Naturvandringer Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade Rønne. Telefon: Mobil: Sillehoved@os.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturvandringer 2016. Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade 9 3700 Rønne. Telefon: 56950859 Mobil: 40450742. E-mail: Sillehoved@os."

Transkript

1 Naturvandringer 2016 Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade Rønne Telefon: Mobil: Sillehoved@os.dk Alle de guidede ture på Bornholm og Christiansø koster 50.- kr. pr. deltager. Børn under 7 år er gratis. Der er ingen tilmelding, man møder bare frem det pågældende sted og betaler kontant. På turen til Christiansø skal der også regnes med billet til skibet og for en sikkerheds skyld bestille plads på skibet: Christiansø Farten på telefon nummer Alle turene guides på dansk/nordisk. Hele året kan der arrangeres private vandreture og spændende foredrag til priser efter aftale. Kontakt mig venligst. Mit offentlige program starter til påske. Tirsdag den 22.marts kl MED SILLEHOVED GENNEM PARADISET TIL TROLDEMOSEN. Mødested: På parkeringspladsen ved Hammershus. Langebjergvej 3770 Allinge. Der skal regnes med ujævnt terræn. Turen egner sig ikke for barnevogne. En sjov vandretur for børn og barnlige sjæle. Den spændende vandretur går først til en meget særpræget sprækkedal for foden af Hammershus. Bagefter fortsætter turen op gennem dalen til en gammel skov med krogede og underlige træer, og på et tidspunkt må vi smyge os gennem et træ med mange stammer for at kunne fortsætte til troldenes mose. Vi finder også penge træet, hvor en rasende trold for længe siden har banket mønter i stammen, På turen hører vi sjove historier om trolde og gammel overtro, og der fortælles også den sjove historie om trolden krølle Bølle. En herlig tur med flotte naturoplevelser, og vi oplever Hammershus fra nogle helt nye og meget spændende vinkler.. Onsdag den 23.marts kl MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET VED PISSEBÆKKEN. Mødested: P. Pladsen Vang Havn Hasle.Der skal regnes med ujævnt terræn.

2 En af Bornholms smukkeste vandfald findes ved klippekysten nord for Vang. Med en intens stemning buldrer vandet ned over de stejle klipper og skaber et helt fantastisk natursceneri. Skrænterne ved vandfaldet er berømt for sine mange blomstrende blå anemoner om foråret. Via en lang trappe kommer vi op over de stejle klippeformationer og fortsætter turen gennem et stort og åbent naturområde, kaldt Slotslyngen. På den dejlige vandretur oplever vi stejle fuglefjelde med nordens pingviner, alke og lomvier, og får måske et glimt af de lokale vandrefalke. Der er mange flotte naturoplevelser, ikke mindst ud over den nordvestbornholmske klippekyst og Hammershus. Skærtorsdag den 24.marts kl MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER. Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodals Restaurationen. Ekkodalsvejen Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn under turen. Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko, men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer der ligner sære grotter. På vandreturen skal vi naturligvis prøve ekkoet, men ser også en gammel hellig kilde med en spændende historie. Bagefter følger vi sporet til ruinerne af en borg fra jernalderen og vikingetiden, og dens historie er langt fra kedelig. På turen gennem Almindingen fortælles om skovens historie, og hvordan man i vore dage planter træerne mere naturligt. Der fortælles også om skovens dyreliv, og om årsagen til udsætning af de store polske bisonokser. En lille folder med kort over bisonskoven kan fås på turen, den er samtidig en kørselsvejledning, hvis man bagefter selv vil ud og opleve de store bisonokser. Pris: kr.(børn under 7 år gratis) Langfredag den 25.marts kl MED SILLEHOVED PÅ HAMMERKNUDEN. Mødested: Den store parkeringsplads ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej Allinge. Sidevej Sandvig - Hammershus. Der skal regnes med kuperet terræn. Tag lidt brød i lommen, vi skal fodre fisk under turen. Denne tur er måske Bornholms flotteste vandretur. På ruten følger vi kyst stien højt oppe i terrænet, og ser de smukke udsigter over klippekysten med Hammershus i det fjerne. Der passeres stejle fuglefjelde med nordens pingviner, ynglende alke og lomvier, og mange skrigende måger skaber en flot lydkulisse i det dramatiske landskab. På turen ser vi den mærkelige Kælderhals, et hul i klipperne, og kommer bagefter op til Hammer Fyr og et gammelt stenbrud. Der fortælles naturligvis om dets historie og om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Højdepunktet på turen bliver nok i flere henseender den enestående udsigt fra toppen over Opal søen og det meget smukke landskab. Pris kr.(børn under 7 år gratis) Lørdag den 26.marts kl TUR MED SILLEHOVED. TRANEDANS OG SKOVEN MAN GLEMTE. Mødested: Parkeringspladsen ved fugletårnet Baste Mose i Almindingen. Ved 17 km. på landevejen Rønne Svaneke. Der er nogle steder fugtigt terræn, så husk gode sko eller støvler.

3 Baste Mose er en af øens bedste fuglemose med ynglende traner, gæs og rovfugle. På turen rundt om mosen leder vi efter naturens forårstegn, og ser måske tranerne udføre deres særegne tranedans. Bagefter går turen til Eneskoven. Da man for mange år siden tilplantede Almindingen glemte man dette område, det ligger derfor stadig hen som et minde fra ældre dage med lyng, ene og store gamle fyrretræer. Et særdeles smukt, men mere ukendt område af Almindingen.. Påskedag. Søndag den 27.marts kl MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS. Mødested: Parkeringspladsen ved Hammershus. Langebjergvej 3770 Allinge. Turen er ikke egnet for barnevogne for undervejs til borgen skal der passeres en trappe med mange trin. På denne tur til Hammershus skal vi først på en naturvandring, og se den flotte klippekyst med sine særprægede klippepartier med navnene Løve og Kamelhovederne. Efter den lange opstigning til borgen finder vi en skjult bagdør, og står pludselig midt inde på Hammershus. Her begynder turen på den gamle borg, og på en underholdene måde bliver der fortalt om livet i middelalderen. Om de mange bygninger, forsvaret og angrebene af den, og hvor sov soldaterne? Hvad spiste og drak man dengang, og hvordan kunne man helbrede sygdomme uden læger. På Hammershus var der rum med fjernvarme og biologiske renseanlæg. Under rundturen ses nogle mærkelige symboler og tegn på muren og klipperne, og vi hører om deres historie. Vi skal også høre historien om dengang Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine flygtede fra deres fængsel på Hammershus en kold nat i En spændende og underholdende tur for hele familien. 2.påskedag. Mandag den 28.marts kl MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE. Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne. Denne byvandring starter inde i Rønne Kirke. Efter oplevelsen af kirken vandrer vi i den gamle bydel med alle sine krogede gader med blankslidte brosten og gamle gadelamper. Det smukke miljø fremhæves af de mange smukke bindingsværkshuse. På turen besøger vi også en stor gammel købmandsgård, og ser haven med et 300 år gammelt morbær træ. Undervejs gennem de gamle gader fortælles om 2.verdenskrig og den tyske besættelse. Bornholm fungerede under krigen som en vigtig flugtvej for jøder og modstandsfolk til Sverige. Flammen og Citronen var to kendte københavnske modstandskæmpere der flygtede til Sverige via Bornholm og Christiansø. Hør den spændende beretning. Efter krigen kom der tusindvis af tyske flygtninge til øen, og der ventede yderligere i Tyskland der også skulle flygte til Bornholm. Den 7. og 8. maj 1945 bombede russerne Rønne og Nexø, og besatte bagefter Bornholm. Bornholmerne græd og resten af landet jublede, for 2. Verdenskrig var slut, og russerne var på øen i 11 måneder og stjal og voldtog unge piger. Hør også om de krav russerne gav Danmark for at rejse igen. En mosaik af spændende og tragiske historier gør denne byvandring til en meget stor oplevelse. Mandag den 18.april kl MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET I DØNDALEN.

4 Mødested. Parkeringspladsen ved Døndalen. Helligdomsvej 3760 Gudhjem. Landevejen lags kysten mellem Tejn Gudhjem i nærheden af Kunstmuseet. Se efter P. skiltet. Husk godt fodtøj. Døndalen er en naturfredet sprækkedal med stejle klipper og Danmarks højeste vandfald. Der er mange høje gamle træer, en særdeles frodig underskov, og den lerede jordbund har givet gode betingelser for et rigt planteliv med over 350 forskellige arter. Særlig mange ramsløg, og med duften af dem i vore næser vandrer vi gennem området til vandfaldet, og ser det flotte natursceneri. Senere følger vi en mindre sti op over dalen, og ser vandfaldet fra andre vinkler. På turen kommer vi også til et privat område, hvor en tidligere ejer for mange år siden udplantede 150 forskellige arter af eksotiske træer fra hele verden. Vi ser blandt andet en flot californisk kæmpe fyr (redwood) også kaldet mammut træ og gammel vandgran. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis) Mandag den 18. april kl MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE. Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne. Denne byvandring starter inde i Rønne Kirke. Efter oplevelsen af kirken vandrer vi i den gamle bydel med alle sine krogede gader med blankslidte brosten og gamle gadelamper. Det smukke miljø fremhæves af de mange smukke bindingsværkshuse. På turen besøger vi også en stor gammel købmandsgård, og ser haven med et 300 år gammelt morbær træ. Undervejs gennem de gamle gader fortælles om 2.verdenskrig og den tyske besættelse. Bornholm fungerede under krigen som en vigtig flugtvej for jøder og modstandsfolk til Sverige. Flammen og Citronen var to kendte københavnske modstandskæmpere der flygtede til Sverige via Bornholm og Christiansø. Hør den spændende beretning. Efter krigen kom der tusindvis af tyske flygtninge til øen, og der ventede yderligere i Tyskland der også skulle flygte til Bornholm. Den 7. og 8. maj 1945 bombede russerne Rønne og Nexø, og besatte bagefter Bornholm. Bornholmerne græd og resten af landet jublede, for 2. Verdenskrig var slut, og russerne var her i 11 måneder og stjal og voldtog unge piger. Hør også om de krav russerne gav Danmark for at rejse igen. En mosaik af spændende og tragiske historier gør denne byvandring til en meget stor oplevelse. Tirsdag den 19.april kl Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet Ertholm kl Hjem En tur på Christiansø er en meget stor oplevelse, for dette miljø findes ingen andre steder i verden. Hvis vejret er til det laver vi Sæl Safari og skibet sejler langsomt forbi nogle små skær med store flokke af gråsæler på næsten tre meter. Vi oplever også tusindvis af nordens pingviner, de ynglende alkefugle. På den guidede tur besøges begge beboede øer og ser de eksotiske haver og små damme med store grønne frøer. Under turen fortælles om fæstningens historie, om slaverne, mytterierne, den engelske krig og om alle kaperne, der ligesom sørøvere stjal fremmede skibe. Turen afsluttes med den gribende historie om Dr. Dampe, Danmarks første politiske fange. Vi ser mange rugende edderfugle, og oplever de gamle huse, mure og bastioner blive levende ved hjælp af spændende og sjove historier. Den guidede tur varer 2 timer der er en time på egen hånd. + billet til båden. Pladsbestilling: Christiansøfarten

5 Onsdag den 20.april kl MED SILLEHOVED TIL GUDHJEM. PÅ TOPPEN AF BYEN VENTER EVENTYRET. Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet. Vandreturen er ikke bare en tur gennem den smukke gamle by, men også en tur til naturområderne omkring Gudhjem med den flotte klippekyst, højdedraget Bokul og skoven med mosen Gråmyr. Under turen hører vi om Gudhjems ældgamle historie. Ser bautastene fra jernalderen og bliver hvirvlet ind i sagaerne om gudernes hjem og hjemsted for øens konge. I vikingetiden en sikker havn for rejserne østpå, og i middelalderen var der sildemarked i Gudhjem. Fra silderøgeriernes storhedstid i 1900 til turisternes Gudhjem. Et net af myter findes over egnen, men edderkoppen der laver det har kors på ryggen og er en rundkirke med navnet Østerlars. Hør de helt nye teorier om øens rundkirker. Gennem en sprækkedal finder vi bagdøren til Gudhjems idylliske miljø, og på turen gennem byens små gader opdager vi, at Gudhjem er skabt af det stof som drømme er skabt af. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis). Torsdag den 21. april kl MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER. Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodals Restaurationen. Ekkodalsvejen Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn under turen. Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko, men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer der ligner sære grotter. På vandreturen skal vi naturligvis prøve ekkoet, men ser også en gammel hellig kilde med en spændende historie. Bagefter følger vi sporet til ruinerne af en borg fra jernalderen og vikingetiden, og dens historie er langt fra kedelig. På turen gennem Almindingen fortælles om skovens historie, og hvordan man i vore dage planter træerne mere naturligt. Der fortælles også om skovens dyreliv, og om årsagen til udsætning af de store polske bisonokser. En lille folder med kort over bisonskoven kan fås på turen, den er samtidig en kørselsvejledning, hvis man bagefter selv vil ud og opleve de store bisonokser. Pris: kr.(børn under 7 år gratis) St. Bededag. Fredag den 22.april kl MED SILLEHOVED PÅ HAMMERKNUDEN. Mødested: Den store parkeringsplads ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej Allinge. Sidevej Sandvig - Hammershus. Der skal regnes med kuperet terræn. Tag lidt brød i lommen, vi skal fodre fisk under turen. Denne tur er måske Bornholms flotteste vandretur. På ruten følger vi kyst stien højt oppe i terrænet, og ser de smukke udsigter over klippekysten med Hammershus i det fjerne. Der passeres stejle fuglefjelde med nordens pingviner, ynglende alke og lomvier, og mange skrigende måger skaber en flot lydkulisse i det dramatiske landskab. På turen ser vi den mærkelige Kælderhals, et hul i klipperne, og kommer bagefter op til Hammer Fyr og et gammelt stenbrud. Der fortælles naturligvis om dets historie og om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Højdepunktet på turen bliver nok i flere henseender den enestående udsigt fra toppen over Opal søen og det meget smukke landskab. Pris kr.(børn under 7 år gratis)

6 Lørdag den 23.april kl TUR MED SILLEHOVED. TRANEDANS OG SKOVEN MAN GLEMTE. Mødested: Parkeringspladsen ved fugletårnet Baste Mose i Almindingen. Ved 17 km. på landevejen Rønne Svaneke. Der er nogle steder fugtigt terræn, så husk gode sko eller støvler. Baste Mose er en af øens bedste fuglemose med ynglende traner, gæs og rovfugle. På turen rundt om mosen leder vi efter naturens forårstegn, og ser måske tranerne udføre deres særegne tranedans. Bagefter går turen til Eneskoven. Da man for mange år siden tilplantede Almindingen glemte man dette område, det ligger derfor stadig hen som et minde fra ældre dage med lyng, ene og store gamle fyrretræer. Et særdeles smukt, men mere ukendt område af Almindingen.. Mandag den 25.april kl MED SILLEHOVED TIL GUDHJEM. PÅ TOPPEN AF BYEN VENTER EVENTYRET. Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet. Vandreturen er ikke bare en tur gennem den smukke gamle by, men også en tur til naturområderne omkring Gudhjem med den flotte klippekyst, højdedraget Bokul og skoven med mosen Gråmyr. Under turen hører vi om Gudhjems ældgamle historie. Ser bautastene fra jernalderen og bliver hvirvlet ind i sagaerne om gudernes hjem og hjemsted for øens konge. I vikingetiden en sikker havn for rejserne østpå, og i middelalderen var der sildemarked i Gudhjem. Fra silderøgeriernes storhedstid i 1900 til turisternes Gudhjem. Et net af myter findes over egnen, men edderkoppen der laver det har kors på ryggen og er en rundkirke med navnet Østerlars. Hør de helt nye teorier om øens rundkirker. Gennem en sprækkedal finder vi bagdøren til Gudhjems idylliske miljø, og på turen gennem byens små gader opdager vi, at Gudhjem er skabt af det stof som drømme er skabt af. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis). Mandag den 25.april kl MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE. Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne. Denne byvandring starter inde i Rønne Kirke. Efter oplevelsen af kirken vandrer vi i den gamle bydel med alle sine krogede gader med blankslidte brosten og gamle gadelamper. Det smukke miljø fremhæves af de mange smukke bindingsværkshuse. På turen besøger vi også en stor gammel købmandsgård, og ser haven med et 300 år gammelt morbær træ. Undervejs gennem de gamle gader fortælles om 2.verdenskrig og den tyske besættelse. Bornholm fungerede under krigen som en vigtig flugtvej for jøder og modstandsfolk til Sverige. Flammen og Citronen var to kendte københavnske modstandskæmpere der flygtede til Sverige via Bornholm og Christiansø. Hør den spændende beretning. Efter krigen kom der tusindvis af tyske flygtninge til øen, og der ventede yderligere i Tyskland der også skulle flygte til Bornholm. Den 7. og 8. maj 1945 bombede russerne Rønne og Nexø, og besatte bagefter Bornholm. Bornholmerne græd og resten af landet jublede, for 2. Verdenskrig var slut, og russerne var på øen i 11 måneder og stjal og voldtog unge piger. Hør også om de krav russerne gav Danmark for at rejse igen. En mosaik af spændende og tragiske historier gør denne byvandring til en meget stor oplevelse.

7 Tirsdag den 26. april kl Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet Ertholm kl Hjem En tur på Christiansø er en meget stor oplevelse, for dette miljø findes ingen andre steder i verden. Hvis vejret er til det laver vi Sæl Safari og skibet sejler langsomt forbi nogle små skær med store flokke af gråsæler på næsten tre meter. Vi oplever også tusindvis af nordens pingviner, de ynglende alkefugle. På den guidede tur besøges begge beboede øer og ser de eksotiske haver og små damme med store grønne frøer. Under turen fortælles om fæstningens historie, om slaverne, mytterierne, den engelske krig og om alle kaperne, der ligesom sørøvere stjal fremmede skibe. Turen afsluttes med den gribende historie om Dr. Dampe, Danmarks første politiske fange. Vi ser mange rugende edderfugle, og oplever de gamle huse, mure og bastioner blive levende ved hjælp af spændende og sjove historier. Den guidede tur varer 2 timer der er en time på egen hånd. + billet til båden. Pladsbestilling: Christiansøfarten Onsdag den 27.april kl MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET I DØNDALEN. Mødested. Parkeringspladsen ved Døndalen. Helligdomsvej 3760 Gudhjem. Landevejen lags kysten mellem Tejn Gudhjem i nærheden af Kunstmuseet. Se efter P. skiltet. Husk godt fodtøj. Døndalen er en naturfredet sprækkedal med stejle klipper og Danmarks højeste vandfald. Der er mange høje gamle træer, en særdeles frodig underskov, og den lerede jordbund har givet gode betingelser for et rigt planteliv med over 350 forskellige arter. Særlig mange ramsløg, og med duften af dem i vore næser vandrer vi gennem området til vandfaldet, og ser det flotte natursceneri. Senere følger vi en mindre sti op over dalen, og ser vandfaldet fra andre vinkler. På turen kommer vi også til et privat område, hvor en tidligere ejer for mange år siden udplantede 150 forskellige arter af eksotiske træer fra hele verden. Vi ser blandt andet en flot californisk kæmpe fyr (redwood) også kaldet mammut træ og gammel vandgran. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis) Torsdag den 28.april kl MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER. Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodals Restaurationen. Ekkodalsvejen Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn under turen. Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko, men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer der ligner sære grotter. På vandreturen skal vi naturligvis prøve ekkoet, men ser også en gammel hellig kilde med en spændende historie. Bagefter følger vi sporet til ruinerne af en borg fra jernalderen og vikingetiden, og dens historie er langt fra kedelig. På turen gennem Almindingen fortælles om skovens historie, og hvordan man i vore dage planter træerne mere naturligt. Der fortælles også om skovens dyreliv, og om årsagen til udsætning af de store polske bisonokser. En lille folder med kort over bisonskoven kan fås på turen, den er samtidig en kørselsvejledning, hvis man bagefter selv vil ud og opleve de store bisonokser. Pris: kr.(børn under 7 år gratis)

8 Fredag den 29.april kl MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS. Mødested: Parkeringspladsen ved Hammershus. Langebjergvej 3770 Allinge. Turen er ikke egnet for barnevogne for undervejs til borgen skal der passeres en trappe med mange trin. På denne tur til Hammershus skal vi først på en naturvandring, og se den flotte klippekyst med sine særprægede klippepartier med navnene Løve og Kamelhovederne. Efter den lange opstigning til borgen finder vi en skjult bagdør, og står pludselig midt inde på Hammershus. Her begynder turen på den gamle borg, og på en underholdene måde bliver der fortalt om livet i middelalderen. Om de mange bygninger, forsvaret og angrebene af den, og hvor sov soldaterne? Hvad spiste og drak man dengang, og hvordan kunne man helbrede sygdomme uden læger. På Hammershus var der rum med fjernvarme og biologiske renseanlæg. Under rundturen ses nogle mærkelige symboler og tegn på muren og klipperne, og vi hører om deres historie. Vi skal også høre historien om dengang Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine flygtede fra deres fængsel på Hammershus en kold nat i En spændende og underholdende tur for hele familien. Søndag den 1.maj kl MED SILLEHOVED GENNEM PARADISET TIL TROLDEMOSEN. Mødested: På parkeringspladsen ved Hammershus. Langebjergvej 3770 Allinge. Der skal regnes med ujævnt terræn. Turen egner sig ikke for barnevogne. En sjov vandretur for børn og barnlige sjæle. Den spændende vandretur går først til en meget særpræget sprækkedal for foden af Hammershus. Bagefter fortsætter turen op gennem dalen til en gammel skov med krogede og underlige træer, og på et tidspunkt må vi smyge os gennem et træ med mange stammer for at kunne fortsætte til troldenes mose. Vi finder også penge træet, hvor en rasende trold for længe siden har banket mønter i stammen, På turen hører vi sjove historier om trolde og gammel overtro, og der fortælles også den sjove historie om trolden krølle Bølle. En herlig tur med flotte naturoplevelser, og vi oplever Hammershus fra nogle helt nye og meget spændende vinkler.. Mandag den 2.maj kl MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET I DØNDALEN. Mødested. Parkeringspladsen ved Døndalen. Helligdomsvej 3760 Gudhjem. Landevejen lags kysten mellem Tejn Gudhjem i nærheden af Kunstmuseet. Se efter P. skiltet. Husk godt fodtøj. Døndalen er en naturfredet sprækkedal med stejle klipper og Danmarks højeste vandfald. Der er mange høje gamle træer, en særdeles frodig underskov, og den lerede jordbund har givet gode betingelser for et rigt planteliv med over 350 forskellige arter. Særlig mange ramsløg, og med duften af dem i vore næser vandrer vi gennem området til vandfaldet, og ser det flotte natursceneri. Senere følger vi en mindre sti op over dalen, og ser vandfaldet fra andre vinkler. På turen kommer vi også til et privat område, hvor en tidligere ejer for mange år siden udplantede 150 forskellige arter af eksotiske træer fra hele verden. Vi ser blandt andet en flot californisk kæmpe fyr (redwood) også kaldet mammut træ og gammel vandgran. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis)

9 Mandag den 2. maj kl MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne. Denne byvandring starter inde i Rønne Kirke. Efter oplevelsen af kirken vandrer vi i den gamle bydel med alle sine krogede gader med blankslidte brosten og gamle gadelamper. Det smukke miljø fremhæves af de mange smukke bindingsværkshuse. På turen besøger vi også en stor gammel købmandsgård, og ser haven med et 300 år gammelt morbær træ. Undervejs gennem de gamle gader fortælles om 2.verdenskrig og den tyske besættelse. Bornholm fungerede under krigen som en vigtig flugtvej for jøder og modstandsfolk til Sverige. Flammen og Citronen var to kendte københavnske modstandskæmpere der flygtede til Sverige via Bornholm og Christiansø. Hør den spændende beretning. Efter krigen kom der tusindvis af tyske flygtninge til øen, og der ventede yderligere i Tyskland der også skulle flygte til Bornholm. Den 7. og 8. maj 1945 bombede russerne Rønne og Nexø, og besatte bagefter Bornholm. Bornholmerne græd og resten af landet jublede, for 2. Verdenskrig var slut, og russerne var på øen i 11 måneder og stjal og voldtog unge piger. Hør også om de krav russerne gav Danmark for at rejse igen. En mosaik af spændende og tragiske historier gør denne byvandring til en meget stor oplevelse. Tirsdag den 3.maj kl Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet Ertholm kl Hjem En tur på Christiansø er en meget stor oplevelse, for dette miljø findes ingen andre steder i verden. Hvis vejret er til det laver vi Sæl Safari og skibet sejler langsomt forbi nogle små skær med store flokke af gråsæler på næsten tre meter. Vi oplever også tusindvis af nordens pingviner, de ynglende alkefugle. På den guidede tur besøges begge beboede øer og ser de eksotiske haver og små damme med store grønne frøer. Under turen fortælles om fæstningens historie, om slaverne, mytterierne, den engelske krig og om alle kaperne, der ligesom sørøvere stjal fremmede skibe. Turen afsluttes med den gribende historie om Dr. Dampe, Danmarks første politiske fange. Vi ser mange rugende edderfugle, og oplever de gamle huse, mure og bastioner blive levende ved hjælp af spændende og sjove historier. Den guidede tur varer 2 timer der er en time på egen hånd. + billet til båden. Pladsbestilling: Christiansøfarten Onsdag den 4.maj kl MED SILLEHOVED PÅ HAMMERKNUDEN. Mødested: Den store parkeringsplads ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej Allinge. Sidevej Sandvig - Hammershus. Der skal regnes med kuperet terræn. Tag lidt brød i lommen, vi skal fodre fisk under turen. Denne tur er måske Bornholms flotteste vandretur. På ruten følger vi kyst stien højt oppe i terrænet, og ser de smukke udsigter over klippekysten med Hammershus i det fjerne. Der passeres stejle fuglefjelde med nordens pingviner,

10 ynglende alke og lomvier, og mange skrigende måger skaber en flot lydkulisse i det dramatiske landskab. På turen ser vi den mærkelige Kælderhals, et hul i klipperne, og kommer bagefter op til Hammer Fyr og et gammelt stenbrud. Der fortælles naturligvis om dets historie og om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Højdepunktet på turen bliver nok i flere henseender den enestående udsigt fra toppen over Opal søen og det meget smukke landskab. Pris kr.(børn under 7 år gratis) Kr. Himmelfartsdag Torsdag den 5.maj kl MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER. Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodals Restaurationen. Ekkodalsvejen Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn under turen. Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko, men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer der ligner sære grotter. På vandreturen skal vi naturligvis prøve ekkoet, men ser også en gammel hellig kilde med en spændende historie. Bagefter følger vi sporet til ruinerne af en borg fra jernalderen og vikingetiden, og dens historie er langt fra kedelig. På turen gennem Almindingen fortælles om skovens historie, og hvordan man i vore dage planter træerne mere naturligt. Der fortælles også om skovens dyreliv, og om årsagen til udsætning af de store polske bisonokser. En lille folder med kort over bisonskoven kan fås på turen, den er samtidig en kørselsvejledning, hvis man bagefter selv vil ud og opleve de store bisonokser. Pris: kr.(børn under 7 år gratis) Fredag den 6.maj kl MED SILLEHOVED TIL GUDHJEM. PÅ TOPPEN AF BYEN VENTER EVENTYRET. Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet. Vandreturen er ikke bare en tur gennem den smukke gamle by, men også en tur til naturområderne omkring Gudhjem med den flotte klippekyst, højdedraget Bokul og skoven med mosen Gråmyr. Under turen hører vi om Gudhjems ældgamle historie. Ser bautastene fra jernalderen og bliver hvirvlet ind i sagaerne om gudernes hjem og hjemsted for øens konge. I vikingetiden en sikker havn for rejserne østpå, og i middelalderen var der sildemarked i Gudhjem. Fra silderøgeriernes storhedstid i 1900 til turisternes Gudhjem. Et net af myter findes over egnen, men edderkoppen der laver det har kors på ryggen og er en rundkirke med navnet Østerlars. Hør de helt nye teorier om øens rundkirker. Gennem en sprækkedal finder vi bagdøren til Gudhjems idylliske miljø, og på turen gennem byens små gader opdager vi, at Gudhjem er skabt af det stof som drømme er skabt af. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis). Lørdag den 7.maj kl MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS. Mødested: Parkeringspladsen ved Hammershus. Langebjergvej 3770 Allinge. Turen er ikke egnet for barnevogne for undervejs til borgen skal der passeres en trappe med mange trin.

11 På denne tur til Hammershus skal vi først på en naturvandring, og se den flotte klippekyst med sine særprægede klippepartier med navnene Løve og Kamelhovederne. Efter den lange opstigning til borgen finder vi en skjult bagdør, og står pludselig midt inde på Hammershus. Her begynder turen på den gamle borg, og på en underholdene måde bliver der fortalt om livet i middelalderen. Om de mange bygninger, forsvaret og angrebene af den, og hvor sov soldaterne? Hvad spiste og drak man dengang, og hvordan kunne man helbrede sygdomme uden læger. På Hammershus var der rum med fjernvarme og biologiske renseanlæg. Under rundturen ses nogle mærkelige symboler og tegn på muren og klipperne, og vi hører om deres historie. Vi skal også høre historien om dengang Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine flygtede fra deres fængsel på Hammershus en kold nat i En spændende og underholdende tur for hele familien. Mandag den 9.maj kl OPLEV TROLDESKOVEN MED SILLEHOVED. Mødested: Parkeringspladsen ved hotel Stammershalle, Søndre Strandvej Gudhjem. På den lille vandretur skal vi opleve den smukke Troldeskov med sine gamle krogede træer, store klippepartier og de mange kulturminder. Vi ser resterne af en gammel bjørnegrotte fra dengang for længe siden hvor der var en zoologisk have i skoven, men skal også se hvide, gule og blå anemoner. Skoven er faktisk botanisk berømt, for der er yderligere to arter af anemoner, og en af dem vokser ikke andre steder i verden. Troldeskoven er også eventyrlig på andre måder, for mellem de mange klipper er der store grotter, og træerne er beklædte med stedsegrønt vedbend der får skoven til at ligne en jungle. Der er også mange oldtidsminder i skoven med flere bautasten og en gravplads. Ude i kystklipperne findes et smukt overdrevslandskab med flere bautasten, og et astronomisk solur fra jernalderen. Mandag den 9. maj kl MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE. Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne. Denne byvandring starter inde i Rønne Kirke. Efter oplevelsen af kirken vandrer vi i den gamle bydel med alle sine krogede gader med blankslidte brosten og gamle gadelamper. Det smukke miljø fremhæves af de mange smukke bindingsværkshuse. På turen besøger vi også en stor gammel købmandsgård, og ser haven med et 300 år gammelt morbær træ. Undervejs gennem de gamle gader fortælles om 2.verdenskrig og den tyske besættelse. Bornholm fungerede under krigen som en vigtig flugtvej for jøder og modstandsfolk til Sverige. Flammen og Citronen var to kendte københavnske modstandskæmpere der flygtede til Sverige via Bornholm og Christiansø. Hør den spændende beretning. Efter krigen kom der tusindvis af tyske flygtninge til øen, og der ventede yderligere i Tyskland der også skulle flygte til Bornholm. Den 7. og 8. maj 1945 bombede russerne Rønne og Nexø, og besatte bagefter Bornholm. Bornholmerne græd og resten af landet jublede, for 2. Verdenskrig var slut, og russerne var på øen i 11 måneder og stjal og voldtog unge piger. Hør også om de krav russerne gav Danmark for at rejse igen. En mosaik af spændende og tragiske historier gør denne byvandring til en meget stor oplevelse.

12 Tirsdag den 10. maj kl Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet Ertholm kl Hjem En tur på Christiansø er en meget stor oplevelse, for dette miljø findes ingen andre steder i verden. Hvis vejret er til det laver vi Sæl Safari og skibet sejler langsomt forbi nogle små skær med store flokke af gråsæler på næsten tre meter. Vi oplever også tusindvis af nordens pingviner, de ynglende alkefugle. På den guidede tur besøges begge beboede øer og ser de eksotiske haver og små damme med store grønne frøer. Under turen fortælles om fæstningens historie, om slaverne, mytterierne, den engelske krig og om alle kaperne, der ligesom sørøvere stjal fremmede skibe. Turen afsluttes med den gribende historie om Dr. Dampe, Danmarks første politiske fange. Vi ser mange rugende edderfugle, og oplever de gamle huse, mure og bastioner blive levende ved hjælp af spændende og sjove historier. Den guidede tur varer 2 timer der er en time på egen hånd. + billet til båden. Pladsbestilling: Christiansøfarten Onsdag den 11. maj kl MED SILLEHOVED PÅ HAMMERKNUDEN. Mødested: Den store parkeringsplads ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej Allinge. Sidevej Sandvig - Hammershus. Der skal regnes med kuperet terræn. Tag lidt brød i lommen, vi skal fodre fisk under turen. Denne tur er måske Bornholms flotteste vandretur. På ruten følger vi kyst stien højt oppe i terrænet, og ser de smukke udsigter over klippekysten med Hammershus i det fjerne. Der passeres stejle fuglefjelde med nordens pingviner, ynglende alke og lomvier, og mange skrigende måger skaber en flot lydkulisse i det dramatiske landskab. På turen ser vi den mærkelige Kælderhals, et hul i klipperne, og kommer bagefter op til Hammer Fyr og et gammelt stenbrud. Der fortælles naturligvis om dets historie og om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Højdepunktet på turen bliver nok i flere henseender den enestående udsigt fra toppen over Opal søen og det meget smukke landskab. Pris kr.(børn under 7 år gratis) Torsdag den 12. maj kl MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER. Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodals Restaurationen. Ekkodalsvejen Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn under turen. Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko, men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer der ligner sære grotter. På vandreturen skal vi naturligvis prøve ekkoet, men ser også en gammel hellig kilde med en spændende historie. Bagefter følger vi sporet til ruinerne af en borg fra jernalderen og vikingetiden, og dens historie er langt fra kedelig. På turen gennem Almindingen fortælles om skovens historie, og hvordan man i vore dage planter træerne mere naturligt. Der fortælles også om skovens dyreliv, og om årsagen til udsætning af de store polske bisonokser. En lille folder med kort over bisonskoven kan fås på turen, den er samtidig en kørselsvejledning, hvis man bagefter selv vil ud og opleve de store bisonokser. Pris: kr.(børn under 7 år gratis)

13 Fredag den 13.maj kl MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS. Mødested: Parkeringspladsen ved Hammershus. Langebjergvej 3770 Allinge. Turen er ikke egnet for barnevogne for undervejs til borgen skal der passeres en trappe med mange trin. På denne tur til Hammershus skal vi først på en naturvandring, og se den flotte klippekyst med sine særprægede klippepartier med navnene Løve og Kamelhovederne. Efter den lange opstigning til borgen finder vi en skjult bagdør, og står pludselig midt inde på Hammershus. Her begynder turen på den gamle borg, og på en underholdene måde bliver der fortalt om livet i middelalderen. Om de mange bygninger, forsvaret og angrebene af den, og hvor sov soldaterne? Hvad spiste og drak man dengang, og hvordan kunne man helbrede sygdomme uden læger. På Hammershus var der rum med fjernvarme og biologiske renseanlæg. Under rundturen ses nogle mærkelige symboler og tegn på muren og klipperne, og vi hører om deres historie. Vi skal også høre historien om dengang Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine flygtede fra deres fængsel på Hammershus en kold nat i En spændende og underholdende tur for hele familien. 2. pinsedag. Mandag den 16.maj kl MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE. Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne. Denne byvandring starter inde i Rønne Kirke. Efter oplevelsen af kirken vandrer vi i den gamle bydel med alle sine krogede gader med blankslidte brosten og gamle gadelamper. Det smukke miljø fremhæves af de mange smukke bindingsværkshuse. På turen besøger vi også en stor gammel købmandsgård, og ser haven med et 300 år gammelt morbær træ. Undervejs gennem de gamle gader fortælles om 2.verdenskrig og den tyske besættelse. Bornholm fungerede under krigen som en vigtig flugtvej for jøder og modstandsfolk til Sverige. Flammen og Citronen var to kendte københavnske modstandskæmpere der flygtede til Sverige via Bornholm og Christiansø. Hør den spændende beretning. Efter krigen kom der tusindvis af tyske flygtninge til øen, og der ventede yderligere i Tyskland der også skulle flygte til Bornholm. Den 7. og 8. maj 1945 bombede russerne Rønne og Nexø, og besatte bagefter Bornholm. Bornholmerne græd og resten af landet jublede, for 2. Verdenskrig var slut, og russerne var på øen i 11 måneder og stjal og voldtog unge piger. Hør også om de krav russerne gav Danmark for at rejse igen. En mosaik af spændende og tragiske historier gør denne byvandring til en meget stor oplevelse. Tirsdag den 17. maj kl Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet Ertholm kl Hjem En tur på Christiansø er en meget stor oplevelse, for dette miljø findes ingen andre steder i verden. Hvis vejret er til det laver vi Sæl Safari og skibet sejler langsomt forbi nogle små skær med store flokke af gråsæler på næsten tre meter. Vi oplever også tusindvis af nordens pingviner, de ynglende alkefugle. På den guidede tur besøges begge beboede øer og ser de eksotiske haver og små damme med store grønne frøer. Under turen fortælles om fæstningens historie, om slaverne, mytterierne, den engelske krig og om alle kaperne, der ligesom sørøvere stjal fremmede skibe. Turen afsluttes med den gribende historie om Dr. Dampe, Danmarks første politiske fange.

14 Vi ser mange rugende edderfugle, og oplever de gamle huse, mure og bastioner blive levende ved hjælp af spændende og sjove historier. Den guidede tur varer 2 timer der er en time på egen hånd. + billet til båden. Pladsbestilling: Christiansøfarten Onsdag den 18.maj kl MED SILLEHOVED TIL GUDHJEM. PÅ TOPPEN AF BYEN VENTER EVENTYRET. Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet. Vandreturen er ikke bare en tur gennem den smukke gamle by, men også en tur til naturområderne omkring Gudhjem med den flotte klippekyst, højdedraget Bokul og skoven med mosen Gråmyr. Under turen hører vi om Gudhjems ældgamle historie. Ser bautastene fra jernalderen og bliver hvirvlet ind i sagaerne om gudernes hjem og hjemsted for øens konge. I vikingetiden en sikker havn for rejserne østpå, og i middelalderen var der sildemarked i Gudhjem. Fra silderøgeriernes storhedstid i 1900 til turisternes Gudhjem. Et net af myter findes over egnen, men edderkoppen der laver det har kors på ryggen og er en rundkirke med navnet Østerlars. Hør de helt nye teorier om øens rundkirker. Gennem en sprækkedal finder vi bagdøren til Gudhjems idylliske miljø, og på turen gennem byens små gader opdager vi, at Gudhjem er skabt af det stof som drømme er skabt af. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis). Torsdag den 19.maj kl MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER. Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodals Restaurationen. Ekkodalsvejen Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn under turen. Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko, men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer der ligner sære grotter. På vandreturen skal vi naturligvis prøve ekkoet, men ser også en gammel hellig kilde med en spændende historie. Bagefter følger vi sporet til ruinerne af en borg fra jernalderen og vikingetiden, og dens historie er langt fra kedelig. På turen gennem Almindingen fortælles om skovens historie, og hvordan man i vore dage planter træerne mere naturligt. Der fortælles også om skovens dyreliv, og om årsagen til udsætning af de store polske bisonokser. En lille folder med kort over bisonskoven kan fås på turen, den er samtidig en kørselsvejledning, hvis man bagefter selv vil ud og opleve de store bisonokser. Pris: kr.(børn under 7 år gratis) Fredag den 20. maj kl MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET I DØNDALEN. Mødested. Parkeringspladsen ved Døndalen. Helligdomsvej 3760 Gudhjem. Landevejen lags kysten mellem Tejn Gudhjem i nærheden af Kunstmuseet. Se efter P. skiltet. Husk godt fodtøj. Døndalen er en naturfredet sprækkedal med stejle klipper og Danmarks højeste vandfald. Der er mange høje gamle træer, en særdeles frodig underskov, og den lerede jordbund har givet gode betingelser for et rigt planteliv med over 350 forskellige arter. Særlig mange ramsløg, og med duften af dem i vore næser vandrer vi gennem området til vandfaldet, og ser det flotte natursceneri. Senere følger vi en mindre sti op over dalen, og ser vandfaldet fra andre vinkler. På turen kommer

15 vi også til et privat område, hvor en tidligere ejer for mange år siden udplantede 150 forskellige arter af eksotiske træer fra hele verden. Vi ser blandt andet en flot californisk kæmpe fyr (redwood) også kaldet mammut træ og gammel vandgran. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis) Lørdag den 21. maj kl MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS. Mødested: Parkeringspladsen ved Hammershus. Langebjergvej 3770 Allinge. Turen er ikke egnet for barnevogne for undervejs til borgen skal der passeres en trappe med mange trin. På denne tur til Hammershus skal vi først på en naturvandring, og se den flotte klippekyst med sine særprægede klippepartier med navnene Løve og Kamelhovederne. Efter den lange opstigning til borgen finder vi en skjult bagdør, og står pludselig midt inde på Hammershus. Her begynder turen på den gamle borg, og på en underholdene måde bliver der fortalt om livet i middelalderen. Om de mange bygninger, forsvaret og angrebene af den, og hvor sov soldaterne? Hvad spiste og drak man dengang, og hvordan kunne man helbrede sygdomme uden læger. På Hammershus var der rum med fjernvarme og biologiske renseanlæg. Under rundturen ses nogle mærkelige symboler og tegn på muren og klipperne, og vi hører om deres historie. Vi skal også høre historien om dengang Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine flygtede fra deres fængsel på Hammershus en kold nat i En spændende og underholdende tur for hele familien. Mandag den 23.maj kl MED SILLEHOVED PÅ HAMMERKNUDEN. Mødested: Den store parkeringsplads ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej Allinge. Sidevej Sandvig - Hammershus. Der skal regnes med kuperet terræn. Tag lidt brød i lommen, vi skal fodre fisk under turen. Denne tur er måske Bornholms flotteste vandretur. På ruten følger vi kyst stien højt oppe i terrænet, og ser de smukke udsigter over klippekysten med Hammershus i det fjerne. Der passeres stejle fuglefjelde med nordens pingviner, ynglende alke og lomvier, og mange skrigende måger skaber en flot lydkulisse i det dramatiske landskab. På turen ser vi den mærkelige Kælderhals, et hul i klipperne, og kommer bagefter op til Hammer Fyr og et gammelt stenbrud. Der fortælles naturligvis om dets historie og om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Højdepunktet på turen bliver nok i flere henseender den enestående udsigt fra toppen over Opal søen og det meget smukke landskab. Pris kr.(børn under 7 år gratis) Mandag den 23.maj kl MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE. Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne. Denne byvandring starter inde i Rønne Kirke. Efter oplevelsen af kirken vandrer vi i den gamle bydel med alle sine krogede gader med blankslidte brosten og gamle gadelamper. Det smukke miljø fremhæves af de mange smukke bindingsværkshuse. På turen besøger vi også en stor gammel købmandsgård, og ser haven med et 300 år gammelt morbær træ.

16 Undervejs gennem de gamle gader fortælles om 2.verdenskrig og den tyske besættelse. Bornholm fungerede under krigen som en vigtig flugtvej for jøder og modstandsfolk til Sverige. Flammen og Citronen var to kendte københavnske modstandskæmpere der flygtede til Sverige via Bornholm og Christiansø. Hør den spændende beretning. Efter krigen kom der tusindvis af tyske flygtninge til øen, og der ventede yderligere i Tyskland der også skulle flygte til Bornholm. Den 7. og 8. maj 1945 bombede russerne Rønne og Nexø, og besatte bagefter Bornholm. Bornholmerne græd og resten af landet jublede, for 2. Verdenskrig var slut, og russerne var på øen i 11 måneder og stjal og voldtog unge piger. Hør også om de krav russerne gav Danmark for at rejse igen. En mosaik af spændende og tragiske historier gør denne byvandring til en meget stor oplevelse. Tirsdag den 24.maj kl Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet Ertholm kl Hjem En tur på Christiansø er en meget stor oplevelse, for dette miljø findes ingen andre steder i verden. Hvis vejret er til det laver vi Sæl Safari og skibet sejler langsomt forbi nogle små skær med store flokke af gråsæler på næsten tre meter. Vi oplever også tusindvis af nordens pingviner, de ynglende alkefugle. På den guidede tur besøges begge beboede øer og ser de eksotiske haver og små damme med store grønne frøer. Under turen fortælles om fæstningens historie, om slaverne, mytterierne, den engelske krig og om alle kaperne, der ligesom sørøvere stjal fremmede skibe. Turen afsluttes med den gribende historie om Dr. Dampe, Danmarks første politiske fange. Vi ser mange rugende edderfugle, og oplever de gamle huse, mure og bastioner blive levende ved hjælp af spændende og sjove historier. Den guidede tur varer 2 timer der er en time på egen hånd. + billet til båden. Pladsbestilling: Christiansøfarten Onsdag den 25. maj kl MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET I DØNDALEN. Mødested. Parkeringspladsen ved Døndalen. Helligdomsvej 3760 Gudhjem. Landevejen lags kysten mellem Tejn Gudhjem i nærheden af Kunstmuseet. Se efter P. skiltet. Husk godt fodtøj. Døndalen er en naturfredet sprækkedal med stejle klipper og Danmarks højeste vandfald. Der er mange høje gamle træer, en særdeles frodig underskov, og den lerede jordbund har givet gode betingelser for et rigt planteliv med over 350 forskellige arter. Særlig mange ramsløg, og med duften af dem i vore næser vandrer vi gennem området til vandfaldet, og ser det flotte natursceneri. Senere følger vi en mindre sti op over dalen, og ser vandfaldet fra andre vinkler. På turen kommer vi også til et privat område, hvor en tidligere ejer for mange år siden udplantede 150 forskellige arter af eksotiske træer fra hele verden. Vi ser blandt andet en flot californisk kæmpe fyr (redwood) også kaldet mammut træ og gammel vandgran. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis) Torsdag den 26. maj kl MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER. Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodals Restaurationen. Ekkodalsvejen Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn under turen.

17 Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko, men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer der ligner sære grotter. På vandreturen skal vi naturligvis prøve ekkoet, men ser også en gammel hellig kilde med en spændende historie. Bagefter følger vi sporet til ruinerne af en borg fra jernalderen og vikingetiden, og dens historie er langt fra kedelig. På turen gennem Almindingen fortælles om skovens historie, og hvordan man i vore dage planter træerne mere naturligt. Der fortælles også om skovens dyreliv, og om årsagen til udsætning af de store polske bisonokser. En lille folder med kort over bisonskoven kan fås på turen, den er samtidig en kørselsvejledning, hvis man bagefter selv vil ud og opleve de store bisonokser. Pris: kr.(børn under 7 år gratis) Fredag den 27. maj kl MED SILLEHOVED TIL GUDHJEM. PÅ TOPPEN AF BYEN VENTER EVENTYRET. Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet. Vandreturen er ikke bare en tur gennem den smukke gamle by, men også en tur til naturområderne omkring Gudhjem med den flotte klippekyst, højdedraget Bokul og skoven med mosen Gråmyr. Under turen hører vi om Gudhjems ældgamle historie. Ser bautastene fra jernalderen og bliver hvirvlet ind i sagaerne om gudernes hjem og hjemsted for øens konge. I vikingetiden en sikker havn for rejserne østpå, og i middelalderen var der sildemarked i Gudhjem. Fra silderøgeriernes storhedstid i 1900 til turisternes Gudhjem. Et net af myter findes over egnen, men edderkoppen der laver det har kors på ryggen og er en rundkirke med navnet Østerlars. Hør de helt nye teorier om øens rundkirker. Gennem en sprækkedal finder vi bagdøren til Gudhjems idylliske miljø, og på turen gennem byens små gader opdager vi, at Gudhjem er skabt af det stof som drømme er skabt af. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis). Lørdag den 28. maj kl MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS. Mødested: Parkeringspladsen ved Hammershus. Langebjergvej 3770 Allinge. Turen er ikke egnet for barnevogne for undervejs til borgen skal der passeres en trappe med mange trin. På denne tur til Hammershus skal vi først på en naturvandring, og se den flotte klippekyst med sine særprægede klippepartier med navnene Løve og Kamelhovederne. Efter den lange opstigning til borgen finder vi en skjult bagdør, og står pludselig midt inde på Hammershus. Her begynder turen på den gamle borg, og på en underholdene måde bliver der fortalt om livet i middelalderen. Om de mange bygninger, forsvaret og angrebene af den, og hvor sov soldaterne? Hvad spiste og drak man dengang, og hvordan kunne man helbrede sygdomme uden læger. På Hammershus var der rum med fjernvarme og biologiske renseanlæg. Under rundturen ses nogle mærkelige symboler og tegn på muren og klipperne, og vi hører om deres historie. Vi skal også høre historien om dengang Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine flygtede fra deres fængsel på Hammershus en kold nat i En spændende og underholdende tur for hele familien. Mandag den 30.maj kl MED SILLEHOVED PÅ HAMMERKNUDEN.

18 Mødested: Den store parkeringsplads ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej Allinge. Sidevej Sandvig - Hammershus. Der skal regnes med kuperet terræn. Tag lidt brød i lommen, vi skal fodre fisk under turen. Denne tur er måske Bornholms flotteste vandretur. På ruten følger vi kyst stien højt oppe i terrænet, og ser de smukke udsigter over klippekysten med Hammershus i det fjerne. Der passeres stejle fuglefjelde med nordens pingviner, ynglende alke og lomvier, og mange skrigende måger skaber en flot lydkulisse i det dramatiske landskab. På turen ser vi den mærkelige Kælderhals, et hul i klipperne, og kommer bagefter op til Hammer Fyr og et gammelt stenbrud. Der fortælles naturligvis om dets historie og om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Højdepunktet på turen bliver nok i flere henseender den enestående udsigt fra toppen over Opal søen og det meget smukke landskab. Pris kr.(børn under 7 år gratis) Mandag den 30.maj kl MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE. Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne. Denne byvandring starter inde i Rønne Kirke. Efter oplevelsen af kirken vandrer vi i den gamle bydel med alle sine krogede gader med blankslidte brosten og gamle gadelamper. Det smukke miljø fremhæves af de mange smukke bindingsværkshuse. På turen besøger vi også en stor gammel købmandsgård, og ser haven med et 300 år gammelt morbær træ. Undervejs gennem de gamle gader fortælles om 2.verdenskrig og den tyske besættelse. Bornholm fungerede under krigen som en vigtig flugtvej for jøder og modstandsfolk til Sverige. Flammen og Citronen var to kendte københavnske modstandskæmpere der flygtede til Sverige via Bornholm og Christiansø. Hør den spændende beretning. Efter krigen kom der tusindvis af tyske flygtninge til øen, og der ventede yderligere i Tyskland der også skulle flygte til Bornholm. Den 7. og 8. maj 1945 bombede russerne Rønne og Nexø, og bagefter besatte de Bornholm. Bornholmerne græd og resten af landet jublede, for 2. Verdenskrig var slut, men russerne var på øen i 11 måneder og stjal og voldtog unge piger. Hør også om de krav russerne gav Danmark for at rejse igen. En mosaik af spændende og tragiske historier gør denne byvandring til en meget stor oplevelse. Tirsdag den 31.maj kl Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet Ertholm kl Hjem En tur på Christiansø er en meget stor oplevelse, for dette miljø findes ingen andre steder i verden. Hvis vejret er til det laver vi Sæl Safari og skibet sejler langsomt forbi nogle små skær med store flokke af gråsæler på næsten tre meter. Vi oplever også tusindvis af nordens pingviner, de ynglende alkefugle. På den guidede tur besøges begge beboede øer og ser de eksotiske haver og små damme med store grønne frøer. Under turen fortælles om fæstningens historie, om slaverne, mytterierne, den engelske krig og om alle kaperne, der ligesom sørøvere stjal fremmede skibe. Turen afsluttes med den gribende historie om Dr. Dampe, Danmarks første politiske fange. Vi ser mange rugende edderfugle, og oplever de gamle huse, mure og bastioner blive levende ved hjælp af spændende og sjove historier. Den guidede tur varer 2 timer der er en time på egen hånd. + billet til båden. Pladsbestilling: Christiansøfarten

19 Onsdag den 1.juni kl MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET I DØNDALEN. Mødested. Parkeringspladsen ved Døndalen. Helligdomsvej 3760 Gudhjem. Landevejen lags kysten mellem Tejn Gudhjem i nærheden af Kunstmuseet. Se efter P. skiltet. Husk godt fodtøj. Døndalen er en naturfredet sprækkedal med stejle klipper og Danmarks højeste vandfald. Der er mange høje gamle træer, en særdeles frodig underskov, og den lerede jordbund har givet gode betingelser for et rigt planteliv med over 350 forskellige arter. Særlig mange ramsløg, og med duften af dem i vore næser vandrer vi gennem området til vandfaldet, og ser det flotte natursceneri. Senere følger vi en mindre sti op over dalen, og ser vandfaldet fra andre vinkler. På turen kommer vi også til et privat område, hvor en tidligere ejer for mange år siden udplantede 150 forskellige arter af eksotiske træer fra hele verden. Vi ser blandt andet en flot californisk kæmpe fyr (redwood) også kaldet mammut træ og gammel vandgran. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis) Torsdag den 2.juni kl MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER. Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodals Restaurationen. Ekkodalsvejen Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn under turen. Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko, men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer der ligner sære grotter. På vandreturen skal vi naturligvis prøve ekkoet, men ser også en gammel hellig kilde med en spændende historie. Bagefter følger vi sporet til ruinerne af en borg fra jernalderen og vikingetiden, og dens historie er langt fra kedelig. På turen gennem Almindingen fortælles om skovens historie, og hvordan man i vore dage planter træerne mere naturligt. Der fortælles også om skovens dyreliv, og om årsagen til udsætning af de store polske bisonokser. En lille folder med kort over bisonskoven kan fås på turen, den er samtidig en kørselsvejledning, hvis man bagefter selv vil ud og opleve de store bisonokser. Pris: kr.(børn under 7 år gratis) Fredag den 3.juni kl MED SILLEHOVED TIL GUDHJEM. PÅ TOPPEN AF BYEN VENTER EVENTYRET. Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet. Vandreturen er ikke bare en tur gennem den smukke gamle by, men også en tur til naturområderne omkring Gudhjem med den flotte klippekyst, højdedraget Bokul og skoven med mosen Gråmyr. Under turen hører vi om Gudhjems ældgamle historie. Ser bautastene fra jernalderen og bliver hvirvlet ind i sagaerne om gudernes hjem og hjemsted for øens konge. I vikingetiden en sikker havn for rejserne østpå, og i middelalderen var der sildemarked i Gudhjem. Fra silderøgeriernes storhedstid i 1900 til turisternes Gudhjem. Et net af myter findes over egnen, men edderkoppen der laver det har kors på ryggen og er en rundkirke med navnet Østerlars. Hør de helt nye teorier om øens rundkirker. Gennem en sprækkedal finder vi bagdøren til Gudhjems idylliske miljø, og på turen gennem byens små gader opdager vi, at Gudhjem er skabt af det stof som drømme er skabt af. Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis).

20 Lørdag den 4.juni kl MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS. Mødested: Parkeringspladsen ved Hammershus. Langebjergvej 3770 Allinge. Turen er ikke egnet for barnevogne for undervejs til borgen skal der passeres en trappe med mange trin. På denne tur til Hammershus skal vi først på en naturvandring, og se den flotte klippekyst med sine særprægede klippepartier med navnene Løve og Kamelhovederne. Efter den lange opstigning til borgen finder vi en skjult bagdør, og står pludselig midt inde på Hammershus. Her begynder turen på den gamle borg, og på en underholdene måde bliver der fortalt om livet i middelalderen. Om de mange bygninger, forsvaret og angrebene af den, og hvor sov soldaterne? Hvad spiste og drak man dengang, og hvordan kunne man helbrede sygdomme uden læger. På Hammershus var der rum med fjernvarme og biologiske renseanlæg. Under rundturen ses nogle mærkelige symboler og tegn på muren og klipperne, og vi hører om deres historie. Vi skal også høre historien om dengang Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine flygtede fra deres fængsel på Hammershus en kold nat i En spændende og underholdende tur for hele familien. Mandag den 6. juni kl MED SILLEHOVED PÅ HAMMERKNUDEN. Mødested: Den store parkeringsplads ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej Allinge. Sidevej Sandvig - Hammershus. Der skal regnes med kuperet terræn. Tag lidt brød i lommen, vi skal fodre fisk under turen. Denne tur er måske Bornholms flotteste vandretur. På ruten følger vi kyst stien højt oppe i terrænet, og ser de smukke udsigter over klippekysten med Hammershus i det fjerne. Der passeres stejle fuglefjelde med nordens pingviner, ynglende alke og lomvier, og mange skrigende måger skaber en flot lydkulisse i det dramatiske landskab. På turen ser vi den mærkelige Kælderhals, et hul i klipperne, og kommer bagefter op til Hammer Fyr og et gammelt stenbrud. Der fortælles naturligvis om dets historie og om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Højdepunktet på turen bliver nok i flere henseender den enestående udsigt fra toppen over Opal søen og det meget smukke landskab. Pris kr.(børn under 7 år gratis) Mandag den 6. juni kl MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE. Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne. Denne byvandring starter inde i Rønne Kirke. Efter oplevelsen af kirken vandrer vi i den gamle bydel med alle sine krogede gader med blankslidte brosten og gamle gadelamper. Det smukke miljø fremhæves af de mange smukke bindingsværkshuse. På turen besøger vi også en stor gammel købmandsgård, og ser haven med et 300 år gammelt morbær træ. Undervejs gennem de gamle gader fortælles om 2.verdenskrig og den tyske besættelse. Bornholm fungerede under krigen som en vigtig flugtvej for jøder og modstandsfolk til Sverige. Flammen og Citronen var to kendte københavnske modstandskæmpere der flygtede til Sverige via Bornholm og

Naturvandringer 2014. Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade 9 3700 Rønne. Telefon: 56950859 Mobil: 40450742. E-mail: Sillehoved@os.

Naturvandringer 2014. Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade 9 3700 Rønne. Telefon: 56950859 Mobil: 40450742. E-mail: Sillehoved@os. Naturvandringer 2014. Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade 9 3700 Rønne Telefon: 56950859 Mobil: 40450742 E-mail: Sillehoved@os.dk Alle ture på Bornholm koster 40.- kr. pr. deltager. Børn under

Læs mere

Naturvandringer 2015. Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade 9 3700 Rønne. Telefon: 56950859 Mobil: 40450742. E-mail: Sillehoved@os.

Naturvandringer 2015. Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade 9 3700 Rønne. Telefon: 56950859 Mobil: 40450742. E-mail: Sillehoved@os. Naturvandringer 2015. Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade 9 3700 Rønne Telefon: 56950859 Mobil: 40450742 E-mail: Sillehoved@os.dk Alle de guidede ture på Bornholm koster 40.- kr. pr. deltager.

Læs mere

Gratis guideture 25/3 19/

Gratis guideture 25/3 19/ Gratis guideture 25/3 19/10-2018 Der knytter sig mange spændende historier til fortiden og naturen på Bornholm. For at give vores gæster det bedst mulige udbytte, tilbyder vi guidede ture rundt omkring

Læs mere

Naturvandringer 2018 Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade Rønne. Telefon: Mobil:

Naturvandringer 2018 Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade Rønne. Telefon: Mobil: Naturvandringer 2018 Naturvejleder Søren P. Sillehoved Rosengade 9 3700 Rønne Telefon: 56950859 Mobil: 40450742 E-mail: Sillehoved@os.dk Alle guidede ture på Bornholm og Christiansø koster 50.- kr. pr.

Læs mere

SSFs tur til Bornholm

SSFs tur til Bornholm SSFs tur til Bornholm Program Torsdag d. 22.9.16 Afgang Medborgerhuset kl. 7.00 Færge Puttgarten-Rødby og videre over Sjælland til Øresundbroen. Sverige bytur i Malmø 2-3 timer Videre til Ystad. Færgen

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 FREDAGSNYT FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 Sidste skoledag Fredag den 24. juni fra kl. 8.05-11.15. Storegruppen møder allerede kl. 7.30 til morgenkaffe med lærerne. Efter morgensang

Læs mere

FORSLAG TIL EMNER. Her er forslag til delemner. Det er udelukkende tænkt til inspiration. Man kan selv lægge til og trække fra.

FORSLAG TIL EMNER. Her er forslag til delemner. Det er udelukkende tænkt til inspiration. Man kan selv lægge til og trække fra. FORSLAG TIL EMNER I forbindelse med en lejrskole på Bornholm har jeg altid delt klassen ind i små grupper (gerne to og to), hvor hver gruppe havde til opgave at sætte sig ind i et delemne inden turen.

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com 1 Copyright: Eventyrligvis Spillepladen ligger her: www.eventyrligvis.dk Man kan gå ind på min facebook side og der printe eller downloade spillepladen via

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

SILKEBORG IDRÆTSFORENING VETERANKLUBBEN STIFTET DEN 29. FEBRUAR 1984.

SILKEBORG IDRÆTSFORENING VETERANKLUBBEN STIFTET DEN 29. FEBRUAR 1984. SILKEBORG IDRÆTSFORENING VETERANKLUBBEN STIFTET DEN 29. FEBRUAR 1984. Silkeborg, den 11. marts 2016. Kære venner! Vi vil starte med, lidt nyt fra vores generalforsamling i veteranklubben, den 11. februar.

Læs mere

ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012

ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012 ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012 MEGET I VENTE! Du modtager denne oversigt over de kommende arrangementer i Naturpark Åmosen, fordi du har skrevet dig på vores nyhedsliste under et

Læs mere

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island Færøerne på kryds og tværs 8 dage - Fra kr. 11.698 pr. person Inkl. fly, overnatning & dansktalende guide Oplev de skønne færøske øer På denne rejse vil I med lokalguide, som snakker dansk, opleve de fantastiske

Læs mere

Opgaver til lugtene du kan opleve på Fredericia Vold:

Opgaver til lugtene du kan opleve på Fredericia Vold: Opgaver til lugtene du kan opleve på Fredericia Vold: 1) Lugten kom til byen for cirka 50 år siden, og kan lugtes over hele verden. Den er blevet en fast del af vores hverdag, og vi lægger ikke så meget

Læs mere

Hotel Sandvig Havn ligger direkte ud til den hyggelige fiskeri- og lystbådehavn og strandpromenaden i Sandvig.

Hotel Sandvig Havn ligger direkte ud til den hyggelige fiskeri- og lystbådehavn og strandpromenaden i Sandvig. Hotel Sandvig Havn Hotel Sandvig Havn ligger lige ned til fisker- og lystbådehavnen i Sandvig, ca. 2 km. fra Allinge på det nordøstlige Bornholm. Der er kort afstand til det skønne hvide sand på Sandvig

Læs mere

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne. Færøerne på kryds og tværs Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne. Færøerne på kryds og tværs Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island Den klassiske rundrejse på Færøerne 8 dage fra kr. 11.398 pr. person Inkl. fly, hotel & billeje En fantastisk kør- selv- ferie med skønne naturoplevelser På denne kør-selv-ferie får I friheden til at opleve

Læs mere

www.ballerup.dk Efterår 2014 Naturvejlederen Oplev Ballerups natur på 8 forskellige ture med Naturvejlederen

www.ballerup.dk Efterår 2014 Naturvejlederen Oplev Ballerups natur på 8 forskellige ture med Naturvejlederen www.ballerup.dk Efterår 2014 Naturvejlederen Oplev Ballerups natur på 8 forskellige ture med Naturvejlederen Oplev naturen i Ballerup Oplev Ballerups natur på 8 forskellige ture og arrangementer med naturvejleder

Læs mere

8 dages cykelferie i Cuba

8 dages cykelferie i Cuba 8 dages cykelferie i Cuba Aktive og sjove oplevelser - garanterede afrejser Aktiv oplevelsesrejse til Cuba med 2 8 dages aktiv oplevelsesrejse Cykelture i Cuba Aktive kulturrejser i Cuba Tag med Svane

Læs mere

Bornholm - Østersøens perle

Bornholm - Østersøens perle Bornholm - Østersøens perle Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 15.05.2020 4.195,- Højdepunkter Bornholms klippenatur Gode udflugter med lokal guide Hotel Abildgaard god mad og flot

Læs mere

Start fra Nørresundby. Omkring DLGHadsund for at få vejet campingvognen i en DCUkampagne. Desværre vejer den over den tilladte max.

Start fra Nørresundby. Omkring DLGHadsund for at få vejet campingvognen i en DCUkampagne. Desværre vejer den over den tilladte max. Start fra Nørresundby. Omkring DLGHadsund for at få vejet campingvognen i en DCUkampagne. Desværre vejer den over den tilladte max. grænse på 1200 kg. så vi senere, ved hjemkomst må omkring Aabybro Camping

Læs mere

Bornholm d. 21.-23. september 2007

Bornholm d. 21.-23. september 2007 Bornholm d. 21.-23. september 2007 1. Slotslyngen syd for Sandvig. Høsletsprojekt har modtaget penge fra DNs projektpulje. Privateje. Natura 2000 område. Gror til. Dukatsommerfuglen findes her rødlistet.

Læs mere

Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen

Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen Læs i dette lokalnyt bl.a. om: Cykelture 2013, 2. halvår Cykeltursberetninger Landsmøde i Roskilde Generalforsamlingen 2013, formandsberetning

Læs mere

Telefon- og Turtjenestens program for. Dragør

Telefon- og Turtjenestens program for. Dragør Telefon- og Turtjenestens program for Dragør marts - december 2016 Hvad er Turtjenesten? Turtjenesten tilbyder ældre hjemmeboende borgere med et lille socialt netværk mulighed for at få dejlige oplevelser

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Sort Hvid Spilpersoner. - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne.

Sort Hvid Spilpersoner. - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne. Sort Hvid Spilpersoner - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne. Jheck' Han går sammen med Nathanael ud af kirken. De går og snakker. Imens han rammes

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune Blå Flag program 2012 Ud i det blå i Sønderborg Kommune Juni Juli August Sø 1 Strandkunst On 1 Fjordsafari AKTIVITETSKALENDER Ma 2 Aktiv Sommer To 2 Fjordsafari Ti 3 Aktiv Sommer/Fjordsafari Fr 3 Skibsbygger

Læs mere

Det ånder himmelsk over støvet, det vifter hjemligt gennem løvet, det lufter lifligt under sky fra Paradis, opladt på ny.

Det ånder himmelsk over støvet, det vifter hjemligt gennem løvet, det lufter lifligt under sky fra Paradis, opladt på ny. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 8. juni 2014 Kirkedag: Pinsedag/B Tekst: Joh 14,15-21 Salmer: SK: 290 * 291 * 289 * 281,3 * 723 LL: 290 * 287 * 291 * 289 * 281,3 * 723 Det ånder himmelsk

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Fokus på naturen i Norddjurs

Fokus på naturen i Norddjurs Fokus på naturen i Norddjurs Månedens tur i 2014 Alle de beskrevne ture er ganske gratis at deltage i. Februar Vi fletter med pil Mandag d. 10. Februar fredag d. 14 februar 10.00 15.00 Naturværkstedet

Læs mere

Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009

Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009 Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009 Efter at være kommen hjem igen og tænkt turen og kurset igennem, vil jeg skrive lidt om turen. Vi kørte derned sent tirsdag aften og var så i Pula ved 17

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

Kitesurfing begynderkursus. Windsurfing

Kitesurfing begynderkursus. Windsurfing Windsurfing Kitesurfing begynderkursus Eastwind Surf School. Intro eller begynderkursus Intro 3 timer/ Begynder 3 timer pr. dag, 3 dage. Balka Strand v. livreddertårnet. Alle dage kl. 10.00-13.00 og 14.00

Læs mere

Seniorklubbens Bornholmstur 2015

Seniorklubbens Bornholmstur 2015 Seniorklubbens Bornholmstur 2015 Med stor tilslutning afviklede Seniorklubben dette års større arrangement en 5 dages tur til Bornholm fra 30. august til 3. september. Ikke mindre end 41 medlemmer med

Læs mere

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE:

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: Områder hvor Friluftsrådet har været aktivt med: 1: NATURRASTEPLADSEN VED HALSSKOV: Efter bygning af broen, var der et museum om byggeriet og spændende

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Alle afgange er fra Cementen i Nyk. F..

Alle afgange er fra Cementen i Nyk. F.. Klub Solstrålen har sommerudflugter i uge 28-29-30. Ud fra medlemmernes forslag har brugerrådet, de Grønne Busser og personalet, planlagt de omtalte tilbud. Har du behov for støtte, så sørg for at få din

Læs mere

En tur til det græske øhav.

En tur til det græske øhav. Maj 2015 En tur til det græske øhav. Mange har sikkert prøvet at gå på en havnekaj sydpå, og set ind i den ene lækre båd efter den anden og tænkt, det må være dejligt at sidde i sådan en båd og sejle rundt

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant.

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant. Dublin, Irland Ikke mindre end fantastisk kan jeg beskrive 8. klasses tur til Dublin! Jeg tror ikke jeg tager helt fejl hvis jeg siger at denne begejstring gælder os alle - både lærere og elever. Vi har

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Narsaq i billeder Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Vi tager fra Kastrup tirsdag 3. maj kl. 9.00 mod Narsaq med mellemlanding i Sønder Strømfjord og Narsarsuaq. Kl. 17 lokal tid er vi indkvarteret

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

5 dagstur med bus til Berlin

5 dagstur med bus til Berlin 5 dagstur med bus til Berlin Udrejse: Søndag d. 10. juni 2012 Hjemrejse: Torsdag d. 14. juni 2012 Hotel: Berlin Mark Hotel 4 stjernet Hotel Meinekestrasse 18-19 D10719 Berlin www.berlinmarkhotels.de Vi

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter August 2014. Velkommen tilbage fra sommerferie

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter August 2014. Velkommen tilbage fra sommerferie Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter August 2014 Velkommen tilbage fra sommerferie Jeg håber at I alle har haft en dejlig sommerferie og atter har samlet energi til en ny klubsæson. Flere af jer deltog

Læs mere

MENS VI VENTER PÅ FORÅRET

MENS VI VENTER PÅ FORÅRET MENS VI VENTER PÅ FORÅRET Mens vi venter på foråret og lysere tider, er der mange hyggelige tilbud for børn i alle aldre og deres voksne. Fastelavn og påske markeres med maskeværksted og påskeklip med

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Sverige - Vandring ad Kungsleden

Sverige - Vandring ad Kungsleden Sverige - Vandring ad Kungsleden Den nordlige del af Kungsleden er nok den mest berømte del af Kongestien, som den hedder på dansk. Landskabet skifter konstant efterhånden som I bevæger jer igennem dalen

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

Aktiviteter. i forbindelse med lejrskole på Bornholm 2009. Bustransport, busture, guidede ture, kystsejlads, cykelleje, forplejning

Aktiviteter. i forbindelse med lejrskole på Bornholm 2009. Bustransport, busture, guidede ture, kystsejlads, cykelleje, forplejning Aktiviteter i forbindelse med lejrskole på Bornholm 2009 Bustransport, busture, guidede ture, kystsejlads, cykelleje, forplejning Online bestilling: www.lejrskolebornholm.dk Velkommen til Bornholm! Bornholm

Læs mere

LØRDAG 23.APRIL. skrevet af Allan

LØRDAG 23.APRIL. skrevet af Allan LØRDAG 23.APRIL skrevet af Allan Tidligt op og med flyet til Melbourne. Vi lander midt på formiddagen og finder den gratis turist-sporvogn som bringer os frem til hotellet hvor vi efterlader bagagen og

Læs mere

September 2011. September 2011

September 2011. September 2011 September 2011 September 2011 Velkommen tilbage til en ny gildesæson efter en lang sommer! Jeg tror, at sommeren 2011 vil blive husket på mange måder, jeg er lige gået ind ude fra haven, hvor jeg sad under

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 34 September-december 2015

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 34 September-december 2015 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 34 September-december 2015 Program: Praktiske oplysninger I bladet finder du klubbens program for september, oktober, november, december 2015 Tilmelding: Find ud

Læs mere

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Hallo Skovmus, så er det forår, kan I mærke at det kribler og krabler. Snart kan man bade uden at få lungebetændelse. Komme ud i teltene, og tænde bål, og side og hygge medens

Læs mere

UGEBREV nr. 31 uge 15

UGEBREV nr. 31 uge 15 UGEBREV nr. 31 uge 15 Mange tak På vegne af bestyrelse, personale og børn vil jeg gerne sige mage tak til alle de fremmødte til vores arbejdslørdag i lørdags. Det var en hyggelig dag, hvor vi fik lavet

Læs mere

Tur til Hallandsåsen 31. maj

Tur til Hallandsåsen 31. maj Tur til Hallandsåsen 31. maj Maj måned 2015 har ikke været en af de lune og tørre, og forventningerne til vejrliget den 31. maj var derfor ikke de mest positive, men DMI lovede tørvejr det meste af dagen,

Læs mere

Januar 2006. Medlemsblad for

Januar 2006. Medlemsblad for Januar 2006. Medlemsblad for Allinge-Sandvig Byforenings Bestyrelse. Formand: Anders Koefoed Larsen, Kampeløkken 9, 3770 Allinge, tlf. 56 48 06 17, e-mail: akl@vip.cybercity.dk Næstformand: Richardt Bendtsen,

Læs mere

3. Svaneke - Sandvig. Hammerknuden. Sandvig Allinge. Vang. Tejn. Rutsker Højlyng. Gudhjem. Hasle. Svaneke. Almindingen. Rønne Ølene Paradisbakkerne

3. Svaneke - Sandvig. Hammerknuden. Sandvig Allinge. Vang. Tejn. Rutsker Højlyng. Gudhjem. Hasle. Svaneke. Almindingen. Rønne Ølene Paradisbakkerne 3. Svaneke - Sandvig Hammerknuden Vang Sandvig Allinge Rutsker Højlyng Tejn Gudhjem Det markerede stiforløb på kortet er interaktivt. Klik et sted på stien og få et mere detaljeret kortudsnit. Ved kortudsnittene

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

2. Midt-, Syd- og Østbornholm

2. Midt-, Syd- og Østbornholm 2. Midt-, Syd- og Østbornholm Hammerknuden Vang Sandvig Allinge Tejn Rutsker Højlyng Gudhjem Det markerede stiforløb på kortet er interaktivt. Klik et sted på stien og få et mere detaljeret kortudsnit.

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 3-4. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Hej venner jeg er den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5.

Læs mere

GRIBBEN VI TRODSEDE REGNEN! Mandag d. 19. August, blev der holdt Stor ipad dag på Gribskov efterskole.

GRIBBEN VI TRODSEDE REGNEN! Mandag d. 19. August, blev der holdt Stor ipad dag på Gribskov efterskole. GRIBBEN August 2013 NR. 1 VI TRODSEDE REGNEN! VI CYKLEDE CA. 40 KM PÅ 3 DAGE. hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl Selvom det regnede på

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

for prangende og påfaldende. Den der lever skjult lever godt.

for prangende og påfaldende. Den der lever skjult lever godt. På en blæsende, iskold og klar dag beslutter vi at tage til Voderup lyset er flot. I dag kan der skydes gode billeder. Vinden er i nordvest og går susende langs øen. Vandet bliver drevet modvilligt frem.

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

Maraton i Tórshavn 4.648,- 4 dage. Ring

Maraton i Tórshavn 4.648,- 4 dage. Ring Maraton i Tórshavn Drømmer I om en aktiv oplevelse udover det sædvanlige? Nu ha I muligheden for at løbe Tórshavn Marathon på smukke Færøerne. Udover maraton er der også mulighed for at løbe eller gå et

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430

Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430 Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430 Helligånden oplyse sind og hjerte og velsigne ordet for os. Amen Opfordringen i denne søndags

Læs mere

Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse helt tæt på 4.- 10. juli 2014 Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage

Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse helt tæt på 4.- 10. juli 2014 Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse helt tæt på 4.- 10. juli 2014 Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Løgumkloster Refugium Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse

Læs mere

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig.

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen ligger lige uden for Middelfart. Det er et dejligt sted med mange muligheder.

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Busrejse til Rügen. 17. - 23. august 2013. Løgumkloster Refugium

Busrejse til Rügen. 17. - 23. august 2013. Løgumkloster Refugium Busrejse til Rügen 17. - 23. august 2013 Løgumkloster Refugium Busrejse til Rügen 17. 23. august 2013 med forberedende dage på Løgumkloster Refugium Medvirkende: Ebbe Juul-Heider, lektor, Beder Siggi Pfingsten,

Læs mere

Natur Ansgar Anlæg. Alléer

Natur Ansgar Anlæg. Alléer Natur Ansgar Anlæg Ansgar Anlæg ses i midten af billedet. I forgrunden ses OB s baner, Kastanievej, Odense Å og et hjørne af Munke Mose. I baggrunden ses Assistens Kirkegården Alléer Ansgar Anlæg vender

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Bornholm 18. 23. august 2014

Bornholm 18. 23. august 2014 Ta med Rejseforeningen Senior Tours og Sørens Rejser til Bornholm 18. 23. august 2014 Hammershus Helligdomsklipperne Østerlars Rundkirke Hotel Pepita Bornholm Østersøens perle og hele Danmarks ferieø Det

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

DET FREMMEDE NYE ÅR OG DE FREMMEDE. Nytårsdag

DET FREMMEDE NYE ÅR OG DE FREMMEDE. Nytårsdag DET FREMMEDE NYE ÅR OG DE FREMMEDE Nytårsdag 2015 har været præget af de fremmede. Tusindvis af flygtninge fra Syrien, Libyen og Afghanistan har oversvømmet Europa. Det har skabt stor bekymring og uro

Læs mere

Opgaver til Med ilden i ryggen

Opgaver til Med ilden i ryggen Opgaver til Med ilden i ryggen Hvem er brevet til: Kapitel 1 Hvem er det fra? Der er 2 grunde til at han skriver brevet: Første grund: Anden grund: Hvem er Ines? Hvad er faderens arbejde? Hvad betyder

Læs mere

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier MANDØ rundt på cykel Vestervej Følg ruten og oplev hele MANDØ Klitvej Mandø Mølle Nytoftevej Mandø Byvej Østre Toftevej Nedenom Nørrevej Mandøhuset Tager I cyklen

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

Køreplan. Rute. BAT - din bus på Bornholm. Planlæg din rejse på. www.rejseplanen.dk. 3. januar - 24. juni 2011. Takster - øvrige køreplaner

Køreplan. Rute. BAT - din bus på Bornholm. Planlæg din rejse på. www.rejseplanen.dk. 3. januar - 24. juni 2011. Takster - øvrige køreplaner Simrishamn Christiansø Christiansø Rønne Vang Rutsker Nyker Sandvig Allinge Olsker Klemensker Ystad Køge Bornholms Lufthavn Nylars Kołobrzeg BAT - din bus på Bornholm Køreplan 3. januar - 24. juni 2011

Læs mere

Bolmen rundt med gratis færgetur

Bolmen rundt med gratis færgetur Bolmen rundt med gratis færgetur Alebo info@alebo.se http://www.alebo.se/fritid-sig... 129 km 3h 14 min Starts: Södra vägen 66, 310 83 Unnaryd, Sverige Ends: Södra vägen 53, 310 83 Unnaryd, Sverige Start

Læs mere

Opgaverne til Den fantastiske flugt er udarbejdet af: Vivian Bo Poulsen.

Opgaverne til Den fantastiske flugt er udarbejdet af: Vivian Bo Poulsen. Forord til læreren. Opgaverne til Den fantastiske flugt er udarbejdet af: Vivian Bo Poulsen. Tanken med opgaverne til Den fantastiske flugt er, at det skal være sjovt at arbejde videre med det læste stof.

Læs mere

Ta på tur I VEJEN KOMMUNE. Efterår - vinter

Ta på tur I VEJEN KOMMUNE. Efterår - vinter Ta på tur I VEJEN KOMMUNE Efterår - vinter 2016 Layout og tryk: Vejen Kommune Fotos: Vejen Kommune og arrangører Udgivet: Juni 2016 Oplag: 2.000 stk. Ordrenr.: 655-16 Velkommen til Vejen Kommunes Ta på

Læs mere

Island. 9. til 13. september

Island. 9. til 13. september Island 9. til 13. september NordjyskeFordele og OurWorld A/S har i samarbejde med andre medier fornøjelsen at præsentere denne rejse til Island. Island er et land med et ekstremt natursceneri. Naturen

Læs mere

Dette er uden tvivl en fantastisk smuk rejse med naturen i fokus. Andre rejser til Færøerne og Island

Dette er uden tvivl en fantastisk smuk rejse med naturen i fokus. Andre rejser til Færøerne og Island Klassiske Færøerne & Island 8 dage fra kr. 17.998,- pr. person Inkl. fly, hotelovernatninger m.m. På denne spændende 8-dages rejse vil I opleve den unikke natur på Færøerne og i Island. Rejsen er skræddersyet

Læs mere

PROGRAM EFTERÅR 2014 - FORÅR 2015

PROGRAM EFTERÅR 2014 - FORÅR 2015 PROGRAM EFTERÅR 2014 - FORÅR 2015 SIDE 1 / VELKOMMEN Biograferne i RUDERSDAL byder velkommen til filmoplevelser på det store lærred. Rudersdal kommunes Børnehave Bio er et mere end 20 år gammelt initiativ,

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013.

Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013. Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013. I september 2013 besluttede vi (Arnold og Bodil) at følge med et par venner på deres tur mod Alsace, så vi pakkede vores Cabby 620+, og kørte afsted d. 18.

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

UGEBREV nr. 17 uge 50 Årgang 6

UGEBREV nr. 17 uge 50 Årgang 6 UGEBREV nr. 17 uge 50 Årgang 6 Tusind tak Til alle for en fantastisk hyggelig julefest i lørdags. Det var rart igen igen at opleve den gode stemning, når vi samles på friskolen for at fejre julen og hygge

Læs mere