avisen NR. 1 MARTS 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "avisen NR. 1 MARTS 2014"

Transkript

1 TIL VIRKSOMHEDER I ALBERTSLUND KOMMUNE avisen NR. 1 MARTS 2014 Miljøtilsynsplan side 2 Den nye genbrugsstation i Albertslund er åbnet og klar til brug side 4

2 Miljøtilsynsplan Ny tilsynsbekendtgørelse stiller krav om en 4-årig overordnet miljøtilsynsplan, som skal i høring. Af Anne Adamsen, miljømedarbejder & Lars Bertholdt, miljømedarbejder Den nye tilsynsbekendtgørelse stiller krav til omfanget af tilsyn på den enkelte virksomhed ud fra virksomhedstypen og en miljøvurdering af virksomheden. Miljøtilsynsplanen for perioden offentliggøres på kommunens hjemmeside fra midten af marts til udgangen af april Virksomhederne har mulighed for at komme med bemærkninger til planen i løbet af denne periode. Da Albertslund Kommune løbende har vurderet virksomhederne miljømæssigt, giver det ikke ændringer i omfanget af tilsynsindsatsen, eller måden vi udfører tilsyn på. Tilsynsindsatsen og miljøtilsynsplan Den 4-årige tilsynsplan er en plan for arbejdet med tilsynsindsatsen. Albertslund Kommune fastholder en høj miljøprofil og fastholder det opsøgende miljøtilsyn og det forebyggende miljøarbejde, som har kendetegnet miljøarbejdet i Albertslund Kommune gennem mange år. Målsætningen er at besøge op imod 180 virksomheder og foretage omkring 250 tilsyn hvert år de næste fire år. Det betyder, at vi forventer at udføre det samme antal tilsyn i 2014, som vi har udført gennem de seneste år, og at alle typer af virksomheder vil få et samlet tilsyn, hvor alle miljøforhold bliver gennemgået og kontrolleret. Betydning for din virksomhed Offentliggørelse af tilsynsrapport og håndhævelser Fremover skal en tilsynsrapport, som kort beskriver det enkelte tilsyn og eventuelle håndhævelser fra tilsynet, offentliggøres på kommunens hjemmeside. Efter tilsynet sender vi et tilsynsbrev til jer. Hvis tilsynet gav anledning til håndhævelser, er disse beskrevet i brevet. Sammen med brevet vedlægges en tilsynsrapport, som indeholder fakta om tilsynet bl.a. baggrunden for tilsynet, konklusionen på egenkontrollen og tilsynet, og evt. håndhævelser. I har mulighed for at komme med bemærkninger, inden tilsynsrapporten offentliggøres. Basistilsyn = samlet tilsyn Et nyt ord er basistilsyn. Det er blot et andet ord for et samlet tilsyn, hvor alle miljøforhold kontrolleres. Tilsynskampagne Der skal hvert år udføres to tilsynskampagner målrettet virksomhederne. Kampagnerne kan have fokus på et særligt miljøtema, eller være rettet mod en bestemt branche. Vi har valgt at lave en kampagne alene og en i samarbejde med andre kommuner eller samarbejdspartnere. I 2014 vil vi gennemføre Blå Fisk-kampagnen målrettet virksomhederne. Formålet er, at få fokus på at spildevand fra fx udendørs vask af biler og materiel eller vand fra gulvvask ikke må hældes i en udendørs rist, som er tilsluttet regnvandskloakken. Den anden kampagne er endnu ikke fastlagt. Indhold side 2 Miljøtilsynsplan side 3 Miljøtilsyn 2013 side 4 Den nye genbrugsstation i Albertslund er åbnet side 4 Albertslund cykler til arbejde side 5 Madspild i kantiner kan begrænses side 6 PCB i lysarmaturer og anden elektronik side 7 Nye miljøprojekter om PCB side 8 Produktionen stiger energiforbruget falder side 8 Flere elbiler på vejene side 8 Genbrug af mursten er miljømæssigt godt side 9 Én indgang til fremtiden i Albertslund Kommune side 10 Fleksjob en god hjælp for alle side 11 Skal din virksomhed have Albertslunds Virksomhedspris 2014? side 11 Betaling for anvendelse af genbrugsstationen side 12 Mød Erhvervs- og vækstministeren ved forårskur for Albertslunds erhvervsliv side 12 Alt farligt affald håndteres nu af SMOKA 2

3 2013 Albertslund Kommune har ført tilsyn med miljø- og affaldsforhold på alle typer af virksomheder for at kontrollere og sikre, at miljøreglerne overholdes. Det gør vi også i Af Lars Bertholdt, miljømedarbejder & Anne Adamsen, miljømedarbejder Virksomhedstyperne er omfattet af brugerbetaling for miljøtilsyn. håndhævelserne, er det vigtigt at føre regelmæssigt tilsyn med disse virksomheder. I Albertslund Kommune er der ca. 600 virksomheder, der har miljømæssige forhold, som betyder, at der skal udføres et miljøtilsyn. Ved miljøtilsynet kontrollerer vi, at miljøforholdene på din virksomhed er i orden, kombineret med dialog og indsatser om virksomhedens forebyggende miljøarbejde og initiativer på miljø-, klima- og energiområdet. Hvor ofte vi kommer på netop din virksomhed afhænger af jeres miljøbelastning, om der er drikkevandsinteresser i området, og om I overholder miljøreglerne. Tilsynene varierer fra hvert år til hvert år. Tilsynsindsatsen i 2013 Vi har udført 284 tilsyn fordelt på 186 virksomheder og 3 landbrug. De 136 tilsyn er basistilsyn, hvor alle virksomhedens miljøforhold er gennemgået og kontrolleret. Udover basistilsynene er der udført 141 tilsyn med forskellige miljøforhold fx affald, farligt affald, støj, spildevand, luft, lugt og jordforurening. Det er fx som opfølgende tilsyn på håndhævelser, ved klagesager eller ved akut uheld. De resterende 7 tilsyn er udført i klagesager over borgere. Aftaler om tilsyn er opfyldt Der er en aftale mellem Miljøstyrelsen og Kommunernes Landsforening om minimumsfrekvenser for tilsyn. Aftalen gælder for listevirksomheder, bilag 1-virksomheder, autoværksteder og landbrug, som vi i alt har 120 virksomheder af. I 2013 trådte en ny bekendtgørelse om miljøtilsyn i kraft. Den indeholder ligeledes krav om tilsynsfrekvenser for de samme typer af virksomheder. Med det antal basistilsyn Albertslund Kommune har udført, er aftalens krav samt kravene i den nye bekendtgørelse overholdt. Derudover har vi ført tilsyn med øvrige virksomheder, som ikke er omfattet af brugerbetaling. Miljøstyrelsen stiller krav om, at der foretages et opsøgende tilsyn med disse virksomheder. Håndhævelser Der er givet 98 håndhævelser for overtrædelser af miljøreglerne. Det er et fald fra 139 håndhævelser sidste år, hvor vask af materiel og beboernes biler samt håndtering af affald på boligområdernes miljøstationer og materielgårde gav mange håndhævelser. De foregående år har antallet ligget på om året. Håndhævelserne fordeler sig med 49 henstillinger, 46 indskærpelser, 2 påbud og 1 politianmeldelse. Figuren viser fordelingen af håndhævelser på virksomhedstyperne. Jeres største miljømæssige udfordringer i 2013 var affald, farligt affald, spildevand og jordforurening. Da øvrige virksomheder tegner sig for over halvdelen af ANTAL HÅNDHÆVELSER Liste Fokus på miljøforhold Vi skal kontrollere miljøforholdene ved tilsyn på virksomheden, men I kan selv gøre rigtig meget for miljøet i det daglige ved, at l husker at fortælle nye medarbejdere, hvordan affaldet skal sorteres, så mest muligt bliver genanvendt, hvordan det farlige affald og kemikalier opbevares miljømæssigt fornuftigt, så der ikke sker jord- og grundvandsforurening. Husk også, at der ikke må hældes vaskevand fra gulvvask eller bilvask i de udendørs riste, da disse er tilsluttet regnvandskloakken, og vandet heri løber urenset gennem vandløb, søer og ud i Køge Bugt. Kampagne Ved tilsynene i 2012 oplevede vi mange steder, at spildevand blev afledt til regnvandskloakken. Derfor iværksatte vi i 2013 en kampagne, kaldet Blå Fisk, for at beskytte regnvandssystemet mod kemikalier. Kampagnen blev målrettet boligområdernes vask af materiel og beboernes bilvask. I 2014 bliver kampagnen gentaget overfor virksomhederne. Bilag 1 Branche Øvrige virksomheder Landbrug Samlet Affald Farligt affald Støj Spildevand Luft Jord Andet Kemikalieopbevaring 3

4 Den nye genbrugsstation i Albertslund er åbnet og klar til brug Virksomheder har nu adgang til en ny og større genbrugsstation i Albertslund. Af Birte Kvamm, miljømedarbejder Rydagervej Genbrugsstation Farvezoner: Grønt affald Byggeaffald Indbo Plast og gummi Direkte genbrug Holsbjergvej Elektronik affald Genbrugsstationen har de sidste måneder taget form på området syd for den eksisterende plads og er nu åben for besøgende. Avisens forsidebillede er fra åbningen den 27. februar Mandskabshus Lager Farligt affald Metal Papir Pap Glas og flasker Brændbart Adgang til genbrugsstationen Der er adgang til den nye genbrugsstation fra Holsbjergvej 44. Genbrugsstationen er fortsat åben hver dag fra kl. 10 til 17. Virksomhederne skal være tilmeldt og betale for brug af pladsen. Tilmelding sker via Vestforbrændings hjemmeside Nu bliver det nemmere at finde den rigtige container Containerne er samlet i mindre zoner for hhv. byggeaffald, indbo, plast, elektronik mv. Inden for kort tid modtager vi skilte med et nyt skiltedesign til containerne. De nye skilte har samme farve i de enkelte zoner, hvilket skal hjælpe de besøgende med hurtigere at finde de rigtige containere. Genbrugsstationen er sikret en større kapacitet og fleksibilitet med to containere for hver af de tunge byggeaffaldsfraktioner, samt ekstra containere til hhv. metal og hårde hvidevarer. Haveaffaldskapaciteten er også væsentligt forøget. Ny fraktion til ruder, spejle og bilruder Som noget nyt opstilles en container til ruder, spejle og bilruder, noget det ikke har været muligt at sortere fra på genbrugsstationen før. Der vil være øget fokus på at vejlede de besøgende om sortering af deres affald, inden det lægges i containerne. Personalet får ny orange beklædning, så de bliver mere synlige på pladsen. Albertslund cykler til arbejde Nu er tilmeldingen åben for Vi Cykler til Arbejde Af Anne Adamsen, civilingeniør, ph.d. I hele maj måned gælder det om at cykle til arbejde så ofte som muligt. Alle kan deltage her er reglerne: Saml et hold på mindst 4 og højst 16 kolleger på din arbejdsplads Tag cyklen til og fra arbejdet så mange dage som muligt Antallet af cykeldage tæller. Ikke distancen. Det er også tilladt at cykle til toget eller bussen Det koster 50 kr. pr. person at deltage Konkurrencen varer hele maj måned. Sådan melder I jer til Gå ind på Hvis I deltog sidste år, modtager holdkaptajnen automatisk materiale om kampagnen. Hvis I tilmelder jeres hold inden den 24. april 2014, får I al materialet tilsendt inden kampagnestart. Som noget nyt i år kan man tilmelde sig helt frem til kampagnen slutter. Giv den gas og vind præmier De hold der cykler flest dage, deltager i lodtrækningen om et hav af lækre præmier. Man kan blandt andet vinde gavekort til sommerhusophold og selvfølgelig cykler og cykelgrej i lange baner. Særpræmien til årets nye cyklist er en el-cykel. 4

5 Madspild i kantiner kan begrænses Madspild er et ressource- og miljøproblem. En undersøgelse har vist, at omkring en tredjedel af alle madvarer bliver serveret i restaurations branchen, i kantiner, fra storkøkkener mv. Samtidig har det vist sig, at omkring 18 kg madaffald pr. indbygger pr. år fra restaurationsbranchen, kantiner, storkøkkener mv. kunne undgås. Af Ole Lützen, Miljøavissamarbejdet Madaffald kan opdeles i uundgåeligt madaffald og i madaffald, som kan undgås. Til den første gruppe hører fx æggeskaller, kaffegrums, ben og skræller fra nogle grøntsager. Til den sidste gruppe hører affald af mad, der på et tidspunkt var spiseligt, fx afskårne brødskiver og rester på serverings- og buffetfade. Men dette mad er alligevel blevet kasseret hovedsageligt på grund af manglende styring af fødevarestrømmen. Det anslås, at ton spiselige fødevarer hvert år kasseres i fødevaresektoren. Fra danske husholdninger kasseres ton. Det samlede årlige madspild i Danmark er anslået til ton. Værdien af det samlede danske madspild vurderes til mindst 8,4 milliarder kroner om året. Initiativgruppe mod madspild Der er i Danmark oprettet en initiativgruppe mod madspild. Gruppen har formuleret forskellige mål for at undgå madspild. Gruppen består af repræsentanter for blandt andet ministerier, fødevarebranchen, detailhandelen og kommuner. Vejledninger til at undgå madspild Der findes en del vejledninger om, hvordan storkøkkener og kantiner m.m. kan undgå madspild. Gennemgående for vejledningerne er, at de anbefaler en kortlægning af indkøb og affald, at affaldet registreres, at der skal etableres gode håndteringsrutiner, og at medarbejderne skal involveres og informeres. Nordisk ministerråd har fx i 2012 udgivet en vejledning om, hvordan især storkøkkener undgår madspild. Vejledningen indeholder en lang række simple råd, der let kan anvendes af køkkenerne. Vejledningen kan findes på: Vejledningen indeholder praktiske tips til, hvordan storkøkkener kan forhindre og reducere madspild og fortæller, hvordan der kan opnås besparelser ved at smide mindre mængder mad ud og samtidig skåne miljøet. Vejledningen indeholder også råd om, hvordan arbejdet med at reducere madspild kan organiseres og om, hvordan medarbejderne kan motiveres til at forhindre madspild. Kantinen på Albertslund Rådhus har formindsket madspildet Et eksempel på en kantine, der har formindsket madspildet, er kantinen på Albertslund Rådhus. Kantinen besøges hver dag af mellem 100 og 120 gæster, og madspildet fra en kantine af denne størrelse ville normalt være omkring kg om året. Kantinen på Albertslund Rådhus kasserer imidlertid kun 700 kg madaffald om året. Størstedelen af madaffaldet anvendes til dyrefoder. Den lille del, der ikke kan anvendes som dyrefoder, bortskaffes som dagrenovation. Hemmeligheden bag den lille mængde madspild ligger i en effektiv udnyttelse af råvarerne. Næsten intet mad går til spilde. Næsten alt fra råvarerne anvendes i madlavningen. Niels Bilbo i køkkenet. Pickles til dagens buffet i kantinen. Er der alligevel mad tilovers, sælges overskydende retter til kommunens ansatte som take-away efter lukketid. Der sælges bakker om dagen, og der er stor efterspørgsel efter resterne, så alt bliver solgt. Mængden af madspild er også blevet reduceret ved, at produktionen af mad løbende tilpasses efterspørgslen, så der ikke produceres mere, end der erfaringsmæsigt er efterspørgsel efter. Virksomheder er velkomne til at tage kontakt med Kantineleder Niels Bilbo, Albertslund Kommune, tlf , og få råd og vejledning, hvis de ønsker at undgå madspild i deres kantiner. 5

6 PCB i lysarmaturer og anden elektronik PCB er en miljøgift, der findes i betydelige mængder i byggeri. PCB findes blandt andet i elektriske og elektroniske komponenter. Ud over at udgøre et affaldsproblem ved nedrivning og renovering, kan PCB-holdige komponenter udgøre et sundhedmæssigt problem på grund af afgivelse af dampe til indeluften. Af Ole Lützen, Miljøavissamarbejdet I perioden fra omkring 1950 til omkring 1980 blev der fremstillet blandt andet kondensatorer til lysstofrørarmaturer med et betydeligt indhold af PCB. I oktober 1986 blev import og salg af PCB samt genstande og apparater, der indeholdt PCB, forbudt i Danmark. Kondensatorer Det var imidlertid ikke alle elektriske og elektroniske komponenter med PCB, der blev forbudt i Lovgivningen vedrørte kun udstyr m.m., hvor indholdet af PCB - fx i transformatorolie eller i isoleringen i kondensatorer - indholdt mere end 50 mg PCB pr. kg. Derfor kan der lovligt være importeret og anvendt udstyr med et indhold på op til 50 mg PCB indtil 2004, hvor en EU-forordning om en række skadelige stoffer trådte i kraft (POP-forordningen). EU-forordningen tillader ikke nogen grænse for indholdet af PCB. Produkter, der var i anvendelse ved forordningens ikrafttræden, kunne dog fortsat forblive i anvendelse, og der kan derfor stadig findes elektriske og elektroniske komponenter med et indhold på op til 50 mg PCB pr. kg. Lysarmaturer De mest almindeligt forekommende kilder til PCB i elektriske og elektroniske komponenter er ældre lysarmaturer til lysstofrør. Sådanne armaturer har en lang levetid, hvorfor de i mange tilfælde ikke er blevet udskiftet. Der kan også findes kondensatorer med PCB i ventilatorer, hårde hvidevarer, pumper m.m. Lysarmaturer til natriumlamper og kviksølvlamper kan især findes i industribygninger og er tillige blevet anvendt til oplysning af pladser samt til gadebelysning. De kondensatorer, der sidder i lysarmaturer, indeholder typisk mellem 10 og 30 gram ren PCB. Nogle kondensatorer kan dog indeholde op til 100 gram ren PCB. I nogle tilfælde sidder kondensatoren separat i armaturet, mens den i andre tilfælde kan være sammenbygget med andre elektroniske komponenter i armaturet. Glimtændere I lysstofrørarmaturer sider der også en såkaldt glimtænder (i nogle nyere modeller findes denne ikke). Det kan ikke udelukkes, at der kan være PCB i glimtænderen, men glimtændere har en forholdsvis kort levetid, og det må formodes, at de fleste glimtændere er blevet udskiftet i tidens løb, og derfor efter al sandsynlighed ikke indeholder PCB. Bortskaffelse og indeluften PCB en kan skade miljøet, hvis udstyr med PCB ikke bortskaffes korrekt. PCB holdigt materiale skal bortskaffes efter de anvisninger, kommunen giver. Separat kondensator i lysstofrørarmatur. Datering på kondensator. Glimtænder med datering. Datering på kondensator. 6

7 Imidlertid er der eksempler på, at PCB fra gamle lysarmaturer kan spredes i de bygninger, hvor de findes. Spredningen sker ved, at indkapslingen af kondensatorerne med tiden bliver utæt, og da elektronikken ofte bliver varm ved brug, kan PCB en fordampe og spredes til hele bygningen, hvor den fortrinsvis vil fortættes på kolde ydermure, lofter mv., men også findes i indeluften. Det kan medføre sundhedsproblemer for de mennesker, der færdes i bygningerne. Derfor bør virksomheder undersøge, om især lysstofrørarmaturerne indeholder PCB og om kondensatorindkapslingerne stadig er tætte. Indeholder lysstofrørsarmaturerne PCB? Ofte kan den størrelse lysstofrøret har, give et fingerpeg om, hvorvidt der er tale om armaturer, der indeholder PCB. Lysstofrør med en diameter på 16 mm sidder i armaturer, der ikke indeholder PCB, og nye typer af lysarmaturer indeholder ikke kondensatorer. Ældre armaturer med PCB bruger lysstofrør med en diameter på over 16 mm. Der findes dog også nye armaturer, der anvender lysstofrør med en diameter på mere end 16 mm, så hvis det er usikkert, hvornår armaturerne er producerede, kan armaturerne åbnes, og herved kan eventuelle datoer og andre angivelser på kondensator eller anden elektronik undersøges. Hvis produktionsdatoen ikke kan fastslås, er det fornuftigst at antage, at armaturerne indeholder PCB. Ny vejledning i høring Miljøstyrelsen har netop sendt et udkast til vejledning om PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer i høring. Udkastet findes på: hoeringsportalen.dk/hearing/details/ Titlen er Vejledning om håndtering af PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer, Miljøstyrelsen Fotos: Udkast til vejledning om håndtering af PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer, Miljøstyrelsen Kondensator i armatur til kviksølvlampe. Kondensator i armatur til natriumlampe. Nye miljøprojekter om PCB PCB forurening i jord I projektet har det været formålet at undersøge udvalgte lokaliteter for PCB-forurening i jorden for at afklare, hvilke niveauer der findes på steder, hvor der pga. PCB i bygningsmassen er risiko for en forureningsspredning til de omkringliggende arealer. Undersøgelsen blev gennemført på tre ejendomme med en kendt forekomst af PCB i de udvendige byggematerialer (fx fuger). Undersøgelserne er udført med henblik på at belyse forekomsten af PCB i jorden. Der er påvist PCB i jorden på alle tre lokaliteter. Sammenholdt med kriterierne i fx Norge og Sverige overskrider værdierne på en af lokaliteterne kvalitetskriteriet for anvendelse af jorden til boligformål. På den ene lokalitet er koncentrationen op til 4,45 mg PCB-7/kg TS, hvilket er næsten en faktor 10 højere end de hidtil højst målte værdier i danske jorder. Det er usikkert, hvad kilden er til forureningen er på stedet. Erfaringsmaterialet har været ret begrænset, og det vurderes, at der, for at give et mere sikkert billede af forekomsten af PCB-forurenede ejendomme, skal udføres undersøgelser på et større antal ejendomme. Miljøprojekt nr. 1548, PCB forurening i jord, Miljøstyrelsen Kortlægning af PCB i jord I en anden undersøgelse var formålet ligeledes at undersøge koncentrationen af PCB i den terrænnære jord på lokaliteter med PCB-holdige bygninger. Undersøgelsen omfatter et stort antal bygninger fordelt på forskellige kommuner og udgør dermed et væsentligt datagrundlag for vurdering af, om PCB i bygninger kan medføre en påvirkning af omgivelserne, der kan udgøre en risiko for mennesker og miljø. Ved undersøgelsen er der analyseret 96 jordprøver fra i alt 25 lokaliteter. De udvalgte lokaliteter er også undersøgt for indholdet af PCB i bygningsmaterialer og indeluft. Der er konstateret PCB-koncentrationer over detektionsgrænsen i 50 % af de analyserede jordprøver. Højest påviste koncentration er på 0,42 mg PCB-7/kg TS. (I miljøprojekt 1548 var den højeste koncentration på 4,45 mg PCB-7/kg TS). Miljøprojekt nr. 1549, Kortlægning af PCB i jord, Miljøstyrelsen

8 Produktionen stiger energiforbruget falder Siden 1996 har energiforbruget i industrien været faldende. Industriproduktionen har i perioden 2007 til 2009 været faldende, men er steget fra 2009 til Mellem 2009 og 2012 er industriens produktion steget med fire procent, mens energiforbruget i samme periode faldt med 5 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Der er ikke en entydig forklaring på faldet i energiforbrug. Udflytning af produktion til udlandet har en indflydelse, men også energiselskabernes spareindsats har haft betydning. Alene i 2012 fandt energiselskaberne energibesparelser inden for produktionen svarende til 68 procent af det samlede fald i industriens energiforbrug i perioden Energiselskabernes spareindsats har, ifølge Dansk Energi, haft en nettoværdi efter investeringer på 1,8 mia. Industriens produktion og energiforbrug Kilde: Danmarks Statistik Flere elbiler på vejene Energistyrelsen uddeler godt 30 millioner kroner til offentlige og private elbilsprojekter. Det betyder, at omkring nye elbiler kommer på gaden, så det samlede antal kommer op på godt elbiler. Der bliver med projekterne sat gang i fire elbilspartnerskaber, samtidig med, at et el-baseret delebilsprojekt, der også støttes af Region Hovedstaden, vil sørge for ladeinfrastruktur til 400 delebiler i Københavnsområdet. Det forventes, at Region Hovedstadens elbilpartnerskab i samarbejde med private virksomheder og kommunerne i regionen vil sætte over 500 elbiler på vejene. I projektet indgår, at postomdelingen i hele København K og på Bornholm elektrificeres. I trekantområdet samarbejder Dansk Elbil Alliance med kommuner, virksomheder og organisationer om at øge antallet af elbiler med knap 100. Et partnerskab med et leasingfirma har udviklet et koncept, der er målrettet kommuner og virksomheder. Her forventes det, at projektet vil omfatte 400 nye elbiler. Herudover vil 15 andre mindre forsøgsprojekter også sørge for, at der kommer elbiler på gaden. I 2014 vil der være 14 millioner kroner til uddeling i elbil partnerskabspuljen og 5 millioner kroner til elbilforsøgsordningen. Kilde: Genbrug af mursten er miljømæssigt godt Et projekt fra Miljøstyrelsen fastslår, at det miljømæssigt er en bedre idé at genbruge gamle mursten til husfacader end at nedknuse murstenene og genanvende dem til vejbyggerier som vejfyld. I projektet er der opstillet 3 scenarier; Et genanvendelsesscenarie, hvor gamle mursten leveres til knuseværk for efterfølgende at blive brugt som vejfyld. Et scenarie hvor tilsvarende mursten genbruges som facadesten, og et 3. scenarie hvor mursten genbruges som bagsten. Miljøprojekt nr. 1512, LCA af genbrug af mursten, Miljøstyrelsen

9 Én indgang til fremtiden i Albertslund Kommune Albertslund Kommune har lanceret en indgang til kommunen, der er erhvervslivets motorvej lige ind til de kommunale service tilbud. Af Brian Andersen, erhvervs- og udviklingskonsulent Den ene indgang betyder, at du kun behøver at henvende dig ét sted for at få adgang til et bredt udvalg af tilbud og vejledning om for eksempel miljøtilladelser, ejendomsoplysninger eller arbejdskraft. Vi kan også tilbyde en fast kontaktperson, der kan guide din virksomhed gennem et forløb om at søge tilladelser eller få sammensat et team af forskellige kompetencer, hvis jeres henvendelse kræver det. Det kan også være, at I har brug for kontorer eller en produktionsbygning. Vi hjælper med at henvise til erhvervsmæglere eller ejendomsportaler for at finde egnede lokaler, og vurderer om bygningerne og jeres aktiviteter er det rigtige match i forhold til lovgivningen. Se alle tilbuddene for service på Albertslund Kommunes hjemmeside under Status på erhvervsstrategien Den nemme adgang for erhvervslivet til kommunen er en af de konkrete handlinger i Albertslund Kommunes erhvervsstrategi for perioden Erhvervsstrategien er i fuld gang med at blive realiseret gennem en handleplan, som er den praktiske udmøntning af erhvervsstrategien. Handleplanen blev besluttet i Albertslunds kommunalbestyrelse november I 2014 vil vi blandt andet gøre følgende: Albertslund Kommunes nye grafiske profil til erhvervsområdet. Hvert lille billede er et symbol for målene i erhvervsstrategien. Hvis I som virksomhed vil etablere jer i Albertslund eller skal udvide: Vi nedsætter en Erhvervs Task Force, der har som opgave at indsamle de oplysninger, der er nødvendige for din virksomhed for at komme i gang. Sammen med Jobcenteret kan vi også finde den arbejdskraft, der netop matcher de kompetencer, som I mangler. Etablere en Grøn Erhvervsservice der for eksempel kan rådgive erhvervslivet om energirenoveringer og grøn omstilling eller hjælpe til med at lave samarbejdsaftaler om bæredygtig ejendomsdrift mellem lejere og udlejere. Hvis du skal starte ny virksomhed eller går med tanken om at blive iværksætter så tilbyder Albertslund Kommune kurser i samarbejde med Iværksætterkontaktpunktet. Se mere på kommunens hjemmeside under Erhverv for indhold og tidspunkter for kurser. Kom i dialog med politikerne En del af den nye erhvervsstrategi er at forstærke dialogen mellem erhvervsliv og kommune. Derfor har kommunalbestyrelsen i Albertslund valgt at nedsætte et Strategisk Erhvervsforum, der igangsættes i Dette forum skal drøfte mulighederne for fremtidens erhvervsliv i Albertslund og sikre en høj grad af samarbejde og erfaringsudveksling mellem politikere og erhvervslivet. Rammerne for det strategiske erhvervsforum er ved at blive udarbejdet. inden for Miljø og Klima samt Sundhed og Velfærd. Virksomhedsnetværkene er et samarbejdsforum for lokale virksomheder, der arbejder inden for de to områder, vidensmiljøer og kommunen. Formålet med de to netværk er at se muligheder for vækst og udvikling i lokalområdet, og forøge samarbejdet mellem de tre parter i netværket. En del af arbejdet bliver også at tiltrække ekstern finansiering og viden ind til netværket. Du kan læse meget mere om erhvervsstrategien og Albertslund Kommunes initiativer på erhvervsområdet på hjemmesiden: www. albertslund.dk/erhverv. Initiativerne i handleplanen er desuden: Et fremskudt erhvervspunkt i Albertslunds bymidte Nye uddannelser til Albertslund Netværk for virksomheder, der bruger mentorer Styrke erhvervssamarbejdet mellem kommunerne i Region Hovedstaden Udvikle nye aktiviteter for iværksættere Flere praktik- og uddannelsespladser Opkvalificering af arbejdskraften Tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft Der er tre gennemgående emner i den nye erhvervsstrategi: Grøn Vækst, Vækst gennem Velfærd og Kvalificeret Arbejdskraft. Vi nedsætter derfor to virksomhedsnetværk 9

10 Henrik er ansat i fleksjob hos Albertslundvirksomheden Carl Christensen, hvor daglig leder Ronald Ierst er meget glad for samarbejdet. Han siger: Henrik og den anden fleksjobber, vi har ansat, hjælper os med alle de ting, vi andre ikke når, og det får hverdagen til at hænge sammen for os. De har fjernet presset for os andre. Fleksjob en god hjælp for alle Virksomhederne har nu mulighed for at ansætte en medarbejder i fleksjob helt ned til et par timer om ugen, og virksomheden betaler kun for de timer, der leveres. Af Jens Ohlsson, erhvervs- og udviklingskonsulent Virksomhederne i Albertslund har taget rigtigt godt imod den nye fleksjobordning, og i 2013 har det givet job til 67 borgere. Den nye fleksjobordning er let at benytte og kræver ikke større administrativ indsats end ansættelse af andre ansatte. Hvorfor ansætte en fleksjobber? Med en fleksjobber får virksomheden fx mulighed for at få løst opgaver, som måske har været nedprioriteret eller opgaver, der ikke kræver en medarbejder på fuld tid. En medarbejder i fleksjob kan også give mulighed for at sætte nye projekter i gang. DA s repræsentant i det Lokale Beskæftigelsesråd (LBR) i Albertslund, Pia Larsen siger: Jeg er meget glad for at mine forventninger til, at rigtig mange virksomheder er villige til at udvise socialt ansvar, er blevet indfriet. Mine erfaringer fra dialog med lokale virksomheder er også, at den nye ordning reelt er blevet nemmere at gå ind i som virksomhed. Næstformand i LBR Mia Bendtsen fra LO er også godt tilfreds med den nye ordning. Det er specielt positivt, at der er taget hul på fleksjob med under 10 timer om ugen. Alle erfaringer og undersøgelser viser, at selv en lille arbejdsmarkedstilknytning har stor betydning for livskvaliteten for det enkelte menneske. For fleksjobbere med børn er det af meget stor betydning, at forældrene kan være arbejdende rollemodeller for deres børn, så det er en meget vigtig indsats, vi har fat i. Henrik og den anden fleksjobber vi har ansat, hjælper os med alle de ting, vi andre ikke når, og det får hverdagen til at hænge sammen for os. De har fjernet presset for os andre. Har I brug for en fleksjobber? Virksomheder, der er interesserede i at ansætte en fleksjobber, kan kontakte Jobcentret på / for at få yderligere informationer om ordningen eller aftale et møde med én af kommunens fleksjobambassadører. Du kan læse historier om borgere i fleksjob og fleksjobambassadørerne på Albertslund Jobcenters hjemmeside. 10

11 Skal din virksomhed have Albertslunds Virksomhedspris 2014? Virksomhedspris 2014 i Albertslund DIN VIRKSOMHED Det lokale Beskæftigelsesråd i Albertslund har valgt DIN VIRKSOMHED til årets virksomhedspris udfra de tre kriterier: Integration af personer, der ellers har vanskeligt ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet Fastholdelse af personer, der ellers kunne have mistet arbejdet Skrevne og uskrevne politikker, der medvirker til øget rummelighed og social ansvarlighed Det lokale Beskæftigelsesråd uddeler hvert år en pris til en virksomhed, der markerer sig med initiativer, som fastholder eller ansætter mennesker, som har det svært på arbejdsmarkedet. DIN VIRKSOMHED har markeret sig specielt positivt med initiativer, der udvikler mennesker, som har det svært på arbejdsmarkedet. Steen Christiansen Borgmester Formand for det lokale Beskæftigelsesråd. Prisen, der er på kr., gives til fælles aktiviteter for de ansatte i virksomheden. Alle kan indstille Virksomheder beliggende i Albertslund Kommune - store som små - kan indstilles. Indstilleren kan være virksomheden selv eller en borger i Albertslund Kommune. Indstilleren formulerer en beskrivelse af initiativer, der har resulteret i et mere rummeligt arbejdsklima på virksomheden. Alle, der indstiller en virksomhed, vil blive kontaktet. Overrækkelsen Det lokale Beskæftigelsesråd overrækker prisen ved en reception, tirsdag den 29. april 2014 kl.15. Hvis din virksomhed bliver indstillet, vil du modtage en invitation til prisoverrækkelsen. Vurdering Indstillingerne vurderes af Forretningsudvalget for Det lokale Beskæftigelsesråd ud fra følgende kriterier Integration af personer, der ellers har vanskeligt ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet Fastholdelse af personer, der ellers kunne have mistet arbejdet Skrevne og uskrevne politikker, der medvirker til øget rummelighed og social ansvarlighed Indstillingen skal være modtaget senest den 19. marts 2014 hos Lisa Overgaard, Albertslund Rådhus, Nordmarks Allé 2, 2620 Albertslund eller på mail Betaling for anvendelse af genbrugsstationen Priserne for virksomhedernes adgang til genbrugsstationen er uændret i forhold til Virksomhederne kan fortsat vælge at købe årskort eller betale pr. besøg. Af Merete Winther, miljøsagsbehandler Prisen for årskort faldt drastisk i 2013, hvilket resulterede i, at ca virksomheder i 2013 havde årskort til genbrugsstationerne i Vestforbrændings opland, i modsætning til 2012 hvor kun ca. 600 virksomheder havde købt årskort. Snyderi Der er dog fortsat mange virksomheder, der benytter genbrugsstationerne ulovligt ved at aflevere affald uden at betale. Det betyder, at alle de lovlydige virksomheder, som har betalt for at benytte genbrugsstationen, kommer til at betale for de virksomheder, der snyder, hvilket jo ikke er rimeligt. For at komme snyderiet til livs undersøges muligheden for at optimere kontrol- og betalingssystemet, ved at indføre et nyt tællesystem, der registrerer bilernes nummerplader ved indkørsel på genbrugsstationen. Husk din kvittering for køb af årskort hver gang, du kører på genbrugsstationen Der udleveres ikke klistermærker i 2014 til de virksomheder, der køber årskort. Derimod skal virksomheden have kvitteringen med for køb af årskort 2014 med ved besøg på genbrugsstationen. Biltype Årskort Engangsbillet Personbil kr./køretøj 150 kr. /besøg Kassebil kr./køretøj 150 kr. /besøg Ladvogn kr./køretøj 200 kr. /besøg Trailer er inkluderet i prisen for årskort og engangsbillet. 11

12 Mød Erhvervs- og Vækstministeren ved forårskur for Albertslunds erhvervsliv Under overskriften Kommunen som samarbejdspartner inviteres kommunens virksom heder til forårskur, fredag den 11. april 2014 kl hos Royal Copenhagen. Kom og hør oplæg om erhverv, vækst og kommunen som partner, fra Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen, Royal Copenhagens VP of Sales Europe Hans Maasbøl og Albertslunds borgmester Steen Christiansen. Albertslund Kommune vedtog i 2013 en ny erhvervsstrategi. Erhvervsstrategien er blevet til i dialog med det lokale erhvervsliv, siger borgmester Steen Christiansen, og det vil vi gerne følge op på. Derfor inviterer vi til forårskur. Her vil virksomhederne blive præsenteret for perspektiver for erhvervsudviklingen i Albertslund. Samtidig er der mulighed for at skabe netværk, blive inspireret og høre om konkrete tilbud, projekter og services, som kan understøtte virksomhedernes udvikling. Der serveres kaffe, te og morgenmad. Tilmeld dig på senest den 3. april. På hjemmesiden vil der også være nærmere oplysninger om program. Alt farligt affald håndteres nu af SMOKA Vestforbrænding og SMOKA har pr. 1. januar 2014 lagt sine aktiviteter og kompetencer sammen. Det nye SMOKA (Storkøbenhavns Modtagestation for Olie- og KemikalieAffald) skal fremover håndtere farligt affald for over virksomheder og 1,5 mio. indbyggere. SMOKA overtager administration af de kommunale indsamlingsordninger for farligt affald fra Vestforbrænding og ordningerne fortsætter uændret i det nye SMOKA. Selvom navnet er nyt, er der stadig mulighed for at tale med nogen I allerede kender, når I ringer og bestiller afhentning af farligt affald. For alle de dygtige medarbejdere, der før servicerede jer i Vestforbrænding, er blevet overflyttet til det nye SMOKA. Kontakt SMOKA Hvis du ønsker at bestille afhentning af farligt affald og ny emballage eller har spørgsmål til ordningerne om farligt affald, kan du kontakte SMOKA på telefon eller Klip ud og hæng op Albertslund Miljøavis udgives af Albertslund Kommune, Miljø & Teknik. Ansvarshavende redaktør: Anne Adamsen, civilingeniør, ph.d., Avisen tilrettelægges i samarbejde med Ballerup, Brøndby, Glostrup, Greve, Herlev, Hvidovre, Roskilde og Solrød Kommuner. Oplag: 600 stk. Design og grafisk produktion: Kailow Graphic A/S. Kailow er certificeret under følgende internationale standarder: ISO miljøcertificering, ISO 9001 kvalitetscertificering, DS CSR-certificering (den danske udgave af ISO for social ansvarlighed) og OHSAS arbejdsmiljøcertificering. Kailow er tilsluttet Global Compact.

avisen NR. 1 MARTS 2014

avisen NR. 1 MARTS 2014 TIL VIRKSOMHEDER I HVIDOVRE KOMMUNE avisen NR. 1 MARTS 2014 ÅRGANG 21 Offentlig høring af Miljøtilsynsplanen side 9 Miljøtilsyn Hvordan og hvorfor? side 10 By- og Teknikforvaltningen Biler uden nummerplader

Læs mere

avisen Minimering af affald betaler sig side 9 MiljøCenter Greve 2014 nu med klippekort side 3 TIL VIRKSOMHEDER I GREVE KOMMUNE Greve Kommune

avisen Minimering af affald betaler sig side 9 MiljøCenter Greve 2014 nu med klippekort side 3 TIL VIRKSOMHEDER I GREVE KOMMUNE Greve Kommune TIL VIRKSOMHEDER I GREVE KOMMUNE Greve Kommune avisen NR. 1 Marts 2014 Minimering af affald betaler sig side 9 MiljøCenter Greve 2014 nu med klippekort side 3 Administrationsgebyr 2014 Gebyret for administration

Læs mere

TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 1 MARTS 2014. AVISEn. Sådan håndterer du byggeog anlægsaffald side 2. Affaldstjek hos dagligvarebutikker side 3

TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 1 MARTS 2014. AVISEn. Sådan håndterer du byggeog anlægsaffald side 2. Affaldstjek hos dagligvarebutikker side 3 TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 1 MARTS 2014 AVISEn Sådan håndterer du byggeog anlægsaffald side 2 Affaldstjek hos dagligvarebutikker side 3 Sådan håndterer du bygge- og anlægsaffald Solrød Kommune

Læs mere

avisen NR. 1 MARTS 2014

avisen NR. 1 MARTS 2014 TIL VIRKSOMHEDER I GLOSTRUP KOMMUNE GLOSTRUP KOMMUNE avisen NR. 1 MARTS 2014 Miljøtilsyn i 2014 side 3 Glostrup Kommune sænker udledningen af CO 2 side 10 Gebyr for erhvervsaffald 2014 Alle virksomheder

Læs mere

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Miljøtilsyn Information til virksomheder i Solrød Kommune Solrød Kommune fører miljøtilsyn med alle virksomheder i kommunen. Denne folder indeholder information om, hvorfor

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Geografisk område og væsentligste miljøproblemer... 3 3. Gennemførelse af et miljøtilsyn... 4 4. Planlægning

Læs mere

TILSYNSPLAN. Miljøtilsyn på virksomheder og landbrug Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013-2016 UDKAST I HØRING

TILSYNSPLAN. Miljøtilsyn på virksomheder og landbrug Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013-2016 UDKAST I HØRING TILSYNSPLAN Miljøtilsyn på virksomheder og landbrug Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013-2016 UDKAST I HØRING Indhold 1. Indledning... 2 2. Geografisk område... 2 3. Virksomheder og landbrug som Ishøj Kommune

Læs mere

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013 Ishøj Kommune Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013 Plan-, Bygge- og Miljøcenter Februar 2014 Indledning Plan-, Bygge- og Miljøcenter i Ishøj Kommune varetager Ishøj og Vallensbæk Kommuners

Læs mere

1 Plan for miljøtilsyn 2013-2016

1 Plan for miljøtilsyn 2013-2016 Udkast til Hørsholm Kommunes Miljøtilsynsplan for 203-206 Plan for miljøtilsyn 203-206 Hvad er en tilsynsplan Tilsynsplanen fortæller virksomheder, borgere og andre myndigheder, hvordan Hørsholm Kommune

Læs mere

avisen NR. 1 MARTS 2014

avisen NR. 1 MARTS 2014 TIL VIRKSOMHEDER I BALLERUP KOMMUNE avisen NR. 1 MARTS 2014 Ballerup får medvind på cykelstierne og mindsker trængsel side 2 Guide til grønne indkøb side 9 Ballerup får medvind på cykelstierne og mindsker

Læs mere

Tilsynsplan for miljøtilsyn 2013-2017

Tilsynsplan for miljøtilsyn 2013-2017 Tilsynsplan for miljøtilsyn 2013-2017 Indholdsfortegnelse UDKAST: Ballerup Kommunes Tilsynsplan 2013-2017... 3 1. INDLEDNING... 3 INTRODUKTION TIL TILSYNSPLANEN... 3 BALLERUP KOMMUNES MILJØ- OG UDVIKLINGSMÅLSÆTNINGER...

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013 for Glostrup Kommune

Miljøtilsynsplan 2013 for Glostrup Kommune Miljøtilsynsplan 2013 for Glostrup Kommune 1. Indledning I maj 2013 trådte en ny miljøtilsynsbekendtgørelse 1 i kraft. Den stiller krav om, at miljøtilsynsmyndighederne skal udarbejde en miljøtilsynsplan,

Læs mere

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8 NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE Side 1 af 8 Side 2 af 8 Indledning I Gentofte Kommune, Natur og Miljø, fører vi tilsyn med, at virksomheder og erhvervsmæssige dyrehold overholder

Læs mere

FORSLAG TIL PLAN FOR MILJØTILSYN GENTOFTE KOMMUNE

FORSLAG TIL PLAN FOR MILJØTILSYN GENTOFTE KOMMUNE NATUR OG MILJØ FORSLAG TIL PLAN FOR MILJØTILSYN 2017-2020 GENTOFTE KOMMUNE Side 1 af 8 Side 2 af 8 Indledning I Gentofte Kommune, Natur og Miljø, fører vi tilsyn med, at virksomheder og erhvervsmæssige

Læs mere

Brug pæren også når den er gået

Brug pæren også når den er gået Undgå forurening med kviksølv fra lyskilder: Brug pæren også når den er gået SPAREPÆRER OG LYSSTOFRØR INDEHOLDER KVIKSØLV. De skal indsamles korrekt for at undgå udledning af kviksølvet. Desværre ender

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2016

Miljøtilsynsplan 2013-2016 Miljøtilsynsplan 2013-2016 1 Indledning Fredensborg Kommune fører et aktivt og opsøgende miljøtilsyn med, at virksomheder og husdyrbrug overholder miljøbeskyttelsesloven, husdyrgodkendelsesloven, jordforureningsloven

Læs mere

Ishøj Kommune Ishøj, den 8. marts 2012

Ishøj Kommune Ishøj, den 8. marts 2012 Ishøj Kommune Ishøj, den 8. marts 2012 Tilsynsberetning for Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2011 Plan-, Bygge- og Miljøcenter i Ishøj Kommune varetager Ishøj og Vallensbæk Kommuners miljøtilsyn med virksomheder

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven. 13/ (Miljøsagsnr.: 2968 og 2969 (Kystpromenaden) 13/026243

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven. 13/ (Miljøsagsnr.: 2968 og 2969 (Kystpromenaden) 13/026243 Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 15. september 2016 CVR-nummer 55 13 30 18 edoc TS-journal nr. edoc GS-journal nr. 13/020988 (Miljøsagsnr.: 2968

Læs mere

Vejledning om PCB i byggematerialer. Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00

Vejledning om PCB i byggematerialer. Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Vejledning om PCB i byggematerialer Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Februar 2013 1 Forord Denne vejledning henvender sig til borgere, bygherrer, rådgivere,

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

Miljøtilsynsplan. For miljøtilsyn med virksomheder og landbrug

Miljøtilsynsplan. For miljøtilsyn med virksomheder og landbrug Miljøtilsynsplan For miljøtilsyn med virksomheder og landbrug Indledning Haderslev Kommune, Teknik og Miljø, har på baggrund af den nye Miljøtilsynsbekendtgørelse nr. 497 af 15. maj 2013, udarbejdet en

Læs mere

Virksomheder og landbrug

Virksomheder og landbrug Teknik og Miljø Virksomheder og landbrug Miljøtilsynsrapport 2013 Året der gik 2013 Miljøtilsyn og godkendelser Denne tilsynsberetning beskriver Slagelse Kommunes indsats inden for arbejdsområderne miljøgodkendelse

Læs mere

PAULI VESTERGAARD RASMUSSEN Tarpvej 7 7280 Sønder Felding. CVR-nr.: 21980609 P-nr.: 1006361251 CHR-nr.: 58054

PAULI VESTERGAARD RASMUSSEN Tarpvej 7 7280 Sønder Felding. CVR-nr.: 21980609 P-nr.: 1006361251 CHR-nr.: 58054 TEKNIK OG MILJØ PAULI VESTERGAARD RASMUSSEN Tarpvej 7 7280 Sønder Felding Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8097 mikcp@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer: 09.17.60-K08-222-15

Læs mere

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug 2. Listevirksomheder ekskl. landbrug Indledning Særligt forurenende virksomheder har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljø og sundhed.

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Fredericia Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Fredericia Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Fredericia Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Geografisk område og væsentligste miljøproblemer... 4 3. Gennemførelse af et miljøtilsyn... 4 4. Planlægning

Læs mere

Udkast til tilsynsplan for Miljøområdet 2013

Udkast til tilsynsplan for Miljøområdet 2013 Click here to enter text. UdUdkast 2 til tilsynsplankast 2 til tilsynsplan Udkast til tilsynsplan for Miljøområdet 2013 Alle kommuner skal have en tilsynsplan, som det fremgår af Tilsynsbekendtgørelsens

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 For Slagelse Kommune Indledning Slagelse Kommune fører tilsyn med, at virksomheder og husdyrbrug overholder miljølove og regler. Denne plan er en beskrivelse af de områder, som Slagelse

Læs mere

3. Anmeldevirksomheder inkl. 42 virksomheder

3. Anmeldevirksomheder inkl. 42 virksomheder 3. Anmeldevirksomheder inkl. 42 virksomheder Indledning Anmeldevirksomheder og 42 virksomheder er et bredt spekter af virksomheder, små som store, med vidt forskellig produktion. Ud over at de begge reguleres

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Tårnby kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Tårnby kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 Tårnby kommune Den 23. maj 2013 trådte miljøtilsynsbekendtgørelsen 1 i kraft med krav om, at kommunen skal udarbejde en plan for miljøtilsyn på virksomheder og husdyrbrug. Miljøtilsynsplanen

Læs mere

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST-774-00081 Sendt pr. mail til mst@mst.dk Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, 1 DK - 1900 Frederiksberg C Telefon +45 72 31 20 70 danskaffaldsforening.dk

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Januar 2015. Miljøtilsyn. Miljø & Teknik

Januar 2015. Miljøtilsyn. Miljø & Teknik Januar 205 Miljøtilsyn Miljø & Teknik Årsberetning 204 og Årsplan 205 Albertslund Kommune Nordmarks Allè 2 2620 Albertslund mt@albertslund.dk T 43 68 68 68 Januar 205 Årsberetning 204 og Årsplan 205

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Miljøtilsynsplan

Miljøtilsynsplan Miljøtilsynsplan 017-00 Indhold Indledning... 3 1. Geografisk område... 3. Væsentlige miljøproblemer... 3 3. Tilsynsindsatsen i 017-00... 4 4. Samarbejdsrelationer med andre myndigheder... 5 Bilag 1 -

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 udarbejdet af Land, By og Kultur, 18. juli 2013 M i l j ø t i l s y n s p l a n 2 0 1 3 S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1. Indledning... 3 2. Planens geografiske område...

Læs mere

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde:

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde: Forord. I henhold til affaldsbekendtgørelse nr. 1634 af 13.12.2006 skal kommunalbestyrelsen hvert 4. år udarbejde en plan for den kommunale håndtering af affald. Formålet med affaldsplanen er at skabe

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Miljøtilsyn med virksomheder. - herunder husdyrbrug

Miljøtilsyn med virksomheder. - herunder husdyrbrug Miljøtilsyn med virksomheder - herunder husdyrbrug INFORMATION OM TILSYN MED VIRKSOMHEDER OG HUSDYRBRUG Kerteminde Kommune 9. udgave 10/2015 Tekst, billeder og layout: Kerteminde Kommune, Miljø- og Kulturforvaltningen.

Læs mere

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk Byggeaffald styr på sorteringen 9623 6644 affald@avv.dk AVVTlf. www.avv.dk Hvad er byggeaffald? Bygge- og anlægsaffald er alt affald, som fremkommer ved anlægsarbejder, nedrivning, nybyggeri og renovering.

Læs mere

MILJØTILSYNSPLAN 2013-2016

MILJØTILSYNSPLAN 2013-2016 MILJØTILSYNSPLAN 2013-2016 Indhold 1. Indledning... 3 2. Nye regler for miljøtilsyn... 5 3. Mål og indsatsområder... 7 3.1 Generelle mål... 7 3.2 Mål for tilsynsindsatsen 2013-2016... 8 3.3 Særlige indsatsområder...

Læs mere

Miljøtilsynsplan for Læsø Kommune. xx.xx.2015

Miljøtilsynsplan for Læsø Kommune. xx.xx.2015 Miljøtilsynsplan for Læsø Kommune xx.xx.2015 Side 2/8 Indhold 1. Baggrund...3 2. Planens geografiske område...3 3. Vurdering af de væsentligste miljøproblemer i Læsø Kommune...3 4. Fortegnelse over specielle

Læs mere

Vejledning om opbevaring og håndtering af kemikalier, olie og farligt affald

Vejledning om opbevaring og håndtering af kemikalier, olie og farligt affald Vejledning om opbevaring og håndtering af kemikalier, olie og farligt affald Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Juni 2012 Forord Denne vejledning henvender

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3 Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3 Kommunenavn Vordingborg Kommune Indledning (max 1500 Vordingborg Kommune har i planlægningen af tilsynsindsatsen i 2011 porioriteret

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune Hvad er en miljøtilsynsplan I 2013 træder en ny tilsynsbekendtgørelse på miljøområdet i kraft. Kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn med virksomheder

Læs mere

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3 Analyse af restaffald Domus Vista Park 3 juli og november 2012 Affald & Genbrug Bygge, Plan & Miljø Frederiksberg Kommune Undersøgelse af affaldsforhold i Domus Vista Park 3 Frederiksberg Kommune prioriterer

Læs mere

Miljøkampagne 2015 Udendørs oplag af affald

Miljøkampagne 2015 Udendørs oplag af affald Miljøkampagne 2015 Udendørs oplag af affald Baggrund Baggrunden for kampagnen er, at sikre at virksomheder sorterer, håndterer og opbevarer udendørs oplag af affald og råvarer korrekt. Forkert håndtering

Læs mere

DHB-Teknik ApS De hvide Busser A/S Att.: Tim Valbøll

DHB-Teknik ApS De hvide Busser A/S Att.: Tim Valbøll DHB-Teknik ApS De hvide Busser A/S Att.: Tim Valbøll Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282454 mka55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 18.02.2016 Sagsnr.

Læs mere

Udredninger og regler i pipeline for nyttiggørelse af byggematerialer. Lene Gravesen, Jord og Affald, Miljøstyrelsen

Udredninger og regler i pipeline for nyttiggørelse af byggematerialer. Lene Gravesen, Jord og Affald, Miljøstyrelsen Udredninger og regler i pipeline for nyttiggørelse af byggematerialer Lene Gravesen, Jord og Affald, Miljøstyrelsen Disposition 1. Baggrund - Farlige stoffer i byggeaffald - Affaldsstrategi 10 (afløses

Læs mere

Referat af møde i LBR Syddjurs tirsdag den 15. maj

Referat af møde i LBR Syddjurs tirsdag den 15. maj Til LBR Syddjurs Referat af møde i LBR Syddjurs tirsdag den 15. maj Bugtrupvej 31 8560 Kolind Tel +8753 5440 jobcenter@syddjurs.dk www.jobnet.dk Dato: 21.5.2012 Sagsbeh.: Helle Dueholm Direkte nr.: 8753

Læs mere

Udfyld nedenstående Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald, og indsend det til Aabenraa Kommune..

Udfyld nedenstående Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald, og indsend det til Aabenraa Kommune.. Anmeldelse af byggeaffald Bygge- og anlægsaffald skal anmeldes, hvis byggearbejdet vil medføre mere end 1 tons affald, eller hvis renoveringen eller nedrivningen berører en bygning eller et anlæg på et

Læs mere

5. Godkendelsespligtige landbrug

5. Godkendelsespligtige landbrug 5. Godkendelsespligtige landbrug Indledning Godkendelsespligtige landbrug har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljøet. Landbrugene

Læs mere

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD Denne orientering indeholder en vejledning om bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald samt andre praktiske oplysninger herom. Formålet

Læs mere

PCB forekomster i danske bygninger praktiske udfordringer for byggebranchen SBI, PCB netværk, 15. juni 2016 v. Anke Oberender, centerleder, VHGB

PCB forekomster i danske bygninger praktiske udfordringer for byggebranchen SBI, PCB netværk, 15. juni 2016 v. Anke Oberender, centerleder, VHGB PCB forekomster i danske bygninger praktiske udfordringer for byggebranchen SBI, PCB netværk, 15. juni 2016 v. Anke Oberender, centerleder, VHGB PCB forekomster i over 75% af danske bygninger Samlet antal

Læs mere

Opbevaring af olier og kemikalier. Vejledning

Opbevaring af olier og kemikalier. Vejledning Opbevaring af olier og kemikalier Vejledning Indledning Ved opbevaring af olie og kemikalier er der risiko for forurening af jord, grundvand, søer og vandløb samt utilsigtet tilledning til kloaksystemer.

Læs mere

Miljøledelse. Ideen bag systemet er at etablere et ensartet system der sikre en forbedring af den enkelte virksomheds indsats overfor miljøet.

Miljøledelse. Ideen bag systemet er at etablere et ensartet system der sikre en forbedring af den enkelte virksomheds indsats overfor miljøet. Miljøledelse Hvad er Miljøcertificering Det er et værkstøj der under en samlet miljøpolitik medvirker til at systematisere og forbedre en virksomheds miljømål og højne miljøbevidstheden. Ideen bag systemet

Læs mere

Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug Aabenraa Kommune Kultur, Miljø & Erhverv Skelbækvej Aabenraa

Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug Aabenraa Kommune Kultur, Miljø & Erhverv Skelbækvej Aabenraa Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug 2013-2017 Aabenraa Kommune Kultur, Miljø & Erhverv Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Indledning Aabenraa Kommune har på baggrund af Miljøtilsynsbekendtgørelsen

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 Plan for miljøtilsyn 2013-2016 Høring om ny plan for miljøtilsyn på virksomheder og landbrug. Et forslag til overordnet plan for miljøtilsyn på virksomheder i Hillerød Kommune er

Læs mere

Tilsynsrapport. Rustfri DK. Hjulsporet 4. CVR-nr: P-nr: Tilsynsdato:

Tilsynsrapport. Rustfri DK. Hjulsporet 4. CVR-nr: P-nr: Tilsynsdato: Tilsynsrapport Rustfri DK Hjulsporet 4 CVR-nr: 20995033 P-nr: 1007951465 Tilsynsdato: 16.06.2016 Lolland Kommune, Teknik- og Miljømyndigheden, Jernbanegade 7, 4930 Maribo Telefon 5467 6767, TMM@lolland.dk,

Læs mere

Miljøtilsynsplan for Syddjurs Kommune 2013

Miljøtilsynsplan for Syddjurs Kommune 2013 Miljøtilsynsplan for Syddjurs Kommune 2013 Hvad er en miljøtilsynsplan Den 23. maj 2013 trådte en ny tilsynsbekendtgørelse i kraft med krav om, at kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2009 Indledning Denne niende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2009. Allerød Genbrugsplads har, sammenholdt

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 03. september 2015 CVR-nummer 27931944 P-nummer 1000880399 e-doc journal nr. 13/026937 Virksomhed Ingerslev Maskinfabrik

Læs mere

REGLER FOR ERHVERVSAFFALD

REGLER FOR ERHVERVSAFFALD REGLER FOR ERHVERVSAFFALD Vejledning til virksomheder Genanvendeligt erhvervsaffald Genanvendeligt erhvervsaffald er for eksempel: pap, papir, plastfolie og flasker/glas fra erhverv. Delvist liberalt marked

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

Tilsynsrapport 2015 - Rønn Biler

Tilsynsrapport 2015 - Rønn Biler Rønn Biler Tom Rønn Vrist Industrivej 22 7620 Lemvig 14. august 2015 Teknik & Miljø Rådhusgade 2 7620 Lemvig Telefon: 9663 1200 Mail: teknik@lemvig.dk J.nr.: 09.20.02G01-0005 S.nr.: 13152 B.nr.: 1011678

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Tilsyn med eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Kommunenavn Haderslev Indledning (max 1500 Kommunen skal årligt afgive en beretning om

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Som noget nyt skal virksomheder og husdyrbrug miljørisikoscores, hvorefter tilsynene planlægges efter den score virksomheden har opnået.

Som noget nyt skal virksomheder og husdyrbrug miljørisikoscores, hvorefter tilsynene planlægges efter den score virksomheden har opnået. Indledning I maj 2013 trådte en ny tilsynsbekendtgørelse i kraft med krav om, at kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn med virksomheder og husdyrbrug. Den skal blandt andet indeholde en

Læs mere

Miljøstyrelsen. Disposition 18-06-2010

Miljøstyrelsen. Disposition 18-06-2010 Miljøstyrelsen DAKOFAS PCB Seminar 17. Juni 2010 Kontorchef Dorte Hermansen Disposition 1. Baggrund 2. Hvad siger POP-forordningen om PCB? 3. Hvordan tolkes reglerne? EU-Kommisssionen En række medlemsstater

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2012 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2012 har der været kontinuerlig bortskaffelse af alle former for affald fra borgere

Læs mere

Bæredygtighed i tilsynet v/ Miljøchef Michael Damm. Hvorfor bæredygtighed i tilsynet er vigtig for kommunen og virksomhederne.

Bæredygtighed i tilsynet v/ Miljøchef Michael Damm. Hvorfor bæredygtighed i tilsynet er vigtig for kommunen og virksomhederne. Bæredygtighed i tilsynet v/ Miljøchef Michael Damm Hvorfor bæredygtighed i tilsynet er vigtig for kommunen og virksomhederne. EU initiativer der understøtter en grøn omstilling : HORISONT 2020 forskning

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune Bakkegårdsvej Højvangen. Miljøberetning 2010 Indledning Både besøgstal og mængder er faldet i 2010. Besøgstallet er for de to pladser,

Læs mere

Miljøtilsynsplan

Miljøtilsynsplan Miljøtilsynsplan 2013 2016 Hvorfor en miljøtilsynsplan og hvad skal den indeholde? I maj 2013 trådte en ny miljøtilsynsbekendtgørelse i kraft med krav om, at kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Tilsynsrapport. Vestlollands Dækcenter. Linkøbingvej 6. CVR-nr: P-nr: Tilsynsdato:

Tilsynsrapport. Vestlollands Dækcenter. Linkøbingvej 6. CVR-nr: P-nr: Tilsynsdato: Tilsynsrapport Vestlollands Dækcenter Linkøbingvej 6 CVR-nr: 37803677 P-nr: 1021517506 Tilsynsdato: 22.09.2016 Lolland Kommune, Teknik- og Miljømyndigheden, Jernbanegade 7, 4930 Maribo Telefon 5467 6767,

Læs mere

DIN sortering af affald fortsætter

DIN sortering af affald fortsætter November 2015 6. info DIN sortering af affald fortsætter men forsøget er slut! Kære beboer i Havrevangen Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er ved vejs ende. Du har nu sorteret

Læs mere

avisen NR. 1 MARTS 2013

avisen NR. 1 MARTS 2013 TIL VIRKSOMHEDER I BRØNDBY KOMMUNE avisen NR. 1 MARTS 2013 Blå Fisk beskytter vandmiljøet side 14 Miljøafdelingen hvem er vi side 8 Det skal være attraktivt at drive virksomhed i Brøndby Brøndby Kommune

Læs mere

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Din affaldsguide 2013 Til alle etageboliger og husstande med fælles sortering Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Historier om affald og genbrug i Herlev Teknisk Forvaltning 2013 Vores miljø er vigtigt

Læs mere

Håndtering af PCBholdige. Vejledning udarbejdet for Miljøstyrelsen af Grontmij-Cowi. 10. Oktober 2014

Håndtering af PCBholdige. Vejledning udarbejdet for Miljøstyrelsen af Grontmij-Cowi. 10. Oktober 2014 Håndtering af PCBholdige termoruder 1 Vejledning udarbejdet for Miljøstyrelsen af Grontmij-Cowi Majbrith Langeland, Teknisk chef Contamination Management 10. Oktober 2014 PCB Anvendelse i byggeriet i Danmark

Læs mere

Frederikshavn Affald A/S Knivholtvej Frederikshavn Att.: Anne Dorthe Iversen

Frederikshavn Affald A/S Knivholtvej Frederikshavn Att.: Anne Dorthe Iversen Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Frederikshavn Affald A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn Att.: Anne Dorthe Iversen E-mail: andi@forsyningen.dk Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE 2014 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2014-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens

Læs mere

Tilsynsbrev Sirid Marie Kaatmann, Herning Kommune, har den udført miljøtilsyn på Hedebyvej Kibæk.

Tilsynsbrev Sirid Marie Kaatmann, Herning Kommune, har den udført miljøtilsyn på Hedebyvej Kibæk. TEKNIK OG MILJØ Flemming Vile Jensen Hedebyvej 4 6933 Kibæk CVR-nr.: 26189020 P-nr.: 1003908792 CHR-nr.: 96831 Oversigt over landbrugets godkendelser/tilladelser Miljøgodkendelse fra 2007 Tillæg 1 fra

Læs mere

Kommunen mindede virksomheden om at

Kommunen mindede virksomheden om at Helsingør Jern og Metalhandel ApS Att.: Jesper Olsen Info@hjmrecycling.dk flindt@miljodk.dk Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 4928 2454 mka55@helsingor.dk

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 27. juni 2012 Projekt nr. A418 Indhold 1 INDLEDNING 4 1.1 FORMÅL 4 1.2 LOKALISERING 4 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

Grøn nedrivning af tomme bygninger

Grøn nedrivning af tomme bygninger Titeldias uden baggrundsfarve vælge Titeldias Logo blå for at anvende logo blå baggrund Grøn nedrivning af tomme bygninger Nina Svaneberg KL s Kontor for Teknik og Miljø Grøn Nedrivning - projektet Miljøstyrelsen,

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk.

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk. Affald til genbrug 1 Papir Fx bøger, reklamer og telefonbøger. Plastomslag og ringbind. 5 Jern og metal Fx cykler, dåser, gaskomfurer, gryder og radiatorer. Elektronikaffald. 6 Pap og karton Fx rent og

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 02. september 2015 CVR-nummer 14513884 P-nummer - Journal nr. 13/032810 Virksomhed Adresse Postnummer og by Dinitrol

Læs mere

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Bilag 1 Screeningskema for PCB Er bygningen, anlægget eller dele heraf opført eller renoveret i perioden fra 1950 til1977, er der risiko

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Tilsyn med eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Kommunenavn Syddjurs Indledning (max 1500 Syddjurs Kommune varetager miljøtilsyn med knap 200, som er omfattet af regler om minimumsfrekvenser

Læs mere

virksomheder ved tilsynsårets begyndelse (pr. 1. januar)

virksomheder ved tilsynsårets begyndelse (pr. 1. januar) Indberetning af godkendelses - og tilsynsindsatsen med der og i 2014, for perioden 1. januar 31. december. 2014 (efter tilsynsbekendtgørelsens kapitel 4), Del 1/3 Kommunenavn Viborg Kommunens bemærkninger

Læs mere

Ressourcestrategi og affaldsstrømme

Ressourcestrategi og affaldsstrømme Ressourcestrategi og affaldsstrømme Seminar on Automation in Waste Handling systems May 13th, 2013 Inge Werther, DAKOFA Ressourceeffektivitet affaldet som ressource Miljøminister Ida Auken 2 kriser, der

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Tilsyn med eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Kommunenavn Lyngby-Taarbæk Indledning (max 1500 Kommunen har i lighed med sidste år valgt kun at indberette kommunens miljøtilsyn og meddelte

Læs mere

A-10 Auto Energivej Sæby Att.: Jan Hugo Larsen. Sendt via:

A-10 Auto Energivej Sæby Att.: Jan Hugo Larsen. Sendt via: Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn A-10 Auto Energivej 17 9300 Sæby Att.: Jan Hugo Larsen Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 Sendt via:

Læs mere