SELVSKADENS PSYKOLOGI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SELVSKADENS PSYKOLOGI"

Transkript

1 SELVSKADENS PSYKOLOGI LIVSMOD D Lotte Rubæk

2 Om mig Autoriseret psykolog Ambulatoriet for spiseforstyrrelser, BUC Bispebjerg Opstart af første danske forskningsprojekt om selvskade på Rigshospitalet (med Bo Møhl) Speciale: To teoretiske forklaringsmodeller på selvskade udviklet på baggrund af de første forskningsresultater Forfatter til bogen Selvskadens psykologi Medlem i selvskade advisory board i LMS/ViOSS Har arbejdet med unge med selvskadende adfærd i flere forskellige regier

3 Selvskadens psykologi Dansk psykologisk forlag 2009

4 Dagsorden Selvskade i historien og kulturen Myter om selvskade Selvskadeadfærd kontra selvmordsadfærd Definition, typeinddeling og forekomst Selvskade by proxy Selvskade og social smitte Selvskade som tidstypisk lidelse Selvskadens psykologi Affektreguleringsmodellen Afhængighed af selvskade Traumemodellen Behandlerens blandede følelser Forebyggelse af selvskade

5 Non-patologisk selvskade Selvskade som er indlejret i kulturen, som fx religiøse ritualer, har fundet sted til alle tider og på alle steder

6 Selvskade i historien og kulturen Bibelske beretninger om selvskade Mark 5:2-5: Historien om en dæmonbesat mand, som Jesus helede. Manden græd hele tiden og skar sig selv med sten.

7 Religiøs selvskade Flagellanter er kristne der straffer sig selv for menneskets synder

8 Kulturelt accepteret selvskade Centralafrikanske stammer med halsringe

9 Kulturelt accepteret selvskade Sammensnøring af fødder i Kina ophørte først i begyndelsen af 1900-tallet

10 Kulturelt accepteret selvskade Etiopien: Kvinder løsnede underkæben med et snit og indsatte træskiver frem til 1960-erne

11 Vestlig kultur: Piercinger og tatoveringer

12 Kulturelt accepteret selvskade?

13 Kulturelt accepteret selvskade? Zombie boy

14 Vestlig kultur: Emo En ungdoms-subkultur der leger med død, selvskade og selvmord

15 Patologisk selvskade

16 Myter om selvskade Cutting er et selvmordsforsøg Man skader sig selv for at få opmærksomhed Det er kun piger, der skader sig selv Man skærer sig kun i armen Alle, der skader sig selv, er psykisk syge Mange skader sig selv, fordi det er moderne

17 Selvskade- kontra selvmordsadfærd I 1960 erne og 1970 erne blev der rettet opmærksomhed mod håndledsskæring, hvor personen ikke er drevet af et ønske om selvmord. Hvor selvmord indebærer et ønske om definitivt at gøre en ende på sorg eller smerte, søger den selvskadende person at lindre sin psykiske tilstand via fysisk smerte.

18 Selvskade- kontra selvmordsadfærd Local self-destruction is a form of partial suicide to avert total suicide In this sense it represents a victory, even though sometimes a costly one, of the life instinct over the death instinct (Menninger 1938; Man Against Himself)

19 Selvskade- kontra selvmordsadfærd Selvskade er en overlevelsesstrategi en måde at mestre livet på. Der er nær sammenhæng mellem valg af metode og suicidal/ikke-suicidal intention (fx Haw, 2003) Undersøgelser viser, at selvskadende personer ikke forsøger selvmord så længe de har den ønskede psykologiske effekt af deres selvskade

20 Selvskade- kontra selvmordsadfærd Selvskadende adfærd er dog ikke en garant for, at personen ikke forsøger selvmord. Selvskade er den største prædiktor for senere selvmordsforsøg og selvmord.

21 Selvskade- kontra selvmordsadfærd Mellem 55 og 85% af selvskadende personer har haft mindst ét selvmordsforsøg (Stanley et al. 2001). 70 % af de mennesker, der har skadet sig selv, vil foretage et selvmordsforsøg i løbet af deres liv (Wilkinson et al., 2011). Desuden har selvskadende personer en naturligt øget risiko for at dø ved selvmord selv om det ikke var deres intention!

22 Selvskade- kontra selvmordsadfærd Selvmord og selvmordsforsøg forekommer oftest, når personen ikke længere kan bruge selvskade som mestringsstrategi. Tærsklen for at gennemføre et selvmordsforsøg er lavere, når personen er vant til at konfrontere sig med smerte og kropslig beskadigelse, som normalt er det, der hæmmer selvmordsimpulsen (Joiner, 2005). Vi ved ikke hvem, der gør det, men risikofaktorer er andre psykiatriske lidelser og stof-/alkoholmisbrug.

23 Indirekte selvskade Misbrug af alkohol & stoffer Risikofyldt seksuel aktivitet Spiseforstyrrelser Bilkørsel i påvirket tilstand eller på uforsvarlig måde Tilbøjelighed til at komme i klammeri/slagsmå Stoppe livsvigtig medicin Træningsafhængighed Workaholics

24 Definition Selvskade er en kompleks adfærd, hvor en person forsætligt beskadiger sig selv, uden bevidst suicidal intention. Selvskade er en direkte og socialt uacceptabel adfærd, der kan forekomme som en enkeltstående hændelse eller som gentagne episoder, og som kan resultere i varierende grader af vævsbeskadigelse, sygdom og endog utilsigtet død. Under en episode af selvskade er personen i en psykologisk forstyrret tilstand, og har det bevidste eller ubevidste formål at opnå psykisk forandring.

25 Selvskade by proxy Selvskade er ikke altid selvpåført. I klinikken møder man ofte det fænomen, at den selvskadende person har fået påført sin skade gennem en anden persons medvirken (Møhl, 2015).

26 Selvskade by proxy Eksempler på selvskade by proxy: Piercinger (fx tunge, kønsorganer) når personen (bevidst eller ubevidst) bruger dette i affektreguleringsøjemed Tatoveringer Indlæggelser med magtanvendelse (fx fastholdelse / bæltefiksering) At indgå i voldelige forhold Selvskade i grupper, hvor man skader hinanden (brændemærkning på efterskole)

27 Selvskade by proxy Ved at bruge andre mennesker til at udføre den skadende handling, får den selvskadende person: 1) Mulighed for kontakt med andre 2) Fralagt sig ansvaret for selvskaden 3) Placeret sig selv i en offerposition 4) Legitimeret og udageret sin vrede 5) Skabt drama omkring sig (følelsen af nærvær og intensitet)

28 Typologi Selvskade som et nonspecifikt symptom Patologisk selvskade klassificering på tværs af diagnoser, idet det ej er muligt at finde en fælles ætiologisk baggrund: Alvorlig selvskade Stereotyp selvskade Moderat selvskade Tvangsmæssig Impulsiv

29 Alvorlig selvskade Svær beskadigelse ofte med permanent vansiring til følge Eksempler: øjenfjernelse, selvkastration, amputation af kropsdel, ildspåsættelse, etc. Diagnoser: psykotiske tilstande, akutte rustilstande, etc. Sjældnere: transseksualitet, mental retardering etc. Cases: Skizofren mand med slange i benet Anorektisk, skizofren kvinde med hammer

30

31 Stereotyp selvskade Rytmiske, monotone mønstre af selvskade, som ofte foregår uden skam og mens andre er til stede. Eksempler: headbanging, eyeball pressing, at bide sig selv i fingre, hænder og arme, etc. Diagnoser: mental retardering, autismespektrumet, Tourettes syndrom, etc. Ofte ved institutionalisering. Case: Autistisk mand med horn i panden

32 Moderat selvskade Kendetegnes ved lav dødelighed og ofte overfladiske skader på kroppen Hyppigt forekommende og kan betragtes som et problem i samme størrelsesorden som spiseforstyrrelser Den moderate selvskade kan enten være tvangsmæssig eller impulsiv.

33 Tvangsmæssig selvskade Gentagen, ofte ritualiseret selvskade som fx trikotillomani, udtalt neglebidning, skin-picking eller kradsning. Foregår stort set uafhængig af eksterne omstændigheder eller den følelsesmæssige tilstand personen befinder sig i. En form for tvangsmæssig vane der ofte foregår automatisk og ureflekteret. Case: 17-årig mand der bider negle og piller i sine fingerspidser. Kan ikke holde op gør det bare.

34 Impulsiv selvskade De traditionelle cuttere Den hyppigste form for selvskade, der giver mulighed for at opnå hurtig, men kortvarig lettelse af den indre spænding. Bruges som metode til affektregulering. Eksempler: cutting, at brænde sig, at bide sig, at kradse sig, at slå sig, at hugge i sig selv, at ridse ord ind i huden, at tage skoldhede bad, at forhindre sår i at hele, etc. Diagnoser: PTSD, dissociative tilstande, personlighedsforstyrrelser, multipel personlighedsforstyrrelse, spiseforstyrrelser, OCD, etc.

35 Impulsiv selvskade De nye cuttere Langt de fleste unge, der skærer sig, har haft en tilsyneladende upåfaldende opvækst, men stiller store krav til sig selv, føler let skam og utilstrækkelighed (basalt lavt selvværd) Fx de perfektionistiske piger, 12-tals pigerne

36

37 Normalbefolkningen: Epidemiologi I en almindelig dansk folkeskoles 8. eller 9. klassetrin har 17 % af eleverne skadet sig selv (Zøllner, 2002) En undersøgelse af københavnske gymnasieelever viser, at mere end hver femte har skadet sig selv (Møhl & Skandsen, 2009) Seneste danske undersøgelse lavet af ViOSS viser, at ca. en tredjedel af de danske unge mellem 18 og 30 år har skadet sig selv (2015). Hermed ses også en klart stigende tendens.

38 Epidemiologi Blandt psykiatriske patienter er forekomsten af selvskade langt højere end i normalbefolkningen. En undersøgelse fandt, at der blandt døgnindlagte psykiatriske patienter var 68 % der havde selvskadende adfærd, blandt ambulante patienter 48 % (Deiter & Pearlman 1998).

39 Kønsforskelle De fleste undersøgelser viser, at der er flere piger/kvinder end drenge/mænd der skader sig selv. Alle undersøgelser der inkluderer indtagelse af overdosis i deres definition på selvskade, finder en overvægt af kvinder, mens undersøgelser der begrænser sig til at inkludere beskadigelse af kropsvæv, finder næsten lige så mange mænd som kvinder, der skader sig selv. Der er forskelle på, hvordan hhv. kvinder og mænd skader sig selv. Mændenes selvskade er sværere entydigt at diagnosticere som tegn på selvskade. Kvinder: indadrettet selvskade. Mænd: udadrettet selvskade.

40 Selvskade og social smitte Selvskade smitter specielt blandt unge på skoler, psykiatriske afdelinger og specialinstitutioner. Statistisk signifikante grupperinger af selvskade indenfor samme gruppe (Walsh & Rosen, 1985) Når hver tredje unge dansker skader sig selv, kan vi så tale om en selvskade epidemi? Hvordan undgår vi smitte?

41 Selvskade og social smitte Vertikal smitte Når en kendt person (fx Prinsesse Diana) står frem med sin selvskade, og det smitter ned gennem befolkningen. Horisontal smitte Selvskade smitter blandt ligesindede fx gennem sociale medier, Youtube, pro-selvskade hjemmesider, venner, subkulturer. En kombination Når den seje pige i klassen eller afdelingen er initiator.

42 Selvskade i medierne Psykolog: Facebook får unge til at skade sig selv Selvskadende adfærd er blevet vor tids psykiske masselidelse Selvskadende adfærd kan smitte via billeder på nettet

43 Hvorfor smitter selvskade? Ønske om at skabe et gruppefællesskab At konkurrere og vinde status fx på sociale medier. Månedens snit At konkurrere om at få opmærksomhed eller omsorg fra gruppens behandlere, pædagoger eller lærere. Nedsat hæmning: når man ser, at andre gør det, mindskes modstanden mod selv at prøve Sådan smitter selvskade gennem sociale medier og nyhedsmedier Fordi nogle patienter (fx borderline ptt.) har svært ved at kende forskel på eget og andres følelsesliv, og dermed bliver smittet af andres stresstilstand.

44

45 Selvskade som tidstypisk lidelse Bo Møhl argumenterer i sin bog Selvskade psykologi og behandling for, at man ikke længere kan se selvskade udelukkende som et individuelt og personafhængigt fænomen, men at man også må se det i en større kulturel og samfundsmæssig kontekst.

46 Selvskade som tidstypisk lidelse De stabile versus de omskiftelige psykiske lidelser Sidstnævnte kaldes populært modelidelser, fordi de muterer og skifter ansigt over tid, og ofte afspejler / er et produkt af nogle strømninger i samfundet.

47 Selvskade som tidstypisk lidelse Hvorfor ser vi lige nu så mange unge, der mistrives og udvikler risikoadfærd som selvskade? Frihed og individualisering Selviscenesættelsesprojekt Når det perfekte bliver det nye normale (sociale medier) Store krav om præstation (socialt, akademisk, kropsligt) Smertefobisk kultur ubehag udholdes ikke Cutting som oprør, selvstraf, quick fix, forsøg på kontrol

48 Hvorfor selvskade? Fell body is real 43% Get rid of anger 71% Stop guilt 38% Distraction from memories 58% Distraction from painful feelings 30% Mark to show pain inside 60% Stop flash-backs 39% Self-punishment 83% Feel alive 38% Feel self-control 71% Feel control over others 16% Make body unattractive 37% Manage stress 77% Feel safe 26% Sexual arousal or pleasure 12% Stop hurt by others 45% Ownership of body 26% Reduction of tension 75% Get medical attention 9% Feel something 57% Release pent-up feelings 77% Briere & Gil (1998)

49 Fire-faktor-modellen

50 Affektreguleringsmodellen Affektregulering: Processer hvorigennem vi påvirker, hvilke følelser vi har, hvornår vi har dem, og hvordan vi oplever og udtrykker disse. Kort sagt: evnen til at bevare fatningen, når man befinder sig i en følelsesmæssig spændingstilstand. I Affektreguleringsmodellen ses selvskadende adfærd som et udtryk for, en validering af eller en regulering af følelser. Kort sagt: man skader sig selv for at få det bedre.

51 Procent af deltagerne Følelsesmæssig effekt af selvskade Vrede mod andre Vrede mod selv Frygt Tomhed Spænding Skyld Smerte (indre) Ensomhed Tristhed Skam Nydelse Lettelse Følelser før selvskade Følelser efter selvskade

52 Dannelsen af affektregulering Evnen til affektregulering er ikke medfødt den dannes i det tidlige samspil med moderen Omsorgspersonen opdager barnets sind og spejler dette barnet internaliserer omsorgsgiverens repræsentation, og danner sekundære følelsesrepræsentationer. Kort sagt: gennem korrekt spejling lærer barnet sine egne følelser at kende, og lærer at give udtryk for dem.

53 Den normale affektspejling Repræsentation af barnets mentale tilstand Repræsentationen internaliseres og barnet danner sekundære følelsesrepræsentation er Internalisering Omsorgsperson Barn Erkendelse

54 Dannelsen af affektregulering Ved en empatisk og afstemt affektspejling oplever barnet sig effektiv i frembringelsen af en korrekt spejlingsadfærd hos moderen, og oplever dermed et højt niveau af kontrol over egne følelser. Denne følelse af kontrol bidrager sammen med moderens markerede spejling til en nedregulering af barnets negative følelser. Barnet får gennem opvæksten en forståelse af sig selv som en selvregulerende person.

55 Veje til psykopatologi Afvigende udvikling af affektregulering sker typisk ved en af følgende to fejl i affektspejlingen: 1) Når mor ikke anerkender barnets oprindelige følelse, men forvrænger denne, og spejler en forkert følelse. 2) Når mor har så store psykiske problemer, at hun ikke kan rumme barnets negative følelse, men i stedet overvældes af den, og spejler denne på umarkeret vis.

56 Den prædisponerede person Mangel på mentalisering Mentalisering betyder evnen til at sætte sig ind i andre personers mentale tilstande. Mentalisering sikrer, at vi har en gensidig forståelse af hinandens samt egne indre psykiske processer, og gennem mentaliseringsevnen kan vi forestille os, hvad andre tænker og føler i en given situation. Den ikke-mentaliserende person har ofte behov for konkrete, fysiske beviser på mentale tilstande. Kroppen får typisk en central rolle, fordi den er lettere at forstå end sindet.

57 Den prædisponerede person Alexithymi (manglende ord for følelser): At have svært ved at identificere følelser og at skelne imellem følelser og de kropslige fornemmelser der følger med disse. At have svært ved at beskrive følelser for andre. Mangel på fantasi. En tendens til at opholde sig ved det eksterne/ydre/konkrete.

58 Den prædisponerede person Ageren: Når man nedregulerer sine følelser ved at handle frem for at mentalisere. Mangel på følelsesmæssig impulskontrol giver tendens til impulsive handlinger som fx selvskade, overspisning, stofmisbrug og vold.

59 Den prædisponerede person Mindblindness: Uforudsigelighed i omverdenen medfører en tilstand af konstant alarmberedskab og en tendens til kamp eller flugt reaktioner. Stress-ophobning på en afdeling med mange ikkementaliserende patienter

60 Selvskadens funktion som affektregulator Selvskade som følelsesmæssig refleksion og kommunikation følelserne giver først mening, når de kommer ud på et fysisk plan. Kroppen bliver scenen, hvorpå mentale tilstande udspilles og repareres. Huden som lærredet for den indre mistrivsel. Blodets symbolværdi når den blødende krop bliver et symbol på det blødende sind.

61 Selvskadens funktion som affektregulator Hvorfor debuterer selvskade ofte i teenageårene? Selvskade som en reaktion på den ukontrollerbare krop Selvskade som en reaktion på større og mere nuancerede følelsesmæssige udfordringer

62 Selvskadens psykokemi Affektregulering sker også på et biologisk plan. Selvskade aktiverer de endogene opioider, som er kroppens eget morfinlignende stof. Derfor er selvskade oftest ledsaget af smertefrihed. Derfor oplever den selvskadende person øjeblikkelig ro og afspænding efter selvskaden (adrenalinniveauet nedreguleres). Derfor fremkalder selvskaden en rus-oplevelse.

63 Afhængighed af selvskade Den selvskadende person risikerer at blive afhængig af sin krops eget stof autoaddiction. I vores undersøgelse opfattede 57 % af deltagerne deres selvskade som en afhængighedstilstand Mens 93 % opfyldte kriterierne for et afhængighedssyndrom med deres selvskade.

64 Selvskade som afhængighedssyndrom Craving Toleransøgning Abstinenssymptomer Recidiv-risiko Sammenhæng mellem selvskade og andre afhængighedsskabende adfærdsformer.

65

66 Dissociation Det dissociative forsvar kan på længere sigt udvikle sig til en nærmest kronisk lidelse, hvor de dissociative processer med tiden vil aktiveres på mindre og mindre foranledning. Sådanne personer vil ofte føle, at de er ved at gå i opløsning, og kan tit blive i tvivl om, hvorvidt de overhovedet eksisterer.

67 Behandlerens blandede følelser Både pårørende og professionelle kan reagere kraftigt i relationen til en selvskadende person: Det piner os at se, at et af vore medmennesker har så ondt i sjælen, at hun drives til at maltraktere sin egen krop for et øjebliks lettelse. Alle omkring den selvskadende person vil undertiden føle sig magtesløse, bange, vrede og måske endda skyldige. Frelsersyndromet. Når selvskaden ikke aftager: omsorg forvandles let til vrede.

68 Behandlerens blandede følelser Effekten på en personalegruppe: Hele personalegrupper kan danne fælles front mod den selvskadende og blive enige om, at hun manipulerer med os. Undgå straf og sanktioner på baggrund af selvskaden. Vær opmærksom på egne reaktioner. Vær ikke alene om ansvaret for en selvskadende pt. god sparring og supervision er afgørende.

69 Hvordan skal vi forholde os? Nøgtern, ikke-fordømmende holdning: Vær hverken bebrejdende eller overdrevent omsorgsfuld, når hun har skadet sig selv. Bebrejdelser forstærker skammen Omsorg forstærker selvskaden Vis forståelse for den følelsesmæssige smerte, der ligger bag selvskaden Fokus flyttes dermed tilbage fra det ydre til det indre Giv håb for bedring.

70 Forebyggelse af selvskade At have nogen at tale med / tætte sociale relationer Børn og unge går med deres problemer for sig selv => stor risikofaktor for udvikling af selvskade. Behandling af evt. bagvedliggende psykopatologi (fx depression, angst, etc.) Blandt unge med depression har 65% indenfor den seneste uge haft selvskadende adfærd (Statens institut for folkesundhed, 2010).

Selvskade. Program. Hvad er selvskade? Hvor udbredt er det? Hvem skader sig selv? Hvordan kan selvskade forstås? Gode råd til pårørende og netværk

Selvskade. Program. Hvad er selvskade? Hvor udbredt er det? Hvem skader sig selv? Hvordan kan selvskade forstås? Gode råd til pårørende og netværk Selvskade LMS ved cand. psych. Lise Holm Brinkmann Program Hvad er selvskade? Hvor udbredt er det? Hvem skader sig selv? Hvordan kan selvskade forstås? Gode råd til pårørende og netværk Spørgsmål og afrunding

Læs mere

Udarbejdet af Gitte Rohr. Tilpasset af AMJ.

Udarbejdet af Gitte Rohr. Tilpasset af AMJ. Selvskadende adfærd Fysioterapeutuddannelsen Forår 2011 Udarbejdet af Gitte Rohr. Tilpasset af AMJ. Lidt tal n 1 ud af 10 teenagere i DK har skadet sig selv. n Hver 6. pige i 8. - 9. klasse har skadet

Læs mere

Definitioner og begreber selvmordsadfærd & selvskader

Definitioner og begreber selvmordsadfærd & selvskader Definitioner og begreber selvmordsadfærd & selvskader Farum Kulturhus 31. august 2016 Gert Jessen, Livsmod & Signe Storr, BUC Definitioner og begreber Hvad er Selvskade / selvtilføjet skade (herunder cutting)

Læs mere

Cutting. Skærer-adfærd Selvskadende adfærd. Cand. Psych. Hannah de Leeuw Tlf

Cutting. Skærer-adfærd Selvskadende adfærd. Cand. Psych. Hannah de Leeuw Tlf Cutting Skærer-adfærd Selvskadende adfærd 2 definition Selvskade er en direkte, socialt uacceptabel adfærd, der gentages igen og igen, og som medfører lettere til moderate fysiske skader. Når selvskaden

Læs mere

deltagelsesbegrænsning

deltagelsesbegrænsning Mar 18 2011 12:32:44 - Helle Wittrup-Jensen 47 artikler. funktionsevnenedsættelse nedsat funktionsevne nedsættelse i funktionsevne, der vedrører kroppens funktion, kroppens anatomi, aktivitet eller deltagelse

Læs mere

OMSORGSSVIGT, TILKNYTNINGSRELATIONER OG MENTALISERING I PLEJEFAMILIER. Anne Blom Corlin Cand.psych.aut

OMSORGSSVIGT, TILKNYTNINGSRELATIONER OG MENTALISERING I PLEJEFAMILIER. Anne Blom Corlin Cand.psych.aut 3/26/15 OMSORGSSVIGT, TILKNYTNINGSRELATIONER OG MENTALISERING I PLEJEFAMILIER Anne Blom Corlin Cand.psych.aut PRÆSENTATION! Psykolog, autoriseret, snart færdigjort specialistuddannelse i psykoterapi! Specialeafhandling

Læs mere

Selvskade blandt unge Tabuer i børn og unges liv Nov. 2010

Selvskade blandt unge Tabuer i børn og unges liv Nov. 2010 Selvskade blandt unge Tabuer i børn og unges liv Nov. 2010 Hallur Gilstón Thorsteinsson, afdelingsleder PsykiatriFondens Børne- og Ungeafdeling Hvad er selvskade? Hvad er direkte selvskade? en socialt

Læs mere

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Heidi Jacobi Madsen Skolekonsulent i Varde Kommune Læreruddannet Skole-hjemvejleder for nydanskere Projektleder, Projekt NUSSA. Legemetode

Læs mere

HVAD ER ADHD? Erhvervscenter Espelunden 31. maj 2010. Lene Buchvardt ADHD-foreningen

HVAD ER ADHD? Erhvervscenter Espelunden 31. maj 2010. Lene Buchvardt ADHD-foreningen HVAD ER ADHD? Erhvervscenter Espelunden 31. maj 2010 Lene Buchvardt ADHD-foreningen HVAD ER ADHD? Attention Deficit Hyperactivity Disorder = opmærksomhed = mangel eller underskud = hyperaktivitet = forstyrrelse

Læs mere

SELVSKADENS PSYKOLOGI

SELVSKADENS PSYKOLOGI Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 554 Offentligt SELVSKADENS PSYKOLOGI SOCIAL SMITTE OG FOREBYGGELSE CHRISTIANSBORG D. 25.05.16 Lotte Rubæk Selvskade og social smitte Definition Definition

Læs mere

Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning

Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning Psykiatrifonden 25. september 2013 Henning Jordet Ledende psykolog Daglig leder Ambulatorium for Angst og Personlighedspsykiatri

Læs mere

Fakta om spiseforstyrrelser

Fakta om spiseforstyrrelser SUNDHEDSSTYRELSEN [Næste side] Indholdsfortegnelse: Kolofon Nervøs spisevægring - anorexia nervosa Nervøs overspisning - bulimia nervosa Andre spiseforstyrrelser Udbredelse og årsag Mange faktorer spiller

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

Time Out + Er du en ung voksen i en familie hvor en forælder har en psykisk lidelse? Af Team børn af psykisk syge

Time Out + Er du en ung voksen i en familie hvor en forælder har en psykisk lidelse? Af Team børn af psykisk syge Af Team børn af psykisk syge Time Out + Er du en ung voksen i en familie hvor en forælder har en psykisk lidelse? 1 Time Out+ er et gratis tilbud med familiesamtaler og samtalegruppeforløb til unge voksne,

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Model for risikovurdering modul 4, 6 og 8

Model for risikovurdering modul 4, 6 og 8 Modul 4 Aktuelt sygeplejeproblem Teoretisk begrundelse for risici Aktuelt sygeplejeproblem Teoretiske begrundelser for risici Epidemiologiske belæg for risici og forhold, der forstærker risici Eksempelvis:

Læs mere

Beskrivelser af kursernes indhold på Autisme i Fokus 2016

Beskrivelser af kursernes indhold på Autisme i Fokus 2016 Beskrivelser af kursernes indhold på Autisme i Fokus 2016 Piger med autisme: Der er i de senere år kommet øget fokus på piger og kvinder med autismer. Piger og kvinder med autisme fremtræder ofte anderledes

Læs mere

At forstå livet og tillægge symptomer betydning - om mentalisering Risskov 13. marts 2012

At forstå livet og tillægge symptomer betydning - om mentalisering Risskov 13. marts 2012 At forstå livet og tillægge symptomer betydning - om mentalisering Risskov 13. marts 2012 Morten Kjølbye Ledende overlæge Brønderslev Psykiatriske Sygehus Psykiatrien i Region Nordjylland At forstå? Opfatte

Læs mere

Mentalisering og inklusion - Hvorfor bør en mentaliseringsbaseret tilgang bruges i arbejdet med inklusion i folkeskolen?

Mentalisering og inklusion - Hvorfor bør en mentaliseringsbaseret tilgang bruges i arbejdet med inklusion i folkeskolen? Mentalisering og inklusion - Hvorfor bør en mentaliseringsbaseret tilgang bruges i arbejdet med inklusion i folkeskolen? Af psykolog Maja Nørgård Jacobsen Jeg vil i denne artikel kort skitsere, hvorfor

Læs mere

Børn udvikler sig i SAMSPIL med deres primære omsorgspersoner. Når rus læderer relationerne i familien, HÆMMES barnets udvikling.

Børn udvikler sig i SAMSPIL med deres primære omsorgspersoner. Når rus læderer relationerne i familien, HÆMMES barnets udvikling. Børn udvikler sig i SAMSPIL med deres primære omsorgspersoner. Stern Når rus læderer relationerne i familien, HÆMMES barnets udvikling. Frid A. Hansen Vivien Abrahamsen 1 Hvad der opstår i samspillet i

Læs mere

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Det er ingen skam at have et problem. Men det er en skam, ikke at arbejde med det. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Klientkontakt... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

Den automatiske sanseforventningsproces

Den automatiske sanseforventningsproces Den automatiske sanseforventningsproces Af forsknings- og institutleder Flemming Jensen Det kunne ikke gøres enklere. Jeg ved, at for nogle ser meget teoretisk ud, mens det for andre måske endda er for

Læs mere

Borderline forstået som mentaliseringssvigt

Borderline forstået som mentaliseringssvigt Borderline forstået som mentaliseringssvigt PsykInfo Af specialsygeplejerske i psykiatri Nadine Benike PsykInfo Den mest almindelige diagnose inden for personlighedsforstyrrelser er borderline. Det er

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

Behandling af selvskade. Rasmus Thastum, sociolog, projektleder, ViOSS

Behandling af selvskade. Rasmus Thastum, sociolog, projektleder, ViOSS Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 554 Offentligt Behandling af selvskade Rasmus Thastum, sociolog, projektleder, ViOSS Behandling af selvskade Selvskade er ingen diagnose Ingen behandling

Læs mere

Hvordan forstår vi unges selvskadende adfærd? myter & realiteter

Hvordan forstår vi unges selvskadende adfærd? myter & realiteter Hvordan forstår vi unges selvskadende adfærd? myter & realiteter Livsmod 5 december 2011 Klinisk psykolog Bo MøhlM Cand.mag. & cand.psych. Psykiatrisk Center KøbenhavnK Projekt livsmod 5 december Ved Bo

Læs mere

Mentalisering i inklusionsarbejde i dagtilbud

Mentalisering i inklusionsarbejde i dagtilbud Mentalisering i inklusionsarbejde i dagtilbud Ved Maja Nørgård Jacobsen Indsæt evt. eget logo i diasmaster Program 10:20-12:00 Hvad er mentalisering, og hvorfor er det vigtigt i inkluderende dagtilbud?

Læs mere

Bipolar Lidelse. Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann

Bipolar Lidelse. Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann Bipolar Lidelse Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann 1 Forekomst af bipolar lidelse Ca. 40-80.000 danskere har en bipolar lidelse Risikoen for at udvikle en bipolar lidelse i løbet af livet er ca. 2-3 %

Læs mere

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende KRISER TIL SØS - sådan kommer du videre En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende Gode råd til besætningen om krisereaktioner Mennesker, der har været involveret i en traumatisk

Læs mere

Senfølger af opvæksten i en alkoholramt familie

Senfølger af opvæksten i en alkoholramt familie Senfølger af opvæksten i en alkoholramt familie Alex Kastrup Nielsen - 19. januar 2015 Om TUBA 1 Nyhenvendelser 2014 1833 Nyhenvendelser 32-14 år 2 % 166 14-17 år 11 % 676 18-25 år 45 % 343 26-30 år 23

Læs mere

Artikler. funktionsnedsættelse i kroppens anatomi eller kroppens funktioner, eksklusiv de mentale funktioner

Artikler. funktionsnedsættelse i kroppens anatomi eller kroppens funktioner, eksklusiv de mentale funktioner 38 artikler. Artikler Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv personvelfærd velfærd, der angår en enkelt person Specifikt for DUBU (ICS): Barnets/den unges velfærd beskrevet

Læs mere

Mænd og kvinder som pårørende

Mænd og kvinder som pårørende Mænd og kvinder som pårørende ÅRSDAG 2005 PÅRØRENDE EN RESSOURCE I DEN PALLIATIVE INDSATS? Lørdag den 19. November 2005 AUDITORIUM I, RIGSHOSPITALET Blegdamsvej 9, 2100 København Ø Samtalen med parret

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Når endometriosen gør parforholdet lidt svært v/ sexolog Dorthe Aarslev, Getabetterlife.dk

Når endometriosen gør parforholdet lidt svært v/ sexolog Dorthe Aarslev, Getabetterlife.dk Endometrioseforeningens årsmøde 2011 Når endometriosen gør parforholdet lidt svært v/ sexolog, parterapeut Dorthe Aarslev Dorthe Aarslev har en baggrund som sygeplejerske og har i mere end 20 år arbejdet

Læs mere

Personlighedsforstyrrede patienter i almen praksis

Personlighedsforstyrrede patienter i almen praksis Personlighedsforstyrrede patienter i almen praksis Overlæge Charlotte Freund Specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Afd. Q Århus Universitetshospital, Risskov Personlighedsforstyrrelser

Læs mere

Skoleprofil Næstved Gymnasium og HF Ungdomsprofilen 2014 - sundhed, adfærd og trivsel blandt elever på ungdomsuddannelser i Danmark

Skoleprofil Næstved Gymnasium og HF Ungdomsprofilen 2014 - sundhed, adfærd og trivsel blandt elever på ungdomsuddannelser i Danmark Næstved Gymnasium og HF Ungdomsprofilen 2014 - sundhed, adfærd og trivsel blandt elever på ungdomsuddannelser i Danmark Skoleprofilen er udarbejdet af: Pernille Bendtsen Stine S. Mikkelsen Kia K. Egan

Læs mere

Adfærdsproblemer. Ansvarsprincippet. Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang. Definition

Adfærdsproblemer. Ansvarsprincippet. Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang. Definition Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang Elvén Autoriseret psykolog Hvem har problemer? www.hejlskov.se Adfærdsproblemer Definition Adfærd, der skaber problemer for hvem? Vi

Læs mere

Illness Management & Recovery i misbrugsbehandlingen

Illness Management & Recovery i misbrugsbehandlingen Illness Management & Recovery i misbrugsbehandlingen - Integreret behandlingstilbud til mennesker med dobbeltdiagnoser Psykiatrisk Center Ballerup og Gladsaxe Kommunes Rusmiddelcenter Autisme 2% Mental

Læs mere

Børn der bekymrer sig for meget. Oplæg ved: Rie Marina Møller, autoriseret psykolog & Ida Amalie Westh-Madsen, psykologstuderende 18-05-2016

Børn der bekymrer sig for meget. Oplæg ved: Rie Marina Møller, autoriseret psykolog & Ida Amalie Westh-Madsen, psykologstuderende 18-05-2016 Børn der bekymrer sig for meget Oplæg ved: Rie Marina Møller, autoriseret psykolog & Ida Amalie Westh-Madsen, psykologstuderende Hvad er en bekymring? En bekymring er en følelse af uro, ængstelse eller

Læs mere

At bevare livsgnisten og holde den tændt Om stress, udbrændthed og belastninger i livet

At bevare livsgnisten og holde den tændt Om stress, udbrændthed og belastninger i livet At bevare livsgnisten og holde den tændt Om stress, udbrændthed og belastninger i livet Psykolog Ole Rabjerg, Agape Livsgnist Et spørgsmål: Hvad giver livskraft, gejst, glæde og får os til at brænde for

Læs mere

INFORMATION TIL FAGPERSONER

INFORMATION TIL FAGPERSONER PILOTPROJEKT 2015-2016 INFORMATION TIL FAGPERSONER Et udviklings- og forskningsprojekt målrettet børn og unge med symptomer på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder. MIND MY MIND et udviklings-

Læs mere

Omsorg, sorg og krise. - information til offer og pårørende

Omsorg, sorg og krise. - information til offer og pårørende Omsorg, sorg og krise - information til offer og pårørende Denne pjece er til personer, der har oplevet en alvorlig og voldsom hændelse - samt deres pårørende. VOLDSOMME HÆNDELSER Denne pjece er til personer,

Læs mere

INFORMATION TIL FAGPERSONER

INFORMATION TIL FAGPERSONER PilotPROJEKT 2015-2016 INFORMATION TIL FAGPERSONER Et udviklings- og forskningsprojekt målrettet børn og unge med symptomer på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder. Mind My Mind et udviklings-

Læs mere

EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING

EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING Til Familiestyrelsen Dokumenttype Midtvejsevaluering Dato September 2009 EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING FORELØBIGE RESULTATER EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING FORELØBIGE RESULTATER INDHOLD Indledning 3 1.1

Læs mere

Diagnose opfattelse og selvopfattelse

Diagnose opfattelse og selvopfattelse Diagnose opfattelse og selvopfattelse Psykinfo arrangement Hvalsø 25.11.15 Jens Einar Jansen Psykolog og seniorforsker Psykiatrisk Forskningsenhed Region Sjællands Psykiatri Jens.einar@gmail.com Oversigt

Læs mere

Velkommen Team børn af psykisk syge. Temadag mandag den 10. november 2008

Velkommen Team børn af psykisk syge. Temadag mandag den 10. november 2008 Velkommen Team børn af psykisk syge Temadag mandag den 10. november 2008 Præsentation af teamet Sekretær Helle Pedersen Psykolog Louise Holm Socialrådgiver Lene Madsen Pædagog Jan Sandberg www.boernafpsykisksyge.dk

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD SSP samrådets årsmøde 2016. Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime FOKUS OMRÅDER I OPLÆGGET De udsatte og sårbare unge

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Visitation og behandling af kroniske smertepatienter

Visitation og behandling af kroniske smertepatienter Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Visitation og behandling af kroniske smertepatienter Jette Højsted Specialeansvarlig overlæge Hvorfor skal vi opleve smerter? Vi oplever

Læs mere

Binge Eating Disorder Tvangsoverspisning. Overlæge Mette Waaddegaard Psykoterapeutisk Center Stolpegård, Ambulatorium for Spiseforstyrrelser

Binge Eating Disorder Tvangsoverspisning. Overlæge Mette Waaddegaard Psykoterapeutisk Center Stolpegård, Ambulatorium for Spiseforstyrrelser Binge Eating Disorder Tvangsoverspisning Overlæge Mette Waaddegaard Psykoterapeutisk Center Stolpegård, Ambulatorium for Spiseforstyrrelser Program Hvad er Binge Eating Disorder (BED)? Set i forhold til

Læs mere

Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer. Steffen Christensen

Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer. Steffen Christensen Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer Steffen Christensen Børn i familier med alkoholproblemer Overordnede problemstillinger: Børn får ikke den støtte, de bør have Børn får ofte støtten

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Temaaften om personlighedsforstyrrelser Forståelse og behandling Rikke Bøye Ledende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Aarhus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

Selvskadende adfærd hos børn og unge - hos piger og hos drenge

Selvskadende adfærd hos børn og unge - hos piger og hos drenge Selvskadende adfærd hos børn og unge - hos piger og hos drenge Bornholm Marts 2015 Bo Møhl Professor, specialpsykolog i psykiatri Psykiatrisk Center København selvskade Kulturelt accepterede former for

Læs mere

Personlighedsforstyrrelse og Mentaliseringsbaseret behandling. ved Tom Skaarup-Hille og Karen Sandahl, psykologer i Psykiatrisk Klinik i Næstved

Personlighedsforstyrrelse og Mentaliseringsbaseret behandling. ved Tom Skaarup-Hille og Karen Sandahl, psykologer i Psykiatrisk Klinik i Næstved Personlighedsforstyrrelse og Mentaliseringsbaseret behandling ved Tom Skaarup-Hille og Karen Sandahl, psykologer i Psykiatrisk Klinik i Næstved Program Hvad er emotionelt ustabil personlighedsstruktur

Læs mere

Depression. - en folkesygdom!! Soc.psyk. Center Nord, Ikast. Onsdag d. 10. februar 2016

Depression. - en folkesygdom!! Soc.psyk. Center Nord, Ikast. Onsdag d. 10. februar 2016 Depression - en folkesygdom!! Soc.psyk. Center Nord, Ikast Onsdag d. 10. februar 2016 Bjarne Yde Ledende sygeplejerske Regionspsykiatrien Midt, Silkeborg www.psykinfomidt.dk Henning Jensen skuespiller

Læs mere

UNG OG SÅRBAR WORKSHOP OM UNGE MED ANGST V/PSYKOLOG CHARLOTTE DIAMANT

UNG OG SÅRBAR WORKSHOP OM UNGE MED ANGST V/PSYKOLOG CHARLOTTE DIAMANT UNG OG SÅRBAR WORKSHOP OM UNGE MED ANGST V/PSYKOLOG CHARLOTTE DIAMANT 1 PROGRAM Hvad er angst og hvor kommer den fra? - sårbarhed generelt - den biopsykosociale model Hvad kan den enkelte lærer gøre i

Læs mere

At genfinde sig selv & håbet...

At genfinde sig selv & håbet... At genfinde sig selv & håbet... DET LÅ IKKE I KORTENE... Glad og harmonisk barn... Min Far - min helt... En helt almindelig kernefamilie 12 år og 215 dage = 4. marts 1994 Min far dør! NÅR ALT HANDLER OM

Læs mere

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 1 Slide 2 Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 3 Mindfulness er en tilstand Slide 4 Mental træning meditation Østen og vesten Slide 5 Mindfulness` 3 niveauer: 1 Fjerne eller

Læs mere

Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social

Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Formål At give forældre til børn/unge som har en Autismespektrumforstyrrelse (ASF)

Læs mere

Håndtering af stof- og drikketrang

Håndtering af stof- og drikketrang Recke & Hesse 2003 Kapitel 5 Håndtering af stof- og drikketrang Værd at vide om stof- og drikketrang Stoftrang kommer sjældent af sig selv. Den opstår altid i forbindelse med et bestemt udløsningssignal

Læs mere

Bilag A. Skema 1. Tager barnet kontakt og i hvilket omfang? Kan barnet indgå i dig og mig og vi to -dialoger? Kan barnet lide samvær og samspil?

Bilag A. Skema 1. Tager barnet kontakt og i hvilket omfang? Kan barnet indgå i dig og mig og vi to -dialoger? Kan barnet lide samvær og samspil? Bilag A Pædagogiske observationspunkter i forbindelse med skader i barnets tidlige udvikling. Skemaerne kan anvendes på børn i alle aldre. Parentesen med alder angiver i hvilken periode af barnets udvikling,

Læs mere

Når skizofreni er en del af familien roller og muligheder

Når skizofreni er en del af familien roller og muligheder Når skizofreni er en del af familien roller og muligheder Jens Einar Jansen Psykolog og Ph.d.-studerende Kompetencecenter for debuterende psykose jenj@regionsjaelland.dk Oversigt Hvad er psykose og hvordan

Læs mere

Har du behov for smertebehandling?

Har du behov for smertebehandling? Allévia tilbyder flere former for smertebehandling Ved det første møde med teamet lægges der en individuel plan, udarbejdet efter vores faglige vurdering men vi medinddrager også dine ønsker og forventninger

Læs mere

Til patienter og pårørende. Spiseforstyrrelser. - fakta om spiseforstyrrelser. Vælg farve. Vælg billede. Børne- og Ungdomspsykiatri

Til patienter og pårørende. Spiseforstyrrelser. - fakta om spiseforstyrrelser. Vælg farve. Vælg billede. Børne- og Ungdomspsykiatri Til patienter og pårørende Spiseforstyrrelser - fakta om spiseforstyrrelser Vælg billede Vælg farve Børne- og Ungdomspsykiatri Der bliver talt meget om spiseforstyrrelser. Denne pjece fortæller kort om

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Temaaften om personlighedsforstyrrelser Forståelse og behandling Rikke Bøye Ledende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Aarhus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

Borgeren skal opleve reel involvering!

Borgeren skal opleve reel involvering! Borgeren skal opleve reel involvering! Borgeren skal opleve at blive mødt, hørt og lyttet til! KL s Social- og Sundhedspolitiske Forum Camilla Krogh MANGE FORTÆLLINGER OM MIG... 10 år siden Studerende

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Diagnosers indvirkning på oplevet identitet

Diagnosers indvirkning på oplevet identitet Diagnosers indvirkning på oplevet identitet Sheila Jones Fordele og udfordringer ved diagnosticering af psykiske lidelser, eksemplificeret gennem ADHD diagnosen og hvad det betyder for selvforståelsen

Læs mere

18.2.15 Kate Nilsson, Integrationsnet, DFH Side 1. Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel?

18.2.15 Kate Nilsson, Integrationsnet, DFH Side 1. Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel? 18.2.15 Side 1 Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel? Side 2 Traumer ligger i nervesystemet. > Ikke i begivenheden > Man kan pege på oplevelser, som med større sandsynlighed vil

Læs mere

Cand. psych. Birgit Trembacz. Forfatter, specialist i psykoterapi og supervsior. Nordre Strandvej 53 B, 3000 Helsingør, Dk tel.

Cand. psych. Birgit Trembacz. Forfatter, specialist i psykoterapi og supervsior. Nordre Strandvej 53 B, 3000 Helsingør, Dk tel. TÆNKNING, REFLEKSIONER OG SPØRGSMÅL, SOM UDVIDER FORSTÅELSE OG HANDLEMULIGHEDER Punktuering, fokusskift, reframing, åbne spørgsmål og refleksiv kommunikation Lyngby den 06.04.2012. Forfatter, specialist

Læs mere

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 1 3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 Åbningshilsen. Foråret har brudt vinterens magt og vi mærker

Læs mere

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen..

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen.. Irene Oestrich, Chefpsykolog., Ph.D. PSYKIATRISK CENTER FREDERIKSBERG HOSPITAL REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Livets knubs set i et psykologisk perspektiv De svære følelser De brugbare tanker Opbygning

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

Omsorgssvigt, tilknytningsrelationer og mentalisering i plejefamilier. FABU 25. oktober 2011

Omsorgssvigt, tilknytningsrelationer og mentalisering i plejefamilier. FABU 25. oktober 2011 Omsorgssvigt, tilknytningsrelationer og mentalisering i plejefamilier FABU 25. oktober 2011 Anne Blom Corlin Cand.psych.aut Program! 18.30 20.00: Tilknytningsrelationer og tilknytningsmønstre! 20.00-21.30

Læs mere

Vuggestedet, Århus kommune. Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier?

Vuggestedet, Århus kommune. Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier? Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier? Vuggestedet, Vuggestedet, Århus Århus kommune kommune There is no such thing as a baby Winnicott. Århus Kommune Vuggestedet,

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Bilag A til Vejledning for personers adgang til tilskudsberettiget psykologbehandling

Bilag A til Vejledning for personers adgang til tilskudsberettiget psykologbehandling Dato 13-06-2016 Sagsnr. 4-1012-51/11 BILAG A Bilag A til Vejledning for personers adgang til tilskudsberettiget psykologbehandling Det fremgår af Bekendtgørelse nr. 413 af 4. maj 2016 om tilskud til psykologbehandling

Læs mere

Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag

Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag Neuropsykolog Laila Øksnebjerg Nationalt Videnscenter for Demens www.videnscenterfordemens.dk Ny med demens Udfordringer og muligheder for en

Læs mere

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært.

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Det første skridt er tit det sværeste tag fat i din kollega Vidste du, at hver femte dansker på et eller andet

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Når autismen ikke er alene

Når autismen ikke er alene Når autismen ikke er alene Psyk-Info temaaften d. 20. marts 2018 Psykolog Sine Kjeldsen og pædagogisk konsulent Anne Pind, Autismefokus Program Autisme og komorbiditet Angst OCD Psykotiske tilstande Opmærksomhedsforstyrrelser

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine 19. april 2016 Ved Gitte Dehlholm Overlæge, Ph.d, Specialist

Læs mere

Når autismen ikke er alene

Når autismen ikke er alene Når autismen ikke er alene Psyk-Info temaaften d. 30. oktober 2017 Psykolog Sine Kjeldsen og pædagogisk konsulent Anne Pind, Autismefokus Program Autisme og komorbiditet Angst OCD Psykotiske tilstande

Læs mere

Vingsted 2010. Finn Zierau Center for Alkoholbehandling København

Vingsted 2010. Finn Zierau Center for Alkoholbehandling København Vingsted 2010 Finn Zierau Center for Alkoholbehandling København Alkohol og Psykiatrisk comorbiditet Bruger man alkohol på grund af psykisk sygdom? Får man psykiske symptomer på grund af alkohol? Eller:

Læs mere

SOLGÅRDEN. Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011.

SOLGÅRDEN. Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011. SOLGÅRDEN Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011. Denne politik er lavet på baggrund af et overordnet arbejdsmiljømål i Thisted kommunes ældreafdeling for 2006 med overskriften

Læs mere

Opdragelse af børn med udviklingsforstyrrelser

Opdragelse af børn med udviklingsforstyrrelser Opdragelse af børn med udviklingsforstyrrelser et rogivende perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvorfor? Fordi noget, som kendetegner børn med udviklingsforstyrrelser er, at almindelige opdragelsesmetoder

Læs mere

Tværfaglighed. i socialt arbejde Oplæg om relationsprofessionernes faglighed og tværfaglighed

Tværfaglighed. i socialt arbejde Oplæg om relationsprofessionernes faglighed og tværfaglighed i socialt arbejde Oplæg om relationsprofessionernes faglighed og tværfaglighed v/morten Ejrnæs, Institut for Sociologi, Socialt arbejde og Organisation, Aalborg Universitet Overvejelser på baggrund af

Læs mere

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune Den Sidste Tid Denne udgave er er revideret af: Ingrid Hermansen, anæstesi- og smertesygeplejerske Hanne Berger, sygeplejerske Ældrecentret Æblehaven Guldborgvej 6 2660 Brøndby Strand Kilder: Ulla Søderstrøm,

Læs mere

Angst- og panikanfald

Angst- og panikanfald Bo Fischer-Nielsen og Trine Fredtoft Studenterrådgivningen 2005 Studenterrådgivningen Hvad er et angstanfald? Et angstanfald er en intens fysisk og mental kædereaktion, der kan opstå i en situation, som

Læs mere

Betydningen af at få en diagnose som voksen ADHD

Betydningen af at få en diagnose som voksen ADHD Betydningen af at få en diagnose som voksen ADHD Forskelle og fællestræk Vi er alle forskellige, det er personer med ADHD også. Derfor kan man ikke generalisere. Alligevel gør vi det når vi taler om ADHD,

Læs mere

Stress hos pårørende

Stress hos pårørende Stress hos pårørende Hjerneskadecentrets 20 års jubilæumskonference 1. oktober 2010 1 Familieliv og parforhold: en kompleks størrelse - megen følelsesmæssig energi investeret - megen sårbarhed ift forandringer

Læs mere

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Når kunst gør en forskel Mange af de kunstnere, som udstiller på Museum Ovartaci, har fået det bedre af at male eller skabe

Læs mere

Køn og sorg - med fokus på mænd. 28-01-2016 Maja O Connor, Århus Universitet www.psykotraume.dk

Køn og sorg - med fokus på mænd. 28-01-2016 Maja O Connor, Århus Universitet www.psykotraume.dk Køn og sorg - med fokus på mænd Den akutte reaktion Sorgforløbet Tosporsmodellen (Stroebe & Schut, 1999) Tabsorienteret fokus på tabet Genindførelses-orienteret fokus på det liv der er tilbage at leve

Læs mere

Rabalder i børnefamilien og i skolen

Rabalder i børnefamilien og i skolen Rabalder i børnefamilien og i skolen - et rogivende perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvorfor er i her? I har været i situationer hvor i ikke ved hvad i skal gøre Det handler altså om at

Læs mere

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden DET SUNDE SIND 10 BUD At fungere selvstændigt og tage ansvar for sit eget liv At have indre frihed til at tænke og føle At kunne

Læs mere

Borderline - eller emotionel ustabil Personlighedsstruktur Oplæg ved Else Iversen Silkeborg d. 26.8.2015

Borderline - eller emotionel ustabil Personlighedsstruktur Oplæg ved Else Iversen Silkeborg d. 26.8.2015 Borderline - eller emotionel ustabil Personlighedsstruktur Oplæg ved Else Iversen Silkeborg d. 26.8.2015 Ud frad. 26 den forståelse, der ligger i DAT = Ud fra den forståelse, der ligger i DAT = Dialektisk

Læs mere