den lille Kom i gang energiguide med det samme

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "den lille Kom i gang energiguide med det samme"

Transkript

1 Kom i gang med det samme Besøg vores energiforum for de spørgelystne, de kritiske og de videbegærlige diskutér, spar energi og spørg eksperterne den lille energiguide Del dine sparetips, så vi sammen kan skrue ned for energiforbruget. Få konkrete spareråd til gavn for miljøet og din pengepung. Diskutér klima og den nyeste forskning i vedvarende energi med andre ildsjæle, der har klima og energi på hjernen. Alt, hvad der er godt at vide som moderne energiforbruger Test din viden om vask og tag temperaturen på dine energivaner. Mød os på dongenergy.dk/energiforum Aktuelle sparetips, konkurrencer, test og meget mere. Klik ind på dongenergy.dk/energiforum og tilmeld dig vores nyhedsbrev, der kommer otte gange om året på .

2 Energi på lystavlen indhold I mange år har energi kun været på dagsordenen, hvis der var strømafbrydelse eller energikrise. Men pludselig er energien for alvor kommet ind på lystavlen Vi snakker klima, CO 2 -udslip og vedvarende energi som aldrig før. Vi har flere elektriske apparater end nogensinde. Og de internationale energipriser stiger, så vi alle sammen tydeligt kan se det på energiregningen. Som moderne energiforbruger er der meget at forholde sig til. Derfor har vi samlet de vigtigste råd, informationer og tips i denne lille bog. Hvis du vil vide endnu mere, kan du dykke dybere på Hvad er det med det klima? Hvert lille skridt rykker, når vi er en million Varmt og godt i hele huset Hvad er det egentlig, du betaler for? Hjælp strømmen er gået Er du nu også helt sikker? Vi opgraderer Sjællands centralnervesystem Tjek gasfyret hvert efterår dongenergy.dk Kundeservice

3 Hvad er det med det KLIMA? Hyggesludderen om vind og vejr er pludselig blevet erstattet af bekymring om stormfloder, blomstrende erantis i januar og overvintrende dræbersnegle. Al Gore har vundet både en Oscar og Nobels Fredspris for sin oplysningsfilm om den globale opvarmning. Medierne rummer dagligt nye historier om smeltende poler, og politikerne kappes om at søsætte nye grønne initiativer. København ruster sig til klimatopmødet i 2009 og efterhånden er alle blevet så opmærksomme på klimaet og CO 2 -udledningen, at det er blevet cool at slukke for lyset, leve grønt og interessere sig for vedvarende energi.

4 Som Danmarks største energivirksomhed og dermed også en af Danmarks største CO 2 -udledere er klimaspørgsmålet i høj grad på dagsordenen hos DONG Energy. Vi gør, hvad vi kan: Vi er allerede en af Europas førende producenter af vindkraft og er i fuld gang med at bygge nye vindmølleparker både herhjemme og i udlandet. Vi forsker i nye former for vedvarende energi som bioethanol og geotermi. Vi forbedrer hele tiden vores kraftværker, så de udleder så lidt CO 2 som muligt og arbejder med mulighederne for underjordisk CO 2 -lagring. Vi har samlet baggrundsartikler og interviews, og alle interesserede er inviteret til at debattere klimaspørgsmålene. Deltag i debatten på dongenergy.dk /energiforum Vi rådgiver alle, der har lyst til at spare på energien, så de nemt kommer i gang med at hjælpe klimaet. Få gratis rådgivning på Vi er hovedsponsor for Klima- og Energiministeriets kampagne 1 ton mindre. Vi anbefaler varmt deres hjemmeside hvor du kan læse meget mere om klimaudfordringen, beregne din egen CO 2 -udledning og finde spareråd til familie, transport og bolig. Find det hele på 1tonmindre.dk Men hvis det virkelig skal rykke så har vi brug for din hjælp. For uanset hvordan vi producerer energien, er den mest klimavenlige energi selvfølgelig den, vi ikke bruger og derfor ikke behøver at producere. Vi kan komme langt, meget langt, hvis vi alle sammen ændrer nogle små ting i hverdagen.

5 Hvert lille skridt rykker, når vi er en million Du har sikkert hørt disse spareråd før. Men vi gentager dem lige alligevel, for de er både super nemme og meget effektive, når det gælder om at spare CO 2 -udledning og kroner på energiregningen. Er du klar til næste skridt? Vi har regnet ud, både hvad du selv kan spare, og hvor meget vi tilsammen ville kunne spare, hvis alle DONG Energy s en million kunder fulgte rådene. Er du klar til at ændre dine vaner, kan du finde flere spareråd på dongenergy.dk/sparenergi Ved du selv, hvor meget CO 2 du udleder? Du kan hurtigt tjekke det på dongenergy.dk/co2beregner Få aktuelle sparetips, deltag i konkurrencer, test dig selv og få gode tilbud på energibesparende produkter. Få vores nyhedsbrev otte gange om året på . Tilmeld dig på dongenergy.dk/energiforum

6 Det er cool at være lyseslukker Cirka 20 procent af dit strømforbrug går til lys. Og rigtig meget af det lys står ofte og brænder CO 2 af i helt tomme rum, hvor ingen får glæde af det. Ofte skyldes det ren dovenskab så hvorfor ikke gøre det nemt for jer selv at slukke lyset? Forbind flere lamper til én kontakt, så det hele slukker samtidigt og brug lysdæmpere, tænd- og slukure og bevægelsessensorer så mange steder som muligt. Så behøver I ikke engang bruge energi på at minde hinanden om at slukke for lyset. spareskinne til standby-apparater De fleste nye apparater står standby, når du ikke bruger dem. Det er bekvemt, fordi de altid er klar til at starte, når du trykker på fjernbetjeningen. Men så bruger de også strøm, når du sover eller ikke er hjemme. Saml standby-apparaterne i en intelligent spareskinne. Så slukker de automatisk, når du slukker pc en eller tv et, og de alligevel ikke skal bruges. Den nye generation spareskinner har særlige stik til apparater med vigtige tidsindstillinger, så de bliver ved at køre, selvom de andre slukker. Lyset udgør ca. 20 % af dit strømforbrug. Mange kan nemt spare op til 50 % på elforbruget til lys Hvis du udskifter glødepærer med sparepærer i fem lamper, der lyser tre timer pr. døgn, så sparer du: 517 kroner og 152 kg CO 2 pr. år* Når vi er 1 million, kan vi sammen spare: ton CO 2. Standby udgør ca. 10 % af dit strømforbrug. De fleste kan nemt spare op til 80 % af elforbruget til standby Hvis du samler tv, dvd, spilkonsol og harddiskoptager i en spareskinne, så sparer du: 215 kroner og 77 kg CO 2 pr. år* Når vi er 1 million, kan vi sammen spare: ton CO 2. * For at udregne besparelserne har vi forudsat en elpris på 1,80 kr. pr. kwh og en CO 2-reduktion på 617 g/kwh.

7 Det sku vær så rent, men så blev det faktisk skidt En typisk familie vasker 254 gange om året. Det er alt for ofte. Mange af os vasker i stedet for at rydde op og vasker tøj, der slet ikke er snavset. Det slider på tøjet, det koster vand og strøm, og det udleder vaskepulver og skyllemiddel. Så der er meget at spare ved at droppe et par vaske. Luft tøjet, hvis det ikke ligefrem er snavset. Fyld maskinen helt op. Brug koldtvandsvaskepulver, så du kan sænke temperaturen. Og brug tørresnoren i stedet for tørretumbleren. Hvis man kan sige A, er der ingen grund til at sige B Kig altid efter energimærket, når du køber nye pærer, apparater eller hvidevarer. Det betaler sig at vælge de A-mærkede produkter, selvom de er dyrere her og nu. For investeringen er hurtigt tjent hjem på strømforbruget. I øvrigt er pærer også energimærkede. Sparepærerne er A-mærkede, mens en gammeldags glødepære er helt nede på en E-mærkning. Vask og tørring udgør ca. 10 % af dit strømforbrug. Mange kan nemt spare 60 % pr vask Hvis du sænker temperaturen til 30 og 20 grader ved 214 vaske, så sparer du: 160 kroner og 47 kg CO 2 pr. år* Når vi er 1 million, kan vi sammen spare: ton CO 2. Hårde hvidevarer udgør ca. 45 % af dit strømforbrug. Mange kan nemt spare 15 % Hvis du skifter et 10 år gammelt kølefryseskab ud med et A-mærket, så sparer du: kroner og 617 kg CO 2 pr. år* Når vi er 1 million, kan vi sammen spare: ton CO 2. * For at udregne besparelserne har vi forudsat en elpris på1,80 kr. pr. kwh og en CO 2-reduktion på 617 g/kwh.

8 varmt og godt i hele huset En helt almindelig familie bruger typisk over halvdelen af sit energiforbrug på opvarmning. Hvis du bor i et ældre hus, kan det godt betale sig at gå isoleringen efter i sømmene. Et dårligt isoleret hus sluger hurtigt tre gange så meget energi som et moderne, energieffektivt hus.

9 Gode spareråd Til dig og hele huset... Efterisolering af hulmur og efterisolering sparer op til 50 % I ældre huse er der ofte slet ingen isolering mellem yder- og indermuren og derfor trænger kulden nemt ind. Men det tager kun isoleringsfirmaerne en enkelt dag at fylde hulrummet mellem de to mure op med isoleringsmateriale. De fjerner simpelthen et par mursten og puster isoleringen ind. Man kan også få blæst isolering mellem etagerne. Der kommer ingen mærker i gulvet men du vil hurtigt kunne mærke, at der er mindre træk og kulde. Med en grundig efterisolering kan du spare udledning af kg CO 2 om året, hvis du bor i et hus på 120 m 2 uden isolering. Og du sparer selv omkring 50 procent på varmeregningen. God idé at udskifte vinduerne Du kan næsten halvere varmetabet fra vinduerne, hvis du skifter til lavenergivinduer. Fejler selve vinduesrammen ikke noget, kan du hente en stor besparelse blot ved at skifte ruderne ud med lavenergiruder. Så gør noget ved vinduerne, hvis du vil have en lavere varmeregning og bedre komfort i huset. Gør det selv rør, loft og skunk Loftet, skunken og rørene er nogle af de allermest effektive steder at isolere. Og du kan nemt selv gøre det, hvis der er en smule handyman eller woman gemt i dig. I nogle huse kan man alene på loftet spore kg CO 2 og kr. om året ved at udvide isoleringen fra 50 mm til 250 mm. Du kan købe isolerende rørskåle i byggemarkedet, der er lige til at klistre uden på rørene, så du undgår varmetabet. Og det eneste du skal være opmærksom på, hvis du vil isolere skunken, er at rørene kommer på den varme side af isoleringen. Skru lidt ned og spar meget Der er hele 110 kg CO 2 og seks procent af regningen at spare, bare på at skrue en enkelt grad ned for varmen. Hvis dit hus udelukkende er varmet op med gulvvarme, kan du spare helt op til kg CO 2 og næsten kroner om året på at skrue ned fra 24 grader til 20 grader. Beregningerne her bygger på et hus på 120 m 2. Den anslåede CO 2 -besparelse er baseret på et gennemsnit af CO 2 -udledningen for elvarme, naturgas og olie. Vil du vide mere? Læs mere om isolering og varme på dongenergy.dk/boenergirigtigt

10 Hvad er det egentlig, du betaler for? En elregning kan være svær at forstå, men grundlæggende kan du sammenligne det med regningen for en fastnettelefon, hvor du betaler for abonnement, taletid, kabler, moms og afgifter. Distribution af strømmen og afgifter til staten Du betaler dit lokale netselskab for at transportere strømmen ud til dig. Netselskabet opkræver også en række afgifter på vegne af staten. Afgifter, der blandt andet går til udviklingen af forsyningsnettet og miljøvenlige energikilder. El på markedsvilkår Du vælger selv, hvilket elselskab du vil købe din strøm af. Dit strømforbrug udgør cirka en femtedel af din samlede elpris, og hedder også El på markedsvilkår. Prisen afhænger af udbud og efterspørgsel på det internationale energimarked, hvor elselskaberne blandt andet handler strøm på den nordiske elbørs Nord Pool. Ønsker du ikke selv at tage stilling til, hvilket elselskab din strøm skal komme fra, får du vores basispris, der er en konkurrencedygtig standardpris. Afgifter og omkostninger til staten 42% 19% Distribution - transport af el til kunden Moms 20% 19% El på markedsvilkår Alle vores standardpriser er kontrolleret af Energitilsynet. Læs mere om betingelserne for handel med el og energi på energitilsynet.dk

11 hvorfor svinger priserne? Væksten. Lande som Kina og Indien er i kraftig vækst og bruger pludselig langt mere energi end tidligere. Det øger efterspørgslen på det internationale energimarked, og udbuddet har svært ved at følge med. Vejret. Vind og regn spiller en vigtig rolle, hvis vi vil købe strøm fra de vedvarende energikilder som vindmøller og vandkraftværker. Populært sagt, der er store mængder til salg, når det blæser eller regner meget. Men mindre strøm til salg, når det er tørt og vindstille. Men uanset, hvor meget vedvarende energi, vi producerer og distribuerer, kan vi stadigvæk ikke klare os uden de fossile brændstoffer som kul og olie, hvis vi vil sikre os en stabil levering af strøm til så mange som muligt året rundt. Årstiden spiller også en rolle, fordi vi bruger mere el til lys og opvarmning, når det er koldt og mørkt, end når vi har lune, lyse nætter om sommeren. Verdenssituationen. Prisen på brændstoffer ryger i vejret, når der er krige og kriser under opsejling. Hvem sender regningen? Hvis du ikke foretager dig noget, får du automatisk din markedsel leveret af dit lokale elselskab, der så sender dig en samlet regning. Hvis du vælger at købe din markedsel hos et andet selskab, vil du fremover få to regninger. Du kan sagtens vælge noget andet end standardproduktet. De fleste af vores strømkunder får automatisk leveret strøm til en pris, der bliver justeret en gang i kvartalet på baggrund af priserne på den nordiske elbørs, Nord Pool. Vores standardpriser er meget konkurrencedygtige kwh-priser. Men de generelle prisstigninger på markedet kan vi ikke gøre så meget ved. Tjek alternativerne og følg elprisens udvikling på tæt hold på dongenergy.dk/el

12 Hjælp strømmen er gået Tjek altid, om dine naboer også mangler strøm. Hvis det er tilfældet, skal du ringe til os på Hvis det kun er hos dig, strømmen er gået, skal du gå ud til din eltavle. Så kan du sikkert hurtigt selv finde og udbedre fejlen: 1] Kontrollér, at afbryderen er slået fra, og sluk alle gruppeafbrydere. 2] slå afbryderen til igen, og tænd gruppeafbryderne én ad gangen. 3] Fejlen er i den gruppe, der får afbryderen til at slå fra. Sluk alle apparater i den gruppe. 4] tænd afbryderen og gruppeafbryderen, hvor fejlen opstod. Og tænd så apparaterne i gruppen et efter et, indtil afbryderen slår fra. 5] det apparat, der får afbryderen til at slå fra, er defekt. Sluk det. 6] slå hovedafbryderen og alle gruppeafbryderne til igen. Nu skulle de gerne virke. Du bør ikke åbne køleskabet eller fryseren, mens du mangler strøm. Så længe de bliver holdt lukket, kan de holde på kulden i nogle timer.

13 er du nu også helt sikker? I mange hjem er installationerne forældede. Det er derfor vigtigt lige at tjekke installationerne. Tjek installationerne, især de ældste... og kontakt en autoriseret elinstallatør, der kan opgradere installationerne, hvis de ikke er i orden. Ny lov om fejlstrømsafbrydere Fra 1. juli 2008 skal alle have en fejlstrømsafbryder også kendt som HFI- eller HPFI-afbryder. Der er stadig mange, især i gamle lejligheder, der ikke har fået installeret én. Det er farligt, fordi det er fejlstrømsafbryderen, der sikrer dig mod elektrisk stød, hvis der er fejl på nogle af dine installationer eller apparater. Så tjek din eltavle for en sikkerheds skyld. Se, om der står enten HFI eller HPFI på afbryderen og tryk også på testknappen T for at se, om den virker. Ellers skal du hurtigst muligt kontakte en autoriseret elinstallatør. Læs mere om den nye lov på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside sik.dk. Masser af elarbejde i hjemmet kræver professionel hjælp. Du kan hyre en Dong Energy elinstallatør på

14 For en sikkerheds skyld Pas på med for mange apparater i samme stikkontakt Mange ældre boliger har færre stikkontakter, end der er brug for i en moderne dagligdag med mange apparater. Derfor opstår der hurtigt et virvar af stikdåser, forgrenere og forlængerledninger. Pludselig kan der være samlet 10 forskellige apparater i det samme udtag. Du risikerer, at kontakten bliver overbelastet, så sørg for at fordele apparaterne på så mange udtag som muligt. Tjek loppelamperne Gamle lamper, som måske er købt på et loppemarked, er flotte og sætter prikken over i et på boligens indretning. Men tjek eller udskift ledningerne, inden du bruger dem. Der kan være problemer med gamle stofledninger og ofte er der også blevet trukket i ledningen så mange gange, at den ikke længere sidder helt fast på stikproppen. Et spørgsmål om tryghed Nye stikkontakter er mere sikre Alle stikkontakter, der er produceret efter 1986, har en såkaldt pillesikring, der beskytter nysgerrige barnefingre mod at få stød. Hvis dine stikkontakter er gamle, har de måske været malet så mange gange, at man ikke længere kan tænde og slukke dem. Det behøver ikke at være så dyrt at få skiftet alle kontakterne derhjemme, så det er en god investering, fordi elektrikeren samtidig kan tjekke, at der ikke ligger gamle ledninger og ulmer bag kontakten. Hvis du bor i hus, kan du skabe ekstra tryghed for dig selv og din familie ved at have skumringsrelæer og bevægelsessensorer langs havegangen, i garagen og ved skraldespanden. Det er smart, fordi du kun bruger energi, når der er brug for det. Men alligevel har lys over land. Hvis du bor i lejlighed, kan de bruges på for- og bagtrapper, i fælleslokalerne, ved kælderrummene og på loftet. Er der lidt handyman i dig? Så tjek, hvad du selv må lave derhjemme på dongenergy.dk/elsikkerhed

15 Vi opgraderer sjællands centralnervesystem Sådan fremtidssikrer vi vores fælles veje, kabler og gadelygter Der sker en masse under jorden, langs fortovene og højt oppe over gader og veje, som du slet ikke behøver at bekymre dig om. Og som vi hver dag lægger stor vægt på at få til at fungere, så enkelt og ubemærket som muligt.

16 Vi opgraderer Sjælland... Vi opgraderer infrastrukturen Et af vores helt store projekter er, at erstatte kilometer gamle luftledninger med jordkabler, der er langt bedre beskyttet mod vind og vejr. Nye gadelygter langs villavejene Når vi alligevel er i gang med at grave, benytter vi os af lejligheden til at skifte gadelygterne ud med flotte, nye modeller, der giver bedre lys og en lysstyring, som dæmper lyset i de trafiksvage perioder. Det betyder en elbesparelse på næsten 50 procent i forhold til de gamle lygter. Det pynter på boligområderne og giver os samtidig mulighed for at lave spændende belysningsprojekter med kommunerne, hvor vi sætter spot på torve, pladser og seværdigheder. Fibernettet er på vej Vi forbereder fibernettet kommunikationsnetværket, der ved hjælp af optiske lysfibre giver adgang til højhastighedsinternet med ubegrænset kapacitet, HDTV og IP-telefoni og alle fremtidens spændende muligheder. Vi opdaterer energiproduktionen Der skal være strøm i kontakten dag og nat vores livsstil er afhængig af energi. Det nuværende og fremtidige energiforbrug kan ikke dækkes af vedvarende energikilder alene. Derfor prioriterer vi meget højt, at vores kraftværker forurener mindst muligt. Vi anvender den nyeste teknologi, som udnytter brændstofferne optimalt og forurener minimalt. Samtidig forsker vi i nye, vedvarende energikilder som bioethanol og geotermi. Vi er allerede i dag en af Europas førende producenter af vindkraft og vi bygger hele tiden nye vindmølleanlæg. Men som det ser ud nu, vil det i mange år endnu være kraftværkerne, der skal levere varen. Kort sagt handler det om at bevare Sjælland opdateret og opgraderet, så centralnervesystemet lever op til den nye tids standarder. Læs meget mere på dongenergy.dk/kabellaegning

17 Tjek gasfyret hvert efterår PLEJ GASFYRET, SÅ DET FUNGERER OPTIMALT Har du allerede naturgas i din bolig, så ved du, at det er en sikker, ren og billig energiform. Naturgas udleder meget mindre CO 2 og forurener også mindre, end mange andre energiformer gør. Men du får naturligvis mest ud af naturgassen, når dit fyr fungerer optimalt. Med en serviceaftale plejer du dit fyr løbende og sørger for, at eventuelle tekniske problemer og forkerte indstillinger hurtigt kan afhjælpes, før det bliver for dyrt. På den måde kan du spare penge og samtidig have en tryg varmeløsning døgnet rundt. Se mere på dongenergy.dk/naturgasservice Vil du også have naturgas i din bolig Du kan let tilsluttes, hvis du bor i et område, hvor der er naturgas. Ring til os på , hvis du er i tvivl. Hvis du skifter til naturgas fra oliefyr og elvarme er der stor gevinst at hente både for dig og for miljøet. Du kan typisk nedsætte CO 2 -udledningen fra dit varmeforbrug betydeligt med mellem 35 og 70 %. Samtidig er der mange penge at spare på varmeregningen.

18 Skal der fyldes vand på fyret? Dit gasfyr skal have vand på en til to gange om året. Om det er tid til at fylde vand på gasfyret, kan du se på det lille manometer, hvor du kan tjekke vandtrykket. Normalt skal et gasfyr have et tryk på cirka 1,5 bar. Men se i dit gasfyrs brugsanvisning, hvor du finder det korrekte tryk til netop din installation. Når manometret viser et vandtryk på under 1 bar, er det tid til at fylde vand på. Få hjælp fra en professionel vvs-installatør, hvis du er i tvivl om hvordan du fylder vand på eller ikke ved, hvad vandtrykket skal være på dit gasfyr. Det er vigtigt med rengøring og frisk luft Hvis du har et ældre fyr med åben forbrænding skal du sørge for at holde rummet og luftindtaget til kedlen rent. Friskluftsåbningen må aldrig blive blokeret eller brugt som aftræk for tørretumbleren. Forbrændingen suger nemlig luft ud af rummet og er friskluftsåbningen blokeret, øger det risikoen for, at der bliver udviklet giftig kulilte. Hvis din skorsten har en inspektionslem, kan du bruge den til at kontrollere, at røgvejene er rene og frie. Tjek også risten på toppen af aftrækket. Hvis den er slidt, er det en god idé at få en fagmand til at skifte den. Tjek radiatorerne Stifterne i mange termostater sætter sig fast i løbet af sommeren. Så når vinteren kommer, skal de have lidt motion for at virke. Skru termostathætten af og tjek, om den lille metalstift bevæger sig ubesværet. Hvis den sidder fast, er det bedst at få en fagmand til at løsne den men du kan også prøve at lirke forsigtigt i den selv. Hvis du er for hårdhændet, risikerer du, at pakningen bliver utæt. Er der luft i radiatorerne, kan vandet ikke komme ordentligt rundt og varme hele radiatoren og dermed rummet ordentligt op. Du kan selv sørge for at få luften ud af radiatorerne. Lidt afhængig af, hvilken type radiator du har, skal du enten bruge en lille rørtang eller en specialnøgle til at åbne udluftningsventilerne på radiatorerne. Det er også en god idé at have en klud eller gammelt viskestykke i nærheden, når du åbner luftventilerne. Tjek selv... Læs flere gode råd til, hvordan du selv tjekker dit gasfyr, udnytter varmen bedst muligt, får luft ud af radiatorerne og kan kontrollere dit varmeforbrug. Klik ind på dongenergy.dk/tjekselvditgasfyr

Ta de gode vaner med i sommerhuset

Ta de gode vaner med i sommerhuset Ta de gode vaner med i sommerhuset - og få en mindre elregning Brug brændeovn i stedet for elvarme Tjek temperaturen på varmtvandsbeholderen Se flere gode råd inde i folderen Gode elvaner er meget værd

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Tema for miljø-, energi- og klimamedarbejdere

Tema for miljø-, energi- og klimamedarbejdere Tema for miljø-, energi- og klimamedarbejdere Miljørigtig opvarmning og rentable varmebesparelser Fokus på: Energimærke Hvad er aktuelt? Energibesparelser Fremtiden Uvildigt oplæg ved Carsten Sohl Energitjenesten,

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Kløverprisvej 87 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-043631-001 Energikonsulent: Tom Kjørnæs Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

inspiration Jeg bruger stort set ingen energi Lad el-måleren løbe baglæns Send oliefyret ud i kulden pak huset ind i en varm dyne

inspiration Jeg bruger stort set ingen energi Lad el-måleren løbe baglæns Send oliefyret ud i kulden pak huset ind i en varm dyne inspiration REN BESKED om REN ENERGI Jeg bruger stort set ingen energi Pump varmen op af jorden Lad el-måleren løbe baglæns Send oliefyret ud i kulden pak huset ind i en varm dyne Få ny energi Miljørigtig

Læs mere

Velkomst Introduktion Velkommen og præsentation Vand Varme Adfærd og energistyring El Ventilation og indeklima IC-meter Tak for i dag

Velkomst Introduktion Velkommen og præsentation Vand Varme Adfærd og energistyring El Ventilation og indeklima IC-meter Tak for i dag Velkomst Introduktion Velkommen og præsentation Vand Varme Adfærd og energistyring El Ventilation og indeklima IC-meter Tak for i dag Charlie Lemtorp Bolig- ejere Energivejleder i klimaskærm Energivejleder

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE OG FJERN- VARMEN Lærervejledning til modul 3. Fra skraldespand til radiator

GENTOFTE KOMMUNE OG FJERN- VARMEN Lærervejledning til modul 3. Fra skraldespand til radiator GENTOFTE KOMMUNE OG FJERN- VARMEN Lærervejledning til modul 3 Fra skraldespand til radiator Indledning Ideen med dette undervisningsmodul er, at teorien bag fjernvarmesystemet forklares, så eleverne får

Læs mere

Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær

Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær Tirsdag den 26. januar 2016 Marianne Bender, Energitjenesten Nordjylland Landsbyens Energi Kort om projektet og dets tilbud Erfaringer indtil nu: Hvad vi finder ved

Læs mere

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre Livsstil 20.02.2016 kl. 11:10 Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre AF Anita Jensenius Hos familien Simonsen i Albertslund har en ambitiøs energirenovering ført til forbedret indeklima, æstetisk

Læs mere

ENERGIMÆRKNING BREJNING STRAND 103 7080 BØRKOP

ENERGIMÆRKNING BREJNING STRAND 103 7080 BØRKOP ENERGIMÆRKNING BREJNING STRAND 103 7080 BØRKOP SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Brejning Strand 103 Postnr./by: 7080 Børkop BBR-nr.: 630-005450 Energikonsulent: Jørn Olsen Programversion:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Østvej 1 Postnr./by: 4880 Nysted BBR-nr.: 376-012074 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Preben

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 7 Adresse: Bakkedraget 17 Postnr./by: 6040 Egtved BBR-nr.: 621-262482-001 Energikonsulent: Jesper Berens Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

Energimærke. 1 Udskiftning til energiruder. 251 m³ Naturgas 245 kwh Elvarme 2400 kr.

Energimærke. 1 Udskiftning til energiruder. 251 m³ Naturgas 245 kwh Elvarme 2400 kr. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Bolbrovænge 41A Postnr./by: 2960 Rungsted Kyst BBR-nr.: 223-084230 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

Screening af energiforbruget

Screening af energiforbruget Screening af energiforbruget Screening af energiforbruget Hvad er forskellen på kortlægning og screening? Kortlægningen giver overblik over - Hvor energien bruges - Hvor meget der bruges Screeningen giver

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 8 Adresse: Multebærvænget 12 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-104347-001 Energikonsulent: Bjarne Jensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Næstvedvej 315 Postnr./by: 4760 Vordingborg BBR-nr.: 390-020122 Energikonsulent: Kurt Mieritz Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Mieritz-Consulting

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Egernets Kvarter 22 4623 Lille Skensved Bygningens energimærke: Gyldig fra 16. april 2013 Til den 16. april 2023. Energimærkningsnummer

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Nyportstræde 32 4600 Køge Bygningens energimærke: Gyldig fra 22. april 2014 Til den 22. april 2024. Energimærkningsnummer

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kildeagervej 14 Postnr./by: 2690 Karlslunde BBR-nr.: 253-051639 Energikonsulent: Finn Albrechtsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Energimærkning nr.: 100135720 Gyldigt 5 år fra: 28-09-2009 Energikonsulent: Frank Scholkman Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen

Energimærkning nr.: 100135720 Gyldigt 5 år fra: 28-09-2009 Energikonsulent: Frank Scholkman Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Allingvej 62 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-001742 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Hi 051 Esthersvej 34 2900 Hellerup Bygningens energimærke: Gyldig fra 19. oktober 2012 Til den 19. oktober 2019. Energimærkningsnummer

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder. Samlet varmebesparelse: 4800 kr./år. Samlet elbesparelse: 87 kr./år. Samlet vandbesparelse: 0 kr.

Årlig besparelse i energienheder. Samlet varmebesparelse: 4800 kr./år. Samlet elbesparelse: 87 kr./år. Samlet vandbesparelse: 0 kr. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Overgårdsvej 1 Postnr./by: 6500 Vojens BBR-nr.: 510-021415 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Oplyst varmeforbrug Sønderhavvej 10A 6340 Kruså BBR-nr.: 580-003034 Energikonsulent: Jakob Bøving Larsen Programversion: EK-Pro, Be06

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Arnakkegårds Alle 46 Postnr./by: 4390 Vipperød BBR-nr.: 316-008220 Energikonsulent: Stig Tange Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: factum2

Læs mere

Greve Kommune Grønt regnskab 2003

Greve Kommune Grønt regnskab 2003 Greve Kommune Grønt regnskab 2003 - ressourceforbrug i de kommunale bygninger Grønt Regnskab 2003 Greve Kommune har i en lang årrække arbejdet med energibesparelser i kommunens bygninger. I midten af 80

Læs mere

BBR-nr.: 580-003419 Energimærkning nr.: 100120457 Gyldigt 5 år fra: 14-05-2009 Energikonsulent: Lars Petz Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-003419 Energimærkning nr.: 100120457 Gyldigt 5 år fra: 14-05-2009 Energikonsulent: Lars Petz Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Jaruplundvej 14 Postnr./by: 6330 Padborg BBR-nr.: 580-003419 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Nyvej 4 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-006979 Energikonsulent: Ralph Rex Larsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: RL Byggerådgivning

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Nye rækkehuse Kongshvilevej 1A 2800 Kongens Lyngby Bygningernes energimærke: Gyldig fra 14. juli 2014 Til den 14. juli

Læs mere

Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger

Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger Potentialer for energibesparelser i danskernes boliger. Konkrete og enkle energispareforslag fra TEKNIQ din installatør gir dig råd Danskerne og energibesparelser

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Åvendingen 7 A 2700 Brønshøj BBR-nr.: 101-689603 Energikonsulent: Finn Albrechtsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Finn

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Blankegaardsvej 1 Postnr./by: 5466 Asperup BBR-nr.: 410-014922 Energikonsulent: Jørn Olsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: OT consult

Læs mere

ENERGI I FORANDRING VELKOMMEN TIL DONG ENERGY ELDISTRIBUTION

ENERGI I FORANDRING VELKOMMEN TIL DONG ENERGY ELDISTRIBUTION ENERGI I FORANDRING VELKOMMEN TIL DONG ENERGY ELDISTRIBUTION Få svar på dine spørgsmål Side 4-5 Gode spareråd I denne folder kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, vores kunder oftest stiller os.

Læs mere

Energibesparelser i Praksis. Rådgivning

Energibesparelser i Praksis. Rådgivning Energibesparelser i Praksis Rådgivning Program for i dag Hvorfor spare på energien? Walk and Talk hos IRON Pump Hvor kan I spare? Kom godt i gang Opsamling og tak for i dag IRON Pump A/S er en 105 år gammel

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Danmarks energirejse 1972-2013

Danmarks energirejse 1972-2013 Danmarks energirejse 1972-2013 1972 Oliekrisen ulmer Det er året, før oliekrisen bryder løs, og Danmark er fuldstændig afhængigt af olie til strøm, varme og transport. 92 % af det samlede energiforbrug

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Brobæklunden 101-147 Brobæklunden 101 5260 Odense S Bygningens energimærke: Gyldig fra 12. oktober 2012 Til den 12. oktober

Læs mere

Hvor meget el bruger din familie?

Hvor meget el bruger din familie? Opgave E.1 Hvor meget el bruger din familie? Ud fra resultatet i opgave H.1 skal eleverne regne deres forventede årsforbrug ud. Forbruget på forskellige dage kan svinge en del, så tallet giver kun en idé

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Ingemannsvej 21 Postnr./by: 7000 Fredericia BBR-nr.: 607-052727 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Jernbanealle 4B 3050 Humlebæk BBR-nr.: 210-001691 Energikonsulent: Ole Søndergaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: RIOS

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Fladehøj 17 4534 Hørve Bygningens energimærke: Gyldig fra 13. juni 2013 Til den 13. juni 2023. Energimærkningsnummer 311003689

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Adresse: Postnr./by: Elme Alle 6A 8963 Auning BBR-nr.: 707-114253-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

HOLD ØJE MED FORBRUGET AF VARME

HOLD ØJE MED FORBRUGET AF VARME KONTROLBOG HOLD ØJE MED FORBRUGET AF Det kan spare dig for mange penge Mindst én gang om ugen bør du aflæse og notere forbruget af varme i din ejendom. Så får du god kontrol med ejendommens varmeforbrug

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1001 liter Fyringsgasolie, 50 kwh el

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1001 liter Fyringsgasolie, 50 kwh el SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Lyngbyvej 301 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 2900 Hellerup BBR-nr.: 157-120255 Energikonsulent: Jan Chrillesen Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

Varmekilder i landbrug Belysningsanlæg Ventilation Malkeanlæg Køling Energibevidst valg i nye bygninger VE-produkter

Varmekilder i landbrug Belysningsanlæg Ventilation Malkeanlæg Køling Energibevidst valg i nye bygninger VE-produkter Energirådgivning i i Varmekilder i landbrug Belysningsanlæg Ventilation Malkeanlæg Køling Energibevidst valg i nye bygninger VE-produkter Energibevidst projektering LCC Life Circle Cost Levetidsomkostninger

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Assensvej 140B 5750 Ringe BBR-nr.: 430-012836 Energikonsulent: Henning M. Boisen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Afd. 1, Mølleparken 1 (1/2) Lillemosevej 4 Bygningernes energimærke: Gyldig fra 27. juni 2014 Til den 27. juni 2024. ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

Læs mere

EnergiEftersyn. Resultat af EnergiEftersynet af jeres bolig

EnergiEftersyn. Resultat af EnergiEftersynet af jeres bolig EnergiEftersyn Resultat af EnergiEftersynet af jeres bolig Søren Damgaard Olsen, Fragevej 69, 4760 Vordingborg 9-04-014 gennemsnitligt varmeforbrug gennemsnitligt elforbrug gennemsnitligt vandforbrug Enhedsprisen

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Askevænget 17 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-007408 Energikonsulent: Preben Funch Hallberg Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Mikkels Banke 17 Postnr./by: 4736 Karrebæksminde BBR-nr.: 370-028162-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Gåsebanken 17 4681 Herfølge Bygningens energimærke: Gyldig fra 5. april 2013 Til den 5. april 2023. Energimærkningsnummer

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Tunderup Strandvej 14 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-024367 Energikonsulent: Preben Funch Hallberg Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

BBR-nr.: 461-286488 Energimærkning nr.: 100109450 Gyldigt 5 år fra: 26-01-2009 Energikonsulent: Anders Bo Andersen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 461-286488 Energimærkning nr.: 100109450 Gyldigt 5 år fra: 26-01-2009 Energikonsulent: Anders Bo Andersen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Næsbygårdsvej 26 Postnr./by: 5270 Odense N BBR-nr.: 461-286488 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Vadebrovej 27 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-005973 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærkning. Energimærkning for følgende ejendom: Energimærke. Beregnet varmeforbrug. Kan det blive bedre? Samlet besparelse - her og nu

Energimærkning. Energimærkning for følgende ejendom: Energimærke. Beregnet varmeforbrug. Kan det blive bedre? Samlet besparelse - her og nu SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kraghave Gaabensevej 36 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-005012 Energikonsulent: Ralph Rex Larsen Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

QUIZSPØRGSMÅLENE skal besvares via app en. Nogle er fx multiple choice og andre ja/nej. OPGAVERNE skal beregnes, og svaret skal tastes i app en.

QUIZSPØRGSMÅLENE skal besvares via app en. Nogle er fx multiple choice og andre ja/nej. OPGAVERNE skal beregnes, og svaret skal tastes i app en. ELEVHÆFTE MA+GI Opgavetyper QUIZSPØRGSMÅLENE skal besvares via app en. Nogle er fx multiple choice og andre ja/nej. OPGAVERNE skal beregnes, og svaret skal tastes i app en. EKSTRAOPGAVERNE skal ikke bruges

Læs mere

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune?

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? VARME- KILDER Undervisningsmodul 1 Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? Hvordan bliver din bolig varmet op? Når vi tænder for radiatorerne, er vi vant til, at der bliver dej lig varmt. Det er især

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Lysager 2A 3250 Gilleleje BBR-nr.: 270-006568 Energikonsulent: Peter Høeg Hagen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Peter

Læs mere

Den elektroniske husholderske flytter ind

Den elektroniske husholderske flytter ind Pressemeddelelse København september 2007 Den elektroniske husholderske flytter ind Hun er grøn, hun er underholdende, hun taler dansk og så elsker hun at slukke lyset efter dig. Mød boligens nyeste medlem

Læs mere

Energimærkning Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Firma:

Energimærkning Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Firma: SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Sandbakkevej 19 Postnr./by: 8500 Grenaa BBR-nr.: 707-076127 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Service. Varmeservice. Varme, trivsel og tryghed

Service. Varmeservice. Varme, trivsel og tryghed Varmeservice Varme, trivsel og tryghed Når uheldet er ude Det danske vejr i vinterhalvåret er hverken særligt gæstfrit eller stabilt. Men én ting kan vi være nogenlunde sikre på: det er koldt! Derfor har

Læs mere

Efterisolering er en god investering

Efterisolering er en god investering Efterisolering er en god investering Valget er let efterisolér nu! allergivenligt indeklima større boligkomfort lavere energiforbrug højere boligværdi energimærkning bedre pladsudnyttelse Hvis du overvejer

Læs mere

Energimærke. Gevninge Bygade 46 B 4000 Roskilde BBR-nr.: 350-009019-001 Energimærkning nr.: 100201288 Gyldigt 5 år fra: 11-01-2011 Energikonsulent:

Energimærke. Gevninge Bygade 46 B 4000 Roskilde BBR-nr.: 350-009019-001 Energimærkning nr.: 100201288 Gyldigt 5 år fra: 11-01-2011 Energikonsulent: SIDE 1 AF 8 Adresse: Postnr./by: Gevninge Bygade 46 B 4000 Roskilde BBR-nr.: 350-009019-001 Energikonsulent: Annette Hallgård Christensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Klosterbanken 34 Postnr./by: 4200 Slagelse BBR-nr.: 330-019831 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Østerbrogade 29 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-001290 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Svinget 40 4684 Holmegaard Bygningens energimærke: Gyldig fra 5. november 2013 Til den 5. november 2023. Energimærkningsnummer

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Oplyst varmeforbrug Lavgade 32A 6200 Aabenraa BBR-nr.: 580-019219 Energikonsulent: Robert Knak Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Bakkedraget 59B 4000 Roskilde Bygningens energimærke: Gyldig fra 21. januar 2016 Til den 21. januar 2026. Energimærkningsnummer

Læs mere

HVEM ER VI? VARME KLOAK GAS VAND

HVEM ER VI? VARME KLOAK GAS VAND HVEM ER VI? VARME KLOAK GAS VAND LOKAL FORSYNING BRUG OS Frederiksberg Forsyning er det fælles brand for Frederiksberg Energi A/S-koncernen, som er 100 % ejet af Frederiksberg Kommune. Ud over moderselskabet

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Engvej 17B 8370 Hadsten Bygningens energimærke: Gyldig fra 28. juli 2015 Til den 28. juli 2025. Energimærkningsnummer 311126637

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Rækkehuse Violvej 37 3720 Aakirkeby Bygningernes energimærke: Gyldig fra 15. juni 2015 Til den 15. juni 2022. Energimærkningsnummer

Læs mere

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode.

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. Hvis du har spørgsmål til brochuren eller din fjernvarme, er du velkommen til at kontakte dit boligselskab eller dit varmeværk. Fjernvarmeguide til dig, der bor i lejlighed Gl. Kærvej 15. 6800 Varde Tlf.:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Skovhegnet 39 Postnr./by: 3390 Hundested BBR-nr.: 260-018605 Energikonsulent: Jørgen Hvid Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Jørgen

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN TAG ANSVAR FOR FREMTIDEN Som forbrugere i dagens Danmark er vi så privilegerede at have muligheden for at gøre en stor forskel for miljøet.

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Gelskovvænget 17 5230 Odense M Bygningens energimærke: Gyldig fra 31. oktober 2012 Til den 31. oktober 2019. Energimærkningsnummer

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Mølleparken 446 Postnr./by: 7190 Billund BBR-nr.: 530-002467 Energikonsulent: Steen Paarup Hansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Damparken 51 6520 Toftlund Bygningernes energimærke: Gyldig fra 3. marts 2016 Til den 3. marts 2026. Energimærkningsnummer

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Solbakken 6 Postnr./by: 3600 Frederikssund BBR-nr.: 250-003077 Energikonsulent: Per Johansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: PJ Arkitekt-

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Nørrevang 14A 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-004728 Energikonsulent: Preben Funch Hallberg Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Ann Vikkelsø 40% 26-10-2014. Energibesparelser i boligen. Spar varme og få et godt indeklima. Er energibesparelser i boligen vigtigt?

Ann Vikkelsø 40% 26-10-2014. Energibesparelser i boligen. Spar varme og få et godt indeklima. Er energibesparelser i boligen vigtigt? Energibesparelser i boligen Ann Vikkelsø, energirådgiver. Energitjenesten København Ann Vikkelsø Energitjenesten København Energiingeniør Energirådgiver Energitjek i lejligheder mm. av@energitjenesten.dk

Læs mere

Evaluering af varmepumper

Evaluering af varmepumper Her er et samlet dokument for alle cases. De kommer ikke i nogen specifik rækkefølge, men med kommandoen ctrl+f kan man finde den case man ønsker. Held og lykke :) Evaluering af varmepumper Hej mit navn

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Liljevej 1 Postnr./by: 4500 Nykøbing Sj BBR-nr.: 306-012220-001 Energikonsulent: Ejvind Endrup Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Rostrup Byvej 22 9510 Arden Bygningens energimærke: Gyldig fra 25. marts 2014 Til den 25. marts 2021. Energimærkningsnummer

Læs mere

BBR-nr.: 580-007044 Energimærkning nr.: 200012195 Gyldigt 5 år fra: 01-04-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-007044 Energimærkning nr.: 200012195 Gyldigt 5 år fra: 01-04-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Midtløkke 15 Postnr./by: 6200 Aabenraa BBR-nr.: 580-007044 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Stensbækvej 5 Postnr./by: 6510 Gram BBR-nr.: 510-001211 Energikonsulent: Henry Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: INTSCICON ApS

Læs mere

Stamblad for Biersted Skole og Bissen SFO praktisk miljøledelse

Stamblad for Biersted Skole og Bissen SFO praktisk miljøledelse Data fra spørgeskema Biersted Skole Allerede igangsatte aktiviteter Kontrol med forbrug og adfærd omkring forbrug Ikke igangsatte aktiviteter Grøn ordning Miljøretningslinjer og -handleplan Affaldssortering

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 8 Adresse: Fædresmindevej 28 Postnr./by: 5250 Odense SV BBR-nr.: 461-129072-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

BBR-nr.: 550-006872 Energimærkning nr.: 100124213 Gyldigt 5 år fra: 17-06-2009 Energikonsulent: Lars Petz Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 550-006872 Energimærkning nr.: 100124213 Gyldigt 5 år fra: 17-06-2009 Energikonsulent: Lars Petz Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Bakkevej 5 Postnr./by: 6240 Løgumkloster BBR-nr.: 550-006872 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

BBR-nr.: 580-000957 Energimærkning nr.: 100120907 Gyldigt 5 år fra: 18-05-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-000957 Energimærkning nr.: 100120907 Gyldigt 5 år fra: 18-05-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Valdemarsgade 9 A Postnr./by: 6330 Padborg BBR-nr.: 580-000957 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Højgårdsvej 38 4683 Rønnede Bygningens energimærke: Gyldig fra 5. marts 2014 Til den 5. marts 2021. Energimærkningsnummer

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 8 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Tybjerglillevej 31 Postnr./by: 4160 Herlufmagle BBR-nr.: 370-031346 Energikonsulent: Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Energimærkning

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport K. Christensens Vej 38 9200 Aalborg SV Bygningens energimærke: Gyldig fra 17. februar 2015 Til den 17. februar 2025. Energimærkningsnummer

Læs mere