Sandt nok, meget slægtsforskning er anderledes uden folketællinger i 33 år. Men det vigtigste er, at det absolut ikke er umuligt!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sandt nok, meget slægtsforskning er anderledes uden folketællinger i 33 år. Men det vigtigste er, at det absolut ikke er umuligt!"

Transkript

1 Erik Kann Fortegnelse over de foredrag, jeg tilbyder at holde Kirkebogen alene i verden? om slægtsforskning mellem 1801 og 1834 Du har sikkert også prøvet det: Anne Hansdatter født 1800, registreret helt normalt i folketællingen men hvad så? Der er 33 år til næste folketælling, og det hele synes lige pludselig bare meget vanskeligere! Gennem en masse praktiske eksempler viser jeg, hvorledes du griber udfordringerne mellem og 1834-folketællingen an. Hvilke kilder findes der, hvilke metoder kan du anvende osv., osv. Sandt nok, meget slægtsforskning er anderledes uden folketællinger i 33 år. Men det vigtigste er, at det absolut ikke er umuligt! Skattebetaling gennem tiderne I mange hundrede år har det offentliges udgifter i hovedsagen været finansieret gennem indbyggernes skattebetalinger. Tidligt lagdes administrationen af skattebetalinger i faste rammer, og derved skabtes et enormt, særdeles vigtigt kildemateriale. Materialet tæller bl.a. mandtaller, bilag og revisionsprotokoller. Der er ikke den ting, der ikke findes oplysninger om: Fattig- og skolevæsen, jordskatter, købstædernes og godsernes skatteopkrævninger. Foredraget giver dig en oversigt over kildematerialet og gennem praktiske eksempler anvisninger på, hvorledes du eksempelvis kan få svar på spørgsmål som: Hvor meget betalte min oldefar i skat, kom han aldrig bagud med betalingerne etc., etc. Hovedvægten på perioden ca Slægtsbogen drøm eller virkelighed? Drømmer du også om at lave en slægtsbog? Ser du også summen af mange års hårdt arkivslid samlet i en veldisponeret slægtsbog, som mange andre end familien finder spændende? Og er du en af de mange, der måske har lidt svært ved at komme i gang med arbejdet? I bund og grund er det ikke så svært at lave en slægtsbog. Men selvfølgelig skal du vide, hvordan du disponerer den, hvordan du gør den levende og vedkommende, så rigtig mange har lyst til at læse om netop din slægts historie. Foredraget er et oplæg til, hvordan du bedst muligt kan komme i gang med arbejdet. De mange eksempler er enkle og umiddelbart genkendelige. Der lægges vægt på at vise i praksis, hvordan du med enkle tiltag kan komme godt fra start. Ud over rampen eller noget om, hvordan du gør dit stof levende Landets slægtsforskere er samlere med meget stort S. Meget få detaljer forbigås, og informationerne lagres omhyggeligt, alt efter deres art og type.

2 MEN: Hvordan er det lige med at få alle de andre til at synes, at det er spændende og interessant? Foredraget viser med praktiske eksempler, hvorledes du kan gøre dit stof interessant og spændende for andre. Du får en introduktion til, hvorledes du kan finde og ikke mindst dyrke den gode historie. I virkeligheden skal der ikke så meget til: En notits i kirkebogen om barselsfeber, en registrering i en folketælling om en svagelig gammel kone på aftægt. Pludselig er den der, den spændende historie, som er en af de allervigtigste byggesten, når du vil skrive slægtens historie. Foredraget er bygget op over praktiske eksempler, der giver dig et indblik i de mange muligheder, der findes for at komme godt i gang og for at fange den gode historie. Vejrudsigt for slægtsforskere Mine oldeforældre blev gift i maj Uden tvivl en dejlig dag fuld af forelskelse. Men hvordan var vejret egentlig, da de gik ud af kirken? Og hvordan var vejret hin vinterdag, da jordemoderen kom ud til gården i Jordløse for at hjælpe min bedstefar til verden? Og ja var der søgang, da min bedstemor sejlede til Aalborg? Man kunne blive ved. Takket være et særdeles velbevaret arkiv fra Meteorologisk Institut er det muligt at finde oplysninger om vejret i Danmark fra sidste halvdel af 1800-tallet og fremefter. Og vi finder ikke bare oplysninger om temperatur, vind og nedbør. Næ, der er store samlinger med eksempelvis is-observationer, hvor vi præcist kan se, hvornår is-tykkelsen i Nakskov Havn skiftede fra grødis til fastis. Og fyrskibenes observationer mangler skam heller ikke. Et anderledes men rigtig spændende materiale, som er særdeles anvendeligt, når du gerne vil fylde kød på slægten. Foredraget giver oversigt over kildematerialet illustreret gennem en masse spændende eksempler. I regn og slud skal posten ud - kommer der mon brev i dag? Husets datter ventede længselsfuldt ved indkørslen til gården. Mon der kom post i dag, post fra ham? Takket været et righoldigt og velregistreret materiale fra landets postkontorer, er det muligt at komme ganske tæt på postvæsenets arbejde, navnlig i tiden fra 1900 og fremefter. Personalesagerne giver fyldige oplysninger om de, der delte posten ud, medens andre sager fortæller om det daglige arbejde på postkontoret. Foredraget fortæller dig om, hvordan du kan benytte arkivalierne. Gennem en række praktiske eksempler får du et indblik i, hvorledes du kan få glæde af disse arkiver i din egen slægtsforskning. Du får også en introduktion til de mange spændende kilder, der findes på Post & Tele Museet. Thi beder supplicantinden, at Hans kongelige Majestæt Med enevældens indførelse i 1660 overgik alle magtbeføjelser principielt til den danske konge. Den

3 enevældige majestæt repræsenterede på mange måder en nærmest guddommelig nåde, og for den almindelige indbygger i Danmark, blev kongen lig med muligheden for understøttelse, dispensation, benådning etc., etc. Centraladministrationens arkiver bugner da også af sager, der dokumenterer almindelige borgeres henvendelser til den enevældige majestæt. Foredraget gennemgår mulighederne for at finde oplysningerne, ligesom det gennem en række eksempler viser slægtsforskernes muligheder for at udnytte dette spændende og måske ikke normalt så påagtede kildemateriale. Lægdsruller landruller og /eller søruller lær at bruge dem! Lægdsrullerne er de protokoller, som helt tilbage fra 1788 registrerer alle unge mænd, der kunne udskrives til soldatertjeneste. Lægdsrullerne er sammen med kirkebøgerne, folketællingerne og skifterne et de allervæsentligste kildematerialer i slægtsforskernes jagt på anerne. Dette skyldes ikke mindst, at rullerne lige fra 1788 rummer oplysninger om fødesteder og om alle de flytninger, de registrerede foretog. Der skulle være styr på folk, hvis de skulle indkaldes! Rullerne betragtes af mange som vanskelige at arbejde med. Ved første øjekast kan det måske være rigtigt. Men sandheden er, at registreringen er opbygget efter et helt simpelt og fuldstændigt logisk system. Har man først forstået dette system, er vejen åben for at arbejde med rullerne. Ved foredraget lærer du systemet at kende, og du vil således have mulighed for at gå direkte i gang med at finde netop dine aner i rullerne! Gennemgangen tager naturligvis udgangspunkt i lægdsrullerne, således som de nu er tilgængelige på Arkivalier Online. Praktisk: Der findes både landlægdsruller og sølægdsruller. Det skal aftales nærmere, hvad foredraget skal behandle. Foredraget gennemgår som standard det grundliggende landlægdsrullesystem frem til ca Dette kan kombineres med gennemgang af sølægdsruller, det noget anderledes lægsrullesystem efter 1861, eller hvad I nu synes, der er behov for. På session med oldefar Det har til alle tider været et vilkår, at unge mænd inden udskrivning til militærtjeneste skulle på session for at blive bedømt på legeme og sjæl. Heldigvis er der bevaret store mængder af arkivalier fra sessionerne i Danmark, og i foredraget kommer du med indenfor. Du skal bl.a på Kerteminde Rådhus i oktober 1870 for at følge årets årgang gennem lægetjek og lodtrækninger. Du får at vide, hvem der var til stede på sessionen, og får dermed et klart indblik i, hvem din oldefar kiggede i øjnene, når højdemålingen endte på 182! Et spændende materiale som i den grad gør det muligt at levendegøre skildringerne af de mandlige forfædre. Ind som soldat, hvad så? Hvis du har arbejdet med lægdsruller, er du sikkert også stødt på lidt kryptiske meddelelser under anmærkninger: 23. Batt., P.C.F.R., Sold. 3. Inf. Reg. etc., etc. Der er tale om angivelse af den militære enhed, hvorved pågældende aftjente sin militære tjeneste.

4 De militære enheders arkiver er særdeles velbevarede, og de rummer et væld af spændende personalhistoriske oplysninger, givetvis også om dine aner! Der er stambøgerne med de helt grundlæggende data, rapportbøgerne med de daglige meldinger om sygdomme, orlov, straffe mm., der er befalingsbøger med afskrifter af alle daglige befalinger til enheden, ja man kan blive ved. Foredraget tager dig med, når den værnepligtige går vagt på Amalienborg, når han får orlov, når han er på øvelse etc. Med andre ord: du kommer med, helt tæt på, hvor tingene virkelig sker! Klart skib om udskrevne i marinen I dette foredrag lærer du de kilder, der kan anvendes, når en af dine forfædre har aftjent sin værnepligt i den kongelige danske marine. Du kommer med ombord på det landfaste øvelsesskib på Holmen, hvor den unge kadet lærer om knob og kompaskurs uden at blive søsyg, og vi følger en ung marinesoldat på togt med et af flådens skibe. I foredraget gennemgår jeg også en masse af alt det supplerende arkivmateriale, der gør arbejdet med udskrivningen til flåden særdeles udbytterigt! Vi skal eksempelvis på det lokale toldsted, der havde ansvaret for registrering af udskrevne søfolk, så længe de sejlede i den civile handelsflåde. Jo - vi kommer vidt omkring, men jeg garanterer for, at I kommer sikkert i havn! Praktisk: Sørullerne bliver ikke gennemgået i dette foredrag. Det militære system, fra A-Z Ind som soldat er i virkeligheden en omfattende treleddet størrelse med start i lægdsrullerne, hvorfra vejen går over sessionen for at ende i den egentlige militærtjeneste. Lægdsrullerne fortegner alle de, der kunne udskrives som soldater, og de er samtidig indgangen dels til arkivalierne om behandlingen på sessionerne og dels til arkivalierne om den egentlige militærtjeneste. Foredraget går igennem alle tre led i kæden og viser gennem praktiske eksempler, hvorledes du kommer fra det ene til det andet led i kæden. Anm.: Foredraget giver overblikket men kommer ikke helt så meget i dybden som de foredrag, der enkeltvis behandler lægdsrullerne, sessionerne og de militære arkiver. En dag på kontoret, om den praktiske daglige administration i 1800-tallets Danmark I jagten på anerne og ikke mindst det kød, der gerne skal puttes på disse aner, pløjer du dig tit igennem den ene prægtige, velskrevne og stilfulde protokol efter den anden. Regnskaberne står i sirlige kolonner, og numre og henvisninger passer alle på en prik! Tænk, hvor må de have været dygtige!!! Sandheden er imidlertid, at datidens administratorer fumlede og famlede ligeså meget som alle andre, og rettelser, krydshenvisninger og udkast til udkast hørte til dagens orden. Lægdsforstanderen måtte rette og ændre, inden gamle og nye numre passede i lægdsrullen, og amtsforvalteren kunne sagtens regne forkert i sammentællingerne af skatteindbetalingerne!

5 Ved at gå helt tæt på den daglige administration, bliver datidens stivflippede skrivere ikke bare menneskeliggjorte, men vi bliver også bedre til at forstå den proces, der skabte disse kilder, og dermed bedre til at forstå den virkelighed, der var vore forfædres virkelighed: Hvilket konkret forløb ligger der eksempelvis bagved, at lægdsrullen registrerer, at din forfader Lars Rasmussen flyttede til lægd 27, tilgangsliste B nr. 78 i 18xx, og hvad gjorde oldefar helt bogstaveligt, når han betalt skat til Stenlille kommune i 1909? Hvad døde Maren af? - om dødsattester, jordemoderprotokoller og en masse andre kilder Du er slægtsforsker, og du har fundet en masse aner. Du ved bl.a., hvornår de blev født, og du ved hvornår de døde. Men hvad døde de egentlig af, hvordan forløb dine aners fødsel, kom hoved eller benene ud først, blev der kaldt læge osv., osv.? Takket være et velbevaret kildemateriale i vores Landsarkiver er det faktisk muligt at finde en masse oplysninger om anernes sundhed og sygdomme. Du er med, når en kone fra landet er mere end 16 timer om at føde, du er med, når lægen underskriver en dødsattest, og du følger med, når embedslægen i Køge skal vaccinere indbyggerne i en nærliggende landsby. En spændende gennemgang der hjælper dig til at anvende et stort og særdeles spændende kildemateriale i arbejdet på at finde kød om dine aner. Aviser som kilde til slægtsforskning En af dine aner er afgået ved døden, en anden har måske været ude for en ulykke. Gad vide om der er blevet skrevet noget i avisen om dødsfaldet eller ulykken? Måske kan jeg finde en nekrolog, måske er der ligefrem et billede? Men hvordan finder man frem til aviserne, kan de findes på nettet, skal jeg på lokalarkivet eller? Foredraget giver dig hjælp til at finde ud af hvilke aviser, der er udkommet, og du lærer, hvordan du finder frem til disse aviser. Vi ser også på, om vi skal tage særlige hensyn, når vi benytter aviser som kilde til vores slægtsforskning. Blandt slagsbrødre, uægte børn og redelige bønder og borgere, eller noget om anvendelsen af reviderede regnskaber Efter 1660 blev størstedelen af skatter og afgifter til staten opkrævet i landets mange amtsstuer. Herfra indsendtes behørige regnskaber med detaljerede bilag til revision i centraladministrationen, hvorved arkivgruppen Reviderede regnskaber opstod. Regnskaberne går ofte langt tilbage i tiden og rummer et kæmpemæssigt personalhistorisk kildemateriale i form af mandtaller, dåbsattester, tingsvidner og meget, meget mere. I de tilfælde, hvor man kommer før den ældste bevarede kirkebog i sognet, er de revidere regnskaber ofte eneste kilde. Arkiverne rummer reviderede regnskaber fra stort set hver eneste offentlige forvaltningsgren i Danmark og sandelig også fra hertugdømmerne Slesvig og Holsten.

6 Foredraget stiller skarpt på de vigtigste udfordringer ved anvendelsen af disse kilder, og gennem en lang række praktiske eksempler får du smagsprøver på materialet. Med Tog og Damper i 16 timer, om arkivalier vedrørende transport i Danmark omkring 1900 I det tidlige forår 1901 ankom Signe med toget til Hørve station kl. 20:30. Dermed var en ca. 16 timers rejse fra Brønderslev i Vendsyssel slut. Fra køreplaner bevaret i Statsbiblioteket i Århus ved vi præcis, hvornår hun tog hjemmefra, ligesom vi kan følge hende hele vejen ned gennem Jylland, på hjuldamperen mellem Århus og Kalundborg og videre ind over Sjælland. Med udgangspunkt i Signes historie præsenterer foredraget transportmulighederne omkring Desuden gennemgår jeg en række af de arkivalier, der kan være relevante i forbindelse med transport, eksempelvis personalesager, fotografier af færger og skibe, lokomotiver, ledvogtere, vejmænd og meget, meget mere. Medens vi venter på full house eller Internettet alene i Verden Vi elsker digitaliseringen, vi nyder Internettet og lever forholdsvis lykkeligt med begge størrelser i såvel medgang som modgang. Og hvis der ikke er bid på nettet, kan jeg jo altid tage ind på arkivet. Foredraget tager udgangspunkt i en situation, hvor der ikke findes arkiver at tage ind på, hvor alt, ja alt hvad du skal arbejde med alene findes digitalt på Internettet. Hvilke muligheder er der, hvorledes griber man tingene an osv., osv. Kan man rent faktisk i dag lave slægtsforskning helt uden arkiverne? Et foredrag der giver dig et systematisk indblik i Internettets muligheder, og som desuden stiller skarpt på de udfordringer, det giver udelukkende at skulle betjene sig af Internettet. Der oppe i venstre hjørne, om bestilling af arkivalier via Daisy Den tid er forbi, hvor du skal udfylde en hvid bestillingsseddel for at få arkivalier frem på læsesalen. Nu sker det via DAISY, det elektroniske bestillingssystem i Statens Arkiver. Men hvordan bruger du egentlig DAISY, hvordan kan du være sikker på, at du har bestilt rigtigt, hvordan forlænger du bestillinger etc., etc. Foredraget giver en detaljeret gennemgang af brugen af DAISY, således at du fremover kan målrette dine arkivsøgninger til netop dine arkivalske behov. Hvad kan jeg finde på Arkivalier Online? Der var engang, hvor Arkivalier Online eller blot AO kun var Kirkebøger og Folketællinger. Sådan er det ikke længere. Tjenesten har i den grad haft vokseværk, og AO er nu det vigtigste omdrejningspunkt for brugen af en lang, lang række meget benyttede arkivalier. Der er lægdsruller, skifter, brandforsikringer, tinglysninger, borgerlige vielser og meget, meget mere. Foredraget giver et overblik over det aktuelle indhold og giver en bred introduktion til, hvilke du emner, du kan få belyst ved kilderne på AO Anm.: Efter ønske kan enkelte arkivgrupper bliver gennemgået meget indgående.

7 Min oldefar var færgemand I vores evige jagt på at finde spændende oplysninger om vores forfædres liv og færden dukker spørgsmålene om anernes erhverv med sikkerhed altid op. Arkivalierne om erhverv og arbejde er særlig fyldige, og der vil næsten altid være mulighed for at finde oplysninger - vel at mærke hvis man ved, hvor man skal lede. Foredraget stiller skarpt på netop det at finde oplysninger om erhverv og arbejde, og gennem en lang række praktiske eksempler præsenteres en egentlig metode, som du kan anvende, hvad enten dine forfædre var apotekere, fæstebønder, smedesvende, skolelærere eller alt muligt andet! På kryds og tværs i det gamle herredsfogedarkiv Herredsfogederne og byfogderne var i tiden frem til 1919 særdeles indflydelsesrige og magtfulde embedsmænd, der ikke kun havde domsmyndighed men oveni også den politimæssige myndighed for indbyggerne i deres retskreds. Denne sammenblanding er helt og unik og giver anledning til et omfattende kildemateriale, der strækker sig lige fra sognefogedens forhørsprotokol over protokollerne fra kongens foged til tinglysningsdommerens ofte kæmpestore skøde- og panteprotokoller. Et fantastisk kildemateriale som ingen slægtsforsker kan være foruden. Man kan finde meget i de enkelte protokoller, men dette er småting i sammenligning med, hvad kilderne kan fortælle, når man sætter oplysningerne i forskellige protokoller sammen - når skifteprotokollens oplysninger om et testamente følges op i den bog, der rent faktisk rummer afskrifter af de gamle testamenter. I foredraget inviteres du også med til Nordjylland, hvor en voldsom familiefejde får helt uventede konsekvenser for familien på en gård uden for byen Taars. Kom og lyt, kom og lær, det bliver med garanti ikke kedeligt. Regnskaber som kilder til slægtsforskning Regnskaber - det er da ikke noget slægtsforskere kan bruge!!!! Sådan tænker mange, men det er bestemt ikke tilfældet. Således indsendtes hvert eneste år regnskaber over opkrævede skatter fra de lokale skattemyndigheder til finansforvaltningen i København. Regnskaberne skulle revideres og afstemmes i forhold til medfølgende bilag, bilag der i det væsentligste bestod af person-mandtaller! Og på godsforvalternes kontorer rundt om på herregårdene opnoteredes omhyggeligt hver eneste restance blandt godsets fæstebønder. Jo - der er mange nyttige oplysninger at finde i regnskabsmaterialet. Foredraget præsenterer de vigtigste grupper af regnskaber og illustrerer brugen gennem en masse praktiske eksempler. Født i København Folketællingernes lakoniske meddelelse Født i København er for mange slægtsforskere lig med kaos og uoverskuelighed. Selvfølgelig er der mange flere kirkesogne at vælge imellem i København, men det gør det på ingen måde umuligt at arbejde med aner fra hovedstaden.

8 Foredraget byder på en gennemgang af de vigtigste kilder til brug for slægtsforskningen i København, herunder samlingerne på Københavns Stadsarkiv. Gennem en række praktiske eksempler vil jeg fortælle om nogle af de mange genveje, der kan benyttes i jagten på vejen mod de københavnske aner. De vigtigste sider på Internettet vil også blive gennemgået. Fagre nye verden, om at arbejde med slægtsforskning uden kirkebøger og folketællinger Det er de fleste slægtsforskeres drøm at komme så langt tilbage i anerækkerne som muligt. Forfølger du også denne drøm, indebærer det nødvendigvis, at du på et tidspunkt rammer muren og må i gang uden kirkebøger og folketællinger. En stor og på flere måder anderledes udfordring end den anejagt, du kender fra 1800-tallets anden halvdel. Skal du godt i gang med den opgave, kræver det, at du både ved hvilke kilder, der findes, og hvordan du anvender dem. Begge dele er centrale emner i foredraget, som gennem praktiske eksempler viser, hvorledes du tager de første spæde skridt for at komme videre uden kirkebøger og folketællinger. De gamle retsbetjente og deres arkiver Retsbetjenten eller som han også kaldes herredsfogden, byfogden eller birkedommeren havde både den dømmende og den udøvende magt i politi- og retsvæsenet helt frem til For slægtsforskerne er retsbetjentarkiverne intet mindre end et must. Her finder man skifter, fogedprotokoller, tingslysningsarkivalier, politiforhørsprotokoller, tyendeprotokoller, domprotokoller og meget, meget mere. Et helt uundværligt materiale, intet mindre. Foredraget giver dig det nødvendige overblik over indholdet i retsbetjentarkiverne, og gennem praktiske eksempler lærer du, hvordan du anvender de forskellige protokoller. Ude af øje ude af sind, om glemte og oversete kildergrupper i Rigsarkivet og Landsarkiverne Arkivernes samlinger er enorme. Desværre er vi som slægtsforskere alt for tilbøjelige til kun at udnytte en ganske lille del af de mange arkivalier. Foredraget vil søge at råde bod på dette forhold ved dels at vise eksempler på gode men desværre ofte oversete arkivalier, dels ved at anvise forskellige muligheder for, at du selv kan gå på jagt efter oversete kildegrupper. I foredraget stifter du bl.a. bekendtskab med arkivet efter Københavns Brændselskommission, der rummer vigtige registreringer af Københavns befolkning, valgprotokoller fra bl.a. folketingsvalg, boligtællinger fra Statens Statistiske Bureau, sager vedrørende pensioner 1848 ff. i Finansministeriet og mange, mange flere. Kom med derud hvor alt er nyt og anderledes! Uægte børn udlagt barnefader - hvad så? Vi kender det alle - pludselig melder kirkebogen: Udlagt barnefader. Foredraget giver indgående anvisninger på, hvad du gør i den situation. Hvilke kilder findes der, hvilke sanktioner kunne de skyldige idømmes osv.

9 Foredraget berører også de vigtige spørgsmål social arv, fordømmelse og deklassering for de kvinder, der havde fået et barn uden for ægteskab. Hvordan så samfundet på det at få børn uden for ægteskab, og hvilke ændringer skete der i opfattelsen heraf frem mod vor tid? Sygekasser Sygekasser, det vil sige foreninger, der sikrer gensidig hjælp til sygdomsramte, er noget man kender til langt tilbage i historien. Laugenes funktion som gensidig understøttende foranstaltning er veldokumenteret, ligesom man også langt tilbage kender til sygekasseordninger inden for det gejstlige område. Sygekasseloven fra 1892 er i den sammenhæng enestående, idet den satte gang i en udvikling, hvor staten gradvist overtog flere og flere opgaver i forbindelse med sygesikring. Foredraget giver dels et rids over den historiske udvikling helt frem til 1973, hvor staten helt overtager opgaverne, dels gennemgår foredraget de vigtigste kilder på området, alt belyst ved praktiske og letforståelige eksempler. Ungt kød på slægten Vores nærmeste generationer har vi som oftest helt styr på, vi kender datoer, fødesteder og alt hvad dertil hører. Netop derfor er vi ofte tilbøjelige til at glemme at finde kød om disse aner. Og det er faktisk synd, for der er rigtig meget at finde! Hvor meget fik min bedstefar i løn, hvad betalte han i sygekassebidrag, hvad var leveomkostningerne, og hvilke butikker handlede min bedstemor i? Eftersom vi er langt op mod vores tid, er vores muligheder for at tegne et rimeligt dækkede billede af anernes daglige liv ganske glimrende. Foredraget gennemgår en række vigtige kilder til belysning af vores aners liv efter 1900 og viser gennem praktiske eksempler, hvorledes du selv kan komme i gang med alt det op imod vores egen tid. I skole på godt og ondt Forordningerne om skolevæsenet fra 1814 lagde grunden til et af de allermest dominerende forvaltningsområder både i landsogne og købstæder, og mængden af arkivalier om det danske skolevæsen er som følge deraf særdeles omfattende. Foredraget ser først og fremmest på de mange muligheder, slægtsforskeren har for at finde oplysninger om anernes skolegang: Hvor meget forsømte de, hvilke fag havde de, hvordan foregik eksamen, hvorledes så skolestuen ud, var der globus, vægkort og gymnastiksal etc., etc. Men foredraget vil også se skolen og dens funktioner i en lidt bredere samfundsmæssig sammenhæng: Hvorfor byggede skoleforordningen fra 1814 næsten udelukkende på gejstlig styring og kontrol, og hvorledes var udviklingen i løbet af 1800-tallet. Ikke at forglemme, om kilder til almueskolens historie Det var ikke lovene fra 1814 men derimod Christian den 6s mere oversete skolelove fra 1739, der introducerede skole- og undervisningspligt i Danmark. Perioden er rig på kilder og giver derfor også slægtsforskere fine muligheder for at følge anernes skolegang.

10 Foredraget giver dig både overblik og praktiske anvisninger på anvendelsen af kilderne til din slægtsforskning. Arbejdet bærer lønnen i sig selv om dine forfædres løn og arbejdsvilkår Talemåden Arbejdet bærer lønnen i sig selv er kendt af de fleste. Men hvor meget kender du til dine forfædres løn og arbejdsvilkår? Hvad gjorde dine forfædre, hvis de blev syge, fik de ledige understøttelse, hvilke oplysninger kan du finde i fagforeningernes arkiver, hvor finder du fotos af gamle fabriksbygninger etc., etc. I foredraget gennemgår jeg det vigtigste kildemateriale, og du får også praktiske anvisninger til selv at komme i gang. Foredraget behandler fortrinsvis perioden 1880-ca Skifter eller dødsbobehandlinger Skifteprotokoller rummer nogle af de vigtigste oplysninger overhovedet for slægtsforskere, og materialet markerer sig ikke blot som særdeles velbevaret men også som noget af det kildemateriale, der rækker længst tilbage i tid. Det er i skifteprotokollen regnskabet skal gøres op, ikke blot over det jordiske gods men også over børnenes fordeling på ægteskaber og sidst men ikke mindst over de eventuelle uægte børn, der kunne bruge skifteretten som afsæt for mulige økonomiske krav! Ud fra en række praktiske eksempler vil du i foredraget få en introduktion til benyttelsen af det omfattende kildemateriale. Du inviteres med indenfor i Rasmus gård, den dag skiftekommissionen gennemgår alle skabe og skuffer. Det er en helt overvældende detaljerigdom, der møder os. Vi følger også modens luner i skifterne, og finder frem til de bønder, der var mest fremme i skoene i landsbyen! Kød på slægten Hvordan så mine forfædres hus ud, hvilke karakterer fik de i skolen, hvor meget betalte de i skat? Svarene på sådanne spørgsmål er med garanti himmelsk lyd for alle slægtsforskere. Men hvordan bærer du dig egentlig ad med at fylde kød på slægten, hvor går grænsen, hvordan gør du de store mængder af stof levende og spændende for andre? Kød på slægten er langtfra alene sensationer, men sandelig også dagligdag og rutiner. Det er netop den del af livet, der skal dokumenteres igennem kød på slægten. Foredraget ledsages af en lang række praktiske eksempler. Anm.: Foredraget holdes både i en udgave for begyndere og i en udgave for viderekomne. Særlige aspekter kan aftales. Puslespil uden kantbrikker, om at komme i gang med slægtsforskning Et puslespil er altid på et vist antal brikker. Og et puslespil er altid afgrænset af de lige kantbrikker. Antallet af brikker i slægtsforskning kan man imidlertid aldrig forudsige, og der findes som udgangspunkt aldrig lige,

11 afgrænsende kantbrikker. Til gengæld byder slægtsforskningen på endeløse udfordringer, der både kan være rare og mindre rare at udforske. Slægtsforskningen studerer mennesker som dig og mig. Den eneste forskel er i virkeligheden de praktiske livsbetingelser. Vores forfædre gik også i skole, de giftede sig, betalte skat og arbejdede for at tjene til føden. I sandhed, de gode gamle dage på godt og ondt. Men hvordan kommer du overhovedet i gang? Det er det, der er emnet for foredraget, hvor jeg vil berette om de allerførste trin på vejen: Om indsamling af oplysninger fra familien, om søgninger på nettet og registrering på PC. Kom og bliv inspireret til at komme i gang med din slægtsforskning. Hvordan boede dine forfædre? Identifikation og nærmere beskrivelse af forfædrenes bolig indgår som en del af de udfordringer, alle slægtsforskere gerne vil tage favntag med. Mange kilder kan anvendes i relation til boligen, men især to skiller sig ud, nemlig Skøde- og Panteprotokoller og Brandforsikringsprotokoller. Hver for sig og sammen gør netop disse kilder det muligt at komme helt tæt på forfædrenes bolig, dens indretning, historie og bestanddele. Disse kilder er så velbevarede, at de gør det muligt ikke bare at tegne et billede af den enkeltes bolig men også af samlede boligmiljøer. I sandhed nogle særdeles vigtige kilder. Gennem en række praktiske eksempler gennemgår foredraget kilderne og deres anvendelsesmuligheder. Hvor kom anerne mon fra, og hvor flyttede de hen? Du har sikkert ikke tal på, hvor mange gange du har stillet de spørgsmål, når du var i gang med at udrede anernes til tider snørklede liv. Sandt nok, det er heller ikke altid lige enkelt at finde ud af, hvor anerne kom fra, ej heller hvor de flyttede hen. Men det er vigtigt at huske på, at der rent faktisk findes en mængde kilder, som kan være til hjælp i dit arbejde med at opsnuse dine forsvundne aner. I foredraget får du en oversigt over bl.a. pasprotokoller, protokoller til registrering af rejsende håndværkere, tyendeprotokoller og meget, meget mere. Hovedvægten ligger på gennemgang af kildematerialet fra ca og frem til ca Du lærer, hvordan du benytter disse kilder, og du får at vide, hvor du kan finde de gamle protokoller. Jeg giver ikke garanti for, at du efter foredraget kan finde alle anerne, men du ved i hvert fald hvilke kilder, du kan forsøge at benytte. Amtsarkiver, et arkiv med det hele! Har du aner, der f.eks. har fået navneforandring, aner der er blevet separeret og siden skilt eller aner, der har betalt alimentationsbidrag? I så fald er amtsarkiverne noget for dig! Amtmanden var et barn af de store administrative reformer i 1660 og som kongens højest rangerende repræsentant i lokalsamfundet, kom han i berøring med en betydelig del af samfundets administrative sagsbehandling. Hans embedsopgaver var omfattende, og alle slægtsforskere vil med stor sandsynlighed på et eller andet tidspunkt få brug for hans arkiver.

12 Foredraget blænder op for en scene propfyldt af udfordringer og spændende historier, det hele serveret ud fra praktiske eksempler. Slægtsforskning i bondeslægter før landboreformerne Gennemgang af kildematerialet ca om bønder. Arbejdet med bondeslægter i tiden før de store landboreformer i midten af 1700-tallet er på mange måder anderledes end i tiden efter reformerne. Krongodset og ryttergodset er stadig betydningsfulde faktorer i samfundsstrukturen, besiddelsesforholdene er i flere henseender anderledes, og det lokale administrative apparat kun udviklet i beskedent omfang. Kildemæssigt er tiden før midten af 1700-tallet knapt så righoldig men stadig rigelig til, at man sagtens kan manøvrere med udbytte som slægtsforsker. Foredraget giver gennem praktiske eksempler vejledning i, hvordan du bedst griber slægtsstudierne an fra denne periode. Slægtshistorie lokalhistorie - rigshistorie 3 forskellige fagområder med store berøringsflader. Hvordan kan slægtsforskeren udnytte lokalhistorien og rigshistorien i jagten på anerne, og hvordan kan slægtsforskernes personoplysninger anvendes af lokalhistorikerne og rigshistorikerne? Helt banalt er det jo, at slægtsforskere ikke kan begribe anernes liv, hvis vi ikke formår at sætte deres liv ind i historisk virkelighed. Hvordan gør vi det, uden nødvendigvis at skulle skrive Danmarkshistorien helt om, og hvordan kan lokalhistorikerne få glæde af, at Maren som eneste af landsbyens 19 koner havde været gift 3 gange? I faglitteraturen taler man om de koncentriske cirkler, hvor de tre discipliners berøringspunkter folder sig ud. Det er det, jeg også gør i dette foredrag! Kom og bliv inspireret vi går lige til grænsen! Godsarkiver Godset udgjorde en betydelig økonomisk og politisk magtfaktor i det danske samfund helt frem til anden halvdel af 1800-tallet. Godsejeren samlede imidlertid ikke bare den økonomiske og politiske magt men nok så væsentlig også den magt, der styrede og bestemte over bøndernes dagligdag. Det var godsejeren, der styrede hoveriet, det var godsejeren, der havde det sidste ord i skiftebehandlingerne, og frem til 1788 var det godsejerne, der havde fod på, hvem der skulle være soldat. Foredraget byder på en gennemgang af de vigtigste arkivgrupper i godsernes arkivalier, og det giver dig en forståelse af den vigtige historiske udvikling frem mod anden halvdel af 1800-tallet, hvor godsejerne definitivt mistede positionen som uundværlig hjørnesten i den offentlige lokaladministration. Pension fra det offentlige eller privat forsikringsordning? Gennemgang af offentlige og private forsikrings- og understøttelsesordninger fra ca ca Lars Larsen var skolelærer i x-sogn frem til Men hvad fik han i pension, og måtte han arbejde ved

13 siden af? Og hvordan var vægteren i købstaden stillet den dag, hvor han ikke længere skulle gå rundt i gaderne i al slags vejr? Og hvad med enkerne, kunne de få pension? Den almindelige enkekasse er kendt af mange. Men der findes faktisk arkivmateriale fra en lang række andre pensionsordninger. For dem alle gælder det, at der heri rummes et væsentligt og spændende arkivmateriale til belysning af vores forfædres historie. Foredraget giver dig et overblik over både de private og de offentlige forsikringsordninger. Gennem praktiske eksempler får du anvisninger på, hvorledes du kan benytte de mange spændende kilder. Fra en grim ælling til en smuk svane, eller er det omvendt? Om indhold og benyttelse af den danske centraladministrations arkiver frem til 1940erne. Bevilling til skilsmisse, tilladelse til udstykning af en jordlod, udnævnelse af en toldembedsmand, ansøgning om fri proces, indberetning om en druknet dansk sømand fra konsulatet i Kristiania, alt sammen eksempler på sager behandlet af centraladministrationen og følgelig sager efter hvilke, der med meget stor sandsynlighed vil være spor i de centraladministrative arkiver. Selvom sagsområderne er vidt forskellige, er der mange fælles træk i arkivernes opbygning. Det er de fælles træk og de store linjer, der er emnet for dette foredrag. Du får en nyttig forståelse for udviklingen fra ca og frem til midten af 1900-tallet, og gennem en masse eksempler får du en forståelse af, hvordan arkiverne kan udnyttes af slægtsforskere. Anm.: Efter aftale kan eksemplerne hentes fra et eller et par enkelte centraladministrative myndigheder, ligesom det vil være muligt at udvælge ét eller flere temaer, som gennemgangen koncentreres om. De umyndige Gennemgang af arkivalier om værgemål og overformynderi ca I 1819 døde Hans Jensen. Han efterlod sig 5 børn, hvoraf de 3 var umyndige. Hans bo var ingenlunde stort, men nogen midler var der dog, og skiftekommissionen måtte derfor sørge for, at de umyndiges bolod blev indsat i Overformynderiet. Hvor finder jeg oplysninger om Overformynderiet, hvor kan jeg se, hvor meget der blev til udbetaling, da børnene blev myndige, og hvordan kan jeg se, hvorledes det offentlige kunne kontrollere værgens administration af boet? Foredraget giver gennem praktiske og let forståelige eksempler svar på disse og mange andre spørgsmål i relation til administration af umyndiges midler. Fra virkelighed til arkivalier, eller hvordan finder jeg noget om? Om at finde arkivalier om lige netop det, du har behov for at vide noget om. Vi kender det alle sammen: Folketællingen har netop fortalt, at en af vores forfædre var toldkontrollør. Selvfølgelig er vores prompte reaktion: Hvor finder jeg noget om sådan en, der må da være noget. Det lyder måske svært, men i virkeligheden er det meget simpelt, hvis man vel og mærke forstår de basale

14 principper, hvorefter arkiverne systematiser og ordner fortidens administrative arkivalier. Forstår du disse basale mekanismer, kan du i princippet finde alt! Foredraget hjælper dig på vej og giver dig et solidt fundament for det videre arbejde! Vis mig dine pantebreve og jeg skal fortælle dig, hvem du er Thomine Jensen, født 1846, død Uden de helt store vanskeligheder kan vi kortlægge alle større tildragelser i hendes liv lige fra konfirmation over børnefødsler til begravelsen i Hjørring i Men hvordan var hun som menneske, var hun streng eller blid, beregnende eller naiv? Takket være nærstudier i skøde- og panteprotokoller fra Børglum Herred er det lykkedes at få et ganske godt indtryk af hendes karakter og præferencer. Foredraget afdækker Thomines historie samtidig med, at det byder på gennemgang af tinglysningsarkivalier, foged- og auktionsprotokoller og meget, meget mere. Retssystemet indtil 1919 Underretter, landsretter og højesteret er de grundfæstede elementer i det danske retssystem. Tre-instansprincippet har eksisteret i Danmark meget langt tilbage og er en af grundpillerne i det danske retssystem. I foredraget hører du om forskellige typer af retssager, du er med helt fra de indledende politiforhør til den endelige domsafsigelse. Du følger sager, der bliver anket til landsret og højesteret, og det er alt sammen illustreret ved en masse praktiske eksempler. Hvor boede familien? Du kender det helt givet selv: Man har fundet en familie i en folketælling og vil selvfølgelig gerne vide, hvor familien boede. Der kan imidlertid være langt fra folketællingslistens 4. familie til det præcise matrikelnummer, og vi skal faktisk helt op til 1890/1901-tællingerne, førend der anføres matrikelnummer. Foredraget gennemgår det kildemateriale, du skal kende, hvis du gerne selv vil finde frem til, hvor i landsbyen eller købstaden netop dine aner boede. Det kan være lidt snørklet, men til gengæld er det særdeles givende, når det lykkes! En fæstebonde fra vugge til grav Lars Pedersen var fæstebonde under Holsteinborg gods og levede som alle hans landsbyfæller på godt og ondt med det store gods på den anden side af skoven. Men hvordan var det at være fæstebonde, hvilket kildemateriale kan vi benytte, når vi gerne vil til bunds i skildringen af vores forfædre og formødre. Foredraget lægger hovedvægten på godsernes enorme kildemateriale, men du kommer også med på amtsforvalterens kontor og hvem ved, måske bliver der også sagt kom ind, når du banker på amtmandens fine dør. Foredraget belyser forholdene i dansk landbrug frem til ca Amtsstuearkiver Amtsstuen var det lokale statslige skatteopkrævningskontor, og arkivalier herfra er af stor betydning for slægtsforskere. Det var på amtsstuen, selvejerne betalte deres kongelige skatter og afgifter, og det var også

15 her, godsforvalteren indbetalte de samlede skatter for alle godsets fæstebønder. I foredraget præsenteres du eksempelvis for de såkaldte skattehovedbøger, der gør det muligt at følge borgernes skattebetalinger langt op i 1800-tallet. Gennem de mange praktiske eksempler kommer du helt tæt på de arbejdsgange, der var knyttet til den lokale skatteopkrævning i og 1800 tallet. Da retsbetjenten var dreng Om de ældste arkivalier i vores retssystem. Protokollerne fra vores retskredse er ofte meget gamle, og det er således ikke ualmindeligt at finde tingbøger bevaret fra begyndelsen af 1600-tallet. Men hvilke oplysninger finder jeg i de gamle tingbøger, hvordan finder man rundt i dem, hvad er egentligt kommet på nettet, og hvordan kender jeg forskel på en tingbog og en justitsprotokol? Gennem en lang række praktiske eksempler lærer du, hvordan du kan anvende dette spændende kildemateriale i din slægtsforskning. Understøttelse til fattige og gamle Gennemgang af fattig- og alderdomsunderstøttelse fra ca til ca Du skal arbejde og forsørge dig selv og din familie. Sådan har det herskende socialpolitiske dogme lydt igennem århundreder. Men sådan har virkeligheden ikke altid været, og du har sikkert fra tid til anden mødt udtryk som Lever af almisse, Forsørges af sognet, Fattiglem. Udtryk der fortæller, at samfundet ofte måtte træde til og sikre den mest basale overlevelse. Mange tror fejlagtigt, at der ikke findes noget om fattige og gamle. Tværtimod. Der er masser! Med fattigforordningen 1803 og forordningen om alderdomsforsorg 1891 som omdrejningspunkter kommer du på en spændende men bestemt ikke altid lige munter rejse ind i den del af arkiverne, hvor du kan finde oplysninger om fattighjælp og alderdomsforsorg. Du skal med på fattiggården i Rønne for at se, hvad de gamle fik at spise, du skal med, når sogne lukker kassen i for en ansøgning om midlertidig hjælp og meget, meget mere. Slægtsforskning i købstaden BØNDER, BØNDER, BØNDER så langt øjet rækker. Selvfølgelig har vi alle forholdsmæssigt flere aner fra landet end fra købstæderne. Men alligevel - nogle af vore aner kommer selvfølgelig fra købstæderne. Købstæderne udgør i mange sammenhænge en særegen administrativ størrelse med en lang række særlige arkivalietyper, som kan inddrages i jagten på købstadsanerne. Foredraget gennemgår de specielle forhold omkring det at søge aner fra købstæderne. København indgår ikke i gennemgangen. Hvad lavede præsten, når han ikke prædikede og førte kirkebøger? Gennemgang af hvad slægtsforskere kan finde i præstearkiver - ud over kirkebøger! Du kender mest præsten som ham, der førte kirkebøgerne og som ham, der søndag efter søndag stod på prædikestolen og manede menigheden til respekt for gud, konge og fædreland. Præsten havde imidlertid

16 en lang række andre administrative opgaver, som vi kan høste oplysninger fra den dag i dag. Præsten var således i begyndelsen af 1800-tallet formand for fattigkommissionerne og skolekommissionerne, og gennem indberetninger til bl.a. amtmanden satte han tal og ord på mange spændende detaljer i lokalsamfundets daglige liv. Foredraget gennemgår de vigtigste funktioner, og gennem praktiske eksempler lærer du, hvordan du kan komme i gang med at bruge oplysninger til netop din slægtsforskning. Centraladministrationen før 1848 Danske Kancelli, Rentekammeret, Generaltoldkammeret og mange, mange flere. Alle er de betegnelser på de myndigheder, der tilsammen udgjorde centraladministrationen frem til Her finder du tilladelser til skilsmisser, adoptioner, ægteskabsindgåelser uden forudgående lysning, tilladelser til udskiftning i landsbyerne etc., etc. Foredraget gennemgår de vigtigste myndigheder og deres arkiver. Anm.: Efter ønske kan en eller et par enkelte forvaltningsgrene udtages til mere indgående gennemgang. Tal på fortiden Hvor mange køer havde min oldefar på gården, hvor mange 3-værelseslejligheder fandtes i København 1880 osv., osv. Helt tilbage fra 1700-tallet har staten samlet på statistik om alverdens ting. Efter foredraget kan du finde ud af, hvor mange køer og høns dine aner havde i 1800-tallet, du kan se, hvilke råvarer fabrikanten brugte på det lille værksted i sidegaden til sidegaden, ja, der er ingen ende på løjerne. Gennemgang af et meget, meget spændende kildemateriale med rod i statistikkens verden som mere end noget andet er velegnet som bidrag til skildring af vores aners liv på godt og ondt. Jeg har kun ganske almindelige mennesker i min familie Det er desværre en udbredt opfattelse hos mange slægtsforskere, at man ikke kan finde ret meget andet end kedelige dato-facts om ganske almindelige mennesker. Intet er mere forkert, og i aftenens foredrag vil jeg gennem praktiske eksempler forsøge at dokumentere, at der findes masser af kilder også om ganske almindelige mennesker. Som en del af gennemgangen vil jeg endvidere give inspiration til, hvordan I selv kommer i gang med at finde tilsvarende oplysninger. Kirkebøger Slægtsforskerens grundmateriale. Hvordan finder jeg rundt i dem, hvordan arbejder jeg med dem? Folketællinger Ud over kirkebøgerne vel nok den vigtigste - men med dens utallige fejl og unøjagtigheder måske også

17 farligste af alle kilder for slægtsforskere! Foredraget ser både på de kendte, landsdækkende tællinger men også på lokale tællinger, der dukker på i slutningen af 1800-tallet. Bevillinger Bodil Mikkelsdatter fik i 1825 tilladelse til at indgå nyt ægteskab. Men hvordan finder jeg papirerne om denne tilladelse. Foredraget har fokus på alle de bevillinger og dispensationer, den almindelige dansker kunne søge om hos kongen, i centraladministrationen og i lokaladministrationen. Behandler tiden Kom og bliv klogere på, hvordan du kan finde bevillinger til skilsmisser, adoptioner, navneforandringer og meget, meget mere. Rytter, geworben og nationalsoldat Rigtig mange slægtsforskere kender lægdsrullerne fra 1788 og fremefter. Men hvad med perioden før Hvordan administrerede man udskrivningen af soldater før lægdsrullerne? Der findes heldigvis masser af arkivalier, og foredraget giver dig indblik i de mange muligheder. Du bliver klogere på nationalsoldater, geworbner, rytterbønder, hvervede etc., etc. Sygehusarkivalier Kan jeg finde den kirurgiske journal fra dengang min oldemor var indlagt på Kommunehospitalet, er der spor efter min oldefars indlæggelse på Sct. Hans. Hvad må jeg overhovedet se, er der noget bevaret, og hvor er det i givet fald? Foredraget giver dig et overblik over dette kæmpe område. Dydens smalle vej, om etik i slægtsforskning Alle slægtsforskere vil gerne vide alt - men det er ikke alt, vi gerne vil have, at andre skal vide!!! Hvordan skal vi klare dette problem i vores slægtsbøger? Skal vi udelade noget af historien, eller skal vi fortælle alt med frygt for at fornærme et eller flere familiemedlemmer? Hvor meget kan man tillade sig at lægge ud på nettet, skal man indhente samtykke, hvor meget må man redigere i fotos osv., osv.? Disse og mange flere beslægtede problemstillinger er emnet for dette foredrag. I familie med hr. og fru Danmark Slægtsforskere taler med stor begejstring om det at fylde kød på de mere trivielle data om fødsel, vielse og begravelse. Desværre er mange af den opfattelse, at man kun kan finde spændende oplysninger, hvis man er i familie med præster og godsejere.

18 Intet er mere forkert, og i dette foredrag bydes på en introduktion til de tusindvis af kilder, der findes om ganske almindelige mennesker. Vi kigger med, når skifteforvalteren registrerer tøj, køkkenredskaber og indbo i Maren Pedersdatters dødsbo, vi følger nogle drenge på vej til skole i Rudkøbing, og vi er med indenfor i skolestuen i Kildebrønde Skole, hvor vi ser nøjagtig hvilke gymnastikredskaber, børnene havde til rådighed. Vi ser, hvor meget fæstebønderne betalte i skat, og vi er med den morgen, hvor alle med skatterestancer ved Holsteinborg Gods skulle møde ved Rude Tinghus, vi følger det slidsomme arbejde, med losning af mursten ved Bisserup Strand og finder i den forbindelse ud af, at Jens Pedersens kone Karen faktisk var gravid i 4. måned, alt i medens hun bar sten til det nye tag på laden. Det er dagligdagen for ganske almindelige mennesker, der vil være i centrum i dette foredrag, medens de rige og fine kun får lov til at spille andenviolin. Hele gennemgangen er bygget op over praktiske eksempler fra arkivernes kildemateriale. En dansk landsby ca Brønden var sandet til hvad skulle der gøres: Ny brønd eller reparation? Det kunne man diskutere længe, og hver eneste mand i landsbyen havde garanteret en mening om problemet. Kom med indenfor i et lokalsamfund i anden halvdel af 1800-tallet. Sognerådets forhandlingsprotokoller afslører artige detaljer, og valgprotokollerne fortæller klart om ven og fjende. Et foredrag der viser, hvordan du bliver i stand til at tage temperaturen på det lokalsamfund, som var dine aners dagligdag. Slægtsforskning på Internettet, praktisk gennemgang Internettets muligheder er uendelige og ubegribelig omfattende. Alligevel oplever mange slægtsforskere frustration og forvirring: Hvorfor kan jeg ikke finde noget, når alle taler om, at der så meget derude! Gennemgangen tager udgangspunkt i en fiktiv person fra anden halvdel af 1800-tallet. Hvilke oplysninger kan man finde om denne person på Internettet? I nøje sammenhæng hermed lærer du om, hvordan du selv kan søge systematisk og målrettet efter svar på netop dine spørgsmål. Skomager bliv ved din læst, eller noget om købstadshåndværkere fra før midten af 1800-tallet En af dine aner var håndværker i en af Danmarks købstæder. Foredraget gennemgår de vigtigste kilder til studiet af denne gruppe af vores aner. Du hører om laugenes funktioner, om magistraternes borgerskab, om uddannelsen af lærlinge og svende. Du er med, når oldermanden kalder til møde, du er med, når den grædende enke går til lauget for at få hjælp til dagen og vejen. Kom og bliv klogere på, hvordan du selv kan arbejde med dine håndværkere fra købstæderne! Fra arkivernes diverse bunke Om udnyttelse af det store materiale, der findes i arkivernes og bibliotekernes håndskrifts- og manuskriptsamlinger. Et lidet kendt men ikke desto mindre meget, meget nyttigt arkivmateriale. Kommunernes arkiver Fra 1800-tallets midte fik de danske kommuner en stadig stigende indflydelse på afgørelsen af vigtige personsager i lokalsamfundet. Fattigunderstøttelse, tilsyn med plejefamilier, skattebetaling mm.

19 Foredraget giver dig gennem en masse praktiske eksempler et nyttigt overblik over det kommunale kildemateriale. Gode historier skøre indfald Put kød på slægten! Ja, men hvad er kød egentlig. I dette foredrag kigger jeg på et væld af muligheder for kød og gode historier: Hvem boede i opgangen, på hvilken vejstrækning arbejdede vejmanden, hvordan var vejret, da oldefar blev gift, hvor meget is var der i fjorden. Kom og styr din næse for de gode historier. Valg og vælgere Fra midten af 1800-tallet er du i stand til at finde valgprotokoller, der fortæller, hvem dine forfædre stemte på! Mærkeligt, ja men indtil omkring 1900 havde man i Danmark det, der hed kåringsvalg, hvilket betød, at stemmeafgivningen var offentlig. Heldigvis blev stemmeafgivningen ført til protokols til glæde for os i dag. Foredraget gennemgår mulighederne for at finde oplysninger om såvel sognerådsvalg som valg til Folke- og Landsting. Anderledes men spændende kilder! Styr på slægten Anebrøker og bilag, brevordner eller i skyen? Har du stadig brevordnere med bilag på hylderne, eller er hylderne flyttet ud i cyberspace? Printer du stadig bilag, eller scanner du og smider ud? Der er mange udfordringer på vejen mod at have styr på slægten. Foredraget gennemgår mulighederne for at få styr på det hele og giver konkrete forslag til nummereringer og systematik.

Bilag til foredrag med Erik Kann: skøde- og panteprotokoller. Slægtshistorisk forening for Aalborgegnen 2/11-2009

Bilag til foredrag med Erik Kann: skøde- og panteprotokoller. Slægtshistorisk forening for Aalborgegnen 2/11-2009 Foredrag Erik Kann Listen er først og fremmest som en omtrentlig angivelse af de emner, der kan blive tale om. Utallige kombinationsmuligheder, udvidelser og indskrænkninger kan tænkes relevante i den

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Prædiken til 1. s. e. trinitatis

Prædiken til 1. s. e. trinitatis Prædiken til 1. s. e. trinitatis Salmer 745 Vågn op og slå på dine strenge 292 Kærligheds og sandheds ånd 41 Lille Guds barn, hvad skader dig 411 Hyggelig rolig Nadver: 725 det dufter lysegrønt af græs

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Fæste- og aftægtsarkivalier

Fæste- og aftægtsarkivalier Fæste- og aftægtsarkivalier Fæstearkivalier Vælg www.wadschier.dk På fanebladet Kilder vælger du Søg arkivalier, og gør flg.: vælg som Arkivtype: Godsarkiv og som Landsarkiv: LAV/Nørrejylland. Så kommer

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Uægte børn og ugifte forældre i 1750-1850

Uægte børn og ugifte forældre i 1750-1850 Uægte børn og ugifte forældre i 1750-1850 v. Asbjørn Romvig Thomsen, seniorforsker og arkivar v. Rigsarkivet, Viborg. Definition af begrebet uægte børn: Danske Lov 1683: Uægte børn er født af forældre,

Læs mere

Brev fra Bruno Gröning til skuespillerinde Lilian Harvey 1, 29.9.1958. Bruno Gröning Plochingen/N., den 29. september 1958.

Brev fra Bruno Gröning til skuespillerinde Lilian Harvey 1, 29.9.1958. Bruno Gröning Plochingen/N., den 29. september 1958. Det var en stor glæde for både min kone og mig Brev fra Bruno Gröning til skuespillerinde Lilian Harvey 1, 29.9.1958 Bruno Gröning Plochingen/N., den 29. september 1958 Dornendreher 117 Fru Lilian Harvey

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht 19. s. e. Trin. - 11. oktober 2015 - Haderslev Domkirke kl. 10.00 3 31-518 / 675 473 435 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Markus (2,1-12): Da

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note !Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note Denne note beskriver A. P. Hansens ophav, både anerne så langt tilbage som jeg kender dem, og han nærmeste familie. Dette er selvfølgelig interessant i sig

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30.

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. 1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. Salmer: Vinderslev kl.9: 36-208/ 379-680 Hinge kl.10.30: 36-208- 621/ 379-287- 680 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Guds rige og Guds evighed overtrumfer døden og dermed også tiden. Derfor har Guds rige og Guds evighed betydning også i øjeblikkets nu.

Guds rige og Guds evighed overtrumfer døden og dermed også tiden. Derfor har Guds rige og Guds evighed betydning også i øjeblikkets nu. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 2. juni 2013 Kirkedag: 1.s.e.Trin/A Tekst: Luk 16,19-31 Salmer: SK: 747 * 696 * 47 * 474 * 724 LL: 747 * 447 * 449 * 696 * 47 * 474 * 724 Hvem kommer ind

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel.

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Tekster: Gal 2,16-21, Luk 10,23-37 Salmer: 8 kl 9.00 i Lihme 747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Elmquist)

Læs mere

Håndtering af stof- og drikketrang

Håndtering af stof- og drikketrang Recke & Hesse 2003 Kapitel 5 Håndtering af stof- og drikketrang Værd at vide om stof- og drikketrang Stoftrang kommer sjældent af sig selv. Den opstår altid i forbindelse med et bestemt udløsningssignal

Læs mere

Arvedeling med særbørn

Arvedeling med særbørn 1 Arvedeling med særbørn Efter forskellige TV-udsendelser om sager, hvor arvedelingen - efter nogen arvingers opfattelse - er gået helt skævt, har interessen for emnet været stærkt stigende. Et af de spørgsmål,

Læs mere

Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20.

Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20. Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20. 1 En sædemand om foråret er en håbets figur noget af det mest livsbekræftende man vel kan se, også hvor vi, som nu om stunder møder ham i maskinens form. Sædemanden

Læs mere

11.s.e.trin. I 2015, Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 305 22/448 31 577-208

11.s.e.trin. I 2015, Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 305 22/448 31 577-208 Når man får et barn, bliver man tilbudt at komme i mødregruppe. En mødregruppe er en forsamling på 4-5-6 nybagte mødre, der sammen med deres babyer mødes med jævne mellemrum i private hjem. Der er meget

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

1. s. i advent 30. november 2014 - Haderslev Domkirke kl. 10

1. s. i advent 30. november 2014 - Haderslev Domkirke kl. 10 1. s. i advent 30. november 2014 - Haderslev Domkirke kl. 10 74-83 447-73 / 90-102,2-78 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus (21,1-9): Da de nærmede sig Jerusalem og kom til Betfage ved

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Læs om Dronning Dagmar

Læs om Dronning Dagmar Læs om Dronning Dagmar Tekster: Keld Kirstein Tegninger: Jette Jørgensen Kongen byder Valdemar er konge i Danmark. Han har ingen kone. Men så hører han, at der i et andet land bor en ung, smuk prinsesse.

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen:

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Elevbesvarelser svinger ikke overraskende i kvalitet - fra meget ufuldstændige besvarelser, hvor de fx glemmer at forklare hvad gåden går ud på, eller glemmer

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 6. søndag efter trinitatis,

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 17. april 2014 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække Salmer DDS 458: Zion, pris din saliggører DDS 58: Jesus! Frelser og befrier

Læs mere

Sonja og Arnes sølvbryllupsfest lørdag den 31. august 2013

Sonja og Arnes sølvbryllupsfest lørdag den 31. august 2013 Sonja og Arnes sølvbryllupsfest lørdag den 31. august 2013 Festens vært - en glad og spændt sølvbrudgom byder velkommen, mens hans dejlige sølvbrud smilende og glad lytter med Min dejlige, blide, varme,

Læs mere

Lille John. En måned med Johannesevangeliet

Lille John. En måned med Johannesevangeliet Lille John En måned med Johannesevangeliet Lille John stor forklaring Jeg mødte engang statsministeren i det lokale supermarked. Han gik sammen med en lille pige, som muligvis var hans datter eller barnebarn

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

http://www.czqykids.com/main.asp

http://www.czqykids.com/main.asp Studerendes navn: Lise Vinter Dam Madsen Frydenstrand Studienummer: PS10405 E-mail.: smukke8@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. I 3 Praktikperiode Praktik fra til dd.mm.år: 01.02-2013 til 30.07-2013

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Nyt fra Den Sikre Vej

Nyt fra Den Sikre Vej Nyhedsbrev maj 2005 Nyt fra Den Sikre Vej I dette nyhedsbrev kan jeg tilbyde en frisk opdatering på dagligdagen hos Camino Seguro, efter den nye skolebygning er taget i brug i en artikel skrevet af Anne

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Tue Tjur, april 2012. Personerne.

Tue Tjur, april 2012. Personerne. På billedet her ses de 8 ældste af de mange fotoalbums, som min mor Vibe efterlod sig da hun døde i 2007. Det øverste, som er det ældste, angives at være fra 1914-33. Det er billeder fra dette album, som

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder,

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, 726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, når Jesus siger: Når du derfor bringer din gave til alteret

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Tina Stræde, Ginne Mikkelsen og souschef Ingerlise Kristensen, Spjald Børnehave, Ringkøbing-Skjern Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Tina Stræde, Ginne Mikkelsen og souschef Ingerlise Kristensen, Spjald Børnehave, Ringkøbing-Skjern Kommune BAGGRUND 128 Sorgkassen Beskrevet med input fra pædagog Tina Stræde, Ginne Mikkelsen og souschef Ingerlise Kristensen, Spjald Børnehave, Ringkøbing-Skjern Kommune Systematik og overblik Sorgkassen BAGGRUND Kort

Læs mere

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus ved skoleafslutninger i Skorup kirke skrevet af Brian Iversen Kejser Augustus (A) er i våbenhuset. Ærkeenglen Gabriel (G) står i koret

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37 1 13. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 30. august 2015 kl. 10.00. Salmer: 298/434/208/164//365/439/192/613 Åbningshilsen Den sidste søndag i august, sensommerens næstsidste dag, første søndag

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte

Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte Indhold I korte træk.... 4 Praktiske dele af boskiftet.... 5 Boudlæg... 9 Ægtefælleudlæg...10 Uskiftet bo...12 Privat skifte....14 Forenklet privat

Læs mere

Hvis man for eksempel får ALS

Hvis man for eksempel får ALS Artikel fra Muskelkraft nr. 2, 1993 Hvis man for eksempel får ALS Ser man bort fra det fysiske, tror jeg faktisk, at jeg i dag har det bedre, end hvis jeg ikke havde sygdommen. Det lyder mærkeligt, men

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M500 DAVID OG SAUL Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 19,9-24 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Tøj til dukkerne harpe til David (eller evt. guitar mundharmonika eller andet)

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Gudstjeneste 150614-10.30 - Brændkjærkirken. Prædiken: Trinitatis søndag 2. tr. Tekster: Ef 1.3-14; Matt 28,16-20 v. sognepræst, Ole Pihl

Gudstjeneste 150614-10.30 - Brændkjærkirken. Prædiken: Trinitatis søndag 2. tr. Tekster: Ef 1.3-14; Matt 28,16-20 v. sognepræst, Ole Pihl Gudstjeneste 150614-10.30 - Brændkjærkirken Trinitatis søndag 2. tr. Tekster: Ef 1.3-14; Matt 28,16-20 v. sognepræst, Ole Pihl Salmer: DDS: 13 Måne og sol DDS: 448 Fyldt af glæde DDS: 674 Sov sødt barnlille

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

21 s e Trin. 9.nov.2014. Hinge Kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

21 s e Trin. 9.nov.2014. Hinge Kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 21 s e Trin. 9.nov.2014. Hinge Kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 7-308/ 591-599 Vinderslev kl.10.30: 7-500- 308/591-475- 599 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas:

Læs mere

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56.

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56. Min forundring Når jeg læser skrivelse fra Strandparkens advokat ser jeg han blandt har skrevet: Under henvisning til Rettens fristudsættelse skal jeg oplyse at bestyrelsen hos min klient delvist er fratrådt(min

Læs mere

NÆRUM ADVENTISTKIRKE AUGUST

NÆRUM ADVENTISTKIRKE AUGUST NÆRUM ADVENTISTKIRKE AUGUST 2014 AT VÆRE STÆRK er ikke at løbe hurtigst at hoppe længst eller løfte tungest. AT VÆRE STÆRK er ikke altid at vinde altid at ha ret eller altid at vide bedst. AT VÆRE STÆRK

Læs mere

Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække

Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 10. april 2016 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 331:

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

I----------------------------- I

I----------------------------- I KONFIRMATION 2016 HA OG VÆ Det er en uendelig smuk og minderig dag, I bliver konfirmeret på Vejret er helt fantastisk.og så er det den 5. maj, Danmarks befrielses dag Efter fem års besættelse, med mørkelægnings-gardiner

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 78 - Blomster som en rosengård 86 - Hvorledes skal jeg møde 89 - Vi sidder i mørket, i dødsenglens skygge 80 - Tak og ære være Gud 439 O, du Guds lam

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Rapport til gruppefaddere for. drengeprostituerede i Bangladesh. redbarnet.dk

Rapport til gruppefaddere for. drengeprostituerede i Bangladesh. redbarnet.dk Rapport til gruppefaddere for drengeprostituerede i Bangladesh redbarnet.dk Nyt fra projektet for drengeprostituerede i Bangladesh Vi ville ønske, vi kunne fortælle dig, at behovet for din støtte ikke

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Lidt om skifteprotokoller

Lidt om skifteprotokoller Lidt om skifteprotokoller Det skal du vide for at finde et skifte: 1. Navnet på den person, som er død. 2. Et årstal -og en dato for dødsfaldet. Har man kun et cirka-år, er det en god idé, også at lede

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere