Lauritzen-prisen på kr. 2 x ,- gik til Nikolaj Lie Kaas og Sidse Babett Knudsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lauritzen-prisen på kr. 2 x 250.000,- gik til Nikolaj Lie Kaas og Sidse Babett Knudsen"

Transkript

1 Officielle pressefotos af nominerede og prismodtagere kan downloades fra kl , og billeder fra selve prisuddelingen vil være tilgængelige fra kl Følg dette link: Fotograf: Michael Jørn Molter Pressemeddelelse September 2012 Lauritzen-prisen 2012 uddelt i dag Lauritzen-prisen på kr. 2 x ,- gik til Nikolaj Lie Kaas og Sidse Babett Knudsen Lauritzen Fondens Visionspris på kr ,- gik til Pelle Koppel, Teater V Lauritzen Fondens Backstage-pris på kr ,- gik til tvproducent Sven Clausen Lauritzen Fondens Wauw-pris på kr ,- gik til Sonja Oppenhagen

2 Lauritzen Fondens Believe in You-pris på 2 x kr ,- gik til Lise Baastrup og Mikkel Boe Følsgaard Lauritzen Fonden uddelte i dag priser for i alt kroner, da den prestigefyldte skuespillerpris Lauritzen-prisen, blev uddelt på Skuespilhusets Store Scene. Ligesom sidste år var der hele syv prismodtagere. De to hovedpriser til Bedste Mandlige og Kvindelige Skuespiller, Lauritzen-prisen, gik til Nikolaj Lie Kaas og Sidse Babett Knudsen, som udover hæderen hver fik kr De øvrige nominerede var Peter Plaugborg, Bent Mejding, Marianne Høgsbro og Cecilie Stenspil, som fik hver kr for nomineringen. Det var anden gang i prisens historie, at der var nomineringer til Lauritzen-prisen. Lauritzen Fondens formand Jens Ditlev Lauritzen, som også er medlem af Priskomitéen, udtaler: - Lauritzen Fonden hylder med sine priser de største og mest elskede kunstnere i Danmark. De skuespillere, der har det der ekstra, der gør at deres præstationer inspirerer og berører og forbliver hos os. Lauritzen-prisen er et udtryk for tak for deres arbejde, tak for de oplevelser de giver publikum. De to vindere blev begge hyldet på scenen. Nikolaj Lie Kaas modtog prisen af sidste års mandlige prismodtager, Ulf Pilgaard, på vegne af Priskomitéen, bl.a. med følgende begrundelse: - Udadtil ligner Nikolaj Lie Kaas jo en glad dreng. Naiv, åben, smilet der kan blive så stort, at det nærmest fylder hele ansigtet. Men bagved begejstringen og det åbne udtryk, er der et mørke. Noget smertefuldt. Det er i de dybtliggende øjne, der kan blive næssten sorte, i panden der kan rynke så meget, at det er som om der trækkes et gardin ned foran ansigtet. Nikolaj Lie Kaas spænder vidt i sit skuespillertalent, og priskomitéen fremhævede således både hans store gennembrud i Drengene Fra Skt. Petri, skurkerollen i den internationale blockbuster Engle og dæmoner, den gruopvækkende rolle i Bliktrommen og naturligvis hans uforglemmelige skildring af Dirch Passer i sidste års storfilm om den folkekære komiker. Sidse Babett Knudsen fik overrakt prisen af sidste års kvindelige prismodtager, Lene Maria Christensen, som på vegne af priskomitéen bl.a. gav følgende motivering: - Sidse Babett Knudsen fastholder karakterens renhed, men aldrig uden sindets mørke sider, så vi får et nuanceret billede af hver eneste karakter, som hun gestalter. Hun kan mere indlysende end nogen anden i sin generation udnytte det albuerum, der er til den kreative og meddigtende skuespiller.

3 Sidse Babett Knudsen fik sin gennembrudsrolle i Jonas Elmers debutfilm Let s Get Lost og har lige siden haft en lang og succesfuld karriere som skuespiller, og indtil videre vil vi især huske hende for Den Eneste Ene, Efter Brylluppet, Fruentimmerskolen og ikke mindst hendes rolle som statsminister Birgitte Nyborg i DRs dramaserie Borgen. De øvrige priser Indtil 2011 blev der foruden de to hovedpriser også uddelt fire rejselegater á kr De blev sidste år afløst af fire nye priser, som hylder stærke visioner, de kreative folk i kulisserne, overraskelsesmomentet og den store danske talentmasse. Visionsprisen på kr ,- blev tildelt instruktør og teaterchef Pelle Koppel fra Teater V for sit stærke engagement i teatret og sine mange nye idéer, projekter og initiativer. Backstage-prisen på kr ,- blev tildelt tv-producent Sven Clausen, for sit vid, sin erfaring, sit sprog og pædagogiske talent. Wauw-prisen på kr ,- gik til Sonja Oppenhagen for sin rolle som Margrethe på Teater Nordkraft i Aalborg. Endelig gik de to talentpriser Believe-in-You-prisen på kr ,- til Lise Baastrup for sin smukke stemme og komiske begavelse og Mikkel Boe Følsgaard for sin prisbelønnede og anmelderroste spillefilmsdebut som Christian XII i Nikolaj Arcels kæmpesucces En Kongelig Affære. Om Lauritzen-prisen Lauritzen-prisen går på tværs af scenekunsten, film og tv-dramatik og tildeles hvert år en mandlig og en kvindelig skuespiller, der har markeret sig med unikke skuespillerpræstationer enten på teatret, i biografen, i et radiodrama eller i en tv-serie. Prismodtagerne i alle kategorier udvælges af en priskomité bestående af teaterkritiker Lars C. W. Wallenberg, teater- og filmkritiker Rikke Rottensten, sceneinstruktør Geir Sveaass, rektor på Den Danske Filmskole, Poul Nesgaard, Jan Lauritzen som repræsentant for Lauritzen-slægten, Lauritzen Fondens formand Jens Ditlev Lauritzen og fra i år teaterchef Kasper Wilton fra Folketeatret og dramachef i DR-Kultur, Piv Bernth. Lauritzen-prisen er blevet uddelt hvert år siden og før det som Henkel-prisen til kvindelige skuespillere fra Den samlede præmiesum for alle priser løber op i kr kr.

4 Blandt de mange tidligere modtagere af henholdsvis Lauritzen-prisen og Henkel-prisen kan nævnes så prominente navne som Ulf Pilgaard, Lene Maria Christensen, Paprika Steen, Olaf Johannessen, Ditte Hansen, Jesper Langberg, Nicolas Bro, Henning Jensen, Trine Dyrholm, Søren Sætter-Lassen, Sofie Gråbøl, Jens Jørn Spottag, Dejan Cukic, Malene Schwartz, Lisbet Dahl, Birthe Neumann, Susse Wold, Ulla Henningsen, Kirsten Lehfeldt, Bodil Udsen, Ghita Nørby og Bodil Kjer som den allerførste modtager i Lauritzen-prisen er skænket af Lauritzen Fonden, som er en erhvervsdrivende fond med almennyttige aktiviteter, der bl.a. støtter en række humanitære og sociale aktiviteter, kultur og dansk foretagsomhed samt yder legater til fremme af søfartens interesser. For yderligere information, kontakt undertegnede. Se bagest: Motiveringstaler til prismodtagerne Profiler på prismodtagerne Priskomitéens medlemmer Tidligere prismodtagere For yderligere information, kontakt undertegnede. Med venlig hilsen Have Kommunikation Tlf Kontakt: Michael Feder, mobil:

5 Motiveringstaler til prismodtagerne: Lauritzen-prisen 2012 til Bedste Mandlige Skuespiller: Nomineringstaler: Nikolaj Lie Kaas Fra det øjeblik han havde sin første store rolle i "Det er en skam, hun er en mær", var Nikolaj Lie Kaas' talent så indlysende og overvældende, at den gamle kliche om at være født til skuespillet for en gangs skyld føltes som det eneste dækkende. For uanset om det har været det klassiske drama, den lette komedie, det moderne, eksperimenterende repertoire eller en stor international film som "Engle og Dæmoner" er rollerne blevet til noget særligt. Og i denne sæson har det været befriende godt at opleve Nikolaj Lie Kaas tilbage i dramatisk storform med to store karakterroller. Peter Plaugborg Forførende, frivol, fanden i voldsk og forfærdende eller opsummeret: Fremragende. Skuespilleren Peter Plaugborg kan det hele, både på teater- og film-fronten, med stjernepræstationer som f.eks. Johannes i debut-forestillingen "Ordet", hovedpersonen i "12 møder med et vidunderbarn" - begge på Odense Teater, junkie-faderen i Thomas Vinterbergs film "Submarino" og han har på det seneste også markeret sig som en blændende nyfortolker af Shakespeares "Sonetter" på Det Kongelige Teater. Bent Mejding Bent Mejding er en af de mest betydelige skikkelser i dansk teater, han har - siden sin entre på elevskolen i været drevet af engagement, kreativitet, innovation og kærlighed til metieren og har som skuespiller, instruktør, oversætter og teaterchef været banebrydende gennem 5 årtier. På film har Bent Mejding i de senere år givet os portrætter af tyranniske fædre, så vi på en og samme gang både afskyr og forstår dem, hvem husker ham ikke i film som Tro, håb og kærlighed, Drømmen, og Italiensk for begyndere og på TV i serier som Matador og Forbrydelsen. Uden Bent Mejdings utrættelige energi og vilje ville Det Ny Teater heller ikke stå som en stor, flot og velfungerende musicalscene i dag.

6 Motiveringstale til modtageren af Lauritzen-prisen 2012 til Bedste Mandlige Skuespiller: Nikolaj Lie Kaas Du har siden din debut som halvstor barnestjerne været et af vores største talenter. Og det er nærmest lige meget hvad, du har været med i. Du har løftet lige lovlig lette og fjollede komedier med dit skuespiltalent. Du har fået os til at smågrine også for 25. gang af reklamer for hvidevarer. Du har fået svære, eksistentielle tekster til at give mening. Du har fået os til at græde, når du som lam ung mand aggressivt måtte sætte kæresten fri. Du har med autoritet og underspillet flirt fået tæmmet selv en Paprika Steen, da hun var den mest vægelsindede kvinde, Holberg nogensinde havde kunnet tænke sig. Og himlen løftede sig, da du galoperede ind i Dyrehaven og fik 3000 mennesker til at udstøde et begejstringsbrøl, da du råbte: Jeg er Ivanhoe! Det startede med både en Bodil og en Robert for rollen som arbejderdrengen Otto i "Drengene fra Sankt Petri i Med god grund. For her var du fuldstændig gribende som den mørke, mystiske dreng, der dukker op blandt de lyse, privilegerede glade gutter i gruppen og forener det, der nærmede sig drengestreger med en alvor og inderlighed, der både er skræmmende og nødvendig. Otto er både barn og alt for voksen. Det er nok en debutrolle, men det er samtidig en rolle, der peger frem mod det, som du, Nikolaj Lie Kaas kan, og som rammer så stærkt både på film og teater. Udadtil ligner du jo en glad dreng. Naiv, åben, smilet der kan blive så stort, at det nærmest fylder hele ansigtet. Det er svært ikke at le med, når du tænder for det. Så drengerøvsrollerne har ligget lige for, og dem har du lavet på en så flabet, ligefrem måde, at selv de mest kontrollerede kvinder måtte smelte en lille smule, og mændene fik lyst til lige at snuppe en fyraftensbajer med dig. Men bagved begejstringen og det åbne udtryk, er der et mørke. Noget smertefuldt. Det er i de dybtliggende øjne, der kan blive næsten sorte, i panden der kan rynke så meget, at det er som om, der trækkes et gardin ned foran ansigtet. Hertil og ikke længere. Som publikum er man en lille smule skræmt. Hvad rummer du egentlig inderst inde? Det er som om, der er et tomt, sort hul indeni dig, der aldrig kan fyldes ud. Ikke af noget, ikke af nogen. Alligevel er det jo det, man som publikum ubevidst prøver. I denne sæsons mere end velkomne comeback på teaterscenen var det en uhyggeligt klog, alt for bevidst manipulerende mand, der gemte sig bag den lille drengs ydre i Bliktrommen. Igen en Otto, men af en anden mere gruopvækkende kaliber end drengen fra Sankt Petri. Det søde barn der gemte på en sataniske mand et mørke og en skræmmende hemmelighed, man bestemt ikke havde lyst til at komme alt for tæt på. I filmen om figuren Dirch er det det samme. En mand, der udadtil skal vise festansigtet, men hvis

7 inderste ingen nogensinde kommer rigtig nær. Heller ikke vi som publikum. Hvem er han manden, der står på Royal Hotel og bare drikker whisky? Hvad er det, han tænker på, mens han skuer ud i det uendelige over byens tage? Det er helt umuligt at sige, men vi kan ikke lade være med at ønske at vide det. Eller nej, vi vil faktisk netop ikke vide det. For det er jo her, indhyllet i hemmeligheder, i den umærkelige gliden mellem det farligt dæmoniske og det sødmefuldt glade, at dit talent og enorme fascinationskraft ligger. Trods din indlysende status som kendt stjerne forbliv ukendt for os! Lauritzen-prisen 2012 til Bedste Kvindelige Skuespiller: Nomineringstaler: Marianne Høgsbro Er der nogen, som forstår at indgå i en intelligent, lidenskabelig, men også oprørsk dialog med den figur hun spiller, så er det Marianne Høgsbro. Med en ofte fin underspillet humor mestrer hun på en gang både at udlevere og forsvare figurerne, om det er på film, tv eller på scenen. Marianne Høgsbro skaber liv, hvad enten det er i klassiske komedier som Don Ranudo eller Den indbildt syge på henholdsvis Aalborg Teater og Det Kongelige Teater, i seriøs nutids dramatik som Døgnvæsener igen på det Kongelige eller som den fascinerende, men også dybt rædsomme mor i forestillingen Familien på Aalborg Teater, et teater hvor hun på det seneste har spillet en lang række topmålt flotte hovedrollepræstationer. Cecilie Stenspil Cecilie Stenspil er uddannet fra Odense Teater i Allerede på skuespillerskolen gjorde hun sig bemærket, og som 2. års elev blev hun engageret til teatret. Hendes register er usædvanligt, og hun har med succes spillet så vidt forskellige roller som Lisbed i "Erasmus Montanus", Bess i "Breaking the Waves", Wendy i "Peter Pan" for blot at nævne nogle. Hun blev landskendt i rollen som Jasmina i DRs prisbelønnede serie "Livvagterne". Men også inden for musicalen har hun markeret sig med god stemme og usædvanlig alsidighed. Fra den uskyldige Dorothy i "Troldmanden fra OZ" til den fanden i voldske Eliza i "My fair Lady" og senest som den neurotiske mor i den amerikanske musical "Next to Normal". Hun har netop på Grønnegårds Teatret spillet Rita i "Lærenemme Rita", og forude på Folketeatret venter rollen som selveste Betty Nansen i forestillingen "Bang og Betty"; en rolle skrevet specielt til hende af dramatikeren Jakob Weis. Sidse Babett Knudsen Sidse Babett Knudsen har gennem de sidste 15 år været en af de mest markante skuespillerinder i Danmark. Hun har vist stor alsidighed og behersket enhver tænkelig genre, både på teater, film og

8 tv. Senest som Birgitte Nyborg i Borgen, som har givet hende international opmærksomhed, men det er blot et naturligt skridt på vejen i en karriere, der hele tiden slår nye sving fremad. Motiveringstale til modtageren af Lauritzen-prisen 2012 til Bedste Kvindelige Skuespiller: Sidse Babett Knudsen Sidse Babett Knudsen er uddannet på den private skuespillerskole Theatre de L'Ombre i Paris Hun kom tilbage til Danmark og var i en periode medlem af ensemblet på Teater FÅR 302 og har spillet roller på bl.a. Mungo Park, Betty Nansen og Det kgl. Teater. Med din gennembrudsrolle i Jonas EImers debutfilm "Let's Get Lost" (1997) fik du en central placering inden for dansk film med din enorme udstråling og fornemmelse for musikalsk improvisation og spontan karakterkomik.- Du kan mere indlysende end nogen anden skuespillerinde i din generation udfylde det øgede albuerum til den kreative og meddigtende skuespiller. Dine hverdagskvinder gemmer ofte særegne karaktertræk, og centralt i alle dine præstationer findes en uforudsigelighed og selvironisk humor, der vækker nysgerrighed og sympati. Nok har dine figurer ofte sære ting for, men den jordbundne side af dem erkender det selv. Du er en mester i subtile komiske nuancer i mimik og betoninger, og du har en forkærlighed for karakterer, der åbner mulighed for at dyrke det ualmindelige i det almindelige. Du snoede dansk teaters grand old man, Jørgen Reenberg, om din lillefinger som Agnes i Fruentimmerskolen, ung, yndig og med en uskyld og oprigtighed, som betog alle på scenen og i salen - og så godt snu og udspekuleret, et komplekst portræt af ungdommens snørklede sind. Du behersker også det alvorlige drama. I Susanne Biers film, Efter Brylluppet, 'trådte du ind i de voksnes rækker' og spillede en kvinde i forældregenerationen og gjorde det med stor autencitet og smerte. Den samme autencitet oplever man i din seneste bedrift, Statsminister Birgitte Nyborg i tv-serien Borgen. En begavet kvinde med politisk tæft, stor alvor og integritet - og samtidig mærker man karakterens dobbelthed, fordi du tilfører den en lethed, en lys klang helt nede i bunden af dens sjæl the funny bone - som gør os yderligere nysgerrige og forventningsfulde. Den blanding af alvor og humor er et varemærke for dig - og du mestrer det til perfektion. Du giver aldrig afkald på karakterens renhed, men tilsmudser den ind i mellem, så vi får et nuanceret billede af ethvert menneske, som du portrætterer. Du er en ener af din art i Danmark Sidse Babett Knudsen - derfor skal du have Lauritzen-prisen 2012.

9 Lauritzen Fondens Visions-pris 2012 til Pelle Koppel Teater V: Næsten uanset, hvornår man ankommer til Teater V i Valby, som Pelle Koppel har grundlagt, holder hans Christiania-cykel udenfor. Pelle Koppel er så levende engageret i teatret, at han konstant udvikler nye ideer, projekter og initiativer: Dramatikerkonkurrence, ny slags sommerrevy, brugeranmeldelser på nettet, initiativ til en formidlerpris, sågar et forlag. Det virkeligt smukke ved denne iderigdom er, at den næsten aldrig begrænser sig til Pelle Koppels eget teater, men er til gavn og glæde for hele dansk teaters nutid og fremtid. Lauritzen Fondens Backstage-pris 2012 til Sven Clausen: Backstage-prisen gives i år til en mand, en moden mand, der har betydet utrolig meget for mange. Han har gennem sit vid, sin erfaring, sit sprog og pædagogiske talent, været med til at Iøfte dansk dramatik op på et internationalt niveau. Prismodtageren er uddannet cand.mag. i dansk og dramaturgi, har været souschef på Aalborg Teater med ansvar for mere end 160 forestillinger, og kom til DR i 1984 hvor han har stået bag hele udviklingen fra tv-teateret frem til den i dag verdensberømte tv-drama afd., der år efter år lægger gaderne øde, og hvis produktioner modtager den ene internationale pris og hæder efter den anden. Selv blev han belønnet med den fornemme pris "GuldNymfen" som "Bedste internationale producent af dramaserier". Og hvad var hans kommentar? "Jeg er benovet og begejstret. Men ingen producent kan modtage en pris uden at vende blikket mod dem, der har været med på holdet, og sende en stor tak til dem". En sand nestor for dansk tv-drama og dermed for en lang række af unge talentfulde film og tv-folk. En person som har sat baren højt, men som aldrig svigter, når kunststykket skal realiseres. Han er gjort af det stof, som er forudsætningen for, at andre kan levere det umuliges kunst. Lauritzen Fondens Wauw-pris 2012 til Sonja Oppenhagen: Ordet "demens" er langt fra det første, der falder én ind, når man taler om Sonja Oppenhagen. Men sammenkoblingen gav alligevel god mening i denne sæson, hvor Sonja Oppenhagen på Teater Nordkraft i Aalborg tog fusen på alt og alle i rollen som Margrethe, den begyndende demensplagede ældre dame, der langsomt forsvinder ind i et tåget univers, fremmed for sig selv og andre. På den led sprængte Oppenhagen grænserne for det forventelige - og tak for det. Sjældent har så mange siddet med hængende underkæber på tilskuerrækkerne, og sjældent har så mange forladt en teatersal med så røde øjne, midt i også alt det kærligt hengivne. Wauw for en forestilling, og wauw for en præstation. Lauritzen Fondens Believe-in-you -prisen 2012 til Lise Baastrup: Lise Baastrup har en fantastisk musikalitet og en stemme så smuk, at hun kunne gøre karriere bygget på den alene. Men Lise har mere at byde på! Hun har en komisk begavelse - overdådig og burlesk. Som skuespiller er hun intuitiv, generøs og original. Efter endt uddannelse på

10 Skuespillerskolen i Århus og et travlt freelance år, er Lise fastansat på Aalborg Teater, hvor hun også smukt dækker det dybt seriøse rollefag. Hun har en kraft, som kan blæse alle af banen, - men i TV har hun også fået vist den stille og sårbare side af sit store og originale talent. Dig er der kun en af, Lise! "We believe in you"! Lauritzen Fondens Believe-in-you -prisen 2012 til Mikkel Boe Følsgaard: Allerede i elevtiden på Statens Teaterskole har Mikkel Boe Følsgaard gjort sig bemærket ved sin følsomhed, sin humor, indsigt og indlevelse. Som elev fik han rollen som Christian den XII i Nicolaj Arcels film En Kongelig Affære. Han var oppe imod nogle af dansk films største stjerner, og i det historiske trekantsdrama var hans rolle ikke ligefrem heltens. Ikke desto mindre ramte Mikkel Boe Følsgaard publikum med overvældende kraft fra det første, vanvittige glimt, man fik af ham. En ung mand, der var rørende, ulykkelig, umanerligt irriterende, en prøvelse - og dybt interessant. Profiler på prismodtagerne: Nikolaj Lie Kaas 39-årige Nikolaj Lie Kaas optrådte på det store lærred for første gang i 1991, da han spillede Otto i Søren Kragh-Jakobsens film om Drengene fra Skt. Petri. Op gennem 90 erne så vi ham bl.a. i Min Fynske Barndom (1994), Idioterne (1998) og I Kina spiser de hunde (1999). I det nye årtusinde fortsatte hans karriere med Blinkende Lygter (2000), Et rigtigt menneske (2001), Elsker dig for evigt (2002), Brødre (2004), Kærlighed på film (2007), og den internationale blockbuster Engle og dæmoner (2009). I 2011 leverede han en både Bodil- og Robertvindende præstation som Dirch Passer i Dirch, samme år som han leverede stemme til Orla Frøsnapper i den animerede film af samme navn, og i år har man kunnet opleve ham på Betty Nansen, hvor han spillede hovedrollen i Bliktrommen. Sidse Babett Knudsen Sidse Babett Knudsen fik sin Bodil- og Robert-vindende gennembrudsrolle i Jonas Elmers debutfilm Let s Get Lost (1997) og har lige siden haft en lang og succesfuld karriere som skuespiller. Hun vandt alles hjerter i endnu en Bodil- og Robert-vindende rolle som Sus i Den Eneste Ene (1999), og som Mona i Monas Verden (2001). Derudover har hun bl.a. spillet med i filmene Villa paranoia (2004), Efter brylluppet (2006) og Over gaden under vandet (2009). Også på tv har hun brilleret i bl.a. Taxa (1997), Strisser på Samsø ( ), Beviset (2004) og ikke mindst den BAFTAvindende dramaserie Borgen (2010-), hvor hun spiller statsminister Birgitte Nyborg. På teatret har hun bl.a. imponeret i Fruentimmerskolen (2001), Misantropen (2002) og Maria Stuart (2009).

11 Pelle Koppel Skuespilleren, dramatikeren og instruktøren Pelle Koppel er uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1994, hvor han efterfølgende var ansat i tre sæsoner. Efter at have afsluttet sin studentereksamen på Falkonergårdens Gymnasium i Frederiksberg tog han til Aarhus, hvor han blev optaget på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i Han var færdiguddannet i 1994, hvor han efterfølgende var ansæt i yderligere tre sæsoner. I 1997 flyttede han tilbage til København og har siden fungeret som freelance skuespiller, teaterinstruktør og dramatiker, og på hans cv finder man film som Ulvepigen Tinke (2002) og Store Planer (2005) og serier som Rejseholdet ( ), Livvagterne (2009) og Forbrydelsen II (2009). Han stiftede Teater V i Valby i 2005 med en vision om at etablere et kontinuerligt producerende professionelt teater i Valby. Dette lykkedes i 2009 da teatret blev godkendt som lille storbyteater i Københavns Kommune. Teater V producerer nyt dansk samtidsteater ud fra et ønske om at favne både det smalle, og det lidt bredere repertoire. Sven Clausen Uddannet dramaturg fra Aarhus Universitet i Han var derefter frem til 1984 ansat som souschef på Aalborg Teater, hvor han havde produktionsansvaret for mere end 160 forestillinger en del af dem oversatte han og enkelte førte han videre til opsætning i udlandet. I 1984 blev Sven Clausen hentet til DR, i første omgang som dramaturg, og fra 1987 som producent i TV-Drama. Her har han først og fremmest udviklet og løbende raffineret serie-produktionen med krav om høj kvalitet i alle funktioner. Sven Clausen har bl.a. haft ansvaret for og arbejdet på serier som Gøngehøvdingen (1992), Landsbyen ( ), Taxa ( ), Rejseholdet ( ) Krøniken (2004), Ørnen (2004), Sommer (2008) og Livvagterne (2009). Sonja Oppenhagen Sonja Oppenhagen er en dansk skuespillerinde, der oprindeligt var uddannet balletdanserinde. Hun afsluttede sin skuespilleruddannelse på Odense Teater i men var inden da allerede blevet landskendt for sin rolle fra filmene om Min søsters børn og har siden optrådt på en lang række teatre over det meste af landet, herunder ABC Teatret, Aveny Teatret, Scala, Folketeatret, Gladsaxe Teater og Rialto Teatret. Hun har også medvirket i flere sommerrevyer i f.eks. Holstebro, Hjørring, Aarhus og i Tivoli. Fra tv huskes hun uden tvivl bedst som Vicki Arnesen fra serien Matador ( ), men hun har også optrådt i afsnit af Huset på Christianshavn ( ), Taxa (1999) og Langt fra Las Vegas (2001). Man har også kunnet opleve hende i diverse julekalendere, som f.eks. Jul i Juleland (1993) og Krummernes jul (1996). Lise Baastrup

12 Lise Baastrup Nielsen er uddannet på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i Efter roller på Aarhus Teater og Grønnegaards Teatret i København blev hun fastansat ved Aalborg Teater, hvor hun spiller med i forestillingerne Jeppe på bjerget, Kirsebærhaven og En kort en lang. Hun fik sin første store rolle på tv i serien Rita (2012), og inden da kunne man også opleve hende i serien Lykke (2011). Mikkel Boe Følsgaard Mikkel Boe Følsgaard slog tidligere i år igennem på biograflærredet takket være sin kraftpræstation i Nikolaj Arcels historiske storfilm, En Kongelig Affære, hvor han spillede den sindssyge Christian VII. En præstation, som tidligere på året sikrede ham en Sølvbjørn ved filmfestivalen i Berlin. Tidligere har Følsgaard primært gjort sig på de teatrets skrå brædder, hvor han har spillet med i forestillinger som Hov? Tjek! Tjekjov (2010), Melampe (2010), Mænd der hader kvinder (2011) og Sans (2011). Han er uddannet fra Teaterskolen i år. Priskomitéen Jens Ditlev Lauritzen Formand, Lauritzen Fonden Geir Sveaass Sceneinstruktør Piv Bernth Dramachef, DR-Kultur Poul Nesgaard, Rektor, Den Danske Filmskole Rikke Rottensten Redaktør og teaterkritiker, Kr. Dagblad Lars C. W. Wallenberg Teaterkritiker, Børsen Kasper Wilton Teaterchef, Folketeatret Jan Lauritzen Repræsentant for Lauritzen slægten Tidligere prismodtagere

13 Lauritzen-prisen 2011 Lene Maria Christensen 2011 Ulf Pilgaard 2011 NYE PRISER Visions-prisen: Mungo Park Backstage-prisen: Mogens Rukov Wauw-prisen: Ina-Miriam Rosenbaum Believe in you-prisen: Nikolai Bjørn-Andersen og May el-toukhy 2010 Paprika Steen 2010 Olaf Johannesen 2009 Ditte Hansen 2009 Jesper Langberg 2008 Tina Gylling Mortensen 2008 Henning Jensen 2007 Bodil Jørgensen 2007 Dejan Cukic 2006 Meike Bahnsen 2006 Janus Bakrawi 2005 Jannie Faurschou 2005 Nicolas Bro 2004 Ole Lemmeke 2004 Trine Dyrholm 2003 Søren Sætter-Lassen 2003 Anne-Vibeke Mogensen 2002 Lars Dittmann Mikkelsen 2002 Ann Eleonora Jørgensen 2001 Jens Jørn Spottag 2001 Sofie Gråbøl 2000 Kim Veisgaard 2000 Birgitte Simonsen 1999 Aksel Erhardsen 1999 Ellen Hillingsø 1998 Frits Helmuth 1998 Andrea Vagn Jensen 1997 Morten Kirkskov 1997 Karen Wegener

14 1996 Mikael Birkkjær 1996 Lisbeth Gajhede 1995 Søren Pilmark 1995 Jens Albinus 1994 Henning Moritzen 1993 Jørgen Reenberg Henkel-prisen* 1995 Charlotte Bøving 1994 Tammi Øst 1993 Annika Johannessen 1992 Kirsten Rolffes 1991 Benedikte Hansen 1990 Bodil Kjer 1990 Ditte Gråbøl 1989 Helle Hertz 1988 Kirsten Lehfeldt 1987 Lily Broberg 1986 Malene Schwartz 1985 Birthe Neumann 1984 Karen-Lise Mynster 1983 Lisbeth Dahl 1982 Berthe Quistgaard 1981 Stina Ekblad 1980 Ulla Henningsen 1979 Susse Wold 1978 Lise Ringheim 1977 Kirsten Olesen 1976 Ann-Mari Max Hansen 1976 Merete Volstedlund 1973 Birgitte Federspiel 1972 Astrid Villaume 1971 Ghita Nørby 1970 Bodil Udsen 1969 Birgitte Price 1968 Karin Nellemose 1967 Lone Hertz 1966 Lily Weiding 1965 Bodil Kjer *) Lauritzen-prisen er oprindeligt indstiftet som Henkel-prisen.

15

Film i Glostrup Bio Medlemsblad for Sofarækken

Film i Glostrup Bio Medlemsblad for Sofarækken Bodil Jørgensen Film i Glostrup Bio Medlemsblad for Sofarækken Nr. 55 - september 2011 - et fødselsdagsinterview Interview med Jan Due og Lars Høimark Se bladet i farver på www.glostrupbio.dk Film i Glostrup

Læs mere

Film i Glostrup Bio Medlemsblad for Sofarækken

Film i Glostrup Bio Medlemsblad for Sofarækken Film i Glostrup Bio Medlemsblad for Sofarækken Nr. 54 - juni 2011 Brødrene Mikkelsen Brødrene Mikkelsen - et dobbeltinterview Se bladet i farver på www.glostrupbio.dk Film i Glostrup Bio Medlemsblad for

Læs mere

Idealisten der udfordrede

Idealisten der udfordrede Hjælp til lønforhandlingen Nu kan du også få hjælp til at forhandle individuel løn. Skuespillerforbundet samarbejder med en ekstern forhandler, som for 750 kroner i timen sikrer dig den bedst mulige aftale.

Læs mere

Jeg skal lede, ikke styre

Jeg skal lede, ikke styre Danske serier med vokseværk Danske tv-serier er i høj kurs, og efteråret bugner af premierer. Det gi r job, men både DR og TV2 skal passe på ikke at spille for sikkert, for konkurrencen spidser til. Jeg

Læs mere

Medlemsblad for Sofarækken

Medlemsblad for Sofarækken Film i Glostrup Bio Medlemsblad for Sofarækken Nr. 58 - juni 2012 Jens Jørn Spottag Jens Jørn Spottag Et mandfolk i dansk teater og film Se de sidste års blade i farver på www.glostrupbio.dk Film i Glostrup

Læs mere

HVILKET SPROG SYNGER VI?

HVILKET SPROG SYNGER VI? FILMPRISER PÅ STRIBE En lang række filmpriser er blevet uddelt, både i Danmark og udlandet, bl.a. Hollywood og Berlin. Få et overblik over, hvem der fik statuetter. TV-DAGSORDEN FRA ISRAEL Først var det

Læs mere

Årets Reumert 2013-priserne uddelt her til aften

Årets Reumert 2013-priserne uddelt her til aften Fiolstræde 44 DK-1171 København K Tlf. (+45) 33 77 93 93 www.bikubenfonden.dk 6. maj 2013 Pressemeddelelse Maj 2013 Årets Reumert 2013-priserne uddelt her til aften Teaterinstruktør Klaus Hoffmeyer modtog

Læs mere

Født den 6. maj 1964. Uddannet på Statens Teaterskole, København 1991-1995. Charlotte Sieling Nikolaj Arcel Diverse. Ole Christian Madsen

Født den 6. maj 1964. Uddannet på Statens Teaterskole, København 1991-1995. Charlotte Sieling Nikolaj Arcel Diverse. Ole Christian Madsen 12 4 LARS MIKKELSEN Født den 6. maj 1964 Uddannet på Statens Teaterskole, København 1991-1995 FILMOGRAFI (UDVALGTE ROLLER) De fortabte sjæles ø Nikolaj Arcel 2006 Nordkraft Krøniken Kongekabale Nikolaj

Læs mere

VENDELBOHUS SCENEN Program 14 15

VENDELBOHUS SCENEN Program 14 15 VENDELBOHUS SCENEN Program 14 15 VENDELBOHUS SCENEN Program 14 15 2014 Dato Side Så bliver det ikke meget bedre skrev pressen om teaterudbuddet i Hjørring, da Hjørring Teaters program blev offentliggjort.

Læs mere

KULTUREN EFTER VALGET SE HVAD ORDFØRERNE VIL MED OMRÅDET

KULTUREN EFTER VALGET SE HVAD ORDFØRERNE VIL MED OMRÅDET KRIG OM KONGELIGE TAL Det Kgl. Teater og Kulturministeriet diskuterer i medierne hvorvidt teatret har fået de penge, som politikerne har lovet. Nu skal økonomien undersøges forud for den kommende fireårs-aftale.

Læs mere

ALVORLIG STRESS BLEV EN FAST FØLGESVEND MADELEINE RØN JUUL OM AT MANGLE LEDERKOMPTENCER

ALVORLIG STRESS BLEV EN FAST FØLGESVEND MADELEINE RØN JUUL OM AT MANGLE LEDERKOMPTENCER KRISEN KRADSER Flere teatre er gået konkurs eller kæmper for overlevelse. Kulturministeren bør træde hjælpende til, mener teaterlivet og Folketingets Kulturudvalg. KREATIV INDSTILLING Alle kender angsten

Læs mere

NÅR ROLLEN ER EN SKUESPILLER CROWDFUNDING LAD PUBLIKUM SPONSORERE DIN KUNST #06 2012 AKUTPLAN FOR LEDIGE NYT NAVN TIL SKOLE PÅ BESØG HOS BOND

NÅR ROLLEN ER EN SKUESPILLER CROWDFUNDING LAD PUBLIKUM SPONSORERE DIN KUNST #06 2012 AKUTPLAN FOR LEDIGE NYT NAVN TIL SKOLE PÅ BESØG HOS BOND NYT NAVN TIL SKOLE Statens Teaterskole skifter navn til Statens Scenekunstskole. Samtidig bliver dans og skuespil lagt sammen i et nyt center, hvor uddannelserne skal samarbejde mere. AKUTPLAN FOR LEDIGE

Læs mere

EN AF VERDENS HELDIGSTE SKUESPILLERE DEREK JACOBI I KØBENHAVN

EN AF VERDENS HELDIGSTE SKUESPILLERE DEREK JACOBI I KØBENHAVN VÆK MED BESPARELSE? Teaterchefens opsigelse i Gladsaxe har sat nyt fokus på vilkårene for landets mindre teatre. Fra flere sider tales der nu om at droppe den planlagte teater besparelse. EN ANDEN TYPE

Læs mere

I BRANCHEN HELE LIVET

I BRANCHEN HELE LIVET VÆLG DIN PENSIONS-MODEL Med DSF s nye pensionsordning kan du skrue forsikring og opsparing sammen næsten, som det passer dig. Se hvordan du gør. DAGPENGE UNDER LUP En kommission skal nu kulegrave dagpengesystemet

Læs mere

EN MÅNED I UDLANDET ER SOM ET HELT ÅRS FORANDRING BO MADVIG OM AT REJSE UD MED SIT FAG

EN MÅNED I UDLANDET ER SOM ET HELT ÅRS FORANDRING BO MADVIG OM AT REJSE UD MED SIT FAG Oktober 2011 #08 Magasinet Sang dans TEATER film / udgivet af Dansk SkuespillerForbund EN MÅNED I UDLANDET ER SOM ET HELT ÅRS FORANDRING BO MADVIG OM AT REJSE UD MED SIT FAG 2 Magasinet Sceneliv UDDANNELSES-

Læs mere

MEDVIRKENDE. Jeanette Binderup-Schultz Mette Maria Ahrenkiel Anders Gjellerup Koch ORKESTER. Steffen Schackinger Bo Gryholt Kristian Karottki

MEDVIRKENDE. Jeanette Binderup-Schultz Mette Maria Ahrenkiel Anders Gjellerup Koch ORKESTER. Steffen Schackinger Bo Gryholt Kristian Karottki Skolemateriale DEN ENESTE ENE - THE MUSICAL Efter Susanne Biers film DEN ENESTE ENE med originalmanuskript af Kim Fupz Aakeson. Manuskriptbearbejdelse Peter Langdal, Jesper Winge Leisner og Line Kromann.

Læs mere

RDET. Tema: Skandinavien. Tidsskrift for Film og Medievidenskab APRIL 2013/NR. 30 FB.COM/ORDET.IFM ORDET.NET

RDET. Tema: Skandinavien. Tidsskrift for Film og Medievidenskab APRIL 2013/NR. 30 FB.COM/ORDET.IFM ORDET.NET RDET Tidsskrift for Film og Medievidenskab Tema: Skandinavien APRIL 2013/NR. 30 FB.COM/ORDET.IFM ORDET.NET INDHOLDS- FORTEGNELSE 03 LEDER AF NIELS JAKOB KYHL JØRGENSEN CHEFREDAKTØR PÅ ORDET #30 04 05

Læs mere

FÆLLESSANG OG FAGLIG DEBAT

FÆLLESSANG OG FAGLIG DEBAT PENGE TIL SMÅ TEATRE Københavns Kommune dækkede ikke bare hullet efter statens faldende tilskud, de fandt også ekstra penge. Bare ikke til Grønnegårds Teatret, der mister støtte. ANMELDELSER PÅ NETTET

Læs mere

DET KONGELIGE TEATERS ORGANISATIONSOPBYGNING

DET KONGELIGE TEATERS ORGANISATIONSOPBYGNING ÅRSBERETNING 2004 Å R S B E R E T N I N G 2004 DET KONGELIGE TEATERS ORGANISATIONSOPBYGNING DET KONGELIGE TEATERS ORGANISATIONSOPBYGNING Bestyrelse Økonomi Balletskole Personaleudvikling Teaterchef Operaakademi

Læs mere

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog Skolemateriale S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens roman Dramatiseret af Gunvor Reynberg med musik af

Læs mere

12 Udvikling eller af afvikling af dansk teaterdramatik 15 Canadiske dramatikere i Manitoba 17 Fremme af ny dansk dramatik

12 Udvikling eller af afvikling af dansk teaterdramatik 15 Canadiske dramatikere i Manitoba 17 Fremme af ny dansk dramatik LEDER 3 TEMA - UDVIKLING AF NY DANSK DRAMATIK 4 En rundbordssamtale 12 Udvikling eller af afvikling af dansk teaterdramatik 15 Canadiske dramatikere i Manitoba 17 Fremme af ny dansk dramatik IN PROGRESS

Læs mere

STREGEN PÅ FØRSTE RÆKKE

STREGEN PÅ FØRSTE RÆKKE KONTROVERSIEL MÆRKNING En svensk biografkæde har indført en ny mærkning af film. For at en film får A-mærket, skal der medvirke to kvinder, og de skal tale med hinanden om andet end mænd. STREGEN PÅ FØRSTE

Læs mere

kapelmesteren Carl Nielsen som dirigent Om Sibelius Akademiet Generalforsamling 17. april på Rytmisk Musikkonservatorium

kapelmesteren Carl Nielsen som dirigent Om Sibelius Akademiet Generalforsamling 17. april på Rytmisk Musikkonservatorium kapelmesteren Medlemsblad for Dansk Kapelmesterforening Om Sibelius Akademiet Læs side 12 59 FORÅR 2015 Interview med tre dirigenter med hver sit ungdomsensemble Læs side 6 Carl Nielsen som dirigent Generalforsamling

Læs mere

prolog 5 KÆRE VÆRKFÆLLER! af Nina Malinovski 6 JUBILÆUMSDIGT af Mette Borg 8 FØR OG EFTER TAXA af Sven Clausen 16 SKULK af Jens Blendstrup 24

prolog 5 KÆRE VÆRKFÆLLER! af Nina Malinovski 6 JUBILÆUMSDIGT af Mette Borg 8 FØR OG EFTER TAXA af Sven Clausen 16 SKULK af Jens Blendstrup 24 DANSKE DRAMATIKERES 100ÅRS JUBILÆUM prolog 5 KÆRE VÆRKFÆLLER! af Nina Malinovski 6 JUBILÆUMSDIGT af Mette Borg 8 FØR OG EFTER TAXA af Sven Clausen 16 hyldest til billedskriverne af en hedengangen tastaturklimprer

Læs mere

HAR DU STYR PÅ FERIEN?

HAR DU STYR PÅ FERIEN? UD I BYEN Statens Teaterskole rykker nu deres salgsforestillinger ud i byen på et rigtigt teater. Det giver eleverne erfaring med at stå på scenen og arbejdsgiverne bedre mulighed for at se dem. HAR DU

Læs mere

AFTALE FOR FORUMTEATER

AFTALE FOR FORUMTEATER AT GØRE EN FORSKEL Remi og Runi Lewerissa arbejder med unge fra forskellige kulturer på C:NTACT på Betty Nansen Teatret. Det er sjovt, meningsfyldt, og der er virkelig brug for det, siger de. AFTALE FOR

Læs mere

LYDARBEJDE SKAL KOSTE

LYDARBEJDE SKAL KOSTE DANSEN SOM MØDESTED Dansens Dage er ikke alene en stor folkelig kulturbegivenhed. Det er også arbejdsplads for en række professionelle dansere og koreografer. LYDARBEJDE SKAL KOSTE Hvis du har eget studie

Læs mere

DATS arrangementer i foråret 2015

DATS arrangementer i foråret 2015 2 Pige med kanin. Mathilde Højen fra Femmøller Efterskole. Foto: Lasse Andersen. 3 Velkommen - af Redaktionen 3 Teater for tumlinge - af Gitte Gry Bech Ballesheim 4 Teater med dagpleje- og vuggestuebørn

Læs mere

International Ligestilling

International Ligestilling Mentor med mening Marie Brolin-Tani fra Sverige er mentor for den unge danser Ahmad fra Jordan. De arbejder tæt sammen og udvikler sig i København. International Ligestilling En ny håndbog fra den europæiske

Læs mere

Syv sindet i DR Fiktion

Syv sindet i DR Fiktion Syv sindet i DR Fiktion 15. marts 2012 15:34 Torsdag formiddag blev syv medarbejdere varslet til afskedigelse i DR Fiktion. Fem organiseret af MDR, en DJ er og en LPS er. Baggrunden for stillingsnedlæggelserne

Læs mere