Dansk Horton Hovedpineforening. Nyhedsbrev januar 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Horton Hovedpineforening. Nyhedsbrev januar 2011"

Transkript

1 Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev januar 2011

2 Pressemeddelelse Dansk Horton Hovedpineforening har netop fået en meget glædelig oplysning fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselotte Blixt. Sundhedsministeriet har således sagt ja til en bevilling på 1,5 mio. kroner til en kommunikationskampagne om Hortons Hovedpine. Pengene er taget fra en særlig pulje, som Dansk Folkeparti var med til at få sat på finansloven for Mindst danskere lider af Hortons hovedpine (klyngehovedpine), men mange ved det ikke. Hortons er ikke blot en næsten ulidelig sygdom for den enkelte med tab af livskvalitet, men den og andre svære hovedpinelidelser koster også staten og kommunerne betydelige ressourcer i form af tabte arbejdsdage, udgifter til dagpenge og førtidspension samt til medicin og lægehjælp. Formanden for Dansk Horton Hovedpineforening Freddie Nielsen er meget glad for denne anerkendelse og for den meget store betydning, en sådan bevilling kan få for mange tusinde personer. Mange patienter er blevet kastet rundt i årevis, før de får stillet den korrekte diagnose. Det skyldes nok mest, at lægerne ofte ikke ved nok om hvordan sygdommen skal diagnosticeres, siger han og tilføjer at vi naturligvis er meget taknemmelige for nu at få løftet denne alvorlige sygdom op i lyset til gavn for mange tusinde danskere, deres pårørende og deres arbejdspladser. Med en sådan indsats kan man opnå en ganske betydelig effekt for både den enkelte patient og for samfundsøkonomien, hvis man på denne måde kan øge lægernes viden om diagnosen. Oplysningerne om bevillingen en jo helt ny, men vi regner med at gennemføre kommunikationskampagnen i nært samarbejde med specialisterne på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital slutter Freddie Nielsen. For yderligere oplysninger: Kontakt foreningens formand Freddie Nielsen på Fakta om Hortons Hovedpine: Der går i gennemsnit 6 år fra det første anfald, til man får stillet den rigtige diagnose. 3 ud af 4 patienter er mænd. Den gennemsnitlige patient er 44 år, har haft sygdommen i 17 år og har 5 sygedage om måneden.

3 Dansk Horton Nyhedsbrev Hovedpineforening Januar ,5 mill. kr. til Hortons Hovedpineforening. Sundhedsministeriet har sagt ja til en bevilling på 1,5 mill. kr. til en kommunikationskampagne om Hortons Hovedpine. Pengene er taget fra en særlig pulje, som Dansk Folkeparti var med til at få sat på finansloven for Takket være vores samarbejde med Waterfront, som har gode forbindelser til Christiansborg, fik foreningen med hjælp fra Dansk Folkeparti tildelt 1,5 mill. kr., som skal bruges til oplysning om sygdommen. Bestyrelsen er meget glad for denne anerkendelse og for den meget store betydning, en sådan bevilling kan få for mange tusinder personer. Vi ser nu frem til i samarbejde med Waterfront og specialisterne på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital at udtænke planer for, hvordan pengene skal bruges. Vi er naturligvis ganske overvældede og taknemmelige og glæder os til at komme med uddybende oplysninger på årsmødet/ generalforsamlingen i april. Godt Nytår Godt nyt år til alle medlemmer ønskes af foreningen var et godt år for foreningen med 50 nye medlemmer fordelt over hele landet. Den største begivenhed var dog, da vi kom med på finansloven. Medens julesneen dalede ned, fik vi yderligere besked fra tipsmidlerne, at vi har fået ca kr. til drift af foreningen. Vi har en del udgifter til div. tryksager, foreningsbladet og porto, som skal dækkes af dette beløb. Vi går således godt rustet økonomisk ind i Lørdag, den 09. april holder vi årsmøde i Århus. (Se indbydelsen andet sted i bladet). Vi håber selvfølgelig, at der vil komme mange til mødet. Vi synes selv, vi har sammensat et godt program, så vi tror, det bliver en god dag. Venlig hilsen formanden

4 Dansk Horton hovedpineforening Årsmøde Hermed indbydes til årsmøde (generalforsamling) Lørdag, den 09. april 2011 kl ca. 17:00 1. Valg af dirigent. Bygning 10 Auditorium i Dansk Neuroforskningscenter Aarhus Kommunehospital Nørrebrogade Aarhus C 2. Formandens beretning. v/niels Freddie Nielsen 3. Forelæggelse af det reviderede regnskab for 2010 til godkendelse: v/kasserer Anette Pedersen 4. Forelæggelse af budget for 2011 og fastsættelse af kontingent: v/kasserer Anette Pedersen 5. Valg af 3 medlemmer til bestyrelsen. Bent Ove Larsen (villig til genvalg) Rigmor Jensen (villig til genvalg) Forslag: Udvidelse af antal af bestyrelsesmedlemmer fra nuværende 5 til 6 eller Valg af suppleanter. Søren Lilholt Helge Kasch (villig til genvalg) Inga Stenkjær 7. Valg af revisor og revisorsuppleant. Niels Bogø, revisor (villig til genvalg) Ronald Larsen, revisorsuppleant (villig til genvalg)

5 8. Orientering om foreningens hjemmesider. v/morten Bjørneboe 9. Folketingsmedlem Christian H. Hansen fortæller om, hvordan det er at passe sit arbejde i folketinget og samtidig lide af Hortons Hovedpine., 10. Nye iltmasker.(hortonmasken) Morten Bjørneboe fortæller og demonstrerer det sidste nye inden for iltmasker. Masker kan købes på mødet til favoritpris 200 kr. 11. Bestyrelsens planer for det kommende år: v/formanden Niels Freddie Nielsen 12. Overlæge, klinkchef ved Neurologisk afdeling på Århus Sygehus, Helge Kasch fortæller om arbejdet på afdelingen samt sidste nyt indenfor Hortons hovedpine. Spørgsmål kan stilles. 13. Eventuelt. Foreningen er ca. kl. 15 vært med en kop kaffe/te. Vand kan købes. Forslag, som ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være formanden i hænde inden udgangen af januar måned. Redaktøren har ordet: Som det fremgår af formandens hilsen og vores dagsorden til årsmødet, vil det blive et travlt år for foreningen, og vi søger derfor flere personer i bestyrelsen, så hvis du har lyst til at stille op til bestyrelsen og være med til det spændende arbejde, der kommer til at foregå de næste år med at udbrede kendskabet til Horton s hovedpine, så syntes jeg, du skulle overveje det en ekstra gang og kontakte formanden. Jeg har også en bøn fra foreningens kasserer: husk at betale jeres kontingent og husk at skrive, hvem det er fra, det gør det meget nemmere for kassereren. Husk også at kikke indenfor på vores hjemmeside Eller se ind på og få en snak med andre medlemmer eller et godt råd fra webmasteren. Endelig vil jeg som redaktør af bladet også gerne ønske medlemmerne et godt nytår, og jeg håber, rigtig mange læserbreve fra jer, husk, at det er jeres blad. Venlig hilsen redaktøren.

6 1,5 mio. kr. til Hovedpinecentret for at fjerne hovedpine Dansk Hovedpinecenter i Glostrup er en af 10 modtagere af ny pris fra Region Hovedstaden for behandling og forskning i topklasse. Lægerne, sygeplejerskerne, fysioterapeuterne og de andre ansatte på hovedpinecentret på Glostrup Hospital modtager de patienter, som alle andre har opgivet. Og de hjælper langt de fleste af dem. For den indsats, der hører til i den absolutte verdenselite, modtager Dansk Hovedpinecenter i dag prisen Global Excellence i Sundhed, som Region Hovedstaden bistået af et internationalt ekspertpanel uddeler for første gang. Formålet er at styrke forskningen, tiltrække internationale eksperter og i sidste ende skabe en endnu bedre behandling af patienterne. Med prisen følger et beløb til afdelingerne på 1,5 millioner kroner, som centret i Glostrup blandt andet vil bruge på at tiltrække patienter fra andre lande, som ikke har tradition for at tage hovedpine så alvorligt, som lægerne i Glostrup har gjort gennem mange år.»en femtedel af alle sygedage i Danmark skyldes hovedpine. Så vi taler om milliardbeløb, der går tabt«, siger professor, dr. med. Jes Olesen, som stiftede Dansk Hovedpinecenter i Han har siden 1970' erne arbejdet med at behandle hovedpine, og han er manden bag det arbejde, der har givet de danske læger en international førerposition.»mange læger vil gerne forske i sjældne sygdomme. Jeg har altid syntes, at folkesygdomme måtte være de vigtigste«, siger han. Mens hovedpine for mange er noget, som man klarer med et par tabletter, er det for andre en invaliderende lidelse.»hvis man har to migræneanfald om året, er det til at leve med. Men har man to om ugen, kan man ikke passe sit arbejde«, siger Jes Olesen. Og det er de patienter, som han og hans stab på Glostrup Hospital tager sig af og prøver at hjælpe. Med god succes.»der er stort set ingen, vi gør hovedpinefri, men det er også meget få, vi ikke kan hjælpe. Nogle kan vi hjælpe meget, andre kan vi hjælpe noget, og nogle kan vi hjælpe lidt«, siger Jes Olesen. For at modtage prisen for Global Excellence skal de faglige miljøer både kunne fremvise behandling i topklasse og forskning af høj klasse. Og det skal kunne dokumenteres med videnskabelige undersøgelser. Dansk Hovedpinecenter behandler omkring patienter om året. Langt de fleste ambulant, men centret har også seks sengepladser, hvor patienter indlægges i 14 dage. Centret tager sig af alle former for hovedpine - migræne og spændingshovedpine er de mest almindelige - men det, der gør centret til noget særligt, er, at det ikke kun er læger, der forsøger at finde den bedste behandling. Patienterne kan få hjælp af både fysioterapeuter, psykologer, specialsygeplejersker, tandlæger, neurokirurger og psykiatere.»vi er ikke mirakellæger, men vi kan hjælpe folk til at få livskvalitet og leve med den hovedpine, de har«, siger overlæge Messoud Ashina, der begyndte som læge og forsker på centret for 15 år siden og blev begejstret for det.

7 Medicinforgiftning. 44-årige Mette Andersson fra Korsør er en af de patienter, som er indlagt på centret, og som har været plaget af alvorlig hovedpine og daglige anfald, siden hun var år. Hun arbejdede indtil for godt fire år siden som chefsekretær på Vestas i Varde og klarede sig gennem dagene med et stadig voksende medicinforbrug.»i mange år var der ikke andet i mit liv end at gå på arbejde, hvorefter jeg gik hjem og ikke kunne nogen ting«, forklarer Mette Andersson. For godt fire år siden gik det ikke længere, og hun gik på pension. Medicinforbruget var løbende blevet skruet op, og da hun ankom til Glostrup var hendes forbrug af morfin, migrænemedicin og medicin mod ledsmerter så stort, at hun reelt levede med en medicinforgiftning, der blot gjorde smerterne endnu værre, forklarer Messoud Ashina. Lægerne gik derfor i gang med at nedtrappe Mette Andersson.»Mette har sin migræne, men en del af den kroniske hovedpine skyldes medicinen. Derfor skal den fjernes, og så skal vi behandle migrænen, så den forhåbentlig kan blive til en periodisk i stedet for en kronisk tilstand«, siger Messoud Ashina, der betegner Mette Andersson som en»klassisk patient«. Mette Andersson var i den sidste måned op til indlæggelsen sengeliggende i 25 dage. Hun vidste ikke, at centret i Glostrup eksisterede. Nu håber hun på en bedre hverdag.»kan jeg få reduceret migræneanfaldene til det halve, vil jeg få et liv«.

8 Pris løfter niveau. Messoud Ashina har aldrig været i tvivl om, at afdelingen i Glostrup havde et godt internationalt ry. Det har den 44-årige overlæge, der er født i Aserbajdsjan, ofte mærket, når han har rejst rundt og udvekslet viden med kolleger i andre lande. Prisen for Global Excellence ser han som»et stort klap på skulderen«til afdelingen efter mange års arbejde.»det betyder meget i arbejdet med patienterne, og det er dem, det hele handler om«, siger han. Jes Olesen mener, at det er en»glimrende idé«at uddele 15 millioner kroner til støtte for udviklingen af behandling og forskning på 10 hospitalsafdelinger i Region Hovedstaden.»Det er godt for dem, der får prisen, men det er også godt for dem, der ikke får den, men som stræber efter at få den. Det er med til at løfte niveauet«, siger Jes Olesen, der vil bruge pengene på at styrke den internationale profil og tilbyde behandling til patienter fra udlandet.»patienterne får mere og mere ret til behandling i andre lande, hvis de ikke kan få behandlingen i hjemlandet. Det dræner kassen, hvis det kun er vores patienter, der søger til udlandet, så derfor bør vi være opmærksomme, når vi har noget, som vi kan tilbyde patienter fra andre lande«, siger Jes Olesen. Fakta: FAKTA GLOBAL EXCELLENCE. Region Hovedstaden uddeler i dag for første gang en ny pris for Global Excellence i Sundhed. Prisen er på 1,5 millioner kroner og uddeles til 10 sundhedsfaglige miljøer i hovedstaden, som præsterer forskning, uddannelse og behandling, der kan måle sig med de førende i verden. Målet er at skabe endnu bedre resultater. Vinderne er udvalgt af et panel af danske og internationale eksperter. Artiklen er skrevet af Hans Drachmann, Politiken PressWires Foreningen har fået hjælp af vort medlem Wicki Fersling til at oprette elektroniske artikler om Hortons Hovedpine. Wicki fortæller: Artiklen om Hortons hovedpine er blevet sendt ud elektronisk via samarbejde med PressWire, som er et elektronisk pressebureau. Den er blandt andet blevet udsendt til mere end journalister, medier og 600 bloggere. Hortons hovedpine artiklen er også sendt ud via PressWires RSS kanaler med flere hundrede modtagere. RSS-feeds er for folk, der ønsker at slippe for selv at indsamle nyhedsstoffer og hellere vil have nyhederne til automatisk at dukke op på egen skærm. Der er lavet søgemaskine optimering på artiklen, så den nemt bliver fundet med forskellige slags søgeord, og der er lavet klikbare ord, links, der fører læseren direkte ind på de rette steder på Hortons foreningens hjemmeside. Både Hortons foreningens logo, foreningens maleri af kunstner Maiken Hejnfelt og videoen om Hortons hovedpine er også repræsenteret sammen med artiklen. Til sidst er artiklen også udsendt til mere end nyhedsbrev modtagere. Hvis du ønsker at se artiklen, kan du blandt andet finde den på hvor du indtaster søgeordet hovedpine.

9 Temadag på Glostrup hospital. I samarbejde med Migræne og Hovedpineforeningen, Migrænikerforbundet og Dansk Horton Hovedpineforening, havde Dansk Hovedpinecenter lørdag den 13. november indbudt til en temadag om emnet. Kronisk hovedpine og karriere, kan det forenes? Først fortalte Rigmor Jensen lidt om hovedpinecenteret og baggrunden for dagen, derefter præsenterede hun, den 5-dobbelt Europamester i Badminton Peter Gade, der talte ud fra overskriften Når kampen skal vindes? eller hvordan opleves et migræneanfald. Peter der i dag er 33 år, fik sit første migræneanfald som 18 årige efter en turneringskamp i England, hvor han efter kampen blev dårlig og kastede op, fik sløret syn og blev lammet i højre side. Han blev kørt på hospitalet til undersøgelse, men uden der blev konstateret nogen årsag til anfaldet. Det andet anfald kom et par år senere også efter en kamp. Denne gang i Gentofte og han blev indlagt på Gentofte hospital, hvor man foretog en masse prøver, men ikke var sikker. Man mente dog, at det nok var migræne. Peter kom så i forbindelse med Rigmor Jensen, der kunne konstatere, at det var migræne med aura og satte ham i behandling. Han blev udstyret med medicin til brug, hvis det skulle vise sig igen. Der gik 10 år, og Peter havde glemt alt om migrænen, og medicinen var blevet for gammel. En dag han var på vej i flyet til en turnering i Malaysia, begyndte han at få det dårligt igen med de symptomer, han havde haft før. Da han landede, blev han indlagt på hospitalet i næsten bevidstløs tilstand. Det lykkedes holdets fysioterapeut at komme i forbindelse med Rigmor Jensen, der kunne vejlede med den rigtige behandling. 2 dage senere kunne han spille turneringen, (som han vandt). Det sidste anfald Peter har haft, fik han under en kamp i Kina, hvor han kunne mærke, at et anfald var under vejs i begyndelsen af 2. sæt. Han havde svært ved at se sin modstander og hvor, han slog fjerbolden hen. Han snakkede med den kinesiske læge, men besluttede at fortsætte kampen. Det lykkes at vinde kampen, selv om han var ret syg bagefter. Peter svarede på flere spørgsmål bagefter, og sluttede med at sige, at han nu altid har sin medicin med i tasken, for man ved aldrig, hvornår migrænen kommer næste gang.

10 Den næste taler, Rigmor præsenterede, var medlem af folketinget Christian H. Hansen. Emnet var: Fra smertepatient tilbage til folketinget. Christian har Hortons hovedpine og fik sit første anfald i november 2008 under et møde i Roskilde og måtte undskylde sig og forlade mødet. Han troede, at det var væskemangel og satte sig i gågaden og drak noget vand. Han fik det ikke bedre, ringede til sin sekretær og sagde, at mødet trak ud, og at han ikke kom i tinget i dag. Han var ikke meget for at fortælle årsagen. Christian havde lige fået en ny kæreste, og han havde lovet at lave mad, til hun kom på besøg, men han ringede og sagde, at han havde travlt. Hun kunne dog høre, at han ikke lød som han plejede og spurgte, om den rigtige årsag og sagde, at hun alligevel kom. I løbet af aftenen blev det værre, og de ringede efter en ambulance. Han blev indlagt på Roskilde Sygehus til undersøgelse uden resultat og blev behandlet med morfin uden virkning. Det blev begyndelsen til en periode med daglige smerter. Han talte med en falckredder, der vidste, at der var en hovedpineklinik på Glostrup Hospital, Christian snakkede med Roskilde Sygehus om dette, men de ville ikke henvise ham dertil. Han talte igen med falckredderen, der spurgte, om han ikke kendte nogen i Glostrup, han kunne besøge et par dage. Hvis han fik et anfald, ville han blive kørt på Glostrup Hospital. Christian tog på besøg hos vennerne i Glostrup og efter ca. 2 timer, fik han et anfald og blev kørt til Glostrup hovedpineafdeling. Den første person, der undersøgte ham, var Rigmor Jensen og efter at have hørt hans historie og set på ham, kunne hun konstatere, at han led af Horton's Hovedpine, og han kom endelig i den rette behandling. Men selv om man kommer i den rette behandling, forsvinder Horton ikke, men den kan blive lidt mildere og længden bliver kortere. Christian var stadig plaget af Horton hovedpine mange gange om dagen, og en dag besluttede han, at det kunne være nok, og at ingen alligevel ville savne ham eller havde brug for ham. Han forberedte sig derfor på at tage sit eget liv. Han skrev afskedsbreve til børnene og kæresten, tog et reb og gik ud i skoven nær sit hjem. Da han var kommet ud i skoven, ringede hans mobiltelefon, det var en journalist fra Ekstra Bladet, der ville vide noget om dyrevelfærd, som Christian vidste meget om. Christian svarede, og journalisten sluttede med at spørge til hans hovedpine og sige, at de savnede ham på tinget. Det fik Christian til at sætte sig ned i skove og tænke, at der alligevel var nogen, der

11 kunne bruge hans evner, og han besluttede, at Horton ikke skulle bestemme over ham. Han gik hjem og rev brevene i stykker og efter den tid, accepterede han, at Horton er der og dukker op, men at den ikke skal bestemme over hans liv. Christian H Hansen er i dag tilbage i folketinget og passer sit folketingsarbejde. Han har udbredt kendskabet til hovedpine ved at tale åbent om sin sygdom. Christian H Hansen har i dag iltapparat i sit hjem, i bilen, på kontoret og bruger kun Imigran en gang i mellem. Den sidst gæstetaler var Socialrådgiver Camilla Bayer-Nielsen fra Scleroseforeningen, der fortalte om hvilke sociale støttemuligheder, der er. Camilla kom vidt omkring og var blandt andet inde på 56, fleksjob, revalidering, sygedagpenge, førtidspension og uddannelse som nogle af de muligheder, der er i den sociale lov, til folk der mister noget eller hele deres arbejdsevne. Det vil være for meget at gennemgå det hele her, men gå ind på hjemmesiden og se alle mulighederne. Til slut på mødet var der mulighed for at stille spørgsmål til lægerne på hovedpinecenteret og høre nyt fra udviklingen af nye behandlingstilbud. Det var et godt møde med gode gæstetalere og mange oplysninger om hovedpine og karriere, så jeg kan kun opfordre flere medlemmer til at deltage næste gang, Hovedpinecenteret holder møde, man kan kun blive klogere, og det er jo ikke det værste, der kan ske. Hilsen Bent Larsen

12 Møde om mindfulness (psykologisk behandling af svær hovedpine). I oktober afholdt foreningen i samarbejde med Dansk Hovedpine Center i Glostrup en temaaften med emner mindfulness. Desværre var der ikke mødt Professor Rigmor Jensen og psykolog Trine Zimmer under mødet. særlig mange op fra vor forening. Der var heldigvis mødt nogle medlemmer op fra Migræneforeningen, så salen ikke føltes helt tom. Psykolog Trine Zimmer fortalte om muligt brug af metoden for hortonspatienter. Rigmor Jensen fra Hovedpinecentret i Glostrup sluttede med afrundende bemærkninger. Efter mødet må vi konstatere, at mindfulness metoder ikke kan bruges til behandling af Hortons hovedpine. Dertil er smerterne for voldsomme. Få var mødt op til mødet, men spørgelysten var der.

13 Ny behandling til akutte Horton-anfald Af Rigmor Højland Jensen, professor, overlæge, dr.med, Dansk Hovedpinecenter, Glostrup. En helt ny type anfaldsbehandling skal nu afprøves på Dansk Hovedpinecenter i Glostrup. Det drejer sig om et nyt behandlingsforsøg, hvor en lille elektrode på størrelse med en lillefingernegl skal indopereres i kinden på patienter med kronisk klyngehovedpine. Man har igennem årtier haft en teori om, at et lille nervebundt (på latin kaldet et ganglie), der ligger dybt inde i kindbenet, har en betydning ved klyngehovedpine, og at man ved at påvirke det udefra kan mindske anfaldene. Man har forsøgt at indsprøjte forskellige lokalbedøvende stoffer ind i dette nervebundt, men behandlingen har kun været afprøvet på meget svært ramte patienter der havde prøvet alle andre former for behandling. Ved indoperation af en fast elektrode, der kan påvirkes ved det enkelte anfald, formoder man derimod en mere sikker og stabil behandling. Ved start på anfald skal elektroden aktiveres via en ekstern stimulator, et element, der ligner en stor mobiltelefon, som man kan have med sig overalt. Elementet holdes op til kinden og tændes, når anfaldet starter, og man håber dermed at anfaldet kan afbrydes eller mildnes. I stimulatoren er der også indbygget en elektronisk dagbog, som tændes ved anfaldstart, og hvor anfaldets styrke og stimulationens varighed registreres. Man kan mærke strømmen som en snurren i kinden, men det er ufarligt og gør ikke ondt, ligesom der ikke forventes andre former for ubehag eller bivirkninger. Det nye behandlingssystem skal indopereres og testes på 10 patienter med kronisk klyngehovedpine fra Dansk Hovedpinecenter. Forsøget skal løbe i mindst år, før man kan afgøre, om der er en afgørende effekt. Undersøgelsen skal også foregå på andre europæiske hovedpinecentre, så resultaterne fra alle patienter kan lægges sammen og analyseres. Først herefter kan man afgøre om det er en sikker og effektiv behandling, der kan anbefales til andre patienter med klyngehovedpine. Se nærmere oplysninger på

14 Nye retningslinjer for diagnose og behandling af hovedpinesygdomme Af Lars Bendtsen, Overlæge, dr.med. og Rigmor Højland Jensen, professor, overlæge, dr.med, Dansk Hovedpinecenter, Glostrup Dansk Hovedpine Selskab har netop udsendt et nyt referenceprogram for "Diagnostik og behandling af hovedpinesygdomme og ansigtssmerter". Der er tale om en kraftig revideret og opdateret udgave af de første retningslinjer, som udkom i Ændringerne afspejler den kraftige udvikling, der har været inden for diagnostik og behandling af hovedpinesygdomme gennem de sidste 2 årtier. Retningslinjerne er udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Hovedpine Selskab og følger de generelle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Anbefalingerne ligger også tæt op af de europæiske retningslinjer, der findes for behandling af de hyppigste former for hovedpine og ansigtssmerter. Formålet er at etablere fælles retningslinjer for diagnose, organisering og behandling af de hyppigste hovedpinesygdomme som migræne, spændingshovedpine og klyngehovedpine samt ansigtssmerter i Danmark. Man ønsker hermed at orientere alle danske læger og andet fagpersonale, der regelmæssigt møder patienter med hovedpine og ansigtssmerter, om de nyeste retningslinjer for behandling. Programmet er sendt til landets neurologiske afdelinger og til de praktiserende neurologer. Derudover er der udarbejdet en folder med de vigtigste informationer og tabeller, som bliver sendt ud til alle praktiserende læger samt tilbud om at modtage den elektroniske version. Man håber dermed at de nye retningslinjer vil være til stor gavn for de danske læger og deres patienter.

15 Foreningen har nu kontaktpersoner 7 steder. Knud Aronsson, Herning Jette Kristensen, Randers Vivi Lynge, Grønland Anne Thomsen, Nordjylland Jacob Grauballe, København, Jørgen Drage Rasmussen, Esbjerg Erling Sigaard, Lolland m.v. Bent Frederiksen, Helsingør Ønsker du at være kontaktperson for dit område? kontakt formanden. Kontakten opnås ved henvendelse til formanden. Postboks Jægerspris eller fn@jaegerspris.com eller fax Dansk Horton Hovedpineforening Postboks 18, 3630 Jægerspris Fax: fn@jaegerspris.com Hjemmeside: Danske-Bank: reg nr konto nr HortonNyt udgives som medlemsblad af Dansk Hortons Hovedpine-forening (DHH) Næste nummer forventes at udkomme i maj Deadline for næste nummer er den 15. april Vi håber, at medlemmerne har lyst til at skrive indlæg. HortonNyt er redigeret af Bent Ove Larsen

16 Tryk: Skibby Grafisk

Dansk Horton. Nyhedsbrev. Hovedpineforening Oktober 2009

Dansk Horton. Nyhedsbrev. Hovedpineforening Oktober 2009 Dansk Horton Nyhedsbrev Hovedpineforening Oktober 2009 Hortonmasken Optimer din ilt behandling: Resultater fra hortonmaske brugerundersøgelsen: 81% - 89% 59% 91% Bestyrelsesmøde Tirsdag den 11. august

Læs mere

Migræne. Få indsigt på 60 sekunder. igræne danmark

Migræne. Få indsigt på 60 sekunder. igræne danmark Migræne Få indsigt på 60 sekunder igræne danmark Forord "Migræne er en af de skjulte folkesygdomme, og der verserer mange myter herom. Nogle tror, det er en psykisk lidelse, der kun rammer kvinder, og

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Dansk Horton Hovedpineforening

Dansk Horton Hovedpineforening Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev maj 2011 Dansk Horton Hovedpineforening Referat af årsmøde 9.april 2011 ad 1. Valg af dirigent Formanden foreslog Niels Bogø, som blev enstemmigt valgt. Ad 2.

Læs mere

Formandens beretning for 2016

Formandens beretning for 2016 Formandens beretning for 2016 Medlemsstatus: Medlemstal for 2016 viser, at i alt 59 blev tilmeldt, mens vi mistede 32, så tilgangen af medlemmer blev 27. Dette er den største tilgang af medlemmer, der

Læs mere

Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev Januar 2012

Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev Januar 2012 Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev Januar 2012 Dansk Horton hovedpineforening Årsmøde Hermed indbydes til årsmøde (generalforsamling) Lørdag, den 31. marts 2012 kl. 14.00 - ca. 17:00 Auditorium

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Referat af 3. ordinære generalforsamling i Dansk T E X-brugergruppe

Referat af 3. ordinære generalforsamling i Dansk T E X-brugergruppe Referat af 3. ordinære generalforsamling i Dansk T E X-brugergruppe Palle Jørgensen 29. september 2001 Til stede Thomas M. Widmann, Thorsten Nielsen, Peter B. Frederiksen, Peter J. Christiansen, Thomas

Læs mere

Dårlige tolke truer behandlingen i sundhedsvæsenet

Dårlige tolke truer behandlingen i sundhedsvæsenet Dårlige tolke truer behandlingen i sundhedsvæsenet De fleste tolke, der bruges hos læger og på hospitaler, har ingen uddannelse. Sundhedspersonalet oplever jævnligt, at der ikke oversættes korrekt, og

Læs mere

Iktyosisforeningens 10 års jubilæum

Iktyosisforeningens 10 års jubilæum IKTYOSISFORENINGEN Iktyosis en gruppe af arvelige hudsygdomme Iktyosisforeningens 10 års jubilæum sommerarrangement 1.-2. juni 2013 på Hvidbjerg Strand Iktyosisforeningen har i år eksisteret i 10 år. Det

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

Uudholdelige smerter bag øjet? Måske har du Horton hovedpine!

Uudholdelige smerter bag øjet? Måske har du Horton hovedpine! Uudholdelige smerter bag øjet? Måske har du Horton hovedpine! Hvad er Horton Hovedpine Horton Hovedpine er en meget Smerterne varer typisk fra 15 min. smertefuld hovedpine, som består til 3 timer. De kan

Læs mere

Information til patienter med Medicinoverforbrugshovedpine Et pilotstudie

Information til patienter med Medicinoverforbrugshovedpine Et pilotstudie Information til patienter med Medicinoverforbrugshovedpine Et pilotstudie v/sygeplejerske Annette Vangaa Rasmussen Dansk Hovedpinecenter, Neurologisk Afd. Glostrup Hospital Dansk Hovedpinecenter Indviet

Læs mere

Prostatakræftforeningen

Prostatakræftforeningen Brevporto Prostatakræftforeningen Prostatakræftforeningen PROPA Jernbanegade 23 B 4000 Roskilde Telefon 33 12 78 28 sekretariat@propa.dk www.propa.dk Prostatakræftforeningen Foreningen har til formål at

Læs mere

Også børn og unge har migræne

Også børn og unge har migræne Projektbeskrivelse fra Migrænikerforbundet Målgruppe Også børn og unge har migræne Projektet har to målgrupper: a) Børn og unge og deres familier b) Lærere og pædagoger og andre som via deres arbejde er

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen Februar 2011 REFERAT AF GENERALFORSAMLING I FORBINDELSE MED SELSKABETS ÅRSKURSUS Fredag den 28. januar 2011, kl. 16.30 Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Canadian American Friendship Society of Denmark Møde Generalforsamling Dato 26. marts 2009 Sted Deltagere HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 30 fremmødte, heraf 18 stemmeberettigede

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre.

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre. Referat fra Generalforsamlingen 2008 Afholdt onsdag den 18. februar på Bakkenbro Skole. 36 fremmødte udover bestyrelsen. 1. Valg af dirigent Otto Østergaard blev valg med applaus. 2. Bestyrelsens beretning

Læs mere

Dansk Horton Juni 2010-2_Layout 1 20/05/10 13.07 Side 1. Dansk Horton. Nyhedsbrev

Dansk Horton Juni 2010-2_Layout 1 20/05/10 13.07 Side 1. Dansk Horton. Nyhedsbrev Dansk Horton Juni 2010-2_Layout 1 20/05/10 13.07 Side 1 Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev juni 2010 Dansk Horton Juni 2010-2_Layout 1 20/05/10 13.07 Side 2 Referat fra Årsmødet den 10. april på

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Dansk Canadisk Amerikansk Venskabsforening Møde Generalforsamling Dato 12. marts 2011 Sted Deltagere Referent Antal sider HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 22 medlemmer

Læs mere

Transskribering af samtale 1

Transskribering af samtale 1 Transskribering af samtale 1 Nå Arne det her det er optrapningsskemaet for Metformin. Nu kan du se her hvordan man sædvanligvis optrapper med ca. 500 mg om ugen. Det du får nu er... Jeg får to gange om

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

Frygter misbrug af lægekonsulenter

Frygter misbrug af lægekonsulenter Frygter misbrug af lægekonsulenter DR Nyheder: 19. jun. 2011 20.00 Indland Flere syge eller skadesramte danskere er kommet i klemme i den kommunale sagsbehandling, fordi kommunalt ansatte lægekonsulenter

Læs mere

Danmark behandler børneastma ineffektivt

Danmark behandler børneastma ineffektivt Danmark behandler børneastma ineffektivt Behandlingen af børneastma sker på vidt forskellige måder i de danske regioner. Det gør, at Danmark er det land i Skandinavien, som bruger flest penge på sygdommen,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN I DANSKE ØLDOMMERE, AFHOLDT DEN 29. OKTOBER I AARHUS.

REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN I DANSKE ØLDOMMERE, AFHOLDT DEN 29. OKTOBER I AARHUS. REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN I DANSKE ØLDOMMERE, AFHOLDT DEN 29. OKTOBER I AARHUS. Generalforsamlingen startede kl. 11. Formanden Jens Christian Gam bød velkommen til de fremmødte. Tilstede var 2 fra

Læs mere

400.000 danskere på vej mod knogleskørhed

400.000 danskere på vej mod knogleskørhed Pressemateriale Pressemeddelelse 400.000 danskere på vej mod knogleskørhed Overset sygdom kan ramme alle ny kampagne med kendte ambassadører skal resultere i færre tilfælde af slem invaliditet Er du knogleskør?

Læs mere

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Juleafslutningen var som sædvanlig hyggelig 2 OZ6HR nyt, Januar 2012 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Læs mere

REFERAT. Regionsgeneralforsamling i Region Hovedstaden MØDEDATO: 16. marts 2006 MØDELEDER: Punkt 1. Valg af dirigent Side

REFERAT. Regionsgeneralforsamling i Region Hovedstaden MØDEDATO: 16. marts 2006 MØDELEDER: Punkt 1. Valg af dirigent Side REFERAT Generalforsamling i Region Hovedstaden MØDETYPE: Regionsgeneralforsamling i Region Hovedstaden MØDEDATO: 16. marts 2006 MØDELEDER: Charlotte Bech MØDEREFERENT: Bernhard REFERATET UDSENDT: 10-04-2006

Læs mere

Trigeminus. Foreningen. Lynet April 2011

Trigeminus. Foreningen. Lynet April 2011 Trigeminus Foreningen Lynet April 2011 Navne på bestyrelsen: Region Nordjylland: Henrik Clement, Formand, bladredaktør og hjemmeside. Irisalle 42, 6920 Videbæk. Tlf.: 97 14 93 71, e-mail: formand@trid.dk

Læs mere

Juvenil Idiopatisk Artrit (Børneleddegigt)

Juvenil Idiopatisk Artrit (Børneleddegigt) Amy Sleimann 5.B Gimsing Skole Juvenil Idiopatisk Artrit (Børneleddegigt) Velkommen Med mor på arbejde Jeg skulle egentlig havde været med min mor på arbejde på B&O, men i stedet var jeg indlagt på Århus

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Kom med i PROPA ET GODT LIV. selv med prostatakræft. www.propa.dk

Kom med i PROPA ET GODT LIV. selv med prostatakræft. www.propa.dk Kom med i ET GODT LIV selv med prostatakræft www.propa.dk Få et godt liv selv med prostatakræft Velkommen i s fællesskab 3 ud af 4 mænd over 75 år har kræftceller i prostata, men kun ganske få dør af den

Læs mere

Referat fra generalforsamlingen søndag den 22. marts 2015 i

Referat fra generalforsamlingen søndag den 22. marts 2015 i Referat fra generalforsamlingen søndag den 22. marts 2015 i Dansk Dercum Forening - Danmarks patient- og interesseforening for Dercums sygdom og Lipødem Tilstede var: Pia Gustavsen, Annemette H. Andersen,

Læs mere

Nyhedsjournalen. En gave med mening. Julekort fra Læger uden Grænser se bagsiden

Nyhedsjournalen. En gave med mening. Julekort fra Læger uden Grænser se bagsiden Nr. 45 nov. 2002 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Nyhedsjournalen Foto: Gilles Saussier En gave med mening Øjenkontakt. Det lille øjeblik, hvor barnet i tillid rækker hånden frem, det

Læs mere

Læs disse sider og stem. Sammenligning af Forening og Diagnosenetværk

Læs disse sider og stem. Sammenligning af Forening og Diagnosenetværk Læs disse sider og stem Sammenligning af Forening og Diagnosenetværk Gældende bestemmelser vedrørende: Navn, formål og tilhørsforhold Medlemskab Forening Gigtforeningens kommentarer i nedenstående er tilføjet

Læs mere

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 - Vi kæmper for bedre og længere liv for børn og voksne med cystisk fibrose Formål... 3 Vision... 3 Målsætning 2020... 3 1. Støtte... 4 2.

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

Dansk Horton. Nyhedsbrev

Dansk Horton. Nyhedsbrev Dansk Horton Hovedpineforening Medlemsblad_Januar.indd 1 Nyhedsbrev Februar 2010 12-01-2010 11:50:45 Hortonmasken Optimer din ilt behandling: Resultater fra hortonmaske brugerundersøgelsen: 81% - 89% 59%

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Side 1/5 Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Før selve referatet

Læs mere

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010 LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010 Afsnitsrapport for ambulante patienter på Skelerose Ambulatorium, Viborg Neurologisk Afdeling N Regionshospitalet Viborg, Skive 01-04-2011 Den Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

Februar. Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 37. Årgang

Februar. Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 37. Årgang Februar Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 37. Årgang 2015 Formand Allan Larsen E-mail: smv1978@mail.dk Tlf.:3053 9635 Næstformand Lars Christiansen E-mail: info@larsvognmand.dk Tlf.:2166 6987 Kasserer Mette

Læs mere

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer?

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? KØNSFORSKELLE I PSYKISKE SYGDOMME Depression er en folkesygdom:

Læs mere

Farligt? Her er sandheden om smertestillende piller

Farligt? Her er sandheden om smertestillende piller Farligt? Her er sandheden om smertestillende piller Der er både gavnlige effekter og farlige bivirkninger ved et stort forbrug af smertestillende piller. Få piller ofte er særligt farligt Af Trine Steengaard

Læs mere

ET GODT LIV. selv med prostatakræft. Kom med i PROPA.

ET GODT LIV. selv med prostatakræft. Kom med i PROPA. ET GODT LIV selv med Kom med i www.propa.dk Der er rigtig mange spørgsmål at forholde sig til, og for de fleste mennesker er en kræftdiagnose også helt naturligt forbundet med frygt og usikkerhed. Både

Læs mere

Tirsdag den 18. februar 2014 kl. 19.00 Foredragsaften i Toldkammeret, Havnepladsen 1, 3000 Helsingør, lille sal på 1. sal.

Tirsdag den 18. februar 2014 kl. 19.00 Foredragsaften i Toldkammeret, Havnepladsen 1, 3000 Helsingør, lille sal på 1. sal. E-mail Nyhedsbrev nr. 31 Kære medlemmer af Scleroseafdelingens Lokalafdeling. Hermed fremsender vi invitation til arrangementer i januar, februar og marts 2014 Vi starter det nye år med en Caféaften med

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

REFERAT AF SYVENDE ORDINÆRE TEX-BRUGERGRUPPE 24. SEPTEMBER 2005 PÅ DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DAGSORDEN:

REFERAT AF SYVENDE ORDINÆRE TEX-BRUGERGRUPPE 24. SEPTEMBER 2005 PÅ DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DAGSORDEN: REFERAT AF SYVENDE ORDINÆRE GENERALFORSAMLING I DANSK TEX-BRUGERGRUPPE 24. SEPTEMBER 2005 PÅ DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DAGSORDEN: 1. Valg af dirigent og referent 2. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Generalforsamling den 11. marts 2018 Hornstrup Kursuscenter Referat

Generalforsamling den 11. marts 2018 Hornstrup Kursuscenter Referat Generalforsamling den 11. marts 2018 Hornstrup Kursuscenter Referat Referent Simon Leonhard Version 1 Udsendt 13-03-2018 Godkendt 15-03-2018 Dagsorden 1. Valg af dirigent og referent 2. Formandens beretning

Læs mere

Information om BEHANDLING MED ECT

Information om BEHANDLING MED ECT Til voksne Information om BEHANDLING MED ECT Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ECT? 03 Hvem kan behandles med ECT? 05 Hvordan virker ECT? 05 Hvem møder du i ECT-teamet? 06 Forundersøgelse

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

LUP Somatik 2017 Kommentarsamling Akutafsnit 1

LUP Somatik 2017 Kommentarsamling Akutafsnit 1 LUP Somatik 2017 Kommentarsamling Akut indlagte patienter Akutafsnit 1 Akutafdelingen Hospitalsenhed Midt DEFACTUM Social, sundhed & arbejdsmarked LUP Somatik 2017 Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

HOLLUF PILE-TORNBJERG IDRÆTSFORENING Nøglens Kvarter 12, 5220 Odense SØ Stiftet 27. juni 1980, tlf. 65 93 18 80

HOLLUF PILE-TORNBJERG IDRÆTSFORENING Nøglens Kvarter 12, 5220 Odense SØ Stiftet 27. juni 1980, tlf. 65 93 18 80 HOLLUF PILE-TORNBJERG IDRÆTSFORENING Nøglens Kvarter 12, 5220 Odense SØ Stiftet 27. juni 1980, tlf. 65 93 18 80 Referat fra hovedgeneralforsamling Tirsdag den 24. marts 2009 kl. 19.00 i klubhuset Dagsorden:

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med gruppeterapi Originaltitel: Behandling af multi-organ

Læs mere

Vandreforeningen Strejferne GENERALFORSAMLING 2015

Vandreforeningen Strejferne GENERALFORSAMLING 2015 Vandreforeningen Strejferne GENERALFORSAMLING 2015 Mandag den 18 januar 2016 Dagsorden 1. Valg af Dirigent 2. Bestyrelsesberetning 3. Kasserens beretning 4. Indkommende forslag 5. Fastsættelse af kontingent

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN MUNKENS KLIT NORD GENERALFORSAMLING

GRUNDEJERFORENINGEN MUNKENS KLIT NORD GENERALFORSAMLING 6 GRUNDEJERFORENINGEN MUNKENS KLIT NORD GENERALFORSAMLING Lørdag den 4. april 2015 kl. 13.00 på Fårup Skovhus Formanden bød velkommen til Generalforsamlingen, og derefter var der egen præsentation af deltagerne.

Læs mere

Referat fra generalforsamlingen den 30.april 2011-6½ års jubilæum i dag

Referat fra generalforsamlingen den 30.april 2011-6½ års jubilæum i dag Referat fra generalforsamlingen den 30.april 2011-6½ års jubilæum i dag Ad a Dirigent: Palle Referent: Dorthe Stemmeudvalgspersoner: senere, hvis behov Ad b Formandens beretning: godkendt (bilag 1) Ad

Læs mere

PROTOKOL GENERALFORSAMLING

PROTOKOL GENERALFORSAMLING Ordinær generalforsamling i Kaj Lykke Golfklub Tidspunkt: Tirsdag den 22. februar 2011 Sted: Klubhuset Bramming Kultur & Fritidscenter, Idræts Alle 10, 6740 Bramming Tidspunkt: kl. 19:00 Dagsorden: 1.

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Referat af GENERALFORSAMLING 2007 Den 14. februar 2007 Der deltog i alt 29 medlemmer. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. Som dirigent valgtes Arne Olsen. 2. Formandens

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo

Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo 1. Bemærkninger til referat den 12. august 2014? Nej

Læs mere

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE Depression - en folkesygdom 200.000 danskere har en depression, og omkring halvdelen af dem kommer aldrig til lægen. Mange, der går til læge, fortæller ikke, at de føler

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

A. Café-arrangementer om børn med migræne

A. Café-arrangementer om børn med migræne A. Café-arrangementer om børn med migræne Projektbeskrivelse Børn med migræne og deres forældre samt gerne deres lærere inviteres til et café-møde (dvs. kl. 17 19) i kommunens Frivilligcenter, hvor Migrænikerforbundet

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Kommentarsamling. Ambulante patienter. Epilepsiklinik. Neurologisk Afdeling Hospitalsenhed Midt. LUP Somatik 2017 DEFACTUM

Kommentarsamling. Ambulante patienter. Epilepsiklinik. Neurologisk Afdeling Hospitalsenhed Midt. LUP Somatik 2017 DEFACTUM LUP Somatik 2017 Kommentarsamling Ambulante patienter Epilepsiklinik Neurologisk Afdeling Hospitalsenhed Midt DEFACTUM Social, sundhed & arbejdsmarked LUP Somatik 2017 Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

REFERAT BESTYRELSESMØDE D: 5.2.11 HOS LOTTE

REFERAT BESTYRELSESMØDE D: 5.2.11 HOS LOTTE REFERAT BESTYRELSESMØDE D: 5.2.11 HOS LOTTE Tilstede: Niels Jørgen Andersen, Jytte Madsen, Sisse Dahlin, Liselotte Månsson, Lotte W. Dahlin og Louise Nielsen Afbud: Kirstine Rasmussen, Benice Nielsen Godkendelse

Læs mere

REFERAT GENERALFORSAMLING TURKONTORET FREDAG DEN 26. JANUAR 2018

REFERAT GENERALFORSAMLING TURKONTORET FREDAG DEN 26. JANUAR 2018 REFERAT GENERALFORSAMLING TURKONTORET FREDAG DEN 26. JANUAR 2018 Antal deltagere: 53. Indledning. Bestyrelsesformand Flemming Freydberg indledte generalforsamlingen med at byde velkommen til de fremmødte

Læs mere

Referat fra generalforsamling i foreningen Det Kardiologiske syndrom X på Danhostel, Svendborg. Tirsdag d. 1 maj 2018

Referat fra generalforsamling i foreningen Det Kardiologiske syndrom X på Danhostel, Svendborg. Tirsdag d. 1 maj 2018 Referat fra generalforsamling i foreningen Det Kardiologiske syndrom X på Danhostel, Svendborg. Tirsdag d. 1 maj 2018 Dagorden: 1. formanden åbner generalforsamlingen, der vælges dirigent og stemmetællere.

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Stødov Bakkers Grundejerforening

Stødov Bakkers Grundejerforening Kære grundejer i Stødov Bakker, Stødov Bakkers Grundejerforening Stødov, marts 2018. Indkaldelse til Generalforsamling Torsdag den 26. april 2018 kl. 19.30 i Helgenæs Forsamlingshus, Grimshovedvej 2. I

Læs mere

Den pårørende som partner

Den pårørende som partner Materialet skal støtte en mere aktiv inddragelse af de pårørende Vi har tænkt materialet som en støtte for de ledelser, der i højere grad ønsker at inddrage de pårørende i udredning og behandling. Vi har

Læs mere

Velkommen til FORSA generalforsamling 2015

Velkommen til FORSA generalforsamling 2015 Velkommen til FORSA generalforsamling 2015 FORSA Generalforsamling 2015 (Kl. 16.15-18.00) Dagsorden Valg af dirigent og referent Bestyrelsens beretning Indkomne forslag Regnskab 2014 Kommentarer fra kritisk

Læs mere

side 9 manden Portræt af en gammel kæmpe, Jan Skytte fra Århus,som desværre har måttet stoppe i branchen

side 9 manden Portræt af en gammel kæmpe, Jan Skytte fra Århus,som desværre har måttet stoppe i branchen StilladsInformation nr. 77- november 2005 side 9 manden Portræt af en gammel kæmpe, Jan Skytte fra Århus,som desværre har måttet stoppe i branchen For første gang i StilladsInformations historie har vi

Læs mere

Beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi

Beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Bestyrelsens beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Beretningen dækker perioden 14. marts 2014 til 5. marts 2015. Bestyrelsen vi

Læs mere

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier.

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier. Kære lokalforeninger. Der er stadig mange danskere, som drikker alt for meget og som har brug for støtte til at komme ud af alkoholproblemet. Derfor er det vigtigt, at Lænken er synlig og meget mere kendt,

Læs mere

Tilstedeværende: Christian Høybye (CH), André W. Kobberholm (AWK), Mikkel Z. Pedersen (MZP), Louise G. Thystrup (LGT)

Tilstedeværende: Christian Høybye (CH), André W. Kobberholm (AWK), Mikkel Z. Pedersen (MZP), Louise G. Thystrup (LGT) Referat af bestyrelsesmøde 11/3-2015 Tilstedeværende: Christian Høybye (CH), André W. Kobberholm (AWK), Mikkel Z. Pedersen (MZP), Louise G. Thystrup (LGT) Fraværende: Søren B. Sparre (arbejde), Jonas Andersson

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling torsdag 21. marts 2013 kl i Grøndal Centret i mødelokale 1+2 på 1. sal.

Referat af ordinær generalforsamling torsdag 21. marts 2013 kl i Grøndal Centret i mødelokale 1+2 på 1. sal. Referat af ordinær generalforsamling torsdag 21. marts 2013 kl. 19.00 i Grøndal Centret i mødelokale 1+2 på 1. sal. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Valg af stemmeudvalg 3. Bestyrelsens beretning for

Læs mere

RAPPORT #2. Overlæge: Unge tror at iprener og panodiler er ufarlige

RAPPORT #2. Overlæge: Unge tror at iprener og panodiler er ufarlige RAPPORT #2 Overlæge: Unge tror at iprener og panodiler er ufarlige Læger advarer mod piller, som er skyld i både dødsfald og mange alvorlige sygdomme. Kæmpe plakater og reklamer på nettet opfordrer forbrugerne

Læs mere

Danish Headache Center. Hovedpine. Song Guo, læge, ph.d.-studerende. Dansk Hovedpinecenter Neurologisk afdeling Glostrup Hospital.

Danish Headache Center. Hovedpine. Song Guo, læge, ph.d.-studerende. Dansk Hovedpinecenter Neurologisk afdeling Glostrup Hospital. Hovedpine Song Guo, læge, ph.d.-studerende Dansk Hovedpinecenter Neurologisk afdeling Glostrup Hospital Sted 22-03-2015 og dato (Indsæt Song Guo Dias 1 International Classification of Headache Disorders

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere AF JULIE GREVE BENTSEN 30. januar 2016 00:00 Christian Birk, der ses midt i billedet, blev som 28-årig ramt af testikelkræft. Han er

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Hele familiens nyhedsbrev April 2015 Så er vi startet i TAK.

Hele familiens nyhedsbrev April 2015 Så er vi startet i TAK. Hele familiens nyhedsbrev April 2015 Så er vi startet i TAK. Der er gang i alle vores hold og vi er ret godt fyldt op. Der tegner sig en god klubånd som der plejer og vi håber at alle nye som gamle medlemmer

Læs mere

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2014.

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2014. NØDEBO NIMBUS NYT 1. kvartal 2014. I dette nummer: Bestyrelsen Indkaldelse til generalforsamling Regnskab 2013 Budget 2014 Året i billede og tekst af Bente. Kalenderen Formandens side Bestyrelsen: Formand:

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Interviewguide levekårsundersøgelsen (29.5.2006)

Interviewguide levekårsundersøgelsen (29.5.2006) Interviewguide levekårsundersøgelsen (29.5.2006) Stamoplysninger: - køn - alder - seksuel identitet - hvor længe smittet - hvordan mest sandsynligt smittet, en du kendte? - civil status, kærester el. lign.

Læs mere