Afrapportering fra. Dialogforum om turismeplanlægning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afrapportering fra. Dialogforum om turismeplanlægning"

Transkript

1 Afrapportering fra Dialogforum om turismeplanlægning

2 Dialogforum om turismeplanlægning Med Vækstplan om dansk turisme, som blev offentliggjort i januar 2014, blev medlemskredsen for Dialogforum om turismeplanlægning udvidet med DI og DE. I forlængelse af den daværende regerings generelle analyse af planlovens effekter på produktivitetsudviklingen, fik Dialogforum om turismeplanlægning til opgave at undersøge, om der er yderligere problemer og barrierer i planlægningen på turismeområdet. Det første Dialogforum om turismeplanlægning blev nedsat i 2010 af den daværende VK-regering. Hensigten var at etablere et forum, hvor turismens brancheorganisationer sammen med de kommunale organisationer og enkelte ministerier kunne drøfte problemstillinger omkring planlægning for turismeformål. Deltagere i Dialogforum for turismeplanlægning Medlemskredsen for Dialogforum om turismeplanlægning bestod af: Campingrådet v. Mogens Lund Danmarks Naturfredningsforening v. Nina Larsen Saarnak Dansk Erhverv v. Susanne Nordenbæk / Karen Brosbøl Wulf Dansk Industri v. Sune Jensen / Christine Jøker Lohmann Danske Regioner v. Anette Vestergård Grønbæk Erhvervs- og Vækstministeriet v. Niels-Henrik Larsen Feriehusejernes Brancheforening v. Carlos Villaro Lassen Friluftsrådet v. Anker Madsen Horesta v. Mikal Holt Jensen/Anne Gram KL v. Berit Mathiesen /Marie Louise Madsen Erhvervsstyrelsen (formand og sekretariat) v. Holger Bisgaard. Opgave Den daværende regering fremlagde i januar 2014 Vækstplan for dansk turisme Danmark i Arbejde. Af vækstplanen fremgår det, at turismen og oplevelsesøkonomien er et væksterhverv for Danmark. Det fremgår af vækstplanen, at Turismeerhvervet har ved flere lejligheder gjort opmærksom på, at planloven og administrationen af planloven udgør en barrierer for investeringer i nye anlæg, der kan skabe grundlag for udvikling og vækst på turismeområdet. Problemerne knytter sig især til planlovens bestemmelser om planlægning i kystområderne og planlægning i sommerhusområderne. Dialogforum om turismeplanlægning fik derfor til opgave at tydeliggøre planprocesser og mulighederne for udvikling af turismen inden for planlovens rammer. Det blev fremhævet som væsentligt at administrationen af planloven skulle medvirke til etablering af nye vækstorienterede udviklings- og anlægsprojekter og samtidig bevare den natur og de landskaber, som mange turister kommer til Danmark for at opleve.

3 Møderække Dialogforum om turismeplanlægning besluttede at holde i alt ni møder fordelt over to år, heraf en workshop, en besigtigelsestur og deltagelse i en konference. Det indledende møde blev holdt den 27. marts Formand for Dialogforum om turismeplanlægning Holger Bisgaard, kontorchef i Naturstyrelsen, bød velkommen til arbejdet og præsenterede baggrunden for den nye Dialogforum med deltagelse af yderligere to repræsentanter fra henholdsvis Dansk Erhverv og Dansk Industri. På mødet var der bl.a. drøftelse af dialogforums arbejdsplan og de enkelte medlemmers forventninger til arbejdet. Det andet møde var den 20. juni Her blev arbejdsplanen drøftet og i forlængelse heraf, blev der fastlagt en møderække med 9 møder inkl. en besigtigelse i foråret 2015 og en konference i efteråret Arbejdsplanen satte fokus på en række problemstillinger inden for turismeplanlægning med udgangspunkt i en række konkrete eksempler, hvor lovgivning eller administration af nogen opleves som en barriere for lokalisering eller udbygning af ferieanlæg i de kystnære områder og af andre opleves som en hensigtsmæssig måde at sikre en balance mellem udvikling i turismen og beskyttelsen af natur og landskab. Den 20. juni 2015 blev den politiske Aftale om vækstplan for dansk turisme offentliggjort. Erhvervs- og Vækstministeriet fremlagde hovedelementerne i aftalen, herunder den særlige aftale om en forsøgsordning for kyst- og naturturisme. På mødet blev Feriehusbranchens rolle i dansk turisme drøftet. Feriehusudlejernes Brancheforening ved Carlos Villaro Lassen gennemgik feriehusbranchen i tal og gennemgik en række centrale problemstillinger. Endelig gennemgik jurist fra Naturstyrelsen Lone Møller lovgivningen vedrørende campingpladser med særligt fokus på campinghytter, og der blev udleveret en materialemappe med love mm til deltagerne. Det tredje møde blev afholdt den 30. oktober Specialkonsulent Lena Kongsbak, Naturstyrelsen, gennemgik lovgivningen omkring strandbeskyttelses- og klitfredningslinjen, administrationspraksis og udviklingen i denne efter at samtlige sager i dag behandles og afgøres i Naturstyrelsen centralt. De fleste sager indsendt af Dialogforums medlemmer rummede oplevede barrierer i forhold til strandbeskyttelseslovgivningen. Lena Kongsbak gennemgik derfor de enkelte konkrete sager, som Dialogforum har indsendt til behandling og Dialogforum drøftede de principielle spørgsmål.

4 På tredje møde blev også forslag til Lov om turisme samt lovforslaget om forsøgsordningen for kyst- og naturturisme drøftet. Det blev bl.a. fremført at der var kritik af, at lovforslaget vedr. forsøgsordningen ikke rummede mulighed for udlæg af nye sommerhusområder inden for kystnærhedszonen. Det blev også fremført, at der ikke kunne ses et behov for yderligere byggeri så tæt ved kysten, som det nye lovforslag åbner mulighed for. Det fjerde møde blev afholdt den 17. december På mødet var der oplæg om turisme og økonomi ved eksterne konsulenter fra COWI blandt andet med fokus på turismeudvikling i en række konkrete destinationer, herunder Svaneke på Bornholm og Kühlungsborn i det nordlige Tyskland. Frederikshavn Kommune ved Marianne Ellersgaard holdt oplæg om udfordringerne med at planlægge for turisme inden for kystnærhedszonen med udgangspunkt i en konkret sag indsendt af medlemmerne i Dialogforum. Dialogforum drøftede på den baggrund med Marianne Ellersgaard de generelle udfordringer i kystnærhedszonen, herunder spørgsmål om rummelighed i allerede eksisterende udlæg af arealer og muligheden for at anvende de turistpolitiske redegørelser som strategisk værktøj i turismeudviklingen. Naturstyrelsen ved Mia Christiernson fra Naturstyrelsen holdt et kort oplæg om det igangværende planlovudvalg med fokus på hvorvidt planloven kan ses som en hindring for vækst.. Endelig blev status for arbejdet med lovgivning omkring forsøgsordningen for kyst- og naturturisme gennemgået og drøftet. Det femte møde blev holdt den 27. februar På mødet orienterede formand Holger Bisgaard om status for forsøgsordningen for kyst- og naturturisme og gennemgik kort de i alt ni modtagne ansøgninger. Holger Bisgaard orienterede også kort om det igangværende arbejde med planlovsudvalget, herunder den fremlagte kystanalyse, der omhandler balancen mellem på den ene side at udvikle turisterhvervet og på den anden side tage hensyn til natur og landskab.

5 Dialogforum drøftede rapporten fra Videncenter for Kystturisme Rammer for nøgleinvesteringer i naturbaserede turismeprojekter, herunder mulige forklaringer på de mange uudnyttede areal-reservationer i de kystnære områder og den deraf følgende eventuelle usikkerhed om nye investeringer. Kystdirektoratet ved Laura Storm Henriksen gennemgik reglerne for planlægning på havet samt administrationen heraf. Som en del af præsentationen blev der sat fokus på en konkret sag i Nyborg Havn, som var indsendt af deltagerne i Dialogforum som et eksempel på barrierer i den fysiske planlægning. Det sjette møde var den 26. marts Mødet havde form af en workshop med deltagelse fra en række inviterede kommuner. Formålet med workshoppen var at drøfte hvordan samarbejde og dialog omkring turismeplanlægningen kan styrkes, herunder hvordan relationen mellem kommunerne, de private og offentlige aktører samt andre relevante parter i turismeudviklingen kan samarbejde. Workshoppen var bygget op omkring en række korte oplæg fra de deltagende kommuner og fra deltagerne i Dialogforum for turismeplanlægning. Fra kommunerne var der oplæg fra Varde Kommune ved planchef Tove Wolf og fra sekretariatschef i Naturturisme I/S Rico Boye om fremme af kyst- og naturturismen i det sydfynske øhav. Oplæg blev efterfulgt af en debat i plenum og udfordringer i planlægningen for turisme. Det syvende møde den 22. maj 2015 var i form af en besigtigelsestur. Dialogforum besigtigede området ved Marielyst sammen med Guldborgsund Kommune. Frederik Cordes, leder af natur, byplanarkitekt Per Nerup Hansen og udviklingskonsulent Kirsten Juni deltag fra Guldborgsund Kommune i besigtigelsen af det nyanlagte torv samt strandarealer. Som led i præsentationen blev kommunens ansøgning om et projekt med en pier i forbindelse med forsøgsordningen for kyst- o g naturturisme drøftet. Herefter var der oplæg og frokost på Hotel Frederiksminde i Præstø, hvor direktøren fortalte om de rammer, der er for at drive erhverv i turismebranchen i et område som Præstø. Dialogforum besigtigede endelig området ved Stevns Klint sammen med vicekommunaldirektør i Stevns Kommune Bjørn Voltzmann. Besigtigelsen omfattede både det areal, hvor kommunen søger om at anlægge et besøgscenter i forbindelse med forsøgsordningen for kyst- og naturturisme samt området omkring Højerup, hvor der er udsigt til klinten. Her var emnet navnlig det nyudnævnte UNESCO verdensarv og de potentialer Stevns Kommune forbinder med denne udnævnelse.

6 Det ottende møde var den 10. november 2015 i form af en konference om Kystturisme og Arkitektur. Konferencen var arrangeret i et samarbejde mellem Realdania, Dansk Arkitekturcenter og Erhvervs- og Vækstministeriet. Der deltog omtrent 80 personer på konferencen primært fra kommuner, turismeorganisationer og erhverv, konsulentbranchen, foreninger og organisationer. Der var på konferencen oplæg fra om internationale erfaringer og trends fra Terry Stevens fra UK og fra Trine Kanter Zerwekh fra Norge. Herudover var der en række indlæg om stedbundne potentialer, turistaktørers ønsker til planlægning i kysterne, regeringens nye udspil og paneldebat om, hvordan der kan skabes sammenhæng mellem vækst i kystturismen, udvikling af de fysiske miljøer og en samtidig styrkelse af naturområderne. Det niende møde blev holdt den 13. januar På mødet orienterede Holger Bisgaard om det igangværende arbejde med modernisering og liberalisering af planloven, Erhvervs- og Vækstministeriet ved Anders Danielsen oplyste om arbejdet med den nationale turismestrategi og Dialogforums medlemmer orienterede om en række initiativer på turismeområdet. Udkast til afrapportering fra Dialogforums møderække blev drøftet og der var i blandt repræsentanterne i Dialogforum om turismeplanlægning bred enighed om, at det har været hensigtsmæssigt at mødes og drøfte turismeplanlægning, og et ønske om at fortsat at have et forum til denne type drøftelser.

7 Emner drøftet i 2014 og 2015 Dialogforum om turismeplanlægning valgte tidligt i forløbet at sætte fokus på de muligheder og barrierer som følger af den gældende planlovgivning. Deltagerne indsendte derfor en række konkrete eksempler på oplevede barrierer i den fysiske planlægning for turismeudviklingen i de kystnære områder. De konkrete eksempler blev brugt som grundlag for at udarbejde en møderække med fokus på en række konkrete udfordringer i den fysiske planlægning. Dialogforum har på den baggrund i møder, på workshops mm sat fokus på en række centrale problemstillinger: Strategisk turismeudvikling Strategiske overvejelser om turismeudvikling er indgået i drøftelser med kommunerne både på møder, på workshoppen og i besigtigelsen. Dialogforum har sat fokus på muligheden for at fremme en lokal og regional turisme, og på hvordan kommunerne kan understøtte denne udvikling ved at arbejde strategisk, indgå i samarbejde med andre turismeaktører og ved at samarbejde med kommuner og regionen om denne udvikling. Det har været centralt i drøftelserne, hvordan kommunerne på en gang kan udvikle turismeerhvervet og samtidig sikre de natur og landskabsværdier, der udgør en del af grundlaget for den del af turismen, der er baseret på værdierne i kyst- og naturområder. Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Den politiske aftale om en forsøgsordning for kyst- og naturturisme har været drøftet i Dialogforum om turismeplanlægning flere gang i løbet af de to år. Der har været en drøftelse af det generelle indhold i ordningen, ligesom der har været sat fokus på de indkomne ansøgninger. Særligt balancen mellem udvikling i turismeerhvervet og respekt for natur- og landskabsmæssige værdier har været i fokus. På møder og på besigtigelsesturen er forsøgsordningen drøftet med kommuner, der har søgt konkrete projekter. Kommunal planlægning Dialogforum har i sit virke sat fokus på de kommunale udfordringer med planlægning for turisme i de kystnære områder. Deltagerne i Dialogforum for turismeplanlægning indsendte helt indledningsvis en række eksempler på konkrete udfordringer oplevet af kommuner eller andre turismeaktører. De konkrete eksempler har dannet baggrund for en række drøftelser i Dialogforum, for oplæg og for workshoppen med enkelte inviterede kommuner.

8 Konkrete sager om planlægning i kystnære områder Den nuværende lovgivning for planlægning i de kystnære områder rummer en særlig udfordring for kommunerne. Der har været krav om en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for byvækst og krav om sammenhængende turistpolitiske overvejelser ved planlægning for tørre ferie- og fritidsanlæg indenfor kystnærhedszonen. Begge dele har udfordret kommunerne. De konkrete eksempler indsendt af medlemmerne i Dialogforum har sat fokus på disse udfordringer og i drøftelser med kommunerne på møder, på workshoppen og i besigtigelsen er der sat fokus på disse udfordringer. Udvikling af campingpladser, campinghytter mm Dialogforum har drøftet en række konkrete udfordringer for campingpladser beliggende kystnært. Det handler om højden på campinghytter, kvote for campinghytter og kravet om mindst 100 campingenheder på hver campingplads, herunder om de nævnte krav kan være en barriere for etablering af nye, mindre, naturnære eller tematiske campingpladser. Strandbeskyttelse og klitfredning En del af de konkrete sager medlemmerne af Dialogforum indsendte handlede om sager, hvor kommunerne eller statslige myndigheder havde givet afslag på et ansøgt projekt på grund af reglerne i naturbeskyttelsesloven om strandbeskyttelse og klitfredning. Et møde i Dialogforum blev derfor brugt til at sætte fokus på netop denne lovgivning og administrationen heraf. Landets kystområder rummer unikke værdier natur- og landskabsmæssigt og betydningen af disse værdier er indgået med betydelig vægt i drøftelserne. På mødet blev en række konkrete sager gennemgået ligesom lovgivningen blev drøftet. Natur og turismeudvikling Der er bred interesse for at bevare de åbne ubebyggede kyster, så de fortsat kan indgå i en kvalitetsbetonet udvikling af turismen, hvor den er velbegrundet. Drøftelserne omkring det mulige samspil mellem naturværdier og turismeudvikling handler bl.a. om at muliggøre adgang til kyster og naturområder og formidling af natur- og landskabsværdier og om mulighed for at styrke samspillet mellem nationalparker og turisme og muligheden for at tænke lokale kulturmiljøer ind i en lokalt baseret turismeudvikling. Planlægning på søterritoriet En række af de konkrete sager omhandlede udfordringer med anlæg på havet. Dialogforum ønskede på den baggrund at drøfte denne problemstilling særligt. Med udgangspunkt i enkelte konkrete sager blev lovgivning og administration drøftet, herunder hvad kommunerne kan gøre for at smidiggøre behandlingen af ansøgninger, der rummer anlæg på søterritoriet. Som et led i denne drøftelse blev de klimamæssige forhold og de udfordringer eventuelle ændringer rummer også drøftet kort. Økonomi og turismeudvikling Dialogforum har også drøftet de økonomiske potentialer i samspillet mellem den fysiske planlægnings værdikæde og turismens værdikæde, og hvordan samarbejdet mellem de private og offentlige aktører kan styrkes i turismeplanlægningen. Konkret blev der i drøftelserne sat fokus på erfaringer fra turismeudviklingen i det nordtyske område og på erfaringer fra Norge. Væsentligt var i denne sammenhæng de unikke værdier kystområderne rummer landskabsmæssigt og som ved den rette indsats fra kommunal, regional og statslig side kan indgå i udviklingen af turismeerhvervet uden at de særlige værdier tilsidesættes. Kvalitet og turismeudvikling Et gennemgående punkt i drøftelserne i Dialogforum har været muligheden for at skabe øget kvalitet i turismetilbuddet i Danmark. Det handler både om det samlede tilbud og om kvaliteten i de fysiske

9 omgivelser, i udbud af overnatning, bespisning transport. Kvalitet i naturområder og muligheden for at opleve disse værdier er indgået i drøftelserne. Men det handler også om adgangen til naturoplevelser, rengøring af strande, aktiviteter på strandene og i kystbyerne og det handler om kvalitet i service og anden turismerelateret produkter både offentlig og privat service. Sammenfattende Turismen er et vigtigt erhverv i Danmark og rummer fortsat betydeligt udviklingspotentiale. De danske kystområder er værdifulde og byder på mange og varierede naturoplevelser. De åbne og ubebyggede kyster er en væsentlig landskabelig attraktion i dansk turisme og medvirker til at tiltrække danske og udenlandske turister. Kystområderne rummer et erhvervsmæssigt potentiale for en udvikling af lokal og regionalt baseret turisme. Det stiller særligt krav til den fysiske planlægning om at finde en balance mellem at understøtte udviklingen af turismeerhvervet og hensynet til natur- og landskabsressourcen. Dialogforum har derfor drøftet den planlægningsopgave, som landets kommuner har i denne sammenhæng. Der er sat fokus på barrierer i gældende lovgivning og administration og sat fokus på de muligheder, som kommunerne i dag har for at indgå i samarbejde med hinanden og med landets turismeaktører om at fremme rammerne for turismeudviklingen gennem den fysiske planlægning. Landets kommuner løfter en betydelig opgave. Både i strategisk sammenhæng med at formulere overordnede politiske strategier for turismeudviklingen og med konkret administration og forvaltning i forhold til udviklingen i de enkelte lokale områder. Dialogforum har drøftet disse spørgsmål og overordnet set fundet, at der i dag opleves en række konkrete barrierer i forhold til turismeudviklingen men også en række muligheder for at understøtte den konkrete turismeudvikling. Dialogforum om turismeplanlægning holdt den 13. januar 2016 det sidste planlagte møde. På mødet bad Friluftsrådet om en drøftelse af muligheden for at fortsætte arbejdet i Dialogforummet. Mødets deltagere gav enstemmigt udtryk for at det har været interessant og givende at have et forum, hvor der kan udveksles erfaringer og synspunkter om turismeplanlægning. Det har været positivt at lære hinanden at kende og befordrende for en konstruktiv dialog mellem deltagerne i dialogforummet, både på de planlagte møder og i andre sammenhænge. Dialogforum ønskede på den baggrund at afslutte arbejdet med en anbefaling til Erhvervs- og Vækstministeriet om, at der nedsættes et nyt forum til dialog om turismeudvikling i de kystnære områder. Et nyt forum vil give mulighed for en fortsat udveksling af synspunkter, en drøftelse af turismeudviklingen og mulighed for at følge mulighederne i den fysiske planlægning i den nye planlov, forsøgsordningen for kyst- og naturturisme og andre initiativer.

Planlægning for kystturisme - Kontorchef Holger Bisgaard, Erhvervsstyrelsen

Planlægning for kystturisme - Kontorchef Holger Bisgaard, Erhvervsstyrelsen Planlægning for kystturisme - Kontorchef Holger Bisgaard, Erhvervsstyrelsen Planlægning for kystturisme - Regeringen har fokus på turismen Regeringen ønsker vækst og udvikling i hele Danmark. Kyst- og

Læs mere

Kontorchef Sanne Kjær, Naturstyrelsen

Kontorchef Sanne Kjær, Naturstyrelsen Inspiration til planlægning i kystnærhedszonen Inspiration til planlægning i kystnærhedszonen Kontorchef Sanne Kjær, Naturstyrelsen Indhold Hvorfor blev eksempelsamlingen til? Præsentation af eksempelsamlingens

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 (Omtryk - 02/02/2012 - Redigeret svar fra miljøministeren) ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 56 Offentligt J.nr. NST- 101-00584 Den 9.1.2012 Miljøministerens

Læs mere

A V G 1 P L D 2 L O A N S E 6

A V G 1 P L D 2 L O A N S E 6 P L D 2 L O A 0 A V G 1 N S E 6 INDBYDELSE TIL PLANLOVSDAGE 2016 DABYFO indbyder i samarbejde med Erhvervsstyrelsen, Danske Planchefer og KTC, ledere og medarbejdere fra kommunernes planlægnings- miljø-

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 November 2013 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision

Læs mere

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme - 1 Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i december 2014 en forsøgsordning med videre rammer for at etablere turistorienterede projekter

Læs mere

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest:

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag 1: Uddrag af Kystturismen i Danmark Udarbejdet af Center for Regional- og Turismeforskning for Videncenter for Kystturisme

Læs mere

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME Juni 2011 Forord I en globaliseret verden må et lille land som Danmark hele tiden arbejde for at have de bedste rammevilkår, hvis vi skal klare os i konkurrencen med

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Kontaktinformation på ansøger Organisation: Ringkøbing Fjord Turisme Adresse: Nørregade 2B Postnr.: 6960 Hvide Sande Kontaktperson:

Læs mere

Borgermøde i Bagenkop 28. oktober, kl. 18.30 20.30

Borgermøde i Bagenkop 28. oktober, kl. 18.30 20.30 Borgermøde i Bagenkop 28. oktober, kl. 18.30 20.30 Charlotte Hvid Program Tidspunkt Program 18.30 Velkomst og baggrund for borgermødet v/ Steffen Nielsen, Bagenkop Bylaug 18.40 Trends og tendenser på idræts-,

Læs mere

FORSØGSORDNING FOR KYST- OG NATURTURISME

FORSØGSORDNING FOR KYST- OG NATURTURISME FORSØGSORDNING FOR KYST- OG NATURTURISME Kriterier for forsøgsordningen 1) Projekterne har et potentiale for udvikling af kyst- og naturturismen og for øget tiltrækning af udenlandske turister, 2) Etableringen

Læs mere

Turisme som udviklingsstrategi. Velkommen

Turisme som udviklingsstrategi. Velkommen Turisme som udviklingsstrategi Velkommen Dagens program 9.40 Planloven, kyster og turisme. Ellen Højgaard Jensen, Byplanlaboratoriet 10.10 Stedbunden turismeudvikling. Lea H. Laursen og Ida G. Lange, AAU

Læs mere

YDEROMRÅDERNES POTENTIALER

YDEROMRÅDERNES POTENTIALER YDEROMRÅDERNES POTENTIALER ansøgningsrunde 2013 www.realdania.dk Stedet Tæller er en Realdania-kampagne, der frem til 2016 skal være med til at udvikle og udnytte de stedbundne potentialer, der kan bidrage

Læs mere

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 N O T A T Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 Kort før nytår offentliggjorde VisitDenmark rapporten Tre forretningsområder i dansk turisme Kystferie, Storbyferie og Mødeturisme, der for første

Læs mere

FREDENSBORG /identitet OG moderne Byliv i DEN historiske SlOtSBy

FREDENSBORG /identitet OG moderne Byliv i DEN historiske SlOtSBy FREDENSBORG / identitet og moderne byliv i den historiske slotsby Denne folder er udarbejdet af Dansk Bygningsarv for Fredensborg Kommune Maj 2013 Du kan læse mere om projektet på www.fredensborg.dk/fredensborgby.

Læs mere

Syddansk Camping analyse

Syddansk Camping analyse Område: Regional Udvikling Afdeling: Erhvervsudvikling og Funding Journal nr.: 14/13320 Dato: 3. juni 2014 Udarbejdet af: Malene Nordestgaard Laursen E-mail: mnl@rsyd.dk Telefon: 76631747 Udbudsbeskrivelse

Læs mere

Til: Naturstyrelsen nst@nst.dk Cc: Lone Møller lomoe@nst.dk Masnedøgade 20 2100 København Ø Telefon: 39 17 40 00 Mail: dn@dn.dk

Til: Naturstyrelsen nst@nst.dk Cc: Lone Møller lomoe@nst.dk Masnedøgade 20 2100 København Ø Telefon: 39 17 40 00 Mail: dn@dn.dk Dato: 3. oktober 2014 Til: Naturstyrelsen nst@nst.dk Cc: Lone Møller lomoe@nst.dk Masnedøgade 20 2100 København Ø Telefon: 39 17 40 00 Mail: dn@dn.dk DN s høringssvar til forslag til Lov om ændring af

Læs mere

Mulighedernes Danmark

Mulighedernes Danmark Mulighedernes Danmark Stine Lea Jacobi Programchef Realdania 12. oktober 2017 Agenda Hvem er Realdania? Udfordringer og muligheder Tre tilgange til udvikling To nye indsatser Opsamling Realdanias mission

Læs mere

PLANLÆGNING AF KYSTDESTINATIONER - MED UDSIGT TIL EN LIBERALISERING AF PLANLOVEN. Planlovsdage 2016 // Jacob R. Kirkegaard Larsen

PLANLÆGNING AF KYSTDESTINATIONER - MED UDSIGT TIL EN LIBERALISERING AF PLANLOVEN. Planlovsdage 2016 // Jacob R. Kirkegaard Larsen PLANLÆGNING AF KYSTDESTINATIONER - MED UDSIGT TIL EN LIBERALISERING AF PLANLOVEN Planlovsdage 2016 // Jacob R. Kirkegaard Larsen 3.3. Større kommunal frihed til planlægning: Kystnærhedszonen og strandbeskyttelsesregler

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Indhentning af tilbud for udarbejdelse af en turisme- og potentialeplan for Det Sydfynske Øhav projekt Oplevelsesbaseret Kystturisme (ERDFK-12-0030)

Indhentning af tilbud for udarbejdelse af en turisme- og potentialeplan for Det Sydfynske Øhav projekt Oplevelsesbaseret Kystturisme (ERDFK-12-0030) Indhentning af tilbud for udarbejdelse af en turisme- og potentialeplan for Det Sydfynske Øhav projekt Oplevelsesbaseret Kystturisme (ERDFK-12-0030) Videncenter for Kystturisme (CKT) anmoder om indhentning

Læs mere

Dansk Kyst- og Naturturisme. Region Syd Turismekonference maj 2015

Dansk Kyst- og Naturturisme. Region Syd Turismekonference maj 2015 Dansk Kyst- og Naturturisme Region Syd Turismekonference maj 2015 0 Aftale mellem Erhvervs- og Vækstministeriet og Danske Regioner Vision fra Vækstplanen Dansk Turisme og oplevelsesøkonomi skal frem mod

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 253 Offentligt (02) J.nr. NST-4101-00609 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Spørgsmål W Vil ministeren redegøre for

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

Miljøudvalget, Miljøudvalget, Miljøudvalget 2014-15 L 70 Bilag 1, L 70 A Bilag 1, L 70 B Bilag 1 Offentligt NOTAT

Miljøudvalget, Miljøudvalget, Miljøudvalget 2014-15 L 70 Bilag 1, L 70 A Bilag 1, L 70 B Bilag 1 Offentligt NOTAT Miljøudvalget, Miljøudvalget, Miljøudvalget 2014-15 L 70 Bilag 1, L 70 A Bilag 1, L 70 B Bilag 1 Offentligt NOTAT Tværgående planlægning J.nr. NST-100-00087 Ref. lomoe Den 16. oktober 2014 Høringsnotat

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Planlægningsmuligheder og begrænsninger for ferie- og fritidsanlæg

Planlægningsmuligheder og begrænsninger for ferie- og fritidsanlæg Colorbox Planlægningsmuligheder og begrænsninger for ferie- og fritidsanlæg i kystnærhedszonen De uberørte åbne kyster er en af de væsentligste landskabelige attraktioner i dansk turisme. Det er en national

Læs mere

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Notat Vedrørende: Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnavn: Ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnummer: 17.01.10-P00-1-16 Skrevet af: Louise Bisgaard

Læs mere

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7 Region Midtjylland Skitse til Den regionale Udviklingsplan Bilag til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007 Punkt nr. 7 FORELØBIG SKITSE TIL DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN FOR REGION MIDTJYLLAND 1 FORELØBIG

Læs mere

Udviklingsplan for Danmarks Vestkyst

Udviklingsplan for Danmarks Vestkyst Udviklingsplan for Danmarks Vestkyst 1 Formål Det overordnede formål med en fælles udviklingsplan for Danmarks Vestkyst er at skabe et planmæssigt grundlag for en bæredygtig turisme- og erhvervsmæssig

Læs mere

Naturen+ Handlingsplan. I Lysets Land. For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. PIXI-UDGAVE revideret september 2010

Naturen+ Handlingsplan. I Lysets Land. For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. PIXI-UDGAVE revideret september 2010 Naturen+ I Lysets Land Handlingsplan For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark 2009 2012 PIXI-UDGAVE revideret september 2010 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Toppen af Danmark i dag 4 Vision

Læs mere

Campinganalyse 2006. En gennemgang af campingsæsonen 2006 med særligt henblik på overnatninger, beskæftigelse, omsætning og investeringer

Campinganalyse 2006. En gennemgang af campingsæsonen 2006 med særligt henblik på overnatninger, beskæftigelse, omsætning og investeringer Campinganalyse 2006 En gennemgang af campingsæsonen 2006 med særligt henblik på overnatninger, beskæftigelse, omsætning og investeringer Campingrådet juni 2007 1 Dansk camping 2006 1. Sammenfatning Dansk

Læs mere

Varde Kommune Kystturisme

Varde Kommune Kystturisme Varde Kommune Kystturisme Indhold Strategisk grundlag for udvikling af kystturisme Udviklingsplaner for Kystbyer Turismeudviklingen fremadrettet Udvikling af det strategiske grundlag Udviklingsstrategi

Læs mere

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger 1. Hovedlinjerne 2008 2. Tal for overnatninger 3. Forbrug og omsætning 4. Beskæftigelse 5. Campingpladser regionalt / lokalt 1. Hovedlinjerne 2008 På trods af den finansielle og økonomiske krise, der for

Læs mere

Offentlig høring af planforslag for udvidelse af rekreativt område ved Espagervej og partshøring af udkast til VVM-screening.

Offentlig høring af planforslag for udvidelse af rekreativt område ved Espagervej og partshøring af udkast til VVM-screening. Haderslev Kommune Plan Simmerstedvej 1A, 1. 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74 34 22 15 abog@haderslev.dk 29. februar 2016 Sagsbehandler: Anne Buur Ogilvie Offentlig høring af planforslag for

Læs mere

LAG er understøtter dansk turisme

LAG er understøtter dansk turisme Udvalget for Landdistrikter og Øer 2015-16 ULØ Alm.del Bilag 107 Offentligt LAG er understøtter dansk turisme Danmark står over for sin første nationale turismestrategi. Turismen skaber arbejdspladser

Læs mere

Hvem er vi og hvorfor har vi ønsket at møde Klima- og Energiudvalget

Hvem er vi og hvorfor har vi ønsket at møde Klima- og Energiudvalget Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 95 Offentligt Hvem er vi og hvorfor har vi ønsket at møde Klima- og Energiudvalget Vi repræsenterer ca. 3000 sommerhusejere på Holmslands Klit

Læs mere

Pressemeddelelse 11. december 2012. Fem unikke nordjyske steder udpeget

Pressemeddelelse 11. december 2012. Fem unikke nordjyske steder udpeget Fem unikke nordjyske steder udpeget Løkken vil genopfinde sig selv som turismedestination i høj kvalitet og skabe bedre sammenhæng mellem by og hav. Ved Ejerslev Havn skal moleret formidles og tilgængeliggøres.

Læs mere

Fat cykelstyret. Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013

Fat cykelstyret. Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013 Fat cykelstyret Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013 Indledning Denne præsentation er en grafisk fremstilling af de regionale data fra Panorama projektets spørgeundersøgelse.

Læs mere

Lukket Referat Ældreråd. Lokale 1, Birkehøj, 17. februar 2014 Kl. 10:00-12:00

Lukket Referat Ældreråd. Lokale 1, Birkehøj, 17. februar 2014 Kl. 10:00-12:00 Lukket Referat Ældreråd Lokale 1, Birkehøj, 17. februar 2014 Kl. 10:00-12:00 Medlemmer: Flemming Pihl, Marianne Jensen, Lilly Meisner Pedersen, Oda Petersen, Frank R. Taarup, Birthe Høfler, Bodil Nielsen,

Læs mere

DET ÅBNE LAND og de nye emner i kommuneplanen

DET ÅBNE LAND og de nye emner i kommuneplanen DET ÅBNE LAND og de nye emner i kommuneplanen Planloven i praksis, Kolding, 3. december 2008 Vilhelm Michelsen Rollefordeling Kommuneplanen og det åbne land Forholdet til statslige og regionale opgaver

Læs mere

Dansk Kyst. Konference 09. 21. og 22. september. www.kyst.dk/dkk

Dansk Kyst. Konference 09. 21. og 22. september. www.kyst.dk/dkk Dansk Kyst Konference 09 21. og 22. september www.kyst.dk/dkk Velkommen til Dansk Kystkonference 2009 Der venter store udfordringer langs de danske kyster i fremtiden, hvor klimaændringerne vil forøge

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsudvalget Beslutningsprotokol

Økonomi- og Erhvervsudvalget Beslutningsprotokol Økonomi- og Erhvervsudvalget Beslutningsprotokol 01-06-2015 08:30 D116 Afbud fra:. Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif.: 8970 1000 www.silkeborgkommune.dk Indholdsfortegnelse 1 (Offentlig) Godkendelse

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles mål Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles mål Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Fælles retning for turismen i Region Sjælland Fælles mål Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger 30. juni 2017 1 Baggrund I foråret 2017 nedsatte Kommunernes Kontaktudvalg i Region

Læs mere

Strategisk turismeudvikling

Strategisk turismeudvikling Strategisk turismeudvikling - Det fysiske rum ved Planchef Tove Wolff Turismen i Varde Kommune Danmarks næststørste målt på overnatninger. 2017: 4,25 millioner overnatninger 75% heraf er i feriehus Fra

Læs mere

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden Plan og Udvikling Sagsnr. 270571 Brevid. 2142760 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Behandling af bemærkninger til indledende høring af VVM for anlæg til sikring mod oversvømmelser i Jyllinge

Læs mere

Nyt liv ved Fjellerup Strand

Nyt liv ved Fjellerup Strand Nyt liv ved Fjellerup Strand Bygning fra fiskeriets storhedstid Norddjurs Kommune ansøger om deltagelse i Realdania-kampagnen Stedet tæller med projektet Nyt liv ved Fjellerup Strand. Projektet tager ud

Læs mere

Turisme INVESTERINGSSTRATEGI FOR INNOVATIONSFONDEN 2016-2018

Turisme INVESTERINGSSTRATEGI FOR INNOVATIONSFONDEN 2016-2018 Turisme INVESTERINGSSTRATEGI FOR INNOVATIONSFONDEN 2016-2018 Indhold Introduktion 3 Definition 3 Beskrivelse 4 Hvorfor investerer Innovationsfonden? 8 Vision og mål 9 Investeringsområder 9 Investeringskriterier

Læs mere

Kvalitets- og servicestandard for turisme

Kvalitets- og servicestandard for turisme Kvalitets- og servicestandard for turisme Agenda Hvorfor lave en standard for kvalitetsturisme? Idé, baggrund og formål Hvilken form og hvilket indhold får standarden? Myter og virkelighed Hvordan foregår

Læs mere

Udkastet til tursimestrategi for Region Sjælland er udarbejdet for Vækstforum Sjælland i samarbejde med Eskild Hansen Strategibureau, ehsb.

Udkastet til tursimestrategi for Region Sjælland er udarbejdet for Vækstforum Sjælland i samarbejde med Eskild Hansen Strategibureau, ehsb. Udkastet til tursimestrategi for Region Sjælland er udarbejdet for Vækstforum Sjælland i samarbejde med Eskild Hansen Strategibureau, ehsb.dk Strategien er udarbejdet i perioden september til december

Læs mere

Vækststrategi for Kyst- og Naturturisme i Danmark - Kort fortalt

Vækststrategi for Kyst- og Naturturisme i Danmark - Kort fortalt Notat Vækststrategi for Kyst- og Naturturisme i Danmark - Kort fortalt 1 1. Introduktion Dette oplæg til Vækststrategi for kyst- og naturturismen i Danmark er udviklet i bestyrelsen for Dansk Kyst- og

Læs mere

Turismen i kommunerne skal skabe vækst og nye arbejdspladser -

Turismen i kommunerne skal skabe vækst og nye arbejdspladser - Turismen i kommunerne skal skabe vækst og nye arbejdspladser KL s anbefalinger til regeringen og den nationale turismestrategi Turismen i kommunerne skaber vækst og nye arbejdspladser KL s anbefalinger

Læs mere

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Til stede: Bjarne Andresen (lokalklub 2), Anders Milhøj (lokalklub 4), Elisabeth Kofod-Hansen (kadk), Peter B. Andersen (lokalklub 1), Thomas Vils Pedersen

Læs mere

Strandbeskyttelseslinjen og udviklingen af en vandkantskommune som Lolland

Strandbeskyttelseslinjen og udviklingen af en vandkantskommune som Lolland Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 202 Offentligt Strandbeskyttelseslinjen og udviklingen af en vandkantskommune som Lolland v/trine Kristoffersen, Teamleder Planer og Kort Den 14. januar

Læs mere

Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring

Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring 1 of 5 Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring Sagsnr.: 15/33576 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Den politiske styregruppe i Business Region Aarhus godkendte på møde den 2. maj 2014 kommissorium

Læs mere

Nyt kommunalt Danmarkskort - Plan09 og nyt plansystem 2007

Nyt kommunalt Danmarkskort - Plan09 og nyt plansystem 2007 Nyt kommunalt Danmarkskort - Plan09 og nyt plansystem 2007 - Niels Østergård, Miljøministeriet og Plan09 Planavdelingens seminar, Kongsvinger 29. august 2007 Det nye Danmarkskort 2007 Fra 271 til 98 kommuner

Læs mere

Lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri

Lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri Projektbeskrivelse Lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri - et Realdania udviklingsprojekt i Ringsted Kommune 19-062007 Niels Helberg 1 Problemformulering Udviklingsprojektet er et samarbejdsprojekt

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune. Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune Udarbejdet og udgivet af: Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.dk Ikrafttrædelsesdato: 14. april 2014 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

KURS MOD VÆKST I KYST- OG NATURTURISMEv

KURS MOD VÆKST I KYST- OG NATURTURISMEv KURS MOD VÆKST I KYST- OG NATURTURISMEv HVORFOR v TURISME I v DANMARK? v Kystturismen 43,2 mia. Omsætning turismen i DK 91,1 mia kr. Kystturismen overnatninger 34,6 mio. Overnatninger i DK 49,1 mio. Kystturisme

Læs mere

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals September 2014 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 1 Om rapporten... 1 Turismens økonomiske betydning i Hals... 2 Turismeforbrug... 2 Samfundsøkonomiske

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

Politik for Inklusion og Medborgerskab 2013-2017

Politik for Inklusion og Medborgerskab 2013-2017 Politik for Inklusion og Medborgerskab 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Vision... 5 Strategi... 5 Fokus Medborgerskab... 6 Fokus Mangfoldighed... 7 Fokus Inklusion... 8 2 Vision: Vi vil styrke og fordre

Læs mere

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen VIA University College Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen Sted: VIA University College Campus Silkeborg Nattergalevej 1 8600 Silkeborg Mødedato: Den 23. juni 2014 kl.

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision og et mål for

Læs mere

Kom til Nyborg til landsmøde. 3. september 2012

Kom til Nyborg til landsmøde. 3. september 2012 3. september 2012 Der var god stemning og 30 graders varme, da Radikale Venstre 14.-15. august holdt sit første sommergruppemøde efter valget på kursuscenteret Gl. Vindinge ved Nyborg. Mødet var tilrettelagt,

Læs mere

Julianelund Grundejerforening - Lovliggørelse

Julianelund Grundejerforening - Lovliggørelse 1 Nr. : Julianelund Grundejerforening - Lovliggørelse Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 08/2808 Ejendoms- og Miljøudvalget Julianelund Grundejerforening Notat Julianelund Grundejerforening - Kommentarer

Læs mere

Notat. Dato: 15-6-2015. Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid

Notat. Dato: 15-6-2015. Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid Natur og Vand Dato: 15-06-2015 Sagsnr.: 15/33599 Sagsbehandler: vpjojo Notat Dato: 15-6-2015 Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid Som supplement til dagsordenen om Gudenåsamarbejdets fremtid

Læs mere

Hvordan sælger man naturoplevelser? Turismens værdikæde. Anna Porse Nielsen, Manto A/S

Hvordan sælger man naturoplevelser? Turismens værdikæde. Anna Porse Nielsen, Manto A/S Hvordan sælger man naturoplevelser? Turismens værdikæde Anna Porse Nielsen, Manto A/S Indhold Kort om Manto & jeg & oplevelsesøkonomi Udfordringerne Den turismemæssige værdikæde Formål, baggrund og eksempler

Læs mere

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan mellem Lemvig Kommune og Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Denne strategiplan er blevet til i en

Læs mere

BILAG 2. Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027

BILAG 2. Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027 BILAG 2 Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027 Oversigten følger rækkefølgen i udkastet til planstrategi. Sidetalshenvisninger refererer til udkastet. Understreget

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Forlængelse af aftale om basisbidrag til drift af Partnerskab for Vestkystturisme

Forlængelse af aftale om basisbidrag til drift af Partnerskab for Vestkystturisme Frederikshavn Kommune Hjørring kommune Jammerbugt kommune Thisted kommune Lemvig kommune Holstebro kommune Ringkøbing-Skjern kommune Varde kommune Esbjerg kommune Fanø kommune Tønder kommune Att. Borgmestre

Læs mere

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid Baggrund for og beskrivelse af projektet har en hel del medarbejdere, der allerede er fyldt 50 år. Vi har haft dette projekt i ældreplejen, da vi har et ønske om at blive en attraktiv arbejdsplads, også

Læs mere

Hvad har du af planer for de næste 10 år?

Hvad har du af planer for de næste 10 år? Hvad har du af planer for de næste 10 år? Fremtiden for Region Hovedstaden er til debat. Vi har brug for din mening. Fra kanalerne ved Christiansborg til Kronborg ved Øresund og fra Rådhuspladsens duer

Læs mere

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer 1. Indledning En rapport fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter slog i 2015 fast, at en af årsagerne til Ribes succes er, at nogle

Læs mere

Bornholm rigere på oplevelser. Bornholms turismestrategi 2013-2016

Bornholm rigere på oplevelser. Bornholms turismestrategi 2013-2016 Bornholm rigere på oplevelser Bornholms turismestrategi 2013-2016 STRATEGI Bornholms nye turismestrategi tager over, hvor strategien fra 2006 slipper. Ambitionen med Bornholm I/S var at skabe grundlag

Læs mere

Høringsnotat. vedrørende

Høringsnotat. vedrørende Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 L 83 Bilag 1 Offentligt Notat SKOV- OG NATURSTYRELSEN Natur og Skov J.nr. SNS-500-00005 Ref. suwor november 2009 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om udstykning

Læs mere

Referat af. Møde i. Integrationsrådet. Onsdag den 4. november 2015 kl. 17.30 19.30. Høje Gladsaxe beboerrådgivning, Høje Gladsaxe Torv 2

Referat af. Møde i. Integrationsrådet. Onsdag den 4. november 2015 kl. 17.30 19.30. Høje Gladsaxe beboerrådgivning, Høje Gladsaxe Torv 2 Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Integrationsrådet Referat af Møde i Integrationsrådet Onsdag den 4. november 2015 kl. 17.30 19.30 Høje Gladsaxe beboerrådgivning, Høje Gladsaxe Torv 2

Læs mere

Beretning. udvalgets virksomhed

Beretning. udvalgets virksomhed Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne Alm.del UET - Beretning 1 Offentligt Beretning nr. 7 Folketinget 2005-06 Beretning afgivet af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne den 13. september

Læs mere

Stevns Klint - forslag om fredning - Lukket

Stevns Klint - forslag om fredning - Lukket 1 - Dagsordenspunkt fra møde den 14-01-2015 i Kommunal Stevns Klint - forslag om fredning - Lukket Acadresag 15/46 - loneniel Resumé Kommunalbestyrelsen skal beslutte om Stevns Kommune skal rejse fredningssag

Læs mere

RAMMER FOR NØGLEINVESTERINGER I NATURBASEREDE TURISMEPROJEKTER

RAMMER FOR NØGLEINVESTERINGER I NATURBASEREDE TURISMEPROJEKTER Uddrag vedr. Møn RAMMER FOR NØGLEINVESTERINGER I NATURBASEREDE TURISMEPROJEKTER UDVIKLINGSMULIGHEDERER FOR DE 20 SÆRLIGE FERIESTEDERER I DANMARK 2 Kolofon: Rammer for nøgleinvesteringer i naturbaserede

Læs mere

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Dialogforum om turismeplanlægning

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Dialogforum om turismeplanlægning Miljøministeriet Naturstyrelsen Dialogforum om turismeplanlægning Kolofon Titel: Afrapportering fra Dialogforum om turismeplanlægning. Emneord: Planlægning, koncentrerede turistområder, sammenhængende

Læs mere

# Endelig kigges der på Aarhus image som mødeby blandt danske virksomheder# # Kildegrundlag. Indhold. Forord

# Endelig kigges der på Aarhus image som mødeby blandt danske virksomheder# # Kildegrundlag. Indhold. Forord Erhvervsturisme Aarhus som møde og konference by! VisitDenmark, februar 204 For VisitAarhus Adresse Islands Brygge, 43, 3 2300 København S Tlf. +45 32 88 99 00 www.visitdenmark.dk/analyse VisitDenmark,

Læs mere

VÆKSTPLAN FOR TURISME

VÆKSTPLAN FOR TURISME VÆKSTPLAN FOR TURISME MINISTERUDVALG FOR NY ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK To kerneelementer i vækstpolitikken: De generelle vækstvilkår skal sikres: Arbejdsudbud, uddannelse, forskning, konkurrencevilkår,

Læs mere

Strategipapir for udmøntning af Limfjordsrådets vision: En ren og bæredygtig Limfjord

Strategipapir for udmøntning af Limfjordsrådets vision: En ren og bæredygtig Limfjord Strategipapir for udmøntning af Limfjordsrådets vision: En ren og bæredygtig Limfjord Indhold Baggrund... 2 Vandoplandsstyregruppen for Limfjorden Vådområde- og ådalsindsatsen... 2 Øvrige vandplanindsatser...

Læs mere

Destinationsmonitor. Januar til april 2016. VisitDenmark, februar 2016 Viden & Analyse

Destinationsmonitor. Januar til april 2016. VisitDenmark, februar 2016 Viden & Analyse Destinationsmonitor Januar til april 2016 VisitDenmark, februar 2016 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: juni 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m. :

Læs mere

VEJLEDNING til ansøgning om deltagelse i EN GOD OMVEJ

VEJLEDNING til ansøgning om deltagelse i EN GOD OMVEJ VEJLEDNING til ansøgning om deltagelse i EN GOD OMVEJ EN GOD OMVEJ er en invitation til landets kommuner om at deltage i et udviklingsforløb der med støtte fra Realdania og Lokale- og Anlægsfonden har

Læs mere

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om Danmark i bedre balance Bedre rammer for kommuner,

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om Danmark i bedre balance Bedre rammer for kommuner, Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om Danmark i bedre balance Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet Juni 2016 2 Aftale

Læs mere

Følgende giver et overblik over anbefalingerne fra undersøgelsen Fremtidens campingplads muligheder for at modernisere campingreglementet:

Følgende giver et overblik over anbefalingerne fra undersøgelsen Fremtidens campingplads muligheder for at modernisere campingreglementet: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 (Omtryk - 29-10-2018 - Manglende bilag vedlagt) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 345 Offentligt BILAG 10. oktober 2018 Campingundersøgelsens anbefalinger

Læs mere

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 01 / DIALOGFORUM EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 02 / DIALOGFORUM INDHOLD 03 / Velkommen til DRs Dialogfora 05 / Hvad er et dialogforum? 06 / Dialog er vigtig for DR 08 / Den gode dialog og et par tommelfingerregler

Læs mere

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? Hvad er formålet med indsatsen? Hvornår kan forslaget realiseres?

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark Januar 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om etablering af nationalparker i Danmark (beretning

Læs mere

Stedet Tæller Yderområdernes potentialer

Stedet Tæller Yderområdernes potentialer Stedet Tæller Yderområdernes potentialer Projektleder Karen Skou, Realdania Filantropiske strategiområder Byen Byggeriet Bygningsarven Særlige indsatsområder Yderområdernes potentialer Hvad er yderområdernes

Læs mere

Kommunernes planlægning for turisme

Kommunernes planlægning for turisme Jane Kragh Andersen Kommunernes planlægning for turisme Landets kommuner har en central rolle i planlægningen for turismen. Dialogforum har drøftet den konkrete planlægning i kommunerne og har ønsket at

Læs mere

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten.

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten. Det talte ord gælder [Åbningstale: Visioner for vandkanten] Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til KU og VisitDenmark for, at vi i samarbejde har fået stablet denne konference på benene. Det er en

Læs mere

Det nye Lolland borgermøde 19. april 2016 Udkast til Plan- og Udviklingsstrategi for 2016-2030

Det nye Lolland borgermøde 19. april 2016 Udkast til Plan- og Udviklingsstrategi for 2016-2030 Det nye Lolland borgermøde 19. april 2016 Udkast til Plan- og Udviklingsstrategi for 2016-2030 Aftenens program Program 17:00-17:05 Ankomst 17:05-17:15 Velkomst ved borgmester Holger Schou Rasmussen 17:15-17:45

Læs mere

Både den nuværende og den tidligere regering har erklæret, at Danmark vil åbne arbejdsmarkedet for de nye EU-borgere i forbindelse med EUudvidelsen

Både den nuværende og den tidligere regering har erklæret, at Danmark vil åbne arbejdsmarkedet for de nye EU-borgere i forbindelse med EUudvidelsen Aftale mellem Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne om adgangen til det danske arbejdsmarked efter udvidelsen af EU pr. 1. maj 2004

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere