14 th Copenhagen Dance Seminar

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "14 th Copenhagen Dance Seminar"

Transkript

1 Rapport

2 14 th Copenhagen Dance Seminar 14 th Copenhagen Dance Seminar blev afholdt i perioden 21. juni 3. juli Underviserne på dette års seminar kom fra U.S.A., Australien, Frankrig, England, Belgien, Sverige og Danmark. En fantastisk lærerstab som med stort talent udfordrede seminarets deltagere. Det blev et inspirerende Copenhagen Dance Seminar med positive og entusiastiske dansere, der alle udviste stor interesse og arbejdsglæde. 14 th Copenhagen Dance Seminar bød på træning i moderne dans, ballet og jazz. Den moderne undervisning blev varetaget af Rebecca Hilton, Deborah Saxon, Filip van Hüffel og Rasmus Ölme, undervisningen i ballet af Heidi Ryom og Thomas Lund og i jazz underviste Mylene Riou. Endvidere underviste Kino MacGregor i Astanga Yoga og Lotte Sigh i Gyrokinesis. Igen i år blev studie 2 til stor glæde for deltagerne indrettet som café, hvor der dagligt blev serveret sund og lækker frokost til en overkommelig pris. Seminaret blev tilrettelagt og koordineret af Susanne Pørksen og Benedikte Paaske. Seminaret blev afviklet af Else-Marie Danielsen. 14 th Copenhagen Dance Seminar blev støttet af Kunstrådet og Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968.

3 Oversigt over træningstilbud 1. og 2. uge Formiddag: Moderne kl Ballet kl Astanga Yoga kl Eftermiddag: Moderne kl Jazz kl Gyrokinesis kl

4 1. uge Moderne - Rasmus Ölme Rasmus kalder sin træningen for MOBILIZE. Det handler om, at lære mere om kroppens fysiske regler og det omgivende rum der betinger vore bevægelser. Nøgleord er vægt, drop, suspend, bounce og projection. Målet er, at legemliggøre denne viden og kvalitet for at frigøre den i bevægelse, lade alt gå op i en højere enhed. At mobilisere hele selvet, finde en enkelt hensigt og overgive kroppen til bevægelse. På et dybere plan søger han at finde følelsernes fysik. Siddende på gulvet starter klassen med en massage af ansigt og overkrop. Det giver en nærmest meditativ fornemmelse. Dette går over i bløde stræk af torso. Liggende på gulvet er der lette stræk, der giver bevidsthed om kroppens diagonaler og isolation af kroppens lemmer. Det udvikles til mindre bevægelsesfraser på gulvet. Tyngden fra gulvarbejdet bevares i fraser der bevæger sig fra liggende til stående. Derefter laves små kombinationer med plié og forskellige håndstande. Der afsluttes med en kombination i et hurtigt tempo og med mere stakato-agtige bevægelser. De teknikker, der blev introduceret i forgående fraser, bliver hermed overført til egentligt koreografisk arbejde. Rasmus undervisning er meget personlig, han behersker selv denne bevægelsesstil helt sublimt. Han er utrolig dygtig til at dechifrere de enkelte dele af bevægelserne og videregive en analyse til danserne, så de forstår de dybere lag af bevægelsen og stilen. Rasmus Ölme er uddannet på Danshögskolan i Stockholm og Den Svenske Balletskole. I 1995 blev Rasmus fast medlem af Vim Vandekeybus Ultima Vez og har medvirket i adskillige produktioner indtil Siden har Rasmus danset i kompagnier som El Ojo de la Faraona, ledet af Carmelo Fernández og Juan Benitez, samt The Nursery, under ledelse af Sam Louwyck. Rasmus grundlagde kompagniet Refuge-collective i 2002 for hvem han har kreeret "This is not a test" og "L art de la fuite. I 2004 er han inviteret til at kreere et værk til Skolen for Moderne Dans i Danmark. Gennem de seneste fire år har han undervist på diverse festivaler såsom Taipei, Wien, København og Sao Paolo, såvel som givet morgentræning i større kompagnier som Ultima Vez, Need Co, Damaged Goods, Adekwhat, og Skånes Musik Teater, samt bl.a. skolerne PARTS, Skolen for Moderne Dans, Danshögskolan og Riddarfjärdskolan.

5 1. uge Moderne - Rebecca Hilton Rebecca giver en teknikklasse, der fokuserer på at udvikle en personlig fortolkning via det koreograferede materiale. Opvarmningen koncentrerer sig om sammenhæng og artikulation for at forberede kroppen på lette, effektive og kraftfulde bevægelser. Den resterende del af klassen bruges på kombinationer. Bevægelsens intension; klarhed ved bevægelsens begyndelse og udviklingen af en større dynamisk rækkevidde er aspekter, der bruges til at udforske ideen med teknik og virtuositet som udgangspunkt for fysisk udfoldelse. Der startes liggende på gulvet med bevægelser, der fokuserer på halebenets tyngde som udgangspunkt for bevægelse. Dette udvikles til fraser, der giver mulighed for at føle hele kroppens tyngde i gulvet samtidig med at isolation af arme, ben og hofte bevidstgøres. Tendufraserne har mange retningsskift og stor tyngde. Rebecca udvikler hele tiden fraserne ved at bygge ovenpå den foregående. Der afsluttes med en hurtig og detaljeret kombination, der indeholder både flydende bevægelser og hop. Kombinationen udvides dag for dag. At bevægelsen begynder fra benene og ikke overkroppen er vigtigt for at få den rette tyngde. Flow, sustain i sving og tyngde er fokuspunkter, der gennemsyrer hele klassen. Rebecca er en meget inspirerende underviser, der med sin humor skaber en afslappet og positiv stemning, og der igennem giver en optimal mulighed for arbejde og udvikling. Hun giver gode personlige og generelle korrektioner. Rebecca Hilton er underviser, koreograf og udøvende danser med base i Australien. Hun har danset og tourneret i otte år med Stephen Petronios kompagni, New York, samt medvirket i mange internationale kunstneres arbejde, inklusive Michael Clark, Tere O Connor og Jennifer Monson. Desuden medvirker hun i billedkunstneren Matthew Barneys Cremaster-serie. Rebecca var med til at danne Lucy Guerin Company, og hun har optrådt i Margie Medlins film- og videoarbejder. Hun har et omfattende undervisningsvirke ved diverse kompagnier, skoler og på festivaler over hele verden, og er prøveleder for bl.a. Chunky Move, Deutsche Oper Berlin, Ballet de L Opera National de Lyon og John Jasperse Company. Rebeccas værker har været opført i New York, Australien, Argentina, Venezuela, Tyskland og Schweiz.

6 1. uge Ballet - Heidi Ryom Heidis undervisning er baseret på Vaganova og er resultatet af den træning, hun selv har modtaget gennem årene. Den største inspiration har hun hentet hos Henning Kronstam, Edite Frandsen, Stanley Williams og Truman Finney. Barren er enkel og giver den optimale placering og opvarmning. Der er mange tendueøvelser, hvilket udvikler en god fornemmelse for placeringen over ståbenet og inderlårets udaddrejning. Hendes kombinationer i center er lige så enkle, men med mere frasering og individuel udvikling af trinene. Forskellige variationer af penchée og fondu er en stor del af center, pirouetterne bliver lettere, da balancen på ståbenet er etableret. Enkelheden i fraserne giver danserne mulighed for stor koncentration om de tekniske finesser. Heidi har en fantastisk evne til at give gode og umiddelbart brugbare korrektioner og hun er meget dedikeret til at videregive den viden, hun selv har erhvervet gennem en lang karriere. De mange individuelle rettelser giver danserne rig mulighed for at komme videre i deres udvikling. Hendes store formidlingsevne gør at selv de individuelle rettelser bliver videregivet til resten af danserne, så de forstår den dybere tekniske ide og sammenhæng. Heidi Ryom er uddannet ved Det Kongelige Teaters Balletskole. Efter ansættelse i Den Kongelige Ballet først som korpsdanser og solist blev hun senere udnævnt til solodanser. Heidis kunstneriske indlevelse og fantastiske teknik bevirkede, at hun fik alle de største roller i Den Kongelige Ballets repertoire gennem to årtier. Efter endt danserkarriere er Heidi nu en meget respekteret og vellidt instruktør, lærer og coach ved Den Kongelige Ballet. Udover undervisning, instruktion m.v. ved Den Kongelige Ballet har Heidi haft tid til at undervise på Nyt Dansk Danseteater, i Dansens Hus, dansere fra New York City Ballet i forbindelse med deres gæstespil i Tivoli samt i udlandet på bl.a. School of the Hartford Ballet.

7 2. uge Moderne - Filip Van Hüffel Filip giver en idiosynkratisk teknikklasse, der ser mere på bevægelsesprocessen frem for de figurer, der etableres. Han udforsker energiens flow gennem kroppen og lægger vægt på styrke og frihed. Filip starter sin klasse stående. Med lukkede øjne skal danserne koncentrer sig om de små bevægelser, der pulserer i kroppen. I et næsten meditativt tempo og med lignende musik starter han med at varme torso og pliéen op. Derefter er der en længere serie af fraser liggende på gulvet, der vækker opmærksomheden for kroppens tyngde i gulvet. Det udvikles til fraser med skulderstand og tyngde bevægelser direkte fra liggende til stående. Stående er der ronde jambe/ tendufraser, der bevæger sig i forskellige retninger i rummet. Filip lader danserne arbejde sammen i par, når der er tekniske detaljer, der skal dykkes dybere ned i. Kompleksiteten i Filips bevægelseskombination er stor, og samtidig er det let at opfange den umiddelbare organiske fornemmelse. Den konstante flydende bevægelseskvalitet er vigtig. Samtidig er kombinationen præget af stor fysisk styrke og atletiske bevægelser. Filip Van Hüffel har arbejdet med en lang række moderne dansekompagnier i Europa. Han har danset for Claudio Bernardo, Air de C og Company Thor i Belgien, Frey Faust i Tyskland og Random Dance Company i England, inden han grundlagde Retina Dance Company sammen med Sacha Lee i Retina har produceret elleve værker og har siden 2000 haft Filip som eneste kunstneriske leder. Filip får jævnligt til opgave at skabe værker for andre kompagnier som The South Bank Centre i London, Shobana Jeyasingh Dance Company, Loop Dance Company, StopGap, X:ida Dance Company i Østrig, Romeo & Julie for The Higher Institute for Dance i Belgien og Coming of Age for Academy. Hans koreografier karakteriseres ved at udforske mulighederne i den rent abstrakte bevægelse for at videregive en teatralsk mening via meget fysisk levende bevægelser, høj energi og banebrydende partnerarbejde.

8 2. uge Moderne - Deborah Saxon Deborahs træning er release-baseret og anvender åndedraget til at åbne og udvikle artikulationen gennem den bevægende krop. Derved giver hun danseren mulighed for at udforske nye veje via raffinerede og dynamiske skift gennem rummet. Deborah er en fantastisk pædagog og hendes opbygning af klassen er meget klar. Hun bygger hele tiden ovenpå den foregående frase. Bevægelserne er meget flydende og har et næsten forfinet udtryk. Deborah starter med at bevidstgøre danserne om centret placeret i mellemgulvet. Liggende på gulvet kombineres vejrtrækning med simple rene bevægelser. Dette udvikles til deciderede gulvfraser. Stående udvikles tendu-arbejdet til mindre fraser. Hun laver små fraser, der krydser gulvet, før hun går til den egentlige kombination. Deborah har en meget ren stil og hun afbryder gerne klassens planlagte opbygning for - via improvisationsarbejde - at uddybe og få danserne til at udforske de tematikker hun har lagt ind i de enkelte klasser. I hendes fraser og den endelige kombination er der en stræk følelse af en bestemt stemning eller karakteristika tilstede, hvilket gør bevægelserne meget udtryksfulde. Deborah Saxon er uddannet i Australien og har optrådt med adskillige danse- og teaterkompagnier, inden hun rejste til Storbritannien i Hun blev medlem af Siobhan Davies Dance Company i 1991, og arbejder for tiden på et nyt værk Birdsong sammen med kompagniet. Mens hun har været bosiddende i London har hun også arbejdet med Jeremy James and Company, Mark Baldwin Co., Ricochet samt Wendy Houston, og hun opfører for tiden sit eget værk, duetten Uncouple sammen med Henry Montes. Hun er desuden ved at uddanne sig til Shiatzu udøver. Deborahs 13 års erfaring som freelancelærer har inkluderet undervisning og workshops i Europa, Australien, Kina og USA.

9 2. uge Ballet - Thomas Lund Thomas lægger i sin træning vægt på musikalitet, placering og ren dans. Nogle af kombinationerne på gulvet er inspireret af Bournonville skolerne, men undervisningen er i øvrigt sammensat af det bedste fra den undervisning han gennem årene selv har modtaget. Lidt utraditionelt starter Thomas med Pilates øvelser. Det giver en god basis for udaddrejning og placeringen over ståbenet og styrker ryggen, når danserne står ved barren. Thomas barre er meget musikalsk og øvelserne er enkle. Den musikalske frasering har en stor betydning for at få det optimale udbytte af kombinationen. Han giver mange generelle rettelser. I center mikses trinene med Bournonvilletrin men han gør stor brug af den mere neoklassiske stil og giver derigennem nogle af kombinationerne et mere koreografisk præg. Det giver danserne mulighed for at arbejde med deres individuelle udtryk og frasering. Thomas naturlige musikalitet giver en god kvalitet til trinene og gør fraseringsarbejdet interessant. Det mærkes tydeligt at han er ekspert i Bournonvillestilen samtidig er han god til at videregive stil og frasering til andre. Bare at se ham vise trinene giver en dybere forståelse af denne stilart. Thomas Lund blev i 2000 solodanser ved Den Kongelige Ballet, hvorfra han også er uddannet. Allerede på nuværende tidspunkt har Thomas kvalitet og alsidighed som danser givet ham mulighed for at udtrykke sig i en bred vifte af både eksisterende værker samt i værker kreeret direkte til ham af nutidige koreografer. Thomas har gæstedanset over det meste af verden, men har samtidig fundet tid til at udforske sine evner som koreograf og instruktør. Thomas underviser regelmæssigt Den Kongelige Ballet, og har i udlandet undervist bl.a. i Japan, Italien samt New York City Ballet.

10 uge Jazz - Mylene Riou Målet med Mylenes jazzklasse er at danserne tilegner sig størst muligt fysisk overskud, så evnen til at tilpasse sig forskellige former for bevægelse bliver udviklet. Undervisningen falder i tre dele: opvarmning, frase over gulvet og kombinationer. Klassen bærer præg af, at Mylene også har arbejdet med moderne dans. Hele hendes opvarmning minder mere om en moderne klasse end en typisk jazzklasse. Hun arbejder med bounce og tyngde i pliéen. Opvarmningsfraserne er lange men hun gentager den samme opvarmning hver dag, hvilket giver danserne mulighed for at gå dybere ind i opvarmningen dag for dag. Herefter laver hun en frase med hop og stor brug af rummet, den ligger stilmæssigt tæt på det moderne repertoire. Tyngde og release af overkroppen kombineret med et stærkt afsæt fra fødderne er de tekniske detaljer frasen fokuserer på. De sidste 20 minutter bruges på en decideret jazzkombination inspireret af musikvideo og lidt hip hop. Kombinationen udvikles dag for dag. Musikaliteten, variationen og energien i Mylenes kombinationer er fantastisk. Den moderne danseteknik som opvarmning giver mulighed for at få en god teknisk base inden man slippes løs i jazzkombinationen. Mylene Riou har været vidt omkring i sin karriere; hun er uddannet både danser og skuespiller og hun kan også synge. Hun er uddannet fra Ecole de Danse Jane Riou, Centre International Rosella Hightower i Cannes og Alvin Ailety Scool i New York. Som skuespiller er hun uddannet ved Actor s Studio Paris under Blanche Salant og Jaques Waltzer. Hun har danset i adskillige compagnier og medvirket i både musicals, film og Tvshows bl.a. med Rick Odums Dance Cie, Ballet Jazz de Paris, Les Ballet Redha og Michel Sebban. Hun har arbejdet som koreografassistent for Les Ballet Redha i fem år. Andre koreografer hun har arbejdet med er bla. Bill Millet, Mickael Peters m.fl. Sideløbende med sin dansekarriere har hun sin egen danseskole lidt uden for Paris.

11 uge Astanga Yoga - Kino MacGregor Denne specialiserede tilgang til Astanga Yoga udvikler brugen af den medfødte fysiske intelligens. Dansere, som har integreret denne praksis i deres fysiske udtryk, oplever en udvidelse af deres sceniske udstråling og kreativitet. Træningen introducerer grundlæggende redskaber, der skærper sanser og koncentration, opbygger styrke og fleksibilitet, samt forøger alment velbefindende. Interaktive fokuseringsteknikker bliver anvendt for at udforske følgende emner: give adgang til den inderste styrke, opbygge nye neurologiske stier der fremmer legende lethed, forøge fleksibilitet og ynde, udforske sammenhængen mellem bevægelse og følelse, samt arbejde igennem eventuelle skader. Klassen giver den enkelte deltager mange meget gode individuelle rettelser, som giver mulighed for at forstå og drage større fordel af de enkelt positioner udfra den krop man har. Kino har en særlig ro og et nærvær, der giver en naturlig koncentration og plads til den enkelte deltager. Hun har endvidere en særlig evne til at rette og skubbe én videre, uden at man ender med at forcere positionen. Det udvikler positioner, der ikke ligger naturligt for den enkeltes krop. Undervisningen giver mange input, der kan bruges fremover til at komme videre og dybere ind i teknikken. Kino MacGregor er en af de få, der har fået direkte tilladelse til at undervise i Astanga yoga af grundlæggeren, Sri K. Pattabhi Jois. Udover at være udøver af den udvidede serie, underviser hun i Ashtanga og ernæring i USA, Canada og Europa. Kino har også en ph.d. i holistisk ernæring og en magistergrad fra New York University.

12 1. 2. uge Gyrokinesis - Lotte Sigh Gyrokinesis er er en træningsform, der er inspireret af yoga, svømning, tai chi og dans og er baseret på cirkulære bevægelser, stimulering af centralnervesystemet og brug af åndedrættet. Træningen øger harmonisk den funktionelle kapacitet i hele kroppen og er med udgangspunkt i ryggen styrke-, smidigheds- og koordinationstræning på samme tid. Gyrokinesis bruges af dansere ved New York City Ballet, idrætsudøvere, sangere og skuespillere og af personer, der bare ønsker almindelig velvære. Træningsformen er meget udbredt i USA, men er stadig på et spirende stadie i Skandinavien. Med hjælp fra en taburet og en yogamåtte arbejder man sig fra liggende til stående via strækøvelser. Øvelserne er simple og meget elegante de minder om opvarmningsstræk fra en danseklasse med deres flydende transformation fra ét stræk til det næste. Der varieres mellem stræk- og styrkeøvelser med udgangspunkt i ryggen og nakkens alignment. Som danser er øvelserne let tilgængelige og har man prøvet Alexander Teknik, Yoga eller lignende kan man genkende mange af intensionerne. Lotte giver klassen et konstant flow. Hver øvelse udvikler sig ind i den næste. Sidst i klassen laver hun en opsamling af de vigtigste fokuspunkter og hun giver individuelle rettelser, og der er også plads til at deltagerne kan stille spørgsmål. Lotte Sigh er uddannet danser og koreograf ved den hollandske statsskole, Rotterdamse Dansakademie i Holland, ved Dance Loft i Schweiz og hos Jennifer Muller i New York. Lotte har arbejdet med Gyrotonic og Gyrokinesis siden 1998, hvor hun dels har integreret systemet i sin egen træning som danser, dels har undervist.

13 STATISTIK 14 th Copenhagen Dance Seminar Antal træningstilbud: 12 Studietid reserveret i alt: Heraf effektiv træningstid: 336 timer 144 timer Deltagere i alt : 535 Personer i alt: 60 Antal nationaliteter: 4

12th Copenhagen Dance Seminar 2002

12th Copenhagen Dance Seminar 2002 12th Copenhagen Dance Seminar 2002 Tema: Nordiskdans 12th Copenhagen Dance Seminar blev afholdt i perioden 22. juli 3. august 2002. Igen i år startede seminaret sæsonen og temaet for dette års Copenhagen

Læs mere

16 th Copenhagen Dance Seminar. juni 2006 rapport

16 th Copenhagen Dance Seminar. juni 2006 rapport 16 th Copenhagen Dance Seminar juni 2006 rapport Forord Også dette års Copenhagen Dance Seminar havde morgenklasser i moderne og ballet og derefter en blanding af workshops i dans og danserelaterede emner;

Læs mere

Fagplan 3. Klasse. 1. Kapitel Moderne dans kompetencer

Fagplan 3. Klasse. 1. Kapitel Moderne dans kompetencer Fagplan 3. Klasse 1. Kapitel Moderne dans kompetencer 1.1 Læringsmål 1.1.1 - at være bevidst om sin holdning, efter placerings principper: ankler, knæ, hofter og skuldre i en linje, lodret fra gulvet,

Læs mere

BEDØMMELSESKRITERIER I KØRESTOLSSPORTSDANS

BEDØMMELSESKRITERIER I KØRESTOLSSPORTSDANS BEDØMMELSESKRITERIER I KØRESTOLSSPORTSDANS 4.1 Generelle regler 4.1.1 Bedømmelse af et par begynder, når de indtager deres danseposition og slutter først, når musikken stopper. Dommeren skal under hele

Læs mere

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING KURSER FOR ANSATTE I DAGINSTITUTIONER, DAGPLEJER, BØRNEHAVEKLASSER SAMT PÆDAGOGSTUDERENDE HANNE HTCompany HTTROLLE I/S OM KURSET STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING ET KURSUS

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

Vind-Mølle Balletten af Asbjørn Lønvig, kunstner

Vind-Mølle Balletten af Asbjørn Lønvig, kunstner Vind-Mølle Balletten af Asbjørn Lønvig, kunstner I New York har man den berømte The New York City Ballet. I Boston har man The Boston Ballet. I Moskva har man Bolshoi Teatret og Bolshoi Balletten. I Danmark

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

KURSET: PRAKSIS: copyright all rights reserved hamsa yoga studio

KURSET: PRAKSIS: copyright all rights reserved hamsa yoga studio KURSET: Teknik bliver til kunst når den udvider ens potentiale. På Hamsa Yoga Studio er det ultimative mål med teknik er at forøge effekten af yogaen, så som stress reduktion, forbedret søvnkvalitet og

Læs mere

Nyt træningskoncept: Prøv det før dit træningscenter!

Nyt træningskoncept: Prøv det før dit træningscenter! Nyt træningskoncept: Prøv det før dit træningscenter! Bliv smidig, sej og stærk på én gang piloxing pilates + boksning Kan man kombinere så forskellige motionsformer som boksning og pilates? Ja, det kan

Læs mere

Portræt af to anerkendte danske glaspustere Der er en lille gruppe af meget talentfulde glaspustere i Danmark, der har potentiale til at udfordrer

Portræt af to anerkendte danske glaspustere Der er en lille gruppe af meget talentfulde glaspustere i Danmark, der har potentiale til at udfordrer Portræt af to anerkendte danske glaspustere Der er en lille gruppe af meget talentfulde glaspustere i Danmark, der har potentiale til at udfordrer markedet for internationalt glaskunst. På de næste sider

Læs mere

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017 VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017 Et tilbud til 7.-9. klasser på: Hendriksholm Skole, Rødovre Skole, Nyager Skole, Tinderhøj Skole og Islev Skole. Valgfag i Ungdomsskolen Alle, der går i 7.,

Læs mere

Puste til æg. Vaske sig selv i hovedet. Flyde på ryggen og maven med og uden redskab. Raketstarter på maven og ryg. Balanceøvelser med søslanger

Puste til æg. Vaske sig selv i hovedet. Flyde på ryggen og maven med og uden redskab. Raketstarter på maven og ryg. Balanceøvelser med søslanger General sæsonplan for Leg og Plask i Vordingborg Svømmeklub. Formål: Er at svømmerne efter endt sæson har fået skabt tryghed omkring det at komme i vandet samt tilvænning til at færdes i vandet. Der vil

Læs mere

NYCIRKUS DANS TEATER&PERFORMANCE MUSIK

NYCIRKUS DANS TEATER&PERFORMANCE MUSIK NYCIRKUS DANS TEATER&PERFORMANCE MUSIK NyCirkus...4 Dans.... 5 Teater & Performance...6 Musik... 7 Fælles aktiviteter...8 Praktisk info...9 Om Kulturhus Kappelborg...11 Velkommen Kom til Skagen, hvor havene

Læs mere

Smag på kulturen! - appetitvækker for Børneområdet

Smag på kulturen! - appetitvækker for Børneområdet Smag på kulturen! - appetitvækker for Børneområdet Smag på kulturen I Kultur har vi et ønske om, at børn får smag for kunst og kultur i deres hverdag. Smag på kulturen er tænkt som en appetitvækker til

Læs mere

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2015 2016

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2015 2016 VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2015 2016 Rødovre Skole HENDRIKSHOLM SKOLE Valgfag i Ungdomsskolen Alle, der går i 7., 8. og 9. kl., skal ifølge folkeskolereformen have et obligatorisk valgfag. Folkeskolerne

Læs mere

KINESISKE HELSEØVELSER. Indre ro & harmoni. Håååååå. Six Sounds Qigong

KINESISKE HELSEØVELSER. Indre ro & harmoni. Håååååå. Six Sounds Qigong KINESISKE HELSEØVELSER Indre ro & harmoni Håååååå Tjiiyyyy Huuuuu Tjuåiiiii Siiiiiiii Six Sounds Qigong (Liu Zi Jue) er en kombination af øvelser og lyde/vibrationer. Systemet er et af de klassiske Qigong

Læs mere

Årsplan idræt 8. klasse Solhverv 2015-2016. Sted Ansvarlig Teori/Tema

Årsplan idræt 8. klasse Solhverv 2015-2016. Sted Ansvarlig Teori/Tema Uge Emne Sted Ansvarlig Teori/Tema 33 Intro til faget faglige og praktiske forventninger Intro til atletik indledende øvelser. Løbe runden om Solhverv, Marie-høns, Hospitals-tagfat, Løb med ærteposer.

Læs mere

Copenhagen Summer Seminar tog en ny drejning i dette år, da vi af scenekunstudvalget fik lov til at sprede workshops og klasser ud over hele sæsonen.

Copenhagen Summer Seminar tog en ny drejning i dette år, da vi af scenekunstudvalget fik lov til at sprede workshops og klasser ud over hele sæsonen. Rapport Copenhagen Summer Seminar tog en ny drejning i dette år, da vi af scenekunstudvalget fik lov til at sprede workshops og klasser ud over hele sæsonen. Vi har valgt en struktur hvor hovedvægten af

Læs mere

HELHED I BØRN OG UNGES LIV

HELHED I BØRN OG UNGES LIV HELHED I BØRN OG UNGES LIV Børn og unge har mange talenter og mange forskellige former for intelligens, som skal tilgodeses. Det kræver et godt samarbejde mellem alle, der har med dem at gøre i hverdagen.

Læs mere

WORKSHOP. 5 TING du ikke vidste (men gerne vil vide) OM PILATES 1/6 BENTE TROMBORG

WORKSHOP. 5 TING du ikke vidste (men gerne vil vide) OM PILATES 1/6 BENTE TROMBORG WORKSHOP 5 TING du ikke vidste (men gerne vil vide) OM PILATES BENTE TROMBORG 1/6 MERE ENERGI, RO OG FOKUS Det er mandag aften, klokken er 19.05, og jeg sidder på mit træningsunderlag i det lokale fitnesscenter.

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Harmonika og højskole

Harmonika og højskole 2016 Harmonika og højskole Uge 31 31/7 7/8 2016 Side 2 Send harmonikaen på højskole Livsstilshøjskolen i Gudum inviterer til et fuldstændig fantastisk harmonikakursus, hvor harmonikaen er i centrum. Vi

Læs mere

Sunde og smukke fødder

Sunde og smukke fødder Sunde og smukke fødder med Franklin Balls af Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP Indledning til øvelser Alle bør træne fødderne Alle har stor gavn af at træne fodens muskler. Det fodtøj og underlag, vi

Læs mere

HOLDBESKRIVELSER I EIC FITNESS

HOLDBESKRIVELSER I EIC FITNESS HOLDBESKRIVELSER I EIC FITNESS Begynder-Biking For nybegyndere & let øvede. Der køres i intervaller med indlagte pauser og plads til smil. Instruktøren vil gennemgå følgende: indstilling af cyklen belastningssystemet

Læs mere

Aftale om Det Kongelige Teater for perioden 2012-2015

Aftale om Det Kongelige Teater for perioden 2012-2015 Aftale af 16. november 2011 Aftale om Det Kongelige Teater for perioden 2012-2015 1. Indledning Der er enighed mellem regeringen og Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative

Læs mere

Velkommen til Nøbbet Gymnastikforenings nye sæson som starter i uge 39 i Hallen og gymnastiksalen, Ravnsborghallen, Pederstrupvej 30, Horslunde.

Velkommen til Nøbbet Gymnastikforenings nye sæson som starter i uge 39 i Hallen og gymnastiksalen, Ravnsborghallen, Pederstrupvej 30, Horslunde. Velkommen til Nøbbet Gymnastikforenings nye sæson som starter i uge 39 i Hallen og gymnastiksalen, Ravnsborghallen, Pederstrupvej 30, Horslunde. Igen i år byder vi nye og gamle medlemmer velkommen. Vi

Læs mere

HOLDBESKRIVELSER I EIC FITNESS

HOLDBESKRIVELSER I EIC FITNESS HOLDBESKRIVELSER I EIC FITNESS Begynder-Biking For nybegyndere & let øvede. Der køres i intervaller med indlagte pauser og plads til smil. Instruktøren vil gennemgå følgende: indstilling af cyklen belastningssystemet

Læs mere

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave 24 JULE PLANKER Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave Plejer din mave også at få en ekstra delle eller to i december? Bare rolig, i år kommer I FORM dig til hjælp. Redningen hedder PLANKEN

Læs mere

En identitet, Et navn. Jenk skifter navn til ebmpapst. ebm-papst Mulfingen GmbH & Co. KG. ebm-papst Denmark ApS

En identitet, Et navn. Jenk skifter navn til ebmpapst. ebm-papst Mulfingen GmbH & Co. KG. ebm-papst Denmark ApS En identitet, Et navn ebm-papst Mulfingen GmbH & Co. KG ebm-papst Denmark ApS Bachmühle 2 D-74673 Mulfingen Phone +49 7938 81-0 Fax +49 7938 81-110 info1@de.ebmpapst.com Vallensbækvej 21 DK 2605 Brøndby

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Sæson 2016-2017. Præsentation af de enkelte fag. Begynderkursus i IPAD. Linedance. Maleri

Sæson 2016-2017. Præsentation af de enkelte fag. Begynderkursus i IPAD. Linedance. Maleri Sæson 2016-2017 Præsentation af de enkelte fag Begynderkursus i IPAD Har du en IPAD, som du gerne vil lære (bedre) at kende? Så har du chancen for at deltage på begynderkursus på lokalcentret. Her lærer

Læs mere

Kvalitet i børns legemiljø. Workshop med D. Winther-Lindqvist

Kvalitet i børns legemiljø. Workshop med D. Winther-Lindqvist Kvalitet i børns legemiljø Workshop med D. Winther-Lindqvist Plan for workshop legen i udviklingen (fysiske, sociale og pædagogiske rammer) Adgang til lege og legenormer Den voksnes rolle: at gå foran,

Læs mere

Aktionslæring VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3. www.læringsspor.dk

Aktionslæring VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3. www.læringsspor.dk VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3 Aktionslæring Hvad er aktionslæring? Som fagprofessionelle besidder I en stor viden og kompetence til at løse de opgaver, I står over for. Ofte er en væsentlig del af den

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Swingtime Aerobics, Fitness & Dance Convention. Gratis Juni-event. www.clublasanta.dk

Swingtime Aerobics, Fitness & Dance Convention. Gratis Juni-event. www.clublasanta.dk R Swingtime Aerobics, Fitness & Dance Convention Gratis Juni-event Den ultimative fitness oplevelse 5.-12. Juni og 28. August - 4. September 2015 www.clublasanta.dk 2 To uger med aerobic - den ene gratis!

Læs mere

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt 66 Luk øjnene Mærk kroppen punkt for punkt 67 Øvelse 1 Giv din bevidsthed til kroppen Du skal nu i gang med at føre din bevidsthed hen til forskellige områder af din krop og sanse din krop. Når du kan

Læs mere

HAVE og BAKKER. VORES mark er et fladt landskab midt i Trekantsområdet. Marken ligger lige nu og venter på at blive taget i brug.

HAVE og BAKKER. VORES mark er et fladt landskab midt i Trekantsområdet. Marken ligger lige nu og venter på at blive taget i brug. HAVE og BAKKER VORES mark er et fladt landskab midt i Trekantsområdet. Marken ligger lige nu og venter på at blive taget i brug. Min intention med marken er at skabe rum for oplevelser, kontemplation,

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Meditative vandringer

Meditative vandringer 2016 Meditative vandringer En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro og ny balance. Uge 28 Dato: 10.7-17.7. 2016 Side 2 Meditative vandringer 2016 En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro

Læs mere

UNIK BRANDING & EKSPONERING I SÆRKLASSE BLIV SPONSOR FOR COPENHAGEN TV FESTIVAL 2014

UNIK BRANDING & EKSPONERING I SÆRKLASSE BLIV SPONSOR FOR COPENHAGEN TV FESTIVAL 2014 UNIK BRANDING & EKSPONERING I SÆRKLASSE BLIV SPONSOR FOR COPENHAGEN TV FESTIVAL 2014 NIKOLAJ KOPPEL Kanalredaktør & vært, DR Der er festivaler, og så er der TV Festival. En begivenhed, der står meget højt

Læs mere

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Didaktik i naturen Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord Indledning Målgruppen Natur Praktiske overvejelser Nysgerrige voksne Opmærksomhed Læring Didaktik Den

Læs mere

Didde Munk Andersen Puls/styrke og springgymnastik

Didde Munk Andersen Puls/styrke og springgymnastik Didde Munk Andersen Puls/styrke og springgymnastik Didde underviser i puls, styrke og kondition på mellemtrinnet og i springgymnastik i 6.klasse. Undervisningen er med høj intensitet. Det handler om at

Læs mere

Er du slave af vægten?

Er du slave af vægten? Er du slave af vægten? Få gode råd til at måle din fremgang - og få succes med vægttabet. Med en nede-på-jorden og no bullshit -indstilling får du inspiration til en sundere livsstil Af Krisztina Maria,

Læs mere

Resume af projektbeskrivelse Kroppen på Toppen -i børnehøjde

Resume af projektbeskrivelse Kroppen på Toppen -i børnehøjde Resume af projektbeskrivelse Kroppen på Toppen -i børnehøjde Projektet går ud på at alle børn (0-6 årige) i Aalborg Kommunes institutioner skal have Kroppen på Toppen ved at få mere fysisk aktivitet, flere

Læs mere

Medvirkende New Journal Lars Egegaard Sørensen, Visuel Designer

Medvirkende New Journal Lars Egegaard Sørensen, Visuel Designer Medvirkende New Journal Lars Egegaard Sørensen, Visuel Designer Med speciale i nyudvikling af 3D hologram scenografi sætter Lars Egegaard Sørensen et helt særligt præg på enhver forestilling, han er tilknyttet

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

YOGATEKNIK 50-TIMERS TEMAUDDANNELSE. Foråret 2015. Datoer: 1.- 3. maj & 28.- 31. maj. Sted: Hamsa Yoga Studio Mejlgade 50A 8000 Aarhus C

YOGATEKNIK 50-TIMERS TEMAUDDANNELSE. Foråret 2015. Datoer: 1.- 3. maj & 28.- 31. maj. Sted: Hamsa Yoga Studio Mejlgade 50A 8000 Aarhus C YOGATEKNIK 50-TIMERS TEMAUDDANNELSE Foråret 2015 Datoer: 1.- 3. maj & 28.- 31. maj Sted: Hamsa Yoga Studio Mejlgade 50A 8000 Aarhus C Pris: 6.500 dkk. Uddannelsens indhold: Teknik for teknikkens skyld

Læs mere

Meditative vandringer

Meditative vandringer 2016 Meditative vandringer En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro og ny balance. Uge 28 Dato: 10.7-17.7. 2016 Side 2 Meditative vandringer 2016 En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Silkeborg Svømmeklub

Silkeborg Svømmeklub Silkeborg Svømmeklub Undervisningsafdelingen Lektionsplaner: Begynder 1 Undervisningsmaterialet bygger på ideer, øvelser og overvejelser fra Dansk Svømmeunions bog Moderne Svømning, samt trænere i Silkeborg

Læs mere

Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro

Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro 2016 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro Uge 27 3/7-9/7-2016 Side 2 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro og indre balance Kurset er for dig, der gerne vil nå lidt længere

Læs mere

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale Hvorfor drama i undervisningen? Drama som metode er relevant for fagpersoner, der ønsker at arbejde med differentierede læringsmiljøer, trivsel og inklusion. Det unikke ved drama er elevernes mulighed

Læs mere

Det Kongelige Bibliotek præsenterer denne sommer sin samling af John R. Johnsens dansefotos

Det Kongelige Bibliotek præsenterer denne sommer sin samling af John R. Johnsens dansefotos Dansen i spejlet John R. Johnsens dansefotos Det Kongelige Bibliotek præsenterer denne sommer sin samling af John R. Johnsens dansefotos fra perioden 1970-1995 både i en bog og en udstilling. Begge dele

Læs mere

Nye veje - Kreativitet og kommunikation Valghold 2016 17

Nye veje - Kreativitet og kommunikation Valghold 2016 17 Nye veje - Kreativitet og kommunikation Valghold 2016 17 Toftevangskolen - En bedre udskoling En bedre udskoling -- Valgfag 2015-16 Nye veje Kreativitet og kommunikation Toftevangskolen arbejder med valghold

Læs mere

2. Boldleg for begyndere

2. Boldleg for begyndere 2. Boldleg for begyndere Af Lene Terp Seminarielektor i Idræt og konsulent i Skoleidrættens Udviklingscenter, CVU Sønderjylland Cand. Scient i Idræt & Sundhed, SDU Elitetræner i fodbold Indledning At kunne

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

60+ - EN STÆRK ALDER

60+ - EN STÆRK ALDER 60+ - EN STÆRK ALDER Af Nickie Winfield Almquist og Kåre Seidelin 60+ EN STÆRK ALDER Roning er en sport der kan dyrkes langt op i alderdommen. Det kræver blot, at du har lyst til at vedligeholde din krop.

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Forumteater Kursus hos Prisme i at lave forumteater.

Forumteater Kursus hos Prisme i at lave forumteater. Forumteater Kursus hos Prisme i at lave forumteater. TID: Kurset varer 2 dage: 16 og 17. Maj 2013 KL: 9,30-16 Et kursus på 2 dage for Centerets undervisere i forumteaterets muligheder/ facilitator greb.

Læs mere

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET Beridereleverne følger med i instruktionerne fra Claus Toftgaard. Indimellem har vi haft elever, der var så usmidige, ukoordinerede og i en så generel dårlig fysisk form, at jeg har måttet ringe til uddannelsesstedet

Læs mere

I projektet Billeder af vand vil et sammensat musikskole-symfoniorkester og kor fusionerer med dansere og musikere fra Burkina Faso.

I projektet Billeder af vand vil et sammensat musikskole-symfoniorkester og kor fusionerer med dansere og musikere fra Burkina Faso. Billeder af Vand I projektet Billeder af vand vil et sammensat musikskole-symfoniorkester og kor fusionerer med dansere og musikere fra Burkina Faso. Projektets sigte er en kunstnerisk oplevelse, der bryder

Læs mere

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning Praktisk træning Tekst: Karen Strandbygaard Ulrich Foto: jesper Glyrskov, Christina Ingerslev & Jørgen Damkjer Lund Illustrationer: Louisa Wibroe Bakke & bagpartskontrol 16 Hund & Træning Det er en fordel,

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

http://www.czqykids.com/main.asp

http://www.czqykids.com/main.asp Studerendes navn: Lise Vinter Dam Madsen Frydenstrand Studienummer: PS10405 E-mail.: smukke8@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. I 3 Praktikperiode Praktik fra til dd.mm.år: 01.02-2013 til 30.07-2013

Læs mere

dansfantasi kreativitetkunst

dansfantasi kreativitetkunst dansfantasi kreativitetkunst Forord Få ting i vores verden kan få folk til at glemme hverdagen, som dans kan. At bevæge sin krop til musik er livgivende og kan virke helende både fysisk og psykisk. For

Læs mere

Hej skal vi lege? Informationsfolder til dagplejer, vuggestuer og børnehaver

Hej skal vi lege? Informationsfolder til dagplejer, vuggestuer og børnehaver Informationsfolder til dagplejer, vuggestuer og børnehaver Hej skal vi lege? Kontaktoplysninger Har din dagpleje, vuggestue eller børnehave lyst til at lege med, eller ønsker du at vide mere om bevægelsesugen

Læs mere

Holbæk Drama College En bro mellem barndom og voksen En bro mellem muligheden og realiseringen En bro mellem tanke og handling En bro mellem det

Holbæk Drama College En bro mellem barndom og voksen En bro mellem muligheden og realiseringen En bro mellem tanke og handling En bro mellem det Holbæk Drama College En bro mellem barndom og voksen En bro mellem muligheden og realiseringen En bro mellem tanke og handling En bro mellem det kunstneriske amatørarbejde og det professionelle teaterarbejde.

Læs mere

FYSISK-MOTORISK BASISTRÆNING I BADMINTON

FYSISK-MOTORISK BASISTRÆNING I BADMINTON FYSISK-MOTORISK BASISTRÆNING I BADMINTON KOM I GANG KOM I GANG! Motorisk udvikling sker over et helt livsforløb. I børneårene op til puberteten er den motoriske udvikling essentiel, da indlæring af bevægelser

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops.

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops. FASE 4: IDÉ I skal nu bruge jeres viden fra opdagelsesrejsen og tematiseringen som brændstof til at få nye ideer, der giver jer svaret på jeres innovationsspørgsmål. I de foregående faser fik I med stor

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

Holdbeskrivelser. Styrketræning Kondtionstræning Sundhed & Velvære Vægttab

Holdbeskrivelser. Styrketræning Kondtionstræning Sundhed & Velvære Vægttab Holdbeskrivelser Styrketræning Kondtionstræning Sundhed & Velvære Vægttab Holdbeskrivelser Hos Dansk Fitness kan du gå til mange forskellige hold. Det er ikke alle centre som tilbyder alle hold, men alle

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Abstrakte og unikke malerier med lys og dybde

Abstrakte og unikke malerier med lys og dybde www.artvesta.dk Abstrakte og unikke malerier med lys og dybde Vibeke Vesta varierer sine maleriers udtryk via individuel komposition, struktur og brug af effekter. Det giver hvert maleri sin egen historie.

Læs mere

Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer

Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer For alle med interesse for sundhed på- og uden for arbejdspladsen Lægen &Terapeuten Læge Claus Sønderskov og fysioterapeut og arbejdsmiljøkonsulent Søren

Læs mere

Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker.

Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker. Bilag 8 Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker. 1. Aarhus fremlægger output fra rum 1 med udgangspunkt

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger Kurser efterår 2014 - nu også for børnehavepædagoger Kære børnehavepædagoger I har modtaget en folder fra Center for Undervisningsmidler, henvendt til pædagoger, der arbejder med kommende skolestartere.

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Mindfulness & singleture

Mindfulness & singleture 016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Eve Nyd en uge i balance sammen med andre der rejser alene Mindfulness & singleture Mindfulness

Læs mere

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget

Læs mere

Evaluering DA 2013-14. Dansk. Karin Tychsen

Evaluering DA 2013-14. Dansk. Karin Tychsen Evaluering DA 2013-14 Dansk Karin Tychsen Undervisningen har fulgt årsplanen. Begge årgange har været med i bogstavindlæringen og alle er godt i gang med både at læse og skrive. De bøger eleverne læser,

Læs mere

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til Qi-Gong Du skal - som det første du sætter på plads hver gang du starter træningen - sørge for at stå med vægten ligelig fordelt på foden, nøjagtig som i de indrammede områder vist på tegningen her til

Læs mere

Foreløbige programpunkter SCENERNE - Kreative Dage 2014

Foreløbige programpunkter SCENERNE - Kreative Dage 2014 Lørdag den 25. oktober kl. 14.00 Foreløbige programpunkter SCENERNE - Kreative Dage 2014 Fra krimivært til kunstner om at turde realisere sine drømme ved Trine Panum. Trine Panum er autodidakt billedkunstner

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

Annes Atelier. Medlemmerne i panelet i. www.annes-atelier.dk. Tom Jørgensen Kunstanmelder, forfatter, redaktør af Kunstavisen mm.

Annes Atelier. Medlemmerne i panelet i. www.annes-atelier.dk. Tom Jørgensen Kunstanmelder, forfatter, redaktør af Kunstavisen mm. Medlemmerne i panelet i Annes Atelier www.annes-atelier.dk Peter Rasmus Lind Gallerist Gitte Albertsen Revisor Jesper Christophersen Medievejleder/kunstskribent mm. Tom Jørgensen Kunstanmelder, forfatter,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Undervisning på folkehøjskoler

Undervisning på folkehøjskoler Undervisning på folkehøjskoler På folkehøjskoler er der krav til undervisningens omfang, placering og brede almene indhold. Med denne vejledning vil ministeriet tydeliggøre, hvad kravene betyder i praksis.

Læs mere

SANGTEKNIK FOR SANGERE. Prolog

SANGTEKNIK FOR SANGERE. Prolog SANGTEKNIK FOR SANGERE Prolog Vores stemme er et produkt af vores anatomi og vores stemmebrug livet igennem. Stemmen afspejler, hvem vi er, og hvordan vi har det og hvad vi vil. Vi er skabt med en anatomi,

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

Kirkemusikhøjskole 2012-13. Storring-Stjær, Skivholme-Sjelle-Skørring, Skovby og Galten sogne.

Kirkemusikhøjskole 2012-13. Storring-Stjær, Skivholme-Sjelle-Skørring, Skovby og Galten sogne. Kirkemusikhøjskole 2012-13 Storring-Stjær, Skivholme-Sjelle-Skørring, Skovby og Galten sogne. Velkommen til endnu en sæson i Kirkemusikhøjskolen. Denne sæson vil være præget af variation, inspiration og

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk VARDES KULTURELLE RYGSÆK 1 Vardes Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk,

Læs mere