Træningscenter Hollufgård: træning i naturen. Af fysioterapeut Gunhild Helmer Hansen, Odense kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Træningscenter Hollufgård: træning i naturen. Af fysioterapeut Gunhild Helmer Hansen, Odense kommune"

Transkript

1 Træningscenter Hollufgård: træning i naturen Af fysioterapeut Gunhild Helmer Hansen, Odense kommune I forbindelse med træningscenter Hollufgård ligger et kæmpe parkområde med tilhørende skov, hvor det nyeste skud på stammen er en skovhave. Området er blevet et stort aktiv både for centeret men også for resten af byens institutioner og borgere. Både medarbejdere og de mange borgere som kommer til genoptræning på centret har rig mulighed for at træne, nyde og lade sig inspirerer af stedets prangende natur.

2 2 I 2011 åbnede træningscenteret. Dengang lå parken hen med grønne plæner og uplejet vækst og selvom det også har sine udfordringer rent træningsmæssigt, så stod det hurtigt klart, at der lå et stort potentiale og en spændende udfordring i at forene træning med og i naturen. Lege-Leve park I efteråret 2011 startede et forvaltningssamarbejde mellem Træning Syd under Ældre Handicap Forvaltningen og Park & Natur med støtte af puljemidler fra et bæredygtighedsprojektet med titlen Lige adgang for alle. Projektet havde til formål at skabe nogle legepladslignende områder som alle kan have glæde af, ung som gammel. Da projektet skulle etableres i parken ved Hollufgård var det essentielt at det også havde et træningsformål. Træning udendørs har eksisteret længe i Odense Kommune og parken har ofte været brugt til gåture, udflugter m.m. Ligeledes benytter de omkringliggende skoler og institutioner parken til leg og læring. Samarbejdet mellem parkforvalter, landskabsarkitekter og fysioterapeuter udmøntede sig i etablering af en Lege Leve park med otte træningsrum. Rummene er placeret rundt i parken og skoven til glæde og sundhedsfremme for alle parkens besøgende. Rummene er kun afgrænset af de hække, dale eller lysninger som parken og skoven allerede besidder og det var vigtigt at områderne ikke skæmmes af unaturlige konstruktioner, men at træningsrummene falder naturligt ind i området. Skoven er fredsskov og Odense Kommune har retningslinjer for hvilke materialer, der må benyttes, og især at det er det samme materiale, der går igen over hele byen.

3 3 Det var et spændende arbejde og især forvaltningernes forskellige forståelse af hvad lige adgang for alle betyder, når man også skal tænke træning ind. F.eks. ville arkitekterne gerne gøre områderne så tilgængelige og flade som muligt, hvorimod terapeuterne gerne vil have udfordringer i naturen, således at borgerne f.eks. kan træne deres balance bedst muligt. Det er vigtigt for terapeuterne at terrænet udfordrer borgerne og derved deres evne til at klare sig i uderummet. Dette kan overføres til deres eget hjem og nærmiljø, således at de bliver mere sikre i at færdes både inde og ude. Træningsrummene Der blev lagt vægt på, at træningsrummene skulle fordeles så sværhedsgraden i udfordringer steg jo længere væk fra træningscenteret man kom, da f.eks. de ældre borgere ikke kan gå så langt med f.eks. rollator, som de yngre. Derfor ligger der tæt på træningscenteret to rum. Det første rum har fokus på at være sammen. Her kan både de svageste og de stærkere træne sammen. Der er bl.a. en stor stepbænk, barrer, spil, udstrækning, vippe-rede, battle ropes samt motoriske redskaber. Området er præget af store staudebeplantninger som stimulerer sanserne og samler stedet. Det andet træningsrum er placeret i den gamle voldgrav og her bruges terrænet i træningen via en fjolletrappe med forskellige trinflader og -højder, en jorden-er-giftig bane, boldspil, vippe-rede, samt bænke, der er orienteret mod aktiviteterne. Området er smukt omkranset af en lund af kirsebærtræer som reference til Hollufgårds frugtplantager.

4 4 To andre træningsrum er placeret oppe i skoven. Her er der mulighed for at træne i skovbunden væk fra stien. Ved det ene rum skal en grøft forceres enten i form af styltebane eller en bro og så er der en balancebane i skovbunden, som fører én ud på en sti længere fremme. Her er man helt tæt på skoven og er til stede på dens præmisser mellem væltede træer og unge træer på vej op mod sollyset. Er man mere til styrketræning og back-to-basic så indeholder skovens andet træningsrum et såkaldt stærkmandsområde. Her er sten i mange forskellige størrelser som bruges enten som håndvægte eller som modvægt i kurvene i trækapparaterne. Gennem skovbrynet har man udsigt til det græssende kvæg og de store fugleflokke over de fugtige enge. De resterende træningsrum er placeret langs ruter i området med det formål, at man undervejs enten kan hvile sig og nyde udsigten, strække ud efter en løbetur eller træne små simple øvelser som f.eks. step eller at rejse/sætte sig. Nogle af ruterne i området er markeret med skilte lavet i samarbejde med de lokale kunstnere. Træningsrummene stod færdig i efteråret 2012 og har været til stor glæde for både træningscenteret men i høj grad også for parkens øvrige gæster. Parken som før lå stille hen og som kun få vidste var offentlig, summer nu af liv. Skoler, institutioner, stavgangsgrupper, cykelentusiaster osv. benytter parken til leg, læring, pausestoppested og picnic. Borgerne som kommer til træning er særligt glade for at træne ude. Vi oplever at borgerne er mere motiverede for at træne og de vil gerne ud selvom vejret er ustabilt. Borgerne giver selv udtryk for at de ser frem til, at de efterfølgende kan bruge området f.eks. i samvær med familien og derved holde sig aktiv.

5 5 Inga som går til genoptræning pga. blodprop i lungen samt rygsmerter fortæller: "For mig er det vigtigste frisk luft - jeg har det meget bedre når der er højt til loftet - det har en meget positiv mental effekt på mig - at jeg ikke føler mig indelukket. Det er meget udfordrende at træne udendørs. Jeg prøvede et udendørs balanceredskab - jeg troede ikke jeg kunne - men jeg kunne! Det giver mig meget mere i forhold til at træne indendørs, hvor gulvet er plant og hvor der ikke er de samme overraskelser i form af kanter og fliser der ligger skævt, og hvor underlaget varierer. De samme udfordringer møder man jo, når man er ude at gå - så på den måde kan man jo sige, at det virker mere kunstigt at træne indendørs, når man skal bruge det i forhold til sin udendørs gangfunktion. Verner der har kræft i blæren siger: "Jeg er et udendørs menneske - jeg skal UD! Jeg har altid været vant til en vandretur om morgenen. Det falder mig helt naturligt at træne udendørs. Jeg er dog også udfordret af den udendørs træning - f.eks. i forbindelse med at træne balancen, jeg kan godt blive svimmel. Jeg synes dog, at jeg kan mærke effekten dagen igennem. F.eks. tænker jeg tilbage på dagen som noget meget positivt - når jeg har trænet indendørs har det ikke samme effekt, jeg tager det ikke med mig. Parkens forvalter Steen Himmer har gjort sit til at området nu har fået liv og at sanserne bliver stimuleret hele året rundt. Han udvidede derfor parken med en Skovhave med fokus på biodiversitet. Skovhaven For at fuldende parken åbnede Skovhaven i maj Skovhaven bygger videre på den eksisterende skov, og vil på sigt indeholde samlinger af bl.a. magnolia, troldnød og forskellige stedsegrønne og løvfældende træer. Det er et område i udkanten af parken, som var hårdt ramt efter stormen Bodil og hvor askesyge også huserede. Der blev tyndet godt ud i området og fra at være et område med tæt skov åbnede sig nu et område, som hverken var park eller skov men en skovhave.

6 6 Igen blev Træning syd involveret i processen og denne gang er der lagt skjulte træningselementer ind i skovhaven i form af træstubbe, træstammer og platforme i forskellige højder som inviterer til leg, træning eller hvile. Området er præget af nyt liv i form af lys til de tilbageblivende træer, nye træer, buske og stauder alt sammen en fryd for øjet. Her er biodiversitet i højsæde, da alt det træ som er fældet, er placeret i små brændestabler, hvor nye planter kan slynge sig og insekter og dyr kan trives. Derudover er de store stammer samlet i en smukt stjerneformet skulptur med en afrundet kerne og et stikkende ydre som pirre fantasien. I skovhaven stimuleres sanserne også af vand. Området har altid haft sine små åer med indløb til Møllesøen eller løb forbi den gamle vandmølle, men de har hverken været plejet eller synlige. Nu er det som et mini- Venedig med vandløb og endda et særligt fænomen - en vand aquadukt hvor to åer krydser hinanden.

7 7 Parken og skoven omkring Hollufgård er et besøg værd og her er plads til alle, som vil nyde den gode udsigt sammen med os. Alle er meget velkommen til at kigge forbi og f.eks. finde inspiration til indretning af udearealer eller til træning og genoptræning i naturen. Hollufgård Hestehaven 201, 5220 Odense. Parken er åben for alle. Der er parkering ved gæsteatelieret og parkens toiletter er åbne i perioden fra d. 1/4-1/10

8 8 Fakta om Hollufgård Herregården Hollufgård er opført i 1577 af materialer, som kommer fra Hjallese kirke. Gården har bl.a. været i slægten Marsvins eje fra 1487 til I den offentlige park - der er cirka 150 ha - ligger også Danmarks eneste rekonstruerede hus fra bronzealderen. Udover hovedgården og de dertilhørende bygninger, som i dag huser forskellige firmaer, består Hollufgård af ladebygninger, en gammel vandmølle med naturskole og et kommualt-gæsteatelier, hvor kunstnere kan skabe og udstille deres værker i parken. I de gamle ladebygninger som frem til 2004 husede Odense Bys Museer ligger i dag et af Danmarks største kommunale genoptræningscenter med et flow på op i mod 1000 borgere/patienter om ugen. Her foregår der genoptræning af såvel børn og unge som erhvervsaktive og ældre alle med hver deres problemstillinger og gener.

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

ØSTERBRO ET FEDT STED AT BO

ØSTERBRO ET FEDT STED AT BO ØSTERBRO ET FEDT STED AT BO Østre Plads. Pjentedamsgade. VIDSTE DU AT Områdefornyelsen blev sat i gang i 2012 og strækker sig til 2016, så vi er næsten halvvejs. Målet med områdefornyelsen er at udvikle

Læs mere

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Se os, vi har lavet en legeplads med en vippe og en rutsjebane Børns udsagn om udearealer ved børnehaver og skoler Voksnes favoritsteder på de samme udearealer

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Virksomhedsplan for. Ringsted Private. Skovbørnehave

Virksomhedsplan for. Ringsted Private. Skovbørnehave Virksomhedsplan for Ringsted Private Skovbørnehave 2012-2013 Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af virksomheden hvem er vi? Side 3 2. Værdigrundlag Side 4 3. Institutionens vision Side 6 4. Indsats for

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Af Nina B. Schriver og Eva Skytte At naturen kan øge vores sundhed og livskvalitet er de fleste enige om. Men hvis man vil arbejde

Læs mere

OP NED FREM TILBAGE OVER IGENNEM VED SIDEN AF NÅR FODBOLD BLIVER KUNST & KUNST BLIVER FODBOLD

OP NED FREM TILBAGE OVER IGENNEM VED SIDEN AF NÅR FODBOLD BLIVER KUNST & KUNST BLIVER FODBOLD OP NED FREM TILBAGE OVER IGENNEM VED SIDEN AF NÅR FODBOLD BLIVER KUNST & KUNST BLIVER FODBOLD INTRO Vi er glade for at kunne præsentere dette design oplæg til en unik fodboldgolfbane med 0 huller i forbindelse

Læs mere

PROJEKT FALDFOREBYGGELSE

PROJEKT FALDFOREBYGGELSE PROJEKT FALDFOREBYGGELSE NATUREN SOM TRÆNINGSRUM ET PROJEKT MED UDFORDRING AF DEN KOMMUNALE TRÆNING VED FYSIOTERAPEUTERNE CAMILLA BIRK OG HELLE HØJ CHRISTIANSEN 2 PRÆSENTATION AF PROJEKTETS FORMÅL: Som

Læs mere

BLOMSTERGÅRDEN SLAGELSE KOMMUNES NYE PLEJE- OG REHABILITERINGSCENTER. Livet på. Blomstergården. Fra første spadestik.

BLOMSTERGÅRDEN SLAGELSE KOMMUNES NYE PLEJE- OG REHABILITERINGSCENTER. Livet på. Blomstergården. Fra første spadestik. BLOMSTERGÅRDEN SLAGELSE KOMMUNES NYE PLEJE- OG REHABILITERINGSCENTER Livet på Blomstergården Fra første spadestik til første beboer INDHOLD 3 VELKOMMEN TIL BLOMSTERGÅRDEN 6 FRA FØRSTE SPADESTIK TIL FØRSTE

Læs mere

Spring pring Ud i inaturen

Spring pring Ud i inaturen Spring Ud i Naturen Spring Ud i Naturen Velkommen i det grønne... 3 Aktivitetskort...3 5. Risikofyldte lege udvikler børn... 11 Forslag til seks typer af vilde lege... 11 1. Spring Ud i Naturen... 4 Bevægelsesglæden

Læs mere

Indsigt i leg. Guide til fremtidens legelandskaber. innovation

Indsigt i leg. Guide til fremtidens legelandskaber. innovation Indsigt i leg Guide til fremtidens legelandskaber innovation 2009, Huset Mandag Morgen A/S Valkendorfsgade 13, DK-1009 København K tlf. +45 3393 9323 fax +45 3314 1394 mm@mm.dk, www.mm.dk Projektleder

Læs mere

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

Om afstresning fokus på kroppen

Om afstresning fokus på kroppen Om afstresning fokus på kroppen Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter jeg fokus på

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

ANDERLEDES SKOLEDAG. Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN

ANDERLEDES SKOLEDAG. Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN ANDERLEDES SKOLEDAG En TEMAAVIS om FOLKESKOLEREFORMENS ELEMENTER - den nye skoledag med mere bevægelse og nye aktiviteter, nye samarbejdspartnere m.m. - og fortællinger

Læs mere

Grønlændere i Danmark

Grønlændere i Danmark Grønlændere i Danmark - Hverdagsliv, etnicitet og identitet BILAG Roskilde Universitetet Socialvidenskab, forårssemesteret 2015 Bachelorprojekt skrevet af Anette F. Helland Indholdsfortegnelse BILAG A:

Læs mere

ATTRAKTIVE BYRUM - BRUGERUNDERSØGELSE APRIL-MAJ 2014 INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1

ATTRAKTIVE BYRUM - BRUGERUNDERSØGELSE APRIL-MAJ 2014 INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1 ATTRAKTIVE BYRUM - BRUGERUNDERSØGELSE APRIL-MAJ 2014 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Næstved april 2014 2 2.1

Læs mere

HØJSKOLEENGEN OG HØJSKOLEN I RØDDING ET SAMLINGSSTED FOR NATUR- OG KULTUROPLEVELSER

HØJSKOLEENGEN OG HØJSKOLEN I RØDDING ET SAMLINGSSTED FOR NATUR- OG KULTUROPLEVELSER HØJSKOLEENGEN OG HØJSKOLEN I RØDDING ET SAMLINGSSTED FOR NATUR- OG KULTUROPLEVELSER INDHOLD Rødding Højskole Flors Allé 1 6630 Rødding T: 74842284 E: kontor@rhskole.dk Indledning 3 Rødding 4 Rødding Højskole

Læs mere

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud TEMA 3 En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud KOLOFON en guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud udgivet af Ministeriet

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Jeg vil gerne kunne se tilbage om 10 år og sige, at vi var med til at sætte en ny dagsorden for kulturlivet i Aarhus

Jeg vil gerne kunne se tilbage om 10 år og sige, at vi var med til at sætte en ny dagsorden for kulturlivet i Aarhus Interview Jeg vil gerne kunne se tilbage om 10 år og sige, at vi var med til at sætte en ny dagsorden for kulturlivet i Aarhus Mød KulturERhvervs medlem, Kim Bisgaard i et interview om hjertebarnet, Godsbanen

Læs mere

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om.

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Forord Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Sådan siger Lillemor Gunnløgsson i denne meget personlige bog, hvor hun fortæller

Læs mere

Terapihave og Haveterapi for stressramte - Mariendals Haver

Terapihave og Haveterapi for stressramte - Mariendals Haver Terapihave og Haveterapi for stressramte - Mariendals Haver Terapihave og Haveterapi for stressramte - Mariendals Haver Model 4C: Health Design Juni 2010 Teknisk Diplomuddannelse I Parkvirksomhed Skov

Læs mere

INDHOLD. Udgivet som pdf-fil til download april 2010 af Bolius Boligejernes videncenter Lautrupvang 2, 1 2750 Ballerup Tlf.: 70 23 63 13 www.bolius.

INDHOLD. Udgivet som pdf-fil til download april 2010 af Bolius Boligejernes videncenter Lautrupvang 2, 1 2750 Ballerup Tlf.: 70 23 63 13 www.bolius. INDHOLD 03 Planlægning af haven 07 Ny græsplæne 11 Større projekter i haven 15 Mindre projekter i haven 19 Hvad er en god terrasse 23 Terrasser af sten 28 Terrasser af træ 34 Udekøkkener 37 Sådan anlægger

Læs mere

Tilfredse kunder fortæller

Tilfredse kunder fortæller Tilfredse kunder fortæller Flere af vores kunder har sendt os lidt ord med på vejen, som vi mener kan være med til at give dig et billede af, hvordan vi arbejder med haveplanlægning. Enkelte breve har

Læs mere

Historiske lege 1920erne-30erne

Historiske lege 1920erne-30erne Historiske lege 1920erne-30erne Introduktion Der har ikke altid været meget plads eller tid til at lege. Men børn har dog alligevel altid fundet ud af, hvordan de kunne lege inden for de rammer der var.

Læs mere

Bårse Søerne et rekreativt område

Bårse Søerne et rekreativt område Bårse Søerne et rekreativt område Introduktion til området I Bårse har vi et vidunderligt sted, et grønt område med to store søer. Søerne skulle egentligt havde været til brug af vandski, og derfor har

Læs mere

Naturleg - Motion fra morgenstunden

Naturleg - Motion fra morgenstunden Naturleg - Motion fra morgenstunden Udarbejdet af: Charlotte Harboe Rasmussen, Dorte Rams og Anette Breum Konsulent Nina Schriver, movementum. Projektet er baseret på move nnature, udviklet af Nina Schriver

Læs mere