Primær knæledsprotese

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Primær knæledsprotese"

Transkript

1 Patientinformation Primær knæledsprotese - Førstegangs ledudskiftning af knæ Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling

2 Primær knæledsprotese (Førstegangs ledudskiftning af knæ). Vigtige oplysninger Navn:... Du bedes møde i afsnit: A250 (5. sal)... den... kl.... Ugedag dato Til operation den:... Tvivlsspørgsmål Hvis der i ventetiden skulle opstå problemer eller tvivlsspørgsmål angående operationen, er du velkommen til at ringe til: Kontaktsygeplejerske:... I Ortopædkirurgisk ambulatorium mellem på telefonnummer

3 Introduktion En udskiftning af knæleddet er et omfattende indgreb. Det er derfor vigtigt, at beslutningen om operation foretages på den rigtige baggrund og på det rigtige tidspunkt, således at indgrebet får et tilfredsstillende udfald. Røntgenbilledet skal vise tydelige forand-ringer i knæleddet, og der skal være markante symptomer, før en ledudskiftning kan komme på tale. Årsag Langt de fleste tilfælde af slidgigt opstår uden at man kender årsagen. Dog kan en række faktorer tidligere i livet have indflydelse på slidgigtens opståen: fx brud omkring knæet, fjernelse af menisk, svær ledbåndsskade, overvægt, infektion og leddegigt. Desuden får kvinder oftere slidgigt i knæleddet end mænd, og man ser en vis arvelig tendens. Hårdt knæbelastende arbejde menes også at have en vis indflydelse. Symptomer Slidgigt er en smertefuld tilstand. Symptomerne kan veksle, men de fleste får smerter ved aktivitet, nogle oplever uro i benet, hvile- og nattesmerter og startbesvær/ stivhed. Knæet kan desuden hæve op, svigte eller låse. Slidgigt kan give nedsat bevægelighed i knæet, svække muskulaturen og gøre at man bliver hjulbenet eller kalveknæet. Diagnosen Diagnosen slidgigt stilles dels på symptomer, og dels vha. af et røntgenbillede. I enkelte tilfælde kan MR-scanning og kikkertoperation være en del af undersøgelsen. Behandling Behandling af let til moderat slidgigt, hvor der endnu ikke er grund til operation, vil normalt være smertestillende tabletter (gigtmiddel, Panodil etc.) og evt. en blokade i knæet. En lige så vigtig behandling kan være vægttab og træning (cykling, svømning, gåture, stavgang etc.). Arbejdsbelastning og fodtøj må også vurderes.

4 Forberedelse til knæoperation Såfremt kirurgen mener, at en ledudskiftning vil kunne gavne, og du er indforstået, får du en samtale med en sygeplejerske i ambula-toriet og der planlægges en operationsdato. Sygeplejersken vil kort informere dig om indlæggelsen samt svare på spørgsmål. Du skal have taget blodprøver og lavet et hjertekardiogram (EKG) samt vurderes af en narkoselæge med henblik på bedøvelse i for-bindelse med operationen. Du inviteres til et informationsmøde som bliver afholdt ugen før din operation. Til mødet vil der være en grundig gennemgang af dit indlæggelsesforløb. Sygeplejersken i ambulatoriet er din kontaktsygeplejerske frem til dette informationsmøde. Brev vedr. mødet udleveres i forbindelse med forundersøgelsen i ambulatoriet Risikofaktorer Indsættelse af et kunstigt knæled er en stor operation, og det er derfor vigtigt, at være opmærksom på risici og forebyggelse af komplikationer. Hvis det ved den ambulante forundersøgelse findes andre sygdomme end knælidelsen vil vi ofte henvise dig til din praktiserende læge eller en medicinsk specialist, for at opnå så god en helbredsmæssig tilstand som muligt før knæoperationen. Hvis risiko for dig skønnes høj kan det medføre: Yderligere undersøgelser, som kan medføre at operationen udsættes At operationen helt bør aflyses, indtil risikoen er bragt ned At operationen kan udføres - men at både vi og du selv er klar over den øgede risiko. Eksempler på forøget risiko er hjerte- og lungelidelser, infektioner - specielt blærebetændelse, dårlige tænder, overvægt og andre helbredsproblemer. Når du er blevet henvist til os med henblik på knæoperation, skal du være opmærksom på flere forhold, der kan få stor betydning for resultatet af den kommende operations succes - og dermed din fremtid.

5 Rygning Vi anbefaler, at du holder op med at ryge 8 uger før samt 4 uger efter operationen for at nedsætte risikoen for lungeproblemer i forbindelse med og efter operationen. Sårhelingen vil samtidig bedres. Sengeafdelingen kan under indlæggelsen tilbyde dig Nicotinplaster. Blærebetændelse Især kvinder har med alderen tendens til blærebetændelse. Dette føles ofte som svien og brænden ved vandladning, men også hyppig trang til at lade vandet eller problemer med at holde på vandet kan være tegn på blærebetændelse. Lidelsen forebygges bedst ved at drikke rigeligt, men er der fortsat symptomer, er det klogt at du kontakter din egen læge inden indlæggelsen. Knæoperationen vil måske blive aflyst, hvis der er bakterier i urinen, når du indlægges, idet bakterierne kan føres med blodet til den nye knæprotese og medføre infektion der. I ventetiden inden Inden operation er det vigtigt at man træner knæet dels for at styrke det, og dels for at vedligeholde og evt. forbedre bevægeligheden i leddet. Huden på knæet skal være uden sår og rifter, og der må ikke forekomme betændelsestilstande i kroppen (feber, blærebetændelse, tandrodsbetændelse, fod- og bensår etc.). I så fald skal du ringe til din kontaktsygeplejerske så I kan aftale om det er nogen hindring for operationen. Praktiske oplysninger Det er ikke muligt at få låst værdigenstande inde mens du opereres, overvej derfor nøje hvad du medbringer. Eget tøj anvendes under indlæggelsen, medbring derfor tøj, som er nemt at tage af og på. Ligeledes er det vigtigt med fodtøj, som sidder godt fast på foden og er eftergivelige. Mobiltelefon kan anvendes - dog ikke på operationsgangen og opvågningen.

6 Medicin Du skal medbringe din egen medicin under indlæggelsen. Du opfordres til at stoppe med evt. brug af naturmedicin og gigtmedicin 2 uger før operationen, af hensyn til operation og efterforløb. Evt. anden smertestillende medicin kan ordineres af din egen læge. Hvis du får blodfortyndende medicin, skal dosis halveres 1 uge op til operationen. Videnskabelige undersøgelser Der foregår til stadighed videnskabelige undersøgelser i afdelingen. Disse undersøgelser søger at udvikle og forbedre behandlingen for kommende knæpatienter. Du kan derfor blive forespurgt, om du har interesse i at deltage i en af de igangværende videnskabelige undersøgelser. Du har altid ret til at sige nej til en sådan deltagelse. Det understreges, at de videnskabelige undersøgelser aldrig har eksperimentel karakter. Operationen Operationen er først og fremmest for at lindre smerterne i knæet, men vi forsøger også at genoprette benets naturlige akse, og bedre stabiliteten. Operationen varer ca. 1 til 1½ time og foregår normalt i rygbedøvelse. Under operationen fjernes de gamle ledflader og erstattes med nye dele, der består af metal og plast ( polyethylen ).De enkelte dele kan enten være fæstnet med cement eller have en overflade, som knoglen vokser ind i og på den måde holde protesen på plads. Efter operationen Du er indlagt ca. 3-5 dage, hvor det vigtige er, at komme godt i gang med træningen. Du vil få forebyggende medicin mod åre-betændelse og blodpropper i benet og lungerne. Der tages et røntgenbillede af knæet for at sikre, at placeringen af det nye led er korrekt.

7 Du skal til kontrol på sengeafdelingen 14 dage efter operationen hvor klipsene fjernes. Der planlægges en 4 ugers og 12 ugers kon-trol hos fysioterapeuten men hos enkelte kan der være behov for flere kontroller hos fysioterapeuten. Skulle der i forbindelse med dette være uafklarede spørgsmål, sørger fysioterapeuten for at du får en samtale med kirurgen. Ved udskrivelsen kan du klare dig i dit eget hjem, enkelte med lidt ekstra hjælp i en periode. Dette iværksættes under indlæggelsen. Kontrolbesøg Evt.: 14 dage efter operationen Sengeafdelingen Fjernelse af klips 4 uger efter operationen Ambulatoriet/fysioterapien Kontrol hos fysioterapeut 12 uger efter operationen Ambulatoriet/fysioterapien Kontrol hos fysioterapeut 1 år efter operationen Ambulatoriet Sygeplejerske 6 år efter operationen Ambulatoriet Sygeplejerske + Rtg 10 år efter operationen Ambulatoriet Sygeplejerske + Rtg Fysioterapi På Joint Care informationsdagen vil du blive orienteret af en fysioterapeut om genoptræningen og mulighederne for fysisk aktivitet efter din operation. I det følgende vil vi beskrive træningsforløbet efter knæledsprotese. Generelt Fysisk aktivitet er godt for alle mennesker. Men for dig som skal opereres er det særlig vigtigt at være i god form. Jo bedre træningstilstand du er i før operationen jo lettere og hurtigere vil den efterfølgende optræning være. Gode motionsformer kan være cykling og svømning. Gåture kan også anbefales. For at mindske halten vil brug af 1 stok i den gode sides hånd ofte være en god ide.

8 Øvelser som kan anbefales i tiden op til operationen Lig på ryggen og spænd lårmusklerne ved at presse knæene ned i madrassen. Sid på en stol. Stræk knæet helt og hold stillingen i ca. 5 sekunder. Bøj benet langsomt tilbage igen. Sid på en stol. Træk foden ind under stolen og tilbage igen. Lav de enkelte øvelser til du mærker en træthed i muskulaturen. Hvorfor træning Lang tids aflastning af det dårlige knæ svækker muskulaturen og indskrænker bevægeligheden. Derfor er det yderst vigtigt at få genoptrænet knæet så du på ny kan bevæge dig på en naturlig måde. Træning under indlæggelsen Under indlæggelsen vil en fysioterapeut træne med dig 1-2 gange dagligt. Fysioterapeuten vil hjælpe dig med at komme i gang med at bevæge knæleddet og bruge musklerne omkring knæet. Du vil lære at gå med stokke og gå på trapper. I løbet af indlæggelsen vil du blive instrueret i et øvelsesprogram som du skal bruge når du kommer hjem. Træning når du kommer hjem De fleste opnår et godt resultat ved at træne dagligt efter det øvelsesprogram de er blevet instrueret i under indlæggelsen. I din træningsplan står navn og telefonnummer på den fysioterapeut, du har haft med at gøre under indlæggelsen. Der er altid mulighed for at kontakte vedkommende ved eventuelle spørgsmål eller problemer med optræningen. Herudover er der kontrol ved fysioterapeuten efter 4 og 12 uger.

9 Fysisk aktivitet med en knæprotese Bilkørsel: Du må køre bil når knæet er stabilt og med god muskelkraft. Du skal kunne bruge kobling, bremse og speeder sikkert og hurtigt. Typisk vil det være trafikmæssigt forsvarligt efter ca. 6 uger. Cykling: Svømning: Ligge på knæ: Løft: Hop og spring: Løb: Motion: Når du kan. Når såret er lægt. Du må gerne, men det vil ofte føles ubehageligt. Undgå så vidt muligt at løfte tunge ting(15-20 kg.) Ikke tilladt. Anbefales ikke. Gode motionsformer er svømning, cykling og stavgang. Du skal kontakte egen læge hvis: Der kommer kraftig rødme af knæet eller ved arret. Der opstår hævelse og smerter i læggene. Der opstår udtalt hævelse af det opererede ben. Du får feber. Smerterne tiltager i styrke. Resultater 90 til 95 % af patienterne vil blive helt eller næsten smertefrie efter operationen. Mange oplever tiden lige efter operationen som smertefuld, men normalt er det smerter, der effektivt behandles med smertestillende medicin, og som forsvinder i løbet af en kortere periode. Mange vil opleve større og større lindring og bedret funktion af det kunstige knæled i op til 6 til 12 mdr. efter operationen. Et kunstigt knæled forventes at kunne holde i mere end 15 år, afhængig af bl.a. den belastning det nye led påføres.

10 Komplikationer Ved et hvert operativt indgreb kan der, på trods af alle forholdsregler, opstå komplikationer. For at forebygge betændelse foregår operationen på en speciel renluftsstue og der gives forebyggende antibiotika. Betændelse kan i sjældne tilfælde nødvendiggøre ny operation med oprensning og evt. udskiftning af protesedelene. Sengelejet efter operationen gør blodomløbet i benene langsommere og der kan opstå årebetændelse og blodpropper, som i værste fald kan rive sig løs og føres med blodstrømmen til lungerene. Dette kan modvirkes af bevægeøvelser, og blodfortyndende medicin, som gives de første dage efter operationen. Når dette er sagt skal det tilføjes at i ca. 98 % af tilfældene forløber operationen og optræningen uden alvorlige komplikationer. De sene komplikationer Selv lang tid efter operationen kan der opstå betændelse i leddet. Det skyldes som regel bakteriespredning fra betændelse et andet sted i kroppen. Det er derfor vigtigt, at du kontakter din læge med henblik på behandling med antibiotika såfremt du får en byld eller anden bakteriel betændelsestilstand. Selv om protesen er meget slidstærk vil den med tiden kunne slides og den kan gå løs. Slidpartikler kan svække knoglen og nødvendiggøre en ny operation. Hvis der på ny opstår smerter, vil et røntgenbillede som regel kunne afgøre, om der er opstået løsning af protesedelene. Venlig hilsen Personalet i Ortopædkirurgisk Ambulatorium

11 Notater...

12 Vejle Sygehus Kabbeltoft Vejle Telefon

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har

Læs mere

OPERATION VED HULFOD

OPERATION VED HULFOD OPERATION VED HULFOD Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har hulfod i en grad,

Læs mere

Patientinformation. Artroskopi af knæ. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Artroskopi af knæ. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Artroskopi af knæ Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Rev. feb. 2011 Information om Artroskopi af knæ Navn... De bedes møde i afsnit...... dag den... kl.... Vedrørende

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 39 77 70 70 Telefax: 39 77 70 71 www.cfrhospitaler.dk Du har fået tilbudt en kikkertundersøgelse af ankelleddet på CFR

Læs mere

Patientinformation. Nyt knæ. Kvalitet døgnet rundt Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Nyt knæ. Kvalitet døgnet rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Nyt knæ Kvalitet døgnet rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Hensigten med denne pjece er at give dig og dine pårørende en grundig information om det at skulle opereres og have indsat en

Læs mere

INDSÆTTELSE AF KUNSTIGT KNÆLED

INDSÆTTELSE AF KUNSTIGT KNÆLED INDSÆTTELSE AF KUNSTIGT KNÆLED Knæleddet er et meget kompliceret led. Det er ikke et kugleled som skulder og hofte, det er heller ikke et hængselled som albue eller fingerled. Et knæled kan bedst sammenlignes

Læs mere

STABILISERENDE RYGOPERATION LUMBAL DESE

STABILISERENDE RYGOPERATION LUMBAL DESE PATIENTINFORMATION STABILISERENDE RYGOPERATION LUMBAL DESE PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN

Læs mere

Indsættelse af kunstigt knæled

Indsættelse af kunstigt knæled Vi tilbyder dig at få en knæledsprotese. Den hyppigste årsag til at indsætte en protese i knæet er slidgigt, men kan også være forkert stilling af knæet, løst knæ og dårlig bevægelse af leddet. En forkert

Læs mere

Indsættelse af kunstigt knæled

Indsættelse af kunstigt knæled Du skal have indsat et kunstigt knæled, en såkaldt knæledsprotese. Den hyppigste årsag til at indsætte en protese i knæet er slidgigt, men årsagen kan også være forkert stilling af knæet, løst knæ og dårlig

Læs mere

OPERATION FOR HAMMERTÆER

OPERATION FOR HAMMERTÆER OPERATION FOR HAMMERTÆER Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har hammertæer i

Læs mere

Operation for forstørret blærehalskirtel - Prostata

Operation for forstørret blærehalskirtel - Prostata Patientinformation Operation for forstørret blærehalskirtel - Prostata www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 Denne pjece indeholder information om forstørret blærehalskirtel og dertilhørende

Læs mere

Patientvejledning. Kunstigt ankelled - ankelprotese

Patientvejledning. Kunstigt ankelled - ankelprotese Patientvejledning Kunstigt ankelled - ankelprotese Når smerter fra slidgigt i anklen ikke længere kan afhjælpes med indlæg, smertestillende medicin mm, kan en operation med et kunstigt ankelled blive aktuelt.

Læs mere

Kikkertoperation for:

Kikkertoperation for: Patientinformation Kikkertoperation for: 1. Indeklemningssmerter i skulderen (Impingement syndrom) 2. Slitage i kravebensleddet (artrose i akromioklavikulær leddet) 3. Sene beskadigelse/slitage (Rotatorcuff

Læs mere

Operation for rodledsartrose / trapezektomi

Operation for rodledsartrose / trapezektomi Patientinformation Operation for rodledsartrose / trapezektomi Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling OPERATION FOR RODLEDSARTROSE/TRAPEZEKTOMI Hvad er rodledsartrose? Artrose, også kaldet

Læs mere

Operation for skade på ledlæben

Operation for skade på ledlæben Patientinformation Operation for skade på ledlæben Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Operation for skade på ledlæben Din skulder er blevet beskadiget, har måske været af led, og

Læs mere

OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN

OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk SPØRG HVIS DU ER I TVIVL Fødder er forskellige fra person til person, og derfor

Læs mere

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING. PATIENTINFORMATION NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Operation for skade på bicepssenen i skulderleddet

Operation for skade på bicepssenen i skulderleddet Patientinformation Operation for skade på bicepssenen i skulderleddet Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Operation for skade på bicepssenen i skulderleddet Vi mistænker en skade

Læs mere

Operation for stiv storetå

Operation for stiv storetå Patientinformation Operation for stiv storetå Kort om operation, praktiske råd og tiden efter Hallux rigidus: Kellers operation Ortopædkirurgisk Afdeling O OUH Svendborg Sygehus Forberedelse til operation

Læs mere

Patientinformation. Kunstigt knæ. - Delprotese... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Kunstigt knæ. - Delprotese... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Kunstigt knæ - Delprotese... Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Notater Send oplysningsskema til afd. A 250 i den frankerede svarkuvert - senest d.... 2 Vigtige

Læs mere

Hofteprotese Forløb og træningsprogram

Hofteprotese Forløb og træningsprogram Ortopædkirurgisk Afdeling/Terapiafdelingen Hofteprotese Forløb og træningsprogram Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Denne pjece tilhører: Operationsdato: Der stiles mod udskrivelse den: Pårørende:

Læs mere

Operation for svulst i rygmarven

Operation for svulst i rygmarven Vigtig information til dig og din pårørende før indlæggelse og operation på Neurokirurgisk Afdeling Din sygdom. Undersøgelse og behandling Du har fået foretaget en MR skanning af rygsøjlen, der viser hvor

Læs mere

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Før operationen Du må ikke være syg eller have sår, udslæt,

Læs mere

Patientinformation vedrørende kunstigt knæled

Patientinformation vedrørende kunstigt knæled Patientinformation vedrørende kunstigt knæled Velkommen til Kysthospitalet Med denne pjece byder vi dig velkommen til afdelingen. Vi vil samtidig give dig nogle grundlæggende informationer om at få et

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Kikkertoperation af knæled

Ortopædkirurgisk Afdeling. Kikkertoperation af knæled Ortopædkirurgisk Afdeling Kikkertoperation af knæled Du skal have foretaget en kikkertoperation (artroskopi) i dit knæled. Denne pjece fortæller dig lidt om, hvad en kikkertoperation er, hvordan det foregår,

Læs mere

Patientinformation. Pacemakerbehandling. Velkommen til Vejle Sygehus. Hjertemedicinsk Afdeling

Patientinformation. Pacemakerbehandling. Velkommen til Vejle Sygehus. Hjertemedicinsk Afdeling Patientinformation Pacemakerbehandling Velkommen til Vejle Sygehus Hjertemedicinsk Afdeling Rev. aug. 2009 Rev. feb. 2007 Information om pacemakerbehandling Hvorfor Pacemaker? Pacemakerbehandling anvendes

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om lyskebrok

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om lyskebrok Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om lyskebrok Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative behandling

Læs mere

Stabiliserende operation i nakken

Stabiliserende operation i nakken (Cervikal dese) Med denne vejledning vil vi gerne give dig og dine pårørende oplysninger om din indlæggelse og operation i Neurokirurgisk Afdeling. Ligeledes vil vi informere om din genoptræning og forholdsreglerne

Læs mere

Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse)

Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse) Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Information til patienter Vi byder Dem velkommen til

Læs mere

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystreduktion Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om brystreduktion Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til

Læs mere

Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion)

Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion) Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion) Sygdom og behandling Mave- og Tarmkirurgi behandler patienter med kirurgiske sygdomme i leveren, galdevejene og bugspytkirtlen. Med

Læs mere

Patientinformation. Sammedagsoperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Sammedagsoperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Sammedagsoperation Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Ortopædkirurgisk ambulatorium Kontaktsygeplejerske: Kontaktlæge: 2 Information om sammedagsoperation Navn...

Læs mere

Operation for diskusprolaps/ stenose i nakken

Operation for diskusprolaps/ stenose i nakken Operation for diskusprolaps/ stenose i nakken Aarhus Universitetshospital NK Tlf. 7846 3390 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Med denne vejledning vil vi gerne give dig og dine pårørende nogle

Læs mere

Kikkertoperation af knæ

Kikkertoperation af knæ Patientinformation Kikkertoperation af knæ Kort om operation, praktiske råd og tiden efter Knæartroskopi Dagkirurgisk Operationsafsnit Ortopædkirurgisk Afdeling O Forberedelse til operation Kikkertoperation

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om hæmoridebehandling

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om hæmoridebehandling Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om hæmoridebehandling Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den operative

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af Bartholins cyste

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af Bartholins cyste Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om fjernelse af Bartholins cyste Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den

Læs mere

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering 2 Indholdsfortegnelse 1. Stabiliserende rygoperation... 4 2. Forundersøgelse... 4 3. Generel information... 5 3.1 Medicin... 5 4. Behandlingsdagen...

Læs mere

Operation for diskusprolaps/stenose i nakken

Operation for diskusprolaps/stenose i nakken Operation for diskusprolaps/stenose i nakken Vigtig information til dig og din pårørende før indlæggelse og operation på Neurokirurgisk Afdeling Hvad er en diskusprolaps? Mellem nakkehvirvlerne ligger

Læs mere

Patientinformation. Brystløft. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystløft. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystløft Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om Brystløft Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til forundersøgelse,

Læs mere

Kunstigt knæ - et ambulant forløb

Kunstigt knæ - et ambulant forløb Patientinformation Kunstigt knæ - et ambulant forløb - Delprotese... Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Notater Send oplysningsskema til afdeling A 250 i den frankerede svarkuvert

Læs mere

1. Hvad er hammertå?... 4 2. Behandlingsdagen... 4 3. Udskrivelse... 5 4. Komplikationer... 5 5. Hjemme igen... 6 6. Efterbehandling...

1. Hvad er hammertå?... 4 2. Behandlingsdagen... 4 3. Udskrivelse... 5 4. Komplikationer... 5 5. Hjemme igen... 6 6. Efterbehandling... Hammertå 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er hammertå?... 4 2. Behandlingsdagen... 4 2.1 Forberedelse til behandlingen... 4 2.2 Selve operationen... 4 2.3 Efter operationen... 5 3. Udskrivelse... 5 3.1 Hjemtransport...

Læs mere

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI)

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI) PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI) 1 Man kan fejle forskellige ting i anklen, der gør, at man får smerter i anklen. Nogle af disse gener kan afhjælpes ved

Læs mere

Lokalbedøvelse til brokoperation

Lokalbedøvelse til brokoperation Patientinformation Lokalbedøvelse til brokoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 2 Lokalbedøvelse ved brokoperation Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt

Læs mere

Indsættelse af kunstigt hofteled

Indsættelse af kunstigt hofteled Du skal have indsat et kunstigt hofteled, en såkaldt hofteprotese. Den hyppigste årsag til at indsætte en protese i hoften er slidgigt, men andre årsager kan være følger efter brud i hoften, ødelæggelse

Læs mere

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center Patientinformation Veneblodprop i benet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Klinik Medicinsk Center 2 Veneblodprop i benet De har lige fået besked om, at De har en veneblodprop /dyb årebetændelse

Læs mere

Behandling af Myelomatose med Velcade og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit

Behandling af Myelomatose med Velcade og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Patientinformation Behandling af Myelomatose med Velcade og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Præparatnavne

Læs mere

Patientvejledning. Frossen skulder

Patientvejledning. Frossen skulder Patientvejledning Frossen skulder En frossen skulder kan opstå spontant, eller den kan udvikles efter en skade eller som komplikation til en operation. En frossen skulder giver smerter og nedsat bevægelighed

Læs mere

Patientinformation. Brystreduktion. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Brystreduktion. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Brystreduktion www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystreduktion. Pjecen informerer

Læs mere

Patientvejledning. Slidgigt i storetåen

Patientvejledning. Slidgigt i storetåen Patientvejledning Slidgigt i storetåen Slidgigt er den almindeligste form for gigt. Det er en nedbrydende (degenerativ) gigtform, der overvejende angriber leddene. Det er ofte en langsomt, fremadskridende

Læs mere

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen Patientinformation Kræft i tyktarmen eller endetarmen Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Kræft i tyktarmen eller endetarmen Forberedelse til operation og smertebehandling: Operationen foretages af

Læs mere

Hofteprotese. Sygdommen. Hofteprotesen

Hofteprotese. Sygdommen. Hofteprotesen Med denne patientinformation vil vi fortælle om de forberedelser og undersøgelser, som du skal igennem inden din hofteoperation. Samtidig håber vi at kunne besvare nogle af de spørgsmål, som du eventuelt

Læs mere

Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse) Kunstigt hofteled

Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse) Kunstigt hofteled Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse) Kunstigt hofteled Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Velkommen I denne pjece har vi samlet

Læs mere

Operation for frossen skulder

Operation for frossen skulder Patientinformation Operation for frossen skulder Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Rev. juni 2011 Operation for frossen skulder Du har en frossen skulder, der er præget af nedsat

Læs mere

Patientinformation. Sterilisation. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet

Patientinformation. Sterilisation. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet Patientinformation Sterilisation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om sterilisation. Pjecen informerer

Læs mere

Operation for gynækomasti. - information til patienter

Operation for gynækomasti. - information til patienter Operation for gynækomasti - information til patienter Operation for gynækomasti Ved en brystreduktion hos mænd formindskes brysterne til det ønskede omfang. Operationen går i korthed ud på at mindske

Læs mere

OPERATION VED PLATFOD

OPERATION VED PLATFOD OPERATION VED PLATFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har platfod i en

Læs mere

Patientvejledning. Bruskskader. I knæet

Patientvejledning. Bruskskader. I knæet Patientvejledning Bruskskader I knæet Bruskskader har traditionelt været vanskelige at behandle, da brusk har en dårlig evne til at hele, og bruskskader ofte er første led i udviklingen af slidgigt. Til

Læs mere

GENEREL VEJLEDNING OM PLASTIKKIRURGISK OPERATION PÅ TERAPEU- TISK / MEDICINSK ELLER KOSMETISK GRUNDLAG

GENEREL VEJLEDNING OM PLASTIKKIRURGISK OPERATION PÅ TERAPEU- TISK / MEDICINSK ELLER KOSMETISK GRUNDLAG GENEREL VEJLEDNING OM PLASTIKKIRURGISK OPERATION PÅ TERAPEU- TISK / MEDICINSK ELLER KOSMETISK GRUNDLAG Jægersborgs Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Læs mere

Artroskopi af knæ (Kikkertundersøgelse)

Artroskopi af knæ (Kikkertundersøgelse) Artroskopi af knæ (Kikkertundersøgelse) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Velkommen knæartroskopi(kikkertundersøgelse) kan finde årsagen

Læs mere

Patientvejledning. Falsk leddannelse i skulder. Pseudoartrose

Patientvejledning. Falsk leddannelse i skulder. Pseudoartrose Patientvejledning Falsk leddannelse i skulder Pseudoartrose Efter brud på kravebenet er der risiko for, at bruddet ikke heler normalt, hvorved der kan dannes et falsk led (pseudoartrose). Ofte skyldes

Læs mere

Patientinformation. MPFL rekonstruktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. MPFL rekonstruktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation MPFL rekonstruktion Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 MPFL rekonstruktion Ved ankomsten til afdelingen vil en sygeplejerske byde dig velkommen. Sygeplejersken ser

Læs mere

Kikkertoperation af knæ

Kikkertoperation af knæ Patientinformation Kikkertoperation af knæ www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om kikkertoperation af knæ. Pjecen informerer

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative

Læs mere

Operation i spiserøret (oesophagus)

Operation i spiserøret (oesophagus) Du skal have foretaget en operation i dit spiserør eller din mavemund. I denne pjece kan du og dine pårørende finde information om det at skulle opereres, og om det forløb du skal igennem. Når du har læst

Læs mere

Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation

Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation Patientinformation Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation - Laparoskopisk colonresektion Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Information om fjernelse af et

Læs mere

Kunstigt knæ Forløb og træningsprogram

Kunstigt knæ Forløb og træningsprogram Ortopædkirurgisk Afdeling /Terapiafdelingen Kunstigt knæ Forløb og træningsprogram Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Denne pjece tilhører: Planlagt operationsdato: Planlagt udskrivelsesdato: Indhold

Læs mere

Fjernelse af løs hud på overarme eller lår

Fjernelse af løs hud på overarme eller lår Fjernelse af løs hud på overarme eller lår Personer med løs hud på området svarende til overarme eller lår kan afhjælpes med en operation, hvor overskydende hud med underliggende fedt fjernes. Årsagen

Læs mere

Information om fjernelse af et stykke af endetarmen

Information om fjernelse af et stykke af endetarmen Patientinformation Information om fjernelse af et stykke af endetarmen - Rectumresektion Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Fjernelse af et stykke endetarm (rectumresektion) Rev. mar.

Læs mere

Åreknuder. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Åreknuder. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Åreknuder Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er åreknuder Åreknuder er lokaliserede udvidelser på blodårer (vener) som bringer blodet

Læs mere

Fjernelse af galdeblæren

Fjernelse af galdeblæren Patientinformation Fjernelse af galdeblæren ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Kvalitet Døgnet Rundt Organkirurgisk klinik Denne pjece er en information til dig og dine pårørende om den

Læs mere

Lyskenbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Lyskenbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Lyskenbrok Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er lyskebrok Lyskebrok betyder at bughinden og en del af tarmen trænger ud gennem

Læs mere

Behandling for hjernesvulst

Behandling for hjernesvulst Behandling for hjernesvulst Til patienter der indgår i pakkeforløb Det første besøg Ved dit første besøg på Neurokirurgisk Afdeling, kommer du til en samtale. Vi kalder det første besøg for en forundersøgelse,

Læs mere

Fjernelse af livmoderen

Fjernelse af livmoderen Patientinformation Fjernelse af livmoderen Vaginal hysterektomi Dagkirurgisk Center Du er blevet henvist til operation for at få fjernet din livmoder. Operationen foregår i Dagkirurgisk Center. Opholdet

Læs mere

Kære patient. Skulle du ikke finde svar på alle dine spørgsmål i nedenstående, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Kære patient. Skulle du ikke finde svar på alle dine spørgsmål i nedenstående, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os. Kære patient Denne skrivelse er udarbejdet til dig, der står overfor at skulle opereres på CFR Hospitaler. Her kan du og dine pårørende få information om det forestående forløb før, under og efter din

Læs mere

- om behandling med Humira

- om behandling med Humira Patientinformation - om behandling med Humira - Adalimumab Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling Rev. dec. 2008 Information om behandling med Humira Hvordan anvendes Humira? Humira anvendes ved

Læs mere

Operation på albue eller underarm

Operation på albue eller underarm Patientinformation Operation på albue eller underarm www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag 2 Forberedelse til operationen Der kan være mange årsager til,

Læs mere

Anlæggelse af pacemaker

Anlæggelse af pacemaker Gentofte Hospital Hjertemedicinsk afdeling Niels Andersens vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Anlæggelse af pacemaker Du er blevet anbefalet at få en pacemaker. I denne information kan du læse om

Læs mere

Hvis du er i medicinsk behandling aftales medicinering før operationsdagen og på selve operationsdagen med lægen.

Hvis du er i medicinsk behandling aftales medicinering før operationsdagen og på selve operationsdagen med lægen. Bedøvelse Før konsultationen Den personlige samtale og et højt informationsniveau er afgørende for, at du kan føle dig tryg gennem hele forløbet. Derfor kommer alle patienter indledningsvis til en forundersøgelse

Læs mere

Patientinformation. Sammedagsoperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Sammedagsoperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Sammedagsoperation Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling Rev. aug. 2009 Information om sammedagsoperation Navn... De bedes møde i afsnit...... dag den... kl.... Med denne

Læs mere

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har udviklet

Læs mere

Patientinformation. Frossen skulder. - Periartrosis humeroscapularis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Frossen skulder. - Periartrosis humeroscapularis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om frossen skulder

Læs mere

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Du skal have et kunstigt hofteled. Derfor skal du til informationsdag på sygehuset, hvor du bliver vejledt og instrueret, så du

Læs mere

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm Patientvejledning Fremfald af endetarm Prolaps af endetarm Fremfald af slimhinden i den nederste del af endetarmen eller egentlig fremfald af nederste del af endetarmen (prolaps af endetarmen) opleves

Læs mere

Rekonstruktion af forreste korsbånd

Rekonstruktion af forreste korsbånd Bristning af forreste korsbånd kan opstå ved vrid eller overstrækning i knæleddet, ved sportsaktivitet eller ulykke. Forvridningen kan medføre, at alene forreste korsbånd brister, men ofte er overrivningen

Læs mere

Patientinformation. Lyskebrok. - Hernie ingvinalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet

Patientinformation. Lyskebrok. - Hernie ingvinalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet Patientinformation Lyskebrok - Hernie ingvinalis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 Information om sygdommen og behandlingen Denne pjece indeholder information om lyskebrok og dertilhørende

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI)

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI) KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI) Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 Du har fået tilbudt en kikkertundersøgelse af ankelleddet hos Capio CFR. I det følgende kan du læse

Læs mere

Patientinformation. Brystimplantater 3. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystimplantater 3. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystimplantater 3 Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om brystimplantater 3 Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) (Tethered Cord) Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes informationer mellem kroppen og hjernen. Nervernes hovedledning (rygmarven) strækker sig fra hjernen gennem

Læs mere

Maveplastik. - information til patienter

Maveplastik. - information til patienter Maveplastik - information til patienter Maveplastik Ved en maveplastik fjernes overflødigt fedt og hud og huden opstrammes evt. i kombination med en opstramning af bugvægsmuskulaturen. Fedt indenfor bugvæggen

Læs mere

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen med skruefiksering (Instrumenteret dese)

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen med skruefiksering (Instrumenteret dese) Stabiliserende rygoperation i lænderyggen med skruefiksering (Instrumenteret dese) 2 Indholdsfortegnelse 1. Stabiliserende rygoperation...4 2. Forundersøgelse...4 3. Generel information...5 3.1 Blodprøver...5

Læs mere

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Patientinformation. Kræft i æggestokken. Om udvidet operation for kræft i æggestokken. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i æggestokken. Om udvidet operation for kræft i æggestokken. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i æggestokken Om udvidet operation for kræft i æggestokken Ekstensiv operation for ovariecancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal opereres for kræft

Læs mere

Urologisk Afdeling - Fredericia Fjernelse af en nyre og urinleder ved kikkertoperation Vejledning til patienter

Urologisk Afdeling - Fredericia Fjernelse af en nyre og urinleder ved kikkertoperation Vejledning til patienter Urologisk Afdeling - Fredericia Fjernelse af en nyre og urinleder ved kikkertoperation Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet din ene nyre

Læs mere

Seneindeklemning i skulderen

Seneindeklemning i skulderen Patientinformation Seneindeklemning i skulderen artroskopi og behandling Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Før operationen Generelt om seneindeklemning Seneindeklemning i skulderen er en

Læs mere

Patientinformation. Navlebrok. - Hernia umbilicalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet

Patientinformation. Navlebrok. - Hernia umbilicalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet Patientinformation Navlebrok - Hernia umbilicalis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om navlebrok og dertilhørende

Læs mere

Operation for brystkræft

Operation for brystkræft Patientinformation Operation for brystkræft Kvalitet Døgnet Rundt Brystcentret Vi vil gerne samarbejde med dig og dine nærmeste pårørende om at gøre indlæggelsen til så positiv en oplevelse som muligt.

Læs mere

Operation for stiv storetå

Operation for stiv storetå Patientinformation Operation for stiv storetå Kort om operation, praktiske råd og tiden efter Artrodese af storetå Dagkirurgisk Operationsafsnit Ortopædkirurgisk Afdeling O Forberedelse til operation

Læs mere

Patientinformation. Rhizartrose. Slidgigt i tommelfingerens rodled. Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg

Patientinformation. Rhizartrose. Slidgigt i tommelfingerens rodled. Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg Patientinformation Rhizartrose Slidgigt i tommelfingerens rodled Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg Årsag Trapezium er én ud af otte carpalknogler (håndledsknogler).

Læs mere

Operation for kompression af nervus ulnaris

Operation for kompression af nervus ulnaris Patientinformation Operation for kompression af nervus ulnaris Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Ortopædkirurgisk ambulatorium Kontaktsygeplejerske: 2 Operation for kompression af

Læs mere

Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm)

Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm) Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er en fistel? En byld i området omkring

Læs mere