Hovedplan for tværgående test og kvalitetssikring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hovedplan for tværgående test og kvalitetssikring"

Transkript

1 Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Hovedplan for tværgående test og kvalitetssikring REF: Version: 1.0 Status: Godkendt Dato:

2 Dokument historie Version Dato Beskrivelse Initialer Første version RSP/SD Rettelser ifølge reviewmøde MMI/MBBL Læsevejledning udvidet MMI/MBBL Tidsplan opdateret PLL/MBBL Kapitel 3, 4 og 5 skrevet om/udvidet RSP/SD Dokument opdateret i henhold til kommentarer fra KE, EMU, PLL og MMI samt opdateret i henhold til aftale med EMU og PLL Ændringer baseret på input fra Else-Marie Ulvsgaard, Peter Lindbo Larsen, Michael Michaelsen og Morten Rostved. Ændringer af logo og referencer til MBBL er fjernet version 0.6 er drøftet i Testforum 7. okt. og efterfølgende i PF for GD1-GD2 i uge 43 uden bemærkninger. Delprogramledelsen har foretaget enkelte rettelser. RSP/SD MMI/GST THJ/GST Godkendt af GD1 og GD2 styregruppe MMI/GST Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING DOKUMENTETS FORMÅL METODE PROCES LÆSEVEJLEDNING ANVENDTE TESTBEGREBER KILDEHENVISNINGER OVERBLIK TIDSPLAN OG HOVEDAKTIVITETER QA1: KVALITETSSIKRING AF FORRETNINGSMÆSSIGE BESKRIVELSER Formål Indhold Forudsætninger... Fejl! Bogmærke er ikke defineret Omfang QA2: KVALITETSSIKRING AF TEKNISKE SPECIFIKATIONER Formål Indhold Forudsætninger Omfang TEST Formål Indhold af REF:

3 2.4.3 Forudsætninger Omfang TESTMÅL TEST SCOPE TESTDATA GENERELLE KRAV REGISTERPROJEKTERNES ETABLERING AF TESTDATA KRAV TIL DATAVARIATIONER TESTDATA TESTMILJØER INTEGRATIONER IMELLEM REGISTERPROJEKTERNE INTEGRATION TIL DATAFORDELEREN FORDELING AF TESTMILJØER Testmiljøer i forhold til Datafordeleren STYRING AF TESTMILJØER OG TESTDATA Koordinering i forhold til snitfladetest Koordinering i forhold til anvendertest TESTFORBEREDELSE WORKSHOPS RAPPORTERING TESTVÆRKTØJER TESTSTYRINGSVÆRKTØJ - TESTLINK FEJLRAPPORTERINGSVÆRKTØJ - JIRA TESTVÆRKTØJER KVALITETSSIKRINGSVÆRKTØJER TRÆNING OG UDDANNELSE BILAG BILAG 1 - PROJEKTLEDERE OG TESTMANAGERE BILAG 2 - DATAFORDELERENS BESKRIVELSE AF TESTMILJØER af REF:

4 1. Indledning 1.1 Dokumentets formål Hovedplanens formål er at beskrive de test og kvalitetssikringsaktiviteter, ejendomsdataprogrammet og adresseprogrammet gennemfører, med henblik på: Sikring af at de i Målarkitekturen definerede forretningsprocesser fungerer som beskrevet Sikring af at registrenes hændelser er specificeret entydigt og kan anvendes med relevante abonnementer Sikring af at Ajourføringsservices mellem registrene, er specificeret og fungerer som beskrevet Sikring af at sammenstillede services er specificeret og fungerer som beskrevet 1.2 Metode Hovedplanen skal anvendes som et fælles styringsredskab i forhold til de tværgående test og kvalitetssikringsaktiviteter mellem GD1, GD2 og GD7. Planen beskriver rammerne, forudsætningerne og scope for den tværgående kvalitetssikring samt de overordnende milepæle, relateret til den tværgående kvalitetssikring. Hovedplanen sætter således rammerne for arbejdet både i selve grunddataprogrammerne og i de enkelte registre. Udover selve test- og kvalitetssikringsaktiviteterne, fastsætter hovedplanen også hvilken testmetodik og hvilke testværktøjer, der skal anvendes. 1.3 Proces Hovedplanen er udarbejdet af adresse- og ejendomsdataprogrammernes sekretariat, med udgangspunkt i den fælles teststrategi [1] samt tidligere, i projektforum, aftalte kvalitetssikringsaktiviteter. Derudover har der været afholdt forskellige workshops, med andre fokusområder, som har givet input til udarbejdelsen og afgrænsningen af de enkelte test og kvalitetssikringsaktiviteter. 1.4 Læsevejledning Udover dette indledende kapitel indeholder dokumentet følgende kapitler: Kapitel 2 Overblik Indeholder en overordnet beskrivelse af de samlede test og kvalitetssikringsaktiviteter med angivelse af formål, indhold, forudsætninger, milepæle og omfang. Kapitlets målgruppe er delprogrammernes styringsfora og andre interessenter, med et behov for et samlet overblik og test og kvalitetssikringsaktiviteter. Kapitel 3 Testmål Indeholder et overblik over hvad testen vil indeholde og hvad testen ikke omfatter. Kapitel 4 - Testdata Indeholder en beskrivelse af kravene til testdata og krav til projekternes aktiviteter i forbindelse med etablering af testdata - 4 af REF:

5 Kapitel 5 - Testmiljøer Indeholder en beskrivelse af Datafordelerens testmiljøer. Kapitel 6 - Testforberedelse Indeholder en oversigt over nogle af de fælles testworkshops, som vil blive afholdt i efteråret Kapitel 7 - Testværktøjer Indeholder en oversigt over de værktøjer, som skal anvendes til planlægning og afviklingen af testen. Kapitel 8 - Bilag Indeholder relevante bilag til dette dokument. Beskrivelse af fejlhåndtering og ændringshåndtering er ikke medtaget i denne version af hovedplanen. Der er behov for yderligere afklaringer før governance for fejl- og ændringsstyring er på plads. Hovedplanen betragtes som et rammeværk for de fælles testaktiviteter og vil blive udbygget og opdateret i takt med emnernes afklaring. 1.5 Anvendte testbegreber Begreb Snitfladetest Integrationstest Anvendertest Systemtest Testdata Prøvedata Produktionsdata Forklaring Benævnelse for registerprojekterne egen test af ajourføringsservices og DAF tjenester. Benævnelse for den del af fællestesten, der omfatter de tværgående forretningsprocesser mellem registerprojekterne i GD1 og GD2 Benævnelse for den del af fællestesten, der involverer GD1 og GD2 registerprojekternes primære anvendere, som ikke selv er en del af registerprojekterne i GD1 og GD2 Fælles benævnelse for snitfladetest, integrationstest og anvendertest. Begrebet anvendes til at skelne mellem kvalitetssikring af dokumenter og kvalitetssikring af de udviklede programmer. Testdata er et større udvalg af sammenhængende data fra flere grunddataregistre. Testdata bruges til integrationstest og snitfladetest. Prøvedata er de data, som bruges til integration af registrene på DAF. Prøvedata er en del af dataleverancespecifikationen. Produktionsdata er de data, der er i produktionen. 1.6 Kildehenvisninger Nr. Titel Version [1] Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet og Adresseprogrammet [2] Ejendomsdataprogrammet Implementeringsplan 2.1 [3] Adresseprogrammet Implementeringsplan 2.1 [4] GD1 Ejendomsdataprogrammet Målarkitektur med bilag [5] GD2 Adresseprogrammet Målarkitektur med bilag af REF:

6 2. Overblik De samlede test og kvalitetssikringsaktiviteter omfatter både skrivebordstest og systemtest af projekternes leverancer. Skrivebordstest anvendes til at kvalitetssikre at forretningsmæssige beskrivelser og tekniske specifikationer kan sammenholdes med og overholder de beskrevne forretningsprocesser og anvenderbehov. Systemtest anvendes til at verificere at funktionalitet, hændelser og services tilhørende de enkelte registerprojekter fungerer som beskrevet og indeholder de oplysninger, der fremgår af de tekniske specifikationer. 2.1 Tidsplan og hovedaktiviteter Aktiviteterne kan inddeles i 3 faser (QA1, QA2 og TEST), som illustreret nedenfor: Figur 1: Fase- og milepælsoversigt for tværgående test og kvalitetssikring. Den gule farve viser perioden for testforberedelse, mens den grønne farve viser perioden for testafviklingen. Kort beskrivelse af aktiviteterne i figur 1 QA1: Kvalitetssikring Forretning QA2: Kvalitetssikring Teknisk TEST: Testforberedelse Testmiljø Testdata En kvalitetssikringsopgave, hvor der sikres, at der er sammenhæng mellem de forretningsmæssige specifikationer for udstillingsmodeller, services og hændelser. En kvalitetssikringsopgave, hvor der sikres at de tekniske specifikationer for udstillingsmodeller, services og hændelser hænger sammen på tværs af projekterne og de to delprogrammer. Her fastlægges, planlægges og etableres det fælles testmiljø. Her fastlægges, planlægges testcases og etableres de fælles testdata sæt. Testdata udvælges på grundlag af testcasenes datamæssige forudsætninger. Testdata er fuldt konverterede produktionsdata fra et eller flere geografisk afgrænsede områder, eventuelt suppleret - 6 af REF:

7 Testinfrastruktur Opbygning af kompetencer TEST: Testafvikling Snitfladetest (Projekt) Integrationstest Anvendertest Øvrige anvendere med konstrueret testdata, såfremt de ønskede datavarianter ikke eksisterer i det valgte produktionsdata. Her bliver den nødvendige infrastruktur fastlagt og etableret (arbejdssted, værktøjer, etc.) Registerprojekterne testkompetencer styrkes gennem fælles workshops om testscope, testcases, testafvikling, fejlhåndtering etc. for testmanagere og testere i projekterne og delprogrammerne I snitfladetesten vil registerprojekterne, i samarbejde med DAF, sikre at registerprojekternes egne grænseflader til andre registerprojekter samt til DAF fungerer korrekt. Det er, jf. den fælles teststrategi[1], registerprojekternes ansvar at planlægge og afvikle snitfladetesten. En godkendt snitfladetest er en forudsætning for deltagelse i integrationstesten. Registerprojekterne har ansvaret for gennemførelse af snitfladetest. GD1 og GD2 bidrager med koordination I integrationstesten, testes de udvalgte tværgående processer, der er identificeret i den fælles teststrategi[1], de tværgående processer er fordelt med 7 i GD1 og 9 i GD2. Integrationstest gennemføres i regi af GD1 og GD2 I anvendertesten gives der adgang til at registerprojekternes primære anvendere selv kan teste deres adgang til og brug af grunddata via DAF. Anvendertesten er opdelt i 3 spor: 1. SKAT (ejendomsvurdering) og KL/Kombit (ejendomsskat og bidrag samt ESR) 2. CPR og Digital flytning 3. CVR og DST Anvendertesten koordineres af GD1 og GD2. I denne testperiode, gives der adgang til at øvrige anvendere fra f.eks.gd1 s Anvenderforum kan teste deres egne anvendelse af grunddata fra DAF. Leverancer godkendt Hovedplan version 1.0 Hovedplan version 2.0 Testplan/testcase Denne plan En opdateret hovedplan med specifikationerne af testmiljø, testdata og testinfrastruktur. Detaljeret testplan med testcase for hver testafvikling. Kvalitetssikringsplan Oversigt over hvordan den tværgående kvalitetssikring bliver afviklet. Kvalitetssikringsrapport Resultatet af kvalitetssikringen i QA1 og QA2. Testrapport Tabel 1 - Beskrivelse af aktiviteter Resultatet af testafviklingen i de forskellige systemtests. - 7 af REF:

8 Aktør System/register Organisation GD1 Delprogram MU/BEA GST BBR Skat EJF GST GD2 Delprogram DAR GST DAGI GST DS GST GD7 Delprogram DAF GST Primære anvendere CPR CPR CVR ERST Ejendomsskat og bidrag KL/Kombit Vurderingssystemer SKAT Danmarks Statistik DST Øvrige anvendere Repræsentanter fra GD1 anvenderforum Tabel 2- Aktører Rollefordeling Mellem de enkelte projekter og organisation - og de enkelte test aktiviteter, er der følgende rolle fordeling. Tabellen viser, hvem der er ansvarlig og involveret de enkelte aktiviteter Roller: Prograteoperatør dataanven- Registerprojek- DAF- Primære A Ansvarlig I Involveret dere GD1 ()- Optionelt GD2 Kvalitetssikring A I I (I) Snitfladetest A I (I) Aktiviteter Integrationstest A I I Anvendertest (primære anvendere) I I I A Tabel 3 - Rollefordeling 2.2 QA1: Kvalitetssikring af forretningsmæssige beskrivelser Formål Formålet i denne fase er at kvalitetssikre de forretningsmæssige beskrivelser af de enkelte registerprojekters udstillingsmodeller, ajourføringsservices, udstillingsservices, sammenstillede services og hændelser. En detaljeret beskrivelse af plan og metode for kvalitetssikring er beskrevet i [1]. - 8 af REF:

9 2.2.2 Indhold Kvalitetssikringen foretages ved at sammenholde de forretningsmæssige beskrivelser med de tilsvarende beskrivelser i registerprojekternes løsningsarkitekturer. Udstillingsmodellerne sammenholdes med informationsmodellerne, beskrevet i løsningsarkitekturernes bilag B, mens ajourføringsservices, udstillingsservices, sammenstillede services og hændelser sammenholdes med beskrivelserne i løsningsarkitekturernes bilag A Omfang Kvalitetssikringsaktiviteterne skal foretages for 7 registerprojekter og omfatter, pr. 1. juni 2016: 7 Udstillingsmodeller (MU, BEA, BBR, EJF, DAR, DAGI, DS) 23 Ajourføringsserviceoperationer 9 Sammenstillede serviceoperationer 31 Udstillingsserviceoperationer (inklusiv 1 GeoDanmark) 25 Hændelsesbeskedtyper Det forventede tidsforbrug, eksklusiv godkendelser i PF og styregrupper estimeres til at være: Udstillingsmodeller: 7*4 timer á 3 personer i alt 84 timer Ajourføringsserviceoperationer: 23*0,5 timer á 3 personer i alt 34,5 timer Sammenstillede serviceoperationer: 9*1,5 timer á 5 personer i alt 67,5 timer Udstillingsserviceoperationer: 31*0,5 timer á 3 personer i alt 46,5 timer Hændelsesbeskedtyper: 25*1 timer á 3 personer i alt 75 timer Samlet estimat for kvalitetssikring i fase 1: 307,5 timer 2.3 QA2: Kvalitetssikring af tekniske specifikationer Formål Formålet i denne fase er at kvalitetssikre de tekniske specifikationer af de enkelte registerprojekters ajourføringsservices, udstillingsservices, sammenstillede services og hændelser Indhold Kvalitetssikringen foretages ved at sammenholde de tekniske specifikationer med de tilsvarende forretningsmæssige beskrivelser fra fase 1 kvalitetssikringen. Ud over den kontrol, der på dette grundlag kan foretages af objekter og attributter, omfatter kvalitetssikringen også en sikring af at datatyper er anvendt konsekvent samt at angivelsen af obligatoriske og valgfrie attributter er korrekt Forudsætninger Før kvalitetssikringen kan afvikles, skal projekterne aflevere følgende til GD1 s henholdsvis GD2 s programsekretariat: Ajourføringsservices, udstillingsservices og sammenstillede services beskrevet i et vedtaget fælles format/skabelon. Suppleret med krav til sikkerhedsroller og returkoder mv. 1 En eventuel opdatering af projekternes løsningsarkitektur, ligger forud for aktiviteterne i denne plan og er ikke medtaget i planen, da det anses for en projektopgave at holde løsningsarkitekturen ajour. - 9 af REF:

10 Hændelsesbeskeder beskrevet i DLS-skabelonen, inklusiv anvendelse af Load (<Feltnavn>) -syntaksen. DLS skabelonerne fra GST/DIGST er tidligere distribueret til projekterne. Derudover skal fase 1 kvalitetssikringen være godkendt for alle projekter Omfang Kvalitetssikringsaktiviteterne skal foretages for 7 registerprojekter og omfatter: 23 Ajourføringsserviceoperationer 9 Sammenstillede serviceoperationer 31 Udstillingsserviceoperationer (inklusiv 1 GeoDanmark og 2 Myndighedsregister) 25 Hændelsesbeskedtyper Det forventede tidsforbrug, eksklusiv godkendelser i PF og styregrupper estimeres til at være: Ajourføringsserviceoperationer: 23*1 timer á 2 personer i alt 46 timer Sammenstillede serviceoperationer: 9*1 timer á 2 personer i alt 18 timer Udstillingsserviceoperationer: 31*1 timer á 2 personer i alt 62 timer Hændelsesbeskedtyper: 25*1 timer á 2 personer i alt 50 timer Samlet estimat for kvalitetssikring i fase 2: 176 timer 2.4 Test Formål Formålet i denne fase er at teste de enkelte registerprojekters ajourføringsservices, udstillingsservices, sammenstillede services og hændelser i en forretningsmæssig tværgående sammenhæng, der afspejler det forventede anvendelsesmønster Indhold Fasen består af tre afgrænsede testforløb: Snitfladetest Integrationstest Anvendertest I snitfladetesten er der fokus på at få testet de forskellige ajourføringsservices mellem registerprojekterne samt anvendelse af Datafordeler tjenester (udstillingsservices, sammenstillede services og hændelser). Dette gøres ved at udskifte de forskellige stubbe og drivere en for en for derigennem at sikre, at den enkelte snitflade også fungerer teknisk og forretningsmæssigt korrekt som live integration. I integrationstesten, på tværs af GD1, GD2 og GD7, er der fokus på de forretningsmæssige sammenhænge mellem registerprojekterne. Testen afvikles via et antal forretningsmæssige end-to-end testcases, som til sammen anvender alle klienter, services og hændelser i GD1 og GD af REF:

11 Anvendertesten har fokus på de forretningsmæssige behov hos de primære anvendere, såsom CPR, SKAT s vurderingssystem og KL/Kombit s nye løsning til beregning og opkrævning af ejendomsskat Forudsætninger Udover at QA2 skal være gennemført, har denne fase en lang række andre afhængigheder: Systemer og tjenester: Datafordeleren skal være klarmeldt til test, inklusiv funktionalitet til hændelsesbeskeder. Registerprojekternes enkelte systemer skal være klarmeldt til test, inklusiv integration til Datafordeleren. Testmiljøer: Etablering af registerprojekt til registerprojekt testmiljøer, for de registerprojekter, der anvender ajourføringsservices hos andre registerprojekter, eks. BBR skal kunne oprette BPFG hos Matriklen. Datafordeleren skal have testmiljø(er) til udstillingsservices, sammenstillede services og hændelser. Dette/Disse miljø(er) skal samtidig have integration til de enkelte registerprojekters testmiljøer, med henblik på løbende opdatering af data. Testdata: Der skal etableres sammenhængende produktionslignende testdata på tværs af registerprojekterne og Datafordeleren, hvilket indebærer: o Fastlæggelse af testdata udefra en analyse af de forretningsmæssige behov i de udvalgte tværgående processer. o Udarbejdelse af en faglig juridisk vurdering ift. at anvende produktionsdata til testformål o Etablering af testdata, ved simulering af implementeringsforløbet Hvilket stiller krav til registerprojekterne om tidlig klargøring af konverteringsprogrammel og implementeringsprocedurer, herunder indhentning af kildedata o Etablering af backup procedurer eller lignende, således at udgangspunktet for en given test kan genskabes i forbindelse med fejlrettelser og gentest Testcases: Test omfanget skal fastlægges på baggrund af de forretningsmæssige behov i de valgte tværgående processer Alle testcases skal beskrives på en ensartet måde, med tydelig angivelse af hvilket testmiljø og hvilke testdata, der skal anvendes til en given test og hvilket resultat, der forventes Testværktøjer: Der skal anskaffes et fælles testværktøj, med henblik på at kunne foretage en fornuftig løbende opfølgning på testfremdriften. Værktøjet skal indeholde testcases, test resultater, fundne fejl og status på disse samt fælles test-metrikker til eksempelvis fejlkategorier. Til snitfladetesten og generel fejlfinding, skal det sikres at alle services og hændelser kan testes særskilt med en testklient. Testklienten kan enten være et standard værktøj, eller en specialudviklet klient. Til verificering af data, skal der anskaffes et værktøj, der giver adgang til at læse registrenes og Datafordelerens database direkte. Alternativt skal GD7 deltage aktivt i testen og stå for denne verificering af REF:

12 2.4.4 Omfang Testens samlede omfang er kun estimeret i forhold til registerprojekternes arbejdstid til forberedelse, afvikling og opfølgning af testen. Der er således ikke medtaget omkostninger til projekternes leverandører i forbindelse med aktiviteterne i test-fasen, ligeledes er der heller ikke medtaget omkostninger til anskaffelse af testværktøjer. Forberedelse og forudsætninger: Testmiljøer: 3 uger pr. registerprojekt Testdata: 6 uger pr. registerprojekt Testcases: 4 uger pr. registerprojekt Testinfrastruktur: 3 uger + 3 uger pr. registerprojekt, hvis der skal udvikles testklienter Opbygning af kompetencer: 2 uger pr. registerprojekt Det forudsættes at hver testcase gentestes 2-3 gange Snitfladetest Testen skal foretages for 7 registerprojekter og omfatter: 23 Ajourføringsserviceoperationer 9 Sammenstillede serviceoperationer 31 Udstillingsserviceoperationer (inklusiv 1 GeoDanmark og 2 Myndighedsregister) 25 Hændelsesbeskedtyper Det forventede tidsforbrug, eksklusiv godkendelser i PF og styregrupper estimeres til at være: Ajourføringsserviceoperationer: 23*3 timer á 1 personer i alt 69 timer Sammenstillede serviceoperationer: 9*3 timer á 1 personer i alt 27 timer Udstillingsserviceoperationer: 31*3 timer á 1 personer i alt 93 timer Hændelsesbeskedtyper: 25*2 timer á 1 personer i alt 50 timer Samlet arbejdstid for afvikling af snitfladetest: 239 timer Integrationstest Testen skal, som beskrevet i teststrategien[1] foretages for udvalgte tværgående processer som bl.a. omfatter: Ejendomsdannelse: o Matrikulær forandring af Samlet Fast Ejendom o Ejerlejlighedsopdeling og forandring o Oprettelse af BPFG via kommunen o Stedfæstelse af BPFG Ejerskifte: o Ejerskifte via Digital Tinglysning o Ejerskifte via kommunen o Vedligeholdelse af Ejendomsadministrator Adressehåndtering: o Opdater navngiven vej o Opdater adresse o Opdater supplerende bynavn o Opdater gadepostnummer o Opdater administrativ inddeling - 12 af REF:

13 o o o o Opdater jordstykke Opdater bygning eller teknisk anlæg Opdater GeoDanmark vejmidte Opdater GeoDanmark bygning Hver af disse tværgående processer afvikles i et relevant antal varianter, hvor processerne gennemføres fuldt ud og i mindst én variant, hvor processen afbrydes og annulleres undervejs. Det forventede minimum tidsforbrug, eksklusiv godkendelser i PF og styregrupper estimeres til at være: Gennemførte processer: 48*4 timer á 2 personer i alt 384 timer Afbrudte processer: 16*6 timer á 2 personer i alt 192 timer Samlet minimum arbejdstid for afvikling af integrationstesten: 576 timer Anvendertest Testen skal sikre at de primære anvendere kan anvende grunddata, hændelser og services fra datafordeleren og støtte migrering til de nye fagsystemer. Testen drives af de primære anvendere, som er ansvarlige for udarbejdelse af detaljerede testplaner. Disse testplaner vil blive koordineret af det fælles testprojekt. De enkelte registerprojekters opgave i denne test, vil hovedsageligt være at støtte med fejlhåndtering i forhold til de enkelte registerprojekter. De primære anvendere dokumenter testen i en testrapport. Det er endnu ikke besluttet, hvem der godkender den samlede testrapport. Øvrige anvendere Denne testperiode indgår ikke som en del af systemtesten, men er medtaget i planen, hvor at vise, hvornår det vil være muligt for øvrige anvendere, der ikke deltager i anvendertesten, at teste mod Datafordelerens tjenester, i Datafordelerens testmiljø. Testen skal sikre at de øvrige anvendere kan anvende grunddata og på DAF, med de tjenester, der stilles til rådighed af REF:

14 3. Testmål Det overordnede mål med integrations- og anvendertest er at kvalitetssikre at den samlede leverance fra registerprojekterne under GD1 og GD2 lever op til delprogrammernes forretningsmæssige målsætninger om effektiv registrering og effektivt genbrug af henholdsvis ejendomsdata og adresser. Testen har således fokus på de tværgående sammenhænge, defineret som testobjekter i den fælles teststrategi[1]. Testresultaterne skal blandt andet give styregrupperne for henholdsvis GD1 og GD2 et oplyst grundlag til at træffe beslutninger om idriftsættelse på. Testmålene søges opnået via test af kravene til de tværgående forretningsprocesser, beskrevet som sekvensdiagrammer, samt kravene til services og hændelser, som beskrevet i de forretningsmæssige beskrivelser, jf. QA1. De forskellige tests skal foretages med et antal datavarianter, som beskrevet i afsnit Test scope Da såvel integrationstest som anvendertest har fokus på de forretningsmæssige sammenhænge på tværs af registerprojekterne, er scopet af testen også begrænset til de testområder, der er afgørende for at sikre en forretningsmæssig korrekt sammenhæng mellem registerprojekterne. Scope af testen er således afgrænset til nedenstående testtyper, som er nærmere defineret i den fælles teststrategi[1]: Funktionalitet ift. datafordeler Test af sammenhænge på tværs af de enkelte registerprojekter, baseret på funktionelle krav i henhold til de to delprogrammers sekvensdiagrammer[3][4]. Sammenligningstest Test af at to forskellige systemer leverer samme resultat, hvor dette er forventet. Eksempelvis at ESR og registerprojekterne, via Datafordeleren leverer samme resultat. Samtidighedstest Test af at registerprojekternes replikering til Datafordeleren fungerer forretningsmæssigt korrekt, i forhold til opdateringer på samme objekt, fra to eller flere registerprojekter, inden for samme tidsinterval. Sikkerhedstest Funktionel test af sikkerheden, herunder de tildelte sikkerhedsroller, til de services og hændelser, der indgår i funktionalitetstesten, med særlig fokus på de sammenstillede services. Konverteringstest I forbindelse med etablering af testdata, jf. afsnit 4.2, vil registerprojekternes konverteringsprogrammer blive anvendt og derved også testet. Anvendelsen af konverteringsprogrammerne til etablering af testdata, skal dog kun ses som en ekstra test af konverteringsprogrammellet. Projekterne skal, i deres egen systemtest, have testet og godkendt konverteringsprogrammerne. Denne afgrænsning af testscopet betyder samtidigt at det forventes og forudsættes at de enkelte registerprojekter, forud for integrations- og anvendertest, har foretaget og godkendt - 14 af REF:

15 egne test på de dele af systemerne, der skal anvendes i integrations- og anvendertest herunder services og hændelser. Registrenes egne test omfatter: Funktionalitet i de enkelte registerprojekter Snitfladetest og øvrige integration, herunder integration til Datafordeleren Konverteringstest Samtidighedstest ved flere samtidige opdateringer fra egne klienter Performancetest Loadtest Brugervenlighedstest Dokumentationskontrol Installationstest Sikkerhedstest på egne services, inklusiv de udstillingsservices, der udelukkende tilgår registrenes egne data af REF:

16 4. Testdata For at gennemføre integrations- og anvendertest af de udvalgte testområder, er det vigtigt, at testdata ikke alene opfylder de funktionelle krav, men også er så realistiske som muligt. Dette kapitel vil beskrive kravene til testdata. 4.1 Generelle krav Der er stillet følgende generelle krav til testdata til brug i integrations- og anvendertest: 1. Testdata skal være migrerede produktionsdata fra minimum 3 geografisk sammenhængende kommuner. 2. Testdata migreres via de konverteringsprogrammer og procedurer, registerprojekterne skal anvende ved implementering. Ifølge teststrategien [1] skal testdata have de samme forretningsmæssige sammenhænge som produktionsdata. Dette opnås ved at lade testdata gennemløbe den samme konvertering/migrering som det fulde produktionsdatasæt gennemløber. 3. Testdata der ikke er komplette, grundet afhængigheder til data udenfor testkommunerne, skal slettes eller markeres som ikke komplet, således at dette data ikke anvendes i testen. 4. Såfremt spredningen af testdata ikke dækker alle de ønskede testscenarier, skal testdata suppleres med konstruerede testdata til dækning af de manglende testscenarier. 5. Når testdata er etableret (migrering og eventuelle konstruerede testdata), skal der etableres en backup, således at det bliver muligt at nulstille testdata, med henblik på gentest. Ifølge testtrategien forventes snitfladetesten afviklet med et begrænset udsnit af testdata, eventuelt udelukkende med konstruerede testdata. Testkommunerne skal udvælges på baggrund af en forretningsmæssig vurdering af hvilke kommuner, der vil kunne dække flest datavarianter. Er testkommunerne ikke dækkende på alle områder vil der være behov for at inddrage data fra andre kommuner 4.2 Registerprojekternes etablering af testdata Som tidligere omtalt, skal testdata baseres på produktionsdata fra et mindre antal kommuner. Dette testdata skal etableres via afvikling af registerprojekternes implementeringsprocedurer og tilhørende konverteringsprogrammel. Denne tilgang til etablering af testdata, sikrer at testdata hænger lige så meget sammen på tværs af registerprojekterne, som produktionsdata vil gøre efter registerprojekterne implementeringer. Derudover giver det en yderligere sikkerhed for at implementeringsprocedurerne fungerer. Tilgangen kommer dog også med en række krav og afhængigheder: Registerprojekterne skal færdiggøre og teste deres implementeringsprocedurer og eventuelle konverteringsprogrammer, inden de melder sig klar til integrations- og anvendertest af REF:

17 Registerprojekterne skal kunne identificere testdata med afhængigheder udenfor testbestanden (de udvalgte testkommuner), med henblik på sletning eller markering som ikke komplet. Registerprojekterne skal supplere testdata med konstruerede testdata, såfremt testbestanden ikke indeholder de nødvendige datavariationer, der er krævet til integrations- og anvendertest, jf. afsnit 4.3. Registerprojekterne skal sikre en backup af de etablerede testdata, der kan indlæses i testmiljøet med kort varsel. Testdata SKAL etableres i den korrekte rækkefølge, register for register, jf. implementeringsplanerne[5][6], for at sikre at testdata hænger sammen med de korrekte nøgler. 4.3 Krav til datavariationer testdata Som tidligere omtalt, omfatter integrationstesten et relevant antal tværgående processer, der hver skal testes med et relevant antal datavarianter. Datavarianterne fastlægges på grundlag af en nærmere analyse i forbindelse med testforberedelserne af REF:

18 5. Testmiljøer 5.1 Integrationer imellem registerprojekterne Da integrationstesten involverer ajourføringsservice, udstillingsservices og hændelser, vil testen ikke kunne udføres i ét isoleret testmiljø. Der kræves derimod en række testmiljøer, som skal kunne kommunikere med hinanden. For at kunne teste de ajourføringsservices, der indgår i integrationstesten, skal følgende integrationer etableres: DAR skal kunne opdatere BBR og DAGI BBR skal kunne opdatere DAR og MU MU skal kunne opdatere DAR, BBR og EJF DAR DAGI BBR MU EJF Figur 2: Illustration af de nødvendige integrationer mellem testmiljøerne, i forhold til ajourføringsservices. 5.2 Integration til Datafordeleren Ud over de direkte integrationer mellem registerprojekternes testmiljøer, skal de enkelte registerprojekter også have en integration til Datafordeleren, med henblik på test af hændelser og udstillingsservices. Da hændelserne genereres på baggrund af registerprojekternes opdatering af data på Datafordeleren, skal integrationen til Datafordeleren ske til de samme testmiljøer, der er illustreret ovenfor. Derudover skal Geodatabanken også medtages i det samlede billede, da registerprojekterne under GST, integrerer til Datafordeleren via Geodatabanken af REF:

19 Figur 3: Illustration af de nødvendige integrationer mellem alle de testmiljøer, der skal indgå i integrationstesten 5.3 Fordeling af testmiljøer Som det fremgår af Figur 3, kræver integrationstesten en forholdsvis kompleks opsætning af testmiljøer, der involverer 9 forskellige parter. Grundet denne kompleksitet skal alle testtyper, der involverer opdateringer, afvikles i det samme sammenhængende testmiljø. I dette sammenhængende testmiljø, udføres alle de testtyper, der indgår i integrationstesten, jf. afsnit 3.1. Dog vil det være muligt at foretage de tests, der ikke kræver opdateringer fra registerprojekterne, i et Datafordeler testmiljø, der ikke har integration til registerprojekternes testmiljøer. Eksempler på disse tests er Sikkerhedstest og funktionel test af udstillingsservices Testmiljøer i forhold til Datafordeleren I den følgende tabel er fordelingen mellem testaktiviteter fra hovedplanen og Datafordelerens testmiljøer vist. Test Testmiljø i datafordleren Type af testdata - 19 af REF:

20 Snitfladetest C) Kundetestområdet i Testmiljøet Kopi af produktionsdata eller fiktive konstruerede data Integrationstest B) Prod området i Produktionsmiljøet Kopi af produktionsdata Anvendertest A) Kundetestområdet i Produktionsmiljøet, alternativt anvendes samme miljø som til integrationstesten. Kopi af produktionsdata, hvis muligt. Ellers fiktive konstruerede data. A), B) og C) refererer til GD7 s beskrivelse af Datafordelerens testmiljøer, jf af REF:

21 Bilag 2 - Datafordelerens beskrivelse af testmiljøer, side Styring af testmiljøer og testdata Grundet den komplekse opsætning af testmiljøer, jævnfør beskrivelserne ovenfor, arbejdes der kun med ét sammenhængende testmiljø. Dette stiller krav til, hvilke testtyper der udføres hvornår, og med hvilke testdata. Med en passende styring af specielt testdata, vil det være muligt at foretage et antal parallelle tests, uden disse influerer på hinanden. Eksempelvis kan styringen foregå med geografisk afgrænsning, så hvert registerprojekt fik deres eget område at teste på. Hvordan styring bedst planlægges, afhænger blandt andet af hvilke testdata der kommer til at indgå i integrationstesten, jf. kapitel 4. Denne detailplanlægning kan foretages, når testdata er valgt og alle testcases er defineret på et overordnet niveau Koordinering i forhold til snitfladetest Såfremt registerprojekterne får behov for supplerende snitfladetest, samtidig med integrationstesten, i et eller flere af de testmiljøer, der indgår i integrationstesten, skal dette aftales med den ansvarlige for integrationstesten, således at denne supplerende snitfladetest ikke forstyrre integrationstesten, ved at ændre på anvendt data eller funktionalitet Koordinering i forhold til anvendertest Såfremt anvendertesten afvikles i samme Datafordeler miljø, som integrationstesten, inden integrationstesten er afsluttet, skal anvenderne have adgang til testdata, der ikke ændres af integrationstesten (medmindre anvenderne tester hændelser, der skal genereres af dataændringer). Såfremt anvendertesten afvikles i et særskilt Datafordeler miljø, skal der i dette miljø være mulighed for at generere hændelser af REF:

22 6. Testforberedelse Da det er nyt for alle aktører at teste et komplekst system bestående af nye systemer, forskellige organisationer og forskellige aktører er det vigtigt at hæve kompetenceniveauet for testere og testmanagere, samt sikre at alle har det samme mål og syn på snitfladetest, integrationstest og anvendertest. 6.1 Workshops Til at sikre denne fælles forståelse vil der blive planlagt en serie af workshops med samtlige testmanagere, hvor emnerne vil være: 1. Test omfang ( scope ) for integrationstest, jf. afsnit Test omfang ( scope ) for anvendertest 3. Testmiljø - Hvordan tilgår man testmiljøerne 4. Sammenhængende testdata til integrationstest og anvendertest. Hvordan bruges de?, hvilken historik er der i data?, jf. afsnit Sikkerhed - Hvordan anvendes det givne brugerkontrolsystem? 6. Testværktøjer fra datafordeleren hvordan tester man i datafordelerens testmiljøer? 7. Hvordan skriver man testcase fra testbeskrivelse til testcase. Brug af teststyringsværktøj. 8. Testafvikling, fejlhåndtering og rapportering. Brug af teststyringsværktøj. Udover workshops, forventes det at følgende aktiviteter er gennemført af de involverede testmanagere: Testcase udarbejdes (inkludere bestemmelse af testdata) Hul-igennem test af testmiljøer og første test Sikkerhedsprofiler til hver tester er klar Aftaler om stand-by af projekternes leverandører til hurtig fejlrettelse og support. Detaljeplanlagt testafviklingen på testgruppe niveau (dag-for-dag plan) For at sikre en effektiv arbejdsform til udarbejdelse af testcase og afvikling af test, vil testmanager og tester udfører dette arbejde i dedikerede testlokaler 6.2 Rapportering I hele testperioden vil der forgå en rapportering af testaktiviteter og status for test. Hovedparten af testrapportering ske automatisk ved brug af teststyringsværktøjet og der regnes med én samlet statusrapport per måned. Den fælles testmanager vil være ansvarlig for rapportering til delprogrammerne. Der udarbejdes med en samlet statusrapport ved slutningen af hver testfase af REF:

23 7. Testværktøjer 7.1 Teststyringsværktøj - TestLink Testlink er et værktøj til at håndtere: 1. Kravspecifikationer 2. Testplaner 3. Testallokering 4. Testcase 5. Afvikling af test 6. Udarbejdelse af testrapporter 7. Løbende teststatus Adgang til testlink sker via link administrationen varetages af den ansvarlige testmanager. Dokumentation og manualer om testlink findes på samme link. 7.2 Fejlrapporteringsværktøj - JIRA JIRA skal bruges til at håndtere alle fejlhændelser fundet i forbindelse med test. Værktøjet giver mulighed for nemt at få: 1. Status over fejlrapporter 2. Overblik over fejlrapporter Adgang til JIRA sker via administrationen varetages af den ansvarlige testmanager. Dokumentation og manualer om testlink findes på samme link. 7.3 Testværktøjer Til afvikling af test skal der bruges SoapUI version 5.1.2, eller nyere. Til verifikation af testresultaterne (opslag i registrene), bruges SQL Query Browser version , eller nyere. 7.4 Kvalitetssikringsværktøjer Til kvalitetssikring af de tekniske specifikationer anvendes Sparx Enterprise Manager. 7.5 Træning og uddannelse For testmanagere og testere er det en vigtig forudsætning, at der er den tilstrækkelige viden og kompetence tilstede. Her listes de vigtigste områder fordelt på de forskellige roller. Rolle Erfaringer Testmanager Testmetoder Testlink - 23 af REF:

24 Tester JIRA WSDL SOAP Grundlæggende kendskab til databaser og sqlquery Testlink JIRA Forretningsmæssig viden om deres specifikke domæner - 24 af REF:

25 8. Bilag 8.1 Bilag 1 - Projektledere og Testmanagere De involverede projekter, organisationer, projektledere og testmanagere er følgende - 25 af REF:

26 8.2 Bilag 2 - Datafordelerens beskrivelse af testmiljøer GD7 har den v/jasch/gst givet følgende beskrivelse af Datafordelerens testmiljøer: A) Kundetestområdet i Produktionsmiljøet Tilgængeligt for registrene og for eksterne anvendere (KL, Skat, ATP, finanssektoren og andre institutionelle brugere ) fra 1. maj Det er under afklaring om der kan anvendes Produktionsdata her Funktionelt stabilt og Registre kan ændre datamodeller og tjenester i dette miljø Her kan afvikles individuelle og tværgående Registre test Fuld brugerstyring og fuld sikkerhed B) Prod området i Produktionsmiljøet Tilgængeligt for registrene og for eksterne anvendere fra 30. juni Kan anvendes til GD1/GD2 tværgående test i perioden fra 30/ til 1/ Funktionelt stabilt Datamodeller og tjenester er stabile idet alle ændringer skal igennem KMD s idriftsættelsesprocedurer. Produktionsdata kan anvendes her Her kan afvikles tværgående Registre test og anvendertest Fuld brugerstyring og fuld sikkerhed Fuld overvågning C) Kundetestområdet i Testmiljøet Dette miljø anvendes også til test af GD7 projektet, og vil derfor ikke være 100% stabilt. Kan anvendes som GD1/GD2 legeplads med testdata. Her afprøves tjenester før de åbnes for andre registre eller eksterne brugere - 26 af REF:

Hovedplan for tværgående test og kvalitetssikring

Hovedplan for tværgående test og kvalitetssikring Hovedplan for tværgående test og kvalitetssikring MBBL-REF: 201X-XXXX Version: 0.3.1 Status: Udkast Oprettet: 31-05-2015 Fil: Bilag 7 - Hovedplan for tværgående test og kvalitetssikring v0 3 1.docx Dokument

Læs mere

Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet og Adresseprogrammet

Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet og Adresseprogrammet Grunddataprogrammets delaftale 1 og 2 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet

Læs mere

Fælles test i GD1-GD2-GD7 - Behovsundersøgelse

Fælles test i GD1-GD2-GD7 - Behovsundersøgelse Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Fælles test i GD1-GD2-GD7 - Behovsundersøgelse Version: 0.71 Status: Udkast Oprettet: 10-10-2015 Fil: Fælles test i GD1-GD2-GD7 - Behovsundersøgelse

Læs mere

Arbejdspakkebeskrivelser Tværgående test og kvalitetssikring

Arbejdspakkebeskrivelser Tværgående test og kvalitetssikring Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 1 & 2: Ejendomsdata- og Adresseprogrammet Implementeringsplan Arbejdspakkebeskrivelser Version: 0.91 Dato: 30.

Læs mere

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag C: Organisering og ansvarsfordeling

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag C: Organisering og ansvarsfordeling Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag C: Organisering og ansvarsfordeling Version: 1.9 Status: Klar til godkendelse Oprettet: 27-09-2016

Læs mere

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag B: Planens test cycles

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag B: Planens test cycles Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag B: Planens test cycles Version: 2.1 Status: Godkendt af styregruppen Oprettet: 19-12-2016

Læs mere

Bilag A Milepælsplan for GD2

Bilag A Milepælsplan for GD2 Grunddataprogrammets delaftale 2 om effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Bilag A Milepælsplan

Læs mere

Denne version er et udkast/oplæg til de møder, der skal afholdes med de forskellige projekter og myndigheder i uge 36 og 37.

Denne version er et udkast/oplæg til de møder, der skal afholdes med de forskellige projekter og myndigheder i uge 36 og 37. Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Denne version er et udkast/oplæg til de møder, der skal afholdes med de forskellige projekter og

Læs mere

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag A: Testafhængigheder

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag A: Testafhængigheder Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag A: Testafhængigheder Version: 1.9 Status: Klar til godkendelse Oprettet: 27-09-2016 Fil:

Læs mere

Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver og tests

Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver og tests Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver tests Udbud om levering, installation, implementering, support, drift vedligehold af Borgeradministrativt System (BAS) Indhold underbilag 14 C Afprøvningsforskrifter

Læs mere

Testplan: Snitflade-, Integrations- og anvendertest

Testplan: Snitflade-, Integrations- og anvendertest Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan: Snitflade-, Integrations- og anvendertest Version: 0.82 Status: Udkast Oprettet: 27-06-2016 Fil: F 5.2 Testplan - Snitflade- Integrations-

Læs mere

Løsningsarkitektur - Bilag A 1 Sammenstillede services

Løsningsarkitektur - Bilag A 1 Sammenstillede services Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Bilag 14 - Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 1: Effektiv

Læs mere

Bilag A - Milepælsplan for GD1

Bilag A - Milepælsplan for GD1 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Bilag A - Milepælsplan for GD1 Dette bilag indeholder

Læs mere

Cover til GD1/GD2-stg

Cover til GD1/GD2-stg Cover til GD1/GD2-stg 17. august 2016 BRAHA Revideret plan for test og idriftsættelse af GD1 og GD2 Problem Der er behov for en drøftelse af rammerne for en ny tidsplan for test, implementering og idriftsættelse

Læs mere

Projektinitieringsdokument (PID) Fælles Test og kvalitetssikring i Grunddataprogrammerne GD1 og GD

Projektinitieringsdokument (PID) Fælles Test og kvalitetssikring i Grunddataprogrammerne GD1 og GD Projektinitieringsdokument (PID) Fælles Test og kvalitetssikring i Grunddataprogrammerne GD1 og GD2 22.01.2015 [Projektinitieringsdokument] Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Stamdata... 3 2. Den forretningsmæssige

Læs mere

Problem Projekterne statusrapporterer forud for hvert møde i styregruppen. Styregruppen skal forholde sig til programmets og projekternes status.

Problem Projekterne statusrapporterer forud for hvert møde i styregruppen. Styregruppen skal forholde sig til programmets og projekternes status. Cover 10. november 2016 /helms Statusrapportering for projekterne i Adresseprogrammet GD2 Problem Projekterne statusrapporterer forud for hvert møde i styregruppen. Styregruppen skal forholde sig til programmets

Læs mere

DIGST arkitekturnetværk

DIGST arkitekturnetværk DIGST arkitekturnetværk Tværgående arkitekturdokumenter i grunddataprogrammet (GD1 og GD2) 20. september 2018 Strand & Donslund A/S Vesterbrogade 149 1620 København V www.s-d.dk Baggrund vigtigste grunddataopgaver

Læs mere

Bilag 2 - UDKAST - Cover

Bilag 2 - UDKAST - Cover Bilag 2 - UDKAST - Cover 15. september 2016 BRAHA Revideret plan for test og idriftsættelse af GD1 og GD2 Problem Der er behov for en ny tidsplan for test, implementering og idriftsættelse af GD1 og GD2.

Læs mere

Adresseregister Løsningsarkitektur

Adresseregister Løsningsarkitektur Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseregister Løsningsarkitektur

Læs mere

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Datafordeleren - status, muligheder, udvikling FOSAKO Forårsmøde 2019 København, 21. marts 2019 Leif Hernø, chefkonsulent og projektchef for test og implementering af adresse- og ejendomsdataprogrammet

Læs mere

Baggrund og løsningsbeskrivelse

Baggrund og løsningsbeskrivelse Udfasning af ESR og nyt Ejendomsskat- og Ejendomsbidragssystem 04. juni 2015 BILAG 1 Baggrund og løsningsbeskrivelse Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for projektet... 2 2. Udfasningen af Ejendomsstamregistret

Læs mere

Baggrund Den samlede status i dette cover baserer sig på statusrapporter fra projekterne for perioden 8. juni september 2016.

Baggrund Den samlede status i dette cover baserer sig på statusrapporter fra projekterne for perioden 8. juni september 2016. Cover 16. september 2016 /helms, lonor Statusrapportering for projekterne i Adresseprogrammet GD2 Problem Projekterne statusrapporterer forud for hvert møde i styregruppen. Der statusrapporteres for afsluttede

Læs mere

GD1/GD2 - Plan for replanlægning 3. kvartal 2014

GD1/GD2 - Plan for replanlægning 3. kvartal 2014 Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) 25. juni 2014 Bilag 6 Indledning Baggrund og indhold I Grunddataprogrammet er det besluttet at igangsætte en replanlægning af GD1 og GD2 inkl. samspillet

Læs mere

Adresseprogrammet - Fælles teststrategi

Adresseprogrammet - Fælles teststrategi Delprogram 2: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseprogrammet - Fælles teststrategi MBBL-REF: 2012-3566 Version: 1.0 Status: Godkendt af styregruppen

Læs mere

Gevinsterne ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet

Gevinsterne ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet Gevinsterne ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet Peter Lindbo Larsen, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Grunddataprogrammets delprogrammer Grunddatamodellen GD1 -Ejendomsdataprogrammet

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag C Processer

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Faktaark for BBR 2.0

Faktaark for BBR 2.0 1. december 2014 HEGK Faktaark for BBR 2.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for BBR 2.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 BBR i dag... 3 Fremtidige BBR 2.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7

Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Cover til Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 - kravbilag til brug for GD1-GD2 s kravspecificering Version:

Læs mere

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet Tirsdag den 27. oktober 2015 kl , Geodatastyrelsen mødelok. 0.7

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet Tirsdag den 27. oktober 2015 kl , Geodatastyrelsen mødelok. 0.7 Geodatasamarbejder Den 30. oktober 2015 Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet Tirsdag den 27. oktober 2015 kl. 12.30-14.30, Geodatastyrelsen mødelok. 0.7 Deltagere: Søren Reeberg Nilsen,

Læs mere

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Version: 2.1 Status: Godkendt af styregruppen Oprettet: 19-12-2016 Fil: Testplan - Snitflade- Integrations-

Læs mere

Test GD1, GD2 og GD7 - Status og erfaringer

Test GD1, GD2 og GD7 - Status og erfaringer Kontor Effektivisering/ Fællesoffentlig datadistribution Dato 17. august 2016 Test GD1, GD2 og GD7 - Status og erfaringer /PELLA, LONOR, LEHER Indledning Dokumentet indeholder en fælles GD1, GD2 og GD7

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Fælles teststrategi

Ejendomsdataprogrammet - Fælles teststrategi Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Fælles teststrategi MBBL-REF:

Læs mere

Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde.

Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Kontor Effektivisering Dato 15. februar 2017 J nr. Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Torsdag den 2. februar 2017 kl. 13.15-15.00, SDFE mødelok. 0.3 Helms/Aslen Deltagere: Søren Reeberg Nielsen

Læs mere

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Den danske Landinspektørforening Fagligt møde Nyborg, 7. februar 2019 Leif Hernø, chefkonsulent og projektchef for test og implementering af adresse- og ejendomsdataprogrammet

Læs mere

ID Risikoårsag Risikohændelse Effekt Mitigerende handling Ansvarlig. Store dele af den tværgående test går i stå eller forsinkes.

ID Risikoårsag Risikohændelse Effekt Mitigerende handling Ansvarlig. Store dele af den tværgående test går i stå eller forsinkes. Cover Den 15. november 2016 /lonor på testplanens risici Problem I tillæg til den opdaterede testplan for GD1 og GD2 (godkendt 30/9 af GB med forbehold for finansiering) er der udarbejdet et risikobillede.

Læs mere

Tættere offentligt, digitalt samarbejde

Tættere offentligt, digitalt samarbejde Agenda Den fælles offentlige digitaliserings strategi Grunddataprogrammet Standardisering af vej- og trafikdata Ny model for vejreference Stigruppens arbejde Resultat i relation til vejman.dk Tættere

Læs mere

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltningg og genbrug af ejendomsdataa under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet Ejerfortegnelsen Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Hovedplan og implementeringsafhængigheder

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Hovedplan og implementeringsafhængigheder Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Hovedplan og implementeringsafhængigheder Version: 0.9 Status: Til godkendelse Oprettet: 11-07-2016 Opdateret:

Læs mere

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, torsdag den 19. marts 2015 kl

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, torsdag den 19. marts 2015 kl NOTAT Dato: 25. marts 2015 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2012-3566 Sagsbehandler: KE+THJ Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, torsdag den 19. marts 2015 kl. 12.30 14.30 Til stede Institution

Læs mere

Adresser, stednavne og landinddelinger meget, meget mere geo. Jysk-Fynsk GIS-konference, Skanderborg 13. juni 2013

Adresser, stednavne og landinddelinger meget, meget mere geo. Jysk-Fynsk GIS-konference, Skanderborg 13. juni 2013 Adresser, stednavne og landinddelinger meget, meget mere geo Jysk-Fynsk GIS-konference, Skanderborg 13. juni 2013 Overblik Indhold: Hvad er aftalt? Mål: Hvilke forbedringer? Midler: Hvordan er det muligt?

Læs mere

Kvalitetssikring af ESR data ift. GD1 og GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015

Kvalitetssikring af ESR data ift. GD1 og GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015 Kvalitetssikring af ESR data ift. GD1 og GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015 22. juni 2015 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning

Læs mere

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, torsdag den 25. juni 2015 kl

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, torsdag den 25. juni 2015 kl NOTAT Dato: 3. juli 2015 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2012-3566 Sagsbehandler: THJ Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, torsdag den 25. juni 2015 kl. 12.30 14.30 Til stede Institution

Læs mere

<navn på proces eller use case>

<navn på proces eller use case> -- AKT 444548 -- BILAG 1 -- [ Bilag B1_Skabelon Integrationstabel ] -- Bilag B1 Integrationstabel Formålet med integrationstabellerne er at danne et samlet overblik over de tekniske integrationer, der

Læs mere

Faktaark for DAR 1.0

Faktaark for DAR 1.0 1. december 2014 HEGK Faktaark for DAR 1.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for DAR 1.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 DAR i dag... 3 Fremtidige DAR 1.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Adresseprogrammet (GD2) Ejendomsdataprogrammet (GD1) Disclaimer:

Adresseprogrammet (GD2) Ejendomsdataprogrammet (GD1) Disclaimer: Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Disclaimer: Som led i testforløbene forud for Ejendomsdataprogrammets (GD1 s) implementering gennemføres en prøveimplementering for at kvalificere det

Læs mere

Adresseprogrammet - Fælles teststrategi

Adresseprogrammet - Fælles teststrategi Delprogram 2: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne MBBL-REF: 2012-3566 Version: 0.7 Status: Udkast Oprettet: 11. juli 2013 Fil:Bilag1_GD2_1.9_ ver 0.7 - Med

Læs mere

Grunddataprogrammet. Side 1 af 11. Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen

Grunddataprogrammet. Side 1 af 11. Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen Grunddataprogrammet Side 1 af 11 Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen Side 1 af 11 11. oktober 2013 SAR Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen Formål Formålet med aftalen er at sikre

Læs mere

Grunddataprogrammet. Præsentation den 24. februar 2016 Deniz Gøgenur

Grunddataprogrammet. Præsentation den 24. februar 2016 Deniz Gøgenur Grunddataprogrammet Præsentation den 24. februar 2016 Deniz Gøgenur deng@nanoq.gl Overordnede mål og perspektiver Strategiske mål for programmet: Grunddataprogrammet skal sikre korrekte grunddata, der

Læs mere

Procedure for systemtest

Procedure for systemtest LANDBRUGS- OG FISKERISTYRELSEN Procedure for systemtest Retningslinjer for hvordan test udføres i LFST Kontrakt om Testressourcer Underbilag 1c 23. oktober 2017 Version 1.0 En beskrivelse af hvordan test

Læs mere

Gode ejendomsdata på vej Dataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen,

Gode ejendomsdata på vej Dataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Gode ejendomsdata på vej Dataforbedringer på ejendomsdataområdet EJENDOMSDATAPROGRAMMET Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) 23-05-2016 1 Ejendomsdataprogrammet vil gøre det

Læs mere

Referat leverandørmøde BBR & DAR 02.08.14

Referat leverandørmøde BBR & DAR 02.08.14 4. september 2014 Referat leverandørmøde BBR & DAR 02.08.14 1. KOMBIT bød velkommen og gennemgik dagens agenda. Agenda blev fremlagt som vist: Kl. 13.00 Velkomst v. Simon Mark Pedersen, KOMBIT Kl. 13.10

Læs mere

Dagsorden for møde i Porteføljestyregruppen

Dagsorden for møde i Porteføljestyregruppen Kontor Fællesoffentligt Datadistribution Dato 15. december 2017 J nr. 7003-0081 /helms Dagsorden for møde i Porteføljestyregruppen Onsdag den 20. december 2017 kl. 11.00-12.30, SDFE mødelok. 0.4 1. Godkendelse

Læs mere

Grunddataprogrammerne. Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum

Grunddataprogrammerne. Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum Grunddataprogrammerne Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering 29. marts 2018 Side 1 Oversigt - Datafordeler (aktiviteter og planer) - Adresser (GD2) - Ejendomme

Læs mere

BBR - Kontekstdiagram

BBR - Kontekstdiagram BBR arkitekturprodukter 1. marts 2019 BBR - Kontekstdiagram Indledning Dokumentationen omkring BBR er struktureret med inspiration fra FDA arkitekturreolen, således at arkitekturprodukterne afspejler denne

Læs mere

Gevinster ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1)

Gevinster ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) Gevinster ved grunddataforbedringer på Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) 1 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ejendom og bygning Adresser Publiceret 19. august 2011 2 Grunddataprogrammets

Læs mere

BBR - BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET DAR - DANMARKS ADRESSEREGISTER. KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015

BBR - BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET DAR - DANMARKS ADRESSEREGISTER. KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015 BBR - BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET DAR - DANMARKS ADRESSEREGISTER KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015 Overordnet tidslinje for BBR & DAR Nyt BBR i produktion Flere nye versioner Udbud BBR

Læs mere

Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde.

Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Kontor Effektivisering Dato 29. september 2016 J nr. 600-00191 Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Tirsdag den 20. september 2016 kl. 10.15-11.15, SDFE mødelok. 0.4 Aslen/lonor Deltagere: Søren

Læs mere

Bilag 6 Afprøvninger Version 1.0 23-02-2015

Bilag 6 Afprøvninger Version 1.0 23-02-2015 Bilag 6 Afprøvninger Version 1.0 23-02-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 7 2 INDLEDNING... 8 2.1 TERMINOLOGI... 8 2.2 TESTOMFANG... 8 2.3 TESTORGANISATION... 10 2.4 ANSVARSFORDELING (ROLLER

Læs mere

Dagsorden for fælles GD1 / GD2 styregruppemøde.

Dagsorden for fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Kontor Effektivisering Dato 26. januar 2017 J nr. Dagsorden for fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Torsdag den 2. februar 2017 kl. 13.15-14.30, SDFE mødelok. 0.3 /helms 1. Godkendelse af dagsorden 2. Godkendelse

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet (GD1)

Ejendomsdataprogrammet (GD1) Ejendomsdataprogrammet (GD1) skaber sammenhæng på tværs af siloerne Peter Lindbo Larsen chefkonsulent, MBBL Ejendomsdataprogrammets centrale udfordringer TINGBOG Ident Adkomst Byrder Pant 4a NN - NoCredit

Læs mere

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, tirsdag den 19. maj 2015 kl

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, tirsdag den 19. maj 2015 kl NOTAT Dato: 22. maj 2015 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2012-3566 Sagsbehandler: THJ Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, tirsdag den 19. maj 2015 kl. 12.45 14.45 Til stede Institution

Læs mere

Implementeringsplan produktflows. 25. April 2013

Implementeringsplan produktflows. 25. April 2013 Implementeringsplan produktflows 25. April 2013 Produktflow - Fællesprodukter # 1.1 Afklar GD2 projekters aflevering af geometri til FOT # 1.2 Afklar placering af bygningsnavne # 1.3 Afklar løsning for

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C:

Læs mere

Anvendelse af dobbelthistorik i GD2

Anvendelse af dobbelthistorik i GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi GD2 - Adresseprogrammet Anvendelse af dobbelthistorik i GD2 Implementerings regler og eksempler på dobbelthistorik MBBL- REF: Version:

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag A Servicebeskrivelser og integrationer

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag A Servicebeskrivelser og integrationer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

Teksten i denne instruktion er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse.

Teksten i denne instruktion er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. BILAG 10 PRØVER Indholdsfortegnelse 1. Prøver... 4 2. Fælles regler for afprøvning... 4 2.1 Afklaringsproces og udarbejdelse af test cases... 4 2.2 Beskrivelse af afklaringsproces og udarbejdelse af test

Læs mere

- Ny baseline for delprogrammets implementering jf. bilag 2-4 (B) - GD1 scopeændring

- Ny baseline for delprogrammets implementering jf. bilag 2-4 (B) - GD1 scopeændring NOTAT Dato: 3. juli 2015 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2012-3565 Sagsbehandler: ALE Referat af møde i styregruppen for Ejendomsdataprogrammet, torsdag den 25. juni 2015 kl. 9:45 11.45 Til stede Institution

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 BBR Bygnings- og Boligregisteret - Version 2.0, marts 2017 - Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 Parterne bag BBR 2 Baggrunden for BBR 2.0 Grunddataprogrammet og planerne for ny ejendomsvurdering

Læs mere

Grunddataprogrammet. Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata

Grunddataprogrammet. Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata Grunddataprogrammet Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata 1 Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata Version: 0.5 Status: Godkendt 2 Versionshistorik Version Dato Status Bemærkninger 0.1

Læs mere

Adresseprogrammet - Målarkitektur Bilag C - Processer

Adresseprogrammet - Målarkitektur Bilag C - Processer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseprogrammet - Målarkitektur

Læs mere

Prøveimplementeringsplan for Ejendomsdataprogrammet (GD1) og Adresseprogrammet (GD2) Version 1.0. Version 1.0. Ejendomsdataprogrammet (GD1)

Prøveimplementeringsplan for Ejendomsdataprogrammet (GD1) og Adresseprogrammet (GD2) Version 1.0. Version 1.0. Ejendomsdataprogrammet (GD1) Prøveimplementeringsplan for Ejendomsdataprogrammet (GD1) og 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Formål... 3 Anvendte forkortelser... 3 Dokument historie... 3 Gennemlæsere, godkender og ejer af dokument...

Læs mere

Guide for hovedaktiviteter ved anskaffelse af ny it løsning

Guide for hovedaktiviteter ved anskaffelse af ny it løsning Guide for hovedaktiviteter ved anskaffelse af ny it løsning fordi vedligehold er mennesker Guide for hovedaktiviteter ved anskaffelse af ny it løsning Den Danske Vedligeholdelsesforening 1. Baggrund...

Læs mere

Projektinitieringsdokument (PID) Anvenderforum for GD1. 6. december 2013

Projektinitieringsdokument (PID) Anvenderforum for GD1. 6. december 2013 Projektinitieringsdokument (PID) for GD1 6. december 2013 [Projektinitieringsdokument] Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Stamdata... 3 2. Den forretningsmæssige begrundelse for projektet... 3 3. Projektets

Læs mere

Denne FAQ giver svar på de oftest stillede spørgsmål angående GD1, Ejendomsdataprogrammet.

Denne FAQ giver svar på de oftest stillede spørgsmål angående GD1, Ejendomsdataprogrammet. FAQ GD1, Ejendomsdataprogrammet Denne FAQ giver svar på de oftest stillede spørgsmål angående GD1, Ejendomsdataprogrammet. FAQ en er inddelt i fire dele: først spørgsmål/svar om række generelle emner,

Læs mere

Adresseregister - løsningsarkitektur Bilag C - Processer

Adresseregister - løsningsarkitektur Bilag C - Processer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseregister - løsningsarkitektur

Læs mere

Forudsætningsdiagram til BC for Genbrug af adressedata

Forudsætningsdiagram til BC for Genbrug af adressedata Forudsætningsdiagram til BC for Grunddataprogrammets delprogram 2 Business case jf. Grunddatainitiativ 10.2b 13-05-2013 - Version 27 mli@mbbl.dk - Per.Schultz.Eeg@devoteam.com GD2 Adresseprogrammet Sammenhæng

Læs mere

Bilag 1: Arkitekturrapport, EDS Hjælpemidler

Bilag 1: Arkitekturrapport, EDS Hjælpemidler Bilag 1: Arkitekturrapport, EDS Hjælpemidler (Bilag til dagsordenspunkt 2, Arkitekturrapporter fra Effektiv Digital Selvbetjening) Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug

Læs mere

SF1460_A Modtag besked Integrationsbeskrivelse - version 2.3.0

SF1460_A Modtag besked Integrationsbeskrivelse - version 2.3.0 SF1460_A Modtag besked - version 2.3.0 Kommunernes Data & Infrastruktur - KDI Versionshistorik Relevans Dato Initialer Version Kommentarer 2015-07-01 ehe 0.1 Første version 2015-07-01 ehe 2.1.0 Indarbejdet

Læs mere

Struktureret Test og Værktøjer Appendiks til bogen Struktureret Test

Struktureret Test og Værktøjer Appendiks til bogen Struktureret Test Struktureret Test og Værktøjer Appendiks til bogen Struktureret Test Struktureret Test og Værktøjer... 1 Appendiks til bogen Struktureret Test... 1 1. Definition og formål... 2 2. Kategorisering... 2 2.1

Læs mere

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, tirsdag den 27. januar 2015 kl

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, tirsdag den 27. januar 2015 kl NOTAT Dato: 28. januar 2015 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2012-3566 Sagsbehandler: KE+THJ BILAG 1 Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet, tirsdag den 27. januar 2015 kl. 12.45 14.45 Til stede

Læs mere

Bilag 3. Implementering af grunddataprogrammet. 16. september 2012

Bilag 3. Implementering af grunddataprogrammet. 16. september 2012 Bilag 3 16. september 2012 Implementering af grunddataprogrammet Med aftalen mellem KL og regeringen om grunddataprogrammet igangsættes implementeringen. Den nærmere organisering og tidsplan for implementeringen

Læs mere

Introduktion til Digital Post. Februar 2016

Introduktion til Digital Post. Februar 2016 Introduktion til Digital Post Februar 2016 Hvem skal læse dokumentet? Vejledningen er relevant for dig, hvis du har brug for en introduktion til Administrationsportalen i Digital Post og hvad der skal

Læs mere

Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde.

Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Kontor Effektivisering Dato 6. december 2016 J nr. 600-00191 Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Torsdag den 17. november 2016 kl. 13.15-15.00, SDFE mødelok. 0.3 Helms/Aslen Deltagere: Søren Reeberg

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag A Servicebeskrivelser

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag A Servicebeskrivelser Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Bilag 1 Tidsplan Version 0.9 05-05-2014 0

Bilag 1 Tidsplan Version 0.9 05-05-2014 0 Bilag 1 Tidsplan Version 0.9 05-05-2014 0 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 2.1 ETAPER I UDVIKLINGSPROJEKTET... 3 2.1.1 ETAPE I - AFKLARING... 3 2.1.2 ETAPE II ANALYSE, DESIGN,

Læs mere

Kontrakt om Testressourcer. Bilag 1a - Situationsbeskrivelse. 23. oktober Version 1.0

Kontrakt om Testressourcer. Bilag 1a - Situationsbeskrivelse. 23. oktober Version 1.0 Kontrakt om Testressourcer Bilag 1a - Situationsbeskrivelse 23. oktober 2017 Version 1.0 [Vejledning til tilbudsgiver: Leverandøren skal ikke besvare dette bilag og anmodes om ikke at ændre i bilaget eller

Læs mere

Implementeringsplan for GD2 - Adresseprogrammet

Implementeringsplan for GD2 - Adresseprogrammet Grunddataprogrammets delaftale 2 om effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Effektivt genbrug af

Læs mere

Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog.

Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog. MBBL 26. august 2013 Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog. GD1/Ejendomsdataprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets

Læs mere

Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde.

Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Kontor Effektivisering Dato 13. oktober 2016 J nr. 600-00191 Referat af fælles GD1 / GD2 styregruppemøde. Onsdag den 12. oktober 2016 kl. 09.00-10.00, SDFE mødelok. 0.4 Helms/ Deltagere: Søren Reeberg

Læs mere

Plan for tilbagekonvertering til OIS. - fra de nye versioner af grunddataregistrene

Plan for tilbagekonvertering til OIS. - fra de nye versioner af grunddataregistrene Plan for tilbagekonvertering til OIS - fra de nye versioner af grunddataregistrene Version 1.1 13. marts 2018 Indhold 1. INDLEDNING... 2 1.1 BAGGRUND... 2 1.2 TILBAGEKONVERTERINGENS FORMÅL OG AFGRÆSNING...

Læs mere

Adresseprogrammet - Implementeringsplan Hovedplan og implementeringsafhængigheder

Adresseprogrammet - Implementeringsplan Hovedplan og implementeringsafhængigheder Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Adresseprogrammet - Implementeringsplan Hovedplan og implementeringsafhængigheder Version: 0.9 Status: Til godkendelse Oprettet: 15-08-2016 Opdateret:

Læs mere

Informationsdag om KOMBITs projekter på Grunddataområdet. Statslige indsatser i forhold til ejendomme og adresser v/tine Garbers, KL

Informationsdag om KOMBITs projekter på Grunddataområdet. Statslige indsatser i forhold til ejendomme og adresser v/tine Garbers, KL Informationsdag om KOMBITs projekter på Grunddataområdet Statslige indsatser i forhold til ejendomme og adresser v/tine Garbers, KL 1 De to store programmer fælles for programmerne Nye arbejdsgange i kommunerne

Læs mere

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog.

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. MBBL 27. august 2013 Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. GD2/Adresseprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets projekter.

Læs mere

SF1460_C Aflever besked Integrationsbeskrivelse - version 2.4.0

SF1460_C Aflever besked Integrationsbeskrivelse - version 2.4.0 SF1460_C Aflever besked - version 2.4.0 Kommunernes Data & Infrastruktur - KDI Versionshistorik Relevans Dato Initialer Version Kommentarer 2015-07-01 ehe 0.1 Første version 2015-07-01 ehe 2.1.0 Indarbejdet

Læs mere

Samlet Fast Ejendom (SFE) Bygning På Fremmed Grund (kommende fra Bygning På Lejet Grund ) Ejerlejlighed

Samlet Fast Ejendom (SFE) Bygning På Fremmed Grund (kommende fra Bygning På Lejet Grund ) Ejerlejlighed 11. januar 2017 1. Formål Dette notat er henvendt til IT leverandører og IT indkøbere af systemer, der anvender Building & Dwelling services på det nuværende Bygnings- og Boligregister (BBR). Som offentliggjort

Læs mere

CV Jakob Niemann. Resumé: Nøglekvalifikationer. Personlighed. Født: 24/02 1976

CV Jakob Niemann. Resumé: Nøglekvalifikationer. Personlighed. Født: 24/02 1976 Jakob Niemann IT Konsulent Født: 24/02 1976 Rosendalsgade 11, 2. TV. 2100 København Ø Tlf: +45 2859 9808 JakobNiemann@gmail.com Resumé: Test og Quality Manager med mere end 15 års IT erfaring. Har stor

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Version:

Læs mere

Adresseprogrammet (GD2) Ejendomsdataprogrammet (GD1) Disclaimer:

Adresseprogrammet (GD2) Ejendomsdataprogrammet (GD1) Disclaimer: Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Disclaimer: Som led i testforløbene forud for Adresseprogrammets (GD2 s) implementering gennemføres en prøveimplementering for at kvalificere det planlagte

Læs mere