IV : KØBMA D, BAGER, TØMRER, SMED, SKO- LE OG MISSIO SHUS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IV. 1850-1900: KØBMA D, BAGER, TØMRER, SMED, SKO- LE OG MISSIO SHUS"

Transkript

1 IV : KØBMA D, BAGER, TØMRER, SMED, SKO- LE OG MISSIO SHUS Med enevældens afskaffelse kom demokratiet til Danmark i året efter vedtoges den første grundlov. Det nye demokratiske system byggede på liberalismens principper. Til disse hørte også næringsfrihed - enhver skulle have ret til at drive det erhverv, man havde lyst til. N- æringsfriheden blev indført allerede i grundloven som en løfteparagraf, og den endelige lovgivning fulgte i Loven om næringsfrihed betød, at købstæderne mistede deres gamle monopol på handel og håndværk. Herefter kunne enhver slå sig ned som købmand, bager, skomager eller hvad som helst andet, i selv den mindste landsby. Næringsfriheden kom til at betyde, at mange tidligere landsbyer udviklede sig til lokale centre for handel og håndværk - også helt nye byer opstod i tomrummet mellem de større købstæder. Eksempler på sådanne større nye byer er Hornslet, Rønde, Ryomgaard, Kolind, Trustrup og mange flere. Men i de små landsbyer blev der nu også plads til lokale handlende og håndværkere, der først og fremmest forsynede landsbyens egen befolkning med varer. F.eks. i Kejlstrup: her blev der efter næringsfrihedens indførelse plads til både købmand og bager - og flere andre håndværkere. Samtidig oplevede man en voldsom befolkningstilvækst på landet. Årsagerne er mange: bedre ernæring, hygiejne, lægehjælp. Mange af de nye indbyggere måtte som unge eller voksne søge væk fra landsbyen - de fleste søgte ind til byerne, hvor der var gode erhvervsmuligheder i den opvoksende industri. Andre udvandrede til USA og Canada. Men befolkningstilvæksten betød, at der blev mange børn på landet, og da forståelsen for betydningen af uddannelse også var stigende med demokratiets indførelsen, så byggedes der skoler i hobetal i landområderne. I 1800-tallets anden halvdel kom der skoler i Følle, Rønde, Rostved, Bjødstrup, Feldballe - og naturligvis også i Kejlstrup. Vi skal i det følgende se, hvilke konsekvenser de nye muligheder fik i Kejlstrup.

2 Købmandsgården, Kærtoften 9 (matr. 7 b) 52 Hovedbygningen til købmandsgården i Kejlstrup, det nuværende Kærtoften 9, stammer tilbage fra ca Vi ved imidlertid, at der har været drevet købmandshandel i Kejlstrup også før Dorthea Vester fortæller i sine erindringer, at hun og Chr. Vester efter deres giftermål drev købmandsforretning i Feldballe i et par år, så det har været fra ca til Derefter flyttede de til Kejlstrup for at overtage Vesters forældres købmandsbutik (han havde altså ikke det der med handel fra fremmede!), fordi Vesters mor var blevet alene, og hans brødre med familie var udvandret til Amerika. Hvor butikken har ligget kan ikke ses af erindringerne. Men Dorthea Vester kan fortælle, at det ikke gik så godt med butikken, for "det passede ikke far (d.v.s. Chr. Vester) at stå i butik" - han ville hellere ud og handle med kreaturer, og så måtte Dorthea passe butikken sammen med huset og barnet, der kun har været et år gammel - snart kom endda endnu et barn til. Hun fortæller: "Jeg havde en lille pige til hjælp, men det var nui ikke så let at klare os i denne by. Der var megen selskabelighed - de fleste af mændene var delvis fordrukne. Vi var jo unge, 24 år gamle, og skulle være med i alt, og mange kom i vort hjem. Så da vi havde været der i tre år måtte vi sælge forretningen til Marinus Sørensen, og så gjaldt det om at finde et nyt hjem - bort fra byen skulle vi. Far (d.v.s. Vester) købte så en fallit ejendom i Krakjær, en egn det modsatte af Kejlstrup..." (det kan så tilføjes, at familien først levede i den yderste fattigdom i Krakjær, men efter et par år kom op igen, så de i 1891 kunne flytte tilbage til Kejlstrup, hvor de en tid boede til leje i Justegården). Købmandsgården, Fogedgården og Bækhuset omkring århundredskiftet (postkort lånt af Grethe Nielsen

3 Købmandsgården er det gamle stuehus til Justegården i. Derfor husker Dorthea Vester sandsynligvis forkert. Sagen må være, at Vesters har forpagtet butikken af Marinus Sørensen, og da de forlod butikken, er den gået tilbage til Marinus Sørensen på Justegården. Marinus Sørensen har derefter forpagtet købmandsgården ud til Kirstine Mikkelsen, der kom fra Århus sammen med sine to børn. Hun havde haft en høkerbutik i Århus, så hun var vant til at drive butik. Hun var søster til smed Jens Peter Sørensens kone Anne Mette, og hun må have giftet sig til navnet Larsen i Århus, idet begge børnene Amalie og Mikael hed Larsen til efternavn. Kirstine Mikkelsen giftede sig med Marinus Sørensens karl Søren Rasmussen. De drev herefter købmandsbutikken sammen. Søren Rasmussen købte også Vandgården af Marinus Sørensen. Kirstine og Søren Rasmussen fik selv to sønner, hvoraf den ene, Rasmus, overtog købmandsgården, den anden, Albert, overtog Vandgården. Marinus Sørensen har måske solgt købmandsgården videre til den gamle købmand Rasmussen, da han selv flyttede ind i Justegården i Søren Rasmussen var var en driftig mand. I 1920 var han også med til at etablere det cementstøberi lige over for købmandsbutikken, som Niels Peter Nielsen og efter ham hans søn Johs. Nielsen drev i mange år. Sønnen Rasmus Rasmussen, gift med Meta, overtog butikken omkring 1930, da forældrene var blevet for gamle. Den gamle købmand Rasmusssen døde i Inger Knudsen fortæller, at hendes mor Meta Rasmussen hjalp til i butikken så længe, hun kan huske. Det samme gjorde de fem børn, der kom til efterhånden. I 1940'erne kørtes der landtur med hest, ellers foregik det med bil. Købmandsbutikken rådede i nogle år over den eneste telefon i Kejlstrup, og Inger fortæller, at Anders Foged fra Fogedgården, der handlede med heste, hver dag i middagspausen kom over for at telefonere til sine handelsforbindelser. Hun kan endnu høre ham for sig, når han anbefalede sine heste: "Den er såmænd så reel som nogen!" Hun fortæller videre:

4 54 Købmandsgården, som den ser ud i dag (foto 1997 vfh). "Mine forældre holdt op med butikken i Far var blevet syg, og mor holdt ud alene i butikken et års tid. Det var ikke realistisk at få en yngre købmand hertil, ingen ville kunne leve af det mere. Det gjorde selvfølgelig forfærdelig ondt at måtte dreje nøglen om, men der var ikke andet for ii ". Pakhuset til den gamle købmandsgård lå i sin tid langs Kærtoften, nord for butikken. Det er revet ned nu. Indgangen til butikken skete i gavlen fra den store dobbelttrappe ud mod Kærtoften, der er der endnu. Der var kontor og beboelse bagude, længst væk fra vejen. De ældre i Kejlstrup kan endne fortælle om det liv, der udfoldede sig omkring købmandsbutikken tilbage i 30'erne og 40'erne: Butikken var afgjort centrum i byen. Her samledes de unge fra byen og oplandet lørdag aften, og det helt store nummer var flødeboller. Ind imellem var der store konkurrencer om, hvem der kunne spise flest flødeboller. Om sommeren var der måske en tendens til også at samles oppe ved bageren længere oppe ad Kærtoften, fordi bageren havde de eftertragtede Bjødstrup is. Men ellers var det nede ved købmanden, det foregik Købmandsbutikken stod i sin tid i røde mursten og bindingsværk. Senere blev den malet helt rød - i dag er den gul, og bindingsværket er kommet frem igen. Huset blev solgt til Lise Lindhardt og Søren Iversen iii. I dag ejes det af C. Borum og T. Jelsbech iv.

5 Den gamle købmandsgård er i dag en af de mest maleriske bygninger i Kejlstrup og med bindingsværket og den gamle købmandstrappe er den stadig i stand til at fortælle historie - hvis man forstår at lytte. Bageren, Kærtoften 3 (matr. 7 d og 7 f) Den nuværende bygning er fra ca Grunden er, som matrikelnumrene afslører, ligesom købmandsgården udstykket fra gård nr. 7 (nuværende Justegård). Der lå intet hus på stedet i det viser udskitftningskortet. Derfor er der god grund til at tro, at udstykningen af grunden er sket i 1875, samtidig med at huset er opført. Huset er næppe opført som bageri - oftest udviklede datidens bagerier sig ved, at private folk begyndte så småt at bage for folk, så et egentligt bageri udviklede sig gradvist v. Men der var bageri i huset så langt tilbage, som de ældre i Kejlstrup kan huske. Grethe og Johs. Nielsen mener, at huset oprindelig var opført som aftægtsbolig til Justegården, nok i forbindelse med, at P. Jensen Just solgte Justegården. Nogle i byen har nemlig fortalt, at der boede en "fru Just" i huset i nogle år. De kan også fortælle, at huset var meget småt, da Severin Mikkelsen og hans kone overtog det. Da de begyndte at drive bageri skete det med en udendørs bageovn og selve bagearbejdet foregik i køkkenet. De fortæller: "Den gamle bager var Severin Mikkelsen. Man gik direkte fra vejen ind i bagerbutikken, så var der bageri i udhuset bagude, der går på tværs af den øvrige bygning. Da Severin og hans kone Mette Katrine gik på pension kom de over i nabohuset Kærtoften 5 at bo. Her boede senere deres datter Karoline til sin død ca Efter Severin blev bageriet overtaget af sønnen Rasmus Mikkelsen, der var gift med købmand Rasmus Rasmussens søster. Han havde haft bageri ude på Helgenæs. Han kørte også landtur og solgte nogle rigtig gode otte-punds brød. Han hentede grønne granpinde ude omkring om aftenen, og så lagde han dem i ovnen til tørring natten over. Når han så kom over i bageriet om morgenen, var kvistene knastørre og gode at fyre op i bageovnen med. Rasmus Mikkelsen bagte selv wienerbrød, og han klarede også at lave kransekage til fester. Oprindelig lavede han også selv is, men det blev dog hurtigt til, at han aftog is fra Bjødstrup Mejeri, der lavede nogle fabelagtigt gode is. Så kom Sigvald tre gange om ugen med bilen fra Bjødstrup med det glimrende kølesystem, der bestod af råis blandet op med salt.

6 I den sidste tid holdt Rasmus op med bageriet og havde i stedet brødudsalg fra bageriet 56 i Vrinners. Han holdt helt omkring 1960, men blev boende i huset. En datter, Ingrid, kom og hjalp lidt til og overtog senere huset efter forældrene. Hun solgte senere til Jan Janstrøm, der bor i huset nu" abohuset til bageren, Kærtoften 5 (matr. 7 h) Nabohuset til bageren, ned mod købmanden, er opført så sent som ca Men før dette hus lå der et langt bindingsværkshus, der sandsynligvis har været opført engang sidst i 1800-tallet, samtidig med de andre huse i gaderækken. Huset lå med gavlen helt op til vejen. Grunden til huset er - lige som de andre huses i rækken - udstykket fra gård nr. 7 (Justegården). Det har været nævnt, at huset fungerede som aftægtshus for det gamle bagerpar Severin Mikkelsen og hans kone i en periode. Jeg formoder, at de ejede huset. Der var to lejligheder i det, og i den anden lejlighed, længst væk fra vejen, var der lejere. Det var i 30'erne Jens og Ellen, der havde måttet opgive gård nr. 10. Jens Jensen blev kaldt "Jens Jacob", men det hed han egentlig ikke - det var faderen, der hed Jacob, og det navn havde så hængt ved. Det var i Jens og Ellens lejlighed, der opstod brand i Det var noget med en petroleumslampe Ellen var gået op på loftet med den, og så fik den fat i noget spindelvæv og det var nok til, at der var ild med det samme. Og da huset naturligvis var stråtækt, var det hele futtet af på ingen tid. Det har været ca Else Sørensen fortæller: "Jeg var en stor pige dengang, og jeg kan huske, at vores pige i Justegården kom råbende ind: "Det brænder! Det brænder!" Jeg troede først, det var i vores hus, men så fik jeg mørklægningsgardinerne til side og kunne se ilden omme fra Jens og Ellens hus. Jeg glemmer aldrig synet af ilden, der løb langs tagryggen - i løbet af meget kort tid var det hele et stort flammehav. Jens og Ellen kom ud derfra i undertøj og nåede ikke at redde noget som helst. Det var frygteligt, for det var jo under krigen, og det var ikke til at få nyt af nogen ting. Jens og Ellen kom om til os i Justegården at bo i et halvt års tid. Så købte de huset ud ad Egens-vejen (Kolkærvej). Deres yngste søn Karl bor der nu. Ellen var i øvrigt kendt som en meget dygtig kogekone vi. Vi kaldte hende altid "Ellen kogekone". Hun arbejdede på Møllerup hos fru Carl, og jeg tror, at det første gilde, hun lavede mad til var min konfirmation i Derefter kom hun alle vegne. Hun kom også på Kalø, og hun var altid med, når der var studenterafslutning på gymnasiet. De havde oprindelig haft en gård (Peter Knudsens, over for Sloths gård), men det gik

7 ikke. Men Jens havde stadigvæk et par heste, som han kørte mælketur med. Hver morgen gik han ud til hestene i engene i Sengeløkke og fodrede dem, før mælketuren begyndte". "I min barndom kørte Jens mælk for Grønfeld Mejeri, Jens Laurids Nielsen (fra Kejlstrupvej 13, fra ejendommen efter de tre gårde) for Skaarup Mejeri og Marius Pedersen (fra den første af de tre statsejendomme) for det private Bjødstrup Mejeri", husker Ole Laursen vii. Johs. Nielsen husker, at Jens og Ellens søn Karl havde for vane at lægge sig ud til hunden i hundehuset, når far og mor var gået på arbejde tidligt om morgenen. Der var jo varmt og trygt. Her lå han så, til han skulle i skole... Efter branden blev det nye hus bygget til Severin og hans kone. Efter dem boede datteren Karoline der nogle år. Hun var ugift og havde været husjomfru på Møllerup. Efter hende blev huset købt af Karna og Verner Kruse, derefter Hanne og Henning Kiel, der solgte til de nuværende ejere Elizabeth og Claus Højlund Andersen. De har netop (1996) bygget til mod øst. Det er i øvrigt Elizabeths bror, Jan Janstrøn, der har købt bageriet ved siden af. Tømrerhuset, Kærtoften 1 (matr. 7 e) Huset er opført omkring århundredskiftet. Da der ikke er noget hus på stedet på udskiftningskortet, og da grunden lige som de andre huses langs Kærtoftens østside er udstykket fra gård nr. 7 (Justegården), må vi regne med, at det er det første hus på stedet. Omkring århundredskiftet har huset været ejet af Peter Sørensen, kaldet Peter Snedkeren. Så der har sikkert været drevet tømrervirksomhed fra huset fra begyndelsen. Den gamle tømrer Anders Andersen købte hus og tømrervirksomhed af Peter Snedkeren i Han havde sin svoger boende ovenpå, og her indrettede han barbersalon i kvisten, der ses endnu. Da Kirstine Mogensen og tækkemanden også var habile med en saks var der virkelig konkurrence i frisørfaget i Kejlstrup i 30'erne og 40'erne. I 1948 købte tømrer Leo Thomsen hus og virksomhed. Han byggede nyt værksted overfor, på Østervej 2, i Her havde hidtil ligget et tolænget bindingsværkshus, som Leo Thomsen lod rage ned. Bindingsværkshuset var en af de oprindelige jordløse huse i Kejlstrup, tilbage fra udskiftningen, hvor det fik matrikel nr. 20. En af Leo Thomsens svende hed Anders Andersen, rent tilfældigt det samme navn som

8 den gamle tømrer på stedet. Den unge Anders Andersen overtog tømrervirksomheden med værkstedet efter Leo Thomsen, mens Leo blev boende i huset på Kærtoften. 58 For et par år siden flyttede Leo Thomsen til Rønde og solgte sit hus til Ellen og Ole Laursen, der indtil da havde haft Hvidkiergaard. Skolen, Kærtoften 2 (matr. 8 c) Det stigende befolkningstal i 1800-tallets anden halvdel gjorde det nødvendigt at bygge nye skoler i landområderne. Mange steder her på egnen blev der bygget skoler i 1860'erne og 1870'erne. Kejlstrup skole er fra en lidt senere tid, nemlig fra Skolen er bygget på en trekant mellem den nye Kejlstrupvej og Lottebakken. Trekanten var opstået, da Kejlstrupvejen var blevet rettet ud - før gik vejen til og fra Kejlstrup over Lottebakken. Grunden tilhørte lige som den øvrige jord nord for Lottebakken gård nr. 8, Clemensgården. I sine velmagtsdage havde Kejlstrup skole ikke mindre end 60 elever viii. Til gengæld skal elevtallet i skolens sidste år have været helt nede på seks ix. Da skolen blev grundlagt i 1890 var Feldballe og Nødager sogne slået sammen i én kommune. Skolens grundlæggelse er altså besluttet af det daværende Feldballe- Nødager sogneråd. De to sogne blev til to kommuner i 1909, fordi Feldballe følte sig rigere end Nødager på grund af skatteindtægterne fra Møllerup - man ville ikke være med til at give økonomisk tilskud til det fattigere Nødager. Indtil byggeriet af Kejlstrup skole skulle børnene i Kejlstrup gå den lange vej til skolen i Feldballe. Nogle mener, at Elisabeth Rosenkrantz også oprettede en skole i Kejlstrup (på Lottebakken, Østervej 4) lige som i Feldballe, men det har ikke kunnet bekræftes. Derimod er det en kendsgerning, at mange af de velhavende gårdmandsfamilier i Kejlstrup gik sammen om at ansætte en privatlærer. På denne måde har der været privatskole i Justegården en overgang. Marinus Sørensens søn Niels Sørensen giftede sig med en pige, der oprindeligt kom til gården som lærerinde - de udvandrede senere sammen til Amerika. Som lærer i Kejlstrup blev pr. 1. Nov ansat den 42-årige vendelbo Karl Kristian Hedegaard, der var uddannet fra Gedved Seminarium og kom fra en stilling ved Strib Privatskole. Han var lærer i Kejlstrup til Skoleprotokollen fra hans tid vidner om de mange vanskeligheder med at få bønderne til at sende børnene i skole - undskyldningerne er mange, men de fleste drejer sig om, at børnene skulle hjælpe til derhjemme: køre hø ind, tørveskær, slagtning, i roerne o.s.v. x På skolebilledet fra år 1900 ses, at der da var godt 30 børn i skolen.

9 Efter Hedegaard blev J. Schmidt ansat som lærer, og han holdt helt til 1951, altså kun fire år før skolen lukkede. Så Hedegaard og Schmidt dækker stort set hele Kejlstrup skoles historie. Inger Jensen gik i skole hos Schmidt Hun fortæller xi, at Schmidt var "skrap", og at hans kone overtog undervisningen, når han var væk. Gymnastik blev dyrket ude i skolegården, naturligvis i det normale tøj, så pigernes kjoler kunne godt blive lidt snavsede af det. Skolebillederne fra 1930'erne og 1940'erne fortæller om et elevtal på mellem 30 og 50 i denne periode xii. Kejlstrup skole var i hele forløbet to-klasset. De tre første årgange gik i den lille klasse, de fire ældste årgange i den store klasse. Eleverne gik i skole hver anden dag, som det var normalen i landsbyskolerne dengang xiii. Det hører vel også med til billedet, at derudover gik så godt som alle børn i søndagsskole dengang. Efter Schmidt var der en kort tid en vikar Drassov på skolen, før lærer Skaarup overtog undervisningen de sidste år, før skolen blev nedlagt og eleverne overflyttet til den nye centralskole i Feldballe, der blev indviet i Da var der 15 elever tilbage i Kejlstrup xiv - den nye centralskole begyndte med et elevtal på 120 ialt. Lærer Skaarup flyttede til Femmøller, og den gamle skole i Kejlstrup blev lærerbolig for en af de nyansatte lærere ved skolen i Feldballe, vist nok lærer Sørensen, hvorefter flere vikarer boede i den gamle skole. Senere boede Orla og Helen der - endnu senere Ketty og lærer Kaj Ove, der købte skolen af kommunen. Det var lidt kompliceret, fordi der hørte jord til skolen forskellige steder i byen ("skolelodder"). I dag (2009) bor Kirsten & Kristian i huset Efter at have set på de fire nye huse, der kom til på Kærtoften i sidste halvdel af tallet skal vi nu over i den anden side af byen, hvor der kom to nye huse til i samme periode, nemlig tækkemandens hus ("Englunden") og en ny smedje.

10 60

11 Øverst skolebillede fra Kejlstrup skole 1902, med lærer Hedegaard. ederst fra 1926 med lærer Schmidt. Elevernes navne kan ses i bilag 1 og 2 bagest i hæftet.

12 Øverst skolebillede fra Kejlstrup skole 1944, med lærer Schmidt. ederst det sidste hold elever i skolen, 1955, med lærer Skaarup. Alle elever er identificerede og navnene kan ses på bilag 3 og 4 bagest i hæftet. 62

13 Englunden, tidligere Balehuset, tækkemandens hus, Stenbjergvej 6 (matr. 16 b) Huset er opført omkring Grunden må være udstykket fra matrikel nr. 16, hvis jord lå i en øst-vest stribe fra vejen mod Grønfeld og vestpå. Udskiftningskortet tyder på, at huset til matr. 16 har ligget på en jordlod ved Englunden, dobbelt så stor som den nuværende. Denne lod er så på et tidspunkt blevet delt i to: a og b. Det oprindelige hus på matr. 16 a kender jeg ikke skæbnen på, men et moderne kort har stadigvæk en antydning af, at det har ligget der (kort nedkørsel fra Stenbjergvej og et lille udhus). De ældre i Kejlstrup husker endnu tækkemanden i huset, der også var en god frisør. Konen var træt af alle de folk, der kom og skulle klippes, endnu før manden var kommet hjem fra tækkearbejdet. Derfor fik de lov at vente ude i gården, og hvis vejret ellers var til det, foregik klipningen også i gården. I dårligt vejr fik de lov at sidde i køkkenet. Der kunne godt sidde 6-7 mænd og vente på klipningen, når tækkemanden kom hjem - det kostede 50 øre for en klipning. Tækkemanden fik hård konkurrence som frisør, da en uddannet frisør flyttede ind hos tømreren på Kærtoften og indrettede rigtig frisørsalon i kvisten på loftet. Han blev sur på de gamle kunder, der søgte den nye frisør, og da en af kunderne ikke var tilfreds med den nye frisør og vendte tilbage til tækkemanden, nægtede han at klippe ham - indtil manden desperat tilbød to kroner for klipningen i stedet for de normale 50 øre, så blev den stakkels mand dog taget til nåde igen xv. Denne historie har jeg fra Karl Nielsen på Kjellerupgaard. Musse Moesmand husker, at tækkemandens far gik rundt og tømte WC-spande. Han boede i et lille hus i nedrebyen. Hun husker også, at tækkemanden også passede missionshuset, og at nogle derfor havde fundet på at kalde ham "synagogeforstander". --- Det gamle tækkemandshus bebos i dag af I. Jensen xvi. På et tidspunkt blev der lavet branddam i tækkemandens køkkenhave, men den er nu en lukket beholder på skolens gamle legeplads xvii. Nedlagt i Smedjen, Stenbjergvej 9 (matr. 12 d) De gamle bysmedjer lå altid på byjord, altså jord, der ejedes af bymændene i fællesskab. Vi har imidlertid ikke kendskab til nogen bysmedje i Kejlstrup, før smedjen på Stenbjergvej kommer til.

14 Bygningerne til smedjen er fra 1890, på et stykke jord, der var udstykket fra gård nr. 12, således om det nuværende matrikel-nummer også bevidner det. Det ser ud til, at det er Møllerup, der har stået bag transaktionen og har købt grunden og opført smedjen - i hvert fald mener flere at kunne huske, at bymændene i fællesskab købte smedjen af Møllerup i Til det formål blev der optaget et lån, og den smed, som bymændene derefter ansatte, betalte i husleje præcis det beløb, der skulle bruges til at betale af på gælden, nemlig 35 kr. hvert halve år xviii. Karl Nielsen har kendskab til en kontrakt indgået mellem bymændene (dvs. de 12 gårdmænd) og bysmeden Hjorth i Men der kan udmærket have været en bysmed før da. En anden mulighed er naturligvis, at huset på Stenbjergvej er opført til andre formål, hvorefter det er blevet til bysmedje i Bysmedjen var et stort foretagende i 1920'erne. Smed Jens Poulsen havde 2-3 svende ansat i begyndelsen af 1920'erne. Karl Nielsen fortæller, at den oprindelige aftale mellem bymændene og smeden gik på, at bygningerne skulle holdes vedlige af bymændene. Derfor blev der samlet ind mellem bymændene, hver gang der skulle foretages reparationer. Det blev bymændene åbenbart trætte af - eller også har de syntes, at smeden tjente nok til selv at kunne holde bygningerne vedlige. I hvert fald forlangte de i 1919, at vedligeholdet fremover skulle foretages af smeden selv. Smeden på det tidspunkt, Poulsen, havde imidlertid et vist temperament. Så hav var rasende, men måtte jo finde sig i det. Karl Nielsen fortæller, at nogle af gårdejerne ligefrem var bange for at komme ned til smeden, for han kunne godt finde på at jage dem på porten, hvis han blev gal nok. Det er åbenbart denne uoverensstemmelse mellem bymændene og smeden, der ligger til grund for, at Møllerup i 1925 sælger bygningerne, og at smed Poulsen flytter længere op i byen, hvor han køber huset Kejlstrupvej 24 og bygger smedje på hjørnet af Kejlstrupvej og Lyshøjvej (det senere cementstøberi). Måske er det sket med Møllerups økonomiske mellemkomst. Smed Poulsen var i hvert fald stadigvæk ansat af Møllerup i den forstand, at hvis godset skulle have noget lavet, skulle andet arbejde vige. F.eks. måtte han hente fremmed hjælp fra smeden i Taastrup, når Møllerup mødte op med flere spand heste, der skulle skos. Så gik der en hel dag med det xix. Poulsens søn, Jens Jørgen Poulsen, havde i øvrigt også autoværksted ved smedjen og fortsatte med det efter faderens død i Smedjen blev derefter flyttet ned på Møllerup, og Johs. Nielsen købte den gamle smedje til cementstøberi. 64

15 To fotos af Kejlstrup set fra vestsiden, med smedjen nogenlunde midt i billedet på den anden side af Stenbjergvej. Begge fotos udlånt af Grethe Nielsen.

16 Men tilbage til bysmedjen på Stenbjergvej. Her ansatte bymændene Eske Bødker Sørensen som smed. Eske fik fra 1929 hjælp fra sin bror Johs. Bødker Sørensen, som blev gift med Anna i 1930 eller 1931, hvorefter Johs. overtog smedjen alene. Med ham havde man fået fat i en stabil mand, der blev ved til han døde i 1960'erne. Efter Johs. Bødker Sørensen blev Finn Møller Hansen ny bysmed. Han kunne dog ikke få smedjen til at gå rundt, så en af hans svende Jens Pedersen (gift med Linda) overtog smedjen. Han blev Kejlstrups sidste bysmed. Smedjen blev derefter solgt af bymændene til beboelse - det var blevet klart, at der ikke var arbejde nok til en smed i Kejlstrup. Det var omkring Der blev en lille "klat" penge til hver af de 12 gårde, og siden har den gamle smedje kun været benyttet til beboelse. Den beboes i dag (2009) af Tonny Sørensen Vi kan konstatere, at 1800-tallets sidste halvdel blev en fremgangstid for landsbyen Kejlstrup. Der var nu både handlende og håndværkere i byen, og man havde fået sin egen skole. Men den allervigtigste oplevelse for byens indbyggere i perioden var nok af mere åndelig art: nemlig den indre missionske vækkelse, der kom til byen med pastor Busch i Vækkelsen har også afsat sig et synligt minde, nemlig missionshuset på Stenbjergvej nr Indre Mission i Kejlstrup og missionshuset, Stenbjergvej 13 (matr. 1 b) Det var ikke store tanker, præsterne i Feldballe sogn havde om deres sognebørns oplysningsniveau i 1850'erne og 1860'erne. Det ved vi fra den såkaldte "Liber Daticus", hvori præsterne skulle opføre oplysninger om tilstanden i deres sogn, såvel hvad angår det materielle som det åndelige. Her er pastor Chr. Carl Ludvig Hansens beskrivelse af sine sognebørn, som han oplevede dem midt i sidste århundrede: "Oplysningen står på et temmelig lavt trin. Få finder fornøjelse i at læse - ikke engang aviser - som som en følge heraf er de temmelig uvidende. De kommer sjældent i kirken, vist nok som en følge af, at de ikke kan følge et ordentligt foredrag, og derfor ikke kan forstå en prædiken, hvorved interessen tabes. De er ligegyldige over for højere interesser, fordi de ikke forstår deres betydning... på samme tid er de ikke synderligt nidkære i at lade børnene søge skolen. De holder dem ofte derfra uden synderlig påtrængende grund..."

17 Den sikkert velmenende præst føjer håbefuldt til: "Dog vil dette med Herrens hjælp vel efterhånden blive anderledes, når en forbedret skoleundervisning og lærernes forenede bestræbelser vedbliver at virke til Guds riges fremme". I hvor høj grad denne beskrivelse er gået på præstens nærmeste omgivelser i Feldballe og i hvor høj grad sognebørnene i Kejlstrup er indbefattet, ved vi ikke. Men i beskrivelsen gøres ingen forskel, så lad os antage, at Kejlstrup er indbefattet. Pastor Buschs senere beskrivelse tyder endog på, at forholdene var allerværst i netop Kejlstrup. Det var disse mennesker, pastor Busch blev kaldet til præst for i Han virkede i sognet i fire år, men det blev fire år, der totalt ændrede det åndelige liv i sognet. Pastor Busch var en af de indre missionske prædikanter, som missionens modstandere kaldte "helvedesprædikanter". Der er så meget om snakken, som at det er en kendsgerning, at en af disse præsters foretrukne metoder var at udmale for sognebørnene al Helvedes gru og rædsel, så det nok kunne afskrække dem fra at risikere at havne der. På lignende måde blev herligheden i Himmerige beskrevet, så forskellen var indlysende for enhver. Feldballe kirke fyldtes til sidste plads under den nye præst, og snart begyndte vækkelsen at gøre sig gældende i sognet. Allerede to år efter Buschs ankomst til sognet kunne det første missionshus opføres - og det skete i Kejlstrup. Pastor Busch var selv forundret over, at det blev netop i Kejlstrup, huset skulle rejse sig. I bogen om Busch xx omtales sagen således: "Busch havde fået Niels Molbo til at skænke byggepladsen. Kort før Busch rejste fra Feldballe, samledes han med vennerne for at få alt det tegnede indbetalt, så missionshuset kunne tilskødes Indre Mission. "Niels Molbo skal vi være lidt gode ved", sagde Busch, "han har jo skænket byggepladsen". "Nej se, skal jeg have en godtgørelse?" faldt Niels ind. "Ja, det er da vist, men det bliver nyli' først i Guds himmel", lo præsten. Da grundstenen blev nedlagt til missionshuset, udtalte Busch sin store glæde over, at det just var her, at det første missionshus i sognene blev bygget. "Da jeg første gang var i Kejlstrup, sukkede jeg for mig selv: er det muligt, Herre, at du kan opvække dig et folk på dette sted? Og så blev dette sted alligevel det første..." Indvielsen af missionshuset blev foretaget af selveste Indre Missions "høvding" Vilhelm Beck den 23. september 1890.

18 Derefter fik vækkelsen naturligvis bedre vilkår i Kejlstrup. I bogen om Busch fortælles det, at de vakte havde for vane at samles om aftenerne om søndagen for at læse en prædiken af Beck eller Moe. Præsten kom til stede i den sidste del af mødet og talte, og derefter sang man nogle sange fra "Harboøre-sangbogen", "den sorte bog" og "Hjemlandstoner". Pastor Busch Det fortælles videre, at det første hjem i Kejlstrup, der åbnede sig for de vakte, var Ole Knudsen (Rudolf Knudsens bedstefar), men snart var en række hjem åbne efter møderne i missionshuset: "Det var festlige stunder, når man sådan samledes efter mødet. Klokken blev mange, inden man skiltes, og så kom de frem, alle de mange oplevelser, de havde haft, alle de store bønhørelser, de havde oplevet. Og bestandig kom der flere mennesker til, der lod sig frelse. Der var et livligt samkvem mellem vennerne fra de forskellige steder i sognene, skønt afstanden var stor mellem Feldballe og Nødager og endnu større mellem Nødager og Kejlstrup, en halvanden mil, men hvad regnede man med afstande, man havde ikke biler, næppe nok cykler, men vejen gik så hurtigt og så let, man manglede aldrig følgeskab, heller aldrig samtalestof xxi."

19 Pastor Busch med sine børn Anden pinsedag 1893 prædikede Busch for sidste gang i Feldballe kirke. Han var kaldet til præst i Bøvling-Flynder. Men i den første tid blev hans hustru og børnene boende i Feldballe præstegård, og Busch kom ofte på besøg i sit gamle sogn. De vakte var naturligvis fortvivlede over at have mistet deres præst, men han svarede igen ved at opfordre dem til arbejde for Guds rige i stedet for at miste modet. Hans opfordring blev imødekommet, og den voldsomste vækkelse, der var set på egnen, brød ud, især blandt Buschs gamle konfirmander, i forbindelse med Buschs afsked med sognet i september 1893, da han var i Feldballe for at hente hustruen og børnene hjem til Bøvling præstegård. I bogen om Busch xxii fortælles det: "Der gik de vildeste rygter om, hvordan det gik til under vækkelsen. En i øvrigt velsindet nabopræst nævnede det en søndag på sin prædikestol og advarede mod det usunde røre, der var kommet frem ovre i Feldballe. Man indbød ham til selv at komme over og se. Han var så til stede en aften i Kejlstrup missionshus, hvor forpagter Heilmann og Mols-præsterne aflagde vidnesbyrd. Rundt om i salen så man efter mødet de unge stå i småklynger, nogle græd, andre sang. Den kritiske præst blev dybt grebet ved det, han hørte og så...

20 Særlig i julen og i den derefter følgende bedeuge skete der store ting. 70 Der var under vækkelsestiden næsten møde i Kejlstrup hver aften. Når der ingen fremmed taler var, blev der læst en prædiken, men selv da kunne der samles mange mennesker. Når prædikenen var læst, vekslede det med bøn og sang, og "Herren føjede daglig nogle til". Vækkelsen spredte sig rundt om til de omliggende sogne. De, der var blevet troende, "kunne ikke lade være at tale om det, som de havde hørt og set". I bogen om forpagter Heilmann xxiii gøres der status over vækkelsen i Kejlstrup på denne måde: "Kun fem år var pastor Busch sognepræst der. Guds ord i hans alvorlige forkyndelse virkede helt uimodståeligt på dem, der boede i dette så åndligt vanskøttede og forsømte sogn. Mørket flygtede derfra med sine tunge skygger, glæde og fred fyldte hjem og hjerter. Nu var det sang og bøn og tak, der lød, hvor før råhed, forbandelse og råb havde hjemme. Har der været nogen landsby, der har oplevet lysets komme... så var det den lille østjyske landsby Kejlstrup xxiv."

21 ---- Hvad der kom først, vækkelsen i Feldballe sogn eller på Mols, det er svært at sige. Men en kendsgerning er det, at der samtidig var en vækkelsesbølge i gang på Mols. Vækkelsen her førte til en del avisomtale landet over, og det ikke særlig missionsvenlige Højskolebladet omtalte vækkelsen i lidet smigrende vendinger: "I foråret (1894) kulminerede missionsbølgen på Mols. Den fremtrådte med en voldsomhed, man næppe har kendt magen til noget andet sted i landet. Ved de overmåde talrige vækkelsesmøder, hvor forkyndelsen skete med indtrængende nidkærhed, hændte det flere gange, at en eller flere i forsamlingen "omvendte" sig under råb og krampeagtig hulken xxv ". Det berettes videre i artiklen i Højskolebladet, at "en ellers fornuftig husmandskone" var blevet sindssyg under vækkelsen og døde på sindssygeanstalten i Århus. Om det er gået så hårdt til i Kejlstrup skal være usagt. Men at vækkelsen har revet den største del af befolkningen med sig er der ingen tvivl om. Ledende i bevægelsen var forpagter Heilmann fra Møllerup, der mere og mere tegnede sig som de vaktes leder, efter at Busch var væk. Ved hans side stod både greveparret og komtesserne (grevedøtrene) på Møllerup og gårdmændene i Kejlstrup I det samme år, 1894, blev det grundtvigianske "Højskolen Djursland" grundlagt i Rønde. Ved denne højskoles indvielse 4. november 1894 blev det direkte sagt, at højskolen blev grundlagt som et svar mod "den yderligtgående Indre Mission". Det fik kredsen omkring forpagter Heilmann til at overveje som modtræk at grundlægge en indre missionsk højskole. Det lykkedes dog ikke at finde en forstander, og planerne blev opgivet i første omgang. Men chancen kom igen, for den grundtvigianske højskole kuldsejlede allerede efter halvandet års virke. Derefter stod højskolebygningerne i Rønde tomme og højskolen var sat til salg. Det kunne nok sætte tankerne i sving hos de vakte på egnen. Med forpagter Heilmann som den ledende kraft lykkedes det nu at finde frem til en mand, der var parat til at påtage sig ledelsen af en indre missionsk højskole i Rønde. Julen 1896 var han på besøg hos forpagteren på Møllerup og holdt møde med de vakte i Kejlstrup missionshus. Hans navn var Kristen Herskind. Herskind viste sig at falde godt i hak med de vakte på egnen. Disse lejede derefter de tomme højskolebygninger for en fem-årig periode, og dermed kunne "De helliges

22 Højskole på Djursland og Mols" indvis 3. november Ved indvielsen var forpagter Heilmann flyttet fra egnen. Foråret 1897 overtog han Kalbygaard ved Laven. De vakte i Kejlstrup stod igen uden leder. Men på dette tidspunkt synes fremdriften også at være gået af vækkelsen - nu levede den videre mere i det stille. Forpagter Rudolf Heilmann og frue Efter vækkelsesbølgen blev Kejlstrup aldrig den samme. Det er givet, at megen drikfældighed og kortspil om hele gårde er ophørt. Det er også givet, at vækkelsen derved har bragt stabilitet og velstand til huse mange steder, hvor det kunne knibe før.

23 En anden virkning har været, at "høj og lav" i samfundet blev bragt sammen under vækkelsen. Blandt de vakte var det klart nok, at lederne skulle findes blandt de ledende lag i samfundet, typisk gårdmændene, men der var også andre, der kunne gøre sig gældende ved ekstra ihærdighed i mission og vidnesbyrd. Principielt kendte man ikke forskel på høj og lav blandt de vakte, alle var "lige for Herren". Og det var ikke helt tomme ord: i Kejlstrup holdt komtesserne på Møllerup søndagsskole for børnene, og greveparret kunne af og til ses i missionshuset. Der har ganske givet været en tendens hos de vakte til at trække forskellen på "før" og "nu" ekstra stærkt op, når de efter vækkelsen skulle fortælle om, hvad der var sket og hvilken betydning det havde fået. Bøgerne om Busch og Heilmann, der er nogle af vore hovedkilder til vækkelsen, er skrevet af de vakte til de vakte, for at styrke hinanden i troen, og de indeholder en god del selvforherligelse og "heltedyrkelse". Men selv missionens modstandere måtte anerkende Buschs indsats. En af dem, den grundtvigianske lærer i Feldballe, Kr. Holm, der også fungerede som degn og kirkesanger under Busch og nødvendigvis måtte have et tæt samarbejde med ham, skriver i sine erindringer xxvi 40 år senere: "Den dag i dag og langt ud i fremtiden vil hans gerning kendes i disse egne. Ingen, der hørte ham til stadighed, kunne undgå at blive påvirket. Den vækkelse, jeg blev vidne til ved pastor Busch, står som den største og mærkeligste oplevelse i mit lange liv" Efter Busch satte den indre missionske vækkelse sig spor på mange måder. Her skal nævnes to: oprettelsen af et særligt søndagshvilende mejeri i Skaarup og et livskraftigt missionsk liv omkring missionshuset med KFUM- og K, søndagsskolevirksomhed og meget mere. Det søndagshvilende mejeri i Skaarup oprettedes i 1902, da de missionske bønder i Grønfeld Andelsmejeri nægtede at blive ved med at levere mælk om søndagen og derfor brød ud og oprettede deres eget andelsmejeri xxvii. Dette kom til at ligge lige på den anden side af den bæk, der danner skel mellem Grønfeld og Skaarup, og samtidig mellem Agri-Egens og Feldballe sogne. Beliggenheden er udtryk for, at det ikke mindst var de indre missionske bønder i Skaarup og Kejlstrup, der blev leverandører til det nye mejeri. Så godt som hele Kejlstrup blev leverandører til Skaarup mejeri. Efterhånden som vækkelsen klingede af i 1940'erne og 50'erne, kunne mange dog indse det upraktiske i, at mælkevognene fra ikke mindre end tre mejerier kørte rundt

24 mellem hinanden i området fra Feldballe til Grønfeld, nemlig det gamle andelsmejeri i Grønfeld, det missionske andelsmejeri i Skaarup, samt det privatejede Bjødstrup mejeri. Det blev mere og mere almindeligt at vælge det mejeri, hvis rute man lå mest praktisk for, eller som man fik den bedste pris fra. Efterhånden begyndte leverandørerne til Skaarup andelsmejeri også at forlange at få lov at levere mælk om søndagen. Til dette måtte formanden for mejeriet logisk nok svare: hvis vi begynder at modtage mælk om søndagen, så er grundlaget for mejeriet væk. Formand fra 1927 var i øvrigt gårdejer Niels Peder Nielsen, Clemensgården i Kejlstrup blev Skaarup andelsmejeri endeligt nedlagt. På dette tidspunkt var der 50 leverandører tilbage Vækkelsen gjorde også søndagsskole-virksomhed til en naturlig ting for praktisk taget alle børn i Kejlstrup, også dem, der ikke direkte hørte til Indre Mission. Til livet i missionshuset hørte foruden møderne, herunder den årlige bedeuge, også juletræsfester og andre højtidsfester. Der blev også en aktiv KFUK-afdeling i Kejlstrup. Om den fortæller Musse Moesmand xxviii : Hver anden uge havde vi pigemøde, og hver anden uge symøde. Vi syede til bazar. Der blev holdt bazar hvert eller hvert andet år, hvor vore ting blev solgt til fordel for missionen. Vi hæklede for eks. hver vores firkant til et stort tæppe. Dagmar Knudsen holdt syskole for de store piger i skolen om eftermiddagen (der var jo ikke håndgerning i skolen), og så var der symøde i KFUK om aftenen. Pigerne på Justegården var meget aktive i KFUK." Livet i missionshuset ophørte i løbet af 1960'erne. Protokollen er ført sidste gang i Endnu i dette årti har huset dog fungeret på lavt blus, især ved de årlige juletræsfester. Omkring 1990 kunne Rudolf Knudsen, der var formand, regne med støtte fra af de gamle familier i byen, når der skulle samles ind til huset xxix. For to år siden måtte man dog opgive huset. Det blev solgt til lager for opbevaring af spillemaskiner... "Kokkehuset" Før vi forlader 1800-tallet skal vi lige en afstikker til "Kokkehuset", der er en gammel landarbejderbolig (eller skovfogedhus) på vejen mellem Kejlstrup og Møllerup. Det gulkalkede bindingsværkshus ligger i dag idyllisk op til vejen med Møllerup-skovene i ryggen (derfor talte nogle om "Kokkeskoven"). 74

25 Årsagen til navnet kan være, at familien Koch, der nu bor i Århus, stammer herfra. Tre Koch-brødre fik store firmaer i Århus: Peter Koch i manufaktur, Marinus Koch som grosserer, Frederik Koch som guld- og sølvsmed. Senere blev huset kendt som familien Kanzigs bolig. De var polakker, og der var mange børn i huset. "Jeg tror, de var fem-seks børn", siger Ole Laursen. "En af sønnerne var mekaniker hos smed Jens Jørgen Poulsen, og en af døtrene blev nonne". Hjemmeslagteren Kristine Mogensens forældre har også boet der, da de arbejdede på Møllerup xxx. Sognerådet i Feldballe- ødager sogn I forreste række ses i midten amtsrådsmedlem Jens Sørensen, der var sognerådsformand, til højre for ham Jens Peder ielsen (Klemen) og Karl Jensen ("Karl i Her`n"). Til venstre for formanden ses Jeppe Laursen fra ødager, der var bedstefar til Carl Chr. Laursen, den senere ejer af Fogedgården. Anton ielsen, der sidder forrest til venstre, blev sognerådsformand efter at ødager og Feldballe sogne fik hver sit sogneråd i Alle navne kan ses i bilag 5.

26 i... Karl Nielsen, 15. juli 1998, er ikke i tvivl om dette. ii... Folk og Liv på Røndeegnen 9 side 82. iii... Folk og liv 9 side 83. iv... Mostrups vejviser v... Se f.eks. historien bag bageriet i Thorsager i Folk og liv på Røndeegnen bind 9 side 69 ff. vi... Ellen og Dorthea Svendsen konkurrede som kogekoner. De var knagende dygtige begge to, fortæller Ole Laursen juli vii... Ole Laursen fortæller også, at Jens havde et stift ben, og at børnene derfor var lidt bange for ham. Hans mælkevogn og en anden holdt altid ind til købmanden og gjorde et længere holdt der. viii... Johs. Nielsen ix... Johs. Nielsen x... Stig Tang Petersen: Feldballe skoles historie - brudstykker af en landsbyskoles dagbog, 1995, side xi... Stig Tang Petersen op. cit. side 42. xii... Stig Tang Petersen s. 45, skolebillede fra 1932 i Dagbladet Djursland (lånt af Jette Nielsen, Kejlstrup) viser 35 elever. xiii... Stig Tang Petersen side 41. xiv... Stig Tang Petersen side 47. xv... Johs. Nielsen. xvi... Mostrups vejviser. xvii... Grethe og Johs. Nielsen 3. juli 1998 xviii... Karl Nielsen. xix... Folk og liv på Røndeegnen 5, side xx... H. I. F. C. Matthiesen: En sognepræst. Nogle træk af præsten A. Buschs liv og virke. Lohse 1931, side xxi... En sognepræst op. cit. s xxii... side 188 xxiii... Rudolf Heilmann, samlet og udgivet af F. Pallesen, Lohse xxiv... side 30 xxv... Højskolebladet juni 1894 xxvi... Kr. Holm: En gammmel degns oplevelser, Lohse 1928, side 19. xxvii... Folk og liv på Røndeegnen 4, side xxviii... Samtale 1. august xxix... Folk og liv på Røndeegnen 9, side 99. xxx... Oplysninger fra Musse Moesmand 1991.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans Kringle Nielsen Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 6 af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg På det tidspunkt i 1957/58, hvor jeg var ung svend på konditori Sct. Knud i Odense, blev jeg kontaktet af en af de sidste to medlemmer

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006 Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup lørdag d. 29. juli 2006 Mit navn er Leif Bruhn Andersen. Jeg er barnebarn af Ane Marie s storebror, bedst kendt som Snedker Peter Andersen Postadresse: Krogshave

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 313-651/ 673-67 Vinderslev kl.10.30: 313-651- 301/ 673-484- 67 Tekst Joh 17,1-11: Sådan talte Jesus; og han så

Læs mere

Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006

Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006 Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006 Peder Sandahl Skov: Erindringer Smedemester Peder Sandahl Skov (1919-2006) har skrevet sine erindringer under titlen "Fra Socialistunge til fhv. smedemester". Det er blevet

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Der var en, der efter et arrangement for nogen tid siden spurgte

Læs mere

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867.

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867. Ane 10. Hans Chr. Johansen Skrædder. Født 26. maj 1867 Død 1. januar 1930, 62 år gammel Ane 11. Abeline Dorthea Andersen Jordemoder Født 19. okt. 1864 Død 12. maj 1946, 81 år gammel Hans Chr. Johansen

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 Åbningshilsen Vi fejrer jul. Vi er i Julen. Vi fester. Igen. Jul betyder

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus ved skoleafslutninger i Skorup kirke skrevet af Brian Iversen Kejser Augustus (A) er i våbenhuset. Ærkeenglen Gabriel (G) står i koret

Læs mere

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note !Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note Denne note beskriver A. P. Hansens ophav, både anerne så langt tilbage som jeg kender dem, og han nærmeste familie. Dette er selvfølgelig interessant i sig

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel.

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Tekster: Gal 2,16-21, Luk 10,23-37 Salmer: 8 kl 9.00 i Lihme 747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Elmquist)

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

dilemma En Banegård Hvordan vil du handle? Begrund hvorfor?

dilemma En Banegård Hvordan vil du handle? Begrund hvorfor? ? En Banegård Bodil er ny i leve- og bomiljøet. Da hun i sin tid blev introduceret til stillingen som social og sundhedsassistent fik hun at vide, at man her tog meget hensyn til beboernes individuelle

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen Søndag

Prædiken til Alle Helgen Søndag Prædiken til Alle Helgen Søndag Salmer: Indgangssalme: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang Salme mellem læsninger: DDS 571: Den store hvide flok vi se (mel.: Nebelong) Salme før prædikenen: DDS 573: Helgen

Læs mere

Opgaver til Den frie by

Opgaver til Den frie by Opgaver til Den frie by 1. Kaj og Jette eller far og mor? Mormor synes, at det er lidt underligt, at Liv siger Kaj og Jette i stedet for far og mor. Hvad synes du? 2. Hvem skal bestemme? Liv siger Kaj

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

venter! Januar > marts jeg kan mærke at gud er tæt på kvartalsblad

venter! Januar > marts jeg kan mærke at gud er tæt på kvartalsblad KE INSEKIRKE himlen venter! Jesus har været Horsens historiens pinsekirke vigtigste person. Det er ham der har præget verden absolut sverigesvej mest. 29 / Hans 8700 horsens Tel. 30 13 76 74 sætning om

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

IV : KØBMAND, BAGER, TØMRER, SMED, SKO- LE OG MISSIONSHUS

IV : KØBMAND, BAGER, TØMRER, SMED, SKO- LE OG MISSIONSHUS 60 IV. 1850-1900: KØBMAND, BAGER, TØMRER, SMED, SKO- LE OG MISSIONSHUS Med enevældens afskaffelse kom demokratiet til Danmark i 1848 - året efter vedtoges den første grundlov. Det nye demokratiske system

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016 Kl. 9.00 Ravsted Kirke 745, 616; 680, 672 Kl. 10.00 Burkal 745, 680, 616; 534, 672 Tema: Rigdom Evangelium: Luk. 12,13-21 Rembrandt: Lignelsen om den rige mand (1627) "Spis, drik og vær glad!" Det var

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Pinsedag 24. maj 2015

Pinsedag 24. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Åndsudgydelse og fred Salmer: 290, 287, 282; 291, 308 Evangelium: Joh. 14,22-31 Helligånden kan et menneske ikke lære at kende rent teoretisk, men kun på det personlige plan.

Læs mere

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30.

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. 1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. Salmer: Vinderslev kl.9: 36-208/ 379-680 Hinge kl.10.30: 36-208- 621/ 379-287- 680 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

nytårsprædiken 2016 Værløse kirke ( tekst : Fadervor )

nytårsprædiken 2016 Værløse kirke ( tekst : Fadervor ) nytårsprædiken 2016 Værløse kirke ( tekst : Fadervor ) Nytårsdag. den første dag i det nye år Ren og fin står den her, foran os og funkler. Det nye år, hvad mon det nye år vil bringe..?? Skal vi mon gå

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

Det er blevet Allehelgens dag.. den dag i året, hvor vi mindes de kære elskede, som ikke er hos os længere!

Det er blevet Allehelgens dag.. den dag i året, hvor vi mindes de kære elskede, som ikke er hos os længere! ALLEHELGEN 2012 HA. Der er dage, hvor jeg slet ikke har lyst til at stå ud af sengen Jeg tænker på hende hele tiden. Der er ikke noget, der er, som det var før. Sådan udtrykte en mand sig. Han havde mistet

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt 6. december Den store 8-værelses lejlighed lå lige ved Strøget. Meget centralt og meget støjende i weekender, hvor fulde mennesker bar deres brandert hjem. De 230 kvadratmeter lå øverst i bygningen på

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Bedsteforældrene Rasmus og Anne Marie (side 1) Jeg holdt meget af at gå tur med mor om eftermiddagen, hver uge var vi en tur i Dronningensgade. Vi gik altid

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække

Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække 1 Urup Kirke. Skærtorsdag d. 2. april 2015 kl. 10.00 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække Salmer. DDS 403 Denne er dagen DDS 179 Herren god, som uden grænser DDS 68 Se, hvilket

Læs mere

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M500 DAVID OG SAUL Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 19,9-24 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Tøj til dukkerne harpe til David (eller evt. guitar mundharmonika eller andet)

Læs mere

Tue Tjur, april 2012. Personerne.

Tue Tjur, april 2012. Personerne. På billedet her ses de 8 ældste af de mange fotoalbums, som min mor Vibe efterlod sig da hun døde i 2007. Det øverste, som er det ældste, angives at være fra 1914-33. Det er billeder fra dette album, som

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Nr. 58- Persillekræmmeren - 2008

Nr. 58- Persillekræmmeren - 2008 Nr. 58- Persillekræmmeren - 2008 Blandet landhandel, men mest mælk Ved mejeriernes fremkomst i slutningen af 18oo- og begyndelsen af 1900-tallet kunne forbrugerne få frisk mælk og andre mejerivarer direkte

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Formandsberetning 2008

Formandsberetning 2008 Formandsberetning 2008 Jeg har valgt at opbygge formandsberetningen på følgende måde: Tilbageblik på året der gik Bestyrelsens arbejde Udfordringer for fremtiden Afslutning Tilbageblik på året der gik

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN Juleaften 2014, Hurup Lukas 2, 1-14 Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN De fleste af os her i Hurup kirke i eftermiddag har glædet os

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

Hvis man for eksempel får ALS

Hvis man for eksempel får ALS Artikel fra Muskelkraft nr. 2, 1993 Hvis man for eksempel får ALS Ser man bort fra det fysiske, tror jeg faktisk, at jeg i dag har det bedre, end hvis jeg ikke havde sygdommen. Det lyder mærkeligt, men

Læs mere

Formand Beiring-Sørensen Kredsfører 1962-1965 Formand 1958-1963 1932-1962

Formand Beiring-Sørensen Kredsfører 1962-1965 Formand 1958-1963 1932-1962 FDF NÆSTVED 100 år 1. Oktober 2008 1958-1983 I 1958 var Poul Andersen tiltrådt som kredsfører og sammen med Biering- Sørensen - og senere i 1962 med pastor Steno Hansen som formand førte han trofast kredsens

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække. Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække. Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække Salmer DDS 732: Dybt hælder året i sin gang DDS 569: Ja, engang

Læs mere

Langfredag 3. april 2015

Langfredag 3. april 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gudsforladt Salmer: 193, 191; 192, 196 Læsninger: Sl. 22,2-12; Matt. 27,46 Og ved den niende time råbte Jesus med høj røst:»elí, Elí! lemá sabaktáni?«det betyder:»min Gud,

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 22.s.e.trinitatis 2014.doc 16-11-2014. side 1. Prædiken til 22. s. e. trinitatis 2014. Tekst. Matt. 18,1-14.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 22.s.e.trinitatis 2014.doc 16-11-2014. side 1. Prædiken til 22. s. e. trinitatis 2014. Tekst. Matt. 18,1-14. Prædiken til 22. s. e. trinitatis 2014. Tekst. Matt. 18,1-14. Der er noget man ikke kan tage selv. Der er i centrum af evangeliet en stærk hemmelighed, og det er at der er noget som Gud giver, og som man

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

(Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte Stemmer)

(Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte Stemmer) Gemte Stemmer - http://gemtestemmer.dk/ Vi var opfordret til at deltage i projekt Gemte Stemmer af Sidsel Overgaard (Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte

Læs mere

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning StilladsInformation nr. 68 - juni 2003 Side 9 manden Claus Swing, Aalborg Navn: Claus Swing Bopæl: Aalborg Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning Tillidshverv:

Læs mere

Friluftsgudstjeneste 06.08.2015 kl. 20.00

Friluftsgudstjeneste 06.08.2015 kl. 20.00 1 Friluftsgudstjeneste 06.08.2015 kl. 20.00 778 - Fred hviler over land og by 367 - Vi rækker vore hænder frem 325 - Jeg ved et lille himmerig 775 - Der står et slot i vesterled Johs. 8, 12 Atter talte

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække.

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Side 1 Urup Kirke. Søndag d. 1. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Salmer.

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. 02-01-2016 side 1 Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. På Helligtrekongers søndag kender vi alle historien om De tre vise mænd. Vi har set dem i julens krybbespil, og det at se

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Smeden hed Peter Hansen

Smeden hed Peter Hansen Smedjen i Himmelev I Himmelev Sogns Historie fortælles, at smeden var en vigtig håndværker i landsbyen. Han skulle fremstille hestesko og plovskær. I 1787 hed smeden i Himmelev by Andreas Kamp. Sognet

Læs mere