import i de senere år

Svag vækst i dansk import i de senere år Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 38 OKTOBER 17 Svag vækst i dansk import i de senere år De senere års fremgang i dansk økonomi har i overraskede lav grad været ledsaget af øget import. Den

Læs mere

Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen

Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen Pres på eksport fortsat gigantiske betalingsbalanceoverskud Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen Dansk eksport har været under pres de seneste kvartaler. En sammenligning

Læs mere

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 18. oktober 2004 Af Thomas V. Pedersen Resumé: INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 Notatet foretager over en længere årrække analyser af udviklingen i sammensætningen af industrivirksomhedernes

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

Fremgang i dansk økonomi 30.000 flere i job i 2015

Fremgang i dansk økonomi 30.000 flere i job i 2015 Nationalregnskabet i 4. kvartal Den 29. februar 2016 Fremgang i dansk økonomi 30.000 flere i job i BNP steg med 0,2 pct. fra 3. kvartal til 4. kvartal, når der korrigeres for sæsonudsving og prisudvikling.

Læs mere

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Værdien af en prognose er knyttet til dens præcision og der har prognosen i Økonomisk Redegørelse (ØR) ikke noget at skamme sig over i sammenligning

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Konjunkturnyt februar 013 Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Omsætningen når nyt toppunkt 1. Omsætning af energiteknologi Figur 1 viser de danske virksomheders samlede omsætning af

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af erne Den økonomiske krise har været ekstremt hård ved erhvervslivets investeringer. Dermed er erhvervsinvesteringerne en af de væsentligste årsager

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Danmark slår Sverige på industrieksport

Danmark slår Sverige på industrieksport Danmark slår Sverige på Hverken eller industriproduktionen tyder på, at dansk industri har klaret sig specielt dårligt gennem krisen. Industrieksporten har klaret sig på linje med udviklingen i Tyskland

Læs mere

NYE TAL FOR NATIONALREGNSKABET

NYE TAL FOR NATIONALREGNSKABET 7. 5. juni oktober 20062001 Journal 0203 Af Lise Nielsen ad pkt. Resumé: NYE TAL FOR NATIONALREGNSKABET Der er nu kommet tal for den økonomiske udvikling i første halvår af 2001 fra nationalregnskabet.

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Erhvervslivets investeringer er faldet voldsomt i forbindelse med den økonomiske krise. De nye nationalregnskabstal peger på, at erhvervsinvesteringerne

Læs mere

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA #4 februar 2012 ØKONOMISK TEMA Dansk eksportudvikling Efter en høj vækst igennem 2010 faldt vareeksporten igennem store dele af 2011. Niveauet for den danske vareeksport i 2011 var dog 11,4 pct. højere

Læs mere

Forsigtig optimisme i handelssektoren eksportens betydning vokser

Forsigtig optimisme i handelssektoren eksportens betydning vokser juli 2013 Forsigtig optimisme i handelssektoren eksportens betydning vokser Omsætningen i b2b handelssektoren har i årets første måneder vist en faldende tendens. Alligevel har mange handelsvirksomheder

Læs mere

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 31. oktober 2013 Indledning I DREAMs grundforløb er de offentlige udgifter

Læs mere

Tilbageføring af varefordelt udenrigshandel og input-output matricer

Tilbageføring af varefordelt udenrigshandel og input-output matricer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir [udkast] Morten Werner 8. februar 2000 Tilbageføring af varefordelt udenrigshandel og input-output matricer 1966-1987 Resumé: I det hovedreviderede nationalregnskab

Læs mere

ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF

ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF 9. januar 2002 Af Lise Nielsen ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF Resumé: OLIEPRISCHOK Det vil være for drastisk at sige, at oliekriser hører fortiden til. Men det er på den anden side

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Profilmodel 2009 fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2009 fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 9 fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Katja Behrens og Thomas Lange En ungdomsårgangs kommende uddannelsesniveau fremskrives ud fra en antagelse om, at uddannelsessystemet

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Det danske arbejdsmarked udvikler sig skævt

Det danske arbejdsmarked udvikler sig skævt Det danske arbejdsmarked udvikler sig skævt København med Omegn samt Østjylland og Østsjælland er sluppet nådigst gennem krisen, mens de øvrige landsdele har været ekstremt hårdt ramt på beskæftigelsen.

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Danmarks lønkonkurrenceevne er blevet styrket betydeligt i de senere år. Det hænger især sammen med en forholdsvis afdæmpet dansk lønudvikling

Læs mere

Nationalregnskab Marts-version

Nationalregnskab Marts-version Nationalregnskab 216. Marts-version April 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Marts-version Danmarks Statistik April 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/1 Nationalregnskab

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Nye nationalregnskabstal for 3. kvartal 2010 viser en flot fremgang i dansk økonomi. Stigningen sker dog på et nedrevideret grundlag

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

Nationalregnskab viser sløjt vækstbillede og. enorm nedjustering af arbejdstimerne

Nationalregnskab viser sløjt vækstbillede og. enorm nedjustering af arbejdstimerne Nationalregnskab viser sløjt vækstbillede og enorm nedjustering af arbejdstimerne Den første revision af nationalregnskabet ind i 1. kvt. 2013 viser en BNP-vækst på NUL pct. Det er en nedrevision på 0,2

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Økonomisk analyse. Svineslagterier bidrager betydeligt til handelsbalancens overskud. Highlights:

Økonomisk analyse. Svineslagterier bidrager betydeligt til handelsbalancens overskud. Highlights: Økonomisk analyse 14. januar 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Svineslagterier bidrager betydeligt til handelsbalancens overskud Highlights:

Læs mere

E-handlen godt fra start i 2016

E-handlen godt fra start i 2016 1. KVARTAL APRIL 2016 E-handlen godt fra start i 2016 AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE, MA, CAND.SCIENT.POL OG CHEFKONSULENT MARIE LOUISE THORSTENSEN, CAND. SCIENT. POL. E-handlen med dankort lagde stærkt

Læs mere

Reestimation af importrelationer

Reestimation af importrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nis Mathias Schulte Matzen 28. november 211 Reestimation af importrelationer Resumé: Papiret estimerer import relationerne på to forskellige datasæt. Et korrigeret

Læs mere

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006 Sagsnr. Ref: HJO/MHO/BLA September Lønudviklingen i. kvartal Den årlige ændring i timefortjenesten på hele DA-området var, pct. i. kvartal, svarende til en stigning på, pct.-point i forhold til forrige

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet

Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet Nye nationalregnskabstal bekræfter, at der fortsat er fremgang i dansk økonomi. Der var pæn vækst i 1. kvartal 2010 og en overraskende om end

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT Termer KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT SAMFUNDSBESKRIVELSE, 1. ÅR, 1. SEMESTER HOLD 101, PETER JAYASWAL HJEMMEOPGAVE NR. 2, FORÅR 2005 THOMAS RENÉ SIDOR, 100183-1247 ME@MCBYTE.DK SÅ ST SB Statistisk

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2015

Status på udvalgte nøgletal november 2015 Status på udvalgte nøgletal november 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men ser dog indtil videre

Læs mere

Dansk eksport har klaret sig relativt godt

Dansk eksport har klaret sig relativt godt Dansk eksport har klaret sig relativt godt Tal fra OECD viser, at Danmarks eksport af varer sidste år steg med 16½ pct. Det var lidt mindre end i Sverige, men lidt mere end i både Tyskland og Finland.

Læs mere

Vandringer til og fra Grønland 1981-2003

Vandringer til og fra Grønland 1981-2003 Befolkningsstatistik 2004:4 Vandringer til og fra Grønland 1981-2003 Side 2 Vandringer til og fra Grønland 1981-2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 Kapitel 1 Sammenfatning... 5 Kapitel 2

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012 Øjebliksbillede 4. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 4. KVARTAL 212 I denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker vi 4. kvartal 212. Rapportens indhold vil dykke ned i den overordnede udvikling i dansk økonomi

Læs mere

Erfaringer med nulvækst 2011-13: 16.600 færre offentligt ansatte

Erfaringer med nulvækst 2011-13: 16.600 færre offentligt ansatte Erfaringer med nulvækst 2011-13: 16.600 færre offentligt ansatte Der har været offentlig nulvækst i gennemsnit over de seneste tre år. Det dækker over et stort forbrugsdyk i 2011 og begrænset vækst i både

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 7. marts 2006 af Martin Madsen dir. tlf. 33557718 Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 2005 blev som ventet et år med vækst markant over middel. Væksten

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 1 og 2. marts 2012 i Århus

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 1 og 2. marts 2012 i Århus Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 1 og 2. marts 2012 i Århus NBO, Nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer www.nbo.nu Økonomisk udvikling BNP De nyeste tal fra nationalregnskabet

Læs mere

1. december Resumé:

1. december Resumé: 1. december 2008 Af Martin Madsen (tlf. 3355 7718) Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) Resumé: NATIONALREGNSKAB: DANSK ØKONOMI UNDER STÆRKT PRES De foreløbige nationalregnskabstal for 3. kvartal 2008

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2014

Status på udvalgte nøgletal december 2014 Status på udvalgte nøgletal december 214 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi voksede ifølge foreløbige nationalregnskabstal med,5 pct. fra

Læs mere

Nedtur for både vækst og beskæftigelse

Nedtur for både vækst og beskæftigelse Nationalregnskab 4. kvartal 20 Efter fem kvartaler med fremgang i den økonomiske aktivitet faldt BNP med 0,4 pct. i 4. kvartal 20. Samtidig faldt beskæftigelsen med 3.000 personer, så vi under krisen nu

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2015

Status på udvalgte nøgletal april 2015 Status på udvalgte nøgletal april 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De indkomne økonomiske nøgletal i 215 peger i retning af, at dansk økonomi forsat

Læs mere

Hver anden lærling pendler efter læreplads

Hver anden lærling pendler efter læreplads Hver anden lærling pendler efter læreplads AE har undersøgt, hvor mange lærlinge der flytter sig efter lærepladsen. Mere end hver anden lærling flytter over kommunegrænsen efter en læreplads, og det er

Læs mere

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian RESUMÈ RENTESTIGNINGEN RAMMER ARBEJDERNE HÅRDEST Et nej til euroen d. 28. september vil medføre en permanent højere rente end et ja. Det

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og service 85 mia. kr., hvilket er en stigning i forhold til 216 på 1,5 pct. Energiteknologieksporten udgjorde 11,1 pct.

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Gasprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 3 > > Eltariffer 4 > > Kvoteprisen 5 Efter længere tids nedafgående

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

2. Den danske jobkrise

2. Den danske jobkrise 2. Den danske jobkrise 2.1 Sammenfatning 65 2.2 Den private sektor i jobkrise 66 2.3 Krisen har ramt brancherne forskelligt 72 2.4 Krisen har ramt Danmark skævt 75 Bilag 2.1 Regional beskæftigelse 80 2.2

Læs mere

Stigende markedsandele for dansk eksport

Stigende markedsandele for dansk eksport Stigende markedsandele for dansk eksport Danmarks konkurrenceevne analyseres typisk med udgangspunkt i opgørelser fra inputsiden, dvs. løn korrigeret for produktivitet og valutakurs. Denne analyse kigger

Læs mere

Konjunkturstatistik. Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer 2000:2. Indholdfortegnelse. Indledning og datagrundlag

Konjunkturstatistik. Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer 2000:2. Indholdfortegnelse. Indledning og datagrundlag Konjunkturstatistik 2:2 Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer Indholdfortegnelse Indledning og datagrundlag... 1 Beskrivelse af den økonomiske udvikling, 1955 til 1999... 2 Metode...

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2014

Status på udvalgte nøgletal marts 2014 Status på udvalgte nøgletal marts 214 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling 213 blev ikke et jubelår for Danmark hvad angår økonomisk vækst. Den første foreløbige opgørelse

Læs mere

Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt18

Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Louise Ellekjær Jensen 2. februar 28 Dan Knudsen Britt Gyde Sønnichsen Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt8 Resumé: Datagrundlaget

Læs mere