ADFÆRD OG TRIVSEL. Der er nogle ting, man som katteejer bør være opmærksom på, så katten får de bedste forudsætninger for at trives i hjemmet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ADFÆRD OG TRIVSEL. Der er nogle ting, man som katteejer bør være opmærksom på, så katten får de bedste forudsætninger for at trives i hjemmet."

Transkript

1 ADFÆRD OG TRIVSEL Der er nogle ting, man som katteejer bør være opmærksom på, så katten får de bedste forudsætninger for at trives i hjemmet. Det er ikke nogen videnskab at holde kat, hvis man kender kattens behov og følger nogle enkelte, gode råd. Under dette menupunkt finder du en grundig gennemgang af den viden, ingen katteejer bør være foruden. Heldigvis er de fleste katte velfungerende, men en gang imellem står man som ejer med et adfærdsbetinget problem, der ikke sådan lige lader sig løse. Pludselige ændringer i adfærden skal tages meget alvorligt, og katten bør altid undersøges hos dyrlægen, før man begiver sig ud i en egentlig adfærdsbehandling. Men måske er katten urenlig, og selvom dyrlægen siger, den er sund og rask, fortsætter den med at tisse på dynen. Det kan også være, at katten fra den ene dag til den anden oplever en voldsom angst ved høje lyde. Hvad stiller man op? Hos os er der heldigvis hjælp at hente.

2 AGGRESSIVITET Katte kan udvise aggressiv adfærd af forskellige årsager Her er en liste over de mest almindelige: Sygdom En kat, der har smerter, vil nogle gange være tilbøjelig til at udvise aggressiv adfærd over for både mennesker og andre dyr - selv nogen den normalt er helt tryg ved. Lad katten undersøge hos dyrlægen. Voldsom leg Nogle katte udviser aggressiv adfærd, når man leger med dem - typisk pga. overstimulering. Afbryd legen hvis katten overskrider dine grænser. Forsvar En kat, der føler sig truet, vil oftest forsøge at flygte fra truslen. Er den imidlertid trængt op i en krog, vil den forsvare sig med tænder og kløer. Forskudt aggression Katten kan ikke angribe den, der har udløst aggressionen. Derfor angriber den i stedet en anden. F.eks. bider katten ejeren, når dyrlægen vaccinerer den.

3 Angst En pludselig forskrækkelse kan udløse aggressiv affærd. Kæleaggression Katten bliver overstimuleret af kærtegn og bider eller river. Lær at læse kattens signaler og fjern hænderne, før den siger fra. Umotiveret aggression En kat, der umotiveret går til angreb, vil ofte være dårligt socialiseret - typisk fordi den er taget for tidligt fra sin mor og søskende. Dog ses denne adfærd nogle gange hos understimulerede katte. Du kan undgå aggressivitetsproblemer ved at opdrage din killing Du må aldrig lege med killingen med dine hænder og fødder. Så lærer du den, at du skal "fanges", og det er ikke længere sjovt, når katten er voksen. Når killingen alligevel prøver at fange dine hænder, så henled dens opmærksomhed på et stykke legetøj. Lær killingen at blive håndteret. Væn forsigtigt killingen til at blive rørt i ørene, øjnene og på resten af kroppen. Dette forhindrer, at den bliver aggressiv, når den skal håndteres af f.eks. dyrlægen, eller hvis du skal give den piller senere hen. Har du en enlig killing på under 12 uger, er det livsnødvendigt for den, at den får selskab af en killing på samme alder. Killinger leger meget med deres søskende, og derigennem lærer de at styre deres aggressive leg. Hvis en killing river eller bider en anden killing hårdt, vil den bide igen eller afbryde legen. Hermed lærer killingen, at den bliver straffet, hvis den er for voldsom. Denne viden kan mennesker ikke lære killinger, og derfor ser man ofte aggressiv adfærd hos katte, der er taget for tidligt fra. Husk at det er strafbart for private at købe, sælge, overtage eller overdrage en eller flere killinger på under 12 uger. Lær at læse kattens signaler Er katten træt af kærtegn, vil den typisk holde op med at spinde, begynde at slå let med halen, sitre i pelsen og vende ørerne en anelse bagud. Disse signaler kan være svære at spotte så hold godt øje og respekter kattens måde at sige fra på. Benyt godbidder som belønning når du vil vænne katten til at blive rørt. Prøv at starte i det små med at ae katten og rør eventuelt ved porterne. Giv en godbid med det samme. Prøv lidt mere næste gang og bliv ved, indtil du næsten kan gøre alt ved den. Bliv er katten sur, stopper du og fjerner godbidderne. Mange katte kan ikke lide at blive rørt på maven eller bagpartiet. Undgå derfor disse steder. Børn skal lære at respektere katten, så man undgår ubehagelige situationer. Kontakt eventuelt dyrlægen eller Kattehjemmet for yderligere råd og vejledning.

4 ANGST Behandling af angst hos kat. Katte kan være angste af mange forskellige årsager. Måske er der kommet et barn eller et andet dyr i hjemmet, måske har katten oplevet noget voldsomt, eller du er flyttet et fremmed sted hen. Mange katte kan have problemer med at tackle forandringer i deres tilværelse. Du kan forebygge meget ved at sørge for, at der bliver taget hensyn til katten. Her er nogle eksempler på situationer, der kan gøre katte angste. Angst pga. flytning Holde katten i et tomt, aflåst rum - med bakke, mad og soveplads, mens der bliver rumsteret rundt. Dette sikrer også, at katten ikke flygter i panik. Det nye sted sætter du atter katten i et tomt rum med bakke, mad og soveplads. Når der er kommet ro over tingene, det værste er blevet flyttet rundt, og katten virker tryg, kan katten introduceres for hjemmet - et rum ad gangen. Har du overtaget en kat, der har været i et hjem før, er det vigtigt at introducere den langsomt for alle de nye omgivelser. Se mere under Ny kat i hjemmet. Angst for det nye dyr i hjemmet Har du anskaffet dig en kat eller killing til din kat, kan det resultere i angst. Det skyldes, at katten pludselig skal dele sit territorium med en artsfælle, den ikke kender. Det er derfor meget vigtigt, at du vælger en kat, der passer sammen med den kat, du har i forvejen mht. alder og sind. Det er en

5 god idé at anskaffe den nye kat fra et internat, hvor man kan aflevere katten tilbage, hvis det ikke fungerer. Din kat kan også blive angst for andre dyr - f.eks. en voksen hund eller en hvalp. Angst for håndtering Nogle katte bliver angste, når man fikserer dem. De får med andre ord en angstreaktion, hvis man holder dem fast, hvilket kan umuliggøre f.eks. at behandle med piller. Du kan vænne din kat til at blive håndteret ved at lægge et håndklæde omkring den og holde roligt om den. Når den begynder at slappe mere af, kan du vænne den til at blive rørt på poterne, ørerne, etc. Angst for børn En ny baby i hjemmet er en stor mundfuld for de fleste katte. Høje lyde, et højt tempo og ting, der pludselig ryger på gulvet, kan gøre selv den mest robuste kat usikker. Start med at tage f.eks. et tæppe med hjem fra hospitalet, så katten kan vænne sig til babyens lugt. Efter barnet er kommet hjem, lader du katten snuse til babyen, mens du snakker beroligende til katten. Lad katten være med, mens du ammer barnet. Hvis katten vil ligge i vuggen, skyldes det ikke, at den har intentioner om at tage kvælertag på babyen. Den kan bare godt lide varmen og lugten. Kan du ikke lide dette, kan du købe et net at lægge over vuggen. Du bør altid lære dine børn at respektere dyr. Katten skal have fred, når den spiser, sover og går på bakken. Aftal et sted hvor katten har helle, dvs. kan være i fred. Mange anskaffer sig en kat, mens børnene er små, og det kan godt resultere i nogle ubehagelige oplevelser for katten. Derfor er det alfa og omega for kattens velbefindende, at den kan trække sig, når dens grænse er nået. Har du en kat, der kun kommer frem, når dine små børn er lagt i seng, er der ikke meget at gøre ved det. Du kan selvfølgelig prøve med Feliway, men katten forbinder nok ubehaget med børnene. Mange har katte, som er trygge, rolige og kælne, så længe børnene ikke er der. Det vil muligvis ændre sig, når børnene er blevet ældre. Angst for fyrværkeri Nytårsaften kan være kilde til angst hos mange katte. Har du en kat, som er meget bange for fyrværkeri, bør du nok overveje at blive hjemme. Det kan virke beroligende for katten at have et sted, hvor den kan gemme sig. F.eks. kan du lade døren til klædeskabet være åben, så den kan ligge derinde. Træk gardinerne/persiennerne for og lad radioen eller fjernsynet være tændt. Suppler eventuelt med Zylkene som er et naturprodukt, der har en beroligende virkning på mange katte. Angst for transport Den bedste forebyggelse mod angst for transport er at vænne katten til at komme i transportkasse og blive taget med på køre- og gåture så tidligt i livet som muligt. Hvis katten er bange, bør du altid lægge et tæppe over transportkassen og sørge for, at den har fastet, så den ikke kaster op. Tag hensyn - skab tillid! Nogle katte er angste af natur. Dette kan skyldes, at de er taget for tidligt fra deres mor og søskende og/eller ikke har været nok i hænder, da de var små killinger. Sådanne katte er ikke

6 ordentligt socialiserede og vil have forskellige adfærdsproblemer - f.eks. angst. Katten kan også blive angst efter en traumatisk hændelse - f.eks. at sidde fanget i en mørk skakt i tre døgn. Det er vigtigt, at den angste kat ikke har mulighed for at gemme sig. Nogle gange kan det være nødvendigt at holde den på et begrænset område et stykke tid for ikke at stresse den. Luk af for sprækker hvor katten kan krybe i skjul. Hvis den kan gemme sig, vil verden omkring den blive ved med at virke farlig. Til gengæld skal det respekteres, når katten vil være i fred. Lad den komme til dig. Du bør sørge for, at den angste kat kan komme op i højden. Det giver selvtillid. Sæt f.eks. nogle hylder op, den kan kravle op på. Det anbefales ikke at give katte beroligende piller, da det ofte har den modsatte effekt. Katten kan ikke forstå, hvad der sker med dens krop og bliver derfor stresset. Af positive midler kan nævnes baldrianrod eller -dråber, Feliway, AnxiCalm og Zylkene. Læs mere om disse produkter på producenternes hjemmesider.

7 DESTRUKTIVITET Der findes mange forskellige grunde til, at katte kan få adfærdsproblemer. Mange af problemerne kan undgås ved forebyggelse og forståelse af kattens natur. Nedenunder giver vi nogen eksempler på adfærdsproblemer og løsninger på disse Katten kradser uhensigtsmæssige steder Anskaf kradsetræet før kattens ankomst. Gør det eventuelt ekstra tillokkende ved at komme et par baldriandråber på. Alle katte har behov for afmærke deres territorium ved at afsætte kradsemærker synlige steder. Desuden afsætter de samtidig deres duft vha. duftkirtler under poterne. Der er både et visuelt og et duftmæssigt aspekt ved denne markeringsadfærd, og det visuelle skal du tage højde for, når du vælger kradsetræets placering i hjemmet. Derfor er det vigtigt, at kradsetræet ikke gemmes væk i en krog men står frit fremme, hvor det er synligt. Ydermere skal det være højt, så katten som minimum kan strække sig i sin fulde længde uden at nå toppen. Få katten til at benytte kradsetræet ved at lege med noget legetøj op ad det. Hvis katten allerede kradser i møblerne, kan du anspore den til at bruge kradsetræet ved at flytte det i nærheden af kradsestedet. Beskyt møblet ved at bruge dobbeltklæbende tape, plastic eller simpelthen flytte det. Dette er kun for en periode, indtil katten igen har lært at bruge træet. Når det er tilfældet, flytter du meter for meter kradsetræet tilbage på plads. Du bør altid huske, at det er en del af

8 kattens natur at kradse, og det er din opgave at indrette hjemmet, så det bliver indbydende for katten at kradse de rigtige steder. Katten går i potteplanterne Dette problem støder man oftest på hos katte, der kun lever indendørs. Det kan være, den vælter potteplanterne, bider i dem eller graver i jorden. Husk at dit hjem bør indrettes, så katten også kan leve der. Katte, der lever inde, har behov for at kunne bevæge sig på hylder, vindueskarme og reoler. Tænk derfor på om katten har mulighed for dette, eller om der er nips og planter overalt. Det er vigtigt at dække kattens behov. Derfor bør den også have mulighed for at kunne spise kattegræs. Mange katte går i planter; enten fordi de mangler græs eller pga. kedsomhed. Har du problemer med, at katten graver i planterne, kan du komme sten på jorden. Hvis katten bider i planterne, og du har sørget for kattegræs, kan du enten sætte planten et sted hen, hvor katten ikke lige har adgang til den, eller du kan fugte bladene med fx citronsaft. Killinger skal opdrages til at lade planter være. Du er derfor nødt til at bruge f.eks. en vandpistol eller fjerne den fra planten 120 gange og sige NEJ. Hvis katten tigger Giv kun katten mad når katten ikke tigger (sover eller er beskæftiget). Ellers belønner du den uønskede adfærd. En kat, der keder sig, vil være tilbøjelig til at spise mere og bevæge sig for lidt, så det er vigtigt at holde den beskæftiget med forskellige aktiviteter. F.eks. kan du vælge at fodre med en foderbold, så katten får både fysisk og mental udfordring ved fodringstid. Dette stimulerer dens instinktive jagtdrive. Husk ikke samtidig at fodre i den sædvanlige skål og vej maden af, så katten ikke bliver overvægtig. Katten bider i ledninger Bider din kat/killing i ledninger, kan du løse problemet ved at gnide ledningerne med rå løg eller smøre dem med citronsaft. Du kan også bruge kabelbakker, så katten ikke kan komme til ledningerne. Katten soignerer sig overdrevent Hvis katten vasker sig overdrevent, kan det have ubehagelige konsekvenser, dvs. hårløse områder eller betændte sår. Denne handling kan opstå pga. angst, utryghed, stress eller depression over, at katten f.eks. har mistet sin artsfælle (legekammerat). Hvis katten har udført denne handling i lang tid, kan det udvikle sig til en tvangshandling, som kun kan afhjælpes af en dyrlæge med speciale i adfærdsproblemer. Du skal selvfølgelig sikre dig, at katten ikke har lopper eller nogen form for allergi. Ændrer din kat pludseligt adfærd, bør du altid kontakte dyrlægen eller Kattehjemmet.

9 TVANGSHANDLINGER OCD Katte kan præcis som mennesker kan lide af tvangshandlinger. I fagsprog kaldes denne tilstand OCD, hvilket står for Obsessive Compulsive Disorder (obsessiv-kompulsiv tilstand). Katten udfører den samme handling igen og igen, selvom handlingen ikke tjener noget formål, og nogle katte udviser decideret selvdestruktiv adfærd såsom at angribe deres egen hale og bide den til blods. Årsag Der hersker ingen tvivl om, at årsagen til disse tvangshandlinger - uskadelige så vel som destruktive - typisk skal findes i en for tidlig separation fra mor og søskende, da katten var killing. Tages en killing fra, før den er 12 uger, har den ikke nået at overstå sin socialiseringsperiode, hvorfor den ikke har lært nogle grundlæggende sociale færdigheder. Alle killinger, der er taget fra tidligt fra deres mor og søskende, udvikler en eller anden form for adfærdsforstyrrelse senere i livet. Adfærd For nogle kattes vedkommende er denne adfærdsforstyrrelse næsten ikke mærkbar for os mennesker, og lægger vi overhovedet mærke til den, kan vi sagtens leve med den. Måske er

10 katten ekstremt knyttet til kun en person, eller også bliver den let ængstelig, når der kommer gæster. Desværre forholder det sig oftest anderledes: Katten er urenlig, aggressiv, angst, uberegnelig, destruktiv, fjern eller på anden vis i besiddelse af en adfærd, der gør den stort set umulig at dele sin tilværelse med. En sådan kat har ikke mange chancer for at få et godt liv - og dette blot fordi, nogen valgte at fjerne den fra sin familie for tidligt. Behandling De decideret destruktive tvangshandlinger er heldigvis sjældne, men når de forekommer, er de yderst svære at behandle. Forsøg at aflede kattens opmærksomhed, når den enten skal til eller allerede er i færd med at udføre sin tvangshandling, og beløn den når det lykkes. Kig på hjemmet med katteøjne og se, om der er forhold, der stresser katten. Nogle katte udfører deres tvangshandlinger, når de bliver stressede, og man vil således kunne mindske den tvangsprægede adfærd ved at nedsætte stressniveauet. Sidst men ikke mindst bør man konsultere en dyrlæge, såfremt katten pådrager sig selv skade. OBS: Det er ulovligt at købe, sælge, forære eller modtage killinger under 12 uger. Se Bekendtgørelse om overdragelse af kattekillinger på Retsinfo.dk.

11 ULDSUTTERI Måske har du haft en kat, som gav sig til at sutte på dit tøj, når du sad med den. Killinger er født med et behov for at sutte, da det er sådan, de dier hos deres mor. Killingen begynder at spise selv, når den er ca. 4-5 uger gammel, og de fleste kattemødre lader ikke killinger over 8-10 uger die. Bliver killingen moderløs, før den er 12 uger og færdigsocialiseret, er det muligt, at den ikke har fået tilfredsstillet sit suttebehov. I stedet overfører den behovet for at die til en finger, sin hale, et stykke tøj; mulighederne er mange. At katten føler behov for at sutte er ikke i sig selv et problem, men vanen kan blive problematisk, hvis katten kaster sin kærlighed på stof eller andet materiale, som den sluger, mens den sutter. Hvis katten ynder at sutte på eksempelvis en uldsweater, vil ulden samle sig i maven, hvilket kan medføre forstoppelse, mavesmerter og alvorligere komplikationer. I dette tilfælde må man undlade at lade kattens foretrukne materiale ligge fremme og i stedet købe et tøjdyr med glat overflade, den kan benytte i stedet. I ganske sjældne tilfælde udvikler enkelte katte et tvangspræget forhold til at sutte, hvor katten f.eks. sutter så voldsomt på sin hale, at pels og hud tager skade. I så fald må man opsøge en dyrlæge, som kan foreslå den rette behandling til ens kat.

Gode råd til kattens adfærd

Gode råd til kattens adfærd Gode råd til kattens adfærd Adfærdsproblemer hos katte Ind imellem udvikler kattens adfærd sig til at blive et problem for familien. Det kan være frustrerende, at katten pludselig bliver urenlig eller

Læs mere

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Simba idet vi ønsker at stimulere Simba s behov som hund således at Simba ikke lider afsavn iforhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

Når hunden er aggressiv

Når hunden er aggressiv Når hunden er aggressiv Selvom det af og til kan virke sådan, er der ingen hunde der er ondskabsfulde, men der er hunde som farlige. Det kan være generelt eller i isolerede situationer. Hunde indeholder

Læs mere

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Er der nogen der genkender det her? Dårlig opførsel = ofte en stresset hund Når din hund.. gør ad andre, trækker i linen, springer forstørret rundt, springer op ad folk,

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Tidlig adfærdsmæssig udvikling 0-3 uger: 4-5 uger:

Tidlig adfærdsmæssig udvikling 0-3 uger: 4-5 uger: Kattens adfærd Nogle dyrearter fødes næsten færdige. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen. De har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer. Andre fødes totalt

Læs mere

Sådan trives din kat. Fodring

Sådan trives din kat. Fodring Sådan trives din kat Der er nogle ting, man som katteejer bør være opmærksom på, så katten får de bedste forudsætninger for at trives i hjemmet. Det er dog ikke nogen videnskab at holde kat, hvis man blot

Læs mere

Vuggestedet, Århus kommune. Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier?

Vuggestedet, Århus kommune. Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier? Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier? Vuggestedet, Vuggestedet, Århus Århus kommune kommune There is no such thing as a baby Winnicott. Århus Kommune Vuggestedet,

Læs mere

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune Den Sidste Tid Denne udgave er er revideret af: Ingrid Hermansen, anæstesi- og smertesygeplejerske Hanne Berger, sygeplejerske Ældrecentret Æblehaven Guldborgvej 6 2660 Brøndby Strand Kilder: Ulla Søderstrøm,

Læs mere

Hvorfor bider min papegøje?

Hvorfor bider min papegøje? Hvorfor bider min papegøje? Alle fugle er udstyret med et næb, som kan bide! Næbbet er et af fuglenes vigtigste kommunikationsmidler, det vigtigste værktøj og det vigtigste våben. Har man tamfugle, vil

Læs mere

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd Hvad skal man tænke på, før man planlægger et kuld hvalpe, når hvalpene er der eller have i baghovedet som kommende køber Til opdrættere Det er et meget stort arbejde at have et kuld hvalpe. Man har som

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Information Tinnitus

Information Tinnitus Information Tinnitus Hørerådgivningen Tinnitus Denne pjece er til dels udfærdiget for at give en kort information om tinnitus, dels for at give dig en inspiration til hvordan du kan arbejde med din tinnitus.

Læs mere

RCADS Dansk. Sæt venligst en cirkel omkring det ord, som passer bedst til hvor ofte disse ting sker for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar.

RCADS Dansk. Sæt venligst en cirkel omkring det ord, som passer bedst til hvor ofte disse ting sker for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar. Navn: Alder: RCADS Dansk Sæt venligst en cirkel omkring det ord, som passer bedst til hvor ofte disse ting sker for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar. 1. Jeg bekymrer mig om ting Slet ikke

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Kategori 2 Selskabshunde

Kategori 2 Selskabshunde Pasningsvejledning hund Kategori 2 Selskabshunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den er fyldt

Læs mere

Socialisering af kattekillinger

Socialisering af kattekillinger Socialisering af kattekillinger 1 Nogle dyrearter fødes næsten»færdige«. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen, og de har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer.

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Ammeplan for børn født mellem uge 34 og 37

Ammeplan for børn født mellem uge 34 og 37 Patientinformation Ammeplan for børn født mellem uge 34 og 37 Børneafdeling H6 Kære Tillykke med dit barn/børn. Du har født for tidligt, men det betyder ikke at du ikke kan komme til at amme dit barn.

Læs mere

Børn og hunde KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk

Børn og hunde KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk Børn og hunde KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... Foto: Popa Sorin Dreamstime Børn og hunde - kort fortalt Af Fagveterinærsygeplejerske i klinisk etologi & hundeadfærdsinstruktør Caroline Holse.

Læs mere

Sund mad. til din kat. Din kat vil elske maden. www.atelier.dk. Killinger hjælpeløs hyggelig sød. Andre kattebøger: ATELIER Sund mad til din kat

Sund mad. til din kat. Din kat vil elske maden. www.atelier.dk. Killinger hjælpeløs hyggelig sød. Andre kattebøger: ATELIER Sund mad til din kat Din kat vil elske maden Andre kattebøger: Killingen går på stille poter ind i dit liv Er dit hjerte allerede erobret af en lille killing, der tillidsfuldt ligger hos dig? Eller leder du stadig efter den

Læs mere

Den gode oplevelse hos dyrlægen

Den gode oplevelse hos dyrlægen Den gode oplevelse hos dyrlægen Trygge dyrlægebesøg Din hund skal besøge dyrlægen/dyreklinikken mange gange i sin levetid. Ofte i forbindelse med sundhedstjek og vaccination, men også hvis den skulle gå

Læs mere

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen.

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Patientinformation Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Børneafdeling H6 Udviklingstilpasset omsorg (NIDCAP) Kære forældre Tillykke med den lille ny. Vi håber, at opholdet her på afdelingen

Læs mere

Hjælper hunde med at tilpasse sig til vanskelige situationer (fyrværkeri, jul, baby i huset, at være alene hjemme etc.)

Hjælper hunde med at tilpasse sig til vanskelige situationer (fyrværkeri, jul, baby i huset, at være alene hjemme etc.) Beroligende feromoner udskilles naturligt af alle diegivende pattedyr for at berolige og lave tryghed omkring deres afkom. Hos hunde påvirker de beroligende feromoner ikke kun hvalpene, de har også en

Læs mere

Generel viden om søvn 1 3 år

Generel viden om søvn 1 3 år Generel viden om søvn 1 3 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn giver glade og kvikke børn Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens

Læs mere

Hvis katten ikke er din

Hvis katten ikke er din Hvis katten ikke er din Katten har det særlige privilegium, at den normalt får lov at løbe frit ud og ind af boligen. Nogle katte knytter sig til flere familier, fordi mange mennesker fodrer tilløbende

Læs mere

Hvis hunden er aggressiv

Hvis hunden er aggressiv Hvis hunden er aggressiv 1 Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 0.kl., 1.kl., 2.kl., 3.kl. M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 57 / 65.52%

Læs mere

Resultater i antal og procent. Generel tilfredshed. Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008. Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c.

Resultater i antal og procent. Generel tilfredshed. Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008. Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c. Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 Hold: 0.c, 1.a, 1.b, 2.a, 3.a, 3.b, 3.c Køn: M, K Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 0kl, 1kl, 2kl, 3kl M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 27 / 65.85% 13 / 31.71%,

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2010 Børnehaveklasse 2010, 1. klasse 2010, 2. klasse 2010, 3. klasse 2010, 4. klasse 2010 M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 2A, 2C M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 39 / 82.98% 7 / 14.89%, ikke rigtigt

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 Indskolingen M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole?, ikke rigtigt Hvordan har

Læs mere

FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD NYHED! KLIK HER OG LÆS MERE OM BOGEN

FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD NYHED! KLIK HER OG LÆS MERE OM BOGEN FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD I Superbarn får du masser af inspiration til at stimulere dit barn - uanset om det er tre måneder og skal lære at ligge på maven, tre år og måske lidt af en klodsmajor,

Læs mere

Samtaleark om undervisningsmiljø - til forældre og børn i grundskolen

Samtaleark om undervisningsmiljø - til forældre og børn i grundskolen Samtaleark om undervisningsmiljø - til forældre og børn i grundskolen D a n s k C e n t er for Undervisningsmiljø Køn Glad og tilfreds Midt imellem Sur og ked Ved ikke Der er i alt indkommet 140 besvarelser,

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

Renlighed. - farvel til bleen. En vejledning fra Sundhedsplejen. Oktober 2013-10-03

Renlighed. - farvel til bleen. En vejledning fra Sundhedsplejen. Oktober 2013-10-03 Renlighed - farvel til bleen En vejledning fra Sundhedsplejen Oktober 2013-10-03 Hvordan fungerer vandladning og afføring? Et spædbarn tisser mange gange om dagen og det sker helt ubevidst. Når blæren

Læs mere

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg I vores institutionen vil vi gerne støtte børn og forældre, samt hjælpe med at tackle

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

Faktorer med indflydelse på skrigeri

Faktorer med indflydelse på skrigeri Skrigeri Alle fugle kan være støjende store som små det er en naturlig del af deres adfærd. Fugle udtrykker sig gennem lyde. Alle større fugle larmer. Når vi taler om skrigeri er det vigtigt at skelne

Læs mere

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 1 Slide 2 Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 3 Mindfulness er en tilstand Slide 4 Mental træning meditation Østen og vesten Slide 5 Mindfulness` 3 niveauer: 1 Fjerne eller

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere

Generel tilfredshed. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke. Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4%

Generel tilfredshed. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke. Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4% Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle sammen Ja, de fleste Ja,

Læs mere

Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 84 / 26% 198 / 61% 32 / 10% 10 / 3% 84 / 26% 178 / 55% 56 / 17% 6 / 2%

Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 84 / 26% 198 / 61% 32 / 10% 10 / 3% 84 / 26% 178 / 55% 56 / 17% 6 / 2% Dato4.december207 Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke Er du glad for din skole? 84 / 26% 198 / 61% 32 / 10% 10 / 3% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle

Læs mere

Angst- og panikanfald

Angst- og panikanfald Bo Fischer-Nielsen og Trine Fredtoft Studenterrådgivningen 2005 Studenterrådgivningen Hvad er et angstanfald? Et angstanfald er en intens fysisk og mental kædereaktion, der kan opstå i en situation, som

Læs mere

Travlhed og familieliv. Et psykologisk perspektiv med konkrete input til hverdagslivet

Travlhed og familieliv. Et psykologisk perspektiv med konkrete input til hverdagslivet Travlhed og familieliv. Et psykologisk perspektiv med konkrete input til hverdagslivet V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen 1. Hvilke sammenhænge er der mellem travlhed, relationer og trivsel?

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 2. årgang M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 10 Er du glad for at gå i skole? 42 / 84%, ikke rigtigt Hvordan

Læs mere

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os?

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Sorø Kommune Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Start på vuggestue/børnehave Det er helt nyt land, når man for første gang skal aflevere sit barn til pasning

Læs mere

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE?

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? FYRET FRA JOBBET HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? Jeg er blevet fyret! Jeg er blevet opsagt! Jeg er blevet afskediget! Det er ord, som er næsten

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 4. årgang M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 24 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for det meste

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Hjortholm

Velkommen til Børnehuset Hjortholm Velkommen til Børnehuset Hjortholm Vi vil i dette hæfte give jer en introduktion til institutionen og de informationer, der er vigtige for jer. Hæftet består først af informationer, der vigtige lige fra

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 15. november 2013

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 15. november 2013 Resultatudtrækket er foretaget 15. november 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Udsætter du dig for udsættelse?

Udsætter du dig for udsættelse? Udsætter du dig for udsættelse? STUDENTERRÅDGIVNINGEN Udsætter du dig for udsættelse? Fakta om udsættelse Op til 90% af studerende, undervisere og forskere ved videregående uddannelser er plagede af en

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Hold: 5A, 5B, 5C, 5D, 6A, 6B, 6D, 7A, 7B, 7C, 8A, 8B, 8C, 8D, 9A, 9B, 9C, Læs 1, Læs 2 Køn: M, K Ikke viste hold: 6C Resultater i antal og

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 Hold: Køn: Ikke viste hold: 4A, 4B, 4C, 5A, 5B, 5C, 6B, 6C, 7A, 7C, 8A, 8B, 8C M, K 6A Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Er

Læs mere

Pauser. - organiseret ro eller tom træning? TRÆNING MED DEN FOKUS-UDFORDREDE HUND

Pauser. - organiseret ro eller tom træning? TRÆNING MED DEN FOKUS-UDFORDREDE HUND TRÆNING MED DEN FOKUS-UDFORDREDE HUND Pauser - organiseret ro eller tom træning? Mange hundeskoler sætter kurser op for bøllerne. Disse hold kaldes ofte noget i retning af Lømmelhold, og omfatter gerne

Læs mere

Adfærdsproblemer. Ansvarsprincippet. Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang. Definition

Adfærdsproblemer. Ansvarsprincippet. Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang. Definition Håndtering af adfærdsproblemer i folkeskolen - en rogivende tilgang Elvén Autoriseret psykolog Hvem har problemer? www.hejlskov.se Adfærdsproblemer Definition Adfærd, der skaber problemer for hvem? Vi

Læs mere

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre Sov bedre Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Hvordan bruger du pjecen? I denne pjece finder du tips til at få vaner, som kan give

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Bedøm dig selv. Oplæg 2 stresshåndtering. Kilde: Majken Matzau Stressfri på tolv uger eller mer

Bedøm dig selv. Oplæg 2 stresshåndtering. Kilde: Majken Matzau Stressfri på tolv uger eller mer Bedøm dig selv Oplæg 2 stresshåndtering Kilde: Majken Matzau Stressfri på tolv uger eller mer Travl eller stresset? Forskellen på at være stresset og travl, er at du føler en lettelse i kroppen, når du

Læs mere

mhtml:file://h:\buf\skoleafdeling\udviklingsafdelingen\studentermedhjælper\kis\...

mhtml:file://h:\buf\skoleafdeling\udviklingsafdelingen\studentermedhjælper\kis\... Page 1 of 11 Generel tilfredshed glad Ikke så tit Er du glad for din skole? 65 / 28% 149 / 64% 16 / 7% 3 / 1% dem alle sammen de fleste en nogle enkelte Nej, ingen af dem Er du glad for dine lærere? 59

Læs mere

Gadehund? - Gode råd er dyre - men:

Gadehund? - Gode råd er dyre - men: Gadehund? - Gode råd er dyre - men: Hvis du overvejer, at anskaffe dig en gadehund, er der nogle ting, som du bør sætte dig ind i, eller overveje nøje inden du udfylder papirerne til adoptionen - og familien

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb.

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Forord For at sikre en ensartet og hurtig indsats ved såvel mistanke som begået overgreb skal alle medarbejdere være bekendt med retningslinjerne, som er beskrevet

Læs mere

Vurdering af sundhedstilstand

Vurdering af sundhedstilstand Vurdering af sundhedstilstand Når du køber en kanin kan du kigge efter forskellige ting, der indikerer om kaninen er sund og rask Vurderingen kan selvfølgelig også bruges på kaniner du allerede har. Videre

Læs mere

NR. 37. Få det bedre med at gå til tandlæge

NR. 37. Få det bedre med at gå til tandlæge NR. 37 Få det bedre med at gå til tandlæge Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en almindelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk er

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 L 92 Bilag 18 Offentligt (02)

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 L 92 Bilag 18 Offentligt (02) Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 L 92 Bilag 18 Offentligt (02) SEJLIVEDE MYTER & FEJLFORTOLKNINGER Der er især i de senere år gennem forskning i hundens adfærd dokumenteret banebrydende

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 29. september 2010 Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sdr. Kongerslev Skole Periode: Resultatet baserer sig på besvarelser, som ikke er afgrænset af en periode.

Læs mere

- vi tager hundetræning alvorligt!

- vi tager hundetræning alvorligt! ET HUNDEFAGLIGT TIDSSKRIFT FOR AKTIVE HUNDEEJERE Nr. 5/12 Årgang 15 - vi tager hundetræning alvorligt! www.canis.dk Kat og hund - kan det gå? Hverdagslydighed Tekst: Mary Tjärn Wright Mange af mine elever

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013 Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol Hjælp til dig? Det er nemt at glemme sig selv, når ens partner har et for stort forbrug. Navnlig hvis han/hun er kommet i behandling. Men vær opmærksom på at der findes flere steder, hvor man også yder

Læs mere

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Psykologisk intervention og metode Ledende psykolog Pia Ryom, Arbejdsmedicinsk Klinik Teoretisk baggrund Arbejdets udvikling Fra - Den disciplinære struktur metafor

Læs mere

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen..

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen.. Irene Oestrich, Chefpsykolog., Ph.D. PSYKIATRISK CENTER FREDERIKSBERG HOSPITAL REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Livets knubs set i et psykologisk perspektiv De svære følelser De brugbare tanker Opbygning

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011 Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

Aggression eller Misforståelser?

Aggression eller Misforståelser? Aggression eller Misforståelser? Min hund er pludselig blevet aggressiv! Min hund knurrede ad mig, og bed ud efter mig! Min hund gik til angreb på et barn! Dette er bare noget af det jeg syntes at kunne

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for

Læs mere

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011 Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Gode råd om at drikke mindre Fakta om alkohol

Gode råd om at drikke mindre Fakta om alkohol Gode råd om at drikke mindre Fakta om alkohol Drikker du for meget? Det synes du måske ikke selv. Men brug alligevel nogle minutter til at svare på de følgende 10 spørgsmål. Så får du en idé om, hvorvidt

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide

Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide - at det kan tage meget lang tid at sørge - at din sorg skal sørges væk ved bl.a. at græde, og ved at tale om, hvor ked du er af det, med dem, du er tryg

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 15. oktober 2010 Følgende emner indgår i resultatvisn: Generel tilfredshed, Dig og de andre i SFO'en, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre hjælper,

Læs mere

Kerneydelser. Hvis der er vikarer skal de udføre det praktiske arbejde, såsom ordne vogn, servere mad, rydde op.

Kerneydelser. Hvis der er vikarer skal de udføre det praktiske arbejde, såsom ordne vogn, servere mad, rydde op. Kerneydelser Aflevering: Skal være tryg for forældre og børn. Barnet skal altid mødes af et pædagogisk personale, der er specielt forholder sig til barnet i denne situation. Det pædagogiske personale skal

Læs mere

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Vuggestuen Vestervang

Vuggestuen Vestervang Vuggestuen Vestervang 2 Velkommen 3 Vuggestuen Vestervang er, beliggende midt i boligområdet Vestervang lige ned til Botanisk Have. Huset har tre stuer og et stort fællesrum i midten. På hver stue er der

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 29. juni 2010 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning, Klasselæreren,

Læs mere

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00 Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogle specielt

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Quiz og byt Spættet Sæl

Quiz og byt Spættet Sæl Quiz og byt Spættet Sæl Formål: En aktivitet som er god til at træne elevernes ordforråd, viden og færdigheder. Metoden er her eksemplificeret med Spættet Sæl, men kan bruges med alle andre arter. Antal

Læs mere

Hvis du tager kontakt til en fremmed hund DYRENES BESKYTTELSE

Hvis du tager kontakt til en fremmed hund DYRENES BESKYTTELSE Hvis du tager kontakt til en fremmed hund DYRENES BESKYTTELSE Hvis du tager kontakt til en fremmed hund Mange hunde bliver aflivet, fordi de har optrådt aggressivt over for fremmede mennesker. I de fleste

Læs mere