Lemvig set fra luften

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lemvig set fra luften"

Transkript

1 Lemvig set fra luften en fortælling om 1950 erne Af Ellen Damgaard Mange mennesker kender Sylvest Jensens luftfotografier fra erne og 1950 erne. De håndkolorerede billeder af ejendommen hænger stadig som et klenodie på væggen i mange landbohjem, selv om de efterhånden er mere end et halvt århundrede gamle. Og flere steder på nutidens rådhuse kan man stadig finde de store indrammede prospekter af købstaden, fotograferet fra luften før de store parcelhusudstykninger slørede grænsen mellem by og land. I 2002 købte Lemvig Museum 47 af Sylvest Jensens luftfotografier fra en samling, som i dag findes på Det Kongelige Bibliotek. Hovedparten af billederne var taget på samme dag, den 15. juli De skulle bruges i forbindelse med opbygningen af en ny permanent udstilling om Lemvigs historie. De viste sig at få uvurderlig betydning, først og fremmest for indsamlingen af ny viden om 1950 ernes Lemvig. Fortælleværkstedet I januar, februar og marts 2004 blev museets mødelokale forvandlet til et fortælleværksted. På væggene hang de 47 luftbilleder, og på bordet lå dubletter enkeltvis og i mapper, alt lamineret eller sat i plastiklommer, så billederne kunne tåle at gå fra hånd til hånd og at blive gransket nøje med eller uden lup. Og gransket blev der og fortalt, så det var en fornøjelse. Mange kom igen flere gange og tog venner og familie med, og for hver gang kom der flere detaljer frem i hukommelsen. Det var underholdende og tankevækkende. Hovedformålet med fortælleværkstedet havde imidlertid allerede fra begyndelsen været at indsamle viden om byens virksomheder i 1950 erne. For museet bestod øvelsen derfor i at fastholde og nedfælde de mange oplysninger, der kom frem. De, der havde lyst til selv at skrive noget ned, lånte en mappe med billederne med hjem og afleverede i mange tilfælde udførlige beskrivelser, med andre blev der lavet små hurtige interviews i et roligt hjørne af lokalet. Men projektet bredte sig snart fra den ene dag om ugen, hvor fortælleværkstedet var åbent, til resten af arbejdsugen i omkring tre måneder. Gennem fortælleværkstedet fik museet nemlig kontakt med en række mennesker, som dels selv kunne fortælle om 1950 ernes arbejdspladser, dels kunne henvise til andre tidligere kolleger. Det gav anledning til en række større interviews og til indsamling af fotos og andet materiale til belysning af virksomhedernes historie. Her var luftfotografierne et nyttigt redskab. Det var som en flyvetur, hvor man ikke blot kunne se byens tage, men blev i stand til at dykke ned og være med i det liv, der blev levet i 1950 ernes Lemvig. Være med, når tømrerne og smedene lavede tærskeværker på byens store virksomhed, Vestjyden, og ind imellem fik tid til lidt skæg i gaden. Være med, når arbejderne stod bøjede over de tun-

2 Lemvig set fra luften en solrig søndagseftermiddag i Det lufter lidt, og alting er lukket. Der er tomt og døsigt i gaderne. Man bliver nysgerrig. Hvordan ser der ud, når alle er på arbejde på byens virksomheder, når forretningerne åbner dørene, når gaderne fyldes af biler og budcykler, når der lyder saven og banken fra beddingen, og når havnearbejderne går i gang med at losse skibet, der ligger til kaj i Østhavnen? Sådan et billede er stumt og lukket, indtil det får mæle af mange menneskers fortællinger. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling.

3 ge huder på Fynboes Garveri, og fingrene blev brune af egebarken. Være med, når Andelsvaskeriets syv hvidklædte chauffører kørte ud til kunder fra Vestkysten til Skive med det rene, nypressede linned og vendte tilbage med alt det snavsede tøj fra de store husholdninger på landet. Være med, når telefonistinderne på Lemvig Central tog imod bestilling på udenbys opkald med tre timers ventetid, før samtalen var igennem. Være med på kulpladserne, hvor man havde fået en lille kran på larvefødder, så alt ikke længere skulle losses og køres ud på pladsen med håndkraft. Være med på teglværkets loft, når gutterne kom på benene oppe på den lune ovn om morgenen og fik fat i dagens første bajer, mens teglværksarbejderne længe havde haft travlt med at trille de våde sten til tørre, 30 sten ad gangen på en trillebør i fuld fart. Være med, når de selvdøde dyr blev kogt til sæbe og benmel på Destruktionsanstalten. Være med, når havnens smede begav sig ud på budcyklen for at reparere en kuttermotor. Være med, når fagforeningsformanden kørte rundt på cykel tidligt om morgenen og bankede på ruden hos havnearbejderne: Du skal op, du skal i kul. Hertil kom beskrivelser af dagliglivet i byens forskellige dele de trange boligforhold i den Et af de mange billeder, der dukkede op af skufferne, viser hele arbejdsstyrken på Vestjyden omkring Direktør Mads Kjær med den bløde hat, som han altid gik med, ingeniør Bramsen i tidens karakteristiske plusfourbukser og bogholder Nielsen i mørkt jakkesæt. Og så tolv navngivne mand fra smedeafdelingen, syv fra tømrer- og snedkerafdelingen, to malere, en arbejdsmand og pladsmanden - og en enkelt som ingen husker, alle taget som de stod og gik i deres arbejdstøj. Foto på Lemvig Museum. gamle midtby og lys og luft i de nye boligkvarterer, de mange små forretninger og værksteder, af børnenes frie liv og hasarderede lege i kloakrør og på byggepladser, når arbejderne var gået hjem, og af kampene mellem drengene fra de forskellige kvarterer. Tidsbilleder fra børnehjemmet, alderdomshjemmet og skolen. Herlige beskrivelser af køreprøven hos byens motorsagkyndige og af købet af den første bil. Hver eneste deltager i fortælleværkstedet gav sit bidrag til et samlet billede af Lemvig i 1950 erne. Tilsammen fylder det indsamlede materiale to sprængfærdige tykke ringbind med renskrevne interviews, håndskrevne erindringer og kommentarer til de enkelte luftbilleder. Hertil kommer en mængde fotografier, malerier og tegninger, som kom frem fra folks skuffer undervejs, og som nu ligger indskannede i museets billedarkiv forsynet med grundige oplysninger. Så er der scrapbøger, reklamemateriale fra virksomheder, film, enkelte genstande. Hvilken skat! På Lemvig Museum følte vi os meget rige, da foråret kom, og folk begyndte at gå i haven i stedet for på museet.

4 Hvad skal I bruge det til? Det var der flere, der spurgte om. Svaret er enkelt nok. Faktisk er det selve eksistensberettigelsen for et lokalt kulturhistorisk museum. I Lemvig Museums vedtægter står der under Museets formål, at de emner, som museet arbejder med, skal belyse væsentlige træk af den lokale historie. Et lokalmuseums fornemste opgave er at indsamle viden om mennesker, begivenheder, virksomheder, kort sagt hele dagliglivet på egnen. Hvis ikke det lokale museum eller et lokalarkiv gør dette stykke arbejde, så er der ingen, der gør det. Man kan tage emnet tærskeværksfabrikker som eksempel. For et par år siden lavede Randers Museum en stor undersøgelse af tærskeværksfabrikken Dronningborg på Randersegnen. I rapporten er der et par sider, der handler om en fabrik, som blev købt op af Dronningborg, nemlig Vestjyden i Lemvig. Købt op, produktionen flyttet, og det var så det, naturligt nok, når man ser sagen fra Randers. Men set fra Vestjylland mangler hele historien om Mads Kjærs initiativ helt tilbage fra 1917, virksomhedens udvikling i de bygninger, der stadig ligger omme bag ved Texaco tankstationen i Storegade, gennem produktionsomstillingen fra trætærskeværkerne til de store gulmalede mejetærskere af metalplade, en blomstrende virksomhed med snedkere, tømrere og malere, smede og maskinarbejdere, pladsmand, bogholder og direktør, tidtager og tekniske tegnere. En historie om stolthed over produktet, om en rummelig arbejdsplads med overskud til lidt sjov, om tidens stigende præstationspres, om konkurrenceevne og kollaps. Også en historie om folk, der kom fra Vestjyden og startede virksomheder, der stadig præger Lemvigegnen - Lemvig Værktøjsfabrik i Vestjydens gamle maskinværksted er et enkelt eksempel. Hvis ikke det lokale museum samler viden sammen om den slags historie, så går den tabt. Det er imidlertid også vigtigt at få historien formidlet, og det er derfor planen at udgive luftfotografierne suppleret med alt det gode materiale, som byens borgere bidrog med. Så vil der være stof til endnu flere fortællinger. Følgende er blot en lille smagsprøve. Livet på havnen Det er søndag den 15. juli På havnen flokkes folk omkring udflugtsbåden Vigen, som havne- Livet i Palmehaven tegnet i 2004 efter hukommelsen af en, som selv var med som stor pige til at hjælpe sin far med at ordne kroge. Her sidder Kaja og hendes mor på fiskekasserne og piller tang og krabber og andet snask af redskaberne, det lugter og sprutter, så man må have gammelt tøj og gummiforklæde på. Kajas mor får 50 øre per krogbakke, og så kan hun gemme pengene og købe strømper, hvis hun skal være fin. Imens ordner Kajas far sine net ved at slå tangrester af dem med et særligt redskab, der ligner en ketcher. Det er hyggeligt, undtagen hvis havnearbejderne slår sig ned og drikker for meget og driller fiskerne med deres flid. Tegning: Kaja Tøt, Lemvig. Lemvig Museums arkiv.

5 Et af de luftfotografier, der har hængt i stor indrammet udgave i farver på mange kontorer og i virksomheder i Lemvig. Det var også et af de billeder, som mange deltagere i fortælleværkstedet fordybede sig i, og som fik dem til at udveksle erindringer og associationer. Her lå jo..., du må da også kunne huske..., det var jo her vi altid..., vi boede jo..., sådan lød det uophørligt foran dette billede. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling. foged Rønberg har sat i fart ud til Gjellerodde. Ved Mathiltes Kaj opkaldt efter paketten Mathilte, der sejler fra Lemvig til København ligger et par søndagsstille kuttere, og langs bolværket ligger redningsdamperen Vestkysten. Den er inde til sit årlige sommereftersyn, som foretages af Johan Andersens smedeværksted på kajen lige inden for. Der er mange ansatte og flere andre smedeværksteder på havnen, for der er gang i fiskeriet og stadig nybyggerier i gang på beddingen. Bag Kjærgaards lagerhal ser man den smukke toetagers toldbygning, og lidt til venstre for den i en gammel toetagers længe ligger Sømandshjemmet. Det er et populært pensionat, hvor de faste pensionærer kan spise alle måltider, og hvor andre kan smutte ind og drikke kaffe i en pause i arbejdet. Det er helt utænkeligt, at ugifte mænd skal lave mad til sig selv, og derfor er

6 der adskillige pensionater i byen, så der er noget for enhvers smag og sociale stand. Ved kajen foran Sømandshjemmet har man byens to fiskeforretninger; de ligger på pontoner ud i bassinet, fordi det oprindeligt var både, der var fortøjet til kajen. Her kan man købe friske rødspætter og levende ål, for der er hyttefade forankret til duc d alben ude i havnebassinet. Lige under stævnen på de kuttere, der står på bedding, ligger Havnehuset, også kaldet Palmehaven. Her holder jollefiskerne til. Deres joller ligger i Gammel Havn, så der er ikke langt at gå med redskaberne, når de skal ordnes i Havnehuset. Det er et sted, hvor man arbejder, men der er tid til en sludder med de faste forbipasserende. Palmehaven er et hyggeligt sted, hvor også koner og børn kan være med til at ordne garn og kroge. Længere ovre bag beddingen ligger slagteriets lille hvide bygning med skorsten og byens to store tømmerhandler, Skous og Krejslers. Tømmeret kommer med skib til Østhavnen, og det giver travle dage, når det skal losses og køres op til tømmerpladsen. Tømmerhandlerne har deres egne faste stab af havnearbejdere, som er vant til det hårde arbejde. Bakkerne oven for byen er endnu ikke fyldt med parcelhuse. Her er slugter, hvor børnene kan gå på opdagelse, og hårrejsende kælkebakker om vinteren. Vestjyden Tærskeværksfabrikken Vestjyden er byens største arbejdsplads. Den har en rigtig fabrikssirene, som man kan høre i hele byen. Fra luften kan man se, hvordan fabrikken har knopskudt gennem årene siden 1917, hvor den startede i Storegade, lige oven for Sønderbjerg. Tømrere, snedkere og malere holder til i den lange bygning, der strækker sig langs stien fra Storegade mod Danmarksgade. Bagest på området er der lagerskure med tømmer og fritstående tømmerstabler. Tærskeværkerne bliver lavet af træ, der skal skæres til og males i den særlige Vestjydengule farve, Første rum efter tømmerlageret på Vestjyden er Skæreriet. Her bliver der skåret træ ud og lavet limninger. Det er snedker Jens Lund ved båndsaven til venstre og Kesse Houe til højre. Billedet er et ud af en serie på omkring 25 fotografier, som blev taget samme dag engang i 1950 erne, og som blev fundet frem af en tidligere værkfører på virksomheden. Både han og hans far havde arbejdet på Vestjyden i mange år. Foto på Lemvig Museum. Smed Alfred Poulsen står ved den samme drejebænk på Vestjyden i 421/2 år. Han er dygtig til sit arbejde og meget nøjeregnende med sin drejebænk. En dag er der en af snedkerne, der skal lave et håndtag, så Alfred Poulsen kan standse sin maskine på afstand. Snedkeren står op på noget for at nå og skal lige til at støtte med foden på et hjørne af drejebænken. Men dér får han hurtigt besked. Foto på Lemvig Museum erne. som kunderne kender. Smede og maskinarbejdere holder til i sidebygningerne; de laver alle metaldelene i lange serier. Det er præcisionsarbejde, og der er orden på høvlebænke og drejebænke. Med årene er det blevet en lidt upraktisk arbejdsgang, med lager på loftet, hvor halvfabrikata skal bæres op og ned af arbejdsmændene.

7 Et virvar af bygninger liggende i en trekant med kontoret i spidsen ud mod svinget i Storegade. Tærskeværksfabrikken Vestjyden blev grundlagt af Mads Kjær i 1917 i et lille smedeværksted heroppe oven for Sønderbjerg, et godt sted i udkanten af Stationskvarteret. Siden har bebyggelsen bredt sig ud over de åbne marker, først villaerne i 1920 erne og 1930 erne på Møllegårdens jord ud mod skrænterne ned til bykernen, og efter krigen dukker statslånshusene op mellem køkkenhaverne på Grønningen solidt, men lidt skrabet byggeri, høj kælder så der er plads til vaskekælder, kulkælder og viktualierum, hvor maden kan opbevares køligt. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling.

8 Der er folk, der har været ansat i mange år og i flere generationer. Der er overskud til at lave sjov lægge en metalplade under pålægget i madpakken eller sømme madkassen fast på høvlebænken hos ham, der altid river sin madkasse til sig i en fart i pausen. Og der er tradition for at hjælpe hinanden uden for arbejdstid med husbyggeri. Lidt fusk bliver det også til man må gerne uden for arbejdstid lave noget til sig selv ved sin høvlebænk eller ved drejebænken. Men der er nye tider på vej. Den gamle direktør Mads Kjær er død i 1954, og der er kommet en ny direktør, som er dygtig, men fører et problematisk liv, og snart kommer der også en tidtager, der skal sørge for en mere tidsbesparende arbejdsgang. Der er nogen, der synes, at det mest positive, man kan sige om tidtageren, er, at han har en ualmindelig flot kone, som bor sammen med sin mand i en lejlighed på virksomheden. øjne ser nutidens herlige muligheder. Landbokonerne tænker på deres store husholdning med karle og piger på kost og logi, de store mængder sengelinned og håndklæder, forklæder og viskestykker, der skal lægges i blød, koges, skylles, vrides og hænges til tørre i haven på lange tørresnore eller på hækkene. Vådt af sommerbygerne og stivfrossent om vinteren. Her er der en hel bygning, ren og appetitlig med skinnende maskiner og hvidklædt personale, der sorterer og mærker, vasker i store vaskemaskiner, tørrer i centrifuge, ruller og stryger og sorterer tingene ud til den enkelte kunde. Net og pænt, effektivt og Byen breder sig langsomt ud i det åbne land. Samlestalden er let kendelig på sin store åbne gårdsplads, mens Andelsvaskeriet ligger skråt overfor mellem Vangevej og Birnsvej, med vaskeriets store funktionelle bygning med kedelhus og skorsten, alt under samme tag. Det nærliggende hus bliver siden inddraget til systue og kontor for vaskeriet. Og så er der de lange længer i Vesterled, moderne boligbyggeri med flytbare vægge, så man kan lave om på rummenes størrelse efter behov. På den anden side af jernbanen er der endnu marker, men boligforeningerne er i gang med at få has på bolignøden efter krigsårenes materialemangel. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling. Andelsvaskeriet Når der kommer landboforeninger på udflugt til Lemvig, så skal mændene selvfølgelig besøge Vestjyden og orientere sig om det nyeste inden for tærskeværker. Konerne er velkomne til komme hen på Andelsvaskeriet Limfjorden, hvor de hører direktørens muntre foredrag om renlighed i gamle dage og med deres egne

9 Personalet på Andelsvaskeriet Limfjorden er blevet fotograferet i anledning af lederskifte den 1. november Der er 80 ansatte, 68 kvinder og 12 mænd, og der bliver arbejdet i toholdsskift. Billedet stammer fra en scrapbog, som Andelsvaskeriets direktør fra 1951 og til lukningen i 1969 har samlet med avisudklip, brochurer og fotos, og som han gav til Lemvig Museum. I løbet af 1960 erne bliver Andelsvaskeriet udvidet med en ny tilbygning i to etager, og i de sidste år har man en imponerende bilpark med syv store varebiler, hver med sin hvidklædte chauffør. Ud på ruten med det rene vasketøj og retur med snavsetøjet fra klokken syv om morgenen til hen ad klokken tre til fire om eftermiddagen, hvor man så kan læsse af. Men så begynder kunderne at melde fra - særlig ude på landet får man selv vaskemaskiner, og de store hushold forsvinder, når traktorerne rykker ind. Og en dag er det slut. Foto på Lemvig Museum. moderne. Det snavsede tøj hentet ved døren og afleveret igen i rene, indbydende stabler, lige til at lægge på plads i skabene. Andelsvaskeriet Limfjorden er Lemvigs næststørste arbejdsplads, en kort tid er der 80 ansatte, der arbejder i toholdsskift. På nær direktøren, vaskemestrene og chaufførerne er alle ansatte kvinder. Også på den måde repræsenterer virksomheden den nye tid. Kvinderne skal ud af det sure vaskehus og kan komme ud på arbejdsmarkedet, lettet for nogle af de tungeste husholdningsopgaver. Virksomheden ligger i byens udkant. Den er blevet til på initiativ af fremtrædende landbokvinder, og placeringen passer fint til genboen, Lemvig Samlestald, hvor egnens landmænd samles en gang om ugen for at følge med i kreaturhandelen, og til Slagtehuset, der er nærmeste nabo. Når landhusmødrene er på besøg, kan de kigge over på det sidste nye boligbyggeri i Lemvig, de lange længer på Vesterled med forblæste forhaver og køkkenhaver bagved. Sådan bor folk i byen. Men for de mange børnefamilier, der har måttet døje med små lejligheder nede i bykernen med trapper og lokum i gården, er en lejlighed i Vesterled en drøm, der er gået i opfyldelse. Stue på kvadratmeter, et lille børneværelse, badeværelse og et godt køkken med spisekrog. Alt sammen nyt og pænt. Der bor nok hundrede børn i de to blokke, og der er mange muligheder for at lege på de åbne arealer rundt omkring for eksempel tyskernes forladte plads lige vest for, hvor man kan være heldig at finde spændende ting eller grave huler, selv om man må kæmpe om området med børnene fra Stationskvarteret, der har hævd på stedet.

10 Teglværket Der bor også hundrede børn i Fjordvænget, som er byens første boligforeningsbyggeri. Syv børn i en to og et halvt værelses lejlighed går fint, når man kan sove i treetages køjesenge. Folk i byen kalder området for Gummiløse. Også her er der godt at lege; der er stranden, hvor man kan sejle på tømmerflåde, teglværksskoven med de gamle lergrave, og hvis man får lov af lokomotivføreren, kan man køre med på det lille lokomotiv, der trækker tipvognene op ad bakken til de store lergrave. En gang imellem kommer teglværksejer Villemoes ud og råber af dem, men det gør det bare mere spændende. Han bor oppe i Slottet, som man kalder den hvide villa oppe på bakken. Teglværket er en gammel virksomhed, helt tilbage i 1800-tallet har der ligget teglværk her. Nogle af de gamle tørrelader af træ er bygget engang i 1890 erne. Men der er en helt ny ovnbygning med murede tørrelader. Det hele fungerer efter samme system som på alle andre teglværker. Faktisk har man lige fået gravemaskine i lergraven, og det sparer arbejdskraft. Ellers er det hårdt arbejde, når stenene skal køres fra formemaskinen ud i tørreladerne, og fra tørreladerne til ovnen, og fra ovnen ud på pladsen foran teglværket. Der skal tages ved om trillebørens håndtag. Når der er nye folk, kan de altid få tjansen Teglværket ligger i de lerede bakker øst for byen. Tipvogntoget kører frem og tilbage mellem teglværket og lergravene langs den bugtede vej ud i markerne. Ved hjælp af luftfotografiet er det enkelt at rekonstruere hele arbejdsgangen, med pegefingeren kan man følge lerets og teglværksarbejdernes gang fra lergraven til lagerpladsen. De åbne marker bag teglværket findes stadig; store dele af området blev nemlig fredet og kan derfor ikke bebygges, da parcelhuskvartererne rykker ud øst, vest og syd for byen. For den ikke-lokalkendte kan det være let at tro, at de små husblokke foran teglværket er bygget som arbejderboliger for teglværket. Men Fjordvænget er boligforeningsbyggeri fra 1942 og 1944, og her bor der fiskere, kontorfolk, håndværkere, butiksansatte og chauffører. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling. med at køre sten ud til Østerladen, som ligger længst væk. Der er folk, der har været der længe, men der er også mange, som kun klarer en enkelt sæson. Der er stor udskiftning, og derfor kan man altid få arbejde på teglværket, hvis man går arbejdsløs. Om vinteren er der ingenting. Arbejdet stopper, når frosten kommer. Men der er nok at lave i sæsonen fra april til oktober. Der bliver bygget meget i byen her i 1950 erne, store boligforeningsblokke, ny skole nede i byen og villaområder med statslånshuse.

11 En af teglværksarbejderne, Kaj Nibe, med trillebøren med 36 ubrændte sten, tre og tre klar til at sætte ind på tørreladens hylder. Man skal passe på at holde tommelfingrene væk, når man tager de tre sten op i en samlet blok, for ellers kommer der fingeraftryk på ydersiden, fortæller en gammel teglværksarbejder, der dukker op til fortælleværkstedet. Han har arbejdet på teglværket en sommer og siden i mange år på Fynboes Garveri, en anden lokal virksomhed, som museet også får en del gode oplysninger samlet sammen om. Foto på Lemvig Museum. Det er gode tider for teglværket og for byens håndværkere. Teglværket er et rummeligt sted, gamle arbejdere og vandrende svende finder en lun soveplads på ovnloftet eller inde i én af de ovne, der ikke er i brug i Fra den tidligere teglværksejer dukkede et album op med fantastiske billeder fra 1920 erne til 1960 erne. Her er der noget så sjældent som fotografier af de gutter, der sover på ovnloftet, hvor der altid er dejligt varmt. En af dem er lige vågnet med alt tøjet på og med et gammelt tæppe over sig. Selerne har han knappet af bukserne for at have det lidt bekvemt. Morgentørsten river i struben, og på det næste billede i albummet har han fået en øl fundet frem. Bag ham står de sirligt radede sten tre og tre til tørre på ovnbygningens loft. Foto på Lemvig Museum. ringovnen. De laver kaffe på primusen i skuret, og en skrækkelig forårsdag i 1960 kommer en af dem til at sætte ild på teglværket, så hele ovnbygningen brænder ned. Han er grædefærdig under forhøret over den skade, han har forvoldt på det sted, hvor han har haft sit tilhold og altid har følt sig velkommen. Og nej, siger han til dommeren, han var ikke beruset, han glemte bare sit morgengøremål med kaffen, fordi han var gået uden for og stod og snakkede med en af arbejderne. Kulpladserne Teglværkets ringovn bliver fyret med kulsnus; det er det, der bliver tilbage, når de reelle stykker kul er samlet fra. De henter selv kulsnuset lige henne på Østhavnen. Her er der gødnings- og grovvarepakhuse og tre forskellige kulpladser ud mod kajen, hvor fragtskibene lægger til. Der kommer et skib om ugen med kul, cinders eller briketter. På Lemvig Kulkompagnis plads har de for nogle år siden fået en lille transportabel kran;

12 Lemvigs østlige bydel er et mærkeligt sammenstød af virksomheder som slagteri, smedjer, tømmerhandler og kulpladser, gødningspakhuse og produkthandler, gasværk, epidemisygehus og kommunehus og så en række elegante villaer oppe i bakkerne. Det er klart, at tømmerhandler, gødningspakhuse og kulpladser skal ligge ved havnen, fordi alle varerne kommer til byen ad søvejen. Det gælder også skibsmægler Lehmann Jensens kontor og vejerbod. Epidemihuset og gasværket er bygget for så længe siden, at der ikke lå andet herovre end nogen små stråtækte rønner, som blev kaldt for Austerlitz. Og de flotte villaer, ja her var tømmerhandler Magnus Skou foregangsmand med sit smukke domicil i Voldgade med hvidkalket facade, halvrund fronton og sortglaseret tag og udsigt over sin tømmerhandel. Men at få en kommunal husvildebolig i tre etager lige op i udsigten fra Voldgades villaer, det må have været noget af en overraskelse. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling.

13 den kører på larvefødder. Når der kommer skib, kører en af kranførerne ud på kajen. Kranen har elektrisk motor, så man må flytte kablet mellem de stikkontakter, der sidder langs kajen. Med grabben kan man nå ned i lasten, hvor havnearbejderne skovler til. Fra kajen kan man nå ind over muren og få læsset kullene af på pladsen; senere må man så køre ind med kranen og få flyttet kul, cinders eller briketter sammen i store bunker. Det har lettet arbejdet på kulpladsen helt utroligt med kranen. Før havde man nogle flytbare ramper på høje ben, som gik fra skibet og ind over kulpladsen, og heroppe kørte arbejderne med kullet i trillebøre for at læsse det ned i bunker. Hver af kulpladserne har deres egen faste kundekreds, og formanden tager imod ordrer, der skal leveres til vognmændene og til byens købmænd. Alle skal Der losses kul fra Vendia til Lemvig Kulkompagni. Havnearbejderne har smidt cyklerne og er nu i gang med det tunge slæb med trillebør oppe på de høje ramper. Da kranen kom i 1950, betød det en lettelse af arbejdsgangen, men også arbejde til færre havnearbejdere. Havnebanens spor går helt herom på Østhavnen, så varerne også kan transporteres med toget op til jernbanestationen oven for byen. Drengene fisker rejer og beundrer deres fangst i den hvide, emaljerede mælkespand. Foto på Lemvig Museum. bruge kul, koks, cinders eller briketter, både i hjemmenes kakkelovne, på byens værker, damplokomotiverne på jernbanen, byens virksomheder. Når der bliver losset skibe, kommer der altid folk og kradser op i jernbaneskinnerne efter tabte kulstykker. Det er et velkomment tilskud til husholdningsøkonomien. Sammen med slagteriet, tømmerhandlerne, smedjerne og gasværket udgør Østhavnen noget, der ligner et industrikvarter i Lemvig. Der bankes og hamres, skramles og saves. Unge fyre med værktøjskassen på budcyklen spurter forbi, kulsorte havnearbejdere tager sig en øl, søfolkene klarer op på skibet, klar til at stikke af efter en ny last. Der kommer en vogn fra teglværket efter kulsnus eller fra tømmerhandlerne efter planker. Eller en vognmand, der skal hente et læs gødning eller foderstoffer til oplandets brugsforeninger. Skibsmægler Lehmann holder styr på befragtning og skibenes ankomst og afgang. Bilerne Der er stadig mange, der kører rundt i de flotte Ford- og Morrisbiler fra 1920 erne og 1930 erne, særlig bønderne. Der er også stadig gang i budcyklerne, selv om varebiler og lastbiler er begyndt at fylde godt i gadebilledet. Her i svinget mellem Vesterbjerg og

14 Storegade og Vesterbjerg har sirlig chaussébrolægning, det er nemlig amtsvej. Tankstationen på hjørnet repræsenterer den nye tid, biler og benzinstander, moderne landbrugsredskaber på pladsen foran Wrists maskinhandel ved siden af. Bagved ligger vaske- og smørehal og værksted. Det har afløst et gammelt rebslageri, hvis lange bygning strakte sig hen langs den stejle skrænt ned til Vesterbjerg. Der er ingen, der slår reb i Lemvig længere. Nu drejer det sig om biler og motorcykler, grønthøstere og traktorbugserede slåmaskiner erne er en god tid at handle med landbrugsmaskiner på, og fredag er altid en givtig dag. Så kommer bønderne til byen og slår et slag forbi maskinhandlen for at se på nyt og få det gamle repareret, inden dagen er forbi, og de skal hjem igen. Foto: Sylvest Jensen Det Kongelige Biblioteks Billedsamling

15 Den 5. juli 1957 åbner en ny nedkørsel til Lemvig, Ny Sønderbjerg. Det er en stor festdag. Arbejdet har været længe undervejs, og vejen er påkrævet, nu hvor byen har udviklet sig med gang i virksomheder og boligbyggeri oven for bakkerne. Der er spændt en snor ud over den nye nedkørsel, og kommunen har bedt så mange biler som muligt om at deltage i åbningen. Her holder en flot stribe Morris er fra Tangs Maskinfabrik i Storegade; Søren Tang har været autoriseret Morrisforhandler siden begyndelsen af 1950 erne ved siden af arbejdet med landbrugsmaskiner. Den forreste bil, Ø 4351, tilhører værkføreren. Her kommer fremtiden kørende. Foto på Lemvig Museum. Storegade ligger en af byens tankstationer i en elegant bygning. På pladsen holder blandt andet en Ford Anglia og en Volvo 444, 1950 ernes nye modeller. Hvis man vil købe bil, er der flere muligheder. Der er Morrisforhandleren og Opel og Ford og flere andre. Det er en tillidssag at købe bil, og kunderne vil altid helst tale med ham selv, altså med direktøren. Det er meget brugt at afslutte en handel ved at gå sammen hen på Jespersens Hotel eller til Tante på Torvet og få kaffe eller en øl og et stykke smørrebrød, men der er også dem, der mener, at det er en bedre praksis at byde på en kop kaffe oppe i privaten. Det er ingen hverdagssag at købe bil.

16 På værkstederne er der en god stemning, særlig hvis der er søde piger på kontoret. Så mødes folkene der efter arbejdstid og klunser om flødeboller og chokoladefrøer. Og pigerne kan godt finde på at sy buksebenene sammen, når arbejdstøjet kommer fra vaskeriet. Ligesom på alle andre arbejdspladser får man sin ugeløn udbetalt hver torsdag. Bogholderen henter pengene i banken og tæller dem op i små brune poser, én til hver af de ansatte. Før man køber en bil, skal man have indkøbstilladelse og kørekort. Det sidste er nu ikke så svært. Det værste er, at man skal køre om i Frederiksgade og bakke ind i smøgen ved mejeriet. En dag er der en mand fra Bøvling, der er oppe til køreprøve, og på Torvet i Lemvig kører han ind i en helle, der står på pladsen. Han siger selv, at det kan vist ikke nytte, det er bedre bare at gå ned til Pigerne i Havnegade og få en øl. Men da de har fået den, siger den motorsagkyndige: Her er dit kørekort, så må du hellere tage hjem til Bøvlingbjerg og øve dig. En anden dag er det Magnus Holm, byens kendte møbelhandler, der skal til køreprøve. Turen begynder ved politistationen i Østerbrogade, og han har kun lige fået startet bilen, og hjulene har rullet en halv omgang. Så kommer der en bold trillende og efter den et løbende barn. Han træder på bremsen, og bilen holder stille. Det kalder jeg sgu da for konduite, siger den motorsagkyndige, De kan godt få Deres kørekort. Magnus Holm vil gerne byde på et stykke smørrebrød og en øl og en dram omme på hotellet, og den motorsagkyndige siger Ja tak, så kan De køre derom. Men da svarer Holm: Jeg foreslår, at vi går, jeg tror, min konduite er brugt op!. Dengang i 50 erne En dag var der en af gæsterne i fortælleværkstedet, der sagde: Dengang i 50 erne var der masser af alting. Det var overraskende, fordi de fleste forbinder 1950 erne med varemangel, stadig rationeringsmærker på nogle ting, med omsyet tøj, med mættende forretter, med sodavand som en sjælden ting, med stor og påkrævet sparsommelighed. Men den, som kom med bemærkningen, gav udtryk for en spontan genoplevelse af dette årti inspireret af luftfotografierne og af snakken om dem. Og han havde ret: der var masser af forretninger, masser af virksomheder og værksteder, masser af arbejde, masser af nybyggeri, masser af opgaver, der skulle løses af den enkelte, dér hvor han eller hun stod, masser af initiativer, der krævede fællesskab og samvirken, og der var masser af børn. At beskæftige sig med erne er tankevækkende og inspirerende, et modbillede til nutiden. Dengang var der masser af alting, var der en, der sagde. Hvordan er det lige, det er i dag? Er der kun masser af alt det, vi kan købe og hurtigt kører hen til den nærmeste genbrugsbutik? På den måde blev luftfotografierne og fortælleværkstedet anledning, ikke bare til en herlig mængde ny viden om Lemvigs historie i 1950 erne, men også til nogle overvejelser om en periode, der var præget af en mere enkel levevis og en vilje til et fælles løft.

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Murer Murerske og håndbræt

Murer Murerske og håndbræt Murer Murerske og håndbræt Som ved andre håndværk var arbejdsopgaverne fordelt mellem mændene på en murerarbejdsplads: De faglærte svende udførte selve arbejdet med at lægge stenene. De brugte murerskeen

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

En fortælling om Bornholms Regionskommune af Dennis Gade Kofod

En fortælling om Bornholms Regionskommune af Dennis Gade Kofod Det, der vokser Det var havnen, der i sin tid skabte Hasle. Det siges der, og det er vel en slags sandhed. Den vækst byen har oplevet dengang, kom fra havnen. Kom fra havet. Som med så mange andre byer

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907?

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907? Hvor længe kan du overleve i 1907? Forestil dig Køge som den så ud i 1907. Det er en helt anderledes by, fyldt med fremmede mennesker som du ikke kender. For at kunne begå dig, må du kende de indfødtes

Læs mere

VORES NET ER KOMPLET!

VORES NET ER KOMPLET! D A N M A R K VORES NET ER KOMPLET! Med 18 veluddannede service- og salgspartnere i Danmark, er PALFINGER tæt på kunderne i hele landet. PALFINGER tilbyder således den bedste service, kvalitet og teknologi

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet.

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Den hastige samfundsmæssige udvikling gør det mere og mere nødvendigt, at man har nogle mål og planer for sit liv, at man løbende reviderer

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med?

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct X 1. Hvor mange penge har Simon med? 387 kr. 300 kr. 298 kr. 2. Hvor meget vandt Fredericia? 31-26 29-28

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

R A N P D E L S. Gentofte Brandmuseum RÅD MOD BRAND

R A N P D E L S. Gentofte Brandmuseum RÅD MOD BRAND RÅD MOD BRAND ME D Leg aldrig med ild! Tænd aldrig stearinlys, uden der er en voksen sammen med dig! Dæk aldrig elektriske pærer til! Røgalarmer er vigtige at have der hvor man bor! Ring 112 hvis du opdager

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

udtrykket lever i harmoni med stedet

udtrykket lever i harmoni med stedet udtrykket lever i harmoni med stedet Den opmærksomme beskuer vil have iagttaget, at der er sket ting og sager på nogle af skolens gangarealer gennem det sidste halve års tid. Århuskunstneren Niels Rahbæk

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Inspiration til fundraising for hold

Inspiration til fundraising for hold Inspiration til fundraising for hold Et af formålene med Stafet For Livet er at indsamle midler til bekæmpelse af kræft her spiller I som hold en vigtig rolle. En meget stor del af indtægterne til Stafet

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14 Folkemødet 2014 Folkemødet er en årlig politik festival, som finder sted på solrige Bornholm. Folkemødet er fyldt med spændende, indholdsrige debatter og events. Ved Folkemødet 2014 var vi 5 elever så

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Kampagnemagasin nr. 3-2008

Kampagnemagasin nr. 3-2008 Kampagnemagasin nr. 3-2008 Tønder kommune deltager i Virksomhedsdysten - og planlægger at vinde TV2 holdt formen ved lige i Af Jakob Thøger Michelsen, Konsulent MpA Tønder kommune deltager i virksomhedsdysten

Læs mere

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg 5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg Isbjerge, nordlys, bygdebesøg og hundeslæde Det er sammen med meget andet, hvad der kan opleves på turen.

Læs mere

Tylstrup Skoles Regelsæt

Tylstrup Skoles Regelsæt Tylstrup Skoles Regelsæt Revideret sommeren 2011. Tylstrup Skoles Grundregler Hils på hinanden Vis hensyn Tal pænt Lad andres ting være i fred. Adfærd på skolen indebærer: Brug indestemme. På gangen Gå

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 3+4 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 3+4 2015 Indsamlingsuge. I uge 3 havde vi vores årlige indsamlingsuge, hvor vi samler penge ind til de vores 2 fadderskaber gennem SOS Børnebyerne. Aktiviteten i år var gode gerninger og med jer forældre som sponsorer

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Weitemeyers Kilde. Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske

Weitemeyers Kilde. Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Søren Andreasen er kendt for at fly e ud i en jord/halmhy e om sommeren, mens han opdyrkede sit stykke land på Lamme orden. Man mener, at da Søren

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN 4 Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad Som led i den løbende kvalitetsudvikling af tandplejen gennemførte vi i Lemvig kommunale tandpleje i foråret 4 en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole.

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Rester Min gamle klassekammerat Thomas ringer og fortæller mig, at hans kone er død. Det er sket pludseligt og uden sygdom; han vågnede en morgen for ni uger

Læs mere

SFO NYT MAJ OG JUNI 2013

SFO NYT MAJ OG JUNI 2013 SFO NYT MAJ OG JUNI 2013 FÆLLES Sommerferien nærmer sig og vi vil være i det Gl. Hus hele ferien. Med mindre andet er aftalt skal børnene være her senest klokken 9.30. Hvis tilmeldte børn ikke møder i

Læs mere

"Centrum" i Troense med skolen og hotellet i baggrunden. Bymiljø i Grønnegade (tv). Bebyggelsen på Troense Strandvej (tv).

Centrum i Troense med skolen og hotellet i baggrunden. Bymiljø i Grønnegade (tv). Bebyggelsen på Troense Strandvej (tv). kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 "Centrum" i Troense med skolen og hotellet i baggrunden. Bymiljø i Grønnegade (tv). Bebyggelsen på Troense Strandvej (tv). 1 Række af Bedre Byggeskik på Badstuen

Læs mere

Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne

Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne Nu om dage har stort set alle et digitalt fotografiapparat af den ene eller den anden slags, og det koster stort set intet at tage et billede. Anderledes var det før i

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11.

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11. Spilguide Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. -. Lav en eller to grupper spillere - højest 5 spillere i hver. Fortæl spillerne at de skal arbejde sammen om at vælge, hvad en landsby i

Læs mere

UGEBREV nr. 77 uge 24

UGEBREV nr. 77 uge 24 UGEBREV nr. 77 uge 24 Årgang 5 Samlæsning På en lille friskole som vores, er det en grundbetingelse, at vi skal samlæse klasserne, så de forskellige årgange har undervisning sammen. Det er en fin ting,

Læs mere

Matematik i børnehøjde

Matematik i børnehøjde Matematik i børnehøjde Uglerne 2009 Hættegården Vi spillede kryds og bolle Det begyndte nærmest ved en tilfældighed. Et par piger gik rundt med en kurv med murerværktøj i plastik og vi faldt i snak om,

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår.

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Nyhedsbrev Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Vi havde, i den travle december måned, bestyrelsesmøde hvor vi mødtes, og fik ordnet et par ting. Vi er ved at undersøge hvordan

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Et bidrag til Udvikling Fyns og Østfyns Museers ide-konkurrence om formidling af historien om Nyborg som kongeby i middelalderen.

Et bidrag til Udvikling Fyns og Østfyns Museers ide-konkurrence om formidling af historien om Nyborg som kongeby i middelalderen. Margrethetårnet Et bidrag til Udvikling Fyns og Østfyns Museers ide-konkurrence om formidling af historien om Nyborg som kongeby i middelalderen. Mit forslag handler om, hvordan vi får fysiske rammer til

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

Sådan boede man i gamle dage

Sådan boede man i gamle dage Sådan boede man i gamle dage Langt de fleste gamle fotografier er enten taget i et fotoatelier eller i fri luft og viser følgelig mest personer eller bygninger og arbejdsprocesser i det fri. Sjældnere

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Dette er simple regler som alle spillere skal følge

Dette er simple regler som alle spillere skal følge Generelle Regler Dette er simple regler som alle spillere skal følge Spilleder (GM) En GM eller spilleder er personer som er ansvarlige for at spillet og reglerne fungere og følges. Dvs. at man skal under

Læs mere

Hjælp Julemanden. Lærerark

Hjælp Julemanden. Lærerark Hjælp Julemanden Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 60 min. I bliver budt velkommen af Tivolis underviser, der viser jer til rette i julemandens stue. Eleverne får at vide,

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

UGEBREV nr. 79 uge 26

UGEBREV nr. 79 uge 26 UGEBREV nr. 79 uge 26 Årgang 5 Sommerferie Efter et langt og godt skoleår kan alle nu holde en velfortjent sommerferie. Alle børnene har fået et brev med hjem til hver familie med et sommerbrev, skemaer,

Læs mere

CASE HOTEL OG RESTAURANT SAMT KØKKEN

CASE HOTEL OG RESTAURANT SAMT KØKKEN CASE HOTEL OG RESTAURANT SAMT KØKKEN 1 CASE HOTEL OG RESTAURATION SAMT KØKKEN Situation nr. 1 Det er fredag den 7.12. Hos Hotel og Konferencecentret venter man en konference med 300 deltagere til møder

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

Find vej i Blovstrød

Find vej i Blovstrød Find vej i Blovstrød Hvad er Find vej i Danmark? Find vej i Danmark er en forenklet udgave af orienteringsløb, og man kan sagtens gå turen i stedet for at løbe. De fleste Find vej i -ruter er i skove og

Læs mere

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo Lad klassen opleve Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo I 1960`erne fandt og udgravede man de første arkæologiske spor efter vores

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Nyt træhus på gammel grund. TEMA: Nybyggeri. Side 14-19. OK Gulve Gulve og Gardiner til erhverv og private

Nyt træhus på gammel grund. TEMA: Nybyggeri. Side 14-19. OK Gulve Gulve og Gardiner til erhverv og private Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis søndag 4. oktober 2015 TEMA: Nybyggeri Nyt træhus på gammel grund Side 14-19 NYT FRITIDSHUS Lilje-huset A/S C.F. Tietgens Boulevard 32 5220 Odense SØ tlf. 66 14 46

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne.

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne. Sysselkoret Planlægning af besøg af Gaudium i dagene fra søndag, den 4. maj til tirsdag, den 6. maj. Planlægningsgruppen: Karin BH, Daniel, Jens samt fra bestyrelsen Flemming, Åse og Elisabeth. Referat

Læs mere

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik.

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et MEGA godt emne det har været sjovt! Patrick Stistrup 6. klasse Indhold - Hvad har vi

Læs mere

ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN

ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN E ELEVHÆFT Johannes Larsen Johannes Larsen blev født i Kerteminde i 1867. Hans forældre havde en stor køb- mands-forretning, og de var ret rige. Forældrene havde

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

Matrikelkort over ejendommen Alrøvej 207.

Matrikelkort over ejendommen Alrøvej 207. Matrikelkort over ejendommen Alrøvej 207. Fra pakhus til palæ På den vestlige side af halvøen Jensnæs ligger det tidligere pakhus og vidner om ophævelsen af købstædernes monopol på handel. Det var kongerne,

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Byudvikling på Limfjordstangerne

Byudvikling på Limfjordstangerne Byudvikling på Limfjordstangerne I det følgende opgavesæt skal du forsøge at forestille dig, hvordan det har været at leve på Limfjordstangen før det endelige gennembrud i 1862 og frem til i dag, hvor

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere