Velkommen som ung i Nykredit

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen som ung i Nykredit"

Transkript

1 Dig og dine penge

2 Velkommen som ung i Nykredit

3 Som ung i Nykredit har du en Ung Konto, som du kan beholde, indtil du fylder 36 år. Med den kan du få hjælp til at holde styr på økonomien, mens du er ung, og der forhåbentlig sker en masse spændende i dit liv. Rådgivning Som ung kunde i Nykredit har du mulighed for rådgivning alle hverdage fra kl Du kan kontakte os på eller Du kan også chatte med en af vores rådgivere på nykredit.dk. Er dine forældre BoligBank 360 eller 365 kunder, har du mulighed for at få din egen personlige rådgiver. Læs mere på nykredit.dk/dinboligbank. Mobil, ipad og computer I netbanken, mitnykredit, kan du tjekke din saldo, overføre penge og betale regninger fra både mobil, computer og ipad. Og du kan få en sms, når der fx kun er 200 kr. (eller et andet beløb, du selv bestemmer) tilbage på din konto. Så ved du, om det er på tide at holde lidt igen med udgifterne. Du kan hente mitnykredit apps til både Android og iphone på nykredit.dk. Flytteplanen Hvis du skal flytte kan Nykredits app, FlyttePlanen, hjælpe dig med at få overblik over din flytning og styr på de mange praktiske opgaver i den forbindelse. FlyttePlanen kan downloades til både iphone, ipad og Android. Design dit eget kort På nykredit.dk kan du designe dit eget betalingskort, så det bliver personligt og fortæller noget om netop dig. Bagefter kan du dele dit design på Facebook.

4 Hvilke drømme har du, og hvad er dit syn på penge? Vi har forskellige drømme og forhold til penge, og det ene behøver ikke at være mere rigtigt end det andet. En snak med banken kan hjælpe dig med at give drømmene liv. Uanset hvad din drøm er, så tag en snak med os. Det er første skridt til at få gjort drøm til virkelighed. Lise skal i gang med studierne Jeg vil i gang med at læse på Handelshøjskolen på Århus Universitet, når jeg er færdig med gymnasiet. Lige nu bor jeg stadig hjemme, men så snart jeg er blevet student, vil jeg gerne flytte på kollegium og finde et job, så jeg har råd til at gå ud og også kunne leve godt ved siden af studierne. Markus skal ud og rejse Jeg skal bare ud og opleve verden. Først vil jeg til Vietnam, og så vil jeg fortsætte derfra. Jeg kunne leve på en sten, hvis det var. Jeg skal bare have et måltid mad og et sted at sove, så er jeg glad. Det med penge optager mig ikke ret meget.

5 Anna og Jesper vil flytte sammen Vi har været sammen nærmest altid, kun med en enkelt pause, og vi har ikke lyst til at blive skilt ad igen. Vi vil rigtig gerne flytte sammen i en lejlighed, og vi vil også gerne have børn, mens vi er unge. Det føles bare rigtigt for os. Mette vil være maler Jeg har drømt om at blive maler, siden jeg var lille. Nu har jeg fået mulighed for at komme i rigtig mesterlære, og det vil jeg vildt gerne. Jeg skal bare lige finde ud af, hvordan det hænger sammen med at skulle frem og tilbage til et arbejde, der ligger lidt langt væk. Vores råd Om man skal i gang med studier, rejser, flytning eller begynder at tjene sine egne penge for alvor, så vil der altid være en masse spørgsmål. Hvor stramt bliver budgettet, bliver der råd til ferier er der noget, man kan gøre smartere? Vores råd til dig er, at uanset hvad du drømmer om, og hvad dine planer er, så kontakt os og få en snak. Hver gang der sker ændringer i dit liv, er vi klar til at hjælpe.

6 Undgå ubehagelige overraskelser

7 Du kan ikke gardere dig mod alt her i livet, men mange unge får desværre en ubehagelig overraskelse med især to ting. Den ene er usikker nethandel og den anden er forsikring. Undgå misbrug Hvis dine personlige oplysninger først ryger i de forkerte hænder, er det svært at forhindre misbrug. Derfor er det vigtigt at finde nogle sikre rutiner i hverdagen. Betalingskort, NemID, og pinkode skal opbevares forsvarligt, og andre skal aldrig oplyses om koderne. Du kan eventuelt bruge en pinkodehusker, hvis du har brug for at skrive koden ned. Handel på nettet er smart men se efter e-mærket, og brug ikke kort på en hjemmeside, du ikke har tillid til. Husk også at opdatere sikkerhedsprogrammerne på din computer. Forsikring Mange unge glemmer eller dropper forsikringerne, og det kan vise sig at være rigtig uheldigt, hvis uheldet er ude. Når du fylder 18 år, kan du have behov for din egen ulykkesforsikring. Børneulykkesforsikringen dækker nemlig typisk kun, til du er 18 år, men tjek med dine forældres forsikring, om du er dækket eller ej. Er du under 21 år, bor alene i lejlighed eller på kollegium, er du dækket af dine forældres hjemforsikring (indbo og ansvar). Flytter du sammen med en kæreste eller en ven/veninde, skal du dog købe en hjemforsikring, selvom du er under 21 år. Så længe du bor hjemme, er du dækket af dine forældres hjemforsikring - også selvom du er over 21 år.

8 Skal du have et budget? Et budget kan give overblik over alle dine udgifter i hverdagen i løbet af året. Derfor er et budget altid en god idé uanset hvordan din økonomi ser ud. På nykredit.dk kan du bruge Nykredits Smartbudget. Så kan du hurtigt og nemt få et overblik over netop din økonomi, og hvordan den hænger sammen.

9 Skal du have en opsparing? Jo færre penge man har til hverdag, jo mindre har man råd til at sætte til side hver måned. Det siger sig selv. Men selv 100 kr. hver måned er bedre end ingenting. Og med en opsparing bliver der bedre råd til tandlæge og fødselsdagsgaver. Og hvis du har en drøm om at rejse, købe bolig eller måske få ny computer, så er en opsparing også en god idé. Det kan kræve tålmodighed at vente på, at der er sparet nok penge op men så meget desto større er glæden, når du er i mål. På nykredit.dk kan du læse om Nykredits Opsparingsmål. Det er et værktøj, der gør det nemt at få styr på din opsparing, dvs. hvor meget du skal indbetale og hvor længe, for at opnå et bestemt mål. Og så kan du følge nedtællingen frem til du er i mål via netbanken.

10 Lån Hvis du fx skal købe bolig, bil eller gøre en anden stor investering, som du umuligt kan nå at spare op til, så kan et lån være løsningen. Et lån koster penge, og derfor et det vigtigt, at du ser dig for. Nogle lån er dyrere end andre De såkaldte forbrugslån er fristende og virker nemme, fordi de er hurtige at få, og fordi man ikke skal forklare noget for nogen. Men de er ofte dyre, og man risikerer at skulle slæbe rundt på en stor gæld i lang tid pga. et lån, der viste sig at tage meget længere tid at afdrage på, end man troede. Spørg altid os først, om vi kan hjælpe. Så kan vi se på det sammen. Det er det, vi er her for.

11 Miniordbog om lån ÅOP ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent. Det er et tal, der samler alle omkostninger ved et lån i én årlig rentesats. Her indgår de årlige renter, bidrag, gebyrer og alle eventuelle udgifter på lånet. Lån bliver tit præsenteret forskelligt, og det kan være svært at gennemskue, hvad der betaler sig bedst. Med ÅOP kan du sammenligne to lån på et ensartet grundlag. Som tommelfingerregel gælder det om at have så lav en ÅOP som muligt på sit lån. Rente Det koster penge at låne. Skal du låne et beløb, skal du betale beløbet plus renter tilbage igen. Renten bliver gjort op i procent og betales som regel løbende. Jo højere rente, der er på et lån, jo dyrere er det for dig. Afdrag Afdrag er det beløb, du reelt betaler af på lånet. Afdraget gør, at gælden bliver mindre. Man taler i den forbindelse om restgælden. Afdraget medtager altså ikke de renter, der er på lånet. Ydelse Når du har et lån, skal der betales af på det, fx hver måned. Ydelsen er det beløb, der betales regelmæssigt, for at betale af på et lån. Man kan sige, at AFDRAG + RENTER = YDELSE. Kassekredit En kassekredit er en bestemt type lån, hvor du har mulighed for at hæve et variabelt beløb op til et aftalt maksimum fx kr. Du betaler renter af det beløb, der er trukket på kassekreditten. Gebyr Betaling for en serviceydelse, fx vurdering og rådgivning, når du skal låne penge i banken. Rykkergebyr Et beløb, du skal betale ekstra, hvis du ikke betaler en regning til tiden og får en rykker tilsendt.

12 Hvad med SU og SKAT?

13 Kan du få SU? Du kan få SU, hvis du går på en SUberettiget uddannelse og har en vis alder (alderen kommer an på, hvilken uddannelse du går på). Du skal være dansk statsborger, og du skal være studieaktiv. Det sidste er der også forskellige regler for, igen afhængig af uddannelsen. Der er, som du sikkert ved, også forskel på, hvor meget SU du får, når du bor hjemme, og når du er flyttet hjemmefra. Du skal betale skat af din SU, og den trækkes, inden du får udbetalt støtten. Når året er gået, bliver det automatisk tjekket, om du har tjent for meget (overskredet dit fribeløb). Har du det, skal du betale noget af din SU og dit eventuelle SU-lån tilbage. Du kan læse mere om SU på su.dk Hvad med skat? Når voksenlivet går i gang, er frikortet hurtigt brugt op, og det kan være svært at få et overblik over, hvor meget man nu skal til at betale i skat. Eller hvilke oplysninger man selv skal give til SKAT, og hvilke oplysninger de får automatisk. På skat.dk/unge kan du få svar på en masse af de spørgsmål, der typisk opstår, når man er ung. Fx hvordan det forholder sig med skat i forhold til løn, SU, dagpenge, transport osv.

14 Fire ting, du skal huske Vælg den type betalingskort der passer til dig Skal det være et Visa Dankort, Visa Debit-kort eller et almindeligt hævekort? Er du i tvivl, så tag en snak med os. Få adgang til mitnykredit via computer, smartphone eller ipad og hold løbende øje med dit forbrug også i udlandet Du kan altid logge på mitnykredit og holde øje med dit forbrug. Også hvis du er i udlandet. Få oprettet NemID og en e-boks til digital post NemID er nødvendigt for at komme på netbanken og bliver også brugt af det offentlige. Og i e-boks bliver din post fra både bank, forsikringsselskab m.fl. samlet. Tegn forsikringer, så er du sikret, hvis uheldet er ude Det kan virke som en kedelig udgift, men du skal tænke på en ulykkesforsikring og en hjemforsikring som et must. Det handler om at sikre det vigtigste, du har, nemlig dig selv og det, der er dit.

15 Fire gode råd til en sund økonomi Læg et budget, der holder (vær realistisk omkring dit forbrug) Betal altid regninger til tiden (undgå rykkergebyrer) En lille opsparing er bedre end ingen opsparing (så har du lidt til uforudsete udgifter) Tal altid med os først (så du kender konsekvenserne af det, du vælger)

16 Kalvebod Brygge 1-3, 1780 København V / R4413

Teenagere. og penge Teenagere. og bank

Teenagere. og penge Teenagere. og bank Teenagere og penge Teenagere og bank Der sker meget i teenage-årene. Personligheden udvikles og trangen til selvstændighed vokser. Helt naturligt gælder det også penge. Teenagere og bank Mange børn er

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

dig og dine penge Undervisningshæfte For 10. klasse og ungdomsuddannelserne Vinni Mouritsen og Lise Kristoffersen Udgivet med støtte fra

dig og dine penge Undervisningshæfte For 10. klasse og ungdomsuddannelserne Vinni Mouritsen og Lise Kristoffersen Udgivet med støtte fra dig og dine penge Undervisningshæfte For 10. klasse og ungdomsuddannelserne Vinni Mouritsen og Lise Kristoffersen Udgivet med støtte fra Indhold Dig og din økonomi 4 Arbejde og løn 6 Uddannelse og SU 8

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

Guide: Sådan lærer du børnene at få styr på pengene

Guide: Sådan lærer du børnene at få styr på pengene Guide: Sådan lærer du børnene at få styr på pengene Lær her hvordan du undgår, at dine børn kaster sig ud i voksenlivet med overforbrug og gæld Af Louise Kastberg, 06. november 2012 03 Lær dine børn at

Læs mere

God mobilstil 4JUNIOR

God mobilstil 4JUNIOR God mobilstil 4JUNIOR Hvad er cool at bruge mobilen til, og hvad skal du undgå? Varenr. 9045418 Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din mobil til Verden

Læs mere

Skilsmisse -hvad så med økonomien?

Skilsmisse -hvad så med økonomien? Skilsmisse -hvad så med overblik bodeling budget økonomi ægtefællebidrag børnetilskud børnebidrag ansvar -økonomisk e-guide til dig der skal skilles Forfatter: Heidi Hamann, økonomisk rådgiver Skilsmisse

Læs mere

sparbank free du er kun ung én gang

sparbank free du er kun ung én gang sparbank free du er kun ung én gang DU ER KUN UNG ÉN GANG Som ung står du over for en verden af muligheder. Du kan vælge at få en uddannelse, arbejde eller rejse jorden rundt. Du kan gå til fodbold, på

Læs mere

SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED

SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED CENTER FOR LUDOMANI // ODENSE, KØBENHAVN & ÅRHUS // TLF. 7011 1810 // INFO@LUDOMANI.DK // LUDOMANI.DK INTRODUKTION Selvhjælpsguiden er

Læs mere

Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende

Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende Overordnet kløft Viden Penge Konkret kløft Nutid hvordan bridger IP? Fortid hvilke erfaringer har IP med sig? Hvem kan IP tale økonomi

Læs mere

Fakta vedrørende pensionsbidrag

Fakta vedrørende pensionsbidrag Pensionstillæg Fakta vedrørende pensionsbidrag Hvordan skal din økonomiske alderdom være? Pension ikke kun for det grå guld Alle bør oprette et testamente Hvad skal du, når du bliver gammel? Fakta vedrørende

Læs mere

Noget om lån. Lisbeth Lund-Hansen 2010. www.citykirken.dk

Noget om lån. Lisbeth Lund-Hansen 2010. www.citykirken.dk Noget om lån Der er mange forskellige priser på lån alt efter hvem du er, hvor meget du ejer, hvad pengene skal bruges til og hvem du låner af. Helt generelt afhænger prisen på et lån ofte af, hvor stor

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Værd at vide om din bank

Værd at vide om din bank Værd at vide om din bank Er du godt kørende? De positive resultater fortsætter Sparekassen har fundet melodien. Regnskabet for årets første ni måneder viser et overskud på 17,7 mio. kr. før skat og en

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Har du for MEGET GÆLD? Se hvor meget gæld du må have

Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Har du for MEGET GÆLD? Se hvor meget gæld du må have Foto: Byline guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Har du for MEGET GÆLD? 24 sider Se hvor meget gæld du må have Få eksperternes råd til at slippe af med gælden GÆLD OG PRIVATØKONOMI

Læs mere

Sådan slipper du af med din gæld

Sådan slipper du af med din gæld Sådan slipper du af med din gæld Rigtig mange danskere er alvorligt gældsplagede. En opgørelse fra Debitor Registret, Danmarks næststørste skyldnerregister, viste i 2010, at problemet aldrig har været

Læs mere

DINE PENGE. Ha styr på dine penge! Job eller uddannelse? SKAT. SU og løn. Udgifter og gæld. Kontanthjælp

DINE PENGE. Ha styr på dine penge! Job eller uddannelse? SKAT. SU og løn. Udgifter og gæld. Kontanthjælp DINE PENGE 1 SIDE 1 / DINE PENGE Ha styr på dine penge! Det er skønt at ha penge! En gang imellem slipper de bare op for hurtigt. Og hvis der ikke er penge nok til husleje eller mad, er det slet ikke fedt.

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Spar tusindvis af kroner på banklånet

Spar tusindvis af kroner på banklånet Spar tusindvis af kroner på banklånet ankerne har meldt ud, at de ikke behandler alle kunder ens. ankkunderne opfordres derfor til at se sig godt for, hvis de ikke vil betale for meget for deres lån. Der

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT I PENSAM ER DU ALTID I GODE HÆNDER Din pensionsordning i PenSam giver dig en god basisdækning med muligheder for individuel tilpasning. Den indeholder opsparing til din

Læs mere

guide Her er lånefælderne Lokker med billige kreditter 1side4r Tips til at undgå lånefælderne Sådan slipper du af med gælden

guide Her er lånefælderne Lokker med billige kreditter 1side4r Tips til at undgå lånefælderne Sådan slipper du af med gælden Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 1side4r Lokker med billige kreditter Her er lånefælderne Tips til at undgå lånefælderne Sådan slipper du af med gælden Lån og

Læs mere

Få ret til mere. rabat kredit frihed. Spørgsmål & svar for LO Plus Guldkort. det rette supplement til Dankortet

Få ret til mere. rabat kredit frihed. Spørgsmål & svar for LO Plus Guldkort. det rette supplement til Dankortet Få ret til mere rabat kredit frihed Spørgsmål & svar for LO Plus Guldkort det rette supplement til Dankortet 1. Om LO Plus Guldkort generelt 2 2. Brug og betaling 3 3. Om kreditkort 6 4. Ansvarsfuld långivning

Læs mere

Børn, unge og medier. Maja Schurmann. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn, unge og medier. Maja Schurmann. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn, unge og medier Maja Schurmann Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Voksne har et ansvar Gode råd om børns medieliv Medierne er i dag en helt naturlig del af vores børns hverdag. Skoler

Læs mere

spar penge Guide Skift bank og sider Sådan får du en bedre rente Sådan forhandler du med banken Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

spar penge Guide Skift bank og sider Sådan får du en bedre rente Sådan forhandler du med banken Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 2 Skift bank og sider spar penge Sådan får du en bedre rente Sådan forhandler du med banken Spar penge INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Vil du være rigtig klog - eller blot klog af skade? Dette hæfte er ikke for ITnørder, men for alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Udgiver LO Faglige Seniorer Islands Brygge 32D Postboks 340

Læs mere

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Hellerup 20.05.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning

Læs mere

Guide til et sikkert boligkøb. Til dig der skal købe din første bolig

Guide til et sikkert boligkøb. Til dig der skal købe din første bolig Guide til et sikkert boligkøb Til dig der skal købe din første bolig Guide til et sikkert boligkøb 4 Fra boligdrøm til drømmebolig Et boligkøb starter oftest som en drøm og skulle gerne blive ved at være

Læs mere