Cykel- og gangsti på Jernbanebroen - status.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Cykel- og gangsti på Jernbanebroen - status."

Transkript

1 Punkt 11. Cykel- og gangsti på Jernbanebroen - status Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender til Teknik- og Miljøudvalgets orientering en status på projektet for en cykel- og gangsti påhængt på Jernbanebroen. Sagsbeskrivelse I 2010 blev der udarbejdet en overdragelsesaftale mellem Foreningen Kulturbro-Aalborg og Aalborg Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen vedrørende det samlede projekt for etablering af cykel- og gangsti ophængt på Jernbanebroen. Projektet er siden revideret, opgraderet og detailprojekteret og der er pågået en dialog med bl.a. Banedanmark med henblik på at få tilladelse til at hænge cykel- og gangstibroen på Jernbanebroen. Økonomi I forbindelse med, at stiprojektet på Jernbanebroen er gået fra et NGO-projekt til et kommunalt projekt er der sket en vurdering af det oprindelige NGO-projekt i forhold til sikkerhed, støj, trafikafvikling mv. Samtidig har projekteringen og dialogen med Banedanmark afdækket en række punkter, der har fordyret projektet. Nedenstående er redegjort for økonomien for projektet som følge af denne proces: Kulturbro-projektet (NGO-projekt): 9,66 mio. kr. (12,16 mio. kr. inkl. kulturdelen) begge beløb inkl. moms. Aalborg Kommune projekt drøftet i Magistraten 2. september 2009: 11,3 mio. kr. Projektforslag revideret i forhold til sikkerhed, støj mv., dateret 16. december 2010: 16,26 mio. kr. Hovedprojekt dateret 25. maj 2011: 20,15 mio. kr. Udbudsprojekt dateret 21. december 2011: 21,8 mio. kr. (heri indgår bl.a. udgifter til løsning af overvågningsproblemer udgifter, som ikke var medtaget i tidligere overslag). Statslig lånepulje i 2010 på 3,0 mio. kr., hvoraf 1,5 mio. kr. anvendes i 2010 og 1,5 mio. kr. ønskes overført til Beløbet er anvendt til rådgivning. Afslag på ansøgning sendt til Cykelpuljen i 2010 om støtte på 14 mio. kr. Total budgetsum 18,5 mio. kr. - Forbrug i ,23 mio. kr. - Budget 2011: 15,5 mio. kr. + overførsel fra 2010 på 1,77 mio. kr. Forbrug i ,75 mio. kr. Budget 2012: 0 kr. + forventet overførsel fra 2011 på 14,52 mio. kr.

2 Evt. tillægsydelser til revideret projekt: 2,52 mio. kr. (Perforering af værn på stibro-elementer, Supplerende belysning på ydersiden og funktionsbelysning med farveændring). Det samlede anlægsoverslag for udbudsprojektet lød i TMU-indstilling til mødet den 9. februar 2012 på ca. kr. 21,8 mio. ekskl. moms. Dette var en forøgelse på ca. 1,6 mio. kr. i forhold til hovedprojektet, og en forøgelse på ca. 5,5 mio. kr. i forhold til projektforslaget. Økonomien for udbudsprojektet indeholdt entrepriseudgifter baseret på udbudsmaterialets tilbudsliste. Der var en forventning om, at detaljeringen i udbudsprojektet og samtidig reduktion af tillæg til uforudseelige udgifter ville medføre en væsentlig reduktion på det samlede anlægsoverslag. Detaljeringsgraden i projektet har dog samtidig synliggjort tekniske, sikkerhedmæssige og driftsmæssige forhold for Jernbanebroen, hvor Banedanmark har ønsket/krævet fordyrende ændringer til stibroprojektet. Disse ændringer og omfanget af beregningseftervisninger for stibroen ophængt på Jernbanebroen har medført en væsentlig øgning af rådgivningsydelserne og en mindre øgning af anlægsudgifterne. Under mulige tillægsydelser indgår scenografisk belysning, som omfatter LED-lys på ydersiden af stibroens håndliste. Scenografisk lys medtages som option i udbuddet, idet Foreningen Kulturbro- Aalborg har opnået støtte hertil. Der er afholdt licitation den 26. juni firmaer var prækvalificeret til at afgive tilbud, men 2 firmaer valgte ikke at afgive tilbud pga. manglende kapacitet. Licitationsresultatet er følgende (pris i parentes er tilbudsprisen med regulering af tilbudssummen for sammenligning af tilbuddene). Alle tilbud er konditionsmæssige: Per Aarslef A/S Bladt Industries A/S Ommen & Møller A/S 24,482 mio. kr. ( kr.) - Dekorter beløber sig til kr. 22,227 mio. kr. ( kr.) - Dekorter beløber sig til kr. 18,449 mio. kr. ( kr.) - Dekorter beløber sig til kr. Dekorter er afgivet i forhold til tidlig igangsætning af stibroarbejder på Jernbanebroen i klapreparationsperioden frem til 3. november. Alle tilbud er ekskl. moms. Med den angivne laveste tilbudspris beløber den samlede anlægsøkonomi inkl. projektering og tilsyn sig til 24,96 mio. kr. Valg af en acrylpladeskærm i stedet for gittermåttehegn som afskærmning mod banen vil medføre et tillæg på 1,7 mio. kr. Scenografisk lys vil medføre et tillæg på ca. 0,5 mio. kr. - som skal aftales med Foreningen Kulturbro-Aalborg, som har opnået støtte hertil. Som angivet er der afsat 18,5 mio. kr. i kommunens budget til projektet.

3 Drift- og vedligeholdelse af stibroen vurderes til kr. årligt. Banedanmark skal have et vederlag på ca kr. årligt for bropersonalets ekstra arbejdsopgaver med overvågning og afspærring af stibroen ved klapåbninger og vedligeholdelse. Hvert 15. år gennemføres en udskiftning af elementer i belysningen på stibroen. Udgiften skønnes til kr. Hvert 15. år gennemføres reparation af belægningen på tilslutningsstierne. Udgiften vurderes til kr. Afmontering og påmontering af stibroen hvert 25. år i forbindelse med malingsreparationer på Jernbanebroen skønnes til 1,4 mio. kr. Hvert 25. år gennemføres reparation af beslag - forbindelser mellem Jernbanebroen og stibroen - samt belægningen på stibroen. Udgiften vurderes til kr. Hvert 50. år udskiftes afskærmningen mellem Jernbanebroen og stibroen. Udgiften skønnes til kr kr. Nutidsværdien af de samlede udgifter til drift og vedligeholdelse er beregnet på grundlag af en realrente på 5 % over en periode på 50 år. Inkl. udgift til Banedanmark for bropersonalets ekstraopgaver er den 9,9 mio. kr. Ekskl. denne udgift er den 2,6 mio. kr. Møde 2. juli 2012 med Banedanmark Efter licitationen er der den 2. juli 2012 afholdt møde med Banedanmark om tekniske detaljer i projektet og udførelsesplan i de arbejdsfrie perioder i klapreparationsperioden. Banedanmark skal også indhente en ibrugtagningstilladelse fra Trafikstyrelsen til ophæng af stibroen på Jernbanebroen. Efter mødet har BaneDanmark fremsendt en med nedenstående ordlyd: Kære Aalborg kommune I forlængelse af mødet vedr. stibro ophængt på Limfjordsbroen fremsender vi hermed denne mail som klarlægger hvilke udeståender Banedanmark mener at Aalborgs kommunes rådgiver Cowi bl.a. mangler at afklare i forbindelse med Kulturbro projektet inden der kan indgås entreprenørkontrakt. Som følge af de nye retningslinjer fra TS (Trafikstyrelsen) er der en række forhold som der stadig skal redegøres for af Cowi det gælder bl.a. nedenstående, idet der kan komme flere til undervejs, i forbindelse med at projektet granskes af Anlæg og Fornyelse i Banedanmark:

4 Valideringsrapporten fra Rambøll fra dec. 2011, indeholder et forbehold om at der ikke må være personer på stibroen ved godstogspassage. Enten skal der af Cowi udarbejdes nye beregninger som hvis muligt fjerner dette krav helt (ved eftervisning af overbygningens samt pillernes funderingsbæreevne), eller hvis dette ikke er muligt, skal der laves en beregning hvor der er få personer på stibroen ved godstogspassage (ved eftervisning af overbygningens samt pillernes bæreevne) med tilhørende instruktion af brovagten hvordan dette håndteres sikkert - dette kan give anledning til at der kun gives tilladelse til prøvedrift af Trafikstyrelsen dvs. hvis det ikke fungerer så skal stibroen lukkes). Eller der skal etableres en procedure for hvordan broen ryddes ved godstogspassage (Politiet tilkaldes - dette kan give anledning til at der kun gives tilladelse til prøvedrift dvs. hvis det ikke fungerer så skal stibroen lukkes). Sikkerhedsrapporten af 4. juni 2012 skal opdateres, da der skal udarbejdes procedurer for alle de tænkelige scenarier som brovagterne kan udsættes for. Det være sig i forbindelse med togpassage (gods, arbejds eller passager), skibspassage eller vedligeholdelse. Der er helt sikkert flere senarier som skal tænkes igennem. Dokumenter til myndighedsbehandling hos Trafikstyrelsen udestår. Med baggrund i ovennævnte punkter mener vi ikke, at det er ansvarligt, at Aalborg kommune nu indgår aftale med en entreprenør på stibroprojektet. En ophængning af stibroen på Jernbanebroen forudsætter at der tilvejebringes sikkerhedsmæssige dokumentation, med efterfølgende ibrugtagningstilladelse. Det er under overvejelse, hvorvidt der kan laves foreløbig arbejde med montage af beslag. Banedanmark mener, at Aalborg kommune ikke bør indgå entreprenørkontrakt nu og er bedst tjent med, at der sikres en ibrugtagningstilladelse fra Trafikstyrelsen, inden entreprenørkontrakt indgås. Som meddelt på mødet er projektet overdraget til Direktørområdet Anlæg og Fornyelse fra Direktørområdet til Teknisk Drift i forbindelse med gennemførelse af myndighedsprocessen. Al fremadrettet kommunikation fra Kommunen og dennes rådgiver Cowi til Banedanmark, bedes ske til Anlæg og Fornyelse. Til ovenstående skal det bemærkes, at: 1. juni 2012 holdt Banedanmark og Trafikstyrelsen møde, hvor følgende projekter blev drøftet: Udskiftning af broklap Udskiftning af sporbefæstelser og spor på Jernbanebroen Ophængning af stibro på Jernbanebroen Udvidelse af brohus på Jernbanebroen Fra Trafikstyrelsens side er der sket ændringer i fortolkningen af bekendtgørelse nr af om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen, bl.a. omfattende kravene til dokumentationsmateriale for at opnå ibrugtagningstilladelse.

5 Aalborg Kommune har en hovedaftale med BDK af 25. maj 2012, hvoraf det bl.a. fremgår, at Banedanmark skal søge ibrugtagningstilladelse hos Trafikstyrelsen for stibroen. For Banedanmark har genoprettelsen af togtrafikken til Vendsyssel første prioritet. Banedanmark koncentrerer sig nu om to opgaver - ibrugtagningstilladelse for klapbro og sporprojekt. Det betegner Banedanmark som projekter, der er veldokumenterede og velkendte i Banedanmarks organisation. Stibroprojektet er unikt og kræver særskilt godkendelse ifølge Banedanmark. Aalborg Kommune kan ikke fremme sagen særskilt, da Banedanmark er ansøger til Trafikstyrelsen om ibrugtagningstilladelse for stibroen. På baggrund af udmeldingen fra Banedanmark er licitationen aflyst 6. juli 2012, hvilket er sket i henhold til reglerne for EU-udbud. Aflysningen er sket den 3. juli 2012 efter samråd med kommunaldirektør Jens Kristian Munk. Videre forløb Entrepriseopstart og udførelsestidsplanen er ændret væsentligt som følge af forannævnte myndighedsbehandling. Under forudsætning af, at Trafikstyrelsen accepterer at myndighedsbehandle stibroen, før ibrugtagning af klap- og sporprojektet, skal ansøgning om ibrugtagningstilladelse indsendes til Trafikstyrelsen senest 3. oktober I bedste fald kan Banedanmark opnå ibrugtagningstilladelse efter togdriftens genoptagelse. Det betyder, at Aalborg Kommune tidligst kan indgå entreprisekontrakt for udførelse af stibroen efter 5. november Forarbejdet til ansøgning om ibrugtagningstilladelse for stibroen er igangsat i samarbejde med Banedanmark. Nyt udbud forberedes som offentlig licitation for at reducere udbudsperioden. Cykel- og gangstien påhængt Jernbanebroen kan være klar til indvielse i sommeren Det er aftalt med kommunaldirektøren, at denne orientering fremsendes til magistratens budgetdrøftelser ultimo august. Sti påhængt Jernbanebroen over Limfjorden ved Aalborg - anlægsoverslag Beslutning: Til orientering.

6

7