Styrkelse af virksomheds- samarbejdet OM AT FÅ LEDIGE MED HANDICAP I JOB

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styrkelse af virksomheds- samarbejdet OM AT FÅ LEDIGE MED HANDICAP I JOB"

Transkript

1 Styrkelse af virksomheds- samarbejdet OM AT FÅ LEDIGE MED HANDICAP I JOB

2 Der er for mange mennesker med handicap uden job Der er stadig mange mennesker med et handicap, som står uden for arbejdsmarkedet. Således var beskæftigelsesandelen for personer med handicap 46,6 pct. i 2010, mens andelen for personer uden handicap var på 77,3 pct. (SFI 2011). Når mennesker med handicap søger job, møder de ofte en række fordomme og barrierer om f.eks. værdien af deres arbejdskraft og omfanget af praktiske foranstaltninger, som forhindrer dem i at få foden inden for på arbejdsmarkedet. Derudover er der stadig mange virksomheder, der ikke kender til de muligheder, som der er for at ansætte mennesker med handicap på ordinære vilkår med forskellige støtteordninger og hjælpemidler eller på særlige vilkår. Her har jobcentret en fornem opgave i at samarbejde med virksomhederne, om at fokusere på mennesker med handicap som en værdifuld arbejdskraftressource, og i at sikre, at virksomhederne kender til de muligheder, der er for at ansætte mennesker med handicap på det danske arbejdsmarked. Denne guide henvender sig primært til jer, der arbejder med at få mennesker med handicap i job. Vi tænker her på jobkonsulenter, virksomhedskonsulenter, sagsbehandlere, teamledere og andre mellemledere, som står for prioritering, organisering og implementering af arbejdsgangene for jobcentrets samarbejde med virksomheder. Formålet med guiden er at give inspiration til, hvordan I på jobcentret kan styrke virksomhedssamarbejdet med henblik på at få flere ledige mennesker med handicap i job. I guiden vil der være inspiration til, hvordan I kan synliggøre jobcentret blandt virksomhederne, den organisatoriske opbygning af kontakten med virksomheder og kvalitetssikring af samarbejdet. Guiden er baseret på de mange virksomhedsbesøg, konsulenter i Danske Handicaporganisationer (DH) har gennemført i projektet Engagementet, dialog med jobcentermedarbejdere ved DH s projekt Vidensnetværket, samt interviews med flere virksomheder og jobcentre, som er blevet udpeget som best practice jobcentre i samarbejde med virksomheder.

3 ET SYNLIGT JOBCENTER Jobcentrets succes i virksomhedssamarbejdet afhænger af, at virksomhederne har kendskab til, hvad jobcentret kan tilbyde, og samtidig opfatter jobcentret som en professionel samarbejdspartner. Et proaktivt og synligt jobcenter, der tilbyder sin service til virksomhederne, vil få større succes med at få borgerne i praktik og job. Jobcentret har mange forskellige kompetencer, som kan sættes i spil i forhold til virksomhederne, og her er en række forslag til, hvordan jobcentret kan gøre sig mere synlig over for de lokale virksomheder: Deltagelse i de lokale erhvervsnetværk Et medlemskab af lokale erhvervsnetværk giver jobcentret mulighed for at skabe personlige relationer til de lokale virksomheder og fortælle, hvordan jobcentret kan hjælpe dem. I de fleste lokalområder findes der netværk for små og mellemstore virksomheder. Deltagerne i netværkene repræsenterer ofte mange forskellige brancher. Formålet med netværkene er som regel, at virksomhederne på kryds og tværs udveksler kundekontakter, erfaringer og sparrer med hinanden i udviklingen af deres forretninger. JOBCENTRETS MULIGHEDER FOR DELTAGELSE Netværkene modtager gæster og det er en oplagt mulighed for jobcentret til at skabe kontakt til de lokale virksomheder mhp. at tilbyde arbejdskraft. I netværkene er der løbende optag af nye medlemmer. Medlemskabet koster for det meste penge. Det er en investering, som er givet godt ud for at skabe opmærksomhed omkring jobcentret og indgå i et løbende samarbejde med de lokale virksomheder.

4 Dannelse af jobcentrets eget erhvervsnetværk Jobcentret kan med succes danne og drive sit eget lokale erhvervsnetværk. Det er med til at binde de lokale virksomheder tættere sammen med jobcentret, og en måde at vedligeholde den gode relation på. Jobcentret kan på den måde løbende informere virksomhederne om lovgivning og nye tiltag på arbejdsmarkedsområdet. Frekvensen af møder kan være fra én gang hver måned til én gang hver tredje måned. Det giver jobcentret mulighed for at profilere sig og fremstå som en stærk samarbejdspartner i udviklingen af det lokale erhvervsliv. På netværksmøderne kan jobcentret vælge at invitere det lokale erhvervsråd til oplæg om nye tiltag for erhvervslivet i kommunen, holde tema-aftener om forebyggelse af sygefravær, med særligt fokus på en borgergruppe, eller på hvordan virksomhederne løser deres arbejdskraftbehov og meget mere. Der kan også være kulturelle indslag alene mhp. at pleje virksomhedsrelationerne. Elektronisk nyhedsbrev Der er virksomheder, som ikke har tid til at orientere sig i de muligheder, der er inden for arbejdsmarkedet. Ansatte i små og mellemstore virksomheder har flere forskellige ansvarsområder og derfor ikke tid og kræfter til at sætte sig ind i ordninger og muligheder. Mange af dem ønsker alligevel at holde sig ajour med, hvad der sker på arbejdsmarkedet, og hvordan de kan bruge ordninger og muligheder på deres arbejdsplads. Derfor vil de være interesseret i et elektronisk nyhedsbrev fra jobcentret. På den måde kan jobcenteret være med til: At holde virksomhederne opdateret med udviklingen på arbejdsmarkedet og nye muligheder. At åbne for dialogen og synliggøre jobcentrets fokusområder i en given periode.

5 KONTAKT TIL VIRKSOMHEDERNE Det er ikke uvæsentligt, hvordan jobcentret vælger at kontakte virksomhederne. Det handler om at opbygge en god relation fra starten af, så det kan blive et langvarigt samarbejde til glæde for begge parter. Her kommer en række fokuspunkter, som kan være vigtige, når virksomhederne skal kontaktes. Den personlige kontakt En god måde at skabe kontakt til virksomheder på, er ved den personlige kontakt. Det kan enten foregå over telefonen eller ved at tage ud på virksomheden. Ved det personlige møde bliver der som regel skabt en grobund for et givtigt samarbejde i fremtiden. Langt de fleste virksomheder opfatter det som positivt, at jobcentret kommer på besøg. For nogen virksomheder er det i orden at komme på uanmeldt besøg, mens andre gerne vil have, at der bliver ringet i forvejen. Virksomhederne kan evt. vælges ud fra de ledige borgeres ønsker om steder, hvor de gerne vil arbejde. NB: Det er en dårlig ide at bruge et booking-bureau til at få møder med virksomheder. De fleste virksomheder ønsker den direkte og personlige kontakt med jobcentret. Viden om virksomheden Før en virksomhed bliver kontaktet, er det vigtigt, at jobcentret har sat sig ind i, hvilken type virksomhed, det er. Virksomhederne kan godt lide, at kontaktpersonen ved noget om branchen, hvilke type opgaver virksomheden udfører etc. så er det også nemmere at skabe det rette match mellem job og ledig. Det er heller ikke uvæsentligt at vide på forhånd, om virksomheden er i vækst eller er ved at fyre medarbejdere. Derfor er det værd at researche lidt på den virksomhed, som skal kontaktes. Tiden er givet godt ud.

6 En kunderelation Virksomheder er vant til at servicere sine kunder og samarbejdspartnere. Og det er også i den ånd, de selv ønsker at blive kontaktet og behandlet. Det handler om at gøre jobcentrets service attraktiv for virksomhederne og tilbyde sig som en hjælp i deres daglige arbejde med at få en forretning til at løbe rundt. Jobcentrets spidskompetence er inden for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere samt lovstof. De fleste virksomheder er interesserede i at vide, hvordan det lokale jobcenter kan hjælpe dem i deres forretning. Sælg borgeren Når borgeren skal præsenteres for virksomheden, er det vigtigt, at dennes profil matcher virksomhedens behov. Præsentationen af borgeren skal være ærlig det vil på den lange bane give bagslag, hvis borgerens kompetencer bliver oversolgt eller funktionsnedsættelsen fejlvurderes. INSPIRATION TIL FOKUSPUNKTER Virksomheder vil gerne have en kort og klar profil af borgeren og hvilke eventuelle hjælpemidler der er behov for, for at borgeren kan bestride jobbet. Det handler om at få en kompetent medarbejder, der kan løfte opgaverne med eller uden økonomisk kompensation og hjælpemidler. Nogen virksomheder vil gerne vide, hvad det er, som motiverer borgeren, hvor borgeren er i sit liv, og hvor denne er på vej hen. Det er vigtigt, at borgeren får mulighed for at stå frem og fortælle om sig selv, sit handicap og sine eventuelle skåne- og støttebehov. Dette med fokus på muligheder frem for begrænsninger. De fleste virksomheder vil gerne have så få møder som muligt til at få afklaret, om den pågældende borger matcher virksomheden. Et enkelt møde med borgeren vil som regel være nok til, at begge parter finder ud af, om det er det rigtige match.

7 KONTAKT FRA VIRKSOMHEDERNE Når virksomhederne selv er initiativtagere til at kontakte jobcentret, er det vigtigt, at de oplever jobcentret som en professionel samarbejdspartner. Det betyder, at de hurtigt skal kunne komme i kontakt med den relevante og beslutningsdygtige medarbejder, at der følges op på deres kontakt hurtigt, og at dem, de taler med, udviser overblik. Inspiration til organisationsstrukturen Her kommer en række forslag til organisering, som kan være med til at sikre, at I fremstår professionelle, når virksomhederne kontakter jer: Den første person, virksomhedsrepræsentanten får i røret, skal kunne viderestille til den rigtige og beslutningsdygtige kontakt på jobcentret. I kan vælge at synliggøre organisationsstrukturen på jeres hjemmeside, som et organisationsdiagram. På den måde kan den initiativtagende virksomhed selv se, hvem den relevante jobcentermedarbejder er. Der skal være kort proces fra virksomheden kontakter jer, til der er en afklaring på, om I kan indgå samarbejde. Nogle virksomheder står i en akut situation, hvor der skal handles hurtigt. Hvis I ikke i den givne situation kan finde et match, er det vigtigt også at melde tilbage om det. Virksomhederne skal have en fast kontaktperson, som er tovholder på kontakten. En virksomhedsdatabase kan være med til at sikre videndeling i forhold til virksomhedskontakten. Det er en god ide at registrere virksomhedens aktuelle behov, interessepunkter og kontakttidspunkt, for på længere sigt at kunne indgå samarbejde med dem og sikre kontinuitet. Derudover sikrer et sådant system, at viden ikke er personafhængigt. Der skal være udviklet materialer gerne elektroniske i form af fx pjecer, som virksomhederne umiddelbart kan få med viden om de forskellige ordninger og ansættelsesformer, og hvad det betyder for virksomheden.

8 Inspiration til jobcentermedarbejderen Vær imødekommende. Når en virksomhed ringer af sig selv, er det en oplagt mulighed for at løse dit arbejde med at få ledige i job. Få spurgt ind til og afdækket virksomhedernes behov. Tænk på virksomheden som din kunde. Virksomheder har fokus på kunde-mindset og forventer også at blive mødt med det hos andre, herunder jobcentret. Kend dine kollegaer. Hvis du skal hjælpe virksomheden videre, er det vigtigt, du ved, hvem af dine kollegaer, der er den relevante kontaktperson for virksomheden.

9 KVALITETSSIKRET SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDERNE Der er virksomheder, som ikke har kendskab til den brede vifte af muligheder for at ansætte mennesker med handicap, på ordinære vilkår med mulighed for forskellige kompensationsordninger, eller på særlige vilkår. Det betyder, at der er brug for en ekstra informationsindsats. Det kan være en god ide at have udviklet materialer på forhånd, som I kan give virksomhederne. Eksempler på gode materialer: En køreplan for de forskellige ansættelsestyper, som beskriver, hvad det indebærer for virksomheden økonomisk, arbejdsbyrdemæssigt og personaleorganisatorisk at ansætte mennesker med handicap i fx fleksjob, arbejdsprøvning, løntilskud mv. Et fakta-ark om de forskellige ordninger, som mennesker med handicap kan kompenseres med i deres arbejdsliv, fx ved hjælpemidler, ved mentorer på arbejdspladsen, personlig assistance m.v. En elektronisk opstartsfolder, som danner et overblik over, hvilke formater og skemaer, virksomheden skal udfylde, og hvornår, hvis de vil ansætte personer under de givne vilkår. Minimer papirarbejdet Det kan være ressourcekrævende at udfylde blanketter m.v. for virksomhederne, når de har travlt, og fodfejl fra deres side kan resultere i forsinkelser i samarbejdet. Derfor skal I søge at minimere og effektivisere den tid, der bruges på at organisere samarbejdet. Dette er særligt vigtigt, når I samarbejder med små og mellemstore virksomheder. GODE RÅD Minimer papirarbejdet så meget som muligt. Ved at udfylde papirerne for virksomhederne, ved at vejlede om, hvilke blanketter, der skal afleveres og hvornår, og ved at følge op med påmindelser om tidsfrister. En god ide i forbindelse med opstarten på et samarbejde er at medbringe en computer og printer, så I kan lukke aftalen, inden I går derfra. Minimer antallet af opstartsmøder.

10 Forventningsafstemning For at få et godt afsæt for jeres samarbejde om et konkret forløb, er det en god ide med en forventningsafstemning, hvor I bl.a. kommer ind på følgende emner: Rolle- og ansvarsfordeling mellem jobcenter og virksomhed. Hvad I kan forvente af hinanden og hvornår. Forventning til opfølgning. Hvordan problemer undervejs skal håndteres. Udviklingsplan for den konkrete borger. Derudover bør I også facilitere en forventningsafstemning mellem borger og virksomhed (og jer) om ansættelsesforløbet, arbejdsvilkår, kompetencer, der kan komme i spil, borgerens motivation, eventuelle særlige behov/vilkår m.v.

11 Opfølgning og fast kontaktperson Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, og fra borger til borger, hvor ofte, der er behov for opfølgning, og hvordan denne opfølgning skal foregå. INSPIRATION I FORBINDELSE MED OPFØLGNING Det er en fordel, hvis det er en fast kontaktperson, der står for opfølgningen. En del virksomheder ser gerne, at der på forhånd bliver lagt en plan og aftalt et forløb af møder; der kan laves om på antallet af møder senere hen. Møderne behøver nødvendigvis ikke være ved personligt fremmøde. Et telefonopkald kan også være ok. Det vigtigste her er at være opmærksom på, at virksomhederne ser det som en god service og tillidsvækkende, at der bliver fulgt op på ansættelsen eller praktikken. Sommetider vil en virksomhed have brug for at få fat i jer uden for de aftalte tidspunkter. Derfor er det vigtigt, at der er en plan for, hvordan virksomheden hurtigt kan komme i kontakt med den relevante jobcentermedarbejder, og at der er hurtig respons på deres problematik. Skab opbakning i virksomheden Når en virksomhed vælger at ansætte mennesker med handicap på ordinære vilkår, eller på særlige vilkår, har det ikke kun betydning for den konkrete person og virksomhedsledelsen, som ansætter. Det kan også have betydning for resten af medarbejderstaben. Manglende viden og utryghed, fx omkring anderledes ansættelsesvilkår, kan skabe uro blandt medarbejderne. Derfor bør jobcentret overveje at deltage i et opstartsmøde med virksomhedens mellemledere og/eller andre ansatte. Her forklarer I, hvad det vil sige at have mennesker med handicap ansat, med kompenserende ordninger eller på særlige vilkår, og hvad det har af betydning ift. arbejdstid, samarbejde m.v. Denne viden og dialog kan være med til at skabe en fælles forståelse for og opbakning til den nye medarbejder blandt de øvrige medarbejdere i virksomheden.

12 UDVIKLET AF Guiden er udviklet som en del af projektet Engagementet, der er forankret i Danske Handicaporganisationer. Projektet er finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen. Det er en del af regeringens strategi fra 2009 Handicap og job det kan lade sig gøre. Projektet er startet i januar 2010 og løber frem til juli Mere viden: Kontakt Danske Handicaporganisationer på Discus: Bro til arbejdsmarkedet virksomhedernes sociale ansvar. Discusprojekt, hvor I finder inspiration til en handlingsplan for virksomhedssamarbejdet. Marselisborg Praksisvidencenter: Håndbog til jobkonsulenter. Til dig, der vil vide mere om den telefoniske virksomhedskontakt. Arbejdsmarkedsstyrelsen: Input til et godt samarbejde mellem jobcentre og virksomheder. Guiden Styrkelse af virksomhedssamarbejde om at få ledige med handicap i job er udgivet af Engagementet Kløverprisvej 10 B 2650 Hvidovre Ansvarshavende redaktør: Sara Kudsk-Iversen Redaktion: Sara Kudsk-Iversen og Anders Reitov Grafisk design: Jon Kabell Engagementet er forankret i DH DH s medlemsorganisationer: Astma- Allergi Danmark ADHD - foreningen Danmarks Bløderforening Danmarks Psoriasis Forening Dansk Blindesamfund Foreningen af Danske Døvblinde Dansk Epilepsiforening Dansk Fibromyalgi-Forening Dansk Handicap Forbund Dansk Landsf. for Laryngectomerede (Strubeløse) Danske Døves Landsforbund Diabetesforeningen Gigtforeningen HjerneSagen Hjerneskadeforeningen Høreforeningen Landsforeningen Autisme Landsforeningen LEV Landsforeningen Sind Landsf. til Bekæmpelse af Cystisk Fibrose LungePatient.dk Muskelsvindfonden Nyreforeningen Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark Osteoporoseforeningen Parkinsonforeningen PTU Landsf. af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede Sammenslutningen af Unge Med Handicap Scleroseforeningen Spastikerforeningen Stammeforeningen i Danmark Stomiforeningen COPA. Engagementet, DH Kløverprisvej 10 B 2650 Hvidovre Tlf.: Fax: engagementet@handicap.dk

Udnyt potentialet trin for trin

Udnyt potentialet trin for trin UDNYT POTENTIALET ivsmodempativiljestyrkespontanit tivitetgeistiderigdomviljekraftmod enhedstyrkelivsmodstolthedrumm Udnyt potentialet trin for trin SpontanitetNærværVisdomHumor jekraftmodmangfoldighedalternativ

Læs mere

Sæt dagsordenen FLERE JOB TIL MENNESKER MED HANDICAP

Sæt dagsordenen FLERE JOB TIL MENNESKER MED HANDICAP Sæt dagsordenen FLERE JOB TIL MENNESKER MED HANDICAP Kolofon Produceret af Danske Handicaporganisationer Produktionsår 2015 Illustrationer: Tove Krebs Lange, www.tovekrebslange.dk Tekst: New Stories, www.newstories.dk

Læs mere

Handicaprådet bør høres I lovforslagets bemærkninger i afsnit 2.1.2 lægges op til, at andre relevante parter end lokale ældreråd kan inddrages.

Handicaprådet bør høres I lovforslagets bemærkninger i afsnit 2.1.2 lægges op til, at andre relevante parter end lokale ældreråd kan inddrages. Til Sundheds- og Ældreministeriet E-mail: chs@sum.dk og primaejur@sum.dk Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup, Danmark Tlf.: +45 3675 1777 Fax: +45 3675 1403 dh@handicap.dk www.handicap.dk Taastrup, den

Læs mere

Henvendelse til Europaudvalget om EU's tilgængelighedsdirektiv

Henvendelse til Europaudvalget om EU's tilgængelighedsdirektiv Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0615 Bilag 3 Offentligt Til medlemmerne af Europaudvalget Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup, Danmark Tlf.: +45 3675 1777 Fax: +45 3675 1403 dh@handicap.dk www.handicap.dk

Læs mere

Danske Handicaporganisationers bidrag til afbureaukratisering af Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB)

Danske Handicaporganisationers bidrag til afbureaukratisering af Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 100 Offentligt Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Blekinge Boulevard

Læs mere

Etablering af fleksjob i små virksomheder

Etablering af fleksjob i små virksomheder Inspiration til jobcentre Etablering af fleksjob i små virksomheder Slå to fluer med et smæk: Etablér et fleksjob og bidrag til udviklingen i virksomheden April 2007 FORORD 7 ud af 10 fleksjob etableres

Læs mere

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen. Alle skal løfte deres del af ansvaret og åbne dørene til arbejdspladserne for personer med handicap.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen. Alle skal løfte deres del af ansvaret og åbne dørene til arbejdspladserne for personer med handicap. 1. ÅRGANG NR 1 NOVEMBER 2005 I dette nummer Leder: Fleksjob er en succes >> Nedsat funktionsevne er ikke det samme som nedsat arbejdsevne >> 2 3 Interview med Leif Beck Fallesen >> Status: Arbejdsløsheden

Læs mere

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Esbjerg JobAktiv Motorvej UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Giv Esbjergs unge mod på fremtiden UddannelsesHuset Spangsbjerg Møllevej 70-6700 Esbjerg www.uddannelseshuset.esbjergkommune.dk uddannelseshuset@esbjergkommune.dk

Læs mere

EVALUERING af projekt Mobilt værktøj til mobil medarbejder

EVALUERING af projekt Mobilt værktøj til mobil medarbejder EVALUERING af projekt Mobilt værktøj til mobil medarbejder Pilotprojektet er evalueret ud fra en procesbaseret tilgang til virkningsevalueringen. Evalueringsspørgsmålet: Jobcenter Langeland ønskede at

Læs mere

Input til et godt samarbejde mellem jobcentre og virksomheder

Input til et godt samarbejde mellem jobcentre og virksomheder Arbejdsmarkedsstyrelsen, februar 2011 2 3 Jobcenteret kan kun løse sin opgave med at få de ledige i job, hvis de yder en god service over for virksomhederne og kender det lokale arbejdsmarked herunder

Læs mere

Samarbejdsmodel om støtte og vejledning til unge mænd i forhold til at sikre gennemførelse af uddannelse.

Samarbejdsmodel om støtte og vejledning til unge mænd i forhold til at sikre gennemførelse af uddannelse. TEC, Hvidovre 18. januar 2012 Samarbejdsmodel om støtte og vejledning til unge mænd i forhold til at sikre gennemførelse af uddannelse. Samarbejdsmodellen involverer TEC Hvidovre og jobcentrene i Vallensbæk/Ishøj,

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Økonomiudvalg at anbefale Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Økonomiudvalg at anbefale Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Etablering af handicapråd i Hvidovre Kommune 509009 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Økonomiudvalg at anbefale Kommunalbestyrelsen 1. at orientering om handicapråd

Læs mere

Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse

Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse NOTAT 13. juni 2008 Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske

Læs mere

ARBEJDSKRAFT TIL ODENSES VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET

ARBEJDSKRAFT TIL ODENSES VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET ARBEJDSKRAFT TIL ODENSES VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET FORORD Odense Byråd godkendte i januar 2016 Beskæftigelses- og Socialudvalgets beskæftigelsespolitik Odense i job. Politikken sætter

Læs mere

Virksomhedsinklusion. Af borgere, der er udsatte i uddannelses- og beskæftigelsessammenhæng

Virksomhedsinklusion. Af borgere, der er udsatte i uddannelses- og beskæftigelsessammenhæng Virksomhedsinklusion Af borgere, der er udsatte i uddannelses- og beskæftigelsessammenhæng Refusionsomlægningen fordrer styring af virksomehdsindsatsen Med refusionsomlægningen får vi startskuddet på en

Læs mere

Åbn dørene for flere på arbejdsmarkedet - styrk den interne organisering for virksomhedskontakt

Åbn dørene for flere på arbejdsmarkedet - styrk den interne organisering for virksomhedskontakt Bliv en troværdig samarbejdspartner for virksomhederne, og få flere virksomheder til at rekruttere medarbejdere gennem jobcentret! Rådgivning Åbn dørene for flere på arbejdsmarkedet - styrk den interne

Læs mere

med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE

med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE VÆRD AT VIDE OM ADHD OG ARBEJDE Med ADHD på arbejde Mange unge og voksne med ADHD har svært ved at leve op til de krav og forventninger, der

Læs mere

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER Overordnet formål med mentorforløbet Ideen bag projektet er at udnytte de stærke rollemodeller, som personer i arbejde kan være for dem, der er lige ved at blive færdige

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Sagsbehandler: Lisbeth Rindom og Henriette Poulsen Arbejdsmarkedschef Teamkoordinator Virksomhedsteamet

Sagsbehandler: Lisbeth Rindom og Henriette Poulsen Arbejdsmarkedschef Teamkoordinator Virksomhedsteamet Notat Sagsnr.: 2013/0006166 Dato: 20. april 2014 Titel: Virksomhedskonsulenternes arbejde Sagsbehandler: Lisbeth Rindom og Henriette Poulsen Arbejdsmarkedschef Teamkoordinator Virksomhedsteamet I Jobcenter

Læs mere

Flere flygtninge og indvandrere ind i arbejdsstyrken

Flere flygtninge og indvandrere ind i arbejdsstyrken HJ03_3 Flere flygtninge og indvandrere ind i arbejdsstyrken Tag udfordringen op Der hersker stadig for stor forskel på flygtninge og indvandreres deltagelse på arbejdsmarkedet i forhold til danskeres -

Læs mere

M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g. Rudersdal

M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g. Rudersdal Hvis din kollega er syg M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g Rudersdal H v i s d i n k o l l e g a e r s y g Indhold 2 Hvis din kollega er syg 4 Skab en god spiral 6 Tilbage til jobbet 8

Læs mere

Virksomhedsnavn Totalrapport

Virksomhedsnavn Totalrapport Virksomhedsnavn Totalrapport Antal besvarelser: 124 Denne rapport indeholder besvarelser for 124 respondenter og undersøgelsen har en svarprocent på 0%. Undersøgelsen blev gennemført i perioden 04-09-2014-10-10-2014.

Læs mere

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Quick ringeguide til jobkonsulenter Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Generelle råd til samtalen Vær godt forberedt Halvér dit taletempo Tal tydeligt med entusiasme og

Læs mere

Leder i en sammenlægningsproces

Leder i en sammenlægningsproces Sendes ufrankeret Modtageren betaler portoen Leder i en sammenlægningsproces Ledernes Hovedorganisation Att.: Lederudvikling Vermlandsgade 65 +++ 1048 +++ 2300 København S 11 gode råd til, hvordan kommunale

Læs mere

Socialt ansvar på din virksomhed

Socialt ansvar på din virksomhed Socialt ansvar på din virksomhed Fremmer det sociale engagement og rummeligheden på arbejdsmarkedet Cabi er jobcentre og virksomheders partner i deres indsats for at skabe plads til alle på arbejdsmarkedet

Læs mere

Jobcentrenes virksomhedsservice. Fredagens virksomhedsbesøg Erhvervsudviklingsdøgnet

Jobcentrenes virksomhedsservice. Fredagens virksomhedsbesøg Erhvervsudviklingsdøgnet Jobcentrenes virksomhedsservice Fredagens virksomhedsbesøg Erhvervsudviklingsdøgnet Formål med virksomhedsbesøget Indblik i jobcentrenes rolle og opgaver ifm. virksomhedsservice mhp. at kvalificere samarbejdet

Læs mere

Fire gode eksempler på en virksomhedsrettet indsats

Fire gode eksempler på en virksomhedsrettet indsats Beskæftigelsesregionerne Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark samt Hovedstaden & Sjælland 24. februar 2011 Fire gode eksempler på en virksomhedsrettet indsats Aktivering på en virksomhed er den bedste

Læs mere

Sygedagpengeopfølgning

Sygedagpengeopfølgning Sygedagpengeopfølgning Muligheder i sygedagpengereformen Viden om tidlig virksomhedsrettet indsats Forventningsafstemning 1. Sygedagpengereformen 2. Viden om en tidlig og aktiv virksomhedsindsats for sygemeldte

Læs mere

Voksenlærling - er det dig?

Voksenlærling - er det dig? Voksenlærling - er det dig? A-kassen Fremtiden er faglært Indhold Voksenlærling... 3 Fakta om at blive voksenlærling... 4 Din løn... 4 Find en virksomhed... 5 Skoleuddannelsen... 5 Guide til arbejdsgiver,

Læs mere

Strategi for Jobcenter Rebilds virksomhedsservice

Strategi for Jobcenter Rebilds virksomhedsservice Strategi for Jobcenter Rebilds virksomhedsservice 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Baggrund... 2 2. Servicering og samarbejde med virksomheder... 3 2.1 Jobcenter Rebilds hensigtserklæring

Læs mere

Overordnet set finder DH, at det er et lovforslag, der indeholder gode forbedringer for mennesker med handicap, som DH har arbejdet for længe.

Overordnet set finder DH, at det er et lovforslag, der indeholder gode forbedringer for mennesker med handicap, som DH har arbejdet for længe. Undervisningsministeriet ASFJK@uvm.dk Høringssvar Frit leverandørvalg, SPS mv. Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup, Danmark Tlf.: +45 3675 1777 Fax: +45 3675 1403 dh@handicap.dk www.handicap.dk Taastrup,

Læs mere

Protokol (anonymiseret udgave)

Protokol (anonymiseret udgave) Protokol (anonymiseret udgave) Fremtidsværksted 19. november 2007 på RUC 'Den gode sagsbehandling ved langtidssygdom og nedsat erhvervsevne' Sammenfatning (utopier og virkeliggørelse) Der ønskes mere tid

Læs mere

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: En vej væk fra misbrug - arbejdsmarkedsrettet sundhedsindsats 2. Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper Indsats(er) der ansøges

Læs mere

Evaluering af Ungekampagne 2011 i Sorø, Faxe og Ringsted

Evaluering af Ungekampagne 2011 i Sorø, Faxe og Ringsted Evaluering af Ungekampagne 2011 i Sorø, Faxe og Ringsted I perioden oktober november 2011 blev kampagnen Snyd ikke dig selv / Snyd ikke virksomheden gennemført. Bag kampagnen stod de lokale beskæftigelsesråd

Læs mere

H v i s d u b l i v e r s y g

H v i s d u b l i v e r s y g H v i s d u b l i v e r s y g R e t t i g h e d e r P l i g t e r M u l i g h e d e r Slagelse E n t i d l i g i n d s at s va r e r l æ n g s t Indhold 2 En tidlig indsats varer længst 4 Roller og ansvarsfordeling

Læs mere

Danske Bank 9402 4800 1976 86

Danske Bank 9402 4800 1976 86 ANSØGNINGSSKEMA Pilotprojektet - Samtaler og indsatser, der modvirker langtidsledighed Ansøgningen må maksimalt fylde 6 sider i alt. Ansøgning sendes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering elektronisk

Læs mere

Muligheder Støtte Vejledning. J o b c e n t e r K o l d i n g T l f. : 7 9 7 9 74 0 0 w w w. j o b c e n t e r k o l d i n g. d k

Muligheder Støtte Vejledning. J o b c e n t e r K o l d i n g T l f. : 7 9 7 9 74 0 0 w w w. j o b c e n t e r k o l d i n g. d k når en medarbejder bliver syg Muligheder Støtte Vejledning J o b c e n t e r K o l d i n g T l f. : 7 9 7 9 74 0 0 w w w. j o b c e n t e r k o l d i n g. d k Hvad gør I, når en medarbejder bliver syg?

Læs mere

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER - SÅ BRUG DEM! Trin-for-trin guide til brugen af frivillige erhvervsmentorer i beskæftigelsesindsatsen I denne guide kan du læse om, hvordan man gennemfører et erhvervsmentorforløb

Læs mere

Projektbeskrivelse. Baggrund for projektet: Målgruppen for projektet:

Projektbeskrivelse. Baggrund for projektet: Målgruppen for projektet: Projektbeskrivelse Baggrund for projektet: Psykiske lidelser er en hyppig årsag til, at borgere her i landet er uden for eller forlader arbejdsmarkedet. Mange borgere med psykiske lidelser må formodes

Læs mere

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk Lyngby-Taarbæk Aktiv sygemelding Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver Lyngby-Taarbæk Informationspjece om ændringerne i sygedagpengeloven af 12. juni 2009 Sygefraværssamtale / Mulighedserklæring

Læs mere

Organisering af et serviceberedskab. Leder af Virksomhedsservice Jobcenter Haderslev Joan Mortensen

Organisering af et serviceberedskab. Leder af Virksomhedsservice Jobcenter Haderslev Joan Mortensen Organisering af et serviceberedskab Leder af Virksomhedsservice Jobcenter Haderslev Joan Mortensen Virksomhedsservice Alle virksomhedskonsulenter samlet i et team Styrken ved denne organisering er: At

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA. Finanslovens konto 17.46.67.80 Helhedsorienteret hjælp til aktivitetsparate Mulighed for arbejdsmarkedserfaring for udsatte ledige

ANSØGNINGSSKEMA. Finanslovens konto 17.46.67.80 Helhedsorienteret hjælp til aktivitetsparate Mulighed for arbejdsmarkedserfaring for udsatte ledige ANSØGNINGSSKEMA Finanslovens konto 17.46.67.80 Helhedsorienteret hjælp til aktivitetsparate Mulighed for arbejdsmarkedserfaring for udsatte ledige Ansøgningen sendes til: Styrelsen for Arbejdsmarked og

Læs mere

Fra Udsat til Ansat Ansættelsesrettede virksomhedsforløb - for udsatte ledige Mikkel Bo Madsen Docent Institut for Socialt Arbejde

Fra Udsat til Ansat Ansættelsesrettede virksomhedsforløb - for udsatte ledige Mikkel Bo Madsen Docent Institut for Socialt Arbejde Fra Udsat til Ansat Ansættelsesrettede virksomhedsforløb - for udsatte ledige Mikkel Bo Madsen Docent Institut for Socialt Arbejde mbma@phmetropol.dk http://vaeksthusetsforskningscenter.dk/wpcontent/uploads/2016/0

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR VIRKSOMHEDSSERVICE

UDVIKLINGSPLAN FOR VIRKSOMHEDSSERVICE UDVIKLINGSPLAN FOR VIRKSOMHEDSSERVICE Indledning Den foreløbige erfaring i initiativet Udvikling af god virksomhedsservice er, at der er fire områder, der i praksis er i fokus for udviklingen af god virksomhedsservice

Læs mere

Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland. Inspirationspapir om visitation til virksomhedscentre. Beskæftigelsesregion

Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland. Inspirationspapir om visitation til virksomhedscentre. Beskæftigelsesregion Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Inspirationspapir om visitation til virksomhedscentre Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Januar 2010 1 Visitation til virksomhedscentre En af de største

Læs mere

Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob

Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob (Job med løntilskud) Indledning... side 3 Beskyttet beskæftigelse iht.

Læs mere

KL har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt kommunerne om samarbejdet mellem jobcentre og virksomheder.

KL har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt kommunerne om samarbejdet mellem jobcentre og virksomheder. N O TAT KL-undersøgelse af samarbejdet mellem jo b- centre og virksomheder KL har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt kommunerne om samarbejdet mellem jobcentre og virksomheder. Spørgeskemaet

Læs mere

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR - Guidelines til personaleansvarlige REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR Hensigten med denne pjece er at kvalificere jeres virksomhed

Læs mere

Fælles fynsk beskæftigelsesstrategi vedr. bygge/anlægsområdet

Fælles fynsk beskæftigelsesstrategi vedr. bygge/anlægsområdet 2015 Fælles fynsk beskæftigelsesstrategi vedr. bygge/anlægsområdet Baggrund Flere af de fynske byggerier er nu i gang. Den positive udvikling på de store byggepladser og bygge- og anlægsbranchen generelt

Læs mere

M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g

M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g HVis en medarbejder bliver syg e r Jobcenter Sl a ge l se en vigtig sa m a r bejdspa r t ner Har du brug for mere information og blanketter - så klik

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016-2020. Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning

Beskæftigelsesplan 2016-2020. Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning Beskæftigelsesplan 2016-2020 Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning Indhold Indhold... 2 1 Indledning... 3 2 Københavns Vision 2020... 3 3 Ministermål 2016... 4 4 Status, udfordringer

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side Studiejob Hvordan finder jeg et relevant studiejob? Det spørgsmål er der mange studerende, der stiller sig selv. Nogle har måske et par gode bud men ved du også, at kan hjælpe? Fokus I 2008 har vi sat

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet September 2012 Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Et springbræt til arbejdsmarkedet Du skal snart starte i et løntilskudsjob på en arbejdsplads.

Læs mere

Vær opmærksom på, at det er en spørgeguide. Intervieweren tilpasser spørgsmålene til den enkelte IKV-deltager og noterer svar og score i skemaet.

Vær opmærksom på, at det er en spørgeguide. Intervieweren tilpasser spørgsmålene til den enkelte IKV-deltager og noterer svar og score i skemaet. Evalueringsguide til gennemførte IKV-forløb i TUPVAK Evalueringen skal gennemføres af en interviewer som er sat grundigt ind i spørgeguiden og hensigten med de enkelte spørgsmål. Det skal ikke være den

Læs mere

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE Underviservejledning Idegrundlag Ideen med projektet er, at mellemstore virksomheder med 50-250 ansatte bliver i stand til at indføre arbejdsmiljøledelse med afsæt i ulykkesforebyggelse med en relativt

Læs mere

VÆRKTØJER TIL FRIVILLIGSTRATEGI

VÆRKTØJER TIL FRIVILLIGSTRATEGI Formål og værdier VÆRKTØJER TIL FRIVILLIGSTRATEGI FRIVILLIGSTRATEGI 3 trin Udarbejdelse af en frivilligstrategi kan hjælpe jer med at finde frem til, hvordan I vil arbejde med frivillige i jeres forening/aftenskole,

Læs mere

PUMA-springet Ansøgning til Silkeborgs LBR og Arbejdsmarkedsudvalg

PUMA-springet Ansøgning til Silkeborgs LBR og Arbejdsmarkedsudvalg PUMA-springet Ansøgning til Silkeborgs LBR og Arbejdsmarkedsudvalg oktober 2007 1. Ansøgeroplysninger Ansøger UU Silkeborg og Ungeteamet i Jobcenter Silkeborg En fælles ansøgning med baggrund i det første

Læs mere

Nyhedsbrev 2. årgang juni 2009

Nyhedsbrev 2. årgang juni 2009 2. årgang juni 2009 nr. 7 Indhold: Lovstof Årsberetning 2008 Konklusion fra Årsberetning 3 idéer God sommer 1 3 6 7 8 1. Kort nyt: Vidste du at: Førtidspensionsområdet er overført til Beskæftigelsesmisteriet.

Læs mere

Få nye virksomheder til frivilligt og ulønnet at bidrage til vores ungeindsats.

Få nye virksomheder til frivilligt og ulønnet at bidrage til vores ungeindsats. SAMARBEJDSAFTALE OM ERHVERVSMENTORKORPS PÅ FYN ERHVERVSMENTOR FRA SYD TIL ØST I januar 2014 har erhvervsmentorkorpset Dygtige Unge afholdt møde med repræsentanter fra Jobcentrene i Svendborg, Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Høringsliste Firma FTA's bestyrelse Turistbranchen Regionsselskaber - turisme Øvrige organisationer turisme

Høringsliste Firma FTA's bestyrelse Turistbranchen Regionsselskaber - turisme Øvrige organisationer turisme Høringsliste Firma FTA's bestyrelse VisitDenmark, Niels Henrik Larsen Horesta, Henrik Mühlendorf Hjerl Hede, Poul Buskov Gentofte Hospital, Gert Magnussen De Samvirkende Invalideorganisationer, Stig Langvad

Læs mere

Borgerdefineret tovholder-funktion - og medarbejderspecificeret realisering

Borgerdefineret tovholder-funktion - og medarbejderspecificeret realisering Borgerdefineret tovholder-funktion - og medarbejderspecificeret realisering Udarbejdet af: Niels Henrik Kolmos Anne Cecilie Andersen Chris Tollak Olesen Kia Madsen Pernille Pedersen (Borgerrepræsentanter)

Læs mere

Strategi for samarbejde med virksomheder

Strategi for samarbejde med virksomheder Strategi for samarbejde med virksomheder Aarhus Kommunes strategi for samarbejde med virksomheder om beskæftigelsesindsatsen Aarhus Kommunes strategi for samarbejde med virksomheder om beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

GUIDE TIL JOBCENTERET OG ANDRE FAGFOLK

GUIDE TIL JOBCENTERET OG ANDRE FAGFOLK GUIDE TIL JOBCENTERET OG ANDRE FAGFOLK Når den unge på vej til uddannelse og job har et sjældent handicap JOB Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri 1 2 JOB Unge mennesker med sjældne sygdomme kan

Læs mere

Akademikernes bidrag til integration af højtuddannede flygtninge på arbejdsmarkedet

Akademikernes bidrag til integration af højtuddannede flygtninge på arbejdsmarkedet Akademikernes bidrag til integration af højtuddannede flygtninge på arbejdsmarkedet Akademikerne medvirker til at styrke integration og beskæftigelse af flygtninge på det danske arbejdsmarked hurtigt og

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Håndbog: BOLIGSOCIALE JOB- OG UDDANNELSES- VEJLEDNINGER

Håndbog: BOLIGSOCIALE JOB- OG UDDANNELSES- VEJLEDNINGER Håndbog: BOLIGSOCIALE JOB- OG UDDANNELSES- VEJLEDNINGER VEJEN TIL UDDANNELSE OG BESKÆFTIGELSE Ledigheden i landets udsatte boligområder er væsentligt højere end i landet som helhed, og en stor del af de

Læs mere

GUIDE TIL UNGE MED ET SJÆLDENT HANDICAP

GUIDE TIL UNGE MED ET SJÆLDENT HANDICAP GUIDE TIL UNGE MED ET SJÆLDENT HANDICAP Dit samarbejde med offentlige myndigheder på vejen til uddannelse og arbejde 18 Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri 1 JOB Denne guide informerer om nogle

Læs mere

Handicap & Socialpsykiatri/Jobcenter. Værdi for alle. - et meningsfyldt arbejdsliv

Handicap & Socialpsykiatri/Jobcenter. Værdi for alle. - et meningsfyldt arbejdsliv - et meningsfyldt arbejdsliv Handicap & Socialpsykiatri/Jobcenter Værdi for alle - et meningsfyldt arbejdsliv Værdi for alle Slagelse Kommunes beskæftigelsespolitik for mennesker med sindslidelser og handicap

Læs mere

Workshop om Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse

Workshop om Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse Workshop om Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse Pædagogisk vejledning til workshopledere Introduktion Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse er materiale til et workshopforløb, der er videreudviklet

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Karrierementor. Skyd karrieren i gang!

Karrierementor. Skyd karrieren i gang! Karrierementor Skyd karrieren i gang! Hvad er en mentor? En mentor en erfaren person, som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler ud af sin erfaring og sine kompetencer for

Læs mere

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen Baggrunden for inspirationskataloget Som led i den politiske aftale fra marts 2011

Læs mere

Virksomhedsrettet indsats hjælper langtidsledige seniorer tilbage på sporet

Virksomhedsrettet indsats hjælper langtidsledige seniorer tilbage på sporet Virksomhedsrettet indsats hjælper langtidsledige seniorer tilbage på sporet Det hænger sammen. Når ledigheden stiger over en længere periode, vokser gruppen af langtidsledige. Dette giver udfordringer

Læs mere

Psykosociale funktionsnedsættelser og tilknytning til arbejdsmarkedet

Psykosociale funktionsnedsættelser og tilknytning til arbejdsmarkedet Psykosociale funktionsnedsættelser og tilknytning til arbejdsmarkedet Sven Preisel Leder Den socialøkonomiske virksomhed Nørremarken Produktion og Service Nørremarksvej 17 8800 Viborg Tel.: 2338 7281 E-mail:

Læs mere

Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde

Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde Case: Ringsted Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde Et formelt samarbejde i form af partnerskabsaftaler trækker små som store virksomheder tættere på jobcentret. Det er erfaring en i Jobcenter

Læs mere

Samarbejde mellem virksomheder og kommuner. d. 26. og 27. februar 2015

Samarbejde mellem virksomheder og kommuner. d. 26. og 27. februar 2015 Samarbejde mellem virksomheder og kommuner d. 26. og 27. februar 2015 Oplæggets indhold 1. Den ny beskæftigelsesreform: Nyt fokus i virksomhedsindsatsen? 2. Virksomhedssamarbejdet i Ikast-Brande Kommune:

Læs mere

Afrapportering Turismefokuseret erhvervsserviceindsats. Herning 5. september 2013

Afrapportering Turismefokuseret erhvervsserviceindsats. Herning 5. september 2013 Afrapportering Turismefokuseret erhvervsserviceindsats Herning 5. september 2013 1 Indledning Torsdag den 5. september mødtes 21 deltagere til workshop i Innovatorium, Herning for at diskutere og følge

Læs mere

Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse

Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse Notat HOLBÆK KOMMUNE Dato: 21. maj 2015 Sagsb.: Gorm Hjelm Andersen Sagsnr.: Dir.tlf.: 2353 E-mail: hjelm@holb.dk Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse Indledning Dette notat

Læs mere

Handicap og psykiatripolitik

Handicap og psykiatripolitik Handicap og psykiatripolitik Vedtaget i Byrådet i oktober 2008 Forord Handicap- og Psykiatripolitik er én af de politikker, Byrådet har besluttet at formulere i den første valgperiode i den nye Middelfart

Læs mere

Sammenhængende rehabiliteringsforløb skaber bedre resultater

Sammenhængende rehabiliteringsforløb skaber bedre resultater Sammenhængende rehabiliteringsforløb skaber bedre resultater Vi har viden, metode og IT-teknologi, der hjælper kommunerne med at skabe sammenhængende forløb i krydsfeltet mellem sundheds- og beskæftigelsessektoren

Læs mere

Erhvervspolitik 2015-2019

Erhvervspolitik 2015-2019 Erhvervspolitik 2015-2019 Forord Allerød Kommunes erhvervspolitik skal sikre overensstemmelse med Allerød Byråds overordnede mål i kommuneplanen om afbalanceret udvikling. Det betyder, at der skal være

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Integrationsindsatsen i Vejle Kommune. - I et beskæftigelses- og helhedsorienteret perspektiv

Integrationsindsatsen i Vejle Kommune. - I et beskæftigelses- og helhedsorienteret perspektiv Integrationsindsatsen i Vejle Kommune - I et beskæftigelses- og helhedsorienteret perspektiv 1 Vejle Kommune tænker helhedsorienteret I Vejle Kommune har vi det udgangspunkt, at job er vækst for alle.

Læs mere

Notat beskæftigelsesstrategi på jobcenter og målgruppeniveau Jobcenter Svendborg

Notat beskæftigelsesstrategi på jobcenter og målgruppeniveau Jobcenter Svendborg MAJ 2013 Notat beskæftigelsesstrategi på jobcenter og målgruppeniveau Jobcenter Svendborg Svendborg Notat beskæftigelsesstrategi på jobcenter- og målgruppeniveau 2 Notat beskæftigelsesstrategi på jobcenter-

Læs mere

5. Vores Skole bruger verden hver dag

5. Vores Skole bruger verden hver dag 5. Vores Skole bruger verden hver dag Skoler og virksomheder kan få mere ud af hinanden Skoler og virksomheder kan indgå både dybere og længerevarende samarbejder, der kan være med til at forberede eleverne

Læs mere

Høringssvar om lovforslag om specialiserede socialpsykiatriske afdelinger

Høringssvar om lovforslag om specialiserede socialpsykiatriske afdelinger Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup, Danmark Tlf.: +45 3675 1777 Fax: +45 3675 1403 dh@handicap.dk www.handicap.dk Taastrup, den 25. januar 2017 Sag 17-2016-00880 Dok. 286613/tk_dh Høringssvar om lovforslag

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Hvad kan vi hjælpe dig med? Velkommen til Hedensted Kommunes Krydsservice en guide til endnu bedre erhvervsservice fra Hedensted Kommune

Hvad kan vi hjælpe dig med? Velkommen til Hedensted Kommunes Krydsservice en guide til endnu bedre erhvervsservice fra Hedensted Kommune Hvad kan vi hjælpe dig med? Velkommen til Hedensted Kommunes Krydsservice en guide til endnu bedre erhvervsservice fra Hedensted Kommune SIDE 2 Med Hedensted Kommunes Krydsservice får du muligheder i lange

Læs mere

Viva Danmark. Strategi 2013-16

Viva Danmark. Strategi 2013-16 Viva Danmark Strategi 2013-16 Mission Vi ønsker at forbedre udsatte børn og unges vilkår, så de får en tryg og sund opvækst med muligheder for at skabe deres egen fremtid. Vision Vi drømmer om en bevægelse

Læs mere

Partnerskabsaftale. Jobcenter Slagelse:

Partnerskabsaftale. Jobcenter Slagelse: Partnerskabsaftale Mellem en virksomhed og Jobcenter Slagelse Virksomhedsnavn Adresse Tlf.nr. Hjemmeside CVR nr. P. nr. 1. kontaktperson i virksomhed 2. kontaktperson i virksomhed Aftalenr. - Jobcenter

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre #ipraktik Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre Brug nogle dage i uge 37 12.-16. september på at berige dig selv og din arbejdsplads INNOVATIONSPRAKTIK Hvorfor deltage i Innovationspraktikken?

Læs mere

STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE

STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE Et recoveryorienteret jobstøtteprojekt for fleksjobgodkendte borgere med psykiske lidelser. Vi vil sikre mennesker med en psykisk lidelse en plads på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Tryghed Under Tag-projekt Fritidsjob i Boligselskabet Fruehøjgaard i Brændgårdsparken, på Fruehøj eller i Fællesbo,

Tryghed Under Tag-projekt Fritidsjob i Boligselskabet Fruehøjgaard i Brændgårdsparken, på Fruehøj eller i Fællesbo, Evaluering: Tryghed Under Tag-projekt Fritidsjob i Boligselskabet Fruehøjgaard i Brændgårdsparken, på Fruehøj eller i Fællesbo, Lyngbyen Forfattere: Stinne Højer Mathiasen, Udviklingskonsulent Maria Arup,

Læs mere

INDLEDNING. Udvikling af god virksomhedsservices Fredericia April/maj 2016

INDLEDNING. Udvikling af god virksomhedsservices Fredericia April/maj 2016 INDLEDNING Den foreløbige erfaring i initiativet Udvikling af god virksomhedsservice er, at der er fire områder, der i praksis er i fokus for udviklingen af god virksomhedsservice i de seks medvirkende

Læs mere

Helbredsproblemer. behøver ikke altid at føre til sygemelding. Brug Jobcentret i tide!

Helbredsproblemer. behøver ikke altid at føre til sygemelding. Brug Jobcentret i tide! Helbredsproblemer behøver ikke altid at føre til sygemelding Brug Jobcentret i tide! Indledning Denne pjece er udarbejdet som et led i samarbejdet mellem Jobcenter Middelfart og 4 virksomheder. Den skal

Læs mere

Middelfart Kommunes beskæftigelsesplan 2016

Middelfart Kommunes beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 Middelfart Kommunes beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 angiver Middelfart Kommunes beskæftigelsespolitiske fokusområder i 2016. Målene styrer prioriteringen af strategien

Læs mere

Virksomhedsnær aktivering. En forskel, der betaler sig

Virksomhedsnær aktivering. En forskel, der betaler sig Virksomhedsnær aktivering En forskel, der betaler sig Virksomhedsnær aktivering - En forskel, der betaler sig Hvorfor: Ved virksomhedsnær aktivering bliver borgeren aktiveret i en virksomhed. Formålet

Læs mere