For at forklare dette emne, er det nødvendigt at forklare tarmenes anatomi.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "For at forklare dette emne, er det nødvendigt at forklare tarmenes anatomi."

Transkript

1 Artiklerne om Endometriose og irritable tarm syndrom er stillet os til rådighed af den engelske endometrioseforening, Endometriosis UK. Artiklen var at finde i det engelske medlemsblad Endolink, winter edition Oversættelse ved Sussi Tønning. Endometriose og tarmene For at forklare dette emne, er det nødvendigt at forklare tarmenes anatomi. Som du kan se på billedet, løber tarmene fra maven til endetarmen, og er inddelt i tyndtarmen (som kaldes sådan pga. bredden den er faktisk 6 meter lang), og tyktarmen kaldet colon. Tyktarmen er inddelt i flere dele, bl.a. sigmoideum og endetarmen. Sigmoideum er den del af tyktarmen, som leder til endetarmen. Endetarmen er den sidste del af tarmen, som leder til endetarmsåbningen (anus). Betegnelsen tarmene refererer til tyktarmen, selvom betegnelsen sommetider anvendes for både tyk- og tyndtarmen. Tarmens hovedfunktion er at trække væske ud af afføringen og skubbe afføringen ned mod endetarmen. Tarmen er en meget følsom del af kroppen, og rammes tit af forskellige sygdomme, såsom:

2 Irritabel tarm syndrom (IBS), bevægelsesforstyrrelser, betændelsestilstande, Chrons sygdom og tarmkræft. Da årsagen til endometriose endnu ikke er kendt ved vi ikke, hvorfor endometriose vandrer til andre dele af kroppen heriblandt tarmen. Endometriose kan vokse udenpå eller indeni tarmen og kan forårsage mange smertefulde, pinlige symptomer, fra smertefulde tarmbevægelser, blod i afføringen til forstoppelse og diarré. Disse symptomer kan også indikere mange andre sygdomme, hvilket gør det svært at stille en diagnose. En praktiserende læge kan henvise en patient til yderligere undersøgelser, hvis patienten har tarmsymptomer, som ikke let behandles eller går over af sig selv. Alvorlige sygdomme, som tarmkræft skal udelukkes. Disse undersøgelser kan omfatte: Sigmoideum-skopi: En undersøgelse hvor tyktarmsafsnittet kaldet sigmoideum undersøges med fleksibel kikkert. Endoskopi: En undersøgelse, hvor en fleksibel kikkert (endoskop) indføres i tarmen via endetarmsåbningen. Patienten er oftest bedøvet under denne undersøgelse. Tarmen kan undersøges grundigt på denne måde og der kan udtages vævsprøver (biopsier) til yderligere undersøgelse. Barium lavement: Patienten får en drik, som indeholder et sporstof, der er synligt ved røntgenundersøgelse af tarmen, mens det bevæger sig gennem tarmene. Det gør det muligt for lægerne at se anormaliteter og om tarmene gør deres arbejde ordentligt, når materialet passerer igennem på vej mod endetarmen. Alle disse undersøgelser kræver at tarmen tømmes på forhånd. Dette kaldes tarmforberedelse, lavement eller klyster. Oftest gives patienten et mikstur, som skal drikkes, det har en afførende virkning og hjælper til at tømme tarmene. Det er vigtigt at tarmene er tomme, for at lægen kan se organerne tydeligt. Hvis lægen har en mistanke om, at det er endometriose på tarmen, der forårsager symptomerne, vil det næste trin i undersøgelsen være en kikkertundersøgelse. At lede efter endometriose, som vokser på eller omkring tarmene, i den recto-vaginale skillevæg (Fossa Douglasi) er erfaringsmæssigt svært, så det er at foretrække, at det er en kirurg med erfaring på dette område, der udfører undersøgelsen. Hvis de opdager endometriose, der vokser på eller spærrer tarmen, kan de prøve at fjerne den ved at skære den forsigtigt ud (bortskæring). En sådan operation har risiko for at beskadige tarmen, tarm-perforering (at der går hul på tarmen), eller skabe behov for en kolostomi, hvor tarmen føres udenfor kroppen, for at give en del af tarmen ro til at hele. Da symptomer, som omfatter tarmene, kan betyde helt andre sygdomme, er det vigtigt at fortælle lægen det med det samme, hvis man oplever symptomer eller bemærkelsesværdige ændringer i tarmenes opførsel. Bliv ikke forlegen, når du taler med

3 din læge om tarmfunktionen og symptomerne. Det er vigtigt, at de får hele historien og de har hørt det hele mange gange før! Spørg lægen! Vi har modtaget mange spørgsmål om dette emne. Andrew Kent, gynækolog-konsulent fra Guildford, har været så venlig at besvare nogle af dem: 1. Hvad er tarm-endometriose? Hvordan kommer den ind i tarmene? Det er endometriose, som enten påvirker tarmen lokalt i bækkenet, eller som påvirker tarmen mere bredt udenfor bækkenet. Det kan være på overfladen (Sampsons sygdom), eller knudret, dybt indtrængende endometriose (Cullens syndrom). Årsagerne er forskellige, men kan omfatte retrograd menstruation ( tilbageløbs-menstruation ), metaplasi (celleforandringer), embryologisk aflejring, hæmatologisk/lymfomisk spredning, ændret immun-funktion, genetik, øestrogen-afhængig eller de kan være multifaktorielle dvs. et samspil mellem alle ovenstående årsager. Ved rektro-vaginale knuder starter det sandsynligvis på overfladen og udvikler sig en dybt-indtrængende sygdom, som arbejder sig gennem tarmvæggen. 2. Hvad er de typiske symptomer på tarm-endometriose? Gør stress symptomerne værre? Typisk vil akutte og kroniske bækken-smerter blive værre ved menstruationen, give smertefuld afføring og blødning fra endetarmen ved menstruationer. Delvis eller fuldstændig tarmblokering kan forekomme i meget alvorlige tilfælde. Stress kan påvirke mange symptomer, men da disse symptomer typisk indikerer alvorlig sygdom, er det svært at påvise en separat stress-effekt. 3. Hvordan diagnosticeres den? Med en kikkertoperation. MR-skanning kan sommetider give en indikation af, hvor meget tarmen er involveret, men det er et mangelfuldt værktøj. Dybtgående sygdomme associeres ofte med tilstedeværelsen af endometriose, som let kan identificeres ved ultralyds-scanning eller MR-skanning. Underlivsundersøgelse, endorektal ultralydsundersøgelse eller simoidium-skopi kan påvise tarmens påvirkning. Men ofte er det umuligt før operationen at bedømme, hvor stor påvirkningen er og derfor også, hvorvidt det er nødvendigt med operativ fjernelse af tarmen. 4. Er der måder at forhindre dette i at ske, eller formindske påvirkningen? Ja. Tidlig diagnose og behandling, før tilstanden bliver for alvorlig. 5. Hvordan behandles tarm-endometriose bedst, da jeg har hørt, at operation kan være risikabel? Hvis der er symptomer, er den bedste behandling kirurgisk bortskæring udført af et hold, som har erfaring med håndteringen af alvorlig endometriose, ideelt set via kikkertoperation. Målet er at fjerne så meget endometriose som muligt, men så konservativt som muligt, afhængig af hver kvindes individuelle omstændigheder. Man kan nedregulere med GnRH synteter [red.: sætter kvinden i en kunstig overgangsalder], for eksempel, men det fjerner ikke problemet, det dækker kun over symptomerne. De kan dog være nyttige som mellemliggende behandling, hvis man vælger behandling i to trin. Behandling skal tilpasses den enkelte.

4 Alvorlige endometriose-tilfælde bør henvises til ekspert-centre, hvor der findes den nødvendige kliniske ekspertise. RCOG Green Top guideline, 2006 Håndtering af alvorlig/dybdegående endometriose er indviklet og henvisning til centre med den nødvendige ekspertise anbefales kraftigt. ESHRE Guideline 2005 Operativ behandling er kompliceret og kan derfor resultere i komplikationer, men denne risiko minimeres i centre, som specialiserer sig i disse operationer. Man er også nødt til at se på antallet af åbne operationer og kikkertoperationer, antallet af kolostomier sammenlignet med succesraten i form af forbedrede symptomer, osv. Man kan gøre gældende, at hvis sygdommen ikke har symptomer, er handling ikke nødvendig. 6. Er det den egentlige tarmbevægelse, som forårsager smerterne eller er det noget andet? Dette kaldes dyschezia (smertefuld afføring). Tarmbevægelser kan forårsage smerter eller gøre kroniske smerter værre. 7. Hvem er de bedste til at udføre tarmoperationer for endometriose, f.eks. gynækologen eller tarmspecialisten? Ideelt set er det bedste et hold, som består af gynækologen og tarmspecialisten, der opererer sammen. Det afhænger ofte af, hvor meget af tarmen er påvirket og hvilken kombination af evner kirurgen har. 8. Forårsager endometriose IBS eller kan IBS føre til endometriose? Hvad er forbindelsen mellem de to? Symptomerne på endometriose henføres ofte til IBS og diagnosticeres ofte fejlagtigt som IBS. Ægte IBS kan fastslås, når der ikke kan findes nogen anden årsag til tarm-irritationen. Jeg har aldrig hørt, at IBS kan forårsage endometriose. 9. Jeg vil gerne tage noget smertestillende for smerterne, men de fleste smertestillende midler forårsager forstoppelse. Hvad kan jeg ellers prøve? Undgå alt, der indeholder opiater, kodein, osv. Non-steroider (NSAID = non-steroid antiinflammatoriske midler,) [red: populært kaldet gigtmedicin] forårsager som regel ikke forstoppelse. Man kan også overveje akupunktur og TENS (elektroakupunktur). Jeg kender ikke til bevismaterialet vedrørende homøopatiske midler. 10. Hvis tarm-endometriose ikke behandles hvad er så de mulige komplikationer, f.eks. frugtbarhed, kolostomi, osv.? Hovedproblemerne ved alvorlig tarm-endometriose er symptomerne som før nævnt og frugtbarhedsproblemer. Disse kan blive værre, hvis de ikke behandles. Det øger kompleksiteten ved kirurgisk behandling og øger dermed selvfølgelig risikoen for komplikationer og risikoen for kolostomi, etc. I ekstreme tilfælde kan tarm-endometriose, som ikke behandles, resultere i akut tarmblokering og akut operation.

5 11. Påvirkes tarmene af hormoner? Nogle kvinder oplever kvalme og diarré uden der kan findes endometriose i tarmen. Endometriose på ydersiden af tarmen kan forårsage irritation, som giver disse symptomer. Hormoner kan påvirke tarmene ligesom ved graviditet. Hr. Andrew Kent, Gynækolog, endometriose-specialist og leder af gynækologisk kirurgi, Guildford, Surrey De anførte svar repræsenterer en konsulents synspunkter og ikke nødvendigvis Endometriosis UK eller andre konsulenters synspunkter. Ordforklaring: Rekto-vaginale skillevæg: bruges til at beskrive området mellem skeden og endetarmen. Endometriose fundet i dette område kaldes rektovaginal endometriose Transanal ultralyd: ultralyd foretaget gennem endetarmsåbningen ved hjælp af en speciel anal-transducer. Tarm-ektomi (tilbageskæring): Et kirurgisk indgreb, hvor en del af tarmen fjernes. Kolostomi: Et kirurgisk indgreb, hvor en del af tarmen flyttes til kroppens overfalde, så afføringen kan indsamles i en kolostomi-pose. Det sker oftest for at give tarmen ro til at hele efter operationen eller pga. en pludselig opstået skade. Som regel er dette et midlertidigt indgreb, men nogle mennesker behøver en permanent kolostomi. [Red: efter Endometriose Foreningens oplysninger er antallet af midlertidige stomier grundet tarmendometriose i Danmark i størrelsesordne 2 til 4 pr. år. Permanente stomier kan være en løsning i ganske sjældne tilfælde, men det ses overordentlig sjældent. Så tag det roligt og velovervejet hvis gynækologen til en forundersøgelse informerer dig om, at der kan være en risiko for stomi. - Lægen har oplysningspligt!] Kolo-rektal kirurg: Tyktarmskirurg. Endometrioma: En cyste i æggestokken, fyldt med gammelt blod, også kendt som en chokolade-cyste, fordi blodet er mørkt i farven og ligner flydende chokolade. Den opstår, når der er blødning ind i en cyste. [Red: IBS = Irritable Bowel Syndrome.] Træg tyktarm, forstoppelse? Optimer din tarmfunktion med positive fødevarer. Meghna Nanda, en kvalificeret diætist har nogle råd til, hvordan diæt kan afhjælpe tarmsymptomer. Mange kvinder med endometriose lider af uregelmæssigheder i tarmene, som f.eks. forstoppelse på et eller andet tidspunkt. En rask tyktarm og tarmfunktion er en afgørende faktor når det gælder balancering af hormoner. Leveren tager sig af overskuddet af østrogen og udskiller det i galden, som skal fjernes fra kroppen via tyktarmen. Når østrogenet er omdannet i leveren, sendes det tilbage i tyktarmen for at blive udskilt. En doven tyktarm vil forårsage, at det overskydende østrogen igen optages i blodet og dermed igen skal omdannes i leveren. Mere en 90% af alle sygdomme menes at begynde i tyktarmen. Så det er altafgørende at holde den ren og i bevægelse. Fødevarer som er nødvendige for optimal tarmfunktion:

6 Fibre fibre i hele kerner/komplekse kulhydrater (brune ris, havre, hirse, rug, majs, byg, uvalset hvede) bælgfrugter og grøntsager forhindrer tilsyneladende østrogen, som er blevet udskilt i galden, i igen at bliver optaget i blodet. Faktisk forbinder de sig med sammensætningerne af udskilt østrogen og fjerner dem fra kroppen via tarmen. Fibre optager også vand, øger mængden af afføring, så det er lettere at slippe af med. Desuden forhindrer de også fødevarer i at gå i forrådnelse inde i kroppen, hvilket kan medføre symptomer som oppustethed og tarmluft. Masser af væske forsøg at drikke mellem 1 og 2 liter vand hver dag. Vand holder afføringen blød og dermed lettere at bevæge. Fødevarer, som skal reduceres: - Raffinerede fødevarer hvidt brød, hvide ris, sukker - Koffein i te, kaffe, chokolade, cola; Koffein har en vanddrivende effekt på kroppen og reducerer værdifulde lagre af næringsstoffer, som er vigtige for en rask hormonfunktion. - Alkohol en ekstra byrde for leveren, som er afgørende for balanceringen af hormonniveauer i kroppen. En god balance mellem de ovennævnte fødevarer kan være meget gavnlig for tyktarmen, tarmen og i sidste ende hormonerne, som holder nogle af de mest alvorlige kvindehelbredsproblemer på afstand! Meghna Nanda. Hvis du ønsker at ændre dine kostvaner, kontakt din praktiserende læge eller en kvalificeret diætist for rådgivning på forhånd. Endometriose og IBS (Irritable bowel syndrome = irritabel tarm syndrom) Dr. Nick Read, MA, MD, FRCP, medicinsk rådgiver ved Gut Trust (IBS netværket) og forfatter af Sick and Tired, Healing the Illnesses Doctors Cannot Cure (Syg og Træt, at helbrede de sygdomme læger ikke kan kurere) (Udgivet af forlaget Phoenix, 2006) har skrevet den følgende artikel for at forklare mere om IBS. Den smerte, du lider under, kommer fra langt inde i dit underliv. Sommetider er det som en dump smerte, som bliver værre, når din menstruation nærmer sig, sommetider er det mere som kolik. Du har en tendens til forstoppelse, men sommetider får du diarré. Du har haft smertefulde, kraftige menstruationer i nogen tid. Din læge sender dig til en gynækolog, som stiller diagnosen; endometriose. Du prøver behandlinger, men dine tarme er stadig i uorden. Så henviser din læge dig til en tarmspecialist. Han diagnosticerer dig med Irritabel tarm syndrom (IBS). Men selvom hans behandlinger afhjælper forstoppelsen, bliver smerten, om noget, værre. Han foreslår hypnoterapi, som hjælper.

7 Har du så irritabel tarm syndrom? Eller er det endometriose? Eller har du endda begge dele? Der er omfattende overlapning mellem endometriose og IBS. De klassiske symptomer på IBS er periodiske underlivssmerter og/eller oppustethed samt forstyrrelser i tarmen opførsel, hvilket kan være diarré eller forstoppelse eller begge dele på skift. Smerten opstår ofte i forbindelse med afføring, øges ofte ved samleje og har en tendens til at blive værre op til menstruationen. Mennesker med IBS har ofte også mange andre symptomer, som omfatter blære-forstyrrelser og smerter, kraftige menstruationer, rygsmerter, træthed, nervøsitet og depression. Lyder det bekendt? Selvom smertefulde, uregelmæssige, langvarige og kraftige menstruationer ofte forekommer blandt patienter med endometriose, har de også ofte tarmsymptomer særligt smerter før og efter afføring, oppustethed, diarré og forstoppelse, desuden er der ofte blære-symptomer. Så kan man have de to lidelser på samme tid? De er begge almindelige. De karakteriseres begge af følsomhed i bækkenet og ændret bevægelse af tarmene og sikkert også æggelederen, hvilket medfører retrograd menstruation (tilbageløb af menstruation). Stress, nervøsitet og depression menes at spille en rolle ved begge sygdomme, ved at øge følsomheden, forstyrre bevægeligheden og øge betændelses- og immunreaktionen. Supplerende behandlinger og psykologisk behandling er effektive overfor både IBS og endometriose, sikkert fordi de giver forståelse og sikkerhed, som reducerer anspændelsen og følsomheden samt betændelsestilstanden. Hvis undersøgelser har vist udbredte endometriotiske aflejringer på tarmen, bør man gå i gang med specifik endometriosebehandling, men hvis aflejringerne ikke er så alvorlige eller specifik behandling ikke har hjulpet, bør man behandle tarmsymptomerne med krampestillende midler, store mængder afføringsmidler eller lægemidler, som modvirker diarré, såvel som supplerende eller psykologisk behandling. Dr. Nick Read [Red: Ovenstående artikel er oversat fra engelsk. De anførte svar repræsenterer en konsulents synspunkter og er ikke nødvendigvis Endometriose Foreningens synspunkt, ligesom de behandlinger, der anføres i artiklen, heller ikke nødvendigvis vil være identiske med behandlinger i Danmark. Det til trods er det værd at bemærke, at der også i England er stor fokus på vigtigheden af, at endometriose behandles af gynækologer med stor kirurgisk erfaring. Antallet af endometriosepatienter, der også har tarmproblematik, er så relativt lille i Danmark, at behandling af disse få tilfælde alene skal og må varetages af en afdeling med landsdelsfunktion; dvs. Glostrup Hospital og Skejby Sygehus!]

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Mulighed for diagnosen endometriose uden kikkeroperation

Mulighed for diagnosen endometriose uden kikkeroperation Mulighed for diagnosen endometriose uden kikkeroperation Oversat til dansk af Maria Lajer med tilladelse fra Human Reproduction. Denne artikel blev trykt først i Human Reproduction 2009;24(5):1012-7 BAGGRUND:

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Irriteret tyktarm Tilføjet af Jette Plesner onsdag 07. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 03. september 2009 Irriteret tyktarm er efterhånden blevet en folkesygdom. Maven bliver oppustet og gør ondt. Man

Læs mere

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen Patientinformation Kræft i tyktarmen eller endetarmen Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Kræft i tyktarmen eller endetarmen Forberedelse til operation og smertebehandling: Operationen foretages af

Læs mere

Patientinformation. Brystimplantater 3. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystimplantater 3. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystimplantater 3 Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om brystimplantater 3 Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt

Læs mere

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Patientinformation Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning samt testning

Læs mere

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING. PATIENTINFORMATION NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Adrenogenitalt syndrom AGS

Adrenogenitalt syndrom AGS Adrenogenitalt syndrom AGS Information til børn/voksne med adrenogenitalt syndrom og deres pårørende August 2014 Vækst og Reproduktion Afsnit 5064 Opgang 5, 6. sal Rigshospitalet Juliane Marie Centret

Læs mere

Anæstesiologisk Afdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation

Anæstesiologisk Afdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation Anæstesiologisk Afdeling Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation FØR BEDØVELSEN Før bedøvelsen skal du tilses af en anæstesilæge. Dette kan ske ved den kirurgiske forundersøgelse eller på selve operationsdagen.

Læs mere

Anæstesi og operationsafdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation

Anæstesi og operationsafdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation Anæstesi og operationsafdeling Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation FØR BEDØVELSEN Før bedøvelsen skal du tilses af en anæstesilæge. Dette kan ske ved den kirurgiske forundersøgelse eller på selve operationsdagen.

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Fjernelse af galdeblæren

Fjernelse af galdeblæren Patientinformation Fjernelse af galdeblæren ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Kvalitet Døgnet Rundt Organkirurgisk klinik Denne pjece er en information til dig og dine pårørende om den

Læs mere

Patientinformation. Tarmslyng. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling

Patientinformation. Tarmslyng. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling Patientinformation Tarmslyng Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk Afdeling Tarmslyng Tarmslyng er en fællesbetegnelse for en akut tilstand med ophævet passage af luft og afføring gennem tarmsystemet. I tyndtarmen

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af Bartholins cyste

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af Bartholins cyste Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om fjernelse af Bartholins cyste Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den

Læs mere

Information om koloskopi

Information om koloskopi Patientinformation Information om koloskopi - Moviprep Velkommen til Organkirurgisk Afdeling Endoskopisk afsnit Information om Koloskopi Hvad er koloskopi? Koloskopi er en kikkertundersøgelse af hele

Læs mere

Patientinformation. om blindtarmsbetændelse

Patientinformation. om blindtarmsbetændelse Patientinformation om blindtarmsbetændelse Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Blindtarmen (appendix) er beliggende som et ormeformet vedhæng på den højre ende af tyktarmen. Akut blindtarmsbetændelse

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-d (Docetaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt som

Læs mere

Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse)

Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse) Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Information til patienter Vi byder Dem velkommen til

Læs mere

Patientvejledning. Sigmoideoskopi. Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen

Patientvejledning. Sigmoideoskopi. Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen Patientvejledning Sigmoideoskopi Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen En sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse af endetarmen og den nedre del af tyktarmen med henblik på at afsløre sygelige forandringer

Læs mere

Patientvejledning. Betændelse i udposninger på tyktarmen. Diverticulitis

Patientvejledning. Betændelse i udposninger på tyktarmen. Diverticulitis Patientvejledning Betændelse i udposninger på tyktarmen Diverticulitis Udposninger - også kaldet divertikler - på tyktarmen er en tilstand, som følger med alderen. I 40-50 års alderen har halvdelen af

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Majeed Version af 2016 1. HVAD ER MAJEED 1.1 Hvad er det? Majeed er en sjælden genetisk sygdom. Børn med denne sygdom lider af CRMO (kronisk rekurrent multifokal

Læs mere

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Smerter i underlivet Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Indtast overskrift Smerter og spændinger

Læs mere

Behandling for ufrivillig barnløshed

Behandling for ufrivillig barnløshed Når I skal i behandling for ufrivillig barnløshed, afhænger behandlingsmetoderne af årsagen til jeres I denne pjece kan I læse generel information om de forskellige behandlingsmetoder. Præcis hvordan jeres

Læs mere

Tarmkræft. Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft

Tarmkræft. Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft Tarmkræft Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft De fleste tilfælde af tarmkræft starter ved, at godartede

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft...

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Æggestokkræft rammer kun få, men opdages af færre i tide. Folderen her fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på. Lyt til,

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

Blod i afføringen. Blod i afføringen kan være synlig eller kan opdages ved en afføringstest, såkaldt "okkult blod".

Blod i afføringen. Blod i afføringen kan være synlig eller kan opdages ved en afføringstest, såkaldt okkult blod. Blod i afføringen Blod i afføringen kan være synlig eller kan opdages ved en afføringstest, såkaldt "okkult blod". Forekomst I den almindelige befolkning observerer 20% blod i afføringen i løbet af et

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-b,t (Paclitaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer.

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer. DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet Dags dato åå mm-dd Dit studieløbenummer Dine initialer : Din alder: år Er du mand kvinde EuroQol Angiv ved at sætte kryds i een af

Læs mere

Patientinformation. Mavesår. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling

Patientinformation. Mavesår. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling Patientinformation Mavesår Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk Afdeling Mavesår Hvad er et mavesår? Hos raske personer er slimhinden i mavesæk og tolvfingertarm intakt og uden sår, fordi den er modstandsdygtig

Læs mere

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi Patientvejledning Kikkertoperation af underlivet - Laparoskopi Kikkertoperation (laparoskopi) bruges til undersøgelse og operation af bughulens organer. Den giver special lægen i gynækologi et godt overblik

Læs mere

FORSTOPPELSE FORSTOPPELSE

FORSTOPPELSE FORSTOPPELSE Forstoppelse FORSTOPPELSE Der er mange, som har problemer med at komme af med afføringen. Op mod hver femte oplever problemer med afføringen. Hos ældre udgør det et stort problem. Afføringsproblemer er

Læs mere

Organkirurgisk Afdeling. Mavesår. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Organkirurgisk Afdeling. Mavesår. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Organkirurgisk Afdeling Mavesår Patientinformation www.koldingsygehus.dk Hvad er et mavesår? Sår i mavesæk eller tolvfingertarm. Hos raske personer er slimhinden i mavesæk og tolvfingertarm intakt og

Læs mere

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet Underlivssmerter opleves af et stort antal kvinder. Der kan være flere årsager, men ofte vil musklerne være involverede. Muskelspændinger kan opstå i såvel underlivet som i nakke- og skulderregionen. De

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystreduktion Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om brystreduktion Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om hæmoridebehandling

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om hæmoridebehandling Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om hæmoridebehandling Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den operative

Læs mere

kimcelletumorer Børnecancerfonden informerer

kimcelletumorer Børnecancerfonden informerer kimcelletumorer i kimcelletumorer 3 Tumormarkører En del kimcelletumorer udskiller særlige hormoner i blodet, som alfafoetoprotein (AFP) og human chorion gonadotropin (HCG). Hormonniveauet i blodet kan

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 39 77 70 70 Telefax: 39 77 70 71 www.cfrhospitaler.dk Du har fået tilbudt en kikkertundersøgelse af ankelleddet på CFR

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm Patientvejledning Fremfald af endetarm Prolaps af endetarm Fremfald af slimhinden i den nederste del af endetarmen eller egentlig fremfald af nederste del af endetarmen (prolaps af endetarmen) opleves

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative

Læs mere

Operation i spiserøret (oesophagus)

Operation i spiserøret (oesophagus) Du skal have foretaget en operation i dit spiserør eller din mavemund. I denne pjece kan du og dine pårørende finde information om det at skulle opereres, og om det forløb du skal igennem. Når du har læst

Læs mere

Ekstern strålebehandling

Ekstern strålebehandling Ekstern strålebehandling Hvordan virker strålebehandling på prostatakræft? Formålet med strålebehandling er at ødelægge prostatakræftcellerne og samtidigt at begrænse beskadigelsen af andre celler mest

Læs mere

guide Irriteret tyktarm? Det kan du gøre for at mildne smerter Guide: Hjælp din mave Ny pille kan kurere kronisk mavesygdom sider

guide Irriteret tyktarm? Det kan du gøre for at mildne smerter Guide: Hjælp din mave Ny pille kan kurere kronisk mavesygdom sider Foto: Iris guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 22 sider Irriteret tyktarm? Det kan du gøre for at mildne smerter Guide: Hjælp din mave Ny pille kan kurere kronisk mavesygdom

Læs mere

Behandling for hjernesvulst

Behandling for hjernesvulst Behandling for hjernesvulst Til patienter der indgår i pakkeforløb Det første besøg Ved dit første besøg på Neurokirurgisk Afdeling, kommer du til en samtale. Vi kalder det første besøg for en forundersøgelse,

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Husk Psyllium-frøskaller, hårde kapsler. Plantago ovata Forssk.

Indlægsseddel: Information til brugeren. Husk Psyllium-frøskaller, hårde kapsler. Plantago ovata Forssk. Indlægsseddel: Information til brugeren Husk Psyllium-frøskaller, hårde kapsler Plantago ovata Forssk. Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Patientinformation. Akut bugspytkirtelbetændelse

Patientinformation. Akut bugspytkirtelbetændelse Patientinformation Akut bugspytkirtelbetændelse Kvalitet Døgnet Rundt Kirurgisk Afdeling Akut bugspytkirtelbetændelse Bugspytkirtlen producerer enzymer, som medvirker til fordøjelsen af kosten, vi spiser.

Læs mere

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS Indholdsfortegnelse Kort om behandlings- og sundhedskompasset...4 Den optimale kurs mod din behandling...7 Second opinion...9 Samarbejde med det offentlige...11 Samspil med

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Kikkertoperation af knæled

Ortopædkirurgisk Afdeling. Kikkertoperation af knæled Ortopædkirurgisk Afdeling Kikkertoperation af knæled Du skal have foretaget en kikkertoperation (artroskopi) i dit knæled. Denne pjece fortæller dig lidt om, hvad en kikkertoperation er, hvordan det foregår,

Læs mere

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center Patientinformation Veneblodprop i benet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Klinik Medicinsk Center 2 Veneblodprop i benet De har lige fået besked om, at De har en veneblodprop /dyb årebetændelse

Læs mere

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT CRPS Komplekst Regionalt Smertesyndrom Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT Denne pjece er til personer, hvor der er mistanke om CRPS, eller hvor CRPS er diagnosticeret.

Læs mere

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat.

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat. Efterhånden som man bliver ældre, bliver musklerne og huden i ansigtet slappere, hvorved rynker og løs hud bliver mere synlige. Den løse hud ses oftest under hagen, op langs kæberanden samt over og under

Læs mere

Information om koloskopi i bedøvelse

Information om koloskopi i bedøvelse Patientinformation Information om koloskopi i bedøvelse - med Moviprep Velkommen til Organkirurgisk Afdeling Endoskopisk afsnit Information om koloskopi i bedøvelse Hvad er koloskopi? Koloskopi er en

Læs mere

Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation

Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation Patientinformation Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation - Laparoskopisk colonresektion Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Information om fjernelse af et

Læs mere

Forstoppelse. Til patienter og pårørende. Vælg farve. vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Børne- og ungeklinikken

Forstoppelse. Til patienter og pårørende. Vælg farve. vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Børne- og ungeklinikken Til patienter og pårørende Forstoppelse vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Børne- og ungeklinikken Hvor tit har børn normal afføring? Hvad er forstoppelse?

Læs mere

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Husk Psyllium-frøskaller, pulver/pulver til oral suspension. Plantago ovata Forssk.

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Husk Psyllium-frøskaller, pulver/pulver til oral suspension. Plantago ovata Forssk. INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Husk Psyllium-frøskaller, pulver/pulver til oral suspension Plantago ovata Forssk. Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at tage dette lægemiddel, da

Læs mere

Henoch-Schönlein s Purpura

Henoch-Schönlein s Purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Henoch-Schönlein s Purpura Version af 2016 1. HVAD ER HENOCH- SCHÖNLEIN S PURPURA? 1.1. Hvad er det? Henoch-Schönleins purpura (HSP) er en tilstand med inflammation

Læs mere

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Det er ingen skam at have et problem. Men det er en skam, ikke at arbejde med det. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Klientkontakt... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

Fakta om spiseforstyrrelser

Fakta om spiseforstyrrelser SUNDHEDSSTYRELSEN [Næste side] Indholdsfortegnelse: Kolofon Nervøs spisevægring - anorexia nervosa Nervøs overspisning - bulimia nervosa Andre spiseforstyrrelser Udbredelse og årsag Mange faktorer spiller

Læs mere

Lyskenbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Lyskenbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Lyskenbrok Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er lyskebrok Lyskebrok betyder at bughinden og en del af tarmen trænger ud gennem

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om lyskebrok

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om lyskebrok Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om lyskebrok Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative behandling

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

Information om sigmoideoskopi og gastroskopi

Information om sigmoideoskopi og gastroskopi Patientinformation Information om sigmoideoskopi og gastroskopi - Moviprep Velkommen til Organkirurgisk Afdeling Endoskopisk afsnit Information om sigmoideoskopi og gastroskopi - med Moviprep-udtømning

Læs mere

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Karpaltunnelsyndrom viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre oftest om natten.

Karpaltunnelsyndrom viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre oftest om natten. Sovende fingre viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre oftest om natten. Hvad er karpaltunnelsyndrom? er en lidelse, hvor en af håndens

Læs mere

Rekonstruktion af forreste korsbånd

Rekonstruktion af forreste korsbånd Bristning af forreste korsbånd kan opstå ved vrid eller overstrækning i knæleddet, ved sportsaktivitet eller ulykke. Forvridningen kan medføre, at alene forreste korsbånd brister, men ofte er overrivningen

Læs mere

ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE

ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE Hvordan kan dette være interessant/relevant for dig? Jo - hvis du f.eks. har problemer med: Ødemer/Væskeophobninger og andre hævelser Hudproblemer,

Læs mere

Fjernelse af Livmoderen

Fjernelse af Livmoderen Fjernelse af Livmoderen Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Denne pjece skal suppleres med den mundtlige information, som du har modtaget

Læs mere

URACYST. Chondroitinsulfat 2,0%

URACYST. Chondroitinsulfat 2,0% URACYST Chondroitinsulfat 2,0% Denne vejledning er til dig, som skal i behandling med Uracyst. Vejledningen er tænkt som et supplement til den information du får af din læge eller sygeplejerske. Blærens

Læs mere

Information om gastroskopi og koloskopi i bedøvelse

Information om gastroskopi og koloskopi i bedøvelse Patientinformation Information om gastroskopi og koloskopi i bedøvelse - Moviprep Velkommen til Organkirurgisk Afdeling Endoskopisk afsnit rev. apr. 2009 Information om gastroskopi og koloskopi i bedøvelse.

Læs mere

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft MAMMOGRAFI Screening for brystkræft Tilbud om undersøgelse Mammografi er en røntgenundersøgelse, der kan vise, om du har forandringer i dine bryster. Det kan være ansamlinger af væske, godartede knuder

Læs mere

Fødevareallergi og intolerance side 2-10

Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Brød, Boller & Kager side 11-31 Let og lækkert til madpakken eller skovturen side 32-38 Lækre kaloriefattige salater til pålæg

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

Patient- information

Patient- information Patientinformation Denne patient information er en vejledning, som kan bruges under behandlingsperioden. Den er tænkt som et supplement til den information, der gives af lægen eller sygeplejersken. Behandlingen

Læs mere

Bugvævsbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Bugvævsbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Bugvævsbrok Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er bugvægsbrok? Bugvægsbrok betyder, at bughinden og en del af tarmen trænger ud

Læs mere

Arbejdsmedicinere: Der anmeldes for mange psykiske arbejdsskader

Arbejdsmedicinere: Der anmeldes for mange psykiske arbejdsskader 25. november 2013 ARTIKEL Af Morten Bjørn Hansen Arbejdsmedicinere: Der anmeldes for mange psykiske arbejdsskader Der anmeldes alt for mange psykiske sygdomme, der aldrig vil blive anerkendt som arbejdsskader,

Læs mere

Den akut indlagte patient - til operation

Den akut indlagte patient - til operation Ortopædkirurgisk Afdeling Den akut indlagte patient - til operation Patientinformation www.sygehuslillebaelt.dk Når du sidder med denne folder, er det fordi, du er blevet indlagt akut på vores afdeling

Læs mere

Maveplastik. - information til patienter

Maveplastik. - information til patienter Maveplastik - information til patienter Maveplastik Ved en maveplastik fjernes overflødigt fedt og hud og huden opstrammes evt. i kombination med en opstramning af bugvægsmuskulaturen. Fedt indenfor bugvæggen

Læs mere

Patientinformation. Brystløft. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystløft. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystløft Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om Brystløft Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til forundersøgelse,

Læs mere

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Patientinformation Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af cyster og knuder på æggestokkene

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af cyster og knuder på æggestokkene Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om fjernelse af cyster og knuder på æggestokkene Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om

Læs mere

LUPUS og GRAVIDITET. "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96

LUPUS og GRAVIDITET. Pregnancy and Lupus Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Oversættelse 1999 - Hanne Hønnicke, 8800 Viborg Side 1 LUPUS og GRAVIDITET "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Eftersom lupus (SLE) først og fremmest

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for brystkræft

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for brystkræft Patientinformation Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for brystkræft Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning ved familiært

Læs mere

Irritabel tyktarm og. Peter Bytzer. Høring om funktionelle lidelser, 19. marts 2014

Irritabel tyktarm og. Peter Bytzer. Høring om funktionelle lidelser, 19. marts 2014 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 324 Offentligt Irritabel tyktarm og funktionelle lidelser Peter Bytzer Høring om funktionelle lidelser, 19. marts 2014 30. dec. 2013 www.dr.dk

Læs mere

Primær knæledsprotese

Primær knæledsprotese Patientinformation Primær knæledsprotese - Førstegangs ledudskiftning af knæ Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling Primær knæledsprotese (Førstegangs ledudskiftning af knæ). Vigtige oplysninger

Læs mere

Manglende endetarmsåbning

Manglende endetarmsåbning Forældreinformation Manglende endetarmsåbning Information for forældre til piger med anal atresi Kirurgisk Afdeling A H C Andersen Børnehospital Anal atresi I det efterfølgende gives en kort beskrivelse

Læs mere

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen 1 Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen Der er tale om et vridtraume, når tilskadekomne har været udsat for en relevant belastning, der kan medføre et vrid i leddet. Der kan

Læs mere

NR. 24. Visdomstænder. Hvad er visdomstænder? Hvornår skal visdomstænder. Hvad sker der før, under og efter du har fået fjernet en visdomstand?

NR. 24. Visdomstænder. Hvad er visdomstænder? Hvornår skal visdomstænder. Hvad sker der før, under og efter du har fået fjernet en visdomstand? NR. 24 Visdomstænder Hvad er visdomstænder? Hvornår skal visdomstænder fjernes? Hvad sker der før, under og efter du har fået fjernet en visdomstand? Visdomstænder Hvad er visdomstænder? Du kan i alt få

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) (Tethered Cord) Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes informationer mellem kroppen og hjernen. Nervernes hovedledning (rygmarven) strækker sig fra hjernen gennem

Læs mere

FØDEVAREINTOLERANCE I FAMILIEN BY HANKO MEDICO WWW.HANKOMEDICO.DK

FØDEVAREINTOLERANCE I FAMILIEN BY HANKO MEDICO WWW.HANKOMEDICO.DK FØDEVAREINTOLERANCE I FAMILIEN BY HANKO MEDICO WWW.HANKOMEDICO.DK WWW.HANKOMEDICO.DK INTRODUKTION FOR DIG OG DIN FAMILIE Denne lille e-bog er lavet så du kan se, om din familie er påvirket af fødevareintolerance.

Læs mere

Din livsstils betydning for dit helbred KOST RYGNING ALKOHOL MOTION

Din livsstils betydning for dit helbred KOST RYGNING ALKOHOL MOTION Din livsstils betydning for dit helbred KOST RYGNING ALKOHOL MOTION Kære patient Velkommen til Dronninglund Sygehus Vi fokuserer på din livsstil/ KRAM - faktorerne KOST RYGNING ALKOHOL/stoffer MOTION

Læs mere

Depression DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

Depression DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression Depression Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

Patientinformation. Artroskopi af knæ. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Artroskopi af knæ. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Artroskopi af knæ Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Rev. feb. 2011 Information om Artroskopi af knæ Navn... De bedes møde i afsnit...... dag den... kl.... Vedrørende

Læs mere

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed.

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgsmålene besvares med kryds i ud for valgte svar mulighed og ved uddybende tekst på linierne. 1. Navn: 2. Cpr-nr. 3. Dato for besvarelse af spørgeskemaet:

Læs mere

Delmodernisering af specialerne kirurgi og intern medicin 2009

Delmodernisering af specialerne kirurgi og intern medicin 2009 Delmodernisering af specialerne kirurgi og intern medicin 2009 Indledning I forbindelse med sidste overenskomstforhandling blev parterne enige om at etablere hurtigere og mere smidige moderniseringer af

Læs mere