Seminar med temaer og workshops

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Seminar med temaer og workshops"

Transkript

1

2 Seminar med temaer og workshops et seminar for alle innovative og kvalitetsbevidste fødevareproducenter med små produktioner, der gerne vil være med til at udfordre og udvikle dansk landbrug og fødevareproduktion! To dage sammensat af temaer og workshops med indlæg tilpasset små fødevareproducenter. Temaer og workshops som fokuserer lige netop på de udfordringer og styrker der er som lille fødevare producent eller for dem, som tænker på at opstarte en ny produktion. Seminaret er målrettet personer der beskæftiger sig med udvikling, produktion og salg af kvalitetsfødevarer. Fortrinsvis mindre nicheproduktioner, kendetegnet ved: Høj kvalitet og rene fødevarer uden unødvendig kemi. Produkter som endnu ikke er et nummer eller endnu et tons korn i produktionen, men unikke produkter der har været håndteret i og af menneskehænder ud fra skånsomme produktionsmetoder både på marken og i forarbejdningsleddet. Formålet med seminaret, er at hjælpe danske nichefødevareproducenter til fortsat at lave produkter, der er kendte og efterspurgte langt ud i fremtiden, samt at styrke samarbejdet mellem de små producenter, for derigennem at udbygge og styrke netværket imellem producenterne. Ud over læring og videns deling mellem små fødevareproducenter er et af målene med seminaret, at få skabt fundamentet til et tilbagevendende landsdækkende seminar, som er designet til øget udvikling af små fødevareproducenter i Danmark. Det er vores store ønske at få samlet så mange små producenter som muligt til Aroma 2008 og derigennem være med til at udfordre og udvikle dansk landbrug og fødevareproduktion. Seminaret er funderet i Småøernes Fødevarenetværk som i samarbejde med de danske fødevarenetværk og foreningen Smagen af Danmark, udvikler seminaret. Seminaret er støttet af: Direktoreat for FødevareErhverv, Promilleafgiftsfonden for landbrug og Gourmet Danmark. Sponsorer: Aroma 2008 landsdækkende seminar og mødested for danmarks små fødevare producenter Aroma er oplevelsen fra en veltillavet ret eller et godt produkt. Aroma er det ekstra man får, hvis dyrkning og unikke klima forhold er noget særligt, som vi oplever det i Norden. Aroma er også flygtige stoffer som gør hele forskellen, hvis man formår at fastholde dem i produktet. Oplevelse, dyrkning og klimaforhold, de flygtige stoffer og forskellen, er alt sammen noget, som madhåndværkere, små fødevareproducenter og innovative udviklere arbejder med i deres stræben efter at udvikle det ultimative produkt. Derfor har vi kaldt seminaret Aroma 2008 Nationalt resoursecentrum for små fødevareproducenter, innovative udviklere samt madhåndværkere.

3 Program dag 1 Dagsforløb d. 28. februar 9.00 Morgenmad på Dalum Uddannelsescenter med regionale danske specialiteter: Oste, marmelader og pølser m.v Velkomst v. Martin Jørgensen Småøernes Fødevarenetværk: Praktiske oplysninger, introduktion og begrundelse for afholdelse af Danmarks første landsdækkende seminar for små fødevareproducenter samt præsentation af dagsforløb Seminaret åbnes af Erwin Lauterbach kokkekunstens grand old man Erwin Lauterbac har holdt sig på på toppen i 25 år med sin helt egen stil. Et ærligt køkken med sanselig, smagfuld og sund mad, hvor grøntsagerne ofte spiller hovedrollen. Ervin Lauterbach driver restaurant Saison i Hellerup og er meget opmærksom på råvarene fra de små producenter Indlæg om det Ny Nordiske Køkken: Relation til produktudvikling, branding og markedsadgange ved Martin Bregnballe, direktør i Meyers. Tidl. Brandmanager i Nestlé Indlæg om Slow Foods oplagte samarbejdsrelationer til små lokale fødevareproducenter, samt udvikling og fremstilling af lokale fødevarer: Susanne Hovmand, godsejer på Lolland, er i bestyrelsen for Slow Food, Lolland Falster, dynamisk økolog med nyligt omlagte ha, etablerer gårdmejeri til fremstilling af specialoste Frokost i Restauranten på Dalum Uddannelsescenter: Frokosten vil byde på delikatesser fra små producenter. Valgfrie temaer: Temaeftermiddag med valgfrie temaer: Man kan vælge 1 tema ud af 6 mulige. Hvert tema består af en talerrække på 3 til 4 personer. De 6 temaer kører parallelt. Det er muligt at vælge et tema før kaffen og et nyt efter kaffen Kaffe i restauranten Festmiddag i restauranten: Festmiddag ved kokke- og tjenerelever på Dalum Uddannelsescenter. Middagen bliver et festfyrværkeri af regionale delikatesser og egnesspecifikke råvarer, sammensat til fem dejlige retter. Hver ret tager afsæt i anvendelse af råvarer fra et el. to fødevarenetværk. Middagen fører dermed de spisende ud på en kulinarisk oplevelsesrejse gennem Danmark. Lisbeth Klode, formand for Smagen af Danmark, byder velkommen til middagen og fører os gennem aftenen. Elever og faglæren Pall Bøgely introducerer hver enkelt ret. Middagen slutter af med kaffe, dessert og underholdningsindslag Restauranten lukker.

4 Tema 1 og 2 Tema 1 Ost med liv og sjæl udvikling af større mangfoldighed i dansk ost Indlægsholderne har hvert sit udgangspunkt, men alle samme mål: at lave kvalitetsost til det stigende antal forbrugere, der ønsker ost med unik smag og oprindelse. Hør hvordan Danmarks håndværkstraditioner genoptages. og om hvordan osteproduktion kræver særligt sammenspil mellem naturen, landmand, mejerist og marked og de mange forskellige overvejelser der ligger bag udviklingen af en specialost uanset udgangspunktet. Udfordringer og glæder ved opstart af Sønderhaven Gårdmejeri. Ved Preben Ørum, Sønderhaven Gårdmejeri. Ideer og overvejelser ved opstart af Knuthenlund Mejeri. Ved Susanne Hovmand, Knuthenlund. Biodynamisk produktion og specialost fra Kristiansminde Gårdmejeri, Ved Vagn Borg, Kristiansminde Gårdmejeri. Råmælksost, mod større mangfoldighed af ost. Ved Katrine Hvid Ellegård, New Venture Manager, Arla Foods. Tema 2 Lokale danske ismejerier potentialet for og idérigdommen bag Danskernes appetit på is er umættelig. Vi spiser rigtig meget is, 10,23 liter pr. hoved om året, og salget af specialis falder kun med ca. 25 pct. i vinterhalvåret. Dette afstedkommer, at der er mulighed for at have en bred vifte af mindre ismejerier i Danmark, som hver især har sit bud på en nicheproduktion. Temaet giver viden og ideer til markedsadgange, og beskriver de forskellige typer af is, der bliver produceret i Danmark. Isens historie Ved Thorkil Boisen, Boisen Is Bornholm. Markedsadgange og produktmuligheder V. Rasmus Ejbye, Hansens Flødeis. Skee is, eksport og produktion under privat label Ved Jørgen Larsen. Is fra Skarø. dessert og bægeris uden tilsætningsstoffer, men med birkesaft som smagsfremmer. Ved Britta Tarp. Gio, italiensk is fra frisk is til islagkager Ved Birgit Larsen.

5 Tema 3 og 4 Tema 3 Lovkrav for produktionsfaciliteter På en let tilgængelig måde og med mulighed for private spørgsmål gennemgår Bjarne Rasmussen, tilsynsførende ved Fødevareregion Syd, emner som: Egenkontrolprogram, produktionsindretning, etikettering, mærkning m.m., herunder anprisning, valg af emballage. Kort sagt alt, hvad der er relevant for at producere fødevarer ifølge dansk og europæisk lovgivningskrav. Mobilt produktionsudstyr. Alt foregår på parkeringspladsen i tre eksempler på mobile forarbejdningsfaciliteter. Mobilt udviklingskøkken: Undgå forkerte investeringer og få produktet på markedet før investeringer i dyre og måske unødvendige produktionsfaciliteter. Ved Martin Jørgensen. Mobilt fjerkræslagteri, erfaringer og koncept. Ved mobilslagter Espen Nielsen. Mobilt mosteri, præsentation og demonstration. Ved frugtavler Bent Jensen, Guldborg. Yderligere info se Frugt- og Grønt Fagbladet nr. 11/ Tema 4 Naturlig functional food: Plantesundhed, smag og human sundhed Functional food er fødevarer, planter, frugter og bær med specielle, naturligt forekommende sundhedsegenskaber eller aromaer. I forbrugerkredse, inden for levnedsmiddelindustri og i forskningen er der stor interesse for begrebet. Japan er længst fremme i udvikling af området samt fødevarer, men også i Norden foregår der et intensivt forsknings- og udviklingsarbejde. En række produkter er allerede på markedet og efterspørgslen er enorm. Hvor kommer sundhed og smag fra? Bodil Søgaard, lic. i biologi, og pioner inden for forskning i sekundærstoffer, økologi og plantesundhed, fokuserer på betydningen af naturligt forekommende sekundære stoffer i vores fødevarer. Hun skitserer betydningen af stofferne og deres mangesidede funktioner og anvendelsesmuligheder i den moderne fødevareindustri og ikke mindst i små nicheproduktioner. Herunder hvordan de kan virke som smagsforstærkere, antioxidanter eller kræfthæmmere. Højen Urter: Urtesalt, sammensat efter sundhedsvirkning i urterne. Ved Pia Biscchof. Birkesaft som restitueringsdrik og som delikatesse Ved Tage Rønne Avl og fodring for større smag. Ved Freddy Madsen.

6 Tema 5 og 6 Tema 5 Udvikling af specialpålæg Fremtidsudsigter for dansk produceret lufttørret skinke, pølser uden kemi og øvrigt specialpålæg. I de seneste par år er der kommet en del nye pålægstyper til på det danske marked hent inspiration til udvikling af nye pålægstyper. Lær at anvende udskæringer og indvolde som er svært omsættelige og bliv klogere på. hvordan man laver pølser uden unødvendig kemi. De mange muligheder indenfor fremstilling af specialpålæg. Ved faglærer Peter Pedersen fra Dalum Uddannelsescenter. Produktudvikling af Danmarks første lufttørrede skinke. Ved kvalitetschef i Tican Slagteri, Gitte Petersen. Pølser uden kemi. Ved slagtemester Jørgen Christensen, Bornholm. Pølser og charcuteri uden kemi. Ved Eirik Vinsand, Mineslund Slagteri og Kødvareudsalg Tema 6 Specielle kornsorter Gårdagens kornsorter morgendagens hverdagsmel? Kornsorten, vækstbetingelserne og høsttidspunktet er af afgørende betydning for kornets og dermed også et mels bagekvalitet. Der er gode muligheder for at producerer og sælge specielle korn- og meltyper fra sin gård, sit gårdmølleri eller via et mølleri til de store supermarkedskæder. Temaet fokuserer på værditilvækst muligheder indenfor forskellige typer korn. Korn fra mark til mølleri, bageri, malteri, bryggeri og spiseri. 10 års erfaringer fra Fuglebjerggaard v. Per Kølster. Mel fra Mørdrupgaard vejen ind i på hylden hos Coop. Ved Per Grupe. Økomølleriets mel koldkværnet mel, hvor kimen er malet med modsætningen til industrielt fremstillet mel. Ved møller Kristian Andersen.

7 Program dag 2 Dagsforløb d. 29. februar 8.00 Morgenmad på Dalum Uddannelsescenter med regionale danske specialiteter: Oste, marmelader og pølser m.v Orientering om Workshops: Ved Karin Hvidtfeldt, Småøernes Fødevarenetværk Workshops: Workshop med temaet Sensorik. Smagen af Danmark Carsten Lunding og Claus Angelo Brandt, sætter os på prøve med oplevelser udi smag og aroma. Vi skal prøve de 5 grundsmage. Finde frem til forskellen på smag og aroma, opleve hvordan man identificerer smag/aroma. Øvelse i at bruge smag/aroma i markedsføringen af udvalgte produkter. Claus Brandt og Carsten Lunding har været makkerpar i 12 år, og har bevæget sig i alle kroge af madbranchen fra mad ud af huset, over undervisning og seminarvirksomhed til viksomhedscoaching. Alle deltagere er meget velkommen til at tilmelde egne produkter til workshoppen, hvormed de vil indgå i de sensoriske tests. Tilmelding af produkter senest den 20. februar: Workshop med temaet is. Ved Thorkil Boisen Is med smag af Danmark I 1999 åbnede Thorkil Boisen, der er uddannet miljøbiolog, en café med tilhørende isfabrik i fiskerlejet Snogebæk på Bornholm. Thorkils morfar var for mere end 50 år siden bestyrer af et af de mere end 20 mejerier, der dengang fandtes på Bornholm. I dag findes der kun et enkelt, som til gengæld producerer Danmarks bedste mælk og ost, hvilket talrige priser vidner om. Thorkil Boisen modtog i 2005 Det Danske Gastronomiske Akademis Hædersdiplom for sin is. Thorkil blev oplært hos en italiensk ismester i Jylland, og siden har han været på talrige studierejser for at få ideer til nye is. Det er nu de erfaringer, han giver videre på kurser og workshops i ind- og udland. På workshoppen fremstiller vi forskellige typer vanilleis for at smage, hvor stor betydning grundblandingen har for isens smag. Vi vil fremstille kaffe- og chokoladeis samt lignende meget populære is og forskellige sorbet er. Deltagerne er velkomne til at tage egne bær og frugter med, hvis de har noget liggende. Vi vil arbejde ud fra temaet Smagen af Danmark, så der vil blive rig lejlighed til at diskutere, hvad vi forstår ved en dansk is. Kurset henvender sig både til private, nybegyndere og erfarne isproducenter. Workshop med temaet økologi Konsultation ved Økologisk Fødevare Rådgivning. Bestil tid til en kort, opklarende konsultation, hvor du som producent præsenterer dit produkt og/eller idé og orienteres om mulighederne for et fremtidigt rådgivningsforløb med Økologisk Fødevare Rådgivning. Økologisk Fødevare Rådgivning er en funktion under Økologisk Landsforening som hjælper små og mindre økologiske fødevareproducenter med produktudvikling, markedsføring og afsætning af økologiske kvalitetsfødevarer. Denne dag vil du møde ansvarlig rådgiver Henriette Winther i selskab med gastronomisk rådgiver og kok Mikkel Maarbjerg. Henriette Winther, cand. merc., har kommunikationserfaring fra flere års virke på førende danske

8 reklamebureauer og 6 års samarbejde med Claus Meyer om udvikling af kvalitetsfødevarer. I dag er Henriette ansvarlig for Økologisk Fødevare Rådgivning i Århus. Mikkel Maarbjerg er en af Danmarks dygtigste kokke og var senest køkkenchef og partner på den anmelderroste restaurant Ensemble, der som en af de meget få danske restauranter opnåede 2 stjerner i Michelin-guiden. Konsultation foregår hver 20. minut i tidsrummet kl til Bestilling sker på mailadressen Seminar og workshops slutter. Overnatningsmuligheder: Dalum landbrugsskole Landbrugsvej 65, 5260 Odense S Booking: Maiken Helsgaard, tlf: , Smuk gammel højskolebygning med 60 enkeltværelser og moderne faciliteter, dog ikke minibar og TV. Best Western Hotel Knudsens Gaard Hunderupgade Odense M Tlf: , 4-stjernet hotel, ligger tæt ved skolen, landlig idyl med moderne komfort. Danhostel Odense Vandrerhjem Kragsbjerggård Kragsbjergvej Odense M Tlf , Charmerende gammel gård. Cap Inn Odense Østre Stationsvej 7-9, 5000 Odense C Tlf , Produceret af Småøernes Fødevarenetværk. Fotografi: Slow Food Archives/Milanesio, Tage Rønne/www.birkesaft.dk, Kristian Andersen/www.kragegaarden.dk. Layout: Grafisk Bureau/Lynge. Opsamling af viden fra seminaret vil efterfølgende kunne læses på hjemmesiderne: og

9 Tilmelding til seminaret Aroma 2008 den 28. og 29. februar 2008 Tilmelding sker ved at sende vedlagte tilmeldingsblanket til nedenstående adresse, eller registrering på hjemmesiden (helst elektronisk, da det letter arbejdet for os). Når tilmeldingen er modtaget og registreret, modtager du en bekræftelse på tilmeldingen. Deltagergebyret skal være indbetalt på vores konto i Sydbank , senest den 16. februar Umiddelbart inden seminaret modtager du en kvittering på betalingen, som også er adgangsbillet. Prisen for seminaret er kr. 850,- inkl. moms. Beløbet dækker seminarafgift, fortæring inkl. festmiddag den 28. om aftenen. Hvis du ønsker overnatning, skal du selv bestille. Firmanavn: Deltagernavn: Adresse: Postnr./by: Telefon: -adresse: Erhverv: Tilmelder mig herved seminaret til en samlet pris på kr. 850,- inkl. moms. Og vælger følgende temaer den 28. februar om eftermiddagen (sæt kryds): Tema nr.: Emne: Før pausen Efter pausen Tema 1 Ost med liv og sjæl 1A 1B Tema 2 Lokale danske ismejerier 2A 2B Tema 3 Lovkrav og produktionsfaciliteter 3A 3B Tema 4 Naturlig funktional food 4A 4B Tema 5 Udvikling af specialpålæg 5A 5B Tema 6 Specielle kornsorter 6A 6B Den 29.februar ønsker jeg at deltage i følgende workshop (sæt kryds): Workshop 1 - Sensorik Workshop 2 - Is Workshop 3 - Økologi Tilmelding sendes til: Småøernes Fødevarenetværk, Aarø 250, 6100 Haderslev. Eller på Deltagergebyr indbetales på konto i Sydbank senest den 16. februar 2008, som samtidig er sidste frist for tilmelding.

Økologiske oplevelser

Økologiske oplevelser Økologiske oplevelser Inspiration til satsning på kulinarisk økologi, fødevarer og landbrug issue, date Resumé Denne rapport præsenterer konceptet bag økologiske oplevelser; hvordan man igennem oplevelser

Læs mere

ØKOLOGISK UDVIKLING. Samarbejde giver et løft Mælkeproducent og gulerodsavler har udviklet et lukrativt parløb, der giver gevinst til begge parter.

ØKOLOGISK UDVIKLING. Samarbejde giver et løft Mælkeproducent og gulerodsavler har udviklet et lukrativt parløb, der giver gevinst til begge parter. ØKOLOGISK UDVIKLING Økologiske bedrifter i udvikling september 2008 FOTO: GUSTAV BECH JENSEN Farmers market hitter i USA Farmers markets, abonnementsordninger og andre nye salgsformer vinder stærkt frem

Læs mere

Landmandsuddannelse duer ikke til økologer

Landmandsuddannelse duer ikke til økologer UD MED FREMMED FRUGT 4 KRYDSNINGER HOLDER HVAD DE LOVER 16 MEJERIERNE VIL SYDPÅ 5-6 ØKOLOGI&ERHVERV 24. SEPTEMBER 2010 NR. 463 30. ÅRGANG Græsset er grønnere, end du tror TEMA SIDE 11-13 Landmandsuddannelse

Læs mere

Øko-køernes velfærd i top

Øko-køernes velfærd i top Eleverne vælter ind Overlevelse i det fri Irma adopterer Livø Der var 40. I år kom der 99 nye elever på Kalø Landbrugsskole. Forstander Kim Qvist må nu leje pavillioner for at kunne huse de mange nye.

Læs mere

20 historier. En bid af Region Sjælland 20 væksthistorier. Tvedemose. Lammefjords Grønt. Honningpigen. Ostebørsen. Søbogaard. Castus.

20 historier. En bid af Region Sjælland 20 væksthistorier. Tvedemose. Lammefjords Grønt. Honningpigen. Ostebørsen. Søbogaard. Castus. CITATER Krenkerup Lammefjords Grønt Lolle Frugt ARDO Økoladen Skee Is Knuthenlund Mineslund Varpelev Tomater Hvidkildegaard Honningpigen Tvedemose Søbogaard Tokkerupgaard Ostebørsen Beauvais Castus Guldborgsund

Læs mere

Design, vilkår og proces i økologisk oplevelsesinnovation - Erfaringer fra et udviklingsprojekt 2013

Design, vilkår og proces i økologisk oplevelsesinnovation - Erfaringer fra et udviklingsprojekt 2013 Design, vilkår og proces i økologisk oplevelsesinnovation - Erfaringer fra et udviklingsprojekt 2013 Af Jesper Holm, Line Maria Bram Pedersen, Eva Diekmann og Runa Lund Sørensen GRØNNE REGIONALE MADOPLEVELSER

Læs mere

Kursus & Inspirationskatalog Økoløft Aarhus Forår 2015. Københavns Madhus www.kbhmadhus.dk

Kursus & Inspirationskatalog Økoløft Aarhus Forår 2015. Københavns Madhus www.kbhmadhus.dk Kursus & Inspirationskatalog Økoløft Aarhus Forår 2015 Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne Københavns Madhus www.kbhmadhus.dk

Læs mere

BRANCHEKURSER 2015 INSPIRATION OG NYTÆNKNING

BRANCHEKURSER 2015 INSPIRATION OG NYTÆNKNING BRANCHEKURSER 2015 INSPIRATION OG NYTÆNKNING VELKOMMEN TIL S KURSUSKATALOG FOR 2015 Kataloget er målrettet dig der arbejder inden for fødevarebranchen, eller som ønsker at komme til det. Kurserne er tænkt

Læs mere

Udvikling og markedsføring af madoplevelser

Udvikling og markedsføring af madoplevelser Østdansk Turisme Malene Haarbo Jørgensen, Inge-Vibeke Boysen Udvikling og markedsføring af madoplevelser Om at give turister det, de efterspørger Udvikling og markedsføring af madoplevelser 3 Værktøjer

Læs mere

Kurser & Inspirationsarrangementer Forår 2014. Københavns Madhus Bastbygningen www.kbhmadhus.dk

Kurser & Inspirationsarrangementer Forår 2014. Københavns Madhus Bastbygningen www.kbhmadhus.dk Kurser & Inspirationsarrangementer Forår 2014 Københavns Madhus Bastbygningen www.kbhmadhus.dk Kurser & inspirationsarrangementer forår 2014 Så er det tid til en ny kursussæson i Københavns Madhus. Velkommen

Læs mere

Mad mellem mennesker

Mad mellem mennesker Mad mellem mennesker En motor for vækst og velfærd i offentlige måltider og lokale fødevareerhverv Kommunepartnerskabet Kommunerne Hjørring, Holbæk, Holstebro, Hvidovre, Ringkøbing-Skjern, Roskilde samt

Læs mere

PROGRAM DEM KAN DU SE, MØDE OG OPLEVE PÅ FOOD FESTIVAL 2013

PROGRAM DEM KAN DU SE, MØDE OG OPLEVE PÅ FOOD FESTIVAL 2013 PROGRAM DEM KAN DU SE, MØDE OG OPLEVE PÅ FOOD FESTIVAL 2013 Food Festival gentager succesen fra sidste år! For andet år i træk indtager Food Festival den smukke plads på Tangkrogen i Aarhus. Vi fylder

Læs mere

ØKOLOGI FELIX SMITH: for alle. laver grøn mad GUIDE TIL DEN ØKOLOGISKE UGE ADAM PRICE - MIN MAD SKAL HA DET GODT

ØKOLOGI FELIX SMITH: for alle. laver grøn mad GUIDE TIL DEN ØKOLOGISKE UGE ADAM PRICE - MIN MAD SKAL HA DET GODT ØKOLOGI for alle MAGASINET FOR DEN ØKOLOGISKE UGE AUGUST 2013 GUIDE TIL DEN ØKOLOGISKE UGE ADAM PRICE laver grøn mad FELIX SMITH: - MIN MAD SKAL HA DET GODT ANNONCE Gris under åben himmel - det er økologi

Læs mere

2014-2015 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING

2014-2015 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING 2014-2015 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING 1 Hvad er European Business Game? EBG er en europæisk konkurrence for gymnasielever, der dyster om at etablere den bedste fiktive virksomhed. Konkurrencen

Læs mere

SE, HVOR DE LOKALE RÅVARER KOMMER FRA SÅDAN FÅR DU EN NEMMERE OG SUNDERE HVERDAG I FAMILIEN FÅ INSPIRATION TIL EN ØKOLOGISK SENSOMMER-BRUNCH

SE, HVOR DE LOKALE RÅVARER KOMMER FRA SÅDAN FÅR DU EN NEMMERE OG SUNDERE HVERDAG I FAMILIEN FÅ INSPIRATION TIL EN ØKOLOGISK SENSOMMER-BRUNCH Coop & Co er skabt af kærlighed til god mad og bygger på en filosofi om at alle os, der elsker mad, sammen kan gøre en forskel SE, HVOR DE LOKALE RÅVARER KOMMER FRA SÅDAN FÅR DU EN NEMMERE OG SUNDERE HVERDAG

Læs mere

AKTUELT 17 MARK OG STALD 7 MAD OG MARKED

AKTUELT 17 MARK OG STALD 7 MAD OG MARKED Gift på ministerens bord Bæredygtig økologisk biogas Irma bager på ny brødserie Før sommerferien opfordrede Økologisk Landsforening miljøminister Kirsten Brosbøl til at gribe ind over for brugen af giften

Læs mere

Prognosen for økologisk mælkeproduktion er justeret 140.000 kr. op i 2013 for brug med 80-160 malkekøer.

Prognosen for økologisk mælkeproduktion er justeret 140.000 kr. op i 2013 for brug med 80-160 malkekøer. Forsvar for spisemærke 140.000 kr. mere til mælk Succes med torvehandel Spisemærket virker efter hensigten, og jeg vurderer ikke, det har den udvandende effekt for økologiens troværdighed. Prognosen for

Læs mere

Fire søer skal dele en stor farehytte i projektet Mer Frigris. Forsøgshytten blev i sidste uge samlet på Torben Langers mark vest for Holstebro.

Fire søer skal dele en stor farehytte i projektet Mer Frigris. Forsøgshytten blev i sidste uge samlet på Torben Langers mark vest for Holstebro. Hvem skal nu betale? Søer flytter sammen Stor rift om støttekroner Økologisk Landsforening vil flytte penge fra generel fødevareforskning over til økologi det vil økologerne i Landbrug & Fødevarer ikke

Læs mere

Smag & Design. - mikrovirksomheder i landdistrikterne - nye kompetencer i smag og design

Smag & Design. - mikrovirksomheder i landdistrikterne - nye kompetencer i smag og design Smag & Design - mikrovirksomheder i landdistrikterne - nye kompetencer i smag og design Forord Grønt Center og DLS har i 2012 udviklet og afprøvet et nyt koncept rettet mod fødevarevirksomheder på Lolland-Falster.

Læs mere

MADDISKTRIKTER I DANMARK

MADDISKTRIKTER I DANMARK MADDISKTRIKTER I DANMARK Ministeriet for By- Bolig og Landdistrikter MBBL ønsker at skabe vækst i det man kunne kalde Vandkant-Danmark, som er de områder, der typisk ligger langt fra de større byer og

Læs mere

Coop booster økologien

Coop booster økologien 120 mio. kr. til mere økologi Tag de 500 kroner Bedste år for Hanegal Regeringen har sammen med Enhedslisten og SF indgået være tjent med at holde sig under 60 kg udnyttet N og indkassere ekstra 500 kr./ha

Læs mere

design:case d a n s k d e s i g n c e n t e r

design:case d a n s k d e s i g n c e n t e r design:case Med design som en central del af forretningsstrategien har Hansens Flødeis på bare 4 år skabt overbevisende resultater. Familievirksomheden har oplevet en stor vækst både i ind- og udland,

Læs mere

økologisk HOST MARKED 5. & 6. september 2015 VELKOMMEN TIL ØKOLOGISK HØSTMARKED SÆSON 2015

økologisk HOST MARKED 5. & 6. september 2015 VELKOMMEN TIL ØKOLOGISK HØSTMARKED SÆSON 2015 økologisk HOST MARKED 5. & 6. september 2015 VELKOMMEN TIL ØKOLOGISK HØSTMARKED SÆSON 2015 Tak til alle jer, der har meldt jer som værter til Økologisk Høstmarked, der i år afholdes den 5. og 6. september.

Læs mere

NOGET TYDER PÅ VISION FOR LANDDISTRIKTER 2030

NOGET TYDER PÅ VISION FOR LANDDISTRIKTER 2030 NOGET TYDER PÅ VISION FOR LANDDISTRIKTER 2030 2-76 Vision 2030 INDHOLDSFORTEGNELSE Ministerens forord 4 Visionsgruppens indledning 6 Visionen for landdistrikterne 2030 8 FÆLLESSKAB 12 DIGITALISERING 24

Læs mere

Vores måltider. Måltidsråd og Måltidstænketankens ambitioner

Vores måltider. Måltidsråd og Måltidstænketankens ambitioner Vores måltider Måltidsråd og Måltidstænketankens ambitioner Måltidstænketanken April 2015 2 Forord Det gode måltid er mere end den mad, vi spiser det kan være en oplevelse, der skærper sanserne og vækker

Læs mere

Indhold. Nr. 2, november 2010

Indhold. Nr. 2, november 2010 Nr. 2, november 2010 Indhold Leder v/ Områdechef Lars Holm, UCR... 2 Det Lokale Uddannelsesudvalg v/ Formand Inge Sønke, KRAM... 2 Den friske giffel i kurven v/ Esther Bruus Midgley, UCR... 3 Kyllinge

Læs mere

messe økologi tema tema Slip sanserne løs på Foodexpo 2014 Danmark har det højeste øko-salg i verden. Portræt Ledelse i fokus i hverdagen

messe økologi tema tema Slip sanserne løs på Foodexpo 2014 Danmark har det højeste øko-salg i verden. Portræt Ledelse i fokus i hverdagen Fagbladet for kantine og køkken nr. 2 marts 2014 messe tema tema økologi Slip sanserne løs på Foodexpo 2014 Danmark har det højeste øko-salg i verden. Mineslund Fra spædekalv til spegepølse Portræt Ledelse

Læs mere

MAD OG OPLEVELSER ARRANGEMENTSPROGRAM VERSION 2

MAD OG OPLEVELSER ARRANGEMENTSPROGRAM VERSION 2 MAD OG OPLEVELSER ARRANGEMENTSPROGRAM 2015 VERSION 2 MAD OG OPLEVELSER 2015 LØRDAG D. 7. MARTS KL. 10.30 HOP OM BORD PÅ DEN NYE SAMSØ FÆRGE LØRDAG D. 14. MARTS KL. 08.45 SAMSØFÆRGEN: KALUNDBORG BALLEN

Læs mere

SEMINARRÆKKE DANMARKS MEJERI TEKNISKE SELSKAB

SEMINARRÆKKE DANMARKS MEJERI TEKNISKE SELSKAB SEMINARRÆKKE DANMARKS MEJERI TEKNISKE SELSKAB Mælkens mangfoldighed En seminarrække om mælk og mejeriprodukter i alle afskygninger De enkelte seminarer vil blive afholdt fra oktober 2013 og frem til medio

Læs mere

fødevare NR. 6 / JUNI 2014

fødevare NR. 6 / JUNI 2014 fødevare NR. 6 / JUNI 2014 magasinet TEMA Indeklima, køl, ventilation, vare- og kølebiler DMRI skifter gear Se side 16 NYT FRA SPECIALFØDEVAREHANDELEN DETAIL PRODUCENTER LEVERANDØRER synspunkt Den bornholmske

Læs mere