Matematisk jul - Naturligvis!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Matematisk jul - Naturligvis!"

Transkript

1 Matematisk jul - Naturligvis! for klasse JULEKALENDER

2 Opgave 1: Hvor længe kan lysene brænde? Hej! Har du hørt om mig? Det er mig som lægger alle ting i julekalenderen i hele Danmark. Jeg er søster til Pythagoras, niece til Da Vinci, og grandtante til smedens gamle kat Stop nu Pi, dette er opgaverne til mellemtrinet - de er faktisk ikke små børn længere. Ups, det havde jeg lige glemt. Jeg prøver lige en gang til: Det er forskere, I er, ikk? I dag skal I forske lidt i hvor gode julelys jeres lærere har med. Opgaven er: Hvor længe skal lysene brænde hver dag, hvis de skal brænde alle skoledage frem til ferien? Nu tror jeg, at det er smart, hvis I arbejder sammen to og to, eller i små grupper og diskuterer hvordan I kan løse opgaven. Derefter skal klassen blive enige om en metode. Brug så metoden og forsøg og find ud af hvor længe lyset kan brænde hver dag. Facit laver I selv. Tag tid hver dag, så I kan se, hvordan det går. Hvis der er nogen, der har en genial ide, vil jeg gerne høre om det. Skriv til mig på adressen pi@mv-nordic.com.

3 Opgave 2: Tallene 1089 og 198 Halløj! I dag skal vi have lidt op-ned-skole, men uden at være i bagvendtland... Det første, vi skal jagte, er tal. Det er tal, som ser ens ud, lige meget om man vender papiret op eller ned: 88 Hvor mange forskellige tal kan I finde på 5 minutter? Nu skal jeg vise jer noget jeg har lært af en mand, der hedder Niels: I skal regne, så svaret altid bliver nej for resten, det kan I finde ud af selv! Start med et trecifret tal, hvor der er flere hundrede, end der er enere - fx 742. Spejlvend tallet, så det bliver til 247, og træk dette fra det første tal =495. Spejlvend svaret: 594, og læg det sammen med det første tal =1089 Så er det jeres tur, vælg et tal, bare husk reglerne, flere hundrede end enere. Spejlvend tallet og træk fra. Spejlvend tallet og læg sammen. Hvad får I? Det er faktisk kun to resultater, nemlig 1089 og 198. Nu kan I forsøge at finde ud af, hvornår I får disse svar. Når I kommer hjem fra skole, kan I prøve regneudfordringen på jeres forældre. Jeg tænker at de bliver overraskede ;-).

4 Opgave 3: Pebernødder Ved I, hvad bagematematik er? Hvis I ikke kan bagematematik, bliver det hurtigt dårlige pebernødder som Peberkagebageren i Hakkebakkeskoven sagde: når det værste er af vejen, krydres peberkagedejen, med et kilo ægte peber... Måske var det ham, der sang: Oops I did again.. Nu skal I få en matematisk bageudfordring. Det er ikke sikkert, at I kan bage i dag, men forhåbentlig en gang inden jul. I dag skal I planlægge bagedagen. Her er ingredienserne til 15 pebernødder. Læreren kan fremgangsmåden. 15 Pebernødder: 1/10 dl sukker 1/10 dl sirup 0,1 dl vand 25 g smør 1/3 tsk. kanel 1/3 tsk. ingefær 1/3 tsk. natron 1,2 dl hvedemel. I skal gå sammen i grupper. Hver gruppe skal lave 90 pebernødder. Lav en huskeliste, der fortæller, hvor meget I behøver til jeres dej. Kager skal også bages matematisk. De skal ligge pænt på bagepladerne i rette linjer og rækker, ligesom korset i det danske flag. I skal bruge 4 bageplader for at få alle 90 pebernødder bagt, og alle plader skal have lige mange pebernødder. Tegn en tegning, der viser, hvordan kagerne på de 4 plader er placeret.

5 Opgave 4: Tangram - julebilleder Nu skal I bare høre et spændende eventyr fra Kina: En gang for længe, længe siden boede der en meget streng kejser i Kina. Han havde et flot fad, som han var vældig glad for. Fadet var firkantet, alle sider var lige lange, og hjørnerne var alle retvinklet. Kun den allermest betroede tjener fik lov til at bære fadet. En dag var tjeneren uheldig og snublede, så han tabte fadet på gulvet, og det gik i 7 stykker. Tjeneren græd og var dybt ulykkelig. Han var meget bange for, hvad Kejseren ville gøre, når han opdagede, hvad der var sket med fadet. Tjeneren prøvede at sætte fadet sammen, men uanset hvor meget han prøvede, så kunne han ikke samlet det. Mens han sad og prøvede på at samle fadet, kom der andre tjenere til og ville se, hvad han lavede. De blev dybt forundrede over det, han fik lavet ud af de 7 stykker. Der var fugle, dyr og mange andre flotte figurer, men det firkantede fad var umuligt at samle. Kejseren opdagede, at der var noget i gære og fik at vide, hvad der var sket. Da Kejseren så, hvad Tjeneren havde fået ud af de 7 stykker, blev han ikke vred. Faktisk blev Kejseren begejstret over alle de flotte figurer, Tjeneren kunne lægge med de 7 stykker. Tjeneren blev udnævnt til Puslespilmester og levede lykkeligt på slottet resten af sine dage. De 7 brikker har jeg tegnet på et ark, som jeres lærer har fået. Puslespillet kaldes Tangram. Klip jeres et Tangram ud. Først skal I være sammen to og to og sidde med ryggen til hinanden. Den ene laver en figur. Så forklarer han/hun figuren til den anden, som nu prøver at bygge figuren efter forklaringen og uden at kigge! Til sidst kan I prøve at bygge figurer, der ligner en nisse, en stjerne, et juletræ eller lignende. Figurerne klistres på farvet karton og hænges op i klasseværelset.

6 Opgave 5: Matto Hej igen! Nu hænger der vel meget matematikkunst i jeres klasseværelse? Jeg tænker naturligvis på jeres Tangram fra i går. Kender I Matto? Hvis I gør, så er det bare om at komme i gang. Bestem selv, om I vil spille på en spilleplade med 9, 16 eller 25 felter (kvadrater). Til jer, som ikke har prøvet spillet Matto før. Først skal alle lave en eller flere matematikopgaver. Det kan være regnestykker med tal eller regnehistorier. Skriv hver opgave på et stykke papir, løs dem og skriv svaret. Giv opgaverne til læreren. Sammen skal I kontrollere, om opgaverne er rigtige. Når opgaverne er kontrolleret, skriver læreren alle svarerne på tavlen. Nu skal I skrive alle svarene fra tavlen ind i jeres egen mattospilleplade. Eleverne bestemmer selv, hvor tallene skal placeres på spillepladen. Læreren blander alle opgaverne, trækker en opgave og læser den højt - en opgave ad gangen. Nu skal I regne og finde det rigtige svar til opgaven. Har du svaret på din spilleplade, sætter du et kryds. Den første, der får en række med krydser, råber Matto. Derefter spiller I med to rækker, tre rækker og pladen fuld. Læreren bestemmer, om der skal være præmier til vinderne.

7 Opgave 6: Først til 100 på en tallinje I dag skal I spille Først til 100. To og to spiller mod hinanden, hvert par har 2 terninger. I starter med at tegne en tallinje fra Så starter spillet. Den første spiller kaster en terning og bestemmer, om det skal være enere eller tiere. Så kastes den anden terning, valgte du tiere i første kast bliver dette kast enere og modsat. Fx: Ved første kast viser terningen 6 øjne Ved andet kast viser terningen 3 øjne Resultatet er hermed 63 du vælger tiere det er så enere. Så spiller I en ny runde, får et nyt resultat og finder forskellen mellem de to resultater (ved at trække de to resultater fra hinanden). Forskellen er så langt du skal hoppe på tallinjen. Start på 0, og afmærk tallet, du lander på. Så er det den næste spillers tur, gør ligesom din makker, men tegn hoppet på den anden side af tallinjen, gerne i en anden farve. Når det bliver den første spillers tur igen, hoppes der videre fra det resultat, som første spiller landede på i første runde. Den spiller, der først når 100, vinder. Når I har tjek på, hvordan man spiller spillet, kan I prøve at ændre reglerne. Måske kan I også prøve med division og multiplikation.

8 Opgave 7: Julekort Halløj Se lige i posen hos læreren. Finder I ikke farvede kort, korkpropper, søm og maling? Udstyret skal I bruge til at lave julekort med mønster, spejling, symmetri og drejning. Har I fået julekort i år? Jeg har ikke fået vældig mange skal jeg være helt ærlig, så har jeg ikke fået nogen. Men hvis jeg sender nogle, så får jeg måske nogle? Det vil jeg prøve. Først må I lave et julekort, som I er tilfredse med. Gå to og to sammen og læg et hvidt stykke papir imellem jer. Først laver den ene et mønster med korkpropperne. Derefter tager den anden over og laver spejlvendt akkurat det samme mønster. Næste runde skal den første af jer lave en mønsterbort. Den anden fortsætter borten efter samme mønster. Kan I spejle og dreje om et punkt, kan I også prøve det. Dernæst tegner I hver jeres geometriske figur. Nå I har fundet det rigtige motiv, tegner I det over på jeres eget julekort med en hvid farveblyant. Sæt en lille rød detalje på motivet, fx et lille hjerte eller lignende. Rundt om motivet trykker I borten, som I lavede med korkproppen og sølvmaling. Skriv en hilsen på kortet, og sørg for, at det bliver sendt, så modtageren har det inden jul.

9 Opgave 8: En dag på Terningebørsen I dag skal I lære at spille Terning-børs. Det kan også spilles uden terninger, så hedder det bare Børs. I spiller to og to mod hinanden. Først tegner I en spilleplade, der ser sådan her ud: Det er smart at prøve uden terninger først. Placer en brik i det midterste felt. Spillerne ejer hver et af de store felter yderst på spillepladen. Lander spillebrikken dér, vinder ejeren af feltet I starter med en pointsum på 200 point hver. Begge satser; skriv ned på et stykke papir, hvor mange point I vil bruge. Pas på, at ingen andre ser dit bud. Sammenlign jeres bud: hvis I har satset lige meget, rykkes brikken ikke. Har én af jer satset mere end den anden, flyttes brikken et felt mod hans eller hendes hjemmeområde. Det antal point, der er satset, trækkes fra spillerens pointsum, og spillerne er klar til en ny runde. Har en af spillerne ikke noget at satse, så har spilleren tabt. Sats - sammenlign - flyt - træk fra. Sådan spiller I, indtil til en af spillerne lander i sit eget hjemmeområde. Efter nogle runder uden terninger, tager I terningerne frem. Husk rækkefølgen: Først kaster spillerne terningerne og viser kastet/terningen til hinanden. Viser terningen 3 skal indsatsen være et tal i 3 tabellen, viser terningen 6 skal der satses et tal fra 6 tabellen og så videre. Husk at 60 også er i 3 tabellen fordi 3*20=60.

10 Opgave 9: Tesselering Ved I, hvad Tesselering betyder? Måske har nogle af jer hørt ordet før? En tesselering er et mosaikmønster, som dækker et fladt område helt. En slags puslespil med geometriske figurer. Der er tale om regulære geometriske figurer, trekanter, firkanter og sekskanter. Når en figur er regulær, betyder det, at alle sider er lige lange, og at vinklerne alle er lige store. Inden for matematikken har nogle af de regulære figurer andre navne. Firkanten kaldes et kvadrat og sekskanten kaldes en heksagon. Disse navne kan være svære at huske, derfor skal vi tesselere. I vil snart opdage, at det er næsten som at lægge et puslespil. Først skal I selv klippe mange af hver figur ud i forskellige farver. Når I er færdige med at klippe, skal I lave fine mønstre med figurerne. De skal dække hele fladen, der må ikke være noget mellemrum mellem figurerne. Prøv først at lave en geometrisk figur, fx en trekant, derefter et kvadrat og til sidst en heksagon. Prøv derefter, om I kan tesselere to eller tre figurer sammen. Det tror jeg sagtens, at I kan finde ud af. Lim tesseleringerne op på et stykke hvidt papir, og hæng dem op. Pynt klasseværelset op med de forskellige tesseleringer, I har lavet. Det kan være en god idé også at skrive tesselering, trekant, kvadrat og heksagon på et stykke pap og hænge det op sammen med figurerne.

11 Opgave 10: Brødtyven, der stjal luciakagerne Datoer kan have mange historier. Har der for resten været nogen måneder med fredag den 13. i år? Fredag den 13. kan nemlig være en ulykkesdag. Hør bare, hvad der skete hjemme hos mig for nogle år siden: Vi havde lige bagt nogle luciaboller, 24 dejlige, gule luciaboller med rosiner som pynt. Alle bollerne stod på køkkenbordet, mens vi var oppe på loftet og finde udstyret til Luciaoptoget frem. Pludselig hørte vi et bump. Vi løb ned i køkkenet. Midt på gulvet lå ½ luciabolle, og på bænken lå der nogle få boller tilbage. Nogle havde stjålet halvdelen af vores luciaboller! Vi kiggede ude i gangen og på trappen - ingenting at se. Vi løb ud på fortovet. Spejdede til højre og til venstre... En skygge forsvandt rundt om hjørnet. Vi løb efter Et nyt bump fra køkkenet stoppede os. Vi stoppede op og var inde i køkkenet igen i løbet af nul komma fem. For sent. Ved vinduet lå der bare en ½ bolle. Halvdelen af de boller, der ikke var blevet taget første gang, var nu forsvundet. Vi kiggede ud af vinduet, men så ingenting. Vi opgav jagten og blev enige om at spise resten af bollerne, inden tyven kom igen. Det blev akkurat til en bolle til hver. Nu vil jeg bede dig om at gøre to ting. Først må du finde ud af, hvor mange vi er i min familie. Så skal du fortælle mig, hvad der skete, efter at vi havde spist resten af bollerne. Hvad gjorde vi? Hvad skete der? Hvem var denne Halve-tyv? Hvorfor tog tyven kun halvdelen hver gang?

12 Opgave 11: Nuller n lav regler Se i lærerens pose - er der nogen terninger? Det er smart, at det hedder terninger. En terning har nemlig 6 sider, alle sider er kvadratiske og lige store. Disse terninger er ikke terninger, bare spilterninger. De kaldes platoniske legemer. Jeg tænker, at jeg lige vil fortælle om det terningspil, der hedder Nuller n. Det allerbedste ved dette spil er, at I kan ændre reglerne. Bare I ikke snyder! Man kan spille mange sammen, men så bliver ventetiden lang. 3-5 spillere er passende. I spiller med fem 12-sidede terninger eller fem 20-sidede terninger. Første spiller, der kaster, bestemmer, hvilke 6 tal, der nuller ud (det vil sige, at tallet giver nul point). Så kaster spilleren terningerne. Alle terninger med tal, der nuller ud, giver 0 point, og disse terninger fjernes fra spillet. Dersom ingen nuller-tal kommer i spillet, får spilleren lige så mange point som summen af alle øjnene på terningerne viser. Alle terninger bruges i næste kast. Spillet fortsætter, indtil alle 5 terninger er nullet ud. Før hvert kast vælger spilleren 6 nye nuller-tal. Kun kast, der ikke indeholder nuller-tal, giver point Det er o.k. at ændre reglerne på flere måder. Du kan bruge almindelige terninger eller en blanding af forskellige terninger. Du kan have flere eller færre tal, der nuller ud, nullertallene kan være faste, eller antallet af nuller-tal kan øges for hvert kast. Du kan selv finde på andre nye regler. Held og lykke!

13 Opgave 12: Sandsynlighed med terninger I dag begynder vi med 2 trickspørgsmål: 1. Hvis du slår en terning hundrede gange, hvilket tal får du så flest gange? 2. Hvis du nu slår med to terninger hundrede gange, og lægger summen af terningernes øjne sammen hver gang eleven slår to terninger, hvilken sum får du så flest gange? Jeg synes, at alle skal skrive deres gæt på svaret i spørgsmål 2, før I begynder. Skriv jeres svar på et lille stykke papir. Før undersøgelsen begynder, skal klassen bestemme en farvekode til hvert tal: 2-gul, 3-rød, 4-blå osv. Alt i alt 11 forskellige farver (for man kan jo ikke slå en ener med to terninger, vel?) Eleverne arbejder sammen to og to. For hvert kast farver I en af papirets tern på arket, som læreren har til jer. Farven på ternene afgøres af farvekoden, og størrelsen laves, så 2 er mindst og ternene tegnes større og større for hvert tal op til 12, som er størst. Når alle 100 tern er farvelagt, tæller I op, hvor mange tern der er af hver farve. Hvert hold laver sit eget søjlediagram. Til sidst laves et søjlediagram for hele klassen. Nu kan I se, hvilket tal der er blevet kastet flest gange, og sammenlign det med jeres gæt. Til slut puster I med et sugerør lidt vandmaling ud over billedet med de farvede tern, så det ligner et træ. Sæt en papramme om billedet, og hæng det op i klassen sammen med statistikken over farverne. Sådan bliver matematik til et kunstværk!!

14 Opgave 13: Konkurrence svaret er 24 Klarer I denne matematiske udfordring? Svaret er 24. Hvad er opgaven? Det er en fin samarbejdsopgave - arbejd sammen to og to. Allerførst synes jeg, at klassen skal finde på en eller to opgaver sammen. På den måde er det lettere bagefter. Der findes 1000-vis af muligheder. Jeg vil foreslå, at hvert par skal skrive mindst et af forslagene som en regnehistorie. Den skal præsenteres for resten af klassen. Hvis der er nogle af jer, der laver ekstra gode opgaver, vil jeg gerne høre dem. Måske kan klassen udvælge de to-tre bedste og sende dem til mig på adressen pi@mv-nordic.com. De bedste opgaver kommer på min hjemmeside sammen med kalenderen. Jeg glæder mig til at læse mange morsomme opgaver, det er jo bare fantasien, der sætter grænser for, hvad opgaverne handler om. Desuden så kender I jo svaret på alle opgaverne på forhånd.

15 Opgave 14: Overslagsregning - julegavebytning Har I hørt om noget, der hedder overslagsregning? Det er så simpelt, at selv 2. klasses elever træner det, men også svært for de ældste elever i folkeskolen. Problemet er, at svaret ikke er 100 % korrekt. I overslagsregning finder vi kun et cirka-svar ja, faktisk kan et nøjagtigt svar være forkert. Er der nogen, der siger, at matematik er dumt? Trøst dig med, at der er mange korrekte svar på hvert regnestykke i overslagsregning. Det er ikke normalt i matematik, vel? I dag skal I forsøge at finde ud af, hvor mange julegaver alle på skolen får, og hvor meget de koster tilsammen. Derefter skal I finde ud af, hvor meget alle de julegaver, som eleverne på skolen giver i julegave, koster. Til sidst skal I se på, hvor meget I elever tjener og taber på julegavebytningen. Det er smart at sætte jer sammen og diskutere, hvordan I vil løse opgaven. Det kan betale sig at prøve forskellige måder og sammenligne svarene. Klassen skal blive enige om, hvor meget en gave fra forældre, bedsteforældre, venner osv. plejer at koste. Til slut kan klasserne på skolen sammenligne deres svar. Kom så ikke og brok jer over, at I ikke får mange julegaver. Jeg er sikker på, at 1000-kronesedlerne havner i dine lommer!

16 Opgave 15: Heksen og gaverne Er der nogen af jer, der bor i lejlighed? Jeg boede engang på 13. etage. For at komme en etage op skulle jeg gå 14 trapper op. Det blev til ganske mange trapper. Prøve lige at regne det ud. Heldigvis var der en elevator i etageejendommen. Det var meget lille. Den havde kun plads til 3 personer. På et tidspunkt virkede elevatoren kun fra 4. til 9. etage. Kan du finde ud af, hvor mange trapper vi måtte gå for at komme hjem i den periode? Engang kom min mor, min lillebror Pyth og jeg hjem fra julehandel. Jeg havde købt en gave til Pyth, Pyth havde købt en til mor, og mor havde købt en til mig. Gaverne var så store, at der ikke var mere plads til os i elevatoren. I min familie er vi meget nysgerrige. Så nysgerrige, at vi åbner gaverne, hvis ikke de gemmes væk. Vi plejer faktisk at låse gaverne inde, for at ingen skal åbne dem inden juleaften. Hvordan skulle vi få gaverne op til lejligheden? I elevatoren var der kun plads til én gave og to personer, eller to personer og en gave. Ingen af os kunne være alene med vores gave, hverken nede, i elevatoren eller oppe på 13. etage. Vi ville heller ikke tage chancen med, at nogle gaver skulle stå alene uden opsyn af en af os. Desuden så kørte elevatoren, bare der var en person i den. Vi kom op med gaverne! Kan du finde ud af, hvordan vi gjorde det? Derefter fandt vi ud af, at vi kunne ha gjort det på forskellige måder. Hvor mange forskellige måder kan I finde på?

17 Opgave 16: Matematik med sne Er I klar over, at man godt kan lave matematik udenfor? Det er faktisk rigtig sjovt. Kan I lide at lave snebolde? Så synes jeg faktisk, at I skal gå ud og lave denne opgave. Først skal I lave 20 snebolde hver. I skal ikke kaste med snebolde på hinanden og slet ikke på læreren! Så går I sammen 4 og 4 og finder ud af, hvor mange snebolde I har tilsammen. I skal bruge sneboldene til at lave forskellige figurer med. Her er nogle eksempler: Læg alle snebolde sådan, at de danner en trekant Lav to ens trekanter med sneboldene Lav en firkant af trekanterne Lav en anden firkant, der er forskellig fra den første. Kan I lave et kvadrat? En cirkel? Kan I lave en terning af nogle af sneboldene. Hvor mange skal I bruge til en terning? Når I har arbejdet længe med denne opgave, kan klassen gå sammen og bygge et flot bygningsværk med alle sneboldene. Jeg tænker, at der vil være mange forskellige figurer, da I har arbejdet med trekanter, firkanter osv.

18 Opgave 17: Nissefamilien geometriske figurer Er I begyndt at glæde jer til jul? Nu er der ikke mange dage igen. Mens vi venter, skal vi lave en nissefamilie, som kan hænge i vinduet og ses både indefra og udefra. I skal arbejde sammen 4 og 4. Hver gruppe har ansvar for et medlem af nissefamilien. Før I starter, skal I blive enige om højden på nisserne. Nisserne skal bestå af forskellige geometriske figurer. Diskuter i grupperne, hvilke geometriske figurer der egner sig til de forskellige kropsdele. Kan grupperne finde ud af, hvor lange figurernes arme og fødder skal være, for at det er rigtigt i forhold til kroppen? Mål jeres egen krop, armene fra skulderen og ned til fingerspidserne og fødderne fra hoften til hælen. Prøv at find ud af, hvor lange arme og fødder er i forhold til kroppen. Nu skal I regne ud, hvor lange arme og fødder nisserne skal have. Find mål til de geometriske figurer, der skal være nissernes kropsdele, tegn og klip ud. I skal bruge noget kraftigt pap, så nisserne bliver stive. Når alle dele er færdige, skal de males. Tegn kanterne op med sort tusch. Brug papirclips til at sætte kropsdelene sammen med. Husk hue, kvast og andre detaljer på nissen. Hæng nisserne op i vinduet, så alle kan se dem både indefra og udefra. God fornøjelse.

19 Opgave 18: En mystisk figur Jeg ved, at mange børn i jeres alder er nogle værre snakkehoveder. I snakker i tide og utide, knevre, knevre, knevre! I dag må I snakke, men ikke om hvad som helst! Jeg har lavet en mystisk figur til jer. Kun halvdelen af jer får den at se. Jeres lærer har nemlig lavet en kopi til halvdelen af klassen. Den anden halvdel får et hvidt stykke papir, lineal og blyant. Så skal I bare se stadigvæk ikke snakke. Det er totalt forbudt at vise figuren frem. Du, som ved, hvordan figuren ser ud, skal forklare det til deres makker, som skal tegne akkurat den samme figur. Når tegningen er færdig, sammenligner I og snakker om, hvad der gik godt, og hvad som gik mindre godt. Næste gang kan en af jer bruge passer, lineal, blyant og selv lave en figur. Så forklarer den ene om figuren, mens den anden forsøger at tegne den. Pas på, at figuren ikke bliver så svær, at den bliver umulig at beskrive eller tegne.

20 Opgave 19: Stjerne med kvadrater I dag skal vi prøve at tryllelime. Nå du har limet færdigt, vil din ottekant pludselig være noget helt andet. Matemystisk, synes jeg. Du skal starte med et farvet stykke A4-papir. Du skal folde papiret, så det er nemt at klippe et kvadrat. Find en smart måde at gøre det på, for kvadrater skal vi bruge. Når du har et kvadrat, skal det deles i 4 nye kvadrater. Fold og find ud af, hvordan I gør det. Husk, at det er i orden at hjælpe hinanden. Nu kan I enten dele de nye kvadrater op i mindre kvadrater eller starte forfra med et nyt stykke A4-papir. Hver elev skal have 10 kvadrater i samme størrelse, inden I begynder at lime. Alle kvadrater skal foldes, så man lige kan se diagonalen. Den skal bruges, når I begynder at lime. Nu skal du lime rektanglerne sammen på denne specielle måde: Så er det bare at fortsætte med at lime, indtil I kommer hele vejen rundt. Når I har brugt alle 10 kvadrater, skal I være kommet hele vejen rundt. Måske skal du have lidt hjælp af din lærer. Nu kommer det matemystiske... Hold ottekanten op mod lyset, og se, hvad der sker. Jeg siger det ikke, men du bliver sikkert overrasket

21 Opgave 20: Helt til tops I dag skal vi spille terningespillet Helt til tops! Et hold består af 2 spillere, 2-4 hold spiller mod hinanden. I har behov for 5 terninger i alt: to stk. 6-sidede terninger, to stk. 12-sidede terninger og en 20-sidet terning. Andre kombinationer af tre forskellige terninger kan også bruges. Herudover skal I bruge papir og blyant. Først skal I tegne et juletræ og blive enige om, hvor mange kugler, der skal på træet. Det kan fx være 20, 30 eller 50, men ikke flere end 50. Den sidste opgave (det højeste tal) placeres i en stjerne øverst på juletræet. Kuglerne og stjernen skal tegnes så store, at der er plads til et tal indeni, og de skal nummereres fra 1 til det højeste tal, I har valgt. Ideen er selvfølgelig at komme først til stjernen (toppen). Alle hold skal løse opgaverne i rækkefølgen: osv. til talrækken. Hvert hold skal have en spillebrik (en mønt, et stykke viskelæder eller lignende). Første hold kaster alle 5 terninger, og klatringen begynder. I kan komme til et nyt trin på to måder. Det nemmeste er at bruge det antal øjne, som én terning viser: Slår du en ener, går du altså frem til den første kugle. Men I kan også vælge at gå til næste kugle ved at bruge det antal øjne, terningen viser og addere, subtrahere, gange eller dividere. Slår du en ener og en treer, kan du gå 2 trin fordi 3-1=2 Når I klatrer, skal alle holdt gå fra kugle til kugle. Hvis I klarer 1, 2 og 3, men ikke kan finde en måde at få 4, så stopper I på 3. Næste runde prøver I så at komme til 4, 5 osv. For hvert kugle I går, skal I skrive jeres regnestykker op på et stykke papir. Når I kender til spillets regler, så kan grupperne blive enige om at I spille på tid. Fx kan hvert hold få maks. 1 minut til at regne og klatre. Når tiden er gået, kommer holdet ikke længere, men så kan andre hold fortsætte. Jeg synes, at det bliver sjovere på den måde. Det er helt i orden at lave et mesterskab i klassen i at komme højest i et kast. Kan du/i slå terningerne og prøve at finde den rigtige kombination, som fører til tops? Det er nemlig muligt at komme helt til tops på et kast, hvis man er lidt snild og er hurtig til at regne!

22 Tak fordi I legede med! Her slutter Matematik Naturligvis-julerierne - læs om matematik Naturligvis til hverdag her.

23

Matematisk jul - Naturligvis!

Matematisk jul - Naturligvis! Matematisk jul - Naturligvis! for mellemtrin Opgaverne henter inspiration i materialet Matematik Naturligvis, som kobler matematik til aktiv læring. Sådan bruger du julekalenderen Materialet indeholder

Læs mere

Matematisk jul - Naturligvis!

Matematisk jul - Naturligvis! Matematisk jul - Naturligvis! for elever fra 0.-3. klasse Opgave 1 Magiske tændstikker Hej! Mit navn er. Det er mig, der har pakket alle gaverne i jeres julekalender ind. I poserne er der en masse julematematiske

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459 Brøk Laboratorium Varenummer 72 2459 Leg og Lær om brøker Brøkbrikkerne i holderen giver brugeren mulighed for at sammenligne forskellige brøker. Brøkerne er illustreret af cirkelstykker som sammenlagt

Læs mere

Matematik interne delprøve 09 Tesselering

Matematik interne delprøve 09 Tesselering Frederiksberg Seminarium Opgave nr. 60 Matematik interne delprøve 09 Tesselering Line Købmand Petersen 30281023 Hvad er tesselering? Tesselering er et mønster, der består af en eller flere figurer, der

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed

Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed Tilfældighed Hvor tilfældige kan vi være? I skemaet ved siden af skal du sætte 0 er og 1-taller, ét tal i hvert felt. Der er 50 felter. Du skal prøve at

Læs mere

jul i silkeborg www.handelsilkeborg.dk Jul i Silkeborg Ekstra Posten 23. november 2011

jul i silkeborg www.handelsilkeborg.dk Jul i Silkeborg Ekstra Posten 23. november 2011 jul i silkeborg 1 www.handelsilkeborg.dk Jul i Silkeborg Ekstra Posten 23. november 2011 84 jul i silkeborg Siden Noelia Albert i 1992 for første gang prøvede at bage et brunkagehus, har hun været vild

Læs mere

Julen nærmer sig! Klik her

Julen nærmer sig! Klik her Julen nærmer sig! Klik her < Mit navn er Jack Stump. Jeg er blevet ringet op af skoleleder Boris Loftager. Han vil igen have mig til at kigge på en gammel sag. Nej, nu må han da snart holde op. Jeg fandt

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO:

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO: Gerner Birk Kristiansen Tekst og tegninger DATO: Arbejdsbogen 1 Ny udgave Her er en masse materiale, der kan anvendes i børnehaveklasserne. Der er naturligvis en sammenhæng i hæftet, men underviseren låses

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET. i matematik. Taktile materialer

JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET. i matematik. Taktile materialer JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET i matematik Taktile materialer Jeannette Steen og Camilla Simonsen BRUG LÅGET i matematik Taktile materialer Jeannette Steen og Camilla Simonsen Brug låget i

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Den vigtigste og bedste gave

Den vigtigste og bedste gave LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 6 Den vigtigste og bedste gave Ugens tekst og referencer: Matt 1,21-23. Den Store Mester, kap. 1. Huskevers: I dag er der født jer en frelser. (Luk 2,11) Hovedformålet er,

Læs mere

http://192.168.1.217/www.nelostuote.fi/tanska/discoveryregler.html

http://192.168.1.217/www.nelostuote.fi/tanska/discoveryregler.html 1 / 10 25.6.2008 9:03 2 / 10 25.6.2008 9:03 Indhold 2 kort (spilleplader), 2 plastikfolier (benyttes til at lægge over kortet), 1 tjekometer, 28 tjekometer kort, 18 udrustningskort, 210 terræn brikker,

Læs mere

Gud er min far -1. Vor Fader, du som er i himlene. Helliget blive dit navn

Gud er min far -1. Vor Fader, du som er i himlene. Helliget blive dit navn Gud er min far -1 Vor Fader, du som er i himlene. Helliget blive dit navn Mål: Børnene ser Guds egenskaber som far: kærlig, tilgivende, givende og omsorgsfuld og børnene lærer nye måder at prise Gud på

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Breve til kopiering Trin for Trin Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget) Kære underviser Når børnene har gået i skole i mellem en og to uger, laver jeg denne test, for at se hvor gode hvert barn er er til at omsætte det de får at vide til en tegning. Den er inspireret af den

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

SKATTEJAGT DE HURTIGE 5-6 ÅR. Sådan gør du. Prøv at justere aktiviteten sådan her..! Januar 2016

SKATTEJAGT DE HURTIGE 5-6 ÅR. Sådan gør du. Prøv at justere aktiviteten sådan her..! Januar 2016 SKATTEJAGT Sådan gør du 1. Print siden med posterne og klip dem ud. 2. Hæng posterne op rundt omkring i jeres bolig eller et passende sted udenfor. Husk selv at skrive ned hvor du gemmer posterne. 3. Når

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 27 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge27_sund_stærk.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 27 l Sund og stærk Hipp har lige

Læs mere

Nordisk Matematikkonkurrence. samt Danmarks Matematiklærerforening. Skoleåret 2008 2009 Opgaver ved semifinalen

Nordisk Matematikkonkurrence. samt Danmarks Matematiklærerforening. Skoleåret 2008 2009 Opgaver ved semifinalen Opgave 1 Opdeling af figur I har fået udleveret et ark med syv regulære sekskanter. Inddel dem i 6 6 på syv forskellige måder. Det er kun tilladt at bruge rette linjer. Nedenfor kan I se en af måderne

Læs mere

Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse

Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse Om grundbogen Format er et læremiddel, som både har en grundbog med 8 hovedafsnit, et tilhørende evalueringsmateriale og til hvert af hovedafsnittene er der ligeledes

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Janus Madsen, Alice Darville og Leane Rasmussen. Kopi af manuskript til kap. 1. Geometrien

Janus Madsen, Alice Darville og Leane Rasmussen. Kopi af manuskript til kap. 1. Geometrien Janus Madsen, Alice Darville og Leane Rasmussen Kopi af manuskript til kap. 1 Geometrien 1 Geometrien Faglige mål Kapitlet Geometrien tager sit afsæt i arbejdet med cirkler, trekanter og firkanter og har

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

TEMA 1. På alt du vil vide, der finder vi svar Hør motoren starter - missionen er klar! Et eventyr venter, vi letter HURRA.

TEMA 1. På alt du vil vide, der finder vi svar Hør motoren starter - missionen er klar! Et eventyr venter, vi letter HURRA. 6 TEMA 1 Nu skal du høre om Hopzakken Zak som har en planet i Galaksen GaGak Han er glad, han er blå, han er fuld af humør Han elsker at hoppe når tankerne klør. Raketten FutFut passer på vores fyr Men

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Tegn fra prik til prik 1 ELEVBOG 2A SIDE 1

Tegn fra prik til prik 1 ELEVBOG 2A SIDE 1 Tegn fra prik til prik 1 ELEVBOG 2A SIDE 1 arbejdsark 1 280 290 270 310 300 320 390 400 460 250 260 140 330 410 450 470 240 220 230 200 150 130 340 380 210 190 180 170 100 160 90 70 110 120 350 360 370

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Et klasselokale er fyldt med elever der sidder og kigger op mod tavlen. En lærer går rundt oppe ved tavlen og stopper pludselig op.

Et klasselokale er fyldt med elever der sidder og kigger op mod tavlen. En lærer går rundt oppe ved tavlen og stopper pludselig op. 1. INT. KLASSLOKALE - DAG Et klasselokale er fyldt med elever der sidder og kigger op mod tavlen. En lærer går rundt oppe ved tavlen og stopper pludselig op. LÆRER Søren. Vil du venligst læse op fra side

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

GYVEL-POSTEN. Interviewe med Anette. :: Nr. 2 :: 06/11 2015. Læs mere på side

GYVEL-POSTEN. Interviewe med Anette. :: Nr. 2 :: 06/11 2015. Læs mere på side GYVEL-POSTEN 06/11 2015 :: Nr. 2 :: Chokoladekage Denne kage er en lækker chokoladekage, den passer til en lille bradepande, så hvis du vil bruge en brandepande fra ovnen, skal du nok lave dobbelt portion.

Læs mere

Årets overordnede mål inddelt i kategorier

Årets overordnede mål inddelt i kategorier Matematik 1. klasse Årsplan af Bo Kristensen, Katrinedals Skole Årets overordnede mål inddelt i kategorier Tallenes opbygning og indbyrdes hierarki Tælle til 100. Kende tælleremser som 10 20 30, 5 10 15,

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Vi gør det sammen -6

Vi gør det sammen -6 Vi gør det sammen -6 Sammen med Gud behøver vi ikke være bange Mål: Fortæl børnene, at det vigtigste af alt er, at Gud er med os, for når Gud er med os, er det lige meget, hvem der er imod os. Han kan

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting:

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Tidlig matematik, Workshop 10. februar 2016 Aktiviteter Hvad er matematik? Gæt hvor mange og hvad Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Hvad er i beholderen?

Læs mere

2. Christian den Fjerde. Årsplan 2015 2016 (Matematik PHO) Elevbog s. 2-11

2. Christian den Fjerde. Årsplan 2015 2016 (Matematik PHO) Elevbog s. 2-11 Lærer. Pernille Holst Overgaard Lærebogsmateriale. Format 2 Tid og fagligt område Aktivitet Læringsmål Uge 33-36 Elevbog s. 2-11 Additions måder. Vi kende forskellige måder at Addition arbejder med addition

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Vi gør det sammen -4

Vi gør det sammen -4 Vi gør det sammen -4 Sammen med Gud bliver det umulige muligt Kun sammen med Gud. Mål: Livet byder på mange udfordringer. Vi må lære børnene, at Gud ikke giver os udfordringer, som vi ikke kan klare men

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

International matematikkonkurrence

International matematikkonkurrence Facit til demoopgaver for 6. og 7. klassetrin Navn og klasse 3 point pr. opgave Facit 1 Hvilken figur har netop halvdelen farvet? A B C D E 2 På min paraply fra Australien står der KANGAROO: Hvilket af

Læs mere

Ugebrev 34 Indskolingen 2014

Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Allerførst velkommen tilbage til jer alle efter en dejlig varm og solrig sommerferie, det er tydeligt, at børnene har nydt det, men alle

Læs mere

Vindere af skattejagten, månedsplan, quiz, opskrifter og meget mere TUSSENEWS

Vindere af skattejagten, månedsplan, quiz, opskrifter og meget mere TUSSENEWS Vindere af skattejagten, månedsplan, quiz, opskrifter og meget mere TUSSENEWS Nr. 20 MAJ 2013 Indholdsfortegnelse Chefens spalte Info fra klubben De sker i majl! Månedens opskrifter Resultater af: Vindere

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække.

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. august 2013 kl. 10.00 Lilian Høegh Tyrsted Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op DDS 448 Fyldt af

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Hvad er det, du siger -2

Hvad er det, du siger -2 Hvad er det, du siger -2 Alt, hvad Gud siger, er sandt og godt. Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver, ligesom han har sagt sikken en magt

Læs mere

Juleudstilling i Fåborg

Juleudstilling i Fåborg Juleudstilling i Fåborg I dag skal vi til Fåborg. Mor, Ulrik og jeg. Vi skal til byen for at handle og se på juleudstilling. Det er vi hvert år, så det er noget, jeg har glædet mig til længe. Det er ikke

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

UGEBREV nr. 17 uge 50 Årgang 6

UGEBREV nr. 17 uge 50 Årgang 6 UGEBREV nr. 17 uge 50 Årgang 6 Tusind tak Til alle for en fantastisk hyggelig julefest i lørdags. Det var rart igen igen at opleve den gode stemning, når vi samles på friskolen for at fejre julen og hygge

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Med Jesus i båden -1

Med Jesus i båden -1 Med Jesus i båden -1 Jesus kalder Mål: At give børn en forståelse for, at Jesus kalder på dem og ønsker, at de skal følge ham i deres liv. Tekst: Mark. 1, 14-20 + Luk. 5, 1-11 (Jesus kalder sine disciple).

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

GPS 17-26. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 17-26. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 17-26 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 17: Moses bliver født Nøglesætning: Gud ønsker at passe på dig Huskevers

Læs mere

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie.

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie. Vi er en familie -1 Bed Jesus om at hjælpe din familie. Mål: Børn lærer om familiens værdi. De lærer, at familiemedlemmer står sammen, er der for hinanden, elsker hinanden og hjælper hinanden. Børn opmuntres

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Indledning INT: Okay, det er denne her brochure, det handler om. D: Mmm. INT: Og hvad tror du, den handler om? D: Den her brochure? Den handler

Læs mere