Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 3.1 MWh Fjernvarme, 544 kwh el. 1.7 MWh Fjernvarme, 539 kwh el

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 3.1 MWh Fjernvarme, 544 kwh el. 1.7 MWh Fjernvarme, 539 kwh el"

Transkript

1 SIDE 1 AF 8 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Jernbanevej 9 Postnr./by: 7900 Nykøbing M BBR-nr.: Energikonsulent: Mads Mikael Nielsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: OBH Ingeniørservice A/S Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen er lovpligtig og skal udføres af et certificeret firma eller en beskikket energikonsulent, som har godkendelse til at energimærke bygninger til handel og service samt offentlige bygninger. Oplyst varmeforbrug Udgift inkl. moms og afgifter: kr./år Energimærke Lavt forbrug Forbrug: 56 MWh fjernvarme Oplyst for perioden: MWh fjernvarme: 01/01/08-31/12/08 Ejendommens oplyste forbrug og udgifter er klimakorrigerede af energikonsulenterne, så det udtrykker forbrug og udgifter for et gennemsnitligt år rent temperaturmæssigt. Højt forbrug Besparelsesforslag Energikonsulenten foreslår forbedringerne nedenfor. Der kan være flere forslag på side 2. Se mere om forslagene i afsnittet "Energikonsulentens bygningsgennemgang" Besparelsesforslag Årlig besparelse i energienheder Årlig besparelse i kr. Skønnet investering Tilbagebetalingstid 1 Udskiftning af cirkulationspumpen til varmt vand. 2 Montering af urstyring på ventilationen. 3.1 MWh Fjernvarme, 544 kwh el 1.7 MWh Fjernvarme, 539 kwh el 3230 kr kr. 1.5 år 2180 kr kr. 1.8 år 3 Forbedring til belysning MWh Fjernvarme, 947 kwh el 1270 kr kr. 7.6 år 4 Udskiftning af pumpen til fordelingsanlæg. 261 kwh el 440 kr kr. 9.1 år Bemærk: Forslagene bygger på det beregnede energiforbrug. Der er taget hensyn til den faktiske anvendelse af bygningen, herunder driftstider mv. for installationer og for bygningen som helhed. Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi - fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme eller hvis udgifter til vand reduceres. Konsulenten har skønnet den nødvendige investering til hvert forslag. Det vil sige udgifter til materialer og håndværkere samt, hvis det er skønnet nødvendigt, arkitekt/ingeniør, byggeplads og andre følgeomkostninger.

2 SIDE 2 AF 8 De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. Den samlede besparelse ved at gennemføre flere forslag er ikke nødvendigvis summen af besparelserne ved de enkelte forslag. Det er fx ikke tilfældet hvis man både får en mere effektiv varmekilde og bedre isolering. Samlet besparelse Så meget udgør den samlede besparelse, hvis man gennemfører alle forslag nævnt ovenfor: Samlet besparelse på varme: 3200 kr./år Samlet besparelse på el: 3900 kr./år Samlet besparelse på vand: 0 kr./år Besparelser i alt: 7100 kr./år Investeringsbehov: kr. Alle beløb er inklusive moms. Hvis alle forslag gennemføres vil det forbedre husets energimærkning til karakteren: E Til sammenligning: For nyt byggeri er Bygningsreglementets minimumskrav i øjeblikket karakteren B. Hvis en bygning opnår karakteren A1 eller A2 betegnes den ifølge Bygningsreglementet som et lavenergihus. Energiforbedring ved ombygning og renovering Ved ombygning og renovering er det som regel særlig attraktivt at gennemføre energiforbedringer både af økonomiske og praktiske grunde. Det er desuden lovpligtigt at forbedre klimaskærm og installationer i forbindelse med ombygning og renovering. Læs mere i Bygningsreglementet ( Reglerne findes i kapitel 7.3 og 7.4. Eksempler på energiforbedring som kan eller skal gennemføres i forbindelse med ombygning eller renovering: Besparelsesforslag Årlig besparelse i energienheder Årlig besparelse i kr. 5 Udskiftning af glas i vinduer og glasdøre til lavenergiruder. 13 MWh Fjernvarme, 30 kwh el 9770 kr. Energikonsulentens konklusion og kommentarer Konklusion:

3 SIDE 3 AF 8 Der er flere forslag til energimæssige forbedringer i ejendommen med god rentabilitet og med en tilbagebetalingstid under kun 10 år. Især skal bemærkes forslag til udskiftning af pumper og indstilling af ventilationsanlæggene, hvor der efter ganske få år vil være direkte overskud på investeringen. Der er i henhold til energimærkningsordningen beregnet besparelser på forbedringer af vinduer og glasdøre. Forslaget er ikke rentabelt. Oplyst/beregnet forbrug: Det har ikke været muligt at få registreret oplyst varmeforbrug for bygningen til sammenligning med det beregnede forbrug. Opgørelsen på forsiden er derfor det beregnede forbrug, der kan afvige fra det aktuelle varmeforbrug. Bygningsbeskrivelse: Bygningen anvendes til institutionsformål, bygningen er i 1 plan med delvis kælder - uopvarmet, opført år 1989 i alt 478 m² opvarmet erhvervsareal der anvendes til ældrecenter. Forudsætninger: Repræsentant for ejer var til stede ved besigtigelsen. Ved besigtigelsen blev forelagt snit- og plantegninger af Konsulent kommentar og kommentar til forbedringsforslag: - Ventilation Det er vigtigt, at der løbende foregår en udskiftning af indeluften i bygningen. Det optimale luftskifte er ca. 1 gang hver anden time for et godt indeklima. Luftskiftet hindrer også dannelse af skimmelvækst og fugtskader i bygningen. Et ukontrollabelt større luftskifte på grund af utætheder i bygningen vil medføre varmetab og dermed større opvarmningsomkostninger. - Varmeanlæg I sommerperioden er der mulighed for at lukke varmeanlægget ned til kun at producere varmt brugsvand. Ved denne sommerdrift spares der på varmebudgettet. I energimærkningen forudsættes dette gjort. Varmeanlægget er udstyret med et udetemperaturstyrende anlæg. Denne automatik regulerer fremløbstemperaturen i centralvarmevandet til radiatorerne i forhold til udetemperaturen. Det er vigtigt, at anlægget er korrekt indreguleret, således der ikke tilføres mere energi, end der er brug for. - Automatik Termostatventiler kan med tiden miste evnen til at fungere korrekt. Det anbefales derfor 1 gang årligt at kontrollere termostatventiler for funktionssvigt. - El-udstyr Ved udskiftning af el-pærer anbefales det at skifte til energisparepærer på de mest anvendte daglige lysinstallationer. Energikonsulentens bygningsgennemgang

4 SIDE 4 AF 8 Bygningsdele Tag og loft Vandret loft er isoleret med 200 mm. Isoleringsforhold er fastlagt på grundlag af måltagning. Ydervægge Hulmur er 36 cm med 125 mm murbatts. Bagmur i tegl. Isoleringsforhold er som anført på forevist tegningsmateriale/beskrivelse. Vinduer, døre, ovenlys mv. Bygningen har primært glaspartier med 2-lags termoruder, undtaget er enkelte ruder der er med lavenergi. Massiv yderdør er isoleret. Forslag 5: Ruderne er egnede til udskiftning med lavenergiruder. I samme forbindelse kan der foretages vedligehold eller forbedringer af vinduernes overflader og tæthed. Varmetabet på disse bygningsdele vil blive reduceret mærkbart ved disse tiltag. Gulve og terrændæk Gulv mod kælder er letbetondæk med troltekt-plader. Isoleringsforhold er vurderet på grundlag af måltagning. Terrændæk er isoleret iht. Bygningsreglementets krav på udførelsestidspunktet. BR77 (1.2.79) - BR95 & BR-S98. Isoleringsforhold er skønnet på basis af gældende byggeskik på opførelsestidspunktet. Ventilation Ventilation Ejendommen er forsynet med 2 ventilationsanlæg. Ventilationsanlægene er af fabrikat Exhausto type Vex3 er placeret i kælder, det ene betjener køkken og det andet spisestue/fællesrum. Anlæggene der er fra 1988 er balancerede anlæg med konstant luftmængde og udstyret med varmeflade og varmegenvinding med krydsvarmvekslere. Anlæggene styres af automatik og ur og er i drift i bygningens brugstid. Der forelå ikke servicerapport eller anden dokumentation for anlægget ved besigtigelsen. Det har derfor været nødvendigt at skønne luftmængder og andre data til brug for beregningen. Den øvrige del af bygningen ventileres ved naturlig ventilation gennem tilfældige utætheder i klimaskærmen. Forslag 2: Ventilationsanlæggene til betjening af køkken og spisestue bør instilles efter anvendelse og bygningens brugstid. I forslaget er der regnet med en reduktion af anlæggenes drifttider der vil reducere såvel varmeforbrug som elforbrug.

5 SIDE 5 AF 8 Varme Varmeanlæg Ejendommens varmeproducerende anlæg er et fjernvarmeanlæg med direkte tilslutning, er fra 1989 og placeret i kælder. Varmt vand Det varme brugsvand produceres i en gennemstrømingsveksler der er isoleret med 50 mm, beholderen er placeret i kælder. Tilsltuningsrør ført fra fjernvarmemåler til varmeveksler har en samlet længde under 1 meter og er derfor ikke medtaget i beregningen. Cirkulationsrør ført i kælder og bygningen er isoleret med 20 mm. Cirkulationpumpe til det varme brugsvand er af fabrikat Grundfos type UM 24-80, der er uden tidsstyring. Forslag 1: Det anbefales at udskifte pumpen til cirkulationsanlægget med en mere energibesparende type, der har indbygget ur med styring af drifstid. Fordelingssystem Varmefordeling til radiatorer sker ved et 2-strengsanlæg. Varmerør ført i kælder og bygningen er isoleret med 20 mm. Alle rør er med udekompensering. Anlægget er monteret med en cirkulationspumpe til radiatoranlæg af fabrikat Grundfos type UPS 15-35, der er i konstant drift i opvarmningssæsonen. Pumpen har flere trin med manuel indstilling af drift. Forslag 4: Det anbefales at udskifte pumpen til en energisparepumpe med automatisk/elektronisk styring, der både kan installeres til at køre konstanttryk og proportionalregulering. Automatik Alle radiatorer er forsynet med termostatventiler. Der er central styring af varmen i form af vejrkompensering. El Belysning Belysning i køkken består af kassearmaturer monteret på loft med 58W T8-rør med konventionel forkobling. Belysning i sal består af loftlamper og pendler med 15W lavenergipærer. Belysning i gangarealer består af loftlamper monteret på loft med 15W lavenergipærer.

6 SIDE 6 AF 8 Belysning i toilet og garderobe består af væglamper med 80W og 75W glødepærer. Belysning i kontor og møderum består af kassearmaturer nedhængende med 15W lavenergipærer og monteret på loft med 36W T8-rør med konventionel forkobling. Belysning i kælder består af kassearmaturer med 36W T8-rør med konventionel forkobling. Alt lyset tændes og slukkes manuelt. Forslag 3: I toilet og garderobe er de eksisterende lamper/armaturer med glødepærer. Det anbefales, at glødepærerne erstattes af lavenergipærer, der har et lavere energiforbrug og en 6-8 gange så lang levetid. Samtidig anbefales det, at der monteres bevægelsesmeldere, således at driftstiden reduceres. Bygningsbeskrivelse Opførelsesår: 1989 År for væsentlig renovering: Varme: Supplerende opvarmning: Fjernvarme (MWh) Ingen Boligareal i følge BBR: 0 m² Erhvervsareal ifølge BBR: 562 m² Opvarmet areal: 478 m² Anvendelse ifølge BBR: 440 Daginstitution Kommentar til BBR-oplysninger: Det samlede erhversareal i BBR-Oversigten er angivet til 562 m². I henhold til opmåling af bygningen i forbindelse med energimærkningen er det opvarmede erhvervsarealet beregnet til 478 m². Det er ejers pligt, at BBR- Oversigten er korrekt, og det anbefales at rette henvendelse til kommunens BBR-register. Der er varmekilde i kælder som ikke er medtaget i energimærkningen, da det vurderes, at rummene blot skal holdes frostfrit. Ejendommen i BBR-Oversigt er beskrevet som daginstitiution, hvilket ikke er i overensstemmelse med brugen idag, idet ejendommen bliver brugt som ældrecenter. Der er derfor uoverensstemmelse med energimærkningens anvendelse og opvarmede etageareal og BBR Oversigtens etageareal og anvendelse. Energipriser

7 SIDE 7 AF 8 Anvendt energipris inkl. afgifter: Varme: 750 kr./mwh Fast afgift på varme: kr./år El: 1.7 kr./kwh Vand: 35 kr./m³

8 SIDE 8 AF 8 Hvad er energimærkning? Formålet med energimærkningen er at fremme energibesparelser og synliggøre mulighederne for at spare energi til gavn for privatøkonomien, miljøet og samfundet. Ved salg eller udlejning af bygninger skal sælger eller udlejer fremlægge en ikke over 5 år gammel energimærkning. Ejendomme, som er større end 1000 m², samt alle offentlige ejendomme skal energimærkes hvert 5. år. Energimærkning foretages af et certificeret firma eller en beskikket konsulent. Ordningen administreres af Fællessekretariatet for Eftersyns- og Mærkningsordningerne (FEMsekretariatet, på vegne af Energistyrelsen. Yderligere oplysninger Forbehold for priser Energimærkets besparelsesforslag er baseret på energikonsulentens erfaring og vurdering. Før energispareforslagene iværksættes, bør der altid indhentes tilbud fra flere leverandører og foretages en faglig vurdering af løsningerne og produktvalg. Desuden bør det undersøges, om der kræves en myndighedsgodkendelse. Klagemulighed Såfremt ejer eller køber formoder, at der er fejl/mangler i energimærkningen, skal man i første omgang rette henvendelse til den konsulent, som har udarbejdet energimærkningen. Hvis dette ikke fører til en afklaring, kan man sende en skriftlig klage til Energistyrelsen. Klager vedrørende energimærkninger kan indbringes af ejere af ejendomme, ejerlejligheder og andelslejligheder herunder ejerforeninger og andelsforeninger samt købere af ejendomme, ejerlejligheder og andelslejligheder. Læs mere Energikonsulent Adresse: Bredskifte Allé Århus V Telefon: mmn@obh-gruppen.dk Dato for bygningsgennemgang: Energikonsulent nr.: Se evt. for opdateret kontaktinformation om energikonsulenten.