Introduktion til emnet Katodisk beskyttelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Introduktion til emnet Katodisk beskyttelse"

Transkript

1 Introduktion til emnet Katodisk beskyttelse Udarbejdet af Curt Christensen FORCE Technology

2 Korrosion af metal i havvand Neddyppes et metalstang i havvand, så vil nogle af metalatomerne i overfladen gå i opløsning, og udsende positive metal-ioner i vandet, og efterlade frie elektroner inde i metallet. Vandet bliver positivt og metalstangen bliver negativt opladet. Den negative stang vil tiltrække de positive ioner, og på et tidspunkt vil strømmen af positive ioner ind i stangen blive lige så stor som strømmen ud. Det gør det vanskeligt for nye atomer at undslippe, og der vil opstå en balance således, at der for hvert nyt atom, der vil gå i opløsning, vil der blive hjemkaldt en metal-ion. M ++ M ++ e - e - e e M M M++ M++ Der foregår imidlertid også andre processer på en negativt opladet metaloverflade. Ilt og vand vil kunne reagere med elektronerne og bortskaffe disse. I havvand er der også en del brint-ioner tilstede, jo surere vandet er desto flere brint-ioner. Disse brint-ioner reagerer også villigt med frie elektroner. Begge disse reaktioner bortskaffer elektroner, og vil derfor forrykke balancen og dermed indbyde til, at flere metalatomer går i opløsning. En kraftig vandstrøm omkring metalstykket vil fjerne metal-ioner fra overfladen og forskyde balancen, så opløsning af metalatomerne kan fortsætte. Vandstrømmen vil også tilføre mere ilt og brint til overfladerne, så balancen yderligere forrykkes. Alt i alt vil metalopløsningen foregå langt villigere når reaktionsprocesserne hjælpes på vej af ydre omstændigheder som bla.a kraftig vandstrømning.

3 Samlet set så består korrosion af elektro-kemiske del-reaktioner der indebærer udveksling af elektriske ladninger på mikroskopisk og/eller makroskopisk plan. I: M M e - dvs metal bliver til metalsalte plus frie elektroner II a: O 2 + 2H 2 O + 4e - 4OH - II b: 2H + + 2e - H 2 dvs ilt og vand plus frie elektroner bliver til hydroxyl-ioner dvs brint ioner plus fire elektroner bliver til brintmolekyler Reaktion I kaldes anodereaktionen og II a og b kaldes katodereaktioner, og der gælder altid, at den samlede sum af anode og katodereaktioner vil udligne hinanden, dvs antallet af elektroner der indgår i reaktion I og II a og b er det samme. I de videre illustrationer i disse noter er katode reaktion II b udeladt for simpelhedens skyld. Der sker også andre reaktioner mellem metalsalte, hydroxyl-ioner, vand og ilt så der kan dannes mere eller mindre fastsiddende eller mere eller mindre beskyttende overfladebelægninger, men disse forhold tages heller ikke i betragtning i denne præsentation. Anod og katodeprocesserne kan forløbe på en og samme overflade, som det f.eks. er tilfældet med korrosion af jern, hvor mikroskopiske anodiske og katodiske områder opstår på grund af små metallurgiske forskelle, der hele tiden skifter position i takt med at korrosionen skrider frem. De kan også være af makroskopisk størrelse, og forløbe på to forskellige materialer, der er i indbyrdes metallisk kontakt, som feks en messing ventil (katode) i et stålrør (anode). Mikroskopiske anod og katodeområder på samme materiale (eksempelvis jern) Makroskopiske anod og katodeområder på to forskellige, men sammenkoblede materialer (eksempelvis stålrør og messingventil) Elektrisk strøm Elektrisk strøm Anode Katode Anode Katode 2Fe 2 Fe e - O 2 + 2H 2 O + 4e - 4OH - 2Fe 2 Fe e - O 2 + 2H 2 O + 4e - 4OH - Elektron vandring Elektron vandring Korngrænse (farveforskellen Stålrør Messing angiver forskelle i atomplaner) Man kan kort udlede at det vi normalt kalder for korrosion kun sker i de anodiske områder, mens der er en øget aktivitet af hydroxyl-ioner (OH - ) ved de katodiske overflader, dvs stigende alkalinitet.

4 Den galvaniske spændingsrække i havand Alle metaller vil i princippet opføre sig som ovenfor beskrevet, når de nedsænkes i havvand, men størrelsen af den elektriske spænding (potentialeforskel), der opstår mellem metallet og vandet, er forskellig fra metal til metal. Forskellene er betinget af, hvor villigt metal-atomerne lader sig oxidere, dvs giver afkald på elektroner, samt hvor villigt katodeprocesserne, dvs ilt- og brintreduktionen, forløber. Man kan måle hvor stor spændingsforskellen er mellem det korroderende metal og det omgivende havvand ved at måle metaloverfladens potentiale set i relation til et reference materiale. I diagrammet nedenfor har man brugt en sølv/sølvklorid reference elektrode. Hvis man kobler et materiale, der er mere elektronegativt (står lavere i spændingsrækken)til et andet materiale, der er mere elektropositivt, så vil det førstnævnte lide af galvanisk korrosion, mens det sidstnævnte vil blive beskyttet mod korrosion. Denne form for beskyttelse, hvor et materiale bevist ofres anodisk, mens det andet materiale beskyttes katodisk, kalde katodisk beskyttelse. Det ofrede materiale kaldes offeranode eller blot anode. Uædle materialer potentiale vs Ag/AgCl Ædle materialer Det understreges at den potentialeforskel man kan aflæse af diagrammet, f.eks 0,6 V mellem zink og kobber kun gælder i udgangssituationen. I praksis vil der ske en polarisering af både anoden (zink) og katoden (kobber), akkurat som det sker i et almindeligt bil-batteri. Jo større strømstyrke man tapper af batteriet, jo lavere bliver den aktuelle batterispænding. Det samme gør sig gældene i forholdet mellem kobber og zink, så når den galvaniske strøm løber i kredsløbet, så falder den spændingsforskel, man kan måle mellem emnerne.

5 Katodisk beskyttelse Det fremgår af det tidligere skrevne, at galvanisk korrosion og katodisk beskyttelse er en og samme sag, blot betragtet fra hver sin side. Hvis vi ser på de 3 metaller, Kobber, Jern og Zink, så kan vi direkte måle os til/ eller aflæse af den galvaniske spændingsrække, at Kobber er ædlere end Jern, der igen er mere ædelt end Zink. Eller sagt på anden måde: Kobber er mindst tilbøjeligt til at gå i opløsning, efterfulgt af jern og med zink som det mest opløsningsvillige. 0,3V 0,3V NB! Det er tilfældigt at spændingsforskellen er ens i de to tilfælde. Cu++ Cu++ Cu++ Fe++ Zn++ Zn++ Fe++ Zn++ Zn++ Fe++ Zn++ Zn++ Fe++ Fe++ Zn++ Zn++ Hvis der etableres en elektronledende forbindelse mellem kobber og jernstangen, så vil det ekstra overskud af elektroner i jernstangen strømme over i kobberstangen for at udligne spændingsforskellen. Det øgede antal elektroner i kobberet vil betyde, at nye kobberatomer ikke kan slippe væk. Alle de katodereaktioner der inden sammenkoblingen fandt sted på både jern og kobberstangen, vil fremover hovedsageligt ske på kobberstangen, ligesom alle de anodereaktioner, der fandt sted på kobber- og jernstangen nu hovedsageligt vil ske på jernstangen. Kobberstangen er blevet katodisk beskyttet ved at jernet donerer elektroner, mod til gengæld at blive ofret ved galvanisk korrosion. Katodereaktioner Ingen korrosion Anodereaktioner Korrosion O 2 2H 2 O 4OH - Fe++ Fe++ Fe++ Fe++ Fe++ Fe++ Fe++

6 Helt samme argumentation kan gennemføres for sammenkobling af jern og zink, blot er det her jernstangen, der er katode, og zinkstangen der agerer offeranode, som vist nedenfor. Katodereaktioner på ståloverfladen Anodereaktioner på zinkoverfladen O 2 2H 2 O 4OH - Zn++ Zn++ Zn++ Zn++ Zn++ Zn++ Zn++ Zn++ Sammenfattende kan anføres: Principelt set kan ethvert materiale benyttes som offeranode, hvis blot det er mere elektronegativt (uædelt) end det materiale der skal beskyttes. Det vil nemlig medføre at anoden donerer negativ elektricitet til det beskyttede materiale. Videre oxidationsprocesser (=korrosion) vil blive effektivt bremset og overført til anodematerialet. Slutresultatet er at anode materialet bliver ofret (korroderer) til fordel for det beskyttede materiale der forbliver intakt. For at dette sker skal der være en fast elektron-ledende (dvs metallisk ledende) forbindelse mellem anoden og det materiale der skal katodisk beskyttes. Der skal ligeledes være en ion-ledende (vand eller fugtig jord) forbindelse mellem materialerne så der etableres et lukket elektrisk kredsløb. Dette kan sagtens lade sig gøre i forbindelse med neddykkede/nedsænkede konstruktioner i havvand såsom havnekonstruktioner, boreplatforme eller skibe. Også rørledninger til vands eller i fugtig jord kan beskyttes mod korrosion ved brug af offeranoder. Man kan også godt etablere katodisk beskyttelse i landbaserede konstruktioner hvor der forekommer spaltesamlinger der kan holde på fugt, men det har kun lokal virkning og kun lige der hvor fugtfilmen har kontakt til både anod og katodematerialet (feks en mellemlægsskive af varmforsinket stål mellem rustfrit stål og aluminium). Det er derimod ikke muligt at etablere generel katodisk beskyttelse af konstruktioner i luft ved blot at bolte eller svejse et uædelt materiale som magnesium eller zink til konstruktionen.

7 Anode materialer Som tidligere nævnt kan der opnås katodisk beskyttelse mellem sammenkoblede materialer hvis der blot er en forskel i materialernes elektronegativitet, men i praksis er de mest benyttede anodemateriale de følgende: magnesium, aluminium, zink og blødt jern. De er alle tilgængelige som støbte blokke, stænger, plader eller valsede og ekstruderede profiler. Hvert materiale har sine fordele og begrænsninger. Magnesium er det mest elektronegative. Det er derfor mest velegnet hvor der er ringe ledningsevne i elektrolytten der omgiver anoden, dvs vand eller jord. Det benyttes derfor til jordforlagte rørledninger og nedgravede konstruktioner samt til indvendig beskyttelse af beholdere og tanke til ferskvand (eksempelvis i varmtvandsbeholdere). De benyttes undertiden også til småskibe og lystfartøjer der sejler i ferskvand, men de lave negative potentialer der kan opnås med magnesiumanoder kan føre til at der dannes fri brint på de beskyttede overflader med deraf følgende risiko for brintskørhed i højstyrkestål, afskalning af maling eller i grelle situationer til eksplosion og brandfare pga ophobet brint. (se også senere afsnit om katodisk beskyttelse ved påtrykt strøm) Zink og aluminium anvendes generelt til katodisk beskyttelse i havvand hvor den højere ledningsevne betyder at man kan opnå den fornødne strømafgivelse ved en lavere drivende spændingsforskel mellem anoder og det beskyttede materiale. Typiske anvendelser er skibsskrog, marine rørledninger og produktionsplatforme, indvendigt i saltvandskølede varmevekslere og i ballasttanke og lignende. Zinkanoder er ikke velegnede til brug ved højere temperaturer (>50 C) idet de kan miste noget af deres elektronegativitet. Hvis det sker, kan de ikke levere den fornødne beskyttelsesstrøm; anoderne passiverer og den katodiske beskyttelse ophører. Aluminiumsanoder er lettere end zink og har også en højere ydelse udtrykt som amperetimer per kg anodemateriale. Hvor zinkanoderne kan laves af rent zink så er det nødvendigt at benytte særlige tillegeringer til aluminiumsanoder for at få dem til være elektrokemisk stabile under brugen. Dette er dog ikke noget problem idet passende anodesammensætninger er kommercielt tilgængelige. Hvis en aluminiumsoverflade stryges mod en rusten overflade kan der opstå en termitreaktion mellem aluminiumoxid og jernoxid så der udløses gnister. Der er derfor en begrænsning vedrørende brug af aluminiumsanoder i situationer hvor der kan optræde eksplosive dampe som i kombinerede last- og ballasttanke. Her må de kun anvendes i op til 1 meters højde over bunden. Sidder anoder højere oppe er der en risiko for at de ved nedfald kan foranledige den ovenfor omtalte termitreaktion. Blødtjernsanoder finder anvendelse til indvendig katodisk beskyttelse af kobber, messing og bronze i havvandskølede varmevekslere samt til beskyttelse mod spaltekorrosion og grubetæring i rustfrit stål. Det er vigtigt at benytte blødtjern, dvs relativt rent jern uden tillegeringer for at opnå en tilfredsstillende sikkerhed i deres funktionalitet. Man bør ikke bare tage et almindeligt stykke stål og tildanne det til det ønskede formål, i hvert fald ikke uden at man kontrollerer at det virker efter hensigten.

8 Dimensionering af katodisk beskyttelse De faktorer der skal overvejes og inddrages i dimensionering af katodisk beskyttelse kan koges sammen tl at man skal vurdere hvor stor en overflade der skal beskyttes, hvilken beskaffenhed denne overflade har, dvs om den er overfladebehandlet med maling o.lign, hvor længe malingssystemet holder, om det med tiden slides bort. Man skal også overveje temperatur- og ledningsevneforholdene i den omgivende elektrolyt samt ikke mindst om der er indvirkning af strømningshastigheder, iltningsforhold m.m. der lokalt kan fremme anode/katode processerne på overfladerne. Levetiden af anlægget spiller også en rolle for massen af de anoder der skal anvendes. Er der for få anoder forbruges de for hurtigt og kræver hyppig udskiftning; er der for mange kan det blive dyrt i anlægsomkostninger. Den nødvendige anodmasse beregnes efter formlen: Anodmasse i kg = (estimeret strømbehov i Ah * levetid i år * 8760 h)/(udnyttelsesgrad for anoderne * anodematerialets kapacitet i Ah/kg) Det estimerede strømbehov er afhængig af det samlede areal af de materialer der skal beskyttes så det er klart at maling af overfladerne kan reducere strømbehovet ganske dramatisk. Jo bedre malingen er, jo længere holder den og jo mindre strømbehov er der, men man må regne med en vis malingsnedbrydning med tiden, enten pga. mekanisk eller kemisk nedbrydning. På et skib skal man bla.a også tage hensyn til lokalt stærkt forøget strømbehov omkring propeller og ror på grund af den massive tilførsel af iltet havvand til overfladerne. Udnyttelsesgraden angiver hvor stor en del af anoden der kan udnyttes inden den holder op med at fungere. Det afhænger bla.a. af anodens geometriske udformning og den måde den forbindes til det materiale der skal beskyttes. En lang slank stand off anode (monteret på fritstående beslag for at holde en vis afstand til det beskyttede materiales overflade) har en udnyttelsesgrad på 0,9 hvorimod en almindelig bådanode monteret direkte på overfladen har en udnyttelsesgrad på 0,8. Anodematerialets kapacitet er et udtryk for hvor meget materiale der forbruges når anoden leverer strøm til den katodiske beskyttelse. Anodeleverandørerne kan oplyse om/dokumentere kapaciteten for en given anodelegering, men generelt gælder at zink anoder kan yde 780 Ah/kg mens aluminiumsanoder når op på en ydelse på 2000 Ah/kg. Aluminiumsanode kan altså producere betydeligt flere amperetimer per kg end zink så de er derfor særligt eftertragtede når tillægsvægten af anoder skal tages med i betragtningerne. Når den samlede anodmasse er bestemt kan man så vælge den anodtype og anodfordeling der passer bedst til formålet. Hvis der sker hurtige ændringer i behovet for katodisk beskyttelse, f.eks pga strømningsforhold eller start af propellere efter længere tids stilstand, så skal anodernes udformning være sådan at der ikke opstår så stor strømtæthed på og ved anoden at der opstår elektrotekniske eller elektrokemiske restriktioner i anodeydelsen. Dette kan styres ved valg af slankhedsforhold, længde og afstand til det beskyttede materiale. Det kan være nødvendigt at placere mange anoder i visse områder hvor der er specielle behov, mens man i andre områder kan klare sig med langt færre anoder. Eksempelvis ser man ofte på skibe at der er flere anoder i for og agterenden, mens man helt kan undvære anoder i bunden af skibet. I agterenden er det ofte propelleren og ror-forkanten der trækker ekstra meget beskyttelsesstrøm, mens det ude foran kan være på grund af bov-propellere og fordi anker kæder ofte laver mekanisk beskadigelse af malingen.

9 Katodisk beskyttelse vha påtrykt strøm Den elektrokemiske forklaring på katodisk beskyttelse er at der tilføres negativt ladede elektroner til materialet hvorved det elektriske potentiale mellem materialets overflade og den omgivende elektrolyt gøres mere negativ. Derved bremses muligheden for anodiske reaktioner, dvs opløsning af materialet ved oxidering (korrosion) og i stedet tillades kun katodiske reaktioner, dvs reduktion af ilt og brint. Denne situation kan tilvejebringes på to måder: Ved brug af galvaniske (offer) anoder som beskrevet i de tidligere afsnit, eller ved brug af en udefra påtrykt jævnstrøm I sidstnævnte tilfælde erstattes den galvaniske anode af specielle uopløselige anoder bestående af metaloxider der så tilsluttes en jævnstrømskilde der kan levere den nødvendige tilstrømning af negativt ladede elektroner til de beskyttede overflader. Sådanne anlæg til katodisk beskyttelse vha påtrykt strøm har den fordel at man kan regulere på strømstyrken efter behov. Behovet registreres af særlige reference elektroder placeret strategisk rundt omkring på de overflader der skal beskyttes. Anlæggene udstyres ofte med en sikkerhedsanordning der sikrer mod at beskyttelsespotentialet bliver for lavt da der ellers er risiko for brintudvikling og kraftig alkalisering hvilket begge dele kan føre til omfattende malingsbeskadigelse.

Spændingsrækken angiver metallers (og hydrogens) villighed til at afgive elektroner.

Spændingsrækken angiver metallers (og hydrogens) villighed til at afgive elektroner. Galvanisk Tæring Rent vand kan ikke lede elektrisk strøm, men det kan saltvand. Hvis man anbringer to forskellige metaller i saltvand, vil der gå en svag elektrisk strøm. Det er groft sagt efter samme

Læs mere

Korrosion i praksis. Troels Mathiesen. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk

Korrosion i praksis. Troels Mathiesen. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk Korrosion i praksis Troels Mathiesen Specialist, civ.ing., ph.d. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk Kundeopgaver: 50% Skadesopklaring 50% Rådgivning, korrosionstest, R&D Specialer: rustfrit

Læs mere

Materialer og korrosion - offshore

Materialer og korrosion - offshore Materialer og korrosion - offshore FMV Temadag 28. januar 2010 Anne Dorthe Hede andh@teknologisk.dk tlf.: 7220 2235 Seniorkonsulent Korrosion & Metallurgi Center for Materialeprøvning, Teknologisk Institut

Læs mere

Alt om galvanisk tæring

Alt om galvanisk tæring Alt om galvanisk tæring For de fleste har galvanisk tæring været et begreb forbundet med noget totalt uforståeligt. Vi forklarer hvorfor og hvordan galvanisk korrosion sker, hvordan du kan måle det, og

Læs mere

Galvanisk Tæring. Kalium - mest negativ. Calsium

Galvanisk Tæring. Kalium - mest negativ. Calsium Galvanisk Tæring Galvanisk tæring har også noget med El at gøre, idet det er elektronernes strøm, der forårsager, at de udfældede ioner i vandet søger hen til et negativt spændingspotentiale. Dette var

Læs mere

Galvanisk Tæring. med motoren. Man kan selvfølgelig også montere zinkanoden direkte på skrueakslen. Når man gør. Jens Koch

Galvanisk Tæring. med motoren. Man kan selvfølgelig også montere zinkanoden direkte på skrueakslen. Når man gør. Jens Koch Galvanisk Tæring med motoren. Man kan selvfølgelig også montere zinkanoden direkte på skrueakslen. Når man gør Jens Koch Galvanisk tæring har noget med el at gøre, idet det er elektronernes strøm der forårsager,

Læs mere

Materialer til offeranoder. Zink Aluminium Magnesium -1,03V -1,1 V -1,5 V 100 150 30 100 42 27 MIL-A-18001 MIL-A-24779 MIL-A-21412

Materialer til offeranoder. Zink Aluminium Magnesium -1,03V -1,1 V -1,5 V 100 150 30 100 42 27 MIL-A-18001 MIL-A-24779 MIL-A-21412 Hvad er korrosion? PERFORMANCE METAL Korrosion er en kemisk proces, der nedbryder metal, når det udsættes for fugtige omgivelser (vand). Dette forekommer både under vandet og i atmosfæren. Nedbrydningsprocessen

Læs mere

reduktion oxidation Reduktion optagelse af elektroner Oxidation afgivelse af elektroner

reduktion oxidation Reduktion optagelse af elektroner Oxidation afgivelse af elektroner 8. Redoxreaktioner reduktion oxidation Reduktion optagelse af elektroner Oxidation afgivelse af elektroner (Hel eller delvis) Der er grundlæggende 4 væsentlige kemiske reaktioner: 1. Udfældning af tungtopløselige

Læs mere

Temadag om vandbehandling og korrosion

Temadag om vandbehandling og korrosion Korrosionsformer Korrosion generelt Våd korrosion Korrosion typer i fjernvarmesystemer Materiale typer og korrosion Temadag om vandbehandling og korrosion Lea Korcakova, Bioenergy and Thermal Power, COWI

Læs mere

Nordisk Vattenskadeseminarium 2007 i Ystad

Nordisk Vattenskadeseminarium 2007 i Ystad Korrosionserfarenheter från danska installationskomponenter Nordisk Vattenskadeseminarium 2007 i Ystad 31. August 2007 Asbjørn Andersen, akademiingeniør i kemi Korrosion og metallurgi FORCE Technology

Læs mere

Metallernes kemi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 6 lektioner

Metallernes kemi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 6 lektioner Metallernes kemi Niveau: 8. klasse Varighed: 6 lektioner Præsentation: Forløbet Metallernes kemi er placeret i fysik-kemifokus.dk 8. klasse, og det bygger på viden fra forløbene Atomer og molekyler, Atomet

Læs mere

Katodisk beskyttelse - design

Katodisk beskyttelse - design Katodisk beskyttelse - design Ruth Sørensen, MSc, PhD, Seniorspecialist, COWI A/S rso@cowi.dk 1 Katodisk beskyttelse - design Princip Historik Design, grundlag/parametre Design, anodesystem Eksempler og

Læs mere

Teknologi & kommunikation

Teknologi & kommunikation Grundlæggende Side af NV Elektrotekniske grundbegreber Version.0 Spænding, strøm og modstand Elektricitet: dannet af det græske ord elektron, hvilket betyder rav, idet man tidligere iagttog gnidningselektricitet

Læs mere

Alt om galvanisk tæring

Alt om galvanisk tæring Alt om galvanisk tæring For de fleste har galvanisk tæring været et begreb forbundet med noget totalt uforståeligt. Vi forklarer hvorfor og hvordan galvanisk korrosion sker, hvordan du kan måle det, og

Læs mere

Professionelle tagrendeløsninger

Professionelle tagrendeløsninger Professionelle tagrendeløsninger FAKTA Dansk produceret NG PRO RAIN OM NG ZINK NG ZINK A/S er en dansk salgs- og produktionsvirksomhed, som repræsenterer førende europæiske producenter af tag og facadeprodukter

Læs mere

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM)

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitet, Sep 2006. Lars Petersen og Erik Lægsgaard Indledning Denne note skal tjene som en kort introduktion

Læs mere

Fordele og ulemper ved brug af aluminium i fødevareindustrien

Fordele og ulemper ved brug af aluminium i fødevareindustrien Fordele og ulemper ved brug af aluminium i fødevareindustrien Temadag Alternative materialer til procesudstyr i fødevareindustrien 19. Maj 2010 Anne Deacon Juhl www.anodizingworld.com AluConsult Startet

Læs mere

AZENO Buffalo SAMLEMANUAL Tillykke med din nye flotte Azeno el bil

AZENO Buffalo SAMLEMANUAL Tillykke med din nye flotte Azeno el bil AZENO Buffalo SAMLEMANUAL Tillykke med din nye flotte Azeno el bil ZENO Buffalo 12v samle Manual Start med at sætte baghjulsakslen på plads. Sæt derefter de 2 motorer fast. Sæt derefter de små sorte rør

Læs mere

ET INDBLIK I BATTERIETS ATOMARE VERDEN

ET INDBLIK I BATTERIETS ATOMARE VERDEN 32 5 ET INDBLIK I BATTERIETS ATOMARE VERDEN Af DORTHE BOMHOLDT RAVNSBÆK POSTDOC, PH.D. VED MIT, BOSTON, USA. MODTAGET STØTTE TIL PROJEKTET NOVEL NANO- MATERIAL FOR IMPROVED LITHIUM BATTERIES Selvom genopladelige

Læs mere

Rustfri armering; En fordel eller bare dyrt! Jens Henriksen

Rustfri armering; En fordel eller bare dyrt! Jens Henriksen Rustfri armering; En fordel eller bare dyrt! FORCE Technology: Metallurgi Sammenføjninger: Svejse, lodde, bolte Korrosion og anden nedbrydning af metaller NDT: alle typer Overvågning: bevægelser, spændinger,

Læs mere

Korrosion i Betonkonstruktioner

Korrosion i Betonkonstruktioner Korrosion i Betonkonstruktioner d. 27. april 2015 Arrangør: Dansk Betonforening Katodisk beskyttelse Grundlæggende principper og anvendelse i nye og eksisterende konstruktioner v. Peter Vagn Nygaard Armeringskorrosion

Læs mere

Vandkvalitet og risiko for korrosion. Leon Buhl Teknologisk Institut

Vandkvalitet og risiko for korrosion. Leon Buhl Teknologisk Institut Vandkvalitet og risiko for korrosion Leon Buhl Teknologisk Institut Leon Buhl, Teknologisk Vandkvalitet og risiko for korrosion 1. Korrosion generelt Leon Buhl, Teknologisk Bygningsreglementerne 8.4 Vand-

Læs mere

CheckPoint World

CheckPoint World CheckPoint World - DANVAK Dagen - 10. april 2019 Side 1 af 26 CheckPoint World - 1999-2019 CheckPoint World Rindsholmvej 39D DK - 8800 Viborg 40 76 95 96 checkpointworld@gmail.com Lars Grøn Schjoldager

Læs mere

Havnestiger - Produktbeskrivelse

Havnestiger - Produktbeskrivelse Dato 2007-09-17 Havnestiger - Produktbeskrivelse Bagh & Co A/S har i mange år produceret tagstiger, som især afsættes til Sverige. Stigerne er nu videreudviklet til anvendelse som nødstiger i havne. Da

Læs mere

Aluminium i levnedsmiddelindustrien Fremtidens metal?

Aluminium i levnedsmiddelindustrien Fremtidens metal? Aluminium i levnedsmiddelindustrien Fremtidens metal? v. Lektor, kemiingeniør Birgit Kjærside Storm Aalborg Universitet Esbjerg Roskilde 27.januar 2010 1 Aluminium Aluminium findes i store mængder i jordskorpen.

Læs mere

Brombærsolcellen - introduktion

Brombærsolcellen - introduktion #0 Brombærsolcellen - introduktion Solceller i lommeregneren, solceller på hustagene, solceller til mobiltelefonen eller solceller til den bærbare computer midt ude i regnskoven- Solcellen har i mange

Læs mere

Temadag omkring vandbehandling. Søren Klinggaard, FORCE Technology

Temadag omkring vandbehandling. Søren Klinggaard, FORCE Technology Temadag omkring vandbehandling Søren Klinggaard, FORCE Technology Formål med vandbehandling på et fjernvarmesystem Maksimal forsyningssikkerhed Maksimal levetid af anlægget Minimering af driftsomkostninger

Læs mere

http://www.shipshop.dk/galvanisk_t_ring_forklaret_af_shipshop_mgduff-a-28.html

http://www.shipshop.dk/galvanisk_t_ring_forklaret_af_shipshop_mgduff-a-28.html Page 1 of 7 GALVANISK TÆRING FORKLARET AF SHIPSHOP & MGDUFF efter Christian Glass Korrosion kan opstå i alle typer vand med dramatisk effekt Når metaller med forskellige elektrokemiske potentialer er i

Læs mere

Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være:

Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være: Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være: A = aluminiumoxid (elektrokorund) C = siliciumkarbid CBN = bornitrid D = naturlig

Læs mere

BRUGSANVISNING KARMA

BRUGSANVISNING KARMA 1 BRUGSANVISNING KARMA Inden du kører ud på din Karma scooter venligst læs denne vejledning nøje igennem. Karma scooteren er forsynet med drejesæde, som kan låses i 4 positioner. Når man forflytter sig

Læs mere

132-400 kv AC Station

132-400 kv AC Station 132-400 kv AC Station Frilufts AC-Stationer Højspændingskomponenter Afbrydere ETS-50-06-05 Rev. 0 teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 24407/10 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer

Læs mere

Lodning. Lodning anvendt til vandarmatur. Ved fremstillingen af en cykel anvendes bl.a. lodning. Lodning anvendt til reparationer.

Lodning. Lodning anvendt til vandarmatur. Ved fremstillingen af en cykel anvendes bl.a. lodning. Lodning anvendt til reparationer. Lodning 7 Ved fremstillingen af en cykel anvendes bl.a. lodning. Anvendelse og udbredelse Lodning er en af de ældste samlingsmetoder, man kender til. Metoden anvendes til sammenføjning af metaller. Man

Læs mere

Definition af base (Brøndsted): En base er et molekyle eller en jon, der kan optage en hydron. En hydron er en H +

Definition af base (Brøndsted): En base er et molekyle eller en jon, der kan optage en hydron. En hydron er en H + Definition af base (Brøndsted): En base er et molekyle eller en jon, der kan optage en hydron En hydron er en H + Ved en syrebasereaktion overføres der en hydron fra en syre til en base En syre indeholder

Læs mere

PooL-Lift Brugervejledning. fra POOLLIFT.DK

PooL-Lift Brugervejledning. fra POOLLIFT.DK PooL-Lift Brugervejledning fra POOLLIFT.DK 1. Sikkerhedsanvisninger Før du bruger Pool lift, skal du sørge for at: brugeren / pårørende har fået passende instruktion og oplæring. denne brugsanvisning er

Læs mere

Guide. forbrændingen. Få gang i. sider. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Krop i balance med Anna Bogdanova.

Guide. forbrændingen. Få gang i. sider. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Krop i balance med Anna Bogdanova. Foto: Scanpix Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Få gang i forbrændingen Krop i balance med Anna Bogdanova Krop i balance med Anna Bogdanova INDHOLD: Få gang i forbrændingen...4-6

Læs mere

Info om overfladebehandling

Info om overfladebehandling Info om overfladebehandling Oplysninger og illustrationer vedrørende: Varmforzinkning Valg af stål Stålfejl Svejsning Konstruktionsudformninger / huller mv. Beholdere Hvidrust Duplex maling på varmforzinket

Læs mere

Preben Holm - Copyright 2002

Preben Holm - Copyright 2002 9 > : > > Preben Holm - Copyright 2002! " $# %& Katode: minuspol Anode: pluspol ')(*+(,.-0/1*32546-728,,/1* Pilen over tegnet for spændingskilden på nedenstående tegning angiver at spændingen kan varieres.

Læs mere

Test din viden E-forløb

Test din viden E-forløb OPGAVE E8 Test din viden E-forløb Har du styr på E-forløbets kernestof? Nu har du lært en masse om spændingsrækken og redoxreaktioner. Ved at lave opgaverne nedenfor finder du ud af, om der er nogle områder,

Læs mere

Måling af ph: konventionelt eller digitalt loop.

Måling af ph: konventionelt eller digitalt loop. Måling af ph: konventionelt eller digitalt loop. www.insatech.com Agenda Kort om mig Hvad er ph Måling med glas elektrode Udfordringer Konventionelt eller digitalt loop. Valg af sensor Spørgsmål www.insatech.com

Læs mere

Strålingsintensitet I = Hvor I = intensiteten PS = effekten hvormed strålingen rammer en given flade S AS = arealet af fladen

Strålingsintensitet I = Hvor I = intensiteten PS = effekten hvormed strålingen rammer en given flade S AS = arealet af fladen Strålingsintensitet Skal det fx afgøres hvor skadelig en given radioaktiv stråling er, er det ikke i sig selv relevant at kende aktiviteten af kilden til strålingen. Kilden kan være langt væk eller indkapslet,

Læs mere

Elektrokul A/S. Kemikalier

Elektrokul A/S. Kemikalier Elektrokul A/S Kemikalier Deioniseringsmiddel MB46LT MB46 LT og MB9 er deioniseringsmidler i høj kvalitet til direkte rengøring af procesvand, som indeholder spor af jern eller en anden metallegering.

Læs mere

Instrumentlære. Grunduddannelse for sterilcentralassistenter. Peter Christensen Opitek ApS InstrumentSpecialisten www.opitek.dk mail@opitek.

Instrumentlære. Grunduddannelse for sterilcentralassistenter. Peter Christensen Opitek ApS InstrumentSpecialisten www.opitek.dk mail@opitek. Instrumentlære Grunduddannelse for sterilcentralassistenter Peter Christensen Opitek ApS InstrumentSpecialisten www.opitek.dk mail@opitek.dk KIRURGISKE INSTRUMENTER Materialer Fremstilling Pleje & Håndtering

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. SEA-DOO er et registreret varemærke tilhørende Bombardier Inc. og bruges under licens til Daka Development Ltd.

INDHOLDSFORTEGNELSE. SEA-DOO er et registreret varemærke tilhørende Bombardier Inc. og bruges under licens til Daka Development Ltd. INDHOLDSFORTEGNELSE OVERSIGT... 3 SIKKERHEDSHENVISNINGER... 4 IBRUGTAGNING... 6 VAND-SCOOTER brugt til svømning og snorkling... 6 VAND-SCOOTER brugt til dykning... 8 BATTERIBRUG... 10 Oplad batteri...

Læs mere

Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære LOGIK og skjønhed. Mads Jylov

Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære LOGIK og skjønhed. Mads Jylov Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære LOGIK og skjønhed Mads Jylov Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære logik og skjønhed Copyright 2007 Mads

Læs mere

Batterier kan generelt inddeles i to hovedgrupper, nemlig primære og sekundære batterityper. De primære batterier er

Batterier kan generelt inddeles i to hovedgrupper, nemlig primære og sekundære batterityper. De primære batterier er Indenfor ELEKTRONIKbatterier er der flere kategorier. Læs her, hvad forskellen er. Batterityper Batterier kan generelt inddeles i to hovedgrupper, nemlig primære og sekundære batterityper. De primære batterier

Læs mere

Betjeningsvejledning Seba VM-880 Stophanesøger. El.nr. 63 98 964 328

Betjeningsvejledning Seba VM-880 Stophanesøger. El.nr. 63 98 964 328 Betjeningsvejledning Seba VM-880 Stophanesøger El.nr. 63 98 964 328 Seba VM-880 side 2 Indhold Seba VM-880 introduktion... 2 Seba VM-880 standardudstyr... 2 Tekniske specifikationer... 3 Kontrol og indikatorer...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vi passer på miljøet

Indholdsfortegnelse. Vi passer på miljøet DK Indholdsfortegnelse Vi passer på miljøet Beskrivelse af varmeskuffen Sikkerhedsanvisninger Montering Indbygning Brug af varmeskuffen Rengøring og vedligehold Vi passer på miljøet De anvendte emballagematerialer

Læs mere

Korrosion i installationer kan undgås. Danvakdagen 5. april 2017 Leon Steen Buhl, Teknologisk Institut

Korrosion i installationer kan undgås. Danvakdagen 5. april 2017 Leon Steen Buhl, Teknologisk Institut Korrosion i installationer kan undgås Danvakdagen 5. april 2017 Leon Steen Buhl, Teknologisk Institut Agenda Hvad er korrosion i VVS installationer Vandkvalitet Materialer og korrosion Rustfrit stålrør

Læs mere

AvantGuard. Redefinering af anti-korrosion

AvantGuard. Redefinering af anti-korrosion AvantGuard Redefinering af anti-korrosion Tre metoder til at beskytte mod korrosion Jern er det mest udbredte konstruktionsmateriale i verden. Desværre reagerer jern spontant, når det udsættes for atmosfæriske

Læs mere

GNB Guide. El-scooter batteri og lader. »Så får du mest ud af dit nye GNB el-scooterbatteri« Rehab

GNB Guide. El-scooter batteri og lader. »Så får du mest ud af dit nye GNB el-scooterbatteri« Rehab GNB Guide El-scooter batteri og lader»så får du mest ud af dit nye GNB el-scooterbatteri« El-scootere har brug for GNB Industrial Power GNB Industrial Power's vedligeholdelsesfrie (dryfit) gelbatterier

Læs mere

Bang & Beenfeldt A/S Drift og vedligehold 7/1 Sag nr. 10273 E/F Sankt Annæ Plads 9

Bang & Beenfeldt A/S Drift og vedligehold 7/1 Sag nr. 10273 E/F Sankt Annæ Plads 9 Bang & Beenfeldt A/S Drift og vedligehold 7/1 Afløb & Sanitet Indhold 52.01 Faldstammer 52.02 WC inkl. afløb 52.03 Håndvaske inkl. afløb 52.04 Køkkenvaske inkl. afløb 52.05 Gulvafløb 52.01 - Afløb & Sanitet

Læs mere

Brugsanvisning for batteriladerne. anvendt til opladning af batterier i kørestole og scootere

Brugsanvisning for batteriladerne. anvendt til opladning af batterier i kørestole og scootere Brugsanvisning for batteriladerne CCC 405 and CCC 410 24V/5A 24V/10A anvendt til opladning af batterier i kørestole og scootere Certifisered til EN60601-1 3 rd ed. I overenstemmelse med EU-Direktivet 93/42/EØF

Læs mere

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX INFO om ATEX 1 2 HVAD ER ATEX? 4 DEFINITIONER: 5 TEORIEN: 5 STØV: 6 KLASSIFICERING AF EKSPLOSIONSFARLIGE OMRÅDER I ZONER 6 GAS: 7 ZONE 0: 7 ZONE 1: 7 ZONE 2: 7 STØV: 7 ZONE 20: 7 ZONE 21: 8 ZONE 22: 8

Læs mere

KORROSION KAN OPSTÅ I ALLE TYPER VAND MED DRAMATISK EFFEKT

KORROSION KAN OPSTÅ I ALLE TYPER VAND MED DRAMATISK EFFEKT KORROSION KAN OPSTÅ I ALLE TYPER VAND MED DRAMATISK EFFEKT Når metaller med forskellige elektrokemiske potentialer er i elektrisk forbindelse med hinanden, dannes der galvaniske celler. Metallet med det

Læs mere

Drevet af den nyeste Dyson digitale motor

Drevet af den nyeste Dyson digitale motor Den har taget syv år at udvikle, men nu har vi opnået noget helt revolutionerende inden for motordesign en af verdens mindste, fuldt integrerede 1600 W motorer. Det var bare begyndelsen for vores nyeste

Læs mere

Nye materialer Nye skader

Nye materialer Nye skader Temadage d. 21. og 22. april Nye materialer Nye skader Skader på fittings og ventiler af messing Agenda Materialer før og nu Nye materialer nye skader Renovering af gamle installationer af varmforzinkede

Læs mere

Korrosion og tilstopning i aftræk fra små gaskedler

Korrosion og tilstopning i aftræk fra små gaskedler Korrosion og tilstopning i aftræk fra små gaskedler Bjarne Spiegelhauer, Afd. Chef, Dansk Gasteknisk Center a/s I et tidligere nummer af Gasteknik blev der gennemgået en undersøgelse af 500 gasinstallationer,

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling

Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling Termisk Smart Grid Et system med individuel OG kollektiv forsyning Baseret på kendt teknologi: varmepumper og geotermisk energi Individuelle varmepumper i bygningerne,

Læs mere

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Modtaget dato: (forbeholdt instruktor) Godkendt: Dato: Underskrift: Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Kristian Jerslev, Kristian Mads Egeris Nielsen, Mathias

Læs mere

Brugervejledning. www.kangaroobike.com

Brugervejledning. www.kangaroobike.com Brugervejledning E- www.kangaroobike.com Version 1.3 2014 Tillykke med investeringen i Winther E-Kangaroo, som har sat nye standarder for komfort og brugervenlighed. Læs denne vejledning grundigt igennem

Læs mere

Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader

Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader Gårdteknisk forum / Kemidag - SEGES Annette Baltzer Larsen abl@force.dk FORCE Technology Agenda Korrosion Hygiejnisk design

Læs mere

FJERNVARMEVEKSLER. Manual. Veksler type 2720 og type R7 08:001-1305

FJERNVARMEVEKSLER. Manual. Veksler type 2720 og type R7 08:001-1305 FJERNVARMEVEKSLER 08:001-1305 Manual Veksler type 2720 og type R7 Type 2720 230-16 METRO nummer: 127201630 VVS nummer: 376554230 Type 2720 221-26 METRO nummer: 127201621 VVS nummer: 376556110 Type 2720

Læs mere

XS 0.8 38 DK 12V/0.8A OPLADERKABEL. *Dit forsyningsstik skal måske være anderledes for at passe til din stikkontakt.

XS 0.8 38 DK 12V/0.8A OPLADERKABEL. *Dit forsyningsstik skal måske være anderledes for at passe til din stikkontakt. 12V/0.8A XS MANUAL TILLYKKE med dit køb af den nye professionelle switch mode-batterilader. Denne oplader indgår i en serie af professionelle opladere fra CTEK SWEDEN AB og repræsenterer den nyeste teknologi

Læs mere

Katodisk beskyttelse af konstruktioner i marint miljø

Katodisk beskyttelse af konstruktioner i marint miljø Katodisk beskyttelse af konstruktioner i marint miljø Seniorspecialist Ruth E. Sørensen 1 Indhold Katodisk beskyttelse, baggrund Katodisk beskyttelse som reparationsstrategi Design Udførelse Drift 2 Katodisk

Læs mere

Vare nr.: 1.185-113.0

Vare nr.: 1.185-113.0 K 855 HS Med højtryks og varmt vand (80 ºC) sikrer hedvands-renseren et hygiejnisk rengøringsresultat. Ved hjælp af den høje temperatur kan du nedsætte både rengøringstiden og tørretiden samt spare på

Læs mere

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker Reparationskursus I guld- og sølvsmedeteknikker 1 Kursus i mindre reparationer om trækning af perler med og uden knuder, montering af dupper og låse. Loddeprocesser ved mindre reparationsopgaver som f.eks.

Læs mere

Lodning. Dette er tin i stand til. Blyet er ansvarlig for den mekaniske stabilitet i forbindelsen, og for at man kan få loddetin til at flyde.

Lodning. Dette er tin i stand til. Blyet er ansvarlig for den mekaniske stabilitet i forbindelsen, og for at man kan få loddetin til at flyde. Tin har været kendt i mere end 4000 år. under 450 Grader kaldes blødlod, over 450 hårdlod. Loddetin til tagrender og elektronik er en legering af bly og tin. Loddetin klæber ikke til overfladerne, der

Læs mere

Korrosionstest af nittesamlinger på aluminium

Korrosionstest af nittesamlinger på aluminium Dokument: SASAK-RAP-ME-AKS-FI-0010-00 Korrosionstest af nittesamlinger på aluminium SASAK Projekt 5 Mekanisk Sammenføjning Niels Kåre Bruun FORCE Instituttet, marts 2001 Sammenfatning Gængse typer nittesamlinger

Læs mere

FalcoSwing FALCOSWING. FalcoSwing er modulopbygget og byder på mange forskellige opstillingsmuligheder.

FalcoSwing FALCOSWING. FalcoSwing er modulopbygget og byder på mange forskellige opstillingsmuligheder. FalcoSwing FOR ET SPÆNDENDE OG KREATIVT BYRUM FALCOSWING FalcoSwing er modulopbygget og byder på mange forskellige opstillingsmuligheder. En mulighed er fritstående, rektangulært, sekskantet, med eller

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE

BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE Side 1 til den udendørssirene Introduktion Den udendørs sirene bruges som en ekstra sikkerhed, for at naboer kan høre og se, at der er gået en alarm og for at stresse en

Læs mere

M2 Mini. Bade/toiletstole beregnet til børn samt små voksne. HMN a/s

M2 Mini. Bade/toiletstole beregnet til børn samt små voksne. HMN a/s www.hmn.dk M2 Mini Bade/toiletstole beregnet til børn samt små voksne M2 Mini bade/toiletstole M2 Mini-modellerne er fleksible bade/toiletstole, der nemt kan indstilles i takt med at barnet vokser. M2

Læs mere

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Fysik 5 - kvantemekanik 1 Joachim Mortensen, Rune Helligsø Gjermundbo, Jeanette Frieda Jensen, Edin Ikanović 12. oktober 28 1 Indledning Formålet med denne

Læs mere

Opgave 13 Neutraliser en syre/base + dannelse af køkkensalt

Opgave 13 Neutraliser en syre/base + dannelse af køkkensalt Emne: Syrer og baser Hvad er en syre: En syrer vil altid have en PH værdi på 7 og nedefter. Altså er 1 stærkest og 6 svagest. Ph- værdi 7 er neutral. Syre kan ikke ætse gennem hud, men igennem materielle

Læs mere

Vedligeholdelsesvejledning

Vedligeholdelsesvejledning Drift & Vedligehold. Kviste Kompaniet Vesterbæk. Vedligeholdelsesvejledning (I denne vejledning vil Kviste Kompagniet Vesterbæk være benævnt KKV) Tyndpladebeklædninger Hvis kvisten er beklædt med zink/kobber/aluminium

Læs mere

Hegnstilbehør og løsdele 2011

Hegnstilbehør og løsdele 2011 Hegnstilbehør og løsdele 2011 Varenr. Jordspyd Rundt 12 mm. Varmgalvaniseret L: 150 cm 14619 56,-/70,- Kobling 146191 44,-/55,- Tilslutningsklemme 146192 20,-/25,- Jordspyd Kiwitah Særdeles effektiv. Ekstra

Læs mere

Samle og betjeningsvejledning

Samle og betjeningsvejledning Samle og betjeningsvejledning Moreland A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S Denmark Ver. 11.1 Tel. +45 7022 7292 - www.moreland.dk - post@moreland.dk Advarsel Vi anbefaler at du før brug, grundigt læser

Læs mere

Bancada Plus Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse

Bancada Plus Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Bancada Plus Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Indholdsfortegnelse: Emballering...3 Udpakning...3 Opbevaring ubrugt...3 Opstillingsstedet...4 Håndtering...4 Elektriske anvisninger...5

Læs mere

DK 45 STRØMFORSYNINGSSTIK* STRØMFORSYNINGSKABEL CTEK COMFORT CONNECT OPLADERKABEL MODE-KNAP FEJLLAMPE. CTEK COMFORT CONNECT clamp

DK 45 STRØMFORSYNINGSSTIK* STRØMFORSYNINGSKABEL CTEK COMFORT CONNECT OPLADERKABEL MODE-KNAP FEJLLAMPE. CTEK COMFORT CONNECT clamp 12V/3 MANUAL TILLYKKE med dit køb af den nye professionelle switch mode-batterilader. Denne oplader indgår i en serie af professionelle opladere fra CTEK SWEDEN AB og repræsenterer den nyeste teknologi

Læs mere

BOLTESVEJSNING EN OVERBEVISENDE TEKNIK

BOLTESVEJSNING EN OVERBEVISENDE TEKNIK BOLTESVEJSNING EN OVERBEVISENDE TEKNIK Fordelene ved KÖCO-Boltesvejseteknik 2 KÖCO-Boltesvejsning er en sikker og meget stærk befæstigelsesmetode, der ydermere tilbyder enorme besparelses muligheder. Ved

Læs mere

Guide montering af og fejlfinding på ledningsnettet på Yamaha FS1-DX med tændingslås ved styret.

Guide montering af og fejlfinding på ledningsnettet på Yamaha FS1-DX med tændingslås ved styret. Guide montering af og fejlfinding på ledningsnettet på Yamaha FS1-DX med tændingslås ved styret. Denne guide omfatter også montering af omdrejnings tæller. Lednings nette på en Yamaha FS1 har grundlæggende

Læs mere

Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer. Arne Oxbøl

Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer. Arne Oxbøl Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer Arne Oxbøl Fremgangsmåde for hver parameter (stof) Vurdering af metodeusikkerhed Datamaterialet er indsamlede enkeltmålinger fra de enkelte anlæg inden for

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING DK 45. 1. Slut opladeren til batteriet. 2. Slut opladeren til stikkontakten. 3. Tryk på MODE-knappen for at vælge opladningsprogram.

BRUGERVEJLEDNING DK 45. 1. Slut opladeren til batteriet. 2. Slut opladeren til stikkontakten. 3. Tryk på MODE-knappen for at vælge opladningsprogram. BRUGERVEJLEDNING TILLYKKE med købet af din nye professionelle switch mode-batterilader. Denne oplader indgår i en serie af professionelle opladere fra CTEK SWEDEN AB og repræsenterer den nyeste teknologi

Læs mere

5 nemme trin. Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk. - sådan tænder du op

5 nemme trin. Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk. - sådan tænder du op Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk Ved at installere en exodraft-røgsuger skaber du optimalt træk i skorstenen uanset vind og vejr, og opnår tilmed: Bedre forbrænding og brændselsøkonomi Sundere

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Bygninger Teknik Miljø Installationer Arkivnr. 104.03-01 El Udgivet Sept.'93 Potentialeudligning i bygninger med husdyr (kvæg, svin, fjerkræ etc.) Revideret 28.04.2003 Side 1 af

Læs mere

DRIKKEVANDSKØLERE MED GRØN SAMVITTIGHED OG SUND ØKONOMI

DRIKKEVANDSKØLERE MED GRØN SAMVITTIGHED OG SUND ØKONOMI Glæden ved iskoldt drikkevand DRIKKEVANDSKØLERE MED GRØN SAMVITTIGHED OG SUND ØKONOMI HVILKE OVERVEJELSER SKAL MAN GØRE SIG... ØKONOMI - KVALITET - BÆREDYGTIGHED ØKONOMI: For KUVATEK er økonomi et spørgsmål

Læs mere

Betjeningsvejledning Zircon MT6 Metaldetektor

Betjeningsvejledning Zircon MT6 Metaldetektor Betjeningsvejledning Zircon MT6 Metaldetektor El.nr. 63 98 401 551 Indhold Generelt... 1 Installering af batteri... 1 Bliv fortrolig med instrumentet... 1 Tænd og sluk for instrumentet... 2 Genscanning

Læs mere

MaNUal TIllYKKe oplader STrØMForSYNINGSSTIK* STrØMForSYNINGSKaBel CTeK CoMForT CoNNeCT opladerkabel FUldT opladet VedlIGeHoldelSeSladNING FeJllaMpe

MaNUal TIllYKKe oplader STrØMForSYNINGSSTIK* STrØMForSYNINGSKaBel CTeK CoMForT CoNNeCT opladerkabel FUldT opladet VedlIGeHoldelSeSladNING FeJllaMpe 6V/0.8A MANUAL TILLYKKE med dit køb af den nye professionelle switch mode-batterilader. Denne oplader indgår i en serie af professionelle opladere fra CTEK SWEDEN AB og repræsenterer den nyeste teknologi

Læs mere

APPLICATION SHEET Juli

APPLICATION SHEET Juli Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse 2. Anvendelse - Data 3. Valg af produkt og dimensionering 4. Motovario løsning 1. Beskrivelse Skærmene til cricketbaner er en del af det nødvendige udstyr til cricketspillet.

Læs mere

RULLEGITTER/RULLEJALOUSIER

RULLEGITTER/RULLEJALOUSIER DK MONTERINGSVEJLEDNING RULLEGITTER/RULLEJALOUSIER Sun & Safe Systems INDEXLISTE 4 Montagekontrol 4 Fastlæg montagetype 6 Montering af valserør 6 Montering af gittermåtte 8 Justering af motorens endestop

Læs mere

Elite. Allround Standard

Elite. Allround Standard Elite Allround Standard Mustang byder på gennemførte løsninger fra Mustang hestetrailer er konstrueret til komfortabel og sikker transport under alle forhold. Der ligger mange beregninger og forsøg med

Læs mere

PANNEX VANDVARMERE TIL CENTRALVARME MED SOLVARME UNIT

PANNEX VANDVARMERE TIL CENTRALVARME MED SOLVARME UNIT PANNEX VANDVARMERE TIL CENTRALVARME MED SOLVARME UNIT 220 250 300 MANUAL VVS-EKSPERTEN A/S MIMERSVEJ 2 8722 HEDENSTED Tlf.: 7589 0303 Fax.: 7589 0709 e-mail: salg@vvs-eksperten.dk www.vvs-eksperten.dk

Læs mere

Bronzestøbning efter Cire Perdue metoden.

Bronzestøbning efter Cire Perdue metoden. 1 Bronzestøbning efter Cire Perdue metoden. Ordet Cire Perdue er fransk og betyder tabt voks, som henviser til at den voks som udgør skulptur og kanaler, er indstøbt i et ildfast materiale og at voksen

Læs mere

Brugervejledning til Nokia Bluetooth Headset BH-110

Brugervejledning til Nokia Bluetooth Headset BH-110 Brugervejledning til Nokia Bluetooth Headset BH-110 1.0. udgave 2 Introduktion Om dit headset Med Nokia Bluetooth-headsettet BH-110 kan du håndtere opkald håndfrit, også selvom du bruger to telefoner på

Læs mere

Med henvisning til ovenstående ansøges hermed om tilladelse til opstilling af 28 m 3 tank i tankgården, se bilag 1.

Med henvisning til ovenstående ansøges hermed om tilladelse til opstilling af 28 m 3 tank i tankgården, se bilag 1. Side 1 af 7 Doense den 21. juni 2010 Til Miljøministeriet Miljøcenter Århus Plan- og Virksomhedsområdet Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg Ansøgning om opstilling og brug af 30 m 3 kaliumhydroxid tank. Sagens

Læs mere

Nokia Bluetooth Headset BH-600 9250103/1

Nokia Bluetooth Headset BH-600 9250103/1 Nokia Bluetooth Headset BH-600 22 1 6 3 4 5 7 9250103/1 8 9 10 OVERENSSTEMMELSESERKLÆRING Vi, NOKIA CORPORATION, erklærer som eneansvarlige, at produktet HS-59W er i overensstemmelse med bestemmelserne

Læs mere

Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet

Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet 29 Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet 5.1 Indledning Denne øvelse omhandler et fænomen som blandt andet optræder i en ganske dagligdags situation hvor et mekanisk relæ afbrydes. Overraskende

Læs mere

Det bør du vide om galvanisk tæring

Det bør du vide om galvanisk tæring Det bør du vide om galvanisk tæring For de fleste sejlere er galvanisk tæring et begreb forbundet med noget totalt uforståeligt. Få her forklaringen på hvorfor og hvordan galvanisk tæring sker, hvordan

Læs mere

justeringer kan være farlige og bør udføres af kvalificeret/uddannet personer.

justeringer kan være farlige og bør udføres af kvalificeret/uddannet personer. Side 1 Side 1-2 Side 4 Vedlagt SIKKERHED INSTALLATIONSVEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSESPLAN BORTSKAFFELSE EF OVERENSTEMMELSESERKLÆRING MOTOR INSTALLATIONSVEJLEDNING - Stykliste på motorindhold - Brugervejledning

Læs mere

Materiale til spildevandspumper: Øg ydeevnen og forlæng systemets levetid

Materiale til spildevandspumper: Øg ydeevnen og forlæng systemets levetid WHTEPAPER MATERALEVALG TL SPLDEVANDSPUMPER JANUAR 2013 SDE 1 Materiale til spildevandspumper: Øg ydeevnen og forlæng systemets levetid Spildevand kan nogle gange være både ætsende og slidende. At vælge

Læs mere