Frühjahr/Sommer 2014 KUNSTNERKOLONI EGERNSUND KÜNSTLERKOLONIE EKENSUND Occhi / Orkis Sept Husum Hofkultur Flensburg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frühjahr/Sommer 2014 KUNSTNERKOLONI EGERNSUND KÜNSTLERKOLONIE EKENSUND 6-7 12-13. Occhi / Orkis 25. - 28. Sept. 2014 Husum Hofkultur Flensburg"

Transkript

1 Frühjahr/Sommer KUNSTNERKOLONI EGERNSUND KÜNSTLERKOLONIE EKENSUND Occhi / Orkis Sept Husum Hofkultur Flensburg

2 2 Forord/Vorwort Harald Haugaard, violinist, komponist og kunstnerisk leder af folkbaltica Dansk-Tysk Kultur/ Deutsch-Dänische Kultur I de senere år har jeg oftere og oftere haft lejlighed til at optræde i Sønderjylland-Slesvig, og hvad enten det er Alsion i Sønderborg, folkbal- TICA i Flensborg, min sommerskole i Breklum, Tønder Festival, Café Ellegaard ved Sommersted eller forsamlingshuset i Eckernförde, møder jeg overalt mennesker, som er stærke i sind og med stor selvtillid, og følgelig et åbent sind overfor resten af verden. I 2009 gav jeg disse oplevelser liv i musikstykket Slesvig. Jeg og mit band spiller Slesvig, hvor end i verden vi optræder, og jeg benytter lejligheden til at fortælle publikummet om regionen med sine beboere, historierne, krigene og ikke mindst, at der nu er fred og respekt. Ofte vil publikummet efter koncerten høre mere om hvorfor der er fred nu. Det er et vanskeligt spørgsmål at besvare, men en af de vigtigste grunde er kulturen, som har bygget bro over grænsen og forenet menneskene. Musikken har bragt mig til mange forskellige steder i verden. Musikken kender ingen grænser, og jeg lærte tidligt, at et instrument er et pas i sig selv. Mange af de egne, jeg har besøgt, har været præget af en konflikt mellem to kulturer, f.eks. fransk og britisk Canada, Irland eller senest Ukraine. Konflikterne kan være blodige og grusomme. Men efter krigen kommer freden. Som f.eks. i min egen baghave Sønderjylland-Slesvig. I 2013 etablerede folkbaltica sit eget ensemble, som nu består af 38 talentfulde unge mennesker fra begge sider af grænsen. De kommer fra hele Syddanmark og Schleswig-Holstein. Når jeg står foran disse unge mennesker og dirigerer dem, bliver jeg ramt af deres ukuelige spilleglæde og appetit på livet. I forhold til musikken som deres fælles mål, betyder grænsen ingenting for dem. De har ganske enkelt annulleret den. Die Musik hat mich an verschiedene Orte der Welt gebracht. Oft waren diese Orte von Unruhen und Konflikten geprägt. Aber nach dem Krieg herrscht Frieden, wie bei uns in Sønderjylland-Schleswig. Die Menschen von Sønderborg bis Breklum und von Eckernförde bis Sommersted haben einen starken Willen und ein gutes Selbstbewusstsein, was sie weltoffen macht. Daraus entstand mein Musikstück Slesvig. Wenn ich dem Publikum über Slesvig erzähle, stößt der geschichtliche Hintergrund immer wieder auf großes Interesse. Wie hat man die Konflikte überwunden? Einer der wichtigsten Gründe ist die Kultur, die Brücken gebaut hat. Auch bei dem 2013 gegründeten grenzüberschreitenden folkbaltica Ensemble verbindet die Musik, die Spielfreude und die Lebenslust. Mit der Musik als gemeinsames Ziel werden Grenzen verwischt.

3 Indhold/Inhalt 3 Forord/Vorwort 02 Fest på Knivsberg Kunstnerkolonien Egernsund Streetdome Musikken folder sig ud Nordfriesische Festival-Träume Kunstudstilling i Solvejs have Ein Haus für alle Klein-Hollywood im Westen Komik, roser og danskpop i Glücksburg folkbaltica år med kunst år med Hofkultur Wie ein großes Familienfest Occhi Kulturkalender Fotos / Billeder Museumsberg Flensburg (Cover, 3, 6-7) Tim Riediger (Cover, 3, 30-31, 34-35) Andreas Riedel (Cover) Flensburger Hofkultur e. V. (3, 26, 27) Sigrid Nygaard (2) Lars Salomonsen (3, 10) Bildungsstätte Knivsberg (3, 4-5, Backcover) CEBRA (9) Photo Berlin.com (12) Solvej Krüger (14-15) Station Next (18, 19) Marco Grundt (20) Jim Rakete (21) Friedhelm May (22) Ard Jongsma (23) Kunst & Co (24-25) Jesper Dalgaard (25) Ruben Holländer (32-33) Matthias Möhl (Backcover)

4 4 Fest på Knivsbjerg her fester vi sammen Det er i år 120 år siden, at festivalen blev afholdt første gang, dengang dog med en helt anden baggrund og også med et helt andet formål. I dag byder festivalen på tre dage med livemusik, sportslege, kreative workshops og kulturelle indspark. Og alle er velkomne til at deltage. Hvor Knivsbjergfesten oprindeligt var forbeholdt det tyske mindretal i Danmark, er alle tyske som danske i dag velkomne til at komme og være med til at sætte liv på Knivsbjerg. Hvor erfaringen tidligere har været, at det stort set kun var det tyske mindretal, der deltog i festlighederne på Knivsbjerg, har det billede ændret sig over de seneste par år. Og jeg er rigtig glad for, at festivalen nu er en begivenhed, som vi kan være sammen om, tyskere og danskere. Knivsbjerg er en del af Danmark, og det er dejligt at se, at danskerne også har fået mere lyst til at deltage i festivalen, siger Heiko Frost, som er leder af Bildungsstätte Knivsberg. Man behøver hverken være en del af mindretallet eller sportsidiot for at være med Tidligere var festivalens fokus på sportsarrangementer, men sådan er det heller ikke længere. Selvom man ikke interesserer sig for sport, er der stadig masser at komme efter! Det er muligt for børnene at prøve ponyridning, klatretårn, bungytrampolin, ansigtssminke og meget mere. De voksne kan imens lytte til livemusik eller afprøve deres kunstneriske åre i et af de mange håndværksog kunstværksteder. Og mon ikke alle kunne have lyst til at deltage i det Sønderjyske Kaffebord, som arrangeres lørdag eftermiddag? I år afholdes der som noget nyt Oktoberfest i teltet lørdag aften. Her vil man kunne opleve den originale bayerske stemning, når ølkrusene svinges, det originale Maisacher Blaskappelle (fra Bayern) spiller op til dans, og man kan spise Spanferkel, Fakta: Knivsbjerg Festival juni Aktiviteterne er åbne for alle, og der er gratis adgang. Kuvertprisen til Oktoberfesten er 95,- kr. og det anbefales at tilmelde sig på forhånd. Knivsbjerg ligger mellem Haderslev og Aabenraa.

5 5 I dagene juni afholdes den traditionsrige festival på Knivsbjerg. Oprindeligt var festivalen det tyske mindretals nationale demonstration men det er over 100 år siden. I dag mødes både danskere og tyskere til festivalen og er sammen i en stor familiefest, hvor fællesskab, idræt og underholdning er i fokus. Festival men også meget andet Aktiviteterne under festivalen er åbne for alle, og det er gratis at deltage. For at skabe den rigtige festivalstemning er det også muligt at bo på Knivsbjerg. Man kommer med sin campingvogn eller slår sit telt op, hvis man vil komme helt tæt på festivallivet. Bildungsstätte Knivsberg tilbyder forplejning ved tilmelding i forvejen. Sauerkraut og Brezeln så meget man orker. Det er stadig også muligt at deltage i forskellige sportsturneringer for både hold og enkeltpersoner. Sportsdelen starter fredag formiddag med en fodboldturnering, hvor omkring 200 unge deltager. Fredag kan man ligeledes være med i de officielle danske mesterskaber i sæbekasseløb. Forudsætningen for at kvalificere sig til EM er at man har bopæl i Danmark. Som det har været tradition de sidste par år sluttes programmet søndag af med en friluftsgudstjeneste efterfulgt af frokostjazz. Knivsbergfest Das erste Fest auf dem Knivsberg fand vor 120 Jahren statt. Ursprünglich war es ein Jahrestreffen der Deutschen Minderheit in Nordschleswig, doch inzwischen nehmen Deutsche und Dänen an dem dreitägigen Festival teil. Auf dem Programm stehen Livemusik, Kunstaktionen, sportliche Begegnungen, kreative Mitmachaktionen und Kultur jeglicher Art. Jeder kann auf dem Platz zelten und campen - bei frühzeitiger Anmeldung sogar noch ein Zimmer ergattern. Ab Freitagnachmittag wird ein buntes Programm aus Spielen, Aktionen und Musik geboten. Auch wird die offizielle dänische Seifenkistenmeisterschaft ausgetragen, bei der man sich für die europäische Meisterschaft qualifizieren kann, sofern man einen dänischen Wohnsitz hat. Neu in diesem Jahr wird das Oktoberfest (im Zelt) am Sonnabend sein, für 95 DKK (rund 13 Euro) gibt es zünftige bayerische Musik und deftige Hausmannskost. Am Sonntag endet das Wochenende mit einem Open Air-Gottesdienst und anschließendem Jazzfrühshoppen. Adressen er: Haderslevvej 484, 6230 Rødekro. Program: Se hele programmet for festivalen på For mere information og tilmelding til turneringerne:

6 6 Kunstnerkolonien EGeRnsund Lysets spil i havets bølger, blå himmel, grønne marker og ikke mindst de røde teglværkstage. I årene efter den 2. Slesvigske Krig med slaget ved Dybbøl herskede der hurtigt en idyllisk stemning i Egernsund. Det uberørte område ud til Flensburg Fjord var et område som mindede om Skagen i Nordjylland, Barbizon i Frankrig eller Worpswede i Tyskland, som inspirerede kunstnere i naturalismens sidste fase. Mange var trætte af akademiernes kunstneriske strenghed, trængte til at komme ud og male under fri himmel med naturen og den landlige befolkning som motiv. Ironisk nok var det idylliske Egernsund blevet opdaget af kunstnere som Wilhelm Camphausen, Adolf Menzel og Louis Gurlitt, da de få år forinden var i området som krigsreportere for at illustrere kamphandlingerne ved Dybbøl og Als. Flere kunstnere rejste efter krigen til området for at male i det fri. Den egentlige kunstnerkoloni af Egernsund blev grundlagt af maleren og fotografen Wilhelm Dreesen i Nogle kunstnere boede der året rundt, andre opholdte sig der i sommermånederne, mens de tilbragte vinteren i byer som Berlin, Düsseldorf eller Wien. Personkredsen og dermed også antallet af kunstnere skiftede, men kolonien blev opretholdt helt indtil udbruddet af første verdenskrig. 01 Paradigmeskift i kulturen Schleswig-Holstein var som bekendt en del af den danske helstat indtil den 2. Slesvigske Krig. Kunstnerne i området blev derfor helt naturligt uddannet på kunstakademiet i København. Efter krigen rejste de tyske talenter nu til akademier som Weimar, Dresden og Düsseldorf. I de 20 år der fulgte efter krigen var der med få undtagelser ingen danske malere, der arbejdede ved Flensburg Fjord. Kunstnerkolonien Egernsund bestod næsten udelukkende af tyske kunstnere. Alligevel havde man forbindelser til kunstnergruppen i Skagen gennem Egernsund-kunstneren Fritz Stoltenberg, der flere gange besøgte Skagen, og ifølge Michael Anchers beretning var den joviale Stoltenberg vellidt blandt de danske kunstnere. Først omkring århundredeskiftet kom det til sporadiske udvekslinger mellem danske kunstnere Fakta: En stor del af Egernsund-malernes billeder er samlet på Museumsberg i Flensburg. To sale i museets faste udstilling er dedikeret til kunstnerkolonien. Men også på Ribe Kunstmuseum er der udstillet malerier fra Egernsund kolonien.

7 7 Egernsund var for 150 år siden mødested for en række anerkendte tyske kunstnere, der på mange måder minder om Skagen-malerne. Kunstnerfester hos Schumann Omdrejningspunktet for kunstnerkolonien var Schumanns gæstgivergård, hvor de fleste kunstnere boede. Der berettes om overdådige fester, hvor der blev pyntet op i gæstgivergårdens sal. Det maritime tema, som ses i mange af kunstnernes billeder, gik igen til festerne. En gang blev en udtjent jolle rigget til som skonnert og hængt op i loftet, mens salen bjælker blev pyntet med faner, vimpler og kinesiske lampions. Efter festen havde man døbt bibåden Egernsunds tørst, der blev sat ild til og den blev søsat. Båden sejlede brændende af sted på vandet, og det hed det sig, at Egernsunds tørst ikke var til at slukke! og kolonien i Egernsund. En af de danske kunstnere, der med sikkerhed havde forbindelser til Egernsund-kredsen var Louis Jensen, som var født i København. Og så er det værd at nævne, at Egernsund-kunstneren Jacob Nöbbe var tegnelærer for den unge Emil Hansen, som senere skulle tage navn efter fødestedet Nolde. Künstlerkolonie Ekensund Im späten 19. Jahrhundert fanden sich deutsche Künstler wie Alexander Eckener, Jacob Nöbbe, Christoffer Wilhelm Eckersberg und Wilhelm Dreesen zur Künstlerkolonie Ekensund in Egernsund Sogn zusammen. Sie wollten raus aus dem strengen akademischen Rahmen und ließen sich u.a. von den Skagen-Malern inspirieren: Malen an der frischen Luft mit der Natur im Einklang und immer wieder Motive wie Strand, Meer und Menschen. Während des Jahrhundertwechsels kam es auch zu einem sporadischen Austausch zwischen deutschen und dänischen Malern. So stieß Louis Jensen aus København zur Gruppe. Der Gasthof Schumann wurde zum Treffpunkt der Künstlergruppe, hier wohnten und arbeiteten die Künstler und feierten außergewöhnliche Feste mit maritimen Themen. Viele der damals entstandenen Kunstwerke können heute auf dem Museumsberg in Flensburg besichtigt werden. 01 Jacob Nöbbe: Wilhelm Dreesen als Landschaftsmaler, 1893 Olie på lærred, 45 x 60 cm, Museumsberg Flensburg

8 8 STREETDOME Ein Dorado für Individual-Sportler Alle BMX-Fahrer, Skater und Inliner aufgepasst! Mit StreetDome legt Haderslev die ganz große Nummer vor und erfüllt kühnste Träume. In der Stadt entstehen riesige Halfpipes, Bereiche, in denen sich Individual-Sportler nach Lust und Laune ausprobieren und austoben können. Und das Beste ist, es gibt einen überdachten Ort, bei dem das Wetter keine Rolle spielt: Ein als Iglu geformter Bereich entspricht allen modernen Anforderungen einer Multifunktionshalle und kann noch mehr. Er ist energieeffizient, passt sich von der Architektur her seiner Umgebung an und bietet allen individuellen Street-Sportarten wie Streetbasket, Parkour, Streetdance, Skatern, Kletterern und BMXern ein Zuhause. Außerdem sollen im Iglu künftig Konzerte und Performances veranstaltet werden. Auch bei Ausstattung und Möblierung haben die Planer von StreetDome zukunftsorientiert gedacht, und zwar multifunktional. Man kann auf den Möbeln sitzen, liegen, darauf fahren und jegliche Form von Sport darauf auszuüben. Das Besondere: Wasserlage StreetDome liegt direkt an der Wasserlinie des Fjords in Verlängerung des Hafens in Haderslev, nicht weit von der Innenstadt entfernt, neben dem großen, markanten VUC-Gebäude aus Beton, Glas und Stahl. So ist von StreetDome aus alles zu Fuß erreichbar: Der Hafen und die Innenstadt zum Beispiel. Für Spaziergänger wurde eine breite, großzügige Promenade an der Wasserkante gebaut. Die Kanuten können direkt unter einer Brücke hindurch in den großen Outdoor-Bereich paddeln. Die Angebote richten sich an alle Altersgruppen: Kinder, Jugendliche und Erwachsene. StreetDome, so der Betreiber, sei als kulturelles Kraftzentrum gedacht, das sowohl neuen, modernen Sportarten, als auch etablierten eine Plattform bieten wird. Der StreetDome im Stadtgebiet soll verschiedene Altersgruppen zu Bewegung, selbstorganisiertem Sport und Beisammensein motivieren. Ebenso werden eigene kreative Ideen der Jugendlichen unterstützt. Das Ziel ist, vor allem für selbstorganisierte Aktivitäten und Initiativen Raum zu schaffen, sagt der Kulturverwaltungschef der Kommune Haderslev, Jørn Mejer. Er hat den Initiatoren von SkateCity, mit Morten Hansen an der Spitze, auf dem langen Weg durch die schwierigen politischen und finanziellen Prozesse bei der Umsetzung des Projekts geholfen. Den Traum, einen solchen Bereich für die ständig wachsende Fan-Gemeinde der Streetsportarten zu etablieren, träumt Haderslev schon lange. Im Herbst 2014 wird er endlich Wirklichkeit. Die große Eröffnungsfeier ist für die Kalenderwoche 42 geplant StreetDome Ein lebendiger Tummelplatz für aktive StreetSportler Info: Der StreetDome kostet 33 Mio. DKK Der Bau ist finanziert in Kooperation zwischen Haderslev Kommune, Realdania, A.P.Møller Fonden, Lokale- og anlægsfonden sowie Nordea Fonden.

9 9 Für Individual-Sportler geht ab Herbst in Haderslev ein Traum in Erfüllung, wenn StreetDome eröffnet. 01 Eldorado for street sport Til efterårsferien åbner StreetDome ved Haderslev Havn. I umiddelbar nærhed til midtbyen vil man kunne finde et område for gadeidræt og streetkultur, hvor skatere, bmx ere, løbehjul m.fl. kan udfolde sig i et skaterlandskab med street, park og bowls både udenfor og indenfor. På arealet vil man også kunne finde faciliteter til streetbasket, klatring, rapelling, parcour og street dance. Den store igloformede multifunktionshal, der ligger lige til vandet mellem den nye VUC-bygning og den af Victor Ash udsmykkede silo, er dog ikke blot indrettet til street sport, men kan også bruges til koncerter, perfor- mances og mange andre arrangementer. Dermed indgår StreetDome med sin multifunktionelle indretning og bæredygtig arkitektur i et helhedsorienteret byrum, der skal appellere til både ung og gammel. 02 Offizielle Eröffnung: Oktober Weitere Informationen auf

10 10 Musikken folder sig ud på Universität Flensburgs Campus Hochschulorchester Flensburg har i mere end tre årtier været en del af musikscenen i Flensborg. De seneste år har de typisk to gange om året afholdt koncert. Således også i år hvor vinterkoncerten blev holdt i januar, og sommerkoncerten er på programmet i starten af juli måned. Hochschulorchester Flensburg blev grundlagt tilbage i 1983 som en del af Institut for Musik på Universität Flensburg. Da grundlæggeren, prof. dr. Reinhard Schneider, senere forlod universitetet, fortsatte orkestret først som en frivillig sammenslutning. Efter et par år valgte man at videreføre orkestret som en selvstændig forening: Hochschulorchester Flensburg e.v. Det er i dag denne organisation, som står bag det symfoniske ensemble, som stadig arbejder tæt sammen med byens uddannelsesinstitutioner. Man behøver dog hverken være studerende i Flensburg eller tysk for at blive en del af Hochschulorchester Flensburg, orkestret tæller også musikere fra Sønderjylland. Der er i dag ca. 65 musikere i orkestret, der hver mandag aften øver i Audimax på campus ved Universität Flensburg. Den kunstneriske ledelse i gode hænder Siden 1997 har Theo Saye været kunstnerisk leder af Hochschulorchester Flensburg. Theo Saye er amerikaner og har studeret til dirigent samt flere forskellige instrumenter, bl.a. klaver og violin. Theo Saye er bl.a. blevet undervist af den verdenskendte dirigent Fakta: Hochschulorchester Flensburg e.v. Hochschulorchester Flensburg holder til på campus på Flensborg Universitet. Her øver ca. 65 musikere hver mandag aften, og to gange om året er der mulighed for at høre deres koncerter. Såfremt man er udøvende musiker, og er interesseret i at være med til at spille, er orkestreret altid åben for nye henvendelser.

11 11 Leonard Bernstein, og som dirigent har han stået i spidsen for flere end 50 koncerter indenfor opera, operette, musical og ballet samt en lang række symfoniske værker, der rækker bredt fra Vivaldi til Carl Nielsen. Sommerkoncert 2014 Efter to opførsler af den meget succesfulde og totalt udsolgte vinterkoncert i januar, arbejder Hochschulorchester Flensburg nu på at blive klar til sommerkoncerterne Disse afholdes den 2. juli i Sønderborg og den 3. juli i Flensburg. Repertoiret for de to koncerter er i år filmmusik, hvilket kan synes at være et lidt usædvanligt valg for symfoniorkester. Dirigent Theo Saye fortæller: - Duke Ellington, en af de største jazzmusikere, mente i sin tid, at der ikke fandtes så mange forskellige slags musik. Faktisk bare to: den gode, og den anden. At filmmusik skal tages lige så alvorligt og øves lige så meget som Beethoven, Grieg og Nielsen, er den erfaring vi i øjeblikket gør os med vores sommerprogram. Vi spiller ikke alene uddrag af STAR WARS og SCHINDLER S LIST, men også rariteter som musikken til filmen HENRY V af den engelske komponist William Walton. Hovedværket i programmet er suiten fra soundtracket til den sovjetiske film LIEUTENANT KIJÉ af Sergej Prokofjev (1934). Programmet skal illustrere den mangfoldighed, internationalitet og høje kvalitet, som filmmusik kan fremvise noget for både hjerte og hjerne! Programmet for koncerten kan ses på hjemmesiden, hvor det også er muligt at bestille billetter til sommerkoncerten. Da koncerterne er populære, bliver de også hurtigt udsolgte, og hvis man kunne tænke sig at komme til koncert med Hochschulorchester Flensburg i år, kan det være en god idé at tilmelde sig deres nyhedsbrev, så man kan slå til, når billetterne frigives. Das Orchester der Flensburger Hochschule Das Hochschulorchester Flensburg wurde 1983 von dem Musikprofessor Dr. Reinhard Schneider als Einrichtung des Instituts für Musik gegründet. Künstlerischer Leiter und Dirigent ist seit 1997 der gebürtige Amerikaner Theo Saye, der u.a. vom berühmten Dirigenten Leonard Bernstein unterrichtet wurde. Das Hochschulorchester Flensburg ist ein symphonisches Ensemble, das neben den Studierenden der Universität und der Fachhochschule auch anderen Instrumentalisten offen steht. Heute spielen 65 Musiker aus Deutschland und Dänemark gemeinsam im Orchester und proben jeden Montag auf dem Campus in Flensburg. Zwei öffentliche Konzerte stehen pro Jahr auf dem Programm: Ein Winter- und ein Sommerkonzert. Beim Sommerkonzert in diesem Jahr spielt das Hochschulorchester Filmmusiken. Sommerkoncert: 2. juli i Sønderborg (Musikhuset, 19.30) og 3. juli i Flensburg (Waldorfschule, 19.30) Der er gratis adgang til koncerterne. Læs mere:

12 12 Nordfriesische Festival-Träume Endlich. Schon vor Jahren wurde die Idee geboren. Jetzt wird das Kultur21-Festival in Husum Wirklichkeit und die Besucher können sich zwischen dem 25. und 28. September auf Kunst, Kultur, Ausstellungen, Konzerte, Workshops und Vorträge freuen. Das alles findet auf dem Messegelände und im NCC statt. Ob nun Kind, Musikliebhaber, Kunstexperte, Kulturinteressierter oder neugieriger Mensch jeden Alters für alle ist was dabei. 01 Vielfalt des kulturellen Lebens Tagsüber oder auch abends wird an den vier Tagen ein vielfältiges Programm auf die Beine gestellt, das verspricht Johanna Jürgensen, Leiterin und Organisatorin des Festivals: Wir machen den Spagat zwischen Nischenkultur und breit angelegtem Angebot. Unser Ziel ist ein hochwertiges Programm unter Einbeziehung der Menschen, die hier leben, und Kultur in ganz unterschiedlicher Weise konsumieren. Das Besondere an der Festival-Vorbereitung sind nämlich die sogenannten Jour Fixe - Abende, an jedem ersten Dienstag im Monat im NCC. Wer am Programm mitwirken möchte oder eine gute Idee hat, ist dazu eingeladen. Wir motivieren so unsere Mitbürger, Künstler und Kulturakteure, gemeinsamen an einem Strang zu ziehen und sich gegenseitig besser kennenzulernen zwischen Südtondern und St. Peter-Ording. Das hat gleich auch noch einen positiven Nebeneffekt für zukünftige Aktionen, erklärt Johanna Jürgensen. Fünf Themenbereiche des Festivals Im Mittelpunkt des Programms steht die Zukunft. Wie sieht das Leben in Nordfriesland im 21. Jahrhundert aus? Das Kunst- und Kulturevent beschäftigt sich mit fünf Bereichen, die sich in den Kreisen des Logos wiederspiegeln: Wir in Nordfriesland, Künste, Multimedia, Megatrends und der Kulturregion Sønderjylland- Schleswig. Nordfriesland steht für uns im Mittelpunkt, aber wir wollen auch über die Grenzen hinausblicken und arbeiten u.a. mit der Muthesius Kunsthochschule in Kiel zusammen. Wir konnten Dr. Thomas Gädeke, stellvertretender Direktor von Schloss Gottorf und zuständig für Kunst und Kulturgeschichte, als Vorsitzenden der Jury für unsere Kunstausstellung gewinnen, erläutert Johanna Jürgensen weiter. Info: Das Kultur21-Festival findet auf dem gesamten Messegelände und im NCC Husum zwischen dem 25. und 28. September statt. Das gesamte Programm und weitere Informationen auf Aktuelle Berichte auf

13 13 Kultur21 am letzten September-Wochenende in Husum Kinderprogramm mit Ben Die KIKA-Gucker können sich auf Ben freuen. Der Moderator wird den Kindern die klassische Musik näher bringen, mit ihnen singen und moderne, neu komponierte Stücke einüben. So sollen die Kleinen die Berührungsängste verlieren und schon früh für Kultur und Kunst begeistert werden. Alles in allem: Kultur21 für jeden. 01 Seit 2009 moderiert Ben die Sendung KIKA LIVE im Kinder-Fernsehkanal KIKA von ZDF und ARD. Nordfrisiske festivaldrømme Ideen til en kulturfestival i Nordfrisland blev født for flere år siden, og i år bliver den til virkelighed: Kultur21-festivalen løber af stablen den sidste uge i september i Husum. I dagene september bugner Husum Messe og NCC af kunst, kultur, udstillinger, koncerter, workshops og foredrag. Og der vil være noget for alle: børn, musikelskere, kunsteksperter, kulturinteresserede eller bare nysgerrige mennesker! Festivalen har fremtiden som omdrejningspunkt og vil beskæftige sig med fem temaområder: vi i Nordfrisland, kunst, multimedier, megatrends og Kulturregionen Sønderjylland- Slesvig. Forberedelserne til festivalen er foregået via såkaldte Jour Fixe -aftener, hvor borgere, kunstnere og kulturaktører har mødtes en tirsdag om måneden for sammen at trække på samme hammel og skabe rammerne for festivalen. Den sidste uge i september skal resultatet vises frem: Kultur21 for alle.

14 14 Kunstudstilling i Solvejs have Mange vil kende Solvejs Krügers kunst fra hendes udstillinger rundt omkring langs Vadehavet. Bl.a. er hun en flittig gæst som både udstiller og afholder af workshops hos Kunstnerhuset i Skærbæk. De færreste vil nok kende til KUNSTKIEKEN kunsthytten i Solvejs smukke have i Wittbek. Her har man i hele sommerhalvåret adgang til at se hendes værker indenfor fotografier, Taschenkunst og ikke mindst de populære strandgodsskulpturer. 01 Wittbek ligger ikke rigtigt på vejen til noget som helst, og da byen heller ikke har nogen turisme som sådan, er der desværre ikke mange, som naturligt kommer denne vej, fortæller Solvej Krüger. Og fortsætter: Kunsthytten egner sig ellers godt som udstillingssted. Her er rum til, at strandgodsskulpturerne kan folde sig ud, og man bliver i godt humør af at komme her. De spøjse figurer kalder gerne smilet frem hos de besøgende. Selvom Solvej Krüger også udstiller i andre sammenhænge f.eks. har hun en planlagt udstilling i Kunstbude Reimersbude fra april kunne hun ønske sig, at flere finder vejen til hendes permanente udstilling i haven i Wittbek. Kunst der går under overfladen Solvej Krüger har siden 1997 arbejdet professionelt med kunsten og hun arbejder med både fotografi, kortfilm, strukturbilleder og skulpturer. Og materialer, som hun finder på jorden, spiller også altid en stor rolle i hendes kunstværker. Med sin kunst ønsker Solvej Krüger at opmuntre beskueren til at se mere end den blotte overflade. I mange af hendes kunstværker, f.eks. hendes skulpturer af strandgods, består enkeltdelene af kunstværket af ting, som man almindeligvis vil betragte som nytteløse og ubrugelige. Det kunne være en gammel plastdunk, som andre mennesker går forbi, men som i Solvejs øjne har værdi, og som hun derfor samler op og finder ny anvendelse for i sine skulpturer. Fakta: Kunsthütte KUNSTKIEKEN Åbningstider: Fra maj til oktober hver mandag kl Eller efter telefonisk aftale. Telefon: /791469

15 15 Langt væk fra alfarvej, i den lille landsby Wittbek, finder man kunsteren Solvej Krügers kunsthytte KUNSTKIEKEN. Her udstiller hun fotografier, Taschenkunst og ikke mindst sine strandgodsskulpturer. Kunstkieken Im nordfriesischen Wittbek an der Treene wohnt die Künstlerin Solvej Krüger. In ihrem Garten- Atelier arbeitet sie an vielen verschiedenen Kunstprojekten - ob Strandgut, Taschenkunst, Fotografien, Plastiken oder Installationen. Solvej Krüger nutzt die Natur und diverse Fundstücke als Kunstinspiration. Im Sommerhalbjahr ist ihre ständige Ausstellung immer montags zwischen 11 und 18 Uhr oder nach telefonischer Absprache zu besichtigen. Die Künstlerin stellt regelmäßig in Deutschland und Dänemark aus und gibt auch Seminare. Für Solvej Krüger haben kleinste Details ihrer Kunstwerke die größte Bedeutung und genau das möchte sie dem Betrachter mit auf den Weg geben. Denn, so sagt sie, auch unter der sichtbaren Oberfläche kann sich noch mehr verbergen! Mehr über die Künstlerin und ihre Kunstwerke unter Min kunst må gerne opmuntre til at beskueren ser under overfladen for her at opdage det nye og det gamle. Her belyses det bestående, og beskueren inviteres til at fortolke, hvor rejsen går hen eller hvor rejsen måske burde gå til, siger Solvej Krüger. Kunstinteresserede er velkomne til at følge med på rejsen gennem et besøg i Solvej Krügers kunsthytte KUNSTKIEKEN. 01 Kunsthytte KUNSTKIEKEN i Solvejs Krügers have 02 Skulpturer sammensat af forskelligt strandgods bebor kunsthytten i Wittbek 02 Adresse: Süderkoppel 9, Wittbek (10 km øst for Husum og 1 km nord for von Ostenfeld)

16 16 Ein Haus für alle Was wäre eine Gemeinde in Dänemark ohne ihr forsamlingshus ein Haus, das für alle da ist. Wo Hochzeiten, Taufen, Konfirmationen und runde Geburtstage gefeiert werden. Wo sich die örtlichen Kartenspieler, die Vereine treffen und wo auch mal zum Beerdigungskaffee geladen wird. Mehr als davon sind in ganz Dänemark seit Ende des 19. Jahrhunderts entstanden und halten heute ganze Dorfgemeinschaften zusammen. Vermietung und Internetauftritt Auch auf der Halbinsel Sundeved, Kommune Sønderborg, liegt ein solches Versammlungshaus der Forsamlingsgaarden Sundeved gebaut und auch heute noch ein kleines Schmuckstück, wird das Haus traditionell vermietet. Der Verein arrangiert auch eigene Veranstaltungen übers Jahr verteilt. Wir sehen uns als lokales Haus der Kultur und wollen auch in Zukunft Familien und Vereinen als Sammelpunkt zur Verfügung stehen. Bei uns probt außerdem der Chor KOR92, das Rote Kreuz trifft sich, und auch mit der Kirche arbeiten wir gut zusammen, erklärt Kurt Ager, 2. Vorsitzender des Vereins und zuständig für die Internetpräsenz. Wir haben vor ca. drei Jahren entschieden, uns auch im Netz zu präsentieren und einen Online-Kalender zu pflegen. So können Interessierte gleich sehen, ob die Räumlichkeiten für ihre private Feier zum Wunschtermin zur Verfügung stehen! Großzügig ausgestattet 01 Im Forsamlingsgaarden Sundeved ist reichlich Platz. Bis zu 110 Personen passen in den großen und 35 Personen in den kleinen Saal. Die Küche ist professionell ausgestattet und darauf ausgelegt, eine solche Anzahl von Gästen zu beköstigen. Viele unserer Nutzer buchen z.b. eine Küchenmamsell, die alle Gäste bekocht. Natürlich können die Speisen auch von Caterern angeliefert werden, erläutert Kurt Ager. Tische, Stühle, Gläser, Besteck und Geschirr stehen ausreichend zur Verfügung. Nur Tischwäsche und Dekoration müssen die jeweiligen Mieter selber mitnehmen. Alles ist exakt geregelt Der Verein Forsamlingsgaarden Sundeved kümmert sich um alle Belange des Hauses und ist in verschiedene Bereiche eingeteilt. Wir haben den Vorstand, der sich um die finanziellen Angelegenheiten kümmert, die aktivitetsgruppe, die die Veranstaltungen plant, die bygningsgruppe, die für Instandhaltung zuständig ist, die køkkengruppe für die Küche und die it-gruppe, die sich um Vermietung und Homepage kümmert. Wir versuchen, so viel wie möglich selbst zu machen, um die Kosten niedrig zu halten. Eine Mitgliedschaft kostet Info: Frühjahrskonzert: Mittwoch, 30. April, Uhr mit dem KOR92, Eintritt 50 DKK, Kaffee und Kuchen 25 DKK, Kinder Eintritt frei Jazzabend: Freitag, 9. Mai, 20 Uhr mit Neanders Jazz Band, Eintritt 125 DKK Sankt Hans Fest: Montag, 23. Juni, 20 Uhr

Femern Bælt Regionen Arbejde i Danmark

Femern Bælt Regionen Arbejde i Danmark Arbejde i Danmark 1 Herausgeber / Udgiver Kreis Ostholstein Fachdienst Regionale Planung Fonden Femern Bælt Forum Råhavegård Arbeiten in Arbejde i Lübecker Straße 41 D 23701 Eutin Maribovej 9 DK 4960 Holeby

Læs mere

DANSK DEUTSCH. Tversted NATURLIG OG LIDT SPECIEL SO NATÜRLICH UND DOCH EIN WENIG ANDERS

DANSK DEUTSCH. Tversted NATURLIG OG LIDT SPECIEL SO NATÜRLICH UND DOCH EIN WENIG ANDERS DANSK DEUTSCH 2014 Tversted NATURLIG OG LIDT SPECIEL SO NATÜRLICH UND DOCH EIN WENIG ANDERS Tversted I bunden af Tannis Bugt ligger Tversted, en charmerende landsby ved Vesterhavet. Holder du ferie her,

Læs mere

Idékatalog Ideenkatalog

Idékatalog Ideenkatalog jung zusammen 2015 Idékatalog Ideenkatalog Forslag fra workshopsne i Leck & Aabenraa // Vorschläge des Workshops Landtag Schleswig-Holstein 31-07-2015 På jung zusammen 2015 var der syv workshopgrupper,

Læs mere

Zejt-ungs undervisningshæfte til øvede (7. -10. klasse) 1/2015

Zejt-ungs undervisningshæfte til øvede (7. -10. klasse) 1/2015 Zejt-ungs undervisningshæfte til øvede (7. -10. klasse) 1/2015 Tema: Opdag Tyskland 2 Kast dig ud i det tyske sprog (Foto: Lars Salomonsen) 2015 er året, hvor ordet»fingerspitzgefühl«blev tilføjet til

Læs mere

[KONTAKT] Am 29. März 1955 unterzeichneten

[KONTAKT] Am 29. März 1955 unterzeichneten Flensborg Avis - torsdag den 26. marts 2015 - side 1 LEDER Sydslesvigsk Forening [KONTAKT] Søndag den 29. marts er det 60 år siden, at statsminister H.C. Hansen og forbundskansler Konrad Adenauer underskrev

Læs mere

Brunch og politik. Sydslesvigsk Forenings informationsblad. Landsmøde 20. september. Alt optaget

Brunch og politik. Sydslesvigsk Forenings informationsblad. Landsmøde 20. september. Alt optaget Flensborg Avis torsdag den 28. august 2014 side 1 LEDER Ugens overskrifter Åbent hus [KONTAKT] Når forbundsregeringen - og her indenrigsministeriet - har åbent hus i weekenden, er også Mindretalsrådet

Læs mere

Victor Ash var som ung kendt som graffitikunstner i Paris og har nu hele verden som arbejdsplads.

Victor Ash var som ung kendt som graffitikunstner i Paris og har nu hele verden som arbejdsplads. DANMARKS INTERNATIONALE AVIS Fredag den 27. september 2013 www.jp.dk *** Kr. 35,00 Betaling vil holde folk fra lægen Sundhed: Venstre har åbnet for brugerbetaling hos lægen. Med en pris som i Norge vil

Læs mere

DANSK DEuTSch. Tversted. Naturlig og lidt specielt Ganz natürlich und doch ein wenig anders TVERSTED SKIVEREN

DANSK DEuTSch. Tversted. Naturlig og lidt specielt Ganz natürlich und doch ein wenig anders TVERSTED SKIVEREN Tversted DANSK DEuTSch 2013 Naturlig og lidt specielt Ganz natürlich und doch ein wenig anders TVERSTED SKIVEREN Velkommen til Tversted Gi dig selv og din familie en ferie med ren afslapning på en af Danmarks

Læs mere

Forårskoncerten og forårsudstillingen

Forårskoncerten og forårsudstillingen Duborg-Skolens avis April 2001 Indhold: Når skolen har besøg Kreative elever Elevforeningen Temasider: Duborg-Skolen Dansk og international Fra elev til elev: Nyd Duborg-slottet Kunst på gangene NOERDside

Læs mere

BØRNENEs GRÆNSE 9.-12. JULI

BØRNENEs GRÆNSE 9.-12. JULI FLENSBORG AVIS Torsdag 29. marts 2012 1 UGENs OVERSKRIFTER BØRNENEs GRÆNSE 9.-12. JULI Taknemmelig [KONTAKT] En taknemmelig Edith Unnasch får overrakt en gavekurv af kaptajn Uwe Hansen, da St. Knudsgildet

Læs mere

DEN DANSKE KIRKE I BERLIN DIE DÄNISCHE GEMEINDE IN BERLIN. januar februar marts 2014

DEN DANSKE KIRKE I BERLIN DIE DÄNISCHE GEMEINDE IN BERLIN. januar februar marts 2014 KIRKEHILSEN FRA CHRISTIANSKIRKEN DEN DANSKE KIRKE I BERLIN DIE DÄNISCHE GEMEINDE IN BERLIN januar februar marts 2014 KIRKEÅRET Fra Helligtrekonger til Fasten Denne udgave af KIRKEHILSEN dækker årets første

Læs mere

16-17 36-37 EVENTS I 2015 SORØ JAZZ- FESTIVAL TAG EN GRØN DUKKERT SLARAFFEN SMAG I SORØ SPIS GODT I RUDS VEDBY FRILUFTSBAD SORØ BØRNEKULTUR- FESTIVAL

16-17 36-37 EVENTS I 2015 SORØ JAZZ- FESTIVAL TAG EN GRØN DUKKERT SLARAFFEN SMAG I SORØ SPIS GODT I RUDS VEDBY FRILUFTSBAD SORØ BØRNEKULTUR- FESTIVAL EVENTS I 2015 06 SORØ JAZZ- FESTIVAL 16-17 TAG EN GRØN DUKKERT I RUDS VEDBY FRILUFTSBAD 28 SLARAFFEN SORØ BØRNEKULTUR- FESTIVAL 30 SMAG I SORØ 33 SPIS GODT PÅ EN AF SORØS CAFEER ELLER RESTAURANTER 36-37

Læs mere

Jeder muss seinen. finden. Ziegeleisymposium Ziegeleien Bachmann und Vesterled, Nybøl 8. bis 22. September 2012

Jeder muss seinen. finden. Ziegeleisymposium Ziegeleien Bachmann und Vesterled, Nybøl 8. bis 22. September 2012 Jeder muss seinen n Ton finden Ziegeleisymposium Ziegeleien Bachmann und Vesterled, Nybøl 8. bis 22. September 2012 Ausstellung Teglværksmuseum Cathrinesminde, Broager 8. bis 28. Oktober 2012 Ausstellung

Læs mere

Levende Historie MUSEUM. levendehistorie.dk. Lebendige Geschichte RINGKØBING-SKJERN. Børn - gratis entre Kinder - Eintritt frei.

Levende Historie MUSEUM. levendehistorie.dk. Lebendige Geschichte RINGKØBING-SKJERN. Børn - gratis entre Kinder - Eintritt frei. Levende Historie Lebendige Geschichte Apr-Sep 2014 Børn - gratis entre Kinder - Eintritt frei RINGKØBING-SKJERN MUSEUM levendehistorie.dk 13 museer - 1 kort Med et ugekort får du fri adgang til spændende

Læs mere

Omø Turistinformation

Omø Turistinformation 2012/13 Velkommen til Omø! Herzlich willkommen auf Omø! Det glæder os, at du har valgt at besøge Omø, og vi ønsker dig et spændende ophold på øen. Vi vil her give dig nogle praktiske oplysninger, som kan

Læs mere

Stimme des Nordens. Et bevæget år for SSW. og mindretallet. SSWs medlemsblad - SSW-Mitgliederzeitung - SSW-lasmooteblees.

Stimme des Nordens. Et bevæget år for SSW. og mindretallet. SSWs medlemsblad - SSW-Mitgliederzeitung - SSW-lasmooteblees. Nr. 2 Dezember 2005 Stimme des Nordens SSWs medlemsblad - SSW-Mitgliederzeitung - SSW-lasmooteblees Kommunalreform Was sagt der SSW zu den Plänen der Landesregierung? Eine Arbeitsgruppe hat einen Vorschlag

Læs mere

Nummer 2 26. september 2007. At være studerende på Kogtved Søfartsskole s. 2+7. SOL har afviklet dettes semester landsrådsmøde s.

Nummer 2 26. september 2007. At være studerende på Kogtved Søfartsskole s. 2+7. SOL har afviklet dettes semester landsrådsmøde s. Nummer 2 26. september 2007 At være studerende på Kogtved Søfartsskole s. 2+7 SOL har afviklet dettes semester landsrådsmøde s. 8 At være studerende på Kogtved Søfartsskole For R e d e r i e t A.P. M ø

Læs mere

2012 / 2013. FOKUS Design. Jahresmagazin Deutsch-Dänische Handelskammer. Håndværker-designeren Interview med Erik Magnussen

2012 / 2013. FOKUS Design. Jahresmagazin Deutsch-Dänische Handelskammer. Håndværker-designeren Interview med Erik Magnussen 2012 / 2013 Jahresmagazin Deutsch-Dänische Handelskammer Årsmagasin Dansk-tysk Handelskammer FOKUS Design Sustainable design Design for en bedre verden? Virksomheder og design 12 cases fra Danmark og Tyskland

Læs mere

Spætteklubben. Fuldt hus i klubben i lørdags. (Fotos: Preben K. Mogensen)

Spætteklubben. Fuldt hus i klubben i lørdags. (Fotos: Preben K. Mogensen) FLENSBORG AVIS Torsdag 1. september 2011 1 Ugens overskrifter Danish dynamite Spætteklubben [KONTAKT] Den danske dragebåd i Frederiksstad var besat med entusiaster, men det rakte ikke. Sort sol Læs mere

Læs mere

Årsmagasin Jahresmagazin

Årsmagasin Jahresmagazin Årsmagasin Jahresmagazin Dansk-Tysk Handelskammer Deutsch-Dänische Handelskammer 2011 12 Bundesliga og øl: Hvordan vinder du en tyskers hjerte? Glaube nicht, dass du etwas Besonderes bist Dansk-tysk logistik:

Læs mere

LÆS BLA. OM December på SINE, Fodbold på SINE, hus D-E-F, Brobygning og meget mere... Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær

LÆS BLA. OM December på SINE, Fodbold på SINE, hus D-E-F, Brobygning og meget mere... Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær Nr. 6 / December 2012 LÆS BLA. OM December på SINE, Fodbold på SINE, hus D-E-F, Brobygning og meget mere... Dette nummer 04/ 3. December på

Læs mere

VADEHAVS FESTIVAL 4-7 september 2014

VADEHAVS FESTIVAL 4-7 september 2014 VADEHAVS FESTIVAL 4-7 september 2014 Udstillinger kan opleves frem til d. 4. oktober 2014 FORTÆLLINGER BEVÆGELSE PERFORMANCE MUSIK LAND-ART SKULPTURER KUNSTOPLEVELSER LANGS VADEHAVET Vadehavsfestival 2014

Læs mere

Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær. Nr. 1 // januar 2014

Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær. Nr. 1 // januar 2014 Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær Nr. 1 // januar 2014 Dette nummer Leder 03/ Leder 04/ Ipad 08/ Danselinjen 14/ Hus D-E-F 16/ Brobygning 18/ Evaluering projektugen 19/ OSO

Læs mere

SORØ JAZZFESTIVAL TYSTRUP- BAVELSE NATURPARK SORØ BÅDFART SMAG I SORØ SIDE 34 BIRKEGÅRDENS HAVER SIDE 25 SORØ INTERNATIONALE MUSIKFESTIVAL SIDE 16-17

SORØ JAZZFESTIVAL TYSTRUP- BAVELSE NATURPARK SORØ BÅDFART SMAG I SORØ SIDE 34 BIRKEGÅRDENS HAVER SIDE 25 SORØ INTERNATIONALE MUSIKFESTIVAL SIDE 16-17 SORØ JAZZFESTIVAL SIDE 16-17 TYSTRUP- BAVELSE NATURPARK TYSTRUP-BAVELSE NATIONAL PARK / TYSTRUP-BAVELSE NATURPARK SIDE 25 SORØ BÅDFART SORØ BOAT RIDES DER SORØ SCHIFFSVERKEHR SIDE 27 BIRKEGÅRDENS HAVER

Læs mere

Bindslev. guiden 2015-2016 BINDSLEV UGGERBY Å. Sindal. Skagen. Kandestederne. Skiveren. Ålbæk. Tversted Tuen. Uggerby.

Bindslev. guiden 2015-2016 BINDSLEV UGGERBY Å. Sindal. Skagen. Kandestederne. Skiveren. Ålbæk. Tversted Tuen. Uggerby. Bindslev guiden 2015-2016 Skagen Kandestederne Skiveren Uggerby Tversted Tuen Ålbæk Sørig Mygdal BINDSLEV Mosbjerg Jerup www.bindslevguiden.dk Sindal UGGERBY Å Bindslevs vartegn Bindslevs Wahrzeichen Aksene

Læs mere

Regiopolregion Rostocks kunst- og kulturfestival. www.regio-polis.de

Regiopolregion Rostocks kunst- og kulturfestival. www.regio-polis.de regio:polis 04. 12. oktober 2014 Regiopolregion Rostocks kunst- og kulturfestival www.regio-polis.de WAS GUCKST DU?! PINAX macht Sie zum Hingucker der Stadt. Flyerverteilung CityCards Plakatierung Promotion

Læs mere

til sorø Velkommen kunst / mad / natur Viden / sport / oplevelser kultur / musik / shopping www.oplevsoroe.dk Sciencetalenter Sorø Kunstmuseum

til sorø Velkommen kunst / mad / natur Viden / sport / oplevelser kultur / musik / shopping www.oplevsoroe.dk Sciencetalenter Sorø Kunstmuseum Sciencetalenter Sorø Kunstmuseum Sorø Bådfart www.oplevsoroe.dk Velkommen til sorø Viden / sport / oplevelser kunst / mad / natur kultur / musik / shopping 2012 Klosterporten Støvlet Katrines Hus indhold

Læs mere

Løkken Turistbureau www.loekken.dk www.loekken.dk

Løkken Turistbureau www.loekken.dk www.loekken.dk 2015 TOPPEN AF DANMARK LØKKEN 2015 LYSETS LAND Løkken Velkommen til Løkken Velkommen til nogle herlige, hyggelige, heftige eller bare stille og fredelige dage på Løkken-egnen. Gennem hundrede år har gæster

Læs mere

Dansk Skoleforening for Sydslesvig e.v.

Dansk Skoleforening for Sydslesvig e.v. Daginstitutioner Skoler Lejrskoler Børnehavekoloni Ungdomsskole Højskole Ungdomskollegium Rådgivning Ferierejser Voksenundervisning Undervisningsmidler Dansk pædagogik Læring og dannelse Trivsel og udvikling

Læs mere

Tysk i grundskolen og afgangsprøverne i tysk MET TE RISVIG SKOV

Tysk i grundskolen og afgangsprøverne i tysk MET TE RISVIG SKOV WissensWert nr. 24 Tysk du kan tale Her bliver det umulige muligt: Eleverne arbejder med frit talesprog, og de træner samtidig et mere og mere korrekt tysk. Tricket er en serie mundtlige øvelser, hvor

Læs mere