Frühjahr/Sommer 2014 KUNSTNERKOLONI EGERNSUND KÜNSTLERKOLONIE EKENSUND Occhi / Orkis Sept Husum Hofkultur Flensburg

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frühjahr/Sommer 2014 KUNSTNERKOLONI EGERNSUND KÜNSTLERKOLONIE EKENSUND 6-7 12-13. Occhi / Orkis 25. - 28. Sept. 2014 Husum Hofkultur Flensburg"

Transkript

1 Frühjahr/Sommer KUNSTNERKOLONI EGERNSUND KÜNSTLERKOLONIE EKENSUND Occhi / Orkis Sept Husum Hofkultur Flensburg

2 2 Forord/Vorwort Harald Haugaard, violinist, komponist og kunstnerisk leder af folkbaltica Dansk-Tysk Kultur/ Deutsch-Dänische Kultur I de senere år har jeg oftere og oftere haft lejlighed til at optræde i Sønderjylland-Slesvig, og hvad enten det er Alsion i Sønderborg, folkbal- TICA i Flensborg, min sommerskole i Breklum, Tønder Festival, Café Ellegaard ved Sommersted eller forsamlingshuset i Eckernförde, møder jeg overalt mennesker, som er stærke i sind og med stor selvtillid, og følgelig et åbent sind overfor resten af verden. I 2009 gav jeg disse oplevelser liv i musikstykket Slesvig. Jeg og mit band spiller Slesvig, hvor end i verden vi optræder, og jeg benytter lejligheden til at fortælle publikummet om regionen med sine beboere, historierne, krigene og ikke mindst, at der nu er fred og respekt. Ofte vil publikummet efter koncerten høre mere om hvorfor der er fred nu. Det er et vanskeligt spørgsmål at besvare, men en af de vigtigste grunde er kulturen, som har bygget bro over grænsen og forenet menneskene. Musikken har bragt mig til mange forskellige steder i verden. Musikken kender ingen grænser, og jeg lærte tidligt, at et instrument er et pas i sig selv. Mange af de egne, jeg har besøgt, har været præget af en konflikt mellem to kulturer, f.eks. fransk og britisk Canada, Irland eller senest Ukraine. Konflikterne kan være blodige og grusomme. Men efter krigen kommer freden. Som f.eks. i min egen baghave Sønderjylland-Slesvig. I 2013 etablerede folkbaltica sit eget ensemble, som nu består af 38 talentfulde unge mennesker fra begge sider af grænsen. De kommer fra hele Syddanmark og Schleswig-Holstein. Når jeg står foran disse unge mennesker og dirigerer dem, bliver jeg ramt af deres ukuelige spilleglæde og appetit på livet. I forhold til musikken som deres fælles mål, betyder grænsen ingenting for dem. De har ganske enkelt annulleret den. Die Musik hat mich an verschiedene Orte der Welt gebracht. Oft waren diese Orte von Unruhen und Konflikten geprägt. Aber nach dem Krieg herrscht Frieden, wie bei uns in Sønderjylland-Schleswig. Die Menschen von Sønderborg bis Breklum und von Eckernförde bis Sommersted haben einen starken Willen und ein gutes Selbstbewusstsein, was sie weltoffen macht. Daraus entstand mein Musikstück Slesvig. Wenn ich dem Publikum über Slesvig erzähle, stößt der geschichtliche Hintergrund immer wieder auf großes Interesse. Wie hat man die Konflikte überwunden? Einer der wichtigsten Gründe ist die Kultur, die Brücken gebaut hat. Auch bei dem 2013 gegründeten grenzüberschreitenden folkbaltica Ensemble verbindet die Musik, die Spielfreude und die Lebenslust. Mit der Musik als gemeinsames Ziel werden Grenzen verwischt.

3 Indhold/Inhalt 3 Forord/Vorwort 02 Fest på Knivsberg Kunstnerkolonien Egernsund Streetdome Musikken folder sig ud Nordfriesische Festival-Träume Kunstudstilling i Solvejs have Ein Haus für alle Klein-Hollywood im Westen Komik, roser og danskpop i Glücksburg folkbaltica år med kunst år med Hofkultur Wie ein großes Familienfest Occhi Kulturkalender Fotos / Billeder Museumsberg Flensburg (Cover, 3, 6-7) Tim Riediger (Cover, 3, 30-31, 34-35) Andreas Riedel (Cover) Flensburger Hofkultur e. V. (3, 26, 27) Sigrid Nygaard (2) Lars Salomonsen (3, 10) Bildungsstätte Knivsberg (3, 4-5, Backcover) CEBRA (9) Photo Berlin.com (12) Solvej Krüger (14-15) Station Next (18, 19) Marco Grundt (20) Jim Rakete (21) Friedhelm May (22) Ard Jongsma (23) Kunst & Co (24-25) Jesper Dalgaard (25) Ruben Holländer (32-33) Matthias Möhl (Backcover)

4 4 Fest på Knivsbjerg her fester vi sammen Det er i år 120 år siden, at festivalen blev afholdt første gang, dengang dog med en helt anden baggrund og også med et helt andet formål. I dag byder festivalen på tre dage med livemusik, sportslege, kreative workshops og kulturelle indspark. Og alle er velkomne til at deltage. Hvor Knivsbjergfesten oprindeligt var forbeholdt det tyske mindretal i Danmark, er alle tyske som danske i dag velkomne til at komme og være med til at sætte liv på Knivsbjerg. Hvor erfaringen tidligere har været, at det stort set kun var det tyske mindretal, der deltog i festlighederne på Knivsbjerg, har det billede ændret sig over de seneste par år. Og jeg er rigtig glad for, at festivalen nu er en begivenhed, som vi kan være sammen om, tyskere og danskere. Knivsbjerg er en del af Danmark, og det er dejligt at se, at danskerne også har fået mere lyst til at deltage i festivalen, siger Heiko Frost, som er leder af Bildungsstätte Knivsberg. Man behøver hverken være en del af mindretallet eller sportsidiot for at være med Tidligere var festivalens fokus på sportsarrangementer, men sådan er det heller ikke længere. Selvom man ikke interesserer sig for sport, er der stadig masser at komme efter! Det er muligt for børnene at prøve ponyridning, klatretårn, bungytrampolin, ansigtssminke og meget mere. De voksne kan imens lytte til livemusik eller afprøve deres kunstneriske åre i et af de mange håndværksog kunstværksteder. Og mon ikke alle kunne have lyst til at deltage i det Sønderjyske Kaffebord, som arrangeres lørdag eftermiddag? I år afholdes der som noget nyt Oktoberfest i teltet lørdag aften. Her vil man kunne opleve den originale bayerske stemning, når ølkrusene svinges, det originale Maisacher Blaskappelle (fra Bayern) spiller op til dans, og man kan spise Spanferkel, Fakta: Knivsbjerg Festival juni Aktiviteterne er åbne for alle, og der er gratis adgang. Kuvertprisen til Oktoberfesten er 95,- kr. og det anbefales at tilmelde sig på forhånd. Knivsbjerg ligger mellem Haderslev og Aabenraa.

5 5 I dagene juni afholdes den traditionsrige festival på Knivsbjerg. Oprindeligt var festivalen det tyske mindretals nationale demonstration men det er over 100 år siden. I dag mødes både danskere og tyskere til festivalen og er sammen i en stor familiefest, hvor fællesskab, idræt og underholdning er i fokus. Festival men også meget andet Aktiviteterne under festivalen er åbne for alle, og det er gratis at deltage. For at skabe den rigtige festivalstemning er det også muligt at bo på Knivsbjerg. Man kommer med sin campingvogn eller slår sit telt op, hvis man vil komme helt tæt på festivallivet. Bildungsstätte Knivsberg tilbyder forplejning ved tilmelding i forvejen. Sauerkraut og Brezeln så meget man orker. Det er stadig også muligt at deltage i forskellige sportsturneringer for både hold og enkeltpersoner. Sportsdelen starter fredag formiddag med en fodboldturnering, hvor omkring 200 unge deltager. Fredag kan man ligeledes være med i de officielle danske mesterskaber i sæbekasseløb. Forudsætningen for at kvalificere sig til EM er at man har bopæl i Danmark. Som det har været tradition de sidste par år sluttes programmet søndag af med en friluftsgudstjeneste efterfulgt af frokostjazz. Knivsbergfest Das erste Fest auf dem Knivsberg fand vor 120 Jahren statt. Ursprünglich war es ein Jahrestreffen der Deutschen Minderheit in Nordschleswig, doch inzwischen nehmen Deutsche und Dänen an dem dreitägigen Festival teil. Auf dem Programm stehen Livemusik, Kunstaktionen, sportliche Begegnungen, kreative Mitmachaktionen und Kultur jeglicher Art. Jeder kann auf dem Platz zelten und campen - bei frühzeitiger Anmeldung sogar noch ein Zimmer ergattern. Ab Freitagnachmittag wird ein buntes Programm aus Spielen, Aktionen und Musik geboten. Auch wird die offizielle dänische Seifenkistenmeisterschaft ausgetragen, bei der man sich für die europäische Meisterschaft qualifizieren kann, sofern man einen dänischen Wohnsitz hat. Neu in diesem Jahr wird das Oktoberfest (im Zelt) am Sonnabend sein, für 95 DKK (rund 13 Euro) gibt es zünftige bayerische Musik und deftige Hausmannskost. Am Sonntag endet das Wochenende mit einem Open Air-Gottesdienst und anschließendem Jazzfrühshoppen. Adressen er: Haderslevvej 484, 6230 Rødekro. Program: Se hele programmet for festivalen på For mere information og tilmelding til turneringerne:

6 6 Kunstnerkolonien EGeRnsund Lysets spil i havets bølger, blå himmel, grønne marker og ikke mindst de røde teglværkstage. I årene efter den 2. Slesvigske Krig med slaget ved Dybbøl herskede der hurtigt en idyllisk stemning i Egernsund. Det uberørte område ud til Flensburg Fjord var et område som mindede om Skagen i Nordjylland, Barbizon i Frankrig eller Worpswede i Tyskland, som inspirerede kunstnere i naturalismens sidste fase. Mange var trætte af akademiernes kunstneriske strenghed, trængte til at komme ud og male under fri himmel med naturen og den landlige befolkning som motiv. Ironisk nok var det idylliske Egernsund blevet opdaget af kunstnere som Wilhelm Camphausen, Adolf Menzel og Louis Gurlitt, da de få år forinden var i området som krigsreportere for at illustrere kamphandlingerne ved Dybbøl og Als. Flere kunstnere rejste efter krigen til området for at male i det fri. Den egentlige kunstnerkoloni af Egernsund blev grundlagt af maleren og fotografen Wilhelm Dreesen i Nogle kunstnere boede der året rundt, andre opholdte sig der i sommermånederne, mens de tilbragte vinteren i byer som Berlin, Düsseldorf eller Wien. Personkredsen og dermed også antallet af kunstnere skiftede, men kolonien blev opretholdt helt indtil udbruddet af første verdenskrig. 01 Paradigmeskift i kulturen Schleswig-Holstein var som bekendt en del af den danske helstat indtil den 2. Slesvigske Krig. Kunstnerne i området blev derfor helt naturligt uddannet på kunstakademiet i København. Efter krigen rejste de tyske talenter nu til akademier som Weimar, Dresden og Düsseldorf. I de 20 år der fulgte efter krigen var der med få undtagelser ingen danske malere, der arbejdede ved Flensburg Fjord. Kunstnerkolonien Egernsund bestod næsten udelukkende af tyske kunstnere. Alligevel havde man forbindelser til kunstnergruppen i Skagen gennem Egernsund-kunstneren Fritz Stoltenberg, der flere gange besøgte Skagen, og ifølge Michael Anchers beretning var den joviale Stoltenberg vellidt blandt de danske kunstnere. Først omkring århundredeskiftet kom det til sporadiske udvekslinger mellem danske kunstnere Fakta: En stor del af Egernsund-malernes billeder er samlet på Museumsberg i Flensburg. To sale i museets faste udstilling er dedikeret til kunstnerkolonien. Men også på Ribe Kunstmuseum er der udstillet malerier fra Egernsund kolonien.

7 7 Egernsund var for 150 år siden mødested for en række anerkendte tyske kunstnere, der på mange måder minder om Skagen-malerne. Kunstnerfester hos Schumann Omdrejningspunktet for kunstnerkolonien var Schumanns gæstgivergård, hvor de fleste kunstnere boede. Der berettes om overdådige fester, hvor der blev pyntet op i gæstgivergårdens sal. Det maritime tema, som ses i mange af kunstnernes billeder, gik igen til festerne. En gang blev en udtjent jolle rigget til som skonnert og hængt op i loftet, mens salen bjælker blev pyntet med faner, vimpler og kinesiske lampions. Efter festen havde man døbt bibåden Egernsunds tørst, der blev sat ild til og den blev søsat. Båden sejlede brændende af sted på vandet, og det hed det sig, at Egernsunds tørst ikke var til at slukke! og kolonien i Egernsund. En af de danske kunstnere, der med sikkerhed havde forbindelser til Egernsund-kredsen var Louis Jensen, som var født i København. Og så er det værd at nævne, at Egernsund-kunstneren Jacob Nöbbe var tegnelærer for den unge Emil Hansen, som senere skulle tage navn efter fødestedet Nolde. Künstlerkolonie Ekensund Im späten 19. Jahrhundert fanden sich deutsche Künstler wie Alexander Eckener, Jacob Nöbbe, Christoffer Wilhelm Eckersberg und Wilhelm Dreesen zur Künstlerkolonie Ekensund in Egernsund Sogn zusammen. Sie wollten raus aus dem strengen akademischen Rahmen und ließen sich u.a. von den Skagen-Malern inspirieren: Malen an der frischen Luft mit der Natur im Einklang und immer wieder Motive wie Strand, Meer und Menschen. Während des Jahrhundertwechsels kam es auch zu einem sporadischen Austausch zwischen deutschen und dänischen Malern. So stieß Louis Jensen aus København zur Gruppe. Der Gasthof Schumann wurde zum Treffpunkt der Künstlergruppe, hier wohnten und arbeiteten die Künstler und feierten außergewöhnliche Feste mit maritimen Themen. Viele der damals entstandenen Kunstwerke können heute auf dem Museumsberg in Flensburg besichtigt werden. 01 Jacob Nöbbe: Wilhelm Dreesen als Landschaftsmaler, 1893 Olie på lærred, 45 x 60 cm, Museumsberg Flensburg

8 8 STREETDOME Ein Dorado für Individual-Sportler Alle BMX-Fahrer, Skater und Inliner aufgepasst! Mit StreetDome legt Haderslev die ganz große Nummer vor und erfüllt kühnste Träume. In der Stadt entstehen riesige Halfpipes, Bereiche, in denen sich Individual-Sportler nach Lust und Laune ausprobieren und austoben können. Und das Beste ist, es gibt einen überdachten Ort, bei dem das Wetter keine Rolle spielt: Ein als Iglu geformter Bereich entspricht allen modernen Anforderungen einer Multifunktionshalle und kann noch mehr. Er ist energieeffizient, passt sich von der Architektur her seiner Umgebung an und bietet allen individuellen Street-Sportarten wie Streetbasket, Parkour, Streetdance, Skatern, Kletterern und BMXern ein Zuhause. Außerdem sollen im Iglu künftig Konzerte und Performances veranstaltet werden. Auch bei Ausstattung und Möblierung haben die Planer von StreetDome zukunftsorientiert gedacht, und zwar multifunktional. Man kann auf den Möbeln sitzen, liegen, darauf fahren und jegliche Form von Sport darauf auszuüben. Das Besondere: Wasserlage StreetDome liegt direkt an der Wasserlinie des Fjords in Verlängerung des Hafens in Haderslev, nicht weit von der Innenstadt entfernt, neben dem großen, markanten VUC-Gebäude aus Beton, Glas und Stahl. So ist von StreetDome aus alles zu Fuß erreichbar: Der Hafen und die Innenstadt zum Beispiel. Für Spaziergänger wurde eine breite, großzügige Promenade an der Wasserkante gebaut. Die Kanuten können direkt unter einer Brücke hindurch in den großen Outdoor-Bereich paddeln. Die Angebote richten sich an alle Altersgruppen: Kinder, Jugendliche und Erwachsene. StreetDome, so der Betreiber, sei als kulturelles Kraftzentrum gedacht, das sowohl neuen, modernen Sportarten, als auch etablierten eine Plattform bieten wird. Der StreetDome im Stadtgebiet soll verschiedene Altersgruppen zu Bewegung, selbstorganisiertem Sport und Beisammensein motivieren. Ebenso werden eigene kreative Ideen der Jugendlichen unterstützt. Das Ziel ist, vor allem für selbstorganisierte Aktivitäten und Initiativen Raum zu schaffen, sagt der Kulturverwaltungschef der Kommune Haderslev, Jørn Mejer. Er hat den Initiatoren von SkateCity, mit Morten Hansen an der Spitze, auf dem langen Weg durch die schwierigen politischen und finanziellen Prozesse bei der Umsetzung des Projekts geholfen. Den Traum, einen solchen Bereich für die ständig wachsende Fan-Gemeinde der Streetsportarten zu etablieren, träumt Haderslev schon lange. Im Herbst 2014 wird er endlich Wirklichkeit. Die große Eröffnungsfeier ist für die Kalenderwoche 42 geplant StreetDome Ein lebendiger Tummelplatz für aktive StreetSportler Info: Der StreetDome kostet 33 Mio. DKK Der Bau ist finanziert in Kooperation zwischen Haderslev Kommune, Realdania, A.P.Møller Fonden, Lokale- og anlægsfonden sowie Nordea Fonden.

9 9 Für Individual-Sportler geht ab Herbst in Haderslev ein Traum in Erfüllung, wenn StreetDome eröffnet. 01 Eldorado for street sport Til efterårsferien åbner StreetDome ved Haderslev Havn. I umiddelbar nærhed til midtbyen vil man kunne finde et område for gadeidræt og streetkultur, hvor skatere, bmx ere, løbehjul m.fl. kan udfolde sig i et skaterlandskab med street, park og bowls både udenfor og indenfor. På arealet vil man også kunne finde faciliteter til streetbasket, klatring, rapelling, parcour og street dance. Den store igloformede multifunktionshal, der ligger lige til vandet mellem den nye VUC-bygning og den af Victor Ash udsmykkede silo, er dog ikke blot indrettet til street sport, men kan også bruges til koncerter, perfor- mances og mange andre arrangementer. Dermed indgår StreetDome med sin multifunktionelle indretning og bæredygtig arkitektur i et helhedsorienteret byrum, der skal appellere til både ung og gammel. 02 Offizielle Eröffnung: Oktober Weitere Informationen auf

10 10 Musikken folder sig ud på Universität Flensburgs Campus Hochschulorchester Flensburg har i mere end tre årtier været en del af musikscenen i Flensborg. De seneste år har de typisk to gange om året afholdt koncert. Således også i år hvor vinterkoncerten blev holdt i januar, og sommerkoncerten er på programmet i starten af juli måned. Hochschulorchester Flensburg blev grundlagt tilbage i 1983 som en del af Institut for Musik på Universität Flensburg. Da grundlæggeren, prof. dr. Reinhard Schneider, senere forlod universitetet, fortsatte orkestret først som en frivillig sammenslutning. Efter et par år valgte man at videreføre orkestret som en selvstændig forening: Hochschulorchester Flensburg e.v. Det er i dag denne organisation, som står bag det symfoniske ensemble, som stadig arbejder tæt sammen med byens uddannelsesinstitutioner. Man behøver dog hverken være studerende i Flensburg eller tysk for at blive en del af Hochschulorchester Flensburg, orkestret tæller også musikere fra Sønderjylland. Der er i dag ca. 65 musikere i orkestret, der hver mandag aften øver i Audimax på campus ved Universität Flensburg. Den kunstneriske ledelse i gode hænder Siden 1997 har Theo Saye været kunstnerisk leder af Hochschulorchester Flensburg. Theo Saye er amerikaner og har studeret til dirigent samt flere forskellige instrumenter, bl.a. klaver og violin. Theo Saye er bl.a. blevet undervist af den verdenskendte dirigent Fakta: Hochschulorchester Flensburg e.v. Hochschulorchester Flensburg holder til på campus på Flensborg Universitet. Her øver ca. 65 musikere hver mandag aften, og to gange om året er der mulighed for at høre deres koncerter. Såfremt man er udøvende musiker, og er interesseret i at være med til at spille, er orkestreret altid åben for nye henvendelser.

11 11 Leonard Bernstein, og som dirigent har han stået i spidsen for flere end 50 koncerter indenfor opera, operette, musical og ballet samt en lang række symfoniske værker, der rækker bredt fra Vivaldi til Carl Nielsen. Sommerkoncert 2014 Efter to opførsler af den meget succesfulde og totalt udsolgte vinterkoncert i januar, arbejder Hochschulorchester Flensburg nu på at blive klar til sommerkoncerterne Disse afholdes den 2. juli i Sønderborg og den 3. juli i Flensburg. Repertoiret for de to koncerter er i år filmmusik, hvilket kan synes at være et lidt usædvanligt valg for symfoniorkester. Dirigent Theo Saye fortæller: - Duke Ellington, en af de største jazzmusikere, mente i sin tid, at der ikke fandtes så mange forskellige slags musik. Faktisk bare to: den gode, og den anden. At filmmusik skal tages lige så alvorligt og øves lige så meget som Beethoven, Grieg og Nielsen, er den erfaring vi i øjeblikket gør os med vores sommerprogram. Vi spiller ikke alene uddrag af STAR WARS og SCHINDLER S LIST, men også rariteter som musikken til filmen HENRY V af den engelske komponist William Walton. Hovedværket i programmet er suiten fra soundtracket til den sovjetiske film LIEUTENANT KIJÉ af Sergej Prokofjev (1934). Programmet skal illustrere den mangfoldighed, internationalitet og høje kvalitet, som filmmusik kan fremvise noget for både hjerte og hjerne! Programmet for koncerten kan ses på hjemmesiden, hvor det også er muligt at bestille billetter til sommerkoncerten. Da koncerterne er populære, bliver de også hurtigt udsolgte, og hvis man kunne tænke sig at komme til koncert med Hochschulorchester Flensburg i år, kan det være en god idé at tilmelde sig deres nyhedsbrev, så man kan slå til, når billetterne frigives. Das Orchester der Flensburger Hochschule Das Hochschulorchester Flensburg wurde 1983 von dem Musikprofessor Dr. Reinhard Schneider als Einrichtung des Instituts für Musik gegründet. Künstlerischer Leiter und Dirigent ist seit 1997 der gebürtige Amerikaner Theo Saye, der u.a. vom berühmten Dirigenten Leonard Bernstein unterrichtet wurde. Das Hochschulorchester Flensburg ist ein symphonisches Ensemble, das neben den Studierenden der Universität und der Fachhochschule auch anderen Instrumentalisten offen steht. Heute spielen 65 Musiker aus Deutschland und Dänemark gemeinsam im Orchester und proben jeden Montag auf dem Campus in Flensburg. Zwei öffentliche Konzerte stehen pro Jahr auf dem Programm: Ein Winter- und ein Sommerkonzert. Beim Sommerkonzert in diesem Jahr spielt das Hochschulorchester Filmmusiken. Sommerkoncert: 2. juli i Sønderborg (Musikhuset, 19.30) og 3. juli i Flensburg (Waldorfschule, 19.30) Der er gratis adgang til koncerterne. Læs mere:

12 12 Nordfriesische Festival-Träume Endlich. Schon vor Jahren wurde die Idee geboren. Jetzt wird das Kultur21-Festival in Husum Wirklichkeit und die Besucher können sich zwischen dem 25. und 28. September auf Kunst, Kultur, Ausstellungen, Konzerte, Workshops und Vorträge freuen. Das alles findet auf dem Messegelände und im NCC statt. Ob nun Kind, Musikliebhaber, Kunstexperte, Kulturinteressierter oder neugieriger Mensch jeden Alters für alle ist was dabei. 01 Vielfalt des kulturellen Lebens Tagsüber oder auch abends wird an den vier Tagen ein vielfältiges Programm auf die Beine gestellt, das verspricht Johanna Jürgensen, Leiterin und Organisatorin des Festivals: Wir machen den Spagat zwischen Nischenkultur und breit angelegtem Angebot. Unser Ziel ist ein hochwertiges Programm unter Einbeziehung der Menschen, die hier leben, und Kultur in ganz unterschiedlicher Weise konsumieren. Das Besondere an der Festival-Vorbereitung sind nämlich die sogenannten Jour Fixe - Abende, an jedem ersten Dienstag im Monat im NCC. Wer am Programm mitwirken möchte oder eine gute Idee hat, ist dazu eingeladen. Wir motivieren so unsere Mitbürger, Künstler und Kulturakteure, gemeinsamen an einem Strang zu ziehen und sich gegenseitig besser kennenzulernen zwischen Südtondern und St. Peter-Ording. Das hat gleich auch noch einen positiven Nebeneffekt für zukünftige Aktionen, erklärt Johanna Jürgensen. Fünf Themenbereiche des Festivals Im Mittelpunkt des Programms steht die Zukunft. Wie sieht das Leben in Nordfriesland im 21. Jahrhundert aus? Das Kunst- und Kulturevent beschäftigt sich mit fünf Bereichen, die sich in den Kreisen des Logos wiederspiegeln: Wir in Nordfriesland, Künste, Multimedia, Megatrends und der Kulturregion Sønderjylland- Schleswig. Nordfriesland steht für uns im Mittelpunkt, aber wir wollen auch über die Grenzen hinausblicken und arbeiten u.a. mit der Muthesius Kunsthochschule in Kiel zusammen. Wir konnten Dr. Thomas Gädeke, stellvertretender Direktor von Schloss Gottorf und zuständig für Kunst und Kulturgeschichte, als Vorsitzenden der Jury für unsere Kunstausstellung gewinnen, erläutert Johanna Jürgensen weiter. Info: Das Kultur21-Festival findet auf dem gesamten Messegelände und im NCC Husum zwischen dem 25. und 28. September statt. Das gesamte Programm und weitere Informationen auf Aktuelle Berichte auf

13 13 Kultur21 am letzten September-Wochenende in Husum Kinderprogramm mit Ben Die KIKA-Gucker können sich auf Ben freuen. Der Moderator wird den Kindern die klassische Musik näher bringen, mit ihnen singen und moderne, neu komponierte Stücke einüben. So sollen die Kleinen die Berührungsängste verlieren und schon früh für Kultur und Kunst begeistert werden. Alles in allem: Kultur21 für jeden. 01 Seit 2009 moderiert Ben die Sendung KIKA LIVE im Kinder-Fernsehkanal KIKA von ZDF und ARD. Nordfrisiske festivaldrømme Ideen til en kulturfestival i Nordfrisland blev født for flere år siden, og i år bliver den til virkelighed: Kultur21-festivalen løber af stablen den sidste uge i september i Husum. I dagene september bugner Husum Messe og NCC af kunst, kultur, udstillinger, koncerter, workshops og foredrag. Og der vil være noget for alle: børn, musikelskere, kunsteksperter, kulturinteresserede eller bare nysgerrige mennesker! Festivalen har fremtiden som omdrejningspunkt og vil beskæftige sig med fem temaområder: vi i Nordfrisland, kunst, multimedier, megatrends og Kulturregionen Sønderjylland- Slesvig. Forberedelserne til festivalen er foregået via såkaldte Jour Fixe -aftener, hvor borgere, kunstnere og kulturaktører har mødtes en tirsdag om måneden for sammen at trække på samme hammel og skabe rammerne for festivalen. Den sidste uge i september skal resultatet vises frem: Kultur21 for alle.

14 14 Kunstudstilling i Solvejs have Mange vil kende Solvejs Krügers kunst fra hendes udstillinger rundt omkring langs Vadehavet. Bl.a. er hun en flittig gæst som både udstiller og afholder af workshops hos Kunstnerhuset i Skærbæk. De færreste vil nok kende til KUNSTKIEKEN kunsthytten i Solvejs smukke have i Wittbek. Her har man i hele sommerhalvåret adgang til at se hendes værker indenfor fotografier, Taschenkunst og ikke mindst de populære strandgodsskulpturer. 01 Wittbek ligger ikke rigtigt på vejen til noget som helst, og da byen heller ikke har nogen turisme som sådan, er der desværre ikke mange, som naturligt kommer denne vej, fortæller Solvej Krüger. Og fortsætter: Kunsthytten egner sig ellers godt som udstillingssted. Her er rum til, at strandgodsskulpturerne kan folde sig ud, og man bliver i godt humør af at komme her. De spøjse figurer kalder gerne smilet frem hos de besøgende. Selvom Solvej Krüger også udstiller i andre sammenhænge f.eks. har hun en planlagt udstilling i Kunstbude Reimersbude fra april kunne hun ønske sig, at flere finder vejen til hendes permanente udstilling i haven i Wittbek. Kunst der går under overfladen Solvej Krüger har siden 1997 arbejdet professionelt med kunsten og hun arbejder med både fotografi, kortfilm, strukturbilleder og skulpturer. Og materialer, som hun finder på jorden, spiller også altid en stor rolle i hendes kunstværker. Med sin kunst ønsker Solvej Krüger at opmuntre beskueren til at se mere end den blotte overflade. I mange af hendes kunstværker, f.eks. hendes skulpturer af strandgods, består enkeltdelene af kunstværket af ting, som man almindeligvis vil betragte som nytteløse og ubrugelige. Det kunne være en gammel plastdunk, som andre mennesker går forbi, men som i Solvejs øjne har værdi, og som hun derfor samler op og finder ny anvendelse for i sine skulpturer. Fakta: Kunsthütte KUNSTKIEKEN Åbningstider: Fra maj til oktober hver mandag kl Eller efter telefonisk aftale. Telefon: /791469

15 15 Langt væk fra alfarvej, i den lille landsby Wittbek, finder man kunsteren Solvej Krügers kunsthytte KUNSTKIEKEN. Her udstiller hun fotografier, Taschenkunst og ikke mindst sine strandgodsskulpturer. Kunstkieken Im nordfriesischen Wittbek an der Treene wohnt die Künstlerin Solvej Krüger. In ihrem Garten- Atelier arbeitet sie an vielen verschiedenen Kunstprojekten - ob Strandgut, Taschenkunst, Fotografien, Plastiken oder Installationen. Solvej Krüger nutzt die Natur und diverse Fundstücke als Kunstinspiration. Im Sommerhalbjahr ist ihre ständige Ausstellung immer montags zwischen 11 und 18 Uhr oder nach telefonischer Absprache zu besichtigen. Die Künstlerin stellt regelmäßig in Deutschland und Dänemark aus und gibt auch Seminare. Für Solvej Krüger haben kleinste Details ihrer Kunstwerke die größte Bedeutung und genau das möchte sie dem Betrachter mit auf den Weg geben. Denn, so sagt sie, auch unter der sichtbaren Oberfläche kann sich noch mehr verbergen! Mehr über die Künstlerin und ihre Kunstwerke unter Min kunst må gerne opmuntre til at beskueren ser under overfladen for her at opdage det nye og det gamle. Her belyses det bestående, og beskueren inviteres til at fortolke, hvor rejsen går hen eller hvor rejsen måske burde gå til, siger Solvej Krüger. Kunstinteresserede er velkomne til at følge med på rejsen gennem et besøg i Solvej Krügers kunsthytte KUNSTKIEKEN. 01 Kunsthytte KUNSTKIEKEN i Solvejs Krügers have 02 Skulpturer sammensat af forskelligt strandgods bebor kunsthytten i Wittbek 02 Adresse: Süderkoppel 9, Wittbek (10 km øst for Husum og 1 km nord for von Ostenfeld)

16 16 Ein Haus für alle Was wäre eine Gemeinde in Dänemark ohne ihr forsamlingshus ein Haus, das für alle da ist. Wo Hochzeiten, Taufen, Konfirmationen und runde Geburtstage gefeiert werden. Wo sich die örtlichen Kartenspieler, die Vereine treffen und wo auch mal zum Beerdigungskaffee geladen wird. Mehr als davon sind in ganz Dänemark seit Ende des 19. Jahrhunderts entstanden und halten heute ganze Dorfgemeinschaften zusammen. Vermietung und Internetauftritt Auch auf der Halbinsel Sundeved, Kommune Sønderborg, liegt ein solches Versammlungshaus der Forsamlingsgaarden Sundeved gebaut und auch heute noch ein kleines Schmuckstück, wird das Haus traditionell vermietet. Der Verein arrangiert auch eigene Veranstaltungen übers Jahr verteilt. Wir sehen uns als lokales Haus der Kultur und wollen auch in Zukunft Familien und Vereinen als Sammelpunkt zur Verfügung stehen. Bei uns probt außerdem der Chor KOR92, das Rote Kreuz trifft sich, und auch mit der Kirche arbeiten wir gut zusammen, erklärt Kurt Ager, 2. Vorsitzender des Vereins und zuständig für die Internetpräsenz. Wir haben vor ca. drei Jahren entschieden, uns auch im Netz zu präsentieren und einen Online-Kalender zu pflegen. So können Interessierte gleich sehen, ob die Räumlichkeiten für ihre private Feier zum Wunschtermin zur Verfügung stehen! Großzügig ausgestattet 01 Im Forsamlingsgaarden Sundeved ist reichlich Platz. Bis zu 110 Personen passen in den großen und 35 Personen in den kleinen Saal. Die Küche ist professionell ausgestattet und darauf ausgelegt, eine solche Anzahl von Gästen zu beköstigen. Viele unserer Nutzer buchen z.b. eine Küchenmamsell, die alle Gäste bekocht. Natürlich können die Speisen auch von Caterern angeliefert werden, erläutert Kurt Ager. Tische, Stühle, Gläser, Besteck und Geschirr stehen ausreichend zur Verfügung. Nur Tischwäsche und Dekoration müssen die jeweiligen Mieter selber mitnehmen. Alles ist exakt geregelt Der Verein Forsamlingsgaarden Sundeved kümmert sich um alle Belange des Hauses und ist in verschiedene Bereiche eingeteilt. Wir haben den Vorstand, der sich um die finanziellen Angelegenheiten kümmert, die aktivitetsgruppe, die die Veranstaltungen plant, die bygningsgruppe, die für Instandhaltung zuständig ist, die køkkengruppe für die Küche und die it-gruppe, die sich um Vermietung und Homepage kümmert. Wir versuchen, so viel wie möglich selbst zu machen, um die Kosten niedrig zu halten. Eine Mitgliedschaft kostet Info: Frühjahrskonzert: Mittwoch, 30. April, Uhr mit dem KOR92, Eintritt 50 DKK, Kaffee und Kuchen 25 DKK, Kinder Eintritt frei Jazzabend: Freitag, 9. Mai, 20 Uhr mit Neanders Jazz Band, Eintritt 125 DKK Sankt Hans Fest: Montag, 23. Juni, 20 Uhr

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Bildende Kunst / Bildhauerei Onsdag / Mittwoch den 6. Februar 2013

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Bildende Kunst / Bildhauerei Onsdag / Mittwoch den 6. Februar 2013 Netværkstræf / Netzwerktreffen Skabende kunst / Billedhuggerkunst Skabende kunst / Billedhuggerkunst Bildende Kunst / Bildhauerei Onsdag / Mittwoch den 6. Februar 2013 Wir treffen uns.. Vi mødes.. 6. Februar

Læs mere

Bilag III / Anlage III

Bilag III / Anlage III Bilag III / Anlage III 29.6.2012 MÅL FOR KULTURREGION SØNDERJYLLAND-SCHLESWIG ZIELE FÜR DIE KULTURREGION SØNDERJYLLAND-SCHLESWIG Udvalget for kultur, kontakt og samarbejde har prioriteret nedenstående

Læs mere

TYSK NIVEAU: E. DATO: 7. januar 2015 INDHOLD

TYSK NIVEAU: E. DATO: 7. januar 2015 INDHOLD CASEEKSAMEN TYSK NIVEAU: E DATO: 7. januar 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere

1. sein i nutid (præsens)

1. sein i nutid (præsens) Nutid: 1. sein i nutid (præsens) Datid: Ich e - (ingen) Du st st Er/sie/es t - (ingen) Wir en en Ihr t t sie/sie en en Førnutid: er hat ge + stamme + en Ich bin, du bist... 1. Er in der Schule. 2. Wir

Læs mere

TYSK NIVEAU: E. DATO 10. marts 2015 INDHOLD

TYSK NIVEAU: E. DATO 10. marts 2015 INDHOLD CASEEKSAMEN TYSK NIVEAU: E DATO 10. marts 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere

LGVT Lesegeschwindigkeits und -verständnistest 10.Klasse

LGVT Lesegeschwindigkeits und -verständnistest 10.Klasse LGVT Lesegeschwindigkeits und -verständnistest 10.Klasse Der LGVT dient der Ermittlung des Leseverständnisses und der Lesegeschwindigkeit. Die Schüler lesen nach Bearbeiten des Übungsbeispiels einen Fließtext

Læs mere

Mindehøjtidelighed Søgaard Lejren i anledning af 75 året for Danmarks besættelse. 9. april 2015.

Mindehøjtidelighed Søgaard Lejren i anledning af 75 året for Danmarks besættelse. 9. april 2015. Mindehøjtidelighed Søgaard Lejren i anledning af 75 året for Danmarks besættelse 9. april 2015. Nimbus Jahrgang 36 machte bei Kronprinzessin Eindruck Kann das Motorrad denn noch fahren?, fragte Kronprinzessin

Læs mere

Leuchtturm: Tønder Kommune

Leuchtturm: Tønder Kommune Fyrtårn: Tønder Kommune Leuchtturm: Tønder Kommune Titel: Tønder Festival Handleplan: Tønder Festival er valgt som Tønder Kommunes Kulturelle Fyrtårn i Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig i 2015. Tønder

Læs mere

Das lyrische Ich des Liedes hat an Berlin also schöne Erinnerungen und möchte ja, es muβ - deshalb schon bald wieder dorthin fahren.

Das lyrische Ich des Liedes hat an Berlin also schöne Erinnerungen und möchte ja, es muβ - deshalb schon bald wieder dorthin fahren. Ernst-Ullrich Pinkert Dänen in Berlin Ein berühmter deutscher Schlager aus dem Jahr 1951 hat den Titel Ich hab noch einen Koffer in Berlin. Thema des Liedes ist die Sehnsucht nach Berlin, die besonders

Læs mere

1.8 Ordstilling i hoved- og bisætninger

1.8 Ordstilling i hoved- og bisætninger 5 1.8.4.1 Opgave A Marker hoved- og bisætninger i nedenstående tekst med HS og BS! 1. Muren mellem øst- og vestsektoren i Berlin blev bygget den 13. august 1961. 2. Vestberlinerne og vesttyskerne kunne

Læs mere

TALE PÅ HIROSHIMADAGEN (årsdag for atombombardementet på Hiroshima), afholdt torsdag d. 6. august 2015 kl. 19 på Stehansplatz i Wien

TALE PÅ HIROSHIMADAGEN (årsdag for atombombardementet på Hiroshima), afholdt torsdag d. 6. august 2015 kl. 19 på Stehansplatz i Wien TALE PÅ HIROSHIMADAGEN (årsdag for atombombardementet på Hiroshima), afholdt torsdag d. 6. august 2015 kl. 19 på Stehansplatz i Wien Hvad er vel tallet 70 Hvad vægt har det? Det er en øvelse Du må bare

Læs mere

Wallstickers Wandsticker

Wallstickers Wandsticker Wallstickers Wandsticker Færdige motiver eller design selv Dette er et lille udvalg af vore mest solgte Wallstickers. Men vi har mange flere motiver og forslag i vores online katalog. Alle Wallstickers

Læs mere

KABELPARK - 1 ½ Stunden Wasserski-Intro Montag-Mittwoch: Jeder kann auf Wasserskiern stehen! Falls Sie es nicht können, werden Sie es lernen!

KABELPARK - 1 ½ Stunden Wasserski-Intro Montag-Mittwoch: Jeder kann auf Wasserskiern stehen! Falls Sie es nicht können, werden Sie es lernen! Buchungsinformation KABELPARK - 1 ½ Stunden Wasserski-Intro Montag-Mittwoch: Jeder kann auf Wasserskiern stehen! Falls Sie es nicht können, werden Sie es lernen! Nach dem Aufwärmen und einer kurzen Einführung

Læs mere

Kompetencer interaktion forståelse Kompetenz Interaktion Verständnis. kultkit-kickoff 28. 11. 2015. Rønnebæksholm Næstved

Kompetencer interaktion forståelse Kompetenz Interaktion Verständnis. kultkit-kickoff 28. 11. 2015. Rønnebæksholm Næstved Kompetencer interaktion forståelse Kompetenz Interaktion Verständnis kultkit-kickoff 28. 11. 2015 Rønnebæksholm Næstved Velkomst Begrüßung Linda Frederiksen Kulturudvalgsformand i Næstved Kommune Vorsitzende

Læs mere

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Wikinger, Slawen und Mittelalter 19. April 2012, Wallmuseum Oldenburg

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Wikinger, Slawen und Mittelalter 19. April 2012, Wallmuseum Oldenburg Netværkstræf / Netzwerktreffen Vikingetid og Middelalder Vikingetid og Middelalder Wikinger, Slawen und Mittelalter 19. April 2012, Wallmuseum Oldenburg Program Programm Kl. 11.30-12.00 Velkomst & Frokost

Læs mere

Der goldene Westen ÜBERSETZUNG AUFGABEN

Der goldene Westen ÜBERSETZUNG AUFGABEN Der goldene Westen ÜBERSETZUNG For de fleste borgere i DDR var Vesttyskland»Der goldene Westen«. Man kunne jo købe alt når man havde penge. Man kendte især Vesten fra fjernsynet, og dér så man i reglen

Læs mere

Landsholdet. 27. december kl. 14.30 Idrætshallen fri éntre. Med: SdU-landsholdet,

Landsholdet. 27. december kl. 14.30 Idrætshallen fri éntre. Med: SdU-landsholdet, Landsholdet 27. december kl. 14.30 Idrætshallen fri éntre Med: SdU-landsholdet, FC Angeln 02 (Schleswig-Holstein-Liga) TSB Flensburg - ETSV Weiche Flensburg II - IF Tønning - IF Stjernen Flensborg (Verbandsliga)

Læs mere

collection 2007 2008 fredericia.com søren holst Erik Ole Jørgensen

collection 2007 2008 fredericia.com søren holst Erik Ole Jørgensen collection 2007 2008 søren holst Erik Ole Jørgensen fredericia.com collection 2007 2008 collection 2007 2008 collection 2007 2008 Børge mogensen hans j. wegner rud thygesen & johnny sørensen nanna Ditzel

Læs mere

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne - Åbning Tysk Dansk Sehr geehrter Herr Präsident, Kære Hr. Direktør, Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne Sehr geehrter Herr, Formel, mandelig modtager,

Læs mere

Padborg, den

Padborg, den Padborg, den 13.11.2017 Dato: Torsdag den 2. november 2017 kl. 15.30 Referat: Arbejdsmarkedsudvalg Referent: Andrea Graw-Teebken Sted: Regionskontor & Infocenter, Lyren 1, DK-6330 Padborg Bilag: TOP 2

Læs mere

Fyrtårn: Tønder Kommune. Leuchtturm: Tønder Kommune. Titel. Fyrtårnsprojektets indhold? Inhalt des Leuchtturmprojekts?

Fyrtårn: Tønder Kommune. Leuchtturm: Tønder Kommune. Titel. Fyrtårnsprojektets indhold? Inhalt des Leuchtturmprojekts? Fyrtårn: Tønder Kommune Leuchtturm: Tønder Kommune Titel Handleplan: Tønder Festival Fyrtårnsprojektets indhold? Handlungsplan: Tønder Festival Inhalt des Leuchtturmprojekts? Tønder Festival ønsker at

Læs mere

Bydelsmødre Et projekt på vej fra Berlin til Danmark

Bydelsmødre Et projekt på vej fra Berlin til Danmark Bydelsmødre Et projekt på vej fra Berlin til Danmark Jan-Christoph Napierski Den Danske Ambassade i Berlin * * * Foredrag i Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration 23. oktober 2007 Berlin-

Læs mere

Nutzen Sie das Potenzial grenzübergreifender Kooperationen. Udnyt potentialet i samarbejdet på tværs af grænsen.

Nutzen Sie das Potenzial grenzübergreifender Kooperationen. Udnyt potentialet i samarbejdet på tværs af grænsen. Nutzen Sie das Potenzial grenzübergreifender Kooperationen. Udnyt potentialet i samarbejdet på tværs af grænsen. European Regional Development Fund Investing in your future Unsere Angebote 2012 auf einen

Læs mere

Mit den Steinen vorsichtig umgehen, da vor allem die Ecken und Kanten der Specksteine sehr spröde sind.

Mit den Steinen vorsichtig umgehen, da vor allem die Ecken und Kanten der Specksteine sehr spröde sind. 15.09.2011 Montageanleitung zum Einbau der Speck und Speichersteine in Scan-line 820, 830 und 80. Heta empfiehlt, die Montage des Ofens von zwei Personen vorzunehmen. Mit den Steinen vorsichtig umgehen,

Læs mere

Åbning af Grænzeland + Kinaudstilling Augustiana, søndag den 22. januar kl. 14 Åbningstale ved Stephan Kleinschmidt

Åbning af Grænzeland + Kinaudstilling Augustiana, søndag den 22. januar kl. 14 Åbningstale ved Stephan Kleinschmidt Åbning af Grænzeland + Kinaudstilling Augustiana, søndag den 22. januar kl. 14 Åbningstale ved Stephan Kleinschmidt Velkommen En super kunst søndag og det er mig en stor glæde, at kunne åbne ikke én, men

Læs mere

Vorwort // Forord. Die Jahresuhr mit Professor Dr. ABC. Året rundt med Professor dr. ABC. Impressum // Kolofon

Vorwort // Forord. Die Jahresuhr mit Professor Dr. ABC. Året rundt med Professor dr. ABC. Impressum // Kolofon MaleB Vorwort // Forord Die Jahresuhr mit Professor Dr. ABC Frühling, Sommer, Herbst, Winter. Erst hat der Professor Dr. ABC seine Wintermütze auf, dann trägt er Badehosen und plötzlich braucht er wieder

Læs mere

Slægtsforskning i Tyskland

Slægtsforskning i Tyskland Slægtsforskning i Tyskland Hvis man ikke har fødselssted og dato fra folketællinger, kan de måske findes i pasprotokoller. Når man har fødselsstedet og fødselsdatoen man søge i: http://www.familysearch.org/eng/default.asp

Læs mere

Rønne Svømmehal er sjov og hygge for hele familien. Vandet er 28 grader.

Rønne Svømmehal er sjov og hygge for hele familien. Vandet er 28 grader. Velkommen i Bornholms største svømmehal! Rønne Svømmehal er sjov og hygge for hele familien. Vandet er 28 grader. Moderne bassiner I Rønne Svømmehal har vi 3 moderne bassiner: > Et almindeligt svømme-

Læs mere

Lübecker Weihnachtsmarkt

Lübecker Weihnachtsmarkt Lübecker Weihnachtsmarkt Was? Lübecker Weihnachtsmarkt Wann? 3. Dezember 2015 von 7.30 Uhr bis 21.00 Uhr Wo? Treffpunkt: Skolen på la Cours vej Læringsmål 1. At få et indblik i den tyske julekultur og

Læs mere

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb) Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 13 Institution Tradium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Tysk fortsættersprog, niveau B GWE/ANJ

Læs mere

Rapporten. Note: 45 eksterne deltagere 50 ialt incl. projektmedarbejdere, tolke og hjælper

Rapporten. Note: 45 eksterne deltagere 50 ialt incl. projektmedarbejdere, tolke og hjælper Rapporten Note: 45 eksterne deltagere 50 ialt incl. projektmedarbejdere, tolke og hjælper Spørgsmål til det afsluttende gruppearbejde. 1. Hvorledes skabes der et samlet overblik over de tyske og danske

Læs mere

LOLA RENNT. Et undervisningsforløb til film og bog. Lærervejledning

LOLA RENNT. Et undervisningsforløb til film og bog. Lærervejledning LOLA RENNT Et undervisningsforløb til film og bog Lærervejledning LOLA RENNT handler om Lola, der løber for livet, nærmere bestemt kæresten Mannis liv. Han skal bruge en masse penge meget hurtigt, ellers

Læs mere

Leuchtturm: Tønder Kommune

Leuchtturm: Tønder Kommune Fyrtårn: Tønder Kommune Leuchtturm: Tønder Kommune Titel: Tønder Festival Handleplan: Tønder Festival er valgt som Tønder Kommunes Kulturelle Fyrtårn i Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig frem til 2016.

Læs mere

Neonweiß. Kopiark 28. Die Jahreszeiten

Neonweiß. Kopiark 28. Die Jahreszeiten Kopiark 28 Neonweiß Lyt til sangen og syng med. Skriv, hvilken årstid sangen foregår. Skriv, hvilke ord der bruges til at beskrive årstiden: Neonweiß gießt sich die Sonne übers Eis. Schattenlos eiskalte

Læs mere

Naturparker & friluftsliv - et case fra Tyskland. Keld Buciek

Naturparker & friluftsliv - et case fra Tyskland. Keld Buciek Naturparker & friluftsliv - et case fra Tyskland Keld Buciek HH De tre hovedtyper tyske parker: Nationalparke sind Ruheräume der Natur und Erholungsräume für den Menschen, die letzten Landschaften Deutschlands,

Læs mere

MØD MINDRETAL - Sprog og Kultur

MØD MINDRETAL - Sprog og Kultur MØD MINDRETAL - Sprog og Kultur Hvad er et nationalt mindretal? Hvad er et mindretalssprog? Hvad er regionale sprog? Sprogpagten, hvad er det? Hvad er sproglig mangfoldighed? Få svarene 23. juni på Alsion

Læs mere

Autoren- und Herausgeberverzeichnis Fortegnelse over forfattere og udgivere

Autoren- und Herausgeberverzeichnis Fortegnelse over forfattere og udgivere Autoren- und Herausgeberverzeichnis Fortegnelse over forfattere og udgivere aus: 1864 Menschen zwischen den Mächten 1864 Mennesker mellem magterne Herausgegeben von / udgivet af Rainer Hering und / og

Læs mere

INTERREG is funding the House of Minorities in Flensburg

INTERREG is funding the House of Minorities in Flensburg INTERREG is funding the House of Minorities in Flensburg The House of Minorities project receives funding for an am0unt of 350,000 Euro from the INTERREG-programme 4A Syddanmark Schleswig K.E.R.N for the

Læs mere

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Volkshochschulen 05.03.2013, Volkshochschule Oldenburg i.h.

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Volkshochschulen 05.03.2013, Volkshochschule Oldenburg i.h. Netværkstræf / Netzwerktreffen Aftenskoler mv. Aftenskoler mv. Volkshochschulen 05.03.2013, Volkshochschule Oldenburg i.h. Program Programm Kl. 11.30-13.00 Velkomst og introduktion, frokost Begrüßung,

Læs mere

Welcome. Latscho Diwess. Hjertlig velkommen. Herzlich Willkommen. Hartlik wäljkiimen

Welcome. Latscho Diwess. Hjertlig velkommen. Herzlich Willkommen. Hartlik wäljkiimen Welcome Herzlich Willkommen Hjertlig velkommen Latscho Diwess Hartlik wäljkiimen BUND DEUTSCHER NORDSCHLESWIGER FUEN KONGRESS 2014 DEUTSCH-DÄNISCHES GRENZLAND Donnerstag, 08. Mai Eröffnung 09:30 Offizielle

Læs mere

GRÆNSELØBET 2010. Samstag, den 18. September 2010 um 14.00 Uhr 5,4 km & 12 km GRÆNSELØBET 2010

GRÆNSELØBET 2010. Samstag, den 18. September 2010 um 14.00 Uhr 5,4 km & 12 km GRÆNSELØBET 2010 Samstag, den 18. September 2010 um 14.00 Uhr 5,4 km & 12 km ATLETIK & MOTION ANMELDUNG UND INFORMATION: www.grenzlauf.dk VORTRAINING JEDEN MONTAG um 18.00 Uhr bei den Grænsehallerne WILLKOMMEN ZUM GRENZLAUF

Læs mere

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933.

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933. Carina Christensen Forord aus: Archive zwischen Konflikt und Kooperation Arkiver mellem konflikt og samarbejde 75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933.

Læs mere

Viersternekultur in den Kaufmannshöfen 20-21

Viersternekultur in den Kaufmannshöfen 20-21 Frühjahr/Sommer 2013 1 Viersternekultur in den Kaufmannshöfen 20-21 12-13 10-11 22-23 Kunst på tværs Spitzensache Et netværk i symfoni 2 Forord/Vorwort Dansk-Tysk Kultur/ Deutsch-Dänische Kultur Den 10.

Læs mere

Bliv medlem af en af de danske menigheder tilknyttet. Dansk Kirke i Sydslesvig

Bliv medlem af en af de danske menigheder tilknyttet. Dansk Kirke i Sydslesvig Dansk Kirke i Sydslesvig Bliv medlem af en af de danske menigheder tilknyttet Dansk Kirke i Sydslesvig HVILKEN MENIGHED? Spørg præsten i det område, hvor du bor. Adresse: se adresselisten side 5. HVORDAN

Læs mere

Weinachten - jul Deutsch anfänger - tysk begynder

Weinachten - jul Deutsch anfänger - tysk begynder Weinachten - jul Deutsch anfänger - tysk begynder MÅL: At styrke mit ordforråd i tysk At kunne lave en quiz om jul på tysk At kunne skrive og indtale en samtale om jul på tysk INDHOLD: Indhold 4 Find juleord

Læs mere

6. Navneord i ental (substantiver i singularis)

6. Navneord i ental (substantiver i singularis) 6. Navneord i ental (substantiver i singularis) M = Maskulinum (hankøn) F = Femininum (hunkøn) N = Neutrum (intetkøn) Ubestemt kendeord ein eine ein Bestemt kendeord der die das Sæt følgende navneord i

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse tysk A 2014/2015

Undervisningsbeskrivelse tysk A 2014/2015 Undervisningsbeskrivelse tysk A 2014/2015 Termin Juni 2015 Institution Handelsgymnasiet Silkeborg Uddannelse HHX Fag og niveau Tysk A fortsættersprog Lærer(e) Hold Susanne Troensegaard Ht3tya14 Undervisningsforløb

Læs mere

Herbst Winter 2014 15. Rum-Museen Flensburg 12-13. KulturCrew Teatret Møllen Gospel Family

Herbst Winter 2014 15. Rum-Museen Flensburg 12-13. KulturCrew Teatret Møllen Gospel Family Herbst Winter 2014 15 1 Rum-Museen Flensburg 12-13 22-23 8-9 KulturCrew Teatret Møllen Gospel Family 2 Forord/Vorwort Willi Neu, Kreismusikschule Schleswig-Flensburg Zusammenklänge der Kulturregion Wie

Læs mere

Antrag auf Fördermittel für ein kultkit-mikroprojekt/ Ansøgning omtilskud til et kultkit mikroprojekt

Antrag auf Fördermittel für ein kultkit-mikroprojekt/ Ansøgning omtilskud til et kultkit mikroprojekt Antrag auf Fördermittel für ein kultkit-mikroprojekt/ Ansøgning omtilskud til et kultkit mikroprojekt 1. Titel des Projekts / Projekttitel 2a) Verantwortlicher Partner in Deutschland/ Ansvarlig partner

Læs mere

Ansøgning Reference Brev

Ansøgning Reference Brev - Åbning Kære Hr., Formel, mandelig modtager, navn ukendt Kære Fru., Formel, kvindelig modtager, navn ukendt Kære Hr./Fru., Formel, modtager navn og køn ukendt Sehr geehrter Herr, Sehr geehrte Frau, Sehr

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold hhx Tysk fortsættersprog

Læs mere

INTERREG arrangement om kommunikation og PR. INTERREG Veranstaltung zur Presseund Öffentlichkeitsarbeit

INTERREG arrangement om kommunikation og PR. INTERREG Veranstaltung zur Presseund Öffentlichkeitsarbeit INTERREG arrangement om kommunikation og PR INTERREG Veranstaltung zur Presseund Öffentlichkeitsarbeit 08.09.2010 INTERREG-Sekretariatet / Das INTERREG-Sekretariat Hans-Ulrich Bühring, hubuehring@eanord.de

Læs mere

Netværkstræf Kulturelt Ungearbejde, september 2012 Netzwerktreffen Kulturelle Jugendarbeit, September 2012

Netværkstræf Kulturelt Ungearbejde, september 2012 Netzwerktreffen Kulturelle Jugendarbeit, September 2012 Netværkstræf Kulturelt Ungearbejde, september 2012 Netzwerktreffen Kulturelle Jugendarbeit, September 2012 4 5 1+3 2 +6 7+8+9+10+11 kulturlink Femern Bælt Netværkstræf den 14. september 2012 Kulturfabrikken

Læs mere

Hovedudsagnsord i datid

Hovedudsagnsord i datid Hovedudsagnsord i datid Hvis du engang før har skullet lære at bøje tyske udsagnsord i datid, har du måske lært, at der fandtes "svage" og "stærke" verber, som i datid havde hver sit sæt endelser, som

Læs mere

25. August 28. August FLENSBURG Sønderborg AAbenraa

25. August 28. August FLENSBURG Sønderborg AAbenraa K O N G E L I G C L A S S I C 25. August 28. August 2016 FLENSBURG Sønderborg AAbenraa 1855 fand die erste Regatta in der westlichen Ostsee (Flensburg) statt. Seit 2012 findet in Erinnerung an dieses historische

Læs mere

CITATER OG UDDRAG AF ANMELDELSER AF SPOR 2015. - Anmeldelse af afslutningskoncerten på SPOR 2015, Århus Stiftstidende, 11.

CITATER OG UDDRAG AF ANMELDELSER AF SPOR 2015. - Anmeldelse af afslutningskoncerten på SPOR 2015, Århus Stiftstidende, 11. PRESSEMAPPE 2015 CITATER OG UDDRAG AF ANMELDELSER AF SPOR 2015 Unge musiktalenter med en kriblende komponist i maven kan som noget nyt få undervisning i at sætte klange sammen på forårets SPOR-festival

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2014 Institution Handelsgymnasiet Silkeborg Uddannelse HHX Fag og niveau Tysk A fortsættersprog Lærer(e)

Læs mere

Præsentation af opgaven Tysk fortsættera hhx

Præsentation af opgaven Tysk fortsættera hhx Præsentation af opgaven Tysk fortsættera hhx Konference om ny digital skriftlig prøve med adgang til internettet Fredericia den 14.1.2016 Ny eksamensopgave Form 5 timer til at løse opgaven Sammenfatning

Læs mere

Danske vejrudsigter i modtagervind

Danske vejrudsigter i modtagervind Danske vejrudsigter i modtagervind Global kommunikation i lokalt perspektiv: Når vi ikke taler samme sprog 10. juni 2013 Mette Skovgaard Andersen, lektor, CBS Om undersøgelsen Undersøgelse forløbig Sprogparret:

Læs mere

Fredagsforelæsninger på Københavns Universitet

Fredagsforelæsninger på Københavns Universitet Program for Dansk-Tysk Selskab 2017 (Printversion af programmet som offentliggjort igennem Nyhedsbrevet november 2017) Følg med på websiden, der sker løbende opdateringer November 2017 Foredrag Tidl. overborgmester

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2012 Institution Handelsgymnasiet i Roskilde, Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Prof. Dr. ABC Ordbog/Wörterbuch

Prof. Dr. ABC Ordbog/Wörterbuch Prof. Dr. ABC Ordbog/Wörterbuch VORWORT Eine kleine grammatische Anmerkung: Im Professor Dr. ABC Projekt soll es Spaß machen und leicht sein Sprachen zu lernen. Wir möchten die Schüler am Anfang nicht

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2010 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Tysk B Karen

Læs mere

Soul Kitchen Die Bruderbeziehung

Soul Kitchen Die Bruderbeziehung Læs citatet fra scene 19 og overvej, hvordan illias i scenen er usikker og forsøger at virke overbevisende. Hvordan viser han det sprogligt? Understreg det i teksten. Illias: Yasu Malaka Zinos: Illias

Læs mere

12 32-35. Kulturmøde 26 Kulturbegegnung. Kulturkalender. Märchenfrau. Skatere og BMX ere ruller sig ud. i Streetmekka Sønderjylland-Schleswig

12 32-35. Kulturmøde 26 Kulturbegegnung. Kulturkalender. Märchenfrau. Skatere og BMX ere ruller sig ud. i Streetmekka Sønderjylland-Schleswig Efterår/Herbst 2011 Kulturmøde 26 Kulturbegegnung Skatere og BMX ere ruller sig ud 6 i Streetmekka Sønderjylland-Schleswig Die weitgereiste Märchenfrau Kulturkalender 12 32-35 Liebe Leser! Dieses Kulturmagazin

Læs mere

Comenius Can you Hear Me? Foreløbige dagsplaner: Søndag 5.oktober. Tyskland Ungarn ankommer. Ankomst, indkvartering, bespisning.

Comenius Can you Hear Me? Foreløbige dagsplaner: Søndag 5.oktober. Tyskland Ungarn ankommer. Ankomst, indkvartering, bespisning. Comenius Can you Hear Me? Foreløbige dagsplaner: Søndag 5.oktober Ca. kl.1900 Tyskland Ungarn ankommer. Ankomst, indkvartering, bespisning. 2000-2100 Ankomst danskere. Indkvartering. 2100-2200 Gruppeinddeling,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Maj-juni 2010/12 Handelsskolen Silkeborg Hhx Tysk B Jenny

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2011 Institution ZBC Næstved Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk niveau B Thomas Steenbjerg

Læs mere

andre kort lægges i bunden af bunken. Den, der har flest rigtige, når alle kort er taget, har vundet.

andre kort lægges i bunden af bunken. Den, der har flest rigtige, når alle kort er taget, har vundet. instruktioner til kopiark G2, G3 og G4 s.175-180 Wir spielen Grammatik - bestemt form (G2) og ubestemt form (G3) Kopiér arbejdsblad a og b, så de bliver for- og bagside på et ark karton. Du har nu et arbejdsblad

Læs mere

Service und Zuvorkommenheit

Service und Zuvorkommenheit Service und Zuvorkommenheit Wertbox : Die Zimmer Nr. 52 59, 101 119, 201 214 haben eine Wertbox im Schrank. Den Code bekommen Sie am Empfang gegen eine Gebühr von DKK 25,-. Spielplatz : Der Spielplatz

Læs mere

Esben Dreesen

Esben Dreesen Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2016 Institution Handelsgymnasiet Ribe Uddannelse HHX Fag og niveau Lærer e- mailadresse Hold Tysk A Esben

Læs mere

INTERREG fördert Haus der Minderheiten in Flensburg

INTERREG fördert Haus der Minderheiten in Flensburg INTERREG fördert Haus der Minderheiten in Flensburg Das Projekt Haus der Minderheiten erhält eine Förderung aus Mitteln des INTERREGProgramms 4A Syddanmark Schleswig K.E.R.N für den Zeitraum 2013-2015

Læs mere

Frühling Sommer 2015 MUSIKSCHULTAG 12-13. Ein Tag in der Steinzeit Kiers Gaard H. C. Andersen

Frühling Sommer 2015 MUSIKSCHULTAG 12-13. Ein Tag in der Steinzeit Kiers Gaard H. C. Andersen Frühling Sommer 2015 1 MUSIKSCHULTAG 22-23 8-9 12-13 Ein Tag in der Steinzeit Kiers Gaard H. C. Andersen 2 Forord/Vorwort Svend Brodersen SAMARBEJDE OG STOLTHED SKABER VÆKST Som formand for den nye fælles

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014 2015 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk fortsætter B Tina

Læs mere

Begrüßung auf dänisch. Verabschiedung auf dänisch. Persönliche Vorstellung auf dänisch. Wichtige Sätze auf dänisch.

Begrüßung auf dänisch. Verabschiedung auf dänisch. Persönliche Vorstellung auf dänisch. Wichtige Sätze auf dänisch. e Wörter Die dänische Sprache gehört zu den skandinavischen. Sie wird vor allem in Dänemark und Grönland gesprochen und hat einige Anglizismen in Phrasen und Redewendungen. So heißt z.b. Hallo auf dänisch

Læs mere

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933.

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933. Programm des Festaktes Program for jubileumsfestligheden aus: Archive zwischen Konflikt und Kooperation Arkiver mellem konflikt og samarbejde 75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk

Læs mere

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk - Essentielle Können Sie mir bitte helfen? At spørge efter hjælp Sprechen Sie Englisch? At spørge efter om en person snakker engelsk Können Sie mir bitte helfen? Sprechen Sie Englisch? Sprechen Sie _[Sprache]_?

Læs mere

Naturparker, borgere & friluftsliv i Tyskland

Naturparker, borgere & friluftsliv i Tyskland Naturparker, borgere & friluftsliv i Tyskland Keld Buciek Roskilde Universitet C e n t e r f o r N a t u r - o g Nationalparkforskning De tre hovedtyper tyske parker: Nationalparke sind Ruheräume der Natur

Læs mere

highline med ramme with frame mit rahmen

highline med ramme with frame mit rahmen highline med ramme with frame mit rahmen Hvad er HighLine med ramme? HighLine med ramme er en produktserie bygget omkring det velkendte unidrain system. Udløbshuset og afløbsarmaturet er de samme produkter:

Læs mere

Gothic, Sportler oder Hip-Hop?

Gothic, Sportler oder Hip-Hop? Kopiark 3 Gothic, Sportler oder Hip-Hop? Gå rundt i klassen og find en partner. Stil et spørgsmål. Din partner svarer, hvis han kan, og du skriver svaret på dit ark. Din partner tjekker og underskriver.

Læs mere

Uge 26. 17.00-18.00 Thai Chi på stranden/ Thai Chi am Strand Pris/ Preis: Gratis Mødested/ Treffpunkt: ved cafeen ved stranden/ Café am Strand

Uge 26. 17.00-18.00 Thai Chi på stranden/ Thai Chi am Strand Pris/ Preis: Gratis Mødested/ Treffpunkt: ved cafeen ved stranden/ Café am Strand Uge 26 Tirsdag/ Dienstag 28/6 9.00-10.00 Fodboldkamp på stranden/ Fußballwettkampf am Strand Onsdag/ MIttwoch 29/6 18.00-21.00 Mountainbike tur i Pris: For leje af cykel 140kr / pris for turen 20kr Mødested:

Læs mere

Angepasst mehrsprachig. Die Verhandlung sprachlicher Normen bei Jugendlichen. Birte Dreier Roskilde Universitet bdreier@ruc.dk

Angepasst mehrsprachig. Die Verhandlung sprachlicher Normen bei Jugendlichen. Birte Dreier Roskilde Universitet bdreier@ruc.dk Angepasst mehrsprachig. Die Verhandlung sprachlicher Normen bei Jugendlichen. Birte Dreier Roskilde Universitet bdreier@ruc.dk Gliederung Das Amagerprojekt Untersuchungsmaterial Was ist Sprache? Normen

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2013 Institution Handelsgymnasiet Silkeborg Uddannelse HHX Fag og niveau Tysk A fortsættersprog Lærer(e)

Læs mere

www.atelierbilledhuset.dk

www.atelierbilledhuset.dk Din professionelle fotograf i mere end 25 år i Sønderjylland Storegade 29 6430 Nordborg Sundsmarkvej 20 6400 Sønderborg Østergade 3 6330 Padborg Tlf. 74 45 35 40 Email: billedhuset@gmail.com www.atelierbilledhuset.dk

Læs mere

Screening i tysk. Navn: Kasus Maskulinum Femininum Neutrum Pluralis. das Kind. einem Kind. - dem Mann. dem Kind

Screening i tysk. Navn: Kasus Maskulinum Femininum Neutrum Pluralis. das Kind. einem Kind. - dem Mann. dem Kind Screening i tysk Navn: Vejledning Start med at læse teksten på side 1. Lav herefter de efterfølgende opgaver. Du skal lave alle opgaver. Du har 75 minutter til at lave screeningen. Tilladte hjælpemidler

Læs mere

Newsletter No.1 November Erfolgreicher Kick-off Workshop im Rahmen des deutsch-dänischen Projektes BeltLogistics

Newsletter No.1 November Erfolgreicher Kick-off Workshop im Rahmen des deutsch-dänischen Projektes BeltLogistics Newsletter No.1 November 2013 Erfolgreicher Kick-off Workshop im Rahmen des deutsch-dänischen Projektes BeltLogistics Am 30. Mai fand der erste Workshop im Rahmen des deutsch-dänischen INTERREG IV A Projektes

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2010 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Tysk A Karen Nylev

Læs mere

Amoklove. Pædagogisk vejledning www.cfufilmogtv.dk. Temaer: Kærlighed, forelskelse, ungdom Themen auf Deutsch: Liebe, verliebt sein, jung sein

Amoklove. Pædagogisk vejledning www.cfufilmogtv.dk. Temaer: Kærlighed, forelskelse, ungdom Themen auf Deutsch: Liebe, verliebt sein, jung sein Temaer: Kærlighed, forelskelse, ungdom Themen auf Deutsch: Liebe, verliebt sein, jung sein Fag: Tysk Målgruppe: 9.-10 klasse SVT2, 2012, 10 min. Kortfilmen kan anvendes i forbindelse med temaer som jung

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2014 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk B fortsættersprog

Læs mere

Herbst Winter 2015 GALLERI ERZ 22-23. Galleri Artibs Det Gamle Havnekontor Theaterwerkstatt Pilkentafel

Herbst Winter 2015 GALLERI ERZ 22-23. Galleri Artibs Det Gamle Havnekontor Theaterwerkstatt Pilkentafel Herbst Winter 2015 1 GALLERI ERZ 4-5 10-11 22-23 Galleri Artibs Det Gamle Havnekontor Theaterwerkstatt Pilkentafel 2 Forord/Vorwort Stephan Kleinschmidt ET SPADESTIK DYBERE I KULTURSAMARBEJDET Når du læser

Læs mere

Mr. Adam Smith Smith Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ

Mr. Adam Smith Smith Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ - Adresse Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikansk adresse format: Vejnummer + Vejnavn Bynavn + forkortelse af staten + Postnummer Mr. Adam Smith

Læs mere

16748-1. A x 1 B x 2. C1 x 1 C3 x 1. E1 x 2. E2 x 4. D1 x 1. D2 x 1 F x 1 H2 X 90 II X 4 I2 X 12. H1 X 8 50 x 50. G x 14. C2 x 1.

16748-1. A x 1 B x 2. C1 x 1 C3 x 1. E1 x 2. E2 x 4. D1 x 1. D2 x 1 F x 1 H2 X 90 II X 4 I2 X 12. H1 X 8 50 x 50. G x 14. C2 x 1. 16748-1 AKKU xxv A x 1 B x 2 C2 x 1 C1 x 1 C3 x 1 E1 x 2 D1 x 1 E2 x 4 D2 x 1 F x 1 Senest revideret: Letzte Änderung: 10-2014 G x 14 Ø4 x 80 X 8 50 x 50 H2 X 90 II X 4 I2 X 12 Ø4 x 40 Ø125 Ø8 x 80 Læs

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2015 Institution Vejle Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk B Maja Foged HH15Tysk1

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2010 Institution Handelsskolen Sjælland Syd, Næstved Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Tysk,

Læs mere

Padborg, 12. februar 2015

Padborg, 12. februar 2015 Padborg, 12. februar 2015 Referat af Forvaltningsgruppemødet den 2. februar 2015 kl. 9.00 på Regionskontor Sønderjylland - Schleswig, Lyren 1, DK 6330 Padborg Protokoll der Sitzung der Verwaltungsgruppe

Læs mere

sein = at være Nutid Datid Førnutid

sein = at være Nutid Datid Førnutid GRAMMATISK OVERSIGT Hjælpeudsagnsordene (Øvelse nr. 1, 2, 3, 4 og 5) sein = at være 1. person ich bin war bin gewesen 2. person du bist warst bist gewesen 3. person er/sie/es ist war ist gewesen 1. person

Læs mere

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal:

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal: Vil du være en del af International Art Festival 2013? Send ind til censurering nu. Vores mål er at arrangerer en årligt tilbagevendende kunstfestival med internationalt tilsnit. I 2011 gennemførte vi

Læs mere

Ansøgning Motiverende Omslags Brev

Ansøgning Motiverende Omslags Brev - Åbning Kære Hr., Formel, mandelig modtager, navn ukendt Kære Fru., Formel, kvindelig modtager, navn ukendt Kære Hr./Fru., Formel, modtager navn og køn ukendt Sehr geehrter Herr, Sehr geehrte Frau, Sehr

Læs mere

Deutschland und andere deutschsprachige Länder

Deutschland und andere deutschsprachige Länder Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj/juni 2012 Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Das Wetter Fag: Tysk Målgruppe: 8.-10. klasse Titel: Das Wetter Vejledning Lærer/elev

www.cfufilmogtv.dk Tema: Das Wetter Fag: Tysk Målgruppe: 8.-10. klasse Titel: Das Wetter Vejledning Lærer/elev Das Wetter ZDF, 2010, 5 min. Billedet er fra tv-udsendelsen. Indholdsbeskrivelse: Tysk vintervejrudsigt. Emneord: Das Wetter, die Wettervorhersage, der Wetterbericht Overordnet mål at kunne forstå og videreformidle

Læs mere