VIA University College. Læreruddannelsen i Århus. Tale ved dimissionen, fredag den 22. juni Af uddannelsesleder Martin Søland Klausen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VIA University College. Læreruddannelsen i Århus. Tale ved dimissionen, fredag den 22. juni 2012. Af uddannelsesleder Martin Søland Klausen"

Transkript

1 VIA University College. Læreruddannelsen i Århus Tale ved dimissionen, fredag den 22. juni 2012 Af uddannelsesleder Martin Søland Klausen Kære dimittender! I Tillykke med jeres uddannelse til professionsbachelor som lærer i folkeskolen. Tillykke til de børn og unge, der kommer til at møde jer i skolen. Dygtige lærere, der med fagligt og professionelt engagement er klar til at påtage sig samfundets vigtigste opgave: at undervise og udvikle mennesker. De børn, der i sidste ende er forudsætningen og muligheden for at vi fortsat lever i et af de bedste samfund i verden. I dag dimitterer vi 286 lærere på den fireårige uddannelse og 65 meritlærere. Det er en festlig dag for jer og for os alle. For nogle af jer er det også en dag med blandede følelser. Vi har som samfund bestemt at vi har brug for mange lærere, så det er en paradoksal situation, at mange af jer ikke har et job efter sommerferien og at det er ganske få, der har et fast job. I en dimissionstale anno 2012 er det desværre også nødvendigt at forholde sig til beskæftigelsessituationen. Da I startede på Læreruddannelsen i 2008 fik I en velkomsttale den første dag. På det tidspunkt blev der ikke sagt et ord om finanskrise og beskæftigelse. Det er sådan, at i Aarhus Lærerforenings A-kasse er der d.d. 300 ledige lærere heraf 70 dimittender. Det betyder ikke, at alle de andre 230, vi dimitterede sidste år, har fået job, men det er en indikator for, at det kan lade sig gøre. Det er en svær situation for mange af jer. Det drejer sig både om jeres personlige økonomi og om en følelse af at være klar og så at blive skuffet over at stå i en arbejdsløshedskø fra næste uge. Det er ikke rimeligt! Vi ved jo, at der er brug for jer. Der er mange opgaver, der skal løses i skolen på både kort og langt sigt. Der er brug for lærere, der fulde af energi både kan gå ind i selve undervisningsopgaven, men som også kan tage fat på de kommende års udfordringer for skolen.

2 Det er forståeligt, hvis I ikke føler at det omgivende samfund giver jer og det at I har uddannet jer, den respekt det fortjener. På den anden side bliver der snart brug for jer. På trods af de nedslående førnævnte tal, er det sådan, at Østjylland i løbet af få år bliver et område med lærermangel. Både fordi mange lærere i folkeskolen nærmer sig pensionsalderen og fordi der er befolkningsvækst i Østjylland. Men det er klart, at ét er statistik og prognoser. Noget andet er, om jeg kan få job og kan komme til at virke sammen med børn og unge er der også brug for mig? Mange af jer frygter måske også, at de kommende nyuddannede lærere vil overhale jer. Det er en relevant bekymring. Erfaringerne fra Danmarks Lærerforening viser, at det er vigtigt, I inden for to år på den ene eller anden måde er kommet i gang med at bruge jeres uddannelse. Det er derfor min opfordring til jer at søge ud og at være åben for andre steder og muligheder. Det ved jeg, at mange af jer gør og er opmærksom på. Det kan dreje sig om andre skoleformer, andre dele af Danmark eller undervisningsopgaver af en helt anden karakter. I har en uddannelse, der giver jer brede og almene kompetencer. Efter fire år på læreruddannelsen i Aarhus er I det andet hold lærere, der er dimitteret efter læreruddannelsen af Det er en ganske anden uddannelse end tidligere og det kan være vigtigt at huske, hvad intentionerne er med jeres nye uddannelse. Først og fremmest er uddannelsen karakteriseret ved at linjefagene er større. Nogle linjefag er faktisk dobbelt så store som før og mange af jer har oven i købet specialiseret jeres undervisningskompetence mod store eller små elever. Så I er bedre rustet end nogensinde til at undervise. Uddannelsen er også karakteriseret ved at I med denne uddannelse har to eller tre linjefag. Som sådan er I faguddannede specialister, men netop fordi jeres uddannelse har været præget af et samarbejde med de pædagogiske fag og praktikken, har I også opnået almene undervisningskompetencer. Dem får I også brug for. II Uddannelsen har også været karakteriseret ved et tættere samarbejde med praksis og om praktikken. Udover undervisningskompetencer har I opnået kompetence til at undersøge og forske i egen praksis gennem indsamling af empiri og gennem et bachelorprojekt, der har givet jer mulighed for at forene jeres viden og erfaringer. I løbet af de fire år har I utvivlsomt vænnet jer til, at folkeskolen og læreruddannelsen blev og bliver debatteret. Som I ved, starter vi en ny læreruddannelse sommer Jeres uddannelse havde således en holdbarhed på 6 år. Den forrige uddannelses holdbarhed var 9 år. Lad os håbe det ikke er en varig tendens.

3 Det er vigtigt at sige, at nye love ikke betyder, at jeres uddannelse er forældet eller utidssvarende. Naturligvis ikke. Det afgørende er det I har fået med jer. Det vender jeg tilbage til. På LIÅ har I også oplevet en uddannelse og et studiested med højt til loftet, gode fester og et af det bedste studiemiljøer i landet. Det studiemiljø er skabt af jer. Det er et studiemiljø, der både har beriget jer, gjort det sjovt og udfordrende at være på Læreruddannelsen i Aarhus. Jeres revy og tilslutningen til den taler for sig selv. Det samme gør Kick- Off arrangementet ved studiestart men som revyens titel siger: i dag kigger vi Back-off. Det skal for god ordens skyld nævnes, at der måske også har været enkelte problemer med Studienet, kantinens priser har været for høje og trænger vi ikke til nye stole? Det er måske heller ikke lykkedes for jer at holde op med at sige Skolen og Seminariet, når nu det hedder VIA University College, Læreruddannelsen i Aarhus? Apropos den slags vanskeligheder, vil jeg slutte denne del af med de kærlige ord til jer på jubeloptimisten Andreas Vinds Facebook: Drop dit brok - LIÅ er Nice! Der er så meget en førsteårsstuderende ikke forstår III Det var et gennemgående tema i den fremragende fjerdeårgangs revy, at Der er så meget en førsteårsstuderende ikke forstår. Den arme nye studerende forundres over udtryk som trinmål og SMTTE-model. Men nu er I uddannede lærere, der ikke forundres over begreber som didaktik, Cooperative Learning, Lesson Study, receptionsæstetik eller børn, der er frisatte og motiverede (eller det modsatte). På de fire år på LIÅ har I tilegnet jer et professionelt fagsprog. Det er vigtigt. Det er en afgørende forudsætning for at kunne indgå i dialog med kolleger, forældre og andre parter i skolen. Det er vigtigt, fordi begreber er til for at (be-) gribe verden. Praksis er jo meget mere kompleks end enhver teori kan rumme, så med jeres teorier, fagbegreber, personlige kompetencer og nysgerrighed har I kompetencer med jer til et analysere, vælge og fravælge. Det er en del af et godt og professionelt lærerliv. I den sammenhæng blev jeg inspirereret af en pige fra anden klasse, der har lavet en tegning til hendes to lærere, Rikke og Pernille. Pigen har tegnet sig selv med fregner og det hele. Ved siden af hende er en taleboble, hvor hun siger Jeg er så glad!!!.

4 Oven over tegningen har hun skrevet fejlfrit - Verdens bedste lærer er.. Pernille Andreas Wulff. Pigen tilføjer ved siden af, at Men Rikke er også sød. Weekendavisen har over to år fulgt Pernille og andre to lærere. Det er meget karakteristisk, at de har oplevet, det I også gør: at situationen ved indgangen til uddannelsen er grundlæggende forandret ved udgangen af uddannelsen som jeg omtalte ovenfor. Det er til gengæld også karakteristisk, at de klarer sig: de har undervist på en privatskole, de har haft et barselsvikariat, men Pernille er nu blevet klasselærer i anden klasse. Pernille har specialpædagogik som linjefag, så hendes interesse for inklusion og specialundervisning er usvækket. Udover undervisning som sådan og undervisning i fag er hendes interesse for børn med særlige vilkår fastholdt. Hun indgår i debatten om det med kolleger, har viden og holdninger til inklusionens dilemmaer og overvejer allerede efter- og videreuddannelse som AKT lærer, læsevejleder e.l. Pernille glemmer aldrig hendes første forældremøde. Det kan jeg sige med mine manges års erfaringer: det kommer I heller ikke til. Pernille havde planlagt mødet i detaljer og forberedt ethvert tænkeligt spørgsmål forældrene kunne finde på at stille. Hun var også i høje støvler og jeans i sommervarmen, så hun svedte og var rød i hovedet. Hun siger selv, at forældrene vist mente hun overpræsterede den aften. Der er mange karakteristiske træk i Pernilles to første år som lærer: hun ikke kom direkte i fast job, men dog i job. Måske var hun på den måde endda heldigere end så mange andre. Hun oplever, at de første arbejdsår er præget af at finde sig selv en læreruddannelse er en uddannelse, der ikke kun kvalificerer til praksis, men også til at den enkelte selv danner sin profil, sit fokus og er på vej med sin læreridentitet. Nogle forskere har karakteriseret de første to år som Sink or Swim. Vores egne dimittendundersøgelser viser at lærere fra LIÅ føler sig godt klædt på til jobbet, men viser også at vi kan gøre mere i forhold til samarbejde med skolens parter og konfliktløsning. Det har jeres uddannelse med rette haft mere fokus på end de tidligere dimittenders, men det er også et forhold, at I må gøre jeres erfaringer selv. Det første forældremøde glemmer man aldrig. Pernille er på andre måder et godt eksempel på et lærerliv: En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut sidste år, viste at 96 % af nye lærere er glade for deres lærerarbejde. 96 %. Endelig er hun også et eksempel på hvad jeres uddannelse giver jer med i rygsækken: et godt og solidt grundlag for at kunne undervise tænk blot på jeres første praktikerfaring og til nu kombineret med dyb interesse for særlige områder. Pernille er lærer, men ikke bare lærer.

5 IV Med disse ord vil jeg på vegne af læreruddannelsen i Aarhus og VIA University College ønske jer al mulig held og lykke. I siger i dag farvel til et liv og et fællesskab, som I vil tænke tilbage på resten af jeres liv. Når I om få år kigger tilbage, vil I have glemt at der var så meget I som en førsteårsstuderende ikke forstod, måske endda glemt Studienet og kan kun huske det liv og samvær I var en del af. I vil sent glemme jeres medstuderende, jeres engagerede undervisere og alle de andre på LIÅ, der i alt har givet jer en uddannelse for livet. Så det er både en vemodig og en glædens dag for jer alle. Vi har det på samme måde. Både undervisere og det øvrige personale på læreruddannelsen vil savne jer og kan kun sige, at det aldrig bliver det samme igen. Jeg håber personligt at I vil holde modet oppe, klø på med arbejde og undervisning. Det fortjener I, det fortjener vi og ikke mindst det fortjener skolen. Tak.

Brænder du for dit fag - og kan du brænde igennem?

Brænder du for dit fag - og kan du brænde igennem? Hvis du vil vide mere På www.rektorforeningen.dk kan du finde gymnasieskolernes webadresser, så du kan læse mere om den enkelte skole. På www.gymnasiejob.dk kan du se alle ledige stillinger på gymnasierne

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Studentertale 2014. Det er sjældent at man ser en dansker med en kniv i den ene hånd uden at der er en gaffel i den anden.

Studentertale 2014. Det er sjældent at man ser en dansker med en kniv i den ene hånd uden at der er en gaffel i den anden. Studentertale 2014. Kære studenter Vores tidligere statsminister Poul Nyrup har engang sagt at Det er sjældent at man ser en dansker med en kniv i den ene hånd uden at der er en gaffel i den anden. Det

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

»Som lærer får lov man til at dele liv med liv«

»Som lærer får lov man til at dele liv med liv« »Som lærer får lov man til at dele liv med liv«i ægte forkyndelse tilbyder man tilhøreren muligheden for at tage imod eller at forkaste. Det andet er manipulation eller indoktrinering; det kan jeg ikke

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Lærernes a-kasse Delegeretmøde 2014

Lærernes a-kasse Delegeretmøde 2014 Lærernes a-kasse Delegeretmøde 2014 Mundtlig beretning Indledning VI ARBEJDER FOR DEM DER ÅBNER VERDEN Det gør vi og det uanset, om vi repræsenterer Lærernes a-kasse eller vores faglige organisation i

Læs mere

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever.

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Notat Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Indholdsfortegnelse: Forord... s. 2 Metode s. 2 Sammenfatning/konklusion s. 2 Årsager til frafald s. 5 -Flytning på grund

Læs mere

Læremidler støtte og udvikling

Læremidler støtte og udvikling Læremidler støtte og udvikling Lektor ph.d. Bodil Nielsen Læremidler skal udarbejdes med henblik på at de bedst muligt støtter og udfordrer elever i deres læreprocesser, men samtidig er det vigtigt at

Læs mere

DEN RELATIONSORIENTEREDE LÆRER

DEN RELATIONSORIENTEREDE LÆRER DEN RELATIONSORIENTEREDE LÆRER EN KOMMENTAR TIL DOKUMENTARFILMSERIEN MIN BEDSTE LÆRER Foto: Stig Stasig Af Per Schultz Jørgensen Professor emer., dr. phil. Når talen er om den bedste lærer, man har haft,

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Om at Ole Ditlev NielseN. undervise. 20 skridt til at blive en bedre lærer. DaNsk psykologisk forlag

Om at Ole Ditlev NielseN. undervise. 20 skridt til at blive en bedre lærer. DaNsk psykologisk forlag Om at Ole Ditlev NielseN undervise 20 skridt til at blive en bedre lærer DaNsk psykologisk forlag OM AT UNDERVISE 20 SKRIDT TIL AT BLIVE EN BEDRE LÆRER Ole Ditlev Nielsen OM AT UNDERVISE 20 SKRIDT TIL

Læs mere

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Anthony Ansell -Henry Ungdoms- og Uddannelsesvejleder 18.04.2005. Har du et bud på hvornår man er vellykket integreret? Jeg har ikke stødt på sådan en entydig politik

Læs mere

Hvordan understøtter og stimulerer vi elevernes nysgerrighed og innovative tankegang?

Hvordan understøtter og stimulerer vi elevernes nysgerrighed og innovative tankegang? Mit navn er Helle Houkjær, og jeg er en af dem, der i det daglige skal omsætte teori til praksis og sørge for, at begrebet naturfag som almendannelse ikke bare bliver tom retorik. Selv har jeg netop en

Læs mere

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Bliv bedre til arbejdet med børn og unge Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Indhold Muligheder for opkvalificering Muligheder for opkvalificering...

Læs mere

SELV-EVALUERING. Gitte Jørgensen. Glamsbjerg Efterskole 2014/2015: Livsstil

SELV-EVALUERING. Gitte Jørgensen. Glamsbjerg Efterskole 2014/2015: Livsstil SELV-EVALUERING Gitte Jørgensen Glamsbjerg Efterskole 2014/2015: Livsstil Forord Vi har igennem de sidste par år haft fokus på begrebet LIVSSTIL, som vi mener kan fungere som et samlet begreb for de kompetencer,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Øget elevmotivation gennem positive relationer

Øget elevmotivation gennem positive relationer Øget elevmotivation gennem positive relationer Om undervisning af elever i AKT-vanskeligheder - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Undervisningsdifferentiering på erhvervsuddannelserne Fire cases

Undervisningsdifferentiering på erhvervsuddannelserne Fire cases Undervisningsdifferentiering på erhvervsuddannelserne Fire cases Indhold Indledning 3 Jordbrugets UddannelsesCenter Århus 4 Undervisningsdifferentiering på grundforløbet 6 Dyr, planter og natur 6 SOSU

Læs mere

Rektor Claus Jensens tale til studenterne på Faaborg Gymnasium, 24-06-2011

Rektor Claus Jensens tale til studenterne på Faaborg Gymnasium, 24-06-2011 Rektor Claus Jensens tale til studenterne på Faaborg Gymnasium, 24-06-2011 Kære studenterårgang 2011, Nu ringer det ind til sidste time, og det mig, som skal have jer. Det har jeg både glædet mig til og

Læs mere

Unges motivation for politisk deltagelse

Unges motivation for politisk deltagelse Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement Niels-Henrik M. Hansen & Niels Ulrik Sørensen 2014 Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement

Læs mere

Samfund og specialpædagogik modul 73451. oktober 2007. Dorit Coleman, Helle Fagerberg, Margit Houmøller, Pia Borchmann, Vibeke Bang Jacobsen

Samfund og specialpædagogik modul 73451. oktober 2007. Dorit Coleman, Helle Fagerberg, Margit Houmøller, Pia Borchmann, Vibeke Bang Jacobsen Samfund og specialpædagogik modul 73451 oktober 2007 Dorit Coleman, Helle Fagerberg, Margit Houmøller, Pia Borchmann, Vibeke Bang Jacobsen Vejleder: Bente Maribo Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Facilitering af Fremtidens DS på University College Sjælland Campus Roskilde den 11.2.14 på socialrådgiveruddannelsens 1. modul. Den indledende fase

Facilitering af Fremtidens DS på University College Sjælland Campus Roskilde den 11.2.14 på socialrådgiveruddannelsens 1. modul. Den indledende fase Facilitering af Fremtidens DS på University College Sjælland Campus Roskilde den 11.2.14 på socialrådgiveruddannelsens 1. modul. De tre DS ambassadører på dagen var Pernille Westensøe, Jeanett Michelsen

Læs mere

... men det er os der underviser

... men det er os der underviser Tema: Skoleassistenter... men det er os der underviser Frie skoler bad tre frie lærere, Vivi Bjødstrup Pedersen fra Elise Smiths Skole, Thomas Kjeldgaard fra Efterskolen Ådalen, og Marianne Højslet fra

Læs mere

Læreruddannelsen Zahle

Læreruddannelsen Zahle Læreruddannelsen Zahle Side 1 af 45 Bacheloropgave 2013: At gøre historiefaget vedkommende Af: Læreruddannelsen Zahle Studienummer: Dato: 12/04-2013 Indhold Indledning...3 - Problemstilling...5 - Problemformulering...5

Læs mere

Inklusion og eksklusion 11 Eksklusion 11 Inklusion 12

Inklusion og eksklusion 11 Eksklusion 11 Inklusion 12 Indholdsfortegnelse S. Indledning 2 Problem formulering 2 Emneafgrænsning 3 Metode 3 Målgruppen 4 Videnskabsteori 5-7 Definition på konflikt 7-8 Konfliktårsager 8-9 Konflikt typer 9-10 Inklusion og eksklusion

Læs mere

Højdevangens Skole. Et godt sted at lære

Højdevangens Skole. Et godt sted at lære Højdevangens Skole Et godt sted at lære Velkommen til et unikt skoletilbud! Højdevangens Skole tilbyder som den eneste overbygningsskole i Københavns Kommune et motiverende, inspirerende og fagligt stærkt

Læs mere