ANSÆTTELSESRETLIG A-Z GUIDE. O p d a t e r e t o k t o b e r

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANSÆTTELSESRETLIG A-Z GUIDE. O p d a t e r e t o k t o b e r 2 0 1 3"

Transkript

1 ANSÆTTELSESRETLIG A-Z GUIDE O p d a t e r e t o k t o b e r

2 Indholdsfortegnelse A... 3 B... 5 C... 8 D... 8 E... 9 F... 9 G H I J K L M N O P R S T U V W Æ Å

3 A Advarsel En skriftlig tilkendegivelse fra arbejdsgiveren til medarbejderen om forhold hos medarbejderen, som arbejdsgiveren ikke finder tilfredsstillende. Advarslen skal (i) præcisere, hvilke forhold, arbejdsgiveren er utilfreds med, (ii) give medarbejderen en rimelig frist til at rette sin adfærd og (iii) indeholde bestemmelse om, at arbejdsgiveren kan opsige ansættelsesforholdet, såfremt medarbejderen ikke retter op på de forhold, som har resulteret i advarslen. Afskedigelse Se under Opsigelse. Afspadsering Fritid inden for normal arbejdstid. Afspadsering kan være et alternativ til overarbejdsbetaling eller et alternativ til betaling for arbejde, der er udført uden for den normale arbejdstid. Kollektive overenskomster indeholder normalt regler om afspadsering. Aktieoption En aktieoption er retten til at købe en aktie til en på forhånd fastsat pris (kurs). Aktieoptioner er på nærmere betingelser omfattet af aktieoptionsloven, der medfører, at arbejdsgiveren i en særskilt skriftlig erklæring på dansk skal give medarbejderen følgende oplysninger om (i) tidspunkt for tildeling af retten til senere at tegne aktier, (ii) kriterier eller betingelser for tildeling af retten til senere at tegne aktier eller anparter, (iii) udnyttelsestidspunkt eller udnyttelsesperiode eller reglerne for fastsættelse heraf, (iv) den kurs eller reglerne for fastsættelse heraf, som aktier eller anparter kan erhverves for på udnyttelsestidspunktet eller i udnyttelsesperioden, (v) medarbejderens retsstilling i forbindelse med fratræden samt (vi) de økonomiske aspekter af tegning af warrants. Endvidere følger det af loven, at hvis ansættelsesforholdet ophører på grund af medarbejderens egen opsigelse, før medarbejderen udnytter tildelte aktieoptioner, bortfalder retten til disse, medmindre andet fremgår af aftalens udnyttelsesbetingelser. Dette gælder ikke, hvis ansættelsen ophører på grund af arbejdsgiverens opsigelse, medmindre opsigelsen skyldes medarbejderens misligholdelse af ansættelsesforholdet.

4 Anciennitet Den samlede uafbrudte ansættelsestid, hvor medarbejderen har været ansat hos arbejdsgiveren. Anciennitet har blandt andet betydning for lønniveau, opsigelsesvarsel, fratrædelsesgodtgørelse mv. Ansættelsesbevis Alle medarbejdere har krav på et ansættelsesbevis. Ansættelsesbevisloven indeholder krav til, hvilke oplysninger, der skal fremgå af ansættelsesbeviset. Et ansættelsesbevis kan være (i) en skriftlig erklæring, (ii) en skriftlig arbejdskontrakt eller (iii) et ansættelsesbrev. Medarbejderen skal i forbindelse med ansættelse modtage et af disse dokumenter, der skal indeholde oplysning om alle væsentlige vilkår for ansættelsesforholdet. Arbejdsgiver En arbejdsgiver er en person, virksomhed, institution eller lignende, der udbyder arbejde. I lighed med medarbejdere kan arbejdsgivere også være organiserede. Arbejdsmiljøorganisation Varetagelse af arbejdsmiljø på alle arbejdspladser skal ske gennem en arbejdsmiljøorganisation. Arbejdsmiljøorganisationens sammensætning varierer alt efter virksomhedens størrelse. I virksomheder med 1-9 ansatte skal samarbejdet om sikkerhed og sundhed ske ved løbende direkte kontakt og dialog mellem arbejdsgiveren, de ansatte og eventuelle arbejdsledere. I virksomheder med ansatte skal samarbejdet om sikkerhed og sundhed organiseres i en arbejdsmiljøorganisation bestående af en eller flere arbejdsledere og en eller flere valgte arbejdsmiljørepræsentanter med arbejdsgiveren eller en repræsentant for denne som formand. I virksomheder med 35 eller flere ansatte skal samarbejdet organiseres således, at der oprettes en arbejdsmiljøorganisation med to niveauer: (i) En gruppe eller flere grupper, der varetager de daglige opgaver vedrørende sikkerhed og sundhed. En gruppe skal bestå af en udpeget arbejdsleder og en valgt arbejdsmiljørepræsentant. (ii) Et eller flere udvalg, der varetager de overordnede opgaver vedrørende sikkerhed og sundhed. Arbejdsmiljørepræsentanter Arbejdsmiljørepræsentanter er de medarbejdere, der er medlem af sikkerhedsorganisationen på arbejdspladsen. Arbejdsmiljørepræsentanter kaldes også Sikkerhedsrepræsentanter. Arbejdsmiljørepræsentanter er beskyttet mod afskedigelse og anden forringelse af arbejdsforhold på samme måde som tillidsrepræsentanter. Se under Tillidsrepræsentant.

5 Arbejdsstedet Det sted, hvor medarbejderen har ret og pligt til at møde og udføre arbejde fra. Arbejdsstedet skal angives i ansættelsesbeviset. Er der ikke et fast arbejdssted, skal det sted, hvor arbejdet hovedsageligt udføres, oplyses i ansættelsesbeviset. Det kan aftales, at medarbejderen har skiftende arbejdssteder. Arbejdstiden Den tid, inden for hvilken medarbejderen skal udføre sit arbejde. Arbejdstiderne skal fremgå af ansættelsesbeviset. Den normale ugentlige arbejdstid er 37 timer. Det kan aftales, at medarbejderen ikke har nogen højeste arbejdstid. Se også under Jobløn. Den gennemsnitlige arbejdstid må dog ikke i løbet af en syvdagesperiode beregnet over en periode på fire måneder overstige 48 timer. Arbejdsvægring Når medarbejderen nægter at udføre arbejde, som arbejdsgiveren pålægger medarbejderen at udføre. Arbejdsvægring betragtes normalt som grov misligholdelse fra medarbejderens side og medfører, at arbejdsgiveren berettiget kan bortvise medarbejderen. B Barns 1. sygedag Barsel De fleste overenskomster indeholder regler om frihed med løn på barns første sygedag. Reglerne om barnets første sygedag varierer fra overenskomst til overenskomst. Se under Barselsorlov. Barselsdagpenge En ret for forældre til, på visse betingelser, at modtage dagpenge under barsel. Forældre har ret til barselsdagpenge fra kommunen, når medarbejderen har været tilknyttet arbejdsmarkedet uafbrudt i de sidste 13 uger før fraværsperiodens begyndelse og i denne periode har været beskæftiget i mindst 120 timer. Størrelsen af barselsdagpenge afhænger af medarbejderens løn, men er i loven begrænset til et maksimumbeløb. Barselsdagpenge svarer til størrelsen af arbejdsløshedsdagpenge. Se også under Dagpenge.

6 Det er arbejdsgiveren, der udbetaler barselsdagpenge til medarbejderen. Herefter får arbejdsgiveren refunderet det udbetalte beløb fra Udbetaling Danmark. Arbejdsgivere, der udbetaler løn under medarbejderens barsel, kan få refusion fra barsel.dk, såfremt medarbejderens timeløn er højere end dagpengesatsen. Refusionen er dog begrænset til 54,13 kr. pr. time, hvilket svarer til, at arbejdsgiveren maksimalt kan få refusion for en timeløn svarende til 144,33 kr. Retten til dagpenge gælder samme periode som barselsorloven, dog maksimalt 32 uger. Se under Barselsorlov. Forældre har 32 ugers barselsdagpenge tilsammen, men kan fordele disse imellem sig. Barselsorlov Barselsorlov er en ret til fravær fra arbejde indtil 14 uger efter fødslen. Efter den 14. uge har hver af forældrene ret til forældreorlov i 32 uger. Hver af forældrene har ret til at forlænge forældreorloven fra 32 uger til 40 uger. Beskæftigede medarbejdere og selvstændige erhvervsdrivende har ret til at forlænge forældreorloven fra 32 uger til 46 uger. Reglerne om retten til fravær under graviditet, fødsel og adoption findes i Barselsloven. Reglerne er forskellige for mænd og kvinder. En kvinde har ret til fravær fra arbejdet på grund af graviditet, når der skønnes at være fire uger til fødslen. Moderen har efter fødslen ret og pligt til fravær i de første to uger efter fødslen. Herefter har hun ret til fravær i yderligere 12 uger. Faderen har ret til fravær i to sammenhængende uger efter fødslen. Begrundelse Medarbejdere har som udgangspunkt ikke krav på en begrundelse for opsigelse. Funktionærer har dog krav på en begrundelse, hvis der fremsættes begæring herom af funktionæren. En a-kasse kan på vegne af et medlem fremsætte begæring om en begrundelse for opsigelsen. Begrundelsen kan have betydning for medarbejderens ret til at få arbejdsløshedsdagpenge. Bevisbyrde Begrebet dækker over, hvem af parterne i en tvist, der skal bevise et forhold. Det almindelige udgangspunkt i dansk ret er, at der er ligefrem bevisbyrde, hvilket vil sige, at den, der påstår at have et krav, skal godtgøre, at kravet består. Den ligefremme bevisbyrde gælder hovedparten af de ansættelsesretlige love. Afskediges en medarbejder, og mener medar-

7 bejderen, at afskedigelsen skyldes usaglige årsager, er udgangspunktet, at medarbejderen skal bevise, at afskedigelsen er sket med en usaglig begrundelse. I visse situationer findes der omvendt eller delt bevisbyrde. Eksempelvis i sager om afskedigelse af gravide (omvendt bevisbyrde) eller i sager ved opsigelse efter afholdt barselsorlov. Bibeskæftigelse Ved bibeskæftigelse forstås arbejde af erhvervsmæssig karakter ved siden af hovederhvervet. Heroverfor står andet hverv, hvorved forstås arbejde, der har karakter af fritidsinteresser, eksempelvis at virke som formand i idrætsforeninger m.v. Det er ikke afgørende, om der udbetales løn. Det afhænger af ansættelsesforholdet, om medarbejderen må tage bibeskæftigelse. For almindelige medarbejdere er udgangspunktet, at der kan tages bibeskæftigelse, hvis det ikke er til gene for arbejdsgiveren, mens udgangspunktet er omvendt for direktører. Som følge af medarbejderes almindelige loyalitetsforpligtelse må der dog aldrig drives konkurrerende virksomhed. Arbejdsgiveren kan forbyde medarbejderen at have bibeskæftigelse. Bonus Bonus er en ret til en bestemt ydelse, når visse omstændigheder indtræder, eller et bestemt resultat opnås. Bortvisning Bortvisning betyder, at ansættelsesforholdet ophører uden varsel, og at medarbejderen dermed mister sin ret til et opsigelsesvarsel samt ret til eventuel fratrædelsesgodtgørelse. Berettiget bortvisning af en medarbejder kræver, at denne groft har misligholdt ansættelsesforholdet. Se under Grov misligholdelse og Bortvisningsgrunde. Bortvisningsgrunde Der lægges blandt andet vægt på forholdets karakter, hvor groft forholdet er, gentagelsestilfælde, forudgående advarsel, den ansattes anciennitet og forholdets betydning for arbejdsgiveren. Forhold, der berettiger til bortvisning, kan eksempelvis være (i) medarbejderens uberettigede udeblivelse fra arbejdet, (ii) tyveri fra arbejdspladsen, (iii) markant eller gentagen overtrædelse af beføjelser samt (iv) illoyal opførsel.

8 C Condicitio Indebiti Hvis arbejdsgiveren har betalt et beløb til medarbejderen, som arbejdsgiveren ikke skyldte, har han i almindelighed krav på at få beløbet tilbagebetalt. D Dagpenge Dagpenge er en ydelse, der modtages ved medarbejderens arbejdsløshed. Det er en betingelse for at modtage dagpenge, at medarbejderen er medlem af en a-kasse. Det er endvidere en betingelse, at den ledige er aktivt arbejdssøgende og kan tiltræde beskæftigelse med dags varsel. Dagpenge udgør 90 % af medarbejderens tidligere indtægt, dog begrænset til et maksimumbeløb, der udgør kr (2013) pr. uge. Beløbet reguleres årligt. Dagpengerefusion En arbejdsgiver, der udbetaler løn under medarbejderens sygefravær, er berettiget til at få refunderet sygedagpenge, som medarbejderen ellers ville have ret til fra kommunen. Det samme gælder ved barselsdagpenge. Arbejdsgiveren er dog først berettiget til refusion efter medarbejderens 30. sygedag. Dette kaldes arbejdsgiverperioden. Decorum Direktør Decorum betyder, at medarbejdere i en given stilling skal overholde de regler, som gælder for stillingen og samtidig vise sig værdig til den agtelse og tillid, som stillingen kræver. Der stilles større krav til medarbejderens agtelse og værdiged i stillinger, der bygger på et tillidsforhold, eksempelvis gælder der særlige decorum-krav for advokater og præster. Den person, der har det øverste ansvar for et selskabs daglige ledelse. Direktører omfattes ikke af medarbejderbegrebet og er derfor som udgangspunkt ikke omfattet af en række arbejdsretlige beskyttelseslove, eksempelvis Funktionærloven, Ferieloven og Virksomhedsoverdragelsesloven. Diskrimination Se under Forskelsbehandling.

9 E Efterløn Elev Efterløn er en ordning, der giver mulighed for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, før folkepensionsalderen nås. Det afhænger af fødselsdatoen, hvornår medarbejderen kan gå på efterløn. Efterlønnen er en kombination af en forsikringsordning og en velfærdsydelse. Der kræves medlemskab af en a-kasse og indbetaling af efterlønsbidrag. Se under Uddannelsesaftale. Erhvervshemmeligheder F Ferie Markedsføringslovens 19 beskytter erhvervshemmeligheder. Erhvervshemmeligheder er kommercielle eller driftstekniske forhold, der kun er kendt af en begrænset kreds inden for virksomheden mv. Der foreligger ikke en erhvervshemmelighed, når man benytter sig af almindeligt kendte metoder og teknikker i den pågældende branche. Har en medarbejder fået kendskab til eller rådighed over virksomhedens erhvervshemmeligheder på en retmæssig måde, må medarbejderen ikke viderebringe eller benytte erhvervshemmeligheden. Beskyttelsen varer i tre år efter ansættelsesforholdets ophør. I henhold til ferieloven optjener man ret til 2,08 dages ferie for hver måneds beskæftigelse i optjeningsåret (kalenderåret). Har en medarbejder været beskæftiget i et helt optjeningsår, opnås der ret til 25 dages ferie (fem uger) med løn. Retten til at holde 25 dages ferie gælder, uanset om der er optjent feriepenge eller ret til ferie med løn. Hvis ingen ret er optjent, kan der afholdes ferie uden løn. Optjent ferie skal afholdes i ferieåret, der løber fra den 1. maj til den 30. april. Mindst 15 dage af ferien skal gives i sammenhæng (hovedferie). Hovedferien skal holdes i perioden 1. maj til 30. september. Det er arbejdsgiveren, der, efter forhandling med medarbejderen, fastsætter, hvornår ferien skal holdes.

10 Feriefridage Feriefridage er aftalt enten ved en overenskomst eller i det individuelle ansættelsesforhold. Feriefridage er således ikke reguleret af Ferieloven. Har medarbejderen ret til feriefridage, gives der normalt fem feriefridage. Feriegodtgørelse Medarbejdere, der ikke er omfattet af reglerne om løn under ferie, er berettiget til feriegodtgørelse svarende til 12,5 % af lønnen i optjeningsåret. Medarbejdere, der er berettiget til løn under ferie, kan vælge at få udbetalt feriegodtgørelse på 12 % i stedet for løn under ferie. Arbejdsgiveren indberetter et antal feriedage og indbetaler feriegodtgørelse til enten Feriekonto eller anden godkendt feriekortordning. Feriekonto eller feriekortordningen udbetaler feriegodtgørelsen til medarbejderen i forbindelse med dennes ferie. Feriepenge Se under Feriegodtgørelse. Ferietillæg Medarbejdere, som modtager løn under ferie, har ret til et ferietillæg på 1 % af den løn, der er optjent i det forrige optjeningsår. Nogle overenskomster giver ret til et ferietillæg på mere end 1 %. Firmabil En virksomhed kan stille en firmabil til rådighed for sine medarbejdere, der herefter beskattes med 25 % af bilens værdi. Fixtid Fixtid er en ordning, der giver medarbejderen mulighed for i et vist omfang selv at tilrettelægge sin arbejdstid. Fixtid betyder, at medarbejderen skal være til stede på arbejdspladsen i et givent tidsrum. Herudover kan medarbejderen selv bestemme, om den resterende arbejdstid skal placeres før eller efter fixtiden. Flextid Flextid er en ordning, der giver medarbejderen mulighed for selv at tilrettelægge sin arbejdstid. Flextid giver eksempelvis medarbejderen mulighed for at gå tidligt hjem fra arbejde en dag mod at arbejde længere en anden dag. Medarbejderen skal alene sørge for at arbejde et givet antal timer i en periode.

11 Folkepension Når medarbejderen når pensionsalderen, kan vedkommende søge om folkepension. Pensionsalderen varierer alt efter, hvornår medarbejderen er født. Pensionsalderen er: 65 år, hvis medarbejderen er født før den 1. januar ½ år, hvis medarbejderen er født i perioden 1. januar 1954 til 30. juni år, hvis medarbejderen er født i perioden 1. juli 1954 til 31. december ½ år, hvis medarbejderen er født i perioden 1. januar 1955 til 30. juni år, hvis medarbejderen er født efter den 30. juni 1955 eller senere. Forskelsbehandling Forskelsbehandling er reguleret af Forskelsbehandlingsloven. Ved forskelsbehandling forstås enhver direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse. Indirekte forskelsbehandling foreligger, når en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille en af ovennævnte personer ringere end andre personer. Chikane og instruktion af andre til at forskelsbehandle er også omfattet af loven. Medarbejdere skal ligebehandles på alle områder, både ved ansættelsen, under ansættelsen og ved ansættelsens ophør. Der gælder særlige bevisbyrderegler ved tvister om forskelsbehandling. Fratrædelse Det tidspunkt, hvor medarbejderens ansættelse ophører. Ved almindelig opsigelse er der typisk tale om fratrædelse, når opsigelsesvarselet udløber, mens der ved bortvisning er tale om fratrædelse uden varsel. Fratrædelsesaftale En frivillig aftale i forbindelse med medarbejderens fratræden. Aftalen indgås mellem arbejdsgiveren og medarbejderen. Fordelen ved en fratrædelsesaftale er, at parterne har mulighed for at blive enige om vilkårene for ansættelsesforholdets ophør. Fratrædelsesaftaler indgås til fuld og endelig afgørelse, og arbejdsgiveren undgår herved, at medarbejderen eksempelvis rejser krav for usaglig afskedigelse.

12 Fratrædelsesgodtgørelse Fratrædelsesgodtgørelse er et beløb, som medarbejdere i henhold til lov, overenskomst eller aftale får udbetalt i forbindelse med fratrædelse. Funktionærer har et lovbestemt krav på hhv. en, to eller tre måneders løn efter hhv. 12, 15 eller 18 års uafbrudt beskæftigelse i samme virksomhed. Visse overenskomster indeholder også bestemmelser om fratrædelsesgodtgørelse. Frynsegoder Populær betegnelse for en ikke-kontant økonomisk fordel, der, ud over lønnen, følger med ansættelsesforholdet. Eksempelvis bil, telefon, avis, bolig, gratis frokost og/eller sundhedsforsikringer. Fritstilling Fritstilling betyder, at medarbejderen fritages for sin arbejdsforpligtelse over for arbejdsgiveren, men at arbejdsgiveren dog fortsat skal betale løn. Fritstilling anvendes i forbindelse med ophør af ansættelsesforholdet enten som følge af arbejdsgiverens eller medarbejderens opsigelse. Ansættelsesforholdet består under fritstillingen, men den fritstillede medarbejder kan tage andet arbejdet i fritstillingsperioden. Medarbejderens loyalitetsforpligtelse over for arbejdsgiveren består i fritstillingsperioden, hvilket forhindrer den fritstillede medarbejder i at tage konkurrerende arbejde i fritstillingsperioden. Funktionær Funktionæransættelse er en type ansættelsesforhold, der er reguleret i funktionærloven. Loven stiller en række mindstekrav, der skal være opfyldt, for at medarbejderen er omfattet af funktionærloven. Der skal være tale om en gennemsnitlig arbejdstid på mindst otte timer ugentligt, og der skal være tale om en tjenestestilling, hvilket betyder, at medarbejderen skal være underlagt arbejdsgiverens instruktioner. Betingelsen om tjenestestilling medfører, at direktører ikke omfattes af funktionærloven. Endvidere gælder funktionærloven kun for: a) Handels- og kontormedhjælpere beskæftiget ved køb eller salg, ved kontorarbejde eller dermed ligestillet lagerekspedition. b) Personer, hvis arbejde består i teknisk eller klinisk bistandsydelse af ikke-håndværks- eller -fabriksmæssig art samt andre medhjælpere, som udfører et arbejde, der kan sidestilles hermed. c) Personer, hvis arbejde udelukkende eller i det væsentlige består i på arbejdsgiverens vegne at lede eller føre tilsyn med udførelsen af andres arbejde.

13 d) Personer, hvis arbejde overvejende er af den under a) og b) angivne art. Såfremt ovenstående betingelser er opfyldt, er medarbejderen omfattet af Funktionærloven og får dermed de rettigheder og pligter, der følger af loven. Blandt funktionærens væsentligste rettigheder er (i) mindsteregler om opsigelsesvarsel, (ii) ret til løn under sygdom, (iii) ret til fratrædelsesgodtgørelse ved længerevarende ansættelse og (iv) regler for at anvende kunde- og konkurrenceklausuler. Førtidspension Førtidspension er en løbende pension, der udbetales fra staten til personer med varig nedsat arbejdsevne. Status som førtidspensionist tildeles kun ved varig nedsat arbejdsevne. Medarbejderen skal derfor erklæres ude af stand til at kunne varetage et arbejde, hvor medarbejderen vil kunne forsørge sig selv med eller uden offentligt tilskud. Fædreorlov G G-dage Fædreorlov er faderens ret til at holde op til to ugers orlov i de første 14 uger efter fødslen. Senest fire uger inden fødslen skal faderen underrette arbejdsgiveren om, hvorvidt han planlægger at tage fædreorlov. Alle medarbejdere, der er i beskæftigelse, har ret til dagpenge under fædreorlov. Fædreorlov kan, efter aftale med arbejdsgiveren, udskydes til efter de første 14 uger efter fødslen. Når arbejdsgiveren bringer et ansættelsesforhold til ophør, skal arbejdsgiveren under visse betingelser betale for de første tre ledighedsdage også kaldet G-dage. Arbejdsgiveren betaler kr. 801 pr. G-dag (2013). Derefter modtager medarbejderen dagpenge fra a-kassen på sædvanlig vis. Det er kun medarbejdere, der er medlem af en a-kasse på fratrædelsesdagen, der har krav på G -dage, når medarbejderen bliver ledig. Det gælder også for vikarer og andre dag-til-dag-ansatte. Der skal betales G-dage, hvis medarbejderen bliver ledig på grund af: Afskedigelse Hjemsendelse Ophør af opgave- og tidsbestemt ansættelse Arbejdsfordeling

14 Nedsættelse af arbejdstiden. Genansættelse Ansættelse af tidligere opsagt medarbejder, der uberettiget er blevet afskediget. For at en afskediget medarbejder kan kræve sig genansat, skal der være et grundlag herfor i en overenskomst. De fleste overenskomster indeholder regler om genansættelse af uberettiget afskedigede medarbejdere. Er arbejdsgiveren ikke underlagt nogen overenskomst, kan en afskediget medarbejder ikke kræve sig genansat. Medarbejderen kan dog stadig kræve godtgørelse eller erstatning. Genansættelse anvendes kun, hvis (i) afskedigelsen var uberettiget, (ii) medarbejderen kræver det og (iii) samarbejdet mellem medarbejder og arbejdsgiver ikke har lidt væsentlig skade, eller vil lide væsentlig skade, ved fortsættelse af ansættelsesforholdet. Gratialer Et pengebeløb eller en tingsgave, som en arbejdsgiver giver til sine medarbejdere, ud over normal løn i forbindelse med en bestemt begivenhed, eksempelvis et bestemt årsresultat eller en medarbejders jubilæum. Modtagne gratialer beskattes som udgangspunkt på samme måde som løn, uanset om gratialet udbetales kontant eller gives som tingsgaver. Ved særlige jubilæer er beskatningen dog lempet, da der ydes et skattefrit bundfradrag på kr. Dette gælder, når medarbejderen har været ansat i virksomheden i 25 år eller 35 år eller et større antal år deleligt med 5. Gratialer i forbindelse med 10, 15, 20 og 30 års ansættelse omfattes således ikke af reglerne om bundfradrag og beskattes derfor som anden løn. Er der tale om gratiale i forbindelse med virksomhedens jubilæum, finder reglen om bundfradrag anvendelse, hvis virksomheden har bestået i 25 år eller i et antal år deleligt med 25. Det er endvidere en betingelse, at gratialet udbetales til samtlige medarbejdere. H Helbredsoplysninger En arbejdsgiver må i forbindelse med ansættelse eller under ansættelse af en medarbejder alene anmode om helbredsoplysninger med det formål at få belyst, om medarbejderen lider af en sygdom, har lidt af en sygdom eller har haft symptomer på en sygdom, når sygdommen vil have væsentlig betydning for medarbejderens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde.

15 En medarbejder skal inden ansættelsen, af egen drift eller ved henvendelse fra arbejdsgiveren, oplyse, om medarbejderen lider af en sygdom eller har symptomer på en sygdom, som vil have væsentlig betydning for medarbejderens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde. Helligdage Helligdage er de danske almindelige helligdage, der er: Nytårsdag, Skærtorsdag, Langfredag, Påskedag, Anden påskedag, Store bededag, Kristi himmelfartsdag, Pinsedag, Anden pinsedag, Juleaftensdag, Juledag, Anden juledag. Hovedferie Hovedferien er tre uger. Hovedferieperioden løber fra 1. maj til 30. september. Medarbejderen har ret til at afholde tre ugers ferie i denne periode. Hovedferien skal varsles af Arbejdsgiveren med tre måneders varsel. I Immaterielle retligheder De produkter, som medarbejderen producerer gennem sit ansættelsesforhold, tilhører som udgangspunkt arbejdsgiveren. Dette gælder også for immaterielle rettigheder, eksempelvis retten til at udnytte manuskripter, tegninger, edb-programmer og opfindelser. Informationsforum Se under Lov om information og høring. J Jobklausul Jobløn Aftaler, som en arbejdsgiver indgår med andre virksomheder med henblik på at hindre eller begrænse medarbejderes muligheder for at opnå ansættelse i en anden virksomhed (virksomhedsklausul). Aftaler, som en arbejdsgiver indgår med en medarbejder med henblik på at hindre eller begrænse andre medarbejderes muligheder for at opnå ansættelse i en anden virksomhed (medarbejder - eller kollegaklausul). Jobløn betyder, at medarbejderen ikke kompenseres for overarbejde.

16 K Kollektive afskedigelser Kollektive afskedigelser er reguleret af Lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang. Reglerne anvendes, når antallet af påtænkte opsigelser inden for et tidsrum på 30 dage vil udgøre (i) mindst 10 medarbejdere i virksomheder, som normalt beskæftiger over 20 men færre end 100 medarbejdere. (ii) Mindst 10 pct. af antallet af medarbejdere i virksomheder, som normalt beskæftiger mindst 100 men under 300 medarbejdere og (iii) mindst 30 medarbejdere i virksomheder, som normalt beskæftiger mindst 300 medarbejdere. Reglerne indebærer, at der skal forhandles med medarbejderne om de påtænkte opsigelser. Kollektiv overenskomst En kollektiv overenskomst er en aftale om løn- og arbejdsvilkår mellem en flerhed af medarbejdere på den ene side og en virksomhed eller en arbejdsgiverorganisation på den anden side. Der stilles ikke store krav til flerheden af medarbejdere, og der kan således være tale om ganske få personer. Typisk er overenskomster indgået mellem fagforeningerne og arbejdsgiverorganisationerne. Kollektive overenskomster regulerer hovedparten af det danske arbejdsmarked, og det er derfor vigtigt som arbejdsgiver at være opmærksom på vilkår i gældende overenskomster. En arbejdsgiver bliver kun forpligtet af en overenskomst, hvis arbejdsgiveren selv har tiltrådt den, eller hvis arbejdsgiveren er medlem af en arbejdsgiverorganisation. Arbejdsgivere uden overenskomst har risiko for at blive udsat for strejke og sympatistrejke fra de faglige organisationer. Konkurrenceklausul En konkurrenceklausul er en aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder om, at medarbejderen ikke må tage ansættelse og/eller have økonomisk interesse i en konkurrerende virksomhed i et bestemt tidsrum, efter ansættelsen er ophørt. For funktionærer skal særlige betingelser være opfyldt, før en funktionær kan blive pålagt en konkurrenceklausul, herunder regler om kompensation i klausulens løbetid. Kontraopsigelse En opsigelse, som følger efter en anden opsigelse. Kontraopsigelse anvendes typisk af medarbejdere, der er blevet opsagt, for at medarbejderen kan frigøre sig inden arbejdsgiverens opsigelsesvarsel løber ud.

17 Medarbejdere, der kontraopsiger, skal være opmærksomme på, at en kontraopsigelse kan medføre karantæne i medarbejderens a-kasse og således medføre en periode uden udbetaling af dagpenge. Kontraopsigelse anvendes derfor typisk, hvis medarbejderen har udsigt til anden beskæftigelse. Kontrolforanstaltninger Arbejdsgiveren har ret til at iværksætte kontrolforanstaltninger i medfør af sin ledelsesret, men en række grundlæggende betingelser skal være opfyldt. Kontrolforanstaltningerne skal være nødvendige, må ikke være krænkende over for medarbejderen og må ikke forvolde denne tab eller ulempe. Kontrolforanstaltninger kan iværksættes til sikring af f.eks. arbejdstidens overholdelse, korrekt udmåling af den præsterede arbejdsydelse samt overvågning af uregelmæssigheder. Kundeklausul En kundeklausul er en aftale om, at medarbejderen efter fratræden ikke må tage ansættelse hos eller udføre arbejde for arbejdsgiverens kunder. Særlige betingelser skal være opfyldt, før en funktionær kan pålægges en kundeklausul, herunder regler om kompensation i klausulens løbetid. Kutyme I tilknytning til en overenskomst kan der opstå en vis praksis. En sådan praksis kan i visse tilfælde have en så fast karakter, at der er tale om en retligt bindende kutyme. Betingelserne for, at der foreligger en sådan kutyme, er, at praksis har været fulgt almindeligt, uden afbrydelse og længe, således at parterne har følt sig retligt forpligtet dertil. Ophør eller ændring kutyme kan kun ske ved opsigelse. Hvis en kutyme fraviger overenskomsten, kan den som hovedregel opsiges til bortfald med passende varsel på et hvilket som helst tidspunkt i en overenskomstperiode. Et passende varsel er normalt tre måneder. Kørselsgodtgørelse Arbejdsgiveren kan udbetale skattefri kørselsgodtgørelse til en medarbejder efter fastsatte kilometersatser, såfremt medarbejderen anvender sin bil, motorcykel, cykel, knallert eller 45- knallert til erhvervsmæssig transport. Erhvervsmæssig transport, som berettiger til kørselsgodtgørelse, er (i) befordring mellem arbejdspladser, (ii) befordring inden for samme arbejdsplads og (iii) befordring mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads i indtil 60 arbejdsdage inden for de forudgående 12 måneder.

18 L Ledelsesretten Ledelsesretten er en almindelig retsgrundsætning. Ledelsesretten indebærer, at arbejdsgiveren i princippet har retten til frit at lede, fordele og tilrettelægge arbejdet. Ledelsesretten er på visse områder indskrænket, eksempelvis på området for opsigelse af medarbejdere. Ligebehandling Ved ligebehandling af mænd og kvinder forstås, at der ikke finder forskelsbehandling sted på grund af køn. Såvel direkte forskelsbehandling som indirekte forskelsbehandling er forbudt. Der foreligger indirekte forskelsbehandling, når en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille personer af det ene køn ringere end personer af det andet køn. Chikane, sexchikane og instruktion af andre til at forskelsbehandle er også omfattet af forbuddet. Ligebehandling er reguleret af Ligebehandlingsloven og Ligelønsloven. Der gælder særlige bevisbyrderegler ved tvister om forskelsbehandling. Lokalaftale En lokalaftale er en aftale, der træder i stedet for eller supplerer den generelle overenskomst på et område. Lokalaftaler aftales på den enkelte virksomhed mellem tillidsrepræsentanten, med støtte fra den relevante faglige organisation, og virksomheden. Lokalaftalens formål er at regulere forhold på arbejdspladsen, som adskiller sig fra andre dele af samme branche, og som der derfor ikke er taget højde for i den generelle overenskomst. Lokalaftaler er mere specifikke end overenskomsterne. Aftalerne kan, ligesom overenskomsterne, indeholde bestemmelser om løn og arbejdstid, men kan også regulere andre forhold på arbejdspladsen, eksempelvis tilbagetrækningsordninger for seniorer og efteruddannelse. Lov om information og høring På områder uden overenskomst gælder Lov om information og høring af medarbejdere. Loven stiller krav om, at der skal oprettes informationsforum. Kravene til informationsforum svarer til kravene til samarbejdsudvalg på de overenskomstbelagte områder. Se under Samarbejdsudvalg.

19 Loyalitet Både medarbejdere og arbejdsgivere har en uskreven loyalitetspligt, så længe ansættelsesforholdet består. Loyalitetspligten indebærer, at parterne blandt andet ikke må udtale sig nedsættende om den anden part. Medarbejdere vil som følge af loyalitetspligten være begrænset i muligheden for at konkurrere med arbejdsgiveren. Handlinger i strid med loyalitetspligten kan udgøre grov misligholdelse af ansættelsesforholdet og føre til ophævelse (bortvisning) af dette. Løn Den betaling, arbejdsgiveren yder til medarbejderen for det arbejde, medarbejderen udfører, herunder de goder, som medarbejderen oppebærer under ansættelsen. Løn er modydelsen til arbejdsforpligtelsen. Løn er det mest centrale ansættelsesvilkår for parterne. Lønvilkår er for størstedelen af det danske arbejdsmarked reguleret i overenskomster, der dog efterlader et vist rum for forhandling af løn på den enkelte arbejdsplads. For de medarbejdere, hvor der ikke gælder en overenskomst, forhandles lønnen individuelt med arbejdsgiveren. Der findes ingen dansk lov om mindsteløn. Lønforhold skal angives i ansættelsesbeviset. Lønnen kan oplyses ved henvisning til gældende overenskomst. Ifølge ligelønsloven gælder der et forbud mod at forskelsbehandle mænd og kvinder med hensyn til løn. Lønmodtagernes Garantifond Lønmodtagernes Garantifond er en solidarisk forsikringsfond, som alle private arbejdsgivere betaler til. Lønmodtagerenes Garantifond sikrer, at medarbejderne får udbetalt løn og feriepenge, hvis virksomheden går konkurs, er under rekonstruktion eller lukker på lignende måde, og arbejdsgiveren ikke er i stand til at udbetale tilgodehavende løn. Lønmodtagerenes Garantifond er således en del af arbejdsmarkedets sociale sikkerhedsnet. Garantien omfatter krav på løn og andet vederlag, erstatning for afbrydelse af arbejdsforholdet, godtgørelse i forbindelse med opsigelse eller afbrydelse af arbejdsforholdet samt feriegodtgørelse.

20 M Masseafskedigelser Se under Kollektive afskedigelser. Medarbejderrepræsentanter Repræsentanter for medarbejderne i et selskabs bestyrelse. I aktie- og anpartsselskaber, der i de sidste tre år har beskæftiget gennemsnitligt mindst 35 medarbejdere, har selskabets medarbejdere ret til at vælge et antal medlemmer til selskabets bestyrelse svarende til halvdelen af de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Medarbejderne kan dog altid vælge mindst to medlemmer. Såfremt det antal medlemmer, der skal vælges af medarbejderne, ikke udgør et helt tal, skal der rundes opad. Medarbejderrepræsentanter har samme rettigheder og pligter som de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Medarbejderrepræsentanter har samme beskyttelse mod afskedigelse som tillidsrepræsentanter. Se også under Tillidsrepræsentanter. Minimalerstatning Begrebet anvendes ved arbejdsgiverens uberettigede ophævelse af ansættelsesforholdet for funktionærer eller ved fritstilling af samme. Minimalerstatningsreglen gælder også ved funktionærens ophævelse af ansættelsesforholdet på grund af arbejdsgiverens misligholdelse. Minimalerstatningsreglen medfører, at funktionærer har ret til en tabsuafhængig erstatning svarende til funktionærens løn i tre måneder. Reglen indebærer, at medarbejdere, der fritstilles, og som finder nyt arbejde i fritstillingsperioden, kan oppebære løn fra både den nye og den gamle arbejdsgiver i op til tre måneder. Er fritstillingsperioden længere end tre måneder, kan den gamle arbejdsgiver modregne i medarbejderens nye løn. Modregning i lønnen N Normen Arbejdsgiveren har i tilfælde af fristilling adgang til at foretage modregning i medarbejderens løn, hvis denne finder nyt arbejde. Se også Minimalerstatning. Normen er et sæt regler for behandling af faglig strid. Normen er vedtaget mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO. Normens regler anvendes i øvrigt til afgørelse af faglig strid mellem

21 parter, der ikke selv har vedtaget betryggende regler om behandling og afgørelse af uenigheder af faglig karakter. Normens regler anvendes kun ved faglig strid, hvilket vil sige strid om overenskomstforhold. Reglerne anvendes derfor ikke i ansættelsesforhold, hvor der ikke gælder en overenskomst. O Omstrukturering Omstrukturering betyder, at arbejdsgiveren omlægger arbejdsfunktioner, eksempelsvis som følge af ny teknologi eller nye arbejdsgange. Omstrukturering er omfattet af arbejdsgiverens ledelsesret, og det er således arbejdsgiveren, der træffer beslutning om omstrukturering. Omstruktureringer er som udgangspunkt saglig grund for arbejdsgiveren til at opsige medarbejdere. Samme regler gælder for rationaliseringer. Se under Rationalisering. Opfindelser Opfindelser, der kan udtages patent eller registreres brugsmodel på her i landet, og som medarbejdere frembringer, er reguleret af Lov om medarbejderes opfindelser. Se også under Immaterielle rettigheder. Opsigelse En tilkendegivelse om, at ansættelsesforholdet skal ophøre ved udløbet af det varsel, der skal gives af eller over for arbejdsgiveren i henhold til ansættelseskontrakten, ansættelsesretlige regler eller overenskomster. Som udgangspunkt vil medarbejderen fortsætte med at arbejde på sædvanlige vilkår indtil udløbet af det meddelte opsigelsesvarsel. Afskedigelse er det samme som opsigelse. Opsigelsesvarsel Opsigelsesvarslet er den tid, der skal gå, fra en part opsiger ansættelsesforholdet, til dette ophører. Opsigelsesvarslet er ikke det samme for arbejdsgivere og medarbejdere. Opsigelsesvarslet varierer efter typen af ansættelsesforhold. Opsigelsesvarslets længde følger enten den gældende overenskomst på området eller, hvis der ikke er overenskomst, af den individuelle aftale. For funktionærer fremgår opsigelsesvarslet af Funktionærloven. For funktionærer beregnes opsigelsesvarslet som løbende måned plus varslet.

22 For funktionærer gælder følgende opsigelsesvarsler for arbejdsgiverens opsigelse, medmindre andet er aftalt: De første 5 måneder af ansættelsen = en måneds opsigelsesvarsel Fra 6 måneder til 2 år og 9 måneder = tre måneders opsigelsesvarsel Fra 2 år og 9 måneder til 5 år og 8 måneder = fire måneders opsigelsesvarsel Fra 5 år og 8 måneder til 8 år og 7 måneder = fem måneders opsigelsesvarsel Over 8 år og 7 måneder = seks måneders opsigelsesvarsel. Option Se under Aktieoption. Orlov Medarbejderens fravær fra arbejde som følge af en lovbaseret ret eller aftale i en længere periode. Orlov kan være baseret på en lovbestemt ret, eksempelvis ved graviditet, barsel og pasning af døende, nærtstående familiemedlemmer. Ret til orlov kan også fremgå af kollektiv overenskomst, eksempelvis ret til frihed til efteruddannelse. Hvis medarbejderen hverken har en orlovsret, der udspringer af lov eller kollektiv overenskomst, kan medarbejderen og arbejdsgiveren individuelt aftale, at medarbejderen har ret til at holde orlov. Som udgangspunkt består ansættelsesforholdet under orlov, men der optjenes som udgangspunkt ikke anciennitet, medmindre der er tale om lovbaseret orlov, f.eks. barselsorlov. Overarbejde Pålagt arbejde ud over medarbejderens normale ugentlige arbejdstid, uanset om medarbejderen er hel- eller deltidsbeskæftiget. For deltidsansatte taler man om merarbejde, indtil medarbejderen har arbejdet 37 timer. Der kan i medfør af aftale eller overenskomster være aftalt frister for arbejdsgiverens varsling af overarbejde. Ligeledes vil det følge af ansættelsesaftalen eller overenskomsten, hvorvidt medarbejderen skal honoreres for overarbejde. Alternativt kan det være aftalt, at medarbejderen skal afspadsere sine overarbejdstimer. Se under Afspadsering. Overenskomst Se Kollektive overenskomster.

23 P Passivitet Undladelse af en handling, hvor undladelsen medfører, at en given ret mistes. Passivitet er eksempelvis relevant ved misligholdelse af ansættelsesforholdet. Hvis en part ikke reagerer over for den anden parts misligholdelse, mistes eksempelvis arbejdsgiverens ret til at bortvise medarbejderen for den konkrete misligholdelse. Hvor lang tid der skal gå, før der indtræder passivitet, afhænger af det konkrete forhold. Ved bortvisning skal der reageres inden for ganske få dage. Pensionsalder Pensionsalderen er den alder, hvor arbejdsgiveren i henhold til individuel eller kollektiv aftale kan bestemme, at medarbejderen skal gå på pension. Der kan ikke indgås aftaler om, at medarbejderen skal gå på pension, før denne fylder 70 år. Der er dog mulighed for at opretholde gældende aldersgrænser, der er lavere end 70 år, og som er aftalt i henhold til kollektive overenskomster, såfremt disse aldersgrænser er objektivt og rimeligt begrundet i et lovligt formål, og midlerne til at opfylde formålet er hensigtsmæssige og nødvendige. Pensionsordning Pension er en løbende ydelse, som en person modtager efter at have trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Pension kan opdeles i offentlige pensioner og individuelle opsparinger. Der findes en lang række offentlige pensioner. Pension fra det offentlige som følge af alder kaldes folkepension, herudover findes der forskellige ordninger som førtidspension og efterløn. De fleste kollektive overenskomster indeholder bestemmelser om en pensionsordning, hvor arbejdsgiveren og medarbejderen hver indbetaler et beløb til pensionsordningen, såkaldte arbejdsmarkedspensioner. Sådanne ordninger er også almindelige på områder, hvor der ikke er kollektiv overenskomst. Provision Provision er en andel af en opnået omsætning, som en medarbejder modtager fra arbejdsgiveren. Provision kan optræde i ren aflønningsform eller i en kombineret aflønningsform med en andel provision og en andel fast aflønning.

24 R Rationalisering Rationalisering betyder, at arbejdsgiveren foretager indskrænkelser i virksomheden med henblik på at gøre virksomheden mere effektiv eller for at opnå besparelser. Rationalisering er omfattet af arbejdsgiverens ledelsesret, og det er således arbejdsgiveren, der træffer beslutning om rationalisering. Se om afskedigelse på grund af rationalisering under Omstrukturering. Restferie Restferien er to uger. Restferien holdes uden for hovedferien. Se under Ferie. Restferie skal gives i sammenhæng af mindst fem dages varighed. Hvis de øvrige feriedage udgør mindre end fem dage, skal disse gives i sammenhæng. Restferie kan varsles afholdt med en måned varsel. S Samarbejdsudvalg Et udvalg på den enkelte arbejdsplads, hvor både ledelse og medarbejdere er repræsenteret. Formålet med et samarbejdsudvalg er at vurdere og fremme samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere på arbejdspladsen samt at sørge for, at medarbejderne er tilstrækkeligt informeret om arbejdspladsens forhold. Det er kun på områder, der er underlagt overenskomst, at der skal oprettes samarbejdsudvalg. Udvalget skal oprettes på private virksomheder med mindst 35 ansatte, når medarbejderne beder om det. Seniorordning En seniorordning er en aftale mellem medarbejderen og arbejdsgiveren om særlige vilkår, når medarbejderen når en vis alder. Seniorordninger kan omfatte forskellige vilkår, eksempelvis vilkår om nedsat arbejdstid eller ekstra ferie. Sikkerhedsorganisation Se under Arbejdsmiljøorganisation. Sikkerhedsrepræsentanter Se under Arbejdsmiljørepræsentanter.

25 Suspension Sygdom Suspension betyder, at medarbejderen ikke skal møde på arbejde, men skal stå til rådighed for arbejdsgiveren. Medarbejderen modtager løn, inklusiv eventuelle goder, i perioden. Suspension er også mulig under ansættelsen. Suspenderede medarbejdere kan kun påtage sig andet arbejde i en opsigelsesperiode, hvis medarbejderen kan aftale med den nye arbejdsgiver, at medarbejderen kan få fri til at opfylde sin rådighedsforpligtelse over for den gamle arbejdsgiver. Sygdom er en lovlig fraværsgrund, og fravær som følge af sygdom udgør derfor ikke misligholdelse af ansættelsesforholdet. Der gælder visse pligter for medarbejderen til at informere arbejdsgiveren om sygdom. Medarbejdere, der er omfattet af Funktionærloven, har ret til at modtage løn under sygdom. For funktionærer gælder (hvis dette er aftalt) en adgang for arbejdsgiveren til at opsige funktionærer med et forkortet varsel på en måned, når funktionæren har været syg i 120 dage inden for 12 måneder. for stiftelsen kan selskabet dog ikke påtage sig forpligtelser. T Tabsbegrænsningspligt Tabsbegrænsningspligt er en pligt for parterne i et aftaleforhold, f.eks. et ansættelsesforhold, til at begrænse sit tab i anledning af den anden parts misligholdelse af aftalen. Tabsbegrænsningspligten har f.eks. betydning, når medarbejderen ophæver ansættelsesforholdet og kræver erstatning. Tabsbegrænsningspligten medfører her, at medarbejderen skal tage en anden relevant ansættelse, hvis dette er muligt, således at løntabet i opsigelsesperioden reduceres med indtægten fra den anden ansættelse. Tantieme Tantieme er en type løn, der udgør en andel af et givent overskud. En funktionær, der ifølge aftale eller sædvane delvis vederlægges med tantieme, og som fratræder sin stilling i et løbende regnskabsår, har ret til en forholdsmæssig andel af den tantieme, han ville have fået udbetalt, hvis funktionæren havde været ansat i virksomheden ved regnskabsårets afslutning eller på det tidspunkt, ydelserne i øvrigt udbetales.

26 Tavshedspligt En forpligtelse for medarbejderen til ikke at videregive oplysninger, som medarbejderen modtager i sit arbejde. Tavshedspligten gælder for alle, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv. Der gælder ikke nogen almindelig tavshedspligt for privatansatte, men visse privatansatte medarbejdere har dog alligevel tavshedspligt som følge af arbejdets karakter, eksempelvis advokater, læger og medarbejdere, der har kendskab til erhvervshemmeligheder. Ved siden af tavshedspligten gælder også loyalitetspligten, der indebærer, at medarbejderen som udgangspunkt ikke må udtale sig på en måde, der kan skade arbejdsgiveren. Der kan i alle ansættelsesforhold aftales en videregående tavshedspligt for medarbejderen. Bestyrelsesmedlemmer er underlagt en lovbestemt tavshedspligt efter reglerne herom i Selskabsloven. Erhvervshemmeligheder er beskyttet i Markedsføringsloven. Medarbejdere må ikke på utilbørlig vis skaffe sig eller forsøge at skaffe sig kendskab til eller rådighed over virksomhedens erhvervshemmeligheder. Medarbejdere, der på retmæssig vis har kendskab til virksomhedens erhvervshemmeligheder, må ikke ubeføjet viderebringe eller benytte virksomhedens erhvervshemmeligheder. Tidsbegrænset ansættelse Tidsbegrænset ansættelse betyder, at medarbejderen er ansat i en stilling, der automatisk ophører, når visse forudbestemte kriterier indtræder, eksempelvis på en bestemt dato eller ved udførelsen af en bestemt opgave. Arbejdsgiveren skal således ikke varsle arbejdstageren om ansættelsens ophør. Tidsbegrænsede ansatte skal behandles på samme måde som andre ansatte. Der gælder således et forbud mod at forskelsbehandle tidsbegrænsede ansatte i forhold til sammenlignelige fastansatte. Endvidere gælder der et forbud mod misbrug af tidsbegrænset ansættelse, herunder et krav om, at forlængelse af en tidsbegrænset ansættelse skal være begrundet i objektive forhold. Tillidsrepræsentant Tillidsrepræsentanten er bindeled mellem ledelsen, den medarbejdergruppe, som tillidsrepræsentanten repræsenterer, og den faglige organisation. Det er medarbejderne, der vælger tillidsrepræsentanten, og denne er i første omgang medarbejdernes repræsentant over for ledelsen. Der gælder ingen lovregler om tillidsrepræsentanter. Reglerne om tillidsrepræsentanter følger af kollektive overenskomster, og tillidsrepræsentanten skal derfor altid være medlem af den overenskomstbærende faglige organisation.

27 Tillidsrepræsentantens rolle er at kontrollere, at arbejdsgiveren overholder overenskomstens regler samt at forhandle med ledelsen i de tilfælde, hvor overenskomsten forudsætter lokal forhandling. Tillidsrepræsentanter nyder en særlig beskyttelse mod afskedigelse. Der skal foreligge tvingende grunde til at afskedige en tillidsrepræsentant. Tiltrædelse Det tidspunkt, hvor medarbejderen tiltræder sin stilling hos arbejdsgiveren. Tiltrædelsestidspunktet har betydning for optjening af rettigheder, herunder opsigelsesvarslets længde, fratrædelsesgodtgørelse og ferie med løn m.v. Tv-overvågning Arbejdsgiveren kan iværksætte tv-overvågning som følge af arbejdsgiverens ledelsesret. Arbejdsgiveren er således ikke forpligtet til at indhente godkendelse fra medarbejderne, men skal informere om tv-overvågningen. På de fleste overenskomstdækkede områder er der aftalt begrænsninger i arbejdsgiverens adgang til at indføre tv-overvågning. De vigtigste begrænsninger er: (i) Der skal foreligge et driftsmæssigt formål, (ii) tv-overvågningen må ikke være krænkende over for de ansatte, og (iii) der skal søges opnået en aftale med de ansatte, eksempelvis gennem et samarbejdsudvalg. Arbejdsgiveren skal oplyse om overvågningen ved skiltning eller lignende. Ved tv-overvågning af arbejdspladser, hvor der ikke er offentlig adgang, kan oplysningspligten eksempelvis opfyldes ved skriftlig underretning af de ansatte. Reglerne herom fremgår af Lov om tv-overvågning. Tv-overvågning er endvidere omfattet af Persondataloven, der regulerer, hvad overvågningen må anvendes til. U Uddannelsesaftale Den aftale, der regulerer uddannelsesforholdet, mellem en elev, der er under erhvervsuddannelse, og en virksomhed, der stiller en praktikplads til rådighed. Uddannelsesaftalen er obligatorisk og lovpligtig efter lov om erhvervsuddannelser, og arbejdsgiveren kan derfor blive erstatningsansvarlig over for eleven, hvis uddannelsesaftalen ikke er udfyldt eller mangelfuld. Uddannelsesaftalen skal indgås på særlige formularer udarbejdet af det faglige udvalg.

28 Uddannelsesaftalen skal være underskrevet inden praktikforløbet påbegyndes. Arbejdsgiveren har pligt til at indsende aftalen til den relevante erhvervsskole, som gennemgår og godkender aftalen. Udeblivelse Udeblivelse betyder, at medarbejderen ikke møder på arbejde som aftalt med arbejdsgiveren. Udebliver medarbejderen, kan arbejdsgiveren bortvise medarbejderen uden nærmere varsel. Udstationering Udstationering betyder, at en medarbejder skal udføre sit arbejde et andet sted end hos arbejdsgiveren, eksempelvis i udlandet eller hos en af arbejdsgiverens samarbejdspartnere her i landet. Ansættelsesforholdet består under udstationeringen. Medarbejdere, der skal udstationeres i udlandet, skal have en række yderligere oplysninger end dem, der følger af medarbejderens ansættelsesbevis, herunder oplysninger om (i) varigheden af det arbejde, der skal udføres i udlandet, (ii) den valuta, som lønnen udbetales i, (iii) de fordele i kontanter og naturalier, der er forbundet med opholdet i udlandet, (iv) vilkårene for medarbejderens tilbagevenden til hjemlandet, og (v) om der er taget skridt til at få udstedt de nødvendige attester i forbindelse med udstationeringen. Usaglig afskedigelse Usaglig afskedigelse betyder, at medarbejderen er blevet afskediget, uden at der har været saglige kriterier til grund for opsigelsen. Funktionærer og ansatte, der er omfattet af overenskomst, er beskyttet af et saglighedskriterium ved afskedigelse. Arbejdsgiveren skal således lægge vægt på saglige kriterier ved afskedigelsen af medarbejdere. Saglige kriterier kan være kriterier, der kan begrundes i arbejdsgiverens eller medarbejderens forhold, herunder manglende omsætning hos arbejdsgiveren eller medarbejderens manglende kompetencer. Medarbejdere, der er omfattet af overenskomst, og som opsiges usagligt, skal i princippet ansættes i samme stilling igen. Muligheden for genansættelse af opsagte medarbejdere anvendes dog sjældent i praksis, og medarbejderen tilkendes i stedet en godtgørelse.

Kort om opsigelse af medarbejdere

Kort om opsigelse af medarbejdere Kort om opsigelse af medarbejdere Medarbejderens opsigelsesvarsel Funktionærer skal opsige deres stilling med 1 måneds varsel til udgangen af en måned. Øvrige medarbejderes opsigelsesvarsler fremgår af

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters arbejdsgiverrådgivning

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT MELLEM. [Virksomhedens navn og adresse] (herefter kaldet "Virksomheden")

ANSÆTTELSESKONTRAKT MELLEM. [Virksomhedens navn og adresse] (herefter kaldet Virksomheden) ANSÆTTELSESKONTRAKT MELLEM [Virksomhedens navn og adresse] (herefter kaldet "Virksomheden") OG [Medarbejderens navn og adresse] (herefter kaldet "Medarbejderen") (herefter tilsammen kaldet "Parterne")

Læs mere

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Ansættelseskontrakt for funktionærer er udarbejdet med henblik på opfyldelse af betingelserne i Lov om arbejdsgiverens pligt

Læs mere

MELLEM STORBUTIKKERNES FORHANDLINGSUDVALG

MELLEM STORBUTIKKERNES FORHANDLINGSUDVALG 3.65.0 2014 /2017 OVERENSKOMST MELLEM STORBUTIKKERNES FORHANDLINGSUDVALG for Brugsforeningen for Als og Sundeved og 3F Sønderborg afdeling MARTS 2014 1 Overenskomstområde Denne overenskomst omfatter al

Læs mere

Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås

Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås Denne vejledning beskriver de forhold, som skal fremgå af ansættelseskontrakten og de forhold, som

Læs mere

Vejledning til udkast til funktionæransættelseskontrakt

Vejledning til udkast til funktionæransættelseskontrakt Vejledning til udkast til funktionæransættelseskontrakt funktionær, (mere end 8 timer ugentligt) Denne vejledning er udarbejdet af Dansk Psykolog Forenings Arbejdsgiverrådgivning til arbejdsgivere, som

Læs mere

Overenskomst 2014 mellem Socialdemokraternes Folketingsgruppe på Christiansborg og Akademikerorganisationerne

Overenskomst 2014 mellem Socialdemokraternes Folketingsgruppe på Christiansborg og Akademikerorganisationerne Overenskomst 2014 mellem Socialdemokraternes Folketingsgruppe på Christiansborg og Akademikerorganisationerne 1 Indholdsfortegnelse 1 Dækningsområde... 3 2 Lønbestemmelse... 3 3 Pension... 3 4 Arbejdstid...

Læs mere

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Mini-udgave industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye

Læs mere

2005-2008. Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark

2005-2008. Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark 2005-2008 Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark 1: Præambel Overenskomsten omfatter redaktionelt

Læs mere

Den 10. december 2013

Den 10. december 2013 29. nov. 13 Den 10. december 2013 1) Nyeste retspraksis vedr. 120 dages reglen i Funktionærloven 2) Forskelsbehandlingsloven med særligt henblik på alder og handicap 3) Ferieloven: sygdom under ferie 4)

Læs mere

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden)

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (Navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (herefter

Læs mere

... ... ... ... ... Ved tidsbegrænset ansættelse ophører ansættelsen uden yderligere varsel den...

... ... ... ... ... Ved tidsbegrænset ansættelse ophører ansættelsen uden yderligere varsel den... ANSÆTTELSESBEVIS Efter Loven om ansættelsesbeviser skal der foreligge en skriftlig ansættelsesaftale for medarbejderen. Ansættelsesforholdet er ikke omfattet af nogen overenskomst. Funktionærloven, Barselsloven

Læs mere

Personalejura LUP. LUP, personalejura ved Henriette Kiersgaard, PLA

Personalejura LUP. LUP, personalejura ved Henriette Kiersgaard, PLA Personalejura LUP Program Ledelsesretten/pligten Ansættelseskontrakten Advarsler Opsigelser Usaglig opsigelse Vilkårsændringer Ledelsesretten Septemberforliget (september 1899) Arbejdsgiverne anerkendte

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR LEDERE

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR LEDERE ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR LEDERE Mellem [virksomhedens navn] [virksomhedens adresse] [virksomhedens cvr.nr.] [virksomhedens telefonnummer og mailadresse] (herefter kaldet Virksomheden ) og [lederens navn]

Læs mere

Skabelon til et ansættelsesbevis

Skabelon til et ansættelsesbevis Skabelon til et ansættelsesbevis Dette er et kommenteret eksempel på et ansættelsesbevis. Du kan således godt få et ansættelsesbevis, der ikke nødvendigvis indeholder alle punkter, eller hvor indholdet

Læs mere

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere i landbruget. (der ikke er omfattet af Lov om visse arbejdsforhold i landbruget m.v. eller Funktionærloven)

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere i landbruget. (der ikke er omfattet af Lov om visse arbejdsforhold i landbruget m.v. eller Funktionærloven) Ansættelseskontrakt for medarbejdere i landbruget (der ikke er omfattet af Lov om visse arbejdsforhold i landbruget m.v. eller Funktionærloven) Dansk Landbrug Nærværende kontrakt er udarbejdet til brug

Læs mere

Personalejuridiske udfordringer. Arbejdsgiverrollen

Personalejuridiske udfordringer. Arbejdsgiverrollen Personalejuridiske udfordringer Arbejdsgiverrollen Program Indledning hvad er PLA Ansættelsesforholdets indgåelse Lidt om ferie Opsigelse det praktiske Skal ansættelsesforholdet overhovedet afsluttes?

Læs mere

OVERENSKOMST FOR KOMMUNALT ANSATTE TANDLÆGER MELLEM. Kommunala Arbeiðsgevarafelagið. Tandlægeforeningen

OVERENSKOMST FOR KOMMUNALT ANSATTE TANDLÆGER MELLEM. Kommunala Arbeiðsgevarafelagið. Tandlægeforeningen OVERENSKOMST FOR KOMMUNALT ANSATTE TANDLÆGER MELLEM Kommunala Arbeiðsgevarafelagið og Tandlægeforeningen 2015 2017 Indholdsfortegnelse 1. OVERENSKOMSTENS OMRÅDE... 1 2 AFGRÆNSNING... 1 3 MÅNEDSLØNNEDE...

Læs mere

1.4.2008 31.3.2011. Journalistoverenskomst for Atuagagdliutit/Grønlandsposten

1.4.2008 31.3.2011. Journalistoverenskomst for Atuagagdliutit/Grønlandsposten 1.4.2008 31.3.2011 Journalistoverenskomst for Atuagagdliutit/Grønlandsposten Journalistoverenskomst for Atuagagdliutit/Grønlandsposten, 2008-2011 1. Overenskomstens område. Nærværende overenskomst omfatter

Læs mere

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011 AFTALE Mellem Silkeborg Forsyning A/S og koncernens ansatte indenfor akademikerområdet 23. december 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Gyldighedsområde 2 Løn 3 Pension 4 Arbejdstid 5 Ferie - fritid 6 Barsel og

Læs mere

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Dig som medarbejder Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Feriefridage Fastansatte medarbejdere (inkl. elever) har hvert kalenderår ret til 5 feriefridage. Disse dage placeres under hensyntagen til arbejdets

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Personalejura og Arbejdsgiverrollen. LUP Personalejura, 20. okober 2009 Skarrildhus

Personalejura og Arbejdsgiverrollen. LUP Personalejura, 20. okober 2009 Skarrildhus Personalejura og Arbejdsgiverrollen Program Arbejdsretlige regler Ansættelse, løn og kontrakter Sygdom Barsel Ferie Samarbejdsvanskeligheder Advarsel, opsigelse, bortvisning PLA Stiftet 1. januar 2003

Læs mere

Ansættelseskontrakt for handicaphjælper

Ansættelseskontrakt for handicaphjælper Ansættelseskontrakt for handicaphjælper Standardkontrakten er udarbejdet af KL og FOA - Fag og Arbejde Arbejdsgivers navn, adresse og evt. CVR-nummer (Skal udfyldes) Arbejdstagers navn, adresse og cpr.nr.

Læs mere

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

Mellem Prima Vista/Subline og Dansk Journalistforbund er der dags dato indgået følgende RAMMEAFTALE

Mellem Prima Vista/Subline og Dansk Journalistforbund er der dags dato indgået følgende RAMMEAFTALE Mellem Prima Vista/Subline og Dansk Journalistforbund er der dags dato indgået følgende RAMMEAFTALE 1. RAMMEAFTALENS FORMÅL OG OMRÅDE 1.01 Formålet med rammeaftalen er at sikre ansatte og A-lønnede og

Læs mere

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed 1 of 14 21/09/2010 12:30 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Område og begreber mv. Selvforskyldt ledighed ved udeblivelse fra samtaler eller aktiviteter,

Læs mere

OVERENSKOMST AF 4. MARTS 2016. mellem DANMARKS REDERIFORENING DANSK METALS MARITIME AFDELING. (Navigatører)

OVERENSKOMST AF 4. MARTS 2016. mellem DANMARKS REDERIFORENING DANSK METALS MARITIME AFDELING. (Navigatører) DANSK INTERNATIONALT SKIBSREGISTER OVERENSKOMST AF 4. MARTS 2016 mellem DANMARKS REDERIFORENING og DANSK METALS MARITIME AFDELING (Navigatører) (Gældende fra 4. marts 2016 til 31. marts 2017) INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Overenskomst. Mellem. 3F Transport. Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening 2014-2017

Overenskomst. Mellem. 3F Transport. Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening 2014-2017 3.60.0 Overenskomst Mellem 3F Transport og Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening 2014-2017 1 1 Dækningsområde Aftalen omfatter chaufførarbejde og andet forefaldende arbejde udført af voksne arbejdere

Læs mere

ARBEJDE I UDLANDET 2011 Særligt om udlandsansættelse

ARBEJDE I UDLANDET 2011 Særligt om udlandsansættelse ARBEJDE I UDLANDET 2011 Særligt om udlandsansættelse Indhold: 1. Ansættelsesvilkår 2. Lønforhold 3. Ophør 4. Tjekliste ved udlandsansættelse 1. Ansættelsesvilkår I Danmark er de fleste ingeniørers arbejdsvilkår

Læs mere

Beskæftigelsesministeriets lovbekendtgørelse nr. 68 af 21. januar 2005 BEKENDTGØRELSE AF LOV OM RETSFORHOLDET MELLEM ARBEJDSGIVERE OG FUNKTIONÆRER

Beskæftigelsesministeriets lovbekendtgørelse nr. 68 af 21. januar 2005 BEKENDTGØRELSE AF LOV OM RETSFORHOLDET MELLEM ARBEJDSGIVERE OG FUNKTIONÆRER Side 1 AFSKRIFT Beskæftigelsesministeriets lovbekendtgørelse nr. 68 af 21. januar 2005 BEKENDTGØRELSE AF LOV OM RETSFORHOLDET MELLEM ARBEJDSGIVERE OG FUNKTIONÆRER Herved bekendtgøres lov om retsforholdet

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed

UDKAST. Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed UDKAST Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed I medfør af 62, stk. 7, 63, stk. 5, 65, stk. 6, og 65 a, stk. 7, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april 2015,

Læs mere

Bilag Sammenligning af overenskomstaftaler 2010-2013 udkast 2012

Bilag Sammenligning af overenskomstaftaler 2010-2013 udkast 2012 1 Bilag Sammenligning af overenskomstaftaler 2010-2013 udkast 2012 I de følgende gennemgås de væsentligste punkter i overenskomsterne inden for hotel- og restaurationsområdet omhandlende HORESTA/3F, KA/KF,

Læs mere

Overenskomst for undervisere i AOF. Landsforbundet af Ungdoms- og Voksenundervisere OVERENSKOMST. for. Undervisere i AOF

Overenskomst for undervisere i AOF. Landsforbundet af Ungdoms- og Voksenundervisere OVERENSKOMST. for. Undervisere i AOF AOF Danmark Landsforbundet af Ungdoms- og Voksenundervisere OVERENSKOMST for Undervisere i AOF 2005 Kapitel 1 Overenskomstens område 1. Område Overenskomsten omfatter undervisere, som varetager vejledning,

Læs mere

Vejledning til standardansættelseskontrakt mellem en Pro/Golfklub og en Assistent

Vejledning til standardansættelseskontrakt mellem en Pro/Golfklub og en Assistent Vejledning til standardansættelseskontrakt mellem en Pro/Golfklub og en Assistent Denne vejledning omfatter generelle retningslinjer til den af PGA og DGU udarbejdede standardansættelseskontrakt for golftræner

Læs mere

Ansættelseskontrakt for privatansat med vejledende bemærkninger

Ansættelseskontrakt for privatansat med vejledende bemærkninger Ansættelseskontrakt for privatansat med vejledende bemærkninger ADO har under punkterne i ansættelseskontrakten tilføjet bemærkninger om, hvad der er lovpligtigt, sædvanlige vilkår for privatansatte eller

Læs mere

Funktionærloven - Og dens betydning for dig på arbejdspladsen

Funktionærloven - Og dens betydning for dig på arbejdspladsen Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening Funktionærloven - Og dens betydning for dig på arbejdspladsen 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening 1. udgave februar 2015 Eget tryk: 3F BJMF Denne

Læs mere

Overenskomst 2008 2011. mellem. Landsforeningen LEV. HK Service Hovedstaden. AC-organisationerne

Overenskomst 2008 2011. mellem. Landsforeningen LEV. HK Service Hovedstaden. AC-organisationerne Overenskomst 2008 2011 mellem Landsforeningen LEV og HK Service Hovedstaden og AC-organisationerne 1 1. Aftalens område Aftalen omfatter ansatte i Landsforeningen LEV.. Undtaget er honorarlønnede medlemmer,

Læs mere

O V E R E N S K O M S T

O V E R E N S K O M S T O V E R E N S K O M S T om ansættelses-, løn- og arbejdsforhold for chefoptikere/forretningsbestyrere mellem F. A. Thiele A/S og Serviceforbundet / Serviceforbundet - Urmagerne og Optikerne 1. april 2014-1.

Læs mere

Lærlingeoverenskomst. mellem. HTS og deres medlemsorganisationer ATL, TA, AKT og JA. Fagligt Fælles Forbund 3F. vedrørende

Lærlingeoverenskomst. mellem. HTS og deres medlemsorganisationer ATL, TA, AKT og JA. Fagligt Fælles Forbund 3F. vedrørende Lærlingeoverenskomst mellem HTS og deres medlemsorganisationer ATL, TA, AKT og JA og Fagligt Fælles Forbund 3F vedrørende lærlinge inden for landtransportområdet 2007-2010 Varenummer 3068 Indholdsfortegnelse

Læs mere

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017 KORT UDDRAG AF L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/3-2014 til 1/3-2017 mellem DANSK ERHVERV ARBEJDSGIVER og HK HANDEL BEMÆRK! Er kun gældende, hvis butikken har overenskomst med HK, eller

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer 1)

Bekendtgørelse af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer 1) LBK nr 81 af 03/02/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2008-0002042 Senere ændringer til forskriften LOV nr 647 af

Læs mere

gældende for virksomheden Det Fælles Udgiverselskab A/S for samtlige af virksomhedens afdelinger og arbejdssteder.

gældende for virksomheden Det Fælles Udgiverselskab A/S for samtlige af virksomhedens afdelinger og arbejdssteder. Protokollat Funktionæroverenskomsten mellem DDFF og er fra 1. januar 2003 gældende for virksomheden Det Fælles Udgiverselskab A/S for samtlige af virksomhedens afdelinger og arbejdssteder. Denne tiltrædelse

Læs mere

Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel 12 Se vedlagte bekendtgørelse

Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel 12 Se vedlagte bekendtgørelse Arbejdstagers navn og adresse Oplyses ved henvendelse Beslutningsdato Personnummer Du tilbydes ansættelse hos Navn Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel

Læs mere

Bekendtgørelse om seniorjob

Bekendtgørelse om seniorjob Kapitel 1 Fastsættelse af kompensation Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 2 Arbejde, der medfører fradrag i kompensationen Kapitel 3 Indtægter Kapitel 4 Fradrag i kompensationen Kapitel 5 Ferie med

Læs mere

TR ROLLEN OG KOMPETENCER

TR ROLLEN OG KOMPETENCER TR ROLLEN OG KOMPETENCER TR MØDE 17. og 18. JANUAR 2014 Ved faglig konsulent Helle Ingemann Harmsen Med baggrund i konkret sag, drøftes snitfladen med kredskonsulent og lokal TR Omplacering Optakt til

Læs mere

Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT

Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Juli 2002 J.nr. APV1109-137606 AFSKRIFT Sammenskrivning af Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til

Læs mere

SAGER OM BØRN, BARSEL OG FAMILIE

SAGER OM BØRN, BARSEL OG FAMILIE VEJLEDNING TIL FAGLIGE SAGER OM BØRN, BARSEL OG FAMILIE SAGER OM BØRN, BARSEL OG FAMILIE 1 Barselsloven... 4 Uorganiserede arbejdsgivere... 4 Barselsorlovens forskellige dele... 5 Fleksible muligheder...

Læs mere

OVERENSKOMST MELLEM. NCC Roads A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING

OVERENSKOMST MELLEM. NCC Roads A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING DAS OVERENSKOMST MELLEM NCC Roads A/S OG DANSK METALS MARITIME AFDELING 2012 2014 1 Nærværende aftale mellem rederiet NCC Roads A/S og Dansk Metals Maritime Afdeling er gældende for maskinmænd, maskinister,

Læs mere

[indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer] (herefter kaldet virksomheden) [indsæt navn] [indsæt adresse]

[indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer] (herefter kaldet virksomheden) [indsæt navn] [indsæt adresse] Mellem undertegnede [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer] (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer]

Læs mere

Direktørkontrakt. med kommentarer. Maskinmestrenes Forening

Direktørkontrakt. med kommentarer. Maskinmestrenes Forening Direktørkontrakt med kommentarer Maskinmestrenes Forening Denne direktørkontrakt er udarbejdet af Maskinmestrenes Forening med udgangspunkt i lov nr. 392 af 22. juni 1993 om arbejdsgivernes pligt til at

Læs mere

Bekendtgørelse om ansættelsesvilkår for forstandere og lærere ved folkehøjskoler

Bekendtgørelse om ansættelsesvilkår for forstandere og lærere ved folkehøjskoler BEK nr 166 af 02/03/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Institutionsstyrelsen, j. nr. 152.114.031 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 28.01.2015 FOLKETINGET VEDTAGER REFORM AF REGLER OM INTERNATIONAL REKRUTTERING Fra den 1. januar 2015 er det blevet lettere for danske virksomheders at rekruttere

Læs mere

Ansættelse af medarbejdere

Ansættelse af medarbejdere Ansættelse af medarbejdere Copenhagen IT University, 1 November 2007 Jan Trzaskowski Copenhagen Business School 1 Overvejelser inden ansættelse? 2 Til næste gang Udarbejd ansættelsesaftale for funktionærer

Læs mere

2014/2017 LANDSOVERENSKOMST. Socialrådgivervikarer

2014/2017 LANDSOVERENSKOMST. Socialrådgivervikarer 2014/2017 LANDSOVERENSKOMST Socialrådgivervikarer 2014/2017 OVERENSKOMST mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Dansk Socialrådgiverforening INDHOLD 1 OVERENSKOMSTENS OMRÅDE... 4 2 ARBEJDSTID... 4 3 AFGRÆNSNING

Læs mere

Guidelines under konflikt (FAQ)

Guidelines under konflikt (FAQ) Guidelines under konflikt (FAQ) Hvem skal ikke med i konflikt? Elever/lærlinge, som er i praktik i forbindelse med en EUD- eller en EGUuddannelse, er ikke omfattet af en konflikt. Det samme gælder KVUstuderende

Læs mere

ANSÆTTELSESBEVIS Ansættelsesforholdet er ikke omfattet af kollektive overenskomster*.

ANSÆTTELSESBEVIS Ansættelsesforholdet er ikke omfattet af kollektive overenskomster*. ANSÆTTELSESBEVIS Ansættelsesforholdet er ikke omfattet af kollektive overenskomster*. *Skolen er forpligtet til at følge organisationsaftalen for skoleleder, lærere og børnehaveklasseledere. Skolen kan

Læs mere

Overenskomst mellem Mejeribrugets Arbejdsgiverforening og Foreningen af mejeriledere og funktionærer angående mejeribestyrernes

Overenskomst mellem Mejeribrugets Arbejdsgiverforening og Foreningen af mejeriledere og funktionærer angående mejeribestyrernes Overenskomst mellem Mejeribrugets Arbejdsgiverforening og Foreningen af mejeriledere og funktionærer angående mejeribestyrernes lønforhold mv. 1. Mejeribestyreren er mejeriets ansvarlige leder og dets

Læs mere

Ansættelseskontrakt for funktionærer

Ansættelseskontrakt for funktionærer Ansættelseskontrakt for funktionærer 1. Undertegnede virksomhed (navn, adresse): Ansætter herved (navn, adresse): 2. Arbejdsstedets beliggenhed: Adresse: Se pkt. 1, første afsnit. 3. Som (stillingsbetegnelse/jobbeskrivelse):

Læs mere

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa.

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa. OM DIN overenskomst Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V Tlf: 46 97 26 26

Læs mere

Overenskomst mellem Foreningen af Kristne Friskoler/Skoleforeningen og Kristelig Fagforening gældende for pedeller og rengøringsassistenter 2007-2010

Overenskomst mellem Foreningen af Kristne Friskoler/Skoleforeningen og Kristelig Fagforening gældende for pedeller og rengøringsassistenter 2007-2010 Overenskomst mellem Foreningen af Kristne Friskoler/Skoleforeningen og Kristelig Fagforening gældende for pedeller og rengøringsassistenter 200-2010 Kapitel 1: Overenskomsten... 1 Oprettelse af overenskomst...

Læs mere

Uredigeret tekst til Overenskomst mellem ITD Arbejdsgiver og Kristelig Fagforening

Uredigeret tekst til Overenskomst mellem ITD Arbejdsgiver og Kristelig Fagforening Uredigeret tekst til Overenskomst mellem ITD Arbejdsgiver og Kristelig Fagforening 1 INDHOLD Kapitel 1 Overenskomsten... 9 1 Dækningsområde... 9 2 Organisationsaftale og varighed... 9 3 Lokale virksomhedsaftaler...

Læs mere

Om at være selvforskyldt ledig

Om at være selvforskyldt ledig Arbejdsdirektoratet Marts 2007 Om at være selvforskyldt ledig INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. HVAD SKER DER, HVIS DU SIGER ET ARBEJDE OP?...3 3. HVAD ER EN GYLDIG GRUND TIL AT SIGE ET ARBEJDE OP?...3 3.1.

Læs mere

Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk

Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978, om Arbejds og Socialvæsenet i Grønland

Læs mere

VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL

VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL INDHOLD Retten til fravær... 3 Hvor meget orlov kan forældre holde ved graviditet og fødsel?... 3 Kan en medarbejder forlænge sin orlov?... 3 Kan en medarbejder udskyde

Læs mere

Vejledning til standardkontrakt

Vejledning til standardkontrakt Vejledning til standardkontrakt Generelt Hvis du er ansat på en fysioterapeutisk klinik eller hos en anden privat virksomhed, der ikke er dækket af en overenskomst, er du ansat på en individuel kontrakt.

Læs mere

Kontrakt Generalsekretær. Amnesty International Danmark Januar 2016

Kontrakt Generalsekretær. Amnesty International Danmark Januar 2016 Kontrakt Generalsekretær Amnesty International Danmark Januar 2016 Parter Der er dags dato indgået ansættelsesaftale mellem: Amnesty International Danmark (i det følgende kaldet AIda) Gammeltorv 8, 1457

Læs mere

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed BEK nr 62 af 25/01/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2011-0010745 Senere ændringer til

Læs mere

Cirkulære om Aftale om ferieregler for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved de frie grundskoler

Cirkulære om Aftale om ferieregler for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved de frie grundskoler Cirkulære om Aftale om ferieregler for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved de frie grundskoler 1994 1 CIRKULÆRE OM AFTALE OM FERIEREGLER FOR LEDERE, LÆRERE OG BØRNE- HAVEKLASSELEDERE VED DE FRIE

Læs mere

Følgende aftaler er indgået mellem PLR og JA

Følgende aftaler er indgået mellem PLR og JA Følgende aftaler er indgået mellem PLR og JA 1) Overenskomst mellem PLR og JA 2) Bilag med lønskalaer for landskabsarkitekter 2008 2011 3) Bilag A Arkitekters ansættelse under Overenskomsten 4) Bilag B

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om sygedagpenge

Forslag. Lov om ændring af lov om sygedagpenge Lovforslag nr. L 8 Folketinget 2010-11 Fremsat den 6. oktober 2010 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om sygedagpenge (Ændring af beskæftigelseskravet, afskaffelse

Læs mere

Kapitel 1 - Månedslønnede - fastansatte

Kapitel 1 - Månedslønnede - fastansatte Overenskomst Indgået mellem Water and Wellness Holding ApS ("WWH") og FOA - Fag og Arbejde og HK Privat 2015-2017 Overenskomstens område 1 Område Stk. 1. Overenskomsten gælder for: Tekniske servicemedarbejdere,

Læs mere

Ophævelse af et ansættelsesforhold

Ophævelse af et ansættelsesforhold Gode råd om Ophævelse af et ansættelsesforhold - bortvisning Kend reglerne, før du bortviser en medarbejder Udgivet af Dansk Handel & Service i samarbejde med Danmarks Fotohandler Forening Ophævelse af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 Sag 248/2012 (2. afdeling) Teknisk Landsforbund som mandatar for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Yvonne Frederiksen)

Læs mere

Om at være selvforskyldt. ledig

Om at være selvforskyldt. ledig Om at være selvforskyldt ledig Arbejdsdirektoratet Januar 2003 Hvordan og hvornår? Hvis du er medlem af en arbejdsløshedskasse (Akasse), har du mulighed for at få dagpenge, når du er ledig og står til

Læs mere

Overenskomst 2012. Foreningen af Kristne Friskoler og Kristelig Fagforening

Overenskomst 2012. Foreningen af Kristne Friskoler og Kristelig Fagforening Overenskomst 2012 Foreningen af Kristne Friskoler og Kristelig Fagforening Indholdsfortegnelse 1 - Overenskomstens parter 1 2 - Dækningsområde 1 3 - Samarbejdsaftale og Aftaler om samarbejde og trivsel

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansættelseskontrakt for ansatte speciallæger i almen praksis jf. 20 stk. 1, 20 stk. 3 eller 21

Vejledning til udfyldelse af ansættelseskontrakt for ansatte speciallæger i almen praksis jf. 20 stk. 1, 20 stk. 3 eller 21 PLO, januar 2016, sagsnr. 2016-281 Vejledning til udfyldelse af ansættelseskontrakt for ansatte speciallæger i almen praksis jf. 20 stk. 1, 20 stk. 3 eller 21 Generelle bemærkninger Ansættelseskontrakt

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse

fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse INDHOLD Indledning 3 Opsigelsesvarsel 3 Skriftlige opsigelser 6 Opsigelsesperioden 6 Fratrædelsesgodtgørelse 9 Krav om saglighed 9 Godtgørelse for usaglig

Læs mere

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt Mellem Virksomhedens navn Adresse Postnummer og by CVR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet virksomheden) og Navn Adresse Postnummer og by CPR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet medarbejderen) indgås

Læs mere

Dagbladenes Bureau 6 0.017 20.417 20.817 7 0.187 20.587 20.987 8 0.357 20.757 21.157

Dagbladenes Bureau 6 0.017 20.417 20.817 7 0.187 20.587 20.987 8 0.357 20.757 21.157 Dagbladenes Bureau Mellem Danske Mediers Arbejdsgiverforening for Dagbladenes Bureau og Dansk Journalistforbund er indgået følgende overenskomst om løn- og arbejdsvilkår for journalistiske medarbejdere

Læs mere

Overenskomst. Mellem TV 2 DANMARK A/S HK STAT

Overenskomst. Mellem TV 2 DANMARK A/S HK STAT Overenskomst Mellem TV 2 DANMARK A/S og HK STAT 2015 2018 Indholdsfortegnelse 1 Ansættelse... 3 2 Lønforhold... 4 3 Projektløn... 5 4 Arbejdstid... 6 5 Pension... 7 6 Ferie og orlov... 8 7 Barsel og adoption...

Læs mere

HOVEDAFTALE. mellem. Tele Danmark A/S og LFLS. Tele Danmark A/S

HOVEDAFTALE. mellem. Tele Danmark A/S og LFLS. Tele Danmark A/S 17. oktober 1994 HOVEDAFTALE mellem Tele Danmark A/S og LFLS Denne hovedaftale er indgået mellem Tele Danmark A/S på vegne af Tele Danmark A/S selv, KTAS, Jydsk Telefon A/S, TELECOM A/S, Fyns Telefon A/S,

Læs mere

Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse

Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse Børnepasningsorlov Januar 2005 FORORD 2 Både ansatte, selvstændige og ledige kan stadig få børnepasningsorlov, hvis barnet er født inden den 27. marts

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af lov om sygedagpenge. (Ændring af beskæftigelseskravet, ophør af ret til sygedagpenge på søgnehelligdage m.v.

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af lov om sygedagpenge. (Ændring af beskæftigelseskravet, ophør af ret til sygedagpenge på søgnehelligdage m.v. Fremsat den af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om sygedagpenge 17. august 2010 (Ændring af beskæftigelseskravet, ophør af ret til sygedagpenge på søgnehelligdage

Læs mere

OVERENSKOMST. om Løn- og ansættelsesvilkår for veterinærsygeplejerskeelever. Indgået mellem Praktiserende dyrlægers Arbejdsgiverforening og

OVERENSKOMST. om Løn- og ansættelsesvilkår for veterinærsygeplejerskeelever. Indgået mellem Praktiserende dyrlægers Arbejdsgiverforening og Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening Veterinærsygeplejerskernes Fagforening OVERENSKOMST om Løn- og ansættelsesvilkår for veterinærsygeplejerskeelever Indgået mellem Praktiserende dyrlægers Arbejdsgiverforening

Læs mere

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET Indhold Indledning Opsigelsesvarsel Er opsigelsen saglig? Ferie Feriefridage Afspadsering Overarbejde Efteruddannelsesmidler Fratrædelsesgodtgørelse

Læs mere

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 1. Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

Regler og rettigheder

Regler og rettigheder Juni 2018 Regler og rettigheder når du arbejder i Danmark Her kan du læse om nogle af de vigtigste regler og rettigheder, som du skal kende, når du arbejder i Danmark. Du kan få mere at vide på hjemmesiden

Læs mere

Overenskomst mellem Tandlægeforeningen og Dansk Tandplejerforening om vilkårene for tandplejernes beskæftigelse hos tandlæger. Afsnit I.

Overenskomst mellem Tandlægeforeningen og Dansk Tandplejerforening om vilkårene for tandplejernes beskæftigelse hos tandlæger. Afsnit I. Overenskomst mellem Tandlægeforeningen og Dansk Tandplejerforening om vilkårene for tandplejernes beskæftigelse hos tandlæger Afsnit I. 1. Overenskomstens område Stk. 1. Overenskomsten omfatter personer,

Læs mere

Økonomikonference 2013 - Landmanden som virksomhedsleder med ansatte

Økonomikonference 2013 - Landmanden som virksomhedsleder med ansatte Økonomikonference 2013 - Landmanden som virksomhedsleder med ansatte Jacob Langvad Nielsen VFL, erhvervsjura Specialkonsulent Advokat (L) E-mail: jln@vfl.dk 3. oktober 2013 Dagsorden Ansættelsesretlig

Læs mere

D.O. II \ Januar 2016 8.2. Kort om sygedagpenge og refusion

D.O. II \ Januar 2016 8.2. Kort om sygedagpenge og refusion Kort om sygedagpenge og refusion A - Løn under sygdom/refusion Funktionærer har krav på fuld løn under sygdom. Fuld løn inkluderer sædvanlige løntillæg og provision, men ikke overarbejdsbetaling, uanset

Læs mere

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Side 1 Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Indholdsfortegnelse 1. Hvem er omfattet af reglerne... 3 2. Lokalaftaler... 3 3. Arbejdstid... 3 4. Deltid... 3 5. Opgaveoversigt... 3 6.

Læs mere

Bekendtgørelse af Ferielov 1)

Bekendtgørelse af Ferielov 1) Page 1 of 9 LBK nr 407 af 28/05/2004 Gældende (Ferieloven) Offentliggørelsesdato: 11-06-2004 Beskæftigelsesministeriet Senere ændringer til forskriften LOV nr 1420 af 22/12/2004 LOV nr 428 af 06/06/2005

Læs mere

Kapitel 1. Lovens område

Kapitel 1. Lovens område Landstingslov nr. 10 af 12. november 2001 om ferie Kapitel 1. Lovens område 1. Alle lønmodtagere i privat eller offentlig tjeneste har ret til ferie og feriegodtgørelse eller løn under ferie efter reglerne

Læs mere

landsoverenskomsten for kontor og lager mellem DI overenskomst II og HK/Privat

landsoverenskomsten for kontor og lager mellem DI overenskomst II og HK/Privat landsoverenskomsten for kontor og lager mellem DI overenskomst II og HK/Privat Mini-udgave Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye og gamle medlemmer

Læs mere

Eksempel på ansættelseskontrakt for funktionær

Eksempel på ansættelseskontrakt for funktionær Eksempel på ansættelseskontrakt for funktionær (Opfindelser & Kreativitet anbefaler at bruge professionel assistance i det konkrete tilfælde.) 1. Aftalens parter og arbejdssted (Navn og adresse på medarbejder)

Læs mere

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 indhold 3 Reglerne for ferie 3 Optjening 4 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 5 Ferie med feriegodtgørelse 5 Fradrag

Læs mere