Mange pårørende er ofte nervøse for at klage, fordi de frygter at klagen kan udløse repressalier over for den indsatte.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mange pårørende er ofte nervøse for at klage, fordi de frygter at klagen kan udløse repressalier over for den indsatte."

Transkript

1 Retsudvalget REU alm. del - Bilag 540 Offentligt Folketinget Christiansborg 1240 København K D. 30. maj 2007 Til: Medlemmerne af det retspolitiske udvalg. Foreningen Balance i frihed præsenteret af Dorte Dam, en pårørende og formand Sanne. C. H. Graffe, ønsker hermed at ansøge om foretræde for det retspolitiske udvalg. Som en forening for pårørende til indsatte, modtager vi jævnligt henvendelser fra pårørende, der er bekymret over de forhold deres kære ofte må leve med bag murene. Vel og mærke forhold, der ikke har været lagt op til i de domme man har modtaget. Lad det være sagt med det samme. Et hvert samfund har ret til at beskytte sig og sine borgere mod overgreb og straffe dem, som forbrydere sig mod landets love. Det står ikke til diskussion. Desværre bliver vi jævnligt bekendtgjort med forhold, der opleves som en tillægsstraf, udover den enkeltes dom. Det er ofte ikke dommen i sig selv, der medvirker til at skabe vrede og bitre fanger, men derimod de ekstra straffe indsatte oplever i forbindelse med afsoningen. Mange pårørende er ofte nervøse for at klage, fordi de frygter at klagen kan udløse repressalier over for den indsatte. Det er vigtigt at understrege at mange ansatte (herunder fængselsfunktionærer) er både venlige, sympatiske, kompetente og yderst professionelle. Hvis blot det forholdt sig sådan for alle ansatte, ville denne henvendelse ikke være en nødvendighed. Aktivering: Indsatte har ret til at blive aktiveret. Det kan være motion, sport, undervisning eller arbejde. Det er beskæftigelser de indsatte ser frem til, fordi det bryder dagligdagens monotoni. Derfor er det beklageligt at mange indsatte ofte oplever aflysninger af beskæftigelse, selvom Direktoratet for Kriminalforsorgen (DFK) har erkendt at aktiviteter af denne art hjælper indsatte til at holde hovedet oven vande og skaber et godt afsoningsmiljø til fordel for alle, der har deres gang bag murene. Ofte får den indsatte først besked om aflysningen, når han eller hun spørger, hvornår denne bliver kaldt til aktiviteten, selvom personalet har vidst besked i god tid. Man undskylder jævnligt disse aflysninger med manglende personaleresurser i kraft af andre igangværende aktiviteter. En begrundelse der står svag, når man tænker på, at de indsatte som beskæftiges et sted, aflaster det personale på den afdeling de kom fra.

2 Vi har eksempler på afdelinger, hvor der er fuldt personaledækning, på tidspunkter hvor der ingen indsatte er i afdelingen. Der er eksempler på funktionærer, som når de har løst deres primære opgaver, blot skal stå standby og ikke foretage sig noget, med mindre der opstår en konflikt. Vel og mærke konflikter der ofte ikke ville opstå, hvis man havde beskæftiget den/de indsatte. Der er eksempler på aktiviteter der er blevet aflyst på grund af manglende personaledækning, samtidigt med at man kan høre højtråbende og grinende personale (åbenbart siddende i den nærmeste vagtstue), når ens indsatte ringer hjem. Ydermere er gårdture også blevet afkortet grundet sikkerhedsmæssige forhold. Dette har en indflydelse for de/den indsattes ve og vel samt deres psykiske velbefindende eller mangel på samme. Hvis indsatte arbejder, tjener de omkring 7 kr. i timen, uanset hvor meget (eller lidt) de laver. De fremstiller alt fra møbler til Staten, tekstilprodukter for andre eller løser helt tredje opgaver. Tidligere havde man en akkord ordning, der belønnede de indsatte, der gjorde en ekstra indsats, med op til 5 kr. mere i timen. Denne ordning har mange (hvis ikke alle institutioner) afskaffet for dem, der valgte at præstere mere! Og dermed incitamentet til en ekstra indsats. Indkøb og selvforplejning i lukkede fængsler: Ca. 90 % af alle indsatte er selvforplejende. Det vil sige at de selv betaler, indkøber og tilbereder deres mad. I mange institutioner drives fængslets butik af en privat købmand (der ofte tilhører en kæde). Med undtagelse af evt. lønudgifter, betaler købmanden typisk ikke husleje, el, varme eller andre af de udgifter han/hun måtte betale for at drive sin butik udenfor. På trods af dette er priserne ofte i et niveau (eller højere) end udenfor murene! De tilbud købmanden måtte køre med i sin normale butik, tilbydes kun sjældent til de indsatte. 60 kr. for et ½ kilo hakket oksekød (ikke den fedtfattige) eller 11 kr. for en liter mælk er ikke ukendte. Med en løn på 400 kr. om ugen er der ikke meget at gøre godt med og derfor er indsatte ofte afhængig af hjælp fra deres pårørende, der på denne måde får belastet deres egen økonomi yderligere. Der er flere eksempler på at købmænd har forsøgt at sælge gamle og dårlige varer, som de sikkert ikke kunne være bekendt at sælge i deres normale butik. Priserne står hverken i forhold til indsattes lønninger eller de driftsudgifter købmændene har! Indsatte har, i modsætning til os andre, intet valg, hvis de ønsker at få noget at spise, få vasket hår, børstet tænder m.m.!

3 Købmanden har som udgangspunkt kun åben på visse dage og tidspunkter. Falder åbningstiden sammen med besøget fra familien, skal den indsatte tage stilling til om behovet for at se sine børn, kæreste/ægtefælle eller forældre vejer tungere end behovet for indkøb, indtil næste gang der er åbent! Det er enten eller! I andre institutioner har man i stedet for en købmand ansat personale som varetager indkøbene for de indsatte, og andre steder er det fængselsfunktionærer der frivilligt har påtaget sig opgaven. I disse tilfælde er der ofte stor tilfredshed blandt de indsatte, idet indkøberne sætter en stor ære i at finde de bedste varer til den bedste pris. Varetægtsfængsel: Sidder man i varetægt er privilegierne yderst begrænset i forhold til indsatte, der har modtaget deres dom. Mulighederne for at ringe hjem eller modtage besøg er endnu mere begrænset end for dømte afsonere. Det er ikke unormalt at sidde i varetægt i et år eller mere, selvom sagen ofte er opklaret og den indsatte ikke (længere) kan opfattes som en risiko for efterforskningen. En dom og et fast afsoningssted: Her får man øgede mulighed for besøg og man får tilladelse til at ringe hjem i det omfang man har råd. Man har tilladelse til at ringe til 4 faste (godkendte) telefonnumre. Selvom Direktoratet for Kriminalforsorgen og institutionerne er overgået til den billige IP-telefoni, er denne teknologi ikke tilgængelig for indsatte. De må stadig købe telekort og benytte den ældre og dyrere kobbertråds løsning (opkaldsafgift på ca. 2 kr. og ca øre i minuttet). Hvad prisforskellen er i forhold til IP-telefoni vides ikke, men den er sandsynligvis ikke uvæsentligt! Indsatte er heller ikke en homogen gruppe: Det er nærliggende at tro at indsatte blot er asociale mennesker, der ikke ved, hvordan man opfører sig. Virkeligheden er ofte en anden. Der er tit tale om meget intelligente og velfungerende mennesker, der levede gode og produktive liv, inden skæbnen spillede dem et puds! Desværre er det et andet billede samfundet jævnligt serverer om de indsatte. Tag blot urmageren, der for nogle måneder siden forsvarede sin butik mod røveri, og sad i varetægt længe efter at sagen (ifølge vidner m.m.) måtte siges at have været opklaret! Fængslerne er fyldt med lignende skæbner! Det er langt fra alle, der sidder inde, der er erhvervs-kriminelle! En del pårørende har tilkendegivet sympati for urmagerens handlinger og afsky for en af røverens forsøg på sagsanlæg for at opnå erstatning for de skader han pådrog sig. Selvom vi ikke kan acceptere og støtte selvtægt, viser det dog at pårørende også er normale mennesker, der blot er havnet i en usædvanlig situation. Vores positive holdninger til lov og ret, rigtigt og forkert har ikke ændret sig, selvom vi har nogen vi holder af bag tremmer!

4 Konflikter indenfor: Andre eksempler som pårørende og indsatte nævner kan ofte være mere alvorlige end de allerede nævnte. Det er situationer, som i høj grad gør pårørende utrygge i forhold til deres kæres ve og vel! Konflikter kan sikkert ikke undgås i så afgrænset område som et fængsel eller arresthus udgør. Det er dog langt fra alle konflikter, som indsatte er ophavsmænd for. Desværre oplever indsatte tit at deres grænser overskrides og dermed fremprovokeres jævnligt en reaktion, som de indsatte kun kan tabe. Det kan ikke bekræftes, men det forlyder at der ofte er tale om en bevidst provokation med det ene formål at finde en indsats grænser. Ulig os, kan indsatte ikke blot vende ryggen til og gå væk.., for hvor skal de gå hen? I en række artikler har Jyllands-Posten på det seneste, beskrevet forholdene mellem indsatte og såkaldte negative stærke fængselsfunktionærer! Artikler der er både saglige og i overensstemmelse med de forhold pårørende har beskrevet overfor os. Fri eller indsat, har vi alle vores grænser. Når disse overskrides reagerer vi på en eller anden måde. Som fri vil man kunne slippe af sted med at ytre visse bandeord, uden nogen konsekvens, da der oftest vil være tale om ord, der normalt indgår i det danske sprog. Er jeg indsat, falder hammeren prompte! Humor, sarkasme, ironi og normal dansk sprogbrug medfører ofte sanktioner, når indsatte udtrykker sig. Når indsatte svarer igen, bliver han/hun låst inde på sin pind (celle) eller får en bøde på mellem kr. for forseelsen. Vel og mærke en forseelse de ikke nødvendigvis selv har fremprovokeret. Der gives lignende bøder for andre mere eller mindre banale foreteelser! I betragtning af, at en indsat normalt ikke tjener mere end 7 kr. i timen, svarer det til at vi som frie skal betale en halv ugeløn for at række tunge af en parkeringsvagt! Indsatte skal afgive en urinprøve. Ifølge DFK skal den indsatte informeres om behovet for en prøve, når cellen låses op om morgenen. Er der så blot tale om en forglemmelse, når funktionærer gentagne gange først gør opmærksom på prøven, efter at den indsatte har besørget? Indsatte, der herefter ikke kan afgive en urinprøve risikerer en bøde ( kr.) eller isolationsfængsel (den værst tænkelige afstraffelses metode)!! En positiv prøve sendes til nærmere kontrol på et laboratorium. Det skyldes bl.a. det forhold at mange prøver er fejlbehæftede og giver positive udslag på noget så banalt som birkes (franskbrød) el. lignende uskyldige produkter. Straffen modtager den indsatte dog med det samme i form af inddragelse af udgang eller tilsvarende privileger. Selv om man er bekendt med fejl i disse prøver, lader man ikke tvivlen komme den indsatte til gode, indtil prøven kommer retur fra laboratoriet.

5 Når indsatte får inddraget udgang på dette grundlag skaber det naturligvis vrede og frustration, ikke mindst blandt familien udenfor, som havde glædet sig til samværet. At den indsatte senere får en erstatningsudgang, når prøven viser sig at være negativ, hjælper ikke i situationen, hvis udgangen var til et barns fødselsdag eller anden vigtigt familiebegivenhed. Besøg: Et besøg varer fra 1-4 timer. Hverken besøgsforhold eller den måde mulighederne forvaltes på er ens i alle institutioner. Nogle steder er mere large end andre, selvom reglerne burde være ens. De steder, hvor indsatte og deres pårørende kun har 1-1½ time til rådighed opleves besøget, hvor man skal nå at tale og evt. spise sammen, og hvor der muligvis også skal være plads til kærlighedslivet, som en stressfaktor. En del børn fravælger kontakten til deres kære indenfor i kortere eller længere perioder, alene på baggrund af de rammer og restrektioner besøgene ofte foregår under. De oplever besøg i fængslet eller arresthuset som traumatisk og ubehageligt. Der er institutioner, der tilbyder gode besøgsmuligheder hele året rundt (også i weekenderne og højtiderne), med et minimum af personale, samtidigt med at andre (med en større bemanding) er meget restriktive (i weekenderne og i sær i højtiderne). De sidst nævnte tager ikke hensyn til at mange kun har weekenderne til rådighed til besøg, hvis ikke de skal sygemelde sig eller tage fri fra arbejde eller uddannelse. Regler for besøg og hvad man må medbringe ændres jævnligt og desværre ofte uden forudgående varsel. Fængslerne har hver i sær udarbejdet interne regler for afvikling af besøg og det som pårørende må medbringe. Det kan være et problem at fremskaffe anden mad, hvis den man har med pludselig er ulovligt og man kun har 1½ times besøg. Ofte vil man ikke have anden mulighed end at tage ind til besøget uden mad, for forlader man fængslet for at købe nyt og ikke er tilbage til besøgsstart, risikerer man at blive afvist. Manglende konduite eller misforståelse af opgaven? Eks.1 Der er eksemplet på, at en femårig (5 årig) dreng beordres til at afklæde sig foran alle andre pårørende (der venter ved metaldetektoren), fordi han har givet udslag! I dag er han 11 år, men er aldrig kommet sig over denne oplevelse! Som i øvrigt ikke afslørede noget ulovligt! Eks. 2 Der er eksemplet på H (en nydelig dame på 80 år), som kunne bruge sit buskort som legitimation, når hun besøgte sin søn, der sad i varetægtsfængsel. H boede langt fra fængslet og for en dame på 80, var det en anstrengende rejse. Næste gang H kom på besøg, havde man lavet reglerne om. Nu kunne buskortet ikke bruges længere og hun blev nægtet adgang (Denne ændring havde man ikke informeret hende om, da hun bestilte besøg eller ved at ringe til hende inden besøget). H var knust og måtte rejse hjem med uforrettet sag!

6 Efterfølgende tillod man at H kunne benytte et pas (der var udløbet 25 år tidligere) som gyldig legitimation! Eks. 3 Der er faren til en indsat i varetægt, der ikke kunne besøge sin søn i hverdagene, fordi han var langturschauffør og kun var hjemme i weekenderne, hvor fængslet ikke tillod besøg. Eks. 4 Der er dét, vi har valgt at kalde for gullasch-direktivet, der ikke tillader pårørende (i et bestemt fængsel) at medbringe sammenkogte retter (alt indhold skal være i separate beholdere), men ikke nægter adgang for pastasalat, tunsalat eller lign. (sammenblandende) retter! Gullaschdirektivet forhindrer ikke indsmugling af hash eller lign., hvis det er det man ønsker at opnå! Det skaber blot større frustration og vrede! Eks. 5 Det er afvisning af mad, fordi denne er indpakket i aluminiums folie (sølvpapir) og denne kan bruges til at riste tobak og hash i, samtidigt med at cigaretpakker (der indeholder samme folie) må indføres og cigaretpakker i øvrigt kan købes (lovligt) i fængslerne. Her tager man i øvrigt ikke hensyn til om den indsatte er narkodømt eller overhovedet ryger! Eks. 6 Der er pårørende som ikke kan få udvidet besøg når han/hun ringer, men de næste kan (på samme tidspunkt)! Tilsyneladende blot fordi (enkelte) ansatte har set sig sure på den indsatte eller den pårørende og dennes brokkeri! Eks. 7 Der er eksempler på, at pårørende (som aldrig har været i konflikt med loven) nægtes besøgstilladelse eller får den inddraget, fordi de har et navne sammenfald med nuværende eller tidligere indsatte, de i øvrigt ikke kender eller har mødt! Eks. 8 Der er den manglende mulighed for at sende en musik CD (der indeholder det fulde cover) eller en bog, fordi man er nervøs for eventuelle kodemeddelelser i disse. Hvis man endeligt vil sende kodede beskeder til en indsat, ville det så ikke være nemmere at gøre det i de breve man frit kan sende og som udgangspunkt ikke åbnes. Hvilke forudsætninger har funktionærerne i øvrigt for at vurdere, hvad der måtte være kode eller ej!? Eks. 9 Der er indsatte der oplever at modtage deres post åbnet, selvom reglerne klart siger at indsatte skal være tilstedeværende når fængslet ønsker at åbne privat post. Der er mange lignende eksempler! Nærhedsprincippet: DFKs nærhedsprincip bygger på grundlaget om, at indsatte skal afsone i nærheden af hjemmet. Desværre har vi og andre pårørende den opfattelse, at der i højere grad er tale om en hensigtserklæring end reel virkelighed. Mange indsatte afsoner langt fra hjemmet og endnu flere pårørende skal rejse tværs igennem landet for at besøge dem! Uden hensyntagen til disses fysiske, økonomiske eller tidsmæssige formåen!

7 At flytte indsatte langt væk benyttes oftest som en (ekstra) straf, der dog også straffer deres pårørende! Et besøg varer stadig fra 1-4 timer, uanset rejsen! For lidt over et år siden bad en talsmand fra Statsfængslet i Nyborg om lov til at kontakte en journalist fra DR2, i forbindelse med et program om afsoning han havde set aftenen i forvejen! Få dage efter var han overflyttet til Kolding Arrest (selvom hans familie boede på Amager). Grundlaget for overflytningen var, at indsatte og ansatte i Statsfængslet i Nyborg følte sig truet af hans tilstedeværelse (selvom den indsatte ikke er dømt for voldskriminalitet og i øvrigt siges at være meget fredeligt)! Efter at være overflyttet til endnu en institution, blev han flyttet tilbage til Nyborg, to (2) måneder senere! Vi kan kun formode at alle dem, som tidligere følte sig truet, ikke længere var i fængslet! Ytringsfrihed er en grundlovssikret ret, men tilsyneladende - ikke for indsatte eller deres pårørende! At man i et samfund som vores, fratager visse mennesker deres ytringsfrihed bør rejse en vis bekymring! I dette tilfælde er det indsatte, men hvornår rammer det de hjemløse, indvandrerne, personer på overførelse eller dem med ingen eller ringe uddannelse? Grundlæggende handler det om, at behandle andre, som man selv ønsker at blive behandlet! Hvis vi ønsker at indsatte skal indgå som positive, produktive og gode samfundsborgere (efter afsoning), må vi starte med at behandle dem som de mennesker, de også er, og langt bedre end dette indlæg beskriver! Det hele hænger sammen! Jo bedre afsoningsmiljø, jo bedre arbejdsmiljø for de ansatte og omvendt! Til fordel for pårørende, alle andre og indsatte, da færre sikkert vil ønske at vende tilbage til kriminalitet! Det er stadig foreningen ønske: 1. At der er en bisidder for de pårørende i en anholdelses situation. 2. At der udarbejdes informations og oplysnings materiale om det at være barn af en indsat. Et værktøj til bl.a. skoler, SFO er og forældre. 3. At foreningen bliver taget med på råd i Direktoratet for Kriminalforsorgens (DFK) og dennes beslutnings processer, vedrørende indsatte og de pårørendes vilkår og være repræsenteret i DFK, som bruger repræsentant. 4. At der oprettes væresteder, hvor de pårørende kan mødes, hvor de kan henvende sig, når hverdagen bliver for rå. Værestederne skal placeres rundt om i landet.

8 5. At vi kan oprette en hotline/ kriselinie for pårørende, børn og tidligere indsatte, et netværk af nuværende, tidligere pårørende og tidligere indsatte. 6. At der er tilbud om psykolog hjælp til tidligere indsatte samt deres familier. Vi ser frem til at fremtræde for udvalget. De venligste hilsner Dorte Dam og Sanne Cellina Helena Graffe. Bilag: Om Balance i frihed.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2014-0035-0250 Dok.: 1339443 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål B

Læs mere

Døgnophold for familier -det må kunne gøres bedre for at give denne gruppe små børn en god start i livet

Døgnophold for familier -det må kunne gøres bedre for at give denne gruppe små børn en god start i livet Socialudvalget 2014-15 SOU Alm.del Bilag 168 Offentligt FBU ForældreLANDSforeningen, Bernstorffsvej 20, 2900 Hellerup, 70 27 00 27, sek@fbu.dk, www.fbu.dk Til Folketingets Socialudvalg Bilag Notat udarbejdet

Læs mere

Information om anholdelse og varetægtsfængsling

Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling I denne folder kan du læse om de vigtigste regler, der gælder for anholdte og varetægtsfængslede. Hvis du

Læs mere

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE?

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? FYRET FRA JOBBET HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? Jeg er blevet fyret! Jeg er blevet opsagt! Jeg er blevet afskediget! Det er ord, som er næsten

Læs mere

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Salmer: 70 du kom til vor runde jord 10 alt hvad som fuglevinger fik 370 menneske din egen magt 787 du som har tændt Herren er mit lys og min frelse, hvem skal

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Vedr: Afslag på ansøgning om merudgiftsydelse af d. 11-06-2015 (KLE 32.18.04G01)

Vedr: Afslag på ansøgning om merudgiftsydelse af d. 11-06-2015 (KLE 32.18.04G01) Rita Vinter Ebbe Alle 16 4891 Toreby L eyesofshiva@icloud.com tlf: 53 66 05 20 23. jun. 2015 Guldborgsund kommune Center for familie og forebyggelse Att: Jette Larsen Vedr: Afslag på ansøgning om merudgiftsydelse

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Når udviklingshæmmede sørger

Når udviklingshæmmede sørger Når udviklingshæmmede sørger Af Susanne Hollund, konsulent og Line Rudbeck, præst begge Landsbyen Sølund Det kan for mange medarbejdere være svært at vide, hvordan de skal hjælpe deres udviklingshæmmede

Læs mere

Historier om vold. Forslag til anvendelse

Historier om vold. Forslag til anvendelse Spillet Forslag til anvendelse Beskrivelse af handlingsforløb Vælg en historie og vis barnet/den voksne det. Beskriv handlingen i et enkelt sprog. Fortsæt med det næste kort indtil forløbet er fuldført.

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM. - Til personer med nedsat funktionsevne

NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM. - Til personer med nedsat funktionsevne NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM - Til personer med nedsat funktionsevne Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 18,1. 5000 Odense C Tlf: 72423700 E- mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Stammen hos små børn: tidlig indsats

Stammen hos små børn: tidlig indsats Stammen hos små børn: tidlig indsats af Per Fabæch Knudsen Artiklen er skrevet til Psykologisk Set nr. 21, oktober 1996 Indtil for ganske få år siden, var det meget almindeligt, at man som forælder fik

Læs mere

Information om anholdelse og varetægtsfængsling

Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling I denne folder kan du læse om de vigtigste regler, der gælder for anholdte og varetægtsfængslede. Hvis du vil vide mere, kan du låne regler og love hos personalet.

Læs mere

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært D O M Afsagt den 16. september 2015 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Peter Mørk Thomsen og Jes Kjølbo Brems (kst.) med domsmænd). 14. afd. nr. S-1388-15: Anklagemyndigheden mod

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om tvangsbehandling af pædofile

Forslag til folketingsbeslutning om tvangsbehandling af pædofile 2011/1 BSF 16 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 29. november 2011 af Peter Skaarup (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Dennis

Læs mere

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 6. søndag efter trinitatis,

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave God Løsladelse Infopakke september 2011 3. udgave www.kriminalforsorgen.dk Læs i infopakken: Velkommen til infopakke og nyheder om God Løsladelse Samarbejdsaftaler mellem Kriminalforsorgen og kommunerne

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel.

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Tekster: Gal 2,16-21, Luk 10,23-37 Salmer: 8 kl 9.00 i Lihme 747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Elmquist)

Læs mere

OVERVEJER DU AT SENDE DIT BARN TIL UDLANDET? Har du tænkt over hvilke fordele og ulemper, der kan være for dit barn ved sådan en rejse?

OVERVEJER DU AT SENDE DIT BARN TIL UDLANDET? Har du tænkt over hvilke fordele og ulemper, der kan være for dit barn ved sådan en rejse? OVERVEJER DU AT SENDE DIT BARN TIL UDLANDET? Har du tænkt over hvilke fordele og ulemper, der kan være for dit barn ved sådan en rejse? 3 01 OVERVEJER DU AT SENDE DIT BARN TIL UDLANDET? Her kan du læse

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Odense den 20. august 2007

Inspektion af Arresthuset i Odense den 20. august 2007 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 114 Offentligt 29. november 2010 Inspektion af Arresthuset i Odense den 20. august 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-2096-628/ATG 1/11 Indholdsfortegnelse Ad pkt.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Faktorer med indflydelse på skrigeri

Faktorer med indflydelse på skrigeri Skrigeri Alle fugle kan være støjende store som små det er en naturlig del af deres adfærd. Fugle udtrykker sig gennem lyde. Alle større fugle larmer. Når vi taler om skrigeri er det vigtigt at skelne

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Arbejdshæfte. Liselotte Vejborg. Sådan holder du hovedet koldt. en guide til dig, der venter på barn. Arbejdshæfte

Arbejdshæfte. Liselotte Vejborg. Sådan holder du hovedet koldt. en guide til dig, der venter på barn. Arbejdshæfte Liselotte Vejborg Sådan holder du hovedet koldt en guide til dig, der venter på barn Bliv dus med dine værdier Side 31 Accept Parforhold 1. Ubetinget kærlighed 2. Udvikling 3. Accept 4. Humor 5. Sikkerhed

Læs mere

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht 19. s. e. Trin. - 11. oktober 2015 - Haderslev Domkirke kl. 10.00 3 31-518 / 675 473 435 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Markus (2,1-12): Da

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam Køge Kommune 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om Huset og dets brugere... 4 Konklusion...

Læs mere

Familieplejernes samarbejde med kommunerne

Familieplejernes samarbejde med kommunerne Familieplejernes samarbejde med kommunerne Undersøgelse af Familieplejeområdet Spørgeskemaundersøgelse Juni 2013 1 Undersøgelsen er udarbejdet af SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND, Fag & socialpolitik ved

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 390 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. februar 2008.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 390 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. februar 2008. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 390 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 27. marts 2008 Kontor: Lovafdelingen Sagsnr.: 2008-792-0498 Dok.:

Læs mere

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital Jeg håndterer min sorg i små bidder. I denne folder vil vi i Det Palliative Team i Aarhus gerne informere dig, om de reaktioner du kan opleve i forbindelse med at have mistet din pårørende. Her beskriver

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 7. juli 2013 kl. 10 6. søndag efter trinitatis Matt. 5, 20-26 Salmer: 754, 396, 617 14, 725

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 7. juli 2013 kl. 10 6. søndag efter trinitatis Matt. 5, 20-26 Salmer: 754, 396, 617 14, 725 Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 7. juli 2013 kl. 10 6. søndag efter trinitatis Matt. 5, 20-26 Salmer: 754, 396, 617 14, 725 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus

Læs mere

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. august 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække Salmer DDS 2: Lover den Herre DDS 661: Gud ene tiden deler

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Evaluering af den skærpede urinprøvekontrol

Evaluering af den skærpede urinprøvekontrol Evaluering af den skærpede urinprøvekontrol Direktoratet for Kriminalforsorgen September 26 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Metode... 3 1.2 Praktisk gennemførelse af urinprøvekontrol... 3 1.3

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Jeg har endvidere modtaget kopi af et brev af 4. februar 2004 hvori direktoratet godkender arresthusets fællesskabsregler.

Jeg har endvidere modtaget kopi af et brev af 4. februar 2004 hvori direktoratet godkender arresthusets fællesskabsregler. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 8. oktober 2003 af Arresthuset i Hjørring. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Sorgplan for Arden Skole

Sorgplan for Arden Skole Sorgplan for Arden Skole Efteråret 2012 Indholdsfortegnelse: Forord Når en elev mister en af sine nærmeste 1. Tiden lige efter dødsfaldet 2. Begravelsen 3. Opfølgning Når en elev dør 4. Tiden lige efter

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Kriminalforsorgen kort og godt

Kriminalforsorgen kort og godt Kriminalforsorgen kort og godt Formål og hovedopgave Det er Kriminalforsorgens formål at medvirke til at begrænse kriminaliteten. Dette formål er fælles for politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

APU-2. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet

APU-2. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet APU-2 En spørgesskemaundersøgelse om helbredsrelateret livskvalitet HELBRED OG TRIVSEL SIDE 1 VEJLEDNING: Disse spørgsmål handler om din opfattelse af dit helbred. Oplysningerne vil give et overblik over,

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

Henvendelse vedrørende inddrivelse af offentlig gæld

Henvendelse vedrørende inddrivelse af offentlig gæld Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 160 Offentligt Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 15 Offentligt AARHUS Henvendelse vedrørende inddrivelse af offentlig gæld fra Den Sociale Retshjælp Den

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt.

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt. 2009 20-7 Støttepædagogs omtale af et barn i et offentligt forum. Tavshedspligt En støttepædagog fortalte en tidligere kollega om et bestemt barn mens de kørte i bus. Barnet blev omtalt meget negativt.

Læs mere

TAP'ers evaluering af fleksordning Dato 2010-09-29 10:20:03

TAP'ers evaluering af fleksordning Dato 2010-09-29 10:20:03 Navn TAP'ers evaluering af fleksordning Dato 2010-09-29 10:20:03 Hvad er din holdning til fleksordningen? Hvilke fordele kan du se ved ordningen? (Gerne flere svar) Andre fordele: Det gavner både SDU og

Læs mere

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Fællesskabets betydning for barnet

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Fællesskabets betydning for barnet Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Fællesskabets betydning for barnet Når et barn møder i skolen den første dag, er det også mødet med et tvunget fællesskab, som barnet sandsynligvis, skal være en

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Kriminalforsorgen kort og godt

Kriminalforsorgen kort og godt Kriminalforsorgen kort og godt Formål og hovedopgave Det er Kriminalforsorgens formål at medvirke til at begrænse kriminaliteten. Dette formål er fælles for politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Læs mere

Vejledning til skemalæggere

Vejledning til skemalæggere Vejledning til skemalæggere Yngre Læger får tit henvendelser fra medlemmer, som oplever, at arbejdsplanerne ikke lever op til Yngre Lægers overenskomst. Der kan være mange grunde til, at arbejdsplanerne

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Handleplan i forbindelse med dødsfald og ulykker

Handleplan i forbindelse med dødsfald og ulykker Handleplan i forbindelse med dødsfald og ulykker Ved alvorlige ulykker i og ved skolen Den/de medarbejdere, der først er til stede, tilkalder om nødvendigt ambulance, og forsøger - så vidt muligt at holde

Læs mere

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå »Kom nu, Asger! Det går ikke, at jeg kommer for sent på arbejde igen.«far er stresset og styrter rundt i hele lejligheden efter et eller andet meget vigtigt, som han sikkert ikke engang selv ved, hvad

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

3.s. i Fasten d.27.3.11. Luk.11,14-28.

3.s. i Fasten d.27.3.11. Luk.11,14-28. 3.s. i Fasten d.27.3.11. Luk.11,14-28. 1 Det hænder, præsten synes, at teksterne til en søndag er så svære at komme ind i, så menigheden burde have udleveret et åndeligt brækjern. Ordene er vanskelige

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Problemer og løsninger på området for gældssanering

Problemer og løsninger på området for gældssanering Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 313 Offentligt Problemer og løsninger på området for gældssanering Følgende vil udpensle problemerne i de nuværende gældssaneringsregler, sådan som Den Sociale

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Af Pernille Hviid, cand. psyk.

Af Pernille Hviid, cand. psyk. Af Pernille Hviid, cand. psyk. Børns skolestart er et vægtigt diskussionsemne i dansk pædagogik. Det forekommer måske helt naturligt at skolestart diskuteres, men det sker kun de steder, hvor der er muligheder

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til septuagesima søndag 2015. Tekst. Matt. 20,1-16. Retfærdighed eller godhed? Vi mennesker tænker meget på hvad løn vi får for vores arbejde og indsats. Kan det svare

Læs mere

Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20.

Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20. Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20. 1 En sædemand om foråret er en håbets figur noget af det mest livsbekræftende man vel kan se, også hvor vi, som nu om stunder møder ham i maskinens form. Sædemanden

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

Hvis katten ikke er din

Hvis katten ikke er din Hvis katten ikke er din Katten har det særlige privilegium, at den normalt får lov at løbe frit ud og ind af boligen. Nogle katte knytter sig til flere familier, fordi mange mennesker fodrer tilløbende

Læs mere

Vadgård Skoles Omsorgsplan

Vadgård Skoles Omsorgsplan Vadgård Skoles Omsorgsplan Skolen fylder en meget stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser. Det er vigtigt at understrege, at den hjælp, skolen umiddelbart kan

Læs mere

Ad punkt 2.2 Cellerne

Ad punkt 2.2 Cellerne 1/6 Den 27. december 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 2. oktober 2007 af Arresthuset i Ringkøbing. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg modtog

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

Hvem er LOS? www.los.dk. - Rådgivning - Kurser - Politisk påvirkning - Bisiddere og interesse organisation

Hvem er LOS? www.los.dk. - Rådgivning - Kurser - Politisk påvirkning - Bisiddere og interesse organisation LYNKURSUS i Magtanvendelse 4 timer i mit selskab -Jeg ved at I er meget vigtige så husk at tænde telefonerne i Pauserne! -Kort præsentationsrunde -Navn, Sted, funktion og forventning til dagen. - Leder

Læs mere

Dilemmaspil om Børns Rettigheder og Vilkår

Dilemmaspil om Børns Rettigheder og Vilkår Dilemmaspil om Børns Rettigheder og Vilkår Lærervejledning Denne vejledning inkluderer samtlige cases til brug ved gennemgang af Tilfældighedernes Spils dilemmaspil. Den er ment som et supplement til den

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Mentalisering og inklusion - Hvorfor bør en mentaliseringsbaseret tilgang bruges i arbejdet med inklusion i folkeskolen?

Mentalisering og inklusion - Hvorfor bør en mentaliseringsbaseret tilgang bruges i arbejdet med inklusion i folkeskolen? Mentalisering og inklusion - Hvorfor bør en mentaliseringsbaseret tilgang bruges i arbejdet med inklusion i folkeskolen? Af psykolog Maja Nørgård Jacobsen Jeg vil i denne artikel kort skitsere, hvorfor

Læs mere

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold.

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold. Dialog DAGTILBUD Dialogspørgsmålene er velegnede til at sætte temaet Overgreb på dagsordenen i en personalegruppe i forhold til, hvordan I bør handle, når der opstår viden eller mistanke om overgreb. De

Læs mere

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden.

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden. Bag borgen Tirsdag den 6. maj havde vores lokale folketingsmand Finn Thranum, inviteret Grundejerforeningen Askelunden/Fyrrevænget med ind bag borgen for at få et indblik i hans arbejde som folketingsmand,

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Institution/opholdssted Behandlingshjemmet Solbjerg Sdr. Fasanvej 16 2000 Frederiksberg Uanmeldt tilsynsbesøg aflagt D. 19.912 kl. 13.30. Vi kontaktede institutionen

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722

4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722 4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722 Teksten som vi hørte for et øjeblik siden handler om frihed, et ord som de fleste nok har en positiv mening om. Men hvad er frihed egentlig?

Læs mere

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Mine penge Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk

Læs mere

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen Danmark. Den indgår i det andet nummer af deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor. Balance i hverdagen

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Rasmus Nexø Jensen Sagsnr.: 2014-0035-0248 Dok.: 1307903

Læs mere