Sikkerhed og overblik for entreprenører Produktionsstyring med Vico Office

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sikkerhed og overblik for entreprenører Produktionsstyring med Vico Office"

Transkript

1 Sikkerhed og overblik for entreprenører Produktionsstyring med Vico Office

2 Med BIM kan du spå om fremtiden, og forudse problemer på din byggesag En skarp pris og en vunden opgave, er langt fra ensbetydende med en god bundlinje. Som entreprenør ved du, at mange faktorer kan æde din bundlinje og sprænge din tidsplan i byggeperioden. Du kan måske genkende nogle af dem her: Manglende eller fejlopgjorte mængder => fejl i leverencerne. Kollisioner i det projekterede materiale => uro på byggepladsen + slagsmål om ansvar. Ændringer i projektmaterialet => tidsplan + økonomi skrider. Du kan rette op i tide Produktionsstyring med Vico Office, kan hjælpe dig med at forudse problemer på din byggesag, længe inden de opstår. Hvis huset ikke kan bygges på skærmen, kan det heller ikke i virkeligheden. Programmet sikrer dig, at de 3D-modeller du anvender i udførelsen er fri for fejl, og at mængder, økonomi og tid hænger sammen. Så undgår du ubehagelige økonomiske overraskelser i udførelsen. BIM programmet Vico Office er opdelt i moduler, som du vil få præsenteret på de næste sider. Du sammensætter selv modulerne, så du får et BIM-program, tilpasset dine behov. Hvis du er i tvivl, hjælper vi dig gerne, med at finde den helt rigtige løsning til din virksomhed. Kristian Birch Pedersen Direktør Exigo kbp@exigo.dk Jeg er født og opvokset i byggebranchen. Et af mine tidligste minder er fra min bedstefars entreprenørvirksomhed på Djursland, hvor jeg fik lov til at køre minigraver. Senere blev jeg selvfølgelig bygningsingeniør og fandt ud af, hvor usund byggeprocessen kan være. Jeg kunne se tidsplanerne skride og kollegerne gå ned med stress. Det blev til et forskningsprojekt om it i byggeri, der viste mig en ny vej for byggebranchen. Jeg tog et valg og sagde mit gode job som chefrådgiver hos Rambøll op. Hurtigt efter var Exigo født, og siden da har vi hjulpet mange bygherrer og entreprenører med at få styr på deres byggeri. For mig handler det om meget mere end at tjene penge. Det er et personligt mål for mig at genskabe min barndoms glæde ved byggeriet og eliminere stressende og dyre hovsaløsninger. Her viser it vejen frem.

3 Rådgivers 3D-modeller giver problemer i udførelsen Flere danske entreprenører oplever problemer med de 3D-modeller de modtager. 3D-modellerne kan ofte ikke anvendes direkte i produktionen, og forskellige programmer og filformater skaber forvirring. Mange fejl i 3D-modellerne opdages først når byggeriet allerede er i gang, og de fejl koster entreprenøren dyrt. Både tidsmæssigt og økonomisk. Fejl i 3D-modellerne medfører ofte, at projekterne ikke er koordineret på tværs af fag. Typisk giver det kollisioner, dvs. geometriske fejl i projektmaterialet, som gør, at man rent praktisk ikke kan bygge. Fx hvis et vandrør rammer en bjælke. Løsningen hedder 3D-kollisionskontrol Med kollisionskontrol, undgår du kollisioner og de problemer, der følger med som: slåskampe om ansvar, dyre hovsaløsninger, utilfredshed og ineffektivitet på byggepladsen. Du får: 1. En samlet 3D-model af alle fag, hvor kollisioner kan kortlægges og rettes inden byggestart. 2. En god byggeproces uden slagsmål om ansvar. 3. Mere effektive håndværkere. Exigo har assisteret Hansson & Knudsen på byggesagen Rømerhus i Aarhus. Vi har lavet løbende koordinering og kollisionskontroller af alle fag. Både før og efter byggestart. Anders Green Sørensen, Projektleder, hansson & Knudsen Der er flere risici forbundet med Rømerhus byggesagen. For det første, bygger vi en kompleks stålkonstruktion og mange nye installationer, ind i en gammel skæv bygning. For det andet, projekterer og bygger vi samtidig. Det kunne ganske enkelt ikke lade sig gøre uden 3D. Succesen bygger på et godt og tæt samarbejde imellem alle fag. Alle i teamet, entreprenør, ingeniør, Exigo og alle installationsfagene, knokler benhårdt for at sikre bygherre et godt resultat. Hvis ikke alle fag er tegnet i 3D, kan du i Vico Office også sammenholde 2D og 3D, for at sikre et materiale fri for kollisioner.

4 Med Vico Office kan du regne med dine mængdeopgørelser Exigo har assisteret CG Jensen på Slagelse sygehus: Der er mange økomiske risici forbundet med traditionelle manuelle metoder til optælling af mængder. Det er tidskrævende og giver ofte fejl. Du kender altid de rigtige mængder Manglende og fejlopgjorte mængder i dit byggeprojekt, medfører fejl i budgetter, tilbud og materialeleverancer. Fejl der kan få fatale konsekvenser for projektets økonomi og tidsplan. Ved at importere dine 3D-bygningsmodeller i Vico Office, får du et bedre overblik over mængderne, og sikrer dig, at du får det hele med. Mængder fordelt ud på områder/zoner Med Vico kan du med en enkelt streg på din 3D-model, automatisk dele dine mængder op i områder. Det giver dig overblik over mængder i fx øst-fløj, vestfløj, nordfløj og sydfløj. Vi kan gøre det for dig Hvis du ikke ønsker at gøre det selv, kan du vælge, at sende 3D-modellerne til os, så laver vi en mængdeverificering for dig. Det er en ydelse, mange entreprenører benytter sig af, og det kan vi også hjælpe dig med. Karsten Væde, Projekchef, CG Jensen CG Jensen bygger i Slagelse m2 råhus i forbindelse med opførelse af et nyt psykiatrisk sygehus. Der er tale om Danmarks næst største igangværende byggeri, hvor råhuset skal stå færdigt på ca 12 mdr. Projektmaterialet er udført i en 3D-model (Revit), hvor Exigo på meget professionel vis, har hjulpet CG Jensen med at få overblik over projektet såvel økonomisk som planlægningsmæssigt. Exigo har været en rigtig god samarbejdspartner, som vi helt sikkert vil vælge en anden gang.

5 Få en revideret kalkulation, i samme øjeblik du får en revideret 3D-model Manuel optælling, og kalkulationer i store regneark, er tidskrævende, og der kan nemt opstå fejl. En lille målefejl, kan få store konsekvenser for den samlede økonomi. Ved at koble 3D-modellens mængder sammen med priser på materialer, arbejdsløn osv., får du et rigtig godt overblik over din kalkulation. Vico Office sørger herefter for, at din kalkulation automatisk opdateres, når du importerer en revideret 3D-model. Hvilke bygningsdele eller hvilke områder ligger over budget? Programmet kan dele mængderne ud på bygningsdele eller på områder. Er det vestfløjen eller østfløjen der ligger over det budgeterede? Og hvilken etage er det på? Hvilke bygningsdele ligger over budget? Figuren nedenfor viser, at udgifter til facade, i dette tilfælde ligger 121% over målbudgettet. Målbudgetanalyse: Facade ligger 121% over budget facade

6 Bedre overblik over tidsplanen - inden byggestart Når du konverterer en Gantt-tidsplan (fx MS project), til en lokationsbaserede tidsplan, får du et overblik over en lang række faktorer med stor risiko, som du ikke kan se i en Gantt-tidsplan. Er der områder med kolliderende arbejder? Er der områder af byggepladsen der står tom? Er der en jævn bemanding og et godt flow i arbejderne? Reducer udførselstiden med minimum 10% Når du har overblik over hvor udfordringerne ligger, er det nemt at optimere din tidsplan. Du sparer nemt 10% i udførselstiden. Prøv løseligt at regne på, hvor meget det koster at have din byggeplads kørende bare én dag. At reducere udførselstiden fra fx 18 til 16 måneder, betyder rigtig mange penge på bundlinjen! 10% kortere Lokationsbaseret planlægning vinder frem Planlægning med traditionelle tidsplaner giver ofte en dårlig udnyttelse af byggepladsen. Nogle områder af byggepladsen ligger øde og ineffektive hen og, andre områder er overfyldte og håndværkerne går i vejen for hinanden. De arbejder samme sted - samme tid. Ask Hesselager, Procesleder i Enemærke & Petersen A/S ( ) et godt flow og en stabil bemanding sikrer en god kvalitet og en god økonomi. ( ) Jeg mener ikke, jeg ville kunne skabe det samme overblik uden brug af lokationsbaseret planlægning. Planlægningsmetoden er efter min mening den eneste rigtige, når der skal skabes overblik og flow i byggeproduktionen. Traditionel Risikoanalyse Optimeret tidsplan lokationsbaseret tidsplan 1) Fra Gantt til Cyklogram 2) Hvor ligger udfordringerne 3) Udfordringerne løses Tømrer Murer Maler EL TID Mu Tø Ma EL Mu Tø EL Ma TID TID Mu Tø Ma EL ventetid TID

7 Bedre overblik over tidsplanen - i byggeperioden Tø Mu Ma Når byggeriet allerede er igang, vil der altid opstå udfordringer, man ikke kan planlægge sig ud af på forhånd. Klokkeklar dokumentation Med modulet produktionsstyring i Vico Office, opdaterer du løbende tids- planen med faktisk udført arbejde. Det giver dig mulighed for, at aflæse og dokumentere præcis hvad konsekvensen af fx en underentreprenørs eller en leverendørs forsinkelse, eller hvad en ændret tegning fra rådgiver, betyder for resten af din tidsplan. Figur 2 til højre, viser konsekvensen af, hvad en murers manglende mandskab i starten af byggeperioden, betyder for resten af tidsplanen. Maleren, der kører med mandskab som planlagt, må på alle etager vente på mureren. Resultat: Ventetid samt forsinkelse af deadline. Overblik over bemanding fordelt på områder Bemandingplanlægning er også en del af programmet. Du kan planlægge præcist hvor på byggepladsen (fx på rum-niveau - eller på etageniveau) de enkelte arbejder skal pågå, og hvor mange mand du skal bruge. Overblik over jævn/ujævn bemanding Du får en grafisk visning af bemandingen, og kan let optimere tidsplanen, så du får så jævn bemanding som muligt. Deadline dato xx/xx Planlagt lokationsbaseret tidsplan. Arbejderne planlægges på tid + lokationer/etager. Tø Mu Ma Deadline overskrides dato xx/xx Faktisk udført arbejde = prikket linje. Fremtidig konsekvens (stiblet). Problem: Mureren har for få mand på opgaven => maleren venter + deadline forsinkes. Tø Mu Ma Deadline nåes Murer mander op => retter op i tide så planlagt deadline nåes.

8 Hold styr på ændringer Nogle projekter er i 2D, andre i 3D, og ofte en blanding af begge. Det er vanskeligt at få overblik over de samlede mængder, og efter dagevis at klippe-klistre i Excel, er der stor risiko for fejl. Undervejs i tilbudsfasen udsender rådgiver 10 nye tegninger, 3 nye fagmodeller og en lang række rettelsesblade. Nu må du klippe-klistre videre, krydse fingre, og håbe at alle poster er med i tilbuddet. Ingen ændringer bliver overset Når du henter opdaterede 3D-modeller eller 2D-tegninger ind i Vico Office, lyser alle de bygningsdele op, der er ændrede siden sidst. Du kan nemt aflæse, hvad der er slettet, ændret og tilføjet. Fjernet Nyt Ændret Uændret Udfyld tilbudslister hurtigere og mere præcist Du kan med Vico Office koble dine tilbudslister direkte sammen med mængder fra både 2D-tegninger og 3D-modeller. Det betyder, at når rådgiver udsender ændringer lige inden aflevering af tilbud, kan du helt automatisk aflæse ændringer i tilbuddet med det samme. Det sikrer dig, at alle poster kommer med i tilbuddet. Få sikkerhed for at ingen ændringer bliver overset Når byggeriet er igang, og rådgiver løbende laver ændringer, er det ikke altid, at vedkommende husker at kommunikere de ændringer videre til entreprenøren. Det koster dig dyrt i mandetimer og materialer. Drop manuel KS, og sammenling tusindvis af tegninger og 3D-modeller på minutter med Vico Office.

9 Vi kan også hjælpe dig med 3D-koordinering Rådgivers 3D-modeller giver problemer i udførelsen Flere danske entreprenører oplever problemer, med de 3D-modeller de modtager. 3D-modellerne kan ofte ikke anvendes direkte i produktionen, og forskellige programmer og filformater skaber forvirring. Mange fejl i 3D-modellerne opdages først når byggeriet allerede er i gang, og de fejl koster entreprenøren dyrt. Både tidsmæssigt og økonomisk. Exigo kan hjælpe dig Hos Exigo er vi eksperter indenfor 3D og BIM, og vi hjælper ofte entreprenører, med at håndtere 3D-modeller i komplekse byggeprojekter. Kristian Birch Pedersen, direktør i Exigo: Vi har i en lang række byggesager bevist, at systematisk kollisionskontrol er med til at reducere uforudsete omkostninger i en byggesag betydeligt. Det er mere reglen end undtagelsen, at rådgivers 3D-modeller er fyldt med fejl. Til rådgivers forsvar kan man sige, at de ofte bliver presset på honoraret, og 3D-kollisionskontrol betyder en større arbejdsbyrde for dem. Men uanset hvem der er ansvarlig, koster fejlene både entreprenører og bygherre dyrt på byggepladsen. Exigo har assisteret Hansson & Knudsen på byggesagen Rømerhus i Aarhus. Exigo har lavet løbende kollisionskontroller og koordinering af alle fag. Både før og efter byggestart. Anders Green Sørensen, Projektleder, hansson & Knudsen Der er flere risici forbundet med Rømerhus byggesagen. For det første, bygger vi en kompleks stålkonstruktion og mange nye installationer, ind i en gammel skæv bygning. For det andet, projekterer og bygger vi samtidig. Det kunne ganske enkelt ikke lade sig gøre uden 3D. Succesen bygger på et godt og tæt samarbejde imellem alle fag. Alle i teamet, entreprenør, ingeniør, Exigo og alle installationsfagene, knokler benhårdt for at sikre bygherre et godt resultat.

10

Projekt og risikostyring med 3D, 4D og 5D. Exigo - Brendstrupvej 74-8200 Aarhus N - 53 55 59 19 - info@exigo.dk - www.exigo.dk

Projekt og risikostyring med 3D, 4D og 5D. Exigo - Brendstrupvej 74-8200 Aarhus N - 53 55 59 19 - info@exigo.dk - www.exigo.dk Projekt og risikostyring med 3D, 4D og 5D Vil I have en sund byggeproces? Hos Exigo har vi specialiseret os i at hjælpe bygherrer med projekt- og risikostyring i komplicerede byggeprojekter. Vores mål

Læs mere

5 TYPISKE FEJL I MÆNGDEOPGØRELSER

5 TYPISKE FEJL I MÆNGDEOPGØRELSER 5 TYPISKE FEJL I MÆNGDEOPGØRELSER Data høstet fra +50 byggesager 3D-modeller anvendes ikke længere kun til smukke visualiseringer i forbindelse med præsentationer. De indeholder store mængder data, der

Læs mere

Projekt- og risikostyring. Kristian Birch Pedersen, Civilingeniør, Master i IT, ph.d.

Projekt- og risikostyring. Kristian Birch Pedersen, Civilingeniør, Master i IT, ph.d. Projekt- og risikostyring Kristian Birch Pedersen, Civilingeniør, Master i IT, ph.d. Indhold Om Exigo Problemer vi løser Exigo s metoder til 3D,4D & 5D Projekt og Risikostyring Lokations-baseret planlægning

Læs mere

Klokkeklare IKT-aftaler og opfølgning - er uden tvivl, en af de mest effektive metoder til at sikre dig mod bunkevis af ekstraregninger og slagsmål!

Klokkeklare IKT-aftaler og opfølgning - er uden tvivl, en af de mest effektive metoder til at sikre dig mod bunkevis af ekstraregninger og slagsmål! 1 Klokkeklare IKT-aftaler og opfølgning - er uden tvivl, en af de mest effektive metoder til at sikre dig mod bunkevis af ekstraregninger og slagsmål! Ekstraregninger er jo ikke noget problem, hvis du

Læs mere

Vejledning - Leverancespecifikationer baseret på informationsniveauer

Vejledning - Leverancespecifikationer baseret på informationsniveauer Vejledning - Leverancespecifikationer baseret på informationsniveauer Version 1.1 2014-08-01 Exigo - Brendstrupvej 74-8200 Aarhus N - 53 55 59 19 - info@exigo.dk - www.exigo.dk 2 Leverancespecifikation

Læs mere

M i a R o s e n g a a r d H a n s e n C i v i l i n g e n i ø r i A r k i t e k t u r B I M - k o o r d i n a t o r

M i a R o s e n g a a r d H a n s e n C i v i l i n g e n i ø r i A r k i t e k t u r B I M - k o o r d i n a t o r PROJEKT- OG RISIKOSTYRING PÅ NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL M i a R o s e n g a a r d H a n s e n C i v i l i n g e n i ø r i A r k i t e k t u r B I M - k o o r d i n a t o r NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL

Læs mere

M i a R o s e n g a a r d H a n s e n C i v i l i n g e n i ø r i A r k i t e k t u r B I M - k o o r d i n a t o r

M i a R o s e n g a a r d H a n s e n C i v i l i n g e n i ø r i A r k i t e k t u r B I M - k o o r d i n a t o r PROJEKT- OG RISIKOSTYRING PÅ NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL M i a R o s e n g a a r d H a n s e n C i v i l i n g e n i ø r i A r k i t e k t u r B I M - k o o r d i n a t o r NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL

Læs mere

Hvad er lokationsbaseret planlægning?

Hvad er lokationsbaseret planlægning? Hvad er lokationsbaseret planlægning? Version 2.1 SEPTEMBER/2015 Indhold Indledning 4 Hvad er lokationsbaseret planlægning? 5 Hvordan aflæses en lokationsbaseret tidsplan? 6 Hvorfor bruger vi lokationsbaseret

Læs mere

5 år med OpenBIM og IFC. Frank Hollinger Virtual Design & Construction

5 år med OpenBIM og IFC. Frank Hollinger Virtual Design & Construction 5 år med OpenBIM og IFC Frank Hollinger Virtual Design & Construction 1 NCC er en af de førende udviklings- og entreprenørvirksomheder Omkostninger: Den højeste produktionseffektivitet Kunder: De mest

Læs mere

Optimering af byggeprojekter

Optimering af byggeprojekter Optimering af byggeprojekter Kristian Birch Pedersen Civilingeniør, Master i IT, ph.d. Exigo Consult Om Exigo Consult Exigo Consult leverer specialistrådgivning og innovative løsninger i spændingsfeltet

Læs mere

ETC sæt strøm til projektstyringen

ETC sæt strøm til projektstyringen ETC sæt strøm til projektstyringen Sådan får du succes med projektestimering Få styr på projekter og deadlines Denne publikation indeholder en gennemgang af den nye ETC-funktion i TimeLog Project. Med

Læs mere

Lokationsbaseret & Successiv

Lokationsbaseret & Successiv Pla Planlægning & Digitialisering Lokationsbaseret & Successiv 7. JUNI 2018 Effekt af god planlægning Indtjening på sagen Resultatet for entreprenør virksomheden Marginalbidraget til bundlinjen bliver

Læs mere

Casadanas grundlæggende værdier er fundamentet i vores tilgang til kunder, kollegaer og samarbejdspartnere:

Casadanas grundlæggende værdier er fundamentet i vores tilgang til kunder, kollegaer og samarbejdspartnere: BYGNINGS RENOVERING Den førende samarbejdspartner Casadana A/S har som sit erklærede mål at være blandt de foretrukne samarbejdspartnere på Sjælland og øerne inden for renovering og byggestyring. Det lyder

Læs mere

Samarbejde i Cloud en!

Samarbejde i Cloud en! Samarbejde i Cloud en! -Ved Lars Kanneworff & Morten Strandgaard Digitalt samarbejde Understøtter værdikæden i byggeri Man kan dele licenser ud til alle dem som deltager i projektet BIM 360 erstatter Revit

Læs mere

Vestas Blades A/S Vestas technology center i Lem Smed Hansensvej, 6940 Lem. Martin Jønsson dato: 13-02-2014. Opgave formulering

Vestas Blades A/S Vestas technology center i Lem Smed Hansensvej, 6940 Lem. Martin Jønsson dato: 13-02-2014. Opgave formulering Opgave formulering Indhold Opgave formulering... 1 Indledning... 3 Tilbudsfasen... 4 Jord... 4 Beton... 5 Afløb... 5 Elementer... 5 Hovedentreprise kalkulation... 5 Kontrahering... 5 Mobiliseringen...

Læs mere

Det Nye Universitetshospital. Hvad kan Dansk Byggeri tilbyde? Kursus og udvikling. Chefkonsulent Flemming Grangaard

Det Nye Universitetshospital. Hvad kan Dansk Byggeri tilbyde? Kursus og udvikling. Chefkonsulent Flemming Grangaard Det Nye Universitetshospital Hvad kan Dansk Byggeri tilbyde? Chefkonsulent Flemming Grangaard Kursus og udvikling Rådgivning i forbindelse med juridiske spørgsmål Vejledning mv. omkring overenskomstmæssige

Læs mere

VDC i Per Aarsleff. Á s t r í ð u r E l í n Á s g e i r s d ó t t i r V D C D e v e l o p m e n t M a n a g e r

VDC i Per Aarsleff. Á s t r í ð u r E l í n Á s g e i r s d ó t t i r V D C D e v e l o p m e n t M a n a g e r VDC i Per Aarsleff Á s t r í ð u r E l í n Á s g e i r s d ó t t i r V D C D e v e l o p m e n t M a n a g e r Lidt om mig Kommer fra Island men har boet i Danmark over 20 år Har arbejdet i byggebranchen

Læs mere

7. semester, bygningskonstruktør med professionsretning, udførelse, E2013, klasse 7B. Vejledende beskrivelse til afgangsprojekt.

7. semester, bygningskonstruktør med professionsretning, udførelse, E2013, klasse 7B. Vejledende beskrivelse til afgangsprojekt. Københavns Erhvervsakademi udgave rev 01 August 2013 7. semester, bygningskonstruktør med professionsretning, udførelse, E2013, klasse 7B. Vejledende beskrivelse til afgangsprojekt. Præsentation/ godkendelse

Læs mere

I MT Højgaard gennemfører vi projektet virtuelt før vi gør det i praksis.

I MT Højgaard gennemfører vi projektet virtuelt før vi gør det i praksis. 1 I MT Højgaard gennemfører vi projektet virtuelt før vi gør det i praksis. FRA 2D TIL 6D MED VDC 2 Traditionelt Design med 2D Idéer omsættes til design i 2D, som kan omdannes til 3D i hovedet Idé 2D plantegning

Læs mere

Samarbejde i Cloud en!

Samarbejde i Cloud en! Samarbejde i Cloud en! -Ved Kenneth Staack Mortensen Kenneth Staack Mortensen Privat 38 år, gift og 3 børn Bor i Vanløse (i en alt for lille lejlighed) Eksportingeniør Hos NTI (siden 2015) Business Manager,

Læs mere

Grøn Proces. Et redskab til produktionsforberedelse og styring

Grøn Proces. Et redskab til produktionsforberedelse og styring Grøn Proces Et redskab til produktionsforberedelse og styring Undersøgelser i byggebranchen viser at ventetid, spild, svind, tyveri og skader......udgør en væsentlig del af årsagen til branchens dårlige

Læs mere

3D gør det lettere at få plads til installationerne

3D gør det lettere at få plads til installationerne Digitalt byggeri i den virkelige verden Der er blevet talt om digitalt byggeri i flere år, men for nogle virksomheder er det ikke blot blevet ved snakken. De er allerede i gang med at udforske, hvordan

Læs mere

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it 3D-modeller i byggeproduktionen Søren Spile Bygteq it Præsentation af Bygteq it a s Ejet af Dansk Byggeri og Tekniq. Leverandører af IT-løsninger til ca. 6.000 fortrinsvis udførende virksomheder. Primært

Læs mere

LCDK medlemsmøde 06 november 2014. Lean værktøjer i praksis

LCDK medlemsmøde 06 november 2014. Lean værktøjer i praksis LCDK medlemsmøde 06 november 2014 Lean værktøjer i praksis Lean værktøjer i praksis Et uddrag af visionen "Vi vil være epicenter for forskning, viden, uddannelse, erfaring, værktøjer, netværk og fordomsfri

Læs mere

Menneskerne bag maskinerne

Menneskerne bag maskinerne Menneskerne bag maskinerne - Om optimering af produktivitet i byggebranchen Nye ledelsesmetoder vinder frem over alt, og en branche, som er særligt i fokus er byggeriet, da optimering af produktivitet

Læs mere

Sammen med nærværende udbudsbrev fremsendes nedenstående udbudsmateriale:

Sammen med nærværende udbudsbrev fremsendes nedenstående udbudsmateriale: Til tilbudsgiveren Aarhus den 14.11.2013 Udbudsbrev Byggeprojektet omhandler den sidste halvdel af HAB`s afdeling 27 bestående af Blok 4, 5, 6, 7, med i alt 129 lejemål, beliggende i Varbergparken, 6100

Læs mere

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen Ja, Ja, Ja. Nu har vi hørt to rådgivere beskrive tilgange til Lean Design og Lean projektering Men vi skal jo også bygge noget, så hvordan

Læs mere

C-WEB. TM Online dokumenthåndtering, tilgængelig for dig, kollegaer og samarbejdspartnere.

C-WEB. TM Online dokumenthåndtering, tilgængelig for dig, kollegaer og samarbejdspartnere. C-WEB Byggeprojekt.dk og C-WEB leverer mobile og webbaserede digitale byggerier i skyen. IT-infrastrukturen er skræddersyet efter specifikke behov og til udveksling af kvalitetssikrede byggeinformationer

Læs mere

Fotos: Colourbox BEDRE UDBUD. vejen til det succesfulde byggeri

Fotos: Colourbox BEDRE UDBUD. vejen til det succesfulde byggeri Fotos: Colourbox BEDRE UDBUD vejen til det succesfulde byggeri Design: MONTAGEbureauet 10-2014 2 Foto: Colourbox Den perfekte byggesag vi drømmer alle om den Uanset om du er bygherre, rådgiver eller håndværker,

Læs mere

Risiko ved renovering

Risiko ved renovering Risiko ved renovering Arbejdet med risikomodeller er projektlederens vigtigste redskab til at imødekomme de mange uforudsete hændelser og byggetekniske udfordringer der altid opstår i renoveringsprojekter.

Læs mere

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING HVAD ER OPENBIM STUDIO? OpenBIM Studio er et BIM-baseret værktøj til brugerind dragelse, kvalitetssikring og videndeling på nybyggerier og renoveringsprojekter. OpenBIM

Læs mere

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System Lean Construction-DK s Guide til bedre planlægning med Last Planner System Introduktion Last Planner System er et værktøj i Lean Construction udviklet specielt til byggeriet og med hensyn til byggeriets

Læs mere

3D-MODELBASERET TID- OG ØKONOMISTYRING (4D+5D) NYE KOMMUNIKATIONSMULIGHEDER. Kristian Birch Pedersen, Civilingeniør, Master i IT, ph.d.

3D-MODELBASERET TID- OG ØKONOMISTYRING (4D+5D) NYE KOMMUNIKATIONSMULIGHEDER. Kristian Birch Pedersen, Civilingeniør, Master i IT, ph.d. 3D-MODELBASERET TID- OG ØKONOMISTYRING (4D+5D) NYE KOMMUNIKATIONSMULIGHEDER Kristian Birch Pedersen, Civilingeniør, Master i IT, ph.d. Om Exigo - Referencer DNU i Aarhus Bygherrerådgivning vedr. kollisionskontrol

Læs mere

White paper: Væsentlige kollisioner i dansk byggeri

White paper: Væsentlige kollisioner i dansk byggeri White paper: Væsentlige kollisioner i dansk byggeri 16. februar 2017 Revision: 1 Version 1 Februar 2017 MT Højgaard A/S Knud Højgaards Vej 7 2860 Søborg +45 7012 2400 mth.dk CVR 12562233 Væsentlige kollisioner

Læs mere

Firma Tilbudsfasen Kontrahering Mobilisering Udførsel Aflevering

Firma Tilbudsfasen Kontrahering Mobilisering Udførsel Aflevering Jonas Bille Projektplanche Udbudsmateriale Planlægning Dokumenter Erfaringer Navn Alder Uddannelse Bopæl Jonas Bille 25år Tømrer Horsens Jonas Bille Projektplanche Udbudsmateriale Planlægning Dokumenter

Læs mere

Vedr.: Opgaveformulering af projektet Dato: 11-02-2014 Revideret dato: 14-06-2014

Vedr.: Opgaveformulering af projektet Dato: 11-02-2014 Revideret dato: 14-06-2014 Projektnavn: inano Center, laboratoriekompleks Bygherre: Aarhus Universitet Adresse: Gustav Wieds Vej 14 8000 Aarhus INANO-Center, Aarhus Projektet er udleveret af NCC. Projektet er udbudt i 2010 og er

Læs mere

Præsentation af MT Højgaard A/S tilbud og planlagte håndtering af byggepladslogistik på Kolding Sygehus. mth.dk

Præsentation af MT Højgaard A/S tilbud og planlagte håndtering af byggepladslogistik på Kolding Sygehus. mth.dk 1 Præsentation af MT Højgaard A/S tilbud og planlagte håndtering af byggepladslogistik på Kolding Sygehus 2 mth.dk Indledning Hvordan ville MT Højgaard håndtere byggepladslogistikken på Kolding Sygehus

Læs mere

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Modul 3: 06. december 2016-08. december 2016-3. sæson 1. Dag: Aftaleforhold, arbejdsmetoder og samarbejdsrelationer Overblik og svar på indgåelse af aftaler

Læs mere

Virksomheden Tilbudsfasen Kontraktfasen Opstart/mob. Udførelse Aflevering

Virksomheden Tilbudsfasen Kontraktfasen Opstart/mob. Udførelse Aflevering Virksomheden Tilbudsfasen Kontraktfasen Opstart/mob. Udførelse Aflevering Hallur Hansen 27/06 1984 Tømrer Færøerne Opgavetekst Planlægning Projektgrundlag Virksomheden Tilbudsfasen Kontraktfasen Opstart/mob.

Læs mere

è Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg

è Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg 1 Digitaliseringsudvalget 28 medlemmer pt. Mødes ca. 4 gange årlig hovedsagligt hos bygherreforeningen Formand: Michael.oersted@cph.dk Udvalgsansvarlig: Carl Johan

Læs mere

bim ikke i teori men i daglig praksis

bim ikke i teori men i daglig praksis bim ikke i teori men i daglig praksis Få et indblik i hvordan ALECTIA anvender BIM på urban mediaspace i Århus havn. Sammen med NCC præsenteres udbudsprojektet af råhusentreprisen, som er udbudt på mængder

Læs mere

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator Kolofon 2015-05-08 < Forrige side IKT-projektroller Vejledning 2 bips Lyskær 1 2730

Læs mere

Bygge Pixen. Din guide til byggesager i afdelingen

Bygge Pixen. Din guide til byggesager i afdelingen Bygge Pixen Din guide til byggesager i afdelingen 1 2 Indhold Hvad kan du bruge ByggePixen til? > En ny byggesag i afdelingen > Din rolle i byggesagen > Samarbejdspartnernes roller og ansvar > Side Hvad

Læs mere

TIL BEBOERNE/ERHVERVSLEJERNE I AB ÅLHOLMHUS Den 26. juni 2009 FORVENTET TIDSPLAN VARSLING. Vedr.: Udskiftning af faldstammer og vandrør.

TIL BEBOERNE/ERHVERVSLEJERNE I AB ÅLHOLMHUS Den 26. juni 2009 FORVENTET TIDSPLAN VARSLING. Vedr.: Udskiftning af faldstammer og vandrør. TIL BEBOERNE/ERHVERVSLEJERNE I AB ÅLHOLMHUS Den 26. juni 2009 Vedr.: Udskiftning af faldstammer og vandrør. Arbejderne med udskiftning af faldstammer og vandrør etc. begynder om kort tid. Vi beder dig

Læs mere

Bilag 1: Ydelsesbeskrivelse om totalrådgivning til renoveringen af afdeling Morbærhaven under Albertslund Ungdomsboliger

Bilag 1: Ydelsesbeskrivelse om totalrådgivning til renoveringen af afdeling Morbærhaven under Albertslund Ungdomsboliger Bilag 1: Ydelsesbeskrivelse om totalrådgivning til renoveringen af afdeling Morbærhaven under Albertslund Ungdomsboliger 2012-2014. Totalrådgivningen skal udføres i henhold til denne ydelsesbeskrivelse

Læs mere

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Fra: Til: Alle er enige! Der skal tænkes og forberedes arbejdsmiljøforhold i hele processen - og derefter! Sund fornuft!!

Læs mere

Vil du have en bedre bundlinje?

Vil du have en bedre bundlinje? Invitation Vil du have en bedre bundlinje? Så tag med til en gratis inspirationsdag nær dig og bliv knivskarp på, hvordan du skruer op for effektiviteten og forbedrer bundlinjen i fremtidens byggebranche.

Læs mere

VisuelHuse. Nøglen til din drømmebolig ligger hos os

VisuelHuse. Nøglen til din drømmebolig ligger hos os VisuelHuse Nøglen til din drømmebolig ligger hos os Fiskerhuse VisuelHus No 13 - Fiskerhus 123 m 2 VisuelHus No 13 Fiskerhus 123 m 2 Indeholder: Stueplan: Entré, bryggers med indgang, et badeværelse, åbent,

Læs mere

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark, 1. marts 2012 Lars Jess Hansen

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark, 1. marts 2012 Lars Jess Hansen Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark, 1. marts 2012 Lars Jess Hansen Ja, Ja, Ja. Nu har vi hørt to rådgivere beskrive tilgange til Lean Design og Lean projektering Men vi skal jo også bygge

Læs mere

Årsmøde i Lean Construction - DK

Årsmøde i Lean Construction - DK Årsmøde i Lean Construction - DK Fra digitalt byggeri til bedre byggeprocesser muligheder og perspektiver v/michael H. Nielsen, direktør Dansk Byggeri Disposition Status Det Digitale Byggeri De udmeldte

Læs mere

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Nivå den 121214 Ydelser og faseforløb. Sådan kan det se ud: Jesper Stauns ydelser grupperes

Læs mere

Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen. Midtvejsseminar 3. maj 2010

Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen. Midtvejsseminar 3. maj 2010 Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen Midtvejsseminar 3. maj 2010 Dagens program 13.00 Velkomst med kort introduktion til Værdiskabende Byggeproces og projektet 13.15 Gennemgang af udkast til vejledning

Læs mere

Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt. Januar 2014 VALGFAGSKATALOG. Gældende for valgfag i 3. - 4. og 5. BK. Revision 20.01.

Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt. Januar 2014 VALGFAGSKATALOG. Gældende for valgfag i 3. - 4. og 5. BK. Revision 20.01. Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt Januar 2014 VALGFAGSKATALOG Gældende for valgfag i 3. - 4. og 5. BK Revision 20.01.2014 VALGFAGSPLAN Valgfrie emner er studieaktiviteter, som

Læs mere

Tid Emne: Underviser: Ankomst registrering og morgenmad Alle Pause Kaffe / The Alle

Tid Emne: Underviser: Ankomst registrering og morgenmad Alle Pause Kaffe / The Alle Modul 1: 28. - 30. oktober 2019 Basis: IKT & BIM 1. Dag: BIM Metoden og paradigmeskiftet / IKT-roller / Koordinering og Processer PROGRAM: 28. oktober 2019 Tid Emne: Underviser: 08.30-09.00 Ankomst registrering

Læs mere

kkkkkkkk Den lærende byggeplads og "Den digitale byggeplads

kkkkkkkk Den lærende byggeplads og Den digitale byggeplads Projektet Kagshusene er opført i 1950 erne Bygherre: Postfunktionærenes andelsbolig forening afd. / Kagshusene 2 etape omfatter renovering/modernisering af blok D, E, F, G samt indretning af fælleslokaler

Læs mere

Utilstrækkeligt projektmateriale. Brugerinddragelse sker for sent. Manglende planlægning - Projekteringstider - Beslutningsplan. For stram tidsplan

Utilstrækkeligt projektmateriale. Brugerinddragelse sker for sent. Manglende planlægning - Projekteringstider - Beslutningsplan. For stram tidsplan Entreprenør Ingeniør Arkitekt Bygherre Hvad er de vigtigste risici igennem et projekt? A Uklart udbudsgrundlag interessentanalyse Dårlig behovsanalyse Utilstrækkeligt projektmateriale Brugerinddragelse

Læs mere

BIM på byggepladsen når nye højder i Aalborg

BIM på byggepladsen når nye højder i Aalborg BIM på byggepladsen når nye højder i Aalborg RESUMÈ: Symbiosen mellem det virtuelle 3D-projekt og byggeriet på pladsen går et skridt videre på NAU i Aalborg, hvor det nye universitetshospital nu skyder

Læs mere

10 ECTS 1C Projektstyring (planlægning og styring af tid, processer og ressourcer)

10 ECTS 1C Projektstyring (planlægning og styring af tid, processer og ressourcer) Bilag 1: Oversigt over obligatoriske uddannelseselementer og fag 1. semester 5 ECTS 1A Byggeforståelse (introduktion til byggebranchen) Skal kunne håndtere afkodning af detaljeringsgraden af udbudsmaterialet

Læs mere

Tænk arbejdsmiljø allerede i udbudsfasen

Tænk arbejdsmiljø allerede i udbudsfasen Foto: Brian Berg Tænk arbejdsmiljø allerede i udbudsfasen Foto: Alex Tran 2 Tænk arbejdsmiljø allerede i udbudsfasen Et godt tilbud bygger på et godt udbud. Når en entreprenør skal give et godt tilbud

Læs mere

- Musikkens Hus - MTH s anvendelse af Trimmet Byggeri

- Musikkens Hus - MTH s anvendelse af Trimmet Byggeri - Musikkens Hus - MTH s anvendelse af Trimmet Byggeri Onsdag den 20. juni 2012 1 mth.dk Dagsorden Fakta om MTH s entreprise på Musikkens Hus MTH s anvendelse af TrimByg på Musikkens Hus Organisering teamsamarbejde

Læs mere

Performance test metoden

Performance test metoden Performance test metoden 1. Introduktion. Hvad er performancetest metoden? 2. Vores udgangspunkt. Hvorfor er det nødvendigt? 3. Løsninger 4. De almene boliger. Thomas Rysgaard. Ingeniør (el) og projektleder.

Læs mere

Arbejdsmiljø Ydelsesspecifikation for byggeledelse

Arbejdsmiljø Ydelsesspecifikation for byggeledelse BILAG E.1-5 Arbejdsmiljø Ydelsesspecifikation for byggeledelse September 2016 Bekendtgørelse 117 af 5. februar 2013 om bygherrens pligter pålægger BYGST som bygherre en række ansvarsområder på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

Microsoft Project 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Microsoft Project 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft Project 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Værktøjslinjen Hurtig adgang Tilpasse dette område så dine

Læs mere

RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen

RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen Om RenProces Hvorfor RenProces Modellen Kommende brugere Kontakter Hjemmesiden RenProces er en værktøjskasse til at lede et renoveringsprojekt igennem

Læs mere

Opstartsfase. 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen

Opstartsfase. 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen Opstartsfasen Det er i denne fase, at sikkerhedsarbejdet på byggepladsen bliver planlagt.

Læs mere

Byggeri og Planlægning

Byggeri og Planlægning Ydelsesbeskrivelser Byggeri og Planlægning 2012 Vejledning om digital projektering Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI og DANSKE ARK Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning Vejledning om digital

Læs mere

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser.

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Digital Konvergens 1 BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Indlæg på Bips konferencen 2012 Den 10. september 2012 ved Thomas Hejnfelt, Grontmij Digital Konvergens 2

Læs mere

BIMeye Cloudservice fra Cad-Q

BIMeye Cloudservice fra Cad-Q BIMeye Cloudservice fra Cad-Q BIMeye Bæredygtig CAD & Lifecycle-management til innovative og visionære design og produktionsvirksomheder BIMeye Koordiner flere modeller eller dele af modeller BIM Model

Læs mere

Esben Hvelplund Kjærsgaard, VDC-seniorkonsulent Maria Thygesen, BIM-koordinator. Mængder. I en entreprenørvirksomhed

Esben Hvelplund Kjærsgaard, VDC-seniorkonsulent Maria Thygesen, BIM-koordinator. Mængder. I en entreprenørvirksomhed Esben Hvelplund Kjærsgaard, VDC-seniorkonsulent Maria Thygesen, BIM-koordinator Mængder I en entreprenørvirksomhed 2 Agenda Anvendelse af mængder i tilbudsfasen Anvendelse af mængder i projekteringen og

Læs mere

KALKIA. PM El-beregning FÅ STYR PÅ DIN TILBUDSGIVNING MED EL-BRANCHENS HURTIGSTE OG MEST PÅLIDELIGE BEREGNINGSPROGRAMMER

KALKIA. PM El-beregning FÅ STYR PÅ DIN TILBUDSGIVNING MED EL-BRANCHENS HURTIGSTE OG MEST PÅLIDELIGE BEREGNINGSPROGRAMMER KALKIA PM El-beregning FÅ STYR PÅ DIN TILBUDSGIVNING MED EL-BRANCHENS HURTIGSTE OG MEST PÅLIDELIGE BEREGNINGSPROGRAMMER Som installatør, rådgiver, ingeniør eller bygherre har du brug for at få et hurtigt

Læs mere

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue bygaden 70 8700 horsens tel 44490054 www.lundhild.dk info@lundhild.dk Erhvervsbyggeri - din professionelle samarbejdspartner Hos Lundhilds tegnestue

Læs mere

Lær at få styr på og overblik over din økonomi Se vores hjemmeside: http://www.budgetprogrammet.dk/

Lær at få styr på og overblik over din økonomi Se vores hjemmeside: http://www.budgetprogrammet.dk/ Lær at få styr på og overblik over din økonomi Se vores hjemmeside: http://www.budgetprogrammet.dk/ Enhver ansvarlig person bør sikre sig et overblik over sin økonomi. Det er ikke hverken svært eller tidskrævende.

Læs mere

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri sådan kommer du godt i gang FÅ DE BEDSTE RESULTATER TIL TIDEN Har du lyst til at: At forbedre dine faglige kompetencer? Mindske fejl og

Læs mere

Microsoft Project 2013 DK

Microsoft Project 2013 DK Claus Hansen & Peter Kragh Hansen Microsoft Project 2013 DK ISBN nr.: 978-87-93212-05-3 I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Lidt om Microsoft Office Project 2013... 1 Hvorfor skal man anvende Microsoft

Læs mere

Det gode samarbejde i byggeprocessen ved hospitalsbyggeri, er det andet end varm luft?

Det gode samarbejde i byggeprocessen ved hospitalsbyggeri, er det andet end varm luft? Det gode samarbejde i byggeprocessen ved hospitalsbyggeri, er det andet end varm luft? Tommy Steen Møller Projektleder Projekt Universitetshospital Køge 2015 2024 64.500 m2 185.000 m2 296 sengepladser

Læs mere

Erfaringer fra granskning af projekternes kvalitet mht. arbejdsmiljø og bygbarhed

Erfaringer fra granskning af projekternes kvalitet mht. arbejdsmiljø og bygbarhed 2017.01.24 Århus og 2017.02.01 Ballerup Erfaringer fra granskning af projekternes kvalitet mht. arbejdsmiljø og bygbarhed V2C er inviteret, fordi vi har specialiseret os i granskning med entreprenørbriller

Læs mere

Sjakbajs Planlægning og styring i byggeriet

Sjakbajs Planlægning og styring i byggeriet Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Forside Sjakbajs Planlægning og styring i byggeriet Emne: Skilleblad: 2 Undervisningsministeriet. Marts 2009. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Musikkens Hus i Nordjylland. Anvendelse af Lean Construction. Thomas N. Christensen, Bygherrerådgiver 20 JUNI 2012 MUSIKKENS HUS I NORDJYLLAND

Musikkens Hus i Nordjylland. Anvendelse af Lean Construction. Thomas N. Christensen, Bygherrerådgiver 20 JUNI 2012 MUSIKKENS HUS I NORDJYLLAND Musikkens Hus i Nordjylland Anvendelse af Lean Construction Thomas N. Christensen, Bygherrerådgiver 1 Agenda Historikken Visionen Organisationen Udførelsen Akustikken Tidsplanlægning Opsamling 2 Historikken

Læs mere

Fremtidens Etagebolig, Horsens

Fremtidens Etagebolig, Horsens Indhold Byggesagen... 2 Vision... 2 Udbud... 3 Fordele og ulemper ved entrepriserne... 3 Egenproduktion... 4 Emner der bliver lagt vægt på... 4 Tidsplan... 4 Ophængnings plan... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

CCS på Det Nye Hospital i Vest DNV-Gødstrup - det samlede billede

CCS på Det Nye Hospital i Vest DNV-Gødstrup - det samlede billede CCS på Det Nye Hospital i Vest DNV-Gødstrup - det samlede billede Copyright 2013 Curavita Ved Mads Valentin, IKT Leder, CuraVita/Arkitema Architects Jacob Güldner, BIM Specialist, CuraVita/Grontmij 1 DNV-Gødstrup

Læs mere

Udbud af rammeaftale om totalrådgivning for VAB

Udbud af rammeaftale om totalrådgivning for VAB Udbud af rammeaftale om totalrådgivning for VAB Spørgsmål og svar Nr. Spørgsmål: Svar: Er det muligt at få tilsendt Ja. Kontakt VAB på mail og vi 1 skabeloner(bilag 1-4) i word-format? fremsender det.

Læs mere

Kom, og hør hvordan it kan blive en pengemaskine for din virksomhed

Kom, og hør hvordan it kan blive en pengemaskine for din virksomhed INdbydelse TIL GRATIS ROADSHOW Kom, og hør hvordan it kan blive en pengemaskine for din virksomhed 1 kr. 2 kr. EG www.eg.dk/byg Resultater, der kan mærkes på bundlinjen Erfaringen viser det igen og igen:

Læs mere

Beskrivelse af arkitektens rolle og opgørelse over honorar. De 3 faser fra skitseprojekt og byggetilladelse til realisering af projekt

Beskrivelse af arkitektens rolle og opgørelse over honorar. De 3 faser fra skitseprojekt og byggetilladelse til realisering af projekt Beskrivelse af arkitektens rolle og opgørelse over honorar De 3 faser fra skitseprojekt og byggetilladelse til realisering af projekt 01.01.2017 Det kan altid betale sig at få et godt råd, inden en byggesag

Læs mere

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator Kolofon 2015-05- 07 < Forrige side IKT- projektroller Vejledning 2 bips Lyskær 1

Læs mere

GODT BYGGERI MED GLADE BEBOERE

GODT BYGGERI MED GLADE BEBOERE GODT BYGGERI MED GLADE BEBOERE Sådan gør vi alle til medspillere i byggeprocessen Hvorfor involvere beboerne? Velinformerede beboere er nøglen til en smidig byggeproces Et renoveringsprojekt er altid en

Læs mere

Tilbudsfasen Kontrahering Mobilisering Udførelse Aflevering. Martin Jønsson 24 år Fra Odder Praktik ophold ved Mærsk Olie og Gas Tidligere murersvend

Tilbudsfasen Kontrahering Mobilisering Udførelse Aflevering. Martin Jønsson 24 år Fra Odder Praktik ophold ved Mærsk Olie og Gas Tidligere murersvend Ejer, Bestyrelses formand, Projektleder, Entrepriseleder Virksomheden Konstruktøren A/S Udbudsmaterialet Til Vestas Blades Technology Center Martin Jønsson 24 år Fra Odder Praktik ophold ved Mærsk Olie

Læs mere

Byggeweb Undervisning B6. Byggeweb Udbud, Projekt, Arkiv og Kontrakt

Byggeweb Undervisning B6. Byggeweb Udbud, Projekt, Arkiv og Kontrakt Byggeweb Undervisning B6 Byggeweb Udbud, Projekt, Arkiv og Kontrakt Byggeweb Generelt Hvem er Byggeweb? - Absolut største udbyder af projektweb i Danmark. - Fokuseret på byggebranchen. - Kvalificeret rådgivning

Læs mere

DIGITALISERING PROJEKTLEDELSENS ERFARINGER FRA PANUM PROJEKTET HANS KRAGH

DIGITALISERING PROJEKTLEDELSENS ERFARINGER FRA PANUM PROJEKTET HANS KRAGH DIGITALISERING PROJEKTLEDELSENS ERFARINGER FRA PANUM PROJEKTET HANS KRAGH AGENDA Intro Panum projektet kort orientering Krav - Valg Projektledelsesmæssige overvejelser Projektledelsesmæssige erfaringer

Læs mere

Byggestyring. Byggeprocessen fra start til slut. Hvordan bliver jeg en tilfreds bygherre? BYGGERÅDGIVNING. Landbrugets -SÅ ER DU SIKKER

Byggestyring. Byggeprocessen fra start til slut. Hvordan bliver jeg en tilfreds bygherre? BYGGERÅDGIVNING. Landbrugets -SÅ ER DU SIKKER Byggeprocessen fra start til slut Hvordan bliver jeg en tilfreds bygherre? Tidsplan for byggeriet Ide Skitse Myndighedsbehandling Økono mi Skitse Teg ning Licitati on Byggeperiode Hvordan bliver jeg en

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Selv efter et årti er BIM stadiget af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til. Hvor peger

Læs mere

Endvidere henvises til Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Planlægning 2012 vedr. IKT-leverancer.

Endvidere henvises til Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Planlægning 2012 vedr. IKT-leverancer. Slots- og Kulturstyrelsen Bilag 5 - IKT-aftale For byggesager med forventet entreprisesum over 5 mio. kr. (eks. moms) H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 post@slks.dk www.slks.dk

Læs mere

IKT SEMINAR - DFM DATO: M A N A G E M E N T C O N S U L T A N C Y T I L B Y G G E I N D U S T R I E N

IKT SEMINAR - DFM DATO: M A N A G E M E N T C O N S U L T A N C Y T I L B Y G G E I N D U S T R I E N IKT SEMINAR - DFM DATO: 2016.06.15 M A N A G E M E N T C O N S U L T A N C Y T I L B Y G G E I N D U S T R I E N Property of Optimise A/S CVR: 36491043 +45 21 73 78 78 info@optimise.nu Agenda for seminaret

Læs mere

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Modul 3: 06. december 2016-08. december 2016-3. sæson 1. Dag: Aftaleforhold, arbejdsmetoder og samarbejdsrelationer Overblik og svar på indgåelse af aftaler

Læs mere

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction?

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Årsmøde 2008 - Lean Construction Construction Norge Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Pernille Walløe COWI A/S Parallelvej 2 DK-2800 Kongens Lyngby Direkte +45

Læs mere

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Den digitale byggeplads Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Hvilke fordele kan man drage af en digital byggeplads? Og hvordan kommer man selv i gang med digitale løsninger

Læs mere

Når der ikke leves op til ansvaret. Et eksempel fra Slagelse Boligselskab

Når der ikke leves op til ansvaret. Et eksempel fra Slagelse Boligselskab Når der ikke leves op til ansvaret. Et eksempel fra Slagelse Boligselskab Teknisk chef Mogens Rosendahl Aaskov, den 11.12.2014 Vores igangværende projekter 91 % 57 % 97 % Frem til medio 2016 gennemføres

Læs mere

SAMARBEJDE. i byggeriet

SAMARBEJDE. i byggeriet samarbejde _ Perspektiver på byggeriets problematikker _ MAGASIN BENSPÆND _ s. 23 i byggeriet INTERVIEW med professor Kristian Kreiner, Center for ledelse i byggeriet / CBS Man samarbejder i praksis, når

Læs mere

Archiwise Aps: Stiftet i 2008 Udskilt af Triarc Arkitekter A/S Oprindeligt BIM support

Archiwise Aps: Stiftet i 2008 Udskilt af Triarc Arkitekter A/S Oprindeligt BIM support Archiwise Aps: Stiftet i 2008 Udskilt af Triarc Arkitekter A/S Oprindeligt BIM support Nicolaj Hvid BIM konsulent Uddannet arkitekt/designer CEO Archiwise Aps Modelbaseret bygherrerådgivning Formål: At

Læs mere

Sjakbajsuddannelsen. Gennemgang af moduler

Sjakbajsuddannelsen. Gennemgang af moduler Sjakbajsuddannelsen Gennemgang af moduler Mål/moduler/kurser Sjakbajs - Økonomi og ressourceoptimering Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajs - Service og kundepleje Sjakbajs - Byggeriets lov- og

Læs mere

Sjakbajsuddannelsen. Mål/moduler/kurser. Gennemgang af moduler. Sjakbajs - Byggeriets lov- og regelsystem. Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet

Sjakbajsuddannelsen. Mål/moduler/kurser. Gennemgang af moduler. Sjakbajs - Byggeriets lov- og regelsystem. Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajsuddannelsen Gennemgang af moduler Mål/moduler/kurser Sjakbajs - Økonomi og ressourceoptimering Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajs - Service og kundepleje Sjakbajs - Byggeriets lov- og

Læs mere