Fra sol til sukker DANISCO SUGAR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra sol til sukker DANISCO SUGAR"

Transkript

1 Fra sol til sukker DANISCO SUGAR

2 Fra sol til sukker Sukker er et naturprodukt, som findes i alle planter. Sukker skabes af sol, vand og kuldioxid i den såkaldte fotosyntese. Det er solen, der er drivkraften, og derfor kan man sige, at sukker er en form for lagret solenergi. Der er to planter, som indeholder mere sukker end alle andre: sukkerrør og sukkerroer. Det nordeuropæiske klima egner sig udmærket til roedyrkning, men er alt for koldt til dyrkning af sukkerrør. Både sukkerrør og sukkerroer indeholder procent sukker og er samtidig de eneste planter, hvoraf det kan betale sig at udvinde sukker. Hvidt sukker fra sukkerroer og sukkerrør er kemisk identisk. Det er derfor umuligt at sige, hvilken afgrøde sukkeret kommer fra. Roens indtog Så langt tilbage i tiden, vi ved noget om menneskers vaner og adfærd, har vi sat pris på sød smag. I mange tusinde år var det almindeligste sødemiddel honning og sukkerholdige frugt- og plantesafter, men efterhånden fandt man ud af, at sukkerrør indeholder sukker. I begyndelsen forarbejdede man sukkeret ved at tygge den søde marv i stråene. Senere begyndte man at presse saften ud. Den blev enten fortæret, som den var, eller gennemgik først en gæringsproces. I det sjette århundrede lærte man i Indien at koge sukkersaften og således fremstille sukker i fast form.

3 I begyndelsen af tallet opdagede man i Tyskland, at strandbeden indeholder sukker, der er identisk med sukker fra sukkerrør. Det blev startskuddet til nordisk sukkerproduktion, og i 1837 blev den første nordiske roesukkerfabrik opført i Sverige. I slutningen af 1800-tallet var sukker hvermandseje. Sukker en smagsforstærker Mennesker har gennem tiden lært sig, at der er andre fordele ved sukker end den søde smag. Dengang der ikke fandtes køleskabe og frysebokse, konserverede man eksempelvis maden med salt eller sukker. Metoden benyttes stadig, for eksempel ved fremstilling af syltetøj og marmelade. Et andet eksempel er is. Her sænker sukker frysepunktet og giver isen den rigtige konsistens. Sukker har således mange egenskaber i fødevarer, både kemiske og fysiske. Udover sødme tilfører sukker fødevarer energi, fyldighed og fungerer som smagsforstærker. Det er på en gang et krydderi, et gæringsmiddel og et naturligt konserveringsmiddel.

4 Sukker giver energi Sukker er et kulhydrat. Kulhydrater udgør den største del af vores energiindtagelse og findes i blandt andet pasta, ris, brød, frugt, grøntsager og sukker. I kroppen nedbrydes sukker og stivelse til glukose. En del af glukosen bruges med det samme som energi i hjerne og muskler, mens overskuddet lagres som glykogen i muskler og lever. Sukker giver således energi, men tilfører ikke vigtige næringsstoffer. Vi spiser sjældent sukker alene. Sukker indgår derimod ofte i andre fødevarer, hvor det bidrager til at forbedre smagen. Sukkers gode smag betyder, at fødevarer, som for eksempel har et højt indhold af stivelse, kostfibre, vitaminer og mineraler, kommer til at smage bedre.

5 Myter og fakta om sukker Informationsmængden om kost og sundhed bliver stadig større, og for mange kan det være svært at vurdere, hvad der er rigtigt og forkert. Vi har her samlet nogle af de myter, der florerer om sukker, sundhed og ernæring og har suppleret dem med fakta. Sukker feder: Du tager på, hvis du indtager mere energi (flere kalorier), end du behøver for at dække dit energibehov uanset om energien kommer fra sukker, fedt eller andre energikilder. En anden vigtig årsag til, at vægten stiger, er manglende fysisk aktivitet. Hvis du bevæger dig for lidt, er der større risiko for, at du går op i vægt. Sukker feder lige så meget som fedt: Fedt indeholder mere end dobbelt så megen energi pr. gram som sukker, henholdsvis 38 og 17 kj pr. gram. Erstatter man fedt med sukker gram for gram, vil kostens energitæthed derfor falde. Lavere energitæthed er et vigtigt middel til at holde vægten stabil. Sukker er tomme kalorier: Sukker er et kulhydrat, som giver energi. Udtrykket "tomme kalorier" kommer af, at sukker ikke indeholder vitaminer eller mineraler. Sukker giver karies: Udvikling af karies (huller i tænderne) er et samspil mellem en række faktorer, blandt andet arv, kost, måltidshyppighed og mundhygiejne. For eksempel har spytmængden og dens sammensætning stor betydning. Det er vigtigt at børste tænder med fluorholdig tandpasta mindst to gange om dagen.

6 Sukker kan give diabetes (sukkersyge): Sukkersyge har fået sit navn, fordi sygdommen viser sig ved et for højt sukkerindhold i blodet. Derfor tror mange fejlagtigt, at den mest udbredte type, type 2-diabetes, forårsages af sukker. Sandheden er, at det især er den genetiske arv samt overvægt i kombination med manglende fysisk aktivitet, som forårsager type 2-diabetes. Man bliver afhængig af sukker: Der eksisterer ingen videnskabelige undersøgelser, som tyder på, at sukker giver den toleranceeffekt og de abstinenser, der er karakteristiske for rusmidler. Lysten til sød smag er medfødt, og derfor synes de fleste om noget sødt. Børn bliver hyperaktive af sukker: Der findes ingen videnskabelige undersøgelser, som kan påvise en sammenhæng mellem sukker og hyperaktivitet. Sukkerforbruget er stigende: Det fremgår af statistikken, at det samlede sukkerforbrug i Danmark i de seneste årtier har været nogenlunde stabilt på omkring 40 kg pr. person om året med en faldende tendens de sidste par år til cirka 37 kg. Derimod har vi ændret vores forbrugsmønster, så hovedparten af sukkerforbruget i dag indtages via industrielt forarbejdede produkter. Vi har et større forbrug af læskedrikke og spiser mere slik i dag, mens vi sjældnere spiser hjemmelavet marmelade, kager og desserter. Brunt sukker er sundere end hvidt: Hverken hvidt eller brunt sukker indeholder vitaminer. Brunt sukker indeholder til forskel fra hvidt sukker små mængder mineraler. Mængden er dog så lille, at det ikke bidrager nævneværdigt til det daglige anbefalede indtag.

7 ROENS KREDSLØB En sukkerroe består af 75 procent vand, procent sukker, 5 6 procent fibre og 2 3 procent andre stoffer, blandt andet mineralstoffer. Næsten halvdelen af roens vandindhold genanvendes i sukkerproduktionen, mens resten fordamper. Af roens sukkerindhold udvindes op mod 90 procent som hvidt sukker. Resten bliver tilbage i den melasse, som bruges ved fremstilling af dyrefoder, gær og sprit. Roefibrene bruges til foder- og kostfiberprodukter. De resterende 2 3 procent indeholder fosfor og magnesium og indgår blandt andet i den kalk, der er et restprodukt efter selve sukkerproduktionen. Kalken sælges til landbruget som jordforbedringsmiddel. HVAD ER SUKKER? Sukker er et kulhydrat, et energigivende næringsstof på linje med fedt og protein. Kulhydraterne dækker cirka halvdelen af vores energibehov. Sukker (sakkarose) består af lige dele frugtsukker (fruktose) og druesukker (glukose). Det omsættes hurtigt i kroppen og forbrændes i musklerne, når vi bevæger os. SUKKERS EGENSKABER smagsforstærker. Sukker giver en sød smag og fremhæver smagen i en række råvarer og krydderier. Sukker bevarer også smagsstofferne i syltetøj, saft og konserverede produkter. hjælpemiddel ved bagning. En smule sukker i dejen giver en bedre og hurtigere hævning og tilfører samtidig smag og farve til brødskorpen. konserveringsmiddel. Med sukker i syltetøj, marmelade og saft får bakterierne svære vækstvilkår. Samtidig bevares bærrenes farve og smag. konsistensgiver. Sukker påvirker forskellige fødevarers volumen og konsistens. Kager og brød bliver luftige, ligesom brød får større volumen og en pæn skorpe. Saft og andre drikke får en god fyldighed, ligesom sukker tilfører syltetøj og marmelade den rigtige konsistens.

8 Produktionsprocessen Når roerne er blevet leveret til fabrikken, vejes de, hvorefter der udtages stikprøver af læssene. Prøverne anvendes til at bestemme roernes renhed og sukkerindhold. Herefter tippes roerne over i et roedepot, hvorfra de bliver ført med transportbånd til roevasken. Her skylles jord, sten og snavs af. Sukkerfabrikkerne bruger store mængder vand. Vandsystemerne på fabrikkerne er i princippet helt lukkede, så vandet kan renses og genanvendes flere gange. Af den samlede vandmængde i produktionen er kun 10 procent ferskvand. Resten kommer fra det vand, som findes i sukkerroerne. En sukkerroe består af cirka 75 procent vand. For at kunne trække sukkeret ud skæres roerne i tynde pommes frites-lignende snitter, der overføres til et såkaldt diffusionsapparat. Her overhældes de med 70 C varmt vand. En time senere er der kun 0,2 procent sukker tilbage i roesnitterne, som nu sorteres fra og anvendes i dyrefoder. Det sukker, der er trukket ud af roen, er en såkaldt råsaft, som indeholder cirka 15 procent sukker, men samtidig 1 2 procent urenheder, som skal fjernes. Det sker trinvist under saftbearbejdningen.

9 Først blandes læsket kalk i råsaften. I denne proces udfældes en del urenheder, ligesom kalken har en steriliserende virkning. Herefter tilsættes kuldioxid til råsaften. Under den såkaldte saturation udfældes kalken i form af små partikler, som binder urenhederne til sig og danner kalkslam. Råsaften pressen nu ud gennem nogle store filtre, hvor kalkslammet filtreres fra. Den kalk, som bliver tilbage i filtret, presses tør og sælges herefter som jordforbedringsmiddel til landbruget. Tilbage er nu en tynd lysegul væske tyndsaften som behandles i store fordampeapparater. Inddampningen sker i flere omgange, indtil væsken er blevet tyk og brun og indeholder cirka 70 procent sukker. Nu benævnes væsken tyksaft. Den tykke saft indeholder stadig for meget vand til, at sukkeret kan udkrystalliseres. Derfor er der brug for yderligere inddampning. Det sker i store kogeapparater, hvor saften koges ved undertryk, fordi kogepunktet falder, når lufttrykket sættes ned. Og det er vigtigt, for temperaturen må ikke komme over 80 C, så vil sukkeret nemlig karamellisere og brænde fast. For at aktivere krystalliseringen tilsættes små sukkerkrystaller flormelis. 100 gram er nok til fremstilling af tons sukker. Indholdet i kogeapparaterne er nu en grød af sirup og sukkerkrystaller, som benævnes fyldmasse.

10 Fyldmassen pumpes over i store centrifuger, hvor den brune sirup slynges bort fra de hvide sukkerkrystaller, som opsamles i bunden af centrifugen. Kognings- og centrifugeringsprocessen køres flere gange og er ikke færdig, før der ikke kan trækkes mere sukker ud af fyldmassen. Tilbage er nu et tyktflydende produkt melasse som bruges til dyrefoder og som råvare ved gær- og spritfremstilling. Når sukkeret kommer ud af centrifugen, er det stadig en smule fugtigt. Det skal derfor tørres, hvilket sker med varm luft, inden det kan overføres til store sukkersiloer. Frem til næste roekampagne tømmes siloerne gradvist, efterhånden som sukkeret sælges. Sukkeret transporteres i sække, store beholdere (bulk) og tankvogne til fødevareindustrien og andre storforbrugere. Det emballeres i poser til forbrugerne eller forædles til andre specialsukkerprodukter, eksempelvis perleog vanillesukker, brun farin og sirup. Til mange storforbrugere leverer vi sukkerprodukter tilpasset kundernes individuelle behov.

11 Et bredt sor timent Danisco Sugar markedsfører et bredt sortiment af sukkerprodukter og forsyner primært de nordiske markeder med forbrugerprodukter under det fælles varemærke Dansukker. Almindeligt hvidt sukker er vores største produkt. Danisco Sugar udvikler hele tiden det eksisterende sortiment og skaber også løbende nye produkter, som kan give kunderne en merværdi. Som eksempel kan nævnes skræddersyede produkter, halvfabrikata og specialblandinger til industrien og syltesukker til private forbrugere. Sukker er betegnelsen for det almindelige hvide sukker. Det fås i en række kvaliteter og emballagestørrelser samt som økologisk produkt. Hugget sukker fås i et antal varianter af forskellig hårdhed og størrelse. Jo hårdere sukkeret er, jo længere er det om at blive opløst. Der er i de sidste par år også blevet produceret økologisk hugget sukker. Florsukker er en finmalet sukkertype, som bruges til bagning af kager, til desserter, glasur og dekoration. Florsukker fås også som økologisk produkt. Flor med chokolade-, citron- og jordbærsmag bruges på samme måde, men indgår også som smagssætning i kager og lagkagefyld samt til dekoration på desserter og bagværk. Brun Farin er en blanding af almindeligt sukker og mørkebrun rørsukkersirup. Brun Farin er forholdsvis ukendt som krydderi, men det giver en pikant smagsoplevelse.

12 Sirup fremstilles af råsukker fra sukkerroer og sukkerrør. Sirup indeholder forskellige sukkerarter, almindeligt sukker, druesukker og frugtsukker. Fås som Lys Sirup og Mørk Sirup. Perlesukker består af sukkerkrystaller, som er presset sammen til klumper, og som derefter knuses og sigtes. Dekorations Perle er baseret på grovkornet sukker og naturlige farvestoffer. Syltesukker er et produkt, som er fremstillet med særligt henblik på at gøre det lettere at sylte selv. Ud over sukker indeholder Syltesukker også æblepektin, citronsyre og natriumbenzoat. Rårørsukker, som vokser ved floden Demerara i Guyana, er kendt for at give en råsukker af meget høj kvalitet. I dag produceres Demerarasukker også på øerne uden for Afrikas kyst, blandt andet på Mauritius. Vores rørsukkerprodukter Rørsukker, Hugget Rørsukker og Kandis Sukker er et guldgult sukker med en aromatisk sød smag og med store krystaller. Muscovadoråsukker er et fugtigt og finkornet råsukker med en kraftig aroma, som i den mørke variant minder om lakrids, mens den lyse har en tydelig karamelsmag. Frugtsukker består af 100 procent frugtsukker i en ren, hvid, krystalliseret og finkornet form, som giver en frisk og lækker smag. Ud over sukker producerer Danisco Sugar foderprodukter af roemasse og melasse. Læs mere om vores produkter på adressen

13 Bæredygtighed Vores mål er at integrere bæredygtighed i alle aspekter af vores aktiviteter, blandt andet gennem et styrket samarbejde med vores leverandører. Med bæredygtighed mener vi såvel produktkvalitet, sikkerhed, miljø og arbejdsmiljø som god forretningsetik og sociale spørgsmål. I vores arbejde med at udvikle sikre og spændende sukkerprodukter ved hjælp af bæredygtige metoder har vi fokus på innovation og fortsat udvikling af virksomhedens kompetencer, medarbejdere, produkter og serviceydelser i hele processen fra jord til bord. Fødevaresikkerheden har altid høj prioritet i Danisco Sugar. Som ansvarsfuld leverandør til fødevareog foderindustrien er det afgørende for os, at vores kunder altid kan have tillid til vores produkter, og at de ved, at produkterne er fremstillet på en sikker måde efter bæredygtige principper. Vi lægger også stor vægt på, at vi altid leverer den lovede kvalitet.

14 Dyrkning og forædling Sukkerroen har brug for et gunstigt klima og en god jordbund for at kunne trives. Jo gunstigere klimaet er, jo højere er sukkerudbyttet. De små roefrø sås tidligt i foråret. Vækstsæsonen fortsætter normalt frem til september, hvor sukkerproduktionen indledes. Fra midt i september og til årsskiftet transporteres roerne til sukkerfabrikkerne, hvor der forarbejdes til det færdige sukkerprodukt. Hele perioden benævnes roekampagnen den varer i cirka 100 dage. På Danisco Sugars to raffinaderier fremstilles der hele året specialsukkerprodukter, blandt andet flormelis, af en del af sukkeret. Danisco Sugar har kontrakt med roedyrkere, som dyrker et samlet areal på hektar (2005). Når kampagnen er færdig, har vi udvundet 1,2 million tons sukker. Fremstillingen sker på vores sukkerfabrikker i Danmark, Sverige, Finland, Tyskland og Litauen. Når roefrøet vokser, sker der det, at en del af skallen løftes af, nærmest som et låg, og herefter kan roen i ro og mag vokse og udvikle sig, indtil den typisk vejer cirka 650 gram og har et sukkerindhold på omtrent procent. En enkelt roe giver omkring 100 gram sukker. Der går altså 10 roer til produktion af et kilo sukker. Danisco Sugar HR & Communications december 2005 Illustration: Jerker Eriksson Danisco Sugar / Langebrogade 1 / Postboks 17 / 1001 København K Tlf.: / Fax: sugarinfo@danisco.com /

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKERUNIVERS SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER SUKKER & ENERGI

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKERUNIVERS SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER SUKKER & ENERGI Alt om Sukker INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKERUNIVERS SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER 3 4 6 7 10 SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER SUKKER & ENERGI 12 16 20 2 tip en 13'er 1 x 2 01 02 03 04 05 06

Læs mere

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKER & ENERGI SUKKER & SØDEMIDLER SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKER & ENERGI SUKKER & SØDEMIDLER SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER Alt om SUKKER INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKER & ENERGI SUKKER & SØDEMIDLER SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION 3 4 8 10 11 SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER 14 16 20 2 TIP EN 13'ER 1 X 2 01 02 03 04

Læs mere

sukkerets store SMAGSVERDEN! Opdag BRUN FARIN

sukkerets store SMAGSVERDEN! Opdag BRUN FARIN sukkerets Opdag store SMAGSVERDEN! BRUN FARIN SMAGSCIRKLER Hvordan kan man vise, hvordan noget smager? Ved hjælp af vores smags cirkler får du et billede af sukkers forskellige smagsnuancer og af smagens

Læs mere

Sukker. Sukker, 1 kg Art nr: 41202. Sukker, 2 kg Art nr: 41105. Økologisk Sukker, 1 kg Art nr: 41210. Sukker, 10 kg Art nr: 41222

Sukker. Sukker, 1 kg Art nr: 41202. Sukker, 2 kg Art nr: 41105. Økologisk Sukker, 1 kg Art nr: 41210. Sukker, 10 kg Art nr: 41222 Produktkatalog 13 Sukker Melis, bedre kendt som almindeligt sukker, består af hvide sukkerkrystaller og er den mest benyttede form for sukker herhjemme. Økologisk sukker adskiller sig først og fremmest

Læs mere

om sukker & sundhed nordic sugar

om sukker & sundhed nordic sugar om sukker & sundhed nordic sugar Om sukker & sundhed! Interessen for sundhed er større end nogensinde. Næsten hver dag kan man læse om sundhed i medierne der refereres til nye undersøgelser, eksperter

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

Ikke bare sukker. I Danmark bliver der særligt dyrket sukkerroer på Sydvestsjælland, Lolland og Faster. Side 1 af 11 Skoleskabet.

Ikke bare sukker. I Danmark bliver der særligt dyrket sukkerroer på Sydvestsjælland, Lolland og Faster. Side 1 af 11 Skoleskabet. Ikke bare sukker Sukker er ikke bare sukker. Sukker er faktisk rigtig mange forskellige ting. Billedet ovenover er bare et lille udsnit af det sukker vi bruger mest i Danmark. Sukker er en fællesbetegnelse

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

MADKLASSEN 4 Dig og din mad SUKKER

MADKLASSEN 4 Dig og din mad SUKKER 4 N SE S A KL din mad D Dig og A M R E K K SU SUKKER MADKLASSEN 4 For ti år siden fik mange fredagsslik. I dag spiser næsten alle børn og unge slik eller en anden form for tilsat sukker hver dag. Dvs.

Læs mere

Sukker. Matematik trin 2. avu. Almen voksenuddannelse Onsdag den 20. maj 2009 kl. 9.00 13.00

Sukker. Matematik trin 2. avu. Almen voksenuddannelse Onsdag den 20. maj 2009 kl. 9.00 13.00 Sukker Matematik trin 2 avu Almen voksenuddannelse Onsdag den 20. maj 2009 kl. 9.00 13.00 Sukker Matematik trin 2 Skriftlig matematik Opgavesættet består af: Opgavehæfte Svarark Hæftet indeholder følgende

Læs mere

En verden af sukker. Produkter og ideer til fødevareindustrien

En verden af sukker. Produkter og ideer til fødevareindustrien En verden af sukker Produkter og ideer til fødevareindustrien Muligheder med sukker Sukker er et produkt med 100 % naturlig oprindelse, og den rene søde smag er standarden for alle sødemidler. Sukkerets

Læs mere

Da siruppen kom til Danmark

Da siruppen kom til Danmark Da siruppen kom til Danmark I begyndelsen af 1900-tallet blev det meste sirup importeret fra udlandet fra England, Skotland og Holland. Under første verdenskrig steg den indenlandske produktion på grund

Læs mere

Hvad skal der stå på varen?

Hvad skal der stå på varen? Varedeklarationer Hvad skal der stå på varen? Det er lovpligtigt at deklarere mad- og drikkevarer, der sælges i Danmark. Deklarationen skal være letlæselig og på dansk eller et sprog, der til forveksling

Læs mere

Produktkatalog. Forår 2012

Produktkatalog. Forår 2012 Produktkatalog Forår 2012 13 Sukker Melis, bedre kendt som almindeligt sukker, består af hvide sukkerkrystaller og er den mest benyttede form for sukker herhjemme. Økologisk sukker adskiller sig først

Læs mere

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Let & Lækkert 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Nyd den rene søde smag i Hermesetas SteviaSweet. Steviol Glykosid som er et udtræk fra Steviaplanten produceres for Hermesetas

Læs mere

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. tip en 13 er. Sødeunivers. Sukkerets historie. sukkerproduktion. Sukkertyper. Produkter. Sensorik. Sukkerets egenskaber

INDHOLDSFORTEGNELSE. tip en 13 er. Sødeunivers. Sukkerets historie. sukkerproduktion. Sukkertyper. Produkter. Sensorik. Sukkerets egenskaber ALT OM SUKKER INDHOLDSFORTEGNELSE 2 3 tip en 13 er 4 Sødeunivers 6 Sukkerets historie 7 sukkerproduktion 10 Sukkertyper 12 Produkter 12 Sensorik 16 Sukkerets egenskaber 20 opskrifter tip en 13 er 1 Hvad

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 11.100 kj/dag + råderum på 1200 kj/dag til tomme kalorier svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til ca.

Læs mere

Fakta om. Sukker & sundhed

Fakta om. Sukker & sundhed Fakta om Sukker & sundhed Fakta om sukker & sundhed Interessen for sundhed, mad og ernæring er større end nogensinde. Næsten hver dag kan man læse om sundhed i medierne: Der refereres til nye undersøgelser,

Læs mere

God smag, der styrker din krop

God smag, der styrker din krop Arla Protin God smag, der styrker din krop til patienter og pårørende Med Valleprotein Serveringsforslag: Gifflar Et par gifflar er godt selskab til Arla Protin. De giver masser af energi (kalorier), er

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Forbrænding og stofskifte side 2-5 Husk Morgenmad side 6-7 Let og lækkert brød og boller side 8-23 Morgenmad på den proteinrige måde. side 24-31 Middagsretter der

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Oktober 2012 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

Energiindtag. Energiindtag for løbere. Energiindtag generelt. Energiforbrug ved løb. Energibehov for 70 kg løber 30-04-2014. Tom Gruschy Knudsen

Energiindtag. Energiindtag for løbere. Energiindtag generelt. Energiforbrug ved løb. Energibehov for 70 kg løber 30-04-2014. Tom Gruschy Knudsen Kost og marathonløb Tom Gruschy Knudsen Energiindtag Hvordan skal man spise? Generelle anbefalinger Anbefalinger for løbere Marathonløb forberedelse Væske og energiindtag Energiindtag generelt Energifordeling:

Læs mere

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk Anders Sekkelund 23.02.2010 www.gladafmad.dk 8 råd r d til en sund livsstil 2009 1. Drik masser af vand 2. Dyrk daglig motion 3. Undlad sukker og begræns simple kulhydrater i kosten (hvidt brød, pasta

Læs mere

Mejeri & sundhed. Winnie Pauli Chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer

Mejeri & sundhed. Winnie Pauli Chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer Mejeri & sundhed Winnie Pauli Chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer Danskernes holdning til mælk Spørgsmål Hvordan opfattes mælk? Hvordan påvirker medieomtale og anbefalinger? Undersøgelsen Kilde: Danskernes

Læs mere

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Nemme veje til mere energi i maden Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Kom smør eller olie i grød og kartoffelmos Kom fløde og pasteuriserede æggeblommer i færdigkøbt koldskål Kom fløde i kakaomælk

Læs mere

Sukker. Matematik trin 2. avu. Almen voksenuddannelse Onsdag den 20. maj 2009 kl. 9.00 13.00

Sukker. Matematik trin 2. avu. Almen voksenuddannelse Onsdag den 20. maj 2009 kl. 9.00 13.00 Sukker Matematik trin 2 avu Almen voksenuddannelse Onsdag den 20. maj 2009 kl. 9.00 13.00 Sukker Matematik trin 2 Skriftlig matematik Opgavesættet består af: Opgavehæfte Svarark Hæftet indeholder følgende

Læs mere

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER!

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER! TØR DU FODRE DIN HUND MED RÅ KOST? ELLER TØR DU VIRKELIG LADE VÆRE? DET HANDLER IKKE OM AT HELBREDE SYGDOMME, MEN OM AT SKABE SUNDHED LIVSSTIL OG IKKE LIVSSTILSSYGDOMME! DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG

Læs mere

Faktorer i kosten og den fysiske aktivitet der har betydning for udvikling af børns overvægt

Faktorer i kosten og den fysiske aktivitet der har betydning for udvikling af børns overvægt Faktorer i kosten og den fysiske aktivitet der har betydning for udvikling af børns overvægt Jeppe Matthiessen, DTU Fødevareinstituttet jmat@food.dtu.dk Hvad vil jeg tale om? Er fedmekurven knækket? Faktorer

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Kvalitet Døgnet Rundt Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din familie.

Læs mere

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Dagpleje har valgt at udarbejde en kostpolitik, hvor vi arbejder for en sund dansk kost. Vi tilstræber, at alle produkter er

Læs mere

En guide til den småtspisende. Gode råd og inspiration til patienter og pårørende

En guide til den småtspisende. Gode råd og inspiration til patienter og pårørende En guide til den småtspisende Gode råd og inspiration til patienter og pårørende Tålmod og udholdenhed Mens mange mennesker kæmper for at holde vægten nede og spare på kalorierne, er det for andre en lige

Læs mere

POPPEDE KERNER GIVER MERVÆRDI. Giv dine produkter ekstra bid med poppede kerner fra Valsemøllen A/S

POPPEDE KERNER GIVER MERVÆRDI. Giv dine produkter ekstra bid med poppede kerner fra Valsemøllen A/S POPPEDE KERNER GIVER MERVÆRDI Giv dine produkter ekstra bid med poppede kerner fra Valsemøllen A/S Kom ind til KERNEN i dine produkter Med de nye varianter af poppede kerner fra Valsemøllen er det blevet

Læs mere

Energiindtag. Energiindtag generelt. Energiindtag for løbere. Energiforbrug ved løb 07-05-2013. Hvordan skal man spise?

Energiindtag. Energiindtag generelt. Energiindtag for løbere. Energiforbrug ved løb 07-05-2013. Hvordan skal man spise? 07-05-2013 Hvem er jeg? Bach. Scient. i Idræt Undervist +15 år i fysiologi Tidligere supermotionist på 5/10 km Har gennemført 4 marathonløb Skribent for diverse websites og magasiner Udvikler af diverse

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger Næringsstofanbefalinger ss De nordiske lande udgiver fælles anbefalinger for kostens sammensætning og fysisk aktivitet. De kaldes Nordiske Næringsstofanbefalinger, NNA eller NNR. Kilde: Nordic Nutrition

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken I denne måned har kokketeamet valgt at lave inspiration over temaet chokolade og lavet 3 opskrifter på dessertchokolade. November 2013 Chokoladens historie Dyrkning af

Læs mere

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Hvorfor en kostpolitik? I Magdalene Haven mener vi, det er vigtigt, at børn spiser sundt og varieret hver dag! Derfor har vi udarbejdet denne kostpolitik.

Læs mere

Når du skal tage på. små energirige måltider hver dag.

Når du skal tage på. små energirige måltider hver dag. Når du skal tage på Spis mange små energirige måltider hver dag. Læs pjecen og få ideer til, hvordan du kan tage på eller stabilisere din vægt. Mad og måltider spiller en stor rolle i vores liv! Jo ældre

Læs mere

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL - Sovsen er vores DNA Sovs er sød musik, og derfor får du her på blomsterfestivalen mulighed for at smage på vores dejlige sovs. Hæftet indeholder opskrifter på bl.a. kyllingesovs,

Læs mere

NATURLIGT SUND! Af Fitnews.dk - onsdag 12. marts, 2014. http://www.fitnews.dk/artikler/naturligt-sund/

NATURLIGT SUND! Af Fitnews.dk - onsdag 12. marts, 2014. http://www.fitnews.dk/artikler/naturligt-sund/ NATURLIGT SUND! Af Fitnews.dk - onsdag 12. marts, 2014 http://www.fitnews.dk/artikler/naturligt-sund/ Har du svært ved at fastholde dig selv i en sund livsstil og trænger du til at, fyre op under motivationen

Læs mere

VELKOMMEN VI GØR DET NEMT AT SPARE PÅ SUKKERET

VELKOMMEN VI GØR DET NEMT AT SPARE PÅ SUKKERET VELKOMMEN VI GØR DET NEMT AT SPARE PÅ SUKKERET Agenda ISIS Hvorfor er sukker skurken? Sødemidler Sødemidler i brug Nye produkter Afslutning ISIS Det søde liv uden sukker 1993: ISIS etableret af kokken,

Læs mere

Produktionen er stort set kun baseret på danske råvarer. Fabrikken håndterer årligt ca. 10.000 tons bær og frugt.

Produktionen er stort set kun baseret på danske råvarer. Fabrikken håndterer årligt ca. 10.000 tons bær og frugt. Orskov Foods Kontaktperson Bo Møller Andersen Tlf. 6325 5562 bma@orskovfoods.com Ørbæk Produktionen i Ørbæk består af 2 hovedprodukter: frosne bær og bærpuréer til industrikunder og frugt- og bærsaft,

Læs mere

Bilag til Økodag på Madskoler 2009

Bilag til Økodag på Madskoler 2009 Bilag til Økodag på Madskoler 2009 Min mappe: (navn) Ilustration: Morten Telling, Moxtell Productions. Indholdsfortegnelse Viden om økologi: Hvad er økologisk? (2 sider med tekst + opgaver) Viden om økologi:

Læs mere

JVi. Ofte Stillede Spørgsmål PRODUKTINDEKS

JVi. Ofte Stillede Spørgsmål PRODUKTINDEKS JVi Ofte Stillede Spørgsmål PRODUKTINDEKS 1. Hvad er JVi? 2. Hvorfor bør jeg tage 120 ml JVi? 3. Kan jeg tage JVi med andre Nu Skin-produkter? 4. Er JVi et scannergodkendt produkt? 5. Gælder tilfredshedsgarantien

Læs mere

Opskriften på julehygge...

Opskriften på julehygge... Opskriften på julehygge... Juleopskriftsamling nr. 3 Kvalitet er den bedste opskrift. ... julebag der skaber julehygge Julen er den dejligste tid på året, hvor man tager sig tid til at nyde, forkæle og

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Dejlig mad og gode måltider giver os livskvalitet, bidrager til at vi holder os raske og bevarer vores

Læs mere

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Hvis du har fået lavet en operation på kæben enten planlagt eller på grund af brud på kæben skal du spise flydende kost i en periode for

Læs mere

Sukkersheriffens. 10 skud. om blodsukkerbalancen

Sukkersheriffens. 10 skud. om blodsukkerbalancen Sukkersheriffens 10 skud om blodsukkerbalancen 1 Blodsukkerbalance er din sundeste chance Ved stabil blodsukkerbalance er indholdet af sukker i blodet næsten konstant. Alle kulhydrater omdannes i fordøjelsessystemet

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM TÆNDER

VÆRD AT VIDE OM TÆNDER VÆRD AT VIDE OM TÆNDER 13 18 ÅR Information fra Tandplejen Brøndby Tandplejer Charlotte Østergård Eshtehardi Tandbørstning Brug en blød børste - og en lille klat fluortandpasta. Fluor styrker tændernes

Læs mere

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 Fakta Inden for madlavning taler man om en fødevare og dens madtekniske egenskaber. Det vil sige, at en fødevare reagerer på en bestemt

Læs mere

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT Læringsmål Du kan fortælle, hvordan forskellige fødevarer skal opbevares. Du kan tjekke en fødevares friskhed ved at bruge dine sanser. Fødevarer skal opbevares korrekt

Læs mere

VELKOMMEN TIL. - stedet hvor du køber den rigtige mad til din hund!

VELKOMMEN TIL. - stedet hvor du køber den rigtige mad til din hund! VELKOMMEN TIL - stedet hvor du køber den rigtige mad til din hund! RigtigHundemad -hvad er det? RigtigHundemad er et dansk varemærke, og samtidig en landsdækkende sammenslutning af selvstændige forhandlere.

Læs mere

Ernæringsprincipper. For børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune

Ernæringsprincipper. For børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune 2015 Ernæringsprincipper For børn og unge 0-16 år Ishøj Kommune 1 Forord Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik har visionen at børn og unge sejrer i eget liv og får muligheder for og rammer til at nå deres

Læs mere

Mellemmåltider Af Gitte Gross centerleder, www.viffos.dk Research Sheila Ritchie Hansen

Mellemmåltider Af Gitte Gross centerleder, www.viffos.dk Research Sheila Ritchie Hansen Mellemmåltider Af Gitte Gross centerleder, www.viffos.dk Research Sheila Ritchie Hansen Måltider mellem hovedmåltiderne har flere formål. Men hvad skal de bestå af for at være sunde og hvor kan man købe

Læs mere

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst 2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst GULD I SYDAFRIKA: 1. fugtigt og varmt langs kysten 2. Indre del, ligger højt 3. Stort område med industri guldminer: 50 grader og 3

Læs mere

Madlavning 21-02-2013

Madlavning 21-02-2013 Madlavning 21-02-2013 Karin Lis Albæk www.kalitesser.dk Tilbehør: rugbrød, smør, snaps Tomatsild med urte creme fraiche, løgringe. 800 g sildefileter, marinerede Marinade: 1 dl olie 1 dl sildelage 4 dl

Læs mere

KOST OG TRÆNING SPIS DIG BEDRE OG LETTERE. Foredrag LØB MED AVISEN. Mandag den. 18 april. 2016. V. Klinisk diætist Stine Henriksen

KOST OG TRÆNING SPIS DIG BEDRE OG LETTERE. Foredrag LØB MED AVISEN. Mandag den. 18 april. 2016. V. Klinisk diætist Stine Henriksen KOST OG TRÆNING SPIS DIG BEDRE OG LETTERE Foredrag LØB MED AVISEN Mandag den. 18 april. 2016 V. Klinisk diætist Stine Henriksen Hvem er jeg Stine Henriksen AUT. Klinisk diætist Klinik i Odense på Chr.

Læs mere

En tak til: Marielund, Kolding

En tak til: Marielund, Kolding Ananas Dessert 35 g æble 35 g ananas i tern 30 g hindbær 10 g akacie honning 5 g smør revet citronskal 1½ g citronsaft 20 g piskefløde kanel 2 g sukker Skræl og skær æblet i små stykker. Varm akacie honningen

Læs mere

Ved 14 tiden spiser vi frugt og brød. Vi har en frugtordning, som forældrene mod betaling kan tilslutte sig.

Ved 14 tiden spiser vi frugt og brød. Vi har en frugtordning, som forældrene mod betaling kan tilslutte sig. Mad og kostpolitik Børnehaven har tilbud om morgenmad i tidsrummet fra 6.15-7.30. Til frokost, som vi spiser ved ca. 11.15 tiden, skal børnene selv medbringe madpakke hjemmefra. Ved 14 tiden spiser vi

Læs mere

Mariagerfjord kommunes. Mad- og måltidspolitik

Mariagerfjord kommunes. Mad- og måltidspolitik Mariagerfjord kommunes Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for børn og unge i kommunale institutioner, selvejende institutioner samt opholdssteder og disses interne skoler 1 1. kosten, der serveres

Læs mere

Gode råd. - til dig med sparsom appetit

Gode råd. - til dig med sparsom appetit Gode råd - til dig med sparsom appetit Appetit på mere April 2016 Gode råd til dig med sparsom appetit Jo ældre du bliver, jo vigtigere bliver maden. Maden giver din krop energi og byggesten, så den blandt

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om samvirke opskrifter Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om tekst: inger abildgaard opskrifter: mia irene kristensen, jacob damgaard

Læs mere

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid.

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid. Nyhedsbrev 4 I de første 3 nyhedsbreve lærte vi, at kroppen skal have vand, ilt og strøm (gennem maden), og at kroppen skal tilføres flere baseholdige fødevarer så den ikke bliver for sur. I dette nummer

Læs mere

Produktkatalog. Sommer 2015

Produktkatalog. Sommer 2015 Produktkatalog Sommer 2015 17 Sukker en naturlig del af hverdagen Sukker er på vej til at ændre status fra et rent sødemiddel til en madlavnings- og levnedsmiddelingrediens, med en række funktionelle egenskaber.

Læs mere

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær.

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Johnny B Tinas opskriftsbog - supplement til Tinas kogebog version 1.0, januar 2016 Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Jordbær-agurkesalat 6-8 jordbær 1/2 agurk 1 dl hvidvinseddike 2 dl vand 1dl

Læs mere

Artikel 1: Energi og sukker

Artikel 1: Energi og sukker Artikel 1: Energi og sukker Selvom der er meget fokus på, hvor vigtigt det er at spise sundt, viser de seneste undersøgelser, at danskerne stadig har svært at holde fingrene fra de søde sager og fedtet.

Læs mere

grunde til at din træning ikke slanker

grunde til at din træning ikke slanker 11 grunde til at din træning ikke slanker Du okser rundt i fitnesscentret i håbet om, at kiloene vil rasle af. Men når du så er klar til at høste frugten af din indsats og stiger op på vægten, er der absolut

Læs mere

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9 9.-klasseprøven BIOLOGI Maj 2016 B1 Indledning Rejsen til Mars Det er blevet muligt at lave rumrejser til Mars. Muligheden for bosættelser

Læs mere

Type 1-diabetes hos børn og unge

Type 1-diabetes hos børn og unge EN VEJLEDNING TIL PERSONALE I SKOLE OG DAGINSTITUTIONER I denne pjece kan I læse om type 1-diabetes hos børn og unge og få vejledning til, hvordan I håndterer barnets diabetes i hverdagen. TYPE 1-DIABETES

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Porter til 20 liter,, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god mørk porter. Sættet indeholder følgende: 2 kg. Ekstra Dark tørret maltekstrakt fra Muntons 1 kg.

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

God bagelyst! 9 lækre bageopskrifter.

God bagelyst! 9 lækre bageopskrifter. God bagelyst! 9 lækre bageopskrifter. Den Store Bagedag er en årlig tradition, som inviterer alle til at bage sammen. At bage sammen er hygge og samvær med dem, du holder af. Prøv nogle af de lækre opskrifter

Læs mere

viden vækst balance -en powerfood Æg - en powerfood 1/8

viden vækst balance -en powerfood Æg - en powerfood 1/8 viden vækst balance Æg -en powerfood 1/8 fakta et æg har alt, hvad der skal til for at bygge en kylling. det betyder, at ægget indeholder næsten alle de næringsstoffer, kroppen skal bruge for at kunne

Læs mere

2 år efter overvægtskirurgi

2 år efter overvægtskirurgi 2 år efter overvægtskirurgi Typiske problemstillinger Utryghed omkring komplikationer Hvad kan jeg forvente af fremtiden? Risiko for gensyn med gamle vaner og vægtøgning Risiko for mangel på næringsstoffer

Læs mere

Energiindtag. Energiindtag for løbere. Energiindtag generelt. Energiforbrug ved løb. Energibehov for 70 kg løber 11-05-2010. Hvordan skal man spise?

Energiindtag. Energiindtag for løbere. Energiindtag generelt. Energiforbrug ved løb. Energibehov for 70 kg løber 11-05-2010. Hvordan skal man spise? Energiindtag Kost og marathonløb Tom Gruschy Knudsen Hvordan skal man spise? Generelle anbefalinger Anbefalinger for løbere Marathonløb forberedelse Væske og energiindtag Energiindtag generelt Energifordeling:

Læs mere

er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som

er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som 2015 er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som Vores honningproduktion bygger på traditioner helt tilbage fra 1921. Biavlen var oprindeligt et familieforetagende, der er

Læs mere

Quarkteig. CSM Nordic A/S Marsvej 26, 6000 Kolding T.: 63 418 300 F.: 63 418 310 E.: info.nordic@csmbakerysolutions.com W.: csmnordic.

Quarkteig. CSM Nordic A/S Marsvej 26, 6000 Kolding T.: 63 418 300 F.: 63 418 310 E.: info.nordic@csmbakerysolutions.com W.: csmnordic. Quarkteig CSM Nordic A/S Marsvej 26, 6000 Kolding T.: 63 418 300 F.: 63 418 310 E.: info.nordic@csmbakerysolutions.com W.: csmnordic.dk QUARKTEIG Til fremstilling af bagværk med et strejf af frisk kvarksmag.

Læs mere

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Indholdsfortegnelse Introduktion Metode... 3 Teori Steptesten... 4 Hvorfor stiger pulsen?... 4 Hvordan optager vi ilten?... 4 Respiration... 4 Hvad er et enzym?...

Læs mere

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 Formål: Samfundsmæssigt er der sket en stigning i antallet af overvægtige børn og nu kan overvægt konstateres helt ned i 3 års alderen. Et stigende

Læs mere

Børn og Unge. MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune

Børn og Unge. MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune Børn og Unge MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2 FORORD Denne overordnede Mad- og måltidspolitik for dagtilbud i Furesø Kommune skal medvirke til at skabe gode

Læs mere

Rugbrøds *hæfte 15 OPSKRIFTER

Rugbrøds *hæfte 15 OPSKRIFTER Rugbrøds *hæfte 15 OPSKRIFTER Januar 2015 FOR *ORD Uanset om du helst vil arbejde med helblandinger, koncentrater eller blande fra bunden, har vi altid et godt bud på udsøgte rugprodukter af høj kvalitet.

Læs mere

KOSTPOLITIK. Børneoasen Lind. Vuggestuen Børnehaver Fritidshjem 1 og 2 (Fritidsklubben) 01-01-2015

KOSTPOLITIK. Børneoasen Lind. Vuggestuen Børnehaver Fritidshjem 1 og 2 (Fritidsklubben) 01-01-2015 2015 KOSTPOLITIK Børneoasen Lind Vuggestuen Børnehaver Fritidshjem 1 og 2 (Fritidsklubben) 01-01-2015 Kostpolitik i Børneoasen Kostpolitikken i Børneoasen skal være med til at sikre børnenes trivsel og

Læs mere

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker Påskesnitter 15-20 stk 175 gram saltet smør 200 gram hvedemel 75 gram grahamsmel 75 gram rørsukker ½ tsk. bagepulver 1 helt æg Fyld: Fx solbærmarmelade eller ginger/lemoncurd Glasur: 1 pasteuriseret æggehvide

Læs mere

Kulhydrater - pest eller guld

Kulhydrater - pest eller guld Kulhydrater - pest eller guld Kulhydrater er en kompleks størrelse fordomme og fakta er årsag til overvægt og hyperaktive børn 4 ud af 10 voksne danskere og omkring 8 ud af 10 børn har et forbrug, der

Læs mere

Produktkatalog. Forår 2017

Produktkatalog. Forår 2017 Produktkatalog Forår 2017 17 2 Sukker en naturlig del af hverdagen Sukker er på vej til at ændre status fra et rent sødemiddel til en madlavnings- og levnedsmiddelingrediens, med en række funktionelle

Læs mere

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg!

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg! Æggets dag 2015 Optimal tilberedning af æg Udarbejdet på baggrund af æggets kemi af Harold McGee, gennemtestede tilberedningsmetoder fra America s Test Kitchen og testet i et forbrugerkøkken af Grethe

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

HURTIGE OM SUNDHED OG DET SØDE LIV

HURTIGE OM SUNDHED OG DET SØDE LIV HURTIGE OM SUNDHED OG DET SØDE LIV 1. skal det absolut være så sundt? Næ det behøver det da ikke.. For mig er det bare en virkelig tilfredsstillelse, at mine hjemmelavede søde sager også nærer kroppen

Læs mere

Bagom spiret frø. v./jørgen Møller Hansen

Bagom spiret frø. v./jørgen Møller Hansen Bagom spiret frø v./jørgen Møller Hansen Først. I mange (alle) bøger om det at passe frøædende fugle står der om spiret frø, og hvor godt det er. Er det nu så godt, som alle siger? Det vil vi prøve at

Læs mere

LipidNyt på nettet. Nyhedsbrev fra Lipidklinikken december 2009. LipidNyt på nettet. Skal vi have tilskud?

LipidNyt på nettet. Nyhedsbrev fra Lipidklinikken december 2009. LipidNyt på nettet. Skal vi have tilskud? Nyhedsbrev fra Lipidklinikken december 2009 LipidNyt på nettet LipidNyt kan læses på Aalborg Sygehus hjemmeside. Her kan du også tilmelde dig nyhedsbrevet. Gå ind på: lipidnyt.aalborg-sygehus.dk. LipidNyt

Læs mere

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år Dagplejen Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år I dagplejen har vi fleksible åbningstider, der aftales med den enkelte dagplejer. Vi har barnevogne og dyner til rådighed,

Læs mere

Japansk oksekarry. Japansk oksegryde. 700 gram Oksefilet. Raps olie. 2 store løg. 4 mellemstore gulerødder. 4 mellemstore Kartofler

Japansk oksekarry. Japansk oksegryde. 700 gram Oksefilet. Raps olie. 2 store løg. 4 mellemstore gulerødder. 4 mellemstore Kartofler Japansk oksekarry Japansk oksegryde 700 gram Oksefilet Raps olie 2 store løg 4 mellemstore gulerødder 4 mellemstore Kartofler 1,5 spsk. Karry mellem stærk 2 spsk. Japansk soja Evt. 1 spsk. Rørsukker (kan

Læs mere

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Formålet med at have en kostpolitik, er at bidrage til styrkelse af børns sundhed, både her og nu og på længere sigt. For HellumHejHuset er det

Læs mere

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden.

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden. forord: rå madvaner Rimelig rå er en bog om moderne og sunde madvaner, hverdagsmad med rawfood, næringsrigtig energimad og klimavenlig mad. Det er min overbevisning, at hele familien har den største glæde

Læs mere

Stenalderkost: Så sundt er det for os

Stenalderkost: Så sundt er det for os Stenalderkost: Så sundt er det for os Hjerte- og hudsygdomme, diabetes, kræft og demens. Det er ikke kun dit taljemål, som hulemændenes kostråd gavner. Af Lisbeth Kjær Larsen, 2. oktober 2012 03 Guide:

Læs mere