Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0036 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0036 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0036 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 28. februar 2013 Kommissionens meddelelse om udvikling af en europæisk handlingsplan for detailhandelen 1. Resumé Som følge af grossist- og detailledets store andel af det samlede BNP og andel af den samlede beskæftigelse i EU, har sektoren en stor indflydelse på opnåelsen af EU s 2020-strategi om øget vækst og beskæftigelse i Europa. For at opnå et fuldt integreret indre marked for detailhandel har Kommissionen udpeget fem fokusområder med tilhørende 11 initiativer. Fokusområderne er at øge forbrugerindflydelsen, mindske omfanget af barrierer for etablering af virksomhed i medlemslandene, fremme en mere rimelig og bæredygtig samhandel mellem leverandører og detailhandlen, samt at skabe flere innovative løsninger og bedre arbejdsforhold for arbejdsstyrken. De konkrete initiativer i Kommissionens meddelelse skal være implementeret i løbet af 2014 af Kommissionen. 2. Baggrund Grossist- og detailhandlen udgør 11 pct. af det samlede BNP i EU, og ca. 15 pct. af de beskæftigede er ansat inden for disse erhverv. Grossist- og detailhandlen er blandt andet karakteriseret ved, at den består af mange små og mellemstore virksomheder (SMV er), samt at den er tæt forbundet med mange andre sektorer såsom landbrug, industri, transport- og logistik, ejendomsudlejere, betalingssystemer, reklamebureauer m.fl. De to sektorer er i EU s 2020 strategi udpeget som nøglesektorer i skabelsen af øget vækst og beskæftigelse i Europa. Desuden anses de to sektorer også som værende centrale i arbejdet for at sikre et mere bæredygtigt Europa. Som følge af grossist- og detailsektorernes store betydning for den europæiske økonomi er det vigtigt, at produktiviteten og konkurrenceintensiteten i sektoren er høj. Tidligere analyser i Europa-Parlamentet og i Kommissionen har vist, at produktiviteten og konkurrenceintensiteten i detailsektoren er hæmmet som følge af, at der ikke i tilstrækkelig grad er et velfungerende indre marked.

2 2/10 3. Formål og indhold Formålet med meddelelsen er at udarbejde en handlingsplan for, hvordan konkurrencen i detailhandlen kan øges, og hvordan sektoren får større positiv effekt på miljøet og samfundet, således at EU s 2020 strategi om øget vækst og større fokus på bæredygtighed kan indfris. Kommissionen har i sin meddelelse udpeget fem områder med tilhørende 11 initiativer/forslag, hvor der kan sættes ind for at gavne konkurrencen og bæredygtigheden i detailhandlen: a) Forbrugerindflydelse 1. Udarbejde retningslinier for at lette forbrugeres adgang til gennemskuelige og pålidelige informationer 2. Fælles europæiske metoder til at opgøre bæredygtighed b) Adgang til mere konkurrencedygtig handel og distribution 3. Alle medlemsstater skal implementere tidligere vedtaget servicedirektiv 4. Undersøge eventuelle barrierer for butiksdannelse i medlemsstaterne og finde frem til best practice herfor c. Udvikling af en mere afbalanceret virksomhed-til virksomhedforsyningskæde for fødevarer og non-foodvarer 5. Vedtage en Grønbog om illoyal handelspraksis d. Udvikling af en mere bæredygtig forsyningskæde inden for detailhandel 6. Reducere fødevarespildet 7. Gøre forsyningskæderne mere bæredygtige gennem identifikation af best practice e. Udvikling af mere innovative løsninger 8. Udvikling af initiativ, der skal undersøge, hvordan innovationen i sektoren kan øges 9. Undersøge om det er muligt at etablere en database over landespecifikke mærkningsregler af fødevarer 10. Sikre en bedre integration af elektroniske betalinger i EU f. Tilvejebringelse af et bedre arbejdsmiljø 11. Kommissionen vil gennem samarbejde med arbejdsmarkedets parter arbejde for en større overensstemmelse mellem de efterspurgte og udbudte kvalifikationer på arbejdsmarkedet a) Forbrugerindflydelse Ved at give forbrugerne nemmere adgang til informationer om produkternes egenskaber er forbrugerne bedre stillet, når det kommer til at vælge de varer, der giver dem mest værdi for pengene. Mere gennemsigtige markeder vil også gøre det nemmere for forbrugerne at vælge de varer, der er mest bæredygtige. Derfor kommer Kommissionen i meddelelsen med to forslag:

3 3/10 1. Kommissionen vil udarbejde retningslinier for, hvordan prisportaler skal udformes, således at det bliver lettest muligt for forbrugerne at få adgang til informationer om priser, kvalitet, bæredygtighed m.v. 2. For at give forbrugerne bedst mulig overblik over alle de forskellige mærkningsordninger for bæredygtighed, vil Kommissionen indføre harmoniserede metoder til at opgøre bæredygtighed. Kommissionen nævner, at for at en prisportal skal have størst gavnlig virkning for forbrugerne, skal den implementeres på EU-niveau. Derved vil forbrugerne få overblik over, hvad en given vare koster i alle EU-lande, så de dermed nemmere kan sammenligne priser på tværs af landegrænser. b) Adgang til mere konkurrencedygtig handel og distribution Ved at mindske omfanget af barrierer for at etablere virksomhed vil konkurrencetrykket på de enkelte markeder øges. En øget konkurrence vil komme forbrugerne til gavn i form af lavere priser, bredere vareudvalg m.v. Kommissionen foreslår derfor: 3. At fjerne alle hindringer der måtte hindre fuld implementering af servicedirektivet, COM(2012) 261 final. 4. At undersøge, hvilke love der regulerer butiksdannelse i de enkelte lande og på baggrund heraf komme med en best practice, der tager hensyn til erhverv, miljø såvel som socialpolitik. Erhvervsstyrelsen er nationalt kontaktpunkt for servicedirektivet (2006/123/EF). Servicedirektivet havde implementeringsfrist i 2009, og fra dansk side støttes initiativer til fuld og korrekt implementering af servicedirektivet i medlemsstaterne, herunder de foretagne evalueringsprojekter (mutual evaluation og performance check) samt det verserende peer review af servicedirektivets artikel 15 og 16. c) Udvikling af en mere afbalanceret virksomhed-til-virksomhed forsyningskæde for fødevarer og nonfoodvarer I de indbyrdes forhandlinger mellem leverandører og detailvirksomheder er det sjældent, at parterne nyder lige stor forhandlingsstyrke. I nogle tilfælde vil leverandørerne have nogle produkter, som detailvirksomhederne er nødt til at have på hylderne. I andre tilfælde vil butikkerne have en så vigtig strategisk position i markedet, at leverandørerne er nødt til at have deres varer i de pågældende butikker. De potentielle effektivitetstab ved sådanne ulige styrkeforhold har været et emne i den offentlige debat det seneste stykke tid. Derfor har Kommissionen lavet en grønbog på unfair trading practices (UTP). 5. På baggrund af grønbogens resultater og høringssvarene på grønbogen vil Kommissionen vurdere, om der er brug for regulering og i så fald hvilken. Regeringen vil afgive et separat svar på Grønbogen.

4 4/10 d) Udvikling af en mere bæredygtig forsyningskæde inde for detailhandel For at sikre bedre levestandard og bedre livskvalitet og samtidigt spare ressourcer og støtte innovative SMV er, der fremmer miljøvenlige aktiviteter foreslås der en udvikling af en mere bæredygtig forsyningskæde. 6. For at øge bæredygtigheden i detailhandlen, vil Kommissionen desuden støtte detailhandlen i de initiativer, som har til formål at reducere fødevarespildet. 7. Endvidere vil Kommissionen definere best practice for, hvordan forsyningskæderne bliver mere bæredygtige. e) Udvikling af mere innovative løsninger Ved at implementere flere innovative løsninger i detailhandlen vil denne blive mere produktiv, hvilket kan føre til økonomisk vækst. Små og mellemstore virksomheder har nemmere ved at tilpasse sig nye strømninger og skift i forbrugernes adfærd. Da detailhandlen netop er karakteriseret ved at bestå af mange SMV er, er detailhandlen et erhverv, som skulle være i stand til at implementere nye teknologier hurtigt. For at hjælpe processen på vej har Kommissionen foreslået følgende tre initiativer: 8. Kommissionen vil iværksætte et innovationsinitiativ Europe 2020 Flagship Initiative Innovation Union, som skal hjælpe detailhandlen til hurtigere at implementere nye teknologier. 9. Mærkningsordninger i de enkelte medlemsstater er meget fragmenterede, hvilket kan gøre det besværligt at etablere sig i andre lande inden for EU. Derfor vil Kommissionen undersøge mulighederne for at lave en database over de enkelte landes mærkningsordninger. 10. Kommissionen vil tage skridt som skal sikre bedre integrereret marked for elektroniske betalingsmidler hvad enten det er kort, internet eller mobil. f) Tilvejebringelse af et bedre arbejdsmiljø I betragtning af den betydelige arbejdskraft der er beskæftiget i detailsektoren, bør sektoren sikre at de disponible kvalifikationer udnyttes fuldt ud. Dette er afgørende for at sikre sektoren bidrag til vækst i EU. 11. Kommissionen vil gerne styrke samarbejdet med arbejdsmarkedets parter for at implementere rammer, der kan mindske omfanget af mis-match mellem de kompetencer, som arbejdsgiverne efterspørger, og de kompetencer, som arbejdsstyrken har. I meddelelsen nævner Kommissionen desuden handelshindringer i lande uden for EU som en barriere for, at europæiske virksomheder kan vokse i disse lande. Derfor anbefaler Kommissionen, at der skal være større fokus på at indgå frihandelsaftaler med disse lande. Derudover anbefaler Kommissionen, at SME Helpdesk og Export Helpdesk forbedres til bedre at kunne vejlede europæiske virksomheder om eksportmulighederne.

5 5/10 4. Europa-Parlamentets udtalelser - Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig om meddelelsen. 5. Nærhedsprincippet Regeringen vurderer ikke, at der i meddelelsen foreligger initiativer, der strider mod nærhedsprincippet. 6. Gældende dansk ret Meddelelsen har ikke konsekvenser for gældende dansk ret. 7. Lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser Meddelelsen har ikke i sig selv lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsenvenser. 8. Samfundsøkonomiske konsekvenser Meddelelsen har ikke i sig selv samfundsøkonomiske konsekvenser. 9. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Meddelelsen har ikke i sig selv administrative konsekvenser for erhvervslivet. 10. Høring Forslaget har været i høring i Specialudvalget for Konkurrenceevne, vækst og Forbrugerspørgsmål med frist den 20. februar Dansk Erhverv har afgivet har afgivet bemærkninger til meddelelsen Generelle bemærkninger: Dansk Erhverv er overordnet tilfreds med, at Kommissionen anerkender detailhandelens væsentlige rolle i den europæiske økonomi generelt og dens vigtige rolle i forbindelse med genopretningen af de europæiske økonomier, hvor detailhandelen kan bidrage med både vækst og beskæftigelse. Dansk Erhverv følger endvidere Kommissionens arbejde med innovation og vækst i detailsektoren tæt gennem deres europæiske organisation EuroCommerce. Dansk Erhverv mener, at Kommissionens meddelelse er præget af en lang række modsætninger og manglende viden om virkeligheden som kan påføre erhvervet unødvendige byrder. Endvidere mener Dansk Erhverv, at der er forhold, som ikke belyses i handlingsplanen og som er væsentlige udfordringer, fx momsarbitrage samt en uens og manglende håndhævelse af allerede eksisterende regler.

6 6/10 Dansk Erhvervs opfordring er, at Kommissionen koncentrerer deres ressourcer om at få det indre marked til at fungere, samt at fokusere på implementering og håndhævelse af de eksisterende regler og krav. Dansk Erhverv mener endvidere, at der i disse år ses et stigende antal forslag, der hastes igennem og vedtages i forbindelse med førstebehandlingen i Europa-Parlamentet, uden at deres konsekvenser er belyst ordentligt. Dansk Erhverv mener derfor, at dette med fordel kunne være et indsatsområde i handlingsplanen. Dansk Erhverv er enig i, at et indre marked forudsætter fælles regler og en effektiv håndhævelse og værktøjer til at sikre denne håndhævelse. Det er afgørende for en fair og lige konkurrence. Der er dog tiltag (også aktuelle eksempler), som ikke understøtter fælles vilkår og håndhævelse for virksomheder i forskellige lande. Dansk Erhverv mener at ADR-direktivet er et eksempel på dette, og at forslaget, som det ser ud på nuværende tidspunkt, er uacceptabelt. Specifikke bemærkninger: a) Øget forbrugerindflydelse Dansk Erhverv mener, at det er unuanceret, at Kommissionens definition af Consumer Empowerment handler om at give mere viden til forbrugerne om, hvor de kan købe deres varer og tjenester billigst. Billige priser til forbrugerne er, ifølge Dansk Erhverv, den røde tråd gennem meddelelsen, hvilket er unuanceret, da der er andre parametre end prisparameteren, som er væsentlig i en købssituation. Dansk Erhverv opfordrer den danske regering til at arbejde for, at priskonvergens i EU ikke skal være et mål for arbejdet. Ifølge Dansk Erhverv skyldes prisforskelle en række faktorer, såsom forskelle i skatter, afgifter, lønninger, krav til miljø- og arbejdsmiljø, graden af håndhævelse og velfærdsniveau i de forskellige EU-lande. Hvis EU har som mål, at forbrugerne skal handle over grænserne, hvor varerne er billigst, mener Dansk Erhverv, at Danmark som udgangspunkt vil være ringere stillet end en række andre lande pga. det generelt høje omkostningsniveau, hvilket ifølge Dansk Erhverv kan presse omsætning og beskæftigelse ud af landet. Dansk Erhverv kan støtte, at der opstilles kriterier for prissammenligningstjenester. Der lægges dog vægt på, at disse skal være troværdige. Dansk Erhverv er uenige i, at grænseoverskridende prissammenligningstjenester skal være et vigtigt mål for dette arbejde. Dansk Erhverv mener ikke, at det på nuværende tidspunkt er relevant, fordi virksomhedernes vilkår ikke er ens i de forskellige lande, hvilket naturligt afspejles i prisniveauet. Dertil kommer, at Dansk Erhverv vurderer, at der er stor forskel mellem medlemslandenes forbrugerbeskyttelsesregler. Dansk Erhverv kan støtte, at Kommis-

7 7/10 sionens forslag 1 om, at der skal laves kriterier for prissammenligninger. Dog mener Dansk Erhverv, at ordet troværdighed bør tilføjes. Dansk Erhverv finder, at meddelelsens forslag 2 om at udvikle EUinitiativer om kommunikation af miljøpåvirkning er uklart, men mener generelt, at det er administrativt tungt og byrdefuldt, at EU-Kommissionen i stigende grad pålægger detailhandlen at informere meget detaljeret om en lang række produkter. Det mest effektive er, ifølge Dansk Erhverv at gøre producenterne ansvarlige for at kommunikere om indholdet af deres produkter i stedet for at sprede informationsforpligtelsen ud på hundredetusindevis af detailhandlere. Dansk Erhverv mener, at Kommissionen eventuelt kunne stille en hjemmeside til rådighed for denne type information. De mener endvidere, at det er skadeligt for konkurrenceevnen i detailhandlen at gøre detailhandlen ansvarlig for meget omfattende informationsforpligtelse på tusinder af varer, som detailhandelen ikke umiddelbart har tilgængelig. b)adgang til mere konkurrencedygtig handel og distribution Dansk Erhverv påpeger, at Kommissionen i denne meddelelse og i en lang række af Kommissionens øvrige dokumenter om e-handel lægger vægt på, at forbrugerne kan spare mange penge på at handle på nettet. Den danske regering var under det danske EU-formandskab med til at gøre en fordobling af den grænseoverskridende e-handel til et fælles europæisk mål. Ifølge Dansk Erhverv skete dette på trods af, at der ikke er nogle strukturer, der sikrer, at der bliver betalt skatter og afgifter til de lande, man markedsfører sig i. Dansk Erhverv mener desuden at handlingsplanen mangler et initiativ i forbindelse med virksomheders ageren over grænserne. Initiativet savnes særligt på nettet, hvor det kunne sikre fælles forbrugerbeskyttelsesregler, som håndhæves effektivt og ensartet, samt strukturer og systemer, som kunne sikre, at de relevante skatter og afgifter indbetales. Ifølge Dansk Erhverv har Kommissionen i sin meddelelse om fortolkning af Servicedirektivets art anført, at e-handelsvirksomheder skal forpligtes til at sælge til forbrugere i alle lande, uanset om de kan se en forretningsmodel i det og har infrastrukturen til at betjene forbrugerne effektivt. Dansk Erhverv mener det vil være skadeligt for detailhandlen og e-handlen, hvis en sådan forpligtelse bliver gennemført. Dansk Erhverv deler regeringens opfattelse af, at B2C detailhandel ikke er omfattet af servicedirektivet. c)udvikling af en mere afbalanceret virksomhed-til-virksomhed forsyningskæde for fødevarer og nonfoodvarer Forslag 5 i meddelelsen beskriver Kommissionens arbejde for at vedtage en grønbog om urimelige handelspraksisser i forsyningskæderne. Dansk Erhverv støtter generelt aftale- og kontraktfrihed i B2B-relationer, og finder derfor ikke behov for, at Kommissionen skal arbejde videre med fx obligatoriske standardkontakter. Dansk Erhverv finder det snarere betænkeligt,

8 8/10 hvis Kommissionen har til hensigt at foreslå tiltag, som de facto kan underminere aftalefriheden som et grundlæggende princip på et frit marked. Dansk Erhverv mener ikke, at Kommissionen har dokumenteret behovet for yderligere regulering, og derfor er det afgørende, at der ikke vedtages unødvendig europæisk regulering, som kan skabe mere rigide markeder og forringe den allerede velfungerende konkurrence mellem virksomheder i forsyningskæden, samt hæmme potentialerne for vækst og produktivitet. Hvis der foregår ulovligheder i forhold til dominerende stilling eller andre konkurrencemæssige problemstillinger, mener Dansk Erhverv at der naturligvis skal sættes ind med konkrete tiltag for at sikre optimale betingelser for konkurrencen. Dansk Erhverv er derfor enig i betragtningerne om, at en række lande løser udfordringerne gennem den eksisterende konkurrencelovgivning og mener derfor, at evt. fremtidige initiativer skal ske med afsæt i justering af eksisterende regulering. Dansk Erhverv er enig i beskrivelsen af de territoriale leveringsbegrænsninger, som i praksis segmenterer markeder og dermed ikke understøtter det indre marked. Dansk Erhverv mener dog ikke, at det er en urimelig handelspraksis, men snarere et udestående for Det Indre Marked, da de begrænser samhandelen og konkurrencen. d)udvikling af en mere bæredygtigt detail forsyningskæde. Ifølge forslag 6 i meddelelsen vil Kommissionen hjælpe detailhandelen med at reducere fødevarespildet. Dansk Erhverv er enig i, at det er vigtigt at reducere fødevarespild, særligt i en periode med stigende verdensmarkedspriser på råvarer og et stigende befolkningstal. Dansk Erhverv bemærker dog, at detailhandelen allerede i dag har stort fokus på problemstillingen, og står for en relativt lille del af det samlede madspild, samt at detailhandelen allerede har det stærkeste økonomiske incitament til at reducere fødevarespildet. I forlængelse af forslag 7 vil Kommissionen indgå i dialog med interessenter om at minimere energiforbruget i butikker. Dansk Erhverv er enig i, at energireduktion er vigtig, og påpeger samtidigt, at Danmark har meget høje energipriser, hvilket i sig selv giver incitamenter til at tage energireducerende tiltag; hvilket understøttes yderligere af, at de danske energiafgifter er relativt høje i servicesektoren i forhold til i industrien. e) Udvikling af flere innovative løsninger Forslag 8 i meddelelsen vil ifølge Dansk Erhverv betyde, at Kommissionen vil lancere et innovationsinitiativ i 2013, hvor Kommissionen vil designe konkrete handlinger for at sikre innovation i detailhandlen. Hvad det helt nøjagtigt indebærer, fremgår ikke tydeligt, men Dansk Erhverv stiller sig meget undrende over for forslaget, da der tvivles stærkt på, at Kommissionen har kompetencer til dette. Dansk Erhverv vil opfordre til at lade det private erhvervsliv drive, udvikle og innovere private virksomheder, markeder,

9 9/10 produkter og ydelser, og lade Kommissionen koncentrere sig om god og evidensbaseret regulering, samt at sikre et velfungerende indre marked. Dansk Erhverv vil hellere efterlyse mere relevant forskning i forbrugeradfærd, som vil komme såvel producenter, detailhandelen og forbrugerne til gode. Meddelelsens forslag 9 indebærer en undersøgelse af muligheden for at etablering en særlig database med alle EU og nationale fødevaremærkningsregler. Dansk Erhverv vil hilse et sådant let tilgængeligt overblik velkomment, som vil være en stor hjælp for mange fødevarevirksomheder, og særligt SMV er. Det vil endvidere sandsynligvis medvirke til en tilnærmelse af regler og bestemmelser, samt en mere ensartet fortolkning af forordningsbaserede regler i de forskellige medlemslande. Meddelelsens forslag 10 vil indebære tiltag til at forbedre markedet for betalinger i EU. Ifølge den seneste rapport fra den europæiske centralbank, ECB, er betalinger forbundet med meget høje omkostninger i EU, og der er et behov for at reducere disse omkostninger. Dansk Erhverv støtter op om arbejdet med at sikre effektive og innovative betalinger på tværs af det indre marked.. Det er dog afgørende at sikre muligheden for fortsættelsen af velfungerende nationale debetkort-systemer i forbindelse med nye tiltag for betalinger i detailhandlen - i både fysisk og ikke-fysisk handel. Dansk Erhverv er enig i, at innovation af betalingskortmarkederne i høj grad afhænger af tredjeparters adgang til eksisterende infrastruktur på betalingskortmarkeder, og støtter op om den igangværende gennemgang af muligheden for adgang til oplysninger om dækning på konto m.m. Dansk Erhverv har dog det forbehold, at der fortsat skal opretholdes en høj grad af forbrugerbeskyttelse og sikkerhed for at minimere svindel i forbindelse med betalinger. f)skabelse af et bedre arbejdsmiljø Meddelelsens forslag 11 har fokus på kompetencer i detailhandelen. Dansk Erhverv er involveret i forundersøgelsen for etablering af såkaldte sector skills councils (SSC) indenfor handelen og er med i styregruppen for projektet. Det fremgår ifølge Dansk Erhverv ikke klart, om SSC vil få en determinerende betydning i forhold til en definition af kommende kompetencer og dermed en form for harmonisering af kompetencebeskrivelser. Det vil ifølge Dansk Erhverv betyde, at dets funktion kan bevæge sig fra vidensindsamling til et politisk organ. Dansk Erhverv mener, at SSC skal være en erfa- og vidensindsamlingsenhed der på objektiv basis, skal give information til Kommissionens Skills Panorama om skills mismatch mv. Dansk Erhverv mener ikke, at Kommissionen skal definere kompetencerne i detailhandelen. 11. Generelle forventninger til andre landes holdninger Andre landes holdning kendes ikke i skrivende stund.

10 10/ Regeringens foreløbige generelle holdning Regeringen støtter generelt de intentioner som Kommissionen har for at skabe et mere konkurrencedygtigt og bæredygtigt detailhandelsmarked, men er opmærksom på Dansk Erhvervs høring. Regeringen støtter desuden, at fokus lægges på de fem prioriterede områder, som Kommissionen foreslår. En revitalisering af detailhandelsmarkedet ville kunne medføre en bedre konkurrenceevne, en mere bæredygtig detailhandelsektor og konkrete fordele for både forbrugere og virksomheder i Europa. Regeringen støtter overordnet de aktioner, som Kommissionen beskriver i meddelelsen, herunder øget gennemsigtighed i detailhandlen, fælles metoder for opgørelse af bæredygtighed, et mindre fødevarespild og mere miljøvenlig samhandel mellem leverandører og detailled. Regeringen kan desuden støtte, at kompetencematchet i sektoren forbedres, ligesom mulighederne for indførelse af ny teknologi, e-betalinger og e-handel forbedres. Regeringen kan også støtte, at der etableres præstationsprøvning af barrierer for etablering af fysiske detailsalgssteder. Regering støtter forslaget om, at alle lande skal implementere service direktiv COM(2012) 261 fuldt. Når der foreligger konkrete forslag, vil konsekvenserne af disse skulle vurderes separat. 13. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Meddelelsen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

Høring om Kommissionens meddelelse om etablering af en europæisk detailhandelsplan

Høring om Kommissionens meddelelse om etablering af en europæisk detailhandelsplan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Sendt pr. e-mail: rfw@kfst.dk, lhh@kfst.dk, cmd@evm.dk og intsekr@evm.dk 20. februar 2013 Høring om Kommissionens meddelelse om etablering

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret.

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 58 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Mod

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16-11-2010 OK 4/0405-0300-0037 /JH Kommissionens grønbog om øget anvendelse af elektronisk baserede offentlige

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. marts 2006 JR/JEV Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af bestemmelser om

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2. november 2015 Nyt notat Situationen i den europæiske stålindustri 1. Resumé På opfordring fra

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets Forordning om ændring

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Færre omkostninger ved udbygning af højhastighedsnet

Læs mere

Notat om forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg

Notat om forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg MILJØstyrelsen Jord & Affald MST/dokca 9. juli 2008 GRUNDNOTAT til FOLKETINGET Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv 2006/66/EF

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0471 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0471 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0471 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Samlenotat (Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Europæiske Økonomiske og Sociale

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0043 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0043 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0043 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 29. februar 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om anvendelsen af 470-790

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål 25. juni 2003 PE 323.186/1-17 ÆNDRINGSFORSLAG 1-17 Udkast til udtalelse (PE 323.186) Miquel Mayol i Raynal om Kommissionens meddelelse

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet.

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0603 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grund- og nærhedsnotat om genoptagelse af ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om mindstekrav til fremme af arbejdskraftens

Læs mere

DANAKs strategi 2015-2020

DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At sikre troværdig dokumentation for overholdelse af kravspecifikationer gennem akkreditering. DANAKs vision At øge værdien af akkrediterede ydelser. Den Danske

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grundnotat vedrørende Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 92/85/EØF om iværksættelse af foranstaltninger

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

KOMMENTERET DAGSORDEN Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den 11-12. juni 2007 Sager på Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders område

KOMMENTERET DAGSORDEN Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den 11-12. juni 2007 Sager på Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders område Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 377 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Den 31. maj 2007 KOMMENTERET DAGSORDEN Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU Europaudvalget EU-note - E 7 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Fri konkurrence for posttjenester

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt G R UND- OG NÆ RHEDS NOT AT Den 7. februar 2013 Departementet: Ref. Stkj/svfri Sagsnummer: KOMMISSIONENS HENSTILLING om minimumsprincipper for efterforskning

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget, Socialudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 4. august 2010 Grønbog

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780351 Fax 7262 6790 njo@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Grund- og nærhedsnotat

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0251 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0251 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0251 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens meddelelse " En strategi for et sikkert informationssamfund Dialog, partnerskab, myndiggørelse

Læs mere

Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del EU Note 36 Offentligt

Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del EU Note 36 Offentligt Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del EU Note 36 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 7. februar 2015 Grønbog

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 22. februar 2016 Nye EU-forslag om

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 124 Offentligt 2. februar 2009 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 19.-20. marts

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Foder og Fødevaresikkerhed Sagsnr: 26761 Dato: 1. juli 2014 FVM 300 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af

Læs mere

lønnet og ulønnet træning (praktik), volontører og au pair. Forslaget

lønnet og ulønnet træning (praktik), volontører og au pair. Forslaget Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0151 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grund-og nærhedsnotat om direktivforslag om betingelserne for tredjelandsstatsborgeres indrejse og ophold med henblik på forskning, studier,

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 68 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevarepolitisk kontor/2.1 Den 9. januar 2008 FVM 480 Notat til Folketingets

Læs mere

Europaudvalget 2008 2876 - Beskæftigelse m.v. Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2008 2876 - Beskæftigelse m.v. Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2008 2876 - Beskæftigelse m.v. Bilag 4 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Den 26. maj 2008 Samlenotat for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse)

Læs mere

KOMITÉSAG - NOTAT 5.marts 2013. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

KOMITÉSAG - NOTAT 5.marts 2013. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB Alm.del Bilag 160 Offentligt KOMITÉSAG - NOTAT 5.marts 2013 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Grund- og nærhedsnotat om forslag fra EU-kommissionen

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008

Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008 Europaudvalget 2008 2856 - miljø Bilag 2 Offentligt KLIMA OG ENERGIMINISTERIET S AM L E N O T AT 21. februar 2008 Side 1/7 Rådsmøde (Miljø) den 3. marts 2008 Forslaget om fastsættelse af præstationsnormer

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer for investeringsfonde KOM(2006)686

Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer for investeringsfonde KOM(2006)686 Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0686 Bilag 3 Offentligt SUPPLERENDE GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. juni 2007 Eksp.nr. JAV/ Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0390 Bilag 3 Offentligt Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark 22. september 2008 Supplerende grundnotat vedrørende forslag (KOM(2008) 390) fra Kommissionen

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs- og Vækst-, og Eksportudvalget ERU. Udvalgssekretæren EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 22.

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Europaudvalget 2004-05 (1. samling) EUU Alm.del Info Note 28 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

NOTAT TIL EU-SPECIALUDVALGET

NOTAT TIL EU-SPECIALUDVALGET NOTAT TIL EU-SPECIALUDVALGET 11. marts 2015 JURA Kommissionens grønbog om etablering af en kapitalmarkedsunion (Green Paper - Building a Capital Markets Union), COM(2015)63 1. Resumé Kommissionen offentliggjorde

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/epsco-rådet Få overgange til at betale sig - Udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/epsco-rådet Få overgange til at betale sig - Udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del Bilag 35 Offentligt RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. oktober 2010 (12.10) (OR. en) 14479/10 SOC 612 EDUC 158 ECOFIN 580 NOTE fra: til: Vedr.:

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2.12.2011 2011/0156(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Udvalget om

Læs mere

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt 22. februar 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Dagsordenspunkt 4a: Bekæmpelse af momssvig Resumé Formandskabet ventes

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 99 Offentligt 26. februar 2008 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Foreløbig oversigt over rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 1. Implementering

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 23. april 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2009-7004-0029 Dok.: JOK41420 N O T A T om Forslag til

Læs mere

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final)

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final) NOTAT Kemikalier J.nr. 001-08381 Ref. Vijoh Den 11. januar 2013 RAMMENOTAT til MILJØSPECIALUDVALGET Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012)

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, sagsnr: 2015-214 FORSVARSMINISTERET Den 4. maj 2015 Rådsmøde (udenrigsanliggender, inkl. forsvar) den

Læs mere

Forslag til Rådets forordning om statutten for det europæiske private selskab, KOM (2008) 396 endelig.

Forslag til Rådets forordning om statutten for det europæiske private selskab, KOM (2008) 396 endelig. Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 275 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 28. august 2008 /Ro-E&S Forslag til Rådets forordning om statutten for det europæiske private

Læs mere

Bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten

Bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten P5_TA(2004)0139 Bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten Europa-Parlamentets beslutning om meddelelse fra Kommissionen om bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten (KOM(2002) 725

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0128 Bilag 2 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0128 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0128 Bilag 2 Offentligt N O T A T Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til ændring af direktiv 96/71/EF af 16. december 1996 om udstationering

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Notits Miljøteknologi J.nr. MST-501-00341 Ref. kaasm Den 27. september 2010 REVIDERET NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0125 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 19. januar 2006 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Grundnotat. Skatteudvalget. SAU alm. del - Bilag 193 Offentligt. Notat. Skatteudvalget

Grundnotat. Skatteudvalget. SAU alm. del - Bilag 193 Offentligt. Notat. Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 193 Offentligt Notat Skatteudvalget 29. juni 2007 J.nr. 2007-241-0041 Grundnotat Vedrørende forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2003/96/EF for så vidt

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0618 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0618 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0618 Bilag 3 Offentligt REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 98/8/EF

Læs mere

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 17. marts 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0398 (COD) 5560/14 ADD 1 AVIATION 15 ENV 52 CODEC 149 UDKAST TIL RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets førstebehandlingsholdning

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 2 Offentligt Notat SKATTEMINISTERIET Departementet Skatte- og Afgiftsadministration 17. april 2008 8. april 2008 J.nr. 2008-251-0070 Grundnotat om Europa-Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 276 Offentligt D ELEGERET RE TSAKT - NOTAT 13. marts 2013 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Notat om forslag fra EU-kommissionen om forordning der supplerer

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 550 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 550 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 550 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg om delegeret retsakt om energimærkning af professionelle lagerkølemøbler KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. februar 2016 Click here to enter text. Click here to enter text. Ændring af EMSA-forordningen,

Læs mere

Høring vedr. EU-Kommissionens strategi for at opgradere det indre marked

Høring vedr. EU-Kommissionens strategi for at opgradere det indre marked Erhverv- og Vækstministeriet og Erhvervsstyrelsen Att.: Camilla Lahmann - camlah@erst.dk Helge Hjort - hhn@evm.dk 6. november 2015 Høring vedr. EU-Kommissionens strategi for at opgradere det indre marked

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 34 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: NaturErhvervstyrelsen/Center for Jordbrug Sagsnr.: 12-41811-000002/Dep. sagsnr. 7570

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-518-0139 Den Spørgsmål 153

Skatteministeriet J.nr. 2005-518-0139 Den Spørgsmål 153 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 153 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-518-0139 Den Spørgsmål 153 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr.153

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 17.12.2014

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 17.12.2014 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 17.12.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/109/EF

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 15251/15 ADD 2 JUSTCIV 290 CONSOM 220 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 10. december 2015 til:

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0312 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0312 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0312 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.5.2012 COM(2012) 312 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Finlands nationale reformprogram for 2012

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 7. marts 2002

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 7. marts 2002 Europaudvalget 2001-02 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 427 Offentligt Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Europaudvalget

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.6.2011 SEK(2011) 763 endelig ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

2. Garanti for tilstrækkelige pensioner i et aldrende samfund

2. Garanti for tilstrækkelige pensioner i et aldrende samfund Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del Bilag 48 Offentligt N O T A T 20. september 2015 Samlenotat om EPSCO-rådsmødet den 5. oktober 2015 Sagsnr. CAIJ/Isy 1. Erfaringer fra Det Europæiske

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.10.2015 COM(2015) 494 final 2015/0238 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til fortsat at anvende en særlig

Læs mere

Henvendelse til Europaudvalget om EU's tilgængelighedsdirektiv

Henvendelse til Europaudvalget om EU's tilgængelighedsdirektiv Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0615 Bilag 3 Offentligt Til medlemmerne af Europaudvalget Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup, Danmark Tlf.: +45 3675 1777 Fax: +45 3675 1403 dh@handicap.dk www.handicap.dk

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt Notat til Folketinget om ecodesignkrav til professionelt køleudstyr KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) No /.. of XXX der implementerer Europa-Parlamentet

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 17.9.2008 ARBEJDSDOKUMENT om omsætning, gennemførelse og håndhævelse af direktivet om vildledende og sammenlignende reklame

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.6.2010 KOM(2010)280 endelig 2010/0168 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om obligatorisk anvendelse af FN/ECE-regulativ nr. 100 i forbindelse med godkendelse af motorkøretøjer

Læs mere

Dansk Erhverv har modtaget ovenstående forslag i høring og har følgende bemærkninger:

Dansk Erhverv har modtaget ovenstående forslag i høring og har følgende bemærkninger: Erhvervs- og Vækstministeriet samt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Sendt pr. mail til: lva@kfst.dk; tma@kfst.dk; lhm@evm.dk; intsekr@evm.dk 21. december 2011 Høring over EU-kommissionens forslag til

Læs mere

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt 30. november 2005 Supplerende samlenotat vedr. ECOFIN den 6. december 2005 Dagsordenspunkt 8: 4. og 7. selskabsdirektiv

Læs mere

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information Faktaark 20. august 2012 Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg Regeringens forbrugerpolitiske eftersyn indeholder 23 initiativer fordelt på fire hovedområder: - Information - Klagemuligheder

Læs mere

DI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov

DI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov 8. januar 2015 ANBR DI-2014-08011 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jakobsens Vej 35 2500 Valby Att. Signe Schmidt Brevet er sendt pr. e-mail til rzn@kfst.dk DI s høringssvar til udkast til forslag

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes.

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 131 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2.februar 2010 Kommissionens forordning (EU) om anvendelse af Traktatens artikel 101, stk. 3, på kategorier

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Forslag til direktiv om elektronisk fakturering i offentlige indkøb

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0102 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0102 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0102 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 26. april 2012 Grønbog om skyggebanker, KOM (2012) 102. 1. Resumé Kommissionen har udsendt en

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Miljøstyrelsen 1. marts 2007 Industri og Transport MST/DK; MIM/VIBEJ Miljøministeriet Miljøpolitisk område, EU-Koordinationen DEP-251-00008 GRUNDNOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Dansk Byggeri skal indledningsvis takke Aalborg Kommune for muligheden for at fremkomme med bemærkninger til Kommunens anvendelse af arbejdsklausul.

Dansk Byggeri skal indledningsvis takke Aalborg Kommune for muligheden for at fremkomme med bemærkninger til Kommunens anvendelse af arbejdsklausul. Aalborg Kommunes anvendelse af arbejdsklausuler m.v. Dansk Byggeri skal indledningsvis takke Aalborg Kommune for muligheden for at fremkomme med bemærkninger til Kommunens anvendelse af arbejdsklausul.

Læs mere

ZA4454. Flash Eurobarometer 189b White Paper on Communication - Decision Maker. Country Specific Questionnaire Denmark

ZA4454. Flash Eurobarometer 189b White Paper on Communication - Decision Maker. Country Specific Questionnaire Denmark ZA4454 Flash Eurobarometer 189b White Paper on Communication - Country Specific Questionnaire Denmark Flash EB 189 White Paper on Communication Questionnaire Godmorgen/godaften, mit navn er..., og jeg

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

1. Resumé Kommissionen har fremlagt et forslag til forordning om energimærkning af ventilationsenheirektivet, som er et rammedirektiv, der har til

1. Resumé Kommissionen har fremlagt et forslag til forordning om energimærkning af ventilationsenheirektivet, som er et rammedirektiv, der har til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 KEB Alm.del Bilag 103 Offentligt N OTAT TIL FOLKETINGE T E U ROPAUDVAL G 29. november 2013 J.nr. 2676/1955-0012 Ref. BJH D ELEGERET RE TSAKT Grund- og nærhedsnotat

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 27.2.2013 2012/2322(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om onlinespil i det indre marked (2012/2322(INI)) Udvalget om det Indre

Læs mere