Status på Tunø. Tunø by er velholdt og er en blanding af gammelt og nyt byggeri.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status på Tunø. Tunø by er velholdt og er en blanding af gammelt og nyt byggeri."

Transkript

1 Flora og fauna. Tunø blev også kaldt Tvillingeøen. Den har i stenalderen været delt i to, som det kan fornemmes ved de to bakkede områder. De er adskilt af mosen, som var det tidligere sund. I de stejle klinter mod både syd og nordvest ses tydelige moræneaflejringer fra istiden. Den har forårsaget både bakkerne og det meget dybe farvand mod Samsø, hvorigennem en stor del af fragtskibene fra Østersøen passerer. Tunøs mange solskinstimer og ringe nedbør gør det muligt for figen- og morbærtræer at vokse her, ligesom den grønbrogede tudse har sit nordligste levested. I klinterne yngler store kolonier af digesvaler, strandskader og stormmåger. Her findes også den 5. største koloni af den sjældne alkefugl tejsten, som kun yngler ca. 18 steder i Danmark. Af hensyn til de rugende fugle må man ikke færdes langs stranden ved klinterne i yngletiden.

2 Status på Tunø Der bor 116 mennesker på Tunø. Som andre danske småøer har der været en løbende nedgang i antal beboere dog med den særlige undtagelse, at Tunø har formået at øge beboerantallet væsentligt siden 1980 erne, hvor det lå på ønkring 80. Befolkningstallet toppede omkring 1930 med 256 beboere. Der er mange faste ferie-og weekendgæster. Aldersfordelingen er som følger : 109 ialt ALDER ANTAL Som det fremgår af tabellen er hovedparten af beboere imellem 50 og omkring 80 år gamle. Der er xx børn under 10 år og xx børn under 20 år. Det betyder, at der stadig er børn til pasning og skolegang.der er en stor andel af pensionister. En del af disse er et stort aktiv for øen, idet de er involverede i foreningsmæssige og private aktiviteter. De mange aktive foreninger betyder, at Tunø er en levende ø. Foreningerne har igennem årene været gode til at planlægge og beskrive udviklingsprojekter, som de også har formået at søge penge hjem til. Tunø by er velholdt og er en blanding af gammelt og nyt byggeri. Landbruget var tidligere et hovederhvern, men nu er der to grøntsagsavlere. Klimaet på Tunø giver optimale vilkår for grøntsagsdyrkning.

3 Turismeerhvervet er øens vigtigste erhverv. Efter lukning af øens mejeri i 1964 og slagteriet i Odder i 1987 er dyreholdet næste ophørt. I 2007 kom der 20 moderfår til Tunø, så nu er man leveringdygtige i Tunølam. Tunø Færge.

4 Færgen er under Odder Kommune og hjemmehørende i Hov havn. Færgen er livsnerve for Tunø og der skal være en tidssvarende færgeforbindelse til fastlandet. I kommuneplanens afsnit om infrastruktur, finder Odder Kommune, at der er behov for at præciserer og følge op på : Arbejdet med stadig optimering af den kollektive trafik. Bl.a. overvejelser om en ny bybuslinje til servicering af Odder Vest, samt bedre servicering af kommunens yderområder. (Kommuneplan, Odder Kommune) En ø som Tunø er helt afhængig af en stabil og sikker færgefart, med kapacitet og sejlplan der tilfredsstiller transportbehovet for fastboende, sommerhusejere i weekenderne året rundt, og turister i de 3 sommermåneder inklusiv de 2 ydermåneder (maj og september), godstransport til og fra øen, hvor f.eks. transporten af land- og gartneriprodukter fra øen er et væsentlig eksistensgrundlag for øen. Tunøs udvikling har sammenhæng med adgangen til Tunø. Færgeforbindelsen skal sikre en stabil udvikling af Tunøs erhvervsliv og turist industri uden at Tunø overgår til en eller anden for for hjemstavnsmuseum. Vision : At færgen sejler 5 8 gange om dagen fra kl til kl Eksisterende forhold : Ø-kort (persontransport). Statstilskuddet gives til gratis færgetransport for beboere på små øer. 20 midler. Midlerne er begrundet i de særlige udgifter, der er forbundet med at have en eller flere mindre øer som en del af kommunen. 20 midlerne er opdelt i to dele : Drifttilskud og investeringtilskud (til opsparing/afbetaling af færge) Ekstra statsmidler til nedsættelse af takster for godstransport - 70% dækning af fragtomkostninger. Udviklingsmuligheder : Miljørigtig færgedrift. Vende færgen så færgen har hjemhavn på Tunø.

5 Tunboeres anvendelse af Odder Kommunes flekstransport. Landevejsprincippet. Overnatningsmuligheder for tunboere i Odder. En fartplan der giver mulighed for at pendle til og fra Tunø dagligt. Sommerhusejere betaler halv pris. Persontransport er gratis i September. SUNDHED

6 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed. I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et aktivt og sundt liv. I Odder Kommune er livet kendetegnet ved tryghed og nærhed. I Odder Kommune bidrager alle til eget liv og til fællesskab. (Udviklingsplan , Odder Kommune) Odder Kommunes strategiske målsætninger : Vi vil arbejde for, at borgerne bliver mødt med anerkendelse. Vi vil styrke civilsamfundets ansvar for og bidrag til fællesskabets udvikling. Vi vil arbejde for et mangfoldigt kultur- og fritidsliv i hele kommunen. Vi vil styrke mulighederne for et aktivt og lærende børne-og ungdomsliv. Vi vil styrke forebyggelsesindsatsen og gøre det sunde valg til det naturlige valg. Vi vil udvikle by og land med blik for rekreative værdier, bæredygtighed og fremme fysisk bevægelse. Vi vil gøre Odder Kommune til en grøn og klimavenlig kommune. (Udviklingsplan , Odder Kommune) Tunøs Vision At de sundhedstilbud, der findes på Tunø, bliver tilsvarende de tilbud, man kan få på fastlandet. At Tunø bliver et attraktivt sundhedstilbud til glæde for alle borgere i kommunen. Eksisterende forhold : Fastboende sygeplejerske 30 timer/uge. En ø-sygeplejerske skaber tryghed og hurtigere bistand ved sygdom og akutte kriser. Ø-lykkecenteret virker som sundhedscenter for alle kommunens borgere. Ø-lykkecenteret er centrum på Tunø for sundhedsfremmende aktiviteter. Ø-lykkecenteret bruges som kursus og udflugtssted med et sundhedsfagligt perspektiv. Ø-lykkecenteret bruges som ekstern klinik for alle offentlige og private udbydere af sundhed. Udviklingsmuligheder :

7 Udvikling af Tunøs sundhedsfaglige position i Odder Kommune og Region Midt. Kvalitetsstandard som i Odder Kommune. Mulighed for at blive passet og plejet i eget hjem. Etablering af stresscenter. Erhverv og Bosætning. Tunø er et unikt øsamfund, der skal udvikles (Udviklingsplan , Odder Kommune)

8 Odder Kommune skaber gode betingelser for vækst gennem målrettede indsatser og ved at udvikle samarbejdet med erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner. I Odder Kommune ydes en effektiv erhvervsservice og kommunen er kendt som et godt sted at etablere og drive virksomhed. I Odder Kommune har det lokale erhvervsliv den nødvendige arbejdskraft med de rette kompetencer. I Odder Kommune opleves befolkningstilvækst. (Udviklingsplan , Odder Kommune) Odder Kommunes strategiske målsætninger : Vi vil tiltrække nye virksomheder ved at samarbejde med erhvervsfremmesystemet både lokalt og regionalt. Vi vil sikre gode rammer for iværksættere og eksisterende virksomheder. Vi vil sikre en infrastruktur, der understøtter vækstmulighederne. Vi vil sikre udbuddet af kvalificeret arbejdskraft. Vi vil inddrage virksomhederne i udviklingen af kommunens erhvervsservice. Vi vil tiltrække flere borgere. Vi vil sikre udnyttelsen af det store potentiale i turisterhvervene. (Udviklingsplan , Odder Kommune) Tunøs vision : Udviklingen skal foregå, så beboersammensætningen i højere grad afspejler det øvrige Danmark. Flere indbyggere vil øge skattegrundlaget for Odder kommune. Børnefamilier skal have mulighed for bosætning med trygge rammer for børnene og deres forældre, hvad angår opvækst i almindelighed, herunder naturligvis med skolegang, pasning m.v. Børnefamilier hvor børn er i familiepleje, bør have mulighed for bosætning, idet børnene kan opleve et stille ø liv, sammen med Tunøs øvrige børn. Disse familier tager ofte egen økonomi med til øen, og er ikke i samme grad afhængige af fuldtidsarbejde. Familier der ønsker et mere tilbagetrukket liv, men stadig med lyst til at skabe deres indtægt ved alternative erhvervsmuligheder, skal kunne finde muligheder på Tunø.

9 Familier der ønsker bosætning på Tunø, men ønsker at forblive erhvervsaktive på fastlandet, bør kunne pendle mellem Tunø og deres arbejdsplads. Sommerhusejerne skal have forøget mulighed for at kunne skabe sig en fremtid som fastboende. De ældre beboere skal have en tryg forvisning om, at kunne blive på Tunø. Også hvis helbredet kræver særlig pleje. For at fremme og udvikle erhvervsmulighederne på Tunø, er der etableret en erhvervsforening med det formål at synliggøre og fremme udviklingen af Tunøs erhvervsmuligheder, samt helt nødvendigt, at medvirke aktivt som mentorer for tilflyttere med lyst til, at bosætte sig og leve erhvervsmæssigt på Tunø. Eksisterende erhverv : Håndværksvirksomhed. Servicevirksomhed f.eks. viceværtordning. Dagpleje. Sygeplejerske. Kontorvirksomhed. Dagligvare handel. Gaveartikler. Spisesteder. Dyrehold. Dyrkning af vin. Frilandsgartneri. Turismeerhverv. Turistguidning. Produktion/forædling af frugt/bær (syltetøj, olier, snaps m.m.). Udviklingstiltag - erhverv : Mindst ét spisested har åbent dagligt fra april til og med oktober. Samarbejde med Udvikling Odder. Ændring af statusquo fredning fra Husmandsbrug klyngesamarbejde. Familiepleje.

10 Handel med og/eller fremstilling af lettere produktion nicheproduktion. Dyrkning af frugt, bær m.m. Job/boligportal. Idécenter for iværksættere Folkeværksted. Eksisterende forhold bosætning : Tunø skole er en landsbyskole med børnepasning og undervisning. Landsbyskolemodellen giver de ansatte mulighed for at samarbejde om kerneopgaven og udveksle/udvikle idéer. For børnene giver det en mere struktureret hverdag med faste, trygge rammer. Lokalerne på Tunø skole er institutionsgodkendt. Hjemmeside for Tunø skole. Der er bibliotek (Odder bibliotek) på skolen. Skolen fungerer også som sognegård. Der er gratis færgetransport til de klasser på Hov skole som er tilknyttet klasserne på Tunø skole. Udviklingsmuligheder - bosætning : Mulighed for bosætning fast eller på prøve. Byggemodning af areal på Tovten og areal bag kirken. Udvide skolens tilbud til også at omfatte børn fra fastlandet. Alle børn i Odder kommune skal have mulighed for at gå i skole på Tunø. Børnene vil have stort udbytte af at gå i en lille, tryg skole med plads og tid til den enkelte elev. Udvide samarbejdet med Hov skole. Nogle fag kunne der undervises fast på Tunø f.eks. naturfag. TURISME

11 I forbindelse med de kommende kommuneplanrevision vil Odder Kommune : Ajourføre cykel- og vandreruterne. Udtænke en strategi for fortsat udvikling af turismen og udbygningen af vores ferie- og fritidsområder. (Udviklingsplan , Odder Kommune) Tunøs vision : Udvide turistsæsonen. Vi vil gerne have at turisterne bliver lidt længere. Turismen skal udvikles i balance med den natur, Tunø har. Eksisterende forhold : Tunø har et autentisk islæt. Kirke med fyrtårn. Guidede ture til fods og i traktor. Overnatningsmuligheder. Sommerhusudlejning. Teltplads med hytter, nyrenoverede toilet-, bade- og køkkenfaciliteter. Lystbådehavn med sejlerstue, naturlegeplads og grill-områder. Shelters ved nordkyst og sydkyst. Primitiv lejrplads ved nordkyst. Muldtoiletter ved nordkyst og på Stenkalven. Turpæle langs kysten og tværs over øen. Udsigts/fugletårn. Borde/bænke og informationskort ved sti langs kysten, havnen og byen. 4 spisesteder. Købmand. Butikker med tøj, kunst og kunsthåndværk. Små boder med salg af grøntsager, sylterier, marmalade m.m. Cykeludlejning. Tennisbane. Minigolf. Museum. Forsamlingshus. Undersøgelse af turisme på Tunø 2012.

12 Udviklingsmuligheder : Flerårig plan for havnens udvikling. Fælles Tunø-hjemmeside. Mindst ét spisested har åbent fra maj til og med oktober. Flere sommerhusejere som vil udleje deres sommerhus. Aktiv/arbejdsferie med kartoffelgravning og/eller pluk selv. Æblefestival med æblepresning og alt med æbler. Billedkunstfestival. VEDVARENDE ENERGI Odder Kommunes vision: At Odder Kommune er CO2 neutral i (Udviklingsplan , Odder Kommune)

13 1995 blev der rejst 12 vindmøller ved Tunø knob. Vindmøllerne er Danmarks første park af vindmøller anbragt i havet. Vision : At Tunø bliver selvforsynende med CO2-fri energi. Eksisterende forhold : Mange af husene har produktion af solcellestrøm. Mange af husene opvarmes med varmepumper. Mange husene er blevet isolerede. Tunø har deltaget i et EU-projekt, som omfatter vedvarende eneriprojekter på seks udvalgte danske og irske småøer. Udviklingsmuligheder : Fælles areal med solceller. Vindmølleprojektet Aarhus bugt. Fredning af Tunø. Der foreligger en status quo fredning fra januar 1965.

14 Fredningen omfatter hele øen, bortset fra Tunø by. Det betyder, at arealerne skal bevares i deres nuværende tilstand, således at ejendommenes karakter af landbrug og skovbrug opretholdes. Det gælder også mark- og skovområder, hvor man ligeledes tager hensyn til de landskabelige og naturvidenskabelige værdier. Derudover er der en række særbestemmelser omkring fredningen, der omfatter bygninger, terrænreguleringer m.m.. I forbindelse med fredningen erhvervede staten en række arealer på Tunø bl.a. teltpladsen på Revet, spejderpladsen, et stort skovareal på Nordstranden samt en del af Bjerget midt på øen. Status på fredning må man nok i 2015 konstatere, fungerer ikke efter sin oprindelige hensigt og desværre er den i dag en hæmsko for øens samfundsmæssige udvikling. Tunø-fonden. Tunø fonden blev stiftet den 20. oktober 1990 for at sikre øen en dagligvarebutik, der er åben hele året. Baggrunden var, at FDB havde truffet beslutning om, at lukke butikker med lav omsætning.

15 Frivillige bidrag indbragte kr., der sammen med andre tilskud gjorde det muligt at købe brugsen på Tunø, nu købmandsgården. Der er desuden modtaget offentlig støtte fra Skov-og Naturstyrelsen til forbedringer i butikken bl.a. er der etableret et bageri, posthusbetjening, indendørs opholdsfaciliteter, solcelleanlæg m.m. Tunø-Fonden har købt den plads, hvor der hvert år holdes Tunø Festival. Med dette køb har fonden sikret, at festivalen kan fortsætte samtidig med, at man har en vis indflydelse på, hvordan festivalen bruger pladsen. Tunø-Fonden har ligeledes købt Tunø Hovedgade nr. 10, som udlejes som bolig med to lejemål, ét erhverv og en garage, hvor brandbil og ambulance er. Tunø-Fonden støtter løbende forskellige projekter på Tunø bl.a. Vandtankprojektet, fælles udflugt i september, Tunø Museum og Tunø Avis. I/S Tunø Bys Vandværk Thunøs Bys Vandværk blev dannet som et interessenrskab den 10. juni 1911 i Tunø Forsamlingshus og som det står i de gamle vedtægter : For at anlægge et vandværk hersted.

16 Indenfor de sidste år er der sket en udvikling i vandforbruget, da man begyndte at udstykke sommerhusgrunde. Odder Kommune etablerede en ny kildeplads og et vandværk ca. 500 meter nord for det gamle mejeri. Thunø Bys Vandværk blev ved med at bestå, på den måde at man købte vand af kommunen og de gamle forbrugerinteressenter havde fortsat deres egen bestyrelse. Desværre kom der et nitratproblem i begyndelsen af firserne. I Maj 1986 blev der nedsat en arbejdsgruppe til sikring af vandforsyningen på Tunø og i Juni 1988 besluttede daværende Århus Amtsråd og Odder Kommune at etablere en beskyttelseszone omkring vandværket. I dag har Tunø det fineste og reneste vand. Ingen pesticider og langt under grænseværdien for nitrat. I besluttede Odder Byråd at privatisere værket på Tunø. I 1994 blev der valgt en ny bestyrelse og udarbejdet nye vedtægter, regulativ samt takstblad. Tunboerne besluttede at overtage anlægget, vandure blev opsat, ledningsnettet gennem byen blev renoveret og løbende moderniseret. Vandværket og boringer blev løbende renoveret, senest i Der er nu installeret automatisk overvågning, samt opdatering af en masse data, således at vandforbruget kan følges. Vandværket er et af de mindste vandværker med 158 forbrugere, men også et af de mest moderne. Tunø Vandværk er med i et samarbejdet om det fælles vandkontor på Samsø, og det har Tunø gavn af. Men der skal fortsat passes meget på vandet. Der må pumpes m3 op og der forbruges m3. Tunø Festival Tunø Festival har eksisteret siden Hvert år besøger mennesker øen i forbindelse med festivallen.

17 Tunø Festival giver Tunø brandingsværdi mange tusinde artikler og indslag i aviser, radio og TV har sikret Tunø en plads i rigtig mange menneskers bevidsthed. På generalforsamling i Tunø Beboerforening vælges hvert år to ø-repræsentanter som sidder i bestyrelsen for Tunø Festival.

TUNØ I BALANCE. TUNØ udviklingsplan 2011 2020. UDKAST af 5. maj 2011

TUNØ I BALANCE. TUNØ udviklingsplan 2011 2020. UDKAST af 5. maj 2011 TUNØ I BALANCE TUNØ udviklingsplan 2011 2020 UDKAST af 5. maj 2011 1 Tunø Beboerforening har modtaget økonomisk støtte fra Støtten til projekter på de små øer fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets Landdistriktspulje

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Erhvervs- og Turismepolitik

Erhvervs- og Turismepolitik Erhvervs- og Turismepolitik Fredensborg Kommune 2013-2016 l Godkendt af Byrådet den 24. juni 2013 1 Forord Det er med stor fornøjelse og glæde, at vi på vegne af Fritids- og Erhvervsudvalget og Kultur-

Læs mere

udviklingsplan TUNØ I BALANCE

udviklingsplan TUNØ I BALANCE udviklingsplan TUNØ I BALANCE 2011 2020 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion til Udviklingsplanen 3 2. Kort sammenfatning af konklusionerne/anbefalingerne 4 3. Baggrunden Hvorfor har Tunø valgt at udarbejde

Læs mere

Vision for Favrskov Kommune Favrskov Kommune vil være

Vision for Favrskov Kommune Favrskov Kommune vil være VISION 2 0 1 2 Vision for Favrskov Kommune Favrskov Kommune vil være Visionen for Favrskov Kommune fastlægger de overordnede pejlemærker for den kommunale servicevirksomhed og beskriver de rammer, som

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen Nationalparkundersøgelsens sekretariat har modtaget mange reaktioner på spørgsmålet om nationalparkens afgrænsning,

Læs mere

Projektbeskrivelse: Jolle- og kajakhus

Projektbeskrivelse: Jolle- og kajakhus NAPPEDAM BÅDELAUG Projektbeskrivelse: Jolle- og kajakhus Side!1 NAPPEDAM BÅDELAUG NAPPEDAM BÅDELAUG BYGGER NYE KLUBFACILITETER FOR JOLLE- OG KAJAKAFDELING Baggrundsinformation en bådehavn for foden af

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 (Omtryk - 02/02/2012 - Redigeret svar fra miljøministeren) ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 56 Offentligt J.nr. NST- 101-00584 Den 9.1.2012 Miljøministerens

Læs mere

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020 UDVIK- LINGS- PLAN Lydum 2020 Naturen er vores styrke og kilde til store oplevelser. Gå selv på opdagelse i naturen, pas på den og del den med andre. Sammen fortæller vi verden om vores natur - #viinaturen

Læs mere

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning Turismeområde Agersø - ændring af campingmulighederne Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser, og på baggrund

Læs mere

Planstrategi 2016 var i offentlig høring som Planstrategi 2014 fra d. 7. oktober 2014 til d. 2. december 2014.

Planstrategi 2016 var i offentlig høring som Planstrategi 2014 fra d. 7. oktober 2014 til d. 2. december 2014. Forslag Planstrategi 2016 var i offentlig høring som Planstrategi 2014 fra d. 7. oktober 2014 til d. 2. december 2014. I forbindelse med arbejdet med en ny lokalplan for Ærøskøbing, besluttede Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl Øen der ikke vil dø I Kattegat ligger Tunø og kæmper. Selvom befolkningstallet på øen har været stabilt de sidste ti år, er fremtiden usikker. For det er ikke nemt at lokke unge mennesker til en ø, hvor

Læs mere

Forslag til Strategisk udviklingsplan for Fjordklyngen

Forslag til Strategisk udviklingsplan for Fjordklyngen Forslag til Baggrund I det nordvestlige hjørne af Viborg Kommune ligger landsbyerne Ulbjerg, Skringstrup, Sundstrup, Nr. Rind, Låstrup og Skals. Disse seks landsbyer, som igennem nedenstående forløb, er

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Bomiva Kommentarer/ideer/forslag Nuværende forhold fremtidig udvikling

Bomiva Kommentarer/ideer/forslag Nuværende forhold fremtidig udvikling Bomiva Kommentarer/ideer/forslag Nuværende forhold fremtidig udvikling 19. sep. 2015 SPØTTRUP OMRÅDET Bomiva har almennyttige boliger i flere af byerne i Spøttrup området. I Rødding, Krejbjerg og Balling

Læs mere

Fra små-projekter til lokal udvikling med udviklingsplaner som instrument 3. maj KU

Fra små-projekter til lokal udvikling med udviklingsplaner som instrument 3. maj KU Fra små-projekter til lokal udvikling med udviklingsplaner som instrument 3. maj 2013 - KU Småøernes udviklingsplaner mere end et katalog af enkeltprojekter? v/kirsten Malling Olsen Småøernes udviklingsplaner

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Nyhedsbrev 27. januar 2014

Nyhedsbrev 27. januar 2014 Nyhedsbrev 27. januar 2014 Det grønne partnerskab om Kyststien ved Hov Det er længe siden, at det grønne partnerskab bag kyststien ved Hov har informeret om de planer og idéer, som partnerskabet gerne

Læs mere

KKR den 11. juni 2014

KKR den 11. juni 2014 KKR den 11. juni 2014 Erhverv, vækst og beskæftigelse Fokuseret Vækstdagsorden Regional erhvervs- og udviklingsstrategi, herunder turisme Klimastrategi (punkt 2.2) KKR SJÆLLAND En brændende platform OECD

Læs mere

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 Sådan gør vi I Næstved Kommune har vi en vision med fokus på bosætning der hedder Mærk Næstved Godt liv for familien 2014-17. Visionen

Læs mere

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 bilag 7 Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 I forbindelse med planlægningen af de Bilfri Dage i 2005 har der været nedsat en arbejdsgruppe

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan mellem Lemvig Kommune og Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Denne strategiplan er blevet til i en

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Formand for Kommunal Vejteknisk Forening. Ingeniør i Frederikshavn Kommune

Formand for Kommunal Vejteknisk Forening. Ingeniør i Frederikshavn Kommune Side 1 Jane Olesen Formand for Kommunal Vejteknisk Forening Ingeniør i Frederikshavn Kommune Side 2 Side 3 85 km fra nord til syd Areal 64.276 hektar Indbyggere 62.741 Veje 1000 km Side 4 Veje 460 km fra

Læs mere

Mejeriet et stykke med grønt!

Mejeriet et stykke med grønt! Mejeriet et stykke med grønt! Mejeriet - et stykke med grønt Et multifunktions område, et stykke af en sløjfe, en sti, en skolehave, et vindue for lokale producenter, en åbning mod landet, men også en

Læs mere

Årsplan 2016. Sammen skaber vi et stærkere Herlev

Årsplan 2016. Sammen skaber vi et stærkere Herlev Årsplan 2016 Sammen skaber vi et stærkere Herlev Januar 2016 1 Indhold Indledning... 3 Sammen skaber vi et stærkere Herlev... 4 Måltal i årsplanen som aktivt styringsredskab... 4 1. fælles måltal: Herlev

Læs mere

Der er fremtid i Fællesskabet

Der er fremtid i Fællesskabet Der er fremtid i Fællesskabet - Endelig aftale Sydfyn står overfor mange udfordringer, hvoraf den stigende arbejdsløshed, uddannelse af alle unge, vigende bosætning i yderområderne og en sammenhængende

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Vi vil en kommuneplan - vil du?

Vi vil en kommuneplan - vil du? Debatoplæg, marts 2013 Se hele forslaget til Kommuneplan 2013-2025 på: www.kommuneplan2013.odder.dk Revideret 12.03.2013 Odder Kommune Vi vil en kommuneplan - vil du? Odder Byråd Vi vil gerne høre din

Læs mere

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? Hvad er formålet med indsatsen? Hvornår kan forslaget realiseres?

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Notat. Centerområde i Lumsås redegørelse for kystnær relokalisering. Beskrivelse af byen og området

Notat. Centerområde i Lumsås redegørelse for kystnær relokalisering. Beskrivelse af byen og området Notat Centerområde i Lumsås redegørelse for kystnær relokalisering 28. maj 2013 Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af I Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred udlægges der et nyt centerområde 2C2 i Lumsås

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune. Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune Udarbejdet og udgivet af: Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.dk Ikrafttrædelsesdato: 14. april 2014 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne Marts 2009 Handlingsplan 2009-2010 Forord ErhvervsStrategi 2009 Greve har værdierne blev vedtaget af Greve Byråd den 16. december 2008. For at realisere strategien og skabe erhvervsudvikling og effekt

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

Jordbrugsfonden SamsØkologisk

Jordbrugsfonden SamsØkologisk DSL Workshop: Finansiering af samfundsnyttige landbrug Jordbrugsfonden SamsØkologisk Onsdag d. 18 maj 2016 Gothenborg v. Bestyrelsesformand Bent Degn, Jordbrugsfonden SamsØkologisk & Samsø Økojord A/S,

Læs mere

Ø-politik i Lolland Kommune

Ø-politik i Lolland Kommune Forside: Forslag til: Ø-politik i Lolland Kommune Askø/Lilleø, Fejø/Skalø og Femø i udvikling Lolland Kommune 2015 Hele dokumentet tænkes opsat i henhold til Lolland Kommunes grafiske profil. Side 2. Øerne

Læs mere

Stillings- og personprofil. Direktør. By- og Pendlercykel Fonden

Stillings- og personprofil. Direktør. By- og Pendlercykel Fonden Stillings- og personprofil Direktør By- og Pendlercykel Fonden December 2015 Opdragsgiver By- og Pendlercykel Fonden Adresse By- og Pendlercykel Fonden Bredgade 36B, 3. sal 1260 København K Stilling Direktør

Læs mere

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej)

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej) På Sporet af Glostrup Byvandring ca 3,5 km. Landsbyen Først bevæger vi os på tværs af landsbyens gamle centrum 1 Kirken Kirken var centrum i den gamle landsby. Den er bygget i 1100-tallet, men er ændret

Læs mere

Foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 11. februar 2016

Foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 11. februar 2016 14. februar 2016 KLM-febr-2016.docx Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 11. februar 2016 STOP Vesterhav Syd vil

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

Udkast til TMU Anlægsoversigt 2014. Anlægsaktivitet Overslags- Projektbeløb

Udkast til TMU Anlægsoversigt 2014. Anlægsaktivitet Overslags- Projektbeløb 1. Veje og pladser 1.42 Udskiftning af busskure 375 LL Ved flere stoppesteder trænger busskuret til at blive skiftet ud og i nogle tilfælde vil et skifte fra et træskur til et glasskur være pænest. I bymæssige

Læs mere

Nammaqatigiittumik ineriartorneq Balanceret vækst

Nammaqatigiittumik ineriartorneq Balanceret vækst ATASSUT Postboks 399 3900 Nuuk 299323366 Fax: +299325840 ofhe@inatsisartut.gl www.atassut.gl Året 2015 hvor vi opnåede gode resultater er nu slut. Kære medlemmer ude på kysten, venner, æresmedlemmer samt

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010 Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 9. august 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udarbejdelse af plan for langsigtede, kommunale investeringer i trafikinfrastruktur.

Læs mere

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange Referat fra tema2 Byudvikling og Bosætning Pilegårdsskolen, Langeskov 14.05 2007 Program 19.00 Musik og velkomst ved udvalgsformanden 19.15 Niras informerer om cafebordsmetode 19.20 Hanne fortæller om

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

K o m m u n a l v a l g e t 2 0 0 9

K o m m u n a l v a l g e t 2 0 0 9 E r f a r i n g o g F o r n y e l s e 1. Jan Ferdinandsen Udvalgsformand Skibsmægler Politikerne skal styre beslutningsprocessen i kommunen. Min målsætning er at få opgraderet organisationen, for derigennem

Læs mere

Landsby- og landdistriktspolitik. Vedtaget af Skive byråd den 31. marts 2009 og af Landsbyudvalget den 2. juni 2009. www.skive.dk

Landsby- og landdistriktspolitik. Vedtaget af Skive byråd den 31. marts 2009 og af Landsbyudvalget den 2. juni 2009. www.skive.dk Landsby- og landdistriktspolitik Vedtaget af Skive byråd den 31. marts 2009 og af Landsbyudvalget den 2. juni 2009 www.skive.dk Baggrund I forbindelse med strukturreformen blev de fire gamle kommuner Sallingsund,

Læs mere

Ikke blot et sted man bor - her lever man!

Ikke blot et sted man bor - her lever man! Ikke blot et sted man bor - her lever man! Struer Boligselskab Struer Boligselskab er et alment boligselskab, der siden 1948 har opført og udlejet boliger i Struer Kommune. Vi råder i dag over cirka 500

Læs mere

Sti over Bagges Dæmning

Sti over Bagges Dæmning Sti over Bagges Dæmning Projektbeskrivelse 17. september 2010 En sti over Bagges Dæmning vil skabe en enestående mulighed for at færdes tæt på Ringkøbing Fjord og opleve landskabet og naturen uden at forstyrre

Læs mere

Sigtelinjer for erhvervs- og arbejdsmarkedspolitikken i Vordingborg Kommune

Sigtelinjer for erhvervs- og arbejdsmarkedspolitikken i Vordingborg Kommune Oplæg til drøftelse: Sigtelinjer for erhvervs- og arbejdsmarkedspolitikken i Vordingborg Kommune Indledning Kommunalbestyrelsen har den 25. februar 2016 vedtaget, at Vordingborg Kommunes politikker skal

Læs mere

Tandlæge på deltid eller heltid

Tandlæge på deltid eller heltid Tandlæge på deltid eller heltid Den Kommunale Tandpleje i Holstebro søger en dygtig tandlæge med tiltrædelse 01.01.14 eller hurtigst muligt herefter. Der er ansøgningsfrist den 13.12.13 med morgenposten

Læs mere

Udkast. Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved

Udkast. Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved Udkast Høringssvar til Forslag til Næstved Kommuneplan 2013-2025 Region Sjælland har modtaget Forslag til Næstved Kommuneplan 2013 i høring og har med interesse

Læs mere

Livskraft hele livet. Seniorpolitik

Livskraft hele livet. Seniorpolitik Livskraft hele livet Seniorpolitik Forord Det skal være godt at blive gammel i Høje-Taastrup Kommune. Kommunen ønsker en helhedsorienteret seniorpolitik, som kan sikre rammerne og vise retningen, når samarbejdet

Læs mere

SAMSØ 1:10.000 VEJEN TIL OMRÅDET ANKOMST OMRÅDET MØGELSKÅR ESPEDAL FREDNINGSLINIE 1:500 SITUATIONSPLAN FRA PARKERINGEN FRA MØGELSKÅR FRA ESPEDAL

SAMSØ 1:10.000 VEJEN TIL OMRÅDET ANKOMST OMRÅDET MØGELSKÅR ESPEDAL FREDNINGSLINIE 1:500 SITUATIONSPLAN FRA PARKERINGEN FRA MØGELSKÅR FRA ESPEDAL N AT U R C E N T E R VEJEN TIL ORÅDET it valg af afgangsprojekt tager udgangspunkt i fascinationen af Samsøs smukke og særlige natur. Naturen spiller en stor rolle for livet på Samsø, og mange turister

Læs mere

Tønder Kommunes Landdistriktsråd

Tønder Kommunes Landdistriktsråd Tønder Kommune Kongevej 57 6270 Tønder Sendt pr. e-mail til: toender@toender.dk Tønder Kommune, 1. oktober 2008 Høringssvar til debatoplægget kommuneplanstrategi 2009-2021 Tønder Kommunes Landdistriktsråd

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 November 2013 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision

Læs mere

Vi bygger fremtidens Skive Kommune

Vi bygger fremtidens Skive Kommune Vi bygger fremtidens Skive Kommune Socialdemokraterne vil, at der sættes gang i Skive Kommune igen. Vores vision er et helt Skive hvor der er plads til alle og brug for alle. Vi er 48.000 borgere med en

Læs mere

Radikal Politik i Skive Kommune

Radikal Politik i Skive Kommune Radikal Politik i Skive Kommune En gevinst for landskaberne i Salling, for fjordmiljøet ved vore kyster, for forebyggelse og sundhed for den enkelte, for et aktivt kultur og fritidsliv og for uddannelsesniveauet

Læs mere

Sjællands Odde Aktivitetshus

Sjællands Odde Aktivitetshus Plejehjemmet Oddenvej 296, omkring 1950 Projektbeskrivelse: Udnyttelse af ejendommen Oddenvej 296 til Sjællands Odde Aktivitetshus Fremsendt af: Foreningen Kontaktperson: Telefon: Email: 1 Titel - er tænkt

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

LAG Struer beretning 2011

LAG Struer beretning 2011 LAG Struer beretning 2011 a. Overordnet redegørelse for aktionsgruppens og bestyrelsens virke i det foregående år med hensyn til udviklingsstrategien, inddragelse af det lokale liv/offentlige myndigheder

Læs mere

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Der arbejdes målrettet og strategisk med kulturudviklingen i kommunen. I forlængelse af byrådets beslutning af juni 2011 udnyttes synergien i sammenhæng

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Danmark i omstilling Danskerne flytter fra landet til byerne hurtigere end tidligere. Det giver

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Arbejdsberetning 2015

Arbejdsberetning 2015 Arbejdsberetning 2015 v/annette Bech Vad, Landsleder af Agape. Agape ønsker at gøre en forskel i flere menneskers liv. En forskel i livet her og nu og med et håb, der kan få betydning helt ind i evigheden.

Læs mere

Idekatalog Masterplan for Sæby

Idekatalog Masterplan for Sæby IDEKATALOG MASTERPLAN FOR SÆBY Idekatalog Masterplan for Sæby Idekatalog fra Sæby Havns Beboerforening for området Sæby Havn, Strandgade, Klostergyden, Den gamle fabriksgrund, Nordstranden og Søndre strand

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016

Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016 Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016 1 Indholdsfortegnelse Præsentation og historie... 3 Banjen... 4 Lohals / Hou... 5 Lohals Havn i dag... 6 Projektet... 7 Fremtidsønsker...

Læs mere

Det vil vi konservative i Esbjerg Kommune

Det vil vi konservative i Esbjerg Kommune Gruppebilledet viser fra venstre: Laila Poulsen, Ole Jacobsen, Johnny Nim, Charlotte Würtz Lund, Johnny Holst, Jørgen Elsted Hansen, Jakob Duhn, Leif Runge-Schmidt, Henrik Vallø, Finn J. Bruun, Kim Damsgaard,

Læs mere

Innovativ planstrategi -samskabelse og vækst

Innovativ planstrategi -samskabelse og vækst Innovativ planstrategi -samskabelse og vækst Niels Ågesen, Kommunaldirektør i Vejle, 25.09.2014 Men hvad skaber samskabelse og vækst? Men hvad skaber samskabelse og vækst? Hvordan bruger vi vores planstrategi?

Læs mere

NYT AARHUS STADION - ET NYT OPLEVELSESRUM I SKOVEN

NYT AARHUS STADION - ET NYT OPLEVELSESRUM I SKOVEN - ET NYT OPLEVELSESRUM I SKOVEN Nyt Aarhus Stadion - et nyt oplevelsesrum i skoven udarbejder ideoplæg til et Nyt Aarhus Stadion i Marselisskoven. En idé, der bryder med den sædvanlige tanke om et stadion,

Læs mere

Forslag til: Udviklingsplan 2014-18

Forslag til: Udviklingsplan 2014-18 Forslag til: Udviklingsplan 2014-18 Forslag til Udviklingsplan 2014 Forslaget er vedtaget af Odder Byråd den 6. oktober 2014 Høring fra onsdag den 5. november 2014 til og med fredag den 2. januar 2015

Læs mere

1 of 6. Strategi for Kalø Campus

1 of 6. Strategi for Kalø Campus 1 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-2016 2 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-16 Vision Vi skaber rammerne for, at Syddjurs Kommune får det bredest mulige udbud af attraktive uddannelses- og vidensinstitutioner

Læs mere

Souschef med stedfortræderfunktion

Souschef med stedfortræderfunktion Souschef med stedfortræderfunktion Den Kommunale Tandpleje i Holstebro søger en dygtig souschef med tiltrædelse 01.01.14 eller hurtigst muligt herefter. Der er ansøgningsfrist den 13.12.13 med morgenposten

Læs mere

TILLÆG DEBATOPLÆG VENØ UDVIKLINGSPLAN 2009-2012. Oktober 2009

TILLÆG DEBATOPLÆG VENØ UDVIKLINGSPLAN 2009-2012. Oktober 2009 Oktober 2009 TILLÆG DEBATOPLÆG VENØ UDVIKLINGSPLAN 2009-2012 et med debatoplægget er at fremlægge en sammenfatning af de idéer og forslag, der er fremkommet ved august- og septembermøderne på Venø om udviklingsplanen.

Læs mere

f f: fcykelpolitikken2012-20

f f: fcykelpolitikken2012-20 -20 f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel transportform, som medfører uafhængighed for den enkelte

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Indhold 1. Vækst i Holbæk Kommune 4 2. Hvor skal vi hen? 6 Hvem vil være med? 6 3. Indsatsområder for vækst 8 Samarbejde og rigtige udbud løfter erhvervsudviklingen 8

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

Sådan går det i. sønderborg. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. sønderborg. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i sønderborg Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Sønderborg Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Sønderborg Kommune.

Læs mere

Forslag til bevarelse af Grønnedal som turistcenter og en af Grønlands største arbejdspladser

Forslag til bevarelse af Grønnedal som turistcenter og en af Grønlands største arbejdspladser Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 14 Offentligt Kunait bjerget set fra Grønnedal. Foto Jan Bøgsted Forslag til bevarelse af Grønnedal som turistcenter og en af Grønlands største arbejdspladser

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Arbejde med udviklingsplan og organisering. Landlolland 17. februar 2011

Arbejde med udviklingsplan og organisering. Landlolland 17. februar 2011 Arbejde med udviklingsplan og organisering Landlolland 17. februar 2011 Præsentation Jens Peter Jacobsen Landdistriktskoordinator Faaborg-Midtfyn Kommune Ros-Mari Mattsson Lokalrådsformand Krarup-Espe

Læs mere

VIDENSHUS. Sønderborg Havn

VIDENSHUS. Sønderborg Havn VIDENSHUS Sønderborg Havn En masterplan af den verdenskendte arkitekt Frank Gehry Introduktion: Sønderborg Havneselskab og Rambøll er gået sammen om at udvikle et projekt for et Videnshus på Sønderborg

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 HØJE KOLSTRUPS IMAGE Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 Helhedsplanen for Høje Kolstrup blev igangsat for 4 år siden. Derfor gennemfører vi nu en opfølgende undersøgelse af planens betydning for

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Visionen for LAG Randers-Favrskov er at støtte og udvikle tiltag, der forbedrer mulighederne for erhvervsliv og attraktive levevilkår i området. Vi vil

Læs mere