Dansk Horton Hovedpineforening. Nyhedsbrev januar 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Horton Hovedpineforening. Nyhedsbrev januar 2011"

Transkript

1 Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev januar 2011

2 Pressemeddelelse Dansk Horton Hovedpineforening har netop fået en meget glædelig oplysning fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselotte Blixt. Sundhedsministeriet har således sagt ja til en bevilling på 1,5 mio. kroner til en kommunikationskampagne om Hortons Hovedpine. Pengene er taget fra en særlig pulje, som Dansk Folkeparti var med til at få sat på finansloven for Mindst danskere lider af Hortons hovedpine (klyngehovedpine), men mange ved det ikke. Hortons er ikke blot en næsten ulidelig sygdom for den enkelte med tab af livskvalitet, men den og andre svære hovedpinelidelser koster også staten og kommunerne betydelige ressourcer i form af tabte arbejdsdage, udgifter til dagpenge og førtidspension samt til medicin og lægehjælp. Formanden for Dansk Horton Hovedpineforening Freddie Nielsen er meget glad for denne anerkendelse og for den meget store betydning, en sådan bevilling kan få for mange tusinde personer. Mange patienter er blevet kastet rundt i årevis, før de får stillet den korrekte diagnose. Det skyldes nok mest, at lægerne ofte ikke ved nok om hvordan sygdommen skal diagnosticeres, siger han og tilføjer at vi naturligvis er meget taknemmelige for nu at få løftet denne alvorlige sygdom op i lyset til gavn for mange tusinde danskere, deres pårørende og deres arbejdspladser. Med en sådan indsats kan man opnå en ganske betydelig effekt for både den enkelte patient og for samfundsøkonomien, hvis man på denne måde kan øge lægernes viden om diagnosen. Oplysningerne om bevillingen en jo helt ny, men vi regner med at gennemføre kommunikationskampagnen i nært samarbejde med specialisterne på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital slutter Freddie Nielsen. For yderligere oplysninger: Kontakt foreningens formand Freddie Nielsen på Fakta om Hortons Hovedpine: Der går i gennemsnit 6 år fra det første anfald, til man får stillet den rigtige diagnose. 3 ud af 4 patienter er mænd. Den gennemsnitlige patient er 44 år, har haft sygdommen i 17 år og har 5 sygedage om måneden.

3 Dansk Horton Nyhedsbrev Hovedpineforening Januar ,5 mill. kr. til Hortons Hovedpineforening. Sundhedsministeriet har sagt ja til en bevilling på 1,5 mill. kr. til en kommunikationskampagne om Hortons Hovedpine. Pengene er taget fra en særlig pulje, som Dansk Folkeparti var med til at få sat på finansloven for Takket være vores samarbejde med Waterfront, som har gode forbindelser til Christiansborg, fik foreningen med hjælp fra Dansk Folkeparti tildelt 1,5 mill. kr., som skal bruges til oplysning om sygdommen. Bestyrelsen er meget glad for denne anerkendelse og for den meget store betydning, en sådan bevilling kan få for mange tusinder personer. Vi ser nu frem til i samarbejde med Waterfront og specialisterne på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital at udtænke planer for, hvordan pengene skal bruges. Vi er naturligvis ganske overvældede og taknemmelige og glæder os til at komme med uddybende oplysninger på årsmødet/ generalforsamlingen i april. Godt Nytår Godt nyt år til alle medlemmer ønskes af foreningen var et godt år for foreningen med 50 nye medlemmer fordelt over hele landet. Den største begivenhed var dog, da vi kom med på finansloven. Medens julesneen dalede ned, fik vi yderligere besked fra tipsmidlerne, at vi har fået ca kr. til drift af foreningen. Vi har en del udgifter til div. tryksager, foreningsbladet og porto, som skal dækkes af dette beløb. Vi går således godt rustet økonomisk ind i Lørdag, den 09. april holder vi årsmøde i Århus. (Se indbydelsen andet sted i bladet). Vi håber selvfølgelig, at der vil komme mange til mødet. Vi synes selv, vi har sammensat et godt program, så vi tror, det bliver en god dag. Venlig hilsen formanden

4 Dansk Horton hovedpineforening Årsmøde Hermed indbydes til årsmøde (generalforsamling) Lørdag, den 09. april 2011 kl ca. 17:00 1. Valg af dirigent. Bygning 10 Auditorium i Dansk Neuroforskningscenter Aarhus Kommunehospital Nørrebrogade Aarhus C 2. Formandens beretning. v/niels Freddie Nielsen 3. Forelæggelse af det reviderede regnskab for 2010 til godkendelse: v/kasserer Anette Pedersen 4. Forelæggelse af budget for 2011 og fastsættelse af kontingent: v/kasserer Anette Pedersen 5. Valg af 3 medlemmer til bestyrelsen. Bent Ove Larsen (villig til genvalg) Rigmor Jensen (villig til genvalg) Forslag: Udvidelse af antal af bestyrelsesmedlemmer fra nuværende 5 til 6 eller Valg af suppleanter. Søren Lilholt Helge Kasch (villig til genvalg) Inga Stenkjær 7. Valg af revisor og revisorsuppleant. Niels Bogø, revisor (villig til genvalg) Ronald Larsen, revisorsuppleant (villig til genvalg)

5 8. Orientering om foreningens hjemmesider. v/morten Bjørneboe 9. Folketingsmedlem Christian H. Hansen fortæller om, hvordan det er at passe sit arbejde i folketinget og samtidig lide af Hortons Hovedpine., 10. Nye iltmasker.(hortonmasken) Morten Bjørneboe fortæller og demonstrerer det sidste nye inden for iltmasker. Masker kan købes på mødet til favoritpris 200 kr. 11. Bestyrelsens planer for det kommende år: v/formanden Niels Freddie Nielsen 12. Overlæge, klinkchef ved Neurologisk afdeling på Århus Sygehus, Helge Kasch fortæller om arbejdet på afdelingen samt sidste nyt indenfor Hortons hovedpine. Spørgsmål kan stilles. 13. Eventuelt. Foreningen er ca. kl. 15 vært med en kop kaffe/te. Vand kan købes. Forslag, som ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være formanden i hænde inden udgangen af januar måned. Redaktøren har ordet: Som det fremgår af formandens hilsen og vores dagsorden til årsmødet, vil det blive et travlt år for foreningen, og vi søger derfor flere personer i bestyrelsen, så hvis du har lyst til at stille op til bestyrelsen og være med til det spændende arbejde, der kommer til at foregå de næste år med at udbrede kendskabet til Horton s hovedpine, så syntes jeg, du skulle overveje det en ekstra gang og kontakte formanden. Jeg har også en bøn fra foreningens kasserer: husk at betale jeres kontingent og husk at skrive, hvem det er fra, det gør det meget nemmere for kassereren. Husk også at kikke indenfor på vores hjemmeside Eller se ind på og få en snak med andre medlemmer eller et godt råd fra webmasteren. Endelig vil jeg som redaktør af bladet også gerne ønske medlemmerne et godt nytår, og jeg håber, rigtig mange læserbreve fra jer, husk, at det er jeres blad. Venlig hilsen redaktøren.

6 1,5 mio. kr. til Hovedpinecentret for at fjerne hovedpine Dansk Hovedpinecenter i Glostrup er en af 10 modtagere af ny pris fra Region Hovedstaden for behandling og forskning i topklasse. Lægerne, sygeplejerskerne, fysioterapeuterne og de andre ansatte på hovedpinecentret på Glostrup Hospital modtager de patienter, som alle andre har opgivet. Og de hjælper langt de fleste af dem. For den indsats, der hører til i den absolutte verdenselite, modtager Dansk Hovedpinecenter i dag prisen Global Excellence i Sundhed, som Region Hovedstaden bistået af et internationalt ekspertpanel uddeler for første gang. Formålet er at styrke forskningen, tiltrække internationale eksperter og i sidste ende skabe en endnu bedre behandling af patienterne. Med prisen følger et beløb til afdelingerne på 1,5 millioner kroner, som centret i Glostrup blandt andet vil bruge på at tiltrække patienter fra andre lande, som ikke har tradition for at tage hovedpine så alvorligt, som lægerne i Glostrup har gjort gennem mange år.»en femtedel af alle sygedage i Danmark skyldes hovedpine. Så vi taler om milliardbeløb, der går tabt«, siger professor, dr. med. Jes Olesen, som stiftede Dansk Hovedpinecenter i Han har siden 1970' erne arbejdet med at behandle hovedpine, og han er manden bag det arbejde, der har givet de danske læger en international førerposition.»mange læger vil gerne forske i sjældne sygdomme. Jeg har altid syntes, at folkesygdomme måtte være de vigtigste«, siger han. Mens hovedpine for mange er noget, som man klarer med et par tabletter, er det for andre en invaliderende lidelse.»hvis man har to migræneanfald om året, er det til at leve med. Men har man to om ugen, kan man ikke passe sit arbejde«, siger Jes Olesen. Og det er de patienter, som han og hans stab på Glostrup Hospital tager sig af og prøver at hjælpe. Med god succes.»der er stort set ingen, vi gør hovedpinefri, men det er også meget få, vi ikke kan hjælpe. Nogle kan vi hjælpe meget, andre kan vi hjælpe noget, og nogle kan vi hjælpe lidt«, siger Jes Olesen. For at modtage prisen for Global Excellence skal de faglige miljøer både kunne fremvise behandling i topklasse og forskning af høj klasse. Og det skal kunne dokumenteres med videnskabelige undersøgelser. Dansk Hovedpinecenter behandler omkring patienter om året. Langt de fleste ambulant, men centret har også seks sengepladser, hvor patienter indlægges i 14 dage. Centret tager sig af alle former for hovedpine - migræne og spændingshovedpine er de mest almindelige - men det, der gør centret til noget særligt, er, at det ikke kun er læger, der forsøger at finde den bedste behandling. Patienterne kan få hjælp af både fysioterapeuter, psykologer, specialsygeplejersker, tandlæger, neurokirurger og psykiatere.»vi er ikke mirakellæger, men vi kan hjælpe folk til at få livskvalitet og leve med den hovedpine, de har«, siger overlæge Messoud Ashina, der begyndte som læge og forsker på centret for 15 år siden og blev begejstret for det.

7 Medicinforgiftning. 44-årige Mette Andersson fra Korsør er en af de patienter, som er indlagt på centret, og som har været plaget af alvorlig hovedpine og daglige anfald, siden hun var år. Hun arbejdede indtil for godt fire år siden som chefsekretær på Vestas i Varde og klarede sig gennem dagene med et stadig voksende medicinforbrug.»i mange år var der ikke andet i mit liv end at gå på arbejde, hvorefter jeg gik hjem og ikke kunne nogen ting«, forklarer Mette Andersson. For godt fire år siden gik det ikke længere, og hun gik på pension. Medicinforbruget var løbende blevet skruet op, og da hun ankom til Glostrup var hendes forbrug af morfin, migrænemedicin og medicin mod ledsmerter så stort, at hun reelt levede med en medicinforgiftning, der blot gjorde smerterne endnu værre, forklarer Messoud Ashina. Lægerne gik derfor i gang med at nedtrappe Mette Andersson.»Mette har sin migræne, men en del af den kroniske hovedpine skyldes medicinen. Derfor skal den fjernes, og så skal vi behandle migrænen, så den forhåbentlig kan blive til en periodisk i stedet for en kronisk tilstand«, siger Messoud Ashina, der betegner Mette Andersson som en»klassisk patient«. Mette Andersson var i den sidste måned op til indlæggelsen sengeliggende i 25 dage. Hun vidste ikke, at centret i Glostrup eksisterede. Nu håber hun på en bedre hverdag.»kan jeg få reduceret migræneanfaldene til det halve, vil jeg få et liv«.

8 Pris løfter niveau. Messoud Ashina har aldrig været i tvivl om, at afdelingen i Glostrup havde et godt internationalt ry. Det har den 44-årige overlæge, der er født i Aserbajdsjan, ofte mærket, når han har rejst rundt og udvekslet viden med kolleger i andre lande. Prisen for Global Excellence ser han som»et stort klap på skulderen«til afdelingen efter mange års arbejde.»det betyder meget i arbejdet med patienterne, og det er dem, det hele handler om«, siger han. Jes Olesen mener, at det er en»glimrende idé«at uddele 15 millioner kroner til støtte for udviklingen af behandling og forskning på 10 hospitalsafdelinger i Region Hovedstaden.»Det er godt for dem, der får prisen, men det er også godt for dem, der ikke får den, men som stræber efter at få den. Det er med til at løfte niveauet«, siger Jes Olesen, der vil bruge pengene på at styrke den internationale profil og tilbyde behandling til patienter fra udlandet.»patienterne får mere og mere ret til behandling i andre lande, hvis de ikke kan få behandlingen i hjemlandet. Det dræner kassen, hvis det kun er vores patienter, der søger til udlandet, så derfor bør vi være opmærksomme, når vi har noget, som vi kan tilbyde patienter fra andre lande«, siger Jes Olesen. Fakta: FAKTA GLOBAL EXCELLENCE. Region Hovedstaden uddeler i dag for første gang en ny pris for Global Excellence i Sundhed. Prisen er på 1,5 millioner kroner og uddeles til 10 sundhedsfaglige miljøer i hovedstaden, som præsterer forskning, uddannelse og behandling, der kan måle sig med de førende i verden. Målet er at skabe endnu bedre resultater. Vinderne er udvalgt af et panel af danske og internationale eksperter. Artiklen er skrevet af Hans Drachmann, Politiken PressWires Foreningen har fået hjælp af vort medlem Wicki Fersling til at oprette elektroniske artikler om Hortons Hovedpine. Wicki fortæller: Artiklen om Hortons hovedpine er blevet sendt ud elektronisk via samarbejde med PressWire, som er et elektronisk pressebureau. Den er blandt andet blevet udsendt til mere end journalister, medier og 600 bloggere. Hortons hovedpine artiklen er også sendt ud via PressWires RSS kanaler med flere hundrede modtagere. RSS-feeds er for folk, der ønsker at slippe for selv at indsamle nyhedsstoffer og hellere vil have nyhederne til automatisk at dukke op på egen skærm. Der er lavet søgemaskine optimering på artiklen, så den nemt bliver fundet med forskellige slags søgeord, og der er lavet klikbare ord, links, der fører læseren direkte ind på de rette steder på Hortons foreningens hjemmeside. Både Hortons foreningens logo, foreningens maleri af kunstner Maiken Hejnfelt og videoen om Hortons hovedpine er også repræsenteret sammen med artiklen. Til sidst er artiklen også udsendt til mere end nyhedsbrev modtagere. Hvis du ønsker at se artiklen, kan du blandt andet finde den på hvor du indtaster søgeordet hovedpine.

9 Temadag på Glostrup hospital. I samarbejde med Migræne og Hovedpineforeningen, Migrænikerforbundet og Dansk Horton Hovedpineforening, havde Dansk Hovedpinecenter lørdag den 13. november indbudt til en temadag om emnet. Kronisk hovedpine og karriere, kan det forenes? Først fortalte Rigmor Jensen lidt om hovedpinecenteret og baggrunden for dagen, derefter præsenterede hun, den 5-dobbelt Europamester i Badminton Peter Gade, der talte ud fra overskriften Når kampen skal vindes? eller hvordan opleves et migræneanfald. Peter der i dag er 33 år, fik sit første migræneanfald som 18 årige efter en turneringskamp i England, hvor han efter kampen blev dårlig og kastede op, fik sløret syn og blev lammet i højre side. Han blev kørt på hospitalet til undersøgelse, men uden der blev konstateret nogen årsag til anfaldet. Det andet anfald kom et par år senere også efter en kamp. Denne gang i Gentofte og han blev indlagt på Gentofte hospital, hvor man foretog en masse prøver, men ikke var sikker. Man mente dog, at det nok var migræne. Peter kom så i forbindelse med Rigmor Jensen, der kunne konstatere, at det var migræne med aura og satte ham i behandling. Han blev udstyret med medicin til brug, hvis det skulle vise sig igen. Der gik 10 år, og Peter havde glemt alt om migrænen, og medicinen var blevet for gammel. En dag han var på vej i flyet til en turnering i Malaysia, begyndte han at få det dårligt igen med de symptomer, han havde haft før. Da han landede, blev han indlagt på hospitalet i næsten bevidstløs tilstand. Det lykkedes holdets fysioterapeut at komme i forbindelse med Rigmor Jensen, der kunne vejlede med den rigtige behandling. 2 dage senere kunne han spille turneringen, (som han vandt). Det sidste anfald Peter har haft, fik han under en kamp i Kina, hvor han kunne mærke, at et anfald var under vejs i begyndelsen af 2. sæt. Han havde svært ved at se sin modstander og hvor, han slog fjerbolden hen. Han snakkede med den kinesiske læge, men besluttede at fortsætte kampen. Det lykkes at vinde kampen, selv om han var ret syg bagefter. Peter svarede på flere spørgsmål bagefter, og sluttede med at sige, at han nu altid har sin medicin med i tasken, for man ved aldrig, hvornår migrænen kommer næste gang.

10 Den næste taler, Rigmor præsenterede, var medlem af folketinget Christian H. Hansen. Emnet var: Fra smertepatient tilbage til folketinget. Christian har Hortons hovedpine og fik sit første anfald i november 2008 under et møde i Roskilde og måtte undskylde sig og forlade mødet. Han troede, at det var væskemangel og satte sig i gågaden og drak noget vand. Han fik det ikke bedre, ringede til sin sekretær og sagde, at mødet trak ud, og at han ikke kom i tinget i dag. Han var ikke meget for at fortælle årsagen. Christian havde lige fået en ny kæreste, og han havde lovet at lave mad, til hun kom på besøg, men han ringede og sagde, at han havde travlt. Hun kunne dog høre, at han ikke lød som han plejede og spurgte, om den rigtige årsag og sagde, at hun alligevel kom. I løbet af aftenen blev det værre, og de ringede efter en ambulance. Han blev indlagt på Roskilde Sygehus til undersøgelse uden resultat og blev behandlet med morfin uden virkning. Det blev begyndelsen til en periode med daglige smerter. Han talte med en falckredder, der vidste, at der var en hovedpineklinik på Glostrup Hospital, Christian snakkede med Roskilde Sygehus om dette, men de ville ikke henvise ham dertil. Han talte igen med falckredderen, der spurgte, om han ikke kendte nogen i Glostrup, han kunne besøge et par dage. Hvis han fik et anfald, ville han blive kørt på Glostrup Hospital. Christian tog på besøg hos vennerne i Glostrup og efter ca. 2 timer, fik han et anfald og blev kørt til Glostrup hovedpineafdeling. Den første person, der undersøgte ham, var Rigmor Jensen og efter at have hørt hans historie og set på ham, kunne hun konstatere, at han led af Horton's Hovedpine, og han kom endelig i den rette behandling. Men selv om man kommer i den rette behandling, forsvinder Horton ikke, men den kan blive lidt mildere og længden bliver kortere. Christian var stadig plaget af Horton hovedpine mange gange om dagen, og en dag besluttede han, at det kunne være nok, og at ingen alligevel ville savne ham eller havde brug for ham. Han forberedte sig derfor på at tage sit eget liv. Han skrev afskedsbreve til børnene og kæresten, tog et reb og gik ud i skoven nær sit hjem. Da han var kommet ud i skoven, ringede hans mobiltelefon, det var en journalist fra Ekstra Bladet, der ville vide noget om dyrevelfærd, som Christian vidste meget om. Christian svarede, og journalisten sluttede med at spørge til hans hovedpine og sige, at de savnede ham på tinget. Det fik Christian til at sætte sig ned i skove og tænke, at der alligevel var nogen, der

11 kunne bruge hans evner, og han besluttede, at Horton ikke skulle bestemme over ham. Han gik hjem og rev brevene i stykker og efter den tid, accepterede han, at Horton er der og dukker op, men at den ikke skal bestemme over hans liv. Christian H Hansen er i dag tilbage i folketinget og passer sit folketingsarbejde. Han har udbredt kendskabet til hovedpine ved at tale åbent om sin sygdom. Christian H Hansen har i dag iltapparat i sit hjem, i bilen, på kontoret og bruger kun Imigran en gang i mellem. Den sidst gæstetaler var Socialrådgiver Camilla Bayer-Nielsen fra Scleroseforeningen, der fortalte om hvilke sociale støttemuligheder, der er. Camilla kom vidt omkring og var blandt andet inde på 56, fleksjob, revalidering, sygedagpenge, førtidspension og uddannelse som nogle af de muligheder, der er i den sociale lov, til folk der mister noget eller hele deres arbejdsevne. Det vil være for meget at gennemgå det hele her, men gå ind på hjemmesiden og se alle mulighederne. Til slut på mødet var der mulighed for at stille spørgsmål til lægerne på hovedpinecenteret og høre nyt fra udviklingen af nye behandlingstilbud. Det var et godt møde med gode gæstetalere og mange oplysninger om hovedpine og karriere, så jeg kan kun opfordre flere medlemmer til at deltage næste gang, Hovedpinecenteret holder møde, man kan kun blive klogere, og det er jo ikke det værste, der kan ske. Hilsen Bent Larsen

12 Møde om mindfulness (psykologisk behandling af svær hovedpine). I oktober afholdt foreningen i samarbejde med Dansk Hovedpine Center i Glostrup en temaaften med emner mindfulness. Desværre var der ikke mødt Professor Rigmor Jensen og psykolog Trine Zimmer under mødet. særlig mange op fra vor forening. Der var heldigvis mødt nogle medlemmer op fra Migræneforeningen, så salen ikke føltes helt tom. Psykolog Trine Zimmer fortalte om muligt brug af metoden for hortonspatienter. Rigmor Jensen fra Hovedpinecentret i Glostrup sluttede med afrundende bemærkninger. Efter mødet må vi konstatere, at mindfulness metoder ikke kan bruges til behandling af Hortons hovedpine. Dertil er smerterne for voldsomme. Få var mødt op til mødet, men spørgelysten var der.

13 Ny behandling til akutte Horton-anfald Af Rigmor Højland Jensen, professor, overlæge, dr.med, Dansk Hovedpinecenter, Glostrup. En helt ny type anfaldsbehandling skal nu afprøves på Dansk Hovedpinecenter i Glostrup. Det drejer sig om et nyt behandlingsforsøg, hvor en lille elektrode på størrelse med en lillefingernegl skal indopereres i kinden på patienter med kronisk klyngehovedpine. Man har igennem årtier haft en teori om, at et lille nervebundt (på latin kaldet et ganglie), der ligger dybt inde i kindbenet, har en betydning ved klyngehovedpine, og at man ved at påvirke det udefra kan mindske anfaldene. Man har forsøgt at indsprøjte forskellige lokalbedøvende stoffer ind i dette nervebundt, men behandlingen har kun været afprøvet på meget svært ramte patienter der havde prøvet alle andre former for behandling. Ved indoperation af en fast elektrode, der kan påvirkes ved det enkelte anfald, formoder man derimod en mere sikker og stabil behandling. Ved start på anfald skal elektroden aktiveres via en ekstern stimulator, et element, der ligner en stor mobiltelefon, som man kan have med sig overalt. Elementet holdes op til kinden og tændes, når anfaldet starter, og man håber dermed at anfaldet kan afbrydes eller mildnes. I stimulatoren er der også indbygget en elektronisk dagbog, som tændes ved anfaldstart, og hvor anfaldets styrke og stimulationens varighed registreres. Man kan mærke strømmen som en snurren i kinden, men det er ufarligt og gør ikke ondt, ligesom der ikke forventes andre former for ubehag eller bivirkninger. Det nye behandlingssystem skal indopereres og testes på 10 patienter med kronisk klyngehovedpine fra Dansk Hovedpinecenter. Forsøget skal løbe i mindst år, før man kan afgøre, om der er en afgørende effekt. Undersøgelsen skal også foregå på andre europæiske hovedpinecentre, så resultaterne fra alle patienter kan lægges sammen og analyseres. Først herefter kan man afgøre om det er en sikker og effektiv behandling, der kan anbefales til andre patienter med klyngehovedpine. Se nærmere oplysninger på

14 Nye retningslinjer for diagnose og behandling af hovedpinesygdomme Af Lars Bendtsen, Overlæge, dr.med. og Rigmor Højland Jensen, professor, overlæge, dr.med, Dansk Hovedpinecenter, Glostrup Dansk Hovedpine Selskab har netop udsendt et nyt referenceprogram for "Diagnostik og behandling af hovedpinesygdomme og ansigtssmerter". Der er tale om en kraftig revideret og opdateret udgave af de første retningslinjer, som udkom i Ændringerne afspejler den kraftige udvikling, der har været inden for diagnostik og behandling af hovedpinesygdomme gennem de sidste 2 årtier. Retningslinjerne er udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Hovedpine Selskab og følger de generelle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Anbefalingerne ligger også tæt op af de europæiske retningslinjer, der findes for behandling af de hyppigste former for hovedpine og ansigtssmerter. Formålet er at etablere fælles retningslinjer for diagnose, organisering og behandling af de hyppigste hovedpinesygdomme som migræne, spændingshovedpine og klyngehovedpine samt ansigtssmerter i Danmark. Man ønsker hermed at orientere alle danske læger og andet fagpersonale, der regelmæssigt møder patienter med hovedpine og ansigtssmerter, om de nyeste retningslinjer for behandling. Programmet er sendt til landets neurologiske afdelinger og til de praktiserende neurologer. Derudover er der udarbejdet en folder med de vigtigste informationer og tabeller, som bliver sendt ud til alle praktiserende læger samt tilbud om at modtage den elektroniske version. Man håber dermed at de nye retningslinjer vil være til stor gavn for de danske læger og deres patienter.

15 Foreningen har nu kontaktpersoner 7 steder. Knud Aronsson, Herning Jette Kristensen, Randers Vivi Lynge, Grønland Anne Thomsen, Nordjylland Jacob Grauballe, København, Jørgen Drage Rasmussen, Esbjerg Erling Sigaard, Lolland m.v. Bent Frederiksen, Helsingør Ønsker du at være kontaktperson for dit område? kontakt formanden. Kontakten opnås ved henvendelse til formanden. Postboks Jægerspris eller eller fax Dansk Horton Hovedpineforening Postboks 18, 3630 Jægerspris Fax: Hjemmeside: Danske-Bank: reg nr konto nr HortonNyt udgives som medlemsblad af Dansk Hortons Hovedpine-forening (DHH) Næste nummer forventes at udkomme i maj Deadline for næste nummer er den 15. april Vi håber, at medlemmerne har lyst til at skrive indlæg. HortonNyt er redigeret af Bent Ove Larsen

16 Tryk: Skibby Grafisk

Dansk Horton Hovedpineforening

Dansk Horton Hovedpineforening Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev maj 2011 Dansk Horton Hovedpineforening Referat af årsmøde 9.april 2011 ad 1. Valg af dirigent Formanden foreslog Niels Bogø, som blev enstemmigt valgt. Ad 2.

Læs mere

Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev Januar 2012

Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev Januar 2012 Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev Januar 2012 Dansk Horton hovedpineforening Årsmøde Hermed indbydes til årsmøde (generalforsamling) Lørdag, den 31. marts 2012 kl. 14.00 - ca. 17:00 Auditorium

Læs mere

Dansk Horton. Nyhedsbrev

Dansk Horton. Nyhedsbrev Dansk Horton Hovedpineforening Medlemsblad_Januar.indd 1 Nyhedsbrev Februar 2010 12-01-2010 11:50:45 Hortonmasken Optimer din ilt behandling: Resultater fra hortonmaske brugerundersøgelsen: 81% - 89% 59%

Læs mere

Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev august 2011

Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev august 2011 Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev august 2011 Velkommen tilbage efter en forhåbentligt god ferie uden for meget hovedpine. Bestyrelsen har i sommer haft travlt med at planlægge oplysnings-kampagnen

Læs mere

Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev November 2011

Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev November 2011 Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev November 2011 Hvad sker der i foreningen? Det er et travlt efterår for bestyrelsen med at få vores kampagne til at forløbe, som vi gerne have den til. Der er næsten

Læs mere

A. Café-arrangementer om børn med migræne

A. Café-arrangementer om børn med migræne A. Café-arrangementer om børn med migræne Projektbeskrivelse Børn med migræne og deres forældre samt gerne deres lærere inviteres til et café-møde (dvs. kl. 17 19) i kommunens Frivilligcenter, hvor Migrænikerforbundet

Læs mere

Danish Headache Center. Hovedpine. Song Guo, læge, ph.d.-studerende. Dansk Hovedpinecenter Neurologisk afdeling Glostrup Hospital.

Danish Headache Center. Hovedpine. Song Guo, læge, ph.d.-studerende. Dansk Hovedpinecenter Neurologisk afdeling Glostrup Hospital. Hovedpine Song Guo, læge, ph.d.-studerende Dansk Hovedpinecenter Neurologisk afdeling Glostrup Hospital Sted 22-03-2015 og dato (Indsæt Song Guo Dias 1 International Classification of Headache Disorders

Læs mere

Nedenstående undersøgelse, der er mere aktuel end nogensinde, blev lavet for nogle år siden af den engelske forening Action for M.E. Den er nu udgivet som pjece og forholdene, som er beskrevet i pjecen,

Læs mere

Referat af det ordinære repræsentantskabsmøde lørdag den 07. maj 2011 kl. 15:00 i Valby Kulturhus

Referat af det ordinære repræsentantskabsmøde lørdag den 07. maj 2011 kl. 15:00 i Valby Kulturhus Dato: 07-06-2011 Referat af det ordinære repræsentantskabsmøde lørdag den 07. maj 2011 kl. 15:00 i Valby Kulturhus Formanden, Bent R. Nielsen, bød velkommen til de 7 fremmødte fra i alt 3 foreninger. 1.

Læs mere

PROTOKOL GENERALFORSAMLING

PROTOKOL GENERALFORSAMLING Ordinær generalforsamling i Kaj Lykke Golfklub Tidspunkt: Tirsdag den 22. februar 2011 Sted: Klubhuset Bramming Kultur & Fritidscenter, Idræts Alle 10, 6740 Bramming Tidspunkt: kl. 19:00 Dagsorden: 1.

Læs mere

Tirsdag den 18. februar 2014 kl. 19.00 Foredragsaften i Toldkammeret, Havnepladsen 1, 3000 Helsingør, lille sal på 1. sal.

Tirsdag den 18. februar 2014 kl. 19.00 Foredragsaften i Toldkammeret, Havnepladsen 1, 3000 Helsingør, lille sal på 1. sal. E-mail Nyhedsbrev nr. 31 Kære medlemmer af Scleroseafdelingens Lokalafdeling. Hermed fremsender vi invitation til arrangementer i januar, februar og marts 2014 Vi starter det nye år med en Caféaften med

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Rådgivning Region syd

Rådgivning Region syd Rådgivning Region syd Aktivitetsplan efterår 2015 Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig 1 INDHOLD 3-4 Få rådgivning 5-10 Aktiviteter i Rådgivning Odense 11 Aktiviteter i Rådgivning Varde 12

Læs mere

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen Februar 2011 REFERAT AF GENERALFORSAMLING I FORBINDELSE MED SELSKABETS ÅRSKURSUS Fredag den 28. januar 2011, kl. 16.30 Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

Visionsplan 2020 for dansk nefrologi

Visionsplan 2020 for dansk nefrologi Visionsplan 2020 for dansk nefrologi Kronisk nyresygdom For højt blodtryk Akut nyresvigt Autoimmune nyresygdomme Transplantation Dialyse Medicinsk behandling og lindring af nyresvigt Medfødte og arvelige

Læs mere

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010 LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010 Afsnitsrapport for indlagte patienter på Afsnit C9 (Endokrinologisk) Medicinsk Afdeling M Regionshospitalet Randers og Grenaa 01-04-2011 Den Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

Om smertebehandling med rygmarvsstimulation Juni 2015 Tværfagligt Smertecenter Rigshospitalet. Smertebehandling med rygmarvsstimulation

Om smertebehandling med rygmarvsstimulation Juni 2015 Tværfagligt Smertecenter Rigshospitalet. Smertebehandling med rygmarvsstimulation Om smertebehandling med rygmarvsstimulation Juni 2015 Tværfagligt Smertecenter Rigshospitalet. Smertebehandling med rygmarvsstimulation 2 Målgruppe Denne information er primært rettet til dig som patient

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

Juvenil Idiopatisk Artrit (Børneleddegigt)

Juvenil Idiopatisk Artrit (Børneleddegigt) Amy Sleimann 5.B Gimsing Skole Juvenil Idiopatisk Artrit (Børneleddegigt) Velkommen Med mor på arbejde Jeg skulle egentlig havde været med min mor på arbejde på B&O, men i stedet var jeg indlagt på Århus

Læs mere

Farligt? Her er sandheden om smertestillende piller

Farligt? Her er sandheden om smertestillende piller Farligt? Her er sandheden om smertestillende piller Der er både gavnlige effekter og farlige bivirkninger ved et stort forbrug af smertestillende piller. Få piller ofte er særligt farligt Af Trine Steengaard

Læs mere

Læs disse sider og stem. Sammenligning af Forening og Diagnosenetværk

Læs disse sider og stem. Sammenligning af Forening og Diagnosenetværk Læs disse sider og stem Sammenligning af Forening og Diagnosenetværk Gældende bestemmelser vedrørende: Navn, formål og tilhørsforhold Medlemskab Forening Gigtforeningens kommentarer i nedenstående er tilføjet

Læs mere

NY H E D S B R E V UniqueDanmark M A J 2008 N R . 1

NY H E D S B R E V UniqueDanmark M A J 2008  N R . 1 NYHEDSBREV DEN LANDSDÆKKENDE FORENING UniqueDanmark For forældre til børn med sjældne kromosomafvigelser MAJ 2008 Farvel. NR. 1 Så må vi desværre sige farvel til vores formand Jette Ziegler som efter 7

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Referat af GENERALFORSAMLING 2007 Den 14. februar 2007 Der deltog i alt 29 medlemmer. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. Som dirigent valgtes Arne Olsen. 2. Formandens

Læs mere

Referat ar Regionsmøde i Viborg lørdag den 29.11.08.

Referat ar Regionsmøde i Viborg lørdag den 29.11.08. Referat ar Regionsmøde i Viborg lørdag den 29.11.08. 1.Velkomst Susanne bød velkommen og der var et specielt velkommen til vores nye kasserer, Erik. 2. Valg af dirigent, referent samt næste møde. Dirigent:

Læs mere

PATIENTFORENING. Ectodermal Dysplasi. Vedtægter. Bestyrelsen V E D T A G E T P Å G E N E R A L F O R S A M L I N G D. XX XX XXXX

PATIENTFORENING. Ectodermal Dysplasi. Vedtægter. Bestyrelsen V E D T A G E T P Å G E N E R A L F O R S A M L I N G D. XX XX XXXX PATIENTFORENING A Ectodermal Dysplasi Vedtægter Bestyrelsen 2010 V E D T A G E T P Å G E N E R A L F O R S A M L I N G D. XX XX XXXX Indholdsfortegnelse Vedtægter:...3 1 Navn:...3 Hjemsted:...3 Foreningens

Læs mere

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj www. blistrup-graested-folkedansere.dk Marts 2015 Nr. 1 28. årgang Indhold: Formandens indlæg side 2 Referat fra generalforsamling side 2 Bestyrelse og udvalg side 3 Sæsonprogram forår/sommer 2015 side

Læs mere

Generalforsamling i VBK

Generalforsamling i VBK Generalforsamling i VBK Referat af ordinær generalforsamling d. 26.11.2013 1. Valg af dirigent samt referent og 2 stemmetællere. 2. Bestyrelsens beretning v/næstformand Per Nørgaard Torben? blev valgt

Læs mere

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer?

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? KØNSFORSKELLE I PSYKISKE SYGDOMME Depression er en folkesygdom:

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i Dansk Sygeplejeråd Kreds Nordjylland

Referat fra ordinær generalforsamling i Dansk Sygeplejeråd Kreds Nordjylland Referat fra ordinær generalforsamling i Dansk Sygeplejeråd Kreds Nordjylland Sted: Aalborg Kongres og Kulturcenter, Aalborg Hallen Dato: 28. oktober 2010 kl. 17.30 Ved indgangen Kontrol af medlemskab.

Læs mere

DIVISIONSDOMMERFORENINGEN

DIVISIONSDOMMERFORENINGEN Referat af Generalforsamlingen Lyngby. i den 11. april 2010 kl. 1000 i Formanden indledte generalforsamlingen og bød velkommen til de fremmødte deltagere. Pkt. 1. Valg af dirigent. Bestyrelsen foreslog

Læs mere

Mit liv efter HPV Vaccinen.

Mit liv efter HPV Vaccinen. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 474 Offentligt Lone Busk Pedersen Mit liv efter HPV Vaccinen. 1. Jeg er en kvinde på 32 år, jeg bor i Randers samme med min Familie. Jeg er

Læs mere

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi.

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi. Generalforsamling 2013 referat Generalforsamling i Foreningen Hus Forbi, 2013 Referat 1) Formand Ole Skou bød velkommen og foreslog daglig leder Rasmus Wexøe Kristensen som dirigent. Rasmus blev valgt.

Læs mere

REFERAT. Regionsgeneralforsamling i Region Hovedstaden MØDEDATO: 16. marts 2006 MØDELEDER: Punkt 1. Valg af dirigent Side

REFERAT. Regionsgeneralforsamling i Region Hovedstaden MØDEDATO: 16. marts 2006 MØDELEDER: Punkt 1. Valg af dirigent Side REFERAT Generalforsamling i Region Hovedstaden MØDETYPE: Regionsgeneralforsamling i Region Hovedstaden MØDEDATO: 16. marts 2006 MØDELEDER: Charlotte Bech MØDEREFERENT: Bernhard REFERATET UDSENDT: 10-04-2006

Læs mere

Sundhedssikring giver virksomheden. et ekstra løft

Sundhedssikring giver virksomheden. et ekstra løft Sundhedssikring giver virksomheden et ekstra løft Sundhedssikring i Topdanmark Vi er ikke bange for at kalde vores sundhedsforsikring for markedets bedste. Hos os er dag til dag-service, fleksibilitet

Læs mere

Referat fra generalforsamling i Frederikssund Landsbyråd mandag den 27.10.2014 i Skuldelev Hallen

Referat fra generalforsamling i Frederikssund Landsbyråd mandag den 27.10.2014 i Skuldelev Hallen Referat fra generalforsamling i Frederikssund Landsbyråd mandag den 27.10.2014 i Skuldelev Hallen 31.10.14 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Forelæggelse af revideret regnskab 4.

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Dansk Canadisk Amerikansk Venskabsforening Møde Generalforsamling Dato 12. marts 2011 Sted Deltagere Referent Antal sider HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 22 medlemmer

Læs mere

protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace

protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace PND protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace Generalforsamling 2011 4 5 6 7 8 Indhold madlavningskursus Samarbejde med PKU Generalforsamlingen 2011 Sjældne Diagnoser

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN I DANSKE ØLDOMMERE, AFHOLDT DEN 29. OKTOBER I AARHUS.

REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN I DANSKE ØLDOMMERE, AFHOLDT DEN 29. OKTOBER I AARHUS. REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN I DANSKE ØLDOMMERE, AFHOLDT DEN 29. OKTOBER I AARHUS. Generalforsamlingen startede kl. 11. Formanden Jens Christian Gam bød velkommen til de fremmødte. Tilstede var 2 fra

Læs mere

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING 2012 Årsrapport 2011: Second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg.

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Forsøgets titel: Effekten af et specifikt træningsprogram til patienter der lider af både migræne, spændingshovedpine og nakkesmerter. Vi vil

Læs mere

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken.

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat fra Garantloekkens generalforsamling Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat Indledning: Rigtig

Læs mere

GODE RÅD TIL PATIENTEN

GODE RÅD TIL PATIENTEN GODE RÅD TIL PATIENTEN Mette Kringelbach Speciallæge dr. med. Patient Companion er et helt nyt begreb En Patient Companion en person, som hjælper patienten til at få det bedste ud af konsultationen hos

Læs mere

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening En guide til etablering af nye lokalforeninger Indholdsfortegnelse 1.1 Etablering af ny lokalforening... 1 1.2 Roller i lokalforeninger... 3 1.3 Ansvarsområder i lokalforeninger... 4 1.4 Eksempel på en

Læs mere

Nyhedsbrev 11-09. Telefon: Foreningens telefonnummer er nu kun et nummer, nemlig 2627 5913.

Nyhedsbrev 11-09. Telefon: Foreningens telefonnummer er nu kun et nummer, nemlig 2627 5913. Nyhedsbrev 11-09 Kontingent: Kontingent for 2010 er 175,00 kr. Man kan fra 2010 tilmelde sig betalingsservice (BS) Betalingsservice. I 2011 og 2012 foreslår bestyrelsen et kontingent på 200,00 pr. år Bestyrelsen:

Læs mere

Referat af generalforsamling i Dansk Forening for Tuberøs Sclerose den 28.2.2009

Referat af generalforsamling i Dansk Forening for Tuberøs Sclerose den 28.2.2009 Referat af generalforsamling i Dansk Forening for Tuberøs Sclerose den 28.2.2009 Generalforsamlingen blev afholdt den 28. februar 2009 på Odense Danhostel kl. 13.00. 8 familier var repræsenteret. Dagsorden:

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling 2015

Referat af ordinær generalforsamling 2015 ArbejdsmiljøNET Referat af ordinær generalforsamling 2015 26. april 2015 Sekretær Bente Nørgård Referat af Ordinær generalforsamling Onsdag den 15. april 2015, kl. 17.00-18.00 på Comwell Kolding, Skovbrynet

Læs mere

No. 1½ 2009. Medlemsblad for Damptromleklubben. Kom til officiel præsentation af Vølund Senior i Esbjerg lørdag den 23. maj 2009, kl.

No. 1½ 2009. Medlemsblad for Damptromleklubben. Kom til officiel præsentation af Vølund Senior i Esbjerg lørdag den 23. maj 2009, kl. No. 1½ 2009 Medlemsblad for Damptromleklubben Kom til officiel præsentation af Vølund Senior i Esbjerg lørdag den 23. maj 2009, kl. 12 00 Damptromleklubben Bent Delfs "Truelskærgård" Næsbygade 2, Næsby-Orø

Læs mere

LANDSFORENINGEN AUTISME RIBE KREDS

LANDSFORENINGEN AUTISME RIBE KREDS Ingen at lege med Vil gerne være alene LANDSFORENINGEN AUTISME RIBE KREDS Medlemsblad Maj 2007 Glad for at se dig Hav en god dag folk børn Bladredaktion: Lone Jessen Mail: jessen.54@mail..dk 12 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Patienters oplevelser på landets sygehuse

Patienters oplevelser på landets sygehuse Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Patienters oplevelser på landets sygehuse Spørgeskemaundersøgelse blandt 26.045 indlagte patienter 2006 tabelsamling Enheden for Brugerundersøgelser

Læs mere

Beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi

Beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Bestyrelsens beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Beretningen dækker perioden 14. marts 2014 til 5. marts 2015. Bestyrelsen vi

Læs mere

HIV, liv & behandling. Krop og psyke

HIV, liv & behandling. Krop og psyke HIV, liv & behandling Krop og psyke Denne folder er beregnet til hiv-smittede, som ønsker information om de fysiske og psykiske sider ved at leve med hiv. Folderen indgår i serien Hiv, liv og behandling,

Læs mere

Pkt. 2 Beretning fra bestyrelsen om foreningens virksomhed i det forløbne år.

Pkt. 2 Beretning fra bestyrelsen om foreningens virksomhed i det forløbne år. Den ny bestyrelse har konstitueret sig som følger: Formand Bo Brahtz Christensen DA 217 43 94 81 61 Næstformand Henrik Marker DA 185 43 61 17 67 Kasserer Tania Vingum DA 181 43 40 49 28 Sekretær Mogens

Læs mere

Referat fra generalforsamlingen mandag den 9. maj 2011 kl. 17.30 for Foreningen for kræftoverlevere med senfølger.

Referat fra generalforsamlingen mandag den 9. maj 2011 kl. 17.30 for Foreningen for kræftoverlevere med senfølger. Referat fra generalforsamlingen mandag den 9. maj 2011 kl. 17.30 for Foreningen for kræftoverlevere med senfølger. Mødet blev holdt i Ryesgade 27 (Sundhedscenter for kræftramte), 2200 København N, i mødelokalet

Læs mere

Vi takker alle vore annoncører for sponsorstøtte til Tikøb Jagtforening

Vi takker alle vore annoncører for sponsorstøtte til Tikøb Jagtforening RÆVEN JANUAR 2013 Indhold Bestyrelsen side 3 Udvalg side 4 Indkaldelse til generalforsamling side 5 Forslag til vedtægtsændringer side 6 Formanden har ordet side 7 Gravreparation / ny grav side 8 Gravreparation/ny

Læs mere

Referat af generalforsamling i Foreningen Als-Fyn Broen den 27.02.2014

Referat af generalforsamling i Foreningen Als-Fyn Broen den 27.02.2014 Referat af generalforsamling i Foreningen Als-Fyn Broen den 27.02.2014 Mødested: Referent: Brobyværk Kro, Marsk Billesvej 15, Brobyværk, 5672 Broby Jens Møller Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens/formandens

Læs mere

VMJK klubblad 1. kvartal 2012

VMJK klubblad 1. kvartal 2012 VMJK klubblad 1. kvartal 2012 Side 1 Nu er vi kommet godt ind i 2012, og jeg ønsker alle har haft en god jul med mange gode tog gaver og er kommet godt ind i 2012. På klubplan er vi kommet et godt stykke

Læs mere

Referat for bestyrelsesmøde nr.24 Syd - & Østsjællands Fodbolddommerklub

Referat for bestyrelsesmøde nr.24 Syd - & Østsjællands Fodbolddommerklub Referat for bestyrelsesmøde nr.24 Syd - & Østsjællands Fodbolddommerklub 23/11 2011 kl. 18:00 Velkommen Fremmødte: John Hansen (JH), Buller Friis (BF), Jens Engsgaard (JE) Jens Pedersen (JP) Afbud: Tom

Læs mere

REFERAT AF SYVENDE ORDINÆRE TEX-BRUGERGRUPPE 24. SEPTEMBER 2005 PÅ DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DAGSORDEN:

REFERAT AF SYVENDE ORDINÆRE TEX-BRUGERGRUPPE 24. SEPTEMBER 2005 PÅ DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DAGSORDEN: REFERAT AF SYVENDE ORDINÆRE GENERALFORSAMLING I DANSK TEX-BRUGERGRUPPE 24. SEPTEMBER 2005 PÅ DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DAGSORDEN: 1. Valg af dirigent og referent 2. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

DANSK SQUASH FORBUND

DANSK SQUASH FORBUND DANSK SQUASH FORBUND SDR. BOULEVARD 17A, 5000 ODENSE C, DANMARK TELEFON: +45 66190822 R E F E R A T MAIL: SQUASH@DSQF.DK EMNE: DELTAGERE: Stemmer: AFBUD: GÆSTER: ENDVIDERE: DATO: Repræsentantskabsmøde

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med medicin Originaltitel: Behandling af multi-organ bodily

Læs mere

Inden generalforsamlingen gik i gang, bød Brian velkommen til hans arbejdsplads, og fortalte lidt om stedet, og det der foregår der.

Inden generalforsamlingen gik i gang, bød Brian velkommen til hans arbejdsplads, og fortalte lidt om stedet, og det der foregår der. Ordinær generalforsamling i Modelsejlklubben den 10. marts 2012 Afholdt på Christianshavns brandstation Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Forelæggelse af regnskab til godkendelse

Læs mere

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Juleafslutningen var som sædvanlig hyggelig 2 OZ6HR nyt, Januar 2012 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Læs mere

Referat af generalforsamling Torsdag d. 3/5-13

Referat af generalforsamling Torsdag d. 3/5-13 Referat af generalforsamling Torsdag d. 3/5-13 Dagsorden.: 1. Konstatering af stemmetal 2. Valg af dirigent 3. Distriktsbestyrelsens beretning 4. Aflæggelse af årsregnskab v/michael Ankersen 5. Meddelelser

Læs mere

Bestyrelsesmøde referat nr. 124 21-03-2010

Bestyrelsesmøde referat nr. 124 21-03-2010 Mødet blev afholdt hos Christa Islin Tilstede var: Christa Islin Claus Ole Jørgensen Stefan Garvig Michael Munch-Olsen Inger Lise Kaurin Jens Christensen Fraværende var: Susanne Brown Thomsen Frank le

Læs mere

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 15. marts 2014, i Forsamlingshuset ved Holbæk Svømmehal

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 15. marts 2014, i Forsamlingshuset ved Holbæk Svømmehal Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 15. marts 2014, i Forsamlingshuset ved Holbæk Svømmehal 1. valg af dirigent Johnny Gybel blev valgt som dirigent med applaus og kunne efterfølgende bekræfte at

Læs mere

rådgivning Aktivitetsplan efterår 2015 Region midt- og nordjylland Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig

rådgivning Aktivitetsplan efterår 2015 Region midt- og nordjylland Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig rådgivning Region midt- og nordjylland Aktivitetsplan efterår 2015 Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig 1 INDHOLD 3-4 Få rådgivning 5-10 Aktiviteter i Rådgivning Aarhus 11-12 Aktiviteter

Læs mere

Love og vedtægter. Selskabets navn er Dansk Selskab for Intensiv Terapi (The Danish Society of Intensive Care Medicine).

Love og vedtægter. Selskabets navn er Dansk Selskab for Intensiv Terapi (The Danish Society of Intensive Care Medicine). Love og vedtægter for Dansk Selskab for Intensiv Terapi 1. Navn Selskabets navn er Dansk Selskab for Intensiv Terapi (The Danish Society of Intensive Care Medicine). Stk. 2. Sekretariatets adresse angiver

Læs mere

Referat af ORDINÆR GENERALFORSAMLING Tirsdag 18. MARTS 2003 KL. 19.00 I SUNDBYØSTERHALLEN

Referat af ORDINÆR GENERALFORSAMLING Tirsdag 18. MARTS 2003 KL. 19.00 I SUNDBYØSTERHALLEN ANDELSBOLIGFORENINGEN AMAGERBRO Smyrnavej 34 2300 København S Kontortid: Tirsdag kl. 18.30-19.30 Referat af ORDINÆR GENERALFORSAMLING Tirsdag 18. MARTS 2003 KL. 19.00 I SUNDBYØSTERHALLEN Med følgende dagsorden:

Læs mere

NYHEDSBREV marts 2002

NYHEDSBREV marts 2002 NYHEDSBREV marts 2002 INDBYDELSE til årsmøde og generalforsamling 2002 PROPAs medlemmer indbydes herved til årsmøde og ordinær generalforsamling lørdag den 20. april 2002 kl. 11.00-16.00 på Skejby Sygehus,

Læs mere

Strofen. V e n n e r. V ise n s. s ø. Marts 2015

Strofen. V e n n e r. V ise n s. s ø. Marts 2015 V ise n s F u V e n n e r r e s ø 57 Marts 2015 Strofen Efter ønske fra bestyrelsen er dette blad mindre. Yderligere information må findes på hjemmesiden. Redaktøren Deadline Materiale til næste blad skal

Læs mere

Dansk Selskab for Medicinsk Fysik

Dansk Selskab for Medicinsk Fysik Odense, den 24. april 2007 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Godkendelse af dagsorden 3. Bestyrelsens årsberetning 4. Beretning fra fonden 5. Forelæggelse af det reviderede regnskab for det forløbne regnskabsår

Læs mere

Hjemstavnsfolkedansernes Medlemsblad 41. årgang nr. 4 Marts 2015. Fastelavnsholdet 2015. Indkaldelse til generalforsamling findes inde i bladet!

Hjemstavnsfolkedansernes Medlemsblad 41. årgang nr. 4 Marts 2015. Fastelavnsholdet 2015. Indkaldelse til generalforsamling findes inde i bladet! Hjemstavnsfolkedansernes Medlemsblad 41. årgang nr. 4 Marts 2015 Fastelavnsholdet 2015 Indkaldelse til generalforsamling findes inde i bladet! 2 Hjemstavns Folkedanserne på Frederiksberg Hjemstavns Folkedanserne

Læs mere

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2010

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2010 NØDEBO NIMBUS NYT 1. kvartal 2010 Nødebo Nimbus Klub Nødebo Nimbus Klub er en af de gamle lokalklubber for Nimbus i Danmark, startet i 1976 som en gruppe af MC-ejere med interesse for den dansk producerede

Læs mere

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE Slidgigt - en folkesygdom Stort set alle over 60 år har tegn på slidgigt i mindst ét led. Det er den hyppigste ledsygdom og en af de mest udbredte kroniske lidelser i Danmark.

Læs mere

Generalforsamlingsreferat

Generalforsamlingsreferat Generalforsamlingsreferat The Danish Society for Biomedical Engineering Affiliate to: International Federation for Medical and Biological Engineering (IFMBE) and European Alliance for Medical and Biological

Læs mere

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Spørgeskema Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Juni 2005 Udsendt af Health Care Consulting på vegne af Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen

Læs mere

LYLE- LYMFEKRÆFT & LEUKÆMI

LYLE- LYMFEKRÆFT & LEUKÆMI Nyhedsbrev januar 2008 Nyheder fra LYLE Dette nummer er blevet redigeret af Jytte Gamby. Louise Aagaard Nielsen skriver opgave i december og er til eksamen et par gange i januar. Indlæg uden underskrift

Læs mere

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Resultater fra en patientundersøgelse Undersøgelsen er sponsoreret af Helsefonden og Simon Spies Fonden Rapport findes på Hjerteforeningens hjemmeside: http://www.hjerteforeningen.dk/film_og_boeger/udgivelser/hjertesyges_oensker_og_behov/

Læs mere

Velkommen. Nykøbing F. Sygehus

Velkommen. Nykøbing F. Sygehus Velkommen Nykøbing F. Sygehus Indhold 3 Velkommen til Nykøbing F. Sygehus 4 Til og fra sygehuset 5 Praktiske informationer 7 Når du skal behandles ambulant 8 Oversigtskort over Nykøbing F. Sygehus 10 Når

Læs mere

Lonnie, der fik diagnosen kronisk brystkræft som 36-årig.

Lonnie, der fik diagnosen kronisk brystkræft som 36-årig. Forleden hørte jeg en kvinde sige, at det føltes helt forfærdeligt at fylde 50 år. Jeg kunne slet ikke forstå, at hun havde det sådan. Hun er da heldig, at hun er blevet 50. Lonnie, der fik diagnosen kronisk

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN MUNKENS KLIT NORD GENERALFORSAMLING

GRUNDEJERFORENINGEN MUNKENS KLIT NORD GENERALFORSAMLING 6 GRUNDEJERFORENINGEN MUNKENS KLIT NORD GENERALFORSAMLING Lørdag den 4. april 2015 kl. 13.00 på Fårup Skovhus Formanden bød velkommen til Generalforsamlingen, og derefter var der egen præsentation af deltagerne.

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Vedtægter for DKK Esbjerg

Vedtægter for DKK Esbjerg Vedtægter for DKK Esbjerg 1 Lokalafdelingen 1) Lokalafdelingens navn er DKK Esbjerg og er hjemmehørende i Esbjerg Kommune. 2) Lokalafdelingen er en del af landsforeningen Dansk Kennel Klub (DKK). 3) Dansk

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Industrivej 7 Vester Aaby 5600 Faaborg DENMARK Tlf./Phone: +45 6261 6125. Direkte/Direct: +45 6361 8107 Mail: sn@bago-line.dk www.bago-line.

Industrivej 7 Vester Aaby 5600 Faaborg DENMARK Tlf./Phone: +45 6261 6125. Direkte/Direct: +45 6361 8107 Mail: sn@bago-line.dk www.bago-line. SPONSORER TIL MEDLEMSBLADET: Marts kvartal 2013 6 Årgang Medlemsblad NUFFGIELD UNIVERSAL M 4 Industrivej 7 Vester Aaby DENMARK Tlf./Phone: +45 6261 6125 Direkte/Direct: +45 6361 8107 Mail: sn@bago-line.dk

Læs mere

www.grundejerforeningen-mariesminde.dk Kolding, den 19. februar 2015

www.grundejerforeningen-mariesminde.dk Kolding, den 19. februar 2015 www.grundejerforeningen-mariesminde.dk Kolding, den 19. februar 2015 Referat af : Ordinær generalforsamling torsdag den 19. februar 2015 kl. 20.15 i Spejderhuset, Mariesmindevej 4. Dagsorden: 1 Valg af

Læs mere

Det kan betale sig at gøre noget

Det kan betale sig at gøre noget Denne artikel er den tredje i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra LAP. Artiklen handler

Læs mere

Referat fra Generalforsamlingen den 01.08.2015

Referat fra Generalforsamlingen den 01.08.2015 05-08-2015 Søernes Grundejerforening, Tikøb Referat fra Generalforsamlingen den 01.08.2015 Pkt. 1 Pkt. 2 Pkt. 3 Valg af dirigent Henning Kabel blev valgt som dirigent. Henning konstaterede, at alle formalia

Læs mere

Velkommen til konference for kontaktsygeplejersker

Velkommen til konference for kontaktsygeplejersker Velkommen til konference for kontaktsygeplejersker Dagens program i Århus 9.30 Velkommen ved projektleder Hanne Balle 9.35 Nyt fra Hjerteforeningen ved rådgivningsleder Hanne Lisette Andersen og projektleder

Læs mere

Temahæfte for patienter med migræne I. Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation

Temahæfte for patienter med migræne I. Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation Temahæfte for patienter med migræne I Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation Indledning Dette hæfte handler om migræne i forbindelse med menstruation, i fagsprog

Læs mere

PARKINSON EXPRESSEN PARKINSONFORENINGEN BORNHOLM April kvartal 2013

PARKINSON EXPRESSEN PARKINSONFORENINGEN BORNHOLM April kvartal 2013 PARKINSON EXPRESSEN PARKINSONFORENINGEN BORNHOLM April kvartal 2013 PARKINSON-EXPRESSEN April kvartal 2013 Oplag: 165 REDAKTION: Bent Folkmann Fabrksvej 4 3700 Rønne 56 97 44 79 jbfolkmann@mail.dk Husk

Læs mere

G r u n d e j e r f o r e n i n g e n 1 2 6

G r u n d e j e r f o r e n i n g e n 1 2 6 Ref. Generalforsamling nr. 45, 6. juli 2013 kl. 10 på Munchs Hotel, Tornby Strand Dagsorden, jf. vedtægternes 8 om afholdelse af generalforsamling: a. Valg af dirigent b. Formandens beretning vedr. det

Læs mere

Bramming ModelBaneKlub Dagsorden til Generalforsamling den 25/02-14.

Bramming ModelBaneKlub Dagsorden til Generalforsamling den 25/02-14. Bramming ModelBaneKlub Dagsorden til Generalforsamling den 25/02-14. 1. Valg af 2 stemmetællere, dirigent og referent. 2. Formandens beretning. 3. Fremlæggelse af det reviderede regnskab 4. Forelæggelse

Læs mere

Hjerneskadeforeningen - Lokalforening SYDFYN Referat af Generalforsamling 21. januar 2008

Hjerneskadeforeningen - Lokalforening SYDFYN Referat af Generalforsamling 21. januar 2008 Hjerneskadeforeningen - Lokalforening SYDFYN Referat af Generalforsamling 21. januar 2008 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning til godkendelse 3. Forelæggelse af regnskab a. regnskabet

Læs mere

STRANDPARKENS BÅDELAUG, ISHØJ HAVN 2635 ISHØJ. REFERAT FRA GENERALFORSAMLING TIRSDAG DEN 19. MARTS 2013 kl. 19.00.

STRANDPARKENS BÅDELAUG, ISHØJ HAVN 2635 ISHØJ. REFERAT FRA GENERALFORSAMLING TIRSDAG DEN 19. MARTS 2013 kl. 19.00. REFERAT FRA GENERALFORSAMLING TIRSDAG DEN 19. MARTS 2013 kl. 19.00. GENERALFORSAMLINGEN BLEV AFHOLDT I KLUBHUSET Punkt 1 Punkt 2 Valg af dirigent og evt. stemmetællere. Michael Johansson blev valgt som

Læs mere