DEBAT VIND! HVORDAN OPLEVER DU BYGGERIET I DAGLIGDAGEN? I DETTE NUMMER AF PS! SÆTTER VI FOKUS PÅ BYGGERIERNE OG IKKE MINDST MENNESKENE MIDT I DEM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEBAT VIND! HVORDAN OPLEVER DU BYGGERIET I DAGLIGDAGEN? I DETTE NUMMER AF PS! SÆTTER VI FOKUS PÅ BYGGERIERNE OG IKKE MINDST MENNESKENE MIDT I DEM"

Transkript

1 8 TEMA / BYGGERI TEKST HANNE KOPP Over de kommende år bygges der nyt til psykiatri i hele Region Syddanmark. DE NYE FYSISKE RAMMER skal understøtte den udvikling, som er skitseret i psykiatriplanen, Fremtidens Psykiatri. Det handler om integrerede døgnafsnit, lokal psykiatri som indgangsport, samling af retspsykiatri og meget mere. I DETTE NUMMER AF PS! SÆTTER VI FOKUS PÅ BYGGERIERNE OG IKKE MINDST MENNESKENE MIDT I DEM VIND! DELTAG I KON- KURRENCE PÅ INTRANETTET DEBAT HVORDAN OPLEVER DU BYGGERIET I DAGLIGDAGEN? mere på intranettet Du kan også følge med på Læs også om byggerier i de andre regioner: Vi åbner også lokalpsykiatrier i disse år. Læs mere om dem i arbejdspladsportrættet i dette nummer af PS! Hvor er tæt-på-byggebilledet mon skudt? Gætter du rigtigt, bliver du måske den heldige vinder af en kurv med gode sager, der kan forsøde sommeren. Gå på intranettet, se billedet og deltag. Der er gang i byggerier, flytninger og fusioner mange steder lige nu. Hvordan oplever du røg, møg og støj er du selv en af dem, der er flyttet eller sidder du ved et vindue, hvor håndværkerne går rundt udenfor? Del din oplevelse sjov, skæv eller bare træls. Deltag i debatten på intranettet.

2 TEMA / BYGGERI / ODENSE 9 PÅ VEJ MOD NYT OUH Inden 2014 sker der følgende i Odense 14 senge flyttes fra Odense til Middelfart i forbindelse med samlingen af retspsykiatrien. Som følge af implementeringen af såvel psykiatriplan som specialeplan vil det samlede antal døgnpladser på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense stige fra otte til 22. Det er planen at udbygge til 22 senge ved at koble bygninger med 14 nye sengestuer til de eksisterende 8 senge. Det vil give den mest fleksible fremadrettede driftsløsning. Processen omkring udvidelsen af sengekapaciteten er i gang. Tilbygningen skal stå klar senest i Det er også hensigten, at både psykiatri- og specialeplan er implementeret på Psykiatrisk Afdeling Odense senest i løbet af Lokalpsykiatri i Odense Ved udgangen af 2013 skal al ambulant behandling i Odense være samlet et sted centralt i byen, tæt på banegården. Det er også hensigten, at RCT Fyn fremadrettet får til huse samme sted som lokalpsykiatrien. Den ambulante funktion for børne- og ungdomspsykiatrien er, jf. psykiatriplanen, ikke en del af lokalpsykiatrien. Processen med at finde en bygning, som kan bruges til formålet, er i fuld gang.

3 10 TEMA / BYGGERI / ESBJERG TEKST HANNE KOPP / FOTO ROBERT ATTERMANN Der er FÅ SYNLIGE TEGN på byggeriet i Esbjerg, og først efter sommerferien rykker nedrivningsmaskinerne ind. Men man er i fuld gang med at TØMME BYGNINGER og flytte rundt på medarbejdere. Lokalpsykiatrien og Geronto-Neuropsykiatrisk Ambulatorium flyttede til VARDE SUNDHEDSCENTER midt i maj. PS! har spurgt til udfordringer og tanker lige nu.

4 TEMA / BYGGERI / ESBJERG 11 Frem til udgangen af 2014 bygger Region Syddanmark omkring 7000 NYE KVADRATMETER til den eksisterende psykiatriske afdeling på Gl. Vardevej også kaldet Spangsbjerg. Projektet samler de nuværende døgnafsnit i Hviding og Esbjerg. OM BYGGERIET 7000 kvm. nybyggeri omfatter primært tre nye døgnafsnit med i alt 48 pladser, en ny servicebygning og en hal / Ombygning af de eksisterende tre døgnafsnit på grunden, så det vil være muligt at etablere integrerede afsnit, flere større patientstuer mv. / Renovering og ombygning af den gamle hovedbygning, herunder ny cafe/kantine, nye mødefaciliteter, kontormiljøer mv. / Sammenhængende tunnelløsning, der binder alle afsnit sammen til vare- og sengetransport. / Pris: 235 mio. kr. / Totalrådgiver og arkitekt: Arkitema Architects K/S, Århus. Underrådgiver og ingeniør: Rambøll A/S, Esbjerg. SANSERUM OG SAMMENHÆNG Det nye byggeri skal forsøge at åbne op til en ny historie med mere lys og tilgængelighed. Ved brug af andre materialer og farver lukkes naturen ind, så der skabes en mere helbredende arkitektur. Der skal være større sammenhæng mellem bygninger og park ansporing til naturoplevelser og bevægelse gennem sansehave, stiforbindelser, aktiv have med multibane, duftende blomster og vandbassin. Steder, hvor man kan være aktiv, og hvor man kan trække sig tilbage og iagttage. TO FASER FASE 1 Nye døgnafsnit, ny servicebygning og ny hal: Færdig omkring årsskiftet 2013/2014. FASE 2 Ombygning af eksisterende døgnafsnit og hovedbygningen: Fra årsskiftet 2013/2014 til årsskiftet 2014/2015. FRA 52 SENGE TIL 97 Der bliver fremover 97 psykiatriske døgn pladser fordelt på seks afsnit, herunder et afsnit specialiseret til ældre med psykiatriske lidelser. Hertil kommer den eksisterende børne- og ungdomspsykiatri, der ikke indgår i byggeprojektet. INDGANG FRA BYEN Den ambulante behandling samles i en nybygget lokalpsykiatri i centrum af Esbjerg i november Dem, der flytter ind, er bl.a. de ambulante funktioner på Gl. Vardevej, Geronto-Neuropsykiatrisk Ambulatorium i Varde og de distriktspsykiatriske medarbejdere i Esbjerg og Ribe. I HVIDING ET ÅR LÆNGERE For at så få ansatte og patienter skal udsættes for byggerod og støj, har man valgt at de nuværende sengeafsnit i Hviding bliver et år længere, så de først kommer til Esbjerg i slutningen af Læs mere om Esbjerg byggeriet på

5 12 TEMA / BYGGERI / ESBJERG TEKST HANNE KOPP / FOTO ROBERT ATTERMANN Medarbejdere ved Varde Sundhedscenter PATIENTERNE HAR LIDT SVÆRT VED AT FINDE OS Bortset fra printere, der ikke virker, og telefoner, der ikke stiller om, er de 17 medarbejdere faldet til. Billeder er hængt op og de fleste flyttekasser pakket ud. Hverdagen går sin gang. Her skal de være frem til november VORES PATIENTER har haft lidt svært ved at finde op til os. De er gamle, gangbesværede og nogle er demente. Så de har stået i jobcentret nedenunder og spurgt om vej, og kommunen har klaget over, at de bliver forstyrret, fortæller afdelingssygeplejerske Margrethe Siig. Der er udfordringer omkring taxaaftaler og afhentning af patienter ved døren. Men det er problemer, der alle er på vej til at blive løst: Flere skilte og egen handicapindgang er undervejs. Bedre forhold Når man ser bort fra de få opstartsproblemer, er der kun positivt at sige om flytningen. Ambulatoriet har fået bedre forhold: Større lokaler, stort køkken, venteværelse og samtalerum ikke noget de har været forvænt med i Esbjerg. Og så er der fordelen ved at sidde sammen: Tidligere sad vi i to forskellige bygninger og på tre etager. Nu sidder vi på samme gang. Det vil helt sikkert blive en gevinst på sigt. Vi kan udnytte hinandens viden og erfaring bedre, når vi sidder sammen, og flytningen har lært os, hvad vi skal gøre anderledes næste gang. Alle medarbejdere har været engagerede i processen og ydet en ekstra indsats. Så stor ros herfra, siger Margrethe Siig. Geronto-Neuropsykiatrisk Ambulatorium og Lokalpsykiatri Esbjerg skal være i Varde Sundhedscenter i halvandet år og flytter til Esbjerg midtby i november Spadestik sidst på året Nedrivning af eksisterende bygninger på Gl. Vardevej starter efter sommerferien. Første spadestik til nyt byggeri forventes taget i december De flytter også Klinik for skizofreni og mobilt affektivt team flytter til hovedbygningen og videre til lokalpsykiatrien i Esbjerg midtby november En del af Børne- og Ungdomspsykiatri Esbjerg genhuses i en pavillon på matriklen under hele byggeperioden. Service (portørerne) flytter til teknisk afdeling, indtil den nye servicebygning er klar til brug ultimo PSYKIATRI PÅ HØJSKOLE 16 medarbejdere er midlertidigt flyttet ud på den nu tomme højskole i Esbjerg. Her skal de være indtil 2015, hvor de nye bygninger står klar på Gl. Vardevej. ALT KAN LØSES, og jeg tænker, at her må jeg installere mig, som jeg bedst kan. Jeg vil ikke være en begrænsning for mig selv. Jeg har altid bevæget mig meget rundt og sørget for at komme ud til mine medarbejdere, der sidder flere forskellige steder. Nu skal jeg bare bevæge mig lidt mere det gør ikke noget. Synlighed er vigtigt, og vi er jo en psykiatri i bevægelse, siger ledende lægesekretær Else Marie Borup med et smil. Læs mere om medarbejderne på højskolen på hjemmesiden.

6 TEMA / BYGGERI / AABENRAA 13 Psykiatrisygehusets nybyggeri i AABENRAA bliver ca kvadratmeter. Her samles de voksenpsykiatriske afdelinger i Augustenborg og Haderslev, de ungdomspsykiatriske senge i Augustenborg og Kolding samt de børne- og ungdomspsykiatriske ambulante funktioner i Augustenborg og Aabenraa. Det nye fælles P-hus står færdig. Der er taget spadestik til det kommende akutsygehus, og for psykiatriens del er der første spadestik i oktober NYT AKUT- SYGEHUS MED PSYKIATRI 111 døgnpladser og ambulante funktioner for ældre samt for børn og unge Byggeri i to etaper 1 Børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium i sammenhæng med det somatiske Familiehus. Spadestik i oktober Byggeriet står færdigt med udgangen af Opførelse af alle øvrige psykiatriske døgnfunktioner og geronto-ambulatorium i nær sammenhæng med det somatiske sygehus. Første spadestik i foråret Byggeriet står færdig til indflytning i efteråret White Arkitekter AS er sammen White AB totalrådgiver på psykiatribyggeriet. BYGGESUM 478 MIO. KRONER Udvidelsen af Sygehus Sønderjylland Aabenraa fortsætter frem til Pris på samlet byggeri: 1,25 mia. kr. Det nye sygehus bliver næsten tre gange så stort som nu ca kvadratmeter. Læs mere på Sygehus Sønderjyllands hjemmeside og KUNST PÅ DET NYE SYGEHUS NÅR PATIENTER OG PÅRØRENDE i fremtiden kommer ind på sygehuset i Aabenraa, vil de blive mødt af kunstnerisk udsmykning ved de tre indgange; hovedindgangen til somatikkens sygehus ved Familiehuset, indgangen til den fælles akutmodtagelse og indgangen til psykiatrien. Kunsten udvikles specielt til sygehuset i Aabenraa, og vil blive arbejdet ind i byggeriet, gennem formgivning og udsmykning af f.eks. vægge, gulve eller loft. Kunsten skal være med til at give patienterne en visuel oplevelse, uanset i hvilken anledning de kommer på sygehuset. Tanken er, at kunsten skal have en inspirerende, helbredende og afstigmatiserende effekt. Måske kan den også bruges som vejviser. Processen kører sideløbende med byggeriet. Der er udpeget tre kunstnere, som skal komme med deres bud på kunstopgaven i form af skitseforslag, der afleveres sidst på året. Der er nedsat en arbejdsgruppe og et bedømmelsesudvalg. Bedømmelsesudvalget er sammensat af regionsrådspolitikere, og de afgør om og hvilket værk der skal realiseres. Der er afsat ca. 4 mio. kr. til projektet, som er finansieret af Sygehus Sønderjylland, Psykiatrien i Region Syddanmark og Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i Det Offentlige Rum. Læs mere om projektet, bedømmelsesudvalget og de tre kunstnere på byggeri under Aabenraa.

7 14 TEMA / BYGGERI / MIDDELFART TEKST HANNE KOPP / FOTO HEIDI LUNDSGAARD Byggeriet i MIDDELFART er det psykiatribyggeri i Region Syddanmark, der er længst fremme. Der er byggefolk og gravemaskiner på pladsen. Der støbes fundamenter og lige nu skal en tunnel bygges tværs ind under de eksisterende bygninger. RETSPSYKIATRI SYDDANMARK Fra efteråret 2013 samles den syddanske retspsykiatri i Middelfart. Den nye retspsykiatri får 70 døgnpladser og vil, som i dag, desuden varetage den ambulante retspsykiatri i regionen. Foruden ombygning af eksisterende bygninger ca kvadratmeter udvides der med yderligere ca kvadratmeter Den samlede pris er knap 237 millioner kroner Entreprenøren er 5E Byg A/S og totalrådgiver/arkitekt er CREO, Odense Første spadestik i februar 2012 Læs mere om Middelfart i arbejdspladsportrættet i PS! maj 2012

8 TEMA / BYGGERI / MIDDELFART mand er i gang på byggepladsen lige nu. Længere fremme i processen vil byggeriet beskæftige knap 100 håndværkere. allerede nu skal der tages hensyn. Som da der skulle gives ECT behandling indenfor, og maskinerne udenfor måtte stoppe Kresten Andreasen På byggepladsen FLERE VERDENER MØDES Kresten Andreasen og Jesper Kidholm Lund står for enden af den ene tunnel, som skal bruges til at køre sengetøj og mad fra det ene afsnit til det andet. Udfordringen bliver at forbinde tunnelen på tværs af de eksisterende bygninger. BAGERST PÅ P-PLADSEN på Østre Hougvej i Middelfart, inde bag barakkerne, sidder folk fra 5E Byg og holder styr på byggeriet af Retspsykiatri Syddanmark. Siden februar i år har tunge maskiner været i gang med at fjerne jord, støbe fundament og montere elementer. Udfordringerne er mange: Det er et meget specielt projekt, og lige nu har vi en tunnel, som skal bygges på tværs og ind under de eksisterende bygninger. Den var ikke tænkt ind i projektet fra starten, og det har gjort, at vi har måttet sætte nogle områder på hold, fortæller projektchef og bygningsingeniør Kresten Andreasen fra 5E Byg. Sikkerhed og tilpasninger 5E Byg har aldrig lavet psykiatribyggeri før, og det har været svært at sætte sig ind i en ny verden. Der er ting, de aldrig selv ville have tænkt, var vigtige: For eksempel havde vi fundet en rist til baderummet som sad løs og kunne tages op. Den skulle i stedet skrues fast. De lamper, vi vælger, skal sidde fast i loftet, så man ikke kan gemme knive og stoffer. Alt skal vendes og alle skal spørges; sikkerhedsudvalg, fagudvalg og brugergrupper, og det tager tid, fortæller Kresten Andreasen, der forsøger at holde snor i det hele. En afdeling i drift Det er først, når ombygningen af de eksisterende bygninger går i gang, at medarbejdere for alvor vil opleve byggeriet, for da kommer håndværkerne indenfor, men allerede nu skal der selvfølgelig tages hensyn. Som da der skulle gives ECT behandling indenfor, og maskinerne udenfor måtte stoppe. Eller da byggefolkene måtte vente på, at geronto var flyttet til Kolding. Vi skal have forståelse for, at det er en afdeling i drift; at der er patienter, der skal have ro. Det kan godt være svært for en byggemand at forstå, når han holder derude med sin maskine. Samtidig skal der også være forståelse for, at der er en byggeplads udenfor, der skal fungere. Jeg synes, det går rigtig fornuftigt. Men okay, ind i mellem bliver der da bandet lidt inde fra skurvognen, siger Kresten Andreasen med et smil.

9 16 TEMA / BYGGERI / VEJLE TEKST HANNE KOPP BYGGES SOM OPP REGIONSRÅDET besluttede i januar 2012 at undersøge muligheden for at opføre en ny psykiatrisk afdeling i Vejle som OPP-projekt (Offentligt Privat Partnerskab). Det vil sige, at en privat bygherre står for at projektere og finansiere et nybyggeri, som det offentlige efterfølgende benytter. Hvis afdelingen opføres for egne midler, kan medarbejdere og patienter tidligst flytte ind i 2019, mens et OPP-projekt kan stå klar i Region Syddanmark søgte og fik i sommeren 2011 fritagelse fra staten for, som det ellers er reglen, at deponere i dette tilfælde 100 millioner kroner. Fritagelsen er bevilliget under forudsætning af, at projektet bliver sat i gang i Selve byggeprojektet forventes at koste 412 millioner kroner. OMFANG OG INDHOLD kvadratmeter grund etageareal byggeri Tæt på det somatiske sygehus, sammenkoblet med tunnel Samler psykiatrien fra Vejle og Kolding 98 sengepladser samt psykiatrisk skadestue 250 medarbejdere Debat om placering Lokalplansforslaget peger på Grejsdalen som placering, tæt på det eksisterende sygehus. Det har skabt en del debat i offentligheden, da kolonihaven Nordly ligger på grunden. Lokalplanen er i høring indtil 18. juli Projektorganisation og brugergrupper i gang Der er nedsat en projektorganisation, der sammen med eksterne rådgivere skal udarbejde det foreløbige udbudsmateriale. I den forbindelse er en innovationsproces gang i regi af Syddansk Sundhedsinnovation. Projektorganisationen vil også lave en markedsanalyse af ejerskabs- og finansieringsmodeller. Udbudsmateriale og markedsanalyse bliver behandlet i regionsrådet i slutningen af Tendenser, temaer og fire workshops I april var der kick off på innovationsprocessen. Hvordan skal indholdet være, og hvordan får vi det til at passe til fremtidens patienter og medarbejdere? Der blev arbejdet med fem tendenser, som deltagerne forsøgte at konkretisere og tænke ind i det kommende byggeri: Minimering af tvang. Sansestimulering. Teknologi. Sikkerhed og Bevægelse. De fem tendenser er senere blevet til fire temaer, som brugergruppen arbejdede videre med i fire workshops i juni måned: Plads til patienten, den gode arbejdsplads, rammen for kerneydelsen og den moderne behandling. Brugerprocessen fortsatte frem til udgangen af juni i år. Den slutter med et kick out seminar i august.

10 TEMA / BYGGERI / VEJLE 17 Feltstudier i Vejle og Kolding ORD PÅ DEN TAVSE VIDEN Som del af brugerprocessen har tre innovationskonsulenter fra Syddansk Sundhedsinnovation været på to dages feltarbejde i Vejle og Kolding, hvor de gennem interviews, deltagerobservation og fotodagbøger har fået indblik i medarbejdernes hverdag og udfordringer. DE FORSKELLIGE INPUT skal bruges til at få en dybere indsigt i, hvordan den psykiatriske behandling fungerer og opleves i dag hvad er godt og hvad skal bringes med i en ny afdeling? Det var meget lærerigt for os. Det er nogle helt andre udfordringer, psykiatrien står overfor. Der er fx noget omkring sikkerhedskrav, identitetsoplevelse og mulighed for bevægelse. De pårørendes rolle er også anderledes, end når det fx er en somatisk patient, fortæller udviklingskonsulent Dorte Dalkjær. Duften af blomst Hun fortæller om mødet med en patient, der lå på en stue, hvor man hverken kunne åbne vinduet eller rulle persiennerne op, men som gerne ville opleve duften af en blomst. Hvordan får man trukket åbenhed og naturoplevelser ind i et lukket rum og hvordan kan man føle sig hjemme i et offentligt rum? Under feltarbejdet talte de tre medarbejdere både med patienter og medarbejdere, og der var flere ting, der overraskede: Et sted blev patienterne sat til at lave perlekæder, og jeg tænkte umiddelbart: Kan man ikke finde på noget mere stimulerende? Da jeg så talte med patienten, sagde hun, at det var godt, og at det var med til at holde hendes tvangstanker væk. Omvendt oplevede jeg et sted, at patienterne ikke brød sig om for mange åbne nicher på gangene. Noget vi som udenforstående tænker er godt for miljøet. Men for mange patienter virker det uoverskueligt og skræmmende, fortæller Dorte Dalkjær. Uro på gangene Det var også tydeligt flere steder, at indretningen i dag ikke altid fungerer hensigtsmæssigt. I en afdeling lå personalestuen for enden af et lukket afsnit. Det betød, at personalet gik frem og tilbage hele tiden; at døre blev låst op og låst i, hvilket reelt betyder, at patienterne ikke får den fornødne ro. Feltstudiet munder ud i et visionskatalog, der skal bruges i det videre forløb. Vi har lært, at vi skal passe på med at pådutte vores egne ideer til, hvad der er godt for andre, og i det hele taget skal vi nok passe på med at blive alt for konkrete endnu, siger Dorte Dalkjær. Vi har lært, at vi skal passe på med at pådutte vores egne ideer til, hvad der er godt for andre Dorte Dalkjær Under feltarbejdet i Kolding og Vejle skulle medarbejderen prøve at være patient for en dag, for at få oplevelsen helt ind under huden.

11 18 TEMA / BYGGERI / VEJLE

12 TEKST HANNE KOPP / FOTO HEIDI LUNDSGAARD TEMA / BYGGERI / VEJLE 19 PLADS TIL PATIENTEN Den første WORKSHOP fandt sted i Spinderihallerne i Vejle, hvor medarbejdere, patienter og repræsentanter fra psykiatrien kom med ideer til, hvordan den NYE PSYKIATRISKE AFDELING I VEJLE skal bygges for at give den bedste patientoplevelse. DELTAGERNE skulle tænke sygehuset ud fra tre analogier: En spejderlejr, en bank og et wellnesscenter. Hvad kan man tage med fra de tre enheder over i et sygehus? Senere på dagen skulle deltagerne beskrive den gode patientrejse fra indlæggelse, ophold på sygehuset til efter udskrivningen. Patienterne vil have noget mere livsbekræftende ind i forløbet. Små ting kan gøre en kæmpe forskel: Det kan bare være det, at en medarbejder siger hej. Det kan være blomster på stuen, flere udendørsarealer eller kunstoplevelser. Noget der angiver håb; at man ikke er kronisk syg eller parkeret i systemet. SPEJDERLEJR Fællesskab, egne ressourcer, det at finde vej, være tæt på naturen. WELLNESS Få energi og livet igen, du er i centrum, fleksible behandlingstilbud BANK Service og teknologi, adgang hjemme og tilgængelighed Læs mere om de andre workshops på hjemmesiden og se flere billeder: under Vejle. PIA SKOV Social- og sundhedsassistent, Psykiatrisk Afdeling Vejle ER MED TIL AT GIVE PSYKIATRIEN BEDRE VILKÅR Medarbejdere, patienter og pårørende er med til at tænke rammer og indhold for den nye psykiatriske afdeling i Vejle. Jeg er rigtig glad for at være med i brugerprocessen, og glæder mig til, at vi kan blive en stor afdeling i moderne stil. Jeg har nu i 17 år gået i ældre rammer, og selvom der er sket udvikling undervejs, så har det aldrig været en fri proces, idet vi havde nogle bygninger at forholde os til. VI ER NØDT til at indrette os på, at fremtidens patienter går til "den dør", hvor de kan blive behandlet og at de er bevidste om hvad de fejler, inden de kommer. Vi bliver i meget større grad et serviceorgan, hvor der skal nye metoder til at motivere patienten i den rigtige retning. Vi har ikke mere en autoritær rolle. Det er et godt signal, at vi medarbejdere også har indflydelse på udformningen, men jeg kunne dog godt have tænkt mig, at flere af mine kolleger fik lov til at deltage. Læs mere om de andre workshops på hjemmesiden og se flere billeder:

Status på anlægsprojekter Nybyggeri i Vejle OPP-projekt Ansøgning til pulje vedr. nedbringelse af tvang via bedre fysiske rammer

Status på anlægsprojekter Nybyggeri i Vejle OPP-projekt Ansøgning til pulje vedr. nedbringelse af tvang via bedre fysiske rammer Status på anlægsprojekter Nybyggeri i Vejle OPP-projekt Ansøgning til pulje vedr. nedbringelse af tvang via bedre fysiske rammer Esbjerg Fakta: Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg.

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 10. oktober 2014

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 10. oktober 2014 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 10. oktober 2014 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

Nyt akutsygehus. Sygehus Sønderjylland Aabenraa. Kvalitet Døgnet Rundt

Nyt akutsygehus. Sygehus Sønderjylland Aabenraa. Kvalitet Døgnet Rundt Nyt akutsygehus Sygehus Sønderjylland Aabenraa Kvalitet Døgnet Rundt Nyt sygehus - indeni og udenpå På Sygehus Sønderjylland er det patienten og patientens sygdomsforløb, der skal være i fokus. Så det

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 1. april 2014

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 1. april 2014 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 1. april 2014 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 20. juni 2014

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 20. juni 2014 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 20. juni 2014 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 20. januar 2015

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 20. januar 2015 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 20. januar 2015 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

PS! SÆTTER FOKUS PÅ. Tema

PS! SÆTTER FOKUS PÅ. Tema 8 TEMA / HELENDE ARKITEKTUR OG OMGIVELSER TEKST HANNE KOPP Tema PS! SÆTTER FOKUS PÅ Du kan følge byggerierne og læse mere om temaet på Vi bygger og bygger. Første spadestik, rejsegilder og snart indvielser

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE. Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 19. maj 2015

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE. Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 19. maj 2015 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 19. maj 2015 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

De store Hospitalsbyggerier Møde i Regionsældrerådet den 10. december

De store Hospitalsbyggerier Møde i Regionsældrerådet den 10. december De store Hospitalsbyggerier Møde i Regionsældrerådet den 10. december Niels Peter Hansen Center for Økonomi, Budget & Byggestyring De Store Hospitalsbyggerier Der bygges for 41,4 mia. kr. nye hospitaler

Læs mere

Psykiatri- og socialområdet

Psykiatri- og socialområdet Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni 2013 Psykiatri- og socialområdet 1 v/psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen Psykiatri Ét sygehus med afdelinger og funktioner fordelt i Region Syddanmark

Læs mere

Psykiatriens omstillingsramme Tvang, Fase 2

Psykiatriens omstillingsramme Tvang, Fase 2 Afdeling: Sundhedsøkonomi Journal nr.: 15/11944 Dato: 7. januar 2015 Psykiatriens omstillingsramme Tvang, Fase 2 Baggrund Med henblik på at nå målet om at reducere anvendelsen af tvang i psykiatrien med

Læs mere

18. juni På vej mod ny psykiatriplan Kapacitet og organisering

18. juni På vej mod ny psykiatriplan Kapacitet og organisering 18. juni 2019 På vej mod ny psykiatriplan Kapacitet og organisering 1 Løsningsscenarier i forhold til sengekapaciteten Udfordringer: Flere retspsykiatriske sengedage Pres på trekantsområdet Ønske om styrket

Læs mere

3228 FOKUS Ugeskr Læger 172/47 22. november 2010

3228 FOKUS Ugeskr Læger 172/47 22. november 2010 3228 FOKUS Ugeskr Læger 172/47 22. november 2010 Psykiatrien rykker tættere på somatikken Der er enighed om, at psykiatrien rent fysisk skal placeres tættere på de somatiske specialer. Og med de kommende

Læs mere

Konference d. 8. maj 2019

Konference d. 8. maj 2019 Konference d. 8. maj 2019 Kapacitet og organisering Oplæg ved Administrerende sygehusdirektør Charlotte Rosenkrantz Josefsen Kapacitet og organisering 2019 2007 Retspsykiatri Sammen sætter vi borgeren

Læs mere

Den kommende sundhedsplan i et psykiatrisk perspektiv

Den kommende sundhedsplan i et psykiatrisk perspektiv Den kommende sundhedsplan i et psykiatrisk perspektiv Oplæg ved psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen Udvalget for kvalitet, prioritering og sundhedsplan den 26. februar 2013 Psykiatriens

Læs mere

Projekt Lys i Psykiatrien

Projekt Lys i Psykiatrien Område: Psykiatri- og Socialstaben Afdeling: Psykiatriens Anlægssekretariat Journal nr.: 12/27220 Dato: 2. januar 2013 Udarbejdet af: Anne Sigh E-mail: Anne.Sigh@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631712 Notat

Læs mere

Høringssvar

Høringssvar Område: Psykiatri Udarbejdet af: Julia Egebæk Afdeling: Plan og udvikling E-mail: julia.egebaek@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/12622 Telefon: 76631017 Dato: 27. september 2007 Notat Høringssvar 25.06-03.09

Læs mere

Arkitektur. Af Henning Due, journalist Foto af Ty Stange

Arkitektur. Af Henning Due, journalist Foto af Ty Stange Af Henning Due, journalist Foto af Ty Stange Såkaldt helende arkitektur spiller en central rolle i byggeriet af det første nyopførte psykiatrisygehus i Danmark i 100 år. På psykiatrisygehus Slagelse er

Læs mere

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse En del af nedenstående notater er udarbejdet på foranledning af sundhedsstaben som

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

S T E N G Å R D S V E J BYGGEPLADSAVIS. April 2016. Pia Moust Aalund - din genhusningskonsulent Læs mere side 6

S T E N G Å R D S V E J BYGGEPLADSAVIS. April 2016. Pia Moust Aalund - din genhusningskonsulent Læs mere side 6 S T E N G Å R D S V E J BYGGEPLADSAVIS April 2016 Pia Moust Aalund - din genhusningskonsulent Læs mere side 6 Du inviteres til Orienteringsmøde om Helhedsplanen Tirsdag den 19. april 2016 kl. 19.00 i Rundetårn

Læs mere

STATUS PÅ BYGGERIERNE

STATUS PÅ BYGGERIERNE STATUS PÅ BYGGERIERNE Anlægs- og innovationsudvalget den 22. november 2018 Side 1 af 14 Oversigt: Projekter med anlægsbevillinger / rådighedsbeløb over 15 mio. kr. Afsluttes: Somatiske sygehuse: SLB: 1.

Læs mere

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk I høring 25. juni - 3. september 2007 Region Syddanmark Sundhedsstaben Planlægnings- og udviklingsafdelingen Damhaven 12. 7100

Læs mere

Medieavisen. Dette nummer indeholder fire fantastiske artikler om det nye byggeri på Knagegården.

Medieavisen. Dette nummer indeholder fire fantastiske artikler om det nye byggeri på Knagegården. Medieavisen 2014 nr. 1 Hv em er Mediehuset? Mediehuset på Skovgården består af Medieværkstedet på Skovgården og det tidligere Infohuset. De to medietilbud er i dag slået sammen og hedder Mediehuset. Denne

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE. Psykiatri- og socialudvalgsmøde, den 14. juni 2016

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE. Psykiatri- og socialudvalgsmøde, den 14. juni 2016 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og socialudvalgsmøde, den 14. juni 2016 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

Efter en gennemgang af programmet for aftenen, fortæller Sara Terp Uhre om status for, hvor boligselskabet står i renoveringsprojektet i dag:

Efter en gennemgang af programmet for aftenen, fortæller Sara Terp Uhre om status for, hvor boligselskabet står i renoveringsprojektet i dag: REFERAT Informations- og idémøde om renovering Afdeling Fruehøj: Torsdag den Klokken 19.00 21.20 Mødested: Fælleshuset, Brorsonsvej 53 A, 7400 Herning Deltagere: 21 beboere fra 19 husstande Sara Terp Uhre,

Læs mere

Velkommen til børne- og ungdomspsykiatrien

Velkommen til børne- og ungdomspsykiatrien Klinik Børn og Unge Velkommen til børne- og ungdomspsykiatrien Dag- og Sengeafsnit BU1 Denne pjece er til dig, der skal indlægges i Klinik Børn og Unge, enten i vores dag- eller sengeafsnit og dine forældre.

Læs mere

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam Køge Kommune 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om Huset og dets brugere... 4 Konklusion...

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 21. oktober 2015

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 21. oktober 2015 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 21. oktober 2015 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Værdierne i Nomeco udtrykker vores holdninger og adfærd, og

Læs mere

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende.

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende. Sundhedsminister Astrid Krags tale på Lægemødet 2013 (Det talte ord gælder) [Indledning dialogen med borgeren] Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at indlede jeres 131. lægemøde. Jeg har set frem

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE. Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 11. marts 2016

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE. Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 11. marts 2016 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 11. marts 2016 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

Opgørelse over ventetider, henvisninger og aktivitet, 1. januar 31. august 2011

Opgørelse over ventetider, henvisninger og aktivitet, 1. januar 31. august 2011 Journal nr.: 11/10746 Dato: 21. september Udarbejdet af: Lone Lander Stie E mail: Lone.Lander.Stie@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 76646033 Bilag Opgørelse over ventetider, henvisninger og aktivitet,

Læs mere

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Indledning INT: Okay, det er denne her brochure, det handler om. D: Mmm. INT: Og hvad tror du, den handler om? D: Den her brochure? Den handler

Læs mere

Mulige løsninger. Etablere et fælles sengeafsnit til behandling af patienter med spiseforstyrrelse

Mulige løsninger. Etablere et fælles sengeafsnit til behandling af patienter med spiseforstyrrelse Afdeling: Økonomi og Planlægning Journal nr.: 19/2843 Dato: 7. juni 2019 Notat Sengekapaciteten - mulige scenarier for håndtering af udfordringer vedrørende en hensigtsmæssig udnyttelse af sengekapaciteten

Læs mere

Socialdemokraterne. S-nyt 2014.2. Region Sjælland. Redaktør: Knud Henning Nielsen, post@s-nyt.dk 6. oktober 2014. 5 Det ny psykiatrisygehus åbner 2015

Socialdemokraterne. S-nyt 2014.2. Region Sjælland. Redaktør: Knud Henning Nielsen, post@s-nyt.dk 6. oktober 2014. 5 Det ny psykiatrisygehus åbner 2015 Socialdemokraterne S-nyt 2014.2 Region Sjælland s Redaktør: Knud Henning Nielsen, post@s-nyt.dk 6. oktober 2014 2 Et budget med gode fingeraftryk Region Sjællands budget på næsten 18 mia. kr. er aftalt

Læs mere

Psykiatrisygehuset i Slagelse. Præsentation Bygherreforeningen 18. maj 2016

Psykiatrisygehuset i Slagelse. Præsentation Bygherreforeningen 18. maj 2016 Psykiatrisygehuset i Slagelse Præsentation Bygherreforeningen 18. maj 2016 Hospitals byggerier i Danmark Kvalitetsfondsbyggerierne består af 16 projekter som delvis er regionsfinansieret (40%) og statsfinansieret

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Social- og integrationsministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar 2012 (SOU alm. del samrådsspm. F)

Social- og integrationsministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar 2012 (SOU alm. del samrådsspm. F) Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 153 Offentligt Social- og integrationsministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar 2012 (SOU alm. del samrådsspm.

Læs mere

Erfaringer fra 5 store byggeprojekter i

Erfaringer fra 5 store byggeprojekter i DFFU og DDSFB, 11. november 2015 Erfaringer fra 5 store byggeprojekter i Region Syddanmark Karin Martinsen, chefjurist BYG INDHOLD 1) De omfattede sygehusprojekter 2) Nogle overordnede forudsætninger 3)

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 19. august 2015

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 19. august 2015 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 19. august 2015 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

BRUGERINDDRAGELSE I PSYKIATRISK SYGEHUS I VEJLE, OPP DEN 24. maj 2012

BRUGERINDDRAGELSE I PSYKIATRISK SYGEHUS I VEJLE, OPP DEN 24. maj 2012 BRUGERINDDRAGELSE I PSYKIATRISK SYGEHUS I VEJLE, OPP DEN 24. maj 2012 MILEPÆLE OG RESSOURCER, præsenteret på sidste møde 2012 2013 Mar Apr Maj Jun Aug Sep Okt Nov Dec Handleplan godkendt Brugergrupper

Læs mere

517.4.09. Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - En leder undrer sig. 36. årgang

517.4.09. Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - En leder undrer sig. 36. årgang 517.4.09 36. årgang Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - og dagtilbud Børn stresser En leder undrer sig På vej fra den ene institution til den anden snakker vi om bygninger og veje. De to arkitektstuderende

Læs mere

Region Hovedstaden Nyt Hospital Nordsjælland Dagsorden:

Region Hovedstaden Nyt Hospital Nordsjælland Dagsorden: Regionsældreråd Hovedstaden 12. september 2012 Projektdirektør, Henrik Schødts Dagsorden: Baggrunden: Hospitals- og Psykiatriplan 2020 og midler fra Kvalitetsfonden Store hospitalsbyggerier i Region Hovedstaden

Læs mere

Udvalget for Social og Sundhed

Udvalget for Social og Sundhed Udvalget for Social og Sundhed Udvalget varetager opgaver indenfor områderne: Sundhedsfremme og forebyggelse Medfinansiering af sundhedsudgifter Genoptræning Tilbud til ældre og handicappede Tilbud til

Læs mere

aarhus arkitekterne a/s - 22. december 2011 1 KØGE SYGEHUS Køge Sygehus frem mod 2020 KØGE SYGEHUS

aarhus arkitekterne a/s - 22. december 2011 1 KØGE SYGEHUS Køge Sygehus frem mod 2020 KØGE SYGEHUS aarhus arkitekterne a/s - 22. december 2011 1 KØGE SYGEHUS Køge Sygehus frem mod 2020 KØGE SYGEHUS Region Sjælland - Køge Sygehus Køge Sygehus frem mod 2020 - Samling af Regionens ØNH-aktiviteter Der må

Læs mere

Studierejse til Norge for medlemmer af Regionsrådet.

Studierejse til Norge for medlemmer af Regionsrådet. Område: Det psykiatriske område Udarbejdet af: Jane V. Møller/Hanne Vernegren Afdeling: Planlægning og Udvikling E-mail: Jane.Moeller@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/8566 Telefon: 76631098 Dato: 19.

Læs mere

Psykiatriplan 2015-2020. Præsentation ved borgermøde i Thisted 9. april 2015

Psykiatriplan 2015-2020. Præsentation ved borgermøde i Thisted 9. april 2015 Psykiatriplan 2015-2020 Præsentation ved borgermøde i Thisted 9. april 2015 Hovedvision for Psykiatrien 2015-2020 Patienter og pårørende oplever sikre og effektive patientforløb med mennesket i centrum

Læs mere

Lean giver tid til børnene

Lean giver tid til børnene Lean giver tid til børnene Normeringer kan der ikke lige laves om på. Alderen på børnene, der starter i dagsinstitution er også politisk bestemt og heller ikke noget, som de enkelte daginstitutioner har

Læs mere

AMBULANTE PATIENTER (VOKSEN)

AMBULANTE PATIENTER (VOKSEN) AMBULANTE PATIENTER (VOKSEN) REGION HOVEDSTADEN (VOKSNE AMBULANTE PATIENTER) PC Amager Distriktspsykiatrisk team 1 24 34 Distriktspsykiatrisk team 2 32 55 Distriktspsykiatrisk team 3 33 60 Gerontopsykiatrisk

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

Nyt OUH Region Syddanmarks nye universitetshospital

Nyt OUH Region Syddanmarks nye universitetshospital Nyt OUH Region Syddanmarks nye universitetshospital SIDE 1 Velkommen på Nyt OUH Nyt OUH er Region Syddanmarks nye universitetshospital, som med tiden, erstatter det eksisterende Odense Universitetshospital.

Læs mere

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken Praktik i afd.: Sirius. Praktikperiode: 1. praktikperiode. Generelt: 1. 2. 3. 4. 5. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart?

Læs mere

1. BAGGRUND OG FORMÅL... 3 Den kommunale organisation og ledelsesstruktur... 3

1. BAGGRUND OG FORMÅL... 3 Den kommunale organisation og ledelsesstruktur... 3 20 1. BAGGRUND OG FORMÅL... 3 Den kommunale organisation og ledelsesstruktur... 3 2. UDVIKLINGEN I ANTALLET AF ÆLDRE I VIBORG KOMMUNE... 5 Den generelle udvikling... 5 Udviklingen fordelt på ældredistrikter...

Læs mere

Kvalitetsstyring - Program for sessionen

Kvalitetsstyring - Program for sessionen Kvalitetsstyring - Program for sessionen 11.40 11.50 Indledning og baggrund 11.50 12.05 Et eksempel - Totaløkonomi 12.05 12.10 Hvor findes værktøjerne? 12.10 12.30 Evaluering af 5 store byggeprojekter

Læs mere

Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden

Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden 1 Sdr. Feldings Efterskole Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden Ligesom sidste år, vil jeg dele min beretning op i tre afsnit. Først vil jeg fortælle lidt om hvad der generelt har

Læs mere

Ungdomspsykiatrisk Afsnit U1

Ungdomspsykiatrisk Afsnit U1 Velkommen til Ungdomspsykiatrisk Afsnit U1 Patientinformation www.psykiatrienisyddanmark.dk Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding Velkommen til Ungdomspsykiatrisk Afsnit U1 Vi vil gerne byde dig og din familie

Læs mere

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann Ældre udviklingshæmmede Vi prikker til hendes erindring Frida er blevet gammel og mister flere og flere færdigheder. Socialpædagog Monica Andersen er en af de medarbejdere, der skal hjælpe Frida med at

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Budgettale - 1. behandling af budget 2016. Pernille Høxbro, formand for Socialudvalget

Budgettale - 1. behandling af budget 2016. Pernille Høxbro, formand for Socialudvalget Budgettale - 1. behandling af budget 2016 Pernille Høxbro, formand for Socialudvalget 1 2 Budgettale ved 1. behandling af budget 2016 Pernille Høxbro, formand for Socialudvalget Jeg er glad for i dag at

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

STATUS PÅ BYGGERIERNE

STATUS PÅ BYGGERIERNE STATUS PÅ BYGGERIERNE Anlægs- og innovationsudvalget den 28. februar 2019 Side 1 af 15 Oversigt: Projekter med anlægsbevillinger / rådighedsbeløb over 15 mio. kr. Afsluttes: Somatiske sygehuse: SLB: 1.

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til England: Navn: Pernille Paulsen Evt. rejsekammerat: - Hjem-institution: VIAUC Thisted Holdnummer: STS2010 Rapport fra udvekslingsophold Værts-institution/Universitet: Southampton University

Læs mere

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE. Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 17. maj 2016

STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE. Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 17. maj 2016 STATUS PÅ PSYKIATRIBYGGERIERNE Psykiatri- og Socialudvalgsmøde, den 17. maj 2016 1 Psykiatrisk Afdeling Esbjerg Samling af de psykiatriske afdelinger fra Hviding og Esbjerg. Antal kvadratmeter: Ombygning

Læs mere

Specialeansøgning. Region Syddanmark Vedr. Børne- og ungdomspsykiatri. Dato: 29. maj 2009

Specialeansøgning. Region Syddanmark Vedr. Børne- og ungdomspsykiatri. Dato: 29. maj 2009 Specialeansøgning Region Syddanmark Vedr. Børne- og ungdomspsykiatri Dato: 29. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. børne- og ungdomspsykiatri 1 1 Generelle overvejelser i forhold til

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Redegørelse vedr. FAM

Redegørelse vedr. FAM Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 13/5535 Dato: 14. maj 2013 Udarbejdet af: Mette Nygaard E-mail: Mette.Nygaard@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631250 Notat Redegørelse

Læs mere

OPP Vejle. v. Gert Frost projektleder OPP Vejle

OPP Vejle. v. Gert Frost projektleder OPP Vejle OPP Vejle v. Gert Frost projektleder OPP Vejle Dagsorden Generalplan for psykiatrien i Region Syddanmark OPP Vejle forberedelsen - fokuspunkter Kronologi Regionen indsats frem til kontrakten (Sam)arbejdet

Læs mere

5.4 Region Syddanmark

5.4 Region Syddanmark 71 5.4 Region Syddanmark 5.4.1 Fakta om regionen Der er knap 1,2 mio. indbyggere i Region Syddanmark. Det svarer til lidt under 22 pct. af landets befolkning. Regionen dækker godt 12.000 km² - eller ca.

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Stinne Bergholdts historie indgyder håb. Hendes æggestokke blev frosset ned, da hun fik konstateret kræft som 27-årig. I dag har hun tre børn. Af Susanne Johansson,

Læs mere

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge Afdeling: Planlægning Journal nr.: 12/3359 Dato: 16. februar 2012 Udarbejdet af: Anja Stentoft Reilev E mail: Anja.Stentoft.Reilevn@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 5146 9456 Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet

Læs mere

Revision af psykiatriplanen 2013

Revision af psykiatriplanen 2013 Område: Psykiatri- og Socialstaben Afdeling: Psykiatri- og Socialstaben Journal nr.: 12/11432 Dato: 30. maj 2013 Udarbejdet af: Anita Lerche E-mail: Anita.Lerche@rsyd.dk Telefon: 76631007 Notat Revision

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Resumé af byggeprogram

Resumé af byggeprogram Resumé af byggeprogram Psykiatrien i Region Syddanmark Udbygning af psykiatrisk døgnfunktion i Esbjerg Marts 2011 RESUMÉ AF BYGGEPROGRAM 1. GENEREL BESKRIVELSE Indledning Nærværende resume er et udpluk

Læs mere

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON - strategi og spilleregler Dette er en strategi for udvikling af Musicon on. Strategien kan ses som et spil med spillere, spilleregler og en spilleplade. Spillerne er aktørerne

Læs mere

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt.

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Turen til Norge, Mo i Rana Jeg havde glædet mig meget til at komme til Norge i min specialepraktik. Jeg ville gerne udnytte muligheden, at

Læs mere

Kampagnen Opgør med tabuet

Kampagnen Opgør med tabuet Kampagne: Opgør med tabuet Landsforeningen har i begyndelsen af 2014, i ugerne 5 til 8, sat en mindre kampagne i værk på facebook og hjemmesiden. Kampagnen Opgør med tabuet handler om at give hjælp til

Læs mere

Opførelse af P-hus med 400 pladser i Danmarksgade 62, kvalificering af muligheder og finansiering

Opførelse af P-hus med 400 pladser i Danmarksgade 62, kvalificering af muligheder og finansiering Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 20. marts 2015 Journal nr. 14/27530 Journal nr. Notat Sagsbehandler Peter Raben Nebeling Telefon direkte 76 16 13 24 E-mail pne@esbjergkommune.dk Opførelse af P-hus med

Læs mere

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid Baggrund for og beskrivelse af projektet har en hel del medarbejdere, der allerede er fyldt 50 år. Vi har haft dette projekt i ældreplejen, da vi har et ønske om at blive en attraktiv arbejdsplads, også

Læs mere

Eksempelprojekter. Bilag til Horsens Kommunes idrætspolitik Idræt i bevægelse. 23.10.2012

Eksempelprojekter. Bilag til Horsens Kommunes idrætspolitik Idræt i bevægelse. 23.10.2012 Eksempelprojekter Bilag til Horsens Kommunes idrætspolitik Idræt i bevægelse. 23.10.2012 1 Udendørs mødested for ældre X X X I dag er tanken om et udendørs samlingssted med motion i fokus, hvor specielt

Læs mere

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Når kunst gør en forskel Mange af de kunstnere, som udstiller på Museum Ovartaci, har fået det bedre af at male eller skabe

Læs mere

Interview med anæstesisygeplejerske Ane Rie Carstens

Interview med anæstesisygeplejerske Ane Rie Carstens Interview med anæstesisygeplejerske Ane Rie Carstens Dato: 7. November 2011 Interviewer: Hvis vi lige til at starte med må få dit fulde navn? Sygeplejerske: Ja, det er Rie Carstens. Eller Ane Rie Carstens.

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Danmark i forandring. Det nære sundhedsvæsen. v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL

Danmark i forandring. Det nære sundhedsvæsen. v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL Danmark i forandring Det nære sundhedsvæsen v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL Danmark i forandring Demografiske udvikling Fra land til by Flere ældre og færre erhvervsaktive Udviklingen i sundhedsvæsnet

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

patientforløb, i dag er ofte komplicerede

patientforløb, i dag er ofte komplicerede 10 Tema / samarbejde på tværs Tekst Hanne Kopp tema samarbejde på tværs Samarbejde med kommunerne Forudsætningen for sammenhæng i patientforløbet er samarbejde og dialog. PS! sætter denne gang fokus på

Læs mere

Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper

Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper i perioden den 13.1.2011-30.6.2011. Christa er indtil den 31.3.2011tilknytte t 1.årgang. Derefter skal hun med 2.årgang over i SFO hjørnet. Ditte Jensen

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009

Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009 Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009 Året har budt på en del ændringer i IMU og mange store oplevelser sammen med jer. Vi har haft en masse sociale arrangementer, vi har arrangeret koncert med The Dawn,

Læs mere

Undersøgelse af borgernes oplevelse af information og kontakten til det kommunale sundhedsvæsen

Undersøgelse af borgernes oplevelse af information og kontakten til det kommunale sundhedsvæsen Undersøgelse af borgernes oplevelse af information og kontakten til det kommunale sundhedsvæsen August 2014 Indledning og baggrund Sundhed og Omsorg har på baggrund af en målsætning fra dialogbaserede

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Hus til ambulant psykiatri

Hus til ambulant psykiatri Område: Det psykiatriske område Udarbejdet af: Claus Poulsen/Berit Matzen Afdeling: Planlægning og Udvikling E-mail: Berit.Matzen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/6989 Telefon: 76631001 Dato: 3. juni

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

idéoplæg Psykiatrien i Region Syddanmark Etablering af Lokalpsykiatrisk Center i Tønder

idéoplæg Psykiatrien i Region Syddanmark Etablering af Lokalpsykiatrisk Center i Tønder idéoplæg Psykiatrien i Region Syddanmark Etablering af Lokalpsykiatrisk Center i Tønder Januar 2009 IDÉOPLÆG Etablering af lokalpsykiatrisk center i Tønder 1. STAMOPLYSNINGER Sygehus Sønderjylland, Tønder

Læs mere

Velkommen til uddannelse i virkeligheden

Velkommen til uddannelse i virkeligheden Nyhedsbrev for UCN Professionshøjskolen University College Nordjylland Særnummer August 2008 Velkommen til uddannelse i virkeligheden > Nyhedsbrev for UCN > Junivørsiti kålædsj > Vores uddannelser > Nordjyllands

Læs mere