FAGLIGT PROGRAM Vingsted 2005

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FAGLIGT PROGRAM Vingsted 2005"

Transkript

1 FAGLIGT PROGRAM Vingsted 2005 Tirsdag 27. september : Ankomst og kaffe m. brød i forhallen : Velkomst v. Rie Rasmussen, Formand for PKS : Oplæg v. Tom Andersen, Prof. i Psykiatri fra Tromsø Universitet, Norge Udtrykkenes formende og forheksende kraft : Frokost og tjek ind : Oplæg v. Tom Andersen, Prof. i Psykiatri fra Tromsø Universitet, Norge Udtrykkenes formende og forheksende kraft fortsat : Middag PKS Generalforsamling. Onsdag 28. september : Morgenmad : Workshops Maya Ulrich, Cand. Psych.: Det ubevidste sprog hypnoterapi Henning Strand:, ledende psykolog af PPR, Herlev: Sproget i PPR konsultative arbejde i forhold til grupper, institutioner og systemer. Lars Koberg Christiansen, Cand. Psych.: "Hvordan jeg har det? - det må du jo vide, du er eksperten" Bente Lynge: Cand. Pæd. Psych. og Imago terapeut: Ka man snakke sig til at få, hvad man ønsker? Janne Graff, Cand. Psych. & Ane Wermer, Cand. Psych.: Sprog og Narrativitet - En sproglig legeplads med udgangspunkt i narrativ tænkning : Frokost : Workshops: Maya Ulrich, Cand. Psych.: Det ubevidste sprog hypnoterapi Henning Strand:, ledende psykolog af PPR, Herlev: Sproget i PPR konsultative arbejde i forhold til grupper, institutioner og systemer. Lars Koberg Christiansen, Cand. Psych.: "Hvordan jeg har det? - det må du jo vide, du er eksperten" Bente Lynge: Cand. Pæd. Psych. og Imago terapeut: Ka man snakke sig til at få, hvad man ønsker? Janne Graff, Cand. Psych. & Ane Wermer, Cand. Psych.: Sprog og Narrativitet - En sproglig legeplads med udgangspunkt i narrativ tænkning. (Fyldig præsentation af workshops - se Festmiddag og musik v. Jungle Boogie Band Torsdag 29. september : Morgenmad og tjek ud : Oplæg v. Harry Korman, Speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, SIKT s

2 modtagelse, Sverige Problems, projects, miracles and exceptions or you never know what question you asked before you heard the answer : Frokost : Oplæg v. Harry Korman, Psykiater i børne- og ungdomspsyiatri, SIKT s modtagelse, Sverige Problems, projects, miracles and exceptions or you never know what question you asked before you heard the answer fortsat : Farvel og på gensyn v. Rie Rasmussen, Formand for PKS Tom Andersen, Speciallæge i psykiatri, Professor i socialpsykiatri ved Tromsø Universitet, Norge. Forfatter til mange børger og artikler om systemisk terapi og konsultation, som han har arbejdet med siden 70-erne. Særligt inspireret af Milano-gruppen (Cecchin, Prata, Selvini, Boscolo). Tom Andersens arbejde er endvidere kendetegnet ved respektfuldhed og stor opmærksomhed på betydningen af vores brug af ord og sproget. Oplæg til kurset: "Udtrykkenes formende og forheksende kraft Vore udtryk, hvor talen er en vigtig del, er svar på de indtryk vi udsættes for. Vore udtryk, f.eks. ordene, er ud over at være svar også henvendelser til andre, en henvendelse som i sin tur også ønsker et svar. Udtrykkene vil også forme vore liv og forhekse vor forstand. Det menneskelige er at svare på de indtryk vi udsættes for. Vore liv består i at svare. Våre svar gøres ved hjælp forskellige udtryk, og udtrykkene fortæller både noget om os selv og desuden indeholder de forventninger (ønsker) om hvad vore næste skridt kan være, desuden formes vi, både kroppe og forstand, gennem våre udtryk. Udtrykkene bliver dermed, på set og vis en skabende (nærmest hellig) handling. Vore udtryk hjælper os også til at beskrive det vi står midt i og hvordan vi skal gå videre. Når vore beskrivelser ikke strækker til kommer vi i vanskeligheder; det hele kan endog stoppe op. Da gælder det at møde en god hjælper, som kan være med til at finde en beskrivelse vi kan bruge for at komme videre. I denne sammenhæng må vi se bort fra alle teorier og alle forklaringer; beskrivelserne må komme i deres sted. Video-eksempler. Harry Korman, Malmø, læge og specialist i børne og ungdomspsykiatri, legitimeret psykoterapeut og supervisor i familieterapi. Har arbejdet indenfor psykiatri og børnepsykiatri og misbrugsbehandling Har siden 80-erne arbejdet med løsningsfocuseret korttidsterapi - inspireret af Steve deshazer og Insoo Kim Berg - i familieterapi og med heroinmisbrugere i herionprojektet på Børne og ungdomspsykiatrien i Malmö.

3 Siden 1996 medstifter af SIKT (Bergsgatan 20, Malmö) med både familjer, barn, vuxna och par, og handleder och undervisar innom missbrugsvård, arbejdsmarknadsverk, kriminalvård, socialvård, skolhälsovård, psykiatri och barnpsykiatri. Er endvidere forfatter til bøger og artikler. Oplæg til kurset: Problems, projects, miracles and exceptions or you never know what question you asked before you heard the answer. Solution focused conversations differ from ordinary conversation and are similar to ordinary conversation and require specific language skills that we all know but are not normally aware of. Through the use of videoexcerpts I will talk about some of the specific techniques and skills and choices that solution focused therapists do that makes a solution focused conversation different both from ordinary social conversations and other therapeutic conversations. Maya Ulrich, cand. psych Kandidat fra Autoriseret. Har arbejdet med hypnose siden 82. Dannede den første hypnoseforening i Danmark for psykologer læger og tandlæger i 83. Været fuldtids praktiserende siden Har individuelle voksen-forløb, hvor størstdelen af terapiforløbet foregår med klienten i trance. Har undervist i hypnose på kurser og på KUA og i dansk psykologforening. Løbende træningsgrupper og supervision af psykologer. Terapeutiske metoder benytter bl.a.: regressionsterapi (Don Ebrahim), symboldrama(hanscarl Leuner), the personal totem pole process (Gallegos) NLP (Bandler og Grinder). Oplæg til Kurset I hypnoterapi arbejder man med strukturer, mekanismer og lovmæssigheder i det ubevidste. Man får adgang til fortrængte hændelser, traumer og førsproglige oplevelser (fra fødslen til 3-årsalderen) og kan hermed bearbejde disse oplevelser, så man ophæver den følelsesmæssige energibinding og det spontane tvangsmæssige reaktionsmønster, som disse oplevelser har været årsag til. For at arbejde med det ubevidste, må man kunne tale det ubevidstes sprog. Det er et sprog, som er arketypisk, og derfor også til dels tværkulturelt, tværsprogligt og ahistorisk. Sproget benytter sig af billeder, metaforer, indirekte meddelelser og poesi man kunne kalde det følelsernes sprog. Det kræver en del træning og erfaring at lære gloserne i ubevidst sk, at lære at forstå, hvad det ubevidste fortæller os om udviklingsprocesser, helingsprocesser, forhindringer og løsningsmuligheder. Workshoppen vil illustrere for deltagerne elementer af dette sprog, og hvad det fortæller os gennem tegninger, enkelte gruppeøvelser og demonstrationer. Lars Koberg Christiansen, Cand.psych. Autoriseret. Privat praktiserende psykolog i Albertslund.. Har ydernummer inden for sygesikringen. Har specialistgodkendelse i psykoterapi og supervision.

4 Gennem de seneste tyve år arbejdet i det tværkulturelle felt som psykoterapeut, supervisor og underviser. Kursusvirksomhed om tværkulturelt psyko-socialt arbejde i Danmark, Sverige, Norge, Kroatien og Bosnien. Medforfatter på: Undskyld, men det er min første krig. Dafolo 1999 Se det er mig i stormvejr. Skilsmissebørn og samværskonflikter. Nyt juridisk Forlag 2000 Oplæg til kursus "Hvordan jeg har det? - det må du jo vide, du er eksperten"workshop om tværkulturelt psykologarbejde. Det tværkulturelle psykologarbejde udfordrer vores traditionelle sproglige redskaber. Hvordan gøre sig forståelig? Hvordan sikrer, at man selv forstår?hvordan håndterer meget forskellige forventninger til den professionelle indsats? Hvorledes håndterer uvante udtryksmåder?workshoppen vil beskrive og diskutere det tværkulturelle psykologarbejde som et til tider tyngende til tider meget inspirerende fagområde. Janne Graff Jensen, cand.psych. Systemisk og narrativ efteruddannelse. Autoriseret og godkendt af Dansk Psykolog Forening som specialist og supervisor i psykoterapi og i arbejds- og organisationspsykologi. Har siden 1994 arbejdet med konsulentopgaver, som supervisor, terapeut og underviser. Partner i firmaet inpraxis siden marts Ane Wermer cand.psych. Systemisk og narrativ efteruddannelse. Autoriseret og godkendt af Dansk Psykolog Forening som specialist og supervisor i psykoterapi og i arbejds- og organisationspsykologi. Har siden 1990 arbejdet med konsulentopgaver, som supervisor, terapeut og underviser. Partner i firmaet inpraxis siden august Oplæg til kursus: Sprog og Narrativitet En sproglig legeplads med udgangspunkt i narrativ tænkning Narrativitet og den narrative terapi lægger sig op ad den postmoderne tænkning, hvor sprog og sprogliggørelse indtager en central betydning, idet viden om verden og forståelsen for os selv og vores liv bliver skabt af - og foregår i sproget. En central antagelse i denne tænkning er, at vi mennesker strukturerer vores erfaringer gennem den måde, vi fortæller om os selv på. Det er gennem de historier vi fortæller om os selv at vores erfaringer bliver forstået/tolket. At fortælle en historie om sig selv er også en social interpersonel handling, hvor modtageren af historien så at sige trækker den ud af fortælleren. Den narrative terapi sætter fokus på - gennem sprogliggørelse - at skabe muligheder for fortælling og genfortælling af historier. I workshoppen vil vi sætte teoretisk og metodisk fokus på:

5 - dekonstruktionsbegrebet. - the absent but implicit (det modsatte er altid tilstede, for at et ord kan give mening). - eksternaliserende samtaler (specielt med eksempler i forhold til arbejde med børn) - at interviewe den internaliserede anden Bente Lynge, cand. Psych. Autoriseret psykolog og imago-relationsterapeut. Hun arbejder med anerkendende kommunikation og pædagogik og forener i sin praksis anerkendende, narrative og kognitive metoder. Bente Lynge er medforfatter til bogen Slip anerkendelsen løs, Frydenlund og Anerkendelse i børnehøjde, Dansk psykologisk Forlag, samt undervisningsmaterialet Ha det godt i skolen, DCUM. Ud over at være selvstændig psykolog, arbejder Bente Lynge i en åben rådgivning på N. Koch Skole, Århus og som psykolog på heldagsskolen kridthuset, Mariager. Oplæg til kurset: Ka man snakke sig til at få, hvad man ønsker? Anerkendende kommunikation er ikke hovedløs rygklappen eller tom fortrængning af alt, hvad der gør ondt i livet, men mere en måde at fremme lærings- og udviklingsprocesser. Anerkendende kommunikation eller Appreciative Inquiry undersøger og udforsker succesoplevelser, drømme og ønsker, frem for problemer og fejl. Workshoppen giver et bud på, hvorfor anerkendende kommunikation virker, ideer til, hvordan det kan bruges, og en mundsmag af praksis. Gennem konkrete eksempler fra f.eks. terapeutiske samtaler med børn, relationsarbejde, evaluerings og udviklingsprocesser og specialpædagogikken, får du inspiration til din egen praksis. Tanken er, at når vi taler om det, vi sætter pris på i livet går på opdagelse i de situationer, hvor tingene lykkes, når vi deler erfaringer og drømme og ønsker med andre, skaber vi mere af det. Anerkendende kommunikation udforsker vores erfaringer gennem interview og historiefortælling. Det træner vores evne til at analysere, hvad der egentlig sker, og til at sætte ord på, så automatiske tanker og antagelser udfordres. Anerkendende kommunikation skaber og leger med forestillingsbilleder, drømme og veje at gå ad. Fortællingen skaber resonans til positive følelsesmæssige oplevelser, og oplevelsen af at føle sig set og hørt giver mod til at gå i kast med udfordringer, udvikle mestringsstrategier og opbygge ressourcer. Henning Strand, cand. Psych. Autoriseret psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi og i pædagogisk psykologi. Endvidere er Henning Strand ledende psykolog i PPR-Herlev.

6 Oplæg til kurset: Konsultativt arbejde i en PPR- kontekst.. Hvordan kan vi samskabe og rekonstruere den sociale virkelighed gennem konsultative processer. I psykologisk rådgivning og behandling har udvikling af konsultative tilgange nu været dagsordenen gennem mange år. Men hvad er det for tankeformer, forholdemåder og teknikker der karakteriserer disse former for konsultation, og hvordan bruges sproget og kommunikation i bredere betydning i konsultative, forandringsskabende processer.

Om anerkendende undervisning - et interview med Peter Lang

Om anerkendende undervisning - et interview med Peter Lang Opdatering: Artiklen blev bragt i tidsskriftet Kognition & Pædagogik nr. 56 (2005) René Kristensen og Merete Fredslund er nu begge uddannede i Systemisk ledelse og organisationsstudier og arbejder som

Læs mere

Narrativ praksis i stoffri døgnbehandling

Narrativ praksis i stoffri døgnbehandling fortælling Narrativ praksis i stoffri døgnbehandling - beboeren på forfatterbænken At vælge behandling er et skridt i retning af at om-skrive sit liv. Bruger og behandler er begge deltagere i rejsen hen

Læs mere

2-årig klinisk specialistuddannelse i eksistentiel ericksoniansk psykoterapi

2-årig klinisk specialistuddannelse i eksistentiel ericksoniansk psykoterapi 2-årig klinisk specialistuddannelse i eksistentiel ericksoniansk psykoterapi August 2014 Maj 2006 Specialistuddannelse for psykologer, læger, psykiatere og andre akademikere, der arbejder med samtaler

Læs mere

Kurser. Uddannelsespuljen Efterår 2010. Albanigade 54 E, 1. sal 5000 Odense C Telefon: 66 14 60 61 e-mail: info@frivillighed.dk www.frivillighed.

Kurser. Uddannelsespuljen Efterår 2010. Albanigade 54 E, 1. sal 5000 Odense C Telefon: 66 14 60 61 e-mail: info@frivillighed.dk www.frivillighed. Kurser Uddannelsespuljen Efterår 2010 Albanigade 54 E, 1. sal 5000 Odense C Telefon: 66 14 60 61 e-mail: info@frivillighed.dk www.frivillighed.dk Uddannelsespuljen Velkommen til en ny kursussæson! I dette

Læs mere

Fra redaktøren. Susanne van Deurs Redaktør

Fra redaktøren. Susanne van Deurs Redaktør Fra redaktøren er medlemsblad for Psykoterapeut Foreningen - Foreningen af uddannede psykoterapeuter i Danmark Psykoterapeuten udkommer i februar, maj og oktober. Redaktion og layout Susanne van Deurs

Læs mere

Hvad er det, vi gør? invitation til nye fællesskaber. Af Jørn Nielsen og Søren Hertz

Hvad er det, vi gør? invitation til nye fællesskaber. Af Jørn Nielsen og Søren Hertz Hvad er det, vi gør? invitation til nye fællesskaber Af Jørn Nielsen og Søren Hertz I dette kapitel ønsker vi at beskrive og konkretisere væsentlige dele af vores praksis. Artiklen kan læses som en forlængelse

Læs mere

Grundkursus i autisme Unge med autisme Børn og unge med autisme og ADHD Autisme og angst Piger med autisme Autisme og seksualitet Konfliktforståelse

Grundkursus i autisme Unge med autisme Børn og unge med autisme og ADHD Autisme og angst Piger med autisme Autisme og seksualitet Konfliktforståelse Grundkursus i autisme Unge med autisme Børn og unge med autisme og ADHD Autisme og angst Piger med autisme Autisme og seksualitet Konfliktforståelse Pædagogiske metoder Kognitiv Affekt Træning Diagnostisk

Læs mere

KONFERENCE. Lois Sadler - Nancy Close - Eia Asen - Bert Powell Phyllis Booth - Susan Hart

KONFERENCE. Lois Sadler - Nancy Close - Eia Asen - Bert Powell Phyllis Booth - Susan Hart 29 & 30. april 2015 KONFERENCE Lois Sadler - Nancy Close - Eia Asen - Bert Powell Phyllis Booth - Susan Hart Nye retninger i familieterapi - For første gang i Danmark På denne to-dagskonference har vi

Læs mere

KEMPLER INSTITUTTET THE KEMPLER INSTITUTE

KEMPLER INSTITUTTET THE KEMPLER INSTITUTE KEMPLER INSTITUTTET THE KEMPLER INSTITUTE TO BE IN RELATIONS Vi har en mission! I en tid med stort fokus på effektivitet og faglige kompetencer er networking blevet et begreb, som næsten alle taler om

Læs mere

Maria Blichfeldt Tlf: 53500545 Mail: maria.blichfeldt@gmail.com. Mail: clara.herskind1@gmail.com. Anne-Sofie Fredslund Tlf: 29674946.

Maria Blichfeldt Tlf: 53500545 Mail: maria.blichfeldt@gmail.com. Mail: clara.herskind1@gmail.com. Anne-Sofie Fredslund Tlf: 29674946. Velkommen til foråret 2015! Kære skønne studerende på Psykologisk Institut. I Kursusgruppen er vi glade for at kunne tilbyde jer kurser og foredrag igen i dette semester. Vi er stolte af, i dette forår

Læs mere

Børnesamtalen. Uden for nummer 6, 4. årgang 2003. Af Karen Asta Bo, socialrådgiver og lektor og Ingrid Gehl, cand.psych.aut.

Børnesamtalen. Uden for nummer 6, 4. årgang 2003. Af Karen Asta Bo, socialrådgiver og lektor og Ingrid Gehl, cand.psych.aut. Uden for nummer 6, 4. årgang 2003 Børnesamtalen Af Karen Asta Bo, socialrådgiver og lektor og Ingrid Gehl, cand.psych.aut. Karen-Asta Bo, socialrådgiver og lektor, Den sociale Højskole i København. Er

Læs mere

Specialpædagogik. I praksis-fællesskaber! Vingstedkurset 2012. Vingstedcentret 31. oktober 1. november 2012

Specialpædagogik. I praksis-fællesskaber! Vingstedkurset 2012. Vingstedcentret 31. oktober 1. november 2012 Vingstedkurset 2012 Danmarks Specialpædagogiske Forening Specialpædagogik I praksis-fællesskaber! Vingstedcentret 31. oktober 1. november 2012 Økonomisk støttet af www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk

Læs mere

Spørgsmålstyper genfortolket

Spørgsmålstyper genfortolket Spørgsmålstyper genfortolket Artiklen indeholder et bud på hvordan Karl Tomm's arbejde med at opdele og definere forskellige spørgsmålstyper, 1 kan anvendes i en organisatorisk kontekst. Forfatterne tilføjer

Læs mere

Den professionelle proceskonsulent

Den professionelle proceskonsulent Den professionelle proceskonsulent Vi oplever det felt, som vi brænder for kendetegnet ved to ting. En enorm kreativitet i de mange forskellige lejre der befolkes af proceskonsulenter. De anerkendende,

Læs mere

VILBAS Uddannelsen. Uddannelsen. starter i

VILBAS Uddannelsen. Uddannelsen. starter i VILBAS Uddannelsen Ring Idag og hør nærmere om VILBAS Uddannelsen VILBAS Uddannelsen - til professionelle der arbejder på opholdssteder, døgninstitutioner, skoler og dagbehandlingstilbud, samt for sagsbehandlere

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Kursugruppen prsæsenterer KURSUSKATALOG efterår 2012. Coaching som samtaleteknik. Kursus... Parterapi. Børn, unge og sorg. Her ligger lokalerne

Kursugruppen prsæsenterer KURSUSKATALOG efterår 2012. Coaching som samtaleteknik. Kursus... Parterapi. Børn, unge og sorg. Her ligger lokalerne Kursugruppen prsæsenterer KURSUSKATALOG efterår 2012 PEU ap er et ger o l o k y s P r fo k i t E Jura og i DRE ARBEJD SGLÆDE g tli ps rig... flygtninge og k FOREDR Kursus... VEJEN TIL BE øs Her ligger

Læs mere

meta hodos efteruddannelse meta hodos i relationsorienteret afhængighedsbehandling

meta hodos efteruddannelse meta hodos i relationsorienteret afhængighedsbehandling meta hodos efteruddannelse meta hodos i relationsorienteret afhængighedsbehandling 2006 meta hodos efteruddannelse INDLEDNING: meta hodos efteruddannelse er udviklet på basis af mange års gode erfaringer

Læs mere

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Af: Cand. Psych. Henrik Kongsbak, Partner i Resonans I 1982 blev der gennemført et indlæringsforsøg ved Universitet i

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale I denne artikel vil jeg præsentere nyeste forskning inden for hvordan man lærer Den Motiverende Samtale. Jeg vil præsentere empiriske undersøgelser og studier, der dokumenterer, at man ikke lærer Den Motiverende

Læs mere

På behandlingscentret Springbrættet sætter vi [ mennesket ] i fokus

På behandlingscentret Springbrættet sætter vi [ mennesket ] i fokus 2 På behandlingscentret Springbrættet sætter vi [ mennesket ] i fokus Springbrættet er en behandlingsinstitution for stofmisbrugere, fortrinsvis i alderen 17 30 år. Springbrættet er en behandlingsinstitution

Læs mere

1-årig efteruddannelse i NeuroAffektiv Udviklingspsykologi med børn og familier

1-årig efteruddannelse i NeuroAffektiv Udviklingspsykologi med børn og familier 1-årig efteruddannelse i NeuroAffektiv Udviklingspsykologi med børn og familier - med mulighed for certificering Den 1-årige efteruddannelse i NeuroAffektiv Udviklingspsykologi med børn og familier er

Læs mere

Skolen for Recovery. Efterårskurser 2013. www.skolenforrecovery.dk. - For mennesker med psykiske sårbarheder

Skolen for Recovery. Efterårskurser 2013. www.skolenforrecovery.dk. - For mennesker med psykiske sårbarheder Skolen for Recovery - For mennesker med psykiske sårbarheder Efterårskurser 2013 www.skolenforrecovery.dk Indholdsfortegnelse Om Skolen for Recovery s. 2 Undervisere s. 4 Kurser: Kreativt Værksted s. 5

Læs mere

Indre styrke - ydre lederskab Få en fordybende træning i indre og ydre lederskab og ledelse

Indre styrke - ydre lederskab Få en fordybende træning i indre og ydre lederskab og ledelse Indre styrke - ydre lederskab Få en fordybende træning i indre og ydre lederskab og ledelse What is pink? Poul Reumerts Vej 41,1 DK-2500 Valby Tel.: +45 28 88 95 20 Mail: niko@whatispink.dk www.whatispink.dk

Læs mere

Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol

Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol Voldssekretariatets konference: Hvad gør vi - hvad virker og hvad mangler? 4/ 5. maj 2000 af Søren Hertz, børne- og ungdomspsykiater, medstifter

Læs mere

Inspirationsmateriale til undervisning

Inspirationsmateriale til undervisning EFTERUDDANNELSESUDVALGET FOR DET PÆDAGOGISKE OMRÅDE OG SOCIAL- OG SUNDHEDSOMRÅDET - Inspirationsmateriale til undervisning Kollegial supervision på pæd.- eller sosuområdet 40144 Udviklet af: Kirsten Sofiendal

Læs mere

DEN FACILITERENDE RÅDGIVER MODUL 2: MIG SOM FACILITERENDE RÅDGIVER, DEL 1 LEMMY K. JENSEN, CHEFKONSULENT LKLJ@RAMBOLL.COM 51612841

DEN FACILITERENDE RÅDGIVER MODUL 2: MIG SOM FACILITERENDE RÅDGIVER, DEL 1 LEMMY K. JENSEN, CHEFKONSULENT LKLJ@RAMBOLL.COM 51612841 DEN FACILITERENDE RÅDGIVER MODUL 2: MIG SOM FACILITERENDE RÅDGIVER, DEL 1 LEMMY K. JENSEN, CHEFKONSULENT LKLJ@RAMBOLL.COM 51612841 FORMÅL Forløbet skal klæde konsulenter på til at kunne håndtere/facilitere

Læs mere

Av Eva Just, Sygeplejerske, Sociolog, Ph.d. Underviser og supervisor ved VIA University College i Århus; www.justeva.dk

Av Eva Just, Sygeplejerske, Sociolog, Ph.d. Underviser og supervisor ved VIA University College i Århus; www.justeva.dk VEJLEDNING PÅ DANSK! Av Eva Just, Sygeplejerske, Sociolog, Ph.d. Underviser og supervisor ved VIA University College i Århus; www.justeva.dk Abstract Artiklen beskriver nogle af de bevægelser av henholdsvis

Læs mere

Kursuskatalog 2012/13. Næstved Kommune. Specialafdelingen

Kursuskatalog 2012/13. Næstved Kommune. Specialafdelingen Kursuskatalog 2012/13 Næstved Kommune Specialafdelingen Indholdsfortegnelse Forord - hvem er vi.. side 3 Kurser for fagfolk: Grundlæggende viden om autisme 1 og 2. side 4 Halliwicksvømning.. side 5 Det

Læs mere

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21.

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21. Vingstedkurset 2013 Danmarks Specialpædagogiske Forening Specialpædagogik i praksis Fællesskabende didaktikker i læringsrummet Vejle Center Hotel 20. 21. november 2013 www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk

Læs mere