BU - Kreds 8 Inspirationsaften 2007 BØRNETRÆNERMANUAL

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BU - Kreds 8 Inspirationsaften 2007 BØRNETRÆNERMANUAL"

Transkript

1 BØRNETRÆNERMANUAL Motorisk træning Bold og leg TOTALHÅNDBOLD

2 DHF's BUDSKABER OM BØRNETRÆNING Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg. Undgå for tidlig specialisering. Alle børn skal føle sig trygge og værdsatte på holdet. Udnyt den motoriske guldalder til individuel teknisk træning. Børn skal have bolden mest muligt, når de træner. Mange børn skal prøve at stå på mål. Nej til systemtræning i børnehåndbold - børn skal trænes i at spille håndbold pr. instinkt og ikke ud fra færdige løsninger fra træneren. Alle børn skal på banen i kamp - ingen børn spiller håndbold for at være tilskuer. Træneren er et omdrejningspunkt i foreningen og væsentlig for børns oplevelse af idrætten. Træningen skal tilrettelægges, så den tager udgangspunkt i børnenes udvikling og naturlige behov for aktivitet. Intensitet og fart er vigtig for fastholdelsen af børnenes interesse og opmærksomhed i træningen - skud på mål er godt, men lange rækker af børn er skidt. Håndboldforeningen skal fungere som et værested for børnene og som rammen for gode oplevelser.

3 Forældrene er vigtige støttepersoner for børn, trænere og forening. Håndboldrelaterede aktiviteter Alle børn har en række fysiske, psykiske og sociale oplevelser og muligheder med sig når de kommer til boldaktiviteterne. De er ikke ens, ligesom deres forventninger til det nye de skal prøve, heller ikke er ens. Når boldøvelserne/legene gennemføres, må der tages hensyn til forskellighederne, og der må forsøges at arbejde med alle de overfor nævnte områder. Med det udgangspunkt at træningen skal være alsidig med et helhedssyn på barnet, Fysisk udvikling Psykisk udvikling Social udvikling Udsagn som kunne omhandle børn der kommer til boldaktiviteter/håndbold: Børn har et stort bevægelsesbehov Gennem undervisningen skal børnene oparbejde et stort bevægelsesforråd Idrætsundervisningen skal være alsidig Undervisningen skal tage udgangspunkt i de grundlæggende motoriske færdigheder Undervisningen skal primært være leglignende. Undervisningen må gerne afspejle boldspil, uden at der gås på kompromis med alsidigheden i bevægelsen. Der skal være konkurrence, dog uden at det bliver et mål i sig selv. Alle boldøvelser/lege må så vidt muligt tage udgangspunkt i de grundlæggende motoriske færdigheder.

4 * krybe * strække * balancere * gå, hinke * skubbe * hoppe, springe * rulle * løfte, bære * løbe * støtte * gynge * klatre,hæve * hænge * rytme * kaste,gribe * svinge * bevægelse * sparke Udholdenhed samarbejde hurtighed koordination styrke Alle bevægelserne der er nævnt ovenfor indeholder elementer der indgår i boldspil. (håndboldspillet) Boldspil Udvikling I boldspil (håndbold) skal man sørge for at følgende områder så vidt som muligt indgår i de overvejelser man har gjort sig omkring øvelsesvalg.

5 Grundlæggende bevægelsesformer Grovmotorik Perseption Styrke (opfatte Bevægelighed - vurdere Koordination - handle) Hurtighed Udholdenhed Kropsbevidsthed Tidsopfattelse Rumopfattelse Form/Farve Følelser Identitet Selvstændighed Færdighedstræning Begrebsdannelse Samarbejde Engagement Ansvar Normer/vurdering Fair play Sprogudvikling Ordforståelse

6 Teori Praksis Det vi har beskæftiget os med indtil videre er den teoretiske baggrund. I det følgende vil der blive givet eks. på, hvordan der kan arbejdes i praksis med nogle af de områder, der er nævnt på den foregående side, det er øvelser som nemt kan ligges ind i opvarmningen og som gerne skulle give inspiration til yderligere fordybelse og udvikling. Kropsbevidsthed og begrebsdannelse. Hvad er kropsbevidsthed? Viden om sin krop, kropsdelenes navne, hvordan de bevæger sig. Bevidsthed om hvordan man kan anvende kroppen i forskellige situationer. Beherskelse af kroppen, således at man bevidst kan udføre de bevægelser, man ønsker. Hvad er begrebsdannelse? Erfaring om sig selv f.eks. i forhold til og kundskab om: Kraft (muskelstyrkens virkning på forskellige øvelser) Tid (hurtig langsom) Form/farve (stor/lille rød/grøn) Rum (orientering i rummet) Antal Osv.

7 Bevægelseslege opvarmning Løb omkring rør kegler/bolde/redskaber med albuen, hø.knæ osv. Når du har rørt keglen, så skal du løbe på en ny måde. Udfør en øvelse ved keglen og så videre til en ny kegle (hop på et ben ) Der kunne bl.a. ligger tegninger af de opgaver man skal løse ved de enkelte kegler. Løbe mellem keglerne, hver gang du passere en kegle skal du løbe på en anden måde. Når du passere keglerne skal du være tung/let se glad ud være ked af det osv. Lad børnene selv være med til at finde nye ideer brug musik varier tempo og kraft. Basale og almene kropsfærdigheder Træningens progressive udgangspunkt er kendskabet til menneskets grundherredømme. Ved grundherredømme forståes evnen til at beherske og tumle kroppen i legen og i dagliglivets mange forskellige situationer, at skabe en god koordination og balance. Et manglende grundherredømme betyder, at man bl.a. let kan komme til skade under træning og/eller kamp, samtidigt kan man miste mange børn fordi de får mange nederlag i forhold til de børn der har et stort motorisk talent. Så det der skulle være begyndelsen på en succeshistorie går hen og bliver et fravalg hos børnene.

8 Sammenfattet oversigt over grundherredømmet Herredømmetrappen Funktionelle grundfærdigheder Kaste, gribe, springe. Fald og nedspring træning Glide fald, Rullefald, kolbøtter Reaktionstræning Hurtige stillingsændringer fra stående til liggende Funktionelle grundøvelser Vægtforskydning afsæt sving(arme/ben) kip i hoften Tænk på at når man arbejder med trappemodellen, vil det ikke altid være den direkte bevægelse op af trappen man vil se. Men mere en bevægelse som er spiralformet (Progration/regration) Træning af grundlæggende bevægelsesformer (praktisk) Hinke hoppe kravle Vælg forskellige bevægelsesformer på de farvede streger. På de røde streger skal vi hinke. Hvordan skal vi bevæge os på de grønne streger osv. Vælg evt. en eller flere fangere. Legen her er forholdsvis enkel, og det fremgår tydeligt, at der arbejdes med balanceevnen og koordinationen. Bliver der kravlet inddrages armenes og skulderens muskler. Mindre tydeligt er det, at der med legen og dens organisationsform tilgodeses andre områder. Således træner man børnenes sociale evner gennem samtaleformen (de skal lytte til hinandens ideer), deres kropsbevidsthed styrkes ved at de skal nævne kroppens navne og sætte bevægelser på, og der arbejdes med begrebsdannelse, når der knyttes farve sammen med bevægelsesformer.

9 Løbe: Leg ståtrold En eller flere er fangere. Ved berøring fryses man i en stilling. De fangne kan befries på forskellige måder (kravle gennem benene osv.) Tre står uden for banen, når en fanger har rørt f.eks. tre, bliver treeren ny fanger. Den gamle fanger bytter med en af dem der står udenfor. (også her kan der arbejdes med forskellige måder at befri på tænk på at få så mange muskelgrupper med. Løbe Sparke Slå Drible Dribling omkring (find forskellige måde at gøre det på ) Slå bolden hårdt i jorden, hop i takt med bolden. Slå bolden hårdt i jorden Hvor mange gange kan man kravle under bolden. Følg efter hinanden to og to, mens i dribler. Hold hinanden i hånden to og to. Slå bolden over en springstøtte Tennis to og to over springstøtter/bukke/snor.

10 Udvikling fra grundlæggende bevægelsesformer til færdigheder Grundlæggende bevægelsesformer udvikles efterhånden til idrætslige færdigheder. Fra det enkle gås til det sammensatte. Flere deltagere inddrages i samspils situationer. Hvornår egentlig træning og specialisering indledes, afhænger af barnets modenhed. Eks. På udvikling Fra leg til håndbold Kaste-, gribe-, løbe og legeaktiviteter Spil partibold på små baner og med små hold (en udvikling fra leg til spil) Spil partibold, hvor holdet skal forsøge at få fire gode afleveringer uden modstanderen rør bolden. Partibold, hvor der scores, når en medspiller griber bolden, samtidig med at han står i en ring. Partibold scoring når der rammes en kegle Scoring i almindelig mål Eks. håndboldspillet

11 Smålege med bolden: En bold er en svær ting at styre det kræver lang tid at vænne sig til de mange muligheder uden at mindske koncentrationen. Her er nogle ideer til at arbejde med bolden. En bold pr. mand Hop i takt til hoppende bold Hop samtidig med bolden Send bolden op i luften, drej rundt og grib den igen Send bolden op i luften, rør skoene og grib derefter bolden Send bolden op i luften og spring op og grib den Hop på et ben og tril bolden med fodsålen Skub bolden foran dig med skiftevis højre og venstre fod Skub bolden fremad og løb frem og stop den Før bolden foran dig, mens du bevæger dig sidelæns baglæns Før bolden med dig, og stop den ved at sætte dig på den Før bolden med dig og stop den med knæet Hold bolden i luften ved at kaste bolden fra hånd til hånd (løb på så mange forskellige måder som muligt) Hold bolden i luften ved at slå til den med hænder og arme Send bolden op i luften, lad den røre jorden en gang, og send den op I luften igen Send bolden op i luften, sæt dig ned og grib den lig dig ned og grib den. Hop med bolden mellem fødderne, knæene og lårene. Drible med bolden højt lavt mellem benene luk øjnene mens du dribler Tril bolden ned af ryggen og grib den Tril bolden fra den ene hånd til den anden hen over brystet. En bold til to personer Kast bolden højt og lavt til hinanden Løb baglæns mens din makker dribler efter dig Den ene slår bolden i jorden, den anden hopper i takt med bolden. Slå skiftevis bolden i jorden Kast bolden til hinanden, mens I løber rundt i salen Aflevere bolden i forskellige højder til makkeren, der aflevere den tilbage langs jorden Aflevere bolden drej rundt om dig selv og modtag bolden igen Aflevere bolden til hinanden, så den er svær at få fat på igen Aflevere bolden til hinanden og grib den så højt som muligt Hold hinanden i hænderne mens I dribler med bolden

12 Løb væk fra din makker med bolden og aflevere bagud til ham Klem fødderne fast omkring bolden og spil så bolden til kammeraten Front mod hinanden aflevere bolden mellem benene med begge hænder Front mod hinanden, hold begge godt fast om bolden træk eller tryk bolden så makkeren bliver tvunget forlæns eller baglæns Front mod hinanden, hold bolden på ryggen med begge hænder bøj dig hurtigt frem og slyng bolden til din makker Du skal have både hænder og fødder på jorden og samtidig trille bolden til makkeren med hånden, panden, hoften, bagdelen osv. Du skal have både hænder og fødder på jorden og samtidig vippe bolden til makkeren. Han griber og sender den tilbage til din anden hånd. Man står på tæppefliser eller i hulahopringe og aflevere frem og tilbage man skal ned og røre området med hånden efter hver aflevering man kunne stå på skamler eller på bænke. Stå på tværs af banen og kast igennem en port to kegler varier størrelsen af porten To sammen om to bolde Makkeren sparker bolden til dig og du kaster bolden til hende Du studser til makkeren og han kaster almindeligt til dig Du kaster med hø. og griber med venstre og omvendt Kast din bold op i luften og returner makkerens aflevering før du griber din egen bold. Drible rundt og samtidig returnere afleveringer fra makker. Drible rundt samtidig forsøger du at tage makkernes bold eller forsøger at ramme din bold. De ovenfor nævnte øvelser er gode i forhold til at træne børnenes grundherredømme De kan bl.a. ligge i opvarmningen først i træningen.

13 I det følgende vil der blive vist eksempler på hvordan man kan bruge små boldspil til at træne forskellige delelementer i håndboldspillet. Hvordan føre man bolden fra et område til et andet? En bold til hver deltager Transporter bolden på mange måder og med skiftende retning og hastighed Prøv at føre bolden med forskellige kropsdele Prøv at skifte hastighed Prøv at bevæge dig sidelæns, baglæns Prøv at lave skarperetningsskift Prøv om I kan drible med bolden tæt på kroppen langt fra kroppen Hvordan kan man dække bolden når man føre bolden fra et område til et andet? En bold til to personer Forsøg at føre bolden rundt med forskellige kropsdele uden din makker røre bolden ( man må ikke røre hinanden) Drible rundt uden makkeren røre bolden ( man må stadig ikke røre hinanden) Flere personer om flere bolde Fem spillere bevæger sig på et afgrænset område og spiller hinanden med bolden ( eller to bolde) Hver gang en spiller modtager bolden, skal han, så hurtigt som muligt, og før aflevering, føre bolden hen i et område hvor der er god plads. Der spilles tre mod tre i målfeltet (eller anden afgrænset bane) Når en boldhaver passere en af sidelinierne og begge hans holdkammerater passerer sidelinien, inden modstander holdet når at passerer denne, er der scoret. Der spilles fire mod fire på et afgrænset areal, hvori der ligger tre eller flere hulahop ringe. Scoring når en spiller ligger bolden i en af hulahop ringene, uden at en af modspillerne når at røre ham undervejs ( bolden kan transporteres på forskellige måde dribling uden dribling som amerikansk fodbold osv.)

14 Hvordan behersker man bolden? En bold pr. person Hop mens I slår bolden i jorden Prøv at bevæge jer sidelæns, mens I hopper Kan I slå bolden i jorden med andet end hænderne Kan I dreje, mens I hopper Kan I slå bolden i jorden, mens I er højt oppe i luften. En bold til to personer Aflevere bolden til din makker, som skal få den til at ligge stille på jorden så hurtigt som muligt Prøv at kontrollere bolden med andet end hænderne Prøv afleveringer, som rammer jorden foran/bagved din makker Prøv afleveringer i forskellig højde Aflevere højt til din makker som skal gribe den så højt som muligt Flere personer om en bold Fire personer spiller på et begrænset område. Boldhaveren afleverer til en af dem, som ingen bold har. Alle skal bevæge sig hele tiden. Ti personer spiller til hinanden med fire bolde på et begrænset område. Alle skal løbe uafbrudt, og de fire boldhavere aflevere til de spillere, som ingen bold har. Bolden skal i en bevægelse føres hen, hvor der er god plads. Hvordan skiller man sig af med bolden på en hensigtsmæssig måde? En bold til hver deltager Kast bolden fremad på forskellige måde, prøv at nå den inden den røre jorden anden gang. Placer hulahopringe i forskellig afstand til jer og kast så bolden så den rammer jorden i hulahopringene

15 En bold til to personer Kast bolden til hinanden på tværs af håndboldbanen. Varier jeres kast (der kan stilles forskellige krav til de enkelte afleveringer) Lav et mål foran jer af to kegler. Makkeren skal nu forsøge at score imellem keglerne (varier afstanden til målet og størrelsen af målet. ( evt. brug en kegle som forhindring ved krølle-bølle skud) Brug barsketpladen kast bolden op på pladen så din makker kan gribe den (tænk her på hvilken vinkel der skal kastes med for at rammer din makker præcist) Flere spillere om flere bolde Man står to hold i hver sit målfelt det gælder nu om at kaste alle boldene op I den anden ende det hold der har færrest bolde tilbage når træneren fløjter har vundet. ( Der kan indføres scoring hvis det lykkes at score i modstanderens mål uden at den rammer jorden eller kun røre jorden en gang) Boldkrig To hold I hver sin ende skal forsøge at skyde en stor bold ned I modstanderens ende. Hvordan kan man lære at spille sammen? Hvordan aflevere vi? Basis for at kunne spille sammen er at man kan kommunikere både verbalt og non verbalt. Brist i kommunikationen er: at afsender ikke er bevidst om det signal han eller hun sender. At der sendes uhensigtsmæssige signaler (eller slet intet ), grundet dårlig teknisk/taktisk formåen. At modtageren ikke opfanger signalet ( grundet det dårlige tekniske/taktiske niveau) At der er for kort tid til at opfange signalet. At modtageren er uopmærksom. I det følgende vil der blive lagt vægt på at det at kommunikere ikke blot er et spørgsmål om kommunikation, men også et spørgsmål om teknisk/taktisk forståelse og fysiske forudsætninger.

16 1. spil handler om at: give gode signaler signalere så hurtigt som muligt placer sig, så de har gode muligheder for at signaler. Ti spillere spiller på et afgrænset (halv bane) område med fire bolde. Alle spillere skal være i bevægelse. (hvordan viser jeg at jeg er spilbar) 2. spil handler om at: udnytte stor bredde og dybde I spillet udføre et stor løbearbejde, for at gøre sig spilbar Der spilles tre mod en på et afgrænset område (badmintonbane) Med forskellige omgaver/ sværhedsgrader (hvad skal boldhaveren gøre for at gøre sine medspillere bedre? hvad skal medspillerne gøre for at skabe optimale forhold for medspilleren?) 3. spil handler om at: beholde bolden inden for egne rækker udnytte hele banen (skabe plads til scoring) se og udnytte svage steder hos modstanderen Der spilles fire mod fire. Der scores ved at spille bolden mellem to kegler (der skal være et mål mere end der er spillere på holdene) (der kan spilles med forskellig sværhedsgrad alt efter hvor stort et stress man vil ligge på spillerne) 4. spil handler om at: bringe sig I overtal skift mellem korte og lange afleveringer læse spillet hvor kan jeg komme i overtal Der spilles tre mod tre på en afgrænset bane. Et hold forsvare de to mål på den ene langside og angriber de to på den anden side. (man kan her ændre på størrelsen af målene hvis der er for stor forskel på de to hold)

17 5. spil handler om at: udnytte overtal Der spilles tre mod tre med to jokere på sidelinien (jokerne må kun røre bolden en gang i hver angreb og der skal forsøges at score inden for fem afleveringer. Der scores ved at ligge bolden på modstanderens baglinie ( også her er der mulighed for at ændre på sværhedsgraden (gøre banen beddere blot røre modstander når han har bolden osv.) 6. spil handler om at: arbejde med retningsskift følge op på bolden Der spilles fire mod fire på en barsketbane. Der scores ved, at bolden kastes op mod pladen og gribes af en medspiller, inden den når jorden. Begge hold kan score ved samme plade. 7. spil handler om at: skabe god tig for sine medspillere træne rumfornemmelse holde koncentration, trods skift I arbejdsopgaver Der spilles fem mod fem på afgrænset område. Det ene hold spiller med fødderne. Det andet hold kaster. Der scores ved at ramme bolden på jorden. Der spilles på tid og det hold der har ramt flest gange vinder. Evt. ændringer i regler kunne være: På holdet der skal score må boldholderen ikke bevæge sig Der skiftes bold når man rammer fodbolden. Også mange af de ovenfor nævnte spil, kan have udgangspunkt i forsvarstræning De næste boldspil vil prøve at tage udgangspunkt I forsvaret Erobre bolden Forhindre modstander i at spille bolden Forhindre modstander i at modtage bolden Under arbejdet med forsvarstræning lægges der vægt på at bevidstgøre spilleren om betydningen af at: Formindske den tid modstanderen har at handle i Blokere for modstanderens mest hensigtsmæssige handling Presse modstander rent fysisk ved hele tiden at stresse dem.

18 1. spil handler om at: Blokere for aflevering Der spilles tre mod en på afgrænset område (ændre på banestørrelse de tre skal stå stille bolden må ikke ryge uden for banen man må kun holde bolden et hvis tidsrum osv.) 2. spil handler om at: At arbejde sammen under bolderobring Der spilles fire mod to på et afgrænset område. Når en har blokeret for bolden skiftes der med to af de fire. (kommunikere indbyrdes lave aftaler / revidere aftaler så de bliver bedre) ( spilles i overtal /undertal/lige mange satser på bolderobring mandsopdækning forsvare en zone på banen hvor modstander skal bevæge sig igennem). 3. spil handler om at: erobre bolden organisere bolderobring I bybden og bredden Der spilles tre mod tre med to jokere, der kun må opholde sig i midtområdet, de er med det forsvarende hold. Det giver to point hvis bolden erobres, hvis et hold placerer bolden på modstandernes baglinie er der et point ( ændring af sværhedsgrad banens størrelse størrelsen af midterområdet antal jokere mandsopdækning) 4. spil handler om at: spille imod spillet skifter retning heletiden Der spilles fire mod fire til fem hulahopringe. Der scores ved at studse bolden ned I ringene og en medspiller griber bolden. (Hindring af scoring, hvis en modspiller berører jorden i ringen inden bolden bliver grebet) 5. spil handler om at: skabe overtal I forsvar Der spilles fem mod fem på et afgrænset område. Bolden kan erobres ved et let slag på boldhaverens ryg, han skal herefter aflevere bolden indenfor de næste tre skridt. (der kan spilles med mandsopdækning scoring på baglinien)

19 6. spil handler om at: Hurtigt at bringe sig mellem modstander og scoringssted Der spilles fire mod fire på et afgrænset område. Der er to mål (et på hver baglinie) alle skal deltage i forsvaret af det mål der bliver angrebet, alle angribere skal være på den banehalvdel hvor de forsøges at score. Der må skiftes retning når som helst. (holdet der skal forsvare skal alle hjem på egen banehalvdel før de må forsøge at erobre bolden ) 7. spil handler om at: forsvare et område Der spilles i hele hallen 4 mod 4 eller der anbringes en kegle på mållinien. Spillerne på det hold der har bolden, spiller hinanden og forsøger at score ved at ramme keglerne. Bolden afgives hvis man ikke rammer keglerne. Der kan også spilles med afgrænsede områder i hallen - der må ikke spilles ind over cirklen Når man har mistet bolden skal man hjem og dække sit eget område. Det jeg har forsøgt på at gøre, er at vise hvilke elementer i håndboldspillet man kan gå ind og træne udfra forskellige små boldspil. Derudover har jeg forsøgt at vise balance og koordinationstræning udfra boldøvelser, som kan indgå i opvarmningen. Alle øvelser har utrolig mange variationer hvor det kun er jeres fantasi der sætter grænsen, men prøv hele tiden at være kritisk overfor de øvelser i vælger. Vælg ikke blot øvelsen for øvelsens skyld, men udfra det I ønsker at træne. De vigtigste mål for træningen er dog at børnene skal gå fra træning med følelsen af at have: Lykkes Følt en bevægelsesglæde Fået øget selvtillid

20 BU - Kreds 8 Inspirationsaften 2007 Bold og leg - Lege og boldøvelser

21 Finsk baseball Spillerne deles i 2 hold. Et indehold placeres i banens ene ende. Et udehold placeres rundt på Banen. Banen har form som et M (der skal bruges flere kegler end på tegningen). Den forreste på indeholdet kaster først en bold ud på banen og skal så på eget kast forsøge at komme så langt rundt om banen som muligt. Hver gang en kegle passeres får indeholdet et point. Udeholdet får fat i bolden og danner en række bag boldbesidderen, som triller bolden mellem benene ned til den bageste. Denne løber med bolden ind til træneren, som står ved indeholdet. Når denne får bolden råbes der STOP, som signal til den løbende fra indeholdet om, at han/hun ikke må løbe længere, men gå ned bag i rækken. Der skiftes, når alle på indeholdet har kastet et kast.

22 Håndbold rundbold Indeholdet står ved siden af mini målet, udeholdet placere sig rundt på banen. Banen er opstillet af fire kegler, som normal rundbold. Den forreste på indeholdet kaster nu bolden ud. Udeholdet skal nu aflevere 2-3 gange til hinanden, alt efter dygtighed, (ikke aflevere til den man modtager bolden fra), for derefter at skyde bolden i målet. Reglerne er almindelige rundboldregler, man kan dog ikke dø, ved at blive grebet ud. Tolder og smugler 2 bænke/balancebomme stilles op med 2 til 3 meters mellemrum, så de danner en passage grænsen. Bag den ene ende af grænsen lægges bolde smuglervarer. En spiller vælges til tolder og stiller sig umiddelbart foran grænsen modsat der, hvor smuglervarerne ligger. De øvrige spillere smuglerne stiller sig et stykke foran tolderen og grænsen. Smuglerne skal nu forsøge at få smuglervarerne over grænsen. Boldene skal dribles i sikkerhed. Hvis tolderen rører en smugler, som er på vej igennem passagen efter en bold, bytter de roller. Hvis tolderen erobrer bolden af en driblende smugler, byttes ligeledes roller.

23 Boldtagfat BU - Kreds 8 Inspirationsaften 2007 Der udpeges en fanger. En anden spiller får en bold. Den der har bolden, er den eneste, der skal fanges, men den forfulgte kan give bolden fra sig til en af de øvrige. Bolden må ikke kastes. Man må ikke nægte at modtage bolden. Hvis den, der har bolden fanges, bliver han/hun ny fanger. Kongebold Der deles op i 2 lige store hold, som står på hver deres banehalvdel. Spillerne skal forsøge at aflevere bolden til deres konge, som står på et afgrænset område bag modstanderholdet. Hvis kongen griber bolden, må den medspiller, der kastede bolden, gå over til kongen og bliver herved med-konge. Det hold der først har alle deres spillere hos deres konge, har vundet. Modstanderholdet skal forsøge at forhindre afleveringer, men kun ved at befinde mellem midterlinie og bænkene/linier på egen banehalvdel.

24 Partibold BU - Kreds 8 Inspirationsaften hold deles. Det ene hold får overtræksveste på. Det hold der har bolden, spiller sammen, mens det andet forsøger at erobre bolden ingen kropskontakt. Følgende regler gælder: - Man må ikke løbe mere end 3 skridt med bolden. - Man må ikke drible. - Holdet får et point, når dets spillere har kastet bolden til hinanden 5 gange, uden at bolden har rørt gulvet, eller at en modstander har rørt den. - Man ikke kaste bolden til den man har modtaget den fra. Bomberen fra Thisted Del spillerne i 4 lige store hold. Hver af spillerne får så vidt muligt en bold, og holdene skal nu gå til hver sit hjørne af banen. 2 af holdene får en bombe (en bold der adskiller sig fra de andre). Nu gælder det for holdene om indenfor et afgrænset tidsrum, f.eks. 3 minutter - At få fat i så mange af de andres bolde som muligt og deponere dem i eget hjørne. - At forhindre modspillere i at tage bolde fra ens eget hjørne. - At slippe af med bomben, hvis man har været så uheldig at få en. Der kan indføres den regel, at man skal drible med bolden. Bolden kan så erobres fra en modspiller ved at drible den fra ham.

25 Hold smørhul Spillerne deles i 3 hold a mindst 3 spillere. Holdene får hver deres farve overtræksveste. 2 af holdene skal spille sammen. Det ene af disse får bolden. De 2 hold skal spille sammen mod det tredje, som er i smørhullet. De hold der har bolden, spiller sammen, mens holdet i smørhullet forsøger at erobre bolden ingen kropskontakt. Følgende regler gælder: - man ikke tage mere end 3 skridt med bolden. - Man må ikke drible. - Man må ikke kaste bolden til den man har modtaget den fra. Når et på forhånd aftalt tidsrum er gået, tælles der op, hvor mange gange holdet i smørhullet har erobret bolden ved blot at røre den eller gribe den. Keglebold Spillerne deles i 2 lige store hold. Hver af spillerne får en bold, og holdene tager opstilling på hver sin banehalvdel. Nu gælder det for spillerne om at kaste eller trille boldene forbi modspillerne på den anden banehalvdel for at ramme keglerne bag disse. Man må ikke løbe med bolden, men må gerne forsøge at stoppe modspillernes bolde på alle måder. Det hold der først vælter alle modspillernes kegler, har vundet.

26 Bænkebold BU - Kreds 8 Inspirationsaften 2007 Spillerne deles i 2 lige store hold. Det ene hold får overtræksveste på. Der placeres en keeper på hver bænk/plint. Holdet spiller sammen og forsøger at kaste bolden til egen keeper. Der er mål hvis keeperen griber bolden. Markspillerne må ikke tage mere end 3 skridt med bolden og må ikke drible. Man kan eventuelt lave en afgrænsning omkring bænkene, hvor markspillerne ikke må komme ind. Hulahop-sammenkomst Hulahopringe lægges ud på et afgrænset areal med afstand imellem. Spillerne, der hver har en bold, løber rundt med bolden på ryggen, maven, hovedet eller dribler mellem ringene. På et signal lægger spillerne boldene og løber til en hulahopring. Man skal mindst have en fod i ringen. På et signal løber spillerne til boldene og begynder igen at drible/løbe. En hulahopring fjernes. Sidde-stikbold En spiller vælges til stikker. Stikkeren skal blot forsøge at ramme/evt. blot berøre de øvrige spillere med bolden. Rammes man, sætter man sig ned på gulvet og forsøger siddende at få fat i bolden. Lykkes det, kan man igen deltage i legen. Hvis den man er blevet stukket af, selv bliver stukket, kan man igen deltage i legen. Der spilles med en blød bold.

27 Stikbold på tid En spiller vælges til at være stikker og får en blød bold. Spilleren skal nu forsøge at ramme/evt. blot berøre de andre spillere med bolden. Hvor mange rammes på f.eks. et minut? De ramte fortsætter med at være med i legen. Edderkopper Spillerne fordeler sig jævnt over hele arealet. En blød bold kastes ind mellem deltagerne. Alle skal nu forsøge at ramme stikke hinanden. Den spiller der har bolden, må ikke gå eller løbe. Hvis man stikkes, sætter man sig straks ned i edderkoppe stilling eller lignende og forsøger at få fat i bolden fra siddende position. Den stukne må altså godt bevæge sig rundt som en edderkop. Lykkes det at få fat o bolden, gælder det om at befri sig selv og herved så mange som muligt af de andre, som også er blevet stukket. Dette gøres ved at man, mens man stadig sidder ned, kaster bolden til en af de andre siddende, som så griber den. Den levende forsøger selvfølgelig at forhindre dette. Man er først befriet, når man har skilt sig af med bolden. Den stukne kan således ikke stikke, førend denne har befriet sig selv. Det er tilladt de levende at spille sammen. Dette gøres ved at studse bolden til hinanden. De stukne holder sammen i forsøget på at blive befriet, de levende for at forhindre befrielse og for at stikke flere.

28 De funklende sten En spiller udvælges til fanger og skal forsøge at fange en af de andre. Halvdelen af spillerne har en bold de funklende sten På et givent signal forsøger fangeren at fange en af de andre spillere. Man kan ikke fanges, hvis man har en funklende sten. En funklende sten kan afleveres fra en spiller til en anden spiler under fangelegen. Fanges man, bliver man ny fanger. Variation: Spillere som har en bold skal drible Bolde i banken 2 spillere bliver valgt til fangere. De får hver 3-6 bolde, som placeres i bank (hulahopringe). De øvrige spillere fordeler sig jævnt på hele området. Legen går i gang, og de 2 fangere skal nu løbe rundt med en bold og fange de øvrige. Dette gøres ved at fangerne stikker bolden ind på maven af en af de øvrige spillere. Den der får bolden ind på maven skal tage den. Fangeren viser nu, hvad denne skal blive ved med at gøre (hoppe/løbe på stedet/stå på et ben o.s.v. samtidig med at bolden f.eks. slås i jorden eller kastes op i luften), indtil alle bolde er væk fra banken og er blevet stukket til andre spillere. Fangeren henter derefter en ny bold i sin egen bank. Hvem får først tømt banken og stukket boldene til de øvrige spillere.

29 Træneren bestemmer Alle deltagere får en bold hver, og fordeler sig jævnt på et afgrænset område. Spillerne skal nu: - Løbe rundt og lege med bolden - Drible - Kaste bolden i gulvet med begge hænder og gribe den igen - Kaste bolden op i luften foran sig og gribe den igen m.v. En fanger er er ikke givet på forhånd, men træneren bestemmer hvem der er fanger, og hvornår fangerskift skal foregå. Dette gøres ved at træneren f.eks. råber at: - Spillere med blå bukser skal være fangere - Spillere der er født i januar skal være fangere Fangeren fanger de frie spillere ved blot at røre disse og råbe: Træneren bestemmer. Bliver en spiller fanget, skal denne stille sig i fastfrosset stilling, indtil en fri spiller stiller sig foran den fangne og udfører en boldøvelse, som den tilfangetagne skal gentage 5 gange sammen med den frie.

30 Spilleregler: TOTALHÅNDBOLD FOR MINISPILLERE Årgange og øvrige praktiske oplysninger er identiske med øvrige ministævner. Forskel fra normale ministævner til stævner med totalhåndbold er følgende: Der spilles med fri opdækningszone, som i normal håndbold. Dog skal et hold når de har afsluttet et angreb eller mistet bolden tilbage og røre egen mål cirkel før de må begynde at generobre bolden. Hvis vejlederen vurderer, at der er for stor ulighed i kampen kan det svageste af de to hold få tilladelse til at sætte en ekstra spiller på banen.

31 Orientering til forældre m.v. omkring Totalhåndbold Totalhåndbold er egentlig bare et navn og det lyder af mere, end det nok er. Spillet opstod i 2002, da en gruppe århusianske trænere savnede et alternativ til det traditionelle Minispil. De udviklede et spil der minder om partibold og strandhåndbold, og som giver den enkelte spiller mulighed for at tænke og handle, og giver udfordringer på banen. Totalhåndbold spilles på en almindelig minibane (altså på tværs af den store håndboldbane). I totalhåndbold er der 4/5 spillere på banen ad gangen, afhængigt af alder. Spillerne må dække op over hele banen (dog ikke i mål feltet), og målmanden må gå med op i angrebet og danne overtal. Efter hvert angreb skal det hold, som netop har været i angreb - hjem og røre ved mål cirklen før de må gå offensivt og dække op igen. Reglerne er ikke faste, men varierer alt efter spillernes formåen. Derfor kræver en totalhåndboldkamp en erfaren vejleder som formår at guide spillerne gennem kampen. Jo ældre spillerne er, jo mere vejledes der efter de rigtige regler med ude, skridt og dobbeltdriblinger. Formålet med totalhåndbolden er at skabe dygtige spillere der kan tænke selv, og som bevarer glæden ved at spille håndbold. Der må gerne være en vinder af kampene, men vi vægter den gode og jævnbyrdige kamp højere end resultatet. Det betyder bl.a. at der er mulighed for, at det svageste hold kan sætte en spiller mere på banen, en såkaldt joker så holdene igen bliver jævnbyrdige. Det er vigtigt at trænere og forældre sætter sig grundigt ind i spillets idé, og opmuntrer spillerne til at spille bedst muligt frem for at vinde så stort som muligt. Totalhåndbold i praksis sådan som vi trænere ser det Det skal være sjovt at spille håndbold. Og når man er år vil man bare gerne løbe, skyde, score...rammerne er ikke afgørende. Derfor skal de almindelige håndboldregler fortolkes meget lempeligt. Især i de mindste årgange. Og når det gælder træning så er det vigtigere at børnene løber, springer, falder, skyder og griber end at de tager tre skridt, ikke overtræder osv. Det kan være svært at vænne sig til at der er lidt kaos i hallen, at spillet ikke ligner rigtig håndbold. Men kig altid efter smilet. Og se om alle børnene bevæger sig. Tidligere var det et aftalt spil mellem de klubber som startede dette her spil, men i dag udbydes spillet af JHF i officielle stævner for minispillere.

32 Materialet er udarbejdet af: Jydsk Håndbold Forbund Kreds 8 Breddekonsulent Carsten Glejberg Tlf.: Mobil: Mail:

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen 5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen Katrine Thoe Nielsen Breddekonsulent i DHF Søren Simonsen Udviklingschef i DHF Rigtig mange børn og voksne kender til håndbold. Vi ser det i fjernsynet og rigtig

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

Angrebsspil og contra U-12

Angrebsspil og contra U-12 Angrebsspil og contra 11 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle

Læs mere

Opvarmning og træningsøvelser

Opvarmning og træningsøvelser Opvarmning og træningsøvelser U-10 U-12 6 Opvarmning og træningsøvelser 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 ØVELSER Indhold 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 Kære træner Her får du 30 øvelser, som træner trivslen. Øvelserne er udarbejdet til børn på 6-12 år og er inddelt

Læs mere

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Placering for en målmand: Ny og uerfaren. MÅLMANDS ØVELSER Placering for en målmand: Ny og uerfaren. Stå i udgangsstilling med arme oppe hele tiden mens modstander kører bolden rundt. Arme skal falde naturligt med ned med spændte håndled (når

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Træning i praksis U-8. Træning i praksis 1

Træning i praksis U-8. Træning i praksis 1 i praksis U-8 4 i praksis 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men

Læs mere

Brug bolden - fra 6 til 66

Brug bolden - fra 6 til 66 Brug bolden - fra 6 til 66 1 Brug Bolden -Fra 6 til 66 er udgivet af DGI i forbindelse med Boldens Arena ved Landsstævne 2009. Idé: Bente O. Larsen, Per Baltzer, Kaj Mathiesen, Henning Olsen og Thomas

Læs mere

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC DBBF inspirationsmateriale Type Oprindelige forfatter Opsummering Målgruppe Krav Problemområder Materialer Arbejdskraft Faciliteter Senest opdateret Basketball øvelses ABC Øvelser og beskrivelse af Fundamentals

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stikbold. Konkurrence mellem bordene LEGE LEGE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stikbold. Konkurrence mellem bordene LEGE LEGE Nr.4556 Nr.4553 Stikbold Et afgrænset område, der gradvis kan gøres mindre efterhånden som spillerne bliver ramt. Konkurrence mellem bordene straf alt efter, hvornår de ryger ud. Vinderholdet undgår straf.

Læs mere

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006 Forsvarstræning Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Bliv inspireret af Mik Hagenbo! 2006 Teori vedr. offensivt orienteret forsvarsspil

Læs mere

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6 Begyndelsen på et liv med fodbold Træningen skal tilpasses så alle kan være med og føler at træningen bygger på principperne om jævnbyrdighed og ligeværd SLAGELSE B&I Slagelse

Læs mere

Fingerslagskast og baggerslagskast

Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast er begge forøvelser til det færdige finger- og baggerslag. Her under følger en række øvelser, hvor fokus er lagt på netop disse to

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet).

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet). 3.1. Styrke Parøvelser styrkeprogram 1 Øvelse 3.1.1. Programmet gentages to gange med ca. 5 minutters pause mellem hver omgang. Der holdes en pause på ca. 1 minut mellem hver deløvelse. Øvelserne gennemføres

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning Øvelseskatalog til børnetræning Indholdsfortegnelse Forord... 3 Opvarmning... 5 Finter, vendinger og teknik... 10 Tæmninger og 1. berøring... 16 1v1... 19 2v2... 24 3v0, 3v2 & 3v3... 25 Overtal og undertal...

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

2. Boldleg for begyndere

2. Boldleg for begyndere 2. Boldleg for begyndere Af Lene Terp Seminarielektor i Idræt og konsulent i Skoleidrættens Udviklingscenter, CVU Sønderjylland Cand. Scient i Idræt & Sundhed, SDU Elitetræner i fodbold Indledning At kunne

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Koordination: kaosøvelse med servere KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Der løbes fra midterkegle (startkegle) til server i rundkreds, hvor der udføres teknisk øvelse. Derefter løbes retur til midterkegle og

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT ØVELSESKORT MED FODBOLDTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fodbolddelen

Læs mere

Uge Dag Dato Materialer Tema Opvarmning Træner Station 1 Træner Station 2 Træner Station 3 Træner

Uge Dag Dato Materialer Tema Opvarmning Træner Station 1 Træner Station 2 Træner Station 3 Træner Træningsplan Trænere Ung trænere Forældre hjælp Efterår 2015 (10 uger) Smedsgaard Rasmus Levin Pedersen Jørgen Hansen Borbjergaard U9 Drenge - Mejrup GU Sørensen Mathias Høy Troelsen Claus Gedved Flemming

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Move@School LEGEKATALOG

Move@School LEGEKATALOG Move@School LEGEKATALOG Legekataloget er udgivet af Move@School, Folkesundhed København December 2006 For yderligere information eller spørgsmål kontakt: Glen Nielsen Projektleder Projekt Move@School E-mail:

Læs mere

Offensiv forsvarstræning

Offensiv forsvarstræning Offensiv forsvarstræning Fredag d. 31. oktober 2008 JHF kreds 4 Anders Thomsen Ass. Træner - SK Aarhus Elitehåndbold A/S anderslthomsen@tdcadsl.dk - +45 20104014 Forsvarstræning en holdning. En klog mand

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007 Dokumentation Indhold Hold Bolderobring Hold Defensivt Forsvar Hold Finte mand-mand Hold Krydsspil Hold Krydsspil 2 Hold Mand-mand Hold Offensivt

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (7-mands)

Silkeborg IF spillestil (7-mands) Silkeborg IF spillestil (7-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 12.

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Hvad er betingelserne for at måtte spærre en modspiller vejen til bolden med kroppen?

Hvad er betingelserne for at måtte spærre en modspiller vejen til bolden med kroppen? Navn Beskrivelse Forsvarerne har fået tilkendt et frispark lige uden for eget straffesparksfelt. Sparkeren vil tage frisparket hurtigt, selv om en angriber ikke er 9,15 m væk. Da bolden passerer angriberen,

Læs mere

Koordinationsøvelser med bold

Koordinationsøvelser med bold Krdinatinsøvelser med bld Gribe, kaste g drible er i høj grad med til at udvikle barnets øje/håndkrdinatin g bldbanegenkendelse. At have en gd øje/håndkrdinatin g at kunne genkende bldens bane er grundlaget

Læs mere

Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/Driblinger/Spil

Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/Driblinger/Spil Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/riblinger/Spil REL: 5-mands bane SPILLERE: 8-24 MTERILER: Én bold pr. spiller ca. 24 kegler 6 toppe 6 stænger/hjørneflag 1 stk. 3, 5 el. 7-mands mål Fløjte OPVRMNING

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF Den Gule Linie Målet og Vejen Tekniktræning og talentudvikling i ØFC ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF 1918 Egedal Teknikmærke Egedal Teknikmærke er et begyndermærke, der i sin grundstruktur svarer til DBU s Bronzemærke,

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de mindre øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne.

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Idrætsdagsmappe 2015

Idrætsdagsmappe 2015 Idrætsdagsmappe 2015 I denne idrætsdagsmappe får I udleveret: Vejledning til dagen. Beskrivelse af samtlige discipliner med regler, antal deltagere osv. Vejledning til idrætsdag d.11.9 2015 Dagen nærmer

Læs mere

SKOLEREGLER VERSION 2014

SKOLEREGLER VERSION 2014 SKOLEREGLER VERSION 2014 Reglerne er udviklet af Mastiff A/S i samarbejde med Dansk Skoleidræt og DR. 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning Banen og bolden Spillet Spilstart tip-off, bevægelse på banen og skud

Læs mere

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger:

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger: Parbold 2 og 2 om 1 bold - 1 fanger i midten - Fangeren skal fange bolden fra et af holdene - når denne har gjort det bytter han/hun med en af dem som bolden er fanget fra. Parrene har helle udenfor stregerne,

Læs mere

Talentfulde fodboldpiger

Talentfulde fodboldpiger Talentfulde fodboldpiger Årgang 2001 >>Sin egen bedste stjernespiller

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

Teknisk træning. inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Teknisk træning. inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Teknisk træning inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Boldmestring Europa udvikler færre fodboldtalenter end fx Sydamerika. Efter flere eksperters mening skyldes det blandt andet, at træningen

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Hej skal vi lege? Informationsfolder til dagplejer, vuggestuer og børnehaver

Hej skal vi lege? Informationsfolder til dagplejer, vuggestuer og børnehaver Informationsfolder til dagplejer, vuggestuer og børnehaver Hej skal vi lege? Kontaktoplysninger Har din dagpleje, vuggestue eller børnehave lyst til at lege med, eller ønsker du at vide mere om bevægelsesugen

Læs mere

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren:

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren: 4.2. Finter Ideen med fintespillet er, at angrebsspilleren kan finte sig på kant af sin direkte forsvarsspiller ved anvendelse af mindst mulig plads og dermed få skabt en overtalssituation. Angrebsspillet

Læs mere

Øvelser til større børn

Øvelser til større børn som bedrer bevægelse, styrke, balance og stabilitet i fødderne. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og Ergoterapi Tlf. 97 66 42 10 SÅDAN GØR DU ØVELSE

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U7 U8

Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Driblinger Alle 1 bold pr. spiller Der laves en firkant hvor hver spiller har en bold, træneren tager også en bold så spiller kan se hvad der skal laves. Man starter

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere.

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere. Nr.9835 Alder: 6-12 år - Tid: 5 min. Nr.9834 Alder: 6-14 år - Tid: 10 min. Peters hjul 2 Vedkommende spiller den videre til en ny og så videre, indtil bolden ender hos den der Handlespil i gang ved at

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for 4. 6. klasse

Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for 4. 6. klasse Lektionsplaner Indeatletik i folkeskolen for 4. 6. klasse Dette materiale er udarbejdet af Dansk Atletik Forbund v/ronja Egsmose, oktober 2007 Materialet er målrettet mod folkeskolelærere, der ønsker at

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (5-mands)

Silkeborg IF spillestil (5-mands) Silkeborg IF spillestil (5-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere

Barnet udvikles med kroppen i centrum

Barnet udvikles med kroppen i centrum Barnet udvikles med kroppen i centrum Børn er født med en naturlig glæde ved bevægelse. Opgaven som forældre er således at stimulere til forskellig bevægelse og give barnet plads til at kunne bruge sin

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Lav dit eget program med denne bog! Opvarmningsøvelser All-round øvelser Makkerøvelser Træningsformer Muskelgruppetræning En UWN træning starter normalt med opvarmning

Læs mere

totalhåndbold Del 1: Lege

totalhåndbold Del 1: Lege totalhåndbold Del 1: Lege 0-15 minutter Forklaring og instruktion til Ståtrold med bold Antal elever Udstyr Bane Beskrivelse og regler Variationer Eleverne deles i grupper á 15-25 elever Kegler/ markeringer-

Læs mere

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting:

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Tidlig matematik, Workshop 10. februar 2016 Aktiviteter Hvad er matematik? Gæt hvor mange og hvad Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Hvad er i beholderen?

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege Del 13: Lege Fang slangens hale: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Fang slangens hale. Eleverne deles i grupper á 4-5 elever. Kegler/markeringer. 5x5 meter. Hver gruppe får et areal markeret

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale Nr.5623 Alder: 2-80 år - Tid: 10 min. Nr.5487 Alder: 6-80 år - Tid: 5 min. Skråtstillet springbord Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Abegang i bomme Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring,

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Isvaffel Banen kan være 8 x 8 meter, som er markeret med kegler

Isvaffel Banen kan være 8 x 8 meter, som er markeret med kegler Øvelserne Alle øvelserne er fundet på www.sbu.dbu.dk/exercise/default.aspx. Station 1 Isvaffel Banen kan være 8 x 8 meter, som er markeret med kegler Øvelsens navn: Isvaffel Koordination, motorisk træning

Læs mere

Foreløbig undervisningsplan for Vind og Vejr på Ørestad Friskole

Foreløbig undervisningsplan for Vind og Vejr på Ørestad Friskole Foreløbig undervisningsplan for Vind og Vejr på Ørestad Friskole Denne foreløbige undervisningsplan er udarbejdet af to af skolens undervisere i faget i løbet af skoleåret 209/2010. Planen er debatteret

Læs mere

under at gribe øvelsen. hænderne i gribestilling. Her skal pegefinger og tommeltot pege imod hinanden og ellers

under at gribe øvelsen. hænderne i gribestilling. Her skal pegefinger og tommeltot pege imod hinanden og ellers Nr.3493 Alder: 8-10 år - Tid: 12 min. Nr.3492 Alder: 8-10 år - Tid: 8 min. At gribe bolden De 2 spillere står overfor hinanden med ca. 2 og 2 sidelæns løb på et mål eller ca. 10-15 m før der skiftes retning.

Læs mere

Motionsbånd Assens skole Forsøgsperiode 2013/2014

Motionsbånd Assens skole Forsøgsperiode 2013/2014 Bevægelsesbånd Bevægelsesbånd kan anvendes på mange forskellige måder samt tidspunkter i løbet af skoledagen alt efter hvor i skolen man befinder sig indskoling, mellemtrin eller udskoling. Forskningen

Læs mere

TRÆN TRIVSLEN ØVELSESHÆFTE

TRÆN TRIVSLEN ØVELSESHÆFTE TRÆN TRIVSLEN ØVELSESHÆFTE Kære træner Her i hæftet finder du de aktiviteter, som du kan arbejde med på din årgang og i klubben. Der er tre kategorier af aktiviteter: Grønne aktiviteter, der går på tværs

Læs mere

Opvarmning. Formålet med opvarmning: at øge kroppens fysiske og psykiske præstationsevne at øge motivationen ( få lyst til ) at forebygge skader.

Opvarmning. Formålet med opvarmning: at øge kroppens fysiske og psykiske præstationsevne at øge motivationen ( få lyst til ) at forebygge skader. Opvarmning Definition på opvarmning: En alsidig og systematisk bearbejdelse af legemets kredsløb og bevægeapparat med det formål at opnå størst mulig sikkerhed mod belastningsskader samt størst mulig effekt

Læs mere

Indholdsfortegnelse - Alle øvelser

Indholdsfortegnelse - Alle øvelser Indholdsfortegnelse - Alle øvelser 1. Opvarmning 1.1. Opvarmningsøvelser In the air tonight Opvarmning før løbetræning Kegletrekanten Løbe med høje knæløft 1 til 3 Løbe med hælspark 1 til 3 Løbe med armsving

Læs mere

Nibe håndboldklub. Den røde tråd

Nibe håndboldklub. Den røde tråd Nibe håndboldklub Den røde tråd Klubben: Håndbold er en individuel idrætsgren med en kollektiv tankegang. Klubben er ansvarlig for, at der sker udvikling både for de enkelte spillere, holdet og for klubben

Læs mere

LEGE I MIDDELALDEREN

LEGE I MIDDELALDEREN LEGE I MIDDELALDEREN Gøglertræning - prøv selv! Jonglere liggende En antipodist eller en fodjonglør jonglerer genstande med fødderne. Liggende på ryggen skal jongløren med fødderne kaste og gribe f.eks.

Læs mere

DM i Fodboldloven 2015. 2 Ja, hvis de ikke har brugt tre udskiftningsspillere allerede

DM i Fodboldloven 2015. 2 Ja, hvis de ikke har brugt tre udskiftningsspillere allerede Navn: Favoritdommer: Beskrivelse 1. Under en straffesparkskonkurrence pådrager målmanden sig sin anden advarsel og bliver udvist. Må holdet sætte reservemålmanden ind? 1 Ja Nej 2 Ja, hvis de ikke har brugt

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND JYDSK HÅNDBOLD FORBUND KREDS 8 BØRNEHÅNDBOLD 2012-2013 U-6, U-7 & U-8 HÅNDBOG til: Børnetrænere Børneledere Forældre Interesserede Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 2 VELKOMST VED FORMAND TRINE

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Brug bolden 4. Flere idéer på spil

Brug bolden 4. Flere idéer på spil Brug bolden 4 Flere idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis............................... 3 Tennis................................... 7 Fodbold.................................. 10 Håndbold................................

Læs mere

Træningsmateriale sprint

Træningsmateriale sprint Træningsmateriale sprint Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5

Læs mere

Motorik. Sammenhæng. Mål

Motorik. Sammenhæng. Mål Motorik Sammenhæng Vi kan ikke forære barnet en god motorik, men vi kan tilbyde det gode rammer for at udvikle sine iboende potentialer. Motorikken er en vigtig del af barnets udvikling. Barnet lærer verden

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Inspirationsaften i VIK for nye trænere og andre interesserede

Inspirationsaften i VIK for nye trænere og andre interesserede Fodboldtræning VIK Inspirationsaften i VIK for nye trænere og andre interesserede Program: En snak i klubhuset Opbygning af en træningssession Øvelser Lære/vise/forklare øvelser (vis-forklar-vis) Skab

Læs mere