Lemvig set fra luften

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lemvig set fra luften"

Transkript

1 Lemvig set fra luften en fortælling om 1950 erne Af Ellen Damgaard Mange mennesker kender Sylvest Jensens luftfotografier fra erne og 1950 erne. De håndkolorerede billeder af ejendommen hænger stadig som et klenodie på væggen i mange landbohjem, selv om de efterhånden er mere end et halvt århundrede gamle. Og flere steder på nutidens rådhuse kan man stadig finde de store indrammede prospekter af købstaden, fotograferet fra luften før de store parcelhusudstykninger slørede grænsen mellem by og land. I 2002 købte Lemvig Museum 47 af Sylvest Jensens luftfotografier fra en samling, som i dag findes på Det Kongelige Bibliotek. Hovedparten af billederne var taget på samme dag, den 15. juli De skulle bruges i forbindelse med opbygningen af en ny permanent udstilling om Lemvigs historie. De viste sig at få uvurderlig betydning, først og fremmest for indsamlingen af ny viden om 1950 ernes Lemvig. Fortælleværkstedet I januar, februar og marts 2004 blev museets mødelokale forvandlet til et fortælleværksted. På væggene hang de 47 luftbilleder, og på bordet lå dubletter enkeltvis og i mapper, alt lamineret eller sat i plastiklommer, så billederne kunne tåle at gå fra hånd til hånd og at blive gransket nøje med eller uden lup. Og gransket blev der og fortalt, så det var en fornøjelse. Mange kom igen flere gange og tog venner og familie med, og for hver gang kom der flere detaljer frem i hukommelsen. Det var underholdende og tankevækkende. Hovedformålet med fortælleværkstedet havde imidlertid allerede fra begyndelsen været at indsamle viden om byens virksomheder i 1950 erne. For museet bestod øvelsen derfor i at fastholde og nedfælde de mange oplysninger, der kom frem. De, der havde lyst til selv at skrive noget ned, lånte en mappe med billederne med hjem og afleverede i mange tilfælde udførlige beskrivelser, med andre blev der lavet små hurtige interviews i et roligt hjørne af lokalet. Men projektet bredte sig snart fra den ene dag om ugen, hvor fortælleværkstedet var åbent, til resten af arbejdsugen i omkring tre måneder. Gennem fortælleværkstedet fik museet nemlig kontakt med en række mennesker, som dels selv kunne fortælle om 1950 ernes arbejdspladser, dels kunne henvise til andre tidligere kolleger. Det gav anledning til en række større interviews og til indsamling af fotos og andet materiale til belysning af virksomhedernes historie. Her var luftfotografierne et nyttigt redskab. Det var som en flyvetur, hvor man ikke blot kunne se byens tage, men blev i stand til at dykke ned og være med i det liv, der blev levet i 1950 ernes Lemvig. Være med, når tømrerne og smedene lavede tærskeværker på byens store virksomhed, Vestjyden, og ind imellem fik tid til lidt skæg i gaden. Være med, når arbejderne stod bøjede over de tun-

2 Lemvig set fra luften en solrig søndagseftermiddag i Det lufter lidt, og alting er lukket. Der er tomt og døsigt i gaderne. Man bliver nysgerrig. Hvordan ser der ud, når alle er på arbejde på byens virksomheder, når forretningerne åbner dørene, når gaderne fyldes af biler og budcykler, når der lyder saven og banken fra beddingen, og når havnearbejderne går i gang med at losse skibet, der ligger til kaj i Østhavnen? Sådan et billede er stumt og lukket, indtil det får mæle af mange menneskers fortællinger. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling.

3 ge huder på Fynboes Garveri, og fingrene blev brune af egebarken. Være med, når Andelsvaskeriets syv hvidklædte chauffører kørte ud til kunder fra Vestkysten til Skive med det rene, nypressede linned og vendte tilbage med alt det snavsede tøj fra de store husholdninger på landet. Være med, når telefonistinderne på Lemvig Central tog imod bestilling på udenbys opkald med tre timers ventetid, før samtalen var igennem. Være med på kulpladserne, hvor man havde fået en lille kran på larvefødder, så alt ikke længere skulle losses og køres ud på pladsen med håndkraft. Være med på teglværkets loft, når gutterne kom på benene oppe på den lune ovn om morgenen og fik fat i dagens første bajer, mens teglværksarbejderne længe havde haft travlt med at trille de våde sten til tørre, 30 sten ad gangen på en trillebør i fuld fart. Være med, når de selvdøde dyr blev kogt til sæbe og benmel på Destruktionsanstalten. Være med, når havnens smede begav sig ud på budcyklen for at reparere en kuttermotor. Være med, når fagforeningsformanden kørte rundt på cykel tidligt om morgenen og bankede på ruden hos havnearbejderne: Du skal op, du skal i kul. Hertil kom beskrivelser af dagliglivet i byens forskellige dele de trange boligforhold i den Et af de mange billeder, der dukkede op af skufferne, viser hele arbejdsstyrken på Vestjyden omkring Direktør Mads Kjær med den bløde hat, som han altid gik med, ingeniør Bramsen i tidens karakteristiske plusfourbukser og bogholder Nielsen i mørkt jakkesæt. Og så tolv navngivne mand fra smedeafdelingen, syv fra tømrer- og snedkerafdelingen, to malere, en arbejdsmand og pladsmanden - og en enkelt som ingen husker, alle taget som de stod og gik i deres arbejdstøj. Foto på Lemvig Museum. gamle midtby og lys og luft i de nye boligkvarterer, de mange små forretninger og værksteder, af børnenes frie liv og hasarderede lege i kloakrør og på byggepladser, når arbejderne var gået hjem, og af kampene mellem drengene fra de forskellige kvarterer. Tidsbilleder fra børnehjemmet, alderdomshjemmet og skolen. Herlige beskrivelser af køreprøven hos byens motorsagkyndige og af købet af den første bil. Hver eneste deltager i fortælleværkstedet gav sit bidrag til et samlet billede af Lemvig i 1950 erne. Tilsammen fylder det indsamlede materiale to sprængfærdige tykke ringbind med renskrevne interviews, håndskrevne erindringer og kommentarer til de enkelte luftbilleder. Hertil kommer en mængde fotografier, malerier og tegninger, som kom frem fra folks skuffer undervejs, og som nu ligger indskannede i museets billedarkiv forsynet med grundige oplysninger. Så er der scrapbøger, reklamemateriale fra virksomheder, film, enkelte genstande. Hvilken skat! På Lemvig Museum følte vi os meget rige, da foråret kom, og folk begyndte at gå i haven i stedet for på museet.

4 Hvad skal I bruge det til? Det var der flere, der spurgte om. Svaret er enkelt nok. Faktisk er det selve eksistensberettigelsen for et lokalt kulturhistorisk museum. I Lemvig Museums vedtægter står der under Museets formål, at de emner, som museet arbejder med, skal belyse væsentlige træk af den lokale historie. Et lokalmuseums fornemste opgave er at indsamle viden om mennesker, begivenheder, virksomheder, kort sagt hele dagliglivet på egnen. Hvis ikke det lokale museum eller et lokalarkiv gør dette stykke arbejde, så er der ingen, der gør det. Man kan tage emnet tærskeværksfabrikker som eksempel. For et par år siden lavede Randers Museum en stor undersøgelse af tærskeværksfabrikken Dronningborg på Randersegnen. I rapporten er der et par sider, der handler om en fabrik, som blev købt op af Dronningborg, nemlig Vestjyden i Lemvig. Købt op, produktionen flyttet, og det var så det, naturligt nok, når man ser sagen fra Randers. Men set fra Vestjylland mangler hele historien om Mads Kjærs initiativ helt tilbage fra 1917, virksomhedens udvikling i de bygninger, der stadig ligger omme bag ved Texaco tankstationen i Storegade, gennem produktionsomstillingen fra trætærskeværkerne til de store gulmalede mejetærskere af metalplade, en blomstrende virksomhed med snedkere, tømrere og malere, smede og maskinarbejdere, pladsmand, bogholder og direktør, tidtager og tekniske tegnere. En historie om stolthed over produktet, om en rummelig arbejdsplads med overskud til lidt sjov, om tidens stigende præstationspres, om konkurrenceevne og kollaps. Også en historie om folk, der kom fra Vestjyden og startede virksomheder, der stadig præger Lemvigegnen - Lemvig Værktøjsfabrik i Vestjydens gamle maskinværksted er et enkelt eksempel. Hvis ikke det lokale museum samler viden sammen om den slags historie, så går den tabt. Det er imidlertid også vigtigt at få historien formidlet, og det er derfor planen at udgive luftfotografierne suppleret med alt det gode materiale, som byens borgere bidrog med. Så vil der være stof til endnu flere fortællinger. Følgende er blot en lille smagsprøve. Livet på havnen Det er søndag den 15. juli På havnen flokkes folk omkring udflugtsbåden Vigen, som havne- Livet i Palmehaven tegnet i 2004 efter hukommelsen af en, som selv var med som stor pige til at hjælpe sin far med at ordne kroge. Her sidder Kaja og hendes mor på fiskekasserne og piller tang og krabber og andet snask af redskaberne, det lugter og sprutter, så man må have gammelt tøj og gummiforklæde på. Kajas mor får 50 øre per krogbakke, og så kan hun gemme pengene og købe strømper, hvis hun skal være fin. Imens ordner Kajas far sine net ved at slå tangrester af dem med et særligt redskab, der ligner en ketcher. Det er hyggeligt, undtagen hvis havnearbejderne slår sig ned og drikker for meget og driller fiskerne med deres flid. Tegning: Kaja Tøt, Lemvig. Lemvig Museums arkiv.

5 Et af de luftfotografier, der har hængt i stor indrammet udgave i farver på mange kontorer og i virksomheder i Lemvig. Det var også et af de billeder, som mange deltagere i fortælleværkstedet fordybede sig i, og som fik dem til at udveksle erindringer og associationer. Her lå jo..., du må da også kunne huske..., det var jo her vi altid..., vi boede jo..., sådan lød det uophørligt foran dette billede. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling. foged Rønberg har sat i fart ud til Gjellerodde. Ved Mathiltes Kaj opkaldt efter paketten Mathilte, der sejler fra Lemvig til København ligger et par søndagsstille kuttere, og langs bolværket ligger redningsdamperen Vestkysten. Den er inde til sit årlige sommereftersyn, som foretages af Johan Andersens smedeværksted på kajen lige inden for. Der er mange ansatte og flere andre smedeværksteder på havnen, for der er gang i fiskeriet og stadig nybyggerier i gang på beddingen. Bag Kjærgaards lagerhal ser man den smukke toetagers toldbygning, og lidt til venstre for den i en gammel toetagers længe ligger Sømandshjemmet. Det er et populært pensionat, hvor de faste pensionærer kan spise alle måltider, og hvor andre kan smutte ind og drikke kaffe i en pause i arbejdet. Det er helt utænkeligt, at ugifte mænd skal lave mad til sig selv, og derfor er

6 der adskillige pensionater i byen, så der er noget for enhvers smag og sociale stand. Ved kajen foran Sømandshjemmet har man byens to fiskeforretninger; de ligger på pontoner ud i bassinet, fordi det oprindeligt var både, der var fortøjet til kajen. Her kan man købe friske rødspætter og levende ål, for der er hyttefade forankret til duc d alben ude i havnebassinet. Lige under stævnen på de kuttere, der står på bedding, ligger Havnehuset, også kaldet Palmehaven. Her holder jollefiskerne til. Deres joller ligger i Gammel Havn, så der er ikke langt at gå med redskaberne, når de skal ordnes i Havnehuset. Det er et sted, hvor man arbejder, men der er tid til en sludder med de faste forbipasserende. Palmehaven er et hyggeligt sted, hvor også koner og børn kan være med til at ordne garn og kroge. Længere ovre bag beddingen ligger slagteriets lille hvide bygning med skorsten og byens to store tømmerhandler, Skous og Krejslers. Tømmeret kommer med skib til Østhavnen, og det giver travle dage, når det skal losses og køres op til tømmerpladsen. Tømmerhandlerne har deres egne faste stab af havnearbejdere, som er vant til det hårde arbejde. Bakkerne oven for byen er endnu ikke fyldt med parcelhuse. Her er slugter, hvor børnene kan gå på opdagelse, og hårrejsende kælkebakker om vinteren. Vestjyden Tærskeværksfabrikken Vestjyden er byens største arbejdsplads. Den har en rigtig fabrikssirene, som man kan høre i hele byen. Fra luften kan man se, hvordan fabrikken har knopskudt gennem årene siden 1917, hvor den startede i Storegade, lige oven for Sønderbjerg. Tømrere, snedkere og malere holder til i den lange bygning, der strækker sig langs stien fra Storegade mod Danmarksgade. Bagest på området er der lagerskure med tømmer og fritstående tømmerstabler. Tærskeværkerne bliver lavet af træ, der skal skæres til og males i den særlige Vestjydengule farve, Første rum efter tømmerlageret på Vestjyden er Skæreriet. Her bliver der skåret træ ud og lavet limninger. Det er snedker Jens Lund ved båndsaven til venstre og Kesse Houe til højre. Billedet er et ud af en serie på omkring 25 fotografier, som blev taget samme dag engang i 1950 erne, og som blev fundet frem af en tidligere værkfører på virksomheden. Både han og hans far havde arbejdet på Vestjyden i mange år. Foto på Lemvig Museum. Smed Alfred Poulsen står ved den samme drejebænk på Vestjyden i 421/2 år. Han er dygtig til sit arbejde og meget nøjeregnende med sin drejebænk. En dag er der en af snedkerne, der skal lave et håndtag, så Alfred Poulsen kan standse sin maskine på afstand. Snedkeren står op på noget for at nå og skal lige til at støtte med foden på et hjørne af drejebænken. Men dér får han hurtigt besked. Foto på Lemvig Museum erne. som kunderne kender. Smede og maskinarbejdere holder til i sidebygningerne; de laver alle metaldelene i lange serier. Det er præcisionsarbejde, og der er orden på høvlebænke og drejebænke. Med årene er det blevet en lidt upraktisk arbejdsgang, med lager på loftet, hvor halvfabrikata skal bæres op og ned af arbejdsmændene.

7 Et virvar af bygninger liggende i en trekant med kontoret i spidsen ud mod svinget i Storegade. Tærskeværksfabrikken Vestjyden blev grundlagt af Mads Kjær i 1917 i et lille smedeværksted heroppe oven for Sønderbjerg, et godt sted i udkanten af Stationskvarteret. Siden har bebyggelsen bredt sig ud over de åbne marker, først villaerne i 1920 erne og 1930 erne på Møllegårdens jord ud mod skrænterne ned til bykernen, og efter krigen dukker statslånshusene op mellem køkkenhaverne på Grønningen solidt, men lidt skrabet byggeri, høj kælder så der er plads til vaskekælder, kulkælder og viktualierum, hvor maden kan opbevares køligt. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling.

8 Der er folk, der har været ansat i mange år og i flere generationer. Der er overskud til at lave sjov lægge en metalplade under pålægget i madpakken eller sømme madkassen fast på høvlebænken hos ham, der altid river sin madkasse til sig i en fart i pausen. Og der er tradition for at hjælpe hinanden uden for arbejdstid med husbyggeri. Lidt fusk bliver det også til man må gerne uden for arbejdstid lave noget til sig selv ved sin høvlebænk eller ved drejebænken. Men der er nye tider på vej. Den gamle direktør Mads Kjær er død i 1954, og der er kommet en ny direktør, som er dygtig, men fører et problematisk liv, og snart kommer der også en tidtager, der skal sørge for en mere tidsbesparende arbejdsgang. Der er nogen, der synes, at det mest positive, man kan sige om tidtageren, er, at han har en ualmindelig flot kone, som bor sammen med sin mand i en lejlighed på virksomheden. øjne ser nutidens herlige muligheder. Landbokonerne tænker på deres store husholdning med karle og piger på kost og logi, de store mængder sengelinned og håndklæder, forklæder og viskestykker, der skal lægges i blød, koges, skylles, vrides og hænges til tørre i haven på lange tørresnore eller på hækkene. Vådt af sommerbygerne og stivfrossent om vinteren. Her er der en hel bygning, ren og appetitlig med skinnende maskiner og hvidklædt personale, der sorterer og mærker, vasker i store vaskemaskiner, tørrer i centrifuge, ruller og stryger og sorterer tingene ud til den enkelte kunde. Net og pænt, effektivt og Byen breder sig langsomt ud i det åbne land. Samlestalden er let kendelig på sin store åbne gårdsplads, mens Andelsvaskeriet ligger skråt overfor mellem Vangevej og Birnsvej, med vaskeriets store funktionelle bygning med kedelhus og skorsten, alt under samme tag. Det nærliggende hus bliver siden inddraget til systue og kontor for vaskeriet. Og så er der de lange længer i Vesterled, moderne boligbyggeri med flytbare vægge, så man kan lave om på rummenes størrelse efter behov. På den anden side af jernbanen er der endnu marker, men boligforeningerne er i gang med at få has på bolignøden efter krigsårenes materialemangel. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling. Andelsvaskeriet Når der kommer landboforeninger på udflugt til Lemvig, så skal mændene selvfølgelig besøge Vestjyden og orientere sig om det nyeste inden for tærskeværker. Konerne er velkomne til komme hen på Andelsvaskeriet Limfjorden, hvor de hører direktørens muntre foredrag om renlighed i gamle dage og med deres egne

9 Personalet på Andelsvaskeriet Limfjorden er blevet fotograferet i anledning af lederskifte den 1. november Der er 80 ansatte, 68 kvinder og 12 mænd, og der bliver arbejdet i toholdsskift. Billedet stammer fra en scrapbog, som Andelsvaskeriets direktør fra 1951 og til lukningen i 1969 har samlet med avisudklip, brochurer og fotos, og som han gav til Lemvig Museum. I løbet af 1960 erne bliver Andelsvaskeriet udvidet med en ny tilbygning i to etager, og i de sidste år har man en imponerende bilpark med syv store varebiler, hver med sin hvidklædte chauffør. Ud på ruten med det rene vasketøj og retur med snavsetøjet fra klokken syv om morgenen til hen ad klokken tre til fire om eftermiddagen, hvor man så kan læsse af. Men så begynder kunderne at melde fra - særlig ude på landet får man selv vaskemaskiner, og de store hushold forsvinder, når traktorerne rykker ind. Og en dag er det slut. Foto på Lemvig Museum. moderne. Det snavsede tøj hentet ved døren og afleveret igen i rene, indbydende stabler, lige til at lægge på plads i skabene. Andelsvaskeriet Limfjorden er Lemvigs næststørste arbejdsplads, en kort tid er der 80 ansatte, der arbejder i toholdsskift. På nær direktøren, vaskemestrene og chaufførerne er alle ansatte kvinder. Også på den måde repræsenterer virksomheden den nye tid. Kvinderne skal ud af det sure vaskehus og kan komme ud på arbejdsmarkedet, lettet for nogle af de tungeste husholdningsopgaver. Virksomheden ligger i byens udkant. Den er blevet til på initiativ af fremtrædende landbokvinder, og placeringen passer fint til genboen, Lemvig Samlestald, hvor egnens landmænd samles en gang om ugen for at følge med i kreaturhandelen, og til Slagtehuset, der er nærmeste nabo. Når landhusmødrene er på besøg, kan de kigge over på det sidste nye boligbyggeri i Lemvig, de lange længer på Vesterled med forblæste forhaver og køkkenhaver bagved. Sådan bor folk i byen. Men for de mange børnefamilier, der har måttet døje med små lejligheder nede i bykernen med trapper og lokum i gården, er en lejlighed i Vesterled en drøm, der er gået i opfyldelse. Stue på kvadratmeter, et lille børneværelse, badeværelse og et godt køkken med spisekrog. Alt sammen nyt og pænt. Der bor nok hundrede børn i de to blokke, og der er mange muligheder for at lege på de åbne arealer rundt omkring for eksempel tyskernes forladte plads lige vest for, hvor man kan være heldig at finde spændende ting eller grave huler, selv om man må kæmpe om området med børnene fra Stationskvarteret, der har hævd på stedet.

10 Teglværket Der bor også hundrede børn i Fjordvænget, som er byens første boligforeningsbyggeri. Syv børn i en to og et halvt værelses lejlighed går fint, når man kan sove i treetages køjesenge. Folk i byen kalder området for Gummiløse. Også her er der godt at lege; der er stranden, hvor man kan sejle på tømmerflåde, teglværksskoven med de gamle lergrave, og hvis man får lov af lokomotivføreren, kan man køre med på det lille lokomotiv, der trækker tipvognene op ad bakken til de store lergrave. En gang imellem kommer teglværksejer Villemoes ud og råber af dem, men det gør det bare mere spændende. Han bor oppe i Slottet, som man kalder den hvide villa oppe på bakken. Teglværket er en gammel virksomhed, helt tilbage i 1800-tallet har der ligget teglværk her. Nogle af de gamle tørrelader af træ er bygget engang i 1890 erne. Men der er en helt ny ovnbygning med murede tørrelader. Det hele fungerer efter samme system som på alle andre teglværker. Faktisk har man lige fået gravemaskine i lergraven, og det sparer arbejdskraft. Ellers er det hårdt arbejde, når stenene skal køres fra formemaskinen ud i tørreladerne, og fra tørreladerne til ovnen, og fra ovnen ud på pladsen foran teglværket. Der skal tages ved om trillebørens håndtag. Når der er nye folk, kan de altid få tjansen Teglværket ligger i de lerede bakker øst for byen. Tipvogntoget kører frem og tilbage mellem teglværket og lergravene langs den bugtede vej ud i markerne. Ved hjælp af luftfotografiet er det enkelt at rekonstruere hele arbejdsgangen, med pegefingeren kan man følge lerets og teglværksarbejdernes gang fra lergraven til lagerpladsen. De åbne marker bag teglværket findes stadig; store dele af området blev nemlig fredet og kan derfor ikke bebygges, da parcelhuskvartererne rykker ud øst, vest og syd for byen. For den ikke-lokalkendte kan det være let at tro, at de små husblokke foran teglværket er bygget som arbejderboliger for teglværket. Men Fjordvænget er boligforeningsbyggeri fra 1942 og 1944, og her bor der fiskere, kontorfolk, håndværkere, butiksansatte og chauffører. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling. med at køre sten ud til Østerladen, som ligger længst væk. Der er folk, der har været der længe, men der er også mange, som kun klarer en enkelt sæson. Der er stor udskiftning, og derfor kan man altid få arbejde på teglværket, hvis man går arbejdsløs. Om vinteren er der ingenting. Arbejdet stopper, når frosten kommer. Men der er nok at lave i sæsonen fra april til oktober. Der bliver bygget meget i byen her i 1950 erne, store boligforeningsblokke, ny skole nede i byen og villaområder med statslånshuse.

11 En af teglværksarbejderne, Kaj Nibe, med trillebøren med 36 ubrændte sten, tre og tre klar til at sætte ind på tørreladens hylder. Man skal passe på at holde tommelfingrene væk, når man tager de tre sten op i en samlet blok, for ellers kommer der fingeraftryk på ydersiden, fortæller en gammel teglværksarbejder, der dukker op til fortælleværkstedet. Han har arbejdet på teglværket en sommer og siden i mange år på Fynboes Garveri, en anden lokal virksomhed, som museet også får en del gode oplysninger samlet sammen om. Foto på Lemvig Museum. Det er gode tider for teglværket og for byens håndværkere. Teglværket er et rummeligt sted, gamle arbejdere og vandrende svende finder en lun soveplads på ovnloftet eller inde i én af de ovne, der ikke er i brug i Fra den tidligere teglværksejer dukkede et album op med fantastiske billeder fra 1920 erne til 1960 erne. Her er der noget så sjældent som fotografier af de gutter, der sover på ovnloftet, hvor der altid er dejligt varmt. En af dem er lige vågnet med alt tøjet på og med et gammelt tæppe over sig. Selerne har han knappet af bukserne for at have det lidt bekvemt. Morgentørsten river i struben, og på det næste billede i albummet har han fået en øl fundet frem. Bag ham står de sirligt radede sten tre og tre til tørre på ovnbygningens loft. Foto på Lemvig Museum. ringovnen. De laver kaffe på primusen i skuret, og en skrækkelig forårsdag i 1960 kommer en af dem til at sætte ild på teglværket, så hele ovnbygningen brænder ned. Han er grædefærdig under forhøret over den skade, han har forvoldt på det sted, hvor han har haft sit tilhold og altid har følt sig velkommen. Og nej, siger han til dommeren, han var ikke beruset, han glemte bare sit morgengøremål med kaffen, fordi han var gået uden for og stod og snakkede med en af arbejderne. Kulpladserne Teglværkets ringovn bliver fyret med kulsnus; det er det, der bliver tilbage, når de reelle stykker kul er samlet fra. De henter selv kulsnuset lige henne på Østhavnen. Her er der gødnings- og grovvarepakhuse og tre forskellige kulpladser ud mod kajen, hvor fragtskibene lægger til. Der kommer et skib om ugen med kul, cinders eller briketter. På Lemvig Kulkompagnis plads har de for nogle år siden fået en lille transportabel kran;

12 Lemvigs østlige bydel er et mærkeligt sammenstød af virksomheder som slagteri, smedjer, tømmerhandler og kulpladser, gødningspakhuse og produkthandler, gasværk, epidemisygehus og kommunehus og så en række elegante villaer oppe i bakkerne. Det er klart, at tømmerhandler, gødningspakhuse og kulpladser skal ligge ved havnen, fordi alle varerne kommer til byen ad søvejen. Det gælder også skibsmægler Lehmann Jensens kontor og vejerbod. Epidemihuset og gasværket er bygget for så længe siden, at der ikke lå andet herovre end nogen små stråtækte rønner, som blev kaldt for Austerlitz. Og de flotte villaer, ja her var tømmerhandler Magnus Skou foregangsmand med sit smukke domicil i Voldgade med hvidkalket facade, halvrund fronton og sortglaseret tag og udsigt over sin tømmerhandel. Men at få en kommunal husvildebolig i tre etager lige op i udsigten fra Voldgades villaer, det må have været noget af en overraskelse. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling.

13 den kører på larvefødder. Når der kommer skib, kører en af kranførerne ud på kajen. Kranen har elektrisk motor, så man må flytte kablet mellem de stikkontakter, der sidder langs kajen. Med grabben kan man nå ned i lasten, hvor havnearbejderne skovler til. Fra kajen kan man nå ind over muren og få læsset kullene af på pladsen; senere må man så køre ind med kranen og få flyttet kul, cinders eller briketter sammen i store bunker. Det har lettet arbejdet på kulpladsen helt utroligt med kranen. Før havde man nogle flytbare ramper på høje ben, som gik fra skibet og ind over kulpladsen, og heroppe kørte arbejderne med kullet i trillebøre for at læsse det ned i bunker. Hver af kulpladserne har deres egen faste kundekreds, og formanden tager imod ordrer, der skal leveres til vognmændene og til byens købmænd. Alle skal Der losses kul fra Vendia til Lemvig Kulkompagni. Havnearbejderne har smidt cyklerne og er nu i gang med det tunge slæb med trillebør oppe på de høje ramper. Da kranen kom i 1950, betød det en lettelse af arbejdsgangen, men også arbejde til færre havnearbejdere. Havnebanens spor går helt herom på Østhavnen, så varerne også kan transporteres med toget op til jernbanestationen oven for byen. Drengene fisker rejer og beundrer deres fangst i den hvide, emaljerede mælkespand. Foto på Lemvig Museum. bruge kul, koks, cinders eller briketter, både i hjemmenes kakkelovne, på byens værker, damplokomotiverne på jernbanen, byens virksomheder. Når der bliver losset skibe, kommer der altid folk og kradser op i jernbaneskinnerne efter tabte kulstykker. Det er et velkomment tilskud til husholdningsøkonomien. Sammen med slagteriet, tømmerhandlerne, smedjerne og gasværket udgør Østhavnen noget, der ligner et industrikvarter i Lemvig. Der bankes og hamres, skramles og saves. Unge fyre med værktøjskassen på budcyklen spurter forbi, kulsorte havnearbejdere tager sig en øl, søfolkene klarer op på skibet, klar til at stikke af efter en ny last. Der kommer en vogn fra teglværket efter kulsnus eller fra tømmerhandlerne efter planker. Eller en vognmand, der skal hente et læs gødning eller foderstoffer til oplandets brugsforeninger. Skibsmægler Lehmann holder styr på befragtning og skibenes ankomst og afgang. Bilerne Der er stadig mange, der kører rundt i de flotte Ford- og Morrisbiler fra 1920 erne og 1930 erne, særlig bønderne. Der er også stadig gang i budcyklerne, selv om varebiler og lastbiler er begyndt at fylde godt i gadebilledet. Her i svinget mellem Vesterbjerg og

14 Storegade og Vesterbjerg har sirlig chaussébrolægning, det er nemlig amtsvej. Tankstationen på hjørnet repræsenterer den nye tid, biler og benzinstander, moderne landbrugsredskaber på pladsen foran Wrists maskinhandel ved siden af. Bagved ligger vaske- og smørehal og værksted. Det har afløst et gammelt rebslageri, hvis lange bygning strakte sig hen langs den stejle skrænt ned til Vesterbjerg. Der er ingen, der slår reb i Lemvig længere. Nu drejer det sig om biler og motorcykler, grønthøstere og traktorbugserede slåmaskiner erne er en god tid at handle med landbrugsmaskiner på, og fredag er altid en givtig dag. Så kommer bønderne til byen og slår et slag forbi maskinhandlen for at se på nyt og få det gamle repareret, inden dagen er forbi, og de skal hjem igen. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling

15 Den 5. juli 1957 åbner en ny nedkørsel til Lemvig, Ny Sønderbjerg. Det er en stor festdag. Arbejdet har været længe undervejs, og vejen er påkrævet, nu hvor byen har udviklet sig med gang i virksomheder og boligbyggeri oven for bakkerne. Der er spændt en snor ud over den nye nedkørsel, og kommunen har bedt så mange biler som muligt om at deltage i åbningen. Her holder en flot stribe Morris er fra Tangs Maskinfabrik i Storegade; Søren Tang har været autoriseret Morrisforhandler siden begyndelsen af 1950 erne ved siden af arbejdet med landbrugsmaskiner. Den forreste bil, Ø 4351, tilhører værkføreren. Her kommer fremtiden kørende. Foto på Lemvig Museum. Storegade ligger en af byens tankstationer i en elegant bygning. På pladsen holder blandt andet en Ford Anglia og en Volvo 444, 1950 ernes nye modeller. Hvis man vil købe bil, er der flere muligheder. Der er Morrisforhandleren og Opel og Ford og flere andre. Det er en tillidssag at købe bil, og kunderne vil altid helst tale med ham selv, altså med direktøren. Det er meget brugt at afslutte en handel ved at gå sammen hen på Jespersens Hotel eller til Tante på Torvet og få kaffe eller en øl og et stykke smørrebrød, men der er også dem, der mener, at det er en bedre praksis at byde på en kop kaffe oppe i privaten. Det er ingen hverdagssag at købe bil.

16 På værkstederne er der en god stemning, særlig hvis der er søde piger på kontoret. Så mødes folkene der efter arbejdstid og klunser om flødeboller og chokoladefrøer. Og pigerne kan godt finde på at sy buksebenene sammen, når arbejdstøjet kommer fra vaskeriet. Ligesom på alle andre arbejdspladser får man sin ugeløn udbetalt hver torsdag. Bogholderen henter pengene i banken og tæller dem op i små brune poser, én til hver af de ansatte. Før man køber en bil, skal man have indkøbstilladelse og kørekort. Det sidste er nu ikke så svært. Det værste er, at man skal køre om i Frederiksgade og bakke ind i smøgen ved mejeriet. En dag er der en mand fra Bøvling, der er oppe til køreprøve, og på Torvet i Lemvig kører han ind i en helle, der står på pladsen. Han siger selv, at det kan vist ikke nytte, det er bedre bare at gå ned til Pigerne i Havnegade og få en øl. Men da de har fået den, siger den motorsagkyndige: Her er dit kørekort, så må du hellere tage hjem til Bøvlingbjerg og øve dig. En anden dag er det Magnus Holm, byens kendte møbelhandler, der skal til køreprøve. Turen begynder ved politistationen i Østerbrogade, og han har kun lige fået startet bilen, og hjulene har rullet en halv omgang. Så kommer der en bold trillende og efter den et løbende barn. Han træder på bremsen, og bilen holder stille. Det kalder jeg sgu da for konduite, siger den motorsagkyndige, De kan godt få Deres kørekort. Magnus Holm vil gerne byde på et stykke smørrebrød og en øl og en dram omme på hotellet, og den motorsagkyndige siger Ja tak, så kan De køre derom. Men da svarer Holm: Jeg foreslår, at vi går, jeg tror, min konduite er brugt op!. Dengang i 50 erne En dag var der en af gæsterne i fortælleværkstedet, der sagde: Dengang i 50 erne var der masser af alting. Det var overraskende, fordi de fleste forbinder 1950 erne med varemangel, stadig rationeringsmærker på nogle ting, med omsyet tøj, med mættende forretter, med sodavand som en sjælden ting, med stor og påkrævet sparsommelighed. Men den, som kom med bemærkningen, gav udtryk for en spontan genoplevelse af dette årti inspireret af luftfotografierne og af snakken om dem. Og han havde ret: der var masser af forretninger, masser af virksomheder og værksteder, masser af arbejde, masser af nybyggeri, masser af opgaver, der skulle løses af den enkelte, dér hvor han eller hun stod, masser af initiativer, der krævede fællesskab og samvirken, og der var masser af børn. At beskæftige sig med erne er tankevækkende og inspirerende, et modbillede til nutiden. Dengang var der masser af alting, var der en, der sagde. Hvordan er det lige, det er i dag? Er der kun masser af alt det, vi kan købe og hurtigt kører hen til den nærmeste genbrugsbutik? På den måde blev luftfotografierne og fortælleværkstedet anledning, ikke bare til en herlig mængde ny viden om Lemvigs historie i 1950 erne, men også til nogle overvejelser om en periode, der var præget af en mere enkel levevis og en vilje til et fælles løft.

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

ANDELSBOLIG. En boform med muligheder DRØMMEN OM NOGET SÆRLIGT BIL, BÅD OG SHETLANDSPONY FÆLLESSKAB FOR SENIORER

ANDELSBOLIG. En boform med muligheder DRØMMEN OM NOGET SÆRLIGT BIL, BÅD OG SHETLANDSPONY FÆLLESSKAB FOR SENIORER ANDELSBOLIG En boform med muligheder DRØMMEN OM NOGET SÆRLIGT Det begyndte som en skør ide til en julefrokost. I dag er Vidjekær en moderne andelsboligforening med plads til at være sammen og lov til at

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

De Gode Historier fra Blåkærgård

De Gode Historier fra Blåkærgård De Gode Historier fra Blåkærgård Blåkærgård www.blaakaergaard.rm.dk Projektet er gennemført i samarbejde med Uddannelsesafdelingen, Psykiatri og Social, Region Midtjylland v. uddannelseskonsulent Lisbeth

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Kampen om Byggeren på Nørrebro 1980

Kampen om Byggeren på Nørrebro 1980 Kampen om Byggeren på Nørrebro 1980 1 Tekst og fotos: Søren Dyck-Madsen Denne bog er skrevet i 1980 - i månederne efter kampen om Byggeren. Den er imidlertid først udgivet elektronisk nu den 17. august

Læs mere

VESTBYAVISEN. Vestergade renoveres - 1. etape er i gang. Vestergadekvarteret - Horsens MARTS 2003

VESTBYAVISEN. Vestergade renoveres - 1. etape er i gang. Vestergadekvarteret - Horsens MARTS 2003 VESTBYAVISEN Vestergadekvarteret - Horsens MARTS 2003 Vestergade renoveres - 1. etape er i gang KVARTERLØFT 2001-2007 Bliv gaderepræsentant Hvis I vil gøre noget for jeres kvarter, så bliv gaderepræsentant

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

MAGASIN. Nyder livet som sommerhusejer. Giv dit sommerhus personlighed EJER. Peter Gade: Erik Peitersen: Renovering gav flere lejere

MAGASIN. Nyder livet som sommerhusejer. Giv dit sommerhus personlighed EJER. Peter Gade: Erik Peitersen: Renovering gav flere lejere EJER MAGASIN MAGASINET FOR SOMMERHUSEJERE Nr. 2 2008 Peter Gade: Nyder livet som sommerhusejer Foto: www.petergade.net Erik Peitersen: Giv dit sommerhus personlighed Bente og Egon: Renovering gav flere

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads

Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads En bog om TænkeTankprojektet i Ældreplejen i Slagelse Kommune

Læs mere

Kunsten er at gribe livet

Kunsten er at gribe livet Kunsten er at gribe livet Værestedskunst Landsforeningen af VæreSteder Kunsten er at gribe livet kunsten er at gribe livet. værestedskunst Landsforeningen af VæreSteder Redaktør, interview med professionelle

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

indholdsfortegnelse kolofon SIDE 5 VELKOMMEN TIL BORNHOLM Udgivet af: Business Center Bornholm April 2010

indholdsfortegnelse kolofon SIDE 5 VELKOMMEN TIL BORNHOLM Udgivet af: Business Center Bornholm April 2010 MERE BORNHOLM til flere mennesker MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

På vej. mod mere brugerindflydelse

På vej. mod mere brugerindflydelse På vej mod mere brugerindflydelse At rejse skaber de små øjeblikke, der aldrig ophører 2 Kære læser Dette er et rejsemagasin, der handler om mennesker, som på hver deres måde ser verden på ny i deres rejse

Læs mere

Flere unge hjemløse KOPI. Indsatte gidsler. På guidede ture med

Flere unge hjemløse KOPI. Indsatte gidsler. På guidede ture med h u sfo r bi nr. 5 maj 2013 17. årgang pris 20 kr. 8 kr. går til sælgeren køb af sælgere med synligt id-kort Flere unge e Indsatte gidsler i lærerkonflikt På guidede ture med e KOPI Køb kun avisen af sælgere

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

GLIMT AF GHANA BERETNINGER OM MENNESKER, SKOLER OG KAKAO

GLIMT AF GHANA BERETNINGER OM MENNESKER, SKOLER OG KAKAO Vidste du at Ghana er verdens næststørste producent af kakaobønner? Danmark købte og sendte slaver fra Guldkysten (i dag Ghana) over Atlanten til Dansk Vestindien? For at forbrænde en chokoladebar skal

Læs mere

FREMTIDEN I VESTERHEDE

FREMTIDEN I VESTERHEDE FREMTIDEN I VESTERHEDE Helhedsplan for udvikling i Vesterhede VI SER FREMAD OG VI HANDLER! VI BYGGER PÅ DET LANGE SEJE TRÆK OG PÅ MOD, SAMARBEJDSEVNE OG FREMSYNETHED Juni 2011 Vesterhede Koordinationsråd

Læs mere