Dansk Naturvidenskabsfestival Faldskærm i fart!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Naturvidenskabsfestival Faldskærm i fart!"

Transkript

1 Dansk Naturvidenskabsfestival Faldskærm i fart! Mads Clausen Instituttet Sønderborg

2 - 1 - Dette hæfte kan anvendes på en række forskellige måder: Som den første introduktion til fysik i gymnasiet/htx. Med hovedvægt på at afdække (lineære) sammenhænge mellem forskellige størrelser, simple eksperimentelle målinger og en introduktion til Excel, indeholder hæftet mange af de ting, man normalt ville have med i et introduktionsforløb til fysikfaget. Nogle af forsøgene kan med fordel deles ud blandt eleverne, så hver gruppe i et par timer arbejder med hver sin problemstilling. Som baggrund for et undervisningsforløb i naturvidenskabeligt grundforløb, hvor biologi og fysik kan være fælles om et emne om ekstremsport som f.eks. faldskærmsudspring og frit fald (adrenalin-kick osv.). Som baggrund for et tværfagligt samarbejde med matematik om proportionalitet og brug af Excel. Som baggrund for et forløb i almen studieforberedelse (studieområdet på htx) i et samarbejde med billedkunst/design. Historie (idehistorie/teknologihistorie på htx) kan også indgå, idet man kan arbejde med Leonardo da Vincis 500 år gamle skitser af faldskærm og helikopter. Der er også links til mere materiale om dette bagest i hæftet.

3 - - Indholdsfortegnelse Indledning Fysik i en nøddeskal: Sammenhænge mellem størrelser Proportionalitet den mest simple sammenhæng Kræfter i fysik Eksperiment 1: En model for tyngdekraften Eksperiment : Svævetiden for en faldskærm Eksperiment 3: Svævetidens afhængighed af massen Eksperiment 4: Svævetidens afhængighed af faldskærmens størrelse Eksperiment 5: Svævetidens afhængighed af antallet af Snore Eksperiment 6: Svævetidens afhængighed af snorlængden Eksperiment 7: Præcision med en faldskærm Eksperiment 8: Luftmodstandens afhængighed af hastigheden Appendiks A: Byg din egen faldskærm Appendiks B: Introduktion til Excel Appendiks C: Modelberegning for en stiv faldskærm Appendiks D: Rids af faldskærmens historie Appendiks E: Beskrivelse af faldbanen Kilder og links 3

4 - 3 - Indledning Når man skal konstruere en faldskærm, der kan bringe et 50 grams lod langsomt (og sikkert) til jorden fra stor højde, er der mange ting, man skal tage hensyn til. Særligt når faldskærmen skal svæve i luften så lang tid som muligt og samtidig helst skal dale ned så lodret som muligt! Der er klart, at luftmodstanden er en afgørende faktor for, hvorledes faldskærmen bevæger sig. Derfor må faldskærmens størrelse og facon også være vigtige. Men faconen kan jo afhænge af længden af de snore, man binder i faldskærmen, så det må også være en parameter, der har indflydelse på faldskærmens bevægelse. Og hvad med antallet af snore, har det indflydelse? Når faldskærmen skal holde sig svævende i lang tid, må det være en fordel, at den er så let som mulig. Men samtidig skal den vel også være så stor som mulig uden at det går for meget ud over faldskærmens præcision...! Hvordan finder man et kompromis, så man opnår den mest optimale faldskærm? Endelig er der også interessant at kunne forudsige svævetiden for en faldskærm, man selv har konstrueret. Men hvordan skal man egentlig gribe det an, hvis den højde, man skal finde svævetiden for, er langt større, end man har mulighed for at måle på i laboratoriet? Det er spørgsmål af denne art, som hæftet her giver en række redskaber til at kunne besvare. Hæftet er desuden tænkt som en introduktion til fysik, dvs. der lægges vægt på at vise, hvordan man ved at indføre nogle fysiske begreber og tilhørende arbejdsmetoder bliver i stand til at besvare spørgsmålene herover på en kvalificeret måde. God fornøjelse og held og lykke med faldskærmsbyggeriet!

5 - 4 - Fysik i en nøddeskal: Sammenhænge mellem størrelser En fysisk model I fysik er man ude efter at finde sammenhænge mellem forskellige fysiske størrelser. En sådan sammenhæng skrives ofte som en matematisk formel, og man siger, at man i det tilfælde har opstillet en model for den pågældende situation. Eksempel 1: En golfkugles fald Vi ser på hvor hurtigt en golfkugle falder til jorden, når den slippes i forskellige højder og får lov at falde frit. Vi er interesseret i at undersøge, om der er en sammenhæng mellem den højde golfkuglen falder og den tid, faldet varer. For at finde en sammenhæng mellem højde og tid må vi så lave nogle systematiske målinger af de to størrelser. Vi vælger så at måle faldtiden for en række forskellige højder og undersøge, om der er en eller anden form for system i den måde, højde og tid ændrer sig på. I praksis betyder det, at man indtegner sine målepunkter i et koordinatsystem og ser om punkterne ligger på en bestemt kurve, som man så kan forsøge at finde en regneforskrift for. Koordinatsystemet kunne komme til at se ud som vist herunder. Bemærk at vi i laboratoriet åbenbart har været i stand til at måle højder op til knap 3 meter, og faldtiden er i det tilfælde knap 0,8 sekunder. Fig. 1 Man kan her tegne en pæn kurve gennem målepunkterne, så det er rimeligt at konkludere, at der er en sammenhæng mellem de to størrelser.

6 - 5 - For golfkuglens vedkommende vil man opdage, at højden h afhænger af tiden t på følgende måde (svarende til den krumme kurve på figuren): h 4,9 m t s Dette er så vores model for golfkuglens fald. Fordelen er, at man nu kan bruge den fundne model til at forudsige, hvad der vil ske, hvis man gerne vil vide, hvor langt kuglen falder på f.eks. sekunder, altså væsentligt længere tid, end vi har mulighed for at undersøge i laboratoriet. Vi bruger modellen, og beregner højden ved et fald på sekunder: h 4,9 4,9 m s m s 19,6 m ( s) Modellen kan også bruges til at beregne faldtiden, hvis kuglen skal falde fra 30 meters højde, altså en højde vi slet ikke har mulighed for at måle på i laboratoriet (!): s h 4,9 30m 4,9 t t m s 30m m 4,9 s t 30m m 4,9 s m s t 30 4,9 s,5 s Det vil sige at det tager en golfkugle,5 sekunder at falde fra en højde på 30 meter. a Øvelse 1. a) Hvor langt falder en golfkugle på 3,5 s? b) Hvor lang tid vil en golfkugle være om at falde ned fra Rundetårn (34,8 m)? a Vi har i beregningen set bort fra den matematiske løsning t = -,5 s, da vi ved at tiden må være positiv.

7 - 6 - Proportionalitet den mest simple sammenhæng To størrelser x og y er proportionale, hvis der gælder at y k x hvor k er en konstant. Man undersøger om to størrelser er proportionale ved at indtegne sine målepunkter i et koordinatsystem. Hvis punkterne med god tilnærmelse ligger på en ret linje, der går igennem (0,0), så er der tale om en proportionalitet. Linjens hældningskoefficient er så proportionalitetskonstanten k. y x Fig. Der er her tale om at x og y er proportionale, da punkterne med god tilnærmelse ligger på en ret linje der går igennem (0,0). Proportionalitet mellem to størrelser er den mest simple sammenhæng man kan tænke sig, men ikke desto mindre er det en meget anvendelig model rigtig mange størrelser i fysik viser sig med god tilnærmelse at være proportionale. Konstanten k i formlen har som regel en helt bestemt fysisk fortolkning. Det ser vi blandt andet i følgende eksempel.

8 Masse m (gram) Eksempel : Masse og rumfang for en væske Masse m og rumfang V for en væske som f.eks. sprit er proportionale. Det ses ved at afsætte sammenhængende værdier for masse og rumfang i et koordinatsystem: Sprits densitet 8 7 y = 0,79x Rumfang V (cm^3) Fig. 3 Masse og rumfang af sprit er proportionale, da punkterne med god tilnærmelse ligger på en ret linje gennem (0,0). Excel har beregnet ligningen for tendenslinjen og fundet ligningen y 0, 79 x. Der gælder således: m 0,79 g 3 cm V g Proportionalitetskonstanten er her 0,79 3, og den udtrykker hvor mange gram én cm kubikcentimeter sprit vejer. Altså er proportionalitetskonstanten her densiteten (eller massefylden) for sprit. Densiteten betegnes ofte med det græske bogstav ro :. Vi kan derfor også skrive sammenhængen: m V Øvelse. Find selv på andre størrelser der er proportionale.

9 - 8 - Kræfter i fysik Når man hører ordet kraft, tænker de fleste i første omgang på store muskler og den slags! I fysik har ordet kraft imidlertid en anden og mere præcis betydning. I fysik kan forskellige genstande påvirke hinanden med forskellige kræfter. Eksempler på kræfter er: Fig. 4 En fysiklærer demonstrerer kræfter tyngdekraften (Jorden påvirker genstande ved Jordens overflade med en kraft nedad) elektriske kræfter (kan være både tiltrækkende og frastødende) magnetiske kræfter (kan være både tiltrækkende og frastødende) gnidning mod et underlag (en påvirkning modsatrettet bevægelsen) luftmodstand (det er faktisk en form for gnidningskraft) En fysisk kraft er karakteriseret ved to egenskaber: Den har både en retning og en størrelse. Derfor kan man illustrere en kraft ved hjælp af en pil, for en pil har jo netop både en retning og en størrelse. I fysik benytter man bogstavet F som symbol for en kraft det kommer af det engelske ord for en kraft: Force. F t Fig. 5 Tyngdekraften har retningen nedad (dvs. ind mod Jordens centrum). Eksempel 3: Elektrisk tiltrækning En elektron er negativt ladet, mens en proton er positivt ladet. Elektronen og protonen påvirker derfor hver især hinanden med en tiltrækkende kraft. F F elektron proton Fig. 6 Tiltrækning mellem en negativt og en positivt ladet partikel.

10 - 9 - Eksempel 4: Kræfter på en cyklist Der virker adskillige kræfter på en cyklist. Nogle af dem er indtegnet på figuren herunder. F luft F reaktion F reaktion F t F gnidning Fig. 7 Kræfter på en cyklist. Bemærk at gnidningskraften fra vejen virker i bevægelsens retning det er den kraft, der er årsag til at cyklisten kan komme fremad! Desuden er der tyngdekraften som virker nedad. Hvis ikke der var en lodret kraft til at modvirke tyngdekraften ville cyklisten trykke sig ned igennem vejbanen! Det sker jo ikke. Det skyldes, at vejen påvirker cyklen med en lodret kraft opad. Den kaldes reaktionskraften. På figuren er er der tegnet to reaktionskræfter, da cyklen rører vejbanen med begge hjul. Læg mærke til at de to reaktionskræfter til sammen er lige så lang som tyngdekraften. Endelig er der også indtegnet en luftmodstand. Den påvirker cyklisten i modsat retning af bevægelsen. Måleenheden (SI-enheden) for en kraft er newton, som forkortes med N. Et simpelt instrument til at måle en krafts størrelse er et dynamometer (også kaldet et newtonmeter), som i hovedtræk blot er en fjeder påmonteret en skala. Fig. 8 Dynamometer/newtonmeter Det er som regel ikke så svært at se, hvilken retning en given kraft har. Vi skal derfor i dette hæfte nøjes med at måle størrelsen af en kraft.

11 Eksperiment 1: En model for tyngdekraften Formål: Udførelse: Det er formålet at undersøge om der er en sammenhæng mellem tyngdekraften på en genstand og genstandens masse. Mål ved hjælp at et dynamometer tyngdekraften på forskellige lodder. Notér i et skema som herunder loddernes masse og tyngdekraften. Dynamometer lod Måleresultater: Masse m (kg) Tyngdekraft (N) F t Resultatbehandling: 1. Indtegn (f.eks. ved brug af Excel) målepunkterne i et koordinatsystem med massen på 1. aksen og tyngdekraften på. aksen. (Vejledning til Excel findes i appendiks B side 7).. Hvilken sammenhæng er der tale om? 3. Opstil en model for hvorledes tyngdekraften afhænger af massen. 4. Benyt den fundne model til at beregne tyngdekraften på dig selv. 5. Benyt den fundne model til at beregne, hvor stor massen skal være for at tyngdekraften på genstanden er 500 N. 6. Proportionalitetskonstanten I har fundet i dette forsøg kaldes tyngdeaccelerationen. Den betegnes g og tabelværdien er N m g 9, 8 eller g 9,8. Hvor mange procent afviger jeres kg værdi fra tabelværdien? s

12 Eksperiment : Svævetiden for en faldskærm Formål: Det er formålet at undersøge om der er en sammenhæng mellem den højde en faldskærm slippes i og den tid faldskærmen er om at svæve til jorden (svævetiden). (Nogle tips til hvordan man kan bygge sin egen faldskærm findes i appendiks A). Teori: Når en faldskærm svæver mod jorden, er den påvirket af to kræfter: Tyngdekraften F som virker nedad og luftmodstanden F luft som virker opad. t Luftmodstanden afhænger af, hvor hurtigt faldskærmen bevæger sig jo større fart desto større luftmodstand. En lille modelfaldskærm vil hurtigt opnå en fart, således at luftmodstanden præcis svarer til tyngdekraften. Når dette er tilfældet vil faldskærmen svæve nedad med konstant fart. (Der kan læses lidt yderligere om luftmodstand i teoriafsnittet til eksperiment 8). h

13 - 1 - Udførelse: Montér et lille lod med en masse på f.eks. 50 g under faldskærmen. Slip faldskærmen i forskellige højder h og mål for hver højde svævetiden med et stopur. Man bør benytte alt fra helt små højder til så store som det er muligt i laboratoriet. Lav tre målinger for hver højde og beregn den gennemsnitlige svævetid, t. Måleresultater: 1. svævetid (s). svævetid (s) 3. svævetid (s) Gennemsnit t (s) Højde h (m) Resultatbehandling: 1. Indtegn (f.eks. ved brug af Excel) målepunkterne i et koordinatsystem med den gennemsnitlige svævetid t på 1. aksen og højden h på. aksen.. Hvilken sammenhæng er der tale om? 3. Opstil en model for hvorledes højden afhænger af svævetiden. 4. Benyt den fundne model til at beregne svævetiden, når højden er 1,5 meter. 5. Er der væsentlige fejlkilder eller måleusikkerheder knyttet til dette forsøg?

14 Eksperiment 3: Svævetidens afhængighed af massen Formål: Det er formålet at undersøge om der er en sammenhæng mellem svævetiden for en faldskærm og den masse faldskærmen har (inklusiv lod). (Nogle tips til hvordan man kan bygge sin egen faldskærm findes i appendiks A). Udførelse: Hæng forskellige lodder i faldskærmen og mål for hver masse svævetiden fra en bestemt højde med et stopur. Højden bør være så stor, som det er muligt i laboratoriet. Lav tre målinger for hver masse og beregn den gennemsnitlige svævetid, t. Notér også den anvendte højde. I skemaet anføres den samlede masse af faldskærm + lod. h

15 Måleresultater: Masse m (kg) 1. svævetid (s). svævetid (s) 3. svævetid (s) Gennemsnit t (s) Resultatbehandling: 1. Indtegn (f.eks. ved brug af Excel) målepunkterne i et koordinatsystem med massen m på 1. aksen og den gennemsnitlige svævetid t på. aksen.. Kan forsøget afsløre hvilken sammenhæng der er tale om? 3. Hvis man skal lave en faldskærm der skal have den længst mulige svævetid, hvilken oplagt ting viser forsøget så, at man skal være opmærksom på ved konstruktion af faldskærmen? 4. Er der væsentlige fejlkilder eller måleusikkerheder knyttet til dette forsøg?

16 Eksperiment 4: Svævetidens afhængighed af faldskærmens størrelse Formål: Det er formålet at undersøge om der er en sammenhæng mellem svævetiden for en faldskærm og faldskærmens størrelse. (Nogle tips til hvordan man kan bygge sin egen faldskærm findes i appendiks A). Udførelse: Lav nogle simple faldskærme i forskellig størrelse men i samme facon. Opmål så godt som muligt tværsnitsarealet ( skyggearealet ) af hver faldskærm, når den er pustet op. Find et lod af passende masse og mål for hver faldskærm svævetiden fra en bestemt højde med et stopur. Højden bør være så stor, som det er muligt i laboratoriet. Lav tre målinger for hver masse og beregn den gennemsnitlige svævetid, t. h

17 Måleresultater: Areal 3 A ( m ) 1. svævetid (s). svævetid (s) 3. svævetid (s) Gennemsnit t (s) Resultatbehandling: 1. Indtegn (f.eks. ved brug af Excel) målepunkterne i et koordinatsystem med tværsnitarealet A på 1. aksen og den gennemsnitlige svævetid t på. aksen.. Kan forsøget afsløre hvilken sammenhæng der er tale om? 3. Hvis man skal lave en faldskærm der skal have den længst mulige svævetid, hvilken oplagt ting viser forsøget så, at man skal være opmærksom på ved konstruktion af faldskærmen? 4. Er der væsentlige fejlkilder eller måleusikkerheder knyttet til dette forsøg?

18 Eksperiment 5: Svævetidens afhængighed af antallet af snore Formål: Det er formålet at undersøge om der er en sammenhæng mellem svævetiden for en faldskærm og det antal snore der benyttes til at bære loddet. (Nogle tips til hvordan man kan bygge sin egen faldskærm findes i appendiks A). Udførelse: Variér antallet af snore i faldskærmen og mål for hvert antal svævetiden fra en bestemt højde med et stopur. Man kan f.eks. variere antallet af snore fra 3 til 0 i passende skridt. Højden bør være så stor som det er muligt i laboratoriet. Lav tre målinger for hver masse og beregn den gennemsnitlige svævetid, t. h

19 Måleresultater: Antal snore n 1. svævetid (s). svævetid (s) 3. svævetid (s) Gennemsnit t (s) Resultatbehandling: 1. Indtegn (f.eks. ved brug af Excel) målepunkterne i et koordinatsystem med antal snore n på 1. aksen og den gennemsnitlige svævetid t på. aksen.. Kan forsøget afsløre hvilken sammenhæng der er tale om? 3. Hvis man skal lave en faldskærm der skal have den længst mulige svævetid, hvad viser forsøget så, at man skal være opmærksom på ved konstruktion af faldskærmen? 4. Er der væsentlige fejlkilder eller måleusikkerheder knyttet til dette forsøg?

20 Eksperiment 6: Svævetidens afhængighed af snorlængden Formål: Det er formålet at undersøge om der er en sammenhæng mellem svævetiden for en faldskærm og længden af de snore der benyttes til at bære loddet. (Nogle tips til hvordan man kan bygge sin egen faldskærm findes i appendiks A). Udførelse: Variér længden af snorene i faldskærmen og mål for hver længde svævetiden fra en bestemt højde med et stopur. Hvad den mindste snorlængde og største snorlængde bør være afhænger af faldskærmens størrelse. Højden bør være så stor som det er muligt i laboratoriet. Lav tre målinger for hver masse og beregn den gennemsnitlige svævetid, t. h

21 - 0 - Måleresultater: Snorlængde L (m) 1. svævetid (s). svævetid (s) 3. svævetid (s) Gennemsnit t (s) Resultatbehandling: 1. Indtegn (f.eks. ved brug af Excel) målepunkterne i et koordinatsystem med snorlængden L på 1. aksen og den gennemsnitlige svævetid t på. aksen.. Kan forsøget afsløre hvilken sammenhæng der er tale om? 3. Hvis man skal lave en faldskærm der skal have den længst mulige svævetid, hvad viser forsøget så, at man skal være opmærksom på ved konstruktion af faldskærmen? 4. Er der væsentlige fejlkilder eller måleusikkerheder knyttet til dette forsøg?

22 - 1 - Eksperiment 7: Præcision med en faldskærm Formål: Det er formålet at undersøge, hvordan man kan få en faldskærm til så vidt muligt at svæve lodret ned, så man kan få den til at lande så tæt ved mål som muligt. (Nogle tips til hvordan man kan bygge sin egen faldskærm findes i appendiks A). Teori: Der er mange faktorer der er afgørende for, hvorledes en faldskærm svæver mod jorden. En rund faldskærm vil ofte betyde at loddet kommer til at svinge frem og tilbage som et pendul, som derved rykker i faldskærmen. Enhver asymmetri i konstruktionen vil kunne få faldskærmen til at trække i en bestemt retning. Turbulens i luften ved faldskærmens kant påvirker retningen. Sidevinde vil oplagt også have indflydelse! Udførelse: I må her prøve jer frem! Hvad kan få jeres faldskærme til at svæve lodret? Nogle ideer der kan afprøves: Montér en hale, der kan fungere som styrefinne Klip et rundt hul midt i faldskærmen Andre typer huller kan også testes (se f.eks. næste side) Kan faldskærmens kant laves mere ensartet? Samtidig må I huske på, at det ikke må gå for meget ud over svævetiden, som stadig skal være længst mulig...!

23 - - Nogle forslag til huller og slidser i en faldskærm: Fra Physics Today, August 1993

24 - 3 - Eksperiment 8: Luftmodstandens afhængighed af hastigheden Formål: Det er formålet at undersøge, hvorledes luftmodstanden på en faldskærm afhænger af faldskærmens hastighed. (Nogle tips til hvordan man kan bygge sin egen faldskærm findes i appendiks A). Teori: I en simpel, men brugbar, model af luftmodstanden antager man, at luftmodstanden afhænger af tværsnitsarealet A og hastigheden v på følgende måde: F luft k A v (1) Her er k en konstant (der i sig selv afhænger af faldskærmens facon og luftens densitet). Denne model viser, at luftmodstanden på en given genstand er proportional med v. Det betyder at hvis vi fordobler hastigheden, så firdobles luftmodstanden (tænk på at du stikker armen ud af en kørende bil ). Dette gælder også for en faldskærm. F t F luft Når en faldskærm svæver nedad, sker det med konstant fart, idet tyngdekraften lige netop modsvares af en lige så stor luftmodstand, altså er Fluft F t Da eksperiment 1 viste at F tyngde m g m, hvor g 9,8 og m er massen af lod + faldskærm, får vi så, at luftmodstanden for en svævende faldskærm kan beregnes som s F luft g m () Formel () giver altså en mulighed for at bestemme viser, at vi ønsker at undersøge om (Proportionalitetskonstanten er så konstant for en given faldskærm). F luft, og formel (1) F luft er proportional med v. k A, idet tværsnitsarealet jo er

25 - 4 - Udførelse: Forsøget udføres som i eksperiment 3. Hvis dette forsøg er udført, kan måleresultaterne benyttes direkte. Vær opmærksom på, at hvis jeres faldskærm falder et betragteligt stykke, inden den opnår den konstante fart, er det en fejlkilde. Vurdér selv om det i jeres tilfælde betyder, at I må lave målingerne igen, hvor I nøjes med at tage tid på den sidste del af strækningen, hvor faldskærmen svæver med konstant fart. Det er så også kunne denne højde, der skal noteres. Resultat- Behandling: 1. Beregn for hvert måling luftmodstanden ved hjælp af formel ().. Faldskærmens hastighed findes ved at dividere højden med svævetiden: h v t 3. Indtegn (f.eks. ved brug af Excel) målepunkterne i et koordinatsystem med kvadratet på hastigheden ( v ) på 1. aksen og luftmodstanden ( F luft ) på. aksen. 4. Hvad viser dette om sammenhængen mellem luftmodstand og hastighed? 5. Beregn tværsnitsarealet A og bestem deraf konstanten k.

26 - 5 - Appendiks A: Byg din egen faldskærm 1. Tag et let stykke stof, silkelommetørklæde, plastikstykke eller lignende.. Sørg for at det er kvadratisk, f.eks. 60 x 60 cm. 3. Fold stoffet på midten. 4. Tegn en halvcirkel som vist på figuren herunder: 5. Markér punkterne med afstand 30 cm til hvert hjørne som vist herunder. Hjørnerne skal også selv markeres. På denne måde får man fastlagt 6 steder at fastgøre snore i faldskærmen: 6. Skær eller klip igennem begge lag stof langs de tre rette linjer.

27 Fastgør med tape snore i hvert af de 6 markerede punkter i kanten af stoffet og bind de løse ender sammen, så alle 6 snore er lige lange. 8. Bøj en papirklip i facon som et S og sæt den i knuden: 9. Sæt et passende lod i krogen, og du er klar til at teste din faldskærm! Der er naturligvis muligheder for alskens variationer i facon, størrelser, materialer osv. Man kan finde en lille vejledning i at lave en model af Leonardo da Vincis faldskærm i et af links ene sidst i dette hæfte. Moderne test af Leonardos faldskærm Leonardos tegning af en faldskærm

28 - 7 - Appendiks B: Introduktion til Excel Her gennemgås, hvordan man får Excel til at indtegne målepunkter i et koordinatsystem, og hvordan man får lavet tendenslinjen. Der tages udgangspunkt i eksperiment 1: En simpel model for tyngdekraften. a) Start Excel: Vælg Programmer og find Microsoft Office og herunder Excel - vent indtil "timeglasset" er forsvundet. b) Skriv dine resultater ind i regnearket: Lav først skemaets overskrifter i række 1. Der skal benyttes komma i forbindelse med decimaltal, og man kommer videre til næste celle ved at benytte pilene. Når tallene er indtastet, kan skemaet evt. gemmes ved valg af Gem som... i Filer-menuen. c) Lav et plot over tyngdekraften som funktion af massen i et koordinatsystem: Markér alle cellerne med massen. Hold Ctrl-tasten nede, mens du markerer alle værdierne for tyngdekraften ved at trække musen henover dem. Klik på "Guiden diagram" i værktøjslinien (symbolet er nogle søjler). Du skal nu igennem 4 trin. Tryk på næste, når du vil videre. I 1. trin skal du vælge XY(punkt). I. trin trykker du bare på Næste. I 3. trin laver du en titel til grafen og skriver masse (kg) på x- aksen og Tyngdekraft (N) på y-aksen. I trin 4 trykker du bare på Udfør. f) Få tegnet den bedste rette linje der passer til målepunkterne: Markér grafen ved at venstreklikke på grafvinduet. I menuen Diagram vælger du Tilføj tendenslinje Typen vælges til Lineær (det er standardindstillingen). I fanebladene vælges Indstillinger, og så fremkommer et nyt vindue. Vi vil gerne have EXCEL til at angive ligningen for linjen, så her vælges Vis ligning i diagram. Få flere decimaler på tallene i ligningen: Dobbeltklik på ligningen og vælg så Tal. Dernæst vælger du igen Tal (i stedet for standard ) og angiver det ønskede antal decimaler f.eks.. h) Udskriv dit flotte arbejde (!): Markér det du ønsker udskrevet.

29 - 8 - Tryk på Vælg Udskriftsområde i Filer-menuen og dernæst angiv udskriftsområde. Vælg Se udskrift i Filer-menuen, og check at det hele ser rigtigt ud og kan være på papiret osv. Vælg Udskriv i Filer-menuen eller brug symbolet i værktøjslinien. Det er en fordel at gøre noget ud af måleskemaet i Excel (overskrifter, enheder, rammer, midterstil osv.). Så kan dette skema kopieres direkte ind i en rapport skrevet i WORD. Så slipper man for at lave særlige resultatskemaer i WORD.

30 - 9 - Appendiks C: Modelberegning for en stiv faldskærm I flere af eksperimenterne i dette hæfte er det en fejlkilde, hvis faldskærmen ikke med det samme er oppe i fart, når den slippes. Da luftmodstanden afhænger af hastigheden (eksperiment 8), går der ganske enkelt et lille stykke tid, inden luftmodstanden bliver lige så stor som tyngdekraften, og faldskærmen dermed har opnået sin konstante hastighed. Hvis vi har en stiv faldskærm dvs. en faldskærm, der er foldet helt ud lige fra starten så kan vi lave en simpel model for, hvorledes også den første del af bevægelsen foregår. Modellering af hastigheden: Princippet er, at vi beregner hastigheden i nogle små skridt. Vi skal så lave mange beregninger, men de foregår alle på samme måde, så det er en smal sag for Excel at håndtere. Hvis hastigheden til tiden t er v(t) vil farten indenfor det næste lille tidsrum t øges på grund af tyngdekraften og svækkes på grund af luftmodstanden på det pågældende tidspunkt. Hastigheden til tidspunktet t t bliver så (idet vi naturligvis har at v ( 0) 0 ): v( t t) v( t) g t k Av( t) t (1) Hvis k A er kendt fra eksperiment 8, så kan man lave en ganske realistisk beregning, der viser hvor lang tid der går, før hastigheden bliver konstant. Har man ikke en talværdi for k A, er det også en udmærket øvelse at prøve sig frem og se hvorledes forskellige værdier påvirker den tid, der går, før hastigheden bliver konstant. Modellering af højden: Man kan også modellere videre for at finde den højde, faldskærmen befinder sig i undervejs, idet vi har at h( t t) h( t) v( t) t () Her skal starthøjden naturligvis kendes, og v (t) bestemmes via (1). Med udgangspunkt i formlerne herover kan Excel beregne, hvad der sker med hastigheden og højden for hvert enkelt lille tidsinterval. Man kan så få en god fornemmelse af, hvor lang tid der går, og hvor langt faldskærmen falder, inden hastigheden er blevet konstant. Man kan udvide sin modellering til at undersøge, hvad der sker, hvis man ændrer på k- værdien eller arealet af faldskærmen.

31 Apendiks D: Rids af faldskærmens historie Fra Adrenalin, Tycho Brahe Planetariets skolemateriale.

32 Appendiks E: Beskrivelse af faldbanen på Alsion Området hvor svæveobjekterne /faldskærmene bliver afprøvet under konkurrencen på Syddansk Universitet i Sønderborg er 8 meter på den lange led og 4,60 meter på den smalle led, der hvor der er smallest. Som det fremgår af billedet herunder er banen lidt bredere øverst og nederst (smallest i højden ved. balkon). Fra det sted, hvor svæveobjekterne slippes og til gulvet, er der 1,5 meter. Målet ligger lodret under dette punkt. start h = 1,5 m 8 meter

33 - 3 - Kilder og links: Om faldskærme generelt: The Invention of the Parachute, Julian Trubin: (Leonardo da Vincis skitse og historiske oplysninger, forslag til små forsøg. Der er links til flere af nedenstående links fra denne hjemmeside) How to Build a Parachute, Bibiana da Silva: (Simpel byggevejledning og en række andre gode links) Science Projekts With Toy Parachutes, Dr. Jean Potvin: (Forslag til små forsøg og et par billeder af en hjemmelavet faldskærm). Make A Parachute, Schlumberger Science Lab.: (Hjemmelavet faldskærm af silketørklæde og teori om luftmodstand og forsøgsresultater) Falling From The Sky, Charlotte Burns: (Vejledning i at lave sin egen faldskærm) Parks College Parachute Research Group: (Hjemmeside for forskningsgruppe vedrørende rigtige faldskærme) The Fluid Physics of Parachute Inflation, Carl W. Peterson, Physics Today, August 1993 (Udover forslagene til huller i en modelfaldskærm (se side ) er der næppe noget brugbart i denne artikel med mindre man vil fordybe sig i Navier-Stokes-simuleringer o.lign.!)

34 Specielt om Leonardo da Vinci og hans skitse af faldskærm: Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia, Milano: (Meget om Leonardo på engelsk) Perfect Landing By Da Vinci Code, The Age: (Nyheden om en schweizers forsøg i april 008 med Da Vincis faldskærm. Billedet på forsiden er herfra).

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?:

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: Angiv de variable: Check din forventning ved at hælde lige store mængder vand i to glas med henholdsvis store og små kugler. Hvor

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik.

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. M4 Dynamik 1. Kræfter i ligevægt Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. Fx har nøglen til forståelsen af hvad der foregår i det indre af en stjerne været betragtninger

Læs mere

Kasteparabler i din idræt øvelse 1

Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Vi vil i denne første øvelse arbejde med skrå kast i din idræt. Du skal lave en optagelse af et hop, kast, spark eller slag af en person eller genstand. Herefter skal

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet SMÅ FORSØG OG OPGAVER Lineal-lyd 1 Lineal-lyd 2 En lineal holdes med den ene hånd fast ud over en bordkant. Med den anden anslås linealen. Det sker ved

Læs mere

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc Formler i Calc Regneudtryk Sådan skal det skrives i Excel Facit 34 23 =34*23 782 47 23 =47/23 2,043478261 27³ =27^3 19683 456 =KVROD(456) 21,3541565 7 145558 =145558^(1/7) 5,464829073 2 3 =2*PI()*3 18,84955592

Læs mere

Modellering med Lego education kran (9686)

Modellering med Lego education kran (9686) Modellering med Lego education kran (9686) - Et undervisningsforløb i Lego education med udgangspunkt i matematiske emner og kompetencer Af: Ralf Jøker Dohn Henrik Dagsberg Kranen - et modelleringsprojekt

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter 1 M1 Isaac Newton 1. Kræfter Vi vil starte med at se på kræfter. Vi ved fra vores hverdag, at der i mange daglige situationer optræder kræfter. Skal man fx. cykle op ad en bakke, bliver man nødt til at

Læs mere

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadranterne i instrumentpakken fra geomat.dk er kopier af et instrument lavet af Georg Hartman i 1547. Originalen

Læs mere

Geometri i plan og rum

Geometri i plan og rum INTRO I kapitlet arbejder eleverne med plane og rumlige figurers egenskaber og med deres anvendelse som geometriske modeller. I den forbindelse kommer de bl.a. til at beskæftige sig med beregninger af

Læs mere

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 3 Talrækker Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Talrækker 2-4 Elevaktiviteter til Talrækker 3.1 Talrækker (1) M-Æ 5-9 3.2 Hanoi-spillet

Læs mere

Kommentarer til matematik B-projektet 2015

Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Mandag d. 13/4 udleveres årets eksamensprojekt i matematik B. Dette brev er tænkt som en hjælp til vejledningsprocessen for de lærere, der har elever, som laver

Læs mere

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering Opgaver Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om solsikke Opgave 1 Opgave 2 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om bobler Opgave 3 Opgave 4 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen

Læs mere

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Jørgen Erichsen På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Hvad er en fraktal? Noget forenklet kan man sige, at en fraktal er en geometrisk figur, der udmærker sig ved

Læs mere

Excel-4: Diagrammer og udskrift

Excel-4: Diagrammer og udskrift Excel-4: Diagrammer og udskrift Udfra indtastede tal og formler kan Excel oprette forskellige typer meget flotte diagrammer: grafer, kurver, søjler og cirkeldiagrammer. OPGAVE: Men der skal være nogle

Læs mere

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Lineære modeller Opg.1 Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Hvor meget koster det at køre så at køre 10 km i Taxaen? Sammenhængen

Læs mere

Opgaver om koordinater

Opgaver om koordinater Opgaver om koordinater Formålet med disse opgaver er dels at træne noget matematik, dels at give oplysninger om og træning i brug af Mathcad: Matematik: Øge grundlæggende indsigt vedrørende koordinater

Læs mere

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord Simulation af χ 2 - fordeling John Andersen Introduktion En dag kastede jeg 60 terninger Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord For at danne mig et billede af hyppighederne flyttede jeg rundt

Læs mere

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1):

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1): Lærervejledning Formål Gennem undersøgelsesbaseret undervisning anvendes lineære sammenhænge, som middel til at eleverne arbejder med repræsentationsskift og aktiverer algebraiske teknikker. Hvilke overgangsproblemer

Læs mere

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender hældnings a hældningskoefficient lineær funktion lagt n resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn formel andengradsligning

Læs mere

LINEÆR PROGRAMMERING I EXCEL

LINEÆR PROGRAMMERING I EXCEL LINEÆR PROGRAMMERING I EXCEL K A P P E N D I X I lærebogens kapitel 29 afsnit 3 er det med 2 eksempler blevet vist, hvordan kapacitetsstyringen kan optimeres, når der er 2 produktionsmuligheder og flere

Læs mere

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet Højere Teknisk Eksamen maj 2008 HTX081-MAA Matematik A Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING Undervisningsministeriet Fra onsdag den 28. maj til torsdag den 29. maj 2008 Forord

Læs mere

for matematik på C-niveau i stx og hf

for matematik på C-niveau i stx og hf VariabelsammenhÄnge generelt for matematik på C-niveau i stx og hf NÅr x 2 er y 2,8. 2014 Karsten Juul 1. VariabelsammenhÄng og dens graf og ligning 1.1 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1):

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk Mekanik 2 Skriftlig eksamen 23. januar 2009 Tilladte hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter og lommeregner Besvarelsen må

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011 HTX

Læs mere

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål.

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. Labøvelse 2, fysik 2 Uge 47, Kalle, Max og Henriette Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. 1. Vi har to forskellige størrelser: a: en skive

Læs mere

Matematikprojekt Belysning

Matematikprojekt Belysning Matematikprojekt Belysning 2z HTX Vibenhus Vejledning til eleven Du skal nu i gang med matematikprojektet Belysning. Dokumentationen Din dokumentation skal indeholde forklaringer mm, således at din tankegang

Læs mere

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning Graftegning på regneark. Ved hjælp af Excel regneark kan man nemt tegne grafer. Man åbner for regnearket ligger under Microsoft Office. Så indtaster man tallene fra tabellen i regnearkets celler i en vandret

Læs mere

Grønland. Matematik A. Højere teknisk eksamen

Grønland. Matematik A. Højere teknisk eksamen Grønland Matematik A Højere teknisk eksamen Onsdag den 12. maj 2010 kl. 9.00-14.00 Matematik A Prøvens varighed er 5 timer. Alle hjælpemidler er tilladt. Ved valgopgaver må kun det anførte antal afleveres

Læs mere

Funktioner generelt. for matematik pä B- og A-niveau i stx og hf. 2014 Karsten Juul

Funktioner generelt. for matematik pä B- og A-niveau i stx og hf. 2014 Karsten Juul Funktioner generelt for matematik pä B- og A-niveau i st og hf f f ( ),8 014 Karsten Juul 1 Funktion og dens graf, forskrift og definitionsmängde 11 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1): -akse

Læs mere

Formler, ligninger, funktioner og grafer

Formler, ligninger, funktioner og grafer Formler, ligninger, funktioner og grafer Omskrivning af formler, funktioner og ligninger... 1 Grafisk løsning af ligningssystemer... 1 To ligninger med to ubekendte beregning af løsninger... 15 Formler,

Læs mere

At lave dit eget spørgeskema

At lave dit eget spørgeskema At lave dit eget spørgeskema 1 Lectio... 2 2. Spørgeskemaer i Google Docs... 2 3. Anvendelighed af din undersøgelse - målbare variable... 4 Repræsentativitet... 4 Fejlkilder: Målefejl - Systematiske fejl-

Læs mere

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens.

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens. Rapport Bjælken Indledning Vi arbejdede med opgaverne i grupper. En gruppe lavede en tabel, som de undersøgte og fandt en regel. De andre grupper havde studeret tegninger af bjælker med forskellige længder,

Læs mere

Om at finde bedste rette linie med Excel

Om at finde bedste rette linie med Excel Om at finde bedste rette linie med Excel Det er en vigtig og interessant opgave at beskrive fænomener i naturen eller i samfundet matematisk. Dels for at få en forståelse af sammenhængende indenfor det

Læs mere

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning Fysisk aktivitet i den boglige undervisning 1 Battle Øve begreber, teorier og beregninger i de naturvidenskabelige fag Besvare redegørende eller analyserende spørgsmål af tekster i fx historie, samfundsfag

Læs mere

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6. Regression Hayati Balo,AAMS Følgende fremstilling er baseret på 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6.0 Indledning til funktioner eller matematiske modeller Mange gange kan

Læs mere

Strålingsintensitet I = Hvor I = intensiteten PS = effekten hvormed strålingen rammer en given flade S AS = arealet af fladen

Strålingsintensitet I = Hvor I = intensiteten PS = effekten hvormed strålingen rammer en given flade S AS = arealet af fladen Strålingsintensitet Skal det fx afgøres hvor skadelig en given radioaktiv stråling er, er det ikke i sig selv relevant at kende aktiviteten af kilden til strålingen. Kilden kan være langt væk eller indkapslet,

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2013 HTX Vibenhus / Københavns Tekniske Gymnasium

Læs mere

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it 16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it Tanker bag opgaverne Det er min erfaring, at elever umiddelbart vælger at bruge det implicitte funktionsbegreb,

Læs mere

Formler og diagrammer i Excel 2000/2003 XP

Formler og diagrammer i Excel 2000/2003 XP Formler i Excel Regneudtryk Sådan skal det skrives i Excel Facit 34 23 =34*23 782 47 23 =47/23 2,043478261 27³ =27^3 19683 456 =KVROD(456) 21,3541565 7 145558 =145558^(1/7) 5,464829073 2 3 =2*PI()*3 18,84955592

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

Faglig fordybelse fra sansning til tænkning

Faglig fordybelse fra sansning til tænkning Faglig fordybelse fra sansning til tænkning AV HENRIK THAULOW Henrik Thaulow, klasselærer og kunst- og håndverkslærer, Steinerskolen på Ringerike siden 1991. De siste 4 årene i perioder på RSIO, billedkunståret.

Læs mere

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Denne gennemgang omhandler figur 13 i Regn med biologi. Man kan sagtens lave beregninger på egne data. Forsøgsmæssigt kræver det bare en tommestok tapet

Læs mere

Morten Gjeddebæk, Moral og dobbeltmoral i klimadebatten. 1

Morten Gjeddebæk, Moral og dobbeltmoral i klimadebatten. 1 Morten Gjeddebæk, Moral og dobbeltmoral i klimadebatten. 1 Arbejdspapir til modul (1) matematik. 1. Grundlæggende håndtag i Gapminder.org. Åbn www.gapminder.org og vælg Gapminder World. Klik på andenaksen

Læs mere

Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog

Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog Humanistisk metode Vejledning på Kalundborg Gymnasium & HF Samfundsfaglig metode Indenfor det samfundsvidenskabelige område arbejdes der med mange

Læs mere

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Relativitetsteori Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Koordinattransformation i den klassiske fysik Hvis en fodgænger, der står stille i et lyskryds,

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 9 sider Skriftlig prøve, lørdag den 13. december, 2014 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle tilladte hjælpemidler på

Læs mere

Opgavesæt om Gudenaacentralen

Opgavesæt om Gudenaacentralen Opgavesæt om Gudenaacentralen ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Gudenaacentralen... 1 1. Vandet i tilløbskanalen... 1 2. Hvor kommer vandet fra... 2 3. Turbinerne... 3 4. Vandets potentielle energi...

Læs mere

ysikrapport: Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Morten Hedetoft, Kasper Merrild og Theis Hansen Afleveringsdato: 28/2/08

ysikrapport: Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Morten Hedetoft, Kasper Merrild og Theis Hansen Afleveringsdato: 28/2/08 ysikrapport: Gay-Lussacs lov Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Morten Hedetoft, Kasper Merrild og Theis Hansen Afleveringsdato: 28/2/08 J eg har længe gået med den idé, at der godt kunne være

Læs mere

AT-forløb Jordskælv i Chile 1.u

AT-forløb Jordskælv i Chile 1.u Kapitel 1 AT-forløb Jordskælv i Chile 1.u 1.1 Indgående fag I forløbet indgår fagene naturgeografi v. Mikkel Røjle Bruun (BR), samfundsfag v. Ann Britt Wolsing (AW) og matematik v. Flemming Pedersen (FP).

Læs mere

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske r og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Maple 11 - Chi-i-anden test

Maple 11 - Chi-i-anden test Maple 11 - Chi-i-anden test Erik Vestergaard 2014 Indledning I dette dokument skal vi se hvordan Maple kan bruges til at løse opgaver indenfor χ 2 tests: χ 2 - Goodness of fit test samt χ 2 -uafhængighedstest.

Læs mere

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét).

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét). . Generelt Ved udskrivning af kort kan du vælge at udskrive det der er vist på skærmen. Du kan også vælge at udskrive et eller flere kortudsnit. Før du udskriver, vil programmet altid åbne en dialog, som

Læs mere

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 Indhold Indhold... 1 Tabulatorer... 2 Kontroltegn... 4 Indrykninger... 5 Punktopstilling... 5 Indstilling for tal og bogstaver... 7 Indstilling for punkttegn...

Læs mere

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459 Brøk Laboratorium Varenummer 72 2459 Leg og Lær om brøker Brøkbrikkerne i holderen giver brugeren mulighed for at sammenligne forskellige brøker. Brøkerne er illustreret af cirkelstykker som sammenlagt

Læs mere

Kom i gang-opgaver til differentialregning

Kom i gang-opgaver til differentialregning Kom i gang-opgaver til differentialregning 00 Karsten Juul Det er kortsigtet at løse en opgave ved blot at udskifte tallene i en besvarelse af en tilsvarende opgave Dette skyldes at man så normalt ikke

Læs mere

Fysik øvelse 2. Radioaktivitet. Øvelsens pædagogiske rammer

Fysik øvelse 2. Radioaktivitet. Øvelsens pædagogiske rammer B.2.1 Radioaktivitet Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse knytter sig til fysikundervisningen på modul 6 ved Bioanalytikeruddannelsen. Fysikundervisningen i dette modul har fokus på nuklearmedicin

Læs mere

Excel tutorial om lineær regression

Excel tutorial om lineær regression Excel tutorial om lineær regression I denne tutorial skal du lære at foretage lineær regression i Microsoft Excel 2007. Det forudsættes, at læseren har været igennem det indledende om lineære funktioner.

Læs mere

Vejledning i brugen af regneark til TOP-CUP, Vest

Vejledning i brugen af regneark til TOP-CUP, Vest Vejledning i brugen af regneark til TOP-CUP, Vest Formål med regnearket At tilbyde et enkelt system til oprettelse af stævner og registrering af stamoplysninger og indtastning af data, samt til udskrift

Læs mere

Til at beregne varmelegemets resistans. Kan ohms lov bruges. Hvor R er modstanden/resistansen, U er spændingsfaldet og I er strømstyrken.

Til at beregne varmelegemets resistans. Kan ohms lov bruges. Hvor R er modstanden/resistansen, U er spændingsfaldet og I er strømstyrken. I alle opgaver er der afrundet til det antal betydende cifre, som oplysningen med mindst mulige cifre i opgaven har. Opgave 1 Færdig Spændingsfaldet over varmelegemet er 3.2 V, og varmelegemet omsætter

Læs mere

Newtons afkølingslov

Newtons afkølingslov Newtons afkølingslov miniprojekt i emnet differentialligninger Teoretisk del Vi skal studere, hvordan temperaturen i en kop kaffe aftager med tiden. Lad T ( t ) betegne temperaturen i kaffen til tiden

Læs mere

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab defineres som menneskelige aktiviteter, hvor

Læs mere

Matematik, basis. Undervisningen på basisniveau skal udvikle kursisternes matematikkompetencer til at følge undervisningen

Matematik, basis. Undervisningen på basisniveau skal udvikle kursisternes matematikkompetencer til at følge undervisningen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Matematik Basis, G-FED Matematik, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet I matematik basis er arbejdet med forståelsen af de faglige begreber i centrum. Den opnåede

Læs mere

VægtAgenten Betjeningsvejledning Version 3.0

VægtAgenten Betjeningsvejledning Version 3.0 Download og installation Dagligt brug Side 1 af 6 Trin 1: Denne vejledning beskriver, hvordan du Downloader og installerer VægtAgenten Vigtigt! Bruger du Windows 95 eller 98 så se her: Før du installerer

Læs mere

Velkommen til dag 9 i IT for let øvede

Velkommen til dag 9 i IT for let øvede Velkommen til dag 9 i IT for let øvede Spørgsmål til dag 10 send venligst ønsker på mail inden torsdag til Peter og Per Gennemgående opgave og Excel v/peter Lidt Internet tips Filer og mapper Øvelse med

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk mekanik 2 - ny og gammel ordning Skriftlig eksamen 25. januar 2008 Tillae hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter og lommeregner

Læs mere

- Vejledning til brug af beregner af læseudvikling

- Vejledning til brug af beregner af læseudvikling Beregneren - progression i de nationale læsetest - Vejledning til brug af beregner af læseudvikling Læsevejledning og praktiske spørgsmål Vejledning indeholder 3 dele: 1. En indledning, som overordnet

Læs mere

Kort om Eksponentielle Sammenhænge

Kort om Eksponentielle Sammenhænge Øvelser til hæftet Kort om Eksponentielle Sammenhænge 2011 Karsten Juul Dette hæfte indeholder bl.a. mange småspørgsmål der gør det nemmere for elever at arbejde effektivt på at få kendskab til emnet.

Læs mere

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment Rygtespredning: Et logistisk eksperiment For at det nu ikke skal ende i en omgang teoretisk tørsvømning er det vist på tide vi kigger på et konkret logistisk eksperiment. Der er selvfølgelig flere muligheder,

Læs mere

7 QNL /LJHY JW VDPPHQVDWWHYDULDEOH +27I\VLN

7 QNL /LJHY JW VDPPHQVDWWHYDULDEOH +27I\VLN 1 At være en flyder, en synker eller en svæver... Når en genstand bliver liggende på bunden af en beholder med væske er det en... Når en genstand bliver liggende i overfladen af en væske med noget af sig

Læs mere

GEOMETRI I PLAN OG RUM

GEOMETRI I PLAN OG RUM LÆRERVEJLEDNING GEOMETRI I PLN OG RUM Kopiark Indhold og kommentarer Vejledende sværhedsgrad Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog Navne på figurer På siden arbejder eleverne med navnene på forskellige

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: Oktober 2009

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: Oktober 2009 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: Oktober 2009 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Dette hæfte...4 Billedstørrelse, billedformater m.m...4 Billedstørrelse...4

Læs mere

MatematiKan og Fælles Mål

MatematiKan og Fælles Mål MatematiKan og Fælles Mål MatematiKan er et digitalt værktøj til matematik. Det hører til gruppen af interaktive CAS værktøjer. Denne type digitale værktøjer er kendetegnet ved, at de har en delvis blank

Læs mere

Vigtige funktioner i Word 2003

Vigtige funktioner i Word 2003 Vigtige funktioner i Word 2003 Indhold Husk... 2 Skrifttype... 2 Skriftstørrelse... 3 Overskrifter... 4 Andre vigtige funktioner... 5 Margen... 6 Linjeafstand... 7 Ordoptælling... 8 Sidetal... 10 Sidehoved

Læs mere

Kuglers bevægelse i væske

Kuglers bevægelse i væske Kuglers bevægelse i væske Øvelsens formål er - at eftervise v 2 -loven for bevægelse i væsker: For et legeme der bevæger sig i vand. - at se at legemet i vores forsøg er så stort, at vi ikke har laminar

Læs mere

Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 7.B Lærer: LBJ Fagområde/ emne

Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 7.B Lærer: LBJ Fagområde/ emne Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 7.B Lærer: LBJ Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Tal og enheder arbejde med tal og enheder, som bruges i hverdagen blive bedre til at omregne mellem enheder

Læs mere

Målestoksforhold. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 25 Ekstra: 10 Mdt mat: 1 Point:

Målestoksforhold. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 25 Ekstra: 10 Mdt mat: 1 Point: Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Målestoksforhold Følgende gennemgås: Målestoksforhold Regnetrekanten Fra virkelighed til tegning Skitse & målestokstegning Fra tegning til virkelighed At finde

Læs mere

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium Deskriptiv (beskrivende) statistik er den disciplin, der trækker de væsentligste oplysninger ud af et ofte uoverskueligt materiale. Det sker f.eks. ved at konstruere forskellige deskriptorer, d.v.s. regnestørrelser,

Læs mere

Starlab. En vejledning i brug og opsætning.

Starlab. En vejledning i brug og opsætning. Starlab. En vejledning i brug og opsætning. Ovenfor ser vi Starlab sat op i en gymnastiksal. Til venstre ser vi elever og lærer se på Nordhimlens stjerner der er tilføjet de mytologiske figurer, som har

Læs mere

Variabelsammenhænge og grafer

Variabelsammenhænge og grafer Variabelsammenhænge og grafer Indhold Variable... 1 Funktion... 1 Grafen for en funktion... 2 Proportionalitet... 4 Ligefrem proportional eller blot proportional... 4 Omvendt proportionalitet... 4 Intervaller...

Læs mere

Analytisk Geometri. Frank Nasser. 12. april 2011

Analytisk Geometri. Frank Nasser. 12. april 2011 Analytisk Geometri Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er

Læs mere

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde Trigonometri Ordet trigonometri er sammensat af de to ord trigon og metri, hvor trigon betyder trekant og metri kommer af det græske ord metros, som kan oversættes til måling. Så ordet trigonometri er

Læs mere

Hvad er matematik? C, i-bog ISBN 978 87 7066 499 8. 2011 L&R Uddannelse A/S Vognmagergade 11 DK-1148 København K Tlf: 43503030 Email: info@lru.

Hvad er matematik? C, i-bog ISBN 978 87 7066 499 8. 2011 L&R Uddannelse A/S Vognmagergade 11 DK-1148 København K Tlf: 43503030 Email: info@lru. 1.1 Introduktion: Euklids algoritme er berømt af mange årsager: Det er en af de første effektive algoritmer man kender i matematikhistorien og den er uløseligt forbundet med problemerne omkring de inkommensurable

Læs mere

Studieretningsopgave

Studieretningsopgave Virum Gymnasium Studieretningsopgave Harmoniske svingninger i matematik og fysik Vejledere: Christian Holst Hansen (matematik) og Bodil Dam Heiselberg (fysik) 30-01-2014 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

bruge en formel-samling

bruge en formel-samling Geometri Længdemål og omregning mellem længdemål... 56 Omkreds og areal af rektangler og kvadrater... 57 Omkreds og areal af andre figurer... 58 Omregning mellem arealenheder... 6 Nogle geometriske begreber

Læs mere

Vejledende Matematik A

Vejledende Matematik A Vejledende Matematik A Prøvens varighed er 5 timer. Alle hjælpemidler er tilladt. Af opgaverne 10A, 10B, 10C og 10D skal kun én opgave afleveres til bedømmelse. Hvis flere end én opgave afleveres, bedømmes

Læs mere

Matematikken bag Parallel- og centralprojektion

Matematikken bag Parallel- og centralprojektion Matematikken bag parallel- og centralojektion 1 Matematikken bag Parallel- og centralojektion Dette er et redigeret uddrag af lærebogen: Programmering med Delphi fra 2003 (570 sider). Delphi ophørte med

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

d Kopier formlen fra celle A3 ned i kolonne A. Kopier formlen fra celle C3 ned i kolonne C. Undersøg, hvad der sker med formlen, når den kopieres.

d Kopier formlen fra celle A3 ned i kolonne A. Kopier formlen fra celle C3 ned i kolonne C. Undersøg, hvad der sker med formlen, når den kopieres. KOPIARK 17 # ligninger og formler i excel 2007, 1 1 Du skal lave et regneark, som kan bruges til at løse ligningen 5 x 11 = 7 + 3 x. a Lav et regneark som vist. HUSK: Gør en kolonne bredere Man kan gøre

Læs mere

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning Praktisk træning Tekst: Karen Strandbygaard Ulrich Foto: jesper Glyrskov, Christina Ingerslev & Jørgen Damkjer Lund Illustrationer: Louisa Wibroe Bakke & bagpartskontrol 16 Hund & Træning Det er en fordel,

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Længdebølger og tværbølger... 2 Forsøg med frembringelse af lyd... 3 Måling af lydens hastighed... 4 Resonans... 5 Ørets følsomhed over for lydfrekvenser.... 6 Stående tværbølger på en snor....

Læs mere

Kapitel 3 Lineære sammenhænge

Kapitel 3 Lineære sammenhænge Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Lineære sammenhænge Det sker tit, at man har flere variable, der beskriver en situation, og at der en sammenhæng mellem de variable. Enhver formel er faktisk

Læs mere