Frühjahr/Sommer 2014 KUNSTNERKOLONI EGERNSUND KÜNSTLERKOLONIE EKENSUND Occhi / Orkis Sept Husum Hofkultur Flensburg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frühjahr/Sommer 2014 KUNSTNERKOLONI EGERNSUND KÜNSTLERKOLONIE EKENSUND 6-7 12-13. Occhi / Orkis 25. - 28. Sept. 2014 Husum Hofkultur Flensburg"

Transkript

1 Frühjahr/Sommer KUNSTNERKOLONI EGERNSUND KÜNSTLERKOLONIE EKENSUND Occhi / Orkis Sept Husum Hofkultur Flensburg

2 2 Forord/Vorwort Harald Haugaard, violinist, komponist og kunstnerisk leder af folkbaltica Dansk-Tysk Kultur/ Deutsch-Dänische Kultur I de senere år har jeg oftere og oftere haft lejlighed til at optræde i Sønderjylland-Slesvig, og hvad enten det er Alsion i Sønderborg, folkbal- TICA i Flensborg, min sommerskole i Breklum, Tønder Festival, Café Ellegaard ved Sommersted eller forsamlingshuset i Eckernförde, møder jeg overalt mennesker, som er stærke i sind og med stor selvtillid, og følgelig et åbent sind overfor resten af verden. I 2009 gav jeg disse oplevelser liv i musikstykket Slesvig. Jeg og mit band spiller Slesvig, hvor end i verden vi optræder, og jeg benytter lejligheden til at fortælle publikummet om regionen med sine beboere, historierne, krigene og ikke mindst, at der nu er fred og respekt. Ofte vil publikummet efter koncerten høre mere om hvorfor der er fred nu. Det er et vanskeligt spørgsmål at besvare, men en af de vigtigste grunde er kulturen, som har bygget bro over grænsen og forenet menneskene. Musikken har bragt mig til mange forskellige steder i verden. Musikken kender ingen grænser, og jeg lærte tidligt, at et instrument er et pas i sig selv. Mange af de egne, jeg har besøgt, har været præget af en konflikt mellem to kulturer, f.eks. fransk og britisk Canada, Irland eller senest Ukraine. Konflikterne kan være blodige og grusomme. Men efter krigen kommer freden. Som f.eks. i min egen baghave Sønderjylland-Slesvig. I 2013 etablerede folkbaltica sit eget ensemble, som nu består af 38 talentfulde unge mennesker fra begge sider af grænsen. De kommer fra hele Syddanmark og Schleswig-Holstein. Når jeg står foran disse unge mennesker og dirigerer dem, bliver jeg ramt af deres ukuelige spilleglæde og appetit på livet. I forhold til musikken som deres fælles mål, betyder grænsen ingenting for dem. De har ganske enkelt annulleret den. Die Musik hat mich an verschiedene Orte der Welt gebracht. Oft waren diese Orte von Unruhen und Konflikten geprägt. Aber nach dem Krieg herrscht Frieden, wie bei uns in Sønderjylland-Schleswig. Die Menschen von Sønderborg bis Breklum und von Eckernförde bis Sommersted haben einen starken Willen und ein gutes Selbstbewusstsein, was sie weltoffen macht. Daraus entstand mein Musikstück Slesvig. Wenn ich dem Publikum über Slesvig erzähle, stößt der geschichtliche Hintergrund immer wieder auf großes Interesse. Wie hat man die Konflikte überwunden? Einer der wichtigsten Gründe ist die Kultur, die Brücken gebaut hat. Auch bei dem 2013 gegründeten grenzüberschreitenden folkbaltica Ensemble verbindet die Musik, die Spielfreude und die Lebenslust. Mit der Musik als gemeinsames Ziel werden Grenzen verwischt.

3 Indhold/Inhalt 3 Forord/Vorwort 02 Fest på Knivsberg Kunstnerkolonien Egernsund Streetdome Musikken folder sig ud Nordfriesische Festival-Träume Kunstudstilling i Solvejs have Ein Haus für alle Klein-Hollywood im Westen Komik, roser og danskpop i Glücksburg folkbaltica år med kunst år med Hofkultur Wie ein großes Familienfest Occhi Kulturkalender Fotos / Billeder Museumsberg Flensburg (Cover, 3, 6-7) Tim Riediger (Cover, 3, 30-31, 34-35) Andreas Riedel (Cover) Flensburger Hofkultur e. V. (3, 26, 27) Sigrid Nygaard (2) Lars Salomonsen (3, 10) Bildungsstätte Knivsberg (3, 4-5, Backcover) CEBRA (9) Photo Berlin.com (12) Solvej Krüger (14-15) Station Next (18, 19) Marco Grundt (20) Jim Rakete (21) Friedhelm May (22) Ard Jongsma (23) Kunst & Co (24-25) Jesper Dalgaard (25) Ruben Holländer (32-33) Matthias Möhl (Backcover)

4 4 Fest på Knivsbjerg her fester vi sammen Det er i år 120 år siden, at festivalen blev afholdt første gang, dengang dog med en helt anden baggrund og også med et helt andet formål. I dag byder festivalen på tre dage med livemusik, sportslege, kreative workshops og kulturelle indspark. Og alle er velkomne til at deltage. Hvor Knivsbjergfesten oprindeligt var forbeholdt det tyske mindretal i Danmark, er alle tyske som danske i dag velkomne til at komme og være med til at sætte liv på Knivsbjerg. Hvor erfaringen tidligere har været, at det stort set kun var det tyske mindretal, der deltog i festlighederne på Knivsbjerg, har det billede ændret sig over de seneste par år. Og jeg er rigtig glad for, at festivalen nu er en begivenhed, som vi kan være sammen om, tyskere og danskere. Knivsbjerg er en del af Danmark, og det er dejligt at se, at danskerne også har fået mere lyst til at deltage i festivalen, siger Heiko Frost, som er leder af Bildungsstätte Knivsberg. Man behøver hverken være en del af mindretallet eller sportsidiot for at være med Tidligere var festivalens fokus på sportsarrangementer, men sådan er det heller ikke længere. Selvom man ikke interesserer sig for sport, er der stadig masser at komme efter! Det er muligt for børnene at prøve ponyridning, klatretårn, bungytrampolin, ansigtssminke og meget mere. De voksne kan imens lytte til livemusik eller afprøve deres kunstneriske åre i et af de mange håndværksog kunstværksteder. Og mon ikke alle kunne have lyst til at deltage i det Sønderjyske Kaffebord, som arrangeres lørdag eftermiddag? I år afholdes der som noget nyt Oktoberfest i teltet lørdag aften. Her vil man kunne opleve den originale bayerske stemning, når ølkrusene svinges, det originale Maisacher Blaskappelle (fra Bayern) spiller op til dans, og man kan spise Spanferkel, Fakta: Knivsbjerg Festival juni Aktiviteterne er åbne for alle, og der er gratis adgang. Kuvertprisen til Oktoberfesten er 95,- kr. og det anbefales at tilmelde sig på forhånd. Knivsbjerg ligger mellem Haderslev og Aabenraa.

5 5 I dagene juni afholdes den traditionsrige festival på Knivsbjerg. Oprindeligt var festivalen det tyske mindretals nationale demonstration men det er over 100 år siden. I dag mødes både danskere og tyskere til festivalen og er sammen i en stor familiefest, hvor fællesskab, idræt og underholdning er i fokus. Festival men også meget andet Aktiviteterne under festivalen er åbne for alle, og det er gratis at deltage. For at skabe den rigtige festivalstemning er det også muligt at bo på Knivsbjerg. Man kommer med sin campingvogn eller slår sit telt op, hvis man vil komme helt tæt på festivallivet. Bildungsstätte Knivsberg tilbyder forplejning ved tilmelding i forvejen. Sauerkraut og Brezeln så meget man orker. Det er stadig også muligt at deltage i forskellige sportsturneringer for både hold og enkeltpersoner. Sportsdelen starter fredag formiddag med en fodboldturnering, hvor omkring 200 unge deltager. Fredag kan man ligeledes være med i de officielle danske mesterskaber i sæbekasseløb. Forudsætningen for at kvalificere sig til EM er at man har bopæl i Danmark. Som det har været tradition de sidste par år sluttes programmet søndag af med en friluftsgudstjeneste efterfulgt af frokostjazz. Knivsbergfest Das erste Fest auf dem Knivsberg fand vor 120 Jahren statt. Ursprünglich war es ein Jahrestreffen der Deutschen Minderheit in Nordschleswig, doch inzwischen nehmen Deutsche und Dänen an dem dreitägigen Festival teil. Auf dem Programm stehen Livemusik, Kunstaktionen, sportliche Begegnungen, kreative Mitmachaktionen und Kultur jeglicher Art. Jeder kann auf dem Platz zelten und campen - bei frühzeitiger Anmeldung sogar noch ein Zimmer ergattern. Ab Freitagnachmittag wird ein buntes Programm aus Spielen, Aktionen und Musik geboten. Auch wird die offizielle dänische Seifenkistenmeisterschaft ausgetragen, bei der man sich für die europäische Meisterschaft qualifizieren kann, sofern man einen dänischen Wohnsitz hat. Neu in diesem Jahr wird das Oktoberfest (im Zelt) am Sonnabend sein, für 95 DKK (rund 13 Euro) gibt es zünftige bayerische Musik und deftige Hausmannskost. Am Sonntag endet das Wochenende mit einem Open Air-Gottesdienst und anschließendem Jazzfrühshoppen. Adressen er: Haderslevvej 484, 6230 Rødekro. Program: Se hele programmet for festivalen på For mere information og tilmelding til turneringerne:

6 6 Kunstnerkolonien EGeRnsund Lysets spil i havets bølger, blå himmel, grønne marker og ikke mindst de røde teglværkstage. I årene efter den 2. Slesvigske Krig med slaget ved Dybbøl herskede der hurtigt en idyllisk stemning i Egernsund. Det uberørte område ud til Flensburg Fjord var et område som mindede om Skagen i Nordjylland, Barbizon i Frankrig eller Worpswede i Tyskland, som inspirerede kunstnere i naturalismens sidste fase. Mange var trætte af akademiernes kunstneriske strenghed, trængte til at komme ud og male under fri himmel med naturen og den landlige befolkning som motiv. Ironisk nok var det idylliske Egernsund blevet opdaget af kunstnere som Wilhelm Camphausen, Adolf Menzel og Louis Gurlitt, da de få år forinden var i området som krigsreportere for at illustrere kamphandlingerne ved Dybbøl og Als. Flere kunstnere rejste efter krigen til området for at male i det fri. Den egentlige kunstnerkoloni af Egernsund blev grundlagt af maleren og fotografen Wilhelm Dreesen i Nogle kunstnere boede der året rundt, andre opholdte sig der i sommermånederne, mens de tilbragte vinteren i byer som Berlin, Düsseldorf eller Wien. Personkredsen og dermed også antallet af kunstnere skiftede, men kolonien blev opretholdt helt indtil udbruddet af første verdenskrig. 01 Paradigmeskift i kulturen Schleswig-Holstein var som bekendt en del af den danske helstat indtil den 2. Slesvigske Krig. Kunstnerne i området blev derfor helt naturligt uddannet på kunstakademiet i København. Efter krigen rejste de tyske talenter nu til akademier som Weimar, Dresden og Düsseldorf. I de 20 år der fulgte efter krigen var der med få undtagelser ingen danske malere, der arbejdede ved Flensburg Fjord. Kunstnerkolonien Egernsund bestod næsten udelukkende af tyske kunstnere. Alligevel havde man forbindelser til kunstnergruppen i Skagen gennem Egernsund-kunstneren Fritz Stoltenberg, der flere gange besøgte Skagen, og ifølge Michael Anchers beretning var den joviale Stoltenberg vellidt blandt de danske kunstnere. Først omkring århundredeskiftet kom det til sporadiske udvekslinger mellem danske kunstnere Fakta: En stor del af Egernsund-malernes billeder er samlet på Museumsberg i Flensburg. To sale i museets faste udstilling er dedikeret til kunstnerkolonien. Men også på Ribe Kunstmuseum er der udstillet malerier fra Egernsund kolonien.

7 7 Egernsund var for 150 år siden mødested for en række anerkendte tyske kunstnere, der på mange måder minder om Skagen-malerne. Kunstnerfester hos Schumann Omdrejningspunktet for kunstnerkolonien var Schumanns gæstgivergård, hvor de fleste kunstnere boede. Der berettes om overdådige fester, hvor der blev pyntet op i gæstgivergårdens sal. Det maritime tema, som ses i mange af kunstnernes billeder, gik igen til festerne. En gang blev en udtjent jolle rigget til som skonnert og hængt op i loftet, mens salen bjælker blev pyntet med faner, vimpler og kinesiske lampions. Efter festen havde man døbt bibåden Egernsunds tørst, der blev sat ild til og den blev søsat. Båden sejlede brændende af sted på vandet, og det hed det sig, at Egernsunds tørst ikke var til at slukke! og kolonien i Egernsund. En af de danske kunstnere, der med sikkerhed havde forbindelser til Egernsund-kredsen var Louis Jensen, som var født i København. Og så er det værd at nævne, at Egernsund-kunstneren Jacob Nöbbe var tegnelærer for den unge Emil Hansen, som senere skulle tage navn efter fødestedet Nolde. Künstlerkolonie Ekensund Im späten 19. Jahrhundert fanden sich deutsche Künstler wie Alexander Eckener, Jacob Nöbbe, Christoffer Wilhelm Eckersberg und Wilhelm Dreesen zur Künstlerkolonie Ekensund in Egernsund Sogn zusammen. Sie wollten raus aus dem strengen akademischen Rahmen und ließen sich u.a. von den Skagen-Malern inspirieren: Malen an der frischen Luft mit der Natur im Einklang und immer wieder Motive wie Strand, Meer und Menschen. Während des Jahrhundertwechsels kam es auch zu einem sporadischen Austausch zwischen deutschen und dänischen Malern. So stieß Louis Jensen aus København zur Gruppe. Der Gasthof Schumann wurde zum Treffpunkt der Künstlergruppe, hier wohnten und arbeiteten die Künstler und feierten außergewöhnliche Feste mit maritimen Themen. Viele der damals entstandenen Kunstwerke können heute auf dem Museumsberg in Flensburg besichtigt werden. 01 Jacob Nöbbe: Wilhelm Dreesen als Landschaftsmaler, 1893 Olie på lærred, 45 x 60 cm, Museumsberg Flensburg

8 8 STREETDOME Ein Dorado für Individual-Sportler Alle BMX-Fahrer, Skater und Inliner aufgepasst! Mit StreetDome legt Haderslev die ganz große Nummer vor und erfüllt kühnste Träume. In der Stadt entstehen riesige Halfpipes, Bereiche, in denen sich Individual-Sportler nach Lust und Laune ausprobieren und austoben können. Und das Beste ist, es gibt einen überdachten Ort, bei dem das Wetter keine Rolle spielt: Ein als Iglu geformter Bereich entspricht allen modernen Anforderungen einer Multifunktionshalle und kann noch mehr. Er ist energieeffizient, passt sich von der Architektur her seiner Umgebung an und bietet allen individuellen Street-Sportarten wie Streetbasket, Parkour, Streetdance, Skatern, Kletterern und BMXern ein Zuhause. Außerdem sollen im Iglu künftig Konzerte und Performances veranstaltet werden. Auch bei Ausstattung und Möblierung haben die Planer von StreetDome zukunftsorientiert gedacht, und zwar multifunktional. Man kann auf den Möbeln sitzen, liegen, darauf fahren und jegliche Form von Sport darauf auszuüben. Das Besondere: Wasserlage StreetDome liegt direkt an der Wasserlinie des Fjords in Verlängerung des Hafens in Haderslev, nicht weit von der Innenstadt entfernt, neben dem großen, markanten VUC-Gebäude aus Beton, Glas und Stahl. So ist von StreetDome aus alles zu Fuß erreichbar: Der Hafen und die Innenstadt zum Beispiel. Für Spaziergänger wurde eine breite, großzügige Promenade an der Wasserkante gebaut. Die Kanuten können direkt unter einer Brücke hindurch in den großen Outdoor-Bereich paddeln. Die Angebote richten sich an alle Altersgruppen: Kinder, Jugendliche und Erwachsene. StreetDome, so der Betreiber, sei als kulturelles Kraftzentrum gedacht, das sowohl neuen, modernen Sportarten, als auch etablierten eine Plattform bieten wird. Der StreetDome im Stadtgebiet soll verschiedene Altersgruppen zu Bewegung, selbstorganisiertem Sport und Beisammensein motivieren. Ebenso werden eigene kreative Ideen der Jugendlichen unterstützt. Das Ziel ist, vor allem für selbstorganisierte Aktivitäten und Initiativen Raum zu schaffen, sagt der Kulturverwaltungschef der Kommune Haderslev, Jørn Mejer. Er hat den Initiatoren von SkateCity, mit Morten Hansen an der Spitze, auf dem langen Weg durch die schwierigen politischen und finanziellen Prozesse bei der Umsetzung des Projekts geholfen. Den Traum, einen solchen Bereich für die ständig wachsende Fan-Gemeinde der Streetsportarten zu etablieren, träumt Haderslev schon lange. Im Herbst 2014 wird er endlich Wirklichkeit. Die große Eröffnungsfeier ist für die Kalenderwoche 42 geplant StreetDome Ein lebendiger Tummelplatz für aktive StreetSportler Info: Der StreetDome kostet 33 Mio. DKK Der Bau ist finanziert in Kooperation zwischen Haderslev Kommune, Realdania, A.P.Møller Fonden, Lokale- og anlægsfonden sowie Nordea Fonden.

9 9 Für Individual-Sportler geht ab Herbst in Haderslev ein Traum in Erfüllung, wenn StreetDome eröffnet. 01 Eldorado for street sport Til efterårsferien åbner StreetDome ved Haderslev Havn. I umiddelbar nærhed til midtbyen vil man kunne finde et område for gadeidræt og streetkultur, hvor skatere, bmx ere, løbehjul m.fl. kan udfolde sig i et skaterlandskab med street, park og bowls både udenfor og indenfor. På arealet vil man også kunne finde faciliteter til streetbasket, klatring, rapelling, parcour og street dance. Den store igloformede multifunktionshal, der ligger lige til vandet mellem den nye VUC-bygning og den af Victor Ash udsmykkede silo, er dog ikke blot indrettet til street sport, men kan også bruges til koncerter, perfor- mances og mange andre arrangementer. Dermed indgår StreetDome med sin multifunktionelle indretning og bæredygtig arkitektur i et helhedsorienteret byrum, der skal appellere til både ung og gammel. 02 Offizielle Eröffnung: Oktober Weitere Informationen auf

10 10 Musikken folder sig ud på Universität Flensburgs Campus Hochschulorchester Flensburg har i mere end tre årtier været en del af musikscenen i Flensborg. De seneste år har de typisk to gange om året afholdt koncert. Således også i år hvor vinterkoncerten blev holdt i januar, og sommerkoncerten er på programmet i starten af juli måned. Hochschulorchester Flensburg blev grundlagt tilbage i 1983 som en del af Institut for Musik på Universität Flensburg. Da grundlæggeren, prof. dr. Reinhard Schneider, senere forlod universitetet, fortsatte orkestret først som en frivillig sammenslutning. Efter et par år valgte man at videreføre orkestret som en selvstændig forening: Hochschulorchester Flensburg e.v. Det er i dag denne organisation, som står bag det symfoniske ensemble, som stadig arbejder tæt sammen med byens uddannelsesinstitutioner. Man behøver dog hverken være studerende i Flensburg eller tysk for at blive en del af Hochschulorchester Flensburg, orkestret tæller også musikere fra Sønderjylland. Der er i dag ca. 65 musikere i orkestret, der hver mandag aften øver i Audimax på campus ved Universität Flensburg. Den kunstneriske ledelse i gode hænder Siden 1997 har Theo Saye været kunstnerisk leder af Hochschulorchester Flensburg. Theo Saye er amerikaner og har studeret til dirigent samt flere forskellige instrumenter, bl.a. klaver og violin. Theo Saye er bl.a. blevet undervist af den verdenskendte dirigent Fakta: Hochschulorchester Flensburg e.v. Hochschulorchester Flensburg holder til på campus på Flensborg Universitet. Her øver ca. 65 musikere hver mandag aften, og to gange om året er der mulighed for at høre deres koncerter. Såfremt man er udøvende musiker, og er interesseret i at være med til at spille, er orkestreret altid åben for nye henvendelser.

11 11 Leonard Bernstein, og som dirigent har han stået i spidsen for flere end 50 koncerter indenfor opera, operette, musical og ballet samt en lang række symfoniske værker, der rækker bredt fra Vivaldi til Carl Nielsen. Sommerkoncert 2014 Efter to opførsler af den meget succesfulde og totalt udsolgte vinterkoncert i januar, arbejder Hochschulorchester Flensburg nu på at blive klar til sommerkoncerterne Disse afholdes den 2. juli i Sønderborg og den 3. juli i Flensburg. Repertoiret for de to koncerter er i år filmmusik, hvilket kan synes at være et lidt usædvanligt valg for symfoniorkester. Dirigent Theo Saye fortæller: - Duke Ellington, en af de største jazzmusikere, mente i sin tid, at der ikke fandtes så mange forskellige slags musik. Faktisk bare to: den gode, og den anden. At filmmusik skal tages lige så alvorligt og øves lige så meget som Beethoven, Grieg og Nielsen, er den erfaring vi i øjeblikket gør os med vores sommerprogram. Vi spiller ikke alene uddrag af STAR WARS og SCHINDLER S LIST, men også rariteter som musikken til filmen HENRY V af den engelske komponist William Walton. Hovedværket i programmet er suiten fra soundtracket til den sovjetiske film LIEUTENANT KIJÉ af Sergej Prokofjev (1934). Programmet skal illustrere den mangfoldighed, internationalitet og høje kvalitet, som filmmusik kan fremvise noget for både hjerte og hjerne! Programmet for koncerten kan ses på hjemmesiden, hvor det også er muligt at bestille billetter til sommerkoncerten. Da koncerterne er populære, bliver de også hurtigt udsolgte, og hvis man kunne tænke sig at komme til koncert med Hochschulorchester Flensburg i år, kan det være en god idé at tilmelde sig deres nyhedsbrev, så man kan slå til, når billetterne frigives. Das Orchester der Flensburger Hochschule Das Hochschulorchester Flensburg wurde 1983 von dem Musikprofessor Dr. Reinhard Schneider als Einrichtung des Instituts für Musik gegründet. Künstlerischer Leiter und Dirigent ist seit 1997 der gebürtige Amerikaner Theo Saye, der u.a. vom berühmten Dirigenten Leonard Bernstein unterrichtet wurde. Das Hochschulorchester Flensburg ist ein symphonisches Ensemble, das neben den Studierenden der Universität und der Fachhochschule auch anderen Instrumentalisten offen steht. Heute spielen 65 Musiker aus Deutschland und Dänemark gemeinsam im Orchester und proben jeden Montag auf dem Campus in Flensburg. Zwei öffentliche Konzerte stehen pro Jahr auf dem Programm: Ein Winter- und ein Sommerkonzert. Beim Sommerkonzert in diesem Jahr spielt das Hochschulorchester Filmmusiken. Sommerkoncert: 2. juli i Sønderborg (Musikhuset, 19.30) og 3. juli i Flensburg (Waldorfschule, 19.30) Der er gratis adgang til koncerterne. Læs mere:

12 12 Nordfriesische Festival-Träume Endlich. Schon vor Jahren wurde die Idee geboren. Jetzt wird das Kultur21-Festival in Husum Wirklichkeit und die Besucher können sich zwischen dem 25. und 28. September auf Kunst, Kultur, Ausstellungen, Konzerte, Workshops und Vorträge freuen. Das alles findet auf dem Messegelände und im NCC statt. Ob nun Kind, Musikliebhaber, Kunstexperte, Kulturinteressierter oder neugieriger Mensch jeden Alters für alle ist was dabei. 01 Vielfalt des kulturellen Lebens Tagsüber oder auch abends wird an den vier Tagen ein vielfältiges Programm auf die Beine gestellt, das verspricht Johanna Jürgensen, Leiterin und Organisatorin des Festivals: Wir machen den Spagat zwischen Nischenkultur und breit angelegtem Angebot. Unser Ziel ist ein hochwertiges Programm unter Einbeziehung der Menschen, die hier leben, und Kultur in ganz unterschiedlicher Weise konsumieren. Das Besondere an der Festival-Vorbereitung sind nämlich die sogenannten Jour Fixe - Abende, an jedem ersten Dienstag im Monat im NCC. Wer am Programm mitwirken möchte oder eine gute Idee hat, ist dazu eingeladen. Wir motivieren so unsere Mitbürger, Künstler und Kulturakteure, gemeinsamen an einem Strang zu ziehen und sich gegenseitig besser kennenzulernen zwischen Südtondern und St. Peter-Ording. Das hat gleich auch noch einen positiven Nebeneffekt für zukünftige Aktionen, erklärt Johanna Jürgensen. Fünf Themenbereiche des Festivals Im Mittelpunkt des Programms steht die Zukunft. Wie sieht das Leben in Nordfriesland im 21. Jahrhundert aus? Das Kunst- und Kulturevent beschäftigt sich mit fünf Bereichen, die sich in den Kreisen des Logos wiederspiegeln: Wir in Nordfriesland, Künste, Multimedia, Megatrends und der Kulturregion Sønderjylland- Schleswig. Nordfriesland steht für uns im Mittelpunkt, aber wir wollen auch über die Grenzen hinausblicken und arbeiten u.a. mit der Muthesius Kunsthochschule in Kiel zusammen. Wir konnten Dr. Thomas Gädeke, stellvertretender Direktor von Schloss Gottorf und zuständig für Kunst und Kulturgeschichte, als Vorsitzenden der Jury für unsere Kunstausstellung gewinnen, erläutert Johanna Jürgensen weiter. Info: Das Kultur21-Festival findet auf dem gesamten Messegelände und im NCC Husum zwischen dem 25. und 28. September statt. Das gesamte Programm und weitere Informationen auf Aktuelle Berichte auf

13 13 Kultur21 am letzten September-Wochenende in Husum Kinderprogramm mit Ben Die KIKA-Gucker können sich auf Ben freuen. Der Moderator wird den Kindern die klassische Musik näher bringen, mit ihnen singen und moderne, neu komponierte Stücke einüben. So sollen die Kleinen die Berührungsängste verlieren und schon früh für Kultur und Kunst begeistert werden. Alles in allem: Kultur21 für jeden. 01 Seit 2009 moderiert Ben die Sendung KIKA LIVE im Kinder-Fernsehkanal KIKA von ZDF und ARD. Nordfrisiske festivaldrømme Ideen til en kulturfestival i Nordfrisland blev født for flere år siden, og i år bliver den til virkelighed: Kultur21-festivalen løber af stablen den sidste uge i september i Husum. I dagene september bugner Husum Messe og NCC af kunst, kultur, udstillinger, koncerter, workshops og foredrag. Og der vil være noget for alle: børn, musikelskere, kunsteksperter, kulturinteresserede eller bare nysgerrige mennesker! Festivalen har fremtiden som omdrejningspunkt og vil beskæftige sig med fem temaområder: vi i Nordfrisland, kunst, multimedier, megatrends og Kulturregionen Sønderjylland- Slesvig. Forberedelserne til festivalen er foregået via såkaldte Jour Fixe -aftener, hvor borgere, kunstnere og kulturaktører har mødtes en tirsdag om måneden for sammen at trække på samme hammel og skabe rammerne for festivalen. Den sidste uge i september skal resultatet vises frem: Kultur21 for alle.

14 14 Kunstudstilling i Solvejs have Mange vil kende Solvejs Krügers kunst fra hendes udstillinger rundt omkring langs Vadehavet. Bl.a. er hun en flittig gæst som både udstiller og afholder af workshops hos Kunstnerhuset i Skærbæk. De færreste vil nok kende til KUNSTKIEKEN kunsthytten i Solvejs smukke have i Wittbek. Her har man i hele sommerhalvåret adgang til at se hendes værker indenfor fotografier, Taschenkunst og ikke mindst de populære strandgodsskulpturer. 01 Wittbek ligger ikke rigtigt på vejen til noget som helst, og da byen heller ikke har nogen turisme som sådan, er der desværre ikke mange, som naturligt kommer denne vej, fortæller Solvej Krüger. Og fortsætter: Kunsthytten egner sig ellers godt som udstillingssted. Her er rum til, at strandgodsskulpturerne kan folde sig ud, og man bliver i godt humør af at komme her. De spøjse figurer kalder gerne smilet frem hos de besøgende. Selvom Solvej Krüger også udstiller i andre sammenhænge f.eks. har hun en planlagt udstilling i Kunstbude Reimersbude fra april kunne hun ønske sig, at flere finder vejen til hendes permanente udstilling i haven i Wittbek. Kunst der går under overfladen Solvej Krüger har siden 1997 arbejdet professionelt med kunsten og hun arbejder med både fotografi, kortfilm, strukturbilleder og skulpturer. Og materialer, som hun finder på jorden, spiller også altid en stor rolle i hendes kunstværker. Med sin kunst ønsker Solvej Krüger at opmuntre beskueren til at se mere end den blotte overflade. I mange af hendes kunstværker, f.eks. hendes skulpturer af strandgods, består enkeltdelene af kunstværket af ting, som man almindeligvis vil betragte som nytteløse og ubrugelige. Det kunne være en gammel plastdunk, som andre mennesker går forbi, men som i Solvejs øjne har værdi, og som hun derfor samler op og finder ny anvendelse for i sine skulpturer. Fakta: Kunsthütte KUNSTKIEKEN Åbningstider: Fra maj til oktober hver mandag kl Eller efter telefonisk aftale. Telefon: /791469

15 15 Langt væk fra alfarvej, i den lille landsby Wittbek, finder man kunsteren Solvej Krügers kunsthytte KUNSTKIEKEN. Her udstiller hun fotografier, Taschenkunst og ikke mindst sine strandgodsskulpturer. Kunstkieken Im nordfriesischen Wittbek an der Treene wohnt die Künstlerin Solvej Krüger. In ihrem Garten- Atelier arbeitet sie an vielen verschiedenen Kunstprojekten - ob Strandgut, Taschenkunst, Fotografien, Plastiken oder Installationen. Solvej Krüger nutzt die Natur und diverse Fundstücke als Kunstinspiration. Im Sommerhalbjahr ist ihre ständige Ausstellung immer montags zwischen 11 und 18 Uhr oder nach telefonischer Absprache zu besichtigen. Die Künstlerin stellt regelmäßig in Deutschland und Dänemark aus und gibt auch Seminare. Für Solvej Krüger haben kleinste Details ihrer Kunstwerke die größte Bedeutung und genau das möchte sie dem Betrachter mit auf den Weg geben. Denn, so sagt sie, auch unter der sichtbaren Oberfläche kann sich noch mehr verbergen! Mehr über die Künstlerin und ihre Kunstwerke unter Min kunst må gerne opmuntre til at beskueren ser under overfladen for her at opdage det nye og det gamle. Her belyses det bestående, og beskueren inviteres til at fortolke, hvor rejsen går hen eller hvor rejsen måske burde gå til, siger Solvej Krüger. Kunstinteresserede er velkomne til at følge med på rejsen gennem et besøg i Solvej Krügers kunsthytte KUNSTKIEKEN. 01 Kunsthytte KUNSTKIEKEN i Solvejs Krügers have 02 Skulpturer sammensat af forskelligt strandgods bebor kunsthytten i Wittbek 02 Adresse: Süderkoppel 9, Wittbek (10 km øst for Husum og 1 km nord for von Ostenfeld)

16 16 Ein Haus für alle Was wäre eine Gemeinde in Dänemark ohne ihr forsamlingshus ein Haus, das für alle da ist. Wo Hochzeiten, Taufen, Konfirmationen und runde Geburtstage gefeiert werden. Wo sich die örtlichen Kartenspieler, die Vereine treffen und wo auch mal zum Beerdigungskaffee geladen wird. Mehr als davon sind in ganz Dänemark seit Ende des 19. Jahrhunderts entstanden und halten heute ganze Dorfgemeinschaften zusammen. Vermietung und Internetauftritt Auch auf der Halbinsel Sundeved, Kommune Sønderborg, liegt ein solches Versammlungshaus der Forsamlingsgaarden Sundeved gebaut und auch heute noch ein kleines Schmuckstück, wird das Haus traditionell vermietet. Der Verein arrangiert auch eigene Veranstaltungen übers Jahr verteilt. Wir sehen uns als lokales Haus der Kultur und wollen auch in Zukunft Familien und Vereinen als Sammelpunkt zur Verfügung stehen. Bei uns probt außerdem der Chor KOR92, das Rote Kreuz trifft sich, und auch mit der Kirche arbeiten wir gut zusammen, erklärt Kurt Ager, 2. Vorsitzender des Vereins und zuständig für die Internetpräsenz. Wir haben vor ca. drei Jahren entschieden, uns auch im Netz zu präsentieren und einen Online-Kalender zu pflegen. So können Interessierte gleich sehen, ob die Räumlichkeiten für ihre private Feier zum Wunschtermin zur Verfügung stehen! Großzügig ausgestattet 01 Im Forsamlingsgaarden Sundeved ist reichlich Platz. Bis zu 110 Personen passen in den großen und 35 Personen in den kleinen Saal. Die Küche ist professionell ausgestattet und darauf ausgelegt, eine solche Anzahl von Gästen zu beköstigen. Viele unserer Nutzer buchen z.b. eine Küchenmamsell, die alle Gäste bekocht. Natürlich können die Speisen auch von Caterern angeliefert werden, erläutert Kurt Ager. Tische, Stühle, Gläser, Besteck und Geschirr stehen ausreichend zur Verfügung. Nur Tischwäsche und Dekoration müssen die jeweiligen Mieter selber mitnehmen. Alles ist exakt geregelt Der Verein Forsamlingsgaarden Sundeved kümmert sich um alle Belange des Hauses und ist in verschiedene Bereiche eingeteilt. Wir haben den Vorstand, der sich um die finanziellen Angelegenheiten kümmert, die aktivitetsgruppe, die die Veranstaltungen plant, die bygningsgruppe, die für Instandhaltung zuständig ist, die køkkengruppe für die Küche und die it-gruppe, die sich um Vermietung und Homepage kümmert. Wir versuchen, so viel wie möglich selbst zu machen, um die Kosten niedrig zu halten. Eine Mitgliedschaft kostet Info: Frühjahrskonzert: Mittwoch, 30. April, Uhr mit dem KOR92, Eintritt 50 DKK, Kaffee und Kuchen 25 DKK, Kinder Eintritt frei Jazzabend: Freitag, 9. Mai, 20 Uhr mit Neanders Jazz Band, Eintritt 125 DKK Sankt Hans Fest: Montag, 23. Juni, 20 Uhr

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Bildende Kunst / Bildhauerei Onsdag / Mittwoch den 6. Februar 2013

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Bildende Kunst / Bildhauerei Onsdag / Mittwoch den 6. Februar 2013 Netværkstræf / Netzwerktreffen Skabende kunst / Billedhuggerkunst Skabende kunst / Billedhuggerkunst Bildende Kunst / Bildhauerei Onsdag / Mittwoch den 6. Februar 2013 Wir treffen uns.. Vi mødes.. 6. Februar

Læs mere

TYSK NIVEAU: E. DATO 10. marts 2015 INDHOLD

TYSK NIVEAU: E. DATO 10. marts 2015 INDHOLD CASEEKSAMEN TYSK NIVEAU: E DATO 10. marts 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere

1.8 Ordstilling i hoved- og bisætninger

1.8 Ordstilling i hoved- og bisætninger 5 1.8.4.1 Opgave A Marker hoved- og bisætninger i nedenstående tekst med HS og BS! 1. Muren mellem øst- og vestsektoren i Berlin blev bygget den 13. august 1961. 2. Vestberlinerne og vesttyskerne kunne

Læs mere

Nutzen Sie das Potenzial grenzübergreifender Kooperationen. Udnyt potentialet i samarbejdet på tværs af grænsen.

Nutzen Sie das Potenzial grenzübergreifender Kooperationen. Udnyt potentialet i samarbejdet på tværs af grænsen. Nutzen Sie das Potenzial grenzübergreifender Kooperationen. Udnyt potentialet i samarbejdet på tværs af grænsen. European Regional Development Fund Investing in your future Unsere Angebote 2012 auf einen

Læs mere

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Wikinger, Slawen und Mittelalter 19. April 2012, Wallmuseum Oldenburg

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Wikinger, Slawen und Mittelalter 19. April 2012, Wallmuseum Oldenburg Netværkstræf / Netzwerktreffen Vikingetid og Middelalder Vikingetid og Middelalder Wikinger, Slawen und Mittelalter 19. April 2012, Wallmuseum Oldenburg Program Programm Kl. 11.30-12.00 Velkomst & Frokost

Læs mere

Naturparker & friluftsliv - et case fra Tyskland. Keld Buciek

Naturparker & friluftsliv - et case fra Tyskland. Keld Buciek Naturparker & friluftsliv - et case fra Tyskland Keld Buciek HH De tre hovedtyper tyske parker: Nationalparke sind Ruheräume der Natur und Erholungsräume für den Menschen, die letzten Landschaften Deutschlands,

Læs mere

Mit den Steinen vorsichtig umgehen, da vor allem die Ecken und Kanten der Specksteine sehr spröde sind.

Mit den Steinen vorsichtig umgehen, da vor allem die Ecken und Kanten der Specksteine sehr spröde sind. 15.09.2011 Montageanleitung zum Einbau der Speck und Speichersteine in Scan-line 820, 830 und 80. Heta empfiehlt, die Montage des Ofens von zwei Personen vorzunehmen. Mit den Steinen vorsichtig umgehen,

Læs mere

Rønne Svømmehal er sjov og hygge for hele familien. Vandet er 28 grader.

Rønne Svømmehal er sjov og hygge for hele familien. Vandet er 28 grader. Velkommen i Bornholms største svømmehal! Rønne Svømmehal er sjov og hygge for hele familien. Vandet er 28 grader. Moderne bassiner I Rønne Svømmehal har vi 3 moderne bassiner: > Et almindeligt svømme-

Læs mere

Soul Kitchen Die Bruderbeziehung

Soul Kitchen Die Bruderbeziehung Læs citatet fra scene 19 og overvej, hvordan illias i scenen er usikker og forsøger at virke overbevisende. Hvordan viser han det sprogligt? Understreg det i teksten. Illias: Yasu Malaka Zinos: Illias

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse tysk A 2014/2015

Undervisningsbeskrivelse tysk A 2014/2015 Undervisningsbeskrivelse tysk A 2014/2015 Termin Juni 2015 Institution Handelsgymnasiet Silkeborg Uddannelse HHX Fag og niveau Tysk A fortsættersprog Lærer(e) Hold Susanne Troensegaard Ht3tya14 Undervisningsforløb

Læs mere

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933.

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933. Carina Christensen Forord aus: Archive zwischen Konflikt und Kooperation Arkiver mellem konflikt og samarbejde 75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933.

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2013 Institution Handelsgymnasiet Silkeborg Uddannelse HHX Fag og niveau Tysk A fortsættersprog Lærer(e)

Læs mere

14. Forholdsord med dativ

14. Forholdsord med dativ ØVELSE 5 Lav sætninger efter følgende mønster. (Husk at aus og bei styrer dativ!) ❿ Ich - die Schweiz - ein Rechtsanwalt. Ich stamme aus der Schweiz und arbeite bei einem Rechtsanwalt. 1. Jochen - das

Læs mere

Sauerkraut. Sanghæfte. danske sange på tysk. Dirk-Uwe Wendrich & Eberhard von Oettingen

Sauerkraut. Sanghæfte. danske sange på tysk. Dirk-Uwe Wendrich & Eberhard von Oettingen & Sauerkraut Sanghæfte danske sange på tysk Dirk-Uwe Wendrich & Eberhard von Oettingen Forelskelsessang - Liebeslied Tekst: Jens Rosendal (1981) Musik: Per Warming (1987) Du kamst wie Du, ganz ohne Schein

Læs mere

Flygtningelejren i Oksbøl 1945 1949

Flygtningelejren i Oksbøl 1945 1949 Flygtningelejren i Oksbøl 1945 1949 Mindesten fra den tyske flygtningelejr i Oksbøl. Til minde om ofrene fra 1945 1949. Tyske soldater stiger ud af bilen. Tonsvis af mad Vi har undersøgt hvor meget kost

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2014 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk B fortsættersprog

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2010 Institution Frederikshavn Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Tysk A Lone

Læs mere

Newsletter No.2 June 2014. Am 09. April 2014 fand der dritte Workshop im Rahmen des deutsch-dänischen INTERREG IV A Projektes BeltLogistics statt.

Newsletter No.2 June 2014. Am 09. April 2014 fand der dritte Workshop im Rahmen des deutsch-dänischen INTERREG IV A Projektes BeltLogistics statt. Newsletter No.2 June 2014 3. Workshop im Rahmen des deutsch-dänischen Projektes BeltLogistics Am 09. April 2014 fand der dritte Workshop im Rahmen des deutsch-dänischen INTERREG IV A Projektes BeltLogistics

Læs mere

jung zusammen Landtag Schleswig-Holstein 31.7.2014 Vorschläge des Workshops Forslag fra workshoppen Aabenraa & Leck

jung zusammen Landtag Schleswig-Holstein 31.7.2014 Vorschläge des Workshops Forslag fra workshoppen Aabenraa & Leck jung zusammen Landtag Schleswig-Holstein 31.7.2014 Vorschläge des Workshops Forslag fra workshoppen Aabenraa & Leck Der blev arbejdet i 5 workshops med temaerne arbejdsmarked og uddannelse, grænseland,

Læs mere

Der, die, Deutsch. Grammatik & strategibog. Uddrag fra. Oversigter til brug ved de skriftlige prøver i tysk.

Der, die, Deutsch. Grammatik & strategibog. Uddrag fra. Oversigter til brug ved de skriftlige prøver i tysk. r r r r n r r r r r r n r r n r r n n r r r r r r n r Uddrag fra Der, die, Deutsch Grammatik & strategibog Oversigter til brug ved de skriftlige prøver i tysk. GYLDENDAL Kan downloades på: www.filer.gyldendal.dk/

Læs mere

www.atelierbilledhuset.dk

www.atelierbilledhuset.dk Din professionelle fotograf i mere end 25 år i Sønderjylland Storegade 29 6430 Nordborg Sundsmarkvej 20 6400 Sønderborg Østergade 3 6330 Padborg Tlf. 74 45 35 40 Email: billedhuset@gmail.com www.atelierbilledhuset.dk

Læs mere

Information vedrørende tysk ejendomsforbehold

Information vedrørende tysk ejendomsforbehold Information vedrørende tysk ejendomsforbehold Når I som virksomhed sælger på kredit til tyske virksomheder, skal I være opmærksom på, at det samlede udestående ofte helt må afskrives, hvis en køber går

Læs mere

Idékatalog Ideenkatalog

Idékatalog Ideenkatalog jung zusammen 2015 Idékatalog Ideenkatalog Forslag fra workshopsne i Leck & Aabenraa // Vorschläge des Workshops Landtag Schleswig-Holstein 31-07-2015 På jung zusammen 2015 var der syv workshopgrupper,

Læs mere

Programm Freitag den 10. juli 2015

Programm Freitag den 10. juli 2015 Programm Freitag den 10. juli 2015 10.50 Uhr Konzert am Schlosswall. Die Sønderborg-Garde sorgt für Unterhaltung, während sich die Reiter auf dem Platz vor dem Sønderborg Schloss versammeln 11.30 Uhr Der

Læs mere

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk Minigrammatik Oversigter fra Artikler (kendeord) 1 Artikler danner bestemte eller ubestemte former af substantiver (navneord). De viser også, hvilket køn et substantiv har, om det er ental eller flertal,

Læs mere

Messingblæserakademi. Blechbläserakademie

Messingblæserakademi. Blechbläserakademie Dansk-Tysk Messingblæserakademi Deutsch-Dänische Blechbläserakademie 27. juli 2. august 2008 Dansk - Tysk Messingblæserkursus 2008 i Gråsten Danmarks hotteste og hyggeligste sommerkursus, (tidl. Rømø-kurset),

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2011 Institution ZBC, Handelsgymnasiet i Næstved Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Tysk

Læs mere

Fødevareoplevelser blandt tyske kystturister i Danmark Anette Therkelsen, TRU, Aalborg Universitet

Fødevareoplevelser blandt tyske kystturister i Danmark Anette Therkelsen, TRU, Aalborg Universitet Fødevareoplevelser blandt tyske kystturister i Danmark Anette Therkelsen, TRU, Aalborg Universitet 1. Introduktion 2. Undersøgelsens formål 3. Datagrundlag 4. Resultater o madoplevelsens relative betydning

Læs mere

Aktivitäten in und um Flensburg

Aktivitäten in und um Flensburg Aktivitäten in und um Flensburg Wir, die Schüler und Schülerinnen der Dänischklasse G 9.2/3, haben Information über unsere Stadt und ihre Umgebung herausgesucht und für unsere dänischen Freunde kleine

Læs mere

Unterrichtsmaterial NR. 1 2014/2015. Mellemtrin/begynder. S. 3 Freundschaftliche Postkarte. S. 4 Aus der Fußball-Werbung. S.

Unterrichtsmaterial NR. 1 2014/2015. Mellemtrin/begynder. S. 3 Freundschaftliche Postkarte. S. 4 Aus der Fußball-Werbung. S. Unterrichtsmaterial Mellemtrin/begynder NR. 1 2014/2015 S. 3 Freundschaftliche Postkarte S. 4 Aus der Fußball-Werbung S. 5-6 Fußballfans S. 7-8 Fußballbingo S. 9 Fußballspieler der deutschen Nationalmannschaft

Læs mere

På dansk: At være anderledes, flugtbilist, flygtning, samvittighed Fag: Tysk Målgruppe: 9.-10. klasse

På dansk: At være anderledes, flugtbilist, flygtning, samvittighed Fag: Tysk Målgruppe: 9.-10. klasse Fahrerflucht Temaer: Anders sein, Fahrerflucht, Flüchtling, Schuld, Gewissen På dansk: At være anderledes, flugtbilist, flygtning, samvittighed Fag: Tysk Målgruppe: 9.-10. klasse Data om tv-udsendelsen:

Læs mere

Textmining Einführung und Übersicht

Textmining Einführung und Übersicht Textmining Einführung und Übersicht Dept. Informatik 8 (Künstliche Intelligenz) Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Informatik 8) Textmining Einführung 1 / 10 Textmining Kurzfassung Gigantische

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2010 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk A Susanne Troensegaard

Læs mere

Femern Bælt Regionen Arbejde i Danmark

Femern Bælt Regionen Arbejde i Danmark Arbejde i Danmark 1 Herausgeber / Udgiver Kreis Ostholstein Fachdienst Regionale Planung Fonden Femern Bælt Forum Råhavegård Arbeiten in Arbejde i Lübecker Straße 41 D 23701 Eutin Maribovej 9 DK 4960 Holeby

Læs mere

Dänisch. Praktisches Lehrbuch. Langenscheidt. Der Standardkurs für. Selbstlerner. orientiert sich an B1

Dänisch. Praktisches Lehrbuch. Langenscheidt. Der Standardkurs für. Selbstlerner. orientiert sich an B1 Langenscheidt Praktisches Lehrbuch Dänisch Der Standardkurs für Selbstlerner orientiert sich an B1 Inhaltsverzeichnis Wegweiser......................................................... 3 Abkürzungen.......................................................

Læs mere

Bredgaard Bådeværft ApS

Bredgaard Bådeværft ApS Bredgaard Bådeværft ApS Velkommen til BREDGAARD BÅDEVÆRFT APS - et af Danmarks førende bådværfter indenfor glasfiberfartøjer. Vi tilbyder et bredt sortiment af glasfiberbåde - lige fra erhvervsfiskefartøjer

Læs mere

TYPISCH DEUTSCH TYPISCH DÄNISCH? TYPISK DANSK TYPISK TYSK?

TYPISCH DEUTSCH TYPISCH DÄNISCH? TYPISK DANSK TYPISK TYSK? SMiK-Projekt Ergebnisse aus der SMiK-Fragebogenuntersuchung TYPISCH DEUTSCH TYPISCH DÄNISCH? TYPISK DANSK TYPISK TYSK? Resultater fra SMiK-spørgeskemaundersøgelsen Erla Hallsteinsdóttir Hrsg. von Red.

Læs mere

zejt-ung undervisningshæfte til elever i udskoling 1/2014 Tema: Identitet og mobning

zejt-ung undervisningshæfte til elever i udskoling 1/2014 Tema: Identitet og mobning zejt-ung undervisningshæfte til elever i udskoling 1/2014 Tema: Identitet og mobning 2 Lær tysk med zejt-ung danskere? Det tager zejt-ung fat på i artiklen»når det danske mindretal bliver multikulturelt«.

Læs mere

Ausgabe / Udgave 01-2014

Ausgabe / Udgave 01-2014 Zeitschrift des Deutsch-Dänischen Kulturvereins Rhein/Main e.v. Nyhedsbrev for den Tysk-Danske Kulturforening Rhein/Main e.v. Ausgabe / Udgave 01-2014 Unser neuer Beisitzer / Det nye bestyrelsesmedlem

Læs mere

N Y H A V N. F R A N K F U R T am MAIN. Seite/Side 1 Dannevirke Ausgabe/Udgave

N Y H A V N. F R A N K F U R T am MAIN. Seite/Side 1 Dannevirke Ausgabe/Udgave N Y H A V N F R A N K F U R T am MAIN Seite/Side 1 Inhalt Indholdsfortegnelse Seite - Side Inhalt Indhold 3-5 : Vorwort des Beisitzers Bent Hansen Forord af bisidder Bent Hansen 5-6 Bent Hansen: Spaß haben

Læs mere

Ausgabe / Udgave 01-2013

Ausgabe / Udgave 01-2013 Zeitschrift des Deutsch-Dänischen Kulturvereins Rhein/Main e.v. Nyhedsbrev for den Tysk-Danske Kulturforening Rhein/Main e.v. Ausgabe / Udgave 01-2013 Artikel Seite / Side 9 Artikel Seite / Side 16 Artikel

Læs mere

MARSTAL - ÆRØSKØBING - SKOVBY - SØBY

MARSTAL - ÆRØSKØBING - SKOVBY - SØBY 0 0 MARSTAL - ÆRØSKØBING - SKOVBY - SØBY Stoppesteder Bus stops Haltestellen Marstal - Reberbanen Bakkevej / Ronæsvej Bymarksvej Ærøskøbing Havn Tranderupvej Vindeballe Vesterløkke Øster Bregninge Ø. Bregninge

Læs mere

SUPERSTRAND VELKOMMEN TIL WELCOME TO THE SUPER BEACH VELKOMMEN TIL SUPERSTRANDEN WILLKOMMEN AM SUPERSTRAND WELCOME TO THE SUPER BEACH

SUPERSTRAND VELKOMMEN TIL WELCOME TO THE SUPER BEACH VELKOMMEN TIL SUPERSTRANDEN WILLKOMMEN AM SUPERSTRAND WELCOME TO THE SUPER BEACH VELKOMMEN TIL SUPERSTRANDEN WILLKOMMEN AM SUPERSTRAND WELCOME TO THE SUPER BEACH VELKOMMEN TIL SUPERSTRANDEN I Destination Ringkøbing Fjord har vi ved hjælp af projekt Fremtidens Superstrand, gjort en

Læs mere

Læg lågen med fronten nedad på et blødt materiale for at beskytte lakken.

Læg lågen med fronten nedad på et blødt materiale for at beskytte lakken. Dansk Deutsch Francais - English Varenr. 51075 Udskiftning af pakning ved glas: Pakken indeholder: 1 stk. Pakning Vejledning: Aduro 4 Er pakningerne blevet hårde og utætte kan de skiftes på følgende måde:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2011 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Campus Vejle HHX Tysk B Jadwiga T. Thygesen Hh11ty2102

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 170 Offentligt. Velkommen til Berlin. Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 170 Offentligt. Velkommen til Berlin. Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 170 Offentligt Velkommen til Berlin Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg 1 1. marts 2015 3 Lidt smil på læben Solskin to år i

Læs mere

Start und Landung, Ich hab meinen. in Berlin verloren.

Start und Landung, Ich hab meinen. in Berlin verloren. repetition Kapitel 1-2 Start und Landung, Ich hab meinen. in Berlin verloren. A Repetér de ord, du har lært fra tekstbogen. Hvilke ord kan du huske fra kapitel 1? Målet var 15 nye ord/udtryk. Hvilke ord

Læs mere

Dansk/tysk forretningskultur typisk tysk typisk dansk

Dansk/tysk forretningskultur typisk tysk typisk dansk Danske virksomheder og den globale fremtid Konference 25. september 2014 Erla Hallsteinsdóttir & Katarina Le Müller: Dansk/tysk forretningskultur typisk tysk typisk dansk 1 Hvem og hvad er SMiK? Dansk/tysk

Læs mere

AFTENVANDRING HOLSTEBROVANDRING. Traveture og naturoplevelser i Midt- og Vestjylland. Fredag d. 17. Maj. Pinselørdag d. 18. maj Hosekræmmermarch

AFTENVANDRING HOLSTEBROVANDRING. Traveture og naturoplevelser i Midt- og Vestjylland. Fredag d. 17. Maj. Pinselørdag d. 18. maj Hosekræmmermarch Traveture og naturoplevelser i Midt- og Vestjylland Fredag d. 17. Maj AFTENVANDRING Pinselørdag d. 18. maj Hosekræmmermarch Pinsedag d. 19. Maj HOLSTEBROVANDRING PINSEN 2013 2. Pinsedag d. 20. Maj KONGENSHUS

Læs mere

Grammatiske oversigter

Grammatiske oversigter Grammatiske oversigter HJÆLPEUDSAGNSORDENE at have = haben Nutid Datid Ental 1. person ich habe hatte 2. - du hast hattest 3. - er/sie/es hat hatte 1. person wir haben hatten 2. - ihr habt hattet 3. -

Læs mere

Bingo - Zahlen 0-20. Kopiark Der Sprung! 1 Lærervejledning Forlag Malling Beck 69

Bingo - Zahlen 0-20. Kopiark Der Sprung! 1 Lærervejledning Forlag Malling Beck 69 Kopiark Kapitel, side Bingo - Zahlen 0-0 Print siden ud. Skriv et tal i hvert felt. Du kan vælge imellem tallene -0. Din lærer siger derefter nogle tal på tysk, som du skal krydse af, hvis du er så heldig

Læs mere

Hammer Inspiration www.hammercarpets.com

Hammer Inspiration www.hammercarpets.com Hammer Inspiration Indhold / Contents / Inhalt 3 Retro 12 Cosmopolitan 21 Botany 27 Expressions 34 Urban 42 Stripes & Squares 47 Nature 52 Folklore 58 Ornaments 66 Potpourri COLORTEC DESIGNS: Retro, Cosmopolitan,

Læs mere

Vinter/Forårs program 2010

Vinter/Forårs program 2010 Vinter/Forårs program 2010 10/2 Fællesspisning. Kom og vær med til en hyggelig Aften på plantagevej 37 hvor vi forbereder En hyggelig middag sammen og spiser den i Lysets skær. Og vi hjælpes ad Med at

Læs mere

CHRISTEL-SEYFARTH.DK

CHRISTEL-SEYFARTH.DK all rights reserved by Christel Seyfarth. Christel Seyfarth art knits Christel Seyfarth designer hånd- og maskinstrik i unika design. Hendes farvestrålende strik er inspireret af den storslåede natur på

Læs mere

Zejt-ungs undervisningshæfte til øvede (7. -10. klasse) 1/2015

Zejt-ungs undervisningshæfte til øvede (7. -10. klasse) 1/2015 Zejt-ungs undervisningshæfte til øvede (7. -10. klasse) 1/2015 Tema: Opdag Tyskland 2 Kast dig ud i det tyske sprog (Foto: Lars Salomonsen) 2015 er året, hvor ordet»fingerspitzgefühl«blev tilføjet til

Læs mere

Ja! Alt fra sporten. i grænselandet! Interesseret? Få et et-årigt sportsabonnement på Flensborg Avis.

Ja! Alt fra sporten. i grænselandet! Interesseret? Få et et-årigt sportsabonnement på Flensborg Avis. 1923-2013 Få et et-årigt sportsabonnement på Flensborg Avis. For kun 8,- euro pr. måned får du Flensborg Avis hver lørdag og mandag. Interesseret? Alt fra sporten i grænselandet! Udfyld nedenstående kupon

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Oktober 2013 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium Stx Tysk fortsættersprog, B LS 2 a TyFB2 Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Dansk på Askov 09.08.15 22.08.15 ASKOV HØJSKOLE

Dansk på Askov 09.08.15 22.08.15 ASKOV HØJSKOLE Dansk på Askov 09.08.15 22.08.15 ASKOV HØJSKOLE DANSK på ASKOV 9.- 22. august 2015 ASKOV HØJSKOLE er en af de ældste danske højskoler og kan i 2015 markere sit 150 års jubilæum som en stor grundtvigsk

Læs mere

Mix und Match mit Zahlen Print to kopier af siden og klip brikkerne ud.

Mix und Match mit Zahlen Print to kopier af siden og klip brikkerne ud. Kopiark 1 Mix und Match mit Zahlen Print to kopier af siden og klip brikkerne ud. 21 25 29 32 34 36 40 49 53 58 67 81 Kopiark 2a Meine Familie Klip familiekortene ud. Hver elev skal have ét kort. Ich bin

Læs mere

Cykle mellem tvende have

Cykle mellem tvende have Rønshoved Højskole Højskolen ved Flensborg Fjord Cykle mellem tvende have Naturskønne cykelture mellem Nord- og Sydslesvig 21. juni 27. juni 2015 Efter 150-året for 1864 vil vi cykle rundt i grænselandet:

Læs mere

Padborg, den 11.07.2013. Dolmetscher: Ralf Marquardt Protokoll: Anna Kindberg

Padborg, den 11.07.2013. Dolmetscher: Ralf Marquardt Protokoll: Anna Kindberg Padborg, den 11.07.2013 Referat fra mødet i Kulturudvalgs Sønderjylland-Schleswig den 13.6.2013 kl. 15.30, på Scheersberg Protokoll der Sitzung des Kulturausschuss Sønderjylland- Schleswig vom 13.6.2013

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Liebe und Freundschaft. Das dritte Reich Verantwortung und Schuld. Ost-Westdeutschland. Titel 9. Titel 10.

Undervisningsbeskrivelse. Liebe und Freundschaft. Das dritte Reich Verantwortung und Schuld. Ost-Westdeutschland. Titel 9. Titel 10. Undervisningsbeskrivelse Termin Aug 2011 jun 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium Stx Tysk fortsættersprog LS 2im tyf B2 Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

DANSK DEUTSCH. Tversted NATURLIG OG LIDT SPECIEL SO NATÜRLICH UND DOCH EIN WENIG ANDERS

DANSK DEUTSCH. Tversted NATURLIG OG LIDT SPECIEL SO NATÜRLICH UND DOCH EIN WENIG ANDERS DANSK DEUTSCH 2014 Tversted NATURLIG OG LIDT SPECIEL SO NATÜRLICH UND DOCH EIN WENIG ANDERS Tversted I bunden af Tannis Bugt ligger Tversted, en charmerende landsby ved Vesterhavet. Holder du ferie her,

Læs mere

ÅRSPLAN 2014/2015 TYSK 10.klasse UGE EMNE MÅL MATERIALER 34-40

ÅRSPLAN 2014/2015 TYSK 10.klasse UGE EMNE MÅL MATERIALER 34-40 UGE EMNE MÅL MATERIALER 34-40 uge 36 liniefagsuge uge 38 studietur Deutschland - Anvende grundlæggende viden om geografi og historie og om levevilkår, værdier og normer i tysktalende lande. - Vise forståelse

Læs mere

VET QUALIFICATION SYSTEM 2 LÄNDER - 1 AUSBILDUNG. Ist eine dänisch-deutsche Verbundausbildung Maurer/-in möglich?

VET QUALIFICATION SYSTEM 2 LÄNDER - 1 AUSBILDUNG. Ist eine dänisch-deutsche Verbundausbildung Maurer/-in möglich? VET QUALIFICATION SYSTEM 2 LÄNDER - 1 AUSBILDUNG Ist eine dänisch-deutsche Verbundausbildung Maurer/-in möglich? I. Die Arbeitsgruppe Maurer/-in a) Gruppenbild der Arbeitsgruppe b) Leitfragen der Arbeitsgruppe

Læs mere

Studie- tur til. Dato 28/3-1/4

Studie- tur til. Dato 28/3-1/4 Studie- tur til Dato 28/3-1/4 Lørdag d.28/3: 08.30 Fælles afrejse fra Vejle Busterminal 17.00 Ankomst til Berlin ZOB Indkvartering på Pegasus Hostel Fælles aftensmad på Pegasus Hostel Søndag d.29/3: 08.00

Læs mere

Det drejer sig konkret om en studietur til Hamburg med udgangspunkt i Soul Kitchen.

Det drejer sig konkret om en studietur til Hamburg med udgangspunkt i Soul Kitchen. Et projekt om Hamburg - et interkulturelt projekt Tyskfaget som sted for kulturmøder Den interkulturelle dimension kan ses som en del af den almene studiekompetence, idet eleverne bliver i stand til mere

Læs mere

Samstag 4. Juli 2015 Sonntag 5. Juli 2015

Samstag 4. Juli 2015 Sonntag 5. Juli 2015 Mitglieds-Nr. 11-0496 Genehmigungs-Nr. SH/HH/MV 030407-2015 73. Internationale Volkswandertage Volkswandergruppe Tarp e.v. Samstag 4. Juli 2015 Sonntag 5. Juli 2015 11. Fahrradwanderung Wander-Strecken:

Læs mere

Velkommen hos HCS A/S

Velkommen hos HCS A/S Velkommen hos HCS A/S Om HCS A/S HCS A/S blev grundlagt I 1941. HCS A/S er 100% familieejet. HCS A/S er opdelt I 6 sektioner: Internationale Transporter Miljøentreprise Grusgrave Affaldssektionen Genbrugssektionen

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Recht auf eine Kindheit

Recht auf eine Kindheit Recht auf eine Kindheit Die Kindheit ist keine Krankheit, die schnell kuriert werden muss, sondern eine lange Periode und ein Ort, an dem die Heimlichkeiten der Fantasie, sowie das Spiel des Kindes und

Læs mere

Foto: Martin Gustavo, Medieskolerne. 17. maj - 5. juni 2013 www.fotodage.dk

Foto: Martin Gustavo, Medieskolerne. 17. maj - 5. juni 2013 www.fotodage.dk Foto: Martin Gustavo, Medieskolerne 17. maj - 5. juni 2013 www.fotodage.dk Foto: Klaus Dreyer, Medieskolerne INVITATION Du inviteres til tre uger, hvor FOTODAGE VIBORG byder på Årets Pressefoto på Viborg

Læs mere

Jeder muss seinen. finden. Ziegeleisymposium Ziegeleien Bachmann und Vesterled, Nybøl 8. bis 22. September 2012

Jeder muss seinen. finden. Ziegeleisymposium Ziegeleien Bachmann und Vesterled, Nybøl 8. bis 22. September 2012 Jeder muss seinen n Ton finden Ziegeleisymposium Ziegeleien Bachmann und Vesterled, Nybøl 8. bis 22. September 2012 Ausstellung Teglværksmuseum Cathrinesminde, Broager 8. bis 28. Oktober 2012 Ausstellung

Læs mere

busser / telekørsel på ærø

busser / telekørsel på ærø 790 791 busser / telekørsel på ærø BUses / shuttle service on auf ærø Gyldig pr. 15. september 2014 Busser / telekørsel på Ærø Indholdsfortegnelse Kort Map Karte 790 791 Marstal - Ærøskøbing - Skovby

Læs mere

S u RS u DK un ves & ERISK tn S un BILLEDK mid

S u RS u DK un ves & ERISK tn S un BILLEDK mid billedkunstnerisk grundkursus midt vest & Er du seriøst interesseret i at arbejde med billedkunstneriske udtryksformer? Er du mellem 15 og 25 år, og tænker du på at søge en videregående uddannelse indenfor

Læs mere

P Radius Møbler Tolsagervej 9 8370 Hadsten Denmark Tel. +45 8761 3400 Fax +45 8761 3401 www.radius-moebler.dk SHAR

P Radius Møbler Tolsagervej 9 8370 Hadsten Denmark Tel. +45 8761 3400 Fax +45 8761 3401 www.radius-moebler.dk SHAR SHARP SHARP Design: Thore Lassen SHARP-serien er den ideelle løsning til fleksibel møblering i forbindelse med møder konferencer, kantiner og undervisning. SHARP-stolen er let håndterbar, stabelbar og

Læs mere

2.d Studietur Berlin mandag d. 9 marts - Fredag d. 13 marts

2.d Studietur Berlin mandag d. 9 marts - Fredag d. 13 marts Studietur Berlin mandag d. 9 - Fredag d. 13 Mandag d. 9 Afrejse fra Horsens Gymnasium Kl. 08.00 Forventet ankomst i Berlin kl. 15.00 Indkvartering på værelser Tirsdag d. 10 Onsdag d. 11 9-11 Besøg i bydelen

Læs mere

Beethovens 9. symfoni

Beethovens 9. symfoni Beethovens 9. symfoni Koncert med DR SymfoniOrkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Ved koncerten skal du høre en symfoni. Symfonien er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

ERLEBNIS OPLEVELSES GASTRO 2014 GUIDE

ERLEBNIS OPLEVELSES GASTRO 2014 GUIDE grænseruten grenzroute ERLEBNIS OPLEVELSES GASTRO 2014 GUIDE Steakhus Steak n more Handewitt Steakhouse Steak n more Ob Frühstücksbuffet zum kleinen Preis, Spezialitäten direkt vom Lavasteingrill, vegetarische

Læs mere

FAVRSKOV MUSIKSKOLE. Julemåneden er i gang og der er meget at glæde sig til - også i musikskolen.

FAVRSKOV MUSIKSKOLE. Julemåneden er i gang og der er meget at glæde sig til - også i musikskolen. Sæson 2014/15 Volume 2 Nyhedsbrev FAVRSKOV MUSIKSKOLE Indhold Julehilsen...1 Kirkekoncert i Røgen...2 Julegalop og Lucia...2 Bazartilbud...3 Fotos fra Bazaren...3 Nye rytmikhold...4 Kommende arrangementer...4

Læs mere

Aktiviteter for små og mellemstore virksomheder i Femern Bælt regionen 2010-2013

Aktiviteter for små og mellemstore virksomheder i Femern Bælt regionen 2010-2013 Aktiviteter for små og mellemstore virksomheder i Femern Bælt regionen 2010-2013 Aktivitäten für kleine und mittelständische Unternehmen in der Fehmarnbelt-Region 2010-2013 BeltTrade Kompetenceudvikling

Læs mere

Vejledning 1. Afmonter lågen a. Bauartfjederen afmonteres ved hjælp af en tang eller en skruetrækker ved enten at vride eller skubbe fjederen ud.

Vejledning 1. Afmonter lågen a. Bauartfjederen afmonteres ved hjælp af en tang eller en skruetrækker ved enten at vride eller skubbe fjederen ud. Dansk Deutsch Francais - English Varenr. 51096 Udskiftning af sekskantet håndtagsstang: Nedenfor er beskrevet hvorledes håndtagsstangen på din Aduro 7 udskiftes. Arbejdshandsker kan med fordel anvendes.

Læs mere

Kleinkindgruppe des Kindergartens Rothenkrug. Mit einer Kindheit voller Liebe kann man ein ganzes Leben aushalten Jean Paul (1772-1801)

Kleinkindgruppe des Kindergartens Rothenkrug. Mit einer Kindheit voller Liebe kann man ein ganzes Leben aushalten Jean Paul (1772-1801) Kleinkindgruppe des Kindergartens Rothenkrug Mit einer Kindheit voller Liebe kann man ein ganzes Leben aushalten Jean Paul (1772-1801) Inhalt Vorwort Unser Team Unsere Räumlichkeiten Das altersgemischte

Læs mere

Herausgeber/Udgiver:: Der Ministerpräsident. des Landes Schleswig-Holstein. Düsternbrooker Weg 104. 24105 Kiel. Kontakt/Kontaktperson:

Herausgeber/Udgiver:: Der Ministerpräsident. des Landes Schleswig-Holstein. Düsternbrooker Weg 104. 24105 Kiel. Kontakt/Kontaktperson: Herausgeber/Udgiver:: Der Ministerpräsident des Landes Schleswig-Holstein Düsternbrooker Weg 104 24105 Kiel Kontakt/: Dr. Dirk Stangenberg Tel. +49 (0) 431 988-1741 Fotos/Fotos: Syddansk Turisme Gestaltung/Konception:

Læs mere

Omø Turistinformation

Omø Turistinformation 2012/13 Velkommen til Omø! Herzlich willkommen auf Omø! Det glæder os, at du har valgt at besøge Omø, og vi ønsker dig et spændende ophold på øen. Vi vil her give dig nogle praktiske oplysninger, som kan

Læs mere

Newsletter / Nyhedsbrev nr. 2, 01.09.2010 Liebe Leser!

Newsletter / Nyhedsbrev nr. 2, 01.09.2010 Liebe Leser! Newsletter / Nyhedsbrev nr. 2, 01.09.2010 Liebe Leser! Nach dem Ende der Sommerferien in Deutschland und Dänemark möchte Nu hvor sommerferien i både Danmark og Tyskland er forbi, vil projektet das Projekt

Læs mere

Nationalgefühl in Dänemark und Deutschland

Nationalgefühl in Dänemark und Deutschland Nationalgefühl in Dänemark und Deutschland Af Thea Haubenreisser Pedersen BA-projekt 6.semester Tysk Vejleder: Tove Gadegård ASB. Institut for Sprog og Erhvervskommunikation 2009 Anschläge: 47.396 1 o.

Læs mere

Inhalt/Indhold SLESVIGLAND. Geschichten der Eisenbahn Jernbanens historier 3

Inhalt/Indhold SLESVIGLAND. Geschichten der Eisenbahn Jernbanens historier 3 SLESVIGLAND Herausgeber /Udgiver: TM Fonden/Slesvigland Redaktion: D. P. Küssner (verantwortlich/ansvarhavende). Foto & lay-out: Helge Krempin Slesvigland Für unverlangt eingesandte Bilder, Manuskripte

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF og VUC Fredericia HF netundervisning Tysk

Læs mere

Fredagscaféer. januar - marts 2014. Svendborgvej 319 Højby

Fredagscaféer. januar - marts 2014. Svendborgvej 319 Højby Fredagscaféer januar - marts 2014 Svendborgvej 319 Højby 2014 Godt nytår! 2013 var året, hvor vi kunne fejre vort 25 års jubilæum, og året har været et år med mange gode og velbesøgte arrangementer. Ikke

Læs mere

DANSK DEuTSch. Tversted. Naturlig og lidt specielt Ganz natürlich und doch ein wenig anders TVERSTED SKIVEREN

DANSK DEuTSch. Tversted. Naturlig og lidt specielt Ganz natürlich und doch ein wenig anders TVERSTED SKIVEREN Tversted DANSK DEuTSch 2013 Naturlig og lidt specielt Ganz natürlich und doch ein wenig anders TVERSTED SKIVEREN Velkommen til Tversted Gi dig selv og din familie en ferie med ren afslapning på en af Danmarks

Læs mere

LHN S NYHEDSMAGASIN - EN LANDBOFORENING DER RYKKER 8. Å R G A N G - N R. 3 / 10. Christiansborg flytter sig langsomt

LHN S NYHEDSMAGASIN - EN LANDBOFORENING DER RYKKER 8. Å R G A N G - N R. 3 / 10. Christiansborg flytter sig langsomt 8. Å R G A N G - N R. 3 / 10 TIL SAMTLIGE JORDBRUGERE LHN S NYHEDSMAGASIN LANDWIRTSCHAFTLICHER HAUPTVEREIN FÜR NORDSCHLESWIG - EN LANDBOFORENING DER RYKKER Christiansborg flytter sig langsomt 2 Bioafgrøder

Læs mere

Tag til brainstorm-møde

Tag til brainstorm-møde Flensborg Avis - torsdag den 6. august 2015 - side 1 LEDER Sydslesvigsk Forening Ugens overskrifter Action [KONTAKT] Sommer, ferie, agurketid... Store del af det danske mindretal er taget på ferie. Og

Læs mere

Maritime oplevelser 2005 MARITIME ERLEBNISSE 2005

Maritime oplevelser 2005 MARITIME ERLEBNISSE 2005 Maritime oplevelser 2005 MARITIME ERLEBNISSE 2005 Indhold/Inhalt Så stil Søs - Dagture/Auf See Tagestörns...4 Ferie om bord/ferien an Bord...6 Charterture/Chartertörns...8 Fyn Rundt er det hele/rund Fünen

Læs mere

TØNDER KULTURUGE 2013

TØNDER KULTURUGE 2013 STØTTES AF: ECCO & TØNDER HANDELS- GYMNASIUM OG HANDELSSKOLE TØNDER KULTURUGE 2013 Lad dig inspirere Fordyb dig Bliv underholdt Prøv noget nyt Og ikke mindst - nyd det! KL. ÅBNING 2/11 HØJER - Kiers Gaard

Læs mere

SOMMER. Velkommen til Skærbæk Fritidscenter

SOMMER. Velkommen til Skærbæk Fritidscenter SOMMER 2015 i Skærbæk Fritidscenter Stort aktivitetsprogram - se indeni - se også www.kursus-fritidscenter.dk Svømmehallens åbningstider 28.06.2015-28.08.2015 Svømmehallen - et paradis for alle I vores

Læs mere

Det lærte jeg i kapitel 1: Start und Landung

Det lærte jeg i kapitel 1: Start und Landung Kopiark 1 A Der Sprung 4 textbuch Kapitel 1 Det lærte jeg i kapitel 1: Start und Landung A Skriv så mange ord du kan til billedet. Skriv også det bestemte kendeord (der, die, das). Skriv på skrivesiden

Læs mere